Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2011 17:41 - СТАРОБЪЛГАРСКАТА ДУМА КАПЬ, ТРАКИ И ГЕРМАНИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 33811 Коментари: 112 Гласове:
131

Последна промяна: 10.04.2012 13:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   

      
СТАРОБЪЛГАРСКАТА ДУМА КАПЬ
,
ТРАКИ И ГЕРМАНИ

 

 

Езикът е неотделима част от облика на един народ. Изследването на основният речников запас може да покаже кои са нашите роднини, живеят ли близо до нас, или са отдалечени на хиляди километри растояние. Информацията закодирана в определени думи е в състояние да подпомогне разрешаването на важни въпроси свързани със старата ни история. Ето например латинските заемки кум, кума, гайтан, глоба ( cоmpater, cоmmater, gaetanum, glubere) са ясна индикация, че дедите ни са били дълго време в контакт с римляните.

 

Понастоящем езиковедите твърдят, че стари български думи като капище, сан, белег и др. са от тюркски произход. В тази работа ще се спрем само етимологията на капь-образ, изображение (която е сродна на капище – храм). Ще се уверим, че капь и капище никакъв случай не принадлежат на език от групата на тюрко-алтайските, а са по-скоро тракийски думи.

 

Да видим какво е значението на образ, изображение. Това е нещо изрязано, изваяно, издълбано. Фригийската дума бретас – статуя е свързана със старобългарския глагол брити – бръсна, режа, изрязвам. От друга страна старобългарската капь-образ показва връзка с тракийските кап, скапт – копая, дълбая, оформям, удрям.

Те се срещат в личното име Капус ( Ф.Ваудхойзен) и топонимите Скапто пара ( Прокопий), Скапте Суле ( Ст. Византийски, Херодот). Според Георгиев и Дуриданов тракийската скапт е сродна на литовските скапти, скаптуотикопая, режа, правя дърворезба. Жалко само, че нашите езиковеди са “забравили” да споменат старобългарските скопити -режа, отрязвам и изкопати, копатикопая, издълбавам.

 

Старобългарската дума капь-образ идва от тракийския глагол скапт, който е просто по-старият вариант на нашите копая, копвам, скопявам ( дълбая, оформям, режа). Производната на капъ- капище ( храм) има значение – място, където са положени статуи, изображения на богове. Със същата семантика е думата иконостасмясто, където са положени икони, т.е. образи.

 

Ето, анализа на капъ и капище изобщо не е сложен. Иска се само да се направи сравнение с тракийския език, а основание за това има. В продължение на хиляда години дедите ни са отъждествявани с мизи – едни от първите споменати тракийски народи. Обичаите, оръжията, жилищата, погребалните обреди и стопанските методи на мизите са неотличими от тези на старите българи. Това показва, че твърденията на Св. Йероним, Л. Дякон, М. Аталиат, Д. Хоматиан, Фулко и др. за тракийските корени на дедите ни почиват на истина.

 

Думата капь с древно значение – режа, дълбая показва и други важни неща, а именно тракийско влияние върху германските народи. Факт е, че от цяла Европа първо на Балканите се появява организираното земеделие и скотовъдство. Първо на Балканите се започва обработката на мед, злато, бронз, желязо. Първо на Балканите се наблюдава появата на аристокрация, за това съдим по украсените със злато жезли в гробовете на благородници от Варненския Некропол...

 

Нашите земи са били като извор на живота и познанието.Дедите ни разпространяват безценният си опит в земеделие и скотовъдство сред много народи и по този начин ги измъкват от мрака на мизерното съществуване. Днес западни учени признават, че знанията за обработка на бронз, определени стопански методи, оръжия, а дори и погребалният обред кремация са дошли в Северна Европа от юг ( Th. Ramskou, Prehistoric Denmark, Copenhagen, 1970, p. 19, P. Lauring, Land of the Tolund Man, Lutterworth Press, London, 1957, p. 67, p. 87 ).

 

Къде точно е това юг не е споменато, макар да е пределно ясно, че става дума за Тракия. Прототипите на мечове, копия, брадви, ножове, торкви и т.н. от Дания са намерени в земите на траките. Явно в дълбока древност малки групи траки са мигрирали за Северна Европа и са занесли там своята материална култура. Може би за това България и Дания са държавите с най-много погребални могили, а датчаните проявяват жив интерес към нашите тракийски паметници ( датската кралица Маргарита II посети през 2000 година храмът в Старосел)...В Германия са намерени стотици тракийски находки, които разбира се не са идентифицирани като такива, а носят мъгливите названия –протокелтски, халщатски...а на някои артефакти просто е лепнат етикета – от Ранната Желязна епоха...А това на кого принадлежат, кой ги е донесъл в Германия ...нито дума. Да, трудно е да се обясни какво търси тракийска ромфея в Германия. Таква находка може да се види в Rheinischen Landsmuseum Trier,  Зала V, витрина 38. В зала XVIII могат да се видят други интересни неща – статуетки на тракиец с ямурлук, боец с бръсната глава и кика, в зала IV и V може да се види тракийска керамика, в зала X и XI - статуетки на тракийски богини...

 

Да се върнем обаче на старобългарската дума капь, древният й вариант скап и да видим връзката им с някои германски думи. Scip, skip, skif са старосаксонски, староанглийски, и старовисоконемски думи за кораб. Eзковедите Aerts, Bouman, Langemeijer, Prick и др. смятат, че значението е нещо изрязано ( изкопано) – подобно на лодка еднодръвка. Все пак това е най-стария плавателен съд. J. Vercoullie търси връзка с гръцката дума σκαφος-кораб, σκαφις-съд. Тракийската скап и по-новият й вариант –старобългарската капьрежа, копая, издълбавам, а също и скапити -режа изобщо не се споменават макар да дават добро обяснение. Да не забравяме това, че единствената разлика между лодка-еднодръвка и копаня – дървено корито е само размера. Има и друго, гръцко присъствие в древна Северна и Западна Европа не е засвидетелствано, но тракийското е оставило доста следи – могили, торкви, копия, мечове, ножове, шлемове, метални съдове...( Powell, Bergquist и Taylor смятат, че иконографията, а и методът на изработка на гундеструпския котел са тракийски).

 

Отражение на старобългарската дума капь и древният й вариант скап можем да намерим и в друга германска дума. Вече бе споменато, че организираното скотовъдство в Европа се появява първо в земите на траките и от там се разпространява в различни посоки. Западните езиковеди все още гадаят какъв ще да е произхода на германската дума за овца: scap– ст.сакс.;  sceap-ст.англ. ; skep-ст. фриз.;  skaf – ст.вис.нем. Разгърнем ли българския етимологически речник ще намерим интересни неща. Ще разберем, че древния вариант на скопитирежа е било скапити, че скопак е скопен овен ( на долнолужишки скоп е скопен овен), Виждаме, че старите германи са взели от дедите ни знанията за опитомяване и отглеждане на овце...Други наши стари заемки в германските езици са норвежките  syl- шило, kile-клин, skrin-скрин, mjod- медъ ( медовина),  шведските torg-търг, mjol-мливо, lцk-лук, немските Krдtze краста, Weichsel - вишна, Kirsche череша.

 

Не гърците са изиграли най-важната роля в изграждането на Европа, а нашите деди. Мъдростта на Платон, Сократ и Аристотел не може да бъде отречена, но не тя е дала на  латини, германи, келти и др. импулс за развитие. Без организираното земеделие, скотовъдство, знания за обработка на метали, опитомяването на коня и т.н.западноевропейците щяха да водят мизерно съществуване и едва ли щеше да ги има днес. Предците ни са имали възможност да унищожат по-слабите от тях и да отнемат земята ни, но са предпочели да дадат на знания и същевременно по-добър живот, ето това е върховното благородство!

 

Разкривайки истината за древната история ще покажем на кого Европа дължи уважение и благодарност. Не бива обаче да се осланяме само на старата слава, самите ние трябва да покажем, че сме достойни потомци на дедите си, а не бледо отражение на един велик народ. Предците ни не са се молили на никого за помощ, не са чакали доброто да се появи, а с желязна воля и много труд са правили важни открития и са създавали рай на земята. Държим ли се като слаби и безпомощни ще си останем такива, решим ли да потърсим добрината и силата в себе си ще я намерим и ще променим живота си сами, така, както и трябва да бъде!

 




Гласувай:
134



1. sparotok - кирилица
07.04.2011 17:42
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
2. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
07.04.2011 17:43
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - Благодаря ти, Sparotok!
07.04.2011 17:44
За сан, кап и... белег! Беше важно за мен. Да си жив и здрав! Поздрави!:)
цитирай
4. sparotok - думи
07.04.2011 17:46
malchaniaotnadejda7 написа:
За сан, кап и... белег! Беше важно за мен. Да си жив и здрав! Поздрави!:)


Благодаря ти! Още много "тюркски" думи ще се окажат тракийски, чудно ми е къде са гледали нашите учени...
цитирай
5. bigbo4ko - Поздрави, Спараток думата гр...
07.04.2011 17:58
Поздрави, Спараток
думата гранзов /това е фамилия / с какъв произход е.Щото не се среща много в България ,има я в сърбия,черна гора и близките ни народи дори в германия.
Иначе е похвално това което правиш,да образоваш и показваш истината
Да си жив и здрав! Поздрави!:)
цитирай
6. sparotok - фамилия
07.04.2011 18:05
bigbo4ko написа:
Поздрави, Спараток
думата гранзов /това е фамилия / с какъв произход е.Щото не се среща много в България ,има я в сърбия,черна гора и близките ни народи дори в германия.
Иначе е похвално това което правиш,да образоваш и показваш истината
Да си жив и здрав! Поздрави!:)


Възможно е думите гран, гарница ( вид дъбово дърво) да са обяснението на тази фамилия, но, ако тя е предимно от областта на Пирдоп може да се касае за производна на гранисвам -събарям ( мещерски говор)...

Поздрави!
цитирай
7. bigbo4ko - Поздрави, Спараток думата гр...
07.04.2011 18:10
sparotok написа:
bigbo4ko написа:
Поздрави, Спараток
думата гранзов /това е фамилия / с какъв произход е.Щото не се среща много в България ,има я в сърбия,черна гора и близките ни народи дори в германия.
Иначе е похвално това което правиш,да образоваш и показваш истината
Да си жив и здрав! Поздрави!:)



Възможно е думите гран, гарница ( вид дъбово дърво) да са обяснението на тази фамилия, но, ако тя е предимно от областта на Пирдоп може да се касае за производна на гранисвам -събарям ( мещерски говор)...

Поздрави!


От Пирин планина

според турски в което се сумнявам маи значи скрънза и другата крайност е 'прибранник' принран човек.

Поздрави!
цитирай
8. sparotok - турцизъм
07.04.2011 18:19
bigbo4ko написа:
sparotok написа:
bigbo4ko написа:
Поздрави, Спараток
думата гранзов /това е фамилия / с какъв произход е.Щото не се среща много в България ,има я в сърбия,черна гора и близките ни народи дори в германия.
Иначе е похвално това което правиш,да образоваш и показваш истината
Да си жив и здрав! Поздрави!:)



Възможно е думите гран, гарница ( вид дъбово дърво) да са обяснението на тази фамилия, но, ако тя е предимно от областта на Пирдоп може да се касае за производна на гранисвам -събарям ( мещерски говор)...

Поздрави!


От Пирин планина

според турски в което се сумнявам маи значи скрънза и другата крайност е 'прибранник' принран човек.

Поздрави!


Често казано не познавам такава турска дума, а и, ако не се лъжа комбинацията ГРА не е типична за турския език.
цитирай
9. bigbo4ko - Поздрави, Спараток думата гр...
07.04.2011 18:26
sparotok написа:
bigbo4ko написа:
sparotok написа:
bigbo4ko написа:
Поздрави, Спараток
думата гранзов /това е фамилия / с какъв произход е.Щото не се среща много в България ,има я в сърбия,черна гора и близките ни народи дори в германия.
Иначе е похвално това което правиш,да образоваш и показваш истината
Да си жив и здрав! Поздрави!:)



Възможно е думите гран, гарница ( вид дъбово дърво) да са обяснението на тази фамилия, но, ако тя е предимно от областта на Пирдоп може да се касае за производна на гранисвам -събарям ( мещерски говор)...

Поздрави!


От Пирин планина

според турски в което се сумнявам маи значи скрънза и другата крайност е 'прибранник' принран човек.

Поздрави!


Често казано не познавам такава турска дума, а и, ако не се лъжа комбинацията ГРА не е типична за турския език.


Май трябва да идва от граница ,че в близос до селото от кадето произлиза тази фамилия е илало крепост "Момина кула''


Поздрави и продължаваи все така да казваш истината
цитирай
10. kapito - ОООО, стига съм капала, почвам да ...
07.04.2011 18:47
ОООО, стига съм капала, почвам да режа. Внимавайте, пазете се добре :)
Поздрав за постинга! :)
цитирай
11. sparotok - :)
07.04.2011 18:50
kapito написа:
ОООО, стига съм капала, почвам да режа. Внимавайте, пазете се добре :)
Поздрав за постинга! :)


Определено агресивният подход носи повече резултати, но да не подценяваме водната капка, нейното постоянство може да пробие и най-твърдата скала:)

Поздрави!
цитирай
12. sparotok - тълкуване
07.04.2011 18:52
bigbo4ko написа:
sparotok написа:
bigbo4ko написа:
sparotok написа:
bigbo4ko написа:
Поздрави, Спараток
думата гранзов /това е фамилия / с какъв произход е.Щото не се среща много в България ,има я в сърбия,черна гора и близките ни народи дори в германия.
Иначе е похвално това което правиш,да образоваш и показваш истината
Да си жив и здрав! Поздрави!:)



Възможно е думите гран, гарница ( вид дъбово дърво) да са обяснението на тази фамилия, но, ако тя е предимно от областта на Пирдоп може да се касае за производна на гранисвам -събарям ( мещерски говор)...

Поздрави!


От Пирин планина

според турски в което се сумнявам маи значи скрънза и другата крайност е 'прибранник' принран човек.

Поздрави!


Често казано не познавам такава турска дума, а и, ако не се лъжа комбинацията ГРА не е типична за турския език.


