Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2011 16:39 - ХЕТИ, ГЪРЦИ И БЪЛГАРИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 63384 Коментари: 102 Гласове:
122

Последна промяна: 13.04.2011 21:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

             
                               ХЕТИ, ГЪРЦИ И БЪЛГАРИ

 

 

Интересът ми към хетите, тяхната архитектура, език и култура бе пробуден от една забележителна книга – “Ancient History of Western Asia, India and Crete”. Авторът й - талантливия чешки езиковед Бедрих Хрозни бе човекът, който успя да разчете писмеността на този древен народ. Творбата на О.Р. Гърни “Хетите” допълни значително знанията ми, от голяма полза бяха също работите на Мак Куин, Хикс и Хъксли.

 

Днес знаем доста за хетите, техните царе са водили успешни войни срещу Египет, Вавилон и Ханигалбат - държавата на митаните. В някои от битките като хетски съюзници са участвали  тракийските племена – мизи ( наречени в по-късни времена българи ) и дардани [1] стр. 22. Техните имена са споменати за първи път през XIV-ти век пр. Христа в летописи отразяващи битката между войските на Муватали и Рамзес II... Хетите са известни също с необикновената за древността верска търпимост. Уважавали са религията на васалите си и са приемали  в своя пантеон техните боговете като например тракийските Арес и Епта (Яриш, Епа). Интересен факт е това, че всяка година са се организирали военни походи на юг и запад, но никога в посока север – към Тракия. Явно отношенията с нашите деди са се запазили приятелски за дълги векове. Дипломация между траки и хети е съществувала поне от XVII-ти век преди Христа защото в писма на цар Лабарна е споменат тракийският топоним Илиос ( Уилуша) [1] стр. 23. По времето на  Арнуванда II (1340-1339 г.пр. Христа ) в държавни документи се говори за  Митас [2]  стр. 38-39. Без съмнение става дума за фригийското династично име Мидас. Напълно вероятно е доста преди XIV-ти век преди Христа тракийски племена са мигрирали от Балканите към Мала Азия. Това обяснява присъствието на хетската богиня Кубаба в пантеона на фригите ( Кубаба – Кибела) а също и присъствие на имена като Атас, Ата, Мамутас, Мамута, Тиес, Тиея и Татас, Тата... при хети и фриги.

 

Въпреки, че хетите изграждат държавата си в сърцето на Мала Азия, тази земя не е тяхната прародина. Различни учени определят Балканите, Черноморските степи и др. региони като мястото, от което хетите и техните близки роднини люитите са потеглили на юг. Някои учени (  Gusmani, Oettinger ) смятат, че лидийският език е люитски. Самото име lydi (лидийци) бива тълкувано от някои учени като люди, людехора. Интересен факт е това, че някои лидийски владетели носят тракийски имена като Атис, Манес, Кандаул, Ардис*... [3] I-134, I-194, I-8, I-16...Те са лесно обясними на български...

 

Смята се, че западните съседи на хетите са били гърците. В “Одисея” λ-521 се споменават Κήτειοι ( хети) като съюзници на трако-трояните [4]  стр. 40. От друга страна в хетски документи се говори за област Ахиява, т.е. земя на ахейците [4] стр.1-11 (дали ахейците са гърци това е друг въпрос). За първи път Ахиява е спомената по времето на цар Супилилилиума ( 1380-1340 пр. Христа) [4]  стр.1, но е напълно възможно дълго време преди това да е имало контакт между ахейци и хети. Когато два съседни народа поддържат дълго време взаимоотношения то езиците бива повлияни. Сравним ли обаче хетски, гърци и български забелязваме нещо много интересно. Съгласно очакванията гръцкия има доста близки думи с хетския, но количеството  изобщо не може да се мери с това на българо-хетските упоредици. Българите имат дори напълно идентични думи с хетите: НАС-НАС, ЕСМИ – ЕСМИ (аз съм), СИ-СИ ( тази, това), ТАТИ-ТАТИ, КУНА-КУНА (ръка), КУЙ-КУЙ ( кой-диал.)...

 

ГРЪЦКИ -ХЕТСКИ – БЪЛГАРСКИ

 

ФОТИА         -АГНИШ       –ОГЪН

СТОМА         -АИС              –УСТА

ЕКЕЙНОС    - АННИ          -ОНЯ, ОНАЯ

АНАПОДОС- АППА           –ОПАК

ДУЛОС          -АРАТ -РАТАЙ

ПЮРА            -ВАР               –ВАРЪ- горещина, жар

КАФХИЕМЕ -ВАЛА           –ХВАЛА, ХВАЛЯ

МЕГАС          -ВАЛИ           –ВЕЛИК

МЕГАС          -ГАЛ               -ГОЛЯМ  

ДАСОС          -ГАУРИ         –ГОРА

ХЕЙМОНАС -ГИМА          –ЗИМА

ДИНО            -ДА                 -ДАТИ -давам

ДОЛИХОС    -ДАЛУГАСТИ –ДЛЪГОСТЪ -дължина

ТЕЛЕ              -ДАЛУКИ     –ДАЛЕКО

ЕЙМИ            -ЕСМИ           -ЕСМИ -аз съм

ВАДИЗО        -ИЯ, ИТ         – ИТИ

КАКОС          -ИДАЛУ        –ЗЪЛ

ЗИГОС           -ИУКАН        –ИГО

КАРДИА        -КАРДИ         –СЪРЦЕ

СВЕНО          -КИСТ            – ГАСЯ

ПЙОС            -КУЙ             –КОЙ

ПУ                  -КУЕЗ            -КЪДЕ

ЛАМПО        -ЛУК             –ЛУЧИТИ –лъча, светя

АЛЕТО          -МАЛА          –МЕЛЯ

МИКРОС      -МАНИНКУВАНТ – МЪНИЧЪК

ВРОМИЗО    -МАРСАХ      – МЪРСЯ

МЕЛИ            -МИЛИТ       –МЕД

МАС               -НАС              –НАС

УРАНОС       -НЕПИС         –НЕБЕ

НУН               -НУ                 -НУНЕ -сега

ТИРО             -ПАХС            –ПАЗЯ

ВОСКО          -ПАСИ           –ПАСЯ

РЕО                -ЛАХУ           -ЛЕЯ, ПОЛИВАМ

СКОНЕ          -ПУРУТ         -ПРАХ

ТЕМЕЛИОН -САМАНА    –ЗЕМЯ

ДРЕПАНИ     -САРПА         -СЪРП

АФТО            -СИ                 –СИ-тази, това

ФОС               -СИВАТ         –СВЕТЪ-светлина, ден

АРНИ             -СИЛА           -ШИЛЕ (агне)

КЮНИДИОН-СУВАНА     –ЩЕНЕНЪ -кученце

ИПНОС         -СУПАРИЯ  –СПЯ

ТЕРМОТИТА-ТАПАСА     –ТОПЛИНА, ТРЕСКА

ТЕХОС           -ТАНАТА       –СТЕНА

ПАТЕРАС      -ТАТИ            -ТАТИ

ВРОНДОС     -ТЕТИМА      –ТЪТНА

ДИКОС          -ТУВАЙ         -ТВОЙ

АЕТОС           - ХАРА           –ОРЕЛ

ЗОЕРОС         - ХАРКИ        –ЯРЪК

ОСТЕОН       -ХАСТАИ      –КОСТИ

МАЛИ           -ХУЛАНА      –ВЪЛНА

 

 

Сравнението на думите показва, че нашите предци са съжителствали с хетите много по-дълго отколкото гърците. Това означава, че дедите ни са обитавали Балканите, Черноморските степи и Мала Азия векове преди гърците изобщо да се появат в Европа. За пореден път се уверяваме, че е неуместно да се твърди, че ние българите сме нашественици от Ранното Средновековие след като предците ни са обитавали Източна Европа от най-дълбока древност.Това, че поради редица войни част от предците ни са били принудени да напуснат Родината за известно време не ни прави чужденци на Балканите. Прогонването на българите от старите им земи е обяснено от старият историк Д. Хоматиан: “.....европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били  изселени  в  старо време от военната сила  на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали  Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия...” http://www.promacedonia.org/bugarash/ko/kratkozhitie.html

 

Мизите наречени в по-късни времена българи са обитавали различни територии. Едни са живеели по долното течение на Дунава, на север и на юг от реката, други са мигрирали за Мала Азия ( може би заедно с хети и люити), Херодот разказва и за мизи достигнали до река Струма [3] VII-75...За древността такива преселения са били напълно естествени не само за дедите ни, но и за много други народи.

 

За някои сънародници може би все още е трудно да приемат, че сме били огромен народ, населявал обширни територии и влизал в контакт с хети и египтяни. След време обаче, когато лъжите за миналото ни бъдат отмити на всички ще стане ясно, че предците ни са играли важна роля в историята. Ще стане ясно, че говорим особен език, който дори и днес е запазил много древни думи. Трябва да се гордеем с миналото си, със славното си наследство, но не трябва да забравяме, че ние самите трябва да живеем така, че след векове потомците ни да се гордеят с нас и да споменават имената ни. Смелите и силните остават завинаги, слабите биват отнесени от ветровете на времето. От нас зависи каква съдба ще изберем.

 

 

 

Използвана литература и пояснения :

 

[1] К. Порожанов, Общество и Държавност у Траките, Изд. “Рал Колобър”, София, 1998;

[2] O.R.Gourney, The Hittites, Penguin Books, Harmondsworth, 1964;

[3] Herodotos, Histories, Woodsword Editions Ltd, Hertfordshire, 1996;

[5] G.L.Huxley, Achaeans and Hittites, Qeeen’s University, Belfast, 1968;

 

 

*Атис, Атас, Атес са тракийски имена, които са обясними със санскритската дума атимайка, родител, пеласгийската ата-баща и отговарят на старобългарската дума отецъ, имаща древна форма атецъ.

 

Манес е обяснимо със сансритската дума манаса-мисъл и със старобългарския глагол мьнети – мисля, разсъждавам.

 

Кандаул означава кучедавецГЕОРГИЕВ- цит.Кречмер -24, кан-куче, дав, даудавя.

 

Ардис е обяснимо с тракийската дума арда ( от Campus Ardiensis) сродна със санскритските ардати, ретас тека, течение, род, потекло. От арда идва и името на нашата река Арда течение.




Гласувай:
122



1. sparotok - КИРИЛИЦА
27.03.2011 16:40
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
2. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
27.03.2011 16:42
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!
цитирай
3. ketcakuatl - ТИ, СИ СИ ТИ!
27.03.2011 17:14
Завладяващо, аргументирано, много специално и въздействащо представено. Извинявай, но този път ще ти спомена нещо искрено и лично. Още от пубертета моя герой винаги е бил АНИБАЛ, с неговите пунически войни. Той за мене е като юнакът от приказките който се е възправил срещу триглавата ламя сам, и само липсата на помощ от тъпите управници на Картаген, го е лишила не от славата, защото продължава да бъде велик, а от пренаписване на историята с ненадейни последици за бъдещето. Знам че това не е концерт по-желание, знам колко къртовски труд полагаш за всеки такъв постинг, за което сме ти безкрайно благодарни. Но ако ти хрумне да смениш и разнообразиш темата - АНИБАЛ страхотно приляга, човекът мит и дързост, никога ранен Рим не е бил толкова уязвен. Хайде, аз да кажем съм пристрастен, но съм убеден че читателите ще бъдат очаровани. Толкова си чаровен в изказа, че само на теб приляга. Какво ще кажеш на това предизвикателство. Чудесен си, но ако се разнообразиш....
цитирай
4. ketcakuatl - НЕ МОГА ДА СЕ ВЪЗДЪРЖА КЪМ АНОНИМНИТЕ
27.03.2011 20:03
Първо, не ви прочетох изобщо, защото сте никои, и второ - пишете на латиница! Човека ви даде и линк който да използвате, ама тъпия си е тъп и даже упорит! Ама да знаете как не важите в български сайт бе малоумни. Никакво значение няма какво пишете, ако ще да е гениално, щом си мишок и при това латинец. НИКОИ – ТОВА Е С ЕДНА ДУМА!!!
цитирай
5. hristo27 - Винаги ми е интередно тук. Успешна ...
27.03.2011 20:10
Винаги ми е интередно тук.
Успешна седмица!
цитирай
6. sparotok - кирилица
27.03.2011 20:13
ketcakuatl написа:
Първо, не ви прочетох изобщо, защото сте никои, и второ - пишете на латиница! Човека ви даде и линк който да използвате, ама тъпия си е тъп и даже упорит! Ама да знаете как не важите в български сайт бе малоумни. Никакво значение няма какво пишете, ако ще да е гениално, щом си мишок и при това латинец. НИКОИ – ТОВА Е С ЕДНА ДУМА!!!


И аз се чудя на някои хора защо не ползват страницата за кирилизиране на текст, много лесно се получава. Май не са прочели първия коментар, а аз умишлено поставих КИРИЛИЦА с едър шрифт...Направих каквото можах...
цитирай
7. sparotok - !
27.03.2011 20:14
hristo27 написа:
Винаги ми е интередно тук.
Успешна седмица!


Благодаря ти! Весела седмица!
цитирай
8. napeto - един +
27.03.2011 20:28
благодаря
цитирай
9. gotenia70 - Както винаги...
27.03.2011 20:28
си на ниво!!!Не обръщай внимание на анонимници,които те критикуват.Ако имат дупе,ще си напишат името.
Продължавай все така Спароток!
Поздрави от Добруджа!
цитирай
10. sparotok - критика
27.03.2011 20:33
gotenia70 написа:
си на ниво!!!Не обръщай внимание на анонимници,които те критикуват.Ако имат дупе,ще си напишат името.
Продължавай все така Спароток!
Поздрави от Добруджа!


