Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2011 19:09 - БЕСИ, ВЕСИ И БИБЛИЯ БЕСИКА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 51966 Коментари: 79 Гласове:
154

Последна промяна: 27.01.2014 18:34


                 

                       БЕСИ, ВЕСИ И БИБЛИЯ БЕСИКА

 

 

 

Бесите са едно от най-известните тракийски племена. Споменати са от Херодот*, който твърди, че спадат към групата на на сатрите и са пазители на храма на бог Дионис.( История, VII -111). През V-ти век преди Христа бесите обитават Родопите, но по-късно Овидий, Страбон и Плиний ги споменават като жители на Мизия - земите между Дунава и Стара Планина. По-късно Клавдий Птолемей локализира беси на север от Карпатите, в близост до изворите на река Висла.

Трудно е да каже дали се касае за отделен клон на това тракийско племе, живеещо в близост до Висла от най-дълбока древност, или пък става дума за преселници, които след потушаването на анти-римското въстание (на Бологес) през
I-ви век преди Христа са се преселили на север. Факт е обаче, че те са населявали дори Централна Тракия през VI-ти век  защото на територията на днешната Пловдивска област е засвидетелствано селището Беса пара ( Прокопий, Аеd. IV-11).

 

Явно това племе се е радвало на висок престиж сред роднините си, защото през Късната Античност названието беси става нарицателно за всички траки (Вл. Георгиев, Траките и техния език, стр.68).

 

Eзиковедите се опитват да тълкуват името на славното тракийско племе с помощта на албанската дума besл вяра, доверие, мирно време, като допълват, че идва от някакъв индо-европейския корен bhendhso-съединявам, връзвам, оставам. (К. Влахов, Тракийски лични имена, Фонетико-морфологични проучвания, стр. 37, В. Георгиев, Траките и техния език, стр. 68).

Погледнато формално връзка сбългарския език няма. Това е странно защото Βησσοι, Βιεσσοι, Βέσσοι отговаря на тракийската дума вес, вис – село, стан, място където се остава, санскритските виса, васа - село, стан, място където се остава, а също и на старобългарската дума вьсъ – село, селище, място.

Правилно е да се каже
веси, а не беси, като значението е заселени хора, хора имащи селища. За това, че весите не скитат, а имат дори храмове знаем от Херодот (История, VII -111) и Дион Касий ( История на Рим, 54-34). Името веси заселени е възникнало, за да отличи пазителите на Дионисовото светилище от тракийските племена, които са скитали. Като такива могат да се посочат споменатите от Тукидид грестони. Тяхното име се обяснява със стблг. гренсти - скитам, ходя, пътувам.  

 

Разбира се някой може да възрази, че старобългарската вьсъ може да е тракийски субстрат, т.е. да е заета от българските “нашественици”. Ако беше така, то ние нямаше да имаме обяснение за въсъ, да видим обаче как е образувана тази дума. Старите арийски думи виса, васа идват от глагола васате, висате – връзвам, оставам, заселвам се. Старобългарската въсьсело, селище пък показва връзка с  веза ( вензати) т.е. свързвам, свързвам се, оставам, а това означава, че думатае изконно наша.

 

Щом името на весите се обяснява с помощта на български език, не трябва да се учудваме, че тези хора имат лично име Бологес.  Жрецът Бологес е известен с това, че вдига голямо анти-римско въстание през I век пр. Христа. Името на Бологес показва връзка с литовската дума балганс –бял, светъл, арийскита барга, балга – сияние и разбира се с името българи

Странното в случая е това, че нито езиковеди, нито историци са разгледали връзката между нашето народностно име и името на свободолюбивия жрец на племето беси. Названието на нашите деди се сравняваше с някакви споменати в Азия пуку, пугу, но не и с името на един велик тракиец. Явно в миналото някой е имал интерес да бъде премълчана всякаква прилика между траките и нарочените за тюрко-алтайци стари българи, и поради тази причина неудобните факти са били премълчани.


Весите са неудобни на определена група хора заради своята библия – наречена Biblia Bessica. Всъщност става дума за библията на Урфил, който редица предубедени личности наричат Вулфила, а работата му – първата книга на германски език. Гетите на Урфил и весите са говорели един и същ език ...чиято развита форма говорим ние българите.

Народът, който днес е наричан визиготи е всъщност съюз на веси и гети, както отдавна отбеляза Г. Ценов.  Т.е. правилното име на тези хора е веси-гети, веси-готи -
Et quia, dum utrique gentes, tam Ostrogothae quam etiam Vesegothae (Iordanes, De Origine Actibusque Getarum, XLVIII. 246).

Урфил превежда Светото Писание за Малките гети (готи), които остават в Мизия и няма данни някой да ги е изселил, или избил -
Erant si quidem et alii Gothi, qui dicuntur minores, populus inmensus, cum suo pontifice ipsoque primate Vulfila, qui eis dicitur et litteras instituisse. Hodieque sunt in Moesia regionem (Iordanes, De Origine Actibusque GetarumLI. 267)

 

 

Жителите на Добружда са наследници на бесите и техните близки роднии малките гети. За да могат чужденци да се кичат с нашата слава гетите, наречени готи и техните роднини весите трябваше да изчезнат от историята. Техните братя - мизите бяха обявени за мургави азиатски нашественици. Явно принципа "Няма човек- няма проблем" не е измислен от Йосиф Сталин а векове по-рано...

 

Както каза Левски – Чуждото не искаме, но своето не даваме! Не трябва да се оставяме да крадат наследството ни, защото това са нашите корени. Време е българина да разбере, че търпението е полезно качество, но само до време и винаги трябва да е съчетано с гордост, достойнство и сила. Иначе не е търпение, а бездушно покорство.

Преклонената глава сабя я не сече, но и светлина не вижда!

 

 


* Херодот е първият класически автор споменал весите. Възможно е обаче описаните от египтяните уешеш ( племе от морските народи) да са били веси, мигрирали в Анатолия през второто хилядолетие преди Христа.

 




Гласувай:
153



1. sparotok - кирилица
30.03.2011 19:10
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
2. shtaparov - "Хипоготи"
30.03.2011 19:22
Съгласно "Анализа" Малки готи са хората от племето Остроготи /Кутригети,
Кутри-чеда,Малки чеда/,наричани в следващите векове Кутригури/Кутри-хора,Малки хора/,а в Средна Азия-Острушани. По времето на Омир тези същите са били наричани Мирмидони /Курти-готи,Кутригети/. За сверка: Големи готи-това са хората от племето Масагети /Голяма маса от гети,т.е. от чьеди=чеда/,наричани по-късно Визиготи и Утигури/Узихора/,а преди това-Македони. Техните разединени потомци се променили значително с течение на времето,въпреки че някои от техните групи съумели да запазят регионалните си племенни названия до сравнително късен период. С уважение!
цитирай
3. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
30.03.2011 19:29
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!
цитирай
4. lado - Здрасти, Павле! Спомням си като ...
30.03.2011 19:57
Здрасти, Павле! Спомням си като пионерче как попитах учителката по история, след като имаме ост-готи и вест-готи , и че това били източни и западни готи, как така източните са посочени на картата на запад, а западните - на изток. Милата , не знаеше какво да ми отговори...:)))) Откъде да знае ,че били остроготи и визи-готи...
Така са й преподавали папагалите...
цитирай
5. sparotok - неудобни въпроси
30.03.2011 20:04
lado написа:
Здрасти, Павле! Спомням си като пионерче как попитах учителката по история, след като имаме ост-готи и вест-готи , и че това били източни и западни готи, как така източните са посочени на картата на запад, а западните - на изток. Милата , не знаеше какво да ми отговори...:)))) Откъде да знае ,че били остроготи и визи-готи...
Така са й преподавали папагалите...


Сега разбирам, че задаването на неудобни въпроси при тебе има дълга традиция:)
Няма да ти е бил лек живота с такова поведение...

Прав си де, горката ти учителка не е знаела истината...както и много други нейни колеги. Аз си набавям антикварни издания на старите автори и понякога изпадам в ужас като видя колко неща са клъцнати, или неправилно преведени...за да улеснят нечие тълкуване.

Знаеш ли кое е най-лошото...папагалщината продължава в училища и университети, дано помага Господ един ден да се избавим от това болестно състояние!

Поздрави!
цитирай
6. dolsineq - Наскоро и при мен се завърза спор за ...
30.03.2011 20:22
Наскоро и при мен се завърза спор за коренното население на Родопите. Защо точно Родопите са избрани за потурчване? Това население е предизвикало гневът на падишаха със своята си независимост и нетърпимост към чуждо управление. Аз, самата съм силно привързана към тази планина и неговите жители... Много ценен постинг, поне за мен...:)
цитирай
7. sparotok - непокорните
30.03.2011 20:30
dolsineq написа:
Наскоро и при мен се завърза спор за коренното население на Родопите. Защо точно Родопите са избрани за потурчване? Това население е предизвикало гневът на падишаха със своята си независимост и нетърпимост към чуждо управление. Аз, самата съм силно привързана към тази планина и неговите жители... Много ценен постинг, поне за мен...:)


Всеки завоевател знае, че, за да държи едно население в покорство първо трябва да се справи с непокорните, които рано, или късно ще се вдигнат на бунт. Свободолюбието явно е в кръвта на родопчаните. Херодот пише, че сатрите ( и весите) не са били покорявани от никого. Дори при Ситалк родопските племена идват в армията му като наемници, а не по задължение.

Преди време един приятел ме попита дали е вярно, че Родопа идва от Рудо упе - червена вода ( по име на река, течаща в планината). Моят онговор бе, че Родопа отговаря на санскритското ретапа - пазител на рода ( ретас -род, па-пазя)...Май наистина Родопите пазят Българщината:)
цитирай
8. sparotok - диалекти
30.03.2011 20:43
анонимен написа:
Отново поклон ти правя, Спароток! Да се обърнем и към нашите все още живи диалекти: ШЕТам се, проШЕТка=разхождаме се, разходка /торлашки и македонски диалекти/, в костурския говор е дори "шеНтам се"; жаргонния израз "ШИНТара-минтара" т.е. безцелно движение насам-натам; ВЕЗА=връзка /северномакедонски диалекти и тимошки говори/...


Ето още едно доказателство, че диалектите са живо богатство! Благодаря за посочените думи!
цитирай
9. dolsineq - Наскоро и при мен се завърза спор за ...
30.03.2011 20:47
sparotok написа:
dolsineq написа:
Наскоро и при мен се завърза спор за коренното население на Родопите. Защо точно Родопите са избрани за потурчване? Това население е предизвикало гневът на падишаха със своята си независимост и нетърпимост към чуждо управление. Аз, самата съм силно привързана към тази планина и неговите жители... Много ценен постинг, поне за мен...:)


Всеки завоевател знае, че, за да държи едно население в покорство първо трябва да се справи с непокорните, които рано, или късно ще се вдигнат на бунт. Свободолюбието явно е в кръвта на родопчаните. Херодот пише, че сатрите ( и весите) не са били покорявани от никого. Дори при Ситалк родопските племена идват в армията му като наемници, а не по задължение.

Преди време един приятел ме попита дали е вярно, че Родопа идва от Рудо упе - червена вода ( по име на река, течаща в планината). Моят онговор бе, че Родопа отговаря на санскритското ретапа - пазител на рода ( ретас -род, па-пазя)...Май наистина Родопите пазят Българщината:)

.................................................
Не ти ли прави впечатление мелодията на песните им? Ами чановете им каква свобода на звука имат. Ненапразно и Перперикон е построен там и унищожен от турците през 14 в. Славно минало могат да имат само силните и свободолюбиви племена.
цитирай
10. sparotok - Родопи
30.03.2011 20:50
dolsineq написа:
sparotok написа:
dolsineq написа:
Наскоро и при мен се завърза спор за коренното население на Родопите. Защо точно Родопите са избрани за потурчване? Това население е предизвикало гневът на падишаха със своята си независимост и нетърпимост към чуждо управление. Аз, самата съм силно привързана към тази планина и неговите жители... Много ценен постинг, поне за мен...:)


Всеки завоевател знае, че, за да държи едно население в покорство първо трябва да се справи с непокорните, които рано, или късно ще се вдигнат на бунт. Свободолюбието явно е в кръвта на родопчаните. Херодот пише, че сатрите ( и весите) не са били покорявани от никого. Дори при Ситалк родопските племена идват в армията му като наемници, а не по задължение.

Преди време един приятел ме попита дали е вярно, че Родопа идва от Рудо упе - червена вода ( по име на река, течаща в планината). Моят онговор бе, че Родопа отговаря на санскритското ретапа - пазител на рода ( ретас -род, па-пазя)...Май наистина Родопите пазят Българщината:)

.................................................
Не ти ли прави впечатление мелодията на песните им? Ами чановете им каква свобода на звука имат. Ненапразно и Перперикон е построен там и унищожен от турците през 14 в. Славно минало могат да имат само силните и свободолюбиви племена.


В Родопите всичко е магическо - растенията, реките, животните, хората и техните песни...като, че ли там е оазисът на свободата.
цитирай
11. panazea - Бесапара е селище , близо до Пазарджик !
30.03.2011 21:15
Затова пазарджиклии носят дълги ножове . Сигурно като весите .
Поздрав !
цитирай
12. sparotok - Беса пара
30.03.2011 21:19
panazea написа:
Затова пазарджиклии носят дълги ножове . Сигурно като весите .
Поздрав !


Беса пара, или по-точно Веса бара е наистина близо до Пазарджик. В планинските села на Пазарджишка област хората са по-особени. Добри са, работлили са, но са и изключително честолюбиви...какъвто трябва да е всеки българин!
цитирай
13. zelas - Бесите са били най-свободолюбиви, ...
30.03.2011 21:45
Бесите са били най-свободолюбиви, но за жалост с приемането на християнството са били "опитомени" и са станали кротки овчици. Не искам с това да обидя някой християнин, но това е факт записан в изворите. Рим е положил особени усилия и е изпратил специални свещеници, които да приобщят този независим народ към вярата и така към римската империя. А Бесите дори и след като са склонили да приемат тази нова вяра са изискали, тя да бъде проповядвана не техния си език. Затова в Снайският манастир „Света Катерина“ един от езиците, наред с гръцкия, латински, сирийски и египетски, е бил и беския.

Хубава статия Павле, още много трябва са се пише за този народ, защото възраждането на духа им, ще роди новите истински Българи.
цитирай
14. sparotok - веси
30.03.2011 22:38
zelas написа:
Бесите са били най-свободолюбиви, но за жалост с приемането на християнството са били "опитомени" и са станали кротки овчици. Не искам с това да обидя някой християнин, но това е факт записан в изворите. Рим е положил особени усилия и е изпратил специални свещеници, които да приобщят този независим народ към вярата и така към римската империя. А Бесите дори и след като са склонили да приемат тази нова вяра са изискали, тя да бъде проповядвана не техния си език. Затова в Снайският манастир „Света Катерина“ един от езиците, наред с гръцкия, латински, сирийски и египетски, е бил и беския.

Хубава статия Павле, още много трябва са се пише за този народ, защото възраждането на духа им, ще роди новите истински Българи.