Май трябва да идва от граница ,че в близос до селото от кадето произлиза тази фамилия е илало крепост "Момина кула''


Поздрави и продължаваи все така да казваш истината


За надежно тълкуване на едно фамилно име са нужни време и доста изследвания, но търси ли човек, рано, или късно ще стигне до истината.
цитирай
13. pevetsa - "Държим ли се като слаби и б...
07.04.2011 19:26
"Държим ли се като слаби и безпомощни ще си останем такива, решим ли да потърсим добрината и силата в себе си ще я намерим и ще променим живота си сами, така, както и трябва да бъде!"
ДА БЪДЕ, ДА ПРЕОТКРИЕМ СИЛАТА И ДОБРОТО В СЕБЕ СИ!
цитирай
14. estolodu - Спароток, зравсти. . . има логика в ...
07.04.2011 19:45
анонимен написа:
Спароток,зравсти...има логика в новата ти тема.Искам да те питам- даи ми резонно обяснение за това:
гр-лат-гер-англ=подос-пус-фус-фут=КРАК,СТЪПАЛО
Много чудно от къде имате думата ''под'' =като настилка..
Явно пак от гърците.

На гръцки - копис,копсо-режа
копие- пак сте я взела от Еллада

чудя се защо даваш за пример тези думи вместо стотиците научни термини
цитирай
15. vostroto - Здравей, Спароток!
07.04.2011 19:48
Напълно подкрепям твоите изводи че сме потомци на благороден народ!
Ако се върнем назад във времето, лесно ще открием кои народи са "работили" с оръжието, и кои са работили със мотиката:).
Поздрави!:)
цитирай
16. sparotok - цитати
07.04.2011 19:54
анонимен написа:
Спароток,зравсти...има логика в новата ти тема.Искам да те питам- даи ми резонно обяснение за това:
гр-лат-гер-англ=подос-пус-фус-фут=КРАК,СТЪПАЛО
Много чудно от къде имате думата ''под'' =като настилка..
Явно пак от гърците.

На гръцки - копис,копсо-режа
копие- пак сте я взела от Еллада


Ще ти отговоря с два цитата

1. "От незначително племе гърците се превърнаха в сравнително голям народ защото асимилираха много други етноси и не на последно място този на пеласгите ". ( Херодот, История, I-58). Асимилрайки пеласгите, гърците са асимилирали и езика им, затова има голяма прилика между български и гръцки.

2. "Имена като Коринт, Закинстос, Атина, Микена, Тилисос, Аминисос, Кносос и др. принадлежат със сигурност на език чужд на гръцкия..."
"Думите, които гърците заемат от по-старото население на страната показват високо ниво на цивилизованост ".( J. Chadwick, The Mycenaean Word, Cambridge U iversity Press, Cambridge, 2005, p.1, p.5)
Ето още едно доказателство, че гърците са повлияни културно и езиково от пелазгите - сроден на траките народ и предци на днешните българи.
цитирай
17. sparotok - сила
07.04.2011 20:00
pevetsa написа:
"Държим ли се като слаби и безпомощни ще си останем такива, решим ли да потърсим добрината и силата в себе си ще я намерим и ще променим живота си сами, така, както и трябва да бъде!"
ДА БЪДЕ, ДА ПРЕОТКРИЕМ СИЛАТА И ДОБРОТО В СЕБЕ СИ!


Силата я имаме приятелю, само трябва да го осъзнаем!

Поздрави!
цитирай
18. sparotok - времена
07.04.2011 20:02
vostroto написа:
Напълно подкрепям твоите изводи че сме потомци на благороден народ!
Ако се върнем назад във времето, лесно ще открием кои народи са "работили" с оръжието, и кои са работили със мотиката:).
Поздрави!:)


Хубаво е да гледаме към миналото и да се учим от него, бъдеще има само за силните!

Поздрави!
цитирай
19. sparotok - желания
07.04.2011 20:18
анонимен написа:
Това не е научно - това е твое лично желане--.Нали както ти сам изтъкваш,едно са личнте желания,друго е строгата научна проверка.
Аз ти бях обещал да ти копна един огромен списък със ГРЪЦКИ ДУМИ В ВУЛГАРСКИЯТ ЕЗИК...ще го пуснеш ли?

Ще се смаеш от РЕАЛНОСТТА!


За какви желания говориш, давам ти цитати от работи на Херодот и Джон Чадуик...Не съм подтиквал нито единия, нито другия да пишат това, което на мен ми харесва:))

Знам, че има гръцки заемки в българския, но от друга страна гръцкия е приел не малко трако-пеласгийски думи...фактически това е така наречения индо-европейски елемент на гръцкия...
цитирай
20. gita969 - Внимателно изчетох
07.04.2011 21:39
написаното, но тук съм като в океан от неизвестности.Но се доверявам напълно на анализа ти, но няма да зубря. Важното е,че някой се е потрудил и го е смлял за такива като мен. А, ако някъде възникне спор по темата вече знам правилния адрес sparotok. А и телефончето ми има ODSL mix! И навсякъде си достъпен.:)))))
Хубаво е, че те има!
цитирай
21. sparotok - благодаря ти
07.04.2011 21:50
gita969 написа:
написаното, но тук съм като в океан от неизвестности.Но се доверявам напълно на анализа ти, но няма да зубря. Важното е,че някой се е потрудил и го е смлял за такива като мен. А, ако някъде възникне спор по темата вече знам правилния адрес sparotok. А и телефончето ми има ODSL mix! И навсякъде си достъпен.:)))))
Хубаво е, че те има!


Благодаря ти от сърце за доверието! Не забравяй обаче, че аз съм най-обикновен човек и не съм застрахован против грешки. Проверявам всичко, което публикувам, но е хубаво и тези, които ме четат да направят своя проверка.

Поздрави!
цитирай
22. sparotok - данни и желания
07.04.2011 22:02
анонимен написа:
пак лични желания - сега-хм..дефинираи ми трако-пелазгииския език...даи ми и думи от него??
Много щее интересно това!!!
В гръцкия език - няма нито една вулгарска дума.Това за начало.
Второ - кои са елементите на гръцкия??????
Странни работи пишеш.
ЛИЧНИ ЖЕЛАНИЯ, ПАВЕЛЕ!!! КЪДЕ СА ДЕФИНИРАНИ ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ГРЪЦКИЯ ЕЗИК???? ДАИ ДА ПРОЧЕТА САИТ,ДОКЛАД,СИМПОЗИУМ...ИТ.ТН.


До сега само аз съм представял цитати, ще го направя и сега.

Херодот твърди, че гърците идват от Африка ( История VI- 53), че типичната им дреха е от африкански произход ( История IV-189 ) и, че погребалните им обреди са като на африканските номади ( История IV –190 ).

Генетични изследвания показаха, че гърците са действително роднини на африканския народ етиопци http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506

Следователно всички думи от гръцкия имащи така наречените индо-европейски корени са всъщност трако-пелазгийски заемки. Едиствено малкото останали думи имащи паралели в езиците на Ориента могат да се нарекат изконно гръцки.

Херодот и Страбон твърдят, че гърците са асимилирали пеласгите ( История I-58 , География V. 5, 2 –4 ). Асимилирайки пеласгите гърците са приели и по-развития и хармоничен пеласгийски език.

Това са фактите, или ги приеми, или представи нормални аргументи, а не желания.
цитирай
23. sparotok - капия
07.04.2011 22:05
анонимен написа:
Каква е връзката на КАПИЯ с КАПЪ, има ли изобщо връзка?
Димитър


Димитре, надявам се да имаш предвид капия -ножница. Ако е така, то наистина има връзка между капь и капия. Кап означава изрязвам, оформям, но и копая, а капията е кух ( т.е. изкопан, издълбан предмет).
цитирай
24. bgwest - Траките, на юг от нас/така нареч...
07.04.2011 23:02
Траките,на юг от нас/така наречените гърци/отново и отново дърпат чергата към себе си.Само че,чергата вече се къса от техните празни напъни.


Поздрави Спароток!

Дерзай.....Капката с чистата си сила пробива всичко нечисто.Времето е без значение.
цитирай
25. sparotok - усилия
07.04.2011 23:05
bgwest написа:
Траките,на юг от нас/така наречените гърци/отново и отново дърпат чергата към себе си.Само че,чергата вече се къса от техните празни напъни.


Поздрави Спароток!

Дерзай.....Капката с чистата си сила пробива всичко нечисто.Времето е без значение.


Усилията на гърците са напразни, те не са се поучили от миналото. Данаидите са извършили срашно престъпление, но и наказанието им е било сурово. Скоро ще дайде време и за нашите южни съседи да си платят за дяволиите.

Поздрави!
цитирай
26. algara - Малко не по темата (т. н. оф топик )
07.04.2011 23:10
Бъди здрав, скъпи ми Спаро, за да ме радваш с публикациите си! И не само мен :)
Преди много години се срамувах от името си, Пенка се казвам, и обвинявах родителите си, че не са ме кръстили Албена, Габриела, Теодора и т.н. Знам, глупава съм била...През годините търсех значението на името си и винаги попадах на нещо от вида на " Пенка - вероятно от Петър /гр. - камък/. От твоите публикации научих какво значи името ми - пяната на буен планински поток, на буйна река, и някак си намерих себе си :) Благодаря ти!
Жив и здрав да си ни!
цитирай
27. sparotok - надежда
07.04.2011 23:14
algara написа:
Бъди здрав, скъпи ми Спаро, за да ме радваш с публикациите си! И не само мен :)
Преди много години се срамувах от името си, Пенка се казвам, и обвинявах родителите си, че не са ме кръстили Албена, Габриела, Теодора и т.н. Знам, глупава съм била...През годините търсех значението на името си и винаги попадах на нещо от вида на " Пенка - вероятно от Петър /гр. - камък/. От твоите публикации научих какво значи името ми - пяната на буен планински поток, на буйна река, и някак си намерих себе си :) Благодаря ти!
Жив и здрав да си ни!


Благодаря ти и аз! Никак не си била глупава, човешкото поведение е имитативно и следва доминиращите тенденции...А името ти е хубаво, сега вече го знаеш!

Надявам се народът ни да има силата да прости на хората, които дълги години замъгляваха съзнаннието ни и ни унижаваха безмерно...

Поздрави!
цитирай
28. kasnaprolet9999 - Интересни неща си ни написал пак, но ...
07.04.2011 23:18
Интересни неща си ни написал пак, но не мога да се въздържа да се повторя, че най-много ми харесва края на твоите постинги, когато отправяш своето послание към бъдещето на нашия народ, наследник на велики деди. Ние трябва да бъдем достойни за тях, да не се обръщат в гробовете си, като ни гледат отгоре, колко мизерно съществувам и не живеем с вдигнати глави.
цитирай
29. sparotok - действия
07.04.2011 23:28
kasnaprolet9999 написа:
Интересни неща си ни написал пак, но не мога да се въздържа да се повторя, че най-много ми харесва края на твоите постинги, когато отправяш своето послание към бъдещето на нашия народ, наследник на велики деди. Ние трябва да бъдем достойни за тях, да не се обръщат в гробовете си, като ни гледат отгоре, колко мизерно съществувам и не живеем с вдигнати глави.



Благодаря ти приятелко! Опитвам се да бъда кратък в заключенията на постингите, но си права - там е есенцията. Съдбата ни до голяма степен зависи от нашите собствени действия. Търпим ли грозното и лошото трябва да приемем и последствията от това. Искаме ли по-добро бъдеще за нас и децата си трябва да го заслужим, за нас няма да падне манна от небето.

Поздрави!
цитирай
30. bgwest - Траките, на юг от нас/така нареч...
07.04.2011 23:29
sparotok написа:
bgwest написа:
Траките,на юг от нас/така наречените гърци/отново и отново дърпат чергата към себе си.Само че,чергата вече се къса от техните празни напъни.


Поздрави Спароток!

Дерзай.....Капката с чистата си сила пробива всичко нечисто.Времето е без значение.


Усилията на гърците са напразни, те не са се поучили от миналото. Данаидите са извършили срашно престъпление, но и наказанието им е било сурово. Скоро ще дайде време и за нашите южни съседи да си платят за дяволиите.

Поздрави!

Дано наказанието е по леко.Все пак това са братя Беласи/Българи/потънали в заблуда и в забвение преди хиляди години.

....."Онова,което никога не трябваше да бъде забравяно-беше изгубено"....това е цитат.
цитирай
31. algara - Надявам се народът ни да има си...
07.04.2011 23:57
sparotok написа:

Надявам се народът ни да има силата да прости на хората, които дълги години замъгляваха съзнаннието ни и ни унижаваха безмерно...

Поздрави!


Да, ние вече сме простили,ние сме добри, чисти и благородни ( поне малка част от нас, Българите, съзнаващи кои сме ), но трябва ли да забравим отново?! Секира трябва, и огън! Как ще очистим децата си от заблудата и безпътицата?! Как ще ги измъкнем от чалгатеките? Как ще ги накараме да четат книги и да почитат Левски, Ботев, Бенковски? Как?
цитирай
32. argilos - здравей Спароток и благодаря за ...
08.04.2011 00:02
здравей Спароток и благодаря за интересната статия.
не съм съгласна обаче с латинския произход на кyм и кума. за съжаление думите не са засвидетелствани като тракийски, но въпреки това:
ние имаме ритуал -лазарки-, който е ритуал-въвеждане в света на възрастните за момичета.
ритуалът приключва с така нареченото кумичене и пускане на ладийки в реката, което показва, че съвсем не става дума за една обикновена граматикална представка cum = със.
в лувийския хетитски 2000 преди Христа, куммая означава =чист, свещен= и се покрива с функцията, която изпълнява предводителката на групата на лазарките, която е един вид жрица.
В лувийски текстове има и женско име Куммивиa, Куммиa, последната описана заедно с Каттитахи, Мамма, Питати, Титаи и Утати.

поздрави !
цитирай
33. sparotok - кума
08.04.2011 00:12
argilos написа:
здравей Спароток и благодаря за интересната статия.
не съм съгласна обаче с латинския произход на кyм и кума. за съжаление думите не са засвидетелствани като тракийски, но въпреки това:
ние имаме ритуал -лазарки-, който е ритуал-въвеждане в света на възрастните за момичета.
ритуалът приключва с така нареченото кумичене и пускане на ладийки в реката, което показва, че съвсем не става дума за една обикновена граматикална представка cum = със.
в лувийския хетитски 2000 преди Христа, куммая означава =чист, свещен= и се покрива с функцията, която изпълнява предводителката на групата на лазарките, която е един вид жрица.
В лувийски текстове има и женско име Куммивиa, Куммиa, последната описана заедно с Каттитахи, Мамма, Питати, Титаи и Утати.