Благодаря ти! Критиката е добре дошла, но трябва да е конкретна и обоснована, иначе не е критика а недоволно мрънкане...ами, нека си мрънкат, докато забележките им са в границите на приличието ще бъдат публикувани.

Поздрави от Тракия!
цитирай
11. sparotok - !
27.03.2011 20:34
napeto написа:
благодаря


Благодаря и аз!
цитирай
12. dolsineq - Интересно е при теб. Много въпроси ...
27.03.2011 20:47
Интересно е при теб. Много въпроси ни поставя историята в тълкуването на фактите.
цитирай
13. sparotok - да си поискаме своето
27.03.2011 20:57
dolsineq написа:
Интересно е при теб. Много въпроси ни поставя историята в тълкуването на фактите.


Благодаря ти! Искрено се надявам повече сънародници да разберат колко много сме ощетени и да предяват претенции да си получим своето. Мълчането, покорното кимане и следване на чужди идеологии донесоха само беди на България. Трябва да пробудим гордостта, достойнството и смелостта, те са типичните български качества.
цитирай
14. sparotok - отношение
27.03.2011 21:05
анонимен написа:
sparotok,blagodaria ti za otgovora, a shto se otnasia do kritichnia "ketcakuatl" iavno v negovia prochut pubertet oshe po prochutiat mu K|ANIBAL| mu e izlapal nacialo obnoskite i go e nafrashkal s kompleksi gorkichkiat. No ako ne moje tolkova da se vazdarja i zapochne da se iztarva ot vreme na vreme shte mu preporacham kompot ot drenki.ne vijdam kakvo prestaplenie sam napravil tolkova s latinicata,mislia che se izvinih,pak i dokolkoto si spomniam prednia pat lichno ti ne mi napravi zabelejka za koeto iasno govori vaspitanieto ti. blagodaria ti oshte vednaj za otgovora koito dade a za nenadrasnalia puberteta si ""keleshtcakuatl"" niamam ni nai malko jelanie da harcha cennata si energia.pozdravi.s uvajenie.


Здравей Златко! Кетцалкуатъл е добър човек, не е искал да те засегне изобщо, в това съм напълно сигурен. Все пак опитай да кирилизираш текст на следния адрес http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Написваш коментара си с латиница в лявото поле, натискаш бутона ПРЕВЕДИ и текстът се появява кирилизиран в дясно. После с копи-пейст вкарваш кирилизирания коментар в предназначеното поле на блога. Няма проблем да се вкара и дълъг текст.
цитирай
15. sparotok - България
27.03.2011 21:11
анонимен написа:
Продължавам да чета написаното от Вас с голям интерес.Смело напред.България има нужда от Вас.Поздрави.


Благодаря! България има нужда от всичките си деца, всеки един от нас е важен, всеки един от нас може да допринесе за едно по-добро бъдеще. Пазейки мсилите, думите и делата си чисти, помагайки на околните, променяме съдбата си, а с това и бъдещето си.
цитирай
16. sparotok - до Златко
27.03.2011 21:15
Златко, не ми се сърди, но не мога да допусна коментара ти в този вид. Прощавай, знам, че се чувстваш засегнат от думите на Кетцалкуатъл, но пак казвам - той не е имал намрението да те засегне. Понеже въпреки това ти си се почувствал обиден, то аз лично ти поднасям извиненията си, надявям се да ги приемеш.
цитирай
17. sparotok - разбирателство
27.03.2011 21:28
анонимен написа:
e tova e istinski nositel na balgarski geni,vinagi kulturen i znaesht kak da otgovori bez da zasegne chovek.a shto se otnasia za DOBRIAT CHOVEK ,ne e nujno samo da si dobar a da si vaspitan sashto da znaesh kak da se izraziavash zashtoto "frazite koito izpolzva po gore" govoriat iasno kolko dobar "balgarin" e.za men e nedonosen pubertet.to si mu lichi ot 100 km. pozdrav.sega shte pogledna za kirilicata.


За мен разбирателството е най-важно, без него няма единство, а без единство сме като прах във вятъра. Понякога е по-добре да избегнем излишната конфронтация, така печелим всички.
цитирай
18. sparotok - коментари
27.03.2011 21:31
анонимен написа:
mnogo ti blagodaria Pavele,samo se pitam kak pusna negovia komentar,iavno ne si poglednal kakvo e napisal .ne iskam da te zasiagam no ako beshe otpraveno kam teb kak bi reagiral vapreki kreshtiashtoto ti vaspitanie za koeto niama spor.


Ако знаеш само какви реакции получавам! Обещават ми да ме разпънат на кръст, да ми извадят сърцето и да го хвърлят на кучетата, да ми отрежат главата, да ми изтръгнат езика и т.н. Бедно ти е въображението за другите гадости...
Понякога ми кипва, но вместо да отговарям и да си губя времето аз предпочитам да изтрия неприличния коментар.
цитирай
19. sparotok - до Трибал
27.03.2011 21:40
Трибал, хетите не са гети. Истинското име на хетите е неси, те наричат езика си несили ( несийски). Днес е наложено името хети, но то по право принадлежи на друг народ, който е населявал Анатолия от най-дълбока древност, този народ е наричан хати, но езикът му няма нищо общо с този на гетите.

Масагетите на Томира и дунавските гети действително принадлежат на един и същ народ. Гето-даките са клон на скитите според Дион Касий, а Страбон казва, че скитите обитаващи Добруджа са същият народ като саките в Средна Азия...

Масагетски имена като Балас, Хорсомант и др. са тракийски по характер. Интересно е, че синът на Борис-Михаил Владимир Хръс носи масагетско име. Хръс е вариант на Хорсо - слънцето...
цитирай
20. elenasim1 - Уникално!!! Поздравления за бл...
27.03.2011 21:57
Уникално!!! Поздравления за блога!!! Много съм впечатлена!!! Всичко, което пишеш е заинтрегуващо! Поздрави от мен! :-) А и чакам с нетърпение следващата ти публикация.
цитирай
21. sparotok - Клеопатра
27.03.2011 21:59
анонимен написа:
razsmia me ot sarce.ne triabva da im puskash avanta.draj zdravo uzdite i samo napred. a na moeto vaprosche nomer 5 taka i ne mi otgovori.znaesh li neshto v poveche po temata.


Нямам сведения Клеопатра да е родена в Сакар. Знам обаче, че дълго преди нея траките са поддържали връзка с Египет. Според Херодот един фараон е достигнал с войската си до Тракия, а Йордан разказва също за война между гети и египтяни.
цитирай
22. zabunova - Поздрави!
27.03.2011 22:01
Започва да ми става интересно в Блог.бг.
цитирай
23. sparotok - Кетцълкуатъл
27.03.2011 22:04
анонимен написа:
сега вече е друго нещо.надявам се \"добрият човек\" да прочете какво сам написал в коментар номер 5 и ако желае да даде някакъв отговор на базата на личната си компетенция.поздрави


Златко, пак повтарям, Кетцълкуатъл е добър човек, нека да се опитаме да избегнем излишни конфронтации.

Ти питаше за връзки между траки и Египет, това може да те заинтересува

http://phil.flet.keio.ac.jp/person/sakamoto/sacredness.html

http://mobposters.com/index.php?item=1345453

http://www.metmuseum.org/works_of_art/collection_database/ancient_near_eastern_art/panel_with_a_male_figure_grasping_a_tree_winged_sun/objectView.aspx?&OID=30003591&collID=3&vw=0


http://www.lessing-photo.com/dispimg.asp?i=08020428+&cr=1&cl=1


Подобни има и в България.
Поздрави!
цитирай
24. urilozev - Давай ,
27.03.2011 22:14
Sparotok.Все по-уверен ставам, четейки те, че благородните траки са родили "гордите "българи.Поздрав и хубава вечер.
цитирай
25. sparotok - Анибал
27.03.2011 22:19
ketcakuatl написа:
Завладяващо, аргументирано, много специално и въздействащо представено. Извинявай, но този път ще ти спомена нещо искрено и лично. Още от пубертета моя герой винаги е бил АНИБАЛ, с неговите пунически войни. Той за мене е като юнакът от приказките който се е възправил срещу триглавата ламя сам, и само липсата на помощ от тъпите управници на Картаген, го е лишила не от славата, защото продължава да бъде велик, а от пренаписване на историята с ненадейни последици за бъдещето. Знам че това не е концерт по-желание, знам колко къртовски труд полагаш за всеки такъв постинг, за което сме ти безкрайно благодарни. Но ако ти хрумне да смениш и разнообразиш темата - АНИБАЛ страхотно приляга, човекът мит и дързост, никога ранен Рим не е бил толкова уязвен. Хайде, аз да кажем съм пристрастен, но съм убеден че читателите ще бъдат очаровани. Толкова си чаровен в изказа, че само на теб приляга. Какво ще кажеш на това предизвикателство. Чудесен си, но ако се разнообразиш....


Да ти призная аз също съм се възхищавал на Ханибал. За мен той е най-великият пълководец на древността. Жалко е само, че не е бил и политик, и не е успял да извлече девидент от победите си.

Прякорът на Ханибал - Барка означава светкавица, светлина ...интересното е, че на санскрит барга означава същото - светлина, а аз самия смятам, че българи означава светли.

Истинското име на Картаген е Карт Хадашт ( нов град). Карт отговаря прекрасно на тракийските думи корт, горд - град, не ми се вярва да е случайност.

Също не ми се вярва, че е случайност върховния финикийски бог БаалЗбул за носи тракийско име
Баал - отговаря на тракийската дума бален - принц, владетел
Збул отговаря на тракийската збур, збул - светлина, жупел, сбелвам. Збул е сродно и на Гебелейзис - другото име на Залмоксис.

Не вярвам и да е случайност името на финикиците да се обяснява чрез тракийската дума Войнес ( войник). FOINIKES - ВОЙНИЦИ :)

Поздрави!
цитирай
26. sparotok - имена
27.03.2011 22:23
urilozev написа:
Sparotok.Все по-уверен ставам, четейки те, че благородните траки са родили "гордите "българи.Поздрав и хубава вечер.


Народът живял в нашите земи е носил много обобщаващи имена
- Траки ( идва от Трауси, или Дерзики)
-Бистони
-Одриси
-Беси
- Българи ( идва от балагрии -тракийски народ живял на юг от София).

Поздрави!
цитирай
27. sparotok - благодаря
27.03.2011 22:33
zabunova написа:
Започва да ми става интересно в Блог.бг.


Благодаря! Ще се старая и в бъдеще да представям интересни неща.
Поздрави!
цитирай
28. sparotok - публикация
27.03.2011 22:39
elenasim1 написа:
Уникално!!! Поздравления за блога!!! Много съм впечатлена!!! Всичко, което пишеш е заинтрегуващо! Поздрави от мен! :-) А и чакам с нетърпение следващата ти публикация.


Благодаря ти! Следващата публикация ще е по-кратка, но пък интересна.
Поздрави!
цитирай
29. kasnaprolet9999 - Този анализ звучи съвсем логично и ...
27.03.2011 22:42
Този анализ звучи съвсем логично и се чудя нашите историци къде са спали, та така са променили историята ни до неузнаваемост и кой има полза от това да не знаем истината за нашето минало.
цитирай
30. sparotok - разлики
27.03.2011 22:46
анонимен написа:
не твърдя че хети и гети са едно към едно, все пак ставайки империя са приобщили и други народи, но тогава от къде идват приликите в пантеона, бита, езика на тези народи /хети и така наречените общо траки/, надявам се че не твърдиш че идват от културен и търговски обмен през столетията. Тия масагети на Томира не се ли припокриват като поселения с тези на хетите. Саките родствен народ на хетите ли са според тези сведения на Страбон.
за фригите кажи, прав ли съм че също много си приличат по гореизброените признаци с хетите и траките.
благодаря ти за пояснението за името на синът на Борис, да си призная не го знаех.



Трибал, масагетите на Томира са обитавали земи на около 3000 километра на запад от хетската държава. Масагетите са били монотеисти, Херодот твърди, че се кланяли само на слънцето и му принасяли в жертва коне. Хетите от друга страна имат огромен пантеон, не случайно са наречени - народът с хиляда бога.

Някои учени предполагат, че конните стрелци на хетите наричани СУТУ са може би скитски народ. Действително някои елементи на скитското изкуство присъстват и в хетското.

Фригите се смесват поне от 17-ти век преди Христа с хетите, не случайно по времето на Авраам се говори за хетейци и ферезейци ( фриги).
цитирай
31. get - - Мога ли и аз да се вмеся в разговора ви ?! :)
27.03.2011 22:47
sparotok написа:
ketcakuatl написа:
... Извинявай, но този път ще ти спомена нещо искрено и лично. Още от пубертета моя герой винаги е бил АНИБАЛ, с неговите пунически войни. Той за мене е като юнакът от приказките който се е възправил срещу триглавата ....


Да ти призная аз също съм се възхищавал на Ханибал. За мен той е най-великият пълководец на древността. Жалко е само, че не е бил и политик, и не е успял да извлече девидент от победите си.

Прякорът на Ханибал - Барка означава светкавица, светлина ...интересното е, че на санскрит барга означава същото - светлина, а аз самия смятам, че българи означава светли.

Истинското име на Картаген е Карт Хадашт ( нов град). Карт отговаря прекрасно на тракийските думи корт, горд - град, не ми се вярва да е случайност.