Пламене, християнството не прави хората овце по характер, а само по-добри. Симеоновите българи са били християни, но това не им пречи защитавайки Родината да пратят 80 000 гърци в небитието.

Преди да приемат християнството весите са имали разбойнически начин на живот, Страбон твърди, че били наричани разбойници от самите разбойници.
До това състояние са докарани от римляните, а преди това са били хора на духовността ...славещи се като непобедими бойци.

Трябва да потърся един материал за генетично изследване на хора в Синай показващо, че те са потомци на балканско население.

Поздрави!
цитирай
15. estolodu - Наскоро и при мен се завърза спор за ...
30.03.2011 22:39
sparotok написа:
dolsineq написа:
Наскоро и при мен се завърза спор за коренното население на Родопите. Защо точно Родопите са избрани за потурчване? Това население е предизвикало гневът на падишаха със своята си независимост и нетърпимост към чуждо управление. Аз, самата съм силно привързана към тази планина и неговите жители... Много ценен постинг, поне за мен...:)


Всеки завоевател знае, че, за да държи едно население в покорство първо трябва да се справи с непокорните, които рано, или късно ще се вдигнат на бунт. Свободолюбието явно е в кръвта на родопчаните. Херодот пише, че сатрите ( и весите) не са били покорявани от никого. Дори при Ситалк родопските племена идват в армията му като наемници, а не по задължение.

Преди време един приятел ме попита дали е вярно, че Родопа идва от Рудо упе - червена вода ( по име на река, течаща в планината). Моят онговор бе, че Родопа отговаря на санскритското ретапа - пазител на рода ( ретас -род, па-пазя)...Май наистина Родопите пазят Българщината:)

В такъв случай какво означават имената Пирин и Рила?
цитирай
16. sparotok - въпроси
30.03.2011 22:51
estolodu написа:
sparotok написа:
dolsineq написа:
Наскоро и при мен се завърза спор за коренното население на Родопите. Защо точно Родопите са избрани за потурчване? Това население е предизвикало гневът на падишаха със своята си независимост и нетърпимост към чуждо управление. Аз, самата съм силно привързана към тази планина и неговите жители... Много ценен постинг, поне за мен...:)


Всеки завоевател знае, че, за да държи едно население в покорство първо трябва да се справи с непокорните, които рано, или късно ще се вдигнат на бунт. Свободолюбието явно е в кръвта на родопчаните. Херодот пише, че сатрите ( и весите) не са били покорявани от никого. Дори при Ситалк родопските племена идват в армията му като наемници, а не по задължение.

Преди време един приятел ме попита дали е вярно, че Родопа идва от Рудо упе - червена вода ( по име на река, течаща в планината). Моят онговор бе, че Родопа отговаря на санскритското ретапа - пазител на рода ( ретас -род, па-пазя)...Май наистина Родопите пазят Българщината:)

В такъв случай какво означават имената Пирин и Рила?


Нека да остане малко материал и за другите постинги:)
Пирин, или още Перин се тълкува от Георгиев като сродно на хетската дума перуна - скала, с това аз съм съгласен, но трябва да допълня, че обяснение за този ороним дават нашите думи пера ( бия, удрям, правя на парчета) и перя се, т.е. изпъкнал съм.
цитирай
17. gotenia70 - Както винаги...
31.03.2011 01:23
си на ниво.Дано,все повече българи да те четат,а и не само да ти четат постингите,ами ида ги разбират!
Как ли се върти в гроба,"бащицата" на българската история?
Те и живите му наследници,(папагалчетата в БАН),сигурно и те се въртят и потят вечер в меките си легълца.
Продължавай все така Спароток!
Поздрави от Добруджа!
цитирай
18. aleksibg - Отново поклон ти правя, Спароток! ...
31.03.2011 01:26
sparotok написа:
анонимен написа:
Отново поклон ти правя, Спароток! Да се обърнем и към нашите все още живи диалекти: ШЕТам се, проШЕТка=разхождаме се, разходка /торлашки и македонски диалекти/, в костурския говор е дори "шеНтам се"; жаргонния израз "ШИНТара-минтара" т.е. безцелно движение насам-натам; ВЕЗА=връзка /северномакедонски диалекти и тимошки говори/...


Ето още едно доказателство, че диалектите са живо богатство! Благодаря за посочените думи!

Шетам - е къщна работа - прибирам , подреждам
цитирай
19. shtaparov - Исляма в Родопите
31.03.2011 01:49
dolsineq написа:
Наскоро и при мен се завърза спор за коренното население на Родопите. Защо точно Родопите са избрани за потурчване? Това население е предизвикало гневът на падишаха със своята си независимост и нетърпимост към чуждо управление.Аз,самата съм силно привързана към тази планина и неговите жители... Много ценен постинг,поне за мен...:)


Въпросът Ви е много резонен,но за него си има твърде прозаичен отговор. Родопите са избрани за потурчване /по-точно-за ислямизиране/,понеже в тях през XVI-XVII в. е бил построен някакъв летен дворец на султана,където често отсядал и неговият харем. Почти перманентната партизанска война /Българския метод на воюване от най-стари времена/, която неспирно бушувала в България против човеконенавистния ислям на нашесвениците,сериозно смущавала комфорта и спокойствието на султана и на неговите "невести",което наложило на турските власти да вземат крути мерки за спиране на бунтовническите движения. Още повече,че Българите били често клеветени пред турските султани от верните им фанариотски патриарси,заради които още в началото на XVI век Родопите отново били на прицела на османските армии. Дори да оставим настрана факта,че до 1453 г. Родопите са били в непосредствена близост до първата османска столица в Европа /гр.Одрин/,не бива да пропускаме последната причина-богомилството,което явно е било доста разпространено в Родопите,а неговата доктрина е била най-близка,колкото и да е странно,до философиите на Католицизма и на Исляма. Мюсюлманите били наясно с тази ситуация,и естествено,не закъснели да се възползват.
цитирай
20. bizcocho - " Време е българина да разб...
31.03.2011 02:19
" Време е българина да разбере, че търпението е полезно качество, но само до време и винаги трябва да е съчетано с гордост, достойнство и сила. Иначе не е търпение, а бездушно покорство. Преклонената глава сабя я не сече, но и светлина не вижда!" - напълно споделям, спароток! Както и това, което си казал за хората населяващи Родопа.
цитирай
21. apostapostoloff - Българите произлизат от бесите, а те
31.03.2011 03:52
пък произлизат от албанците. Аз толкова успях да разбера.
цитирай
22. tryn - С възхита, Спароток!
31.03.2011 05:26
Прочетох постинга и коментарите, и твоите отговори.
Научни познания и родолюбие!
Поздравления за страстната защита на наследството ни, в което са корените на българщината!
Поздрави!
цитирай
23. liliyanaandreeva - ПИСАХ ВИ ЗА СТЕФАН ГАЙД,ДЕТО ПРЕВЕЖДА БЕСИКА С БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, НО...
31.03.2011 09:12
...НЕ МИ ОБЪРНАХТЕ ВНИМАНИЕ. НЕ Е ЛИ РЕДНО ДА ПРОУЧИМ ПО-ПОДРОБНО ТОВА, КОЕТО Е НАПИСАЛ?
цитирай
24. ckarlet - Отново с итерес прочетох написа...
31.03.2011 09:34
Отново с итерес прочетох написаното от теб, Sparotok!
Не трябва да позволяваме чужденци да се кичат със славата на дедите ни. Ние чуждото не искаме, но и своето не даваме:)
Поздрави и прекрасен ден!
цитирай
25. pevetsa - Поздравявам те ГОРДИ БЪЛГАРИНО, и ...
31.03.2011 10:18
Поздравявам те ГОРДИ БЪЛГАРИНО, и БЪДИ СВОБОДЕН!
цитирай
26. mglishev - Това с гетите и бесите
31.03.2011 11:12
може и да е вярно, но не бива да бъркаш гетите с готи ;) Както и да е, ти това си го знаеш.