поздрави !


Относно думата кума съм си мислел и аз, че е наша, но древният й вариант е къмотра. По-логично е да се приеме, че идва от cummater...все пак нямаме диалектни думи, при които кума, кумая да означава чист.

Предполагам, че люитската кумая-чист е скродна на санскритската купия -метал, т.е. нещо блестящо.

Поздрави!
цитирай
34. urilozev - Колкото повече
08.04.2011 00:13
те чета, толкова повече осмислям настоящето битие заради миналото.Не че има значение моето мнение, ама аз съм един от твоите пехотинци,Спароток.
цитирай
35. sparotok - търпение
08.04.2011 00:14
algara написа:
sparotok написа:

Надявам се народът ни да има силата да прости на хората, които дълги години замъгляваха съзнаннието ни и ни унижаваха безмерно...

Поздрави!


Да, ние вече сме простили,ние сме добри, чисти и благородни ( поне малка част от нас, Българите, съзнаващи кои сме ), но трябва ли да забравим отново?! Секира трябва, и огън! Как ще очистим децата си от заблудата и безпътицата?! Как ще ги измъкнем от чалгатеките? Как ще ги накараме да четат книги и да почитат Левски, Ботев, Бенковски? Как?


Търпение и постоянство е нужно. Болестта, с която ни заразиха се лекува бавно и трудно, но колкото по-рано започнем да се лекуваме толкова по-добре!
цитирай
36. sparotok - хора
08.04.2011 00:17
urilozev написа:
те чета, толкова повече осмислям настоящето битие заради миналото.Не че има значение моето мнение, ама аз съм един от твоите пехотинци,Спароток.


Благодаря ти! Запомни, че всеки един от нас е важен, всеки един! Всеки глас в полза на справедливостта и доброто е благословия!

Поздрави!
цитирай
37. shtaparov - Белегът на Българина
08.04.2011 01:11
Резултатите от "Ангеловия анализ" подкрепят изследванията на Спароток,и макар че може да се добавят и измененят тук-там някои неща,няма принципни грешки в неговите заключения,за разлика от заключенията на мнозинството от по-старите ни автори. Важно е да се добави,че тюрколозите ужасно са се излъгали,обявявайки Български думи като Белег,Капище,Бъбрек,Сан и пр.за тюркски,защото:

1. Белег= Беляз/виж-"Белязан"/,т.е.-Поряз,Порез/Порязан,Порезан/! Така излиза,че тюрколозите в своето невежество индиректно са обявили и думите "Режа,Порязвам" за тюркски,което е абсурдно!
2. Капище= Капата,Купата/Кепето,Кубето/.Това означава,че повечето Трако-Български езически храмове са имали по едно или повече кубета,каквито имат и по-късните от тях църкви и джамии.
3. Бъбрек= Вътрек/Вътряк,Вътрешен орган/, Завряк/Заврян навътре/, Въвлек, Възлек, Възлиз, Вървек /Закачен на "връв", или "Този,от който върви урината"/, Видряк/Водляк,Отделящият "вода"/,и т.н.
4. Сан= Чин/Кум/, Бан/Ван,Дон,Пан,Хан,и т.н./, Вод/Вожд/, и т.н.! Ето как се оказва,че думи като Сан,Кум,Вод/Вожд/ и Хан са от едно и също семантично гнездо,макар двете да са обявени за "тюркски",а третата и четвъртата-за "латинска" и славянска! Но всички добре знаем откъде латинците и тюрките може да са взели тези думи-несъмнено от същия извор,от който са черпили и древните пра-гърци,чиито днешни потомци имат наглостта дори да обявяват древните Български думи за принадлежали към хулиганския жаргон на техните пиратски предшественици! Това,че тези думи днес имат различно наглед фонетично звучене съвсем не значи,че произходът им е различен,а означава следното:
1. Че древните ни предци са влагали много близък смисъл помежду им,свързан с водене и с командване на хора.
2. Че все пак тези думи се отнасят към различни началнически длъжности,като командване по принцип /по дефиниция/, командване/ръководене/ на сватба,
командване на област,на племе,на племенен съюз,на държава и т.н. Към същото семантично гнездо принадлежат и думи като Къняз,Комес,Комит,Ванакс,Династ,Консул,Севаст,Деспот и т.н.,но кой да го забележи? Незначителното различие в думите е създадено всъщност тъкмо затова-за да подчертае именно тънкото различие между функциите на Кума,на Бана,на Хана,на Вожда и т.н. С уважение!
цитирай
38. demograph - Малка добавка
08.04.2011 01:39
До спароток:
Аз знам тези три думи
за КУМ: 1.КАЛЬТЯТА(местен диалект Пиринско) /КАЛО(гръцка?)ТАТА(тракийско)..?/ ;
2.КУМ/заемка/ ;
3.КРЪСТНИК/похристиянчено/.
За кума: 1.КАЛЬМАНА;
2.КУМА;
3. КРЪСТНИЦА.
До urilozev - всеки пехотинец в армията на справедливостта е Аватар.
Поздравявам ви.
"Когато и където лъжата и несправедливостта вземат връх, Бог изпраща себе си в човешки вид за да я възстанови" Ригведа - Аватар
цитирай
39. demograph - И самото мълчание излъчва надежда
08.04.2011 02:04
malchaniaotnadejda7 написа:
За сан, кап и... белег! Беше важно за мен. Да си жив и здрав! Поздрави!:)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Не е нужно да излизаш от стаята. Остани да седиш до масата и се вслушай. Няма защо да се вслушваш, просто чакай. Не трябва дори и да чакаш, само се научи да бъдеш тих, неподвижен и сам. Светът драговолно ще ти се предложи, за да свалиш маската му. Той няма друг избор - в екстаз ще се изтърколи в краката ти."
/Франц Кафка/
Поздрав на пелтастите в тази битка!
цитирай
40. demograph - Съседски закачки
08.04.2011 02:39
анонимен написа:
Спароток,зравсти...има логика в новата ти тема.Искам да те питам- даи ми резонно обяснение за това:
гр-лат-гер-англ=подос-пус-фус-фут=КРАК,СТЪПАЛО
Много чудно от къде имате думата ''под'' =като настилка..
Явно пак от гърците.

На гръцки - копис,копсо-режа
копие- пак сте я взела от Еллада

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
И все пак се надявам, че някога в този форум ще се появи опонент от Гърция, който ще напише спокоен и аргументиран коментар. До сега само ругатни или лозунги.Тази пуста пропаганда! Какво ли не прави с хорицата...Ние почти бяхме забравили да мислим от страх, те пък как са я докарали до това дередже? Ясно е като бял ден, че едно време всички са били диваци. После едни диваци нарекли другите диваци "диваци". От което не са станали по-малко диваци, за съжаление.
През 18-ти век един ексцентричен английски художник, чиито картини и днес струват цяло състояние се произнасъл така: " Те ме нарекоха луд и аз ги нарекох луди. Но техните гласове бяха повече и аз се озовах в лудницата..." Та и нашата работа е същата. Електората обаче е динамична величина.
цитирай
41. argilos - kuma
08.04.2011 03:03
свещен е акта на встъпване, на посвещаване в специална човешка общност, в случая с лазарките - подготовка за влизане в общността на семейните, отговорните, умеещите да се справят, възрастните.
на гръцки има куми и мн.ч. кумаи за село/а. според мен при нас се е запазило древното значение на думата в смисъл на посветен в някаква човешка общност: комита няма при нас смисъл на селско население както е в гръцкия, а на посветен в определена общност, отдал се на едно съвместно дело човек. същото е и при създаване на семейство (поне така е било до неотдавна).

поздрави !
цитирай
42. tryn - С интерес и доверие те чета, Sparotok.
08.04.2011 04:14
Какво ли изпитва човек, когато открие в определени думи родни корени!
Родолюбието е в кръвта ти!
Благословен бъди! :)
цитирай
43. stoves - Поздрави ! Както винаги си интер...
08.04.2011 06:32
Поздрави ! Както винаги си интересен и завладяваш в обясненията и аргументите !Желая ти успех !
цитирай
44. ckarlet - Замисляйки се върху изписаното от ...
08.04.2011 07:55
Замисляйки се върху изписаното от теб, наистина е странно какво търси тракийска ромфея в Германия...Вярвам на всяка твоя дума, Sparotok! И винаги си представям какъв труд и усилия са необходими, за да се направи подобно проучване!
Желая ти много здраве и сили, за да продължиш това дело!
Прекрасен ден ти желая!
цитирай
45. megg - " Език свещен на моите деди "
08.04.2011 09:50
Светостта на езика ни е и в това, че помни славното минало. И разкрива истини, разказва за него. Друг е въпросът, че сме позабравили да се вслушваме ...
Поздрав, Спароток, за постинга! :)
цитирай
46. gotenia70 - За имената и техния произход...
08.04.2011 11:00
Много добра тема за разискване.Спароток,моля те кажи си мнението за именника по азбучен ред за децата.
Излиза,че почти няма българско име там.
Ето и адреса:
http://www.google.bg/url?sa=t&source=web&cd=5&ved=0CEEQFjAE&url=http%3A%2F%2Fzadecata.com%2Findex.php%3Fpage%3D0_3_1_1&rct=j&q=%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA&ei=3LWeTY2uPIvBtAaa0sWAAg&usg=AFQjCNE_QpEyX-vZ7fmk-0vNrQtO5oKWcw&cad=rja
Поздрави от Добруджа!!!
цитирай
47. анонимен - Поздрави и от мен.
08.04.2011 13:06
Позволи ми да се заиграя , като използвам припознати методи. Ще използвам думата НЕ ГЪРЧЕ. ГЪРЧЕ- ясно знаем за какво става въпрос. НЕ- същите тези го използват за съгласие , обратното е ОХИ . Излиза ,че самите те са съгласни ,признават същноста си.В смисъла на това тяхно потвърждение всички припознават кореното население на един друг континент АФРИКА и ги наричат НЕГЪРЧЕТА .
цитирай
48. amore - Поздравления за постинга!
08.04.2011 13:22
Наистина, етимологичния корен на използваните езици, показва присъствието, движението и развитието на даден народ - а оттам и произхода и истинската му история. Във връзка с анализа, направен от Вас искам само да добавя, че съвременната италианска дума SCOLPITO (сколпито) - означава изваян. Сърдечен поздрав!
цитирай
49. mglishev - Ааа,
08.04.2011 13:56
това заради "капище" ли го разглеждаш?
Което си е славянско понятие, демек просто поредното с индоевропейски произход. Пак смесваш "индоевропейско" с "тракийско". Ефектът от тази заблуда е убийствен. Така половината езици от древност до наши дни, говорени между Исландия и Хайдарабад ще се окажат "тракийски". Което би накарало тракоманите да реват от възторг, но само по себе си е абсурд.

Просто е хубаво да се вдене, че езиците на траки, славяни, германи и какви ли не още са част от голямото индоевропейско семейство и е нормално да имат общи корени и сходно звучащи понятия.

Какво да се прави, засвидетелстваният писмен старобългарски от IX-Х в. си е част от славянската индоевропейска група. Езикът на траките също е бил индоевропейски.

Проблемът е там, че езикът на истинските българи от Преславския инвентарен надпис не е индоевропейски, а тюркски... за разлика от този на траките. И на славяните.

Невероятно е, че тракоманите не схващат толкова прости факти.
цитирай
50. shtaparov - Провалът на тюрколозите:
08.04.2011 16:01
mglishev написа:
това заради "капище" ли го разглеждаш?
Което си е славянско понятие, демек просто поредното с индоевропейски произход.Пак смесваш"индоевропейско" с "тракийско".Ефектът от тази заблуда е убийствен.Така половината езици от древност до наши дни, говорени между Исландия и Хайдарабад ще се окажат "тракийски".Което би накарало тракоманите да реват от възторг,но само по себе си е абсурд.
Просто е хубаво да се вдене, че езиците на траки,славяни,германи и какви ли не още са част от голямото индоевропейско семейство и е нормално да имат общи корени и сходно звучащи понятия.
Какво да се прави, засвидетелстваният писмен старобългарски от IX-Х в. си е част от славянската индоевропейска група.Езикът на траките също е бил индоевропейски.Проблемът е там, че езикът на истинските българи от Преславския инвентарен надпис не е индоевропейски,а тюркски... за разлика от този на траките.И на славяните.Невероятно е, че тракоманите не схващат толкова прости факти.


Маноле,тъкмо Преславският надпис е довел тюрколозите до такава фундаментална грешка,която причинява тотално объркване у хората,които са проявили наивността да им повярват. Защото:
1. В този надпис е спомената титлата "Жупан"!
2.В други проучвания същите тюрколози са обявили тази титла за "Славянска"!

Съответно,по-наивните читатели /които за ваш ужас са вече на измиране/ веднъж четат,че надписът е на "тюркски",при което излиза,че и титлата Жупан е тюркска. Втори път тези изстрадали хорица четат,че тази титла е "Славянска",с което излиза,че Преславският надпис е писан на Славянски!

В крайна сметка,вземете се съберете там дивана и меджлиса,пък се уговорете как да лъжете по-убедително,че старите ви лъжи вече се протриха и по кръпките.
цитирай
51. sparotok - норвежки
08.04.2011 16:28
анонимен написа:
На германски медовина не е мйод , а мет /с т/, навярно са го взели от съседните славянски племена, най вероятно полски.Изобщо етимологическите Ви разсъждения са доста мъгляви,но сте упорит и това е много стойностно.Желая Ви много успехи по пътя къъъъм истината.Може и да се поспори дали точно това е пътят, да не е сокак, а да не сме видяли истинския широк път идващ откъм персийските земи заедно с Митра?


Зная, че на немски медовина е мет, преди да започна постите пих медовина направена от германец ( това не е шега). Посочената дума мьод е от норвежкия, мисля, че бях ясен - норвежките syl- шило, kile-клин, skrin-скрин, mjod- медъ ( медовина)...

