Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2010 17:01 - БЪЛГАРСКИ ИМЕНА ОТ ВТОРО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 72773 Коментари: 191 Гласове:
136

Последна промяна: 02.02.2011 18:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

БЪЛГАРСКИ ИМЕНА ОТ ВТОРО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА

 

 

 

 

Според наши и чужди учени ние българите сме потомци на азиатски нашественци, които са се появили на юг от Дунава едва в края на Късната Античност. Ако това беше истина то в нашата именна система не би трябвало да се срещат антропоними споменати в документи хети, минойци, микенци  и др. от второто хилядолетие преди Христа. Такива обаче има и то не малко.

 

В списъка с български лични имена съставен от братя Миладинови срещаме Дардан и Дардана. По една, или друга причина те са пропуснати в издадените по-късно честотно-тълковни речници на имената на българите. Това е доста жалко защото Дардан е трако-троянско име, алтернативното название на троянците е дардани. Дарданите са тракийско племе споменато за пръв път в египетски летописи от XIV-ти век преди Христа. Заедно със своите роднини мизите те помагат на хетският цар Муватали II да победи не кой да е, а Рамзес II. През I-ви век Страбон споделя за дарданите, че макар да живеели в землянки, те били весел и жизнен народ обичащ песните и танците. Старият автор добавя, че те притежавали много музикални инструменти.

 

Друго древно българско име е Ильо. То е всъщност тракийското Илиос, което е и името на Троя – Илиос. Трако-троянският град е споменат в хетски документи от XVII -ти век преди Христа ( в договорът на цар Лабарна).

 

Едно наше почти забравено име е Ярей. В издадените по времето на тоталитаризма речници то е пропуснато защото всъщност това е името на тракийският бог на войната, който е познат на гърците като Арес.  Изследователите скриха от своя народ това, че името на тракийският Арес е било познато и като Арей ( Ярей) и се обяснява с българската дума ярост, отговаряща на индо-арийската ароша-ярост. Укриването на този важен факт се дължи на това, че комунистическата доктрина не позволяваше пробуждането на национална гордост...така на гърците бе позволено да се кичат с наша слава.

Арей ( Ярей) е всъщност най-древното документирано наше име.Върху златен пръстен намерен в критска гробница до Мавро Спелио (XVIII -ти век преди Христа) с Линеарен А е написано Арею... ( т.е. на Арей, Ярей). Езиковедът В. Георгиев разпознава в Арей името на войнственият бог, но го счита за хетски. Настина в древната Анатолия е почитан бог Яриш, но той не е изконно хетски. Явно на Георгиев не е било известно, че хетите са приемали в пантеона си всички божества на васалите си и поради това стават известни като народът с хиляда бога. Мизите ( наречени по-късно българи) и дарданите са били хетски съюзници, това е причината да има култ към техният Арей ( Арес) в Мала Азия...

 

Езиковеди и историци знаят много добре за споменатото от Павел Дякон българско лично име Бузан (Historia Romana), но то не присъства в честотно-тълковните речници. Навярно защото е вариант на тракийското Бузос споменато за първи път в Линеар Б документи от XIV-ти век преди Христа. Отново в микенски  документи от XIV-ти век преди Христа срещаме имена като Бато, Ботийо, Гета, Котеу, Мируло, Видако, Тато, Руси, Румано, Дейко, Силано, Камонийо, Делеу, Пирино ( 1084, 1280 Е, 1293 Е, 1421 Х, 482 U, 1516 А 301 lxxxvii - по Чадуик)  които са си нашите Бато, Ботьо, Гето, Котьо, Мирул, Видко, Тато, Руси, Румен, Дейко, Силан, Камен, Дельо, Пирин...

 

Най-интересното е, че в микенски документи от  XIV -ти век преди Христа срещаме имена като Куруменио, Карамесийо, Токеу, Винийо ( 236 К- по Чадуик), отговарящи на имената на старобългарските владетели Крум, Кормесий, Токту, Винех...В микенски документи от  XIV -ти век преди Христа рещат се дори старобългарски родови имена като Вокило – Вокил.

 

След като типични български имена се споменават многократно в минойски, хетски, египетски и микенски документи от XVIII -ти -XIV -ти век преди Христа  ( т.е. 3700-3300 години стари), само безсъвестен и изключително предубеден човек може да обяви българите за нашественици в земите на юг от река Дунав. Безсрамната фалшификация стана възможна с укриването на горе споменатите документи, или омаловажаването им.

 

Скрито бе и това, че има тракийски имена като Белоур, Бориско, Буреил, които не са нищо доруго освен старобългарските Белаур ( брат на Иван-Шишман), Борис и Борил- наши владетели...Дори едно от най-известните и колоритни български имена –Ганьо си е тракйското Ганос. Български лични имена като Бистрьо, Бързе, Дренко, Бурен, Струмен, Мано, Бальо, Светлан, Доле, Лало, Садо, Бренкоя, Скорил са се употребявали още преди повече от 2000 години в леко различен вид: Бистрас, Брузас, Дренис, Буренос, Струмон, Манис, Балис, Суитуленос, Долес, Лалас, Садок, Бринказис, Скорило...

 

 

Времето променя много, но не е в състояние да заличи всичко. Нашите имена са били споменавани с уважение и страхопочитание от минойци, хети и египтяни. Мируло, Ведан, Яко, Ботьо и др. са били богати благородници в Микенска Гърция ( -XV-ти век преди Христа)... Твърде много следи сме оставили на три континента, за да е възможно споменът за нас да бъде заличен. Време е да си спомним кои сме и на какво сме способни. Хора, в чието сърце е посаден светъл идеал  са способни на невероятни подвизи. Такива вършиха дедите ни защото бяха горди и смели, честни и благородни. Нека покажем, че сме достойни потомци на своите предци! Нека покажем на света, че българи все още означава благородници!

 

 

 

 

 




Гласувай:
137



1. sparotok - КИРИЛИЦА
07.12.2010 17:02

За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!

цитирай
2. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
07.12.2010 17:04
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!


цитирай
3. panazea - А ти пиши , пиши ,
07.12.2010 17:06
то сляпото окато прави!
цитирай
4. sparotok - !
07.12.2010 17:07
panazea написа:
то сляпото окато прави!


Права си Тони, това е пътят, аз ще покажа каквото съм събрал пък хората сами да отсъдят.
цитирай
5. ferdi - !! :)
07.12.2010 17:26
За сетен път поздрави за теб!!
цитирай
6. gwendoline - Много интересно и полезно да знаем!
07.12.2010 17:29
Темата е много актуална, че както почнаха да си кръщават децата някои българи, срам да те хване!
Поздрави!
цитирай
7. sparotok - поздрави
07.12.2010 17:34
ferdi написа:
За сетен път поздрави за теб!!


Аз би казал - поздрави за всички българи, гордеещи се с произхода си!
цитирай
8. sparotok - времена
07.12.2010 17:36
gwendoline написа:
Темата е много актуална, че както почнаха да си кръщават децата някои българи, срам да те хване!
Поздрави!


Нищо ново под слънцето, преди някои наши сънародници се гърчееха, сега е друга модата, но и това ще преживеем.
Поздрави!
цитирай
9. creatura - Като изчетох написаното си спомних ...
07.12.2010 17:39
Като изчетох написаното си спомних думите на прадядо ми.Все го закачах за името.Дядо,какво е това странно име,а той ми отговаряше..Дете,всеки от нас се ражда с името си.Великите хора носят велики имена.Казваше се Серафим.
цитирай
10. sparotok - име
07.12.2010 17:45
creatura написа:
Като изчетох написаното си спомних думите на прадядо ми.Все го закачах за името.Дядо,какво е това странно име,а той ми отговаряше..Дете,всеки от нас се ражда с името си.Великите хора носят велики имена.Казваше се Серафим.


Това име е много особено. Серафим е всъщност множествено число от сераф- ангел славещ Бога. Странното е, че семитската дума сераф-славещ има съответствие във ведически санскрит където срава означава слава... нямам обяснение за този феномен.
цитирай
11. kasnaprolet9999 - Беше ми много интересно, но в мен ...
07.12.2010 18:11
Беше ми много интересно, но в мен възникна един въпрос, защо пишеш само за мъжки имена?
цитирай
12. ivesa - Винаги изпитвам възхищение,
07.12.2010 18:16
когато чуя,че българско дете е кръстено с българско име.Моят дядо(Бог да го прости)се казваше Крум.Имам братовчеди със същото име.Поздравления за постинга,sparotok!Сред българите винаги е имало благородни хора и винаги ще има.:))
цитирай
13. sevdabg - Много важни неща си написал Спароток.
07.12.2010 18:31
...Време е да си спомним кои сме и на какво сме способни....."
казваш.
Мисля че именно това ще ни спаси в това безвремие

Поздрави !
цитирай
14. get - Цитат по Спараток: "Едно наше почти забравено име е Ярей."
07.12.2010 18:33
Да е име - име е ! Но да е почти забравено - Прощавай но дълбоко се съмнявам в това ти твърдение "забравено", уважаеми Стопанино !
Да вече не се ползва като лично име но е запазено в ... бита ни като ЯР/е/И(младо) ... за родено тази година животно !

Извод - Не е забравено !

от Гет
П.П. В този смисъл е и Яри"ло" - етимологично отговарящо на - Младо Слънце .
цитирай
15. breeze - Борилов - българин почти два метра, бил ми е учител.
07.12.2010 18:52
Поздрави! Напредваш все повече.
цитирай
16. sparotok - благодаря
07.12.2010 19:05
breeze написа:
Поздрави! Напредваш все повече.


Благодаря!
Да видим как ще бъдат посрещнати идните материали.
цитирай
17. sparotok - уточнение
07.12.2010 19:16
get написа:
Да е име - име е ! Но да е почти забравено - Прощавай но дълбоко се съмнявам в това ти твърдение "забравено", уважаеми Стопанино !
Да вече не се ползва като лично име но е запазено в ... бита ни като ЯР/е/И(младо) ... за родено тази година животно !

Извод - Не е забравено !

от Гет
П.П. В този смисъл е и Яри"ло" - етимологично отговарящо на - Младо Слънце .


Мисля, че се изразих ясно - почти забравено...
Странното е, че имена сродни на Арей и Ярей се ползват и днес от чехи, словаци и поляци ( Ярослав, Яромир). Чехите имат и друго интересно име - Ягро, така се е казвал бащата на Орфей - Oeagrus.
цитирай
18. sparotok - спасение
07.12.2010 19:17
sevdabg написа:
...Време е да си спомним кои сме и на какво сме способни....."
казваш.
Мисля че именно това ще ни спаси в това безвремие

Поздрави !


Севде, връщането към корените ни е спасявало всеки път, вярвам, че и сега ще успеем да го направим.
цитирай
19. sparotok - имена
07.12.2010 19:21
ivesa написа:
когато чуя,че българско дете е кръстено с българско име.Моят дядо(Бог да го прости)се казваше Крум.Имам братовчеди със същото име.Поздравления за постинга,sparotok!Сред българите винаги е имало благородни хора и винаги ще има.:))


Крум е прекрасно име! Да са ти живи и здрави братовчедите!
Да се надявам също, че младите хора ще кръщават децата си с български имена!
цитирай
20. sparotok - мъжки имена
07.12.2010 19:39
kasnaprolet9999 написа:
Беше ми много интересно, но в мен възникна един въпрос, защо пишеш само за мъжки имена?


Не е моя вината:)

В гръцките легенди се споменава една баба - Баубо, значението е повече от ясно, обаче легендите са от класическият период, а не от 2-ро хилядолетие преди Христа.

Ведра е дъщеря на Минос, но за съжаление това име не присъства в Линеарен А и Б документи.

Иначе си има тракийски женски имена, които се ползват и днес - Лалка, Венда, Ганка, Дина, Вита, Витана, Манка, Бърза...
цитирай
21. audan - Планините
07.12.2010 20:02
Роден съм в Исперих,Североизточна България, но родовете ми са откъде ли не. Това е бил град на преселници.
Дядо ми е от с. Музга, между Севлиево и Габрово.Казваше се Гичо, а братята му - Дочо и Дилко.Странни за сегашните хора имена, нали? Но в Исперих имах хора с още "странни имена" - Гето и Дако, откъдето на шега ми хрумна, че някога един цар имал двама сина - Гето и Дако, които след смъртта му дали имената на групата хора, които владеят.

Странно е и ударението, което се слага на някои имена. Например Борис се казва с ударение на "о", както е при Борис Бекер, а не при руснаците, да кажем. Оттук и Боян/-а с ударение на "о" става Боен/-йна или Буен/-йна.

Изобщо планините са една съкровищница, която трябва да се открие, запише и запази. Особено ценни са помаците (от "помачен, помъчен, измъчван"), които странящи и от братята си по кръв - българите - християни и от братята си по вяра, се затварят в себе си и запазват език и обичаи от преди няколко века.
цитирай
22. urilozev - Привет
07.12.2010 20:29
От доста време чета с интерес каквото напишеш.Допада ми,споделям тезите ти.Преди много години се бях изкушил да си развия теза че преселението на българите е завръщането на траките заминали на изток с Ал. Македонски.Беше много отдавна и много интуитивно.
цитирай
23. iliada - Това не може да е вярно ,sparotok!:)))
07.12.2010 20:30
Умалително са ми викали и Ильо!:))):))):))):)))
Започвам да се възгордявам!::)))
Извинявай ,че съм толкова фриволна тази вечер и ако искаш изтрий коментара !
цитирай
24. sparotok - имена
07.12.2010 20:45
iliada написа:
Умалително са ми викали и Ильо!:))):))):))):)))
Започвам да се възгордявам!::)))
Извинявай ,че съм толкова фриволна тази вечер и ако искаш изтрий коментара !


Няма нищо лошо във фриволността:)
цитирай
25. sparotok - теза
07.12.2010 20:48
urilozev написа:
От доста време чета с интерес каквото напишеш.Допада ми,споделям тезите ти.Преди много години се бях изкушил да си развия теза че преселението на българите е завръщането на траките заминали на изток с Ал. Македонски.Беше много отдавна и много интуитивно.


Подобна теза има и П. Цветков. Траки са обитавали Азия дълги векове преди Александър Македонски да се роди. Мизи, фриги, витини, халиби, мариандини и дардани са населявали значителни части от Мала Азия. Траките сарапари са живели в близост до персите...
цитирай
26. sparotok - планини
07.12.2010 20:49
audan написа:
Роден съм в Исперих,Североизточна България, но родовете ми са откъде ли не. Това е бил град на преселници.
Дядо ми е от с. Музга, между Севлиево и Габрово.Казваше се Гичо, а братята му - Дочо и Дилко.Странни за сегашните хора имена, нали? Но в Исперих имах хора с още "странни имена" - Гето и Дако, откъдето на шега ми хрумна, че някога един цар имал двама сина - Гето и Дако, които след смъртта му дали имената на групата хора, които владеят.

Странно е и ударението, което се слага на някои имена. Например Борис се казва с ударение на "о", както е при Борис Бекер, а не при руснаците, да кажем. Оттук и Боян/-а с ударение на "о" става Боен/-йна или Буен/-йна.

Изобщо планините са една съкровищница, която трябва да се открие, запише и запази. Особено ценни са помаците (от "помачен, помъчен, измъчван"), които странящи и от братята си по кръв - българите - християни и от братята си по вяра, се затварят в себе си и запазват език и обичаи от преди няколко века.


Да, съкровищата на България са в планинските села, дано успеем да ги опазим!
цитирай
27. анонимен - Още имена
07.12.2010 20:50
Трябва да се добавят още мъжките имена Цоло,Тано, Пеко, Тако, Мако, Дако, Аню, Ганю, Мицо, Мико и др. предимно звучни и къси, както и женските: Пена, Гана, Сминка. Да се обясни на чехи, поляци, словаци, украинци, руснаци, че Яр- идва от български, че са го заимствали от нас, които сма много велики, набихме Рамзес II Меаймун и специално не дадохме на египтяните нашите Линеар А и В, за да си останат да пишат с птички и змийки, вълнички и лотоси! Същи така ще постъпим и с китайците - нека се мъчат с йероглифите си!
цитирай
28. zelas - Ярослав не е ли, Ярей+Слав?
07.12.2010 21:10
Ярослав не е ли, Ярей+Слав?
цитирай
29. strannica - ...
07.12.2010 21:22
Като те чета, всеки път си спомням за учебника ни по история за 4 клас - беше преди мнооого години)) За създаването на българската държава - естествено - през 681 г. За създалите я "прабългари, славяни и траки". За славяните беше разказано надълго и нашироко, за прабългарите - по-малко, за траките - ни-щич-ко! Най много 2-3 общи изречения.
По една или друга причина те са пропуснати - както ти казваш за имената.
Кога тези причини съвсем ще се сдухат най-накрая?!
Вдъхновение и дързновение!
цитирай
30. sparotok - devide et impera
07.12.2010 21:31
strannica написа:
Като те чета, всеки път си спомням за учебника ни по история за 4 клас - беше преди мнооого години)) За създаването на българската държава - естествено - през 681 г. За създалите я "прабългари, славяни и траки". За славяните беше разказано надълго и нашироко, за прабългарите - по-малко, за траките - ни-щич-ко! Най много 2-3 общи изречения.
По една или друга причина те са пропуснати - както ти казваш за имената.
Кога тези причини съвсем ще се сдухат най-накрая?!
Вдъхновение и дързновение!


Ами така наречените славяни ( през 6-ти и 7-ми век това са само хората между Карпатите и Дунав), прабългари и траки са един и същ народ.

Прекосяващите Дунава славяни са наречени от Симоката гети ( тракийско племе), а българите от 4-ти до 14-ти век са наричани мизи ( тракийско племе).

Според Страбон мизи и гети са от един произход с останалите траки и говорят един и същ език...ето затова имаме такава хомогонност на език и култура в България.

цитирай
31. sparotok - възможно е
07.12.2010 21:38
zelas написа:
Ярослав не е ли, Ярей+Слав?


Възможно е, поне от 9-ти век има лично име Славнас.

КАН СЮБИГИ ОМУРТАГ: СЛАВНАС БАГАТУР БАГАИНЪТ БЕШЕ МОЙ ХРАНЕНИК И КАТО СЕ РАЗБОЛЯ, УМРЯ

http://ziezi.net/omurtag.html
цитирай
32. audan - Славяни, траки, българи ...
07.12.2010 22:22
30. sparotok - devide et impera
21:31
strannica написа:
Като те чета, всеки път си спомням за учебника ни по история за 4 клас - беше преди мнооого години)) За създаването на българската държава - естествено - през 681 г. За създалите я "прабългари, славяни и траки". За славяните беше разказано надълго и нашироко, за прабългарите - по-малко, за траките - ни-щич-ко! Най много 2-3 общи изречения.
По една или друга причина те са пропуснати - както ти казваш за имената.
Кога тези причини съвсем ще се сдухат най-накрая?!
Вдъхновение и дързновение!


Ами така наречените славяни ( през 6-ти и 7-ми век това са само хората между Карпатите и Дунав), прабългари и траки са един и същ народ.

Прекосяващите Дунава славяни са наречени от Симоката гети ( тракийско племе), а българите от 4-ти до 14-ти век са наричани мизи ( тракийско племе).

Според Страбон мизи и гети са от един произход с останалите траки и говорят един и същ език...ето затова имаме такава хомогонност на език и култура в България.
Много ми е чудно как "най - мнoгoбройният народ след индийците (Херодот)" изведнъж изчезва и на негово място се появява също токова многобройния народ на словените / славяните. :)))

И те ползват същите имена ... Съвпадение ще да е, а? ;)
цитирай
33. sparotok - изчезване
07.12.2010 22:25
audan написа:
30. sparotok - devide et impera
21:31
strannica написа:
Като те чета, всеки път си спомням за учебника ни по история за 4 клас - беше преди мнооого години)) За създаването на българската държава - естествено - през 681 г. За създалите я "прабългари, славяни и траки". За славяните беше разказано надълго и нашироко, за прабългарите - по-малко, за траките - ни-щич-ко! Най много 2-3 общи изречения.
По една или друга причина те са пропуснати - както ти казваш за имената.
Кога тези причини съвсем ще се сдухат най-накрая?!
Вдъхновение и дързновение!


Ами така наречените славяни ( през 6-ти и 7-ми век това са само хората между Карпатите и Дунав), прабългари и траки са един и същ народ.

Прекосяващите Дунава славяни са наречени от Симоката гети ( тракийско племе), а българите от 4-ти до 14-ти век са наричани мизи ( тракийско племе).

Според Страбон мизи и гети са от един произход с останалите траки и говорят един и същ език...ето затова имаме такава хомогонност на език и култура в България.
Много ми е чудно как "най - мнoгoбройният народ след индийците (Херодот)" изведнъж изчезва и на негово място се появява също токова многобройния народ на словените / славяните. :)))

И те ползват същите имена ... Съвпадение ще да е, а? ;)


От демографска гледна точка е невъзможно един огромен народ да се изпари яко дим, а на негово място да се появи изневиделица друг огромен народ имащ същите обичаи.
цитирай
34. анонимен - Звучи ми нереално, че траки и пра...
07.12.2010 22:40
Звучи ми нереално,че траки и прабългари имат общ произход,поне някъде из земите които са обитавали прабългарите в азия би трябвало да се говори на език подобен на българския.Ето тука на балканите езиците са ни близки,защото както се казва сме рода,че и на външен вид си приличаме,въпреки че тука сме мешан народ и има най-различни външни видове хора за разлика от албанци,черногорци,хървати че и сърби,които доста си приличат един другиму.И според източниците траките са били светли и синеоки,за гетите със сигурност важи,а сега руси и синеоки в БГ са малко.Да не се окаже,че повечето траки и гети като са завземали Рим са останали там и са оставили място за прабългари,печенеги,кумани и тем подобни да допълват генотипа на траките??
цитирай
35. sparotok - Бактрия
07.12.2010 22:48
анонимен написа:
Звучи ми нереално,че траки и прабългари имат общ произход,поне някъде из земите които са обитавали прабългарите в азия би трябвало да се говори на език подобен на българския.Ето тука на балканите езиците са ни близки,защото както се казва сме рода,че и на външен вид си приличаме,въпреки че тука сме мешан народ и има най-различни външни видове хора за разлика от албанци,черногорци,хървати че и сърби,които доста си приличат един другиму.И според източниците траките са били светли и синеоки,за гетите със сигурност важи,а сега руси и синеоки в БГ са малко.Да не се окаже,че повечето траки и гети като са завземали Рим са останали там и са оставили място за прабългари,печенеги,кумани и тем подобни да допълват генотипа на траките??


Преди десетина години проф. Симс-Уйлямс представи своето проучване на бакртийския език. Ето няколко думи сравнени с български, и словенски.
БАКТРИЙСКИ - БЪЛГАРСКИ - СЛОВЕНСКИ

БАГО - БОГ - БОГ, БАГА ( Цркл.деал.)
САДО -СТО -СТО
СОФАРО -ЧЕТИРИ - ШТИРИ
ЕИТА - ЕТО - ТА

В Риг Веда са описани реките Бара, Раса, Кубха. Имената са обясними с българските бара ( рекичка), роса, купати сен ( къпя се)...но също и със словенските бара, роса, купати се.
Бара е тракийска дума ( Зуро Бара)
Роса е тракийска дума ( Арса - Раса)
Купа е тракийска дума ( Купанис е река на азиатските мизи).

Не бива обаче да се смесват старите славяни с днешните. През 6-ти век като славяни са били известни само гетите. Чак след век-два това име се налага на словените, които са всъщност венети, затова и Св. Колумбан пише - Veneti qui Sclavi dicuntur.

Словените не са траки, а потомци на илирите, т.е. само тракийски роднини, но не и идентични на гетите, които Симоката нарича славяни.
цитирай
36. анонимен - Защо да не са с общи корени прабългарите и траките?
07.12.2010 23:11
Защо е нереално траки и прабългари да имат общ корен? Чисто логично ако погледнем, преди да образуват държави и да се застопорят на едно място, хората са живеели на племена, много от които са били в постоянно движение. Благодарение на византийски историци знаем коя година и откъде пристигат аспаруховите българи, но няма документ, който да показва през коя година и откъде са отишли в Азия. Напълно е възможно да са били тракийски племена, които са си търсили късмета в Азия. Може би точно повика на кръвта ги връща на балканския полуостров. Бях чела някъде, че всъщност прабългарите са създатели на така наречения източен календар. Те първи са забелязали групирането и движението на звездите. Гордея се, че съм българка, не само за това, но и заради хора като Левски, Ботев, Волов, царете Асен, Петър и Калоян, цар Симеон и толкова много достойни българи. За съжаление, чуждопоклонничеството винаги ни е било черта. Имало е време, в което сме се гърчеели, сърбеели, после бяхме руснаци, сега сме американци. В съвременните училища можеш да се наслушаш на имена като Жанет, Иванет, Глория, Анджела и т.н., а все по-рядко можеш да чуеш звучните български имена Рада, Яна, Ивана, Райна, Иван, Тодор и т.н. Скоро и тези имена ще станат почти забравени. Нямаме национално самочувствие, а имаме всички основания да бъдем горди с произхода си. Аз не искам да бъда сравнявана с американци, в края на краищата, това е нация, създадена от проститутки, престъпници и военни. Не знам защо държим масово да сме като тях. Намираме за обидно, ако някой ни каже "ей, кравар", но приемаме за комплимент ако ни извикат "ей, каубой", което е реално едно и също. Определено имаме нужда от повишаване на национално самочувствие. Ако успеем да го постигнем, може би ще съумеем и да изритаме некадърните си управляващи и най-после умни и честни хора, които наистина да мислят за интересите на страната, а не за собствените си такива, да влязат във властта.
цитирай
37. анонимен - косан
07.12.2010 23:17
Според мен името Ильо съвсем очевадно произлиза от еврейското Елиас, що за неумесни препратки към толкова дълбока древност
цитирай
38. sparotok - до 36
07.12.2010 23:19
Проблемът се състои в това, че хората знаят твърде малко за траките. Ако някой чуе, че силата на даден народ е в конните стрелци, че бойците пият кобилешко мляко, а от черепите на враговете правят чаши...изводът ще е - това са стари българи.
Да, ама и траки -
- гетите са конни стрелци ( Тукидид)
-северните траки се хранят и с кобилешко мляко ( Страбон)
- траките правят чаши от черепите на враговете си ( Флор)

Няма разлика между тракийско и старобългарско погребение на благородник. И при двете се жертват кон и куче.

Няма разлика между тракийски лък и стрели и тези на старите българи.

Нама разлика в жилищата на простолюдието на траки и стари българи.

Какъв е тогава извода:)
цитирай
39. gothic - !!!
07.12.2010 23:23
Аз съм Пламен. БЪЛГАРИН СЪМ! Женен съм за Анна - БЪЛГАРКА! Синът ни е Никола. Също БЪЛГАРИН. Така е било, е и ще бъде - ВИНАГИ!
цитирай
40. sparotok - имена
07.12.2010 23:26
анонимен написа:
Според мен името Ильо съвсем очевадно произлиза от еврейското Елиас, що за неумесни препратки към толкова дълбока древност


Ильо, няма нищо общо с Елиас. Тракийската дума ила изначава глина, кал...както и старобългарската илъ, т.е Ильо-Илиос е защитно име.

Да, има хора наречени на пророк Илия, но това не означава, че всички Ильовци са кръстени на пророк Илия, тъй както в някои случаи Ива е съкратено от Ивана, но в друг случай е изведено от Ива - вид върба.
цитирай
41. sparotok - българи
07.12.2010 23:29
gothic написа:
Аз съм Пламен. БЪЛГАРИН СЪМ! Женен съм за Анна - БЪЛГАРКА! Синът ни е Никола. Също БЪЛГАРИН. Така е било, е и ще бъде - ВИНАГИ!


Най-важното е какъв се чувстваш и като какъв се държиш. Радвам се много винаги когато срещна някой горд, че е българин!
цитирай
42. flyco - :)
08.12.2010 00:01
sparotok написа:
ferdi написа:
За сетен път поздрави за теб!!


Аз би казал - поздрави за всички българи, гордеещи се с произхода си!


!
цитирай
43. анонимен - доктор
08.12.2010 00:05
русите коси и сините очи са рецесивен наследствен белег за сметка на тъмните очи и тъмните коси, т.е. през хилядолетията при смесването на гените и обществата русокосите и синеоки индивиди са намалявали за сметка на тъмнокосите и тъмнооки индивиди - това са закони на генетиката и унаследяването. Тези процеси ще са слабо изразени в затворени общества, където доминиращите рецесивни гени ще се запазват стотици и хиляди години. Колкото по-отворено е едно общество тези процеси ще протичат по-бързо и рецесивните гени ще се губят по-бързо. На кръстопът като България ще има много по-голям обмен на гени и затова русокосите и синеоки траки не доминират сред съвременната българска популация.
цитирай
44. audan - Само руси ли са тракитe?!
08.12.2010 00:14
34. анонимен - Звучи ми нереално, че траки и пра...
22:40
Звучи ми нереално,че траки и прабългари имат общ произход,поне някъде из земите които са обитавали прабългарите в азия би трябвало да се говори на език подобен на българския.Ето тука на балканите езиците са ни близки,защото както се казва сме рода,че и на външен вид си приличаме,въпреки че тука сме мешан народ и има най-различни външни видове хора за разлика от албанци,черногорци,хървати че и сърби,които доста си приличат един другиму.И според източниците траките са били светли и синеоки,за гетите със сигурност важи,а сега руси и синеоки в БГ са малко.Да не се окаже,че повечето траки и гети като са завземали Рим са останали там и са оставили място за прабългари,печенеги,кумани и тем подобни да допълват генотипа на траките??

Това е от Казанлъшката гробница. Дамата е с тъмна коса.
http://www.dbfoods-travel.com/images/UserFiles/Image/Image/tomb-kazanlak2(1).jpg

Но ... "може да не е тракийка", ще възрази някой. Добре, приемам - може да не е, но може и да е!
Жената до мъжа е червенокоса, "но това е вариант на русото", ще ми възразят. Приемам. Но жената до знатната съпруга е СЪЩО с тъмна коса.

Тогава да разгледаме Свещарската гробница.
http://www.bginfoguide.com/files/thumbs/x200/0/118_19d65c01b658909221071d5dfb18446f.jpg
Това са нещо като "колони, маскирани като женски фигури", както се шегуваше един археолог. Имах щастието да бъда от геофизичните изследвания до работа вътре. И тези жени - колони имаха ... ТЪМНО КАФЯВА боя на косите си. Беше отдавна, но помня това.
И за накрая още един образ от гробница. Пак от Казанлъшката. За да не каже някой, че гетите са "друга порода и са се смесили и т.н и пр." глупости.
Ето тракиец, който ловува с копие глиган. Косата ми е направо ЧЕРНА !!!
http://www1.znam.bg/resources/1/2621214071.jpg

И ако на някой му хрумне, че траките били руси, но си потъмнявали косите, за да объркват бъдещите археолози, то ... нямам думи повече ...
цитирай
45. sparotok - до audan
08.12.2010 00:17
Имаш право, при траките се открояват няколко типа
- с тъмна права коса
-с тъмна начупена коса
-с руса коса
-с рижа коса

Съдейки по стотиците оставени изображения може да се види, че траките са предимно мезоцефали както и българите.
цитирай
46. zelas - Идеята за русите Траки е част от м...
08.12.2010 01:01
Идеята за русите Траки е част от манипулацията на официалните историци. Объркването идва от там, че се съди за външния им вид от гръцки източници.

Гърците са смятали Траките за варвари, понеже не били гърци и затова по традиция те са описвали всички варвари от Север с светла кожа и коса, за да ги различат от себе си - тъмнокожи и тъмнокоси т.е. по-съвършени.

Представите ни сега са обърнати наопаки. Понеже Западна и Северна Европа са по-развити, русата коса се смята за някакво генетично предимство. Затова и много жени се изрусяват, защото общата заблуда е, че мъжете предпочитат блондинки.

Според мен е погрешно да се опитваме да определяме цвета на косите на Траките от стенописите в гробниците. Цветът на боята е престоял твърде много време, за да сме сигурни какъв е бил първоначално. С времето цвета избелява и тъмно кестеняв цвят може да се превърне в червеникъв.

Това, което трябва да гледаме е лицевите черти и да сравняваме. Има запазени маски те говорят най-добре.
цитирай
47. анонимен - "Друго древно българско име е ...
08.12.2010 01:29
"Друго древно българско име е Ильо. То е всъщност тракийското Илиос, което е и името на Троя – Илиос." Идентично с тез ли е днешното използвано име Илко?
Извинявай, че анонимно, спараток. Благодаря ти!
цитирай
48. sparotok - Илко
08.12.2010 01:35
анонимен написа:
"Друго древно българско име е Ильо. То е всъщност тракийското Илиос, което е и името на Троя – Илиос." Идентично с тез ли е днешното използвано име Илко?
Извинявай, че анонимно, спараток. Благодаря ти!


Без да ви познавам и за зная повече за рода и местоживеенето ви не мога да ви дам отговор.
В някои родове се използват определени имена векове наред и нищо чудно някой на име Илко, да не е кръстен на Св. Илия, а да е носител на друго, много по-старо име...тракийското Ил(иос).
Умалителната наставка КО е разбира се тракийска, среща ме я в Бориско(с).
цитирай
49. mglishev - Това е то,
08.12.2010 02:17
Троя е построена от преселници от гр. Троян. И националният празник на троянците е бил Илинден, поради което другото име на селището им е било Илион. Паладионът в храма им не е бил посветен на Атина, а на баба Илийца. На съюзническия цар Резос всъщност са му викали Резака или Зарезан.

Да си го кажем направо. Българи на Земята има преди още да е имало homo sapiens.
цитирай
50. veninski - Поздравления за написаното, пр...
08.12.2010 05:58
Поздравления за написаното, приятелю! Не спирай!
цитирай
51. sexyzlatka - А от кога навлиза в Българския Зл...
08.12.2010 06:51
А от кога навлиза в Българския Златан и Златка?
цитирай
52. анонимен - Може да се окаже, че някога Българите са Родово множество с различни имена
08.12.2010 08:36
Господин Спароток, радвам се че сте се задълбали така в нашата история. Но споменаването, че тези имена не говори ли че, някога в много далечна древност така наричаните Траки, и Българите от Хунорската империя са имали обща територия, били са едно цяло. И по силите на природните и климатични промени, Балхарското Българско множество, в разстояние на векове се е преселвало към събратята си, наричани Траки. Това множество се е разляло по цяла Източна Европа, като огромна Държава, наричана Велика България в последните си години преди разцеплението Стремежът на предишните държавни формации още от Атила е смазването на Римската империя с цел освобождението на Балканските си родственици и обединението им в едно. Това че славяни никога не е имало, всичко което говори езици сродни с Българския е едно множество, чиито начало е положено от разселването на Траките и в по-късни години на сродното с Траките Средноазиатско множество, наричано Българи. Мисля, че е време да се обединят двете хипотези - Тракийската и Азиатскобългарската в едно, защото и в двете има достоверност. Само така можем да се противопоставим на "Славянизма" и гърчеенето на историята ни. В този смисъл, радвам се че така упорито разкривате връзката на съвременноста с древноста на Траките. Бъдете жив и здрав. Танев
цитирай
53. анонимен - ила - глина, при нас е, елавица, вече позабравено
08.12.2010 08:58
ПОЗДРАВИ!
цитирай
54. анонимен - Стари, стари български имена
08.12.2010 09:33
Много интересен материал, спароток, както винаги. Възхищавам се на това, което правиш. Огромен труд, много изследвания, задълбочени познания в доста области. Чудесно е, че има такива хора, които се борят срещу закостенелите разбирания в науката, срещу нечестните и угоднически твърдения на голяма част от нашите историци. Разбира се, че може и трябва да се спори по научните факти, но прикриването, премълчаването и изопачаването на истината е нещо много грозно! Боли ме, че учените в другите страни правят и невъзможното за да докажат важността и величието на нацията си, а у нас...не ми се говори!
Коментарът ти за името Илко ми напомни нещо. От Странджанския край съм, там има много интересни женски имена, които заслужават специално изследване. Интересното е, че тракийската наставка "ко" се използва често и за женски имена при обръщения - Марийко, Руменко. И днес може да се чуе в песните от този край. Освен това ще спомена, че познавах няколко възрастни жени, пак оттам, с доста редките днес имена Венда, Манда, Бърза, Каля, Комна.
Поздрави, благодарност за вълнуващите сведения и - успех!
цитирай
55. анонимен - бургас
08.12.2010 09:35
Здравей Спароток,интересен постинг както винаги.Наскоро четох,че гети,вандали и гепиди са сродни племена и имат еднакъв език на който говорят,ти какво мислиш по въпроса?Изключвам германската теория,защото тя е грешна.
цитирай
56. анонимен - .
08.12.2010 10:04
Ilios e ne trakiisko ime, a grackata duma za slance.
Drugoto ime na Troya e Ilion.
I da ne ti se iska, pak popadash na garcizmi.
цитирай
57. анонимен - Илова земя / иловица / - неплодор...
08.12.2010 10:29
Илова земя / иловица / - неплодородна, глинеста земя.
цитирай
58. анонимен - Имена
08.12.2010 10:52
"..Понеже Западна и Северна Европа са по-развити, русата коса се смята за някакво генетично предимство. Затова и много жени се изрусяват, защото общата заблуда е, че мъжете предпочитат блондинки.."
Русото е символ на младост, затова се изрусяват жените, а за да се харесат на мъжете- това е допълнителен стимул за изрусяване:)
Между другото повечето имена от статията не съм чувал да се употребяват в днешно време.. Кой би си кръстил детето Бузан, Бистрьо, Дренко или Бурен!? и т.н.
цитирай
59. анонимен - имена
08.12.2010 11:14
За първи път научавам, че Венда е тракийско име - винаги съм се чудела какво ли означава и откъде идва, благодаря!
цитирай
60. nestinar - ?
08.12.2010 11:33
Илиос-Хелиос-Св.Илия?
цитирай
61. draconist - Привет,
08.12.2010 12:01
Привет можеш ли да дадеш етимология на "Бран". Срещано ли е като име по наш'те земи? И разбира се поздравления отново за информативната ти прекрасна статия.
цитирай
62. анонимен - ДЕДЬОВ -ХИПОТЕЗИ
08.12.2010 12:37
Траките са огромен народ заемащ огромна територия.Това поне е констатацията ми след като се запознах с изложеното в този блог и от маса други източници.Траките населяващи крайните за етноса територии са в контакт с други народи .Това е т.н.КОНТАКТНА ЗОНА.Там се смесват език култура обичаи и расови белези .Връщащите сев България траки от контактната зона са наречени прабългари.Те имат и доста думи от съседните в азия на тях кипчаци, монголи .От смес на траките с монголите и китайците в различна степен и съотношение се раждат междинните нови етноси -ХУНИ ,а СЛЕД това ТЮРКИ и други.lВъзможно е когато траките са преобладавали при метисизацията с монголите да са се появили говорещите кипчакски(тюркски) руси ,синеоки метиси ,които са известните в тюркската история и легенди -ГЬОК ТЮРКИ-СИНИ ТЮРКИ.Волжките българи са точно това но са запазили спомена че са българи .Иначе по Йонков Владикин -траките са в основата на кюрдите ,арменците участват и в арабският етнос,иранският етнос и други.Простозащото са многоброен народ който се е разселвал ,асимилирал и е бил асимилиран.Социалното развитие на траките не би трябвало да е еднакво .Пелазгите- беляците са може би най развитите траки .техните северни съседи македонските (условно) траки също са били развити но огромна част от тях са прогонени на север като основатели на т.н. Черняховска култура.Иначе как да си обясним наличието в родопските диалектни на думи и изрази при украинците .Примерно в Златоградско вместо много лошо се употребява диалектната дума яце лошо .ЯЦЕ се употребява и в Украйна.някои групи от траките са на доста по ниско равнище .Както е и сега навсякъде по света във всяка държава.
цитирай
63. sparotok - Бран
08.12.2010 12:46
draconist написа:
Привет можеш ли да дадеш етимология на "Бран". Срещано ли е като име по наш'те земи? И разбира се поздравления отново за информативната ти прекрасна статия.


Името Бран се среща в България, има и варианти като Бранко, Бранил, Бранимир, Бранкован, Брано, Браньо, Бранислав.
Считано е за пожелателно и идващо от бран - защита.
цитирай
64. flyco - :)
08.12.2010 12:54
Връзката с украинския език едва ли е на основа тракийски.
цитирай
65. sparotok - скити
08.12.2010 13:00
flyco написа:
Връзката с украинския език едва ли е на основа тракийски.


Украинците са потомци на скитите, поне до 18-ти век те са го знаели много добре.
След възкачването на германката Екатерина на трона се започва подтискането и унищожаването на украинската история и култура, стига се дотам, че дори украйнксият език бива забранен.
Започнатото от германката бива довършено от болшевиките.

А за това, че скити и траки са роднини знаем от Страбон, Дион Касий и Стефан Византийски. Данните от археологията потвърждават свидетелствата на старите автори.
цитирай
66. анонимен - ДЕДЬОВ -ХИПОТЕЗИ
08.12.2010 13:04
От изложеното тук в блога и коментарите(което е убедително) се установява че траките не са изчезнали .Техни големи групи са просто преетиикирани .Сърбите Чехите руснаците лужичките сорби ,поляците Словените Словаците,Белорусите са траки -северни траки, потомци на скитите.Това сочи с доказателства и автора на книгата Праслявански племена ,Асен чилингиров ,Петър Георгиев Григор Симов и конкретно и убедително Павел Серафимов -спароток.Преди тях още Паисий го е сочил както и Раковски .Да не забравяме Ганчо Ценов с неговият здрав и прецизен ,коректен разсъдък,както и Цани Гинчев.Радващо е че има цяла кохорта качествени търсачи на истината наречени автохтонисти.В покрепа на изложеното в този блог ще посоча че в най южната част на Гърция на 20тина км от морето се срещат по пътните табели имената на проход Витина,планина Стемница,село Горица а до Делфи се намира град Аряхова(орехово).това го има на съвременните географски карти на Гърция.Около тези топоними има запазени още десетки други топоними които говорят че тези краища са населени от българи траки или славяни (едно и също)които са се погърчили,но се е запазила автентичната топонимия ,като Конитца и други.Просто трябва да се вземат подоробни географски карти на Гърция от 1990, 2000 та и нови сегашни и ще се установи соченото от мен и стотици български туристи посетили тези краища на Гърция.
цитирай
67. sparotok - имена
08.12.2010 13:09
nestinar написа:
Илиос-Хелиос-Св.Илия?


Елиас (Св.Илия) и Хелиос имат близко звучене, но различно значение.
Елиас означава висок, възвишен, докато Хелиос означава жълт, златист.
цитирай
68. hristo27 - Честит 8 декември, приятелю!
08.12.2010 13:11
Честит 8 декември, приятелю!
цитирай
69. анонимен - ДЕДЬОВ -ХИПОТЕЗИ
08.12.2010 13:34
НЕ Е НОРМАЛНО ДА НИ ЛИПСВА НАЦИОНАЛНО САМОУВАЖЕНИЕ.Ако липсва то е белег на болестен процес в психиката или просто е белег на предателството към народа ни .При такова изобилие от факти сочени в този блог и другите автори да се отрича истината е извратено ,ако не е логически похват-провокация за да се задълбочи и прецизира търсенето.Затова приветствам както автохтонистите така и техните критици.Всички те ни отвеждат към истината.Голямата историческа истина укривана от народа ни с крайна цел да се унищожи нашият най качествен сред траките народ-българският(дал светлина ва вси славяни-траки). Ако не друго тук с тези разкрития се разкрива огромна част от световната човешка история .А това е безценен опит ,който може да спести на човечеството безкрайната повторяемост на грешките.
цитирай
70. sparotok - Венда
08.12.2010 13:37
анонимен написа:
За първи път научавам, че Венда е тракийско име - винаги съм се чудела какво ли означава и откъде идва, благодаря!


Венда е едно от най-важните тракийски имена, тракийската богиня на семейното огнище е наричана Вендис, Вензис - тази, която свързва ( мъжът и жената в съюз).
Името се обяснява със старобългарският глагол вензати-свързвам и санстритския вашати-свързвам.
цитирай
71. sparotok - 8 декември
08.12.2010 13:40
hristo27 написа:
Честит 8 декември, приятелю!


Благодаря ти приятелю!
Този ден има особено значение за мен.
цитирай
72. jones - Това...
08.12.2010 13:43
...нищо не доказва. По тази логика и Токио е тракийски град.

Но явно от древни времена не работим, а само го раздаваме на песни и танци! И приказки!
цитирай
73. sparotok - траки
08.12.2010 13:44
анонимен написа:
НЕ Е НОРМАЛНО ДА НИ ЛИПСВА НАЦИОНАЛНО САМОУВАЖЕНИЕ.Ако липсва то е белег на болестен процес в психиката или просто е белег на предателството към народа ни .При такова изобилие от факти сочени в този блог и другите автори да се отрича истината е извратено ,ако не е логически похват-провокация за да се задълбочи и прецизира търсенето.Затова приветствам както автохтонистите така и техните критици.Всички те ни отвеждат към истината.Голямата историческа истина укривана от народа ни с крайна цел да се унищожи нашият най качествен сред траките народ-българският(дал светлина ва вси славяни-траки). Ако не друго тук с тези разкрития се разкрива огромна част от световната човешка история .А това е безценен опит ,който може да спести на човечеството безкрайната повторяемост на грешките.


Нашите деди наистина са дали светлина на своите роднини, а и на други хора. Тракийското влияние достига на север Скандинавия, а на юг Нил, на изток Китай, а на запад Ирландия.
цитирай
74. sparotok - хора
08.12.2010 13:48
jones написа:
...нищо не доказва. По тази логика и Токио е тракийски град.

Но явно от древни времена не работим, а само го раздаваме на песни и танци! И приказки!



Всеки съди по себе си. Хората от моя род са трудолюбиви, почтени и учтиви.
Това важи и за моите приятели, които считам за истински българи. Те не лъжат, не крадат, не мрънкат и не злословят.
цитирай
75. sparotok - мода
08.12.2010 13:50
анонимен написа:
"..Понеже Западна и Северна Европа са по-развити, русата коса се смята за някакво генетично предимство. Затова и много жени се изрусяват, защото общата заблуда е, че мъжете предпочитат блондинки.."
Русото е символ на младост, затова се изрусяват жените, а за да се харесат на мъжете- това е допълнителен стимул за изрусяване:)
Между другото повечето имена от статията не съм чувал да се употребяват в днешно време.. Кой би си кръстил детето Бузан, Бистрьо, Дренко или Бурен!? и т.н.


Днес модата е да се следват америкаците, затова има Джимитa, Джонитa ...все хубави краварски имена:)
цитирай
76. sparotok - благодаря
08.12.2010 13:52
анонимен написа:
ПОЗДРАВИ!


Благодаря!
Поздрави!
цитирай
77. sparotok - :)
08.12.2010 13:54
анонимен написа:
Ilios e ne trakiisko ime, a grackata duma za slance.
Drugoto ime na Troya e Ilion.
I da ne ti se iska, pak popadash na garcizmi.


Илиос е трако-троянски град, а Хелиос е име на слънцето:)
цитирай
78. draconist - Благодаря ти за бързия отговор,
08.12.2010 13:55
Като давах на сина си името Бран, потърсих същата логика - Защитник (Бранник, Бранко), тъй като много исках да се роди с хубаво и звучно българско име. Благодаря ти за потвърждението! Горд съм, че съм Българин. Надявам се и синът ми да бъде.
Хубав и ползотворен ден ти желая и все така да споделяш с нас мистериите на БЪЛГАРСКАТА история.
цитирай
79. анонимен - ДЕДЬОВ -ХИПОТЕЗИ
08.12.2010 14:00
Уважаеми Спароток!Имам един въпрос отговора на който може да потвърди моите хипотези и вашите твърдения!
В книгите си за Тюрките Лев Гумильов сочи един етнос който населава северната част на централна азия -динлините.По негови думи те са руси синеоки с издължени лица.начина им на живот е почти идентичен с този на траките .те образно живеят в тази степна част в нещо като чифлици населявани от няколко семейства .Препитават се основно със земеделие скотовъдство и изработват всичко от което имат нужда .Те обаче нямат характерният за номадите "стаден рефлекс "тоест те са относителни индивидуалисти по думите на Гумильов.затова стават лесна плячка на относително по- големите войнски формирования на съседите си и са метисизирани.
Въпроса ми е :Не са ли те траки колонисти?Ако разбира се Гумильов е коректен.
цитирай
80. sparotok - цитат
08.12.2010 14:08
анонимен написа:
Здравей Спароток,интересен постинг както винаги.Наскоро четох,че гети,вандали и гепиди са сродни племена и имат еднакъв език на който говорят,ти какво мислиш по въпроса?Изключвам германската теория,защото тя е грешна.


Вандали, винделики, венди, венети просто няма как да са германи. Вандалите са белязвали конете си със знаци, които се срещат по стените на Плиска.

Препоръчвам работа на Сотиров, в която можете да прочетете за вандалите и техния език.

http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf
цитирай
81. sparotok - принципи
08.12.2010 14:16
анонимен написа:
Уважаеми Спароток!Имам един въпрос отговора на който може да потвърди моите хипотези и вашите твърдения!
В книгите си за Тюрките Лев Гумильов сочи един етнос който населава северната част на централна азия -динлините.По негови думи те са руси синеоки с издължени лица.начина им на живот е почти идентичен с този на траките .те образно живеят в тази степна част в нещо като чифлици населявани от няколко семейства .Препитават се основно със земеделие скотовъдство и изработват всичко от което имат нужда .Те обаче нямат характерният за номадите "стаден рефлекс "тоест те са относителни индивидуалисти по думите на Гумильов.затова стават лесна плячка на относително по- големите войнски формирования на съседите си и са метисизирани.
Въпроса ми е :Не са ли те траки колонисти?Ако разбира се Гумильов е коректен.


Моят начин на работа се различава от този на Гумильов и затова не съм се задълбочавал в работите на този човек. Прекалено много спекулации има там.

При мен е така, аз държа да имам исторически извор, за тракийски поход към Индия свидетелстват Ариан, Страбон, Ноний и много други.

Задължително трябва да се разгледат и топонимите от областта, в която смятам, че някога са живели траки. В Централна Азия има древни топиними и хидроними обясними на тракийски език - Бага Стана ( Божи Стан), Бара ( бара-река), Раса ( роса), Кубха ( място за къпане)...

Търся и паралели с археологически находки. В работата си за древна Индия С. Пигот показва вносни сечива намерени в Мохенджо Даро и Лотал, но не пояснява, че техните прототипи са от Тракия.

цитирай
82. анонимен - Ne!
08.12.2010 14:23
sparotok написа:
анонимен написа:
Ilios e ne trakiisko ime, a grackata duma za slance.
Drugoto ime na Troya e Ilion.
I da ne ti se iska, pak popadash na garcizmi.


Илиос е трако-троянски град, а Хелиос е име на слънцето:)


Илион e imeto na grada. a slance na gracki e Ilios po grackite gramatichni pravila, koito ti NE poznavash. zashtoto H ne e bg X, a "iota".
цитирай
83. sparotok - Золтес
08.12.2010 14:27
sexyzlatka написа:
А от кога навлиза в Българския Златан и Златка?


Гетският цар Золтес е живял преди около 2200 години на север от Стара Планина.

В.Георгиев съобщава за Залденос, но не уточнава за кой век става дума.

К.Птолемей съобщава за тракийско племе Залденсии през 2-ри век.
цитирай
84. sparotok - забавно
08.12.2010 14:32
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Ilios e ne trakiisko ime, a grackata duma za slance.
Drugoto ime na Troya e Ilion.
I da ne ti se iska, pak popadash na garcizmi.


Илиос е трако-троянски град, а Хелиос е име на слънцето:)


Илион e imeto na grada. a slance na gracki e Ilios po grackite gramatichni pravila, koito ti NE poznavash. zashtoto H ne e bg X, a "iota".


Ilion (Steph. Byz. Еthnica) - town in SE Thracia.

In Greek mythology, the sun was personified as Helios (pronounced /ˈhiːli.ɒs/, Greek: Ἥλιος "sun", Latinized as Helius.
цитирай
85. анонимен - Сегашните имена имат много гръцко и ...
08.12.2010 14:32
Сегашните имена имат много гръцко и то е безспорно, а не разни интерпретации като по - горе.Все едно Денис Бергкамп /Холандия/ да е роднина с Дениз Байкал /Турция/ . Гръцкото поне се знае: Илиос - слънце, Ламби - свети, Георгос - земеделец, Борис - от боро /мога, можещ/, Стефан - венец.Василеас - царствен, Петрос - Камен, Никола - ники /победа/, Ирина -спокойна, мирна.Никакви мангали да не бяха идвали от североизток и югоизток, щеше да е добре.Я има пет души, коит да се гордеят, че са българи.Напоследък всеки взе да се пише тракиец, шоп, каракачанска овчарка, македонец, турчин, искърско говедо и какво ли не, само защото не намира достатъчно аргументи да е българин.То не е от сега, всъщност, но ескалира.Още преди 200 години много и то най - прогресивни българи се гърчеели.Защо гърците не са се българеели? Защото всеки иска да се припише към по - свястна порода, както много гаджали се правят на турци.
цитирай
86. sparotok - благодаря
08.12.2010 14:33
veninski написа:
Поздравления за написаното, приятелю! Не спирай!


Благодаря приятелю!
Ще продължавам докато мога.
цитирай
87. sparotok - Айше
08.12.2010 14:35
mglishev написа:
Троя е построена от преселници от гр. Троян. И националният празник на троянците е бил Илинден, поради което другото име на селището им е било Илион. Паладионът в храма им не е бил посветен на Атина, а на баба Илийца. На съюзническия цар Резос всъщност са му викали Резака или Зарезан.

Да си го кажем направо. Българи на Земята има преди още да е имало homo sapiens.


Маноле, още ли те боли, че българите не наричат децата си с имена като Айше, Фатма, Емре, Илмаз и Тосун:)))))))))
цитирай
88. sparotok - ?
08.12.2010 14:42
анонимен написа:
Сегашните имена имат много гръцко и то е безспорно, а не разни интерпретации като по - горе.Все едно Денис Бергкамп /Холандия/ да е роднина с Дениз Байкал /Турция/ . Гръцкото поне се знае: Илиос - слънце, Ламби - свети, Георгос - земеделец, Борис - от боро /мога, можещ/, Стефан - венец.Василеас - царствен, Петрос - Камен, Никола - ники /победа/, Ирина -спокойна, мирна.Никакви мангали да не бяха идвали от североизток и югоизток, щеше да е добре.Я има пет души, коит да се гордеят, че са българи.Напоследък всеки взе да се пише тракиец, шоп, каракачанска овчарка, македонец, турчин, искърско говедо и какво ли не, само защото не намира достатъчно аргументи да е българин.То не е от сега, всъщност, но ескалира.Още преди 200 години много и то най - прогресивни българи се гърчеели.Защо гърците не са се българеели? Защото всеки иска да се припише към по - свястна порода, както много гаджали се правят на турци.


Бъркате се, гърците си присвояват името елини, което по право принадлежи на пеласгите - палеобалкански народ, сродно на траките.
Сели (ели ) е било малко жреческо пеласгийско племе, което се е грижело за светилището на Додона. Жадните за слава гърци се самонаричат с името ели ( елини), след като прогонват, или избиват автохтонните пелазги. Не случайно Херодот и Страбон казват - Гърция в миналото носеше името Пеласгия.

Филип и Александър смачкаха гърците, но това не попречи на данаевите потомци да поставят своите завоеватели на пиедестал ...колко ниско може да падне човек жадуващ за слава:)
цитирай
89. balkanec - Чудесна статия отново
08.12.2010 14:56
Само една забежка:
Какво помага предрасъдъка, че историята била укривана през социалистическо?
Сякаш не знам, че чуждата Златарска (еврейска) школа се налага от Освобождението.
Официалната история още в Цалство България е същотолкова антибългарска, изкривена и фалшифицирана. Ако не и повече...

А за това, че при социализма не се позволявала национална гордост - защо трябва да си кривим душата?
Точно тогава възпитанието и образованието беше най-вече и преди всичко в български патриотизъм.

Каква е ползата от една лъжа, само защото е модна?
цитирай
90. turboi4 - Част от имената наистина са от тр...
08.12.2010 15:00
Част от имената наистина са от трако-илирската група, но другите са прабългарски, а прабългарският език е от ираноезичната група.
Принципно битува теза, че живелите по тези места бриги са всъщност прабългари, които са се преселили към Хиндукуш - Памир, но това е доста слаба теория, защото следи от прабългарите има още в Акад
цитирай
91. анонимен - Вече ми омръзна да ме поучават, к...
08.12.2010 15:12
Вече ми омръзна да ме поучават, какъв циганин съм.На народа му трябват простички и силни неща в които да вярва, а тук ефекта е обратен.Пъчим се, че сме българи и изсипваме една планина доводи от миналото, че не сме никакви българи, даже някои отричат, че езикът ни е славянски.Всички думи, моля ви се, които имат "Ъ" не били със славянски корен.Като сме тръгнали назад във времето, много категорично ще установим, че сме едни най - обикновени маймуни и то си е така.Плява и три пъти повече мъгла.
цитирай
92. анонимен - ПАВЛОС МЕЛЛАС
08.12.2010 15:13
спаро доко-доко.БЪКГАРИЯ Е ГРЪЦКА ЗЕМЯ ЗАВИБАГИ...ПИРИН,,ЯНТРА...ЕВРОС (МАРИЗА)--ЕВРОПИ ...ДО ДУНАВА Е ГРЪЦКА ИЗКОННА РОДНА ЕЛИНСКА КРЪВНА ЗЕМЯ...ЛАПАИ МИ ХУЯ..МРЪСЕН БЪЛГАРИНННННННННННН
цитирай
93. sparotok - термини
08.12.2010 15:14
turboi4 написа:
Част от имената наистина са от трако-илирската група, но другите са прабългарски, а прабългарският език е от ираноезичната група.
Принципно битува теза, че живелите по тези места бриги са всъщност прабългари, които са се преселили към Хиндукуш - Памир, но това е доста слаба теория, защото следи от прабългарите има още в Акад


Иранци и арийци е едно и също нещо, надявам се знаеш това. Според Стефан Византийски едно от най-старите имена на Тракия е Ария ( провери в Етника).

Траки са повлияли народите на Азия, прочети работите на Ариан по този въпрос.
Херодот обяснява, че персите са повлияни от медите, Плиний обяснява, че медите са предци на сарматите, а Прокопий идентифицира сарматите като част от семейството на гетите, т.е. траки.
Това обяснява защо българският eзик има повече родствени думи със санскрит, отколкото "иранския" пащу.

Най-старите погребения от арийски тип - с жертван кон са от земите на траките, а не от Азия.

Конят - свещеното животно на арийците е опитомен в Черноморските степи, а не в Азия.

цитирай
94. анонимен - ЯНИ МАХЕРОВ
08.12.2010 15:21
хеи спари....кажи на мене гърка -какво е ЕВРОС И КАКВО Е ЕВРОПИ????????

КАЖИ ВУЛГАРЕ...И ДА ТЕ БУТАМ В ПЛИТЪК ГРОБ
цитирай
95. анонимен - Благодаря ти за поредната статия - ...
08.12.2010 15:28
Благодаря ти за поредната статия - пример за това как постигаш това, към което се стремиш и ни призоваваш с всеки свой пост.
Чувствам се горд, като ги чета. И с огромен интерес!
До сега в обсега ти попадаха - освен и много друго - топоними, хидроними, ороними, теонимим а сега - и лични - имена. Систематичността ти е удивителна(и предизвикваща моето уважение)! Моля те да споделиш твоите мисли за влиянието на местния пантеон върху т.нар. "гръцки". Особено ме интересуват "полу" създанията (хибридите) и най-вече - кентавъра: нещо ни клин, ни в ръкав възниква в гр. митология.
П.П. Благодаря ти и за тезата за Арей - тракийския произход на името прекрасно се съчетава с твърденията на историографите от древността, че траките са смятали военното дело за (най-)достойно занятие.

Бъди здрав! И все напред!
цитирай
96. анонимен - tova nishto ne dokazva,
08.12.2010 15:33
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Ilios e ne trakiisko ime, a grackata duma za slance.
Drugoto ime na Troya e Ilion.
I da ne ti se iska, pak popadash na garcizmi.


Илиос е трако-троянски град, а Хелиос е име на слънцето:)


Илион e imeto na grada. a slance na gracki e Ilios po grackite gramatichni pravila, koito ti NE poznavash. zashtoto H ne e bg X, a "iota".


Ilion (Steph. Byz. Еthnica) - town in SE Thracia.

In Greek mythology, the sun was personified as Helios (pronounced /ˈhiːli.ɒs/, Greek: Ἥλιος "sun", Latinized as Helius.

tova nishto ne dokazva, osven edno - che ne znaesh gracki, a razchitash na niakvi poluliarni angloezichni izdania.
цитирай
97. sparotok - кентавър
08.12.2010 15:34
анонимен написа:
Благодаря ти за поредната статия - пример за това как постигаш това, към което се стремиш и ни призоваваш с всеки свой пост.
Чувствам се горд, като ги чета. И с огромен интерес!
До сега в обсега ти попадаха - освен и много друго - топоними, хидроними, ороними, теонимим а сега - и лични - имена. Систематичността ти е удивителна(и предизвикваща моето уважение)! Моля те да споделиш твоите мисли за влиянието на местния пантеон върху т.нар. "гръцки". Особено ме интересуват "полу" създанията (хибридите) и най-вече - кентавъра: нещо ни клин, ни в ръкав възниква в гр. митология.
П.П. Благодаря ти и за тезата за Арей - тракийския произход на името прекрасно се съчетава с твърденията на историографите от древността, че траките са смятали военното дело за (най-)достойно занятие.

Бъди здрав! И все напред!


Благодаря ти!
Все едно си ми чел мислите, следващият постинг е точно за тракийският произход на кентавъра.

Ако не ти се чака и имаш възможност потърси работата на D.W. Smith на тази тема.
цитирай
98. анонимен - xaxa
08.12.2010 15:39
хаха все едно му чел бил мислите. нали сам си пишеш повечето коментари и си водиш въображаема научна дискусия. защото най-вероятно си мечтал, но не си успял да станеш онзи учен, който живее в главата ти. а колко си наред с нея, това е друг въпрос. да живеят блоговете и виртуалните катедри, другари и другарки!
цитирай
99. sparotok - :)
08.12.2010 15:40
анонимен написа:
хеи спари....кажи на мене гърка -какво е ЕВРОС И КАКВО Е ЕВРОПИ????????

КАЖИ ВУЛГАРЕ...И ДА ТЕ БУТАМ В ПЛИТЪК ГРОБ


Европа е трако-пеласгийско име със значение красавица, имаща хубави форми.
Красивата Европа е от рода на Минос и Радамант, които в никакъв случай не са гърци.

Според Херодот гърците са африканци, дрехите им са от африкански произход, погребалните им обичаи са от африкански произход.

Her. IV-189 -the Greek dress called aegis has African origin

Her. IV –190 – the Greeks have common burial rituals with African nomads

Her. VIII-73 – Achaeans were local people, the Greeks ( Dorians ) were invaders

Her. VI- 53- Greeks ( Danaans, Dorians ) come from Egypt

Her. II- 50- Almost all the names of the Greeks gods are of Egyptian origin

Her. II- 171- Greeks (Danaans ) took Egyptian rites to Peloponesus

Pliny VII. LVI.195-198 – Danaus –(the forefather of the Greeks )came from Egypt

Strabo VII, 7. 1 – Danaus brought his people from Egypt


Съвремнните генетични изследвания показват, че Херодот е бил прав, най-близките роднини на гърците са етиопците от Африка.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506
цитирай
100. анонимен - за кентавъра
08.12.2010 15:42
Благодаря!
цитирай
101. sparotok - Благодаря! Истината за кен...
08.12.2010 15:47
анонимен написа:
Благодаря!


Истината за кентавъра показва, че гърците са чужденци в Европа...както бе доказано и от съвременните генетични изследвания.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506
цитирай
102. sparotok - :)
08.12.2010 15:48
анонимен написа:
хаха все едно му чел бил мислите. нали сам си пишеш повечето коментари и си водиш въображаема научна дискусия. защото най-вероятно си мечтал, но не си успял да станеш онзи учен, който живее в главата ти. а колко си наред с нея, това е друг въпрос. да живеят блоговете и виртуалните катедри, другари и другарки!


Другарю, вие ме разконспирирахте, сега ще спите ли спокойно:))))))))))))
цитирай
103. анонимен - :-)
08.12.2010 15:58
Да, другарю. А на вас преди заспиване препорачвам любимия ви Херодот, но вземете българското издание, драги. Не разчитайте така безкористно на англоезичните популярни изданийца, защото се пързаляте по хлъзгавите пътеки на непознатите ви езици. Та в българското издание ще прочетете доста врели-некипели, истински good night stories. а след това може и да ви споходи прозрението, че на Херодот не бива да се вярва.
цитирай
104. анонимен - трак-трак
08.12.2010 16:08
кен -ТАУРОС...кенБИК
цитирай
105. sparotok - :)
08.12.2010 17:03
анонимен написа:
Да, другарю. А на вас преди заспиване препорачвам любимия ви Херодот, но вземете българското издание, драги. Не разчитайте така безкористно на англоезичните популярни изданийца, защото се пързаляте по хлъзгавите пътеки на непознатите ви езици. Та в българското издание ще прочетете доста врели-некипели, истински good night stories. а след това може и да ви споходи прозрението, че на Херодот не бива да се вярва.


Херодот едва ли се е излъгал за африканския произход на гърците. Страбон и Плиний казват същото, да не забравяме и генетичните проучвания...или и на тях не трябва да се вярва, а само на анонимни умници:)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506
цитирай
106. shtaparov - "Анализът" е важен,понеже отговаря на трудните въпроси":
08.12.2010 17:30
анонимен написа:
Ilios e ne trakiisko ime, a grackata duma za slance.
Drugoto ime na Troya e Ilion.
I da ne ti se iska, pak popadash na garcizmi.


Я да видим сега дали са гръцки тези имена:
1.Илион= Илиос/Илиоса/=Вилуса/"хетски"вариант на името/, Билиса/Белица/- Българско име!
2.Троя=Броя/Бероя,Боруя,Верея/, Блоя/Белоя,Белуя,Белея/= Белия/Белица/-друг диалектен вариант на същото Българско име!
Названието "Белица" ,често срещано сред Българските градове,съвсем не е случайно,както сочи внимателното му разглеждане от "Ангеловия анализ".
Но затова-друг път.Сега само мога да потвърдя,че тълкуванията на Спароток
са достатъчно добре съобразени с принципите на "Анализа"/с крайно редки изключения,които на приятел и съмишленик са простени разбира се/,затова
не се е налагало да го поправям.Мога да подкрепя тълкуванията му почти навсякъде,но са нужни време и място-да кажем,някой път в моя блог.Всеки случай "еврейското" Елиа/Илиа/=Белиа/Белия/=Бельо/Вельо,Дельо,Жельо,
Ильо,Мильо,Фильо,,и т.н./-в Българския ще Ви изкарам налице трицифрен
брой съответствия на това име,а в еврейския няма да се съберат и десет,да
не говорим за чистия превод на името в нашия език и за мъчнотиите,които срещат опитите за буквалният му превод в еврейския.
3.Хелиос/"гръцко"име на бог/=Белиос/Белиот,Белият/-едно от древно-Българските имена на Слънчевия бог!
4.Сераф/"семитска" дума-Славещ/=Селав/Сълав,Слав,Сълава,Слава/-Бълг.дума,
останала при евреите след семитизирането на Хиксосите /едно от Тракийските
племена,нападали Египет и станали родоначалници на евреите/.
За практически всяка спомената горе проблематична дума има съвършено точни
буквални обяснения в "Анализа"-който се интересува,нека пита- за да отговоря
на въпроси се мобилизирам,иначе може да премълча обяснението.
цитирай
107. анонимен - вандалите са славянските венди
08.12.2010 21:03
анонимен написа:
Здравей Спароток,интересен постинг както винаги.Наскоро четох,че гети,вандали и гепиди са сродни племена и имат еднакъв език на който говорят,ти какво мислиш по въпроса?Изключвам германската теория,защото тя е грешна.


Пич, те ти вандалски думи, гледай, чети, сравнявай, па размисли що за народ са били:
76
Кратък вандалски речник
(преводите на български са от английски – б.пр.)
Baba – баба
Bieda – беда, нещастие
Boditi – бода, пробождам
Boty – чорап
Boy – бой, сражение
Brat – брат
Brod – лодка
Buchvuize – книга
Cachel – котел, казан
Chizipati – кихам
Chtiti – ща, желая
Chvaly – (въз)хвала
Culich – чаша, бокал
Czerzi – четири
Czetron – кедър
Czysti – чисти, непорочни, целомъдрени
Dar – дар, подарък
Desna – дясно
Dol – дол(ина)
Dropati – бръсна се
Dum – дом, къща
Dvuaziuo – двеста
Dyeliti – деля, разделям
Dyl – дял, къс
Dynia – диня
Gladkhi – гладък, равен
Gnysti – гнездо
Golubo – гълъб
Grob – гроб
Grom – гръм(отевица)
Hora – планина
Hruscha – круша
Kada – опашка
Kamora – стая
Kastan – кестен
Kila – херния
Klach – вар
Klap – слуга
Klatiti – клатя се
Klicz – ключ
Klynoti – покланям се
Koblanch – коса, влакно
77
Kobyla – кобила
Koczka – котка
Kolo – колело
Korzen – корен
Kost – кокал, кост
Kriti – крия се
Krug – кръг
Kuchas – готвач
Kuchinie – кухня
Kurvua – проститутка
Lagithi – лая, излайвам
Lechchy – лек (пр.)
Lepsi – прекрасен
Levu – лъв
Libo – любов
Lisy – плешив, лис
Lopata – лопата
Lost – светлина
Loter – страхливец
Lug – горичка, дъбрава
Lyd – хора, люде
Masdra – черва, вътрешности
Matiti – бия, млатя
Mayti – мия, измивам
Med – ябълка
Mez – меч, сабя
Milikuo – мляко
Mincze – монета
Mistr – учител
Miziati – уринирам
Mlady – млад, незрял
Mogu – мога, умея
Mucha – муха
Mule – мелница
Mus – съпруг, мъж
Muy – мой
Myss – завой, въртене
Nagy – гол
Nass – наш
Navavu – наемам
Navuchyer – кормчия
Nevuiesta – невеста, булка
Novuy – нов
Okruzij – вътрешност
Olobo – олово
Opuchh – кос, скосен
78
Pakole – дете
Pasti – паса, водя на паша
Pavu – паун
Pechar – стъкленица
Perla – перла
Pero – перо, писалка
Pflaster – мазилка, хоросан
Piet – пет
Pisati – пиша, изписвам
Pitati – питам, разпитвам
Pithi – пия
Plachta – покривало
Placz – квадрат, плац
Plamen – огън
Plavuiti – плувам
Plesati – стъпвам
Plin – пълен, изпълнен
Plyge – бял дроб
Pochoy – покой, спокойствие
Poczvuaty – (за)почвам
Pogiti – поя (напр. кон)
Postdye – после, тогава
Potokh – порой, поток
Praczovuati – наглеждам (дете)
Prosach – просяк
Prositi – моля, прося
Prut – вейка, прът
Ptach – птица
Pust – празен, пуст
Rabota – работа
Razlog – причина, основание
Rozum – разум
Ruzie – роза
Safran – жълт минзухар, шафран
Scarlet – ален, червен
Schergiti – сея, засявам
Schornia – ботуши
Scoda – вреда, щета
Sechyra – брадва, секира
Sediare – седя, сядам
Sedil – стол
Sestra – сестра
Siti – отсявам
Sledovuaty – подражавам, имитирам
Smitti – смея се
Snych – сняг
Sobota – събота
Stal – щаб, главно командване
79
Stati – оставам
Strach – страх, ужас
Stuol – маса (за хранене)
Suuynie – свиня
Svuager – шурей, зет
Svuanti – светец
Tanecz – танц
Tele – теле
Tenchhy – тънък, слаб
Tenczouuati – танцувам
Tepli – хладък
Teta – леля, тетка
Tisytz – хиляда
Tlaiziti – газя, тъпча
Tma – тъма, тъмнина
Tobole – торба, чанта
Tribuch – корем, търбух
Truba – тръба, тромпет
Truhy – тъжен, скръбен
Tuti – удрям, блъскам
Vncza – унция
Volk – вълк
Vuality – въртя, завъртам
Vuasate – връзвам
Vudovuecz – вдовец
Vuich – столетие, век
Vuidieti – виждам
Vuiter – вятър
Vulc – воля
Vunach – племенник, внук
Vuoda – вода
Vuoliti – желая, копнея
Vuyno – вино
Vvedro – ясно, ведро, безоблачно
Zalogi – капан, примка
Zhuchar – захар
Ziena – съпруга, жена
Zima – студ
Ztrevuicz – обувка, подкова
Zumby – зъби
Zvuaty – викам, зова
80
цитирай
108. анонимен - славофобия и болшевизъм
08.12.2010 21:13
анонимен написа:
Господин Спароток, радвам се че сте се задълбали така в нашата история. Но споменаването, че тези имена не говори ли че, някога в много далечна древност така наричаните Траки, и Българите от Хунорската империя са имали обща територия, били са едно цяло. И по силите на природните и климатични промени, Балхарското Българско множество, в разстояние на векове се е преселвало към събратята си, наричани Траки. Това множество се е разляло по цяла Източна Европа, като огромна Държава, наричана Велика България в последните си години преди разцеплението Стремежът на предишните държавни формации още от Атила е смазването на Римската империя с цел освобождението на Балканските си родственици и обединението им в едно. Това че славяни никога не е имало, всичко което говори езици сродни с Българския е едно множество, чиито начало е положено от разселването на Траките и в по-късни години на сродното с Траките Средноазиатско множество, наричано Българи. Мисля, че е време да се обединят двете хипотези - Тракийската и Азиатскобългарската в едно, защото и в двете има достоверност. Само така можем да се противопоставим на "Славянизма" и гърчеенето на историята ни. В този смисъл, радвам се че така упорито разкривате връзката на съвременноста с древноста на Траките. Бъдете жив и здрав. Танев


танев, откъде таз омраза към славяните, които са най-голямата жертва на войни и революции пред 20-десети век?Cлавофобията е най-типичното качество на болшевиките, Хитлер изби 20 милиона души, а болшевиките умъртвиха зверски 60 милиона славяни, този геноцид обаче не привлича вниманието на никой защото все още Русия се управлява от наследници на болшевики, на жертвите устата все още се държи затворена, то и България се командва от бившата номенклатура, преоблекал се Илия, огледал се пак тия.

Всеки славофоб има изцапани с кръв ръце танев, ти не правиш изключение, не, че ще се стреснеш от думите ми, ама нека другите да прочетат До Юстиниана траките са съществували, това е детинство, лековерие и заблуждение, посеяно от нашите врагове, които са се мъчили, а и сега се мъчат да унизят... що думам, да унизят, да унищожат СЛАВЯНСКИЯ мир, да го стопят в своята пота (тигел) за увеличение на своите гниещи нации, за дойна крава, за мекере, да се качат на гърба му и да го обюздят, та да го употребяват за своите прищевки ... Тъй е било и тъй върви и до днес... Всички иноплеменници с това се занимават, всичкият им политически живот се върти все около тоя фокус... Ний трябва това да го разберем: това е борба за живот и за смърт... Представи си, че ни смазаха... Да не дава господ!... Ами тогава?
http://ziezi.net/ginchev.html

Цани Гинчев
Търново, 6 декември 1890 г.


Те ти нещо за размисъл от Цани Гинчев:
цитирай
109. zelas - 107. анонимен - този речник е много ...
08.12.2010 22:31
107. анонимен - този речник е много интересен. Били споделил източника?
Благодаря.
цитирай
110. анонимен - Vandali
08.12.2010 23:13
zelas написа:
107. анонимен - този речник е много интересен. Били споделил източника?
Благодаря.


Zelas, ами той спароток го е дал адреса на анонимен 80, кликни на тоя линк http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf
Бая интересни работи има да знаеш:)
цитирай
111. zelas - 110. анонимен - Vandali
08.12.2010 23:33
Благодарско!
цитирай
112. анонимен - Не съм съгласен:)
08.12.2010 23:37
Определено не съм съгласен с тракииската теория. Най-малко съм съгласен с това, че българите са мизи, траки, пеони или нещо подобно.
Ако бяхме само ние тук Българи да вихрим свободно измислици като македонците. Да ама не. Има и волжски българи за които е писано и то много. Ако ми намерите един източник които ги нарича мизи или пеони или траки ще съм по слонен да повярвам в теорията ви. Но подобни сведения няма. Слагат им етикети като "ал сакалиби" - скити, но никога мизи и траки.
Мизи и траки за съжаление идва от смесването на българите с останали траки по нашите земи както и заради архаичните имена на нашите земи. Преодолеите го. Българите не са траки.

Трябва да се търсят корените ни в авганистан, тян шан и т.н.
цитирай
113. shtaparov - Здравей Спароток, интересен по...
08.12.2010 23:39
анонимен написа:
[quote=анонимен]Здравей Спароток,интересен постинг както винаги.Наскоро четох,че гети,вандали и гепиди са сродни племена и имат еднакъв език на който говорят,ти какво мислиш по въпроса?Изключвам германската теория,защото тя е грешна.


Пич, те ти вандалски думи, гледай, чети, сравнявай, па размисли що за народ са били:
76
Кратък вандалски речник
(преводите на български са от английски – б.пр.)
............................................................................
................................................................../и т.н./

"Анализът" сочи,че:
1.Венди= Ванди/Ванади,Вананди-с допълнителна носовка/, Гонти/Ганти,Генти/ =Гети/без носовката.
2.Вандали= Вандари/Ванадари,Ванандари/= Ванандови Българи/Вананди/.
3.Гепиди=Гетичи/разклонение на Гетите/.
Ето колко са били прави древните автори.
цитирай
114. анонимен - към пост 93
09.12.2010 10:23
...
|Иранци и арийци е едно и също нещо, надявам се знаеш това. Според Стефан |Византийски едно от най-старите имена на Тракия е Ария ( провери в Етника).
...
Може би малко off-topic...
Арианство е наименование на богомилството(българската ерес)/; манихейство е друго официално такова/.
В "История на религиите" се твърди, че е по името на свещеника Арий.
Да не би пак да е налице "преименуване" на простичката истина?

Поздрави!

цитирай
115. irage - Привет, Sparotok!
09.12.2010 11:22
Темата за имената винаги ми е била много интересна! Убедена съм, че щом сме българи, трябва да носим български имена! Поздрави! :)))
цитирай
116. анонимен - ил
09.12.2010 13:50
Мисля, че ил не е със смисъл глина в старобългарски, а има значението което е в съвременния руски език, ил на руски се превежда като тиня на съвременен български език. В геоложки смисъл като нанос. Почвата е неплодородна. Може би, Троя се е намирала в тинеста местност? Дали Шлиман е открил истинската Троя?
цитирай
117. анонимен - те и вандалите наши момчета като ...
09.12.2010 14:25
те и вандалите наши момчета като гледам,сега разбирам защо запада мрази източните народи,голям бой са яли и никога не са ни простили,затова и пирове са правили като пада Балкана под турско и никога не са помагали на нашите народи.то хуни,то прабългари,то гети,траки,вандали,Спартак,голямо мазало е било!
цитирай
118. анонимен - към 112 и тем подобните
09.12.2010 14:33
Готин,хващай пътя за Афганистан,Памир,Татарстан!там ти е родата на теб,нямаш работа в БГ,по пътя отбий през Иран щото можеш да намериш братчеди!ще те посрещнат с хляб и сол по стар прабългарски обичай и татарски паспорт за заслуги към аспарухчетата.сериозно брадъре ти хортувам
цитирай
119. kass - sparotok
09.12.2010 14:33
Отново интересна статия sparotok, благодаря ти, продължавай все така да търсиш корените ни...
Поздрави!
цитирай
120. sparotok - имена
09.12.2010 16:04
irage написа:
Темата за имената винаги ми е била много интересна! Убедена съм, че щом сме българи, трябва да носим български имена! Поздрави! :)))


Имената са част от нашата идентичност, затова са и важни.

Поздрави!
цитирай
121. sparotok - Троя
09.12.2010 16:06
анонимен написа:
Мисля, че ил не е със смисъл глина в старобългарски, а има значението което е в съвременния руски език, ил на руски се превежда като тиня на съвременен български език. В геоложки смисъл като нанос. Почвата е неплодородна. Може би, Троя се е намирала в тинеста местност? Дали Шлиман е открил истинската Троя?


Троя наистина се е намирала в блатиста област, а най-важното е, че е основана от тракийски поселници.
цитирай
122. sparotok - западняци
09.12.2010 16:09
анонимен написа:
те и вандалите наши момчета като гледам,сега разбирам защо запада мрази източните народи,голям бой са яли и никога не са ни простили,затова и пирове са правили като пада Балкана под турско и никога не са помагали на нашите народи.то хуни,то прабългари,то гети,траки,вандали,Спартак,голямо мазало е било!


Как да ни простят западняците, като най-старите им царе са Укромир, Бойорикс, Одоакър ( син на Едеко, който е най-добрият приятел на Атила)...кой прощава на бившите си господари?
цитирай
123. sparotok - благодаря
09.12.2010 16:10
kass написа:
Отново интересна статия sparotok, благодаря ти, продължавай все така да търсиш корените ни...
Поздрави!


Благодаря ти Касс!
Ровенето в миналото помага да се подготви път към бъдещето.
цитирай
124. анонимен - Ярей може и да да не идва от ярост, а от ...
09.12.2010 16:18
Ярей може и да да не идва от ярост, а от ярък. Може да идва и от Арий - ариец.
Има и финландско име Ари, както и еврейско Ариел. Изобщо, половината теория са допускания, натамънявания и друга лъженаука. Хората вече не се делят на племена и нации, а на умни и тъпи, полезни и вегетиращи лентяи.
Може да си фантазирате колкото искате благороден и героичен произход, но факт е, че това са само басни, а реалността показва друго - прост народ и слаба държава.
цитирай
125. nikikm - Много научаваме, Спароток, бла...
09.12.2010 17:19
Много научаваме,Спароток,благодаря ти.Благодаря и на качествените участници в блога,които също допринасят.Дай Боже един ден всичко това систематизирано и в хронологически порядък да се осъществи в книги -прм.История на траките,а мечтата ми е да влезе и в учебниците!Дай Боже!
цитирай
126. zelas - те и вандалите наши момчета като ...
09.12.2010 17:42
анонимен написа:
те и вандалите наши момчета като гледам,сега разбирам защо запада мрази източните народи,голям бой са яли и никога не са ни простили,затова и пирове са правили като пада Балкана под турско и никога не са помагали на нашите народи.то хуни,то прабългари,то гети,траки,вандали,Спартак,голямо мазало е било!


Има нещо такова, да знаеш. За Изтока над Гърция се мълчи сякаш не сме съществували, а и филмите които Холивуд бълва са само една манипулация - все някакви руси са главните герои.

А иначе за Рим и Гърция, ще се скъсат да си повтарят старите лъжи, щото правилото за повтарянето има и допълнение:
Една лъжа повторена хиляда пъти става истина ... но това не значи, че хиляда пъти е достатъчно.
цитирай
127. анонимен - от един Тракиец сеирджия
09.12.2010 20:34
анонимен написа:
Готин,хващай пътя за Афганистан,Памир,Татарстан!там ти е родата на теб,нямаш работа в БГ,по пътя отбий през Иран щото можеш да намериш братчеди!ще те посрещнат с хляб и сол по стар прабългарски обичай и татарски паспорт за заслуги към аспарухчетата.сериозно брадъре ти хортувам

Ама да не вземе да мине през Северен Пакистан, че току виж там попаднал на антични македонци - ХУНЗИТЕ, и ...готов е спорът между "аспаруховци" и антички"
цитирай
128. анонимен - Анякакви идеи за произход/смисъл ...
09.12.2010 20:56
Анякакви идеи за произход/смисъл на женското име Цура/Цюра?
цитирай
129. анонимен - ХА ХА АХА ХАХАААХАААХАХА
09.12.2010 21:06
Големите гърци били африканци

хахахахахаахахаа
цитирай
130. sparotok - ФАКТИ
09.12.2010 21:13
анонимен написа:
Големите гърци били африканци

хахахахахаахахаа


Когато фактите говорят и боговете трябва да мълчат.

Според Херодот гърците са африканци, дрехите им са от африкански произход, погребалните им обичаи са от африкански произход.

Her. IV-189 -the Greek dress called aegis has African origin

Her. IV –190 – the Greeks have common burial rituals with African nomads

Her. VIII-73 – Achaeans were local people, the Greeks ( Dorians ) were invaders

Her. VI- 53- Greeks ( Danaans, Dorians ) come from Egypt

Her. II- 50- Almost all the names of the Greeks gods are of Egyptian origin

Her. II- 171- Greeks (Danaans ) took Egyptian rites to Peloponesus

Pliny VII. LVI.195-198 – Danaus –(the forefather of the Greeks )came from Egypt

Strabo VII, 7. 1 – Danaus brought his people from Egypt


Съвремнните генетични изследвания показват, че Херодот е бил прав, най-близките роднини на гърците са етиопците от Африка.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506
цитирай
131. sparotok - Цура
09.12.2010 21:14
анонимен написа:
Анякакви идеи за произход/смисъл на женското име Цура/Цюра?


Относно Цура - името е защитно и със значение сива.
цитирай
132. анонимен - Суро
09.12.2010 23:28
sparotok написа:
анонимен написа:
Анякакви идеи за произход/смисъл на женското име Цура/Цюра?


Относно Цура - името е защитно и със значение сива.

Из БЪЛГАРСКИ ТЪЛКОВЕН РЕЧНИК: сура, суро, мн. сури, прил. Диал. 1. Светлосив. Сури елени. 2. В който има бяло и сиво. Сури биволи.
цитирай
133. анонимен - DO124...
09.12.2010 23:50
G-ZO.- G-NE.- VIE ZNAETELI KAKVO SA DALI- NAPRAVELI - ;VELIKITE SILI;- EVREITE-IANI4ARITE, KUMONISTITE,....I TAKIVA KATO VAS - NA BALGARIIA...SAS VAWETO DEISTVIE, I BEZDEISTVIE....- GORDEIA 4E SAM BALGARIN - SRAMUVAM SE 4E SAM SE RODIL, VAV TOVA ANTINAZIONALNO I PRODAZNO, POKOLENIE...I BOG DA PAZI BALGARIIA DOKATO NAWETO POKOLENIE SI OTIDE...4ETI ,MISLI,..AKO NE MOZEW..POPITAI...I TOGAVA KOMENTIRAI.....KOGO DA POPITAWLI....-SPAROTOK....
цитирай
134. анонимен - Цура
09.12.2010 23:51
В наречията от западна България, цура е със смисъл голямо момиче, девойка. На сръбски език цура има значение и като приятелка.
цитирай
135. trjufelihayver - :)
10.12.2010 04:40
Ами какви са имената - Йото и Доко ?
цитирай
136. анонимен - ;)
10.12.2010 12:02
sparotok написа:

Нека уважаваме писмеността си!


нямаш цена - Ти Си БЪЛГАРИН !
цитирай
137. анонимен - ;)
10.12.2010 14:45
zelas написа:
анонимен написа:
те и вандалите наши момчета като гледам,сега разбирам защо запада мрази източните народи,голям бой са яли и никога не са ни простили,затова и пирове са правили като пада Балкана под турско и никога не са помагали на нашите народи.то хуни,то прабългари,то гети,траки,вандали,Спартак,голямо мазало е било!



Има нещо такова, да знаеш. За Изтока над Гърция се мълчи сякаш не сме съществували, а и филмите които Холивуд бълва са само една манипулация - все някакви руси са главните герои.

А иначе за Рим и Гърция, ще се скъсат да си повтарят старите лъжи, щото правилото за повтарянето има и допълнение:
Една лъжа повторена хиляда пъти става истина ... но това не значи, че хиляда пъти е достатъчно.

Рим се създава от траките, потомци на Еней - емигрантите от Троя и то след спортни игри за управление на областта
- Всички останали местни са безправни роби, селяни и диваци - не се питайте къде са изчезнали етруските !
цитирай
138. анонимен - ... ;) ...
10.12.2010 15:23
Много добре написано !
цитирай
139. shtaparov - Хунзи от Афганистан
10.12.2010 16:22
анонимен написа:
анонимен написа:
Готин,хващай пътя за Афганистан,Памир,Татарстан!там ти е родата на теб,нямаш работа в БГ,по пътя отбий през Иран щото можеш да намериш братчеди!ще те посрещнат с хляб и сол по стар прабългарски обичай и татарски паспорт за заслуги към аспарухчетата.сериозно брадъре ти хортувам

Ама да не вземе да мине през Северен Пакистан, че току виж там попаднал на антични македонци - ХУНЗИТЕ, и ...готов е спорът между "аспаруховци" и антички"


Смешниците от Скопие пак са се насадили на пачи яйце с тия Хунзи,понеже пак идват при нас.Защото Хунзи=Хунци/разклонение на Хунските племена,попаднало в Средна Азия при някое от многобройните преселения на Тракийските народи/.
цитирай
140. shtaparov - Ами какви са имената - Йото и Доко ...
10.12.2010 16:37
trjufelihayver написа:
Ами какви са имената - Йото и Доко ?


Касае се за много древни Български имена,сродни помежду си.Те добре се вписват в "Именното семантично гнездо",а крайното им значение ще разкрия в отделна статия:
1.Йото=Гото,Тото,Тотю,Гато,Гате/виж фам.Гатеви/,Гето,Коте,Кочо,Качо,Кито,
Яко,Мако,Дако,Цако,Цачо,Мико,Мичо,Мицо,и т.н.-тук имаме още десетки аналози.
2.Доко=Дако,Боко,Бочо,Гочо,Вичо,Гичо,Дичо,Дечо,Дачо,Дочо,Дико,Деко/виж
фам.Декови/,Дуко/фам.Дукови/,Чуко/фам.Чукови/,Чачо,Цачо,Цеко и т.н.Както виждаме,двете имена са част от едно и също семантично гнездо,а крайното значение,ако ме извините,ще предложа в моя блог-когато смогна разбира се.
Всички тези имена са несъмнено сродни помежду си,а причината за различната
им форма е вече установена.
цитирай
141. sparotok - имена
10.12.2010 17:12
trjufelihayver написа:
Ами какви са имената - Йото и Доко ?


Смята се, че Йото и Доко са съкращения от Панайот и Евдоким ( гръцки имена).
цитирай
142. анонимен - мисли
10.12.2010 18:04
Един резултатен метод на определени световни общества, е да се осмее истината, довеждайки я до абсурд. И нея вече никой не я възприема сериозно. Още едно поколение и всичко ще завърши. Тихо и мирно ще вземат гумата и ще ни изтрият от картата на света.
цитирай
143. анонимен - Пак манджи
10.12.2010 19:25
sparotok написа:
trjufelihayver написа:
Ами какви са имената - Йото и Доко ?


Смята се, че Йото и Доко са съкращения от Панайот и Евдоким ( гръцки имена).


Учудвя му увереността, с която правиш заключения кята последна инстанция.
Имам приятел Йото, но името му е Йордан; имам приятели Неделчо и Радой - ина двамата сазвот Доко.
цитирай
144. анонимен - ДЕДЬОВ -реплики
10.12.2010 19:32
Успиване и Усмиване има, но не и тук в този блог!
цитирай
145. sparotok - неуки
10.12.2010 19:46
анонимен написа:
sparotok написа:
trjufelihayver написа:
Ами какви са имената - Йото и Доко ?


Смята се, че Йото и Доко са съкращения от Панайот и Евдоким ( гръцки имена).


Учудвя му увереността, с която правиш заключения кята последна инстанция.
Имам приятел Йото, но името му е Йордан; имам приятели Неделчо и Радой - ина двамата сазвот Доко.


За неукия всичко е манджа, липсата на знания води често до скептичност.

Относно именета Доко и Йото- прочети Н.П.Ковачев, Честотно-Тълковен Речник на Българските Имена.
цитирай
146. audan - Оптимист съм!
10.12.2010 20:32
142. анонимен - мисли
18:04
Един резултатен метод на определени световни общества, е да се осмее истината, довеждайки я до абсурд. И нея вече никой не я възприема сериозно. Още едно поколение и всичко ще завърши. Тихо и мирно ще вземат гумата и ще ни изтрият от картата на света.
След разпокъсването на България, братята ни от юг (дето само хубаво идвало) поканили османските турци ( и те дошли в Европа пак от юг, май).
Следва 5 века вариант на Източната Римска империя,но християнството е заменено с ислям. Администрацията, обаче, е най - вече от гърци и сърби. И нашите йеничери дали своя дял в опита да се заличи името "България"

Казват, че от всеки манастир гръцкият клир изваждал по 40-50 волски коли с книги. Едва ли, за да ги съхраняват на по - добро място.

Но ... ето, че се появи Паисий и запали искрата на нашето Възраждане.

Спароток, Дзвер, Щапарпв, Дедьов, Зелас, Гет, Странница и много други са днешните народни будители за Новото Възраждане.
Да, такива са. Паисий за съвременниците е бил обикновен човек. Изброените по - горе хора - също. Но точно там е тайната - ВСЕКИ обикновен човек е необикновен, ако делата му го направят такива. Всеки!

Тъй че не унивайте, а осъзнайте, че трябва да сме достойни за кръвта, която тече в нас.
Можете!
Остава само да го поискате и ... да сте малко инат. Ама второто не е много трудно, май. ;)
цитирай
147. анонимен - Пак манджи!
10.12.2010 21:02
Относно именета Доко и Йото- прочети Н.П.Ковачев, Честотно-Тълковен Речник на Българските Имена.

Драгий, Спароток, пак ти повтарям:
Учудва ме увереността, с която правиш заключения като последна инстанция.
Имам приятел Йото, но името му е Йордан; имам приятели Неделчо и Радой – и на двамата казват Доко.
На съседа Атанас казват Дако.
Ботьо пък по-скоро произлиза от тюркското Бота "дете" и е напълно еднакво по смисъл със славянското по произход Детко.
Дардан е напълно съотносително с Богадан - и двете са славянски по произход.
В Копривщиза пък и на Ралица и на Лазарина казват Лалка.
Списъкът може да е дълъг, много дълъг.
Така че Н. П. Ковачев явно трябва да допълни речника си, а ти да престанеш да мътиш главите на младежите с несъстоятелни твърдения.
цитирай
148. анонимен - Не може "ония" да не подготвят некакъв удар.
10.12.2010 21:14
Засега само се съветват. Спора настава..:)
цитирай
149. sparotok - турцизми?
10.12.2010 21:26
анонимен написа:
Относно именета Доко и Йото- прочети Н.П.Ковачев, Честотно-Тълковен Речник на Българските Имена.

Драгий, Спароток, пак ти повтарям:
Учудва ме увереността, с която правиш заключения като последна инстанция.
Имам приятел Йото, но името му е Йордан; имам приятели Неделчо и Радой – и на двамата казват Доко.
На съседа Атанас казват Дако.
Ботьо пък по-скоро произлиза от тюркското Бота "дете" и е напълно еднакво по смисъл със славянското по произход Детко.
Дардан е напълно съотносително с Богадан - и двете са славянски по произход.
В Копривщиза пък и на Ралица и на Лазарина казват Лалка.
Списъкът може да е дълъг, много дълъг.
Така че Н. П. Ковачев явно трябва да допълни речника си, а ти да престанеш да мътиш главите на младежите с несъстоятелни твърдения.


Не знам за турска дума бота-дете, но поне разбрах на къде биеш:))

Името Ботьо - Ботеу е записано на линеарен Б плочици от 14-ти век преди Христа, т.е. преди около 3350 години. Какви турци по това време в Европа:)

Знаеш ли, че един от основните аргументи на Джон Чадуик да определи езикът на линеарен Б като гръцки бе присъствие на имена с окончание ЕУ...
Чадуик просто си затвори очите за работите на Риш, Швайцер, Бест, Ваудхойзен, Ван Виндекенс... според които подобни лични имена са тракийски и пеласгийски.

Не е трудно за непредубеден човек да види, че Ботеу, Котеу са си нашите Ботьо и Котьо...

Твоят призив пази за себе си, аз ще представя това, което съм намерил, нека хората сами да преценят кое е вярно и кое не е.
цитирай
150. анонимен - Trjufelihayver
10.12.2010 22:28
Доцо преименуван на Доко
Йото - апропо този човек е с корени от западните покрайнини
Благодаря за вниманието,интересни са ми всички полета,които се изучават назад във времето и се търсят корени.
цитирай
151. анонимен - към audan
11.12.2010 00:39
audan написа:
142. анонимен - мисли
18:04
Един резултатен метод на определени световни общества, е да се осмее истината, довеждайки я до абсурд. И нея вече никой не я възприема сериозно. Още едно поколение и всичко ще завърши. Тихо и мирно ще вземат гумата и ще ни изтрият от картата на света.
След разпокъсването на България, братята ни от юг (дето само хубаво идвало) поканили османските турци ( и те дошли в Европа пак от юг, май).
Следва 5 века вариант на Източната Римска империя,но християнството е заменено с ислям. Администрацията, обаче, е най - вече от гърци и сърби. И нашите йеничери дали своя дял в опита да се заличи името "България"

Казват, че от всеки манастир гръцкият клир изваждал по 40-50 волски коли с книги. Едва ли, за да ги съхраняват на по - добро място.

Но ... ето, че се появи Паисий и запали искрата на нашето Възраждане.

Спароток, Дзвер, Щапарпв, Дедьов, Зелас, Гет, Странница и много други са днешните народни будители за Новото Възраждане.
Да, такива са. Паисий за съвременниците е бил обикновен човек. Изброените по - горе хора - също. Но точно там е тайната - ВСЕКИ обикновен човек е необикновен, ако делата му го направят такива. Всеки!

Тъй че не унивайте, а осъзнайте, че трябва да сме достойни за кръвта, която тече в нас.
Можете!
Остава само да го поискате и ... да сте малко инат. Ама второто не е много трудно, май. ;)

Поздрави за месиянството, т.е., за делата на будителите, но само с молитва нивата не се обработва, както се говори в българската поговорка. Все още говорим хипотетично, с недомлъвки, коя е тази сила която ни прави зависими? И никой не смее да я покаже явно, или самата сила не позвалява това да стане. Как можем действено да се противопоставим на изтриването ни от картата на света? Какво трябва да предприемам, за да не се случи това и то не само като пожелание, а като действие за защита? Всичко друго е само безплодни разговори за безмислено доказване на някаква степен на интелигентност.
цитирай
152. анонимен - към audan
11.12.2010 00:48
Разпокъсването на България не идва от юг, а от земите където са родени титаните на мисълта и изкуството Леонардо да Винчи и Микеланджело Буанаротти. Не съм чел някъде да е имало сръбска или гръцка администрация по българските земи по време на турското робство, но за същества произхождащи от гореспоменатите земи има данни, включително и свързани с жената на Иван Асен.
цитирай
153. анонимен - бота
11.12.2010 00:55
Тюркската дума "бота" означава камила. В Казахстан, които са монголоиди, тюрки, на камилата казват бота.А думата "лалка" на старобългарски и старославянски означава кукла.
цитирай
154. natali60 - Поздравления и от мен!
11.12.2010 08:44
Продължавай, Спароток! Жив и здрав да си!
Следващата година според китайския лунен календар е на Заека. Те не знаят, че ние сме им дали и календара!
цитирай
155. audan - "Свободата не ще екзарх. Иска Караджата"
11.12.2010 12:25
151. анонимен - към audan
Поздрави за месиянството, т.е., за делата на будителите, но само с молитва нивата не се обработва, както се говори в българската поговорка.
Да - мотика. Но нали преди Ботев и Априлското въстание бе Паисий, който да припомни. "... И иний сме имали царе..." е писал той, а знаете ли, че има млади хора, които НЕ ЗНАЯТ, че е имало България преди 1878-а? Аз им говоря как цар Калоян разбил рицарите при Адрианополе, а те мислят, че си измислям.
По времето на Паисий сме били "народ от орачи и копачи. От тях не се очаквало да знаят историята. Днес има книги, радио, телевизия, нет и все пак има подобно невежество.

Затова ИМА нужда от "молитва" сега.
Все още говорим хипотетично, с недомлъвки, коя е тази сила която ни прави зависими? И никой не смее да я покаже явно, или самата сила не позвалява това да стане. Как можем действено да се противопоставим на изтриването ни от картата на света? Какво трябва да предприемам, за да не се случи това и то не само като пожелание, а като действие за защита? Всичко друго е само безплодни разговори за безмислено доказване на някаква степен на интелигентност.[/quote]Добре, ако Вие знаете, пишете, разкрийте причините. Аз не се смятам нито за най - знаещия, нито за безгрешен. Може и някоя глупост да съм написал даже, но ... човек съм.
цитирай
156. shtaparov - Йото и Доко
11.12.2010 12:42
анонимен написа:
sparotok написа:
trjufelihayver написа:
Ами какви са имената - Йото и Доко ?

Смята се, че Йото и Доко са съкращения от Панайот и Евдоким ( гръцки имена).

Учудвя му увереността, с която правиш заключения кята последна инстанция.
Имам приятел Йото, но името му е Йордан; имам приятели Неделчо и Радой - ина двамата сазвот Доко.


Българинът винаги е обичал да нарича приятелите си с привични за него имена,
затова заменя чуждо звучащите с домашно звучащи имена.Йото и Доко не са прякори,изведени от други имена,а отделни имена-доказват го Българските фамилии в Осетия /над 1000на брой-виж protobulgarians.com/, в която не е
имало християнски имена,а само езически и мюсюлмански.Там също имаме фамилия Докиеви-изведена от името Доко,несъмнено.А нашите имена Дочо,
Дако,Мако и Цако-и те ли са изведени от Радой? Или някой ще тръгне да ми разправя,че прякорът "Багер"е пряко производно от името Алексей? Да,има прякори разбира се, но тези имена,използвани понякога и за прякори, са си собствени- вижте само колко производни имат! Имаме и случаи, в които на
някой с фамилия Доков му казват Доко-нищо,че личното му име може да е Неделчо или Радой.Това са част от първичните праимена на човешкия род-
ако се разровим по-надълбоко, ще открием техни ностратически съответствия
в много райони на Азия и Африка,постъпили там хиляди години преди раждането на първия грък на земята.Аз разбирам,че авторът не е имал друга информация освен наличната в момента по академиите,но съпоставките сочат пълната несъстоятелност на предположенията,че тези имена били съкращения на гръцките.Щото едно от имената, с които са свързани тези, е името Гета-за
него никой не може да твърди,че е съкращение от гръцки.Понеже Гета=
Гето,Йото,Кото,Кочо,Коте/Котис/,Котьо,Петьо,Пейо,Пею и т.н.-в гръцкия
няма такива звуци,каквито се използват при образуването на тези имена,
понеже той е крайно ограничен и осакатен поради тоталната липса на "екзотични"звуци в него.
цитирай
157. monna - Спароток, поздрави!:)))
11.12.2010 12:45
Интересни постинги, събудил си доста народ.....
цитирай
158. joysii - 49. mglishev
11.12.2010 13:07
Абсолютно!
Поздравления!
цитирай
159. shtaparov - Траки+Илири+Скити=Българи!
11.12.2010 13:18
анонимен написа:
Определено не съм съгласен с тракииската теория.Най-малко съм съгласен с това,че българите са мизи,траки,пеони или нещо подобно.
Ако бяхме само ние тук Българи да вихрим свободно измислици като македонците.Да ама не.Има и волжски българи за които е писано и то много.Ако ми намерите един източник които ги нарича мизи или пеони или траки ще съм по слонен да повярвам в теорията ви.Но подобни сведения няма.Слагат им етикети като"ал сакалиби"-скити,но никога мизи и траки.Мизи и траки за съжаление идва от смесването на българите с останали траки по нашите земи както и заради архаичните имена на нашите земи.Преодолеите го. Българите не са траки.
Трябва да се търсят корените ни в авганистан,тян шан и т.н.


Приятелю,Волжките Българи са наричани с имената на трите им колена,а именно:
1.Ал Булгар-отговаря на народите Болги/Белги,Блъги,Блъзи и пр.,вкл.и на Траки/. Понеже Траки=Бриги/Блъги/.
2.Ал Берсула-отговаря на Берсилите,наричани понякога Верили/Илири/,и Берсити
/Березити/.
3.Ас Сакалиб/Сакалиби/-отговаря на народите Соколоти/Сколоти=Скити,Сколави,
Склави,Слави=Славяни,и т.н./.За Славяните древните автори са казали,че са от рода на Гетите,а за Скитите-че са от рода на Траките.Причината за объркването на много хора е този,че Българи е общонародностното име не само на Траките,
но и на Илирите,и на Скитите,взети заедно.Това са трите колена на Българския род,това са "...безбройните множества народи,наречени...Волгари"!Колкото и да не Ви се вярва,древните автори са го писали за нас,а не за жалките му там гърци или македонци. Толкова ли не можете да съберете две и две? Тия безбройни множества народи са се разселвали несъмнено в много посоки на света,
включително до Памир и Афганистан-това е доказано от древните автори,но Прародината им е била и винаги ще си остане тук!Иначе как ще обясните пътя,
по който"Народът Болги" се е добрал, и то на кораби,от Памир до Британските острови,моля?
цитирай
160. audan - Турска империя или Империя на Исляма?
11.12.2010 13:28
152. анонимен - към audan. Разпокъсването на България не идва от юг, а от земите където са родени титаните на мисълта и изкуството Леонардо да Винчи и Микеланджело Буанаротти. Не съм чел някъде да е имало сръбска или гръцка администрация по българските земи по време на турското робство, но за същества произхождащи от гореспоменатите земи има данни, включително и свързани с жената на Иван Асен.
Не, разпокъсването не идва от юг. Може би неясно съм се изразил.
Що се отнася до това дали Османската империя е турска, то според изследователи в Турция (забележете!), то доста изследователи са на отрицателно мнение. Знаете, предполагам, че в битката при Косово поле през 1389 -а е убит емир Мурад I. Битката довършва синът му - Баязид. Обаче ... ето какво пише Wikipedia :

"Султан Баязид Светкавицата е роден през 1354 година и е син на султан Мурад I и византийката Гюлчичек Хатун.".
Прави Ви впечатление, че принцесата не носи много ,,, "гръцко" име, нали? Според документи в Турция, много дребни владетели приемали исляма, за да запазят живота, имота и привилегиите си. Затова в битката през 1444-а край Варна "турската" войска е била главно от ... българи.

Писахте в преден пост, че не сте срещали никъде да пише, че администрацията била с доста гърци и сърби. Възможно е. Не всичко излиза наяве, вкл. в Турция. Но и там живеят достойни учени. Същите хора казват, че голяма част от турците в Турция изобщо не са турци и задават въпроси като :"Къде и колко са потомците на йеничерите?"
Интересен е един преброителен списък от XVI или XVII в. (не помня точно, за което се извинявам), където има следните групи ( цитирам по памет) : гърци, сърби, българи, власи, арнаути (албанци) ...Интересното е, никъде няма "турци", което е странно - нали това е турска държава? Или не е?
Ако Баязид е изучил историята на майчините си прадеди, то нищо чудно да е решил да продължи модела на Източната Римска империя. И тази теория се потвърждава от това, че вместо "турци" в списъка има ... "мюсюлмани". Т.е. група хора от различен произход стават нов народ.

А ... и нещо за кой стои зад всичко това да не излиза истинската история
Wikipedia : "След 1918 година Полската католическа църква прави постъпления пред Ватикана за канонизацията на младия полски крал. Процедурата обаче внезапно спира, защото от Светия престол показват "досие" на Владислав III, според което в дните преди битката (по времето, когато би трябвало да е бил в Шуменската крепост, където остава 7 дни след победата и отпразнува там рождения си ден), коронованият младеж се отдава на ласките на местни младежи. Според ватикански шпиони дори и в нощта преди фаталното сражение от 10 ноември Владислав Варненчик прекарва в обятията на момче. Днес Владислав III e една от емблемите на гей-движенията в Полша."
Дали Владислав Варненчик бил гей не знам, но все повече се налага мнението, че Ватикана спирал Запада от нов Кръстоносен поход срещу турците, защото ... изчаквал първо мюсулманите да унищожат православните
цитирай
161. анонимен - за Ягелона
11.12.2010 14:15
Владислав IV Ягело е полско-унгарският крал, получил прозвището Варненчик заради битката през 1444 г., а не Владислав III.
цитирай
162. sparotok - до audan -клеветене
11.12.2010 14:15
Клеветенето е нещо типично за нашите западни "приятели".
Орфей е наречен гей, това било причина вакханките да го убият!
Спартак също е направен символ на гей организациите в Западна Европа...

Всичко се повтаря, в древността гърците са лъгали, че Залмоксис е бил роб на Питагор, макар тракийският мъдрец да е живял векове преди Питагор...

Изстрадалият български народ бе оприличен на кръвожаден варварин от скъпите ни западни приятели, затова дядо Вазов написа

Варвари сме!

Да, варвари сме ние! Сто пъти туй писахте,
на гласове различни таз песен разпевахте.
Под външност европейска крийм хуни зверовити,
тръбяхме правда, братство, а с кръв сме днес опити.
В гърди ни християнски, сърце на демон бие -
да, варвари сме ние!

Пристанищата френски с гранати ги рушихме,
на Англия селата плячкосвахме, горихме,
деца и старци клахме, безчестихме жените,
окови пак тургахме от другиго разбити,
срама ни океанът дори не ще измие -
да, варвари сме ние!

През бурните морета пратихме наште флоти,
топове, пушки в помощ на мръсните деспоти,
борци идеалисти с картечници косихме,
кат тигрите бенгалски с патрони "дум-дум" бихме!
Под маската на ангел същ звяр у нас се крие:
да, варвари сме ние!

Апостоли - на думи, пирати по делата -
ний паднахме по-ниско от хищните вандали;
кощунствувахме с бога и с чест, и с идеали,
"Марсилиеза" пяхме, а клахме свободата -
о хора просветени, съвсем сте прави вие:
да, варвари сме ние!

цитирай
163. sparotok - благодаря
11.12.2010 14:18
monna написа:
Интересни постинги, събудил си доста народ.....


Благодара ти Мона!
Малко по малко всички ще видят истината.
цитирай
164. анонимен - нищо ново под слънцето
11.12.2010 14:49
Отговорете си, от кого бяха създадени като етнос мюсулмани Босна и Косово. Създателите на Босна и Косово са потомците на тези които са унищожили България. Явно заветът се изпълнява планово. Отговорът е очеваден и е пред Вас. През 20 ти век са създадени две никога не съществували държави, това са Финландия и Казахстан. От кого са създадени? От Ленин? През последната четвърт на 20 ти век в СССР се е твърдяло, че Ленин е създал азбуката на която пишат. Не съм русофоб, напротив обичам руския народ. По същият начин през 19 век в Румъния се заменя кирилицата с латиница. В зората на "демокрацията" у нас се опитаха да направят същото. Областта Трансилвания в Румъния се счита заселена с немци. Как са попаднали там, като столицата и се нарича Търговище и е седалище на княз Влад Дракула? Кои предизвикаха войните на балканите и как от България беше отнета територия?
цитирай
165. solinvictus - Кой колкото може, Спароток! У...
11.12.2010 15:51
Кой колкото може,Спароток!
Умните "глишефци" ги видях в един руски форум ,по точно татарски,как се опитваха с тия клишета които повтарят като папагали из наште форуми ,ги направиха на ...mierda!хехе
поздрави!

цитирай
166. анонимен - Белаур
11.12.2010 17:27
Белаур ( брат на Иван-Шишман)?!?!?!.Поравка - Белаур е чичо на Иван Шишман и брат на баща му Иван Александър.Името е от унгарски праизход - БЕЛА+УР-Бела не се нуждае от коментар, а УР е "господин или господар"-т.е. разчетено -господин (или господаря) Бела
цитирай
167. shtaparov - Отношение
11.12.2010 18:43
mglishev написа:
Троя е построена от преселници от гр. Троян.И националният празник на троянците е бил Илинден, поради което другото име на селището им е било Илион.Паладионът в храма им не е бил посветен на Атина,а на баба Илийца.На съюзническия цар Резос всъщност са му викали Резака или Зарезан.
Да си го кажем направо.Българи на Земята има преди още да е имало homo sapiens.


Това е то 60 години да създаваш невъзпитани в патриотичен дух и непознаващи миналото си хора,претендиращи че носят Българското име, вместо да го защитават от глупости.Но материалите на Знаещите не може да са обект
на лигавщини и на подигравки-това не ти е нито Априлския пленум,нито македонската"история"с нейните изцепки,непочиваща върху никакъв друг
здрав смисъл освен върху кражбите на Българска история!
А за коментарите под №161. и №163. на audan и sparotok мога да изкажа
само суперлативи-какво да им каже човек,като са супер патриоти във всяко отношение! Средновековните автори са писали през XV-XVI век,че турският султан не води войска от мюсюлмани,а войска,съставена почти изцяло от...
християни! А "Песни за Македония"на Иван Вазов са едни от най-зрелите и родолюбиви творби на поета,независимо какво разправят фалшивците от
върхушката на анти-Българската партия.
цитирай
168. radulo - Вижте това интервю с проф. Чилин...
11.12.2010 19:23
Вижте това интервю с проф.Чилингиров...Всичко вече е ясно!
http://www.metacafe.com/watch/5495158/chilingirov/
цитирай
169. get - Напълно подкрепям изказванията на audan и анонимен 152
11.12.2010 22:31
В битката при Варна на 10 ноември 1444 г. "кръстоносните" войски на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и унгарския пълководец Янош Хуняди са разгромени от турските войски на султан Мурад II.
Християнската войска, се състои главно от поляци и унгарци и включва чехи, хървати, българи (Фружин се присъединява към похода с личната си гвардия), власи, литовци, сърби, босненци, рутени, арменци и др. рицари.
Но по-интересното е ! - Това което става през ноща на 9/10 -ти. Генуезката ... отбележете ГЕНУЕЗКАТА флота (която е следвало да осигурява) християнската войска извършва пъклено дело. Разтоварва анадолски войски във Варненското езеро. В резултат от това, и противно на наложената в съзнанието ни от официалната историография картина.
Християнската войска е хваната в "клещи" !
Какво е построението преди битката:
Пред тях, укрепленията на Варна - зад тях новопристъгнали войски на Мурад ІІ обединени с другите(от по-рано) от ляво варненско езеро, от дясно гористите (труднопроходоми) възвишения на франгенското плато.
Мисля предателството на "генуезците" е това, което предопределя изхода на битката, а не както ни се обяснява "безрасъдството" и "неопитността" на младият крал.
Наред с това мога да говоря и за двусмислената политика на папата по отношение на принца престолонаследник ... ненавременната и странна схизма между църквите и ред още неща . Например низвергването на Исидор, митрополита на Киевска, литовска, московска и т.н. църкви ... същият по ПРОИЗХОД БЪЛГАРИН !!
Странното известие, че след битката Мурад ІІ се оттегля в "любимият му" Карамански бейлик ... във връзка с последното ... едни публикации за Караманските българи и др.подобни "истини" в историята ни българска !!
Спирам защото ... не е по темата !
Да ме прощава Спараток за спама !

С уважение !
цитирай
170. sparotok - до get
12.12.2010 00:01
За такъв спам ще съм ти безкрайно благодарен! Информацията може да не е по темата, но е от изключителна важност за историята ни, а и помага да се разберат дори събитията от съвремието.

Благодаря!
цитирай
171. sparotok - Белаур ( брат на Иван-Шишман)?!...
12.12.2010 00:21
анонимен написа:
Белаур ( брат на Иван-Шишман)?!?!?!.Поравка - Белаур е чичо на Иван Шишман и брат на баща му Иван Александър.Името е от унгарски праизход - БЕЛА+УР-Бела не се нуждае от коментар, а УР е "господин или господар"-т.е. разчетено -господин (или господаря) Бела


В унгарският език има не само значително количество български заемки, но и български фамилни имена. Втората най-често срещана фамилия в Унгария е Ковач, на 12-то място е Такач ( тъкач), а на 16-то Месарош ( месар).

Относно роднинската връзка на Белаур признавам, че съм сгрешил.
Ур наистина означава господин на унгарски, но какво е значението на Бела, има ли други унгарски имена с подобна постройка? До колкото ми е известно името Бела означава бел, бял, бляскав, т.е. не е унгарско:)
цитирай
172. sparotok - да са живи и здрави
12.12.2010 00:23
solinvictus написа:
Кой колкото може,Спароток!
Умните "глишефци" ги видях в един руски форум ,по точно татарски,как се опитваха с тия клишета които повтарят като папагали из наште форуми ,ги направиха на ...mierda!хехе
поздрави!

Митрасиле, да са живи и здрави опонетите! Бог да им прости греха, прощавам им и аз, дано и народът да им прости...

цитирай
173. get - Да от угрофинският (унгарски) можем да почерпим доста информация за нашият си ...
12.12.2010 11:34
български език и история !!
sparotok написа:
анонимен написа:
Белаур ( брат на Иван-Шишман)?!?!?!.Поравка - Белаур е чичо на Иван Шишман и брат на баща му Иван Александър.Името е от унгарски праизход - БЕЛА+УР-Бела не се нуждае от коментар, а УР е "господин или господар"-т.е. разчетено -господин (или господаря) Бела


В унгарският език има не само значително количество български заемки, но и български фамилни имена. Втората най-често срещана фамилия в Унгария е Ковач, на 12-то място е Такач ( тъкач), а на 16-то Месарош ( месар).

Относно роднинската връзка на Белаур признавам, че съм сгрешил.
Ур наистина означава господин на унгарски, но какво е значението на Бела, има ли други унгарски имена с подобна постройка? До колкото ми е известно името Бела означава бел, бял, бляскав, т.е. не е унгарско:)


Но относно Бела+ур, мисля че(?) ... при по-старата му форма е било Бела + (та)ур ! ... което в по-късно време започва да се изпуска !!
Друга частица, ВАРОШ, която ще срещнете:
- варош — град, стар град с крепост; употребява се в сръбския език и до днес, а на унгарски (varos – «град») означава също градска част извън крепостната стена;
- Варош — град в Украйна;
- Варош/Вароша — квартали в Ловеч, Разград, Перник, Благоевград, Сплит и други градове, както и в родната ми Варна ;
- Варош — квартал на Прилеп, Република Македония;
- Котор Варош (Kotor Varos) — град в Босна и Херцеговина.
- футболният "гранд" Ференц Варош !
Един град в БЪЛГАРСКОТО СЕДМОГРАДСКО също се назовава от тях Дюла ... варош, тоест - градът на Дуло. От същото това седмоградско се извежда рода на Ян Хунияди ... доста др. унгарски благородници, също то е и естественият географски преход кът т.нар. Рутения (вж. по-горе Битката при Варна-рутени). Там бяга и Иван Асен ІІ и с войска оттам се завръща и възвръща трона си ... !
Там ще срещнем имената на Влад Дракона, Стефан Велики и много още за историята на българите !!
Но българските историци са "загърбили" това - Защо !

Гет
цитирай
174. sparotok - до get - ВАРОШ
12.12.2010 13:41
Думата варош-град е набедена за унгарска, но там няма обяснение за нея. Тя сродна на авестийската варешва - ограждение, крепост, санскритската вара - ограждение, врти- ограждение...всички те идват от ведическият глагол вартате- въртя, т.е. обикалям, ограждам.
Интересно защо нашите учени са пренебрегнали нашата дума врьтъ - двор, ограждение, а също и факта, че е нелогично номади като маджарите да дадат дума за град на уседнало население. Да не забравяме и важната подробност, че варош няма абсолютно никакъв смисъл на унгарски.
цитирай
175. get - Щом са ви интересни тези връзки-теми ... още малко за размисъл ... ! :)
12.12.2010 16:05
sparotok написа:
За такъв спам ще съм ти безкрайно благодарен! Информацията може да не е по темата, но е от изключителна важност за историята ни, а и помага да се разберат дори събитията от съвремието.

Благодаря!


Ягелоните, династията са наследници на великите князе на Литва. Духовният "баща" на първият ... основателя на тази династия княз Олгерд-Александър (второто християнско(от 1377)) е бил митрополит Киприян-Българин(1336-1406). Предстоятеля на Киевска-литовска ... и московска църкви.
Съзирате ли връзките ? - исторически и династични и най-вероятно първопричината за организирането на Тези походи от Полша !! ... може би това е било първоосновата(!?) а не хипотетичната борба на Римокатолицизма с/у исляма. По-скоро те докарват исляма на Балканите(е да не изпускаме изпредвид и източната патриаршия) !
Но за да се обоснова, трябва да започна с предистория поне от ХІІІ в. ! :)

С уважение - Гет
цитирай
176. audan - Вар и варош
12.12.2010 16:52
Гейза Фейхер си го пише, че унгарците толкова ни подражавали в начин на водене на бой, облекло и дори обичаи, че когато се появили на "Голямата сцена", ги помислил за българи.

Затова не е случайно да има и български думи там.
"Város (вАрош)" и сега е "град", а някога унгарците наричали Белград - "Dulafehérvár ( Дюлафейхервар" - "Белият замък на Дула/-о".

На български "вар" навярно идва или от цвета "бял" или от "вароша", но и в двата случая има припокриване - та нали градовете са от камък, който е предимно бял. Пък и може някога да са си варосвали стените, както и днес някои българи го правят всяка пролет. Защото варта е дезинфекционно средство.

Сега ми хрумва, че "варна" може и да не произлиза от "черен, вран", а от "вар-ош/-оч/-ок ..."
цитирай
177. kleotemida - Докато има телета, ще има и касапи!
12.12.2010 19:07
анонимен написа:
.......... Може да си фантазирате колкото искате благороден и героичен произход, но факт е, че това са само басни, а реалността показва друго - прост народ и слаба държава.


Така е, докато има прост народ, ще ни е слаба държавата. И по този повод се сетих за покойния проф.Брадистилов. Та веднъж, когато негов студент го бе нарекъл касапин, той бе отговорил (както винаги мъдро): "Докато има телета, ще има и касапи!". Същото е и с държавата ни, и с историята ни - докато ние се държим като телета, винаги ще се намират и касапи...

Поздрави за поредната стойностна статия, Спароток!
цитирай
178. shtaparov - Варош
12.12.2010 19:51
Ето Ви една малка извадка от "Градското семантично гнездо",получена с помощта на "Ангеловия анализ",приятели:
Варош= Дварош/Дверош,Двери/, Двореш/Дворец/, Дворош/Дворич,Дворян,
Дворът/, Дуварош/Дувари/, Варой/Верей,Верея/, Варос/Варосан/, Хорос
/Хоросан/, Боруй/Боруя,Бероя,Търоя=Троя/, Бърош/Бърий,Бърия,Брия/, Гарош/Гарод,Гарад,Град/,и т.н.-нека оставим продължението за моя блог,
ако обичате. Но и този откъс,който имаме тук,ще ни позволи да се гордеем
че сме Българи, които са открили за света и тази голяма група от понятия,
в незнайно далечни хилядолетия!
цитирай
179. анонимен - varos
12.12.2010 21:23
"Думата варош-град е набедена за унгарска, но там няма обяснение за нея."

Sparotok,

var na ungarski ozna4awa krepost! I ne e wqrno, 4e madjarite sa nomadi! Ne mojesh da tyrsiyh istinata za nas, a da priemash lyjeistoriqta za drug narod!!!
Istoriqta na madjariete e shodna na nashata!! Pomisli!
цитирай
180. sparotok - етимология
13.12.2010 00:47
анонимен написа:
"Думата варош-град е набедена за унгарска, но там няма обяснение за нея."

Sparotok,

var na ungarski ozna4awa krepost! I ne e wqrno, 4e madjarite sa nomadi! Ne mojesh da tyrsiyh istinata za nas, a da priemash lyjeistoriqta za drug narod!!!
Istoriqta na madjariete e shodna na nashata!! Pomisli!


Хубаво, дай тогава етимология на "унгарската" дума вар, варош:)
Маджарите, т.е. старите унгарци са били номади

Customs and Art of the Nomadic Magyars

http://www.utexas.edu/students/husa/origins/
magyarhist/magyar.art.html

цитирай
181. sparotok - правилно
13.12.2010 00:48
kleotemida написа:
анонимен написа:
.......... Може да си фантазирате колкото искате благороден и героичен произход, но факт е, че това са само басни, а реалността показва друго - прост народ и слаба държава.


Така е, докато има прост народ, ще ни е слаба държавата. И по този повод се сетих за покойния проф.Брадистилов. Та веднъж, когато негов студент го бе нарекъл касапин, той бе отговорил (както винаги мъдро): "Докато има телета, ще има и касапи!". Същото е и с държавата ни, и с историята ни - докато ние се държим като телета, винаги ще се намират и касапи...

Поздрави за поредната стойностна статия, Спароток!


Много правилно, докато се държим като телета ще ни колят без да се замислят!
Поздрави!
цитирай
182. анонимен - посочете източника
13.12.2010 01:50
get написа:
В битката при Варна на 10 ноември 1444 г. "кръстоносните" войски на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и унгарския пълководец Янош Хуняди са разгромени от турските войски на султан Мурад II.
Християнската войска, се състои главно от поляци и унгарци и включва чехи, хървати, българи (Фружин се присъединява към похода с личната си гвардия), власи, литовци, сърби, босненци, рутени, арменци и др. рицари.
Но по-интересното е ! - Това което става през ноща на 9/10 -ти. Генуезката ... отбележете ГЕНУЕЗКАТА флота (която е следвало да осигурява) християнската войска извършва пъклено дело. Разтоварва анадолски войски във Варненското езеро. В резултат от това, и противно на наложената в съзнанието ни от официалната историография картина.
Християнската войска е хваната в "клещи" !
Какво е построението преди битката:
Пред тях, укрепленията на Варна - зад тях новопристъгнали войски на Мурад ІІ обединени с другите(от по-рано) от ляво варненско езеро, от дясно гористите (труднопроходоми) възвишения на франгенското плато.
Мисля предателството на "генуезците" е това, което предопределя изхода на битката, а не както ни се обяснява "безрасъдството" и "неопитността" на младият крал.
Наред с това мога да говоря и за двусмислената политика на папата по отношение на принца престолонаследник ... ненавременната и странна схизма между църквите и ред още неща . Например низвергването на Исидор, митрополита на Киевска, литовска, московска и т.н. църкви ... същият по ПРОИЗХОД БЪЛГАРИН !!
Странното известие, че след битката Мурад ІІ се оттегля в "любимият му" Карамански бейлик ... във връзка с последното ... едни публикации за Караманските българи и др.подобни "истини" в историята ни българска !!
Спирам защото ... не е по темата !
Да ме прощава Спараток за спама !

С уважение !

защото ето какво пише сегашният министър без портфейл,Проф. д-р Божидар ДИМИТРОВ :„Още в тази епоха се родил митът, че турските войски били прехвърлени в Европа от флота на Генуа. Впрочем генуезците твърдели, че това е извършил венецианският флот. Съвременните изследвания показват, че става дума за пропагандната война, която двете съперничещи си морски републики водят. Нито Венеция, нито Генуа имат пръст в прехвърлянето на османските войски край Варна. Османците вече си имат достатъчно кораби, за да прехвърлят армията си в Европа.“
цитирай
183. анонимен - полско-литовска уния, от 1386 година жечпосполита
13.12.2010 09:58
get написа:
sparotok написа:
За такъв спам ще съм ти безкрайно благодарен! Информацията може да не е по темата, но е от изключителна важност за историята ни, а и помага да се разберат дори събитията от съвремието.

Благодаря!


Ягелоните, династията са наследници на великите князе на Литва. Духовният "баща" на първият ... основателя на тази династия княз Олгерд-Александър (второто християнско(от 1377)) е бил митрополит Киприян-Българин(1336-1406). Предстоятеля на Киевска-литовска ... и московска църкви.
Съзирате ли връзките ? - исторически и династични и най-вероятно първопричината за организирането на Тези походи от Полша !! ... може би това е било първоосновата(!?) а не хипотетичната борба на Римокатолицизма с/у исляма. По-скоро те докарват исляма на Балканите(е да не изпускаме изпредвид и източната патриаршия) !
Но за да се обоснова, трябва да започна с предистория поне от ХІІІ в. ! :)

С уважение - Гет

По това време Полско-литовското княжество е най-голямото държавно образование по територия в Европа. За да се случи това, може би има неизвестни данни? Би било интересно да се видят карти с разпределение на населението в по големите градове на Европа по вероизповедания от онова време. По-точно на Варшава, Будапеща, Прага, Одеса, Лодз, Киев, Рига, Букурещ и Константинопол.
цитирай
184. анонимен - и още....
13.12.2010 10:22
Герба на жечпосполита наречен лелива можете да видите на ЛЕЛИВА: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Herb_Leliwa.jpg и http://en.wikipedia.org/wiki/Leliwa. Обърнете внимание на короната, звездата и полумесеца и вижте на кого са тези символи.
цитирай
185. get - Някои кратки пояснения, към аноним под №№ 183,184 и 185
13.12.2010 14:53
анонимен написа:
get написа:
sparotok написа:
За такъв спам ...

Благодаря!


Ягелоните, династията са наследници на великите князе на Литва. Духовният "баща" на първият ... основателя на тази династия княз Олгерд-Александър (второто християнско(от 1377)) е бил митрополит Киприян-Българин(1336-1406). Предстоятеля на Киевска-литовска ... и московска църкви.
Съзирате ли връзките ? - ...
Но за да се обоснова, трябва да започна с предистория поне от ХІІІ в. ! :)

С уважение - Гет

По това време Полско-литовското княжество е най-голямото държавно образование по територия в Европа. За да се случи това, може би има неизвестни данни? Би било интересно да се видят карти с разпределение на населението в по големите градове на Европа по вероизповедания от онова време. По-точно на Варшава, Будапеща, Прага, Одеса, Лодз, Киев, Рига, Букурещ и Константