Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2011 18:51 - БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА НА ТРАКИЙСКИТЕ РЕКИ И ЕЗЕРА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 51483 Коментари: 180 Гласове:
111

Последна промяна: 28.02.2011 17:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



    БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА НА ТРАКИЙСКИТЕ РЕКИ И ЕЗЕРА

 

 

 

Когато един народ живее дълго време в определена област той налага свои названия на градове, планини, водни басейни...За региона между Карпатите и Егейско море е установено, че най-старите топоними и хидроними са тези на траките, т.е. те са първите цивилизовани обитатели на нашата земя. Най-интересното е това, че имената на тракийските реки имат смисъл на български език. Това би било възможно единствено и само, ако сме наследници на войнственият Арес и благия Орфей.

 

Пишейки за Дунав географът Страбон споменава и по-древното име на реката, а именно Ματοας-Матоас (География, VII, fr. 65 ). Старият автор дори обяснява какво е значението, Матоас отговаря на гръцката дума ασιος -мътен, мътещ, т.е. с мътни води. Дунав е пълноводна река, когато придойде водите му наистина са мътни, жителите на Русе, Видин, Силистра и др. знаят това. Сродно на Матоас име е река Мътивир – приток на Тополница. Виждаме, че дълги векове преди Страбон и Херодот, хора говорещи древен вариант на българския език са дали най-старото название на eдна от най-големите европейски реки, т.е. ние сме потомци на местно население, а не на пришълци.

 

Тимок е друга река с интересно име, в далечното минало тя е била позната като Тимакус ( Timachus – Плиний, E.И.-XXVI-149). Частицата тим/тем се среща също в тракийските топоними Тимияна, Тимена, Темено дури и отговаря прекрасно на старобългарската дума тьма – тъма, тъмнина. Тимок означава река с тъмни води. Отново се уверяваме, че езикът на траките е все още жив, говорим го и днес, но в развита форма.

 

В своята работа “Естествена История” Плиний пише за река Оросина, която тече в земите на племето асти (OrosinesПлиний, E.И.- IV-XI-45  ). Не е трудно да се види, че Оросина означава оросена, росна. Реки, които текат бързо поркриват бреговете си с пръски, които са като капки роса...Странно е, че това толкова лесно обяснимо название е убегнало на вниманието на нашите траколози и езиковеди.

 

Благодарение на Прокопий  знаем доста за тракийските топоними и хидроними от Ранното Средновековие. В творбите си старият автор ни дава името на река Рекиос / Речиос, намираща се в близост до Солун – Южна Тракия. Това име не се нуждае от превод, Рекиос означава –реката. Става ясно, че по времето на Прокопий –VI-ти век, езикът на траките все повече се е доближавал до новата си форма – българския.

 

Панисия е име на две реки в Тракия, едната от земите на тините, а друга от тези на кробизите, във владенията на пеоните пък има поток Панак. Коренът във всички тези хидроними е пана, обясним със санскритската дума панапяна, и разбира се българската дума пяна. Тук трябва да се посочи, че сроден хидроним има и в Тесалия, това е река Пеней ( обяснима с българската дума пена-пяна). Присъствие на тракийски, т.е. български хидроним в Тесалия не трябва да ни учудва, все пак там са живели мирмидоните, които според Йоан Малала са предци на българите.

 

Старото име на нашата река Цибрица е Циабрус/Киабрус. Подобен хидроним има във Фригия, това е Сибрус. Всички тези названия са обясними с българския глагол цибрее яснее, т.е. Цибрица и Сиброс означават ясна, светла, сияеща.

 

Древната Диерна, Тиерна от земите на гетите пък има точно обратното значение, диерна, тиерна е латинското предаване на черна -река с тъмна вода.

 

Отново гетите са дали името на вливащата се в Дунав река Набари.Тя е спомената от Херодот като Напарис (Ναπαρις ). На бари означава на барата –местен падеж ( бара означава малка река). Сроден тракийски топоними са Зуро бара, Суа бара ( суха бара) и Темон бари.

 
Гетска е и река Янтра ( наречена в горното си течение Етър), позната в древността като Аtrus, Ieterus. Езиковедите ни търсят тълкуване сред редица чужди езици, но по една, или друга причина са пропуснали старобългарската дума яндръбърз, тя дава добро обяснение за името на реката. Както отбеляза В. Георгиев ( Въпроси на българската етимология, стр.115) колебанието между а (я) от една страна и е ( ие) от друга е засвидетелствано не само в античността, но и в съвременния български език. Трябва да се отбележи, че разликата в нашите днеши названия Янтра и Етър се дължи на якане и екане... следователно откриваме в тракийския същото явление, което представлява една от най-характерните черти на нашия език.

 

Друга река с име сродно на Янтра -Аtrus е Atyras, спомената от Мела, Птолемей и Страбон ( География,VII, fr. 55-56). Докато Янтра – Аtrus е в Северна Тракия, то Atyras е в земите на Южна Тракия, в близост до Селимбрия. Това е показва, че Страбон е бил прав твърдейки, че езикът на мизите и гетите е като този на останалите траки обитаващи южната част на страната (География,VII-3-10).

 

Nestos и Noes са споменати от Тукидид (II-96  )и Херодот ( IV-49) през V-ти век преди Христа. Имената и на двете реки са свързани с глагола нестинося, т.е. значението е носеща, влачеща. Другото име на Nestos е Места, като значението се е запазило същото Места се обяснява с местя, премествам, привижвам.

 

В Южна Тракия намираме също други две реки със сродни имена, това са Струма -Strymon и СтрямаSyrmus. Те от своя страна показват връзка с тракийските топоними ( изведени от название на река) Stryme и Στρυα-Струа. Всичките се обясняват с нашите думи струя и стремя седвижа се.

 

Старите автори не са споменали много тракийски езера, но от малкото документирани  става ясно, че имената им са лесно обясними на български. Езиковедът В. Георгиев смята, че Prasias показва връзка със санскритския глагол прусноти – пръскам, тук коментара е излишен... За названието на Βολβη – Волве Георгиев греши свързвайки го с дума за луковица, лук- βολβος. Според мен ΒολβηВолве означава волове, т.е. Волско езеро. Явно там са се поили воловете и това е дало името на водния басейн. Волинт е тракийската дума за вол отговаряща на старобългарската воленте –вол. Частицата ент, енте е умалителна наставка типична за тракийски и старобългарски ( среща се още в теленте, осленте, жребенте ). Да се наричат реки и езера по имена на животни, които пият вода от тях е стара традиция. В древна Фригия е имало река Елейнос, чието название Ото Хаас свързва с думата елен, а днес в България са познати Козя, Конска и Сърнена река.

 

Щом най-северните и най-южните тракийски хидроними са лесно обясними на български заключението е, че езикът, който говорим днес е развита форма на тракийския защото не е възможно да сме нашественици на Балканите и същевременно най-древните названия на реки и езера да се тълкуват с помощта на нашия език. Когато турците нахлуват в земите ни те налагат свои имена на хидроними включващи думи като су-вода, дере-река, азмак-тресавище, гьол- езеро, блато. Ние нямаме обяснение за тях защото не сме от един род с турците, но нека обърнем внимание на сравнение на български и тракийски термини от областта на хидронимията.

 

ТРАКИЙСКИ – БЪЛГАРСКИ

 

БАРА                - БАРА ( малка река)

ВОДА*               -ВОДА

ПАНА                -ПЯНА

РЕКА**              -РЕКА

СТРУА***         -СТРУЯ

БАЛАУС#          -БЛАТЦЕ, БАЛТИНА, БЛАТО

ВИР ##                 -ВИР

КАЛ^                  - КАЛ

 

* Proc. Aed. IV-iv-xi

** Proc. Aed. IV-iii-27

***Proc. Aed. IV—iv

# * Proc. Aed. IV-iv

## Proc. Aed. IV-xi

^ Proc. Aed. IV-iv-xi

 

 

Всеки може да се убеди, че тракийските термини са и български, незначителните отклонения са напълно естествени, ако имаме предвид, че едни от тракийските хидроними са документирани преди 2500 години (Херодот, Тукидид), а други преди около 1500 години ( Прокопий). В такъв случай приликата между тракийските и български думи е направо смайваща. Ако В. Златарски и съмишлениците му бяха представили тези данни на обществеността у нас и в чужбина още в началото на XX-ти век, днес България щеше да има почти двойна територия и щяха да се избегнат национални катастрофи.

 

Дано днешните учени, чиито заплати идват от нашите джобове да се среснат, дано заговори съвестта им, дано съберат смелост и да кажат на сънародниците и света що за народ сме били, колко неправди и унижения сме били принудени да изтърпим. От най-древният цивилизован народ на Европа група безсъвестни личности ни изкараха азиатски пришълци. Все още се мълчи относно тракийското влияние върху римляни, гърци, келти и германи, за това как траките създадоха Източната Римска Империя, за това как гърците си приписаха заслугите ни и очерниха името на предците ни...Всяка лъжа обаче е до време, иде Видовден!

 

 




Гласувай:
114



1. sparotok - КИРИЛИЦА
24.02.2011 18:55
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
2. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
24.02.2011 18:56

Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!
цитирай
3. hristo27 - Позволих си да допълня за старите ...
24.02.2011 19:27
Позволих си да допълня за старите имена на р. Марица - Хеброс, а преди това Еброс.
За съжаление повече не зная.
цитирай
4. boristodorov56 - Дали знаеш едно книжле -
24.02.2011 19:32
"Тракийски тайни и загадки" (1992) на Димитър Чиликов, които споменава за една книга издадена във Виена през 1870 год. - "Географо-историческо и сттистическо списание на Татар-Пазарджишката кааза", на Стефан Захариев.
Има доста интересни неща.
цитирай
5. sparotok - книга
24.02.2011 19:35
boristodorov56 написа:
"Тракийски тайни и загадки" (1992) на Димитър Чиликов, които споменава за една книга издадена във Виена през 1870 год. - "Географо-историческо и сттистическо списание на Татар-Пазарджишката кааза", на Стефан Захариев.
Има доста интересни неща.


Често казано не ми е попадала тази книга, трябва да я потърся. Благодаря за информацията.
цитирай
6. veninski - Браво! Поздрави от планината на ...
24.02.2011 19:36
Браво! Поздрави от планината на Орфей!
цитирай
7. sparotok - верно е
24.02.2011 19:51
alav написа:
дано най - после дойде! Но тук е намесена политиката. Толкова факти вече има а наще историци се правят на ощипани девици. Извън пределите ни хора се скъсват да се нарекат българи и да имат зад гърба си такава история, а при нас дори думата патриот изкарват че е мръсна.


Верно е, с наследството, което имаме всеки би се гордял, жалко е, че нито политици, нито учени имат желание и способност да извлекат дивиденти и по този начин да променят както мисленето и държанието на българите, така и на останалите европейци.
цитирай
8. sparotok - !
24.02.2011 19:53
veninski написа:
Браво! Поздрави от планината на Орфей!


Благодаря ти приятелю!
цитирай
9. sparotok - Еброс
24.02.2011 19:55
hristo27 написа:
Позволих си да допълня за старите имена на р. Марица - Хеброс, а преди това Еброс.
За съжаление повече не зная.


Еброс - Ибър има много лесно обяснение на български, но си имам причини да не спомена тълкуването.
Ще добавя само, че има река Ибър също в Сърбия и Украйна...да не забравяме испанската Ебро:)
цитирай
10. анонимен - e ako
24.02.2011 21:29
biahte kazli prichinite da ne obiasnite smisula na ibur moje puk niakoi sam da stigneshe do smisula ili triabva da e taina dokato ne go izpolzvate vie?
цитирай
11. bgwest - Позволих си да допълня за старите ...
24.02.2011 21:36
sparotok написа:
hristo27 написа:
Позволих си да допълня за старите имена на р. Марица - Хеброс, а преди това Еброс.
За съжаление повече не зная.


Еброс - Ибър има много лесно обяснение на български, но си имам причини да не спомена тълкуването.
Ще добавя само, че има река Ибър също в Сърбия и Украйна...да не забравяме испанската Ебро:)

Ами Испанските Пиренеи и Нашата ПИРИН планина
цитирай
12. boristodorov56 - Ако искаш, Павка - мога да ти я изпратя по изпробвания начин. Мисля, че на теб е по-потребна.
24.02.2011 21:38
sparotok написа:
boristodorov56 написа:
"Тракийски тайни и загадки" (1992) на Димитър Чиликов, които споменава за една книга издадена във Виена през 1870 год. - "Географо-историческо и сттистическо списание на Татар-Пазарджишката кааза", на Стефан Захариев.
Има доста интересни неща.


Често казано не ми е попадала тази книга, трябва да я потърся. Благодаря за информацията.

цитирай
13. sparotok - Ибър
24.02.2011 21:43
анонимен написа:
biahte kazli prichinite da ne obiasnite smisula na ibur moje puk niakoi sam da stigneshe do smisula ili triabva da e taina dokato ne go izpolzvate vie?


Името не е тайна, но както казах вече - имам си причини да те го спомена в тази работа. Освен това трябва да се определи някаква граница, все пак има още много тракийски реки - Мелас, Митус, Марис, Оскиус, Юрас, Компсатос, Киос, Еригон, Корсуле, Бронгос, Ангрос, Артанес, Ангитес, Алмус, Атлас, Агрианес, Айнос, Арисбос, Ардескос, Батунияс, Люгияс, Резос, Марисантия, Сантария... това са доста страници с обяснения...

цитирай
14. sparotok - !
24.02.2011 21:46
boristodorov56 написа:
sparotok написа:
boristodorov56 написа:
"Тракийски тайни и загадки" (1992) на Димитър Чиликов, които споменава за една книга издадена във Виена през 1870 год. - "Географо-историческо и сттистическо списание на Татар-Пазарджишката кааза", на Стефан Захариев.
Има доста интересни неща.


Често казано не ми е попадала тази книга, трябва да я потърся. Благодаря за информацията.



Стига да може, ще съм ти много благодарен!
цитирай
15. анонимен - ebro
24.02.2011 22:07
Да не би случайно коренът де е този на тракийския \"козел\"?2783
цитирай
16. анонимен - Сварог
24.02.2011 22:12
Sparotok, би ли могло името на река Ерма в Западна България, да е свързано с думата ермас. Ермас тракийска дума ли е. В някой от блоговете се споменаваше, че означава яростен, бесен. Може ли да се направи и връзка с ръководителя на първия военен поход в Сибир, казашкия атаман Ермак Тимофеевич Альонин. Доколкото ми е известно казаците също си обръсват главата като оставят дълъг кичур отгоре, както и траките.
цитирай
17. sparotok - ebro
24.02.2011 22:13
анонимен написа:
Да не би случайно коренът де е този на тракийския \"козел\"?2783


Определено има връзка с тракийската дума ебро-козел, тя си има прекрасно обяснение на български, това даже нашите езиковеди са го признали.
цитирай
18. estolodu - какво е било името на Искър? Няма да ...
24.02.2011 22:21
какво е било името на Искър? Няма да се изненадам ако е било нещо от рода на Iskaros или Iskarius :D
цитирай
19. sparotok - Ермас
24.02.2011 22:23
анонимен написа:
Sparotok, би ли могло името на река Ерма в Западна България, да е свързано с думата ермас. Ермас тракийска дума ли е. В някой от блоговете се споменаваше, че означава яростен, бесен. Може ли да се направи и връзка с ръководителя на първия военен поход в Сибир, казашкия атаман Ермак Тимофеевич Альонин. Доколкото ми е известно казаците също си обръсват главата като оставят дълъг кичур отгоре, както и траките.


Ермас е тракийска дума, но не означава яростен. Дуриданов е този, който се опитва да я обясни чрез албанската йерм - луд, ядосан.

Ермас означава богат на стада, Ермас е въсщност и Хермес - богът на търговията и скотовъдството ( добитъкът е бил основно платежно средство в древността).

Река Ерма може да се преведе като ярешка река, река където се поят ярета ( ери е диалектна дума за яре).
цитирай
20. veselinvalev - За Ибър и Дундя
24.02.2011 23:40
sparotok написа:
hristo27 написа:
Позволих си да допълня за старите имена на р. Марица - Хеброс, а преди това Еброс.
За съжаление повече не зная.


Еброс - Ибър има много лесно обяснение на български, но си имам причини да не спомена тълкуването.
Ще добавя само, че има река Ибър също в Сърбия и Украйна...да не забравяме испанската Ебро:)


Хахаха, смях се от сърце, Павел, на коментара.
Тук трябва да си призная, че и аз си имам лесно тълкуване за най-дългия и пълноводен приток на Ибър (Марица), а именно - Дундя (Тунджа). Чийто бряг всъщност обитавам. Та Ибър и Дундя си отиват много като двойка лесна за етимологично тълкуване на български, но и аз ще се въздържа да го направя поради мои си причини. В замяна на това, ще посоча линк с позмътващи водата тълкувания:
http://www.thracians.net/index.php?option=com_content&task=view&id=458&Itemid=103
Поздрави и истинско весело настроение покрай наистина уникалните в своята научна сериозност и важност изследвания с които ни даряваш!
цитирай
21. sparotok - !
24.02.2011 23:49
veselinvalev написа:
sparotok написа:
hristo27 написа:
Позволих си да допълня за старите имена на р. Марица - Хеброс, а преди това Еброс.
За съжаление повече не зная.


Еброс - Ибър има много лесно обяснение на български, но си имам причини да не спомена тълкуването.
Ще добавя само, че има река Ибър също в Сърбия и Украйна...да не забравяме испанската Ебро:)


Хахаха, смях се от сърце, Павел, на коментара.
Тук трябва да си призная, че и аз си имам лесно тълкуване за най-дългия и пълноводен приток на Ибър (Марица), а именно - Дундя (Тунджа). Чийто бряг всъщност обитавам. Та Ибър и Дундя си отиват много като двойка лесна за етимологично тълкуване на български, но и аз ще се въздържа да го направя поради мои си причини. В замяна на това, ще посоча линк с позмътващи водата тълкувания:
http://www.thracians.net/index.php?option=com_content&task=view&id=458&Itemid=103
Поздрави и истинско весело настроение покрай наистина уникалните в своята научна сериозност и важност изследвания с които ни даряваш!


Благодаря ти Весо! Познавам страницата, която ти посочваш, наистина там е една мътилка, за чието създаване е бил нужен специален талант. Няма да спра да се учудвам как нещо лесно за обяснение може да бъде безнадежно забатачено.
Публикуващите на тази страница работят в БАН и имат достъп до специализирана литература, т.е. нямат извинение за написаните глупости.