Относно Митра, неговото име се споменава за първи път не в Персия, а в Анатолия като божество на митаните. Самото име Митра няма обяснение на староирански...а на тракийски, като значението е сияйния. Подготвям постинг точно на тази тема.

цитирай
52. shtaparov - Гръцката наивност
08.04.2011 16:32
анонимен написа:
Спароток,зрасти...има логика в новата ти тема.Искам да те питам-даи ми резонно обяснение за това:
гр-лат-гер-англ=подос-пус-фус-фут=КРАК,СТЪПАЛО
Много чудно от къде имате думата''под"=като настилка.Явно пак от гърците.
На гръцки - копис,копсо-режа,копие- пак сте я взела от Еллада


Поставения от Вас проблем е елементарен,приятелю,дори налива брашно в нашата мелница.Всички тези думи ги има под една или друга форма в днешния,а несъмнено-и в архаичния Български Праезик. Това,че са записани или разчетени най-напред на "гръцки" език съвсем не означава,че думите са елински,нито означава,че не са Български. "Анализът" показва следните значения на посочените думи:

1. Подос= Ходос/Ходещ,Ходич,Ходач/,което означава също и Ногич/Нога,
Ходило/! Но откъде в осакатения "гръцки" език да намериш ресурси,които
ще ти позволят да изведеш истинското значение на тази дума?!
2.Пус/Фус,Фут/= Къч/Ход/, Ног/Нога/, Под/Това долу под нас/, Зад/Това,което е зад нас докато лежим/, и т.н.
3.Копие= Забие/Забиващо се/,Сечие/Сечащо/,Бодие/Бодище,Бодящо/,Сабие/Сабя/,Ковие/Ковящо,Приковаващо противника/,Точие/Точено,Тънено/,и т.н.
4.Копис/режа,в "гръцкия" език/= Сечис/Сечем,Сечащ/-Български език с преход от "Сатем" форма в "Кентум" форма и с "вулгаризиран" от гърците звук Ч!

Според "Анализа" тези думи не са навлезли в съответните езици от осакатения гръцки език,а са си били присъщи още отколе на хората,взели участие в образуването на държавите на латинци,германци,англичани и пр. Самите гърци се появили на света достатъчно късно,за да се наложи да обогатяват своя беден пиратски жаргон с вторичното включване в него на много Трако-Български думи,използвани от нашите предци хиляди години преди първия елин да заподсмърча под ясното Българско небе.
цитирай
53. mglishev - Ха-ха,
08.04.2011 16:43
а какво пречи да има употреба на славянска титла в тюркски надпис? А, да, ето какво: практически всички формални славянски титли са заемки от германски и тюркски езици. С това окончание "-пан" какво да обяснявам? Ранна степна заемка, аварска или българска по произход.

Та така, Преславският надпис определено няма как да мине ни за "старобългарски", ни за тракийски. Давай нататък.

Впрочем, би било забавно да пуснеш едно четене на Преславския надпис. Ей така, за спорта.

А на староисландски (староскандинавски, старонорвежки, както щеш го кажи) "медовина" си е баш "mjod". Ако не знаеш, това е един от германските езици ;) И не, не е заемка от славянски, ама че весело хрумване :D

Ха-ха, сега виждам коментара ти за "капище", много е весел. Чудесно, значи италианската фамилия Есте, която е притежавала владения по р. По, всъщност е българо-тракийският клан Ище. :D Ох, няма такъв кикот като в твоя блог, давай все в тоя дух :D
цитирай
54. sparotok - КАПИЩЕ
08.04.2011 16:45
mglishev написа:
това заради "капище" ли го разглеждаш?
Което си е славянско понятие, демек просто поредното с индоевропейски произход. Пак смесваш "индоевропейско" с "тракийско". Ефектът от тази заблуда е убийствен. Така половината езици от древност до наши дни, говорени между Исландия и Хайдарабад ще се окажат "тракийски". Което би накарало тракоманите да реват от възторг, но само по себе си е абсурд.

Просто е хубаво да се вдене, че езиците на траки, славяни, германи и какви ли не още са част от голямото индоевропейско семейство и е нормално да имат общи корени и сходно звучащи понятия.

Какво да се прави, засвидетелстваният писмен старобългарски от IX-Х в. си е част от славянската индоевропейска група. Езикът на траките също е бил индоевропейски.

Проблемът е там, че езикът на истинските българи от Преславския инвентарен надпис не е индоевропейски, а тюркски... за разлика от този на траките. И на славяните.

Невероятно е, че тракоманите не схващат толкова прости факти.


КапиЩЕ има същата наставка както ТергеСТЕ ( споменат от Ливий), но понеже в латинския няма Щ, то е употребено СТ.

Тергесте е преведено като тържище от Б. Хрозни ( Ancient History of Western Asia, India and Crete, Artia, Prague, 1952, p. 84)...

Надявам се да приемеш Хрозни за авторитет, все пак той разчете хетската писменост.

Относно Тергесте ще поясня, че той се намира на източната граница на територията на културата Есте като мечове, копия, ножове, брадви, юзди на коне, ситули, домашна керамика са просто неразличими от тракийските... За едно -две неща бих се съгласил, че може да е търговия, но никой народ не си изнася цялата материална култура...по-скоро се касае за миграция от Балканите. А. Скиарета посочи връзките на доста италийски топоними с тези от Тракия...

Знам, че не ми се доверяваш за това ти препоръчвам D. Rigeway, F.Rigeway, Italy before Romans, Academic Press, University of Edinburgh, Edinburgh, 1979;
цитирай
55. sparotok - забавно
08.04.2011 16:54
mglishev написа:
а какво пречи да има употреба на славянска титла в тюркски надпис? А, да, ето какво: практически всички формални славянски титли са заемки от германски и тюркски езици. С това окончание "-пан" какво да обяснявам? Ранна степна заемка, аварска или българска по произход.

Та така, Преславският надпис определено няма как да мине ни за "старобългарски", ни за тракийски. Давай нататък.

Впрочем, би било забавно да пуснеш едно четене на Преславския надпис. Ей така, за спорта.

А на староисландски (староскандинавски, старонорвежки, както щеш го кажи) "медовина" си е баш "mjod". Ако не знаеш, това е един от германските езици ;) И не, не е заемка от славянски, ама че весело хрумване :D


Маноле, медовината се прави от мед, а знаеш ли как е мед на старонорвежки, старовисоконемски и староанглийски:)?

Някои хора все още карат на принципа - Нашето си е наше, а чуждото -общо!
Е, не става така, индо-европейската мъгла не може да се ползва винаги, когато нещо не оттърва на определена теория.
цитирай
56. shtaparov - Не на нас с тия
08.04.2011 16:59
mglishev написа:
а какво пречи да има употреба на славянска титла в тюркски надпис?А, да, ето какво: практически всички формални славянски титли са заемки от германски и тюркски езици.С това окончание "-пан" какво да обяснявам? Ранна степна заемка, аварска или българска по произход.
Та така, Преславският надпис определено няма как да мине ни за "старобългарски",ни за тракийски.Давай нататък.Впрочем,би било забавно да пуснеш едно четене на Преславския надпис.Ей така, за спорта.
А на староисландски (староскандинавски, старонорвежки, както щеш го кажи) "медовина" си е баш "mjod".Ако не знаеш, това е един от германските езици ;)И не,не е заемка от славянски, ама че весело хрумване :D


Тия кощунствени думи само недей да ги пробутваш на руснаците,сърбите и чехите,Маноле-ние все пак сме попретръпнали. Титлата Жупан е толкова
"тюркска",колкото е тюркска и думата Компютюр,използвана от турците днес.
Вие тюрколозите може да не знаете това,но ние,Българите,го знаем.Понеже:

Жупан= Каган/Хакан,Шогун/= Щопан/Стопан,Стопанинът на областта/, Чуван/Чуващ,Пазещ/, Пазан/Пазач/,и т.н.! И тия думи ли са тюркски бе,Маноле,или да ти разяснявам и техния произход?
А думичките Мед /Мьед/ и Мьод са толкова "германски",колкото е германско племето Вандали/Вундари,Вундови Българи/-нито запетайка повече! Понеже думата "Мед" означава или Жът/Жълт/, или Теч/Течен,Течащ/! Както виждаме,в основата на тази дискусионна дума също стоят типично "германски" думички,с които изглежда е изобилствал древния Трако-Български език!
цитирай
57. hope17 - Тези всичките, малки
08.04.2011 17:35
наглед нещица дето "капят" :) - било етимологията на някоя дума, било историята на някой древен, български род....и толкова още неща, са капчиците които правят големия вир - националното съзнание и гордост като българи! Помощта Спароток, винаги е само наша, вътрешна, осъзната, част от силата стаена в нас е. Съгласна съм с теб напълно, затова има и приказка "помогни си сам, че да ти помогне и Господ". Когато всеки ден, малко по малко прибавяме нещо, научаваме нещо, намираме повод за гордост - силата ни се увеличава многократно. Затова помагаш и ти! Благодарности и пожелания за светли и щастливи дни :)))
цитирай
58. lado - Малка закачка? :))))
08.04.2011 17:40
"...немските Krätze –краста"... Да приемем ли,че горките германи не са познавали крастата, докато не са ги посетили нашите хора ? :)))))
Поздрави, Павле!
цитирай
59. argilos - а какво пречи да има употреба на с...
08.04.2011 17:46
mglishev написа:
а какво пречи да има употреба на славянска титла в тюркски надпис? А, да, ето какво: практически всички формални славянски титли са заемки от германски и тюркски езици. С това окончание "-пан" какво да обяснявам? Ранна степна заемка, аварска или българска по произход.



хетитски имена с хетитска частица shupi=swjat, знатен
мъжки: Шупиaна, Шупиaшу
женски: Шупиaника, Шупиaшве, Шупилка

д3бер даде още по-стар пример със шумерски:
шу - представка, обозначаваща държавна служба
пaн - лък.

както виждате, нищо ново между египет-шумер, черно море и поречието на дунава, благодарение на очевидно доста интен3ивни връзки от хилядолетия преди Христа.

поздрави

цитирай
60. sparotok - благодаря
08.04.2011 19:20
amore написа:
Наистина, етимологичния корен на използваните езици, показва присъствието, движението и развитието на даден народ - а оттам и произхода и истинската му история. Във връзка с анализа, направен от Вас искам само да добавя, че съвременната италианска дума SCOLPITO (сколпито) - означава изваян. Сърдечен поздрав!


Благодаря ти много! Честно казано не се бях сетил за това, че скулптура има същата семантика като капь-образ...

Поздрави!
цитирай
61. sparotok - :)
08.04.2011 19:52
lado написа:
"...немските Krätze –краста"... Да приемем ли,че горките германи не са познавали крастата, докато не са ги посетили нашите хора ? :)))))
Поздрави, Павле!


Закачка, ама културна, а и позволяваща ми да поясня нещо важно:)

Старонемската дума за краста е SCHORF, стороанглийската е SCEORF, а старонорвежката -SKURFUR. Това са германските думи, те имат обяснение на германски, докато Kratze - не.

Дублетните думи са индикация за чуждо влияние. Ние имаме въглища и кюмур, мътеница и айрян.... това показва, че сме били в контакт с турци...

Поздрави!
цитирай
62. sparotok - благодаря ти
08.04.2011 19:54
hope17 написа:
наглед нещица дето "капят" :) - било етимологията на някоя дума, било историята на някой древен, български род....и толкова още неща, са капчиците които правят големия вир - националното съзнание и гордост като българи! Помощта Спароток, винаги е само наша, вътрешна, осъзната, част от силата стаена в нас е. Съгласна съм с теб напълно, затова има и приказка "помогни си сам, че да ти помогне и Господ". Когато всеки ден, малко по малко прибавяме нещо, научаваме нещо, намираме повод за гордост - силата ни се увеличава многократно. Затова помагаш и ти! Благодарности и пожелания за светли и щастливи дни :)))


Благодаря ти! Много хубаво го каза - Помогни си сам да ти помогне и Господ! Дано повече хора да го разберат, важно е!

Поздрави!
цитирай
63. sparotok - пан
08.04.2011 20:02
argilos написа:
mglishev написа:
а какво пречи да има употреба на славянска титла в тюркски надпис? А, да, ето какво: практически всички формални славянски титли са заемки от германски и тюркски езици. С това окончание "-пан" какво да обяснявам? Ранна степна заемка, аварска или българска по произход.



хетитски имена с хетитска частица shupi=swjat, знатен
мъжки: Шупиaна, Шупиaшу
женски: Шупиaника, Шупиaшве, Шупилка

д3бер даде още по-стар пример със шумерски:
шу - представка, обозначаваща държавна служба
пaн - лък.

както виждате, нищо ново между египет-шумер, черно море и поречието на дунава, благодарение на очевидно доста интен3ивни връзки от хилядолетия преди Христа.

поздрави



Не съм сигурен, че ПАН е заемка. Има тракийско име, или титла ДИУ-ПАН (ЕУС), смятам, че означава господар от Бога. Пан е свързано със санскритския глагол паати-пазя, хетския пахси -пазя. Мисля, че древният бог ПАН е бил тракийско божество - пазител на животните с име притежаващо същата семантика както ведическия Пашу пати.

Сатрап пък идва от кшатра па ( пазещ владението - областен управител)...
цитирай
64. sparotok - думи
08.04.2011 20:05
nikstan написа:
Позволи ми да се заиграя , като използвам припознати методи. Ще използвам думата НЕ ГЪРЧЕ. ГЪРЧЕ- ясно знаем за какво става въпрос. НЕ- същите тези го използват за съгласие , обратното е ОХИ . Излиза ,че самите те са съгласни ,признават същноста си.В смисъла на това тяхно потвърждение всички припознават кореното население на един друг континент АФРИКА и ги наричат НЕГЪРЧЕТА .


Това е забавно, но се опасявам, че нашия съсед от юг няма да го приеме по този начин. Затова аз лично му поднасям извиненията си. Няма зла умисъл, просто игра на думи.
цитирай
65. sparotok - избор
08.04.2011 20:11
gotenia70 написа:
Много добра тема за разискване.Спароток,моля те кажи си мнението за именника по азбучен ред за децата.
Излиза,че почти няма българско име там.
Ето и адреса:
http://www.google.bg/url?sa=t&source=web&cd=5&ved=0CEEQFjAE&url=http%3A%2F%2Fzadecata.com%2Findex.php%3Fpage%3D0_3_1_1&rct=j&q=%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA&ei=3LWeTY2uPIvBtAaa0sWAAg&usg=AFQjCNE_QpEyX-vZ7fmk-0vNrQtO5oKWcw&cad=rja
Поздрави от Добруджа!!!