Също не ми се вярва, че е случайност върховния финикийски бог БаалЗбул за носи тракийско име
Баал - отговаря на тракийската дума бален - принц, владетел
Збул отговаря на тракийската збур, збул - светлина, жупел, сбелвам. Збул е сродно и на Гебелейзис - другото име на Залмоксис.

Не вярвам и да е случайност името на финикиците да се обяснява чрез тракийската дума Войнес ( войник). FOINIKES - ВОЙНИЦИ :)
Поздрави!


- Относно - FOINIKES - ВОЙНИЦИ ... Да изключително точно съвпадение и като допълним, че там има един град с име Скитополис ... ! - Ето една скитска богиня от там: http://www.bu.edu/anep/Plaque3.gif (понастоящем в Университета Пенсилвания)
- БААЛ - го свързвам и с "господар", "височество" и др. подобни - гърците все още си го превеждат, като "господин".
- Също така е съществувала и местна легенда, че бог Дионис е погребал там бавачката си Ниса ! ... Както виждате картината става твърде интригуваща ?
- Финикия - Източно средиземноморие и нейният град колония Картаген в Сев. Африка !!
- Като добавим и АниБал ! :) и един "апенински" народ "boii", с водач Боян, които се бият рамо до рамо с него с/у римляните ??! ... става историческо криминале :) !
- Но засега спирам !

- С уважение !

от Гет "ктист"

П.П. Забележете, на практика, Скитополис е мост м/у Египет и Мала азия !!
цитирай
32. sparotok - порочен кръг
27.03.2011 23:17
kasnaprolet9999 написа:
Този анализ звучи съвсем логично и се чудя нашите историци къде са спали, та така са променили историята ни до неузнаваемост и кой има полза от това да не знаем истината за нашето минало.


Благодаря ти! И аз се чудя защо спят нашите учени, на които ние плащаме заплатите. Дано поне новото поколение изследователи да отхвърли бремето на лъжите.

Поздрави!
цитирай
33. sparotok - до Гет - Бет Шан
27.03.2011 23:26
Скитополис ( Бет Шан) е интересно място. На неговите стени филистинците заковават главата на Саул...

За Ниса -дойката на Дионис ми е известно, че е родена в Бет Шан, но може и да се бъркам.

Възможно е името да е възникнало след похода на скитите към Египет. Част от тях може да се е установила за известно време в Бет Шан и това да е дало името му.
цитирай
34. aleksibg - mnogo ti blagodaria Pavele, samo se ...
28.03.2011 01:15
sparotok написа:
анонимен написа:
mnogo ti blagodaria Pavele,samo se pitam kak pusna negovia komentar,iavno ne si poglednal kakvo e napisal .ne iskam da te zasiagam no ako beshe otpraveno kam teb kak bi reagiral vapreki kreshtiashtoto ti vaspitanie za koeto niama spor.


Ако знаеш само какви реакции получавам! Обещават ми да ме разпънат на кръст, да ми извадят сърцето и да го хвърлят на кучетата, да ми отрежат главата, да ми изтръгнат езика и т.н. Бедно ти е въображението за другите гадости...
Понякога ми кипва, но вместо да отговарям и да си губя времето аз предпочитам да изтрия неприличния коментар.


Дали ще могат да изтръгната сърцата на всички като тебе
цитирай
35. kpandjarova - Благодаря ти за удоволствието да ...
28.03.2011 03:13
Благодаря ти за удоволствието да прочета това и за оръжието,с което ме снабдяваш.Ние българите имаме нужда от това,за да браним българщината тук,далеч от България.Поздрав от Атина.
цитирай
36. ckarlet - Минутите прекарани в твоя блог ги ...
28.03.2011 09:11
Минутите прекарани в твоя блог ги смятам като едни от най-пълноценно преминали, с интересно четиво, което завладява!
Поздрави, Sparotok! Прекрасен ден и успешна нова седмица!
цитирай
37. d3bep - Интересно, на една вълна сме. . . ...
28.03.2011 11:47
Интересно, на една вълна сме...
Преди около две седмици съм пдоготвил постинг по тая тема, кйто излиза днес, малко по - късно...
Точно за хетите, но не лидийци, а ликийци... Но пак там...

Анибал и аз го харесвам, но връзката с нашата история е повече от косвена... Има твърде голяма вероятност картагенците да са били, или поне да са имали голям дял на семити в общността си... Отделно ,че търговията, банкирането и войните са трите стълба на тяхната икономика.

Връзката между картаген и тракия бих я потърсил в по - глобана картина ,не анибал, но например почти век официално устоелият съюз между картаген и етруските. Но това е древен съюз, по времето на Анибал бих казал, че е нещо много различно...
цитирай
38. solinvictus - Има надпис за договор между хети и ...
28.03.2011 12:02
Има надпис за договор между хети и митани
В който се споменава Митра и който ме интересува как мислиш дали е автентичен?

Надписът е открит през 1907 г. в Boghazkennii, (Турция), в царския архив описващ древната Хетска столица на 150 км. от днешна Анкара.

A Rev 35-53:
the Storm-god, Lord of Heaven and Earth, the Moon-god and the Sun-god, the Moon-god of Harran, heaven and earth, the Storm-god, Lord of the kurinnu of Kahat, the Deity of Herds of Kurta, the Storm-god, Lord of Uhušuman, Ea-šarri, Lord of Wisdom, Anu, Antu, Enlil, Ninlil, the Mitra-gods, the Varuna-gods, Indra, the Nasatya-gods, Lord of Waššukanni, the Storm-god, Lord of the Temple Platform (?) of Irrite, Partahi of Šuta, Nabarbi, Šuruhi, Ištar, Evening Star, Šala, Belet-ekalli, Damkina, Išhara, the mountains and rivers, the deities of heaven and the deities of earth.
цитирай
39. get - - Как да кажа Sparotok ? ... не е само ...
28.03.2011 12:29
sparotok написа:
Скитополис ( Бет Шан) е интересно място. На неговите стени филистинците заковават главата на Саул...

За Ниса -дойката на Дионис ми е известно, че е родена в Бет Шан, но може и да се бъркам.

Възможно е името да е възникнало след похода на скитите към Египет. Част от тях може да се е установила за известно време в Бет Шан и това да е дало името му.


... Бет Шан а и останалите девет града, които са били обединени в съюз ! - Даже за нас може би е по интересен Тел Рехов ?! - Второ в т.нар. Долина на река Йордан живее стара земеделска култура. При същата нямаме доколкото съм прочел няма значими миграционни процеси ... по скоро този район се явява нещо,като аванпост(?) на анатолийската цивилизация. Ако разгледа изображението на богинята, то тя носи черти на такава в Етрурия, но също и при така скитско население, което обикновенно е прието да поселява Сев. причерноморие. Вече при египетската експанзия на север при така нареченият "Колапс на бронзовата ера" имаме смесване на култури, религиозни вярвания и т.н.
- Има и др. неща, които говорят за общност на по-старите поселници от този регион с Анатолия, а от там може би и Балкани ? - като пример, че учените от Ерусалимският у-т, са устонивили относно породата пчели гледани в Тел Рехов(800 г. пр.хр), са идентични на тези от Анатолия(говорим за факти съотнесени, към ІІ-о до І-о хилядолетия пр.хр.).
- Друго факт - ако погледнем конкретно примерът с Анибал - при един от военните си неуспехи, той се оттегля и приет при витините, които явно са родствено нему население. След това отново се мобилизира и атакува Рим ?!

- С уважение !

от Гет
цитирай
40. sevdabg - Отново си не само на ниво, но и много Високо Приятелю !!!!
28.03.2011 12:38
Четем те, учим...
Учим се и на родолюбие, национална чест и достойнство !

Най-сърдечни поздрави за теб !
цитирай
41. d3bep - - Друго факт - ако погледнем ...
28.03.2011 12:40
get написа:


- Друго факт - ако погледнем конкретно примерът с Анибал - при един от военните си неуспехи, той се оттегля и приет при витините, които явно са родствено нему население. След това отново се мобилизира и атакува Рим ?!

- С уважение !

от Гет

Приди бързите връзки трябва бавното познаване на картината.
Анибал не се "оттегля" при витините.
Укрива се при витините, след като става ясно, че ръката на Рим го мачка и в Картаген, и във Финикия, и във Антиохия, а е направила безсмислена Македония за него...
Той приема Витиня като заточение.

Прави големи услуги на витинският цар.
Но когато римляните идват да го търсят, царят го предава.
Анибал се самоубива.
Тъй че не мисля да е много правилно тълкуванието... Страна като витиня не би отказала такъв военачалник наготово. Анибал не би отишъл във Витиня, ако имаше избор.
цитирай
42. sparotok - до Гет
28.03.2011 12:41
Гет, в Левант е намерена много керамика и др. артефакти показващи връзка с тези от Балканите. Въоръжението от края на второто хилядолетие преди Христа пък е направо идентично...нашите учени обаче не обелват и дума по този въпрос.

Да, наистина е интересно защо Ханибал се оттегля при витините, а не да речем при арабските племена, върху които Рим не е имал контрол...
цитирай
43. sparotok - благодаря
28.03.2011 12:44
sevdabg написа:
Четем те, учим...
Учим се и на родолюбие, национална чест и достойнство !

Най-сърдечни поздрави за теб !


Благодаря ти Севде! Родолюбието, националната чест и достойнство ще ни помогнат в изграждането на едно по-добро бъдеще. Силна държава се гради от силни и горди хора.

Поздрави!
цитирай
44. анонимен - ПОЗДРАВИ И ОТ АСЕНОВГРАД .
28.03.2011 12:53
КАТО СЕ КАЧА НА БЕЛЕНТАШ (ТАМ Е БИЛА ТОЧКАТА НА КОНФЛИКТ МЕЖДУ БЕСИ И ОДРИСИ) И СЕ СЕЩАМ ЗА ТВОЯ ПРИЗИВ ДА СЕ ОБЕДИНЯВАМЕ И РАЗБИРАМЕ В ИМЕТО НА НАШЕТО БЪДЕЩЕ. С НАДЕЖДА ДА СЕ ПОЛУЧИ.
цитирай
45. sparotok - Митани
28.03.2011 13:19
solinvictus написа:
Има надпис за договор между хети и митани
В който се споменава Митра и който ме интересува как мислиш дали е автентичен?

Надписът е открит през 1907 г. в Boghazkennii, (Турция), в царския архив описващ древната Хетска столица на 150 км. от днешна Анкара.

A Rev 35-53:
the Storm-god, Lord of Heaven and Earth, the Moon-god and the Sun-god, the Moon-god of Harran, heaven and earth, the Storm-god, Lord of the kurinnu of Kahat, the Deity of Herds of Kurta, the Storm-god, Lord of Uhušuman, Ea-šarri, Lord of Wisdom, Anu, Antu, Enlil, Ninlil, the Mitra-gods, the Varuna-gods, Indra, the Nasatya-gods, Lord of Waššukanni, the Storm-god, Lord of the Temple Platform (?) of Irrite, Partahi of Šuta, Nabarbi, Šuruhi, Ištar, Evening Star, Šala, Belet-ekalli, Damkina, Išhara, the mountains and rivers, the deities of heaven and the deities of earth.


Сигурно имаш предвид договора между митанът Мативаза и хетът Супилилиума. Мисля, че надписа е автентичен, структурата е като на другите хетски надписи, ето виж по-пълната версия, споменати са митанската столица Вашукани, а и други имена на митански и хетски владетели.
http://www.webcitation.org/query?url=http://www.geocities.com/farfarer2001/hittite_letters/suppiluliuma_shattiwaza_treaty.htm&date=2009-10-25+22:04:07

Митра е почитан и от фригите под името Митра-вата. Все още няма съгласие относно значението на частицата вата. Може да е подобна на санскритската вата, която се използва за образуване на прилагателно ( както и нашата ат, рог-рогат, косъм-космат), но може да е форма на батос -цар, господар т.е. Митрават да означава господарят Митра.
цитирай
46. sparotok - цел
28.03.2011 13:34
nikstan написа:
КАТО СЕ КАЧА НА БЕЛЕНТАШ (ТАМ Е БИЛА ТОЧКАТА НА КОНФЛИКТ МЕЖДУ БЕСИ И ОДРИСИ) И СЕ СЕЩАМ ЗА ТВОЯ ПРИЗИВ ДА СЕ ОБЕДИНЯВАМЕ И РАЗБИРАМЕ В ИМЕТО НА НАШЕТО БЪДЕЩЕ. С НАДЕЖДА ДА СЕ ПОЛУЧИ.


Надеждата е нещо хубаво, а още по-хубаво е, ако я подкрепяме с действия. Всеки един от нас може да даде пример бъдейки честен, почтен, търпелив към събратята си. Днес преса и телевизия ни заливат с отрицателни примери, тази отрова трябва да се неутрализира от нас -обикновените хора. Ние имаме много повече сила и влияние отколкото смеем да предположим.

Поздрави!
цитирай
47. get - - Виждам, че ме четеш внимателно - приятелю дЗвер !
28.03.2011 13:45
d3bep написа:
get написа:


- Друго факт - ако погледнем конкретно примерът с Анибал - при един от военните си неуспехи, той се оттегля и приет при витините, които явно са родствено нему население. След това отново се мобилизира и атакува Рим ?!

- С уважение !

от Гет

Приди бързите връзки трябва бавното познаване на картината.
Анибал не се "оттегля" при витините.
Укрива се при витините, след като става ясно, че ръката на Рим го мачка и в Картаген, и във Финикия, и във Антиохия, а е направила безсмислена Македония за него...
Той приема Витиня като заточение.