Поздрави!
цитирай
22. анонимен - Въпрос
25.02.2011 01:07
Дали реката Батунияс има нещо общо с Батулия ?
цитирай
23. mileidi46 - Pozdravi ot surze..
25.02.2011 01:39
Blagodarq ,4e te ima..Bulgariq ima nujda ot teb!!
цитирай
24. sparotok - !
25.02.2011 02:08
mileidi46 написа:
Blagodarq ,4e te ima..Bulgariq ima nujda ot teb!!


Благодаря ти за милите думи!
цитирай
25. sparotok - Батулия
25.02.2011 02:13
анонимен написа:
Дали реката Батунияс има нещо общо с Батулия ?


Батулия не е древната Батуния, локациите са различни, но за сметка на това е напълно възможно и двете реки да са кръстени на хора носещи имена като Бато, Батон, Батул. Бато е древно панонско и тракийско име...което все още се използва у нас.
цитирай
26. анонимен - за деформациите на черепи
25.02.2011 08:55
Здравейте! Отдавна чета статиите ви и им се възхищавам. Обогатих се с много и интересна информация. Извинявайте, че няма да е по темата, но отдавна ми се иска да ви задам следния въпрос свързан с практиката на изкуствена деформация на черепа. Това е добре известна практика при траки и "прабългари", но също така и при маи и много други племена и народи в различните райони на света. Винаги е белег на аристократичен произход или принадлежност към жреци, шамани. Наскоро гледах документален филм за научното изследване на мумия от крайбрежието на Перу от прединкската епоха. Тя се оказа млад шаман с деформиран череп и направена трапанация на черепа и оставена дупка в него, което той е преживял и му е служило за по-пряк контакт с боговете. Много интересно е как такива практики са разпространени навсякъде по света. Ще съм благодарен ако напишете какво знаете или мислите по въпроса.
цитирай
27. ckarlet - От всеки твой постинг, Sparotok, ...
25.02.2011 09:02
От всеки твой постинг, Sparotok, научавам нови и нови факти!
Поздрави!
цитирай
28. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
25.02.2011 09:33
"...........Всяка лъжа обаче е до време, иде Видовден!"
Дори целият небосклон да е обсипан със ЗВЕЗДИ, това няма да превърне ноща в ден.
цитирай
29. kasnaprolet9999 - Името на река Ерма също е дадено от ...
25.02.2011 09:59
Името на река Ерма също е дадено от тракийското племе ермини, които е живяло по тези места. Навремето си мечтаех да си имам дъщеричка и да я кръстя с това име и го бях проучвала това име и останах с впечатление, че си е типично българско, аз държа децата ми да носят хубави български имена.
цитирай
30. missionpossible - Поздрави, поздрави! Да си жив и з...
25.02.2011 10:47
Поздрави, поздрави! Да си жив и здрав!
цитирай
31. sparotok - !
25.02.2011 12:13
missionpossible написа:
Поздрави, поздрави! Да си жив и здрав!


Благодаря ти!
цитирай
32. neprosvet - "НИЕ СМЕ ПОТОМЦИ НА МЕСТНО ...
25.02.2011 12:17
"НИЕ СМЕ ПОТОМЦИ НА МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ, А НЕ НА ПРИШЪЛЦИ"...?????????
Хареса ми много постинга! Доволна съм, че научих нещо толкова различно!
Благодаря, благодаря!!!
цитирай
33. sparotok - Ерма
25.02.2011 12:18
kasnaprolet9999 написа:
Името на река Ерма също е дадено от тракийското племе ермини, които е живяло по тези места. Навремето си мечтаех да си имам дъщеричка и да я кръстя с това име и го бях проучвала това име и останах с впечатление, че си е типично българско, аз държа децата ми да носят хубави български имена.


Ерма е изключително древно име, документирано е с Линеар Б преди около 3500 години ( плочица Тн 316).
Ще добавя и това, че Св. Ерм е бил владика на Пловдив и ученик на Св. Павел, т.е. живял е преди 2000 години.
цитирай
34. анонимен - ЧОВЕЧЕ
25.02.2011 12:25
АКО СПРЕМ ДА ФАНТАЗИРАМЕ ЗА НЯКЯКВИ "ТРАКИ" ,ВСИЧКО Е ТАКА.
БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ПРИШЪЛЦИ .ТУК СА ОТ МИЛИАРД ГОДИНИ СЪС СВОЙ ЕЗИК НО БЕЗ ПИСМЕНОСТ.
цитирай
35. анонимен - СЪМ ЗА ГЪМЗА-
25.02.2011 12:53
Ало,35,един класик е казал:Мисленето е болезнен процес,но е задължително!Послушай го!Нищо лично!:)
цитирай
36. voinov50 - Павле :))), чел съм някъде, че в Костур (Кастория) някаква река се е казвала РЖАНА...,
25.02.2011 13:10
а родът Костурковци, живеещи в с. Брежани - в полите на връх Пирин, наричат реката дето слиза от върха също Ржана ( на картите е Брежанска река).
Доколкото знам, Костурковци са бежанци от Югозападна Македония и района на Костур...
цитирай
37. zelas - Спароток е абсолютно прав за думата ...
25.02.2011 13:42
Спароток е абсолютно прав за думата ЕРМА.

Между Мадан и Златоград има едно малко село, което се казва Ерма река. Под селото е открито огромно по размери артезианско езеро, в което водата е с температура до 96 градуса. Минералната вода в него на дълбочина 500 м под повърхността се подрежда по качество сред първите шест в Европа.

Селото сега е българо-мохамеданско, но са намерени няколко християнски гроба, църква и манастир. В района на селото се говори само на български език. Първоначалните заселници са били трима братя - скотовъдци. Те са пристигнали там с многобройните си стада като са намерили добра паша и благоприятен район за живеене с хубави гори, благоприятен климат и наличие на голяма река.

Ха, наздраве, со кротце, со благце, всичко ще си дойде на мястото.
цитирай
38. анонимен - река Ерма
25.02.2011 13:47
sparotok написа:
анонимен написа:
Sparotok, би ли могло името на река Ерма в Западна България, да е свързано с думата ермас. Ермас тракийска дума ли е. В някой от блоговете се споменаваше, че означава яростен, бесен. Може ли да се направи и връзка с ръководителя на първия военен поход в Сибир, казашкия атаман Ермак Тимофеевич Альонин. Доколкото ми е известно казаците също си обръсват главата като оставят дълъг кичур отгоре, както и траките.


Ермас е тракийска дума, но не означава яростен. Дуриданов е този, който се опитва да я обясни чрез албанската йерм - луд, ядосан.

Ермас означава богат на стада, Ермас е въсщност и Хермес - богът на търговията и скотовъдството ( добитъкът е бил основно платежно средство в древността).

Река Ерма може да се преведе като ярешка река, река където се поят ярета ( ери е диалектна дума за яре).


Несериозно е да се мисли, че на едната река ще се водят на водопой яретата, на другата козите, на третата овцете, на четвъртата агнетата, и всяка ще се нарича съответно наименованието на животните отиващи на водопой там.
Наименованието на река Ерма е производно от 'кремък'>'кермен' , или 'каменната река'. Река Ерма тече буйно в скалисто ждрело. От 'кермен' произхожда и 'Кремъл' в Русия.
цитирай
39. sparotok - :)
25.02.2011 14:24
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Sparotok, би ли могло името на река Ерма в Западна България, да е свързано с думата ермас. Ермас тракийска дума ли е. В някой от блоговете се споменаваше, че означава яростен, бесен. Може ли да се направи и връзка с ръководителя на първия военен поход в Сибир, казашкия атаман Ермак Тимофеевич Альонин. Доколкото ми е известно казаците също си обръсват главата като оставят дълъг кичур отгоре, както и траките.


Ермас е тракийска дума, но не означава яростен. Дуриданов е този, който се опитва да я обясни чрез албанската йерм - луд, ядосан.

Ермас означава богат на стада, Ермас е въсщност и Хермес - богът на търговията и скотовъдството ( добитъкът е бил основно платежно средство в древността).

Река Ерма може да се преведе като ярешка река, река където се поят ярета ( ери е диалектна дума за яре).


Несериозно е да се мисли, че на едната река ще се водят на водопой яретата, на другата козите, на третата овцете, на четвъртата агнетата, и всяка ще се нарича съответно наименованието на животните отиващи на водопой там.
Наименованието на река Ерма е производно от 'кремък'>'кермен' , или 'каменната река'. Река Ерма тече буйно в скалисто ждрело. От 'кермен' произхожда и 'Кремъл' в Русия.


Защо да е несериозно воден басейн да е получил името си от животните, които пият вода там, кое е дало имената на реките Елена, Козя, Конска, Сърнена:)
цитирай
40. sparotok - точно
25.02.2011 14:25
zelas написа:
Спароток е абсолютно прав за думата ЕРМА.

Между Мадан и Златоград има едно малко село, което се казва Ерма река. Под селото е открито огромно по размери артезианско езеро, в което водата е с температура до 96 градуса. Минералната вода в него на дълбочина 500 м под повърхността се подрежда по качество сред първите шест в Европа.

Селото сега е българо-мохамеданско, но са намерени няколко християнски гроба, църква и манастир. В района на селото се говори само на български език. Първоначалните заселници са били трима братя - скотовъдци. Те са пристигнали там с многобройните си стада като са намерили добра паша и благоприятен район за живеене с хубави гори, благоприятен климат и наличие на голяма река.

Ха, наздраве, со кротце, со благце, всичко ще си дойде на мястото.


Точно така - со кротце, со благце, всичко ще си дойде на мястото.
цитирай
41. sparotok - Брежани
25.02.2011 14:35
voinov50 написа:
а родът Костурковци, живеещи в с. Брежани - в полите на връх Пирин, наричат реката дето слиза от върха също Ржана ( на картите е Брежанска река).
Доколкото знам, Костурковци са бежанци от Югозападна Македония и района на Костур...


Брежани означава пазители, защо реката е наречена Ржана на този момент не мога да кажа, иска се проучване.
цитирай
42. sparotok - метатеза
25.02.2011 14:43
kansandilh написа:
sparotok, коментар 39. анонимен - река Ерма е пуснат от мене

Само да добавя:

Диалектната форма на 'кремък' е 'кремик' и 'кремен'. 'Кермен' се получава чрез метатеза от 'кремен'.
В пролома на река Места се намира крепостта Кремен.


Кремен може да има диалектна форма кермен, но моля те, обърни внимание, че няма нито едно древно свидетелство за река Кермена.
За гърците комбинацията КР, КЕР не е чужда - Крестон, Кремасте, Крусис, Кровизи...
Няма и обяснение от особеностите на българския език, което да би обяснило изпадането на началното К.
цитирай
43. sparotok - !
25.02.2011 14:47
kansandilh написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Sparotok, би ли могло името на река Ерма в Западна България, да е свързано с думата ермас. Ермас тракийска дума ли е. В някой от блоговете се споменаваше, че означава яростен, бесен. Може ли да се направи и връзка с ръководителя на първия военен поход в Сибир, казашкия атаман Ермак Тимофеевич Альонин. Доколкото ми е известно казаците също си обръсват главата като оставят дълъг кичур отгоре, както и траките.


Ермас е тракийска дума, но не означава яростен. Дуриданов е този, който се опитва да я обясни чрез албанската йерм - луд, ядосан.

Ермас означава богат на стада, Ермас е въсщност и Хермес - богът на търговията и скотовъдството ( добитъкът е бил основно платежно средство в древността).

Река Ерма може да се преведе като ярешка река, река където се поят ярета ( ери е диалектна дума за яре).


Несериозно е да се мисли, че на едната река ще се водят на водопой яретата, на другата козите, на третата овцете, на четвъртата агнетата, и всяка ще се нарича съответно наименованието на животните отиващи на водопой там.
Наименованието на река Ерма е производно от 'кремък'>'кермен' , или 'каменната река'. Река Ерма тече буйно в скалисто ждрело. От 'кермен' произхожда и 'Кремъл' в Русия.


Защо да е несериозно воден басейн да е получил името си от животните, които пият вода там, кое е дало имената на реките Елена, Козя, Конска, Сърнена:)


Несериозното не е , че река не може да получи името си от името на животно, а , че никой не си разделя стадото отделно на ярета, кози, овце, агнета и тези четири стада да ги води на четири различни реки, които ще именува съотвтно имената на стадата.


Никога не съм казвал, че едно лице е дало имената на реките Елена, Сърнена, Козя и Конска, те са на стотици километри една от друга.

цитирай
44. nb9 - Интересна теза
25.02.2011 15:25
Интересна теза на истина.Може и да е вярно, а може и да не е.Все пак езика, който говорим днес, се различава много от прабългарският.Възможно е тракийците, които са живяли по тези земи, да са виновни за тази прилика в тракийските имена и думите в българският език, който говорим днес.
цитирай
45. svetlamila - Прочетох с голям интерес, благо...
25.02.2011 15:29
Прочетох с голям интерес, благодаря ви! Приятен ден!
цитирай
46. анонимен - Тракийските топоними
25.02.2011 15:34
Името на р.Ерма, Ермас, а може би Ермос по-скори звучи като гръцко и ермос в превод на български означава пусто, пустош.
цитирай
47. firfurfen - в русенския край, в диалектния г...
25.02.2011 16:13
в русенския край,в диалектния говор се използва думата ерма като храна на домашните животни
цитирай
48. sparotok - до kansandilh
25.02.2011 16:29
Знаеш много добре, че нямам проблеми с признаването на грешките си публично, не се срамувам да кажа, че съм сгрешил.

Обясних, че няма логика Ерма да е гръцкото предаване на Кермена -Кремена, защото за гърците комбинацията КР, КЕР не представлява трудност изобщо.

Всяка планинска река има каменно корито, но с думите крем-кремък и камы -камък, камен са свързани само ХалиАКМОН, СКАМандър, КАМИКус, КРЕМера, може би и нашата КАМчия...

Сам виждаш, че за древните предаването на звуковата комбинация КРЕ ( в Кремера) не е било проблем.
цитирай
49. sparotok - !
25.02.2011 16:30
svetlamila написа:
Прочетох с голям интерес, благодаря ви! Приятен ден!


Благодаря ти и аз! Хубав ден!
цитирай
50. sparotok - ярма
25.02.2011 16:35
firfurfen написа:
в русенския край,в диалектния говор се използва думата ерма като храна на домашните животни


В този случай ерма е диалектен вариант на ярма - храна за животни. Ярма се смята за турцизъм, но аз лично не съм сигурен дали наистина е така...
цитирай
51. sparotok - езици
25.02.2011 16:40
nb9 написа:
Интересна теза на истина.Може и да е вярно, а може и да не е.Все пак езика, който говорим днес, се различава много от прабългарският.Възможно е тракийците, които са живяли по тези земи, да са виновни за тази прилика в тракийските имена и думите в българският език, който говорим днес.


Разгледайте следните думи
ЛАР-САНДЪК
ЛАНИТА -ЧЕЛЮСТ
СКВАРА -ДИМ
ТЕНЖА -СПОР
ПРИЯ - ПЛАТНОХОДКА
НУТА -ЕДЪР РОГАТ ДОБИТЪК
НАВ -МЪРТВЕЦ
ЛАЛОКА -ГЛЪТКА

Всички те изглеждат чужди, но без изключение са си наши и са се употребявали из цялата страна до преди 200 годиини. Вземете един старобългарски речник и ще се убедите в това.
цитирай
52. shtaparov - Силата на "Анализа":
25.02.2011 16:45
sparotok написа:
hristo27 написа:
Позволих си да допълня за старите имена на р. Марица - Хеброс, а преди това Еброс.
За съжаление повече не зная.


Еброс - Ибър има много лесно обяснение на български, но си имам причини да не спомена тълкуването.
Ще добавя само, че има река Ибър също в Сърбия и Украйна...да не забравяме испанската Ебро:)


Хеброс/Хебро/= Ебро/Евро,Етро,Етъро/, Ентро/Янтро,Янтра/-с носовка, Цибро/виж Цибрица/, Мекро/Мокро/, Езро/Езеро/, Течро/Течло/=Течало
/Течаро,Шаваро,Чучуро/, Бищаро/Бистъро,Истъро/, и т.н.- списъкът с аналози и съвпадения може да бъде продължен до достигане на над 100 имена и понятия!
цитирай
53. sparotok - !
25.02.2011 16:53
kansandilh написа:
sparotok написа:
kansandilh написа:
sparotok, коментар 39. анонимен - река Ерма е пуснат от мене

Само да добавя:

Диалектната форма на 'кремък' е 'кремик' и 'кремен'. 'Кермен' се получава чрез метатеза от 'кремен'.
В пролома на река Места се намира крепостта Кремен.


Кремен може да има диалектна форма кермен, но моля те, обърни внимание, че няма нито едно древно свидетелство за река Кермена.
За гърците комбинацията КР, КЕР не е чужда - Крестон, Кремасте, Крусис, Кровизи...
Няма и обяснение от особеностите на българския език, което да би обяснило изпадането на началното К.


ПРИЗНАВАМ. Прав си. Изпадането на началното К не може да се обясни със звуковите закони в българския език. И в този смисъл не бих могъл със сигурност да твърдя, че 'ерма' е производна от 'кермен'. Обяснението- очевидно е друго.


Виж, може и аз да греша, просто ми беше трудно да си обясня трансформацията на кермен в ермен -ерма.

Благодаря ти за дискусията, накараме да се поразтърся за примери и така попаднах на име на тракийски град, който не познавах - Камесус, той определено е свързан с думата камы-камък.

А името на витинския град Кремиди може да е гръцкото предаване на кремъци, не вярвам обяснението да идва от гръцката кремасте -люлка.
цитирай
54. sparotok - пустош
25.02.2011 16:56
анонимен написа:
Името на р.Ерма, Ермас, а може би Ермос по-скори звучи като гръцко и ермос в превод на български означава пусто, пустош.


Има звукова прилика, но река Ерма не тече през пустош, а през райони богати на растителност. Минава и през населени места -Стрецимировци, Трън, Знеполе, Петачинци...просто няма логика да се нарече пустош...
цитирай
55. shtaparov - Окончателното обяснение:
25.02.2011 17:11
sparotok написа:
firfurfen написа:
в русенския край,в диалектния говор се използва думата ерма като храна на домашните животни

В този случай ерма е диалектен вариант на ярма - храна за животни. Ярма се смята за турцизъм, но аз лично не съм сигурен дали наистина е така...