Всичко зависи от избора на съставителя, той може съзнателно да пропусне хубави български имена и да изтиква напред чуждите. Опитите за изтриване на националното ни самосъзнание са префинени и не са от вчера.

Поздрави!

Поздрави!
цитирай
66. sparotok - благодаря
08.04.2011 20:12
megg написа:
Светостта на езика ни е и в това, че помни славното минало. И разкрива истини, разказва за него. Друг е въпросът, че сме позабравили да се вслушваме ...
Поздрав, Спароток, за постинга! :)


Благодаря ти! Мисля, че е крайно време да се вслушаме във вълшебната мелодия на езика си.

Поздрави!
цитирай
67. sparotok - ромфея
08.04.2011 20:14
ckarlet написа:
Замисляйки се върху изписаното от теб, наистина е странно какво търси тракийска ромфея в Германия...Вярвам на всяка твоя дума, Sparotok! И винаги си представям какъв труд и усилия са необходими, за да се направи подобно проучване!
Желая ти много здраве и сили, за да продължиш това дело!
Прекрасен ден ти желая!


Скарлетче, то да беше само ромфеята...Колко тракийски находки има там, ако знаеш! Надявам се един ден учените да се освободят от оковите на политическите си зависимости и да кажат истината.

Поздрави!
цитирай
68. sparotok - !
08.04.2011 20:17
stoves написа:
Поздрави ! Както винаги си интересен и завладяваш в обясненията и аргументите !Желая ти успех !


Благодаря ти! Надявам се и за в бъдеще да съм в състояние да поднеса темите по интересен начин.
цитирай
69. sparotok - !
08.04.2011 20:32
tryn написа:
Какво ли изпитва човек, когато открие в определени думи родни корени!
Родолюбието е в кръвта ти!
Благословен бъди! :)


Благодаря ти Трънче!
цитирай
70. sparotok - думи
08.04.2011 20:50
demograph написа:
До спароток:
Аз знам тези три думи
за КУМ: 1.КАЛЬТЯТА(местен диалект Пиринско) /КАЛО(гръцка?)ТАТА(тракийско)..?/ ;
2.КУМ/заемка/ ;
3.КРЪСТНИК/похристиянчено/.
За кума: 1.КАЛЬМАНА;
2.КУМА;
3. КРЪСТНИЦА.
До urilozev - всеки пехотинец в армията на справедливостта е Аватар.
Поздравявам ви.
"Когато и където лъжата и несправедливостта вземат връх, Бог изпраща себе си в човешки вид за да я възстанови" Ригведа - Аватар


Често казано първите две думи са ми непознати, диалектите ме вълнуват, но те са като огромно море, иска се време да видиш всичко.
цитирай
71. sparotok - думи
08.04.2011 20:58
argilos написа:
свещен е акта на встъпване, на посвещаване в специална човешка общност, в случая с лазарките - подготовка за влизане в общността на семейните, отговорните, умеещите да се справят, възрастните.
на гръцки има куми и мн.ч. кумаи за село/а. според мен при нас се е запазило древното значение на думата в смисъл на посветен в някаква човешка общност: комита няма при нас смисъл на селско население както е в гръцкия, а на посветен в определена общност, отдал се на едно съвместно дело човек. същото е и при създаване на семейство (поне така е било до неотдавна).

поздрави !


Понякога нещата за здраво засукани. Гръцката дума коме -село е сродна на литовската каймас-село и на нидерландската хайм -родно място...Облаците ще се вдигнат, но се иска време и упорито проучване.

Поздрави!
цитирай
72. bgwest - mglishev написа: А на староис...
08.04.2011 23:47
kansandilh написа:
mglishev написа:
А на староисландски (староскандинавски, старонорвежки, както щеш го кажи) "медовина" си е баш "mjod". Ако не знаеш, това е един от германските езици ;) И не, не е заемка от славянски, ама че весело хрумване :D

Sparotok попита:
Маноле, медовината се прави от мед, а знаеш ли как е мед на старонорвежки, старовисоконемски и староанглийски:)?

mglishev, мълчи, защо ли!?
Ами, на mglishev му е смешно, ама на мене-още повече. Маноле, преди да твърдиш, че mjod в езиците на скандинавците и исландците не е заемка от славянски, следваше да се осведомиш, че пчелата е топлолюбиво насекомо и като такова, за пръв път се появява не на север, а на юг в Европа, в земите на Балканите и Украйна. И естествено, първите пчелари в Европа са траките, а не скандинавците, и траките никак, ама никак не са чакали скандинавците да им дадат думичка с която да нарекат сладката гъста течност, която добивали направо от хралупите, а по-късно и от отглеждането на пчели.
И поради това в повечето славянски езици думата медовина е призводна от 'мед', докато в езиците които цитираш, нещата не стоят така.

Например:
В староисландски мед е hunang, а медовина е mjod, и разбира се няма как думата mjod(медовина) да бъде производна от hunang, a единственото обяснение е, че е заемка и най-вероятно от полската ‘miod’, или от руската „мёд”.

мъглата има знания за трима но гледната му точка е збъркана тотално.фокуса му е збъркан
цитирай
73. mglishev - За
09.04.2011 00:57
"meod", "meduseld", "meode" и "meodo-setla" чували ли сте :) Това в ст.-англ. "Hunanga" далеч не е единствената форма в ст.-исл., а славянските заемки в Норвегия и Англия са малко, нали, кът, как да ви кажа ;)

Ха-ха, "жупан" било еднакво с "каган", това неимоверно ме изкефи. Все едно "капитан" да е синоним на "маршал". Евалла, момчета, забавлявате ме.
цитирай
74. urilozev - Почит
09.04.2011 17:51
Sparotok, Този Днес ,бт. ми лъха на сциализъм, не че е лошо- социализма, ама режат, защото не знаят какво е социализиране.Ами си мислят , чие ще търгуват с нас.Дано те има някъде другаде, защото ще ми липсваш.Солидаризирам се с късна пролелет и отивам другаде.
цитирай
75. get - - Уважаеми mglishev - вече един път ви споменах, че израелските учени ...
09.04.2011 21:02
mglishev написа:
"meod", "meduseld", "meode" и "meodo-setla" чували ли сте :) Това в ст.-англ. "Hunanga" далеч не е единствената форма в ст.-исл., а славянските заемки в Норвегия и Англия са малко, нали, кът, как да ви кажа ;)



... сочат факта, за отглеждане на одомашнената пчела 800 г. пр. хр. в гр.Тел Рехов(находящ се в долината на р.Йордан). Допълнително уточняват, че там тя е привнесена от Анатолия - това явно говори, че тя е опитомена по-рано ! - Какво се оказва(?) на съпределна на Балканите територия ... ПЧЕЛАРСТВОТО Е ПОЗНАТО поне от Първото хилядолетие пр.Хр.
- Това го казвам, като фактология ! - от тук нататък можете да продължите, да жонглирате със сравнителна лингвистика :)) - порок, в който вие често укорявате някои от пишещите в този блог !!

- С цялото ми уважение !

от Гет (ТауроСкитски) :))

П.П. Да допълня ли, че до Тел Рехов е гр.Бет Шан, известен до късната античност и с името Скитополис ?!
Над долината на р.Йордан(ръка да подадеш) следва Киликия (Cilicia Trachea и още Tracheotis) с голям град Тарсус и близката, като география и етимология планина Таур/ус . А след като преминем Киликийският проход, стигаме до Булгардаг ... ?!
цитирай
76. sparotok - домакини
09.04.2011 21:32
urilozev написа:
Sparotok, Този Днес ,бт. ми лъха на сциализъм, не че е лошо- социализма, ама режат, защото не знаят какво е социализиране.Ами си мислят , чие ще търгуват с нас.Дано те има някъде другаде, защото ще ми липсваш.Солидаризирам се с късна пролелет и отивам другаде.


Какво да ти кажа, домакините биха могли да се проявяват по-положително, но поне за сега има какво да се желае...Няма идеални неща, предполагам, че в други блогове и форуми също има определени особености, които са дразнещи...

Публикувам също в Роден Край, но там пускам неща по-рядко...

Ще се радвам, ако размислиш и останеш...
цитирай
77. shtaparov - Тъй
09.04.2011 21:50
mglishev написа:
"meod","meduseld", "meode" и "meodo-setla" чували ли сте :) Това в ст.-англ. "Hunanga" далеч не е единствената форма в ст.-исл., а славянските заемки в Норвегия и Англия са малко, нали, кът, как да ви кажа ;)
Ха-ха, "жупан" било еднакво с "каган", това неимоверно ме изкефи. Все едно "капитан" да е синоним на "маршал". Евалла, момчета, забавлявате ме.


Да-а-а,дружко,да-а. Точно така-еднакво е,другояче не би могло и да бъде. Жупанът винаги е бил много повече от това,за което са го смятали до момента-всъщност Жупаните-това са подчинените на Къняза/Великия Български Княз/ девет владетели,които му помагали да управлява и да съди народа. Тоест-това са васалните на Българската империя Кагани /Хакани/,водещи "самостоятелните" държави на Аварите,Русите,Хазарите /с прекъсвания/,Поляците,Сърбите,
Тюрките и т.н.
Къняз-това е титлата на Императора до IX век,а Каган/Жупан,Шогун и пр./ е всъщност подчинена на Княза титла,която е позволявала на носещия я да се отцепва от централната власт,и именно този е механизмът,по който са се появили каганствата на Хазари,Руси,Тюрки и пр. Ето точно и детайлно обяснение на всички загадки,които мъчеха историците до момента-ето и причината,която е накарала Кубрат да се опита да засили спойката между отделните подчинени Каганства/Жупанства/ на своята огромна империя,
използвайки прастарата легенда за снопа пръчки или снопа стрели!
цитирай
78. sparotok - различни форми
09.04.2011 22:40
mglishev написа:
"meod", "meduseld", "meode" и "meodo-setla" чували ли сте :) Това в ст.-англ. "Hunanga" далеч не е единствената форма в ст.-исл., а славянските заемки в Норвегия и Англия са малко, нали, кът, как да ви кажа ;)

Ха-ха, "жупан" било еднакво с "каган", това неимоверно ме изкефи. Все едно "капитан" да е синоним на "маршал". Евалла, момчета, забавлявате ме.


Ами хайде провери сам, коя форма присъства във всички германски езици, тази с корен мед, или тази корен хон(инг)... Помисли и за това, което каза Гет, пчеларството се е разпространило от юг на север, а не от север на юг...
цитирай
79. argilos - а какво пречи да има употреба на с...
10.04.2011 00:20
sparotok написа:
argilos написа:
mglishev написа:
а какво пречи да има употреба на славянска титла в тюркски надпис? А, да, ето какво: практически всички формални славянски титли са заемки от германски и тюркски езици. С това окончание "-пан" какво да обяснявам? Ранна степна заемка, аварска или българска по произход.



хетитски имена с хетитска частица shupi=swjat, знатен
мъжки: Шупиaна, Шупиaшу
женски: Шупиaника, Шупиaшве, Шупилка

д3бер даде още по-стар пример със шумерски:
шу - представка, обозначаваща държавна служба
пaн - лък.

както виждате, нищо ново между египет-шумер, черно море и поречието на дунава, благодарение на очевидно доста интен3ивни връзки от хилядолетия преди Христа.

поздрави



Не съм сигурен, че ПАН е заемка. Има тракийско име, или титла ДИУ-ПАН (ЕУС), смятам, че означава господар от Бога. Пан е свързано със санскритския глагол паати-пазя, хетския пахси -пазя. Мисля, че древният бог ПАН е бил тракийско божество - пазител на животните с име притежаващо същата семантика както ведическия Пашу пати.

Сатрап пък идва от кшатра па ( пазещ владението - областен управител)...


Аз не виждам противоречие между pan=lъk и боговете ПAН и Пашупати (ако триглавата фигура от Мохендшу-дару е Пашупати), напротив. Лъкът и стрелата са архаични символи на оцеляване и живот – лък (защита, сила) и стрела (живот, време). Така се интерпретира и знакът стрела в линеар А от Крит, т.е. значение живот, фонетична стойност = ти =. Същото е и със шумерското гес-ти = живот.
ПAН е планински ловец и пастир, катери се като коза. Синът му Кротон също е ловец; за да се упитоми едно животно то трябва първо да бъде уловено. Създател/па3ител, хранител (шопът казва чувам, което напомня за историите Пaн и Exo) на живота е винаги с двояк смисъл.
Сходствата с Енкиду са също големи.

Поздрави !
цитирай
80. sparotok - до анонимен от Британия
10.04.2011 00:58
Одобрих коментара ви за ирланците и медовината, но по непонятни за мен причини текста не се появи.
цитирай
81. demograph - За медъ
10.04.2011 01:23
Манол е специалист по бит и култура на средновековието. Макар и по назад във времето, той сигурно знае, че производството и търгуването с мед е било основно перо в древната тракийска и след тракийска икономика, а и по-сетне. Същото както с "комфитюра" в японския език и тяхното 'кицелу мику". Траките са били основен доставчик на мед в Европа.
Тоест, mijod и т.н. не може да друго освен тракийско, точно както Кисело мляко е българско, а computer English..
цитирай
82. nikikm - До 85. demograph - Малък коментар и срещу мене си
10.04.2011 20:32
Спароток,Демограф,Гет, и всички останали,да ме извинят,че не ги споменавам-ПРЕКРАСНО СЕ ДОПЪЛВАТЕ И ПРАВИТЕ МОЗАЙКАТА НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!Живи и здрави да сте,да работите в едно направление,да си помагате в името на България,да систематизирате и създадете Новата Българска История,която да влезе в учебниците.И дано да е преди да е загинала България!Пожелавам ви го на вас,на себе си и на всички Българи!Господ да е с вас и дано да знаете,колко сте важни за оцеляването на Българите!Или дори за спомена за тях,защото лично аз не съм оптимист!
цитирай
83. voinov50 - Ей това е коментарът, който най-много ми харесва! :)))
11.04.2011 06:11
nikikm написа:
Спароток,Демограф,Гет, и всички останали,да ме извинят,че не ги споменавам-ПРЕКРАСНО СЕ ДОПЪЛВАТЕ И ПРАВИТЕ МОЗАЙКАТА НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!Живи и здрави да сте,да работите в едно направление,да си помагате в името на България,да систематизирате и създадете Новата Българска История,която да влезе в учебниците.И дано да е преди да е загинала България!Пожелавам ви го на вас,на себе си и на всички Българи!Господ да е с вас и дано да знаете,колко сте важни за оцеляването на Българите!Или дори за спомена за тях,защото лично аз не съм оптимист!