Прави големи услуги на витинският цар.
Но когато римляните идват да го търсят, царят го предава.
Анибал се самоубива.
Тъй че не мисля да е много правилно тълкуванието... Страна като витиня не би отказала такъв военачалник наготово. Анибал не би отишъл във Витиня, ако имаше избор.


- показателно е, своевременното установяване, връзка и отбелязвяне на фактологическата грешка в поста ми ! :))
- Хм, може би изпаднах в това положение поради, частно ограничителният ми прочит на историческите факти ... както пък някои(?) са изпаднали в болезнена фиксация на вниманието, в египетската култура и не искат да си направят някои изводи ?!
- В цялата ситуация, кое е най-същественото и за кое си прав най-вече (?) ! - дай да се освободим от личните си пристрастия и-и-и, кой до колко може, да си помагаме, в изследванията на Българска история !!

- Да бъдем ... на ползу Роду !! - както са казвали възрожденците !

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
48. sparotok - Картаген
28.03.2011 13:53
d3bep написа:
Интересно, на една вълна сме...
Преди около две седмици съм пдоготвил постинг по тая тема, кйто излиза днес, малко по - късно...
Точно за хетите, но не лидийци, а ликийци... Но пак там...

Анибал и аз го харесвам, но връзката с нашата история е повече от косвена... Има твърде голяма вероятност картагенците да са били, или поне да са имали голям дял на семити в общността си... Отделно ,че търговията, банкирането и войните са трите стълба на тяхната икономика.

Връзката между картаген и тракия бих я потърсил в по - глобана картина ,не анибал, но например почти век официално устоелият съюз между картаген и етруските. Но това е древен съюз, по времето на Анибал бих казал, че е нещо много различно...


Няма спор, че повечето от картагенците са били семити, но за тяхната благородническа класа смятам, че са били траки, или пеласги. Според Г. Херн финикийците са амалгама от ханаанци ( семити) и морски народи. Морски народи са пеласги, мизи, тевкри, дардани, веси ( пелесет, мешуе, чкр, дрд, уешеш)...
цитирай
49. sparotok - благодаря
28.03.2011 13:58
ckarlet написа:
Минутите прекарани в твоя блог ги смятам като едни от най-пълноценно преминали, с интересно четиво, което завладява!
Поздрави, Sparotok! Прекрасен ден и успешна нова седмица!


Благодаря ти Скарлетче! Весела седмица!
цитирай
50. sparotok - българщина
28.03.2011 13:59
kpandjarova написа:
Благодаря ти за удоволствието да прочета това и за оръжието,с което ме снабдяваш.Ние българите имаме нужда от това,за да браним българщината тук,далеч от България.Поздрав от Атина.


Благодаря ти и аз! Хубаво е човек да се запази Българин в чужбина!
Поздрави!
цитирай
51. sparotok - трудно
28.03.2011 14:02
aleksibg написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
mnogo ti blagodaria Pavele,samo se pitam kak pusna negovia komentar,iavno ne si poglednal kakvo e napisal .ne iskam da te zasiagam no ako beshe otpraveno kam teb kak bi reagiral vapreki kreshtiashtoto ti vaspitanie za koeto niama spor.


Ако знаеш само какви реакции получавам! Обещават ми да ме разпънат на кръст, да ми извадят сърцето и да го хвърлят на кучетата, да ми отрежат главата, да ми изтръгнат езика и т.н. Бедно ти е въображението за другите гадости...
Понякога ми кипва, но вместо да отговарям и да си губя времето аз предпочитам да изтрия неприличния коментар.


Дали ще могат да изтръгната сърцата на всички като тебе


Алекси, доста ще им е трудно на българомразците да смачкат всички родолюбиви българи. По обясними причини доста хора все още не смеят да се нарекат родолюбци, но и това време ще дойде.

Поздрави!
цитирай
52. d3bep - :)
28.03.2011 14:12
Отговорил съм ти в блога ми, гетски, друг отговор нямам, освен че като започнеш да правиш нещо съответстващо, ще го разбера... Отговорът не е специално за теб, но дано ти проблесне.

Що се отнася до договора(не е писмо, договор за мир е)...
Отдавна дадох точно тоя линк на сола, обаче той не щя да прочете, само писа статии...

Първо, изобщо не щише Митра, пряката транслитерация е нещо като mrt - vt.
Второ, даже и да се приеме"преводът" за верен, очевидно става въпрос за индуската религия ,защото барабар с Митра е споменато нещо, коеот може да мине за индра, и друго, за Варуна...
Трето, това въобще не показва кой в какви богове вярва! В договорът са призовани богове от цялата земя, сред които Митра(дето хич не е митра) изобщо не е водещ, а е упоменат сред множеството.
Ей го горе доле списъка.

the Storm-god, Lord of Heaven and Earth, the Moon-god and the Sun-god, the Moon-god of Harran, heaven and earth, the Storm-god, Lord of the kurinnu of Kahat, the Deity of Herds of Kurta, the Storm-god, Lord of Uhušuman, Ea-šarri, Lord of Wisdom, Anu, Antu, Enlil, Ninlil, the Mitra-gods, the Varuna-gods, Indra, the Nasatya-gods, Lord of Waššukanni, the Storm-god, Lord of the Temple Platform (?) of Irrite, Partahi of Šuta, Nabarbi, Šuruhi, Ištar, Evening Star, Šala, Belet-ekalli, Damkina, Išhara, the mountains and rivers, the deities of heaven and the deities of earth.
цитирай
53. d3bep - Няма спор, че повечето от ка...
28.03.2011 14:17
sparotok написа:


Няма спор, че повечето от картагенците са били семити, но за тяхната благородническа класа смятам, че са били траки, или пеласги. Според Г. Херн финикийците са амалгама от ханаанци ( семити) и морски народи. Морски народи са пеласги, мизи, тевкри, дардани, веси ( пелесет, мешуе, чкр, дрд, уешеш)...

ФИникийците, както неведнъж съм писал, имат връзка с траките, друг въпрос доколко картагенците могат да са реално финикийци. Както споменах, в древността... Да.

Що се отнася до морските народи, точно върху това работя в момента и следващият ми пост е натам... Продължение на "троянската" ми война. Струва ми се ,че там могат обаче да се разпознаят и гърци, и евреи...
цитирай
54. sparotok - даниуна
28.03.2011 14:23
d3bep написа:
sparotok написа:


Няма спор, че повечето от картагенците са били семити, но за тяхната благородническа класа смятам, че са били траки, или пеласги. Според Г. Херн финикийците са амалгама от ханаанци ( семити) и морски народи. Морски народи са пеласги, мизи, тевкри, дардани, веси ( пелесет, мешуе, чкр, дрд, уешеш)...

ФИникийците, както неведнъж съм писал, имат връзка с траките, друг въпрос доколко картагенците могат да са реално финикийци. Както споменах, в древността... Да.

Що се отнася до морските народи, точно върху това работя в момента и следващият ми пост е натам... Продължение на "троянската" ми война. Струва ми се ,че там могат обаче да се разпознаят и гърци, и евреи...


Гърците нямат нищо общо с морските народи, морският народ даниуна не е данайци, а жителите на хетския град Адана, наричани аданауаи и днним.
цитирай
55. d3bep - Не е само това, табличките от амарна ...
28.03.2011 14:49
Не е само това, табличките от амарна са едно на ръка... Много надписи с морски народи има...
Но лошото е, че по всичко личи , че имат общо дануните с данайците...
Но има още двама кандидати...
Както и да е де... Аз не мисля че морските народи са голяма гордост...

Очевидно Хетската империя и Египет са въвлечени в половинвековна война за град с еврейско име(кадеш)...
После и двете страни декларират победа. доста съмнителна и повод за спор днес...
Никакъв спор.. Изобщо няма победител.
Отнякъде идват морските народи, които сриват хетско със земята и го разграбват, и съсипват половината Египет, каот той се принуждава неколкократно д аги изтребва в нил, пред вратите на столицата си...

Доста са надписите и явно е че в различните нахлувания учсатват и "наши", но четно казано познаванеот на тоя дял от историята все повече ми говори, че става дума за изкуствено поддържана злоба между Хети и Египтяни, от кояот накрая някой се е възползвал за да съсипе и двете, и това не е случайно стечение на обстоятелствата...

А на морските народи Египет неколкократн ое давал земя, те не знаят какво да я правят, пак почват с грабежите...
Така че командването им при всички положения не е било гордост на цивилизацията... На тях трябва да благодарим вероятн оза голямото унищожение на хетската литература.
цитирай
56. estolodu - Браво
28.03.2011 15:03
o/
цитирай
57. sparotok - санскрит
28.03.2011 15:13
анонимен написа:
А не е ли възможно " вата" да произлиза от sscr." /апа/ ватати",според мнението на мнозина, - разбирам,усещам, а може би и вещая ,със значение профет,прорицател,ясновидец,гадател,учител или нещо от този род?


Усещам, вещая в санскрит са с корен вид, вед.

4 vid 2 mfn. knowing , understanding , a knower (mostly ifc. ; superl. %{vit-tama}) Kat2hUp. Mn. MBh. &c. ; m. the planet Mercury VarBr2S. (cf. 2. %{jJa}) ; f. knowledge understanding RV. KaushUp. ; (pl.) Bha1m.

2 veda 1 m. (fr. 1. %{vid} q.v.) knowledge , true or sacred knowledge or lore , knowledge of ritual RV.
цитирай
58. sparotok - неверно
28.03.2011 15:17
d3bep написа:
Не е само това, табличките от амарна са едно на ръка... Много надписи с морски народи има...
Но лошото е, че по всичко личи , че имат общо дануните с данайците...
Но има още двама кандидати...
Както и да е де... Аз не мисля че морските народи са голяма гордост...

Очевидно Хетската империя и Египет са въвлечени в половинвековна война за град с еврейско име(кадеш)...
После и двете страни декларират победа. доста съмнителна и повод за спор днес...
Никакъв спор.. Изобщо няма победител.
Отнякъде идват морските народи, които сриват хетско със земята и го разграбват, и съсипват половината Египет, каот той се принуждава неколкократно д аги изтребва в нил, пред вратите на столицата си...

Доста са надписите и явно е че в различните нахлувания учсатват и "наши", но четно казано познаванеот на тоя дял от историята все повече ми говори, че става дума за изкуствено поддържана злоба между Хети и Египтяни, от кояот накрая някой се е възползвал за да съсипе и двете, и това не е случайно стечение на обстоятелствата...

А на морските народи Египет неколкократн ое давал земя, те не знаят какво да я правят, пак почват с грабежите...
Така че командването им при всички положения не е било гордост на цивилизацията... На тях трябва да благодарим вероятн оза голямото унищожение на хетската литература.


Упадъкът на Хетската Империя се дължи на чумната епидемия от 13-ти век преди Христа, а и на климатичните промени от този период. Докато Северна Европа е залята от дъждове, в Анатолия пресъхват реките. Колко време може да издържи един голям град без вода?

Морките народи играят голяма роля в Египет и съвсем не са разрушители. Те са създателите на 22-ра династия. Мизите, наречени още ма, мешуе, мешвеш, максии владеят Египет от 10-ти до 8-ми век преди Христа. По това време настъпва разцвет на търговия, изкуство, появяват се нови технологии, почти няма войни...не виждам как това може да се нарече упадък?
цитирай
59. d3bep - Do sparotok
28.03.2011 15:58
Ами много просто.
Първо, не знам кой ти е казал тея подробности за мизите, но периодът, който визираш(10-8 век) ,е известен като последен преходен.

http://en.wikipedia.org/wiki/Third_Intermediate_Period

Преходен период означава разрушена и разбита държава,
Тртият преходен период е периодът, след който няма египетско царство .В следствие на него период египет загива. Не се възстановява.

Всички класически царства на Египет са преди него.
На практика следващите династии са пълна глупост, те са асирийски, персийски, македонски и прочие и държавата не е независима. Има там няколко калпака дето се водят египтяни натюр, ама и те рядко виждат цяла държава...

Не знам за какви разцвети ми говориш, ще се радвам да поясниш... Даваш ми периода след смъртта на класически египет и дори обвързваш точно тея дати пряко с траките... Не съм убеден :) А за аккъв разцвет си говорим, въобще????

Твърдението ти за хетите също ще класирам като странно. Виж ги по - отблизо :) Всеобщо известно е, че хетската империя загива от морските народи. Остават отделни техни градове, сред кито блести Кархемъш, който е по -скоро митанийски. Класическа хетска империя загива в годините на атаката на сий пипълите. Никой не казва, че хетският народ изчезва, тъкмо затуй съм писал в моята статия, но хетската империя ИЗЧЕЗВА. Безвъзвратно... Египет удържа още няколко века, и после идват... Мизите? И я докарват до разцвет... Хм.

Ето популярна информация по въпроса, в графа история
http://en.wikipedia.org/wiki/Hittites
Лесно ще ти дам и хетолози, даже мисля че и източници за някои от нападналите я племена има, мислех да ги внасям в статията за морските народи , кояот готвя...


Ще се радвам ако има някаква допълнителна информация, но непредубедена. Защото според мен говориш целенасочено.
Поздрави!
цитирай
60. vladun - Поздрави и за тази публикация, и за ...
28.03.2011 16:03
Поздрави и за тази публикация, и за каузата, която те води...!
цитирай
61. kalabak - Започва да ми става интересно в Б...
28.03.2011 16:19
zabunova написа:
Започва да ми става интересно в Блог.бг.