"Ангеловият анализ" сочи,че:
1. Ярма=Йарма/Корма,Кърма/ и Харна/Храна/.
2. Ерма=Джерма/Джерман/, Стурма/Струма,Стряма/, Ерда/Арда/, Елна/Велна/
=Вална/Вълна/ и Валга/Влага/, Велка/Велека/, Ерза/Берза,Бърза,Борза,Борча-в дн.Румъния/, Ерба/Херба,Хебра/= Течла,Мокра и т.н.-имена и епитети на някои Български реки от най-дълбока древност,част от "Водното" семантично гнездо.
цитирай
56. nestinar - Прадядо казваше-"Кат'гледам бабо как се е изцибрило ,ке мрем от студ"
25.02.2011 17:21
г.Яна -София.
И си слагаше в джезвето ракиѝката!
цитирай
57. анонимен - Спараток вие непрекъснато словоблудствате
25.02.2011 17:21
Това не е история,нито лингвистика, всичките ви писания са словоблудство
цитирай
58. mrazekoff - Аз съм невеж в тази област,
25.02.2011 17:21
но ми е интересно да чета нещичко на тази тема. Възхищавам се на хора, като теб, които изследват и обясняват факти и събития от нашата история.
Благодаря ти!
цитирай
59. shtaparov - Ето отговора:
25.02.2011 17:28
анонимен написа:
sparotok написа:
Може ли да се направи и връзка с ръководителя на първия военен поход в Сибир, казашкия атаман Ермак Тимофеевич Альонин. Доколкото ми е известно казаците също си обръсват главата като оставят дълъг кичур отгоре, както и траките.


Ермас е тракийска дума, но не означава яростен. Дуриданов е този, който се опитва да я обясни чрез албанската йерм - луд, ядосан.

Ермас означава богат на стада, Ермас е въсщност и Хермес - богът на търговията и скотовъдството ( добитъкът е бил основно платежно средство в древността).

Несериозно е да се мисли, че на едната река ще се водят на водопой яретата, на другата козите, на третата овцете, на четвъртата агнетата, и всяка ще се нарича съответно наименованието на животните отиващи на водопой там.
Наименованието на река Ерма е производно от 'кремък'>'кермен' , или 'каменната река'. Река Ерма тече буйно в скалисто ждрело. От 'кермен' произхожда и 'Кремъл' в Русия.


За да няма повече препирни,Ви давам значението на селищното название Кермен,което е във връзка с "Градското" семантично гнездо. Кермен=Гарден/Граден,Градич,Градеж,Градец/,а Кремл/Кремъл/=Градол/Градар/ и Градел/Граден/, Крепъл/Крепък/=Крепощ/Крепост/!
цитирай
60. rumenige - Изключително удоволствие....
25.02.2011 17:46
Изключително удоволствие ми доставя всеки нов пост на sparotok.Не се предавай добри човече,а на критиците само им благодари за отделеното от тях време с една усмивка.
цитирай
61. ivankalilova - Благодаря, за интересните пост...
25.02.2011 17:50
Благодаря, за интересните постинги Sparotok!
Радвам се , че те има!
Поздрави!:)
цитирай
62. анонимен - Не е ли
25.02.2011 18:11
тракийски имена на български реки и езера?
цитирай
63. sparotok - хронология
25.02.2011 19:24
анонимен написа:
тракийски имена на български реки и езера?


Името траки е споменато през 8-ми век преди Христа като обобщаващо название на народите живеещи на север от гърците. Ще минат доста векове преди името българи да се наложи като обобщително за същото население живеещо на север от Гърция.

Трябва да добавя, че имената бистони, одриси, беси също са използвани като обобщителни за всички траки.
цитирай
64. sparotok - !
25.02.2011 19:25
ivankalilova написа:
Благодаря, за интересните постинги Sparotok!
Радвам се , че те има!
Поздрави!:)


Благодаря ти и аз Ванче!
цитирай
65. sparotok - критика
25.02.2011 19:29
rumenige написа:
Изключително удоволствие ми доставя всеки нов пост на sparotok.Не се предавай добри човече,а на критиците само им благодари за отделеното от тях време с една усмивка.


Благодаря ти! По принцип критиката ме радва защото се дава възможност да се провери и друга гледна точка. Когато хората сами потърсят информация по въпроса ще се убедят, че в повечето случаи съм бил прав.
Грешките са неизбежни, не си правя илюзии, че съм извършил перфектно изследване, за мен обаче не е проблем да призная, че не съм прав.

Поздрави!
цитирай
66. анонимен - Огоста ?
25.02.2011 20:16
Спароток, какво мислиш за река Огоста ? Чел съм, че идвало от "Аугуста", но уж по простонародно се изменило в "Огоста"

Други предположения ?
цитирай
67. sparotok - възможно е
25.02.2011 20:27
анонимен написа:
Спароток, какво мислиш за река Огоста ? Чел съм, че идвало от "Аугуста", но уж по простонародно се изменило в "Огоста"

Други предположения ?


Напълно е възможно Огоста да идва от Аугуста.
цитирай
68. sparotok - история
25.02.2011 20:29
mrazekoff написа:
но ми е интересно да чета нещичко на тази тема. Възхищавам се на хора, като теб, които изследват и обясняват факти и събития от нашата история.
Благодаря ти!


Благодаря ти и аз! За всеки народ е важно да знае истината за миналото си, особено днес когато светът става все по-малък и силнитесе опитват да погълнат слабите.
цитирай
69. sparotok - по същество
25.02.2011 20:33
анонимен написа:
Това не е история,нито лингвистика, всичките ви писания са словоблудство


Бихте ли уточнили защо мислите така? Ето например за най-старото име на Дунав Матоас аз давам сведението на Страбон, че Матоас значи мътен. Ако мислите, че гръцката дума АСИОС има друго значение и, че Страбон се е излъгал кажете какъв е точният превод?

Това, че нещо не ви допада не озачава, че не е верно:)
цитирай
70. sparotok - думи
25.02.2011 20:34
nestinar написа:
г.Яна -София.
И си слагаше в джезвето ракиѝката!


Надявам се да успеем да си запазим диалектните думи, те са безценно богатство.
цитирай
71. sparotok - имитации
25.02.2011 21:09
анонимен написа:
Здравейте! Отдавна чета статиите ви и им се възхищавам. Обогатих се с много и интересна информация. Извинявайте, че няма да е по темата, но отдавна ми се иска да ви задам следния въпрос свързан с практиката на изкуствена деформация на черепа. Това е добре известна практика при траки и "прабългари", но също така и при маи и много други племена и народи в различните райони на света. Винаги е белег на аристократичен произход или принадлежност към жреци, шамани. Наскоро гледах документален филм за научното изследване на мумия от крайбрежието на Перу от прединкската епоха. Тя се оказа млад шаман с деформиран череп и направена трапанация на черепа и оставена дупка в него, което той е преживял и му е служило за по-пряк контакт с боговете. Много интересно е как такива практики са разпространени навсякъде по света. Ще съм благодарен ако напишете какво знаете или мислите по въпроса.


В Тракия изкуствената черепна деформация е практикувана поне от времето на Неолита. Не съм сигурен, че и при народите от Централна и Южна Америка това е започнало толкова рано.

При всяка своя миграция траките са пренасяли своите оръдия на труда, обичаи, обреди. Най-вероятно траки са въвели изкуствената черепна деформация в Бактрия. Англо-саксите също са познавали този обичай благодарание на хуните - кимерии ( северни траки)...

Америка е твърде далече, но да не забравяме, че в изследванията на берлински университет доказаха, че старите египтяни са познавали тютюна и кокаина. Египетски сребърни съдове пък имат формата на царевица...Явно в дълбока древност е имало контакти с Новият Свят доста преди Колубм. Все пак индианците имат легенди за бели хора - богове, които са дошли от неизвестно място...

Тур Хейердал доказа, че с примитивен кораб е възможно от Европа да се стигне до Америка, а през 2-ро хил.пр. Христа като морски народи са определени траките - мизи, веси, тевкри, дардани, трауси, да не забравяме пеласгите....изводите оставям на вас.
цитирай
72. sparotok - !
25.02.2011 21:12
neprosvet написа:
"НИЕ СМЕ ПОТОМЦИ НА МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ, А НЕ НА ПРИШЪЛЦИ"...?????????
Хареса ми много постинга! Доволна съм, че научих нещо толкова различно!
Благодаря, благодаря!!!


Благодаря и аз!
цитирай
73. sparotok - !
25.02.2011 21:13
missionpossible написа:
Поздрави, поздрави! Да си жив и здрав!


Благодаря ти!
цитирай
74. sparotok - ново
25.02.2011 21:15
ckarlet написа:
От всеки твой постинг, Sparotok, научавам нови и нови факти!
Поздрави!


Благодаря Скарлетче! Виждаш ли колко много е скрито от нас от хора, които трябва да обучават децата ни...
цитирай
75. get - Едно становище относно Ерма - в смисъл "подкаменна" или "подземна"
25.02.2011 21:40
ЕРМА - Счита се че реката извира от Власинското езеро в Сърбия. На българска територия преминава през планински(КАМЕННИ) местности, като живописно ждрело при с. Петачинци. Навлизайки отново на сръбска територия, образува красив каньон край Погановския манастир.
ГЕРМАН идва от тракийската дума "герма", която означава "топъл извор", Странно но има и едноименен, такъв бог ??!
ГЕРМА – четиристранен стълб, завършващ със скулпурна глава, първоначално на бог ХЕРМЕС(?) (оттук и названието).
ХЕРМЕС – ако се зачетем в характеристиките му от "класическата елинска" митология няма да намерим нищо определено, по интересуващият ни въпрос ?!
Ако направим по-обстоен и внимателен прочит, тогава откриваме за същият, че той е пределински бог(син на Уран и Химера) !! Произходът му е от Аркадия. От тогава са и т.нар. германи(герми, унищожени нарочно през ІV в. пр.хр.), които са и фалически(!) символи. Тоест той е земно-хтонично божество, символизиращо виталните сили на земята - но има качества и на подземно(?). Освен, като такъв той е и УЧИТЕЛ НА ХОРАТА (!!). В Египет го свързват с Тот, съставителят на първописметността. Пазител на пътниците. Помагащ на героите и водещ ги при пътя им, в подземното царство на мъртвите. Съществува една интересна легенда, че желаейки да обезсмърти(направи безсмъртен(!?) надарил сина си Ефталид с неограниченост на паметта. Според Аполоний Родоски: «Той даже, когато прекоси Ахерон, (реката в царството на мъртвите) забравата не погълна неговата душа; и въпреки че той живее в обителта на сенките, - за земният свят, залят от слънце, той завинаги си е останал със споменът, за това което е виждал» !!
В по-късни времена, Хермес-Герман, започват да го наричат Трисмегист(трижди великият).
Може да се приеме, че предхожда Дионисус-Бакхус, тоест е заместен от последният !
Накратко Ерма – етимологично е ... тази която, протича между, под, камъните(земята) . – Според скромното ми мнение !

С уважение !

от Гет
цитирай
76. estolodu - Тур Хейердал доказа, че с примит...
25.02.2011 22:08
sparotok написа:
Тур Хейердал доказа, че с примитивен кораб е възможно от Европа да се стигне до Америка, а през 2-ро хил.пр. Христа като морски народи са определени траките - мизи, веси, тевкри, дардани, трауси, да не забравяме пеласгите....изводите оставям на вас.

ЗНАЕХ си. =) След Египет и Китай просто нямаше как да не следват инките, маите и другите южноамерикански предколумбови народи.
Оставащите народности/племена в списъка са:
-северноамериканските индианци(не съм много сигурен за тях)
-зулусите
-арабите
-корейците
-японците
-монголците
-аборигените
и някое друго никому неизвестно племе. :) просто няма как да не сме ги повлияли всичките до едни.
цитирай
77. miaa - Радваш душата ми:)
25.02.2011 22:28
Обичам да идвам при теб и да научавам нещо ново и интересно!
Поздрави, Sparotrk!
цитирай
78. shtaparov - Доверете се на "Анализа",приятели:
25.02.2011 23:47
анонимен написа:
Спароток, какво мислиш за река Огоста ? Чел съм, че идвало от "Аугуста", но уж по простонародно се изменило в "Огоста"
Други предположения ?


Съвсем няма да сбъркате,ако зададете тоя въпрос на мен,приятелю.Понеже Огоста/Огоща/= Ечаща/Течаща,Бучаща/. И това вече не е предположение,а окончателно обяснение!
цитирай
79. shtaparov - Гръцка имитация на Тракийски митове:
26.02.2011 00:03
80. get - Едно становище относно Ерма - в смисъл "подкаменна" или "подземна" ...

ХЕРМЕС – ако се зачетем в характеристиките му от "класическата елинска" митология няма да намерим нищо определено, по интересуващият ни въпрос ?!
Ако направим по-обстоен и внимателен прочит, тогава откриваме за същият, че той е пределински бог(син на Уран и Химера) !! Произходът му е от Аркадия. От тогава са и т.нар. германи(герми, унищожени нарочно през ІV в. пр.хр.), които са и фалически(!) символи. Тоест той е земно-хтонично божество, символизиращо виталните сили на земята - но има качества и на подземно(?). Освен, като такъв той е и УЧИТЕЛ НА ХОРАТА (!!). В Египет го свързват с Тот, съставителят на първописметността. Пазител на пътниците. Помагащ на героите и водещ ги при пътя им, в подземното царство на мъртвите. Съществува една интересна легенда, че желаейки да обезсмърти(направи безсмъртен(!?) надарил сина си Ефталид с неограниченост на паметта. Според Аполоний Родоски: «Той даже, когато прекоси Ахерон, (реката в царството на мъртвите) забравата не погълна неговата душа; и въпреки че той живее в обителта на сенките, - за земният свят, залят от слънце, той завинаги си е останал със споменът, за това което е виждал» !!В по-късни времена, Хермес-Герман, започват да го наричат Трисмегист(трижди великият).Може да се приеме, че предхожда Дионисус-Бакхус, тоест е заместен от последният !Накратко Ерма – етимологично е ... тази която, протича между, под, камъните(земята) . – Според скромното ми мнение!
С уважение ! от Гет

1.Хермес=Гермес/Гърмеж,Гърмен,Герман,Джерман/=Бога на гърма при древните Траки/Бриги,Блъги/. А Херос=Хъръз,Хръз/Слънце/,т.е.-Бога на Слънцето,чийто син или чиято еманация е бога на гърма.
2.Трисмегист=Трижмогъщ/Трижди могъщ,Трижди велик/.

Останалото,което е писано за Хермес,са късни гръцки легенди,имитиращи ранните Тракийски митове.
цитирай
80. sparotok - факти
26.02.2011 00:04
estolodu написа:
sparotok написа:
Тур Хейердал доказа, че с примитивен кораб е възможно от Европа да се стигне до Америка, а през 2-ро хил.пр. Христа като морски народи са определени траките - мизи, веси, тевкри, дардани, трауси, да не забравяме пеласгите....изводите оставям на вас.

ЗНАЕХ си. =) След Египет и Китай просто нямаше как да не следват инките, маите и другите южноамерикански предколумбови народи.
Оставащите народности/племена в списъка са:
-северноамериканските индианци(не съм много сигурен за тях)
-зулусите
-арабите
-корейците
-японците
-монголците
-аборигените
и някое друго никому неизвестно племе. :) просто няма как да не сме ги повлияли всичките до едни.


Аз се интересувам само от факти, а не от лични мнения на ограничени личности.

1. Факт е, че Тур Хайердал доказа, че дълги векове преди Новата Ера е било възможно да се прекоси Атлантическия Океан.

2. Факт е, че египтяните наричат Морски народи пеласгите, весите, траусите, дарданите, мизите, тевкрите...

3. Факт е, че в древността е имало контакт между Южна ( Централна) Америка и Египет, може да е бил един-единствен, но е имало.

Допреди откриването на белите тохарски мумии в Такла Макан никой нямаше да повярва, че преди повече от три хилядолетия в Китай е имало процъфтяваща цивилизация на европейски народ.
Генетичните изследвания на Кавали-Сфорца и др. характер на керамика, въоръжение, тип погребения, петроглифи на тохарите доказаха, че прародината на тези древни европейци са земите между Северна България и Южна Украйна.

Когато знанията на някого по даден въпрос са слаби и повърхностни по-разумно и по-почтено е да се съсродоточи в собствено проучване отколкото да говори глупости пък било и под прикритието на псевдоним.
цитирай
81. sparotok - !
26.02.2011 00:06
miaa написа:
Обичам да идвам при теб и да научавам нещо ново и интересно!
Поздрави, Sparotrk!


Благодаря ти! Радвам се, че ти е било интересно!
цитирай
82. get - Така е Спараток !
26.02.2011 09:56
sparotok написа:
estolodu написа:
sparotok написа:
Тур Хейердал доказа, че с примитивен кораб е възможно от Европа да се стигне до Америка, а през 2-ро хил.пр. Христа като морски народи са определени траките - мизи, веси, тевкри, дардани, трауси, да не забравяме пеласгите....изводите оставям на вас.

ЗНАЕХ си. =) След Египет и Китай просто нямаше как да не следват инките, маите и другите южноамерикански предколумбови народи.
Оставащите народности/племена в списъка са:
-северноамериканските индианци(не съм много сигурен за тях)
-зулусите
-арабите
-корейците
-японците
-монголците
-аборигените
и някое друго никому неизвестно племе. :) просто няма как да не сме ги повлияли всичките до едни.


Аз се интересувам само от факти, а не от лични мнения на ограничени личности.

1. Факт е, че Тур Хайердал доказа, че дълги векове преди Новата Ера е било възможно да се прекоси Атлантическия Океан.

2. Факт е, че египтяните наричат Морски народи пеласгите, весите, траусите, дарданите, мизите, тевкрите...

3. Факт е, че в древността е имало контакт между Южна ( Централна) Америка и Египет, може да е бил един-единствен, но е имало.

Допреди откриването на белите тохарски мумии в Такла Макан никой нямаше да повярва, че преди повече от три хилядолетия в Китай е имало процъфтяваща цивилизация на европейски народ.
Генетичните изследвания на Кавали-Сфорца и др. характер на керамика, въоръжение, тип погребения, петроглифи на тохарите доказаха, че прародината на тези древни европейци са земите между Северна България и Южна Украйна.

Когато знанията на някого по даден въпрос са слаби и повърхностни по-разумно и по-почтено е да се съсродоточи в собствено проучване отколкото да говори глупости пък било и под прикритието на псевдоним.


- Факт е и, че преди да бъде наречено Егейско ... морето се е наричало Тракийско !!
- А. Фол не случайно обръща внимание на таласократията !!
- Създателят на котвата е от тракийски произход !