Поздрави за гореописаните и за коментиращият nikikm!!!
цитирай
84. get - - Позволете ми някои размисли ! - а също й относно "тюркската връзка" на МГлишев ! :)
11.04.2011 12:52
argilos написа:
sparotok написа:
argilos написа:
mglishev написа:
а какво пречи да има употреба на славянска титла в тюркски надпис? А, да, ето какво: практически всички формални славянски титли са заемки от германски и тюркски езици. С това окончание "-пан" какво да обяснявам?


хетитски имена с хетитска частица shupi=swjat, знатен
...

д3бер пример със шумерски:
шу - представка, обозначаваща държавна служба
пaн - лък.
...



Не съм сигурен, че ПАН е заемка. Има тракийско име, или титла ДИУ-ПАН (ЕУС), смятам, че означава господар от Бога. Пан е свързано със санскритския глагол паати-пазя, хетския пахси -пазя. Мисля, че древният бог ПАН е бил тракийско божество - пазител на животните с име притежаващо същата семантика както ведическия Пашу пати.

...


Аз не виждам противоречие между pan=lъk и боговете ПAН и Пашупати (ако триглавата фигура от Мохендшу-дару е Пашупати), напротив. Лъкът и стрелата са архаични символи на оцеляване и живот – лък (защита, сила) и стрела (живот, време). Така се интерпретира и знакът стрела в линеар А от Крит, т.е. значение живот, фонетична стойност = ти =. Същото е и със шумерското гес-ти = живот.
ПAН е планински ловец и пастир, катери се като коза. ...
Създател/па3ител, хранител (шопът казва чувам, което напомня за историите Пaн и Exo) на живота е винаги с двояк смисъл.
Сходствата с Енкиду са също големи.



- Относно ПАН ... чел съм предимно етимологически изследвания-връзки, от които се извежда - пастир, пасящ !
- Среща се и при Шива (инд.), като епитет Пашу-пати - дословен превод "Господар на говедата". Окултно-езотерично
"пребиваващ в същностното на слуха - той е(става) сам Пашупати. Прониквайки по този начин в слуха Шива ни надарява със слух на слуха" - Ще си позволя интерпретация на "слух на слуха"-"когато слушаш-чуваш" :) - Ето го "Изкарващият на паша - Пашу-пати" от Мохенджо-Даро - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/Shiva_Pashupati.jpg
- Но мисля по-интересна и близка ни е келтската връзка !? :)
Отново същата фигура от http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Detail_of_antlered_figure_on_the_Gundestrup_Cauldron.jpg - котела от Гундеструп на Кернунос~Цернунос

Гет (ТауроСкитски) :))

П.П. Едно неангажиращо лично мнение - ПашуПати просто е отглас от миграционният и цивилизационен поход на протобалканско население до Индия, което се крие в по-късната елегенда за "Походът на царят-бог ДионИсус" - Поне така мисля ?!
Относно походът, има пост в блогът на Спараток !
цитирай
85. sparotok - омоними
11.04.2011 13:37
анонимен написа:
Здравей, Спароток. Незнам дали си запознат, че древното тракииско име на град Сапарева баня е Германея. Твърде много прилича на името на най-голямата по население европейска държава. Как си го обясняваш. Благодаря


Става дума за омоними. Германи е латинското название на племената живеещи отвъд река Рейн. Страбон обяснява, че на латински германи означава истински, непокварени ( География, 7-1-2).

Тракийският град Германия е наречен така поради минералните си извори. Гермас е тракийската дума за топлина, тя отговаря на санскритските гарма -горещина, грати - грея, топля.

Гермас е сродна на нашите грети -грея, топля, горещ, жарава...
В тракийския, както и в днешния български М е било заменяемо с В ( тъмно-тъвно, равно-рамно, плевня-племня)...гермас е равносилно на гервас - жарава...
цитирай
86. argilos - Аз не виждам противоречие м...
11.04.2011 14:37
get написа:


Аз не виждам противоречие между pan=lъk и боговете ПAН и Пашупати (ако триглавата фигура от Мохендшу-дару е Пашупати), напротив. Лъкът и стрелата са архаични символи на оцеляване и живот – лък (защита, сила) и стрела (живот, време). Така се интерпретира и знакът стрела в линеар А от Крит, т.е. значение живот, фонетична стойност = ти =. Същото е и със шумерското гес-ти = живот.
ПAН е планински ловец и пастир, катери се като коза. ...
Създател/па3ител, хранител (шопът казва чувам, което напомня за историите Пaн и Exo) на живота е винаги с двояк смисъл.



- Относно ПАН ... чел съм предимно етимологически изследвания-връзки, от които се извежда - пастир, пасящ !
- Среща се и при Шива (инд.), като епитет Пашу-пати - дословен превод "Господар на говедата". Окултно-езотерично
"пребиваващ в същностното на слуха - той е(става) сам Пашупати. Прониквайки по този начин в слуха Шива ни надарява със слух на слуха" - Ще си позволя интерпретация на "слух на слуха"-"когато слушаш-чуваш" :) - Ето го "Изкарващият на паша - Пашу-пати" от Мохенджо-Даро - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/Shiva_Pashupati.jpg
- Но мисля по-интересна и близ...[/quote]

точно този ранен Пашупати с трите лица (създател, възпитател/пазител, вземащ живота), който исторически е преди Шива и обединява всички тези качества, които по-късно се преписват на Шива, по-скоро има нещо общо с ПAН на траките. Ранният Пашупати има и лак и стрели. Късният Пашупати е само пастир и даже аскет, което категорично не е ПAН на траките и гърците. ПAН разкъсва на парчета Ехо, той дава живот, пази-възпитава, но и взема живот. Няма нищо окултно в него даже в смисъл само на покровител-пастир на животни: животновъдецат създава нови раси, грижи се за животните, създава най-добрите за тях условия (чувам техните нужди, тяхната природа, и действията ми са според тези нужди) пази ги, с цел ?? - да бъдат изядени, да бъдат продадени. Същото е и с растенията (песента заблеяло ми агънце описва и тази проблематика покрай другите неща в нея).
Виж тази страница в отдел Пантикапайон. Това е великият ПAН на траките, който в по-късни времена мутира в мирен пастир:

http://www.kwinto-coins.com/MyCoins.html
цитирай
87. d3bep - Аз отдавна съм изтървал нишката на ...
11.04.2011 15:58
Аз отдавна съм изтървал нишката на спора, не можах да разбера, кой ви е казал, че по нашите земи шумерският ше да е заемка, а санскритският не е(каквито версии се тиражират) и в крайна сметка кой от двата ще да е по старият според историческите данни за писменост, а не според скарални преживелици и мечти за арийство?
Мисля си, че неоспоримо по стар е шумерският. И не само си го мисля. По принцип си го мисли целият разумен свят.
Също тъй си мисля, че докато за санскритския се налага да преминаваме през факирлъци, обвързващи ластика с лястовица, и изобщо нямаме никакво свястн одоказателство за "световността" на тоя език, никой нормален археолог няма съмнение, че от Анадола до Ефрат, тоест много народности в един огромен континент в няколко хилядолетия, не само са ГОВОРИЛИ, обаче са и ПИСАЛИ на шумерски...?
И също тъй не само си мисля, че на него и на друг език с неговата азбука са писали хетите. ПОлзвал иса и шумерски, и собствен език с шумерска писменост.

Хетите са безспорно сродни с траките.
Хетите обаче на цигански(или как го викахте там - санскритски) не говорят и не пишат, освен с преводач...
Последното западно място ,където се говори тоя език е циганоидната Митани(спорно твърдение, защото аз лично мога да защитя и теорията че Митани е ПО - СТАРА от "първородния" санскритски, макар че има ясно сходство в език и имена).
Където даже тоя език - санскрит или подобен - не е единствен.
И хети и египтяни, макар че владеят Митани, не прихващат този "велик" език.
Не виждам къде го пращате по - на запад...

Как си го обяснявате? След йероглифните и клинописни писмености им е било много трудно да усвоят тоя "велик" език??? Бащицата?
Той че има остатъци тук и там, има(то трябва да е съвсем селски диалект език на 4000 години, че нито една дума никъде да не остави), ама той е целият една заемка на несбъднало се никога величие. А наследниците му са доста, не е за чудене че думички се прикачват ту тук, ту там...

Така че изобщо не фанах спора де отиде и заби, какви Пашу Пати, какви Пачакути...

ПП. Germanea е име, почиващо на римски надпис и изобщо латинско наименоване. Аз лично точно заради това съм против кръстосването на тракийски езици със съвременни, щото всичко, дето твърдим че е тракийският език ни е плод или на римско, или на гръцко "преименуване"(ама всичко, от думите до имената на местности, реки и рпочие) и на практика изобщо не е тоя пътя, по който да тръгнем.
А за да кажем "иамме език, имаме съвпадение" трябва или да :
1. Имаме писменост, разчетена...
2. Или поне да имаме ясен произход от по - стар език по нашите земи.

Тъй кат фанем латинското германея, и кажем, а ма то е тракийско(що??? лично аз като чуя за топъл извор веднага се сещам за рим, не за Тракия, на Рим това му е 1000% в културата, те си градят градовете около банята, а и името "германи" като етнос го чуваме от тях)... И все едно нищо не казваме.
цитирай
88. get - - Уважаеми/а Аrgilos ! - с поста си, нямах за цел да влизам в задочен спор с вас или ...
12.04.2011 16:25
... съдържанието на поста Ви !!

argilos написа:
точно този ранен Пашупати с трите лица (създател, възпитател/пазител, вземащ живота), който исторически е преди Шива и обединява всички тези качества, които по-късно се преписват на Шива, по-скоро има нещо общо с ПAН на траките. Ранният Пашупати има и лак и стрели. Късният Пашупати е само пастир и даже аскет, което категорично не е ПAН на траките и гърците. ПAН разкъсва на парчета Ехо, той дава живот, пази-възпитава, но и взема живот. Няма нищо окултно в него даже в смисъл само на покровител-пастир на животни: животновъдецат създава нови раси, грижи се за животните, създава най-добрите за тях условия (чувам техните нужди, тяхната природа, и действията ми са според тези нужди) пази ги, с цел ?? - да бъдат изядени, да бъдат продадени. Същото е и с растенията (песента заблеяло ми агънце описва и тази проблематика покрай другите неща в нея).
Виж тази страница в отдел Пантикапайон. Това е великият ПAН на траките, който в по-късни времена мутира в мирен пастир:

- Пан може да се приеме за по-късен и производен образ, от Хермес-Ерман-Ерми-Ерма-Герман ... последното(име) е останало до най-късно във фолклора на народът ни . - Това е същественото !!!

- Това исках дебело да подчертая, във връзка с написаното (!) от ...

mglishev написа:
а какво пречи да има употреба на славянска титла в тюркски надпис? А, да, ето какво: практически всички формални славянски титли са заемки от германски и тюркски езици. С това окончание "-пан" какво да обяснявам?


- Още веднъж подчертавам - наличието на НАШ бог ПАН(!) в лицето на по-старият Хермес-Герман - ОТРИЧА ТВЪРДЕНИЕТО на г-н mglishev и го прави НЕСЪСТОЯТЕЛНО а с това и твърдението му за турският произход на ПАН !!

- Относно монетите Пантикапайон и специфичните символи(тематика) лък и стрела ... мисля не е уместно да коментираме сега(?)(Ако желаете на лични - Да !)

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
89. sparotok - до звер -липсват ти знания, много знания !
12.04.2011 18:03
Звер, ти не знаеш, че освен тракийския град Герма, Германия ( имащ горещи минерални извори) има и мизийски град Герма ( наричан още Терма - горещ, топъл), самите бани на Германия са носели името Германия ( горещина).

Не знаеш, че има тракийско божество Герме-тита...

Не си чувал за тракийския топоним Герми-сара...


Има и персийско племе Германи, те нито имат някакава връзка с римляните, нито с жителите на север от Рейн. Значението на името на персийските германи се обяснява със староперсийските думи гаресма -горещина и грама - ярост, горещене, т.е. името на персийските германи има значение яростни.

Ще ти бъда благодарен, ако ми посочиш в кой шумерски речник думата за лък е ПАН. По моите данни лък на шумерски е ИСКАСТУ...

цитирай
90. sparotok - липсват ти знания
12.04.2011 18:05
[quote=d3bep]Аз отдавна съм изтървал нишката на спора, не можах да разбера, кой ви е казал, че по нашите земи шумерският ше да е заемка, а санскритският не е(каквито версии се тиражират) и в крайна сметка кой от двата ще да е по старият според историческите данни за писменост, а не според скарални преживелици и мечти за арийство?
Мисля си, че неоспоримо по стар е шумерският. И не само си го мисля. По принцип си го мисли целият разумен свят.
Също тъй си мисля, че докато за санскритския се налага да преминаваме през факирлъци, обвързващи ластика с лястовица, и изобщо нямаме никакво свястн одоказателство за "световността" на тоя език, никой нормален археолог няма съмнение, че от Анадола до Ефрат, тоест много народности в един огромен континент в няколко хилядолетия, не само са ГОВОРИЛИ, обаче са и ПИСАЛИ на шумерски...?
И също тъй не само си мисля, че на него и на друг език с неговата азбука са писали хетите. ПОлзвал иса и шумерски, и собствен език с шумерска писменост.

Хетите са безспорно сродни с траките.
Хетите обаче на цигански(или как го викахте там - санскритски) не говорят и не пишат, освен с преводач...
Последното западно място ,където се говори тоя език е циганоидната Митани(спорно твърдение, защото аз лично мога да защитя и теорията че Митани е ПО - СТАРА от "първородния" санскритски, макар че има ясно сходство в език и имена).
Където даже тоя език - санскрит или подобен - не е единствен.
И хети и египтяни, макар че владеят Митани, не прихващат този "велик" език.
Не виждам къде го пращате по - на запад...