Какво ти е мнението за работата на Стивън Гайд?
цитирай
27. napeto - + за автора
31.03.2011 13:00
Колко много неща не знаех....( Благодаря
цитирай
28. sparotok - готи
31.03.2011 13:07
mglishev написа:
може и да е вярно, но не бива да бъркаш гетите с готи ;) Както и да е, ти това си го знаеш.

Какво ти е мнението за работата на Стивън Гайд?


Маноле, признавам, че положението с готите е здраво объркано. Сред хората на Теодорик Велики е имало със сигурност германи, но дали Теодорик може да се нарече герман е друг въпрос. Да си поданик на даден владетел и да си от същия произход като този на господаря си са различни неща. Цитирам едно изказване на Хахман - "Липсват каквито и да е било доказателства относно това, че по отношението на културата си готите трябва да бъдат причислени към германската общност..."

Слава Богу има достатъчно запазени визиготски скелети. Мисля, че едно генетично проучване би решило споровете веднъж завинаги.

Относно Гайд не знам какво да кажа, съгласен съм със заключението му, че ние сме тракийски народ, но методите му ми се виждат малко странни. Притеснява ме това, че при предаването на уж древни думи той използва неологизми, а дори и турцизми.
-щемерех -удар, шамар ...е турска дума
-тава е турска дума
-евкерия, кяр е турска дума
-мшоу, шемшоу, чешма е турска дума
-захар е сравнително нова и е от арабски произход

Макар да стигаме до един и същи извод аз и Гайд използваме напълно различни методи.
цитирай
29. sparotok - !
31.03.2011 13:21
napeto написа:
Колко много неща не знаех....( Благодаря


Благодаря и аз!
цитирай
30. sparotok - свобода
31.03.2011 13:21
pevetsa написа:
Поздравявам те ГОРДИ БЪЛГАРИНО, и БЪДИ СВОБОДЕН!


Благодаря ти! Свободата е най-големия дар!
цитирай
31. miaa - Поздрави , за хубавата статия,Sparotok!
31.03.2011 13:22
Хубав, пролетен ден!
цитирай
32. sparotok - !
31.03.2011 13:26
ckarlet написа:
Отново с итерес прочетох написаното от теб, Sparotok!
Не трябва да позволяваме чужденци да се кичат със славата на дедите ни. Ние чуждото не искаме, но и своето не даваме:)
Поздрави и прекрасен ден!


Благодаря ти Скарлетче!
Весел ден!
цитирай
33. sparotok - проучване
31.03.2011 13:36
liliyanaandreeva написа:
...НЕ МИ ОБЪРНАХТЕ ВНИМАНИЕ. НЕ Е ЛИ РЕДНО ДА ПРОУЧИМ ПО-ПОДРОБНО ТОВА, КОЕТО Е НАПИСАЛ?


Всяко проучване изисква време, много време, хубавите неща стават бавно...понякога прибързаните изводи са грешни...
цитирай
34. sparotok - !
31.03.2011 13:45
tryn написа:
Прочетох постинга и коментарите, и твоите отговори.
Научни познания и родолюбие!
Поздравления за страстната защита на наследството ни, в което са корените на българщината!
Поздрави!


Благодаря ти поетесо! Хубав ден!
цитирай
35. sparotok - ?
31.03.2011 13:48
apostapostoloff написа:
пък произлизат от албанците. Аз толкова успях да разбера.


Мисля, че обясних нещата ясно, щом не ви се отдава да изтълкувате представеното правилно трябва да потърсите помощ на друго място.
цитирай
36. get - Мglishev, виждам добре се оправяте с мозайката от етноси на балканите - та ...
31.03.2011 13:50
mglishev написа:
може и да е вярно, но не бива да бъркаш гетите с готи ;) Както и да е, ти това си го знаеш.

Какво ти е мнението за работата на Стивън Гайд?


... да попитам един въпрос, който ме мъчи от доста време ?

- Какво е общото и различното между гърци и византийци ?!

- С уважение !

от Гет
цитирай
37. sparotok - Родопи
31.03.2011 13:55
bizcocho написа:
" Време е българина да разбере, че търпението е полезно качество, но само до време и винаги трябва да е съчетано с гордост, достойнство и сила. Иначе не е търпение, а бездушно покорство. Преклонената глава сабя я не сече, но и светлина не вижда!" - напълно споделям, спароток! Както и това, което си казал за хората населяващи Родопа.


Благодаря ти за подкрепата! Дано повече хора осъзнаят, че е нужно пробуждане!
цитирай
38. sparotok - шетам
31.03.2011 13:56
aleksibg написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Отново поклон ти правя, Спароток! Да се обърнем и към нашите все още живи диалекти: ШЕТам се, проШЕТка=разхождаме се, разходка /торлашки и македонски диалекти/, в костурския говор е дори "шеНтам се"; жаргонния израз "ШИНТара-минтара" т.е. безцелно движение насам-натам; ВЕЗА=връзка /северномакедонски диалекти и тимошки говори/...


Ето още едно доказателство, че диалектите са живо богатство! Благодаря за посочените думи!

Шетам - е къщна работа - прибирам , подреждам


Да, шетането си е движение...
Поздрави!
цитирай
39. sparotok - до ВНМ
31.03.2011 14:10
Не съм трил нищо, току що одобрих възражението ти...но и то не се появи. Регистрирай се в блога, така ще им е по-трудно на някои хора да цензурират.
цитирай
40. mglishev - Да речем,
31.03.2011 14:48
че твоите методи са една идея по-разумни (друг е въпросът, че изводите ти не ми допадат). Гайд е откровен фалшификатор.