С уважение - Гет
цитирай
83. gotenia70 - Благодаря!!!
26.02.2011 14:49
Благодаря ти,с най-голямо удоволствие чета твоите статии.Както казваш,"може и да греша".За мен,най-важното е,че опитваш.И ме е яд,че "нашите" управници и ученине не взимат отношение по въпроса,да пропагандират нашата Велика история.
Може би,както казва Славка Севрюкова,чак като откъснат наши територии,тогава ще се стреснат.
Радвам се,че има такива като теб.Продължавай все така,подръжниците ти стават все повече и повече.
цитирай
84. sparotok - история
26.02.2011 15:28
gotenia70 написа:
Благодаря ти,с най-голямо удоволствие чета твоите статии.Както казваш,"може и да греша".За мен,най-важното е,че опитваш.И ме е яд,че "нашите" управници и ученине не взимат отношение по въпроса,да пропагандират нашата Велика история.
Може би,както казва Славка Севрюкова,чак като откъснат наши територии,тогава ще се стреснат.
Радвам се,че има такива като теб.Продължавай все така,подръжниците ти стават все повече и повече.


И аз се ядосвам на нашите учени за това, че си мълчат вместо да популяризират историята ни. Има толкова много римски императори от тракийски произход - Максимин Тракиец, Максимин Дая ( Дакът), Константин Велики, Констанс, Юстин, Юстиниан, Маркиан, Лъв, Фока...
Вместо да се дава самочувствие на българите се разпространяват лъжи като това, че траките били като днешните мутри!!! Римляните, които причиняват геноцид на три континента и ограбват много народи какви са?
цитирай
85. sparotok - до GET
26.02.2011 15:51
Според Страбон VII-3-9 скитът Анахарс е изобретателят на котвата, но тъй като тези скити са от същия род както и дако-гетите ( според Дион Касий) то наистина може да се каже, че траките откриват котвата.

And when he calls Anacharsis "wise," Ephorus says that he belongs to this race, and that he was considered also one of Seven Wise Men because of his perfect self-control and good sense. And he goes on to tell the inventions of Anacharsis — the bellows, the two-fluked anchor and the potter's wheel.
цитирай
86. анонимен - траките не са били мутри, те са били ...
26.02.2011 18:15
траките не са били мутри,те са били като всички други народи-работещи и войска,лошото е,че са се били помежду си,затова и са мигрирали както и днес недоволни от живота си.Българите сме си наследници на траките,но за съжаление през турското робство са избити или избягали цвета на обществото и са останали само най-покорните хора(с малки изключения) и затова днес българското общество е като стадо овце,но това не е по наша вина малко или много,генът ни е такъв.но рано или късно ще се променим:)
цитирай
87. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
26.02.2011 18:25
"Според османски документ от средата на 17ти век - хюджет за 1647година
Драгалевците заплащат данък от 31 хиляди и 340 акчета - облог в полза на кюрекчийте,( весларите и кормчийте в императорската флота ).В този документ се споменават имената на драгалевчаните които се прехранват от занаята в морето.Ето го документа така както е поместен в сборника "Българско възраждане"1969г.Николай Генчев и Христо Христов стр.12

"Жителите - рая от село Драгалевци софийска каза :
поп Вучко, Стоян велди Михо, Кершо велди Михо,Стефан велди Недьо,
Михаил велди Павле, Славко велди Вълчо,Вучко велди Цветко,Стойо велди Марко и Иван велди Стойчо - се явиха пред пълния състав на софийски шериатски съди в присъствието на носителя на този акт,спахията Хасан Сердар ага ибни Осван ,всеки един от тях с прилично пред съда почитание изповяда и каза следното:
"За сметка на настоящата благополучна година взехме заем от спахията Мехмет ага сумата от 31340акчета,за да изплатим данака,който се следва на селото и който дължим на царското съкровище на кюркчийте (веслари и кормчий),що са на служба в сформираната императорска флота .Тоя данак се прибира от спахията на селото за сметка на правителството........."
цитирай
88. анонимен - СПАРОТОК КАРАГЬОЗОВ2
26.02.2011 18:28
езеро КЕРКИНИС..КРЕМИДИ-ЛУК...КИКОН-ЛЕБЕД...ПЕЛАРГОС-ЩЪРКЕЛ
Мирмис - мравка.Донес=Хтонес=страна,земя..МИРМИДОНЕС...МАКЕДОНЕС
Псевдо-ПАВЛЕ. НЕ СИ ПОДГОТВЕН!!!
цитирай
89. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
26.02.2011 18:29
Френския поет и пътешественик Ламартин (живял и в Пловдив) пише в пътеписите си:
"Българите са най-изкусните моряци в Черно море."
- Френският географ Ксавие дьо Хел описва строежа на различни плвателни съдове от български майстори и също подчертава умението на българските моряци.
цитирай
90. dbs - SPAROTOK,МОЛЯ ЗА ВНИМАНИЕ!
26.02.2011 20:10
Sparotok, завиждам на енергията Ви. Несъмнено тя е насочена в полза на България. Но ако не търсите друго освен популизъм, изследванията Ви трябва да са насочени и в полза на истината. В своята работа един истински учен никога не се ограничава с една РАБОТНА хипотеза. Дали сме славяни, траки, българи, тюрки или арийци, дали сме местно население или пришълци на Балканите, едва ли ще се реши днес и още по малко поради лингвистични сравнения. По добре е да се работи по всички хипотези и се събират автентични доказателства: документи, археологически данни, резултати от антропологически и генетични изледвания, информация за бита на интересуващите ни групи, връзките помежду им. Не се съмнявам, че ще излязат наяве много нови факти, не само у нас, а и по-света. Бъдете готови да ги приемете.
КОНКРЕТНО ЗА ТРАКИТЕ. Нямам нищо против тях, а само срещу слявяните. Обективно живеем на земите им и с право заявяваме, че имаме дял от наследството им. Когато поднясяте информация обаче, че траките са българи, моля поднесете и всички доказателства на гърците, които ги считат също за свои. Така е коректно. А релациите траки - елини са много повече и по-лесно доказауеми, от релациите траки-българи. Имам две сериозни забележки:
1.Няма данни, че траките участват като активна страна в обособяването на българската държава!
2.Аспарух в никакъв случай не е безразсъден държавник. Той премества България в земите и дори пред портите на най-великата империя по това време Византия. ТОВА ОЗНАЧАВА САМО ЕДНО: Аспарух е уверен, че разполага с военна сила и култура най малкото равни на византийските! Моля Ви, никога не забравяйте това!
цитирай
91. sparotok - ???
26.02.2011 20:25
dbs написа:
Sparotok, завиждам на енергията Ви. Несъмнено тя е насочена в полза на България. Но ако не търсите друго освен популизъм, изследванията Ви трябва да са насочени и в полза на истината. В своята работа един истински учен никога не се ограничава с една РАБОТНА хипотеза. Дали сме славяни, траки, българи, тюрки или арийци, дали сме местно население или пришълци на Балканите, едва ли ще се реши днес и още по малко поради лингвистични сравнения. По добре е да се работи по всички хипотези и се събират автентични доказателства: документи, археологически данни, резултати от антропологически и генетични изледвания, информация за бита на интересуващите ни групи, връзките помежду им. Не се съмнявам, че ще излязат наяве много нови факти, не само у нас, а и по-света. Бъдете готови да ги приемете.
КОНКРЕТНО ЗА ТРАКИТЕ. Нямам нищо против тях, а само срещу слявяните. Обективно живеем на земите им и с право заявяваме, че имаме дял от наследството им. Когато поднясяте информация обаче, че траките са българи, моля поднесете и всички доказателства на гърците, които ги считат също за свои. Така е коректно. А релациите траки - елини са много повече и по-лесно доказауеми, от релациите траки-българи. Имам две сериозни забележки:
1.Няма данни, че траките участват като активна страна в обособяването на българската държава!
2.Аспарух в никакъв случай не е безразсъден държавник. Той премества България в земите и дори пред портите на най-великата империя по това време Византия. ТОВА ОЗНАЧАВА САМО ЕДНО: Аспарух е уверен, че разполага с военна сила и култура най малкото равни на византийските! Моля Ви, никога не забравяйте това!


Не разбирам какво искате да кажете с това - "Когато поднясяте информация обаче, че траките са българи, моля поднесете и всички доказателства на гърците, които ги считат също за свои. Така е коректно".

Нечувана наглост е от страна на гърците да считат траките за свои! Кой стар автор твърди подобно нещо, за какви "доказателства" говорите?
Казвате - Няма данни, че траките участват като активна страна в обособяването на българската държава!
Има данни, но вие не сте си направили труда да ги проучите. В продължение на хиляда години българите са отъждествявани с мизи – тракийски народ. Като започнем със Св. Йероним през 4-ти век, после Д. Хоматиян, Михаил Аталиат... и завършим с Йоан Кантакузин, който в 14-ти век отъждествява българите с тракийския народ мизи.

Така наречените стари славяни нямат нищо общо с руснаци, поляци, чехи и т.н. а са всъщност старите гети както обяснява Теофилакт Симоката.

Дунавска България е съюз на гети ( славяни) и мизи ( българи), а за гетите и мизите Страбон казва, че са от един род и говорят един език.

Е, как да няма сведения, че тракийски народи са основали Дунавска България? Напълно естествено е, че имената на народите се променят. Прокопий казва – германите, които ние днес назоваваме франки. Персите пък са наричани още артеи и кефени, гърците – елини и данайци...

Разумно е преди да критикувате да прочетете повече от един автор, а и да извършите свое собствено проучване вместо да ползвате остарели клишета.
цитирай
92. анонимен - До 95. dbs
26.02.2011 20:39
dbs 95 написа:
[ 2.Аспарух в никакъв случай не е безразсъден държавник. Той премества България в земите и дори пред портите на най-великата империя по това време Византия. ТОВА ОЗНАЧАВА САМО ЕДНО: Аспарух е уверен, че разполага с военна сила и култура най малкото равни на византийските! Моля Ви, никога не забравяйте това! [/quote]

Това означава само едно: Аспарух знае, че от сам Дунава са негови роднини и не навлиза в чужди земи, и не ще има съпротива от населението, а от имперската воиска. Второ, Аспарух не мести България, а разширява своите владения, като прибавя към неговата северозападна част от Стара Велика България. Земите на Аспарух на юг от Дунава са едно цяло с териториите му простиращи се до Днепър. На югоизток са владенията на брат му Боян, а до него хазарите . Аспарух загива в бой с хазарите на Днепър( източната граница на Аспарухова България)
цитирай
93. sparotok - български мореплаватели
26.02.2011 20:50
анонимен написа:
Френския поет и пътешественик Ламартин (живял и в Пловдив) пише в пътеписите си:
"Българите са най-изкусните моряци в Черно море."
- Френският географ Ксавие дьо Хел описва строежа на различни плвателни съдове от български майстори и също подчертава умението на българските моряци.


Ние си имаме своя стара терминология от областта на корабоплаването -

ЯДРО -мачта, платно
КРЪМА -кърма
КРЪМЬНИКЪ - кормчия
НыРЪ -водолаз
ЛАДИЙ -лодка
КОРАБЪ-кораб
КОРАБЛЕНИКЪ -моряк
КОТЪКА-котва
ОНЖЕ -въже, верига
ПЛАВА -рибарска межа
ПЛАВАТИ - плавам ( идентично на ведическото ПЛАВАТИ -плавам)

Ако дедите ни бяха степни номади щяха да заемат думи от римляни и гърци. Вижда се обаче точно обратното - римляни и гърци са заели от нас! CARABOS, CARABUS, KAROUTA са си наши думи!
цитирай
94. bizcocho - Балсам си ти за душицата ми:), но ...
26.02.2011 20:57
Балсам си ти за душицата ми:), но коментариите ти изчитам от тук, от там, защото се обърквам:)
цитирай
95. dbs - SPAROTOK,МОЛЯ ЗА ВНИМАНИЕ-2!
26.02.2011 21:06
Ако не сте разбрали за какво Ви пиша е тъжно. Връщам, се към една друга мисъл, с която преди време се съгласихте: В днешно време много хора обичат да четат и слушат най-вече себе си.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТРАКИТЕ ДА СА АКТИВНА СТРАНА В ОБОСОБЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА? Тракийски военни отряди и военачалници в защита на българската държава. Договори, платени данъци, културно наследство и изобщо всякакеи данни за тях на територията на България след 681г.

МОля, сега Вие сте на ход.
цитирай
96. sparotok - коментари
26.02.2011 21:08
bizcocho написа:
Балсам си ти за душицата ми:), но коментариите ти изчитам от тук, от там, защото се обърквам:)


Да ти кажа честно, някои коментари внасят смут и в моята душа:))
Хубава вечер!
цитирай
97. dbs - До 97
26.02.2011 21:12
Разширяване, означава да се запази предишната територия и да се добави нова, нали? Къде е предишната столица на България- ФАНАГОРИЯ и къде е новата ПЛИСКА? Къде са загубените земи от днешните краснодарски край и източна украйна? Простете ми, но не съм съгласен с Вас. Аспарух ПРЕМЕСТВА бащината държава на ЮГОЗАПАД.
цитирай
98. sparotok - факти
26.02.2011 21:19
dbs написа:
Ако не сте разбрали за какво Ви пиша е тъжно. Връщам, се към една друга мисъл, с която преди време се съгласихте: В днешно време много хора обичат да четат и слушат най-вече себе си.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТРАКИТЕ ДА СА АКТИВНА СТРАНА В ОБОСОБЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА? Тракийски военни отряди и военачалници в защита на българската държава. Договори, платени данъци, културно наследство и изобщо всякакеи данни за тях на територията на България след 681г.

МОля, сега Вие сте на ход.


За пореден път казвам - Интересуват ме само фактите, не мненията на този и онзи.

1. Факт е, че българите в продължение на 1000 години са отъждествявани с мизите - тракийски народ.
2. Факт е, че типичната за старите българи черепна деформация се практикува в земите на Мизия още от времето на Неолита.
3. Факт е, че землянките и полуземлянките на старите българи са неотличими от тези на мизите.
4. Факт е, че рефлексният лък на старите българи и поне 5 вида стрели са ползвани от мизите векове преди Аспарух да се роди.
5.Факт е, че старобългарски имена като Борис, Телец, Мостич са просто вариант на тракийсите Борискос, Телеф, Мостис...

Вие говорехте някакви безмислици, имало доказателства за роднинството на гърците с траките, пак Ви питам - къде са доказателствата, или става дума само за желания, кой стар автор определя траки и гърци като сродни народи?

Толкова ли е трудно за проумяване следното, елементарно е:
Дунавска България е съюз на гети ( славяни) и мизи ( българи), а за гетите и мизите Страбон казва, че са от един род и говорят един език.

Е, как да няма сведения, че тракийски народи са основали Дунавска България? Напълно естествено е, че имената на народите се променят. Прокопий казва – германите, които ние днес назоваваме франки. Персите пък са наричани още артеи и кефени, гърците – елини и данайци...



Аз ползвам свидетелства на стари автори, Вие го удряте на празнословие, така не се прави дискусия. Или поднесете факти и исторически извори, или седнете и прочетете история.
цитирай
99. анонимен - за траките
26.02.2011 21:21
Дълбок поклон пред такива Патриоти като Вас sparоtok!
Как да си представим по друг начин истината?
Има ли данни които да разказват че траките са изчезнали от нашите земи и тук до идването на Аспарух не е имало никакво население?
И още въпроси !
Пристига Аспарух- колко човека е наброявало това племе идващо от Азия?
Могло ли е да претопи и да асимилира местното тракийско ?
Има ли логика идващото с Аспарух население да е по-много бройно от местното,трайно установено с поминък,със земи ,традиции ,култура ,религия?
и още и още въпроси ,на които отговорът е само един-не трябва българската наука да утвърждава ,че траките са изчезнали и са асимилирани от българи и славяни-това просто е нямало как да стане ,тъкмо обратното-ние сме наследници на траките и колкото сме българи и славяни (във възприеманият от всички смисъл),толкова сме и траки!
цитирай
100. sparotok - пълна глупост
26.02.2011 21:29
dbs написа:
Разширяване, означава да се запази предишната територия и да се добави нова, нали? Къде е предишната столица на България- ФАНАГОРИЯ и къде е новата ПЛИСКА? Къде са загубените земи от днешните краснодарски край и източна украйна? Простете ми, но не съм съгласен с Вас. Аспарух ПРЕМЕСТВА бащината държава на ЮГОЗАПАД.


Господине, много неща не са ви ясни. Траките не са едно, а много племена с различни столици - Била Зора, Ямворина, Визия, Гордион, Сармисегетуза...единна държава не е имало.

През 7-ми век в земите около Азовско море са били най-източните тракийски селища, това не означава, че хората живеещи под римска власт ( на юг от Дунава) са различен народ. След идването на Аспарух не се променят нито погребалните ритуали, нито домашната керамика, нито жилищата, нито стила на крепостите стени. Това означава, че не са дошли чужденци, а траки, които са желаели да живеят на свобода извън границите на Източната Римска Империя.

Ако не е била хазарската агресия траките щяха да си запазят и земите на север от Кавказ.
цитирай
101. bgwest - Ако не сте разбрали за какво Ви пиша е ...
26.02.2011 21:33
dbs написа:
Ако не сте разбрали за какво Ви пиша е тъжно. Връщам, се към една друга мисъл, с която преди време се съгласихте: В днешно време много хора обичат да четат и слушат най-вече себе си.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТРАКИТЕ ДА СА АКТИВНА СТРАНА В ОБОСОБЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА? Тракийски военни отряди и военачалници в защита на българската държава. Договори, платени данъци, културно наследство и изобщо всякакеи данни за тях на територията на България след 681г.

МОля, сега Вие сте на ход.



О,НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ-казвайки го Паисий е имал впредвид точно такива като вас.
Няма кой да ви обяснява всичко от"А" до "Я",Господине.
цитирай
102. dbs - SPAROTOK,МОЛЯ ЗА ВНИМАНИЕ-3!
26.02.2011 21:33
И така, моля да обобщим. ВИЕ НЯМАТЕ НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА към днешна дата за активно участие на траките в обособяването на българската държава, нали?

Не съм писал никакви "безумства" че траките и елините са роднини. Моля не добавяйте друг смисъл на коментара ми. В думите ми няма празнословие, а само анализ. В една подобна дискусия се опитайте да мислите и не да търсите врагове.

КОЛКОТО ДО СЛЯВЯНИТЕ (гетите):Славяните също нямат никакъв съществен принос в създаването на българската нация и история. Аспарух сключва съюз със седем заварени племена едно от които северите, живеещи около днешния град Търново, са доказано готи. Те са оставили местни топоними като Ресен, Русаля, Росица, а славяните нито един по българските земи. Аспарух бързо се убеждава в ненадеждността на славянските дружини и преселва славяните на север от р.Дунав, а северите в района на Варна за да пазят морската ни граница. Още едно готско племе, заселило се в района на Трън се влива в българския етнос при разширениетио на българските земи по времето на кхан Крум. Така,че русите коси на българките идват по скоро от Швеция, а не от славянските земи :)

Друга интересна особеност. Славяните получават собствени имена едва с покръстването си. Преди това имената им са като при индианците от Северна Америка, според някаква особеност-Чьорний, Рижик, Плахи и др.