Как си го обяснявате? След йероглифните и клинописни писмености им е било много трудно да усвоят тоя "велик" език??? Бащицата?
Той че има остатъци тук и там, има(то трябва да е съвсем селски диалект език на 4000 години, че нито една дума никъде да не остави), ама той е целият една заемка на несбъднало се никога величие. А наследниците му са доста, не е за чудене че думички се прикачват ту тук, ту там...

Звер, ти не знаеш, че освен тракийския град Герма, Германия ( имащ горещи минерални извори) има и мизийски град Герма ( наричан още Терма - горещ, топъл), самите бани на Германия са носели името Германия ( горещина).

Не знаеш, че има тракийско божество Герме-тита...

Не си чувал за тракийския топоним Герми-сара...


Има и персийско племе Германи, те нито имат някакава връзка с римляните, нито с жителите на север от Рейн. Значението на името на персийските германи се обяснява със староперсийските думи гаресма -горещина и грама - ярост, горещене, т.е. името на персийските германи има значение яростни.

Ще ти бъда благодарен, ако ми посочиш в кой шумерски речник думата за лък е ПАН. По моите данни лък на шумерски е ИСКАСТУ...

цитирай
91. argilos - - Още веднъж подчертавам - н...
13.04.2011 01:02
get написа:


- Още веднъж подчертавам - наличието на НАШ бог ПАН(!) в лицето на по-старият Хермес-Герман - ОТРИЧА ТВЪРДЕНИЕТО на г-н mglishev и го прави НЕСЪСТОЯТЕЛНО а с това и твърдението му за турският произход на ПАН !!

- Относно монетите Пантикапайон и специфичните символи(тематика) лък и стрела ... мисля не е уместно да коментираме сега(?)(Ако желаете на лични - Да !)

- С уважение !

от Гет ктист


аз не съм казала, че БОГ ПAН е шумерска или индийска заемка, защото нито в Шумер, нито в Индия, нито в Туркмениа, Монголия или Памир има бог, който да се казва ПAН и да изпълнява неговите функции.
Но бог ПAН е свързан с лов и природата. Имаме си и ритуали и това не е само Тодоровден.
Думата пaн, пана, бан означава лък на шумерски: стр. 38

http://history-world.org/sumerian%5B1%5D.pdf

Мглишев би трябвало първо да докаже, че шупи не е хетитска. Тогава пак ще му мислим.

Пиши на лични относно страницата, ако желаеш.

поздрави

цитирай
92. zaw12929 - за съжаление - правим го: а
13.04.2011 06:59
Държим ли се като слаби и безпомощни ще си останем такива...
поздрави за упоритата защита на културата ни!
цитирай
93. sparotok - сила
13.04.2011 07:42
zaw12929 написа:
Държим ли се като слаби и безпомощни ще си останем такива...
поздрави за упоритата защита на културата ни!


Благодаря ти! Единството не се постига лесно, хората първо трябва да осъзнаят, че това е въпрос на оцеляване. Ние сме прекрасен народ, не бива да изчезваме от лицето на земята.
цитирай
94. d3bep - Да, ще ти кажа, но не можеш да си го ...
13.04.2011 08:41
Да, ще ти кажа, но не можеш да си го издърпаш от Интернет. Купува се с пари речника.
Макар че по принцип ти не даваш такива цитации за тракийските думи :) Пък и за другите, аз ще ти дам.

По принцип човекът има сайтове и е качил някои версии на лексиконите си в нетя, този го няма :) Нормално, той печели от това, а това е последната му версия.

Речникът е на Алън Халоран, Шумерски лексикон, Второ издание.
Картинката на първото можеш да видиш тука
http://www.alibris.com/booksearch.detail?invid=10410739481&browse=1&qwork=9731695&qsort=&page=1
Така изглежда отвън и второто. Това е последният му речник.

Принципно ако е крайно наложително мога да снимам и страницата, за да доказвам че не лъжа, бухаха :)

Но по принцип с евтина думизматика аз не се занимавам. Показал съм ви само колко е глупава теория, почиваща на това. Неведнъж казах, че това да се свали речник от интернет и да почнат да се пускат алтернативи на думи изобщо не е наука. За математици даже е доказуемо математически че не е наука. Съвпадението първо не е доказателство, и второ е абсурдно на тази база да се твърди кой от кого произлиза. Турците на тая база могат да напишат цял речник, че ние сме произлезли от тях :)
И просто съм показал, че ако търсите само на това, бързо можем да отсечем главите на търсачите посредством древните езици, което даже е много лесно, защото е несъмнено, че новите езици са повлияни от древните....


Но това все още нищо не означава.
Очаквам нещо по - сериозно.
Феновете не знам дали го харесват, но науката за тракия вече реве за някакво развитие... Нанякъде.

Нещо да се покаже, нещо да се изведе. Как са живели, в какво са вярвали, какви са били.
Думизматиката е много надъхваща улика, но всъщност само увеличава мъглата :)
Оставили са ни достатъчно реални неща, за да се концентрирам само върху спекулациите.
Речници мога да извадя на всеки език.
Те са вече по - достойни за дошляшките теории.


Поздрави!

ПП. За Германея нямам нищо против да вярваш в каквото искаш :) Статията в уикипедия за името всички сме я чели но се съмнявам на нейна база да сме способни да изведем произхода на германците от българските земи, а и от терма до герма не е толкова далече... Пък и надписът със сигурност е римски, банята също, селището не знам дали е по - старо, но щом държиш :)))
цитирай
95. d3bep - Мда, Спаро, колегата ти е дал по - ...
13.04.2011 09:00
Мда, Спаро, колегата ти е дал по - стара, онлайн версия на речника където думата също фигурира.
Всъщност в статията съм го цитирал речника, трябвало е просто да погледнеш.

kansandilh,
аз не бързам брато. Освен село герман и кравите герман и името герман аз се сещам и за прословутата каскада - Джерман - Скакавица и за това ,че името почи винаги означава водоизточник - и то топъл.

Обаче оттук нататък вече как и кога е измислено имеот... Кой на кого го е дал. И значи ли то въобще нещо за произход или е заемка.
Май вие бързате.

Знаете ли ,че докато в нашия език на практика няма такава дума, думата герм, русите още я ползват за топъл извор?
И даже имат голяма фирма за домашно отопление дето се казва така... Герма.

Каква е версията по въпроса? От Рим до Владивосток.... Всички езици...?
Нямам нищо против, който го влече, вярва...
Лошото е че русите ше изкарат по - сериозни основания... Ако това са ни доводите.

Шовинизъм или пантракийска теория на тая база не знам дали можете да закрепите.... Всъщност знам, но не искам да споря.
цитирай
96. get - - Хм, относно някои твърдения(!) ... за заниманията ни с "ДУ"мизматика !!
13.04.2011 11:32
- Има множество и достатъчно сериозни а също така и пространни изследвания за балканският произход на бог Хермес-Пан !!
- В тях се разглежда не само етимология а и присъща символика, която е много добре разтълкувана ! ... от което се казва: - Специфично, като черта-символ относно образът на Герман-Хермес е неговата квази-хтоничност !! - тоест не само символизиращ виталните земно-хтонични сили а и подземните такива ! ... ПОРАДИ ПОСЛЕДНОТО - Той се символизира и от ПОДЗЕМНИТЕ ТЕРМАЛНИ водоизточници !!
- Друго - че той явно не е с произход и ипривнесено, като вярване за населението в Елада ... "елинизма" се вижда още и от това, че по време на Пелопонеските войни НЕГОВИТЕ(на Герман, тоест Херми-те)СИМВОЛИ са били осквернени във връзка и по повод дискредитирането на Атинският военачалник Алкивиад Велики(командващ "гръцките" войски с/у Сиракуза). Относно Сиракуза и провалът на военната кампания, а също и издаването на смъртна присъда с/у Алкивиад не ми се говори ... тъй като нещата стават твърде интригуващи и се опасявам да не ме обвините в "теория на конспирацията" ! :))) ... Само ще загатна че, Сиракуза е един от най-големите градове от така наречената "Магна Гр(а)еция" ! - Която къде се създава ? - в южна Италия !! ... и според мен е показателен факт, който бележи етапите и местата на първоначалното разселение на "Протогърците"(!) - от Сев. Африка, тоест ... юг на север ... А не както е възприето в официалната историография от Север на юг !!

- От посоченото дотук смятам е ВИДНО(?!) - Тълкуванията относно произход на думата и вярванията относно Герман-Хермес-Пан ... са по-стари, съотнесено към "елинската" култура и Второ - те определено (вярванията) принадлежат на по-старо местно население - Като какво ще го припознаете, оставам на вас ?!! :))

- С уважение !

от Гет ктист
П.П. За да не остане без отговор последното ми изречение-твърдение ! - Само ще кажа, че един от епитети на Хермес е "Зеления"-т !! ... а от там по-късното "гръцко" С(з)илен, тоест отделена ... обособено качество, илюстриращо се в лицето на бог Силен(ос) !
цитирай
97. vladun - !!!
13.04.2011 12:58
Поздрави за интересната лекция, а с финала и много тоно си илюстрирал еддин от моите Не точно рубаи - 2, а именно:)

Прочут си бил, но днес, уви,

си сам, в забрава.

Светът, помни, не се диви

на стара слава.
цитирай
98. krisdimaryana - Важно
13.04.2011 16:08
Относно: постинг 14. estolodu - Спароток, зравсти. . . има логика в ...

Грък ли е какъв е, ами в Гърция с тяхната мега идея, че Балканите са "антични елински гръцки". Няма такова нещо. Всичко е тракийско, на тракийските племена, а гърците идват като пирати, разбойници, крадци, настаняват се като кукувица в чуждо гнездо, си присвояват всичко тракийско и разпространяват по света, че е гръцко (елинско). А не знаят многото значения на думи в "уж античния елински език": врата/ порта, гърците я взаимстват и я позлват като, че ли е тяхна дума и казват порта. Те просто само копират много думи, а не знаят значенията им. Наименования на села и градове: Кавала (Kavala/или още Xsanthi), Марония (Maronea), Фере (Feres), Водица (Voditsa), Горица (Goritsa), Мецово (Metsovo), Загора (Zagora), Игуменица (Igoumenitsa), Tasos (Thasos), Самотраки (Samotraki) името подсказва, че е тракийско име.
Гърците, както и римляните (латиницата) взаимстват повечето думи от българската азбука.
Ами истината започна да излиза наяве лека полека, че няма "велика мега елинска култура и цивилизация", по-вероятно е "мега кражба" на гърците.
цитирай
99. kalabak - Кап е тюркобългарска, а не тракийска дума
13.04.2011 18:12
ГОСПОДИН Спароток,

Не мога да проумея защо предлагате като свое откритие етимология, която отдавана е предложена от някои учени, но вече напълно е отхвърлена. Става дума за етимологията на думата кап.

Цитат: „...старобългарската дума капь-образ идва от тракийския глагол скапт, който е просто по-старият вариант на нашите копая, копвам, скопявам ( дълбая, оформям, режа).”

Господин Спароток, вие много добре знаете, че старославянската дума кап, от която е образувана и думата капище, няма връзка с индоевропейските (а не само тракийски, както твърдите) по произход думи копая, скопявам, което отдавна е установено от езиковедите-етимолози. Тя може да бъде етимологизирана убедително единствено на основата на тюркските и монголските езици, към които без съмнение е принадлежал и езикът на древните българи, в което ни убеждава етимологията, предложена от чувашкия езиковед Егоров в неговия Этимологический словарь чувашкого языка
Ето и самата етимология, допълнена с етимологиите на Федотов, Фасмер, Севортян, БЕР т. 2 и др.:

Чувашки КАП, диал. ХАПА ‘външен вид’, ‘форма,’ ‘фигура’, ‘тяло’; туркменски, азърбайджански ГАП, турски КАП ‘съд’ , ‘съдина’, ‘капак’, ‘калъф’, ‘покривка’; якутски КЭП, КИЭП ‘форма’, ‘модел’, ‘вид’, ‘облик’; Махмуд Кашгари КАБ ‘съд’, ‘кутия’, ‘калъф’, ‘покривка’; казахски КЕЙИП ‘външен вид’, ‘облик’, ‘образ’; киргизки КЕЙИП, КЕЙП ‘вид’, ‘форма’; ногайски КЕР – ‘външен вид’, ‘форма’; КАП – ‘маска’; алтайски КЕП ‘образец’, ‘форма’, ‘калъп’; каракалпакски КЕП ‘чучуло’. Сравни: монголски КЕБ, ХЕВ ‘форма’, ‘отпечатък’, ‘вид’, ‘фасон’, ‘модел’, ‘образец’, ‘фигура’, ‘телосложение’, ‘външнa формa’; бурятмонголски ХЭБ ‘образец’, ‘шаблон’; във фино-угорските езици, заето от тюркските: марийски КАП, КÄП ‘тяло’, ‘снага’, ‘ръст’; удмудски КАБ ‘форма’, ‘модел’, ‘калъп’; мансийски КЕП ‘образ’. Унгарското КЕП ‘картина’, ‘отражение’, ‘лице’, ‘образ’, ‘облик’ е заето от езика на българите още когато предците на мажарите са били техни източни съседи. Старославянското КАПЬ – „видение’, ‘призрак’ , ‘образ’, „статуя’, ‘изображениe’ е заето от езика на дунавските българи.
От думата КАП със славянската наставка –ище е образувана думата КАПИЩЕ ‘езически храм’.
Пък непредубедените да си направят извод.
цитирай
100. d3bep - Дзвер, с цялото ми уважение към т...
13.04.2011 20:10
kansandilh написа:
Дзвер, с цялото ми уважение към теб-чета редовно темите в блога ти и съм приятно впечатлен , но в случая съм принуден да ти кажа че грешиш, ама много грешиш…
Бъркаш две думи, които са фонетично близки, но с различен произход и значение!?