Знаеш, че съм страшно скептичен към генетичните проучвания. Колкото до Теодорих, според теб каква е етимологията на името му? Не че и тя сама по себе си е адски сигурен аргумент за произход, просто ми е любопитно мнението ти.
цитирай
41. amore - Възхищавам се на високата ти култура!
31.03.2011 15:02
Удоволствие е да се четат постингите ти и наистина са много образователни (за който иска да се образова, естествено). Благодаря ти за поредната доза българщина, която би трябвало да е най-търсеното лекарство в тези моменти на масово объркване.
цитирай
42. skalistmuj - Историята е
31.03.2011 17:18
любимата ми наука.
цитирай
43. gita969 - Помня от Перперикон
31.03.2011 17:42
че мисионерите, които са били изпратени от Римската империя да покръщават към християнство бесите са го правили цял 1 век ( май 5 ти) и след всяко покръстено планинско селище са се гордеели със себе си. Дори и Библията е била преведена на езика на бесите, макар,че тогава е трябвало да се чете на гръцки и латински. Явно още от тогава сводолюбивия дух на Родопите е осуетявал доста догматични намерения.
Пиши, човече, тракиецо,християнино - пиши!
цитирай
44. demograph - Малък принос
31.03.2011 19:31
От Уикипедия
„In 570, Antoninus Placentius said that in the valleys of Mount Sinai there was a monastery in which the monks spoke Greek, Latin, Syriac, Egyptian and Bessian
The origin of the monasteries is explained in a mediaeval hagiography written by Simeon Metaphrastes, in Vita Sancti Theodosii Coenobiarchae in which he wrote that Saint Theodosius founded on the shore of the Dead Sea a monastery with four churches, in each being spoken a different language, among which Bessan was found. The place where the monasteries were founded was called "Cutila", which may be a Thracian name.”
През 570, Антониус Плацентиус казал че в долините на Планината Синай е имало манастир в който монасите са говорели на гръцки, латински, сирийски, египетски и бесийски.
Произходът на манастирите е разказан в средновековната хаджиография написана от Simeon Metaphrastes, във Vita Sancti Theodosii Coenobiarchae, в която той написал, че Свети Теодосий основал на брега на Мъртво море манастир с четири църкви, във всяка от които се говорело на различен език, между които се споменава и Бесийски /Bessian -Bessan/.
Мястото където са основани манастирите се наричало "Cutila" /Кутила – Кутела-о/, което може би е тракийско наименование.
.....
цитирай
45. demograph - Родопа е духовният център на трако-българите
31.03.2011 20:12
и поради това ислямизацията на населението и е стратегически ход на отоманците за прекършване на душевността на българите и волята им за бъдеща съпротива.
Ударът е добре премерен - право в свещената планина на Орфей където беси, сатри, дии, кикони.. заедно със съседните планинци меди, бистарти и други ревниво са опазвали древните орфически=предхристиянски=раннохристиянски и християнски свещени завети. Удар право в сърцето!
Резултатът е бил обездушаване на България и 500г.-но стъписване на народа ни от падането на крепостта в която семената на древните вяряания и родолюбието са оцелявали на вражи атаки с хилядолетия за да поникнат отново.
След успешната Родопска кампания, силовата ислямизация по българските земи загубва смисъл и престава да бъде приоритет на султаните.
От непревзимаема крепост и неизчерпаем родов запас, Родопа се превръща в руина и дълбока духовна рана, която кърви и до днес...
Дълбока тема.
С най-добри чувства препоръчам на Манол Глишев да разкопае издълбоко темата -Това е Драмата на българското средновековие, където той е в силата си.
цитирай
46. urilozev - Мислил
31.03.2011 20:42
съм си преди, а и сега четейки те, Sparotok, че Симеон не иска да завладява Византия, а предявява претенции за короната на Византион, която му се полага по божието му.И да добавя-Родопите са наистина българската планина, ама представяте ли си стоицизма на тракийците,където кой откъдето свари ги коли, а те пак българи.Поздрав от един лаик по история.Хубава вечер.
цитирай
47. megg - Добър вечер, Sparotok!
31.03.2011 21:02
Поздравления за статията! И този път научих нови истини за нашите корени. А думите за преклонената главица, дето слънце не вижда, ми допаднаха много.
Поздрави! И - слънчев април! :)
цитирай
48. demograph - Към колебаещите се..Пък и за всички ни
31.03.2011 21:05
"Ти си такъв, каквото е твоето силно вътрешно желание.
Каквото е то, такава е волята ти.
Каквато е тя, такива се делата ти.
Каквито са те, такава е съдбата ти."
/Брихадараняка Упанишад IV.4.5/
цитирай
49. kleotemida - Имаш моята подкрепа и за тази ста...
31.03.2011 23:12
Имаш моята подкрепа и за тази статия, Спароток! :)

Но виждам, че и други повдигат въпроса за проучванията и "преводите" на Гайд. Може би наистина ще е полезно малко по-голямо осветляване по методите му на проучване. А, ако се намери и някой знаещ коптски бохарски диалект, въпросът още повече би се осветлил :). Мисля, че мълчанието на историците по творбите му не е коректно нито към българите, нито към историята ни. Защото неистините и полуистините (за сега няма да ги квалифицирам какви са по мое мнение) не ни вършат работа. Верните изводи с неверни средства (и куп манипулации около тях) - също. Ако пък има ценни неща от гледна точка на историческата истина, нека и те да се знаят. В българската история има достатъчно манипулации и подмяна на фактите, не са ни нужни и съвременни такива.
цитирай
50. sparotok - коптски
31.03.2011 23:47
kleotemida написа:
Имаш моята подкрепа и за тази статия, Спароток! :)

Но виждам, че и други повдигат въпроса за проучванията и "преводите" на Гайд. Може би наистина ще е полезно малко по-голямо осветляване по методите му на проучване. А, ако се намери и някой знаещ коптски бохарски диалект, въпросът още повече би се осветлил :). Мисля, че мълчанието на историците по творбите му не е коректно нито към българите, нито към историята ни. Защото неистините и полуистините (за сега няма да ги квалифицирам какви са по мое мнение) не ни вършат работа. Верните изводи с неверни средства (и куп манипулации около тях) - също. Ако пък има ценни неща от гледна точка на историческата истина, нека и те да се знаят. В българската история има достатъчно манипулации и подмяна на фактите, не са ни нужни и съвременни такива.


Благодаря ти! Нямам данни за коптски бохарски диалект, но разполагам с добра литература за днешния коптски. Вече съм се уверил, че има необяснимо голямо количество паралели между коптския и нашия език. На теория това не би трябвало да е възможно защото езиците ни са от съвсем различни групи, а и според официалната историография никога не е имало контакт между българи и египтяни...Явно официалната историография трябва да се преразгледа.

Поздрави!
цитирай
51. sparotok - слънце
31.03.2011 23:48
megg написа:
Поздравления за статията! И този път научих нови истини за нашите корени. А думите за преклонената главица, дето слънце не вижда, ми допаднаха много.
Поздрави! И - слънчев април! :)


Благодаря ти! За преклонената главица си е така, в повечето случаи ще оцелееш, но дали ще останеш човек това е друг въпрос. Да не забравяме и това, че често лошите хора не пожалват и преклонената главица...

цитирай
52. sparotok - родопчани
31.03.2011 23:50
urilozev написа:
съм си преди, а и сега четейки те, Sparotok, че Симеон не иска да завладява Византия, а предявява претенции за короната на Византион, която му се полага по божието му.И да добавя-Родопите са наистина българската планина, ама представяте ли си стоицизма на тракийците,където кой откъдето свари ги коли, а те пак българи.Поздрав от един лаик по история.Хубава вечер.


Родопчаните наистина заслужават нашето уважение. Планинските чеда винаги са пазели ревностно духа на народа си.

Поздрави!
цитирай
53. sparotok - БЛАГОДАРЯ!
31.03.2011 23:57
demograph написа:
От Уикипедия
„In 570, Antoninus Placentius said that in the valleys of Mount Sinai there was a monastery in which the monks spoke Greek, Latin, Syriac, Egyptian and Bessian
The origin of the monasteries is explained in a mediaeval hagiography written by Simeon Metaphrastes, in Vita Sancti Theodosii Coenobiarchae in which he wrote that Saint Theodosius founded on the shore of the Dead Sea a monastery with four churches, in each being spoken a different language, among which Bessan was found. The place where the monasteries were founded was called "Cutila", which may be a Thracian name.”
През 570, Антониус Плацентиус казал че в долините на Планината Синай е имало манастир в който монасите са говорели на гръцки, латински, сирийски, египетски и бесийски.
Произходът на манастирите е разказан в средновековната хаджиография написана от Simeon Metaphrastes, във Vita Sancti Theodosii Coenobiarchae, в която той написал, че Свети Теодосий основал на брега на Мъртво море манастир с четири църкви, във всяка от които се говорело на различен език, между които се споменава и Бесийски /Bessian -Bessan/.
Мястото където са основани манастирите се наричало "Cutila" /Кутила – Кутела-о/, което може би е тракийско наименование.
.....


Благодаря, ценно е!
цитирай
54. sparotok - обещавам
31.03.2011 23:58
gita969 написа:
че мисионерите, които са били изпратени от Римската империя да покръщават към християнство бесите са го правили цял 1 век ( май 5 ти) и след всяко покръстено планинско селище са се гордеели със себе си. Дори и Библията е била преведена на езика на бесите, макар,че тогава е трябвало да се чете на гръцки и латински. Явно още от тогава сводолюбивия дух на Родопите е осуетявал доста догматични намерения.
Пиши, човече, тракиецо,християнино - пиши!