Някои съветски историци извеждат произхода на славянството от думата СЛАВА. нищо подобно. Названието им произлиза от скловени - РОБИ. Славяните са роби на руските варяги до 1861г, когато робството официално е отхвърлено със закона за отмяна на крепостното право.
цитирай
103. sparotok - глупост
26.02.2011 22:11
dbs написа:
И така, моля да обобщим. ВИЕ НЯМАТЕ НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА към днешна дата за активно участие на траките в обособяването на българската държава, нали?

Не съм писал никакви "безумства" че траките и елините са роднини. Моля не добавяйте друг смисъл на коментара ми. В думите ми няма празнословие, а само анализ. В една подобна дискусия се опитайте да мислите и не да търсите врагове.

КОЛКОТО ДО СЛЯВЯНИТЕ (гетите):Славяните също нямат никакъв съществен принос в създаването на българската нация и история. Аспарух сключва съюз със седем заварени племена едно от които северите, живеещи около днешния град Търново, са доказано готи. Те са оставили местни топоними като Ресен, Русаля, Росица, а славяните нито един по българските земи. Аспарух бързо се убеждава в ненадеждността на славянските дружини и преселва славяните на север от р.Дунав, а северите в района на Варна за да пазят морската ни граница. Още едно готско племе, заселило се в района на Трън се влива в българския етнос при разширениетио на българските земи по времето на кхан Крум. Така,че русите коси на българките идват по скоро от Швеция, а не от славянските земи :)

Друга интересна особеност. Славяните получават собствени имена едва с покръстването си. Преди това имената им са като при индианците от Северна Америка, според някаква особеност-Чьорний, Рижик, Плахи и др.

Някои съветски историци извеждат произхода на славянството от думата СЛАВА. нищо подобно. Названието им произлиза от скловени - РОБИ. Славяните са роби на руските варяги до 1861г, когато робството официално е отхвърлено със закона за отмяна на крепостното право.


Все си мислех, че съм виждал дивотии, но днес се уверих, че може и по-зле:)

Анализ господине се прави въз основа на исторически извори и данни от археология и ономастика, а не въз основа на мнения.

Склавус не е нито латинска, нито гръцка дума, а етноним превърнал се в символ за роб. Ланинските и гръцки думи за роб са - фамулус, верна, сервус, дулос...
цитирай
104. sparotok - безнадежден случай
26.02.2011 22:13
bgwest написа:
dbs написа:
Ако не сте разбрали за какво Ви пиша е тъжно. Връщам, се към една друга мисъл, с която преди време се съгласихте: В днешно време много хора обичат да четат и слушат най-вече себе си.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТРАКИТЕ ДА СА АКТИВНА СТРАНА В ОБОСОБЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА? Тракийски военни отряди и военачалници в защита на българската държава. Договори, платени данъци, културно наследство и изобщо всякакеи данни за тях на територията на България след 681г.

МОля, сега Вие сте на ход.



О,НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ-казвайки го Паисий е имал впредвид точно такива като вас.
Няма кой да ви обяснява всичко от"А" до "Я",Господине.


За този човечец е подходяща една фраза от "Ад" - Надежда всяка тука оставете!:)
цитирай
105. get - - Още малко допълнение, по отношение на Котва-та !
26.02.2011 22:46
sparotok написа:
анонимен написа:
Френския поет и пътешественик Ламартин (живял и в Пловдив) пише в пътеписите си:
"Българите са най-изкусните моряци в Черно море."
- Френският географ Ксавие дьо Хел описва строежа на различни плвателни съдове от български майстори и също подчертава умението на българските моряци.


Ние си имаме своя стара терминология от областта на корабоплаването -
...
КОТЪКА-котва

Цитирам ви по Павзаний(ІІв.пр.н.е) и Страбон(Ів.пр.н.е.) , които твърдят, че котвата е изобретена:
- По първият - котвата(форма-класическа с рога, ОТ ДЪРВО с тежести) е изобретена от фригийският(тракийски) цар Мидас в VІІ в. пр.хр.;
- Вторият - МЕТАЛНАТА котва(класическа с рога) е конструирана от философа, основател на школата на циниците Анахарсис(VІв.пр.хр.), скит по произход.
Та това накратко и наспроти отрицателите на на трако-скитската Таласократия (мореплаване).
- По отношение на Анахарсис - Плутарх, го посочва, като един от СЕДЕМТЕ МЪДРЕЦИ на антична Елада ... Да, да ! - именно него скита :)) !

По отношение на възприетото наименование на котвата по света - аnсога(ит.), ancre(фр.), anchor(англ.), якор(в рус. от англ.) - е прието, че тя е взета от гръцкия корен ancura. Малко разяснения и етимология, наименованието идва от специфичната форма на конструкцията на котвата, т.е. огънато(под ъгъл). На гръцки не знам колко има смисъл думата, но на старобългарски, е анг=ангъл=ъгъл, о(ъ)нглос-онгъл.

sparotok написа:
Ако дедите ни бяха степни номади щяха да заемат думи от римляни и гърци. Вижда се обаче точно обратното - римляни и гърци са заели от нас! CARABOS, CARABUS, KAROUTA са си наши думи!


- Така е :) !

С уважение !

от Гет
цитирай
106. анонимен - Да, да...
26.02.2011 22:55
Спароток, веднага ще се съглася с Вас с оценката Ви за написаното от dbs - глупост! Ще добавя - свръхглупава глупост, глупост до видиотяване! Славянската съставка на българския народ е, IMHO, вероятно най-значителната. Към нея можем да добавим много, много други и аз мога да мотивирам солидно това твърдение. И с лингвистични данни, и исторически, и с разсъждения на тема генетика. На господин dbs препоръчвам много соден селски сапун, керемидка или пемза да се отрие от славянското. Не е лошо да се ограмоти на тема славяни и викинги. Но, трябва да признаем, че човек е такъв, какъвто се чувства...
цитирай
107. sparotok - до ГЕТ - ANKYRA
26.02.2011 23:00
ANKYRA отговаря на тракийската АНГИТ, чийто по-нов вариант е ОНКОТЪ, ОНГЪЛ -ъгъл, т.е. нещо криво.
цитирай
108. sparotok - славяни
26.02.2011 23:14
анонимен написа:
Спароток, веднага ще се съглася с Вас с оценката Ви за написаното от dbs - глупост! Ще добавя - свръхглупава глупост, глупост до видиотяване! Славянската съставка на българския народ е, IMHO, вероятно най-значителната. Към нея можем да добавим много, много други и аз мога да мотивирам солидно това твърдение. И с лингвистични данни, и исторически, и с разсъждения на тема генетика. На господин dbs препоръчвам много соден селски сапун, керемидка или пемза да се отрие от славянското. Не е лошо да се ограмоти на тема славяни и викинги. Но, трябва да признаем, че човек е такъв, какъвто се чувства...


Признавам, че названието славяни е доста объркано. Смятам обаче, че трябва да се прави разграничение между славяните споменати от Pseudo-Caisareis, Procopius, Simoccata и хората наричани днес славяни.

Ето, викингите са германски народ, но Цезар определено не се сражава с викинги. В началото названието германи е използвано само за хората граничещи с галите. При славяните работата е същата - те са старите гети, които не са изчезвали никъде. През 6-ти век славяни се споменават само в старите земи на гетите. Ще минат векове преди народи със сродни езици да получат това название...

Старите славяни -гетите са роднини с антите, защото антите са скитски народ, През 1-ви век Плиний ги споменава като съседи на кимериите ( наречени по-късно българи).

Старите славяни -гетите са роднини с вендите ( венети) защото тези последните са илири, а траки и илири са сродни народи.

Родството на славяните-гети с антите-скити и вендите-илири обяснява защо в Украйна ( земя на скитите) има река Ибър, също и в Сърбия ( земя на илири) има река Ибър...има още много примери.
цитирай
109. анонимен - Май нещо много смесихте понятията
27.02.2011 01:32
анонимен написа:
Спароток, веднага ще се съглася с Вас с оценката Ви за написаното от dbs - глупост! Ще добавя - свръхглупава глупост, глупост до видиотяване! Славянската съставка на българския народ е, IMHO, вероятно най-значителната. Към нея можем да добавим много, много други и аз мога да мотивирам солидно това твърдение. И с лингвистични данни, и исторически, и с разсъждения на тема генетика. На господин dbs препоръчвам много соден селски сапун, керемидка или пемза да се отрие от славянското. Не е лошо да се ограмоти на тема славяни и викинги. Но, трябва да признаем, че човек е такъв, какъвто се чувства...

Нещо бъркаме езика с етноса. Първо: генетически съвременните българи сме от класически, източносредиземноморски тип. Славянската част е по-малко от 12% от българския ген. Комунистическият "разказ" за "славянското море" и едва ли не символичното присъствие на старите българи буди само смях. Малък брой българи не биха били в състояние да водят самостоятелно война с Византия, да не говорим, че при хан Тервел са изклали между 20000 и 30000 от 80 хилядната армия на арабите пристигнала с 1800 кораба. Славяните са били отговорни само за защита на Северозападна България по онова време, но под българско командване, което се променя по-късно. А че езикът е славянски - никой мисля не спори. Този език е избрал цар Борис Покръстител, защото чрез него е вкарал християнството и е отрязал връзката с тенгризма на българите. Но да не забравяме, че българският език е единствения славянски, аналитичен език - т.е. без падежи а с членуване и с богата система от времена за разлика например от руския, който има само минало (1 брой), сегашно и бъдеще. Що се отнася до думите за които говори sparotok - той обича да залита: думи като пяна, река, тъмен напр. звучат подобно на всички славянски езици. А как ще ми обясниш sparotok защо уйгурите в Урумчи, Китай наричат планината "бърдо" и киселото мляко "кътхък"? За кътъкът някой може да каже, че е турцизъм, но бърдо?
цитирай
110. анонимен - другаря спароток много е дебелоок!!!
27.02.2011 09:30
не сприраш да повтаряш, че боравиш с факти, не спираш да "съветваш" много по-образовани от теб да четат повече, публикуваш някакви си успоредици, а истината, че ти не познаваш старогръцки и латински, а уж четеш автори, писали на тези езици, което автоматично води до заключението, че нищо не разбираш. как си позволяваш да говориш за етимология на думи, ползвайки английски преводи! радват ти се сума боси в материята, но екипирани с клакьорски помпони комплексирани хорица, които на драго сърце биха приели гръцки паспорт и минимална пенсия от тяхната страна. нали си падаш по фактите. как най-великите на земята живеят в дива мизерия? ами или не са били най, или величието на предците няма никакво значение. или и двете.
айде сега, пак ли няма да ми публикуваш мнението.
цитирай
111. анонимен - До 102. dbs. Така ли се мести държава...
27.02.2011 12:59
dbs написа:
Разширяване, означава да се запази предишната територия и да се добави нова, нали? Къде е предишната столица на България- ФАНАГОРИЯ и къде е новата ПЛИСКА? Къде са загубените земи от днешните краснодарски край и източна украйна? Простете ми, но не съм съгласен с Вас. Аспарух ПРЕМЕСТВА бащината държава на ЮГОЗАПАД.


Човече, държавата(имам предвид страна) не е чувал картофи, който преместваш където си искаш. Една страна може да разширява териториите си, да ги намалява, може и да изчезне(да бъде заробена, поделена между други държави и т. н.), но само фантастите преместват една държава(страна) от една територия на друга, просто ей така. Ако не ти се чете, най-простото което можеш да направиш е да погледнеш в който си искаш атлас по история и ще се убедиш, че източната граница на Аспарухова България е Днепър, а южната след преминаването на Дунава се установява по Стара планина. Аспарух РАЗШИРЯВА на Юг неговата част от Стара Велика България, останалата част(където ти търсиш Фанагория) се управлява от брат му Боян, който е васал на хазарите.
Я, ми отговори на въпросът: Защо Алцек не премести България на Апенините?
цитирай
112. анонимен - RJANA
27.02.2011 15:29
voinov50 написа:
а родът Костурковци, живеещи в с. Брежани - в полите на връх Пирин, наричат реката дето слиза от върха също Ржана ( на картите е Брежанска река).
Доколкото знам, Костурковци са бежанци от Югозападна Македония и района на Костур...


Blizo do Vakarel sashto ima mahala i reka s imeto Rjana. Izvinete za latinicata.
цитирай
113. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
27.02.2011 16:20
dbs написа:
Къде е предишната столица на България- ФАНАГОРИЯ и къде е новата ПЛИСКА? Къде са загубените земи от днешните краснодарски край и източна украйна? Простете ми,....

Стига стози русизъм "Фанагория" В източниците е Фанагурис, което е гръцка транскрипция на Панагюрище.Достоверния източник е Прокопий Кесарийски , който пише:
„Два други неголеми града, наричани Кепа и Фанагурис от древността са подчинени на римляните и такива бяха и в мое време.“
Именно „Фанагурис”, а не Фанагория, Фанагура и т.н.
Името „Панагюрище” повдига завесата на много тайни от Българската история. Да не забравяме, че е бил столица на БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА. От този град именно тръгва ЮстинианІІ , за да се възкачи с помоща на Българите на имперския престол в 705г от Р. Хр. «ПАНАГИРИЩе/Фанагурис, е голямо търговско средище до 10в. от Р. Хр., а според редица учени, най-голямото открито до сега в причерноморския регион.” Имаме пълно покритие между името и социалната функция на селището. Това име не е променяно векове, нещо доста необичайно в древността, още повече, ако градът е бил кръстен на неизвестния до 12в. сл. Р. Хр. грък “Фанагор”. Старата българска дума «панагюрище», означава територия на която се правят панагири , т.е. място за търговия.
За жителите на сегашното Панагюрище,Каравелов веднъж се е изказал, че имали татарски физиономии. На един копривщенец му показвали етнографски атлас и той като видял волжски татарин и възкликнал "Клинка", демек панагюрец.
цитирай
114. анонимен - Доста повърхностни "дока...
27.02.2011 16:33
Доста повърхностни "доказателства", че сме местно население. Нека не се превръщаме в македонски граждани и да уважаваме историята си. Все едно да кажеш, че чрез думата "мама" (на галено мам в щатите) се доказва български произход на американците. Българите определено (според всички възможни извори) идват на Балканския полуостров. Със сигурност има езикови заемки от траките и обратно, но не може на базата на натаманена етимология да се "доказва" нещо такова като произход
цитирай
115. sparotok - всички възможни извори
27.02.2011 18:11
анонимен написа:
Доста повърхностни "доказателства", че сме местно население. Нека не се превръщаме в македонски граждани и да уважаваме историята си. Все едно да кажеш, че чрез думата "мама" (на галено мам в щатите) се доказва български произход на американците. Българите определено (според всички възможни извори) идват на Балканския полуостров. Със сигурност има езикови заемки от траките и обратно, но не може на базата на натаманена етимология да се "доказва" нещо такова като произход


Прощавайте, но знанията ви по история са твърде повърхностни, за да твърдите, че - " Българите определено (според всички възможни извори) идват на Балканския полуостров"

1. През 4-ти век Св. Йероним пише -Moesia hic et Vulgaria - Мизия, също и България.
2. В края на 4-ти, началото на 5-ти век Орозий Павел определя земите на българите като територията от Гърция до Каринтия ( днешна Австрия).
3.През 6-ти век Прокопий свидетелства, че утигурите (основали Дунавска България) са наричани в старо време кимерии, а кимериите са древен тракийски народ обитаващ както Тракия, кака и земите около Азовско Море.
4.Лъв Дякон отъждествява българите с мизи - древен тракийски народ.
5.Д.хоматиан също отъждествява българите с мизите.
6. Михаил Аталиат обяснява, че старото име на българите е мизи.
7. Йоан Малала определя българите като потомци на траките.
8.Йоан Цеца твърди, че българите от неговото време са същият народ, от който Ахил Пелеев е набрал бойци за Троянската война.
9. Фулко обяснава в своите писание, че в древността българите са били познати като траки.
10. Описвайки тракийския бунт от началото на 6-ти век - 513 година ( т.е. 167 години преди идването на Аспарух) Йоан Антиохийски нарича Тракия - Провинция България.
11. Г.Кодин твръди, че градовете с български имена -Приска и Преслав са строени по времето на Константин Велики - 4-ти век.

Забиването на главата в пясъка и фанатичното отричане на извори не е научен метод господине (госпожо) :)
цитирай
116. sparotok - етимологии
27.02.2011 18:18
анонимен написа:
не сприраш да повтаряш, че боравиш с факти, не спираш да "съветваш" много по-образовани от теб да четат повече, публикуваш някакви си успоредици, а истината, че ти не познаваш старогръцки и латински, а уж четеш автори, писали на тези езици, което автоматично води до заключението, че нищо не разбираш. как си позволяваш да говориш за етимология на думи, ползвайки английски преводи! радват ти се сума боси в материята, но екипирани с клакьорски помпони комплексирани хорица, които на драго сърце биха приели гръцки паспорт и минимална пенсия от тяхната страна. нали си падаш по фактите. как най-великите на земята живеят в дива мизерия? ами или не са били най, или величието на предците няма никакво значение. или и двете.
айде сега, пак ли няма да ми публикуваш мнението.


Господине ( или госпожо ?), притежавам завидно голяма библиотека съдържаща както обикновени, така и етимологически речници. Служа си с тях при разработката на статиите си. Ако не съм сигурен в нещо имам приятели владеещи гръци и латински, винаги мога да ползвам техните съвети.

Вие дори не можете да критикувате. Хайде, предложете верното тълкуване и обяснете къде по-точно съм сгрешил.

Май е вярна максимата, че критикуващият е като някой който уж знае пътищата най-добре, но не притежава необходимите качества за шофьорска книжка...:)
цитирай
117. sparotok - до анонимен 114 - бърдо
27.02.2011 18:32
Уважаеми господине ( госпожо), вие питате - А как ще ми обясниш sparotok защо уйгурите в Урумчи, Китай наричат планината "бърдо" и киселото мляко "кътхък"? За кътъкът някой може да каже, че е турцизъм, но бърдо?

Ако думата бърдо наистина присъства в уйгурския то означава, че тя е внесена от народ говореш славянски език, защото бърдо присъства не само в български, но също в сръбски, хърватски, словенски, руски, украински...Ето, вижте сам http://promacedonia.com/ber_1/101.jpg

Сред уйгурите има доста хора със светли коси и сини очи. Генетичното изследване на Кавали-Сфорца показа, че доста от уйтурите са носители на генетичния маркер Р1 а1, който е доминираш при народи като украйнци и поляци.

Ако имате червено минало и сега съвестта ви гризе едва ли ще я успокоите парадирайки с изрази като - Комунистическият "разказ" за "славянското море" ...
Не знам Ганчо Ценов, Цани Гинчев, Г.Сотиров и др. да са били комунисти:))
Комунистите в България осмяха и забраниха тези автори, комунистите в Русия избиха 60 000 000 души.

Изяснете си първо понятието славяни, историческите славяни нямат нищо общо с руснаци, поляци и т.н.
цитирай
118. анонимен - Уважаеми господине ( госпожо), вие ...
27.02.2011 22:16
sparotok написа:
Уважаеми господине ( госпожо), вие питате - А как ще ми обясниш sparotok защо уйгурите в Урумчи, Китай наричат планината "бърдо" и киселото мляко "кътхък"? За кътъкът някой може да каже, че е турцизъм, но бърдо?

Ако думата бърдо наистина присъства в уйгурския то означава, че тя е внесена от народ говореш славянски език, защото бърдо присъства не само в български, но също в сръбски, хърватски, словенски, руски, украински...Ето, вижте сам http://promacedonia.com/ber_1/101.jpg

Сред уйгурите има доста хора със светли коси и сини очи. Генетичното изследване на Кавали-Сфорца показа, че доста от уйтурите са носители на генетичния маркер Р1 а1, който е доминираш при народи като украйнци и поляци.

Ако имате червено минало и сега съвестта ви гризе едва ли ще я успокоите парадирайки с изрази като - Комунистическият "разказ" за "славянското море" ...
Не знам Ганчо Ценов, Цани Гинчев, Г.Сотиров и др. да са били комунисти:))
Комунистите в България осмяха и забраниха тези автори, комунистите в Русия избиха 60 000 000 души.

Изяснете си първо понятието славяни, историческите славяни нямат нищо общо с руснаци, поляци и т.н.

Първо да изясним началото: аз нямам име в блог.бг, просто го чета понякога. Второ, произходът ми е от Източна Тракия откъдето прадядо ми буквално е бягал от турците едва 12-годишен през 1913, които заклали майка му и братчето му, а баща му бил доброволец в Българската Армия . Ако Вие сте бивш комунист или бивш кандидат за такъв, аз такъв не съм бил (на 31 год. съм) и моите родители не са били никога такива.
Лингвистиката е слабата Ви страна, от книгите и интернет по-далеч не сте отишли в грандиозните си проучвания и много обичате чрез простия факт, че българският, славянските и езикът на траките, гърците са Индо-Европейски езици да си жонглирате с думи и понятия, когато те Ви служат добре.
Слава Богу, че не сте фактор в науката!
цитирай
119. sparotok - до анонимен 123
27.02.2011 22:49
Уличих Ви в евтина лъжа и май се изплашихте от многото извори, на които можете да противопоставите само късните писания на Теофан, Никифор и един заблуден арменски историк:)

Според вас - " Българите определено (според всички възможни извори) идват на Балканския полуостров"...

Аз ви показах, че се лъжете но, вие нямахте доблестта да признаете, че сте сбъркали и задълбавате в индо-европейското блато. Ами то немския, френския, испанския и португалския са индо-европейски езици, хайде, дайте обяснение на тракийските хидроними с помощта на немски, френски, испански и португалски:)

Лъжете най-безсрамно, не комунистите са твърдели, че старите славяни са огромен народ. Казват го Прокопий, Йордан, К. Багренородни и много други автори живели дълги векове преди Марк, Ленин и Сталин да се родят...хронологията нещо ви куца здраво:)

Хората, които обясниха, че траки и стари ( само стари) славяни са едно и също нещо нямат нищо общо с комунистическата идеология. Няма данни Ганчо Ценов, Цани Гинчев, Георги Сотиров...да са симпатизирали на тази порочна доктрина. Тези хора не са и русофили, Ценов е яростен противник на руската външна политика. Непочтено е от ваша страна да разпространявате гнусни лъжи петнещи паметта на истински родолюбци.

Ако се чувствате мъж и имате поне капчица доблест би трябвало да признаете, че хората обяснили истината за славяните нямат нищо общо с комунистическата доктрина.

Ако се смятате за почтен българин трябва да признаете, че не сте били прав по отношение на изворите определящи произхода на българите.

1. През 4-ти век Св. Йероним пише -Moesia hic et Vulgaria - Мизия, също и България.
2. В края на 4-ти, началото на 5-ти век Орозий Павел определя земите на българите като територията от Гърция до Каринтия ( днешна Австрия).
3.През 6-ти век Прокопий свидетелства, че утигурите (основали Дунавска България) са наричани в старо време кимерии, а кимериите са древен тракийски народ обитаващ както Тракия, кака и земите около Азовско Море.
4.Лъв Дякон отъждествява българите с мизи - древен тракийски народ.
5.Д.хоматиан също отъждествява българите с мизите.
6. Михаил Аталиат обяснява, че старото име на българите е мизи.
7. Йоан Малала определя българите като потомци на траките.
8.Йоан Цеца твърди, че българите от неговото време са същият народ, от който Ахил Пелеев е набрал бойци за Троянската война.
9. Фулко обяснава в своите писание, че в древността българите са били познати като траки.
10. Описвайки тракийския бунт от началото на 6-ти век - 513 година ( т.е. 167 години преди идването на Аспарух) Йоан Антиохийски нарича Тракия - Провинция България.
11. Г.Кодин твръди, че градовете с български имена -Приска и Преслав са строени по времето на Константин Велики - 4-ти век.



Ако смятате, че моите тълкования са грешни - поправете ме, кажете кое е правилното, иначе се занимавате с празнословие. Едно е да си въобразявате, че сте прав и другия греши, друго е да сте в състояние да го докажете.

Прекалено много ли искам от вас?
цитирай
120. martosblack - от къде знаете толкова много...
28.02.2011 00:55
поздравления...
цитирай
121. silencemurmur - Бара
28.02.2011 03:06
не е ли от Азия дошло? Така ми звучи.
Иначи за доказването това е сложна работа, но някои успяват.

Пиши няколко реда от къде имаш тези така детайлирани познания.
По професия ли се занимаваш с антични доказателства?

поздрав
цитирай
122. анонимен - Факторите в "новата" наука определяха комунистите...
28.02.2011 10:38
нали така господин 123 ?
цитирай
123. анонимен - от трибал
28.02.2011 10:44
спароток, добре образоваш тия последните, но защо просто не ги препратиш към други твои /а и на други автори/ статии където тази дискусия е разглеждана подробно, а тук да продължиш с имената на реките. Аз бих ти предложил в следваща твоя статия да направиш разбор и на името на река Огоста. това което съм успял да намеря за нея, е че името и произхожда от латинското август след превземането на този регион от императорите. Но пък ме учудва как се е запазило почти 2000 години това латинско име ако не е било близко до старото трибалско наименование. в превод на съвременен език старото име на реката е било златоносна. до преди 30 години тя наистина е била най златоносната река в сегашните ни граници, но поради грешно сондиране жилата доста е намаляла и сега не зная на кое място е по добив на злато. но в устието на язовира над монтана и до скоро имаше една драга която миеше пясъка.
цитирай
124. анонимен - УХА
28.02.2011 12:05
Историята всеки си я такова както иска. Просто има добри попадения при някои топоними. Но е ужасно да се пишата едностранчиви неща. Това не е наука. Нима не е пределно ясно, че езикът ни е 90 на сто славянски. Преди години всячески ни славянизираха, след това дойде времето на българизирането, а сега ново доброутро - тракизиране. Историческата истина е че ние почти не знаем нищо за езика на траките. Част от реките са с гръцки названия. Ако тракийският език е сроден с персийския, това може да обясни някои думи, които ги има в българския, а липсват в турския. Отново виждаме мъдростите на голия наш национализъм. Бъдете реалисти. Ние и сега сме малко като процент в България, а какво щеше да стане, ако държахме т.н. Велика България. Просто щяхме да сме малцинство в държавата като сърбите в Югославия. Холан от смешните напъни за Солунската митница. Не забравяйте, че никога, ама никога, нито един ден, даже при Симеон, не сме владяли въпросния град. Аз си обичам сънародниците и страната, но не съм побъркан, да отричам историята и на другите народи, особено за очевадните истини.
цитирай
125. анонимен - Само едно не мога да разбера. Защо ...
28.02.2011 12:14
Само едно не мога да разбера. Защо говорим на славянски. Като сега циганите са малцинство, защо не научим ромски. Смешни сте. Очевадно е, че славяните са били много. Вижте само територията на днешните славянски държави - 1/3 от Азия и половин Европа. Половината румънски села са със славянски имена - Бистрици ТЪРГОВИЩА И Т.Н.. А къде са тракийските държави, къде са днес прабългарските държави. Нека поне малко обективност има. Че научен подход нямаме всички тук, това е пределно ясно.
цитирай
126. d3bep - Възможно е тея доказателства да не ...
28.02.2011 14:51
Възможно е тея доказателства да не са достатъчни за отъждествяване на траките с българите, възможно е и да не са напълно неоспорими, обаче ... ова изобщо не са всичките доказателства.
Само в тоя блог има още стотина статии. А иам таквиа и по другите блогове, има и непубликувани още...

Лошото е, че тая теория има по - смислени доказателства от дошляшката, приятели "аспаруховци"... ТОва е горчивата истина за мене.

А за Спароток мога да кажа ,че изобщо не разбирам фанатизма, в който изпада.
Изпокара се например със сума народ...

Още си спомням със Сарадива ваденето на очи, в коеот тя твърдеше, че славяни няма и това е едно фабрикувано понятие за стар тракийски народ.
Ти я направи на нищо.
А в крайна сметка като гледам така, основното ти твърдение е че славяни е ново наименование на ... бившите гети, тракийски народец, вероятно и по - късните даки.

Къде е разликата?
Е и къде отиваме тогава?

Та така... Според мен дайте по - меко да я караме, досега не съм видял печеливш от тея войни.
цитирай
127. sparotok - спор
28.02.2011 16:31
d3bep написа:
Възможно е тея доказателства да не са достатъчни за отъждествяване на траките с българите, възможно е и да не са напълно неоспорими, обаче ... ова изобщо не са всичките доказателства.
Само в тоя блог има още стотина статии. А иам таквиа и по другите блогове, има и непубликувани още...

Лошото е, че тая теория има по - смислени доказателства от дошляшката, приятели "аспаруховци"... ТОва е горчивата истина за мене.

А за Спароток мога да кажа ,че изобщо не разбирам фанатизма, в който изпада.
Изпокара се например със сума народ...

Още си спомням със Сарадива ваденето на очи, в коеот тя твърдеше, че славяни няма и това е едно фабрикувано понятие за стар тракийски народ.
Ти я направи на нищо.
А в крайна сметка като гледам така, основното ти твърдение е че славяни е ново наименование на ... бившите гети, тракийски народец, вероятно и по - късните даки.

Къде е разликата?
Е и къде отиваме тогава?

Та така... Според мен дайте по - меко да я караме, досега не съм видял печеливш от тея войни.


Може да ти е трудно да разбереш, но това, което ти тълкуваш като каране с хората аз го наричам отстояване на позиция...Да, боли ме, че понякога се налага да си развалям отношенията с хора, които уважавам, но компромиси с истината не могат да се правят.

Не е моя вината, че Сарадива излъга за определени данни - нито Прокопий, нито Багренородни не съобщават за словени просто защото ортографията по онова време не го е позволявала. Славяни се е предавало като склавени, стлавени, комбинацията СЛ е необичайна за латини и гърци, Висла се предава като Вискла и Вистла, Преслав като Перестлаба, Светослав като Свентостлав, Славун като Склавун.

Не е моя вината, че Сарадива смята, че словени и славяни са различни неща, това са само варианти на една и съща дума, чиято основа е слава, с това обаче Сарадива не се съгласява, всичко друго можело да е, но не и слава, ето това е фанатизъм. Ако ми бе представен древен извор, в който да е написано словени, а не склавини, стлавени аз щях да призная публично, че греша, такива данни обаче не бяха представени, авторите бяха цитирани погрешно.

Искрено съжелявам, че дискусията ми със Сарадива завърши печално, но бъди обективен, не аз започнах този ненужен спор, не аз започнах с нападки и обвинения. Коментарите си стоят, иди и виж!
цитирай
128. sparotok - разбиране
28.02.2011 16:49
анонимен написа:
Само едно не мога да разбера. Защо говорим на славянски. Като сега циганите са малцинство, защо не научим ромски. Смешни сте. Очевадно е, че славяните са били много. Вижте само територията на днешните славянски държави - 1/3 от Азия и половин Европа. Половината румънски села са със славянски имена - Бистрици ТЪРГОВИЩА И Т.Н.. А къде са тракийските държави, къде са днес прабългарските държави. Нека поне малко обективност има. Че научен подход нямаме всички тук, това е пределно ясно.


Да, някои неща са трудни за разбиране, но вината за това не е моя. Разликата между траки, стари славяни и българи е такава каквато е разликата между добруджанци, родопчани и населението живеещо между река Дунав и Родопите...

Траки е обобщаващо име за много племена, тъй както - балканци е обобщаващо име. Старите българи са потомци на тракийското племе мизи, а славяните, с които старите българи влизат в съюз са потомци на гетите.

Страбон твърди, че гети ( наречени по-късно славяни) и мизи ( наречени по-късно) българи са от един род и говорят един език. Езикът на старите българи никога не се е губил, напротив, точно той се налага като официален, така, че не е имало славянизиране. Клон на българите е владял и Бактрия, би трябвало да очакваме, че бактрийските думи нямат нищо общо със славянските, но ето - Бог е баго, сто е сато, четири е софаро, език е есуаго...

Понеже тракийските народи - мизи ( стари българи) и гети ( стари славяни ) са били роднини със скитите както твърдят Дион Касиий и Стефан Византийски, то е напълно нормално нашият език, който е наследник на тракийския да е сроден с украинския, който е наследник на скитския.

Траките са роднини и на илирите, чийто потомци са словени, хървати и др. Ето затова българския е близък до словенски и хърватски.

През 6-ти век славяни са наречени само хората обитаващи земите между делтата на Дунава, Мурза в Хърватско и изворите на Висла - точно земите на гетите според Страбон. Понеже гетите –славяни поради военните си походи в Макединия, Тесалия, Атика, Пелопонес, Кападокия и др. станаха твърде известни на Римската Империя, то в по-късни времена ( поне 120 години по-късно) някои от хората говорещи езици близки до тези на гетите –славяни бяха наречени също славяни. След това ще минат дълги векове преди това название да се наложи за руснаци, поляци и др...поне 1000 години.

Първите и истински славяни са гетите, които станаха основен компонент на Дунавска България. Ние не трябва да се срамуваме от това име, а да се гордеем с него, защото по наше име са били наречени 300 000 000 души!

цитирай
129. sparotok - четете внимателно!
28.02.2011 16:52
анонимен написа:
Историята всеки си я такова както иска. Просто има добри попадения при някои топоними. Но е ужасно да се пишата едностранчиви неща. Това не е наука. Нима не е пределно ясно, че езикът ни е 90 на сто славянски. Преди години всячески ни славянизираха, след това дойде времето на българизирането, а сега ново доброутро - тракизиране. Историческата истина е че ние почти не знаем нищо за езика на траките. Част от реките са с гръцки названия. Ако тракийският език е сроден с персийския, това може да обясни някои думи, които ги има в българския, а липсват в турския. Отново виждаме мъдростите на голия наш национализъм. Бъдете реалисти. Ние и сега сме малко като процент в България, а какво щеше да стане, ако държахме т.н. Велика България. Просто щяхме да сме малцинство в държавата като сърбите в Югославия. Холан от смешните напъни за Солунската митница. Не забравяйте, че никога, ама никога, нито един ден, даже при Симеон, не сме владяли въпросния град. Аз си обичам сънародниците и страната, но не съм побъркан, да отричам историята и на другите народи, особено за очевадните истини.


Прочетете следния текст много внимателно - Траки е обобщаващо име за много племена, тъй както - балканци е обобщаващо име. Старите българи са потомци на тракийското племе мизи, а славяните, с които старите българи влизат в съюз са потомци на гетите.

Страбон твърди, че гети ( наречени по-късно славяни) и мизи ( наречени по-късно) българи са от един род и говорят един език. Езикът на старите българи никога не се е губил, напротив, точно той се налага като официален, така, че не е имало славянизиране. Клон на българите е владял и Бактрия, би трябвало да очакваме, че бактрийските думи нямат нищо общо със славянските, но ето - Бог е баго, сто е сато, четири е софаро, език е есуаго...

Понеже тракийските народи - мизи ( стари българи) и гети ( стари славяни ) са били роднини със скитите както твърдят Дион Касиий и Стефан Византийски, то е напълно нормално нашият език, който е наследник на тракийския да е сроден с украинския, който е наследник на скитския.

Траките са роднини и на илирите, чийто потомци са словени, хървати и др. Ето затова българския е близък до словенски и хърватски.

През 6-ти век славяни са наречени само хората обитаващи земите между делтата на Дунава, Мурза в Хърватско и изворите на Висла - точно земите на гетите според Страбон. Понеже гетите –славяни поради военните си походи в Макединия, Тесалия, Атика, Пелопонес, Кападокия и др. станаха твърде известни на Римската Империя, то в по-късни времена ( поне 120 години по-късно) някои от хората говорещи езици близки до тези на гетите –славяни бяха наречени също славяни. След това ще минат дълги векове преди това название да се наложи за руснаци, поляци и др...поне 1000 години.

Първите и истински славяни са гетите, които станаха основен компонент на Дунавска България. Ние не трябва да се срамуваме от това име, а да се гордеем с него, защото по наше име са били наречени 300 000 000 души!

цитирай
130. sparotok - имена
28.02.2011 16:58
анонимен написа:
спароток, добре образоваш тия последните, но защо просто не ги препратиш към други твои /а и на други автори/ статии където тази дискусия е разглеждана подробно, а тук да продължиш с имената на реките. Аз бих ти предложил в следваща твоя статия да направиш разбор и на името на река Огоста. това което съм успял да намеря за нея, е че името и произхожда от латинското август след превземането на този регион от императорите. Но пък ме учудва как се е запазило почти 2000 години това латинско име ако не е било близко до старото трибалско наименование. в превод на съвременен език старото име на реката е било златоносна. до преди 30 години тя наистина е била най златоносната река в сегашните ни граници, но поради грешно сондиране жилата доста е намаляла и сега не зная на кое място е по добив на злато. но в устието на язовира над монтана и до скоро имаше една драга която миеше пясъка.


Не бива да се учудваш, че чужд хидроним може да се запази дълго време. Името на река Темза не е обянимо на английски, но англичаните си го пазят около 1500 години. Името на Пеней не е гръцко, идва от нашата дума пена-пяна...гърците обаче пазят това име вече 2800 години. Името на река Тичино не е обяснимо на латински, но все още не е променено повече от 2000 години.

Възможно е трибалското име на Огоста да е звучало близко до Аугуста, но нямаме данни за това.
цитирай
131. sparotok - Бара
28.02.2011 17:17
silencemurmur написа:
не е ли от Азия дошло? Така ми звучи.
Иначи за доказването това е сложна работа, но някои успяват.

Пиши няколко реда от къде имаш тези така детайлирани познания.
По професия ли се занимаваш с антични доказателства?

поздрав


В Риг Веда наистина се споменава река Бара, но най-близката сродна санскритска дума е барбурам-тиня. Тракийската бара -река е много по-близка и понеже има сведения на десетина стари автори, че траки са ходили в Индия то трябва да заключим, че въпреки локацията си в Азия бара е дума на палеобалкански народ каквито са траките.

В Галия също има река Бара, но най-близката келтска дума е бретонската бера - течение, отново тракийската е най-близка и отново имаме свидетелство за тракийско влияние. Иполит твърди, че религията на друидите е взаимствана от учението на Залмоксис, Стабон съобщава за практикуване на дионисиеви празници в Западна Галия, открити са също олтари на Кибела, Сбелсурд, Земела...

Познанията ми идват от четене на оригиналните извори, а не на коментарите по тях. Колкото е по-стара една книга, толкова е по-голяма вероятността да не е цензурирана и да са пропуснати важни данни.

Наложи се да науча девангари, за да мога да чета санскрит, наложи се да науча и уелски, за да мога да правя сравнения с келтските езици.

Освен с работите на старите автори трябваше да се запозная с проучванията на Ван Виндекенс, Ренфрю, Бест, Ваудхойзен, Ходинот, Еванс, Чадукик, Хаас, Харбисън, Елис, Матюс, Джеимс, Талбот-Райс, Пауъл, Форман, Бор, Лънт, Душек, Велкова, Гиндин, Георгиев, Дечев, Дуриданов, Агре, Фол, Маразов, Данов, Катинчаров, Порожанов, Овчаров, Симеонов, Рашев и много други.

После съпоставих данните, направих проверки, после отново направих проверки ...и се появи една съвсем различна картина. Не е трудно, иска се само желание, постоянство и воля.
цитирай
132. sparotok - знания
28.02.2011 17:40
martosblack написа:
поздравления...


Най -сигурният начин да се разберем истината е като сами си проправим път до нея.
Преди време усъмних, че нашите учени представят неверна картина за нашата история и вместо послушно да следвам напътсвията им, реших сам да проверя какво точно са казали старите автори. Отне време, все пак става дума за хиляди страници, но си заслужаваше.

Дойдох в блога, за да покажа на сънародниците си намереното от мен и да предизвикам дискусия, нека тези, които не ми вряват сами да търсят и проверяват, по този начин ще изчезнат всичките им съмнения.

Поздрави!
цитирай
133. bgwest - Възможно е тея доказателства да не ...
28.02.2011 22:26
d3bep написа:
Възможно е тея доказателства да не са достатъчни за отъждествяване на траките с българите, възможно е и да не са напълно неоспорими, обаче ... ова изобщо не са всичките доказателства.
Само в тоя блог има още стотина статии. А иам таквиа и по другите блогове, има и непубликувани още...
Спароток има нужда от подкрепа на човеци като теб защото всичко,което твърди е САМАТА ИСТИНА.МЪЖКА подкрепа трябва.И двамата казвате едно-"ДОШЛЯШКАТА теория не стаа...."Да ама казвайки го това всеки поотделно пак не стаа...Това са важни неща за всички ни.Сега,че там някаква ощипана девойка....
Лошото е, че тая теория има по - смислени доказателства от дошляшката, приятели "аспаруховци"... ТОва е горчивата истина за мене.

А за Спароток мога да кажа ,че изобщо не разбирам фанатизма, в който изпада.
Изпокара се например със сума народ...

Още си спомням със Сарадива ваденето на очи, в коеот тя твърдеше, че славяни няма и това е едно фабрикувано понятие за стар тракийски народ.
Ти я направи на нищо.
А в крайна сметка като гледам така, основното ти твърдение е че славяни е ново наименование на ... бившите гети, тракийски народец, вероятно и по - късните даки.

Къде е разликата?
Е и къде отиваме тогава?

Та така... Според мен дайте по - меко да я караме, досега не съм видял печеливш от тея войни.

цитирай
134. tit - Честита Баба Марта!
01.03.2011 00:26
Добрувай!:)
цитирай
135. sparotok - Честита Баба Марта!
01.03.2011 00:28
tit написа:
Добрувай!:)


Честита и на тебе! От сърце ти желая всичко най-добро!
цитирай
136. анонимен - zdraveite
01.03.2011 05:37
izvun postinga sum,no sum v temite ot bloga s vuprosite si.nadiavam se da imam otgovor.Roksana bulgarsko ime li e?Filip makedonski edon li e?skoro gledah edin film za aleksandur veliki toi pod koia durjavnosy zavladiava sveta?vuv fila/amerikanski e/prez tsailoto vreme toi se obrushtashe kum voiskata si s imeto makedontsi?.tova me nakara da si mislia che filip moje bi e makedonets po narodnost a ne ,che se e nazovaval na oblasta koiato upravlaiaval,no tova e lichna moia dogadka a iskam ot vas malko istinska istorisheska informatsi.
Chestita Baba Marta
Beli icherveni zdravi i zasmeni......:)
цитирай
137. анонимен - ha anonimen 119
01.03.2011 06:36
kak amerikanskoto galeno obrushtenie kum maikata"mom"stana mam pri teb.to amerikansko li e ili angliisko.ot koga e mom?dali puk ne sa go chuli ot balkanskite emigranti i vmesto mather da sa zapochnali da imitirat mama kazvaiki mam,no pisheiki go mom.mnogo prechupvash prez prizmata na tvoeto mislene tova,koeto chuvash i chetesh.
цитирай
138. ckarlet - Честита Баба Марта, Sparotok! ...
01.03.2011 07:47
Честита Баба Марта, Sparotok!
Бъди здрав, обичан и много щастлив! Нека възраждащата сила на пролетта изпълва сърцето ти с любов, незабравими мигове и красота! Вълшебното да пребъде, чрез думите навеки! Радвам се, че те познавам, приятелю!

http://www.martenica.org/wp-content/uploads/2010/02/MARTENICA-81.jpg
цитирай
139. ivankalilova - Баба Марта бързала, мартенички ...
01.03.2011 09:09
Баба Марта бързала, мартенички вързала, на момиче и кокиче, на момче и на дръвче! Аз пък ще вържа на теб, с пожелание за късмет!
Честита баба Марта!
цитирай
140. nikikm - ЧБМ
01.03.2011 14:43
Честита Баба Марта на стопанина Спароток и на всички българи правещи прекрасната атмосфера тук!Бъдете здрави Господ до ви даде сили да изкарате Истината наяве пред целия свят,да се завърне гордостта на българина и да пребъде българският етнос!Успехи,Амин!
цитирай
141. bizcocho - Честита Баба Марта, спараток! З...
01.03.2011 17:29
Честита Баба Марта,спараток! Здраве и щастие! :))
цитирай
142. анонимен - eeeeeeeeeeeee
01.03.2011 23:38
stiga s tazi pismenost de.kakvo ako sa bili mnoooooogo po razviti i ne im e triabvalo dori da govoriat mnogo.znaeiki mnogo za budeshteto i nas sa ni ostavili tuk tam pismena za da gi razberem.niamali ta niamali pismenost otsustvieto na pismenost za umnitsite dnes znachi maimunski mozuk a mojebi nashia e takuv?
цитирай
143. sparotok - Честита Баба Марта!
02.03.2011 00:22
bizcocho написа:
Честита Баба Марта,спараток! Здраве и щастие! :))


Благодаря ти! Честита Баба Марта!
Здраве, щастие и любов ти желая!
цитирай
144. sparotok - Честита Баба Марта!
02.03.2011 00:24
ivankalilova написа:
Баба Марта бързала, мартенички вързала, на момиче и кокиче, на момче и на дръвче! Аз пък ще вържа на теб, с пожелание за късмет!
Честита баба Марта!


Честита Баба Марта! Нека пролетта донесе и на тебе здраве, любов и късмет!
цитирай
145. sparotok - Честита Баба Марта!
02.03.2011 00:25
nikikm написа:
Честита Баба Марта на стопанина Спароток и на всички българи правещи прекрасната атмосфера тук!Бъдете здрави Господ до ви даде сили да изкарате Истината наяве пред целия свят,да се завърне гордостта на българина и да пребъде българският етнос!Успехи,Амин!


Честита Баба Марта!
Дано Бог да помага на всички нас, които милят за България и да ни дари с любов и щастие!
цитирай
146. sparotok - Честита Баба Марта!
02.03.2011 00:26
ckarlet написа:
Честита Баба Марта, Sparotok!
Бъди здрав, обичан и много щастлив! Нека възраждащата сила на пролетта изпълва сърцето ти с любов, незабравими мигове и красота! Вълшебното да пребъде, чрез думите навеки! Радвам се, че те познавам, приятелю!

http://www.martenica.org/wp-content/uploads/2010/02/MARTENICA-81.jpg


Благодаря Скарлетче! Честита Баба Марта!
Бъди благословена с любов!
цитирай
147. sparotok - Роксана
02.03.2011 00:35
анонимен написа:
izvun postinga sum,no sum v temite ot bloga s vuprosite si.nadiavam se da imam otgovor.Roksana bulgarsko ime li e?Filip makedonski edon li e?skoro gledah edin film za aleksandur veliki toi pod koia durjavnosy zavladiava sveta?vuv fila/amerikanski e/prez tsailoto vreme toi se obrushtashe kum voiskata si s imeto makedontsi?.tova me nakara da si mislia che filip moje bi e makedonets po narodnost a ne ,che se e nazovaval na oblasta koiato upravlaiaval,no tova e lichna moia dogadka a iskam ot vas malko istinska istorisheska informatsi.
Chestita Baba Marta
Beli icherveni zdravi i zasmeni......:)


Роксана не е нито българско, нито македонско име, а принадлежи на благородна бактрийка. Значението на Роксана е светла, сияйа, идва от авестийската дума раоча - лъчение, сияние...звезда.

Филип е македонец, както и Александър, а македонците са съвсем различен народ от гърците. Най-вероятно старите македонци са амалгама от пеласги и тракийски племена. Според Помпей Трог най-старите жители на Македония са били пеласгите.

Ако търсите достоверна информация не трябва да се доверявате на холивудските филми, търсете историческа литература.

Поздрави!
цитирай
148. shtaparov - Огоста
02.03.2011 01:01
анонимен написа:
спароток, добре образоваш тия последните, но защо просто не ги препратиш към други твои /а и на други автори/ статии където тази дискусия е разглеждана подробно, а тук да продължиш с имената на реките. Аз бих ти предложил в следваща твоя статия да направиш разбор и на името на река Огоста. това което съм успял да намеря за нея, е че името и произхожда от латинското август след превземането на този регион от императорите. Но пък ме учудва как се е запазило почти 2000 години това латинско име ако не е било близко до старото трибалско наименование. в превод на съвременен език старото име на реката е било златоносна. до преди 30 години тя наистина е била най златоносната река в сегашните ни граници, но поради грешно сондиране жилата доста е намаляла и сега не зная на кое място е по добив на злато. но в устието на язовира над монтана и до скоро имаше една драга която миеше пясъка.


Ако не сте забелязал,името на река Огоста е разтълкувано окончателно,а тълкуванието е публикувано по-горе под №83. Значението е: Ечаща /Течаща,Бучаща,Могъща/.
цитирай
149. shtaparov - Прозрачната истина
02.03.2011 01:42
анонимен написа:
izvun postinga sum,no sum v temite ot bloga s vuprosite si.nadiavam se da imam otgovor.Roksana bulgarsko ime li e?Filip makedonski edon li e?skoro gledah edin film za aleksandur veliki toi pod koia durjavnosy zavladiava sveta?vuv fila/amerikanski e/prez tsailoto vreme toi se obrushtashe kum voiskata si s imeto makedontsi?.tova me nakara da si mislia che filip moje bi e makedonets po narodnost a ne ,che se e nazovaval na oblasta koiato upravlaiaval,no tova e lichna moia dogadka a iskam ot vas malko istinska istorisheska informatsi.
Chestita Baba Marta.Beli icherveni zdravi i zasmeni...:)


"Анализът" сочи,че:
1.Роксана= Ростана/Ристана,Ристена/, Рощана/Росана/= Хръзяна/Хръзина=
Слънчева/.Този получен чрез "Анализа" превод чудесно кореспондира със споменатите на други места преводи на името Роксана.
2.Съгласно мнението на Демостен,Филип и Александър не са елини,а Варвари/Барбари,Бургари/. Имената им също не са гръцки,а Трако-Български и означават съответно:
а)Филип=Билис/Болис,Борис/, Балик/Балан/, Валад/Влад/,Сълав/Слав/.
б)Александер=Алештадер/без носовката/,Валещадер/Валедамер,Валадимер/,
т.е.-Владимир. С други думи-той е съименник на нашия княз Владимер Расате.
Самото название "македонци" е било племенно,а не народностно име,
което се отнасяло за една нищожно малка част от многобройните Трако-Илирийски/Скито-Български/ народи,чието общонародностно име е било Богари /Бог-Ари,Бог-Ора/,т.е.-Божиите хора/Хората на Бога,Синовете на Слънцето,
Богоизбраните/. Това е точния превод на нашето народностно име,а другите му разновидности и звучения са само негови диалектни варианти,непроменящи по никакъв начин основния смисъл на превода. Точното значение на народностното ни име не е категория,поддаваща се на политизиране,расизъм или злоупотреби-
то просто си означава точно това,независимо дали ни харесва или не. За да знаем истината,не е нужно да сме нито шовинисти,нито нацисти-истината е една-единствена и за Българофилите,и за Българофобите.
цитирай
150. анонимен - Iberia
02.03.2011 09:35
Да не забравяме и самото название на полуострова - Ибирийски. Така е там има много данни за ранно приселение на трако-пеласгите. Пирин - Пиринеи, Лозитания (древна Португалия) земя на виното и лозите. Има и много имена на градове, които са образувани от трак название "брия" и "брига", особено в Португалия. И т.н.
цитирай
151. d3bep - Иберийски е днес, старото му наз...
02.03.2011 17:48
Иберийски е днес, старото му название е по река Ебро, което по скоро може да се върже с Хебър, но може и с евро :)
цитирай
152. iliada - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ,ПАВЕЛ!
03.03.2011 01:01
ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА-11 август 1877



Нека носим йоще срама по челото,
синила от бича, следи от теглото;
нека спомен люти от дни на позор
да висне кат облак в наший кръгозор;
нека ни отрича исторйята, века,
нека е трагично името ни; нека
Беласица стара и новий Батак
в миналото наше фърлят своя мрак;
нека да ни сочат с присмехи обидни
счупенте окови и дирите стидни
по врата ни още от хомота стар;
нека таз свобода да ни бъде дар!
Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно
свети нещо ново, има нещо славно,
що гордо разтупва нашите гърди
и в нас чувства силни, големи плоди;
защото там нейде навръх планината,
що небето синьо крепи с рамената,
издига се някой див, чутовен връх,
покрит с бели кости и със кървав мъх
на безсмъртен подвиг паметник огромен;
защото в Балкана има един спомен,
има едно име, що вечно живей
и в нашта исторья кат легенда грей,
едно име ново, голямо антично,
като Термопили славно, безгранично,
що отговор дава и смива срамът,
и на клеветата строшава зъбът.
цитирай
153. sparotok - стих
03.03.2011 01:04
iliada написа:
ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА-11 август 1877



Нека носим йоще срама по челото,
синила от бича, следи от теглото;
нека спомен люти от дни на позор
да висне кат облак в наший кръгозор;
нека ни отрича исторйята, века,
нека е трагично името ни; нека
Беласица стара и новий Батак
в миналото наше фърлят своя мрак;
нека да ни сочат с присмехи обидни
счупенте окови и дирите стидни
по врата ни още от хомота стар;
нека таз свобода да ни бъде дар!
Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно
свети нещо ново, има нещо славно,
що гордо разтупва нашите гърди
и в нас чувства силни, големи плоди;
защото там нейде навръх планината,
що небето синьо крепи с рамената,
издига се някой див, чутовен връх,
покрит с бели кости и със кървав мъх
на безсмъртен подвиг паметник огромен;
защото в Балкана има един спомен,
има едно име, що вечно живей
и в нашта исторья кат легенда грей,
едно име ново, голямо антично,
като Термопили славно, безгранично,
що отговор дава и смива срамът,
и на клеветата строшава зъбът.


Винаги когато чета този стих се вълнувам и сърцето ми се пълни с гордост!
Поклон пред героите паднали за свободата ни!
цитирай
154. анонимен - 119
03.03.2011 03:09
s kakvo makedontsite sa po razlichni ot nas.ta ne sme li vse naslednitsi na trakite.kakvo smeshno ima che i te iskat da si kajat korena a pritisnati ot situatsiata nalojena ot tezi koito ni nasajdat tuk ot azia tvurdiat che te sa traki i ssa dali veliki tsare na sveta dori i samo edin da e ,se pomni i do dnes Al. Makedonski.dali ako otidem v zemite ot kudeto ni izkaraha shte mojem da razbirame kakvo govoriat,no opredeleno v makedonia mojem da se opravim i bez prevodach,
цитирай
155. анонимен - blagodaria na sparotok
03.03.2011 03:25
ne gledam holivudkite filmi za da razbera istoriata a zaradi ezika.poneje tozi e za neshta ot nashite zemi me hvurli v razmisul,zashtoto sum ubedena,che holivudskite filmi za nashia krai sa da natrapiat na masite tova koeto silnite iskat da se vuzpriema za istina.po moe vreme beshe che e gurk a sega mi napravi vpechatlenie che voiskata e makedonska.vlizam vuv vashia blog i vi viarvam za tova vi i popitah
цитирай
156. анонимен - shtarapov blagodaria za jelanieto vi
03.03.2011 03:27
da mi otgovorite na vuprosite.blagodaria vi za podrobnoto obiasnenie.
цитирай
157. get - - Слава и вечна памет !!
03.03.2011 09:59
Поклон пред паметта на българските, руските, белоруските, украинскиите, румънските и финландските войни - положили кости и дарили живота си, за да изгрее свободата над България !