‘Германи’ и ‘герман’ не е едно и също... Думата ‘германи’/‘germanus’ е употребена за пръв път от Юлий Цезар, с която нарича племената обитаващи североизточна Галия.
На латински ‘germanus’ означава собствен(и)/пълен брат/сестра, а не заварени. С една дума, в конкретния случай-сродни племена.
Произходът на думата ‘germanus’ се свързва с ‘genuinus’-естествени, вродени, роден, истински, автентичен; PIE база *gene- раждат, за да раждат.
Думата ’герман’ –топли води/извори,бани/ няма латински произход; в латински е ‘fornax’-гореща баня, ‘calidus’-топъл, горещ.
PIE база на ‘герман’(топъл) е *ghwerm- ; от *ghwerm-> герм>герм-а-н може би ще стигнеш до произхода на думата в езика на племената траки(чиито земи са богати на такива извори), независимо от това, че от някой друг тя е засвидетелствана писмено, и дори със същото значение , но все пак с gh>th променена фонетична форма. Сещаш се за кое племе става въпрос-гърците.
Не те разбирам! Какво те бъркат руснаците…проблемът е с гърците, с техните Термопили (топли врати) и с това, че топлите извори се наричат термални, а на гръцки ‘топлина’ е ‘thermotitas’.
Е, въпреки това, на мене все ми се струва, че тракийската форма *germ- e по-ранна и по-близка до PIE *ghwerm-, отколкото гръцката ‘therme’, а и известно е, че гърците когато се заселват от Африка тук на Балканите, те заварват пелазгите и траките, от които неизбежно заемат множество думи.

Приятелю :)
Бъркаш човека.
Идеята че думата герман и германия е едно и също и намеква нашенски поризход, изобщо не е моя и не се ангажирам с такива внушения, напротив, даже говоря точно обратното, ако не си забелязал. Към теб се обърнах, защото и шървият път скочи да ме бориш, а явно не си ме разбрал...
цитирай
101. d3bep - Аз за странната теория за хермес - ...
13.04.2011 20:20
Аз за странната теория за хермес - пан изобщо не съм вземал отношение, Гете, по скоро ти вземи и обясни на аудиторията как тъй летящият бързоног Хермес стана куцият Пан, какво общо могат да имат двамата с етимологията на името на топлите извори???? и още повече ... с германия????

За калабалък турлю гивеча север юг, алкивиад и сиракуза нема да влизам в подробности :) Препоръчвам за да ти се изясни посоката на преселение по - скоро да разбереш:
- коя година е основана сиракуза и толкова ли е стара;
- кой я е основал, щото ойкистът й е известен...

Но по отношение Хермес - Панизма и термо - германизма мога само да чакам и да ти пращам по някой цитат да си спориш :)

Като цяло те замолих да не ме замесваш в гювечите ти, вече съм ги ял :)
Изобщо никъде не съм коментирал теб и твоите теории, но много бързо мога да внеса ред в хипотезите ти.

За Argilos мога да кажа само, че , колега, идеята ти за извеждане на Пантикапей от Пан е доста интригуваща, макар че има доста работа по нея... Гърчулята имат доста приличен превод на името, за съжаление.... Има ли по монетите някаква яснота относно точното наименование, или още по - интересно - някакви вариации?
цитирай
102. argilos - ГОСПОДИН Спароток, Не мога да пр...
13.04.2011 20:50
[quote=kalabak]ГОСПОДИН Спароток,

Не мога да проумея защо предлагате като свое откритие етимология, която отдавана е предложена от някои учени, но вече напълно е отхвърлена. Става дума за етимологията на думата кап.

Цитат: „...старобългарската дума капь-образ идва от тракийския глагол скапт, който е просто по-старият вариант на нашите копая, копвам, скопявам ( дълбая, оформям, режа).”

Господин Спароток, вие много добре знаете, че старославянската дума кап, от която е образувана и думата капище, няма връзка с индоевропейските (а не само тракийски, както твърдите) по произход думи копая, скопявам, което отдавна е установено от езиковедите-етимолози. Тя може да бъде етимологизирана убедително единствено на основата на тюркските и монголските езици, към които без съмнение е принадлежал и езикът на древните българи, в което ни убеждава етимологията..."


ами значи тези страни, които изброихте, са направили заемка от руски да речем ;). вие изброявате само съществителни, дайте ако обичате пример и за действие.

в едно капище, което е скрито помещение с достъп само за жреца или негов помощник, се намират не само Идоли, но и други свещенни, святи предмети. Капище е скритото (вдлъбнатото) място зад требището (=изискване за жертва) и жертвеника. Може би в капището се е събирала кръвта на жертвата и думата е свързана и с капе, капки, а не само със изкопавам.
Едно капище не е какво да е помещение, а свещено. Какви са съответните думи за такива помещения в тюркските е3ици и с какво се свързват смислено? Аз намерих
Храм = Тaпuнак
Идол = Пuт.

цитирай
103. sparotok - до Калабак - етимологии и заемки
13.04.2011 22:05
Защо само римляни и германи да са били в състояние да дават свои думи на други народи. Факт е, че през Медно-Каменната и Бронзовата епоха в Средна Азия е имало европейци. Керамика, петроглифи, оръжия и др. го доказаха, да не забравяме и белите мумии на Такла -Макан. Техните гени доказаха, че става дума за източноевропейци, керамиката, пертроглифите и оръжията са от земите на България, Румъния и Украйна.

Тези древни европейци са били много по-развити от тюрко-алтайските народи на Средна Азия и няма нищо чудно в това да са ги повлияли езиково и културно.

КАП -образ, вид може да съществува в различни варианти в тюрко-алтайските езици, но това не я прави автоматично тюрко-алтайска. Разграничи присъствие на дадена дума и обяснението за нея.

КАП-образ е нещо изрязано, издълбано, а тракийския предлага най-доброто обяснение.

Наставката ИЩЕ в КАПИЩЕ е древна, среща се в древния топоним Тергесте, чието значение е е тържище според Б. Хрозни. Тъй като в латинския няма Щ, то е използвана комбинацията СТ.
цитирай
104. argilos - За Argilos мога да кажа само, ...
14.04.2011 00:19
d3bep написа:


За Argilos мога да кажа само, че , колега, идеята ти за извеждане на Пантикапей от Пан е доста интригуваща, макар че има доста работа по нея... Гърчулята имат доста приличен превод на името, за съжаление.... Има ли по монетите някаква яснота относно точното наименование, или още по - интересно - някакви вариации?


здрасти д3бер,

разликите във времето са очевидни и езикът е ясен.
но ми липсват знания, които трябва да попълня ;)
за да формулирам.

p.p. тъй като засега не разполагам с книгата на баща ти, би ли ми казал, кога за първи път Анхiaло се изписва в монетите с Агхи- ? благодаря.
бившите гараманти в Либия наричат един вид сол агха.

поздрави

цитирай
105. d3bep - Argilos
14.04.2011 08:21
Трябва да питам баща ми, колега, от кой император е първата такава монета. Времева класификация на надписа в книгата няма.... Аз лично не съм нумизмат и не мога много да помогна в подробностите. Но нали знаете, че в контекста на книгата ,това ще важи само за римските монети, а не за гръцките драхми от района(които са по -стари)? Или няма значение ?

Обещавам все пак да го питам, предполагам че добре познава монетите.... Мисля, че може да отговори и изобщо, но сигурно ще трябва да поразгледа, щото монетите са доста....
цитирай
106. d3bep - Неговата най стара, каза, че е от ...
14.04.2011 11:21
Неговата най стара, каза ,че е от ранните години на Антонин Пий.
Но в каталозите ще прегледа , смяташе, че в музея имат и драхми.

Ако излезе нещо друго, ще пиша.

Това е за мен характерна улика против самодържеството на гръцкия и ясната следа, че той си приписва и работи, които не са негови.

ТОй е по правило фонетичен език.
Обаче е единственият такъв, дето има хиляда правописа.
Не е само Х-то така; О, И, А, сума са буквите дето имат по 2 и 3 "правописа" че и няма ясни правила, ами ги и смесват. И си се приема за вярно, на практика и езикът менте, не можеш изобщо да си сигурен в това коеот пишат, дали няма шанс да имат предвид нещо друго....

Това даже в съвременните, смесени езици го няма, камо ли в език, дето претендира да е "сред първородните фонетични". Демек от звука са извеждали буква....
Да беше йероглиф или пиктограм, да го разбера....
цитирай
107. borjanmljakov - Етимологията на "капище" през тракийски (!?!) е крайно неубедителна,
14.04.2011 14:49
а за "белег" и "сан" такава съвсем не беше предложена.
цитирай
108. get - - Дължа пояснения на читателите прочели обясненията ми в пост под №99 , на които ...
14.04.2011 20:26
... бе направен странен(!?) опит за опровержение !!

- Първообраза е бог Хермес в по-стара форма се изписва Ерми(с).
- Място на раждане - пещера в планината при която има странно вариране в името - Килини, Селини и Зириа !(Географска област свързвана с древната Аркадия или Ахея-Коринтия) !
- Един от епитети на Хермес е Селини(има податки, че е с по-ранна форма Зелини) близко до съвременното българско Зелени - това идва, като потвърждение, че в негово лице древните са виждали зеленото-витално ... пораждащи жизнени сили ! ... тоест той, като хтонично(земно) божество.
- Това му качество преминава във Пан респективно Фавнът !

- Той е и квазихтонично, тоест божество което може да обитава и Царството на мъртвите Аид, като ги съпровожда умрелите в последният им път ! ЗА РАЗЛИКА ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОЛИМПИЙСКИ ПЕРСОНАЖИ !!
- В това му качество той се свързва с подземните(и термални) водоизточници !!

- Той има качеството и да предсказва, тоест изпраща ни прорицателски сънища !
- На това му качество е носител Дионисиевият спътник Силен !

Следва да се отбележи, че Ерми(с) е предгръцко божество, на местното протобалканско(негръцко) население !!(Казвайки предгръцки бог с известна предпазливост, ще го отнеса поне към 14-то столетие пр.хр.)
- Явява се синкретичен образ, от който са произлезли по-късните, Пан, Силен, Дионис и др.

- Накратко за Ерми-Хермес :))

- С уважение !

от Гет
цитирай
109. argilos - благодаря много! при произ...
15.04.2011 00:15
благодаря много!

при производството на солта (не само агха) често се прибавят и билки. използват се калъпи-кошници или издълбано трупче от палма с различни наименования, форми и тегло.
на монетите напр. с.северус е показана така наречената корона с палмова или върбова (?) клонка върху нея. същата иконография има и на монети от Адрианополис, където има и Херакал с немейски лъв. Може би това е един от пътищата на снабдяване на римската армия със сол (от Анхiaло).
Надявам се да може да се засече със сигурност поне по римско време връзката с Лептис Магна и Събрат - има едно ново изследване за снабдяването със сол в РИ и специално на легионите, но не съм го чела още.

поздрави !
цитирай
110. shtaparov - Забележка
15.04.2011 21:15
borjanmljakov написа:
а за "белег" и "сан" такава съвсем не беше предложена.

Приятелю,заблуждавате се.Не видяхте ли коментара ми под №38.,озаглавен "Белегът на Българина"?

А на kalabak /коментар №103./ ще пишех двойка по езикознание,ако му бях преподавател. Думата КАП няма нищо "тюркско" в произхода си,нищо че турците я ползват за обозначение на съд,съдина,капак,покривка и т.н. Тя е в тясна връзка с думите Купа/Куп/,Капа,Капо,Купол,Кубе и т.н. Някои от тях се използват достатъчно често и в някои западноевропейски езици-как пък се озоваха тия тюрки там по време на древните латини,гали и етруски например-сигурно с машината на времето??!! Много по-точен ще сте ако кажете,че това е още една от стотиците Български думи в турския език.
А част от читателите явно са изтълкували превратно използваната от мен по-горе думичка Пан /виж т.4 на Коментар №38./,понеже са помислили,че говоря за "гръцкия" бог Пан. Не е така,приятели-в коментара си имах предвид едноименната полска благородническа титла,а не езическия бог! Понеже мисля,че за полските Панове всеки запалянко по история трябва да е чел.
цитирай
111. sparotok - сърце и кръв
16.04.2011 19:16
анонимен написа:
Поздрави, Спароток, наистина точно попадение! Аз - не съм специалист, държа да подчертая - отдавна мисля по тези въпроси и да споделя, че думите, които на мен не ми даваха мира са основно думите кръв и сърце - коментари?


Според мен сърце ( сърдъце ) е свързано с думата среда, понеже този орган се намира в средата на гръдния кош.

Кръв означава червена течност...
цитирай
112. germantiger - ...
11.07.2011 01:44
ОТ МЕН ТАМ КЪДЕТО КЬОРАВО ТРАКИЙСКО НЕ СЪЗИРАМ (вероятно защото съм сляп като Бах-баща не Омир)?!

http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-1-za-rasata-i.774600

ТУК ЧЕТЯЩИТЕ АКО СЕ ЗАРОВЯТ ЩЕ ЗАНЕМЕЯТ В РАЗЛИКАТА ГЕРМАНСКО И ТРАКИЙСКО ИЛИ БЪЛГАРСКО!

Германските имена (сайта е за "всякакви"), в случая германските и готски или франкски имена далеч от българските:
http://www.behindthename.com/nmc/ger.php

Тук етнология, после приказки и сказания събирани по цяла Германия и далеч от българските въобще!

http://www.sagen.at/index.html
http://www.sagen.at/texte/sagen/sagen.htm < тук за всяка държава

ето и билдгалерията
http://www.sagen.at/fotos/index.php

http://literaturnetz.org/maerchen
http://www.1000-maerchen.de/1518d97d8d0a88911989259659470c58/classics,1.htm

Средновековие
http://www.genealogie-mittelalter.de/
Примерно името Аделайд/Аделхайд има родителите, съпрузите, децата им, обаче нема българско име примерно
http://www.genealogie-mittelalter.de/adelheid_fuerstinnen/adelheid_fuerstinnen.html

Пак за Средновековие и автори
http://www.stefanjacob.de/Geschichte/Unterseiten/Literatur.php?Auswahl=Fr&#65533;hmittelalter

ТУК САМО ИЗВОРИ ДА ИСКАШ ИМАМ ГИ ОТ KORDON ТУК В БЛОГБГ
http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/index.phtml?id=2070

... и баварския, който няма потресаваща разлика въобще с германските диалекти, но е явно различен от български:
http://www.bayrisches-woerterbuch.de/z.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13930399
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031