Ще пиша докато мога, обещавам!
цитирай
55. sparotok - история
01.04.2011 00:03
skalistmuj написа:
любимата ми наука.


На мене също:)
цитирай
56. sparotok - благодаря
01.04.2011 00:15
amore написа:
Удоволствие е да се четат постингите ти и наистина са много образователни (за който иска да се образова, естествено). Благодаря ти за поредната доза българщина, която би трябвало да е най-търсеното лекарство в тези моменти на масово объркване.


Благодаря ти за добрите думи!
цитирай
57. sparotok - грешки
01.04.2011 01:15
mglishev написа:
че твоите методи са една идея по-разумни (друг е въпросът, че изводите ти не ми допадат). Гайд е откровен фалшификатор.

Знаеш, че съм страшно скептичен към генетичните проучвания. Колкото до Теодорих, според теб каква е етимологията на името му? Не че и тя сама по себе си е адски сигурен аргумент за произход, просто ми е любопитно мнението ти.


Маноле, аз също греша, все пак човек съм и то най-обикновен. Благодарен съм на хората посочили грешките ми и не се срамувам да призная, че съм объркал нещо...няма и защо.

Генетичните изследвания наистина могат да представят изкривена картина, особено, ако не е посочен методът, а и критерият на подбор на кандидатите.
Знаеш, че няма български ген, нито германски, а просто на територията на България, или пък Швеция преобладават хората с определен генетичен маркер.

Теодорик е двусъставно име. Теодо, Теудо е сродно на илирийското лично име Теута, тракийските зиби ти(у)дес - благородни хора, Тheutrania ( древен мизийски топоним), галскката дума teuto - хора, народ, да не забравяме староанглиската дума theod -народ.

Държа да отбележа, че theod, theut, tiut не присъстват в латински, гръцки, санскрит и авестийски...следователно не можем да говорим за някаква обща индо-европейска дума.

Първата спомената дума с корен theod, theut, tiut е тракийската Тheutrania - 8-ми век преди Христа ( като се отнася за събития от 13-ти век преди Христа).
Следва етруската Thuta - народ- 5-ти век пр. Христа.
Следва галската Theothates - 1-ви век пр. Христа, като не е ясно кога е възникнал култът към това божество.
Следва етнонима ( или ексонима) Theutones - 1-ви век пр. Христа ( Bello Gallico -I-33) като става дума за събития от 2-ри век преди Христа. Ако си чел Животът на Гай Марий ( от Плутарх) знаеш, че кимбри и тевтони са говорели келтски език защото Плутарх обяснява, че Марий извършил успешно разузнаване в лагера на кимбрите и тевтоните защото владеел галски много добре. Водачите на кимбри и тевтони носят келтски имена като Бойорикс, Гаесорикс, Лугиус...

Според мен думата теуто, теод е тракийска, като през 7-ми -6-ти век преди Христа е дадена на галите и от там попада при германските народи. През 8-ми-7-ми век в Галия се появява нова порода коне, нов тип юзди, нов тип погребение, нов тип върхове на стрели, нова керамика. Всички тези неща са типични за земите от Карпатите до Кавказ ...обитавани от траки и кимерии. Хиполит твърди, че галите са получили вярата си в безсмъртието от Залмоксис, Страбон съобщава за култ към Дионис сред галите, а и в самата Галия е имало култове към Белсурд ( Збелсурд), Земела, Кибела и Атис ( А. Холдер ).

Днес думи за народ с корен theod, theut, tiut няма в германските езици ( но може и да се лъжа). Ние сме запазили тейко- баща, т.е. създател на рода.

Частицата рик от името Теодорик означава цар, владетел. Тя се среща за първи път в Линеар А надпис НТ13 – 17-ти век преди Христа под формата РЕЗА.
След това през 8-ми пр. Христа ( като става дума за 13-ти век пр. Христа) отново е спомената тракийската титла резос ( възприета от гърците като лично име).
Ако не се лъжа титла рикс има на етруски, или оски надписи от 5-ти век преди Христа...

При келтите рикс, риго се среща предимно в лични имена – 1-ви век пр. Христа ( Bello Galico).
През 1-ви век сл. Христа Страбон съобщава за владетеля на германите Деудо-рикс ( География -VII-1-4-5).

Отново виждаме, че германите са последните, при които думата е засвидетелствана.
Освен това новото поколение германски езиковеди признават, че рейк, райх и т.н. са заемки в германските езици, най-вероятно от келтски ( галски).

В този случай също смятам, че думата е тракийска, но е пренесена при италийци и гали през 8-ми – 7-ми век пр. Христа като по-късно е предадена на латини и германи. Тракийското присъствие на Апенините е археологически доказуемо, материалната култура на Голасека и Есте е почти неразличима от тракийската от по-ранен период.

Надявам се да съм бил достатъчно подробен. Повече данни не мога да дам сега защото точно по отзи въпрос подготвям статия, която ще бъде публикувана на друго място преди да се появи тук.

П.С. Мой приятел смяташе, че Теодорик е вариант на гръцкото име Теодорос ( Божидар) с умалителна наставка ИК срещаща се в имена като Ервик ( визиготски цар 680-687)...т.е. Теодорик е Теодорчо :)
цитирай
58. get - - Уважаеми Urilozev - Ако г-н МГлишев си направи трудът да отговори обективно на ...
01.04.2011 10:52
urilozev написа:
съм си преди, а и сега четейки те, Sparotok, че Симеон не иска да завладява Византия, а предявява претенции за короната на Византион, която му се полага по божието му.И да добавя-Родопите са наистина българската планина, ... , а те пак българи.Поздрав от един лаик по история.Хубава вечер.


... на поставеният от мен въпрос - Мисля ще отпаднат множество от заблудите битуващи и до момента в българската Историография ... относно "..." признак(?) на ранно средновековните държави, (номинално) на балканският полуостров !!
- Извеждайки по безусловен начин - Какво е значението(и доколко в исторически план има някаква тежест) на ЕТНОСНИЯТ признак !! - това съотнесено към ранносредновековната държава - Ще си отговорим ! ... българи с гърци-ромеите ли се бият или-и-и ... нещата стоят(следва да се разглеждат)по съвсем друг начин, тоест от друг ъгъл !!
- Най-странното е, че до настоящият момент толкова мастити "български" историци "не са обърнали внимание"(!) на този същностен и определящ за историята факт, а продължават да ни обясняват историческите процеси, като борба между етнонационални държави ?!!!(това мое допълнение е, като знак на добро отношение към МГлишев, а го пиша и за да подпомогна разсъжденията и отговорът му !)!

- С уважение !

от Гет ктист

П.П. Когато си отговорим на този ОСНОВНО ОПРЕДЕЛЯЩ ВЪПРОС ! - Ще стане обяснимо(за нас а и за историците :))) ... най-малко странното, политическо и военно поведение на "българските" Царе, от даденият исторически период !! ... като за начало да се ограничим със Симеон Велики !! - поне така мисля ?! :))
- Ще си отговорим и на тези, вкарани в късно време понятия, като Византия и византизъм ?!
- Ще разчупим оковите поставени ни чрез използването на "изкуствени" понятия и категории внушаващи ни съответно некоректни представи-идеи и изводи !! ... както вече казах, ... така мисля ?!
цитирай
59. zabunova - Поздрави!
01.04.2011 16:20
Много горещ гейзер намерих тук!:-)
цитирай
60. shtaparov - "Германски" имена сред Готите
01.04.2011 22:05
mglishev написа:
може и да е вярно, но не бива да бъркаш гетите с готи;) Както и да е,ти това си го знаеш.Какво ти е мнението за работата на Стивън Гайд?