- Не искам да коментирам, манифеста на Царят Освободител с който обявява война на Османската империя !!

Само ще обърна внимание на един малко известен и почти не упоменаван факт, относно Историята на Самарското знаме !!
Знамето е ушито от монахините по поръка на инициативен комитет създаден от П. Алабин.
Връчено е на Трета дружина от Българското опълчение.
На същата е било възложено й да пази Самарското знаме - извезано от монахините в Девическия манастир в гр. Самара с цел да се развее още предишната година по време на Априлското въстание.
Когато се разнесла вестта за предстоящата война, игуменката Антониана го дава на Пьотър Алабин и Николай Кожевников, кмет на Самара, които го отнесли в Плоещ и го връчили на опълченските дружини на 18 май 1877 г.
Акта на връчването е извършен от Николай Кожевников, кмет на гр.Самара.

Но най-интересно става, когато се заговори за речта произнесена от същият по връчването !!
“... Юнаци! С вас наедно ние днес празнуваме първата година на това знаменито и първобългарско знаме, върху което са изобразени славянските апостоли Кирил и Методий, паметта на които днес тържествено се слави по сичка Русия и целия славянски свят. Както в деветото столетие Кирил и Методий са освободили славянството, а особено НАС БЪЛГАРИТЕ, от идолопоклонството и невежеството, така също и днес ще се намерят посред българското опълчение, ще го насърчат в сраженията и ще му помагат най-сетне да избави България и отечеството им от турското робство."

Защо все пак е ушито в гр.Самара ?? ... за да си отговорим, ще трябва да се запознаем с т.нар. „салтово-маяцка” археологическа култура ! Като се запознаем с нея, неминуемо ще стигнем и до извода, че гр.Самара в миналото си е бил един от най-големите градове крепости, на Стара велика България, по-точно делът и известен, като Волжска България !!

В мемоарите на пътешественика Питър Хенри Брюс от 1722 г. пише: "… пристигнахме в Самара. Градът принадлежи на царството Болгар. Животът и нравите на българите в Самара са много сходни с онези на живеещите в Казан българи."

Като почтен човек и българин, се почувствах да изрека тези неща на глас !

Като християнин, отново скланям глава, пред паметта на синовете на тези народи, които ни помогнаха да получим отново свободата си !! – Слава и вечна им памет !!


С уважение !
цитирай
158. анонимен - Честит празник БЪЛГАРИ - от Иван
03.03.2011 10:52
Днешния празник е известен на всички. А сега на къде сме тръгнали? Да не би да сме объркали посоката?
цитирай
159. анонимен - fire
03.03.2011 11:50
Спаро.Защо не вземеш да пуснеш една отделна тема за пустите му славяни ,кои са ,какви са и кои са им наследници.Да се разнищи темата един път завинаги ,а не да се вмъква постоянно и непрекъснато в темите ти.Я виж ,какво са измъдрили московитите.
http://rutube.ru/tracks/1475406.html?v=ff4452d4c5b67ab555584e54e4ac06a6&&bmstart=22960
Някак са стигнали до върховния извод ,че цяла Европа в древноста била говорела руски език .Онзи хърватския поп Орбини им е манна небесна и като са се разфантазирали за някакви си славяни та чак в Япония ги търсят.А ако се вгледаш в титлите им БАН пасти да яде.
цитирай
160. ivankalilova - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ДОСТОЙНИ БЪЛГАР...
03.03.2011 13:21
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИНО!
РАДВАМ СЕ ,ЧЕ ТЕ ИМА! БЛАГОДАРЯ!:)))
цитирай
161. queerfish - sparotok
03.03.2011 14:10
в твоя блог ще честитя с големи букви! ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!!!
http://www.youtube.com/watch?v=elOkNCu9Zbs&feature=player_embedded#at=138
цитирай
162. shtaparov - Кражбата на Българска история стана системна
03.03.2011 14:16
анонимен написа:
Спаро.Защо не вземеш да пуснеш една отделна тема за пустите му славяни ,кои са ,какви са и кои са им наследници.Да се разнищи темата един път завинаги ,а не да се вмъква постоянно и непрекъснато в темите ти.Я виж ,какво са измъдрили московитите.
http://rutube.ru/tracks/1475406.html?v=ff4452d4c5b67ab555584e54e4ac06a6&&bmstart=22960
Някак са стигнали до върховния извод ,че цяла Европа в древноста била говорела руски език .Онзи хърватския поп Орбини им е манна небесна и като са се разфантазирали за някакви си славяни та чак в Япония ги търсят.А ако се вгледаш в титлите им БАН пасти да яде.


Не се учудвайте,приятели- руснаците просто преписват факти от нашата история,та нали същото правят днес и "македонците" и турците.Те по принцип са си прави-точно така е,както го твърдят,само дето името на езика е било малко по-друго: той не е носел тогава такива високопарни имена като "руски","македонски"или "турски",а е носел само скромното име БОГАРСКИ /БУРГАРСКИ/ ЕЗИК,по името на народа който го е оставил.
цитирай
163. shtaparov - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
03.03.2011 14:18
ЗДРАВЕ,ЩАСТИЕ И КЪСМЕТ НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ,ОТ МОРЕ ДО МОРЕ!
цитирай
164. shtaparov - da mi otgovorite na vuprosite. b...
03.03.2011 14:20
анонимен написа:
da mi otgovorite na vuprosite.blagodaria vi za podrobnoto obiasnenie.


Драго ми е,че съм Ви доставил радост. Бъдете здрави и щастливи!
цитирай
165. shtaparov - Названията разкриват истината
03.03.2011 14:26
анонимен написа:
Да не забравяме и самото название на полуострова - Ибирийски. Така е там има много данни за ранно приселение на трако-пеласгите. Пирин - Пиринеи, Лозитания (древна Португалия) земя на виното и лозите. Има и много имена на градове, които са образувани от трак название "брия" и "брига", особено в Португалия. И т.н.


"Анализът" разкрива окончателният смисъл на тези названия:
1.Иберия=Бигерия/Богария/. Името е оставено от Пелазги и Кимери.
2.Лузитания=Блъзитания/Блъгичания/. Името й е дадено несъмнено от Пелазгите.
цитирай
166. sparotok - Честит Трети Март!
03.03.2011 14:27
queerfish написа:
в твоя блог ще честитя с големи букви! ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!!!
http://www.youtube.com/watch?v=elOkNCu9Zbs&feature=player_embedded#at=138


Благодаря ти! Честит Трети Март!
Да споменем тези, които отдадоха живота си за нас, вечна им памет!
цитирай
167. sparotok - Честит Трети Март!
03.03.2011 14:31
ivankalilova написа:
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИНО!
РАДВАМ СЕ ,ЧЕ ТЕ ИМА! БЛАГОДАРЯ!:)))


Благодаря ти Ванче! Честит Празник! Да се поклоним пред тези, които дахоха живота си, за да има България!
цитирай
168. sparotok - лъжи
03.03.2011 14:56
анонимен написа:
Спаро.Защо не вземеш да пуснеш една отделна тема за пустите му славяни ,кои са ,какви са и кои са им наследници.Да се разнищи темата един път завинаги ,а не да се вмъква постоянно и непрекъснато в темите ти.Я виж ,какво са измъдрили московитите.
http://rutube.ru/tracks/1475406.html?v=ff4452d4c5b67ab555584e54e4ac06a6&&bmstart=22960
Някак са стигнали до върховния извод ,че цяла Европа в древноста била говорела руски език .Онзи хърватския поп Орбини им е манна небесна и като са се разфантазирали за някакви си славяни та чак в Япония ги търсят.А ако се вгледаш в титлите им БАН пасти да яде.


Пускал съм няколко пъти такива теми, стоят си в архива, нищо не съм трил. Може би трябваше да дам повече подробности, навремето не го направих, за да не утежнявам материала, но май съм сгрешил.

Всъщност всичко е много просто - руснаците не могат да са историческите славяни защото като такива са определени хората обитаващи земите между Исакча - Новиудунум ( в делтата на Дунав), Мурза ( в днешно Хърватско) и изворите на Висла. Това обаче са старите земи на гетите, които са стигали чак до Шварцвалд. Поради римската агресия гети ( а и мизи ) губят територии и се оттеглят на север и изток ( но никога не достигат земите на московитите).
От тези територии гети ( славяни) и мизи ( българи) нападат постоянно империята, понякога проникват дори до Коринт ( костобоките през 170 г.)...
Плиний определя костобоките като сармати, но Прокопий пояснява, че сарматите са от рода на гетите.същите тези гети са наречени славяни от Симоката. Славяни важи единствено и само за гетите ( самата дума гети значи славни – гаяте на санскрит означава пея-прославям, а славана на санскрит означава славене).

Ще минат дълги векове преди други народи говорещи езици сродни на нашия бъдат наречени славяни...за руснаци и поляци това са 1000 години. Понеже гетите славяни са причинили най-много проблеми на Римската Империя тяхното име става нарицателно и за хора, които са говорели сроден език на нашия, но в древността никога не са наричани славяни.

Истинското име на рунаците не е руси ( това е име на украинците), а московити, те спадат към групата на вендите ( поляци, чехи, словаци, словени) затова финландците наричат руснаците веналайнен – венетски, вендски народ...



В определени периоди римски императори от тракийски произход ( Константин Велики, Юстиниан I ) са давали известна автономия на гети и мизи, тогава дедите ни са служели на Римската Империя, но когато гърците - вечните врагове на траките се докопват до престола в Константинопол дедите ни осъзнават, че с помощта на имперските легиони гърците могат да унищожат тракийските племена, това кара предците ни да се съберат в един съюз, който става известен като Дунавска България.
цитирай
169. sparotok - македонци
03.03.2011 15:03
анонимен написа:
ne gledam holivudkite filmi za da razbera istoriata a zaradi ezika.poneje tozi e za neshta ot nashite zemi me hvurli v razmisul,zashtoto sum ubedena,che holivudskite filmi za nashia krai sa da natrapiat na masite tova koeto silnite iskat da se vuzpriema za istina.po moe vreme beshe che e gurk a sega mi napravi vpechatlenie che voiskata e makedonska.vlizam vuv vashia blog i vi viarvam za tova vi i popitah


Проблемът с македонците се състои в това, че изясни ли се техният произход хората ще разберат и много други неща.
1. Че Гърците са били доведени от Африка ( от хора, наречени по-късно македонци).
2. Че пеласгите не са изчезвали изобщо.
3. Че траки и македонци са две групи на един и същи етнос.
цитирай
170. sparotok - до GET
03.03.2011 15:05
Благодаря ти от сърце за коментара!

Честит Трети Март!
цитирай
171. анонимен - fire
03.03.2011 17:33
shtaparov написа:
анонимен написа:
Спаро.Защо не вземеш да пуснеш една отделна тема за пустите му славяни ,кои са ,какви са и кои са им наследници.Да се разнищи темата един път завинаги ,а не да се вмъква постоянно и непрекъснато в темите ти.Я виж ,какво са измъдрили московитите.
http://rutube.ru/tracks/1475406.html?v=ff4452d4c5b67ab555584e54e4ac06a6&&bmstart=22960
Някак са стигнали до върховния извод ,че цяла Европа в древноста била говорела руски език .Онзи хърватския поп Орбини им е манна небесна и като са се разфантазирали за някакви си славяни та чак в Япония ги търсят.А ако се вгледаш в титлите им БАН пасти да яде.


Не се учудвайте,приятели- руснаците просто преписват факти от нашата история,та нали същото правят днес и "македонците" и турците.Те по принцип са си прави-точно така е,както го твърдят,само дето името на езика е било малко по-друго: той не е носел тогава такива високопарни имена като "руски","македонски"или "турски",а е носел само скромното име БОГАРСКИ /БУРГАРСКИ/ ЕЗИК,по името на народа който го е оставил.


shtaparov.Преписват, не. Крадът най безцеремонно. И ако за московитите това е вярно на 100%, то за населинието от вардарска Македония това не е точно така.Б Димитров и подобните му псевдо–историчета наложиха тази глупост ,че видите ли македонците ни крадели историята.А плитките им мозъци не могат да проумеят ,че по този начин вменяват ,че те македонците са нещо по различно от българите .Щом крадеш значи взимаш нещо което не е твое.А българската история е толкова тяхна ,колкото и наша .Демек обща бългаска история.Как може да крадеш нещо което е твое??? Изопачават да ,но крадът не.
цитирай
172. nikikm - . . . Цитат:1. Че Гърците са били д...
03.03.2011 19:32
...Цитат:1. Че Гърците са били доведени от Африка ( от хора, наречени по-късно македонци).
2. Че пеласгите не са изчезвали изобщо....
Спарокок,тези две точки ме заинтригуваха.Явно показват нещо важно,което не зная/ем/.Може малко повече подробности?
И честит празник на теб и на всички Българи тук!За многая лета!
цитирай
173. megg - Свободата ...
03.03.2011 21:41
Блян и петвековен сън, състояние на духа и мярка за величието на един народ ... и на човека ... Платена с високата цена на саможертвата, тази извънчовешка " хекатомба", която възпява Вазов и за която - уви - си спомняме не толкова често ...
Честит празник, Sparotok!
цитирай
174. sparotok - Свобода
03.03.2011 21:56
megg написа:
Блян и петвековен сън, състояние на духа и мярка за величието на един народ ... и на човека ... Платена с високата цена на саможертвата, тази извънчовешка " хекатомба", която възпява Вазов и за която - уви - си спомняме не толкова често ...
Честит празник, Sparotok!


Честит празник Meg! Пълноценен живот има само при наличието на свобода, нека се поклоним пред тези, които се жертваха за нас!
цитирай
175. sparotok - хикси
03.03.2011 22:09
nikikm написа:
...Цитат:1. Че Гърците са били доведени от Африка ( от хора, наречени по-късно македонци).
2. Че пеласгите не са изчезвали изобщо....
Спарокок,тези две точки ме заинтригуваха.Явно показват нещо важно,което не зная/ем/.Може малко повече подробности?
И честит празник на теб и на всички Българи тук!За многая лета!


Честит Трети Март!

Трудно е накратко да се обясни всичко това, дори и един постинг не стига, но ето с няколко думи.

Според проф. Бест историята за пътешествието на Йо, дъщеря на Инах към Египет е описание на миграция на палеобалкански народ станал известен в историята като хикси.

Йо ражда Епаф, който според Бест е хиксоския цар Апоф(ис). Според Манетон хиксите завладяват Египет за 500 години и довеждат със себе си порочният народ. Според някои става дума за дедите на гърците, които са били васали на хиксите и са обитавали земите около Синай.

След като са прогонени от Ахмозе хиксите се завръщат на Балканите и довеждат дедите на гърците със себе си, които от малцинство успяват да станат значителен народ асимилирайки много местни племена.

Част от хиксите се установява в Македония, от тези хора произлизат Филип и Александър. ( В митологията Македон е син на египетския бог Озирис. Македон е описан като войнствен мъж наметнат с вълча кожа...като траките).

Хиксите са били едри хора с рижа и кестенява коса. Носели са панталони ( така са изобразени на брадвата на Ахмозе). При погребение са жертвали кон, или магаре. Ползвали са крив, сложносъставен лък. Дават на египтяните бронза, колесницата, шлема...и правия меч, на който египтяните казват ...МЕЧ...
цитирай
176. анонимен - Защо?
03.03.2011 22:47
Защо ние, Българите, празнуваме сключването на някакви договори?! Даже твърдим в учебниците си, че държавата ни е възникнала благодарение на договор с Византия! Днес празнуваме годишнина от подписването на един друг договор...! Докога така ще я караме?!
цитирай
177. shtaparov - Справедливост и съгласие
04.03.2011 10:53
...
shtaparov.Преписват, не. Крадът най безцеремонно. И ако за московитите това е вярно на 100%, то за населинието от вардарска Македония това не е точно така.Б Димитров и подобните му псевдо–историчета наложиха тази глупост ,че видите ли македонците ни крадели историята.А плитките им мозъци не могат да проумеят ,че по този начин вменяват ,че те македонците са нещо по различно от българите .Щом крадеш значи взимаш нещо което не е твое.А българската история е толкова тяхна ,колкото и наша .Демек обща бългаска история.Как може да крадеш нещо което е твое??? Изопачават да ,но крадът не.[/quote]

Съгласен,приятелю-въпрос на терминология.Аз това го знам и съм го мислил,
докато го пишех,но не съм се изразил достатъчно точно.Същото нещо е валидно и за руснаците и турците разбира се-разликите в езика са повече заблуждаващи,
отколкото фактически.
цитирай
178. анонимен - Доби
08.03.2011 00:32
Стига си се напъвал с всевъзможни гръцки и други източници. Тези имена се превеждат от коптски без мъка и насосване. Остави някой, който владее езика, да даде точен превод. Или ако си решил да се мъчиш, поне учи коптски.
Пиши други неща, но не ти е силата в превода!
Първото име на Дунав е Писон, после Истрос
цитирай
179. анонимен - Река Митус
12.09.2011 16:12
Благодаря Ви за темата много неща научих от нея. Бихте ли могли да ми кажете за тази река, кое е днешното и име, къде се намира, какво е значението на думата Митус, търсих много в интернет, но информацията е малко и е трудно да се отсее? И друго нещо възможно ли е езикова трансформация „с – ц„?
цитирай
180. sparotok - Mitys
12.09.2011 16:20
анонимен написа:
Благодаря Ви за темата много неща научих от нея. Бихте ли могли да ми кажете за тази река, кое е днешното и име, къде се намира, какво е значението на думата Митус, търсих много в интернет, но информацията е малко и е трудно да се отсее? И друго нещо възможно ли е езикова трансформация „с – ц„?


Ето малко информация за тази река. Била е в земите на тракийското племе пиери.

MITYS a river of Pieria in Macedonia, which the Roman army, in the third campaign against Perseus, under Q. Marcius, reached on the first day after their occupation of Dium. (Liv. 44.7.) The Mitys was perhaps the river of Katerína. (Leake, North. Greece, vol. iii. p. 424.)

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0064:entry=mitys-geo

AGASSA or AGASSAE, a town in Pieria in Macedonia, near the river Mitys. Livy, in relating the campaign of B.C. 169 against Perseus, says that the Roman consul made three days' march beyond Dium, the first of which terminated at the river Mitys, the second at Agassa, and the third at the river Ascordus. The last appears to be the same as the Acerdos, which occurs in the Tabular Itinerary, though not marked as a river. Leake supposes that the Mitys was the river of Katerina, and that Acerdos was a tributary of the Haliacmon. (Liv. 44.7, 45.27; Leake, Northern Greece, vol. iii. p. 423, seq.)

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0064:entry=agassa-geo

Митус показва връзка със старобългарския глагол МИТИ - мия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13932473
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031