Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2010 17:17 - КЕНТАВЪРЪТ, БЪЛГАРСКИЯТ КОН И ИЗПЛАШЕНИТЕ ГЪРЦИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 47258 Коментари: 140 Гласове:
116

Последна промяна: 14.12.2010 22:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

КЕНТАВЪРЪТ, БЪЛГАРСКИЯТ КОН И ИЗПЛАШЕНИТЕ ГЪРЦИ

 

 

 

Не всяка легенда е изцяло плод на човешкото въображение. Понякога една необичайна гледка може да събуди такива силни емоции у дадена група хора, че те да предадат свръхестествен, магически произход на видяното. Като пример могат да се дадат кентаврите. Митовете разказват, че те обитавали древната Тесалия, но също и Кипър, Аркадия и др. Разказът за тяхната война с лапитите ги представя като като яростни бойци, но в други предания на кентаврите се приписва висока култура и дълбоко познаване на музика и изкуство.

 

Траколозите Маразов и Фол смятат, че легендите за кентаврите са породени от първите контакти на гърците с тракийски конници. Д.У. Смит също споделя, че траките са в основата на мита за кентаврите, като посочва името на кентавъра Несос показващо връзка с това на тракийският речен бог Нестос. Може да се добавят и имената Астул ( Аздул е епитет на Тракийският конник), Арей ( Арей е тракийското име на Арес), Бром ( Бромий е един от епитетите на тракийският Дионис)...

 

Повече от ясно е, че тракийски ездачи са смаяли гърците, които са изпаднали в ужас при видът на човешко същество възседнало непознато животно. В паниката си южните ни съседи са си помислили, че са се сблъскали със страшни зверове. Точно такава е била е реакцията на индианците виждащи конниците на испанските конкистадори...

 

Това показва, че гърците не може да са старо европейско население, иначе не биха се плашили от животно, което обитава нашия континент от незапомнени времена. Изображения на кон има на много места в Европа още от времето на Палеолита. Конят е опитомен в Черноморските степи през четвърто хилядолетие преди Христа. В началото е използван за теглене на коли и колесници, а през второто хилядолетие преди Христа и за езда. През първото хилядолетие преди Христа траките са се славели като опитни коневъдци и имащи огромни армии от конници. Тукидит споделя за гетите, че почти всички от тях са конни стрелци ( ипотоксоти), докато гърците разчитат предимно на армията си от  пехотинци подобно на ранните шумери, акадци и египтяни. Фактите недвусмислено сочат, че гърците са се появили в Европа дълго след като траките са се научили да яздят кон.

 

Потвърждение за африканският произход на нашите южни съседи получаваме от Херодот, който свидетелства, че Данай и хората му са дошли от Египет, също че типичната гръцка дреха е от африкански произход, а най-важното е, че ранните гръцки погребални ритуали са били като тези на африканските номади. Съвременни генетични изследвания показват, че бащата на историята е бил прав. Оказва, че се близки роднини на гърците са етиопците...

 

Самото име кентавър показва, че хората впечатлили потомците на Данай с ездаческите си качества са говорели древен български диалект. Проф. Ф. Мюлер извежда Κένταυρος от κέντέω- бода, удрям и αύρвода, като смята, че това е било понятие целящо да предаде силата на митичните същества сравнявайки ги с бурни планински потоци... Разбира се това е само опит да елинофилите да потулят истината.

 

Кентавър отговаря на нашите диалектни думи койн-кон и утурвам се-бързам, втурвам се. Кентавър означава кон, който може да се втурва, т.е. бърз кон.

Съответствие намираме в индоарийските кинуин-кон и тура-бърз, турами-втурвам се...Кентаврите не са били нищо друго освен бързи тракийски конници, говорещи език, който в по-късни времена ще бъде наречен български.

 

Старите българи са били палеобалкански народ, а не азиатци. Ако дедите ни бяха тюркски конен народ, то нашите думи за ездач, езда, седло, стреме щяха да са тюркски, но това не е така. Ездач, езда, яздя са свързани с тракийската аздяздя ( срещаща се в теонима Аздул). Това е факт, който учените познават добре, но не желаят да го обяснят и го премълчават. Езковедите не ни казват също, че обяснение за тракийската и ведическа дума есва, асвакон се обяснява прекрасно с нашата диалектна дума оясвам се – бързам, разбързвам се.

 

Това, че дедите ни са били първите коневъдци се доказва и от факта, че в езикът ни присъстват едни от най-древните (ведически) термини от областта на коневъдството.

 

Ведически санскрит- Български

 

грива-грива

пашча, апачина, пучкха – опашка

шапа-копито

южа –връзка, юзда

каша-камшик

крода-гръд

сиява –сив кон, сивец

света-светъл, белоснежен  кон

кранта – стар, остарял, кон

 

Ведическата дума хая означава бърз кон, кон за преследване е свързана с нашата дума-хайка. Такуан означава бърз кон и се обяснява със старобългарската дума – таканиенадбягване, а прутхана означава пръхтене на кон...

 

Тези древни думи свързани с коневъдството са пренесени от траки в Индия по време на походът на Дионис, за който знаем от Ариан, Страбон, Ноний и др. Древните пурани ( предания) разказват за богоподобният народ Бригус. Това са били бойци колесничари притежащи много мъдрост. Бригус е очевидно името на тракийското племе бриги, известни още като фриги. Те са и първите, които почитат Дионис, наречен още Бромий. Ариан разказва, че тракиецът Дионис дал знания и закони на индийците, научил ги да обработват земята, да издигат градове и не последно място им дал религия като разбира се положил себе си начело на пантеона. Интересното е, че  името на Брама - върховният бог на старите индийци отговаря прекрасно на Бромий - епитет на Дионис...

 

Всеки пък когато разгледаме безпристрастно историческите извори, а дори и легендите виждаме, че ние сме потомци на древен балкански народ, чиято роля в оформянето на историята е огромна. Докато великите хети и лидийци са се изгубили ние сме останали въпреки многобройните бедствия връхлетели земите ни. Бяхме разселвани и пак се върнахме в Родината. Бяхме тормозени и подтискани векове, но не успяха да ни претопят и заличат. Днес също сме подложени на поредното изпитание, но и него ще преодолеем защото сме народ на светлината и защото сме силни.  Обича ни земята, обича ни водата, обича ни красивото тракийско небе. Нека да се обикнем отново един друг и да си спомним кои сме!

 

 

 




Гласувай:
120



1. sparotok - КИРИЛИЦА
13.12.2010 17:18
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!

цитирай
2. sparotok - културен тон
13.12.2010 17:18

Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!
цитирай
3. nikikm - Рухна още един камък..
13.12.2010 17:38
Рухна още един камък от крепостта на фалшифицираната българска история!
цитирай
4. анонимен - В духа на въодушивлението си
13.12.2010 17:49
Имаше един въпрос със закачка -" момченце което не живее в Гърция ? НЕ ГЪРЧЕ!!! Май отвсякъде им се присмиваме. Ама пак не признават . И с голямо удоволствие се обръщам към тях със заслуженото КИР. Май ще се наложи и това да им се обясни!!!! Радвам се от твоята напоритост. УСПЕХ.
цитирай
5. breeze - Романът продължава...
13.12.2010 18:04
И друг не ме интересува!
Благодаря ти!
цитирай
6. ivanna4ev - Колко си прав. . . Ама славяни сме - че ...
13.12.2010 18:06
Колко си прав...Ама славяни сме - че и с православна вяра!Все неща които бодат очите на днешните лидери на световния глобализъм.Този път обаче ни удариха много здраво.Не само разбиха държавността и стопанството,но смачкаха икономическия статус на основата - семейството и личността.И не знам дали в историята си българина е бил довеждан до по-мизерно състояние.Възстановяването този път ми,се струва,ще бъде много,много трудно.
цитирай
7. d3bep - Статията определено е интересна, ...
13.12.2010 18:18
Статията определено е интересна, макар че кентаври са ни познати например и от урарту, където определено са познавали добре конете и още не са познавали гърците...

Но за етиопската теория искам да драсна два реда.
Абе моето мнение е, дайте да не бързаме с тая етиопска теория на гърците, базирана на един филм и не чак толкова сериозно етиопско познание :)
Даже и за етиопците това е обида , всъщност връзката на санскритския с гръцкия е по - добре обоснована, има цел итомове по въпроса...

Климент Александрийски:
"Всички народи им придават(на боговете си - моя бележка) напълно собствената си външност. Както твърди Ксенофан - етиопците твърдят че техните богове са с ЧИПИ НОСОВЕ и черни..."

Което не е лъжа.
Ето тук тутанкамон приема етиопски посланник, който му подарява щраусово перо.
http://sterlingumc-worm.org/WoRM/Y1/U1/senet/egypt-throne-small.jpg
Носа му го виждате.

Ето тука Рамзес ги е повлякъл на въженце
http://www.bible-history.com/sketches/egypt/ethiopians-chained.jpg

Ето тука копие на тяхна статуя на кралица.
http://images.bizrate.com/resize?sq=250&uid=1943580022

-------------------------------------

Сега въпросът:
Грък със чип нос виждали ли сте?
Как изглежда това чудо, гръцкият нос? Даже и на склуптурите им.
Има такова определение в склуптурата, :гръцки нос".
Не е ли орлов, азиатски?

Затова... Сега аз етиопците нема да ги фаля...
Ма дайте да не ги обиждаме.
Те са красиви негри... Не са гърци...

Поздрави!
цитирай
8. анонимен - заслужено?
13.12.2010 18:18
nikstan написа:
Имаше един въпрос със закачка -" момченце което не живее в Гърция ? НЕ ГЪРЧЕ!!! Май отвсякъде им се присмиваме. Ама пак не признават . И с голямо удоволствие се обръщам към тях със заслуженото КИР. Май ще се наложи и това да им се обясни!!!! Радвам се от твоята напоритост. УСПЕХ.


Млади човече, какво те кара да уважаваш гърците?Това, че изгориха книжнината ни, изкривяването на нашата история, или фактът, че в началото на 20-ти век подложиха на геноцид българското население на Беломорска Тракия?
Гърците влязоха в еврозоната с измама, това се каза бившият директор на Европейската банка, с мошенгиите по-късно си подкопаха еврото и засилиха кризата. Гръците трябва да бъдат презирани за деянията си, не уважавани. Ако имаш гръцки роднини, това е друг въпрос.
цитирай
9. анонимен - гърчетата
13.12.2010 18:21
Мале как ще те подкарат след малко гърчетета, оня с многото превъплъщения е изпушил вече:)
цитирай
10. sparotok - факти
13.12.2010 18:26
анонимен написа:
Мале как ще те подкарат след малко гърчетета, оня с многото превъплъщения е изпушил вече:)


Нека дойдат, но не с псувни, а с факти, които да ме опровергаят. Такива обаче те нямат.
цитирай
11. sparotok - удари
13.12.2010 18:27
ivanna4ev написа:
Колко си прав...Ама славяни сме - че и с православна вяра!Все неща които бодат очите на днешните лидери на световния глобализъм.Този път обаче ни удариха много здраво.Не само разбиха държавността и стопанството,но смачкаха икономическия статус на основата - семейството и личността.И не знам дали в историята си българина е бил довеждан до по-мизерно състояние.Възстановяването този път ми,се струва,ще бъде много,много трудно.


Да, удариха ни здраво, много здраво, но и този път ще се изправим. Мошениците обаче са на заминаване, затова така злобно хапят.
цитирай
12. sparotok - благодаря
13.12.2010 18:28
breeze написа:
И друг не ме интересува!
Благодаря ти!


Благодаря ти и аз!
цитирай
13. sparotok - упорство
13.12.2010 18:29
nikstan написа:
Имаше един въпрос със закачка -" момченце което не живее в Гърция ? НЕ ГЪРЧЕ!!! Май отвсякъде им се присмиваме. Ама пак не признават . И с голямо удоволствие се обръщам към тях със заслуженото КИР. Май ще се наложи и това да им се обясни!!!! Радвам се от твоята напоритост. УСПЕХ.


Упорството е подценявано качество, а именно с него примитвните гърци са си извоювали престижно име.
На нас ни е нужно опорство не да лъжем, а да разрушим дълбоко вкоренените лъжи.
цитирай
14. sparotok - данни
13.12.2010 18:30
nikikm написа:
Рухна още един камък от крепостта на фалшифицираната българска история!


Данните показват, че гърците са чужд на Европа народ, който с хитрост и измами е успял да си присвои много.
цитирай
15. анонимен - pointless blog is pointless
13.12.2010 18:53
pointless blog is pointless
цитирай
16. sparotok - point
13.12.2010 19:13
анонимен написа:
pointless blog is pointless


Хубаво, така няма опасност да се убодете на няко point:)
цитирай
17. megg - Народ на светлината...
13.12.2010 19:32
Хубаво си го казал, както е хубав и погледът към легендата. Родена от въображението, тя е скътала и истини.
Поздрави, Sparotok!
цитирай
18. sparotok - светлина
13.12.2010 19:35
megg написа:
Хубаво си го казал, както е хубав и погледът към легендата. Родена от въображението, тя е скътала и истини.
Поздрави, Sparotok!


Ние сме наистина народ на светлината, падението ни дойде защото в миналото се отклонихме от същността си.
Поздрави!
цитирай
19. анонимен - бургас
13.12.2010 20:07
интересен пост отново Спароток,поздравления!то е ясно на всички,че гърците са взели наши земи с измами и упорство,и не само земи.като са видели за първи път нашите конници,тези чернички пигмейчита от африка са оцапали яко гащите и седнали веднага легенди за кентаври да пишат.напишете нещо и за Херкулес,че и той е грък колкото и аз,за пигмейчетата човек с по-широки от две педи рамена е бог явно.наистина сега е много тежко за българите,но пак ще се изправи нашият народ както винаги го е правил,сега е важно истината да се покаже на хората,да разберат,че българите не сме стадо овце,а велик,достоен,борбен и можещ народ.враговете са ни много,но и на тях ще им прекършим вратовете.
цитирай
20. анонимен - напоритост- уточнение
13.12.2010 20:14
Смисълът, който исках да изразя не е в упорството на фактите , а в тяхната мощност и истиност , ако не съм се изразил правелно ,моля за извинение . С уважение. Към анонимен- 8 "кир"- телестна нечестотия - това което махаш когато се къпеш. Къде усети топли чувства? Аз също съм потомец на бежанци от Тракия с.Калъжидере- Ксанти.В съзнанието ми е още образа на пра-баба ми Мария и нейните разкази как и при какви обстоятелства са ги заставили за 12 ч. да съберат каквото могат в ЕДНА каруца с 4 деца като са пребили дядо щото е отказал да се погърчи. Схвана ли?
цитирай
21. анонимен - Гръците трябва да бъдат презирани ...
13.12.2010 20:40
анонимен написа:
Гръците трябва да бъдат презирани за деянията си, не уважавани. Ако имаш гръцки роднини, това е друг въпрос.

Ами че те са презирани и то с презрение, дето е издържало и на изпитанието на времето ! Все известен е изразът "данайски дарове", "троянски кон" както и занченията им ! Колкото и да се опитат някой хора да ги изкарат като примери за остър ум и хитрост, истианта е че и двата израза са синоними на подлост и стхливост !
В исторически план обаче Гърция никога не е била велика сила...освен може би в техните легенди и митове...в който междувпрочем, дори "техните" най велики герой- Ахил и Аякс, са всъщтност по-скоро траки. Докато баш техните си герои Менелай, Агамемнон че и Одисей, са в най добрия случай подли измамници !
Помним как Аякс плати с живота си , заради измамата на Одисей, как Агамемнон излъга Ахил , без чийто мирмидонци го забатачи....
цитирай
22. balkanec - Гърци и етиопци
13.12.2010 20:43
d3bep написа:
Даже и за етиопците това е обида , всъщност връзката на санскритския с гръцкия е по - добре обоснована, има цел итомове по въпроса...

Климент Александрийски:
"Всички народи им придават(на боговете си - моя бележка) напълно собствената си външност. Както твърди Ксенофан - етиопците твърдят че техните богове са с ЧИПИ НОСОВЕ и черни..."

Грък със чип нос виждали ли сте?
Сега аз етиопците нема да ги фаля...
Ма дайте да не ги обиждаме.
Те са красиви негри... Не са гърци...
Поздрави!


В Етиопия има две съвсем различни групи население по произход.
Едните са семитите - евреите от коляното на Дан - преселени там от Египет. Имат дълго време еврейска държава в Етиопия. С тях мнозина сравняват данайците - предците на гърците и има данни, че са едни и същи.

И местните етиопци - християнии още от първите векове, благороден и достоен народ. Запазили са една от най-силните християнски църкви и до днес. Епископите им са народни хора с голяма сила, с голямо уважение сред населението и нямат нищо общо с нашите оядени владици... За тях легендата твърди, че пазят ковчега на Моисеевия завет и затова към Етиопската църква има толкова голям интерес и толкова често е разследвана - без резултат...
цитирай
23. kleotemida - Удоволствие беше да прочета, Сп...
13.12.2010 20:49
Удоволствие беше да прочета, Спароток!
И коментарите - също!... :)

Поздрави!
цитирай
24. анонимен - 4oveko, ne znaia da li go osaznavash ...
13.12.2010 20:49
4oveko, ne znaia da li go osaznavash no ni obijdahs !
Az naprimer v momenta pisha ot slujebnia si computer. Tuk Ne E BG I nie ne mojem da si instalirame po komputrite kakvoto ni se priiska
Ne e lip o-vajno kakvo pishem a ne kakva azbuka izpolzvame
Zna4i li 4e ako ne moga da pisha na kirilitsa ne sam dobre doshl na BG sites ? Ti li si tozi koito reshava tova ?
цитирай
25. sparotok - обида
13.12.2010 20:53
анонимен написа:
4oveko, ne znaia da li go osaznavash no ni obijdahs !
Az naprimer v momenta pisha ot slujebnia si computer. Tuk Ne E BG I nie ne mojem da si instalirame po komputrite kakvoto ni se priiska
Ne e lip o-vajno kakvo pishem a ne kakva azbuka izpolzvame
Zna4i li 4e ako ne moga da pisha na kirilitsa ne sam dobre doshl na BG sites ? Ti li si tozi koito reshava tova ?


Не съм имал намерение да обиждам никого. Защо да е обида молбата ми да се коментира на кирилица, та аз съм дал линк водещ до страница, на която лесно и безплатно може да се кирилизира текст.

В едното поле се печата текстът на кирилица, прехвърля се в полето за кирилизиране, изрязва се и се залепва в полето за коментар на блога.

Какво му е трудното на това? Изисква само няколко секунди и 3 действия - кирилизиране, изрязване, залепване.
цитирай
26. sparotok - ново
13.12.2010 20:56
kleotemida написа:
Удоволствие беше да прочета, Спароток!
И коментарите - също!... :)

Поздрави!


Благодаря ти! Хубаво е когато хората виждат истината!
Поздрави!
цитирай
27. sparotok - не се коси
13.12.2010 21:04
nikstan написа:
Смисълът, който исках да изразя не е в упорството на фактите , а в тяхната мощност и истиност , ако не съм се изразил правелно ,моля за извинение . С уважение. Към анонимен- 8 "кир"- телестна нечестотия - това което махаш когато се къпеш. Къде усети топли чувства? Аз също съм потомец на бежанци от Тракия с.Калъжидере- Ксанти.В съзнанието ми е още образа на пра-баба ми Мария и нейните разкази как и при какви обстоятелства са ги заставили за 12 ч. да съберат каквото могат в ЕДНА каруца с 4 деца като са пребили дядо щото е отказал да се погърчи. Схвана ли?


Не се коси приятелю, човекът не те е разбрал, не е осъзнал, че сте съмишленици.

Понякога емоциите замъгляват съзнанието ни и не сме в състояние да приемем иронията по правилен начин.

Разбирам, че те боли от недоразумението, но моля те, прости на анонимния...
цитирай
28. sparotok - етиопци
13.12.2010 21:06
balkanec написа:
d3bep написа:
Даже и за етиопците това е обида , всъщност връзката на санскритския с гръцкия е по - добре обоснована, има цел итомове по въпроса...

Климент Александрийски:
"Всички народи им придават(на боговете си - моя бележка) напълно собствената си външност. Както твърди Ксенофан - етиопците твърдят че техните богове са с ЧИПИ НОСОВЕ и черни..."

Грък със чип нос виждали ли сте?
Сега аз етиопците нема да ги фаля...
Ма дайте да не ги обиждаме.
Те са красиви негри... Не са гърци...
Поздрави!


В Етиопия има две съвсем различни групи население по произход.
Едните са семитите - евреите от коляното на Дан - преселени там от Египет. Имат дълго време еврейска държава в Етиопия. С тях мнозина сравняват данайците - предците на гърците и има данни, че са едни и същи.

И местните етиопци - християнии още от първите векове, благороден и достоен народ. Запазили са една от най-силните християнски църкви и до днес. Епископите им са народни хора с голяма сила, с голямо уважение сред населението и нямат нищо общо с нашите оядени владици... За тях легендата твърди, че пазят ковчега на Моисеевия завет и затова към Етиопската църква има толкова голям интерес и толкова често е разследвана - без резултат...


Да, има два вида етиопци, добрите са били трако-троянски съюзници.
цитирай
29. sparotok - имена
13.12.2010 21:08
анонимен написа:
анонимен написа:
Гръците трябва да бъдат презирани за деянията си, не уважавани. Ако имаш гръцки роднини, това е друг въпрос.

Ами че те са презирани и то с презрение, дето е издържало и на изпитанието на времето ! Все известен е изразът "данайски дарове", "троянски кон" както и занченията им ! Колкото и да се опитат някой хора да ги изкарат като примери за остър ум и хитрост, истианта е че и двата израза са синоними на подлост и стхливост !
В исторически план обаче Гърция никога не е била велика сила...освен може би в техните легенди и митове...в който междувпрочем, дори "техните" най велики герой- Ахил и Аякс, са всъщтност по-скоро траки. Докато баш техните си герои Менелай, Агамемнон че и Одисей, са в най добрия случай подли измамници !
Помним как Аякс плати с живота си , заради измамата на Одисей, как Агамемнон излъга Ахил , без чийто мирмидонци го забатачи....


Троянската война е компилация от много събития, някои разделени от векове. Имена като Одисей, Агамемнон, Ахил не са гръцки, данайците са ги заели в по-късни времена.
цитирай
30. sparotok - Хера
13.12.2010 21:13
анонимен написа:
интересен пост отново Спароток,поздравления!то е ясно на всички,че гърците са взели наши земи с измами и упорство,и не само земи.като са видели за първи път нашите конници,тези чернички пигмейчита от африка са оцапали яко гащите и седнали веднага легенди за кентаври да пишат.напишете нещо и за Херкулес,че и той е грък колкото и аз,за пигмейчетата човек с по-широки от две педи рамена е бог явно.наистина сега е много тежко за българите,но пак ще се изправи нашият народ както винаги го е правил,сега е важно истината да се покаже на хората,да разберат,че българите не сме стадо овце,а велик,достоен,борбен и можещ народ.враговете са ни много,но и на тях ще им прекършим вратовете.


За Херкулес има едно интересно сведение на Херодот. Според бащата на историята скитите ( тракийски роднини) са потомци на Херкулес ( История IV-8-10).

Според Гиндин Хера ( Херкулес означава прославен от Хера) е гръцкото предаване на Зелуа ...зълва.
цитирай
31. анонимен - ГРЕКОС
13.12.2010 21:19
Когато лисицата не може да стигне гроздето вика ,че е кисело!
Колкото и да подскачате ,не можете да ни стигнете !
Духовни пигмейчетата сте !
И затово не ви остава нищо друго освен да ни оплювате ,и да се мъчите да отмъкнете нещо от нас!Я кокошка,я земя ,я някой кабел ,а сега и малко култура!
Всячески се мъчите да потвърдите древното:
ПАС МИ ЕЛЛИН ВАРВАРОС !
Един съвет:
Не плюй срещу слънцето!
Не пикай срещу вятъра!
И не тръгвай срещу гърците!
Няма да ти излезе на добро!!!
цитирай
32. antivlaks - Пропуск
13.12.2010 21:32
Ако се поразровиш малко по-вече ,може да откриеш ,че и ескимосите са българи!Как са ти убягнали до сега?
цитирай
33. audan - Гърците са семити
13.12.2010 21:34
7. d3bep
.Сега въпросът:
Грък със чип нос виждали ли сте?
Как изглежда това чудо, гръцкият нос? Даже и на склуптурите им.
Има такова определение в склуптурата, :гръцки нос".
Не е ли орлов, азиатски?

Затова... Сега аз етиопците нема да ги фаля...
Ма дайте да не ги обиждаме.
Те са красиви негри... Не са гърци...

И аз мисля, че гърците не са етиопци, защото "Вчера отиде Кронид (Зевс - бел. IYI) да гостува отвъд океана
при етиопци почтени, а с него и всички безсмъртни.", казва в Първа Песен "Илиада" - та.

Да, ама Зевс е тракийски бог, който гърците приватизират после.

И друго. тия гръцки носове, дребен ръст и черна къдрава коса по - отиват на семитите.

Сиреч и аз подкрепям Балканеца, че баш Данайците ще да са тия "етиопци".
цитирай
34. audan - 8. анонимен Млади човече, какво ...
13.12.2010 21:37
8. анонимен
Млади човече, какво те кара да уважаваш гърците?Това, че изгориха книжнината ни, изкривяването на нашата история, или фактът, че в началото на 20-ти век подложиха на геноцид българското население на Беломорска Тракия?
Гърците влязоха в еврозоната с измама, това се каза бившият директор на Европейската банка, с мошенгиите по-късно си подкопаха еврото и засилиха кризата. Гръците трябва да бъдат презирани за деянията си, не уважавани. Ако имаш гръцки роднини, това е друг въпрос.
Лошото е, господине, че от 11 млн население колко ли са гърците по кръв , като се има предвид, че местните траки са огромен брой? Лошото е, че нашите братя по кръв са се превърнали в гърци по мисъл, дума и действие, противно на арийския принцип "Добра мисъл, добра дума, добро дело!".

Ето - един йеничерин вече словоблудства .
цитирай
35. анонимен - Благодаря за очакваната статия
13.12.2010 21:40
В старогръцко-българския речник със съавтор Вл. Георгиев има дума за кeнтаври (Kentauroi - "диво тесалийско племе")
С корена 'таур'
tauros - бик, вол
Tauros - 1)планина в Мала Азия; 2) таври, скитско племе; 3) таврически, кримски
Такъв е и коренът на наименованието на Крим.
Доста производни думи са свързани с бич от волска кожа и действието "бичуване".
Според мен тази дума /тавър/ е "заемка" в гръцкия (макар и уместна в Минотавър - вероятно заради различната епоха).
Дори и сега се използва в думата "таверна" - сигурно там е обичайно да се сервира говеждо, обаче в "псаро-таверна" /съвр. - рибен ресторант/ има съвсем нов наложен смислов пласт, доколкото psar е скорец/птица/, а Psaros - река в Киликия (според изконния смисъл).
цитирай
36. sparotok - ясно
13.12.2010 21:41
анонимен написа:
Когато лисицата не може да стигне гроздето вика ,че е кисело!
Колкото и да подскачате ,не можете да ни стигнете !
Духовни пигмейчетата сте !
И затово не ви остава нищо друго освен да ни оплювате ,и да се мъчите да отмъкнете нещо от нас!Я кокошка,я земя ,я някой кабел ,а сега и малко култура!
Всячески се мъчите да потвърдите древното:
ПАС МИ ЕЛЛИН ВАРВАРОС !
Един съвет:
Не плюй срещу слънцето!
Не пикай срещу вятъра!
И не тръгвай срещу гърците!
Няма да ти излезе на добро!!!


Сега ми стана ясно защо гърците твърдят, че траките са елини:)

Няколко съвета към вас -

- Помнете съдбата на Никифор Геник, той тръгна срещу България, после Крум пи вино от черепа му.

- Помнете Ахелой, там 70 000 ваши оставиха костите си защото нападнаха България без причина.

-Помнете и уважавайте Българинът Тервел, който ви оттърва от арабите!

- Не мислете, че във века на информацията само вашите лъжи ще се четат. Хората вече знаят, че гърците влядоха с измама в еврозоната, и че влошиха кризата заплашвайки еврото с огромният си дълг към америанските банкери.
цитирай
37. анонимен - и в аркадия съм
13.12.2010 21:45
Етиопците се считат за еврейско, семитско племе. Не зная дали хаплогрупите на гърци и етиопци съвпадат, въпреки, че в това няма нищо което да е доказателство за племенна принадлежност. Може би все още не развилата се вълнова генетика ще даде доказателства? В мистериите на траките присъстват черни негроидни джуджета. Интересно е, че Одисей и съветникът му Еврибатес са с черна кожа и къдрави коси. Освен кентаврите, съществували минотаври и други зооморфни същества. Нищо чудно някъде по тези земи да е имало древен "институт за биотехнологии" базирани върху ДНК. Отчетени като неудачен експеримент, съществата са били унищожени. Но резултатът от успешният експеримент е изпратен в Аркадия. Какво е заложено в генома му?
цитирай
38. zelas - Мир, братя!
13.12.2010 21:51
Хубава статия, Павле и още по-хубав завършек.

-------------------
Обича ни земята, обича ни водата, обича ни красивото тракийско небе. Нека да се обикнем отново един друг и да си спомним кои сме!
-------------------

Мир, братя! Пазете очите на Сърцето си от Кал, Прах и Сенки. Пазете ги от Мрежа, Вихър и Отражения.
цитирай
39. sparotok - таурос
13.12.2010 21:52
анонимен написа:
В старогръцко-българския речник със съавтор Вл. Георгиев има дума за кeнтаври (Kentauroi - "диво тесалийско племе")
С корена 'таур'
tauros - бик, вол
Tauros - 1)планина в Мала Азия; 2) таври, скитско племе; 3) таврически, кримски
Такъв е и коренът на наименованието на Крим.
Доста производни думи са свързани с бич от волска кожа и действието "бичуване".
Според мен тази дума /тавър/ е "заемка" в гръцкия (макар и уместна в Минотавър - вероятно заради различната епоха).
Дори и сега се използва в думата "таверна" - сигурно там е обичайно да се сервира говеждо, обаче в "псаро-таверна" /съвр. - рибен ресторант/ има съвсем нов наложен смислов пласт, доколкото psar е скорец/птица/, а Psaros - река в Киликия (според изконния смисъл).


Таурос-бик означава огромен, силен...но няма смисъл на гръцки...
цитирай
40. d3bep - В Етиопия има две съвсем различни ...
13.12.2010 22:03
balkanec написа:

В Етиопия има две съвсем различни групи население по произход.
Едните са семитите - евреите от коляното на Дан - преселени там от Египет. Имат дълго време еврейска държава в Етиопия. С тях мнозина сравняват данайците - предците на гърците и има данни, че са едни и същи.

И местните етиопци - християнии още от първите векове, благороден и достоен народ. Запазили са една от най-силните християнски църкви и до днес. Епископите им са народни хора с голяма сила, с голямо уважение сред населението и нямат нищо общо с нашите оядени владици... За тях легендата твърди, че пазят ковчега на Моисеевия завет и затова към Етиопската църква има толкова голям интерес и толкова често е разследвана - без резултат...