Ако Готите не бяха Гети,защо му трябваше на самия Готски историк Йорданес,
който сам е Гот по произход и е бил очевидец на епохата на Готите,да го твърди?
На всичкото отгоре той е казал,че Готите по-рано са вярвали в Залмоксис-защо е говорел така,Маноле,и той ли е бил откровен мошеник,или "германците" са се нещо объркали,та почитали Тракийските богове вместо германските? И какви са тези "германски" имена сред готите,като Бидимер/Будимир/,Рицимер/Срацимер,
Радомер/,Аларик/Телерик/,Теодорих/Етодорих,Есоперих=Есперих/, и т.н.?
цитирай
61. shtaparov - Добавка към коментар №57. на Спароток
01.04.2011 22:12
...Днес думи за народ с корен theod, theut, tiut няма в германските езици ( но може и да се лъжа). Ние сме запазили тейко- баща, т.е. създател на рода...

Според "Анализа" тези думи произлизат от Българските Чьод/Чьед/ и Дьот/Дьет/,
т.е.-Чеда/Чада/ и Деца/Дьеца,Дьети=Гети/.
цитирай
62. sparotok - благодаря
01.04.2011 23:54
zabunova написа:
Много горещ гейзер намерих тук!:-)


Благодаря! Топлина и знания са нужни на всички ни:)
цитирай
63. get - - Тъй, като г-н МГлишев явно е затруднен да отговори на поставеният въпрос ?!
03.04.2011 12:17
- Ще му препоръчам да прочете, отново този абзац от материала на Спараток !! ... дано му дойде музата ?!

sparotok написа:
Бесите са едно от най-известните тракийски племена. ... През V-ти век преди Христа бесите обитават Родопите, но по-късно Овидий, Страбон и Плиний ги споменават като жители на Мизия – земите между Дунава и Стара Планина. Трудно е да каже дали се касае за отделен клон на това войнствено тракийско племе, или след потушаването на анти-римското въстание ( на Бологес) през I-ви век преди Христа БЕСИТЕ СА СЕ ПРЕСЕЛИЛИ НА СЕВЕР.


- Та от този момент в историческите сведения датират упоменаванията на така наречените БЕСИ-ГОТИ. Именно тези същите, германската политизирана и силно националистична историография си ги припознава и започва да нарича ВИЗИ-ГОТИ ! - Основателно ли е това ? - ще оставя на вас и г-н МГлишев да отговорите !

:))) - Мдам, всъщност имали ли смисъл да се спори(?!) - след като, школи с такъв авторитет и тежест са "доказали", че готите СМЕ германи - :))) !!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
64. vladun - Поздрави
05.04.2011 21:17
и подкрепа от мен и за тая публикация!:)
цитирай
65. sparotok - благодаря
05.04.2011 22:26
vladun написа:
и подкрепа от мен и за тая публикация!:)


Благодаря ти!
цитирай
66. sparotok - мечти
05.04.2011 22:33
get написа:
- Ще му препоръчам да прочете, отново този абзац от материала на Спараток !! ... дано му дойде музата ?!

sparotok написа:
Бесите са едно от най-известните тракийски племена. ... През V-ти век преди Христа бесите обитават Родопите, но по-късно Овидий, Страбон и Плиний ги споменават като жители на Мизия – земите между Дунава и Стара Планина. Трудно е да каже дали се касае за отделен клон на това войнствено тракийско племе, или след потушаването на анти-римското въстание ( на Бологес) през I-ви век преди Христа БЕСИТЕ СА СЕ ПРЕСЕЛИЛИ НА СЕВЕР.


- Та от този момент в историческите сведения датират упоменаванията на така наречените БЕСИ-ГОТИ. Именно тези същите, германската политизирана и силно националистична историография си ги припознава и започва да нарича ВИЗИ-ГОТИ ! - Основателно ли е това ? - ще оставя на вас и г-н МГлишев да отговорите !

:))) - Мдам, всъщност имали ли смисъл да се спори(?!) - след като, школи с такъв авторитет и тежест са "доказали", че готите СМЕ германи - :))) !!

- С уважение !

от Гет ктист



Германските народи само могат да си мечтаят за скандинавския произход на готите. Археологията показва недвусмислено, че не е имало поход от Северна Европа към Тракия нито през Бронзовата, нито през Желязната епоха. Напротив, наблюдава се точно обратното - организираното земеделие и скотовъдство, кремацията, определени оръжия и украшения се появяват в Дания след като дълго време са били типични за Тракия. А най-старото име на Дания е Кимбрийски ( Кимерийски) полуостров...през 6-ти век Прокопий твърди, че в старо време хуните били наричани кимерии. Става дума за хората, които малко по-късно ще извоюват независимостта на Дунавска България. За това не трябва да се чудим, че в Зографска История българите са наречени кимерии.
цитирай
67. demograph - Странно но факт
06.04.2011 01:36
Напоследък се мъча да чета издадената през 1864г. "История света" от Стоян Божкович. Няколко неща ми правят впечатление. Първото е респектът му към българите, въпреки очевидното влияние на Шафариковите фантасмагории/между другото в края на живота си Шафарик е изпитвал силни угризения от начина по който е представил българите на света/;
Второто е очевидно по-обективното представяне на световната история, в това число и на историята на самите сърби, сравнено с много съвременни автори. Да не говорим за маститите български хисторици.
После, Божкович предава коректно известните тогава твърдения за миналото на света, цитирайки старите автори, за съжаление без да посочва точно от къде е дадения цитат.
Интересното е, че макар и да превъзнася гърците и приноса им за човечеството, той не пропуска повод изтъкне близостта на множество думи ползвани от источниците, с тези в сръбския език /който по онова време си е направо български/.
Той си пише направо, че пеласгите са траки, че гърците са пришълци, че Елини идва от Елин, който е от тракийско, Че наиманованията на основните "гръцки" провинции са тракийски и т.н.
Той споменва,че коптите са дошли от Индия/!?/, че Вавилон се наричал Синеариия, че Нин основателят на Ниневия е бил син на бог Бела/Вала. че халдейците са били свещеници от племе което дошло от севрните "брда" и като покорило месното население ги научило на земеделие и науки, че е чел да се пише за Моисей като за египетски свещенник прогонен за прегрешения...
Този "допотопен" Бошкович признава, че "за съжаление времето не е оставило много данни за присъствието на славяните в древността"..! Но "като се е въздигнал великия славянски народ на Русия, всички славяни ни чака велико славянско бъдеще".
Почвам да си мисля, че това е тънката ирония на един просветен тракиец...
Та, сърбинът Бошкович от 1864г. е по-напред с материала от цялата ни кавалкада лапачи на държавни пари наричащи се български историци, от Иречек и Златарски, та до Божи и Добрев. Лека ви нощ.
цитирай
68. aqualia - Най-обичам да те чета с коментарите!
06.04.2011 09:15
Най-обичам да те чета с коментарите! Знаеш, че си ми любим автор. Уважавам изследователския ти дух и задълбочените ти познания по семантика. Поздрави.
цитирай
69. sparotok - благодаря
06.04.2011 19:22
aqualia написа:
Най-обичам да те чета с коментарите! Знаеш, че си ми любим автор. Уважавам изследователския ти дух и задълбочените ти познания по семантика. Поздрави.


Благодаря ти за милите думи!
цитирай
70. sparotok - до Демогграф
06.04.2011 19:31
Бошкович не е знаел, че руснаците нямат нищо общо със старите славяни, които са всъщност старите гети. Славяни е новото име на гетите, а и самото име гети означава славни, сравни с арийския глагол гаяте - прославям, пея химн, възпвалявам.
Сравни и с нашите думи гондети -свиря на музикален инструмент, гатам, гадая ( в древността гадателските прорицания са се пеели)...

Старото име на руснаците не е дори руснаци, а венети, венди. Финландците все още си им казват венаялайнен - венетски народ

http://en.wiktionary.org/wiki/ven%C3%A4l%C3%A4inen

Истинските руснаци са украинците и русините ( рутените), които живеят в Румъния, Украйна и Словакия.

Малко е объркано за повечето хора, но какво да се прави, в миналото някой се е постарал добре да създаде голяма каша:)
цитирай
71. rizar - Да не бъркаш ?
06.04.2011 22:42
Беската и гетската писмености, са всъщност идентични ?
Мислел съм го много този въпрос, но все още е хипотеза. Урфила се появява в Мизия през 50-те години на IV в. , а Никита Ремесиански е в Родопите 40 години по-късно. Дали и двамата са използвали една графема , обаче ,само на основа , че гети и беси са визиготи(бесиготи) е все още недоказуемо. Но ще поживеем и ще видим.
Да се разграничим, прочее от двамата псайхоси братята Гайд ,които обявиха коптската маюскулна азбука за "Библия Бесика".
цитирай
72. sparotok - уточнение
07.04.2011 00:23
rizar написа:
Беската и гетската писмености, са всъщност идентични ?
Мислел съм го много този въпрос, но все още е хипотеза. Урфила се появява в Мизия през 50-те години на IV в. , а Никита Ремесиански е в Родопите 40 години по-късно. Дали и двамата са използвали една графема , обаче ,само на основа , че гети и беси са визиготи(бесиготи) е все още недоказуемо. Но ще поживеем и ще видим.
Да се разграничим, прочее от двамата псайхоси братята Гайд ,които обявиха коптската маюскулна азбука за "Библия Бесика".


Както писмеността послужила на Урфил, така и тази на весите нямат нищо общо с тълкуваните от Гайд документи, просто няма доказателство за това. Урфил превежда само Стария Завет, т.е. Битие, Изход, Числа...

За идентичността на веси-готи ( както са записани в старите документи - Et quia, dum utrique gentes, tam Ostrogothae quam etiam Vese-gothae ) и веси говорят Хелм и Браун още преди повече от 50 години. Знаем, че през 1-ви век на юг и на север от Дунава живеят веси ( Страбон, Овидий), те безспорно са траки, на тях принадлежи Синтано-Мурешката култура имаща като родствена и по-стара тази от Европейска Мизия и Дакия ( 5-ти век пр. Христа). След като няма данни за изтребването на весите в периода 1-ви - 6-ти век, а в техните земи се появява народ веси-готи, то поне за мен става ясно, че това не е нов народ, а ново племенно название възникнало благодарение на смесването на два роднински народа - веси и гети, наричани още готи.

За това, че готи и гети са едни и същи хора споменават Йордан, Прокопий, Орозий, Клавдиан, Сидоний, Изидор Севилски...но няма нито един, който да твърди, че готите са роднини на англи, сакси, франки, алемани и лангобарди.
цитирай
73. gita969 - Извън целия исторически смисъл на всичко по - горе
07.04.2011 12:21
току що чух по новините, че са създали нов сорт българска ябълка с името "Беси" в чест на тези племена . които са населявали нашите земи. Ябълката е родом от Благоевград и е една такава червена и много сочна ( показаха я).
цитирай
74. demograph - Без коментар
08.04.2011 02:59
"..както се вижда от Pagius, към 369 г.Житие на св. Теодосий Киновиарх, измежду посмъртните съчинения на Combeficius, където се чете следното:

„Св. Никита построил четири църкви в оградата на манастира: една прочее, в която голям брой отци извършват отделно богослужение на гръцки език, според както е писано: „жертва на хвала”; и друга, в която БЕСИТЕ на собствения си език въздават на всевишния бог обети и молебствия; трета, в която арменците на собствен език принасят жертвоприношения на господа; четвърта, в която братята, измъчвани от нечистия дух, заедно със своите богослужители, с дължимото страхопочитание въздават благодарност на спасителя Христа. Така прочее от тях седем пъти на ден...”
/Fr. Раgi, Breviarium historico-chronologico-criticum, illustriora Pontificum Romanorum gesta, Conciliorum generalium acta, nec non complura cum sacrorum rituum, tum antiquae Ecclesiae disciplinae capita complectens, II. Antverpiae, 1717, p. 115./
цитирай
75. solinvictus - Испанците вече не ги харесват ви...
24.04.2011 00:59
Испанците вече не ги харесват визигодите като германци?!? Баските вече се припознават като траки ,дори те са ги "оплодили" с култура!Нагли папагали!хаха
Испанците се чудят след като са наследници на германци ,що не ги разбират или им пречат арабите?
цитирай
76. sparotok - траки
24.04.2011 08:24
solinvictus написа:
Испанците вече не ги харесват визигодите като германци?!? Баските вече се припознават като траки ,дори те са ги "оплодили" с култура!Нагли папагали!хаха
Испанците се чудят след като са наследници на германци ,що не ги разбират или им пречат арабите?


Официално сред племената на старите иберийци са се влели два германски народа - готи и вандали, но както ти сам отбелязваш в испанския германските думи хич ги няма. За сметка на това има такива, които са сродни на българските.
цитирай
77. watchtowerman - Вестготите,
15.09.2011 11:03
на се ли онези, които запазват в религията и ритуалите си легендата за "Светия Граал" като я предават по-нататък - тамплиери, розенкройцери, масони, илюминати, ню-ейдж-активисти и разни ми ти съвременни глобалисти-окултисти-сатанисти.... Концепция, унаследена от богомилите, що дошли по Родопите, привнесени от павликянската държава, съществувала на юг от Византия - идеологически продукт на арабско-мюсюлманските завоевателни стремежи, завоалирен духовен Противник на Християнството и Християнските държави...?
цитирай
78. burda - езици и етноси
28.03.2012 18:22
още преди тази стария знам, че готи, гети са германски племена, като това ги поставя в германската подгрупа езици на индоевропейските. (По онова време произходът като род и език е вървял доста по-плътно отколкото сега). Траките (във всичките им племенни разновидности, може би без тези които се смесили с гърците, което е станало в по-късно време) са говорили на език/езици/диалекти от балто-славянската езикова подгрупа, от същите тези индо-европейци. Това ни прави доста близки езиково, вероятно и родово техни потомци.
Защо тогава се твърди, че гети и траки (веси) са говорили на един език? Защо за да се изкарат някои германци и траки че са българи се прави тази подмяна? Не е достоверно да се пише така.
Що се отнася за истинския български език (като произход от рода), той е от иранската езикова подгрупа на същия индоевропейски корен. От него са се запазили днес думи (а може би и граматика) в Башкирстан, Татарстан (нарочно преименуван така от руснаците - татарите точно на това място са си счупили главата,а които не са могли - са дезертирали и създали семейства с местните българки. А езикът се наследява по майчина линия.), Унгария и Финландия.
***
Само допреди 600-700 години езикът ни е бил силно латинизиран славянски, с богат примес/варанти от [пра]български. Примери: в 1 л. ед.ч. личното местоимение е Я при славянския, а при българския е АЗ. Думата НОГА (силно разпространена и в романската езикова група) идва от славянски, а от български е КРАК. (и т.н.).

цитирай
79. penchoan - Дали съществува пряка връзка на ...
30.07.2012 18:01
Дали съществува пряка връзка на племето беси с есеите в Палестина, които подготвят Мисията на Христос? Освен фонетичната прилика в името, те са били духовно просветлени, за което свидетелства и написването на Библия Бесика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13924239
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031