И на мене. Аз също обичам вицове.
цитирай
62. natalia77 - Факти за Хетското царство..
28.03.2011 16:40
Интересен факт е че,Хетите са известни с дипломатическите си умения и с архивите си от документи,написани върху глинени плочки и разчетени през 1917г. от гореспоменатия чешки учен Бедржих Хрозни.
Хетската държава се отличава от останалите древноизточни монархии с органичената власт на владетеля чрез наличие на събрание на аристокрацията и на многобройната администрация.
Хетите били прочути като войнствени племена.Тяхното изобретение -бойната колесница,им осигурявало предимство в сраженията .Бойната колесница се използвала като основна ударна сила в армията.
Хетското царство обединявало много племена,които говорили на различни езици .
През II хил.преди Христа,след като се оформила сравнинително единна хетска народност ,основен език станал езикът на древните жители на Анатолия ,известни като протохети ,хати или хета..Това е най-древният индоевропейски език , за който има писмени сведения....



цитирай
63. sparotok - факти
28.03.2011 18:33
natalia77 написа:
Интересен факт е че,Хетите са известни с дипломатическите си умения и с архивите си от документи,написани върху глинени плочки и разчетени през 1917г. от гореспоменатия чешки учен Бедржих Хрозни.
Хетската държава се отличава от останалите древноизточни монархии с органичената власт на владетеля чрез наличие на събрание на аристокрацията и на многобройната администрация.
Хетите били прочути като войнствени племена.Тяхното изобретение -бойната колесница,им осигурявало предимство в сраженията .Бойната колесница се използвала като основна ударна сила в армията.
Хетското царство обединявало много племена,които говорили на различни езици .
През II хил.преди Христа,след като се оформила сравнинително единна хетска народност ,основен език станал езикът на древните жители на Анатолия ,известни като протохети ,хати или хета..Това е най-древният индоевропейски език , за който има писмени сведения....





Благодаря ти за допълненията! Бях забравил да спомена събранието на аристокрацията наречено панкус. Eзиците говорени в Хетската империя са несийски ( хетски), хатски ( религиозни текстове), люитски, палайски, митански. Аристокацията е говорила също акадски и шумерски ( акадският е бил езикът на дипломацията).

Поздрави!
цитирай
64. sparotok - всекиму своето
28.03.2011 18:34
kalabak написа:
zabunova написа:
Започва да ми става интересно в Блог.бг.

И на мене. Аз също обичам вицове.


Всекиму своето, сериозният търси сериозни неща, смешния човечец търси нещо, което му подхожда:)
цитирай
65. sparotok - кауза
28.03.2011 18:35
vladun написа:
Поздрави и за тази публикация, и за каузата, която те води...!


Благодаря ти! Каузата наистина е важна!
цитирай
66. solinvictus - индоевропейски езици е щампа (к...
28.03.2011 18:38
индоевропейски езици е щампа (клише) От този линк (тенкию) малко не ми е ясно,извинявам се невежеството но не става въпрос за египетски жреци,нито за египетския Апис да не говорим пък за Велиият Озирис ,той като върховен Бог на всички "траки" е трябвало да споменат на тези плочки написани на "индоевропейско"-египетски диалект?!? - според теориите на д3вер?
Или бъркам династиите ,до скоро ми слагаше картинки от 300-400 г преди н.е. сега твърди че египед не съществувал?!?
странно?
цитирай
67. sparotok - до Звер
28.03.2011 18:46
Много съм любопитен какви ще да са тези току що появили се извори свидетелстващи, че Морските народи са унищожителите на Хетската Империя. Като са я унижожили, защо не са останали там? Завладели дворци, крепости, обширни земи, но решили, че е по-добре да извършат дълъг поход от над 1000 километра и да водят война с Египет?

Защо е трудно да приемеш, че климатични промени може да са причина за похода на Морските народи? Те самите са били част от Хетската Империя. Мизи, дардани и ликийци са хетски васали и съюзници във войните срещу Египет, пелазгите пък са обитавали областите Ахиява и Арзава, Тевкрите също.

В Египетски документи се говори за това, че непознати народи идваши от отвъд морето с огън и меч си проправили път от Хати до Египет...Това обаче са лъжи.

Морският народ шардунаш - серди са били дори съюзници на Египет през 15-ти и 14-ти век, но през 12-ти се присъединяват към своите събратя.
Мизи и тевкри са познати още на Рамзес, как е възможно тогава Меренпта да не ги познава?
цитирай
68. d3bep - Do sparotok
28.03.2011 20:59
Аз веднага ще ти отговоря, Спаро, обаче не съм сигурен защо толкова го искаш тоя спор.
Те свидетелствата не са се появил исега, винаги са бил итам и по принцип са абсолютната основа, кояот някой трябва да познава ,за да заяви нещо си за морските народи... Не ти правя кофти намек. Ти се заяждаш далеч извън територията си.
На, чуй:

Рамзес трети, надпис от Мединет Хабу, осма година от управлението, битката с морските народи:

"ЧУжди държави направиха ЗАГОВОР от техните ОСТРОВИ. Всички страни заедно бяха разтърсени и разпръснати в битка! Никоя държава не устоя пред оръжието им.
Нито Хетите, нито Киликия, Кархемъш, Арзава ,Кипър - всички бяха прегазени едновременно. "

Има много надписи в тоя дъх, включително и писмо с молба от хетите до египет за помощ, съгласно мирния договор... Не мога да го намеря сега. Но знам че беше споменато...

Точно в тоя дух е и писмото на угаритянският крал от същата година, ето, да не кажеш че само египет ми е в главата, както вече правят тея, що нямат какво да кажат:

"Вражите кораби дойдоха тук, и градовете ми горят... Не знае ли баща ми(предполагам учтиво обръщение към съкореспондента), че всичките ми колесници бранят хетската държава, а всичките ми кораби - Кипър(египетско владение)."

Да не продължавам, има още доста. Обърни внимание: угаритянина помага и на двете държави(хети и Египет) едновременно, оставайки сам беззащитен...

Ти на какво почиваш, отхвърляйки очевидната и неоспоримо вярна теория?

Съвсем ясно е ,че нашествието на морските няма нищо общо с хетите. После се населват в империята им и си прилепват имената.

ПП. В кой надпис са упоменати мизите като морски народи?

Поздрави!
цитирай
69. sparotok - :)))
28.03.2011 21:15
d3bep написа:
Аз веднага ще ти отговоря, Спаро, обаче не съм сигурен защо толкова го искаш тоя спор.
Те свидетелствата не са се появил исега, винаги са бил итам и по принцип са абсолютната основа, кояот някой трябва да познава ,за да заяви нещо си за морските народи... Не ти правя кофти намек. Ти се заяждаш далеч извън територията си.
На, чуй:

Рамзес трети, надпис от Мединет Хабу, осма година от управлението, битката с морските народи:

"ЧУжди държави направиха ЗАГОВОР от техните ОСТРОВИ. Всички страни заедно бяха разтърсени и разпръснати в битка! Никоя държава не устоя пред оръжието им.
Нито Хетите, нито Киликия, Кархемъш, Арзава ,Кипър - всички бяха прегазени едновременно. "

Има много надписи в тоя дъх, включително и писмо с молба от хетите до египет за помощ, съгласно мирния договор... Не мога да го намеря сега. Но знам че беше споменато...

Точно в тоя дух е и писмото на угаритянският крал от същата година, ето, да не кажеш че само египет ми е в главата, както вече правят тея, що нямат какво да кажат:

"Вражите кораби дойдоха тук, и градовете ми горят... Не знае ли баща ми(предполагам учтиво обръщение към съкореспондента), че всичките ми колесници бранят хетската държава, а всичките ми кораби - Кипър(египетско владение)."

Да не продължавам, има още доста. Обърни внимание: угаритянина помага и на двете държави(хети и Египет) едновременно, оставайки сам беззащитен...

Ти на какво почиваш, отхвърляйки очевидната и неоспоримо вярна теория?

Съвсем ясно е ,че нашествието на морските няма нищо общо с хетите. После се населват в империята им и си прилепват имената.

ПП. В кой надпис са упоменати мизите като морски народи?

Поздрави!


Така става като не се чете до края, в надписа, който ти цитираш се говори и за мешвеш, които заедно с либийците ( не днешните), трауси (трш), ликийци (лука), шардана (серди) и др. нападат Египет. N.K. Sanders, Sea People, Thames&Hudson, London, 1985, p.105.

Прочети и Херодот 4-191р там той споменава либийския народ максии ( мешвеш), които твърдели, че идват от земите край Троя ( точно там където е Мизия). Тия максии бръснели косата си и оставяли кика както според Плутарх ( Животът на Тезей) бил обичаят на мизите.

Мечове като тези на морските народи има в Военно-Историческия Музей, само където са ги датирали 1-ви век:))
Ходиност обаче не е съгласен и ги датира повече от хиляда години по-рано:))
цитирай
70. miaa - Харесвам те, Sparotok!
28.03.2011 22:10
Харесвам позицията и идеите, която отстояваш!
Бъди благословен!
цитирай
71. d3bep - Не бягай от темата. По скоро е мое ...
28.03.2011 22:28
Не бягай от темата. По скоро е мое право да кажа, че ми циираш надписи, които не си чел - цитатът, който ти дадох е от твоя надпис с изредените морски народи.


Ти твърдиш следната ... работа, която аз оборвам - че едва ли не Хетите са морските народи или те са ги пратили, и морските изобщо не воюват с хетите, а горещо се обичат:
[guote=sparotok]Упадъкът на Хетската Империя се дължи на чумната епидемия от 13-ти век преди Христа, а и на климатичните промени от този период.

Много съм любопитен какви ще да са тези току що появили се извори свидетелстващи, че Морските народи са унищожителите на Хетската Империя.
[/quote]

Това говорехме.

Че в морските народи има и ОЧЕВИДНИ траки ,аз изобщо не споря, всъщност казал съм го в тази тема далеч ПРЕДИ последните ти постове. Има.
Но не са морските народи тея, с които да се гордеем ,ако искаш, има и надписи, примерно на Рамзес трети как след като ги победил им дал земя в Ханаан и земята опустяла докато тея били там, а те пак дошли... Да грабят... Не говори за висока култура.

Обаче това е отделна тема, няма намерение да се ядем пред публика, макар че го мога :) Питах само къде точно е упоменато че Мизи били морски народи. Разбрах. Правиш аналогия.

Поздрави!
цитирай
72. sparotok - благодаря
28.03.2011 22:45
miaa написа:
Харесвам позицията и идеите, която отстояваш!
Бъди благословен!


Благодаря ти Марина!
цитирай
73. demograph - Дзвер Спароток говори целенасочено! Така и трябва да се говори. Не мислиш ли?
28.03.2011 22:49
d3bep написа:
Ами много просто.Първо, не знам кой ти е казал тея подробности за мизите, но периодът, който визираш(10-8 век) ,е известен като последен преходен.http://en.wikipedia.org/wiki/Third_Intermediate_Period Преходен период означава разрушена и разбита държава,Тртият преходен период е периодът, след който няма египетско царство .В следствие на него период египет загива. Не се възстановява.Всички класически царства на Египет са преди него.
На практика следващите династии са пълна глупост, те са асирийски, персийски, македонски и прочие и държавата не е независима. Има там няколко калпака дето се водят египтяни натюр, ама и те рядко виждат цяла държава...
Не знам за какви разцвети ми говориш, ще се радвам да поясниш... Даваш ми периода след смъртта на класически египет и дори обвързваш точно тея дати пряко с траките... Не съм убеден :) А за аккъв разцвет си говорим, въобще????
,Твърдението ти за хетите също ще класирам като странно. Виж ги по - отблизо :) Всеобщо известно е, че хетската империя загива от морските народи. Остават отделни техни градове, сред кито блести Кархемъш, който е по -скоро митанийски. Класическа хетска империя загива в годините на атаката на сий пипълите. Никой не казва, че хетският народ изчезва, тъкмо затуй съм писал в моята статия, но хетската империя ИЗЧЕЗВА. Безвъзвратно...Египет удържа още няколко века, и после идват... Мизите? И я докарват до разцвет... Хм.Ето популярна информация по въпроса, в графа история
http://en.wikipedia.org/wiki/HittitesЛесно ще ти дам и хетолози, даже мисля че и източници за някои от нападналите я племена има, мислех да ги внасям в статията за морските народи , кояот готвя..Ще се радвам ако има някаква допълнителна информация, но непредубедена. Защото според мен говориш целенасочено.
Поздрави!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Цитираното от теб е, прости ми, доста по-целенасочено.Манипулирани източници..
цитирай
74. sparotok - :))))
28.03.2011 22:53
d3bep написа:
Не бягай от темата. По скоро е мое право да кажа, че ми циираш надписи, които не си чел - цитатът, който ти дадох е от твоя надпис с изредените морски народи.


Ти твърдиш следната ... работа, която аз оборвам - че едва ли не Хетите са морските народи или те са ги пратили, и морските изобщо не воюват с хетите, а горещо се обичат:
[guote=sparotok]Упадъкът на Хетската Империя се дължи на чумната епидемия от 13-ти век преди Христа, а и на климатичните промени от този период.

Много съм любопитен какви ще да са тези току що появили се извори свидетелстващи, че Морските народи са унищожителите на Хетската Империя.


Това говорехме.

Че в морските народи има и ОЧЕВИДНИ траки ,аз изобщо не споря, всъщност казал съм го в тази тема далеч ПРЕДИ последните ти постове. Има.
Но не са морските народи тея, с които да се гордеем ,ако искаш, има и надписи, примерно на Рамзес трети как след като ги победил им дал земя в Ханаан и земята опустяла докато тея били там, а те пак дошли... Да грабят... Не говори за висока култура.

Обаче това е отделна тема, няма намерение да се ядем пред публика, макар че го мога :) Питах само къде точно е упоменато че Мизи били морски народи. Разбрах. Правиш аналогия.