Принципно има :)
И на картинките ми има две раси хора с чипи носове.

Но не и семити.
Евреите се преселват в етиопия доста по - късно, ако говориш за т.нар. малаши.
Които, между другото, са негри.

И "продължението" на Илиадата, коеот ми давате за пример, всъщност откровено ви противоречи.
Етиопците се бият СРЕЩУ ДАНАЙЦИТЕ.
После, аде да не продължавам ,но има ясни доказателства, че етиопците са на 90% египетски обичаи и владеят отлично египетски.

И пак чудесни доказателства, че данайците се чудят кой да им превежда от египетски.
Както и да е де :) Не е толкова важно, но ми се струва, че твърдението е просто модерно, а не и обезпечено.

Между другото има ясна теория, която обвързва кентаврите с индийското минало на гърците...
И името подхожда, и фасона на индийския кентавър.


Поздрави!
цитирай
41. анонимен - тур
13.12.2010 22:04
Дивото европейско говедо, което е изчезнало, се нарича тур. Когато биологичната конструкция на устната кухина е такава, че дадени звуци да не могат да се произнасят по определен начин, те се изменят звуково. Тур става таурос или таврос.
цитирай
42. sparotok - призив
13.12.2010 22:04
zelas написа:
Хубава статия, Павле и още по-хубав завършек.

-------------------
Обича ни земята, обича ни водата, обича ни красивото тракийско небе. Нека да се обикнем отново един друг и да си спомним кои сме!
-------------------

Мир, братя! Пазете очите на Сърцето си от Кал, Прах и Сенки. Пазете ги от Мрежа, Вихър и Отражения.


Хубав призив, пазим ли очите и сърцето си чисти мошениците вече не могат да ни заблудят.

Поздрави!
цитирай
43. анонимен - Койнь и Урвам=костурски диалект
13.12.2010 22:27
"Кентавър отговаря на нашите диалектни думи койн-кон и утУРВАМ се-бързам, втурвам се. Кентавър означава кон, който може да се втурва, т.е. бърз кон."
--------------------
Прабаба ми е родом от с.Турие, Костурско (дн.в Гърция). Диалектът на тези най-югозападни македонобългарски предели е много старинен и се отличава от останалите македонски говори, най-вече с т.нар. нализъм ( рендам,гъ̀мба, глеендам, ерембица, земб и т.н.), както и спомагателния глагол "съм" в 3 л. , ед.ч. ( Страмота и гревота пожежвашчье есте/ Срамота и грехота е да се псува).Да не се отдалечавам от темата!Спомням си прабаба как ни се радваше като деца и викаше весело: "Урвайте, урвайте койнчиня бабини", демек: "Припкайте(бързайте), припкайте кончета на баба". От нея си спомням и една песен от родния й край УРВА ФАНКА т.е. Припка (бърза) Фанка по полето. Ето и текста на песента:


Урва Фанка, урва Фанка по полето,
урва Фанка, ой леле, по полето,
да собери, да собери црно грозйе,
да собере, оф леле, църно грозйе,
църно грозйе, църно грозйе лисечина,
църно грозйе, ой леле, лисечина.
Ми я фати, ми я фати падарчето,
ми я фати, ой леле, падарчето:
- Таксай Фанке, таксай Фанке што кье таксаш,
таксай Фанке, ой леле, што кье таксаш.
- Таксана е, таксана е пендолира,
таксана е, ой леле, пендолира.
- Не ти сакам, не ти сакам пендолира,
не ти сакам, ой леле, пендолира,
тук' ти сакам, тук' ти сакам бело лице,
тук' ти сакам, ой леле, църни очи!

Има я в Ютуп, който се интересува за мелодията й да я потърси....
----
п.с. Бъди ни жив и здрав , Спароток!
цитирай
44. анонимен - Мария
14.12.2010 00:52
Упорството е подценявано качество, а именно с него примитвните гърци са си извоювали престижно име.
На нас ни е нужно опорство не да лъжем, а да разрушим дълбоко вкоренените лъжи.
[/quote]
За тези ли примитивни гърци, върху чийто митос е изградена цялата ни цивилизация си говорим? За примитивните гърци, които са създали театъра, развили си философията, скулптурата, архитектурата, литературата, математиката, геометрията, инженерните науки, астрономията... Боже, че дори когато изричаме думи като гореспоменатите: философия, театър, литература, математика, астрономия и пр., говорим на гръцки. А на какво щяхме да пишем, ако гърците не бяха създали азбуката, която един грък, заедно със своите ученици, около 16 века по-късно приспособява за нашата реч, оставям на твоето въображение.
Колкото до горния текст, да не забравяме, че твърденията ти за произхода на гърците се основават върху една хипотеза...
Един господин от коментиращите плаче за геноцида на българското население от Беломорска Тракия. Но явно смята, че не е нужно да страдаме излишно за издевателствата, които е понесло цивилното гръцко население в Македония от българската войска по врене на двете световни войни. Така де, историята се помни избирателно, за да обслужва личните ни истини.
Изобщо подобни писания, целящи да докажат нечие превъзходство, ми напомнят за любимото ми определние за нация: "Нация е съвкупност от хора, обединени от общи заблуди за миналото си и обща омраза към съседите си".
Напомнят ми също и за вече споменатата пословица за киселото грозде...
цитирай
45. mglishev - Ех, пак тия коне, траки... всъщност "кентавър" е "конетрак" :)
14.12.2010 02:08
Първите гърци (ахейците) определо ползват коне - това са колесничарите на Омир. И те, както и техните троянски и тракийски съперници изобщо не яздят, а карат колесници. Това е към ХІ в. пр. Хр.

Следващата гръцка вълна (дорийците) може би вече яздят към Х в. Вероятно по същото време започват да яздят и траките - като и тракийските, и гръцките племена изоставят остарялата колесница. Друг е въпросът, че повечето траки (и на практика никакви гърци) не се превръщат в хипотоксоти - такива остават само тези на север от Дунав, именно гетите, за които това е жизненоважно поради близостта на опасни степни съседи като скитите.

Гърците ползват малобройни кавалерийски подразделения от аристократи, но като цяло и повечето траки, и повечето гърци се бият пеш. Любимите пеши пелтасти на елинистическата епоха идват именно от Тракия и Илирик, както човек може да прочете у Ксенофонт.

Името на кентаврите по-вероятно е свързано с гръцкото tauros за "бик". И е изцяло легендарно название.

Колкото до опитомяването на коня, то най-вероятно е станало доста преди четвъртото хилядолетие пр. Хр. и доста по-източно от Причерноморието...

Кентаврите всъщност не будят "ужас" у гръцките автори, а са описвани като любопитна старина на народните вярвания. Кентавърът Хирон е симпатичен за гръцките автори. Кентавърът Нес е трагичен. Кентаврите от кентавромахията са отначало забавни, а впоследствие - диви, но не непобедими. Тези неща са схематично описани у Аполодор и по-приятно - у Хезиод. Това: "повече от ясно е..." е типично представяне на желаното за истина - похват за представяне на дадена теза като факт.

Гърците (ахейци и дорийци), също както и траките, са индоевропейци, появили се на Балканите ок. 2000-1500 г. пр. Хр. "Етиопците", тоест някакво северноафриканско население по-скоро са родствени с по-старото, прединдоевропейско критско население, минойците. И може би с континенталните пеласги. Струва си човек да попрегледа "Гръцката цивилизация" на Шаму.

Уж тракийската дума "азд" не е засвидетелствана в извори.

Колкото до българите, те определено не са "палеобалкански" народ, както и траките не са. Траките са част от първата вълна на индоевропейското заселване на полуострова може би ок. 2000 г. пр. Хр. заедно с ахейските гърци.

Българите ще се появят по тези места за първи път чак в V в. сл. Хр. като част от Хунския съюз, а ще създадат Дунавска България в самия край на VІІ в., както добре знаем.
Каквото и да правим, няма как Аспарух да се окаже тракийски вожд, роден в Пулпудева, Бесапара или Севтополис ;)

А преди българите доста индоевропейски нашественици са овършали Балканите - келти (ок. 279 г. пр. Хр.), римляни (след 146 г. пр. Хр.), германи (в ІІІ-V в. сл. Хр.) и славяни (в VІ-VІІ в. сл. Хр.).

Та българите са такива едни "палеобалканци", каквито "палеобританци" са съвременните англичани ;)

Иначе всичко е вярно :D :D :D
цитирай
46. shtaparov - Подкрепа за Спароток
14.12.2010 02:23
Понеже има доста коментари,свързани с тълкувания на някои думи от разискваните текстове,не мога да не взема отношение и да не добавя своя принос към тях:
1.Езда= Язда/Яхва/, Яхве/еврейският бог=Конният бог/, Асда/Аспа=Кон/.
2.Асдуле/трак.дума за езда/= Яздуле/Яздаре,Яздиля,Яздаря/, Ездаря/Ездача,със смяна на суфикса/.
3.Такуан/ведич.дума за бърз кон/= Теку/в стария Бълг.календар-Кон/, Бегуан
/Бежан,Беган,Гонян,Гоняч/,а Теку=Бегу/Гону,Гони,Гоня,Коня,и т.н./.
4.Таврос/Тавро,в "гръцкия"ез.-Бик,Вол/=Каврос/Карвос,Кравос/,т.е.Кравич/Кравин/.
5.Бромий/епитет на Дионис/=Хромий/Кривий/,т.е.-Куцият! Съответно Брама
=Хрома/Хроми,Криви/. Това тълкувание го считам за едно от най-блестящите постижения на "Ангеловия анализ" и за едно от най-върховните доказателства
за Българската същност на Траките.
А комплексираните гърчета,дето се намесват в блога,имат нужда от насилствено превъзпитание с цел овладяване на общочовешките ценности и на Божиите закони, като "Не лъжи", "Не кради" и "Не пожелавай земята на ближния си".
цитирай
47. razkazvachka - кой, гърците да били произлезли от евреите - хаха!
14.12.2010 03:37
не са толкова умни, макар че са коварни...
цитирай
48. pentecost - DNK
14.12.2010 05:40
Ето рзпределение на процентите по хаплогрупи, само на по-съществените, за пълен списък вижте http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

Само за Гърция – разпределение по У-хромозомаа (у-ДНК)

I1 пред-германска (нордическа) 4%

I2a – крайдунавска балканска 10%

R1a – индоевропейска 12%

R1b – индоевропейска 12%

J2 – източно средиземноморска 25%

E1b1b – 27%
балканска, произхожда от фермери дошли през Неолита от Близкия Изток и Североизточна Африка (има я и при нас и македонците и албанците)
цитирай
49. sparotok - до Манол Глишев
14.12.2010 08:15
Маноле, ще ти бъда много благодарен, ако представиш някаква литература относно твърдението си - "Колкото до опитомяването на коня, то най-вероятно е станало доста преди четвъртото хилядолетие пр. Хр. и доста по-източно от Причерноморието... "

Да кажеш "най-вероятно" не е доказване, а само изразяване на плахо предположение:)

Би ли посочил също кой е доказал, че "Следващата гръцка вълна (дорийците) може би вече яздят към Х в. " ? Аз не познавам археолог, или историк, който да е писал такова нещо.

Ще те помоля да споменеш кой е доказал, че - "Траките са част от първата вълна на индоевропейското заселване на полуострова може би ок. 2000 г. пр. Хр. заедно с ахейските гърци. "
Според Фол, Маразов, Георгиев и др. няма абсолютно никакви доказателства за това, че траките са дошли в края на трето и началото на второ хилядолетие преди Христа.

Знам, че обичаш Азия, но не забравяй, че тя е обитавана от тракийските халиби и сарапари, последните са съседи на персите.


цитирай
50. sparotok - глупости
14.12.2010 08:19
анонимен написа:
Упорството е подценявано качество, а именно с него примитвните гърци са си извоювали престижно име.
На нас ни е нужно опорство не да лъжем, а да разрушим дълбоко вкоренените лъжи.

За тези ли примитивни гърци, върху чийто митос е изградена цялата ни цивилизация си говорим? За примитивните гърци, които са създали театъра, развили си философията, скулптурата, архитектурата, литературата, математиката, геометрията, инженерните науки, астрономията... Боже, че дори когато изричаме думи като гореспоменатите: философия, театър, литература, математика, астрономия и пр., говорим на гръцки. А на какво щяхме да пишем, ако гърците не бяха създали азбуката, която един грък, заедно със своите ученици, около 16 века по-късно приспособява за нашата реч, оставям на твоето въображение.
Колкото до горния текст, да не забравяме, че твърденията ти за произхода на гърците се основават върху една хипотеза...
Един господин от коментиращите плаче за геноцида на българското население от Беломорска Тракия. Но явно смята, че не е нужно да страдаме излишно за издевателствата, които е понесло цивилното гръцко население в Македония от българската войска по врене на двете световни войни. Така де, историята се помни избирателно, за да обслужва личните ни истини.
Изобщо подобни писания, целящи да докажат нечие превъзходство, ми напомнят за любимото ми определние за нация: "Нация е съвкупност от хора, обединени от общи заблуди за миналото си и обща омраза към съседите си".
Напомнят ми също и за вече споменатата пословица за киселото грозде...
[/quote]

Бихте лими посочили един древен исторически извор, от който да науча, че гърците са създали азбуката...такъв няма!

Според Диодор Сицилийски азбуката е създадена от пеласгите, а първите, които са я ползвали са траките Орфей и Линей.

През 8-ми век фригите са имали масивни каменни сгради, мебелировка украсена със слонова кост и злато, а гърците по това време са живели в сламени колиби.

Четете повече!
цитирай
51. sparotok - до 43. анонимен - Койнь и Урвам=костурски диалект
14.12.2010 08:22
Благодаря Ви от сърце за информацията!

Ако не Ви затруднява ще съм Ви много задължен да споделите още думи и изрази от диалекта, който познавате.

Поздрави!
цитирай
52. mglishev - Горният 44-и коментар
14.12.2010 08:43
е доста разумен. Е, това с азбуката е донякъде неточно, но само донякъде. Апропо, има един извор, който говори много подробно за произхода на гръцката азбука и той е... старобългарски. "О писменехъ" или "За буквите" на черноризец Храбър.

Колкото до опитомяването на коня, моля: Арнълд Тойнби, "Човечеството и майката Земя". Toynbee, Arnold. "Mankind and Mother Earth". Можеш освен от Тойнби да се поинтересуваш и от работата на Мария Гимбутас относно палеоевропейските доиндоевропейски населения. Тойнби и Гимбутас би трябвало да са ти достатъчни.

Фол си измисляше доста неща, а Маразов е предимно есеист. Казах ти вече - за първите гръцки населения се върни към Франсоа Шаму. Впрочем, Азия е бая голямшка, за да я обитават само две племена :)

цитирай
53. sparotok - аргументи
14.12.2010 09:05
mglishev написа:
е доста разумен. Е, това с азбуката е донякъде неточно, но само донякъде. Апропо, има един извор, който говори много подробно за произхода на гръцката азбука и той е... старобългарски. "О писменехъ" или "За буквите" на черноризец Храбър.

Колкото до опитомяването на коня, моля: Арнълд Тойнби, "Човечеството и майката Земя". Toynbee, Arnold. "Mankind and Mother Earth". Можеш освен от Тойнби да се поинтересуваш и от работата на Мария Гимбутас относно палеоевропейските доиндоевропейски населения. Тойнби и Гимбутас би трябвало да са ти достатъчни.

Фол си измисляше доста неща, а Маразов е предимно есеист. Казах ти вече - за първите гръцки населения се върни към Франсоа Шаму. Впрочем, Азия е бая голямшка, за да я обитават само две племена :)



Маноле, в О писменах не е казано, че древните гърци са сътворили азбуката, а само, че славяните дълго време са я ползвали. Има разлика, нали?

Чел съм Гимбутас, но тя не представя абсолютно никакви доказателства за "опитомяване на коня доста по- на изток от Черноморските степи".

Според Филипс, Монгаит, Смирнов ( не оня с водката), Гиршман, Хрозни и др. конят е опитомен в черноморските степи.

До преди 10 години се смяташе, че колата с плътни колела е създадена от шумерите, но след намирането на много по-древни колела в Щвейцария, Холандия и Словения ( 3560 преди Христа) вече се знае, че не е така.

Няма да е зле за прочетеш работите на Панайотов за погребението с каруца от Плачидол ( "Ямната култура в българските земи" ).

Ни кога не съм твърдял, че Азия е обитавана само от две племена, дадох само пример, че траки са обитавали земи доста по-на изток от Тракия:)
За тракийски поход към Индия можеш да прочетеш при Ариан, всъщност би трябвало да познаваш този автор.

В Prehistoric India С. Пигот публикува изображение на сечива, които са били внесени в Индия. Разгледай ги хубаво и се опитай да откриеш разликите между тях и сечивата от Bарненският некропол:)
цитирай
54. mglishev - Ето ти "За буквите":
14.12.2010 09:50
"Но преди това елините нямаха букви на своя език, а пишеха своята реч с финикийски букви. И така беше много години. После, като дойде Паламид, започна от алфа и вита и състави на елините само 16 букви. Към тях Кадъм Милиски прибави още 3 букви. С тези 19 букви пишеха дълго време. После Симонид изнамери и прибави две букви, а писателят Епихарий изнамери 3 букви. И събраха се 24. След много години Дионисий Граматик изнамери 6 двугласни, после друг - 5 и друг - 3 за числата."

Sapienti sat.

Чел си ти Гимбутас... Чети пак и чети повече. Ти главно цитираш имена, а какво си чел е друг въпрос. Ако беше чел системно, нямаше да си пълен с бомбастични хипотези. А тези траки на изток от Тракия са такава невероятна измишльотина, че засега вдигам ръце от тебе и отивам при третото си кафе и при неприятната мисъл за работа... Уви, удоволствията трябва да почакат, тъй че до по-нататък :)
цитирай
55. feishtica - От снощната Мария :)
14.12.2010 10:20
От малкото, което съм прочела знам, че фонетичната азбука е създадена от финикийците,а гърците я приспособяват за езика си и добавят гласните. Което прави гръцката азбука най-старата фонетична азбука в употреба. И?
Прочее каква е целта на заниманието мерене на ку...лтури и древности?
цитирай
56. monaliza121 - Поздрав, Спароток!
14.12.2010 11:00
Защото сме народ на светлината!
Чудесно си го написал!:))
цитирай
57. tota - Поздрави, Павел!
14.12.2010 11:18
"Днес също сме подложени на поредното изпитание, но и него ще преодолеем защото сме народ на светлината и защото сме силни. Обича ни земята, обича ни водата, обича ни красивото тракийско небе. Нека да се обикнем отново един друг и да си спомним кои сме!"
"Нека да се обикнем отново един друг и да си спомним кои сме!"- само това ще ни изведе от блатото в което ни натикаха.... Хубав ден, приятелю!!
цитирай
58. анонимен - Ами, то излиза, че гърците еднов...
14.12.2010 11:35
Ами, то излиза, че гърците едновременно са се учили хем да говорят, хем да пишат/ 54 /.
цитирай
59. troia - Хубавото
14.12.2010 12:09
е, че при теб човек може да научи нещо интересно. Даже и тези които не са съгласни с теб, те четат.:)
цитирай
60. анонимен - Франсоа Шаму е пристрастен автор към гръцката "древност"
14.12.2010 12:14
mglishev: "Казах ти вече - за първите гръцки населения се върни към Франсоа Шаму."

Абе Маноле какво ми го фаляш този Ф.Шаму!
Той е един от тези дето оформиха мита за "древността" на гърците, за сметка на предгръцката трако-пелазгийска цивилизация.
Гърците НЕ са сътворили азбука и са се научили на четмо и писмо от пелазгите и бригите/фригите.
Стига си лъгал хората с тази измислена древност на гърците!
цитирай
61. get - Странно Спараток ? - то имало не само кентаври а и ... !!
14.12.2010 12:46
кентавърки(Kentaurides) !! :))
Тук едно изображение на кентавърки от гр.(м)Пела (пояснявам гр.изписване), които берат грозде - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/Grape_harvest_Abbatiale_Mozac_2007_06_30.jpg

анонимен написа:
В старогръцко-българския речник със съавтор Вл. Георгиев има дума за кeнтаври (Kentauroi - "диво тесалийско племе")

Да "диво" племе, но ... Хирон(кентавърът) е УЧИтелят на "гръцкият" герой Херкулес ?!

анонимен написа:
С корена 'таур'
tauros - бик, вол
Tauros - 1)планина в Мала Азия; 2) таври, скитско племе; 3) таврически, кримски
Такъв е и коренът на наименованието на Крим.
Доста производни думи са свързани с бич от волска кожа и действието "бичуване".
Според мен тази дума /тавър/ е "заемка" в гръцкия (макар и уместна в Минотавър - вероятно заради различната епоха).
Дори и сега се използва в думата "таверна" - сигурно там е обичайно да се сервира говеждо, обаче в "псаро-таверна" /съвр. - рибен ресторант/ има съвсем нов наложен смислов пласт, доколкото psar е скорец/птица/, а Psaros - река в Киликия (според изконния смисъл).


Според древните гърци кентаврите са живели в планината Пелион: http://connectedcities.eu/images/conferences/mp_mount_pelion_map.jpg

А Филострат "стари" се възхищава от красотата им с думите " ... но те са с бляскава(външност), като добре гледани коне ..."

Към mglishev - Преди да "потънеш" в третото си ... измерение-кафе ... дай ни поне ма-алко самочуствие! - виж последна част от цитата ти "... Дионисий Граматик изнамери 6 двугласни, после друг - 5 и други - 3 за числата ..." Граматика Дионисий, мисля не бе(!) ... Грък, ако и да е граматик :)

С уважение - Гет
цитирай
62. zelas - Манолчо пак влезе да обръща купите. ...
14.12.2010 12:55
Манолчо пак влезе да обръща купите... Манолчо, айде бягай сега при майка ти да ти изтупа дупето.
цитирай
63. анонимен - СПИРУ АГНЮ
14.12.2010 14:26
SPARДШДК , аз съм ГРЕКОС ЕЛЛИНАС..ИСКАМ ДА СТАНА БЪЛГАРИН..ПОМОГНИ МИ ПРИЯТЕЛЮ...СРАМ МЕЕ ЧЕ СЪМ ГРЪК,ЗАЩОТО СЪМ ПИГМЕИ И НЕГЪР С ОГРОМНИ ДЖУКИ И КАМБЕСТ НОС.. ИСКАМ ДА СЪМ БЪЛГАРИН...МОЛЯ ТЕ ПАВЛЕ, ПОМОГНИ МИ..КАК БИХ СТАНЪЛ БЪЛГАРИН...
цитирай
64. анонимен - за буквите и одомашняването на животните
14.12.2010 14:58
Нека някой се опита да направи гометрична фигура от почва, еднаква с формата на тракийските могили. Да получи това съвършенство в кривината на основата и образуващата крива. Освен това почвата да не се стреми да заеме естествения наклон и да не ерозира от валежите и вятъра през вековете. Изтънчената изработка на тракийските златни предмети предполага и съответни прецизни уреди за добиване и обработка на метала. Хората които са направили това са имали изключително висока духовна и материална култура. Без писменост математически знаци това е немислимо. Освен това, Залмокс, Орфей и други тракийци са представени от равнището на знанията на описателите им, защото пишещите не са могли да си обяснят видяното. Едва ли песните и лирата на Орфей от Родопа са чувани на Босфора. Защо Орфей слиза в подземното царство и защо го убиват вакханките. Ако казаните неща свържем с зараждащата се вълнова генетика ясно ще разберем за какво става дума. За масовия човек това е мистерия, на славянски загадка!. Но това са тракийските мистерии, тракийските тайни и загадки!
цитирай
65. feishtica - Ако беше чел системно, нямаше да си ...
14.12.2010 15:10
mglishev написа:
Ако беше чел системно, нямаше да си пълен с бомбастични хипотези.

Абсолютно съм съгласна. Колкото повече чете човек, толкова по-ясно осъзнава относителността на всяко знание и идеята, че всичко на този свят може да бъде първо доказано, а след това отречено. И съответно толкова по-скептичен става към това, което наричаш бомбастични хипотези. :)
цитирай
66. monna - Ето това, не ми харесва, Спароток....
14.12.2010 15:41
.... не се обичаме и поддържаме, дори когато написаното обслужва нашия патриотизъм, българщината и е инжекция на егото и самочувствието ни!
Ако това, беше постинг на грък, евреин, арменец, сърбин, виетнамец, руснак, германец и др. всички щяха да ръкопляскат и да викат"Браво", а ти имаш опоненти и то доста.....
Дори, да е написано хипотетично, в твоите разсъждения има логика, ползвал си
исторически източници, изобщо се стараеш, да бъдеш позитивен, да издигаш
българското да повдигаш духа ни!!
Така трябва, за да пребъде нацията ни! Трябва дух и обич!
Благодаря ти за позитивните постинги, приятелю!
Поздрави!:)
цитирай
67. анонимен - оправи ми деня!
14.12.2010 17:32
Ако това беше публикувано в "забавление" може би би предизвикало някоя усмвка !
Тук определено предизвиква смях !!!
цитирай
68. анонимен - до ан 67- "оправи ми деня"
14.12.2010 18:28
Не смееш да четеш всичко от Спароток приятелю, от самото начало, защото ще ти се изкриви усмивката...така като теб и баба може.
цитирай
69. sparotok - прекрасно
14.12.2010 18:29
анонимен написа:
Ако това беше публикувано в "забавление" може би би предизвикало някоя усмвка !
Тук определено предизвиква смях !!!


Реакцията на различните хора зависи от техните знания и мироглед. Щом ви е смешно, смейте се:)
цитирай
70. анонимен - НАДСМИВАНЕТО Е БЕЗСИЛИЕ!
14.12.2010 18:32
Човешко е все пак.
цитирай
71. sparotok - опоненти
14.12.2010 18:34
monna написа:
.... не се обичаме и поддържаме, дори когато написаното обслужва нашия патриотизъм, българщината и е инжекция на егото и самочувствието ни!
Ако това, беше постинг на грък, евреин, арменец, сърбин, виетнамец, руснак, германец и др. всички щяха да ръкопляскат и да викат"Браво", а ти имаш опоненти и то доста.....
Дори, да е написано хипотетично, в твоите разсъждения има логика, ползвал си
исторически източници, изобщо се стараеш, да бъдеш позитивен, да издигаш
българското да повдигаш духа ни!!
Така трябва, за да пребъде нацията ни! Трябва дух и обич!
Благодаря ти за позитивните постинги, приятелю!
Поздрави!:)


Благодаря ти Мона! Ние българите сме орисани винаги да имаме опоненти. Не може да си носител на светлината и да не се сблъскаш с негативното. Най-доброто оръжие обаче е любовта. Важно е да се опиташ да разбереш противника си, да промееш, че понякога негативните реакции са предизвикани от дълго таена лична болка, страхове, съмнения...
цитирай
72. sparotok - поговорка
14.12.2010 18:37
анонимен написа:
Човешко е все пак.


Какво да се прави, народът го е казал отдавна - Свят голям, хора всякакви...
Едни гледат с очи и сърце, други само ...със съмннеия.
цитирай
73. sparotok - скептицизъм
14.12.2010 18:40
feishtica написа:
mglishev написа:
Ако беше чел системно, нямаше да си пълен с бомбастични хипотези.

Абсолютно съм съгласна. Колкото повече чете човек, толкова по-ясно осъзнава относителността на всяко знание и идеята, че всичко на този свят може да бъде първо доказано, а след това отречено. И съответно толкова по-скептичен става към това, което наричаш бомбастични хипотези. :)


Една разумна доза скептицизъм дори е полезна. Неразумно е да се приема всичко като чиста монета. Аз обаче съм спокоен защото истината е на моя страна.

Хрозни бе осмиван за това, че твърдеше, че хетският език е индо-европейски, днес ще бъде осмян този, който отрича това:)
цитирай
74. sparotok - факти
14.12.2010 18:43
анонимен написа:
SPARДШДК , аз съм ГРЕКОС ЕЛЛИНАС..ИСКАМ ДА СТАНА БЪЛГАРИН..ПОМОГНИ МИ ПРИЯТЕЛЮ...СРАМ МЕЕ ЧЕ СЪМ ГРЪК,ЗАЩОТО СЪМ ПИГМЕИ И НЕГЪР С ОГРОМНИ ДЖУКИ И КАМБЕСТ НОС.. ИСКАМ ДА СЪМ БЪЛГАРИН...МОЛЯ ТЕ ПАВЛЕ, ПОМОГНИ МИ..КАК БИХ СТАНЪЛ БЪЛГАРИН...


Нека пазим приличие и сериозност. Какво лошо има в това, ако древните гърци са дошли от Африка? Качествата не един народ не се определят от това къде е произлязъл, а как се държи към своите сънародници и чужденците.

Щом смятате себе си за истински грък то би трябвало да сте запознат със стоицизма...
цитирай
75. sparotok - благодаря ти
14.12.2010 18:47
troia написа:
е, че при теб човек може да научи нещо интересно. Даже и тези които не са съгласни с теб, те четат.:)


Благодаря ти!
Не ме притеснява изобщо това, че доста хора не са съгласни с мен. Аз ще продължавам да публикувам това, което съм събрал, нека хората да правят сами изводите си.

Ние българите сме чистосърдечни, но не и глупави. Даде ли ни се и алтернативна информация сме способни да видим истината.

Поздрави!
цитирай
76. sparotok - обич
14.12.2010 18:50
tota написа:
"Днес също сме подложени на поредното изпитание, но и него ще преодолеем защото сме народ на светлината и защото сме силни. Обича ни земята, обича ни водата, обича ни красивото тракийско небе. Нека да се обикнем отново един друг и да си спомним кои сме!"
"Нека да се обикнем отново един друг и да си спомним кои сме!"- само това ще ни изведе от блатото в което ни натикаха.... Хубав ден, приятелю!!


Обичта ще ни спаси Ати!
Поздрави!
цитирай
77. sparotok - светлина
14.12.2010 18:53
monaliza121 написа:
Защото сме народ на светлината!
Чудесно си го написал!:))


Благодарен съм на Господ за това, че ми е помогнал да видя народа си такъв какъвто е. Срещал съм отрудени, уморени, очукани от живота българи, които въпреки тежкото си бреме са готови да дарят било и само една усмивка на някой друг, който е изпаднал в беда.
Как да не се възхищаваш на такива хора!

Поздрави!
цитирай
78. nikikm - Прекалено сме добри,до безхарактерност понякога!
14.12.2010 19:03
monna написа:
.... не се обичаме и поддържаме, дори когато написаното обслужва нашия патриотизъм, българщината и е инжекция на егото и самочувствието ни!
Ако това, беше постинг на грък, евреин, арменец, сърбин, виетнамец, руснак, германец и др. всички щяха да ръкопляскат и да викат"Браво", а ти имаш опоненти и то доста.....
Дори, да е написано хипотетично, в твоите разсъждения има логика, ползвал си
исторически източници, изобщо се стараеш, да бъдеш позитивен, да издигаш
българското да повдигаш духа ни!!
Така трябва, за да пребъде нацията ни! Трябва дух и обич!
Благодаря ти за позитивните постинги, приятелю!
Поздрави!:)

Мона,това,което липсва на българите е национален егоизъм,което е в излишък у другите ,/прм.съседните/, народи!Може и да не звучи добре,но това е,като да предпочетеш собственото си дете!Но,нали това е твоята мисия от природата,от Бог?Мисълта не е моя и в момента не мога да цитирам на кого беше,но ми е останала в главата.Прекалено сме добри,до безхарактерност понякога!
цитирай
79. sparotok - точно
14.12.2010 19:14
mglishev написа:
"Но преди това елините нямаха букви на своя език, а пишеха своята реч с финикийски букви. И така беше много години. После, като дойде Паламид, започна от алфа и вита и състави на елините само 16 букви. Към тях Кадъм Милиски прибави още 3 букви. С тези 19 букви пишеха дълго време. После Симонид изнамери и прибави две букви, а писателят Епихарий изнамери 3 букви. И събраха се 24. След много години Дионисий Граматик изнамери 6 двугласни, после друг - 5 и друг - 3 за числата."

Sapienti sat.

Чел си ти Гимбутас... Чети пак и чети повече. Ти главно цитираш имена, а какво си чел е друг въпрос. Ако беше чел системно, нямаше да си пълен с бомбастични хипотези. А тези траки на изток от Тракия са такава невероятна измишльотина, че засега вдигам ръце от тебе и отивам при третото си кафе и при неприятната мисъл за работа... Уви, удоволствията трябва да почакат, тъй че до по-нататък :)


Ето Маноле, точно и ясно е казано - "Но преди това елините нямаха букви на своя език, а пишеха своята реч с финикийски букви."

Гърците само са добавили букви към една изобретена от други хора писменост.

Последните проучвания показват, че фригите са имали писменост много преди гърците.

...the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century....Както и да го погледнеш, митът за гръцката азбука се оказва гигант с глинени крака:)

Чел си Плиний, значи знаеш, че според него пеласгите, занасят азбуката в Лациум. Диодор Сицилийски пък твърди, че пеласгите са тези, които първи започнали да употребяват финикийските букви...

През 8-ми век преди Христа фригите са в апогея на развитието си. Имат мегарони, украсени с мозайка, керамични плочки и фрески...докато гърците живеят в колиби. Това е факт, не случайно периодът от Троянската война до 8-ми век преди Христа е наречен Тъмните векове на Гърция.
цитирай
80. анонимен - ЕВГЕНИОС ВУЛГАРИС
14.12.2010 23:54
павеле , фригите тяхната сила и сол се влива в еллада..фригите стават най-великите и първи от великите еллинас...
След Асирииските кланета и погромите на кимерииците в анатолиа , елита на фригите емигрира и създава същинска класическа ЕЛЛАДА...ПЕЛОПС - НИССОС=ПЕЛОПОНИСОС (ОСТРОВЪТ НА ПЕЛОПС)
цитирай
81. анонимен - до 63
15.12.2010 00:16
demokrat 63 - никак не е трудно да станеш българин, особенно когато в жилите ти тече такава кръв. друг е въпросът като какъв се определяш. искаш помощ как да станеш българин- ето и моя съвет- прочети за Учителя / П Дънов/ и ще разбереш. а и оттам може и много други неща да се разберат как са били и как ще станат. чесно казано ако бях гърк и прочета какво е казал учителя за тях- само едно желание бих имал- земята да се отвори под краката ми.
цитирай
82. mglishev - Да,
15.12.2010 04:06
затова и казах, че по-горното не е съвсем точно тъкмо в частта си за азбуката. Но е добро в другите си части. А финикийската азбука очевидно няма общо с никакви българи или траки.

Не всеки фриг е бриг, Спаро ;) Пък и тази писменост пак е... финикийска.

Аха, само дето пеласгийски надписи няма, има открити критски линеари на континента. А и пеласгите и критяните просто не са индоевропейци, а по-старо население, за разлика от ахейците и траките.

През VІІІ в. фригийците може и космодруми да имат, лошо няма. То самата дума "мегарон" е гръцка. Ахейска Микена е строена още в ХV-ХІІІ в. пр. Хр. Тиринт, Пилос и пр. - също. Тъй че преди Тъмните векове има и нещо като "Светли" векове за Гърция ;)

Резултатът е прост - първите гърци (ахейците) ползват версия "Б" на стария критски линеар и строят в циклопски стил в периода ХV-ХІ в., след като окончателно са разчистили старите минойски критяни и местните пеласги. По същото време и траките установяват племенната си система по нашите днешни земи. Втората гръцка вълна (дорийците) носи упадък на архитектурата и писмеността към Х в., но пък донася и желязото, което измества бронза.

Към VІІІ-VІІ в. Гърция вече излиза от Тъмните векове, започва да употребява опростен вариант на финикийската писменост (усвоена междувременно и от фригийците), а я предава и на траките. Започва и средиземноморската колонизация, и развитието на гръцката архитектура, та към V в. Гърция вече далеч не е дивата страна от Тъмните векове.

Постепенно гръцката цивилизация се оказва водеща в Средиземноморието, а тракийските аристократи масово се елинизират.
Каквото и да си говорим, разни хубави неща като демокрацията, театърът и философията са си гръцки. Самите понятия за тях са гръцки, което говори много.

Колкото до Плиний и Диодор - ами просто трябва да се покледне откога са първите старолатински и гръцки надписи в Италия. Няма такива от преди VІІІ в. пр. Хр. А по това време пеласгите вече мнооого отдавна са минало... Хубаво е да си припомниш също, че поне от VІІІ в. Италия е в пряк досег с финикийци - по-точно с картагенците и че в VІІІ-VІІ в. започва т. нар. Велика гръцка колонизация, в резултат на която Южна Италия и парче от Сицилия ще се нарекат... Велика Гърция ;) Изглежда, че двамата автори са се пообъркали. Човещинка.

Интересно е какво правят траките между Х и ІV в. пр. Хр. Всъщност си седят от двете страни на Дарданелите, щастливо се делят на малки царства и племена, слабо ползват гръцки версии на финикийската писменост, при това поне от V в. нататък - и на гръцки език, боричкат се, все по-често наемат от Гърция майстори, а сами изнасят злато, пшеница и наемни войници, нямат флот, нямат колонизация, ползват гръцки архитектурни типове, тук-там успешно разбойничестват. От ІV в. нататък се превръщат в любимия тип наемни пелтасти за елинистическите армии - сиреч мрат за хатъра на някой тесалийски или антиохийски аристократ. Ксенофонт нарича Севт "персийски сатрап за Тракия", Херодот твърди, че траките дават "земя и вода" на Дарий; Филип, Александър, Антипатър и Лизимах шават из земите им безнаказано, а накрая идват и римляните, при които се изреждат християнството, епидемии, граждански войни, хуни, готи, авари, славяни и, най-сетне, българи...

Най-големите градове на самите траки заемат площ горе-долу колкото един атински градски дем. Каква прекрасна култура, спор няма.

Е, вярно е. Ако са повлияли в някакво отношение на гърците - това е религията. И дотам.

За мен е просто нелепо, когато на траките се припишат всички балкански находки отпреди 2000 г. пр. Хр. Още по-нелепо е, когато им се припише огромно влияние върху античните цивилизации. И е доста неубедително, когато се изтъква, че същият този народ, който така и не създава своя държава, е пряк предтеча на българите с тяхната строга и агресивна монархия от Първото българско царство.
цитирай
83. анонимен - държавата, към mglishev
15.12.2010 09:39
Господин mglishev, може би сте научен работник в областа или просто сте любител и четете голямо количество литература? Но бих искал да попитам, какво е определяло държавата в древността и само държавата от шумеро-египетско-семитски вид ли е висшето постижение на обществен живот? Имам предвид управлявящ (цар, или друго определение), как е станал водач и защо са му се подчинявали? Все пак населението по онова време не е имало числеността която има днес. При заетостта на населението за осигуряване на прехраната, кога са имали сили и свободно време да се занимават с наука и изкуство? Ако не познавате или не приемате друга организация на обществото, това не значи, че тя не е съществувала. Значи, когато няма данни при траките за такъв тип държавност, те едва ли са съществували? При постоянното избиване помежду си, те са изчезнали от земите си и там са се установили високо интелигентните семити-гърци? Връщайки се назад във времето, поне лаик като мен разбира, че гърците са взаимствали от Египет, а те от Шумер. От кого са взаимствали траките някои от "случайните" постижения на материалната си култура, въпреки,че тя е неразривно свързана с духовната? Разликата между траки и гърци е не само във външният олбик, но най-вече в душевността. Антропологически, външният облик на гърците отговаря ли на това което "те" са изваяли като скулптури?
цитирай
84. анонимен - До 35: Една поправка - псаротаверна в буквален превод означава рибен ресторант, тоест в който се сервира риба, а по-широко морски дарове.
15.12.2010 09:57
анонимен написа:
В старогръцко-българския речник със съавтор Вл. Георгиев има дума за кeнтаври (Kentauroi - "диво тесалийско племе")
С корена 'таур'
tauros - бик, вол
Tauros - 1)планина в Мала Азия; 2) таври, скитско племе; 3) таврически, кримски
Такъв е и коренът на наименованието на Крим.
Доста производни думи са свързани с бич от волска кожа и действието "бичуване".
Според мен тази дума /тавър/ е "заемка" в гръцкия (макар и уместна в Минотавър - вероятно заради различната епоха).
Дори и сега се използва в думата "таверна" - сигурно там е обичайно да се сервира говеждо, обаче в "псаро-таверна" /съвр. - рибен ресторант/ има съвсем нов наложен смислов пласт, доколкото psar е скорец/птица/, а Psaros - река в Киликия (според изконния смисъл).

цитирай
85. анонимен - СПИРО ПАПАСПИРО
15.12.2010 10:15
павле , признавам че фригите..може би техните предшественици са бриги..които са били на мястото в днешна истинска МАКЕДОНИА...те отиват в централна анатолиа.
Фригите признавам са били племе с качества...но те може да кажем че са виновни за бума на ЕЛЛАДА...Като наследство оставят едно Лидийско царство, пряка издънка на Фригиа..НО САМО ЗА 150 ГОДИНИ 705-547г.=>ПЕРСИА=>МЕГАС АЛЕКСАНДРОС ЕЛЛИНИЗМУ ФОРЕС!!!
цитирай
86. анонимен - Така е: повечето заемки са доста ...
15.12.2010 11:17
Така е: повечето заемки са доста афинни към промяна на смисъла им, доколкото просто не са изконни. Ще спомена само примера с думата "виртуално" и словесния оборот от последните 50 години, който бележи поврат спрямо изконния й смисъл. Произхода й възхожда до "vis" (лат.сила) "vir" (лат. мъж) и оттам смислопроизводното "мъжество" (viritus)/а вероятно в латинския също е възникнала отнякъде.../. В старите анали именно това и езиковия контекст на използване. Обаче към 50-те години на 20-ти в. тази дума бе "възкресена" за употреба от П.А.М.Дирак - виден физик-теоретик(доказал съществуването на античастиците, които той дефинира просто като частици с неограничено висока енергия, съществуваща само в единство с нейна анти- така, че сумата от енергиите им е 0. Това веднага дава поглед върху физическия вакуум като море от безкрайно мощни /Виртуални/ частици). Самият Дирак не е променил смисъл. Обаче идва времето на "популяризаторите" - те просто заместват изконния смисъл с друг - днес ушите ни са проглушени от виртуална реалност, виртуална памет, виртуален диск... - все примери, които показват, че в иначе старата дума вече има битие едно ново, изместващо старото съдържание. (много хора сега ще обяснят думата "виртуален" като "лъже-")Думата заемка сама е изместена: този път - по смисъл.
В новогръцкия това става с псаротаверната.
Едва ли е масова практика заместване на смисъла на изконна дума.
/"Апаратчиците", например, подмениха "демагог" (учител на народа) с "лъжец". Те не посегнаха на местна дума, а инжектираха външна и тогава подмениха смисъла. Има и много други такива примери/
Та тезата ми беше за това, че "тавър" е заемка в гръцкия.
Но всички тези разсъждения са дребнотемие в сравнение със значението на тази чудесна статия - "за произхода и значението на думата "КЕНТАВЪР".
Доволен съм, че ми сподели идеите си за произхода й. И благодарен.
Бъди здрав! И все напред!
цитирай
87. mglishev - @83:
15.12.2010 11:46
Всъщност специализирах средновековна обща, но нямаше как, доста са ме тормозили и с античната литература, история и археология.

Не е задължително античната държава да е непременно като месопотамските царства, разбира се. Пример за мощна теократична монархия и сложна администрация дава и Египет. Чудесен пример за военна монархия може да бъде Персия, която изобщо не е със семитски произход. Пример за аристократична република може да бъде Картаген (семитски, вярно). Или Рим, или Атина (тя пък официално демократична). Всички тези антични държави имат сложни институции, разнообразна политическа история и богата цивилизация. Траките, уви, нямат свой собствен политически облик, институциите им са по-скоро примитивни, неразнообразни, по-скоро родови отколкото политически и ги поставят горе-долу на равнището на античните гали, британци и германи. И, естествено, не постигат териториално и етническо обединение освен под чужда власт.

Гърците наистина взаимстват доста от Египет и от Финикия. Със сигурност не от Тракия. И не само взаимстват, ами и обогатяват заемките. И, разбира се, не са семити, а индоевропейци като траките, галите, персите и италийците. Погледнете пак "Илиада" за физическия портрет на най-ранните гърци: "меднокоси ахейци".

@84: Вероятно "таверна" няма общ произход с "таврос". На гръцки "таверна" се пише с вита (или бета, казано по Еразъм) и е латинска заемка - от taberna, (с производно tabernaculum), тоест място, където има дървени маси - "trabs" от трето склонение е стара латинска дума за дървен материал.
Докато "таврос" се пише с ипсилон (юпсилон по Еразъм), който образува дифтонг с предхождащата алфа и самата дума означава "бик". "Minotauros" е просто "Бикът на Минос". На класически старогръцки по Еразмовото четене трябва да произнасяме "таберне" и "Минотаурос", която разлика в произношението днес е изгубена - "таверни" и "Минотаврос".
цитирай
88. get - Странно ! - уважаеми mglishev ?! ... по повод Ваш пост №82
15.12.2010 12:17
- Вие атакувате така наричаната "автохтонна теория" от позиции и с доводи, които ... не се различават съществено от тези на опонентите Ви !!
- Имах повод, това да Ви го кажа на няколко пъти и по-рано, но отказвате да разберете и ... преосмислите позициите си ! - Странно !
- Това, което изтъквате като слабост, по отношение на цивилизацията, на балканите, тоест "прекъсвания" в приемствеността на културите, Тук по нашите земи ... механично го компенсирате с някакви хипотетични връзки м/у народи и култури от разл. времеви периоди извън балканите и това ни най-малко ... не ви смущава ??
Знам, че за това, сте повлияни от (за)ученото !
Но голяма част, което вие изтъквате, като логически и вътрешно присъщи връзки и приемственост между отделни култури и народи, за мен е една ... стъкмистика и вулгаризиране на историческата логика !
Това не е ли пример за шовинизъм, политизиране и липса на обективност в изградените по повод на това исторически теории ?!

Ето един пример на ваши разсъждения: "... Хубаво е да си припомниш също, че поне от VІІІ в. Италия е в пряк досег с финикийци - по-точно с картагенците и че в VІІІ-VІІ в. започва т. нар. Велика гръцка колонизация, в резултат на която Южна Италия и парче от Сицилия ще се нарекат... Велика Гърция"
С това, какво искате да ни кажете ? - Не разбирам ?! ... Гърците са картагенци ли ?!! ... или обратното ?
Само да ви подскажа ! - Къде ви куца логиката ?! - при религия, култура, език ! Лингва франката за съответните исторически периоди и ареали - Арамейски и Койне !! ... най-вече обърнете внимание на последните две неща !

С уважение !
цитирай
89. анонимен - истината
15.12.2010 14:45
"Пред българската история има три планини.

Те не са Тяншан, Имеон или Балкана - това са гръцката, немската и еврейската истории."
Сентенция от неизвестен автор
цитирай
90. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
15.12.2010 17:45
анонимен написа:
Господин mglishev, може би сте научен работник в областа или просто сте любител и четете голямо количество литература? Но бих искал да попитам, какво е определяло държавата в древността и само държавата от шумеро-египетско-семитски вид ли е висшето постижение на обществен живот? Имам предвид управлявящ (цар, или друго определение), как е станал водач и защо са му се подчинявали? Все пак населението по онова време не е имало числеността която има днес. При заетостта на населението за осигуряване на прехраната, кога са имали сили и свободно време да се занимават с наука и изкуство? Ако не познавате или не приемате друга организация на обществото, това не значи, че тя не е съществувала. Значи, когато няма данни при траките за такъв тип държавност, те едва ли са съществували? При постоянното избиване помежду си, те са изчезнали от земите си и там са се установили високо интелигентните семити-гърци? Връщайки се назад във времето, поне лаик като мен разбира, че гърците са взаимствали от Египет, а те от Шумер. От кого са взаимствали траките някои от "случайните" постижения на материалната си култура, въпреки,че тя е неразривно свързана с духовната? Разликата между траки и гърци е не само във външният олбик, но най-вече в душевността. Антропологически, външният облик на гърците отговаря ли на това което "те" са изваяли като скулптури?

.............Антропологически, външният облик на гърците отговаря ли на това което "те" са изваяли като скулптури?.....Двамата племеници на моя братовчедка имат баба гъркиня. Момчетата на 17 и 20 години в лице са като оживели рисунки от чернофигурна гръцка ваза.
цитирай
91. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
15.12.2010 17:59
mglishev написа:
Всъщност специализирах средновековна обща, но нямаше как, доста са ме тормозили и с античната литература, история и археология.

Не е задължително античната държава да е непременно като месопотамските царства, разбира се. Пример за мощна теократична монархия и сложна администрация дава и Египет. Чудесен пример за военна монархия може да бъде Персия, която изобщо не е със семитски произход. Пример за аристократична република може да бъде Картаген (семитски, вярно). Или Рим, или Атина (тя пък официално демократична). Всички тези антични държави имат сложни институции, разнообразна политическа история и богата цивилизация. Траките, уви, нямат свой собствен политически облик, институциите им са по-скоро примитивни, неразнообразни, по-скоро родови отколкото политически и ги поставят горе-долу на равнището на античните гали, британци и германи. И, естествено, не постигат териториално и етническо обединение освен под чужда власт.

Гърците наистина взаимстват доста от Египет и от Финикия. Със сигурност не от Тракия. И не само взаимстват, ами и обогатяват заемките. И, разбира се, не са семити, а индоевропейци като траките, галите, персите и италийците. Погледнете пак "Илиада" за физическия портрет на най-ранните гърци: "меднокоси ахейци".
.

Уважаеми историко,
Бихте ли съобщили нещо по-конкретно за гръцкия оригинал на Илиадата, от който е направен латинския превод? Кога е открит и къде може да се намери?
цитирай
92. sparotok - до Манол Глишев - меднокосите ахейци
15.12.2010 18:59
Маноле, учудва ме, че познавач на историческите извори като тебе не е прочел свидетелството на Херодот - История, 8-73, че ахейците са место население на Пелопонес, същият този Пелопонес, чието най-древно име е Пеласгия ( Страбон, География 5.2.4, Плиний, Естествена История IV.III. 8-IV).

Относно същинските гърци - дорийците старите автори са единодушни, че идват от Африка ( Неродот VI- 53, IV –190, IV-189, II- 171, Плиний VII. LVI.195-198, Страбон VII, 7. 1 )

Надявам се да признаваш Артур Еванс за авторитет, той твърди, че имена като Ахил, Клитемнестра, Агаменон не са гръцки, а само приети в по-късни времена от гърците ( Scripta Minoa II, p.67).

Това, че меднокосите ахейци ( или по-точно част от тях ) са асимилирани от гърците по-късни времена не означава, че трябва да считаме древните гърци за светлокоси.

Гърците асимилират милингите, сагудатите, езеритите, велегизитите, да кажем ли тогава, че гърците са славяни:))

цитирай
93. zelas - Като си говорим за лицеви характ...
15.12.2010 19:19
Като си говорим за лицеви характеристики на древните елини. Къде изчезна класическият елински нос?

Няма един грък днес с такъв нос.
Като този - http://farm5.static.flickr.com/4009/4529143882_a4e457f5de.jpg

И защо най-популярната операция в Гърция днес е корекция на ... носа?

Over 15,000 plastic surgeries are performed each year in Greece, with nose jobs being the most popular type of cosmetic intervention in the country, the Focus News Agency wrote in November, citing a News In publication.
http://www.cretegazette.com/2009-02/greek-nose.php
цитирай
94. mglishev - Гет,
15.12.2010 19:35
в дребна неточност сте. И тя е, че моите аргументи почиват на доста учене и на доста устойчив критерий, а не на произволни връзки, които ще намерите по-скоро у автохтонистите. Ако познавахте изворовата база, щяхте да го доловите на момента. Ако Ви трябва библиография за разширяване на хоризонтите, препоръчвам такава, съставена от специалисти, а не от любители. В която и да е област. Инак любопитството само по себе си е нещо прекрасно, но то не трябва да се задоволява с митове.
С най-добри чувства :)

Империалист, купете си едно Тойбнерово или Оксониево/Кларендъново издание на "Илиада" на старогръцки. В предговора има стема на оцелелите ръкописи. Оксониевото издание ще Ви го предложи на четивен английски език. Другата възможност е да идете в Гълъбарника на СУ (там е Класическа филология) и да попитате първия студент или преподавател, когото видите там, за текстовата история на "Илиада".

Спароток, бъркаш жителите на географската област Ахая с микенските ахейци. И едните, и другите обаче не са пеласги просто защото говорят... гръцки.
Колкото до старите автори - това е чудесно, но фактът, че македонската династия идва от север (а не от Африка) и е от дорийски произход също като спартиатите, решава въпроса.
Славяните са отделен казус, но е факт, че днешните континентални гърци до голяма степен са с много силен славянски примес. И е още по-интересно откъде са се взели славяни в Гърция, щом уж ги няма в заселената с уж траки България. ще излезе, че комай славяните са като вредното излъчване от Чернобил - засягат всички съседни територии, само не и нашата :D Или че и те като гърците идват от Африка :D :D
Спаро, Спаро... как баш минойските критяни и пеласгите ги изкара траки (сиреч индоевропейци), а гърците - от Африка? Ами че то е точно обратното бе, човек :D :D :D Не си ли чувал, че най-ранните човешки популации са с най-вероятен африкански произход, вторичните популации на Европа са потомци на мигрирали от Африка в Азия групи, а в самата Европа (включително на Балканите) всички населения са съставени от наследници на мигранти? Сам по себе си този факт прави автохтонизмите, модерни напоследък напълно нелепи.
цитирай
95. анонимен - Две забележки
15.12.2010 20:48
1/ Грешката ви е ,че приемате гърците за едно племе ,а не за "сплав" от най-различни племена и дори народи . На това се дължи богатството и разнообразието на културата им . Тук искам да отбележа ,че същата грешка правите и за Източната Римска Империя / Византия/ !
2/Приносът им в писмеността е ,че първи са въвели гласните букви и вече не е трябвало да "гадаеш" какво е написано !
цитирай
96. sparotok - странно
15.12.2010 21:58
анонимен написа:
1/ Грешката ви е ,че приемате гърците за едно племе ,а не за "сплав" от най-различни племена и дори народи . На това се дължи богатството и разнообразието на културата им . Тук искам да отбележа ,че същата грешка правите и за Източната Римска Империя / Византия/ !
2/Приносът им в писмеността е ,че първи са въвели гласните букви и вече не е трябвало да "гадаеш" какво е написано !


Странно, как така гърците ще са добавили гласните след като фригийската азбука си има гласни, а фригийските надписи са доста по-стари от гръцките.

the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century.

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions
цитирай
97. sparotok - до Манол Глишев - пеласги
15.12.2010 22:01
Маноле, кой успя да докаже, че пеласгите не са индо-европейци?

Дюруи, Гиндин, Ван Виндекенс, Георгиев, Дуриданов ...ги смятат за индо-европейци.
цитирай
98. анонимен - Би трябвало да знаеш ,че
15.12.2010 22:12
Само първата буква от фригийската азбука е гласна и се е пишела само когато думата е започвала с гласна .Четяла се е различно в зависимост от знак поставен над или под нея
цитирай
99. sparotok - факти
15.12.2010 23:46
анонимен написа:
Само първата буква от фригийската азбука е гласна и се е пишела само когато думата е започвала с гласна .Четяла се е различно в зависимост от знак поставен над или под нея


Не сте запознат изобщо с фригийската азбука, която е много по-стара от гръцката

the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century.

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions
цитирай
100. анонимен - всеобщност
16.12.2010 00:44
Господин mglishev, Вие, както и други Ваши колеги, не искате или не можете да излезете от строго академичното понятие за организиране на обществото в държава, дори и тя да е в рамките на един град. „Великите“ антични и западни автори публикуват това което е в защита на управителите на тяхното общество, и никой от „примитивните траки“не забелязва тяхната ограниченост. Обществените отношения при траките са непонятни за семитският начин на мислене. Не само в историята, но и в другите научни области, определени среди са изработили един много ефективен метод, да се „съмняват“ в истината когато тя не отговаря на техните интереси или разбиране, довеждайки я по този начин до абсурд!!! Достатъчно е да се „усъмниш“ във всяка сериозна тема и тя вече не е така сериозна, а довеждайки до абсурд тази тема, нея вече никой не я възприема!!! Поставена е спирачка на мисълта. Залепен и е етикет за неуместност. Вие, съгласно получената академична подготовка, каноните на която не искате да нарушите, говорите, че траките не могли самостоятелно да се обединят от собствена аристокрация и власт, а териториално и етнически са обединени под чужда власт.? Дали собствена или чужда, но винаги власт! Никой и дума не казва за тракийската-славянската всеобщност. Или това е в противоречие с завета на евреонала? Вгледайте се в народопсихологията на българина. Той не признава никаква власт над себе си, без значение в каква политическа разцветка е и дали е чужда или своя. В случая не говоря за лумпените, които лесно се манипулират. Народа ни е достатъчно интелигентен. Друг подход за обединение му е нужен, такъв който съответства на неговия дух,а не наложеният от вън модел.
цитирай
101. анонимен - post 94. gn maglishev
16.12.2010 09:03
бихте ли разяснили какъв е вашият критерий и в какво се състои неговата стабилност?

за произхода на спартиятите има и друга хипотеза, а конструирането на "гръцка" приемственост, континуалност е факт още от епохата на ренесанса и продължаваща до днес практика, базираща се преди всичко на езиковия критерий и свеждаща понятието култура до език или лингуа франка.
имайки в предвид оскъдните писмени наследства на тракийски и илирски езици, се питам, с какво основание един палеолингуист определя коя дума е заемка в тракийския или илирския от гръцки или латински а не обратно? защо думи в българския, които всъщност имат тракийска или фригийска база се обявяват за всякакви други заемки, но не и с местен произход. даже и таласъмите са обявени съвсем на лингуистична база са турски без да се всеме предвид духовната история на страната и може би съвсем местни тракийски, не гръцки корени:).

а примера за огромното количество склавини, появили се изведнъж пред тесалоники, за които никoй не пише, че говорят склавински, е следствие на слепотата относно тракийско и илирско селско население, постоянния му контакт със скито-сърмати по перифериите включително отвъд босфора и дунав и постулираното преди това масово gрецизиране, последвано от масово латинициране на това население, без да е ясно в какво освен в плащане на данъци и евентуална билингуалност се състоят тези етикети.
цитирай
102. анонимен - ИЗВИНИ МЕ
16.12.2010 11:10
Извинявам се! Мислех за финикийската!
цитирай
103. анонимен - ПЪРВИ
16.12.2010 11:39
Какво значение има кой ПЪРВИ е измислил азбуката или колелото. Важното е после какво си правил с измисленото. Очевидно гърците са оставили богато и универсално културно наследство, докато траките си остават непонятни и загадъчни. И днес мога да прочета и разбера Аристотел и Питагор, а от траките ?
цитирай
104. mglishev - Спароток,
16.12.2010 12:04
по-интересно е кой би доказал, че гърците не са индоевропейци ;)
цитирай
105. sparotok - Питагор
16.12.2010 13:00
анонимен написа:
Какво значение има кой ПЪРВИ е измислил азбуката или колелото. Важното е после какво си правил с измисленото. Очевидно гърците са оставили богато и универсално културно наследство, докато траките си остават непонятни и загадъчни. И днес мога да прочета и разбера Аристотел и Питагор, а от траките ?



Питагор е зобвал жадно от учението на Орфей и Залмоксис, т.е. не е казал нищо ново, а само си е присвоил знанията на траките.
цитирай
106. sparotok - разлики
16.12.2010 13:03
mglishev написа:
по-интересно е кой би доказал, че гърците не са индоевропейци ;)


Гените не лъжат Маноле, виж сам http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506

Ако дошлите от Африка данайци не бяха асимилирали местни европейски племена произходът на твоите любимци щеше да е очеваден:)
цитирай
107. анонимен - n.103
16.12.2010 13:13
sparotok написа:
анонимен написа:
Какво значение има кой ПЪРВИ е измислил азбуката или колелото. Важното е после какво си правил с измисленото. Очевидно гърците са оставили богато и универсално културно наследство, докато траките си остават непонятни и загадъчни. И днес мога да прочета и разбера Аристотел и Питагор, а от траките ?

Питагор е зобвал жадно от учението на Орфей и Залмоксис, т.е. не е казал нищо ново, а само си е присвоил знанията на траките.


Орфей - философ ?!? и дори да е така ... Аристотел, Тукидит, Платон, Есхил, Софокъл, Еврипид, Хипократ, Херодот списъка е мноого дълъг.
цитирай
108. sparotok - мисилтели
16.12.2010 13:25
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Какво значение има кой ПЪРВИ е измислил азбуката или колелото. Важното е после какво си правил с измисленото. Очевидно гърците са оставили богато и универсално културно наследство, докато траките си остават непонятни и загадъчни. И днес мога да прочета и разбера Аристотел и Питагор, а от траките ?

Питагор е зобвал жадно от учението на Орфей и Залмоксис, т.е. не е казал нищо ново, а само си е присвоил знанията на траките.


Орфей - философ ?!? и дори да е така ... Аристотел, Тукидит, Платон, Есхил, Софокъл, Еврипид, Хипократ, Херодот списъка е мноого дълъг.


Хубаво, сега остава да ми обясните с какво Тукидид и Софокъл са просветлили живота ви.
цитирай
109. анонимен - САКИС КУКОС
16.12.2010 14:20
Павле, саита коисто пускаш да пропагандираш че фригите имат завършена и влязла в употреба азбука-ПЪРВО ТЕ НЯМАТ ТАКАВА,И ВТОРО- НЕ СИ КОРЕКТЕН. Там нашите английски приятели само допускат че наи-старите открити фригийски графити (гръцка дума) предхождат засега откритите от същ тип графити на БУКВИ ОТ ГРЪЦКАТА АЗБУКА С НЯКАКВИ СИ 50 ГОДИНКИ (half century)
И другото - фригите спомагат много за бума и блясъка на ЕЛЛАДА..НЕ НА БЪЛГАРИА.
цитирай
110. анонимен - n.103
16.12.2010 14:39
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Какво значение има кой ПЪРВИ е измислил азбуката или колелото. Важното е после какво си правил с измисленото. Очевидно гърците са оставили богато и универсално културно наследство, докато траките си остават непонятни и загадъчни. И днес мога да прочета и разбера Аристотел и Питагор, а от траките ?

Питагор е зобвал жадно от учението на Орфей и Залмоксис, т.е. не е казал нищо ново, а само си е присвоил знанията на траките.


Орфей - философ ?!? и дори да е така ... Аристотел, Тукидит, Платон, Есхил, Софокъл, Еврипид, Хипократ, Херодот списъка е мноого дълъг.


Хубаво, сега остава да ми обясните с какво Тукидид и Софокъл са просветлили живота ви.


Липсват ви знания драги. Това се учи в гимназията. Препоръчвам ви Софокъл - "АНТИГОНА" и Тукидид "История на пелопонеската война".
цитирай
111. sparotok - ФАКТИ
16.12.2010 14:40
анонимен написа:
Павле, саита коисто пускаш да пропагандираш че фригите имат завършена и влязла в употреба азбука-ПЪРВО ТЕ НЯМАТ ТАКАВА,И ВТОРО- НЕ СИ КОРЕКТЕН. Там нашите английски приятели само допускат че наи-старите открити фригийски графити (гръцка дума) предхождат засега откритите от същ тип графити на БУКВИ ОТ ГРЪЦКАТА АЗБУКА С НЯКАКВИ СИ 50 ГОДИНКИ (half century)
И другото - фригите спомагат много за бума и блясъка на ЕЛЛАДА..НЕ НА БЪЛГАРИА.


Уважаеми г-н Кукос, нека разгледаме фактите.

През 8-ми век преди Христа Гърция се намира в Тъмния период, няма строежи на монументални сгради, изкуството е примитивно, за богатство не може и да се говори.
Фригия е пълен контраст. Херодот свидетелства за благосъстоянито на това тракийско племе твърдейки, че Мидас подарил златен трон на делфийското светилище.
Във Фригия през 8-ми век преди Христа има красиви монументални постройки, има фрески, монументална скулптура. Художествената мозайка е на високо ниво, също и занаятите. Фригийските мебели са шедьоври на изкуството дори и за дншните стандарти.

Как мислите, не е ли по-логично високо развитите фриги да имат писменост много преди намиращите се на безспорно по-ниско ниво гърци?

Верно е, че фригите спомагат много за разцвета на Гърция, това никога не съм го отричал. През 8-ми век след опожаряването на Гордион от асириецът Саргон II ( 715 г. преди Христа) много фриги се преселват в Гърция...но това не ги прави гърци.

Доколкото ми е известно изкуствената черепна деформация позната на фриги и българи е непозната на гърците.

Доколкото ми е известно фригийското могилно погребение при което стените на гробницата са облицовани с греди не е познато на гърците, а на българите.

Доколкото ми е известно фригийски имена като Гордий, Татас, Борискос се срещат не при гърците, а при българите - Гордей, Тато, Борис.

Държа да отбележа, че нямам нищо против гърците. Смятам, че трябва да поддържаме приятелски отношения на всяка цена.

цитирай
112. sparotok - смях
16.12.2010 14:45
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Какво значение има кой ПЪРВИ е измислил азбуката или колелото. Важното е после какво си правил с измисленото. Очевидно гърците са оставили богато и универсално културно наследство, докато траките си остават непонятни и загадъчни. И днес мога да прочета и разбера Аристотел и Питагор, а от траките ?

Питагор е зобвал жадно от учението на Орфей и Залмоксис, т.е. не е казал нищо ново, а само си е присвоил знанията на траките.


Орфей - философ ?!? и дори да е така ... Аристотел, Тукидит, Платон, Есхил, Софокъл, Еврипид, Хипократ, Херодот списъка е мноого дълъг.


Хубаво, сега остава да ми обясните с какво Тукидид и Софокъл са просветлили живота ви.


Липсват ви знания драги. Това се учи в гимназията. Препоръчвам ви Софокъл - "АНТИГОНА" и Тукидид "История на пелопонеската война".


Благодаря ви, разведрихте ме:)

Та с какво едиповата щерка е обогатила живота ви...:)

Имам няколко издания на Пелопонеските Войни....и какво от това...

Тукидид между другото е потомък на ТРАКИЙСКИЯТ цар Олор... не го ли знаехте това...а упреквате другите, че им липсват знания:))))))))))
цитирай
113. анонимен - n.103
16.12.2010 15:29
sparotok написа:

Та с какво едиповата щерка е обогатила живота ви...:)
Имам няколко издания на Пелопонеските Войни....и какво от това...

Съжалявам уважаеми, но не мога да попълня пропуските в гимназиалното ви образование. Препоръчвам ви този линк като за начало, мисля че няма да ви затрудни много http://www.teenproblem.net/school/s/894.html
цитирай
114. анонимен - ПТОЛЕМЕУ ФИЛОПАТОР
16.12.2010 16:14
АМА точно това ти КАЗВАМ ДА ВИДИШ И ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ ДА РАЗБЕРЕШ - ФРИГИТЕ - ТОВА СМЕ НИЕ ЕЛЛИНИТЕ..какви вулгари месиш пак???????????
УСЕЩАМ ЧЕ ИМАШ ПАРАНОИДНО-ШИЗОФРЕНИЧНА ПАТОЛОГИЯ ОТ ГОДИНИ.......
цитирай
115. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
16.12.2010 16:30
mglishev написа:
...............................................
Империалист, купете си едно Тойбнерово или Оксониево/Кларендъново издание на "Илиада" на старогръцки. В предговора има стема на оцелелите ръкописи. Оксониевото издание ще Ви го предложи на четивен английски език. Другата възможност е да идете в Гълъбарника на СУ (там е Класическа филология) и да попитате първия студент или преподавател, когото видите там, за текстовата история на "Илиада". ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................... .

Това са направо "железни" аргументи, особено последния. Ама какво се учудвам, нали сте историк. Не ме разбирайте погрешно, Вие не сте виновен за трагичното ни състояние на Българската История. Виновни сме всички ние, които подценихме тази наука и се получи така, че най-големия путю от нашия квартал, записа История в СУ.
Ето Ви нещо за РАЗМИСЪЛ, дано не Ви НАДЦЕНЯВАМ.
1. Илиада е достигнала до нас в около 180 средновековни и ренесансови ръкописи.Омировите поеми се разпространяват първоначално в прозаически преводи на латински и италиански.
2. Съвременната наука е проследила донякъде пътищата на тези ръкописи, разделила ги е на класове въз основа на подобията, но не е ясно какъв е най-ранният източник, един ли е била, или няколко, как е преминал от античността в ранното византийско време. Измежду достигналите ръкописи най-авторитетни са създадените между X и XIV в.
3. По-ранни източници са «Homerus Lationus» младежка творба на римския поет Силий Италик (I в. от н. е.), извадка от 1070 стиха на Илиада, преведени на латински. Първият изцяло съхранен текст на Омировата поема “Илиада” е т.нар. Сирийски ръкопис от VІ в. сл. н.е. Това е първият изцяло съхранен текст, но е на латински.
4. Според науката История, Пизистрат от Атина в средата на 6 в.пр.н.е. поръчва на Ономакрит произведения. Последният написва за пръв път на гръцки Илиадата.
Имате ли идея, как е възможно седем века Илиада, сама по себе си огромна – 24 песни, 300 съвременни страници дребен шрифт, без да добавяме към нея Одисея – да е предавана от уста на уста? Как? Наизуст? Иска се поне голяма школа по изучаването й. Иначе как ще е оцеляла от Омир до написването й от Ономакрит? Всъщност Пизистрат , тиранин на Атина, нарежда на секретаря си Ономакрит да събере всички екземпляри от творбите на Омир, да ги преведе на гръцки и да унищожи оригиналите. Интересно от какъв език ги е превел Ономакрит. И как ли е събрал екземпляри от устно творчество. Но интересно, от къде знаем за Ономакрит. За Ономакрит четем у Тациан (християнски апологет и еретик от ІІ в. сл. Хр.), а Клемент Александрийски (от втората половина на ІІ в. сл. Хр.) твърди, че тия поеми в същност били творение на Ономакрит.
5. Накратко: Илиадата е достигнала до нас в множество РЕНЕСАНСОВИ ръкописи на латински и ренесансов-омиров старогръцки. Оригинален старогръцки ръкопис на Илиада няма запазен, има такъв на латински , известният на учените «Сирийски ръкопис», за когото последните ,забележете допускат, че може да е превод от гръцки ръкопис, който може би бил изчезнал.

цитирай
116. mglishev - Мдааа,
16.12.2010 16:37
тракийските царски фамилии си женят роднините в семействата на атинските граждани... Тоест да си частно лице в Атина е все едно да си цар в Тракия :)

Това с гените не го пробутвай на мен, за да не излезе, че балканското население по принцип има африкански произход с повърхностен индоевропейски адстрат (гръцкият език, драги, определено е индоевропейски).

Впрочем, последните няколко постинга изглеждат доста разумни, браво на събеседниците.
цитирай
117. sparotok - не увъртай
16.12.2010 19:34
mglishev написа:
тракийските царски фамилии си женят роднините в семействата на атинските граждани... Тоест да си частно лице в Атина е все едно да си цар в Тракия :)

Това с гените не го пробутвай на мен, за да не излезе, че балканското население по принцип има африкански произход с повърхностен индоевропейски адстрат (гръцкият език, драги, определено е индоевропейски).

Впрочем, последните няколко постинга изглеждат доста разумни, браво на събеседниците.


Маноле, не увъртай, ставаше дума за произход на гърците, не на езика им. Познавам негри говорещи руски, но това не ги прави руснаци по произход, нали?

Херодот свидетелства, че
- данайците идват от Африка
-погребалните обичаи на древните гърци са като на африканските номади
-типичната гръцка дреха е ат африкански произход

Съвременните генетични изследвания показват, че близки роднини на гърците са африкански народи.

Това са факти Маноле, а когато фактите говорят дори и богоизбраните архивари трябва да мълчат:)
цитирай
118. get - Мда-а-а - Ми колко му е ... :)
16.12.2010 19:47
mglishev написа:
тракийските царски фамилии си женят роднините в семействата на атинските граждани... Тоест да си частно лице в Атина е все едно да си цар в Тракия :)

Това с гените не го пробутвай на мен, за да не излезе, че балканското население по принцип има африкански произход с повърхностен индоевропейски адстрат (гръцкият език, драги, определено е индоевропейски).

Впрочем, последните няколко постинга изглеждат доста разумни, браво на събеседниците.


Само като прочета индо и ... стигна до Европата ... ми се завива свят.(представяйки си географските разстояния)
Като отворя най-древната история, за огнищата на човешката цивилизация веднага чета че, ... говорят на ... как може да е на друг ? ... Нали след Потопа техният прародител е останал единственият жив, от цялото човечество !
Това ако е логика ... !?

А по повод на ...
sparotok написа:
Маноле, не увъртай, ставаше дума за произход на гърците, не на езика им. Познавам негри говорещи руски, но това не ги прави руснаци по произход, нали?

Херодот свидетелства, че
- данайците идват от Африка
-погребалните обичаи на древните гърци са като на африканските номади
-типичната гръцка дреха е ат африкански произход

Съвременните генетични изследвания показват, че близки роднини на гърците са африкански народи.

Пак пример за абсолютно коректна таксономия !!
Последно африканските пришълци в Пелопонес семити ли са или хамити - Хехе !
Това не е наука mglishev - а наукообразност ! Какво и да означава последното :))) !

С уважение и най-добри чувства към mglishev и анонима с Велико "гръцка" самоидентичност !

От Гет
цитирай
119. sparotok - фриги
16.12.2010 19:51
анонимен написа:
АМА точно това ти КАЗВАМ ДА ВИДИШ И ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ ДА РАЗБЕРЕШ - ФРИГИТЕ - ТОВА СМЕ НИЕ ЕЛЛИНИТЕ..какви вулгари месиш пак???????????
УСЕЩАМ ЧЕ ИМАШ ПАРАНОИДНО-ШИЗОФРЕНИЧНА ПАТОЛОГИЯ ОТ ГОДИНИ.......



Уважаеми господине! Вие казвате - ФРИГИТЕ - ТОВА СМЕ НИЕ ЕЛЛИНИТЕ...

Добре, но защо тогава българите, а не гърците практикуват изкуствената черепна деформация позната на фригите?

Защо българите имат крив рефлекен лък като фригите, а гърците трябва да наемат скити за стрелци?

Защо българските погребения с жертван кон са като фригийските, а гръцкият обред е съвсем различен?

Според Херодот гърците смятат панталоните за варварско облекло, но фригите са с панталони като българите, не намирате ли това за странно?

Нека видим и езика

Фригийски - Български
АКРАЙО - КРАЙ, ВРЪХ
БАГОС - БОГ
БЕЛТЕ - БЛАТО
БЕР - БЕРА, ЗАБИРАМ
ВЕДУ -ВОДА
ДАРЕОС -ДЪРЖАЩ
ГОРДО - ГРАД
СА - СЬ ( ТАЗИ)
СЕМУ -СЕМУ ( ТОЗИ)
ТЕМ - ТЪМА
ТА- ТА ( ТАЗИ)
ТОВО - ТОВА
ТРИ -ТРИ
ВИД - ВЕДИ ( ЗНАНИЕ)
ВИДЕТО - ВИДЕТИ ( ВИЖДАМ)
ЗЕЛКИЯ - ЗЕЛКА

И това не е всичко, пак ви питам - защо при българите има фригийски имена - Баба, Богун, Борискос, Гордей, Тато
цитирай
120. анонимен - ДЕМИС РУСОС
16.12.2010 21:04
Добре ,ти за какво претендираше че вие българите сте траките..ок..Фригите са друг случаи--техният исторически ход и завърщек е друг..Има следи и извори в гръцката митология че фриги идват на места в Еллада и от чиста дедуктивна логика те се вливат в Гръцкият заход на историята..не на траките..а има и още една хипотеза че арменците са наследници на фриги. но там е по-особен случая..За фригииска миграция в Тракиа няма извори...а това че следва бум и възход на ЕЛЛАДА, а не на Тракиа..какво ти говори логиката (гръцка дума)
цитирай
121. sparotok - Херодот
16.12.2010 21:53
анонимен написа:
Добре ,ти за какво претендираше че вие българите сте траките..ок..Фригите са друг случаи--техният исторически ход и завърщек е друг..Има следи и извори в гръцката митология че фриги идват на места в Еллада и от чиста дедуктивна логика те се вливат в Гръцкият заход на историята..не на траките..а има и още една хипотеза че арменците са наследници на фриги. но там е по-особен случая..За фригииска миграция в Тракиа няма извори...а това че следва бум и възход на ЕЛЛАДА, а не на Тракиа..какво ти говори логиката (гръцка дума)


Явно не сте чели Херодот. Той обяснява, че фриги и бриги са един народ, чак след миграцията в Мала Азия бригите са наречени фриги.

Останалите в Европа бриги не са се стопили като сняг, те са предци на българското население в Македония.
цитирай
122. анонимен - МЕГАС АЛЕКСАНДРОС ВАСИЛЕУ ЕНОПИОС
16.12.2010 22:15
останали бриги няма...изворите са точни и ясни Херодот пише че някога бриги бяха в ЕМАТИА, те емигрирват в опразнената от хетската империа след колапса на бронзовата епоха централна анатолиа..това е времето между 1200-800 пр Хр.. Нарочно пиша Ематиа, ане Македониа..още не са излезли македоните на историческата сцена.Аз съм ги писал тези неща още преди година..че Каран идва от Аргос с своите хора и създава Царството на Македоните....
ОСТАНАЛИ БРИГИ НЯМА ИЛИ ПЪК НАИ-МНОГО АКО ИМА ТЕ СА СТАНАЛИ МАКЕДОНИ (ПАК ЕЛЛИНИ)
ВУЛГАРИ И МАКЕДОНИ....ХАХАХХАХАХАХАХАХ
цитирай
123. sparotok - четете по-добре
16.12.2010 22:32
анонимен написа:
останали бриги няма...изворите са точни и ясни Херодот пише че някога бриги бяха в ЕМАТИА, те емигрирват в опразнената от хетската империа след колапса на бронзовата епоха централна анатолиа..това е времето между 1200-800 пр Хр.. Нарочно пиша Ематиа, ане Македониа..още не са излезли македоните на историческата сцена.Аз съм ги писал тези неща още преди година..че Каран идва от Аргос с своите хора и създава Царството на Македоните....
ОСТАНАЛИ БРИГИ НЯМА ИЛИ ПЪК НАИ-МНОГО АКО ИМА ТЕ СА СТАНАЛИ МАКЕДОНИ (ПАК ЕЛЛИНИ)
ВУЛГАРИ И МАКЕДОНИ....ХАХАХХАХАХАХАХАХ


Уважаеми господине, трябвало е да се позадълбочите в четенето на изворите. Препоръчвам ви херодотовата История 6-45. Там много ясно и точно се споменават бриги в Европа.

Тракийските бриги нападат персите на Мардоний, това е през 5-ти век преди Христа, а фригийската миграция е поне 12-ти век преди Христа, ако не и по-рано.

Фриги и мизи са роднини, а според Деметрий Хоматиян българите от неговото време са били наричани мизи в древноста.

Вие хубаво пишете разни неща, но ако искате те да са нещо повече от мечтания и фантазии трябва да четете повече....за да не ви се смеят:))
цитирай
124. shtaparov - Епохи
16.12.2010 22:49
анонимен написа:
"Пред българската история има три планини.

Те не са Тяншан, Имеон или Балкана - това са гръцката, немската и еврейската истории."
Сентенция от неизвестен автор


Хубава сентенция-хареса ми,приятелю. Затова,ако позволите,ще я продължа с мисъл на известен проучвател:
-Зад гърба на Българския народ има три епохи.И това не са "Първата","Втората"
и "Третата" Български държави,а Праисторията,Античността и Средновековието.
цитирай
125. shtaparov - Смей се на себе си,палячо!
16.12.2010 22:56
анонимен написа:
останали бриги няма...изворите са точни и ясни Херодот пише че някога бриги бяха в ЕМАТИА, те емигрирват в опразнената от хетската империа след колапса на бронзовата епоха централна анатолиа..това е времето между 1200-800 пр Хр.. Нарочно пиша Ематиа, ане Македониа..още не са излезли македоните на историческата сцена.Аз съм ги писал тези неща още преди година..че Каран идва от Аргос с своите хора и създава Царството на Македоните....
ОСТАНАЛИ БРИГИ НЯМА ИЛИ ПЪК НАИ-МНОГО АКО ИМА ТЕ СА СТАНАЛИ МАКЕДОНИ (ПАК ЕЛЛИНИ)
ВУЛГАРИ И МАКЕДОНИ....ХАХАХХАХАХАХАХАХ


Васка,Бриги и Блъги е едно и също нещо.Ние знаем какво означава и едното,и другото име,та даже знаем какво значи и народностното име "гърци",а такива палячи като тебе няма как да го знаят,понеже не им е роден езика,от който произлизат тези три народностни имена.
цитирай
126. mglishev - Мога ли да бъда искрен?
16.12.2010 23:24
Автохтонистите сте самодоволно неграмотни.
цитирай
127. анонимен - минало, настояще, бъдеще!
17.12.2010 09:38
shtaparov написа:
анонимен написа:
"Пред българската история има три планини.

Те не са Тяншан, Имеон или Балкана - това са гръцката, немската и еврейската истории."
Сентенция от неизвестен автор


Хубава сентенция-хареса ми,приятелю. Затова,ако позволите,ще я продължа с мисъл на известен проучвател:
-Зад гърба на Българския народ има три епохи.И това не са "Първата","Втората"
и "Третата" Български държави,а Праисторията,Античността и Средновековието.

Господин shtaparov, не би трябвало да разглеждаме епохите поотделно, в частност само древността, а обобщено, показвайки тяхната взаимовръзка и пътят по който да вървим напред . Поради това и поставих горната сентенция. Страната ни няма стратегия за този път напред и тактика за постигането му. Единственото което се прави, е да се говори за някъкви неясни възможности и всички те обвързани с евреонала (потърсете значението на евреонал).
цитирай
128. анонимен - драги спароток,
17.12.2010 11:31
тъй като не благоволи да публикуваш ни едно от последните ми десетина мнения и реплики (дори когато специално ги кирилизирах!), 'дигам ръце, предавам се.
Ти си глух за разумни доводи и използваш форумната трибуна за поддържане на маниакалната ти невроза на патологично ниво.
Но радостното е, че все по-често «пускаш» и други мнения. Явно и на теб ти омръзна клакьорската агитка, та се чуват и разумни гласове сред общата еуфория. Тук специално искам да благодария на МГлишев за търпението и старанието в тази кауза пердута. А ти продължавай да пишеш небивалици. Онези, които преглеждат блога ти селективно, вече са се ориентирали чии контрааргументи да четат.
цитирай
129. d3bep - тракийските царски фамилии си ж...
17.12.2010 12:43
mglishev написа:
тракийските царски фамилии си женят роднините в семействата на атинските граждани... Тоест да си частно лице в Атина е все едно да си цар в Тракия :)

Това с гените не го пробутвай на мен, за да не излезе, че балканското население по принцип има африкански произход с повърхностен индоевропейски адстрат (гръцкият език, драги, определено е индоевропейски).

Впрочем, последните няколко постинга изглеждат доста разумни, браво на събеседниците.


Индоевропейци е чудесно понятие за гърците. ТОчно идват от Индия в Европа и стават индоевропейци. За нас определено не бива.

Глишка, а спомняш л иси брат съгласно воите недоосъзнати твърдения, колко жени имаше нормалният тракийски цар? 1? 2? ????
А колко ли щерки ще да е имал.
И за какв омислиш ги ползва, освен за да сключв съглашения с баламите от частен характер.

Те в атина между другото съгласно принципите на "Демокрацията" сичките са частни лица...
А чувал ли си лгендата, от няколко автори, гръцки ,ама засега няма ти казвам кои, че тракиец, потомък на херакъл, е нападнал с тракийска войска атика в началните години и е основал града, и дори го водят родоначалник???

Я е поразтърси!
цитирай
130. miaa - Ние сме народ със силен дух и светлина:)
17.12.2010 15:23
Твоите статии са изпълнени с патриотизъм и вяра:)
За това те харесвам:) Поздрави за хубавите мигове!
цитирай
131. mglishev - Дзвере,
17.12.2010 15:23
неграмотен си. Тежко неграмотен. Примири се.
цитирай
132. sparotok - аргументи
17.12.2010 16:11
анонимен написа:
тъй като не благоволи да публикуваш ни едно от последните ми десетина мнения и реплики (дори когато специално ги кирилизирах!), 'дигам ръце, предавам се.
Ти си глух за разумни доводи и използваш форумната трибуна за поддържане на маниакалната ти невроза на патологично ниво.
Но радостното е, че все по-често «пускаш» и други мнения. Явно и на теб ти омръзна клакьорската агитка, та се чуват и разумни гласове сред общата еуфория. Тук специално искам да благодария на МГлишев за търпението и старанието в тази кауза пердута. А ти продължавай да пишеш небивалици. Онези, които преглеждат блога ти селективно, вече са се ориентирали чии контрааргументи да четат.


Уважаеми господине!

Анонимността не оправдава лъжите. Не допускам само просташки и глупави коментари.

Всеки, който опонира прилично и аргументирано е добре дошъл в този блог.

Надявам се да сте в състояние да направите разлика между факти и лични желания.
цитирай
133. sparotok - благодаря
17.12.2010 16:14
miaa написа:
Твоите статии са изпълнени с патриотизъм и вяра:)
За това те харесвам:) Поздрави за хубавите мигове!


Благодаря ти Миа!
Радвам се, че съм успял да представя нещо хубаво!
цитирай
134. d3bep - неграмотен си. Тежко неграмотен. ...
17.12.2010 16:18
mglishev написа:
неграмотен си. Тежко неграмотен. Примири се.

Примирих се, с тоя довод напрао ме затапи. Неграмотен съм, прости.

Въпрос за домашно: Що за злобар трябва да е човек, който ходи по блоговете и сере минуси на чуждия труд? Въобще ЗАКВО учасва в ТЕЯ дискусии?

Поздрави!
цитирай
135. shtaparov - Вън тюрколозите от България!
18.12.2010 15:57
mglishev написа:
по-интересно е кой би доказал, че гърците не са индоевропейци ;)


Част от прадедите на гърците не са индоевропейци,понеже идват от Африка и Близкия изток.Това го доказват и генетичните изследвания,а в Африка,вярвам,
няма да търсите прародината на индоевропейците.А грамотността няма нищо общо с науката,която развиваме и поддържаме тук-нима е нужно да си грамотен,
за да си прав ? Ако някои Български тюрколози са изключително умни и грамотни,
за какво ни са в България въпреки всичките им качества, щом ще служат на реакцията и на лъжата,вместо на истината и на народа? На такива трябва да им се казва: "Марш от България,измамници,заминавайте си за Сибир или Монголия,и никога вече не се връщайте!!!"
цитирай
136. анонимен - Темата се започна с кентаври, а виж ...
22.12.2010 19:35
Темата се започна с кентаври,а виж до къде стигна...:( Впрочем какво стана с лапитите-онова племе от великани,което воюва с кентаврите?Обяснете значението и на тяхното име.
цитирай
137. shtaparov - Лапити
26.12.2010 11:45
анонимен написа:
Темата се започна с кентаври,а виж до къде стигна...:( Впрочем какво стана с лапитите-онова племе от великани,което воюва с кентаврите?Обяснете значението и на тяхното име.


Много резонен въпрос,приятелю-точно за мен е,благозаря:
Лапити= Лидици(Лидийци), Латити(Латини), Лагичи(Блъгичи), и т.н. Сиреч-
друго Трако-Българско племе,имащо родова вражда за земи със съседното му близкородствено племе. По същия сценарий до неотдавна наблюдавахме
непримирими вражди заради земя или кръвнина между съседни села,част
от които не са стихнали и до днес.
цитирай
138. get - Странно как съм пропуснал Това ?!! "Койнь и Урвам=костурски диалект"
27.12.2010 17:33
sparotok написа:
Благодаря Ви от сърце за информацията!

Ако не Ви затруднява ще съм Ви много задължен да споделите още думи и изрази от диалекта, който познавате.

Поздрави!


Уважаеми sparotok,
да си чувал случайно такъв израз ? - "Урчето, урка" ... това е диалект от стрелчанско - панагюрско, тоест централна България.
Приведено на литературен език, като преминем през няколкото форми на произнасяне - хвърка, фърка, фурка ... докато се получи урка :)).
Но по интересно, относно първата дума - Тя би следвало да означава Врабче !
При същата, наблюдаваме подобна трансформация "В" във "Ф", като задпоставеното "а" преминава пред "р"-то и преминава в буквата "у" ... накратко
Врабче=Фрабче, и ... т.н. до Урче :)))
Това и във връзка с поста на аноним №43 "Койнь и Урвам=костурски диалект"


С уважение !
цитирай
139. анонимен - До Спароток - за Етиопия
15.01.2011 17:32
В 50-те години,в гимназията се учеше древно гръцка история,че и такава литература,та се сетих за една закачка по този повод/пък и за внасяне на малко свежест в сериозната дискусия/.Значи, Софокъл грабнал един кокал,ударил го в Перикъл и той се изцирикал./Смятам,че е било полезно да се учи тази история,но от друга страна от кой беше това ТИМЕО ДАНАОС Е ДОНА ФЕРЕНТЕС /моля да ми простите,ако е граматически погрешен цитата/.Относно Етиопия и народът и.Имах щастието преди дванадесетина години да работя,а и да пообиколя северните и краища вкл. древната и столица Аксум и съм очарован от величието на природата .По впечатлен и възхитен бях от благородството на етиопците и тяхната национална гордост,предмет,на която са православието им, собствената им писменост,дълбоката древност на преданията им.И още нещо Етиопия никога не е била под колониално владичество,ако не броим няколкото години преди ВСВ.Доколкото можах да се поразровя в древността и,май са дошли там,в Африканския рог от Индия след Потопа.Етиопците нямат негроидни черти.Напротив,довре сложени са и имат невероятно красиви жени.Вчера влязох в Гугал Земя,заради отвлеченият наш вертолетен екипаж и прегледах местата където съм бил.Останах изумен колко много неща са построили за 10-12 г./от снимките в галерио/.Повтарям се от предишни постинги,но мисля,че скоро ще се разбере,кой,кога,защо е посял човечеството и" что день грядущий нам готовит".На Спароток му казвам това което си имаме за девиз ние тракийците - НАПРЕШ ТРАКИЙЦИ .....!Павле,дерзай без колебания напред.Чакам още приятни изненади.Поздрав Дядо Любо.
цитирай
140. анонимен - урвам = юрвам, юркам; кои са гърците?
19.01.2011 20:34
Какво ще кажете за израза : " Стига ме юрка!" в смисъл "Стига ме кара да бързам", "Престани да ме натискаш да направя нещо" ?
Сещам се и друго чуто от баба ми : " И сега да не се юрнете надолу да си изпочупите краката?" - тук "юрнете" , "втурнете" = започвам да бягам бързо и внезапно.
Аз съм от Добруджа и там произношението е със ю, не със у.

Много такива думи обаче, са непознати за съвремениите деца - имам предвид собствения си син, на който често "превеждам" това което говоря - имам навика да използвам думи, чути в детството ми.

Относно гърците - знам от съпруга ми, който е грък, че гърци са тези които се определят като такива въз основа на език, писменост и преди всичко култура. ДНК тук не играе особено голяма роля. Векове наред всеки е можел да стане грък просто като приеме гръцкия начин на живот ( или е бил принуден да го приеме - причини много от чисто финансови до чисто насилствени). Той специално е едър, бял и рус и по баща произхожда от село в някаква планина в централна Гърция от влашки род - бабите в селото още говорят влашки език, надписа в началото на селото е на влашки, с превод на гръцки, и е едно много мило изречение със смисъл как всички сме братя и да се обичаме. А рода на майка му е от Истанбул. Преди 3-4 години ходихме до там специално да покаже на синовете си родната къща на баба си, но не я намерихме. Времето не прощава. Интересното е, че баща му е висок, слаб, с гърбав нос, а майка му е ниска и закръглена, с топчест нос. Наистина в този конкретен случай става въпрос за последните 2 века и за само едно семейство, но е интересно дали това не е просто поредния от много случаи, превърнали се в традиция.

Относно Хелиос и Херакъл. На гръцки се произнасят Илиос и Ираклис. Означават съответно : Слънце и Силата на Ира ( която на български става Хера).
Аз така и не научих гръцки и не мога да приведа термини коя буква как се нарича и прочее, но мога да се похваля, че мъжа ми говори перфектен български с добруджански акцент:)


Дима
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13971371
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031