Поздрави![/quote]

Чети внимателно, дал съм ти автор, заглавие, издател, година, страница - N.K. Sanders, Sea People, Thames&Hudson, London, 1985, p.105.
От това по-точно няма на къде:) ...а ти ми цитираш фрагменти от Уикипедия...

Прочее, грабенето е типично също за високо културните египтяни, асирийци, римляни ( знаеш за галското и дакийското злато )...изключение не правят англичаните и техните презокеански родинини американците. След падането на Ирак хиляди месепотамски артефакти се появиха по аукциони...сигурно находките сами са се наврели в раниците на американците:)

Виж и това, явно няма да потърсиш книгата на Сендърс - The tribe of Sea Peoples known as the Meshwesh rose to prominence during the reign of Ramesses III in Egypt. Some of the first references to this group appear in the Medinet Habu inscriptions, the Harris Papyrus and the Anastasi Papyrus. They are also depicted in several reliefs detailing the battles the Egyptians fought against the Sea Peoples


In the fifth year of Merneptah reign, (about 1207 BC) Egypt was attacked by a coalition of Labu (Libyans) and Sea Peoples at the border of the western Delta. These events are described in four texts (*3): the Great Karnak Inscription, the Cairo Column, the Athribis Stela, and the Hymn of Victory, otherwise known as the Israel Stela . According to these texts, King Meryey of the Libyans formed a coalition with several groups that are now classified as Sea Peoples, and, with wives, children and belongings, pushed forward into the Delta. As soon as Merneptah discovered what was happening, he led an expedition against the invaders and defeated them after six hours of fighting . The Sea Peoples are only mentioned in the first three of the texts: The Great Karnak Inscription is one of the longest known Egyptian temple inscriptions. The text begins with a list of the enemies faced by Egypt: the Libyans, Ekwesh, Teresh, Lukka, Shardana, and Shekelesh . The Meshwesh appear later in the text. МЕШВЕШ, наричани още МА са МИЗИ.

http://www.salimbeti.com/micenei/sea.htm

Обърни вниманите на киката на пленения боец ( от морските народи) - той е от мешвеш -мизите.

Няма нужда да ми благодариш да изключително ценната информация, която ще намериш на страницата на Салимбети :)

http://www.salimbeti.com/micenei/sea.htm
цитирай
75. demograph - Дзверо, да те насоча малко
28.03.2011 22:54
d3bep написа:
Не бягай от темата. По скоро е мое право да кажа, че ми циираш надписи, които не си чел - цитатът, който ти дадох е от твоя надпис с изредените морски народи.
Ти твърдиш следната ... работа, която аз оборвам - че едва ли не Хетите са морските народи или те са ги пратили, и морските изобщо не воюват с хетите, а горещо се обичат:
[guote=sparotok]Упадъкът на Хетската Империя се дължи на чумната епидемия от 13-ти век преди Христа, а и на климатичните промени от този период.
Много съм любопитен какви ще да са тези току що появили се извори свидетелстващи, че Морските народи са унищожителите на Хетската Империя.

Това говорехме.
Че в морските народи има и ОЧЕВИДНИ траки ,аз изобщо не споря, всъщност казал съм го в тази тема далеч ПРЕДИ последните ти постове. Има.
Но не са морските народи тея, с които да се гордеем ,ако искаш, има и надписи, примерно на Рамзес трети как след като ги победил им дал земя в Ханаан и земята опустяла докато тея били там, а те пак дошли... Да грабят... Не говори за висока култура.
Обаче това е отделна тема, няма намерение да се ядем пред публика, макар че го мога :) Питах само къде точно е упоменато че Мизи били морски народи. Разбрах. Правиш аналогия.
Поздрави![/quote]
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Понеже прочетох, че пишеш нещо, съветвам те да се поровиш в по-широк кръг извори и извън традиционните за темата, свързани с думата MIZI и множеството производни на и от нея. Има едно тълкувание "изскачащи от водата". Намери го и тогава може би ще ти се отвори и друг прозорец към истината. Успех!
цитирай
76. sparotok - теории
28.03.2011 22:55
solinvictus написа:
индоевропейски езици е щампа (клише) От този линк (тенкию) малко не ми е ясно,извинявам се невежеството но не става въпрос за египетски жреци,нито за египетския Апис да не говорим пък за Велиият Озирис ,той като върховен Бог на всички "траки" е трябвало да споменат на тези плочки написани на "индоевропейско"-египетски диалект?!? - според теориите на д3вер?
Или бъркам династиите ,до скоро ми слагаше картинки от 300-400 г преди н.е. сега твърди че египед не съществувал?!?
странно?


Теориите на Звер са ми по-непонятни от китайски диалект, не го разбирам тоя човек..
цитирай
77. demograph - Поздрави Спароток!
28.03.2011 22:58
Не всекиму е дадено да отваря прозорци, но всекиму е дадено да изпълни мисия. Едни поемат дълга и мисията си, а други ги следват и им помагат, а трети ги натискат в казана...Покланям ти се. Успех.
цитирай
78. sparotok - заедно
28.03.2011 23:11
demograph написа:
Не всекиму е дадено да отваря прозорци, но всекиму е дадено да изпълни мисия. Едни поемат дълга и мисията си, а други ги следват и им помагат, а трети ги натискат в казана...Покланям ти се. Успех.


Благодаря! Заедно ще направим чудеса!
цитирай
79. shtaparov - Хети= Гети/преселени в Мала Азия/:
29.03.2011 06:03
Приликите между Хетски и Български думи са съвсем закономерни,но най-
силно щеше да е тяхното въздействие ако се покажеха и онези древно-
Български понятия,които са послужили за техен първообраз.Извеждането им
с помощта на "Анализа" позволява съвпаденията да станат стопроцентови,а произходът- да изглежда безспорно доказан:

ХЕТСКИ - БЪЛГАРСКИ = ТРАНСКРИПЦИЯ ЧРЕЗ "АНАЛИЗА"

АГНИШ -ОГЪН =Огнич/Огнец/
АИС -УСТА =Оущ/Оуст,Оуста/
АННИ -ОНЯ,ОНАЯ =Оньи/Оня/
АППА -ОПАК =Опа/Опак/, Апап/Апак,Опак/
АРАТ -РАТАЙ =Зараб/Зароб,Пороб/;Рабай/Рабат,Арбат=Работ,Робът/
ВАЛА -ХВАЛА,ХВАЛЯ =Фала/Пофала,Похвала/
ВАЛИ -ВЕЛИК =Велий/Велик/
ГАУРИ -ГОРА =Гьори/Гори,Гора/
ГИМА -ЗИМА =Хима/Зима/
ДА -ДАТИ,давам =Дав/Дава/
ДАЛУГАСТИ -ДЛЪГОСТЪ,дължина =Дълъгости/Дълъгостъ/
ДАЛУКИ -ДАЛЕКО =Дълъго/Далеко/
ЕСМИ -ЕСМИ,аз съм =Семи/Съмъ/
ИДАЛУ -ЗЪЛ =Ошалъ/Лошаръ,Шаръ=Залъ,Зълъ/
ИУКАН -ИГО =Тиго/Тигоба,Тегоба;Тежи/,Игубан/Тегобан,Тежовен/
КАРДИ -СЪРЦЕ =Гърди/Сърдце=Гърдче,Гърдиче,т.е.-Онова в гърдите/
КИСТ -ГАСЯ =Кисит/Гасит/
КУЕЗ -КЪДЕ =Кудез/Къдес,Къде си/
ЛУК -ЛУЧИТИ-лъча,светя =Луч
МАЛА -МЕЛЯ =Мяля/Мьеля,Меля/
МАНИНКУВАНТ-МЪНИЧЪК =Мъниковат/без носовките/
МАРСАХ -МЪРСЯ =Мърсех/Марсящ,Мърсящ/
МИЛИТ -МЕД =Билиг/Бълаг,Благ/,Силад/Слад/,Мяд/Блад=Благ,Слад/
НЕПИС -НЕБЕ =Небуш/Надвес,Надвис/
НУ -НУНЕ-сега =Ни/Нин/,Нине/Сиге,Сеги,Сега/
ПАХС -ПАЗЯ =Пахис/Пазис,Пазич,Пазач/
ПАСИ -ПАСЯ =Пасе
ЛАХУ -ЛЕЯ,ПОЛИВАМ =Ляйу/Льейе,Лейе,Лее/
ПУРУТ -ПРАХ =Пурух/Пърах/
САМАНА-ЗЕМЯ =Земяна/Земята/
САРПА -СЪРП =Сърпъ
СИВАТ -СВЕТЪ-светлина,ден =Съвят/Съвьет,Свьет/
СУВАНА -ЩЕНЕНЪ-кученце =Субака/Сабака,Кучака,Кучиня,Кученъ/
СУПАРИЯ-СПЯ =Сънария/Сня,Съня/
ТАПАСА -ТОПЛИНА,ТРЕСКА =Топяща/Топляща,Топляна/
ТАНАТА -СТЕНА =Станата/Стената/
ТЕТИМА -ТЪТНА =Тътена
ТУВАЙ -ТВОЙ =Тъвой/Овай/
ХАРА -ОРЕЛ =Пара/Пера/,Порел/Перил/
ХАРКИ -ЯРЪК =Йарки/Барги,Багри/,Шарки
ХАСТАИ -КОСТИ =Костяи/Костьени,Костяци/
ХУЛАНА -ВЪЛНА =Вълъна,Вульна
цитирай
80. d3bep - При положение че освен познания ...
29.03.2011 10:28
При положение че освен познания нямаш и доблест да си признаеш грешката(не знам каква уикипедия бълнуваш, дадох ти оригинални надписи и години - виж пост 68 и твоите цитати), и че явно ти липсва базата и ровиш тълкуватели и интернет, не виждам какво си ме натиснал с несъществуващи акаунти, като тоя на "Демограф", служещи само и единствено на някои от аспектите на клонираната ти личност :)

Затрупваш ме с ненужна информация, кояот изобщо не съм искал, нито обсъждал, интернетчийска, и то свободно тълкувание, каквито има най - различни.

Ти даже не знаеш че Хетите са нападнати и разбити от същата коалиция, от която и Египет, и ми спориш и скачаш... Че са търсели едни и същи сили срещу общия враг... Туй все едно да не знаеш, че хитлер е загубил ВСВ и да пишеш политическата й история. И отгоре на това си седнал да ме обучаваш и оценяваш. Айде, както и да е, аз не се обиждам(всъщност постоянно се обучавам и мога да направя разлиакта кога някой може и кога не може) но зле за теб, ако не виждаш пропастите в твърденията си.

Благодаря за линковете, имам ги отдавна, както и далеч по - добри неща. Ще ги пазя за след като се изкажеш. Ако искаш, опитай...
Бъркаш ме с някой друг явно :) Някой от представите ти.

Това че не разбираш теориите ми аз го знам... Те трябва да ти кажа, че твоите теории пък учените не ги разбират, ама те са тъпи.

Ок, дерзай си политическият блог... Нямам работа тук. В историята има един момент... Добросъвестност.
Според мен отдавна установихме, че отсъства. Колегиалност също. За качеството няма да говорим, щото не е колегиално.

Ако реша да показвам на хората, имам си блог. Оттам "ше те дърпам в казана". Бухахаха !

Поздрави!
цитирай
81. sparotok - Демограф
29.03.2011 18:51
d3bep написа:
При положение че освен познания нямаш и доблест да си признаеш грешката(не знам каква уикипедия бълнуваш, дадох ти оригинални надписи и години - виж пост 68 и твоите цитати), и че явно ти липсва базата и ровиш тълкуватели и интернет, не виждам какво си ме натиснал с несъществуващи акаунти, като тоя на "Демограф", служещи само и единствено на някои от аспектите на клонираната ти личност :)

Затрупваш ме с ненужна информация, кояот изобщо не съм искал, нито обсъждал, интернетчийска, и то свободно тълкувание, каквито има най - различни.

Ти даже не знаеш че Хетите са нападнати и разбити от същата коалиция, от която и Египет, и ми спориш и скачаш... Че са търсели едни и същи сили срещу общия враг... Туй все едно да не знаеш, че хитлер е загубил ВСВ и да пишеш политическата й история. И отгоре на това си седнал да ме обучаваш и оценяваш. Айде, както и да е, аз не се обиждам(всъщност постоянно се обучавам и мога да направя разлиакта кога някой може и кога не може) но зле за теб, ако не виждаш пропастите в твърденията си.

Благодаря за линковете, имам ги отдавна, както и далеч по - добри неща. Ще ги пазя за след като се изкажеш. Ако искаш, опитай...
Бъркаш ме с някой друг явно :) Някой от представите ти.

Това че не разбираш теориите ми аз го знам... Те трябва да ти кажа, че твоите теории пък учените не ги разбират, ама те са тъпи.

Ок, дерзай си политическият блог... Нямам работа тук. В историята има един момент... Добросъвестност.
Според мен отдавна установихме, че отсъства. Колегиалност също. За качеството няма да говорим, щото не е колегиално.

Ако реша да показвам на хората, имам си блог. Оттам "ше те дърпам в казана". Бухахаха !

Поздрави!


Познавам Демограф лично, прекрасен човек е! Свържи се с него на лични и ще разбереш, че той не е мой клонинг.
Нямам време да тормозя хората с помощта на друг акаунт, никога не съм го правил и нямам намерение да започвам, подобно нещо е пълна глупост.

За каква колегиалност говориш - да кимам покорно и винаги да се съгласявам...е, няма да стане, забрави... точно поради това, че съм добросъвестен, истината ми е скъпа и не ме интересува какво е общоприетото, то не винаги е верно.

Защо си затваряш очите за определени факти
- сериозни климатични пормени
- чумната епидемия в Анатолия

Прочети какво пише на стр. 401 Niels Peter Lemche http://books.google.nl/books?id=RWqLVc7ccG0C&pg=PA401&lpg=PA401&dq=plague+anatolya+ancient&source=bl&ots=oAV8POaXJP&sig=NO2D7u1CUrKD00tOmLNk7f58aSs&hl=nl&ei=kQKSTaDAJdH5sgaWxYzQBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCMQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false

Виж и тук, хетите са си играли с огън ( чума) и са платили висока цена - Now Dr Siro Trevisanato, a molecular biochemist, has claimed that many of the Hittites' glorious victories were down to their use of infected sheep, which they would slyly introduce into cities they wanted to conquer.

"There is no doubt that these were the first weapons of mass destruction," he said. "They were waging bioterrorism".

The sheep carried tularemia, also known as rabbit fever, a devastating bacterial disease that is a potential threat even today, since there is no known vaccine.

The disease can pass from animals to humans, causing enormous skin ulcers and respiratory failure.

Without antibiotic treatment, around 15 per cent of its victims die.

Dr Trevisanato said he had spent years searching through ancient accounts of Hittite conquests. In 1325 BC, when the Hittites sacked the Phoenician city of Symra, on the borders of Lebanon and Syria, a mysterious plague was recorded.

"This is the first time we hear of the so-called Hittite Plague," he said. "It appears in several documents. In my view, it is no accident that it coincides with the first documented description of tularemia."

The plague was described in letters to the Egyptian king Akhenaten. The letter reports that donkeys, which also carry the disease, were banned from the city, in an attempt to stop the illness.

The method of attack was simple. The Hittites would leave the sheep outside the targeted city. Locals would bring them in and either breed them or eat them, spreading the disease.

However, Dr Trevisanato noted, the Hittites paid a high price for their tactics. An epidemic of the disease weakened their ranks a few years after the Symra attack.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/1571927/Hittites-used-germ-warfare-3500-years-ago.html

Щеше да е по-разумно от твоя страна първо да се беше запознал с моите извори, да бе извършил своя проверка и проучване преди да ме обвиниш в некомпетентност и недобросъвестност.

Дължиш ми извинение.
цитирай
82. amore - Поздрави за постинга!
29.03.2011 23:16
Във великия си произход може да вярва само велик човек! Велик отвътре! Факта, че много от българите не вярват във великия си произход /корен/, говори че не вярват в себе си и се умловажават до такава степен, че приемат с неверие и ирония всички доказателства за великия си корен /произход/. Човек не може да открие собствената си значимост, ако умаловажава и подценява предците си и произхода си. Благодаря за хубавия постинг, който отново ме накара да изпитам гордост, че съм Българка. Нося с достойнство произхода си и в чужбина, където живея. Защо не се замислим и каква енергийна сила носят българските имена, та се срамуваме да ги дадем на децата си. Успех във по-нататъшното представяне на великия произход и култура на българите! Сърдечен поздрав!
цитирай
83. shtaparov - Ханибал
30.03.2011 00:11
sparotok написа:
Гет, в Левант е намерена много керамика и др. артефакти показващи връзка с тези от Балканите. Въоръжението от края на второто хилядолетие преди Христа пък е направо идентично...нашите учени обаче не обелват и дума по този въпрос.
Да, наистина е интересно защо Ханибал се оттегля при витините, а не да речем при арабските племена, върху които Рим не е имал контрол...


Въпросът е много,много интересен-това става особено ясно,когато чуете отговора,даден от "Анализа". За да разберем кой е Ханибал,кои са му предците и кои са Витините,няма да минем без неговата помощ,приятели. Но ето и резултатите:
1.Ханибал= Хунимар/Хунимир,Щанимир=Станимир,Видимар,Казимир и т.н./.
2.Витини= Ведони/Едони/,Винити/Венети/,Ванади/Вананди/,Гетичи/Хетичи/,
Гетяни/Хетяни/,и т.н.
3.Финики/предци на Ханибал/= Пуники/Пуни/,
Хуники/Хунави/,Хетики/Хетичи,Хети/,Винити/Витини,Венети/,Ванади/Вананди/,Гетичи/Хетичи/,и т.н.
Разнообразието от имена и тук,както и на много други места,е повече привидно,
отколкото фактическо,и не бива да ни заблуждава. Касае се за различни диалектни имена на една и съща група от древни Трако-Български племена /тъй наречените по-късно Ванандови,т.е. Венетови Българи/,които са предадени различно поради диалектни,правописни и хронологични причини,засягащи динамиката на езика. По времето на Ханибал тези племена все още ясно са осъзнавали родството си,за разлика от сега,когато вече са се превърнали в отделни.в много случаи враждуващи помежду си народи.
цитирай
84. shtaparov - Митра
30.03.2011 00:18
sparotok написа:
solinvictus написа:
Има надпис за договор между хети и митани
В който се споменава Митра и който ме интересува как мислиш дали е автентичен?

Надписът е открит през 1907 г. в Boghazkennii, (Турция), в царския архив описващ древната Хетска столица на 150 км. от днешна Анкара.

A Rev 35-53:
the Storm-god, Lord of Heaven and Earth, the Moon-god and the Sun-god, the Moon-god of Harran, heaven and earth, the Storm-god, Lord of the kurinnu of Kahat, the Deity of Herds of Kurta, the Storm-god, Lord of Uhušuman, Ea-šarri, Lord of Wisdom, Anu, Antu, Enlil, Ninlil, the Mitra-gods, the Varuna-gods, Indra, the Nasatya-gods, Lord of Waššukanni, the Storm-god, Lord of the Temple Platform (?) of Irrite, Partahi of Šuta, Nabarbi, Šuruhi, Ištar, Evening Star, Šala, Belet-ekalli, Damkina, Išhara, the mountains and rivers, the deities of heaven and the deities of earth.

Сигурно имаш предвид договора между митанът Мативаза и хетът Супилилиума. Мисля, че надписа е автентичен, структурата е като на другите хетски надписи, ето виж по-пълната версия, споменати са митанската столица Вашукани, а и други имена на митански и хетски владетели.
http://www.webcitation.org/query?url=http://www.geocities.com/farfarer2001/hittite_letters/suppiluliuma_shattiwaza_treaty.htm&date=2009-10-25+22:04:07
Митра е почитан и от фригите под името Митра-вата. Все още няма съгласие относно значението на частицата вата. Може да е подобна на санскритската вата, която се използва за образуване на прилагателно ( както и нашата ат, рог-рогат, косъм-космат), но може да е форма на батос -цар, господар т.е. Митрават да означава господарят Митра.


То е толкова елементарно,приятелю. "Митра вата" не може да е означавало друго освен "Митра бага"/Митра Бога/. Отделен въпрос е,че думата Бат,използвана в смисъл на "Господар",е означавала Вад/Вод,Вожд,Водач/,което също произлиза от думата "Бог". С уважение!
цитирай
85. demograph - Клонингите се разбунтуваха
30.03.2011 12:07
Дзвер, защо ние българите сме толкова детинско себични..! Да съм клонинг на Павел Серафимов за мен е чест. Точно толкова съм и клонинг на bozman,dzver, saradiva, get, zеlas,..когато се радвам на начина ви на мислене. Не всекиму е дадено от млади години да поеме тежкия товар на просветителството. Като започнат детските сърдения по теза и по кауза която е Над личното, става тъжно и безнадеждно.
Вие сте новите будители. Ваше е бъдещето на българите.
Да сте живи, здрави и мъдри да ги събудите, да им покажете пътя и да ги поведете. И да го направите по-добро.
А аз ще си преписвам от вас и ще си го разправям наляво-надясно със същото удоволствие, както и преди да ме плювнеш.
Историята е висша политика, че и геополитика. В този аспект, твоите постинги също са политика - твоята политика. Чета ги и гласувам + когато мога.
цитирай
86. vladpomak - Хети, гърци и т.н.
30.03.2011 14:17
sparotok написа:
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!


Здравей Спароток!
Когато и където пиша по исторически теми (из форумите щото аз не съм историк!) винаги изписвам "шибаните гърци". То не се отнася конкретно само до днешните обитатели на заграбените наши земи, но въобще до гръцкия манталитет - да хитруват, да се опитват винаги да преметнат клиент/събеседник/ опонент, да "изкярят" нещо по непочтен начин и тям подобни, нещо което в цялата си история са правили поради естеството си на вторични номади из Близкия Изток. А "вторични номади" аз наричам прокудените от популацията-майка извън нейния ареал индивиди с подчертани зловредни но не фатални мутации (в поведението най-вече!) които са застрашавали нейното съществуване и оцеляване. Както и да е - това е дълга тема сама по себе си и си иска съвсем отделно разглеждане...
Чудесна статия! Особено ме зарадва, че пряко и косвено потвърждава хипотезата, която аз съм си изградил за нашата праистория и то без да изпадам в смешното и жалко положение на псевдопатриотарите, които искат да изкарат българите най-древния и велик народ на всички времена (преди днешното естествено); строители на държави, цивилизации и галактики и прочие и прочие... Моята хипотеза до голяма степен се основава на някои Божи закони от популационната биология. И то не само защото съм биолог, но и защото това е науката, която обяснява най-добре динамиката в съществуването, развитието, упадъка и т.н. на биологичните популации. А човешките популации, особено в древността са се подчинявали почти изцяло на законите на популационната биология.
Бъди здрав и все така продуктивен!
Помака
цитирай
87. sparotok - българи
30.03.2011 16:26
vladpomak написа:
sparotok написа:
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!


Здравей Спароток!
Когато и където пиша по исторически теми (из форумите щото аз не съм историк!) винаги изписвам "шибаните гърци". То не се отнася конкретно само до днешните обитатели на заграбените наши земи, но въобще до гръцкия манталитет - да хитруват, да се опитват винаги да преметнат клиент/събеседник/ опонент, да "изкярят" нещо по непочтен начин и тям подобни, нещо което в цялата си история са правили поради естеството си на вторични номади из Близкия Изток. А "вторични номади" аз наричам прокудените от популацията-майка извън нейния ареал индивиди с подчертани зловредни но не фатални мутации (в поведението най-вече!) които са застрашавали нейното съществуване и оцеляване. Както и да е - това е дълга тема сама по себе си и си иска съвсем отделно разглеждане...
Чудесна статия! Особено ме зарадва, че пряко и косвено потвърждава хипотезата, която аз съм си изградил за нашата праистория и то без да изпадам в смешното и жалко положение на псевдопатриотарите, които искат да изкарат българите най-древния и велик народ на всички времена (преди днешното естествено); строители на държави, цивилизации и галактики и прочие и прочие... Моята хипотеза до голяма степен се основава на някои Божи закони от популационната биология. И то не само защото съм биолог, но и защото това е науката, която обяснява най-добре динамиката в съществуването, развитието, упадъка и т.н. на биологичните популации. А човешките популации, особено в древността са се подчинявали почти изцяло на законите на популационната биология.
Бъди здрав и все така продуктивен!
Помака


Често съм казвал, че велик е този, който има благородно сърце и чиста душа. Имаме право да се гордеем с дедите си, но тази гордост води и до задължения, а именно да бъдем единни, честни, добри и силни. Само така имаме правото да се наречем наследници на велик народ.

Колкото до гърците, известни са ми игрите им, но нека Бог да ги съди и нека ние да не бъдем като тях, а да показваме и даваме най-доброто от себе си.

Поздрави!
цитирай
88. sparotok - нагласа
30.03.2011 16:45
анонимен написа:
Аз си мисля, че сравнението с думите е нагласено.

Мисля си че търсите под вола теле и се правите на интересни.

Продължавайте да се мислите за уникални и открили топлата вода!


Имате право да мислите каквото си поискате, това няма да промени фактите. Специализирана литература за хетския език в България се намира трудно, но интернет също предлага ценна информация:

http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/eieol/hitol-MG-R.html

http://homepage.mac.com/noula/ling/1969c-hittiteK.pdf

http://homepage.mac.com/noula/ling/1964d-SHE1.pdf

http://homepage.mac.com/noula/ling/1973d-SHE2.pdf

http://homepage.mac.com/noula/ling/1969a-lexstatHitt.pdf

http://www.wordgumbo.com/ie/cmp/hitt.htm

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/anat.html

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/luwi.html

Търсете и сравнявайте!
цитирай
89. sparotok - благодаря
30.03.2011 16:51
amore написа:
Във великия си произход може да вярва само велик човек! Велик отвътре! Факта, че много от българите не вярват във великия си произход /корен/, говори че не вярват в себе си и се умловажават до такава степен, че приемат с неверие и ирония всички доказателства за великия си корен /произход/. Човек не може да открие собствената си значимост, ако умаловажава и подценява предците си и произхода си. Благодаря за хубавия постинг, който отново ме накара да изпитам гордост, че съм Българка. Нося с достойнство произхода си и в чужбина, където живея. Защо не се замислим и каква енергийна сила носят българските имена, та се срамуваме да ги дадем на децата си. Успех във по-нататъшното представяне на великия произход и култура на българите! Сърдечен поздрав!

Благодаря ти за добрите думи!

Много точно си го казала - Човек не може да открие собствената си значимост, ако умаловажава и подценява предците си и произхода си.

Така е, за да владееш настоящето трябва да познаваш миналото добре. Съжелявам само, че въпреки да представям информацията бавно и на малки части все още много хора са изпълнени със скептицизъм. А какво ли щеше да е, ако им бяха представени всичките факти:)

Поздрави!
цитирай
90. sparotok - фенер ?
30.03.2011 21:13
анонимен написа:
FOINIKES се чете финикес а не фоиникес - стига сте нагаждали произволно.
По тази логика Венера излиза от "българското" фенера.
А дали пишем на латиница или кирилица - все букви на "шибаните гърци" използваме.


Фенер не е българска дума, не знаехте ли това? Бъркате четене с произнасяне, това са две съвсем различни неща. По вашата логика келтския етноним бои - BOI трябва да се произнася ...БИ...нали:)
цитирай
91. sparotok - поправи
30.03.2011 21:21
анонимен написа:
Земи посети частен учител по гръцки, да ти обясни законите на писането и изговарянето на думите,да се запознаеш с гръцката граматика.Днес има под път и над път.
Казвам ти, не са ти верни работите.


Хайде поправи думите тогава, да видим дали изобщо ще се промени нещо:)
цитирай
92. sparotok - верно е
30.03.2011 21:38
анонимен написа:
Добре.Ще ти кажа някои неща които знам.Не съм специалист, или преводач.Но все пак съм питал преводачи на гръцки документи в една Агенция за търсене на работници за Гърция.Преводите на тези документи са със значение на международен договор и там грешките са Фатални..Така че съм сигурен че тези хора,си разбират от работата.

Винаги в една дума,буквата О - не се чете ако е пред гласна.КОИНЕ - чете се кине
фоиникиес-Финикес.Ако не вярваш, пак ти казвам - провери и ще разбереш.
Ако пък е изписано ОУ-се чете ''У''.Гръцката азбука няма буква за звук ''У''.
Звука ан - се пише с гама- АГ- АГГЕЛОС-АНГЕЛОС.
Това знам, изнам чее верно.


Верно е, да, какво се променя обаче в сравнителната таблица, стават ли гръцките думи по-близки до хетските? Май не?
цитирай
93. sparotok - не става:)
30.03.2011 23:01
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
FOINIKES се чете финикес а не фоиникес - стига сте нагаждали произволно.
По тази логика Венера излиза от "българското" фенера.
А дали пишем на латиница или кирилица - все букви на "шибаните гърци" използваме.


Фенер не е българска дума, не знаехте ли това? Бъркате четене с произнасяне, това са две съвсем различни неща. По вашата логика келтския етноним бои - BOI трябва да се произнася ...БИ...нали:)


Знам, че не е българска, затова поставих кавичките. А за пръв път чувам, че има разлика между четене и произнасяне - може би между писане и произнасяне сте искали да кажете. В гръцкия език даже и тази разлика я няма - когато една дума е написана с "οι" то тези две гласни винаги се четат и произнасят като "ι". Както и "ει" винаги е "и". Затова "φοινικες" винаги се чете и произнася финикес. На гръцки Троя е Τροια - пише се, чете се и се произнася Триа. Така става Троянска война и Τρωικός Πόλεμος съответно.
А що се отнася до "фойникийците" цитирам Уикипедия:
Финикийската цивилизация се заражда още през 1200 г. преди Христа. Името Финикия (Библия, Деяния 11:19; 15:3; 21:2) произхожда най-вероятно от гръцкото φοινως — «червен». Възможно е така гърците да са наричали тази страна заради пурпура, основното с което народът ѝ търгувал; друго, по-правдоподобно обяснение е, че така са наричали «страната на червеното слънчево божество Финик» (Φοϊνιξ), появяващо се от изток.



Не става, Финикия няма никакъв смисъл на гръцки, Уикипедия не може да се цитира, а само научна работа използвана за тема в Уикипедия.

Не ми е известно слънчевия бог на финикийците да е носил името Финик. Баал Збул е богът -слънце.
цитирай
94. sparotok - понятия
31.03.2011 00:13
анонимен написа:
sparotok
"Не става, Финикия няма никакъв смисъл на гръцки, Уикипедия не може да се цитира, а само научна работа използвана за тема в Уикипедия.

Не ми е известно слънчевия бог на финикийците да е носил името Финик. Баал Збул е богът -слънце."

Финикийците са наричали себе си "bani kan'an" - деца на Ханаан (сега Ливан). Останали са известни като финикийци защото така са ги наричали гърците. Това име, взаимствано от древноегипетски, е дадено на финикийците поради звуковата прилика с гръцката дума "финос" - пурпурен, тъй като финикийците са търгували между другото и с много търсените из Средиземноморието морски черупки с този цвят.
Така, че Финикия има смисъл на гръцки, и то повече отколкото на български или тракийски.
Колкото до цитатите - ами Херодот и Страбон стават ли? А University of Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology върши ли работа?
Ето и нещо интересно:
http://www.penn.museum/sites/Canaan/Phoenicians.shtml
И си оправете кодирането на текста - не разпознава гръцките характери.


Вие правите ли разлика между цитиране и изреждане на имена на стари автори?

Познавам работите на Херодот и Страбон много добре, но какво точно искате да кажете?

В страниците, които посочвате няма нито една научно защитена работа. Всеки може да пусне в интернет каквото си поиска.

Ще ви бъда благодарен, ако ми посочите изследователят, който е доказал, че финикийците са наричали себе си бани канаан...а вие си задайте въпроса -защо на латински финикиец е punicus?
цитирай
95. bgwest - Хети, Гърци, Българи, Сърби, Гети, ...
31.03.2011 22:47
Хети,Гърци,Българи,Сърби,Гети,Мпеласги,Македони......-ЕДИН НАРОД с много имена.
Поздрави и успех,Спароток!
/малко се натъжих от по-горното кръстосване на саби,но може да е за добро,човек никога не знае/
цитирай
96. sparotok - кръстосване на саби
02.04.2011 21:25
bgwest написа:
Хети,Гърци,Българи,Сърби,Гети,Мпеласги,Македони......-ЕДИН НАРОД с много имена.
Поздрави и успех,Спароток!
/малко се натъжих от по-горното кръстосване на саби,но може да е за добро,човек никога не знае/


Кръстосването на саби е неизбежно, важното обаче е да се прави без злоба, а с чисто съзнание.

Поздрави!
цитирай
97. tili - Ох, много съм изостанала
04.04.2011 19:37
с четенето. Ще наваксам, но виж на какво попаднах случайно днес:

"В проучване за Европа и Близкия изток, в което участваха 128 центрове и лаборатории, включително и българските, и с участието на 12 000 мъже, се установи, че 21 на сто от съвременните български мъже носят генетични характеристики на хора, живели по нашите земи преди 7800 години. Т.е. много преди идването на славяни и прабългари. Като се направи родословното дърво на Европа, става ясно, че мъжете у нас имат сходни генетични характеристики с тези в съседните страни - Румъния, Македония, Турция, с Унгария дори, а се отличават от славяните. Тези 21 процента, които се намират в България и на Балканите, се срещат и в останалата част на Европа, макар и по-рядко. Това говори за балканския им произход. "

Подкрепата е добре дошла :)
цитирай
98. sparotok - гени
04.04.2011 19:58
tili написа:
с четенето. Ще наваксам, но виж на какво попаднах случайно днес:

"В проучване за Европа и Близкия изток, в което участваха 128 центрове и лаборатории, включително и българските, и с участието на 12 000 мъже, се установи, че 21 на сто от съвременните български мъже носят генетични характеристики на хора, живели по нашите земи преди 7800 години. Т.е. много преди идването на славяни и прабългари. Като се направи родословното дърво на Европа, става ясно, че мъжете у нас имат сходни генетични характеристики с тези в съседните страни - Румъния, Македония, Турция, с Унгария дори, а се отличават от славяните. Тези 21 процента, които се намират в България и на Балканите, се срещат и в останалата част на Европа, макар и по-рядко. Това говори за балканския им произход. "

Подкрепата е добре дошла :)


Лили, това изследване и въздух под налягане. Първо трябва да се спомене метода на изследването, после критерия на подбраните кандидати и не на последно място техния брой.

Отдавна е установено, че не само в България, но и в цяла Европа значителна част от населението е потомци на хора обитавали континента ни още от времето на Палеолита...та нищо ново под слънцето.

Няма такова нещо като славянски ген, нито германски ген. В определени географски области преобладават хора с особен генетичен маркер, това е. Р1 а1 се среща сред мнозинството от украинци и поляци, но също и при голяма част от датчаните, като най-старият вариант на този маркер е от Балканите.

Понятията траки, стари славяни и стари българи са заблуждаващи. Става дума за един и същи етнос, който обаче още в най-дълбока древност не е бил хомогенен, а амалгама на пет различни раси.

Помисли, сред траките има:
- хора с руса коса
-хора с рижа коса
-хора с кестенява коса
-хора с черна права коса
-хора с черна начупена коса

Трябва да се прави разлика между историческите славяни и славяните като езикова група, разликата е огромна!

Викингите са германски народ, но нямат нищо общо с древните германи, с които Гай Юлий Цезар воюва.

Старите славяни нямат нищо общо с руснаци, поляци, словени, това е заблуда. Руснаци, поляци и словени са били познати под общото име венди, венети. Финланците казват до ден днешен на руснаците венелайнен ( венетски народ), поляците обитават земите на старите венди, а Словения и Словакия са носели името Виндиш Марк - Вендишка Област.

Поздрави!
цитирай
99. sparotok - ХЕТИ И ГЕТИ
25.04.2011 18:10
анонимен написа:
Предварително се извинявам за недостатъчните или почти отсъстващи познания, но се зачетох днес (до главоболие) в статиите (блоговете), които ВиеСпароток и Балканец сте публикували, и ми стана много интересно. Възможно ли е ХЕТИ и ГЕТИ да са сродни племена, и да с "тракийски" произход? Съдя по това, че името на град Искендерун (Искандар-ун) в областа Хати (Хатай) в южна Турция е с "тракийски" произход > Искандaр - истинското име (според арабски източници) на великия "тракоилирийски" владетел, известен днес с гръцката транскрибция на името си - Александър. --- възможна етимология на това име - "искан дар" = "желан дар".


Хетите не са гети, всъщност истинското име на хетите е неси ( несити), а езикът им е наречен несили.
Истинските хети, или по-точно хати са говорили съвсем друг език, навярно сроден на акадския.

В Хетската Империя е имало траки - мизи, дардани и др. поне от 17-ти век преди Христа. Те остават в състава на хетската държава до края й през 12-ти век преди Христа.

Искандар, Искендер не може да означава искан дар, правилната форма е Александър - защитник на мъжете.
цитирай
100. анонимен - Отдых в Карпатах
22.07.2011 03:00
<img>http://karpaty.ua/components/com_fpss/images/1bb0ad7c75.jpg</img>

На сайте Вы найдете: прямые телефоны и адреса гостиниц, туристических комплексов, пансионатов, частных усадеб, что позволит самостоятельно организовать и спланировать отдых без переплат, посредников и комиссий.

<a href=http://karpaty.ua/ru/prozhyvanye/vorohta/raytshtoky.html>ворохта база отдыха</a>

<a href=http://karpaty.ua/ru/ostanni-vidguky-do-zakladiv-vidpochynku.html>карпати відпочинок з дітьми</a>

<a href=http://karpaty.ua/ru/obschaya-statystyka-sayta.html>сайт карпаты</a>

<a href=http://karpaty.ua/ru/prozhyvanye/recently-updated.html>ворохта отели</a>
цитирай
101. анонимен - Хети е равно на гети
09.10.2011 04:45
Моето мнение е точно обратното- че точно нашите гети са хетите и те са се наричали също българи. Не само огромното сходство на езика го доказва, но и фактът че хетите също са се наричали "народът на вълка", както българите- оттам навярно е и названието Балкхара - което може да се разбере и като вълкхора- хора на вълка. Навярно Балкхара ( България), освен "хора на вълка" означава също и "хора на слънцето", особено ако е имало някаква връзка между слънцето и вълка в тяхната древна митология. Веднага влизам в гугъл и чета това:" Легендите, в които са вярвали древните викинги, разказват, че гигантският вълк Скол преследва Луната, а брат му Хати – Слънцето". Ето я връзката между названието хети (хати), вълка, слънцето и народът на вълка, който преследва слънцето. И тук си спомням че четох че още Раковски е смятал, че българите идваме от Скандинавия и сме кимерийци.
Чета, че в келтската митология слънцето е било погълнато от вълк- навярно това е същият този вълк Хати, който преследва слънцето. Следователно келтите също навярно са хети, както и българите. И тук ми стана интересно откъде идва названието "келти" и дали не е просто вариант на "гети" и на "хети"? Или пък идва от името на другия вълк Скол, който преследва луната?
Тук пък се сещам за народ наречен "соколити" и народ "скити" и се питам дали и те нямат връзка с този вълк Скол, който преследва Луната в скандинавската митология? Вече ми е ясно, че и името "гърк" както и името "бълг (арин)" означава вълк - "горг (гирк)" на древен персийски означава вълк. Навярно имената Георги Гергана също са много древни и свързани с вълка. И тук се
замислям над руните на розетата от Плиска и българския знак "|Y|" и тяхното значение. Дали са се oпитвали да ги разчетат с помощта на хетския език или пък на някой от скандинавските? И какво ли е значението на знака в центъра- дали не е пак нещо свързано с вълка? Чета и за друга скандинавска легенда свързана с названието Валахала,близко до България (Вулгария), влах, вълк...
цитирай
102. uhiaan - до sparotok
18.07.2015 15:50
Здравей те ,братко . Чета с интерес и радост написаното от вас . Мога ли да Ви помоля за мнението Ви за Мадарския конник .Кого изобразява и изобщо свързаното знайно и не толкова знайно за него . Благодаря Ви .(Между другото, моето трето име на санскрит е - от светлината .)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13924988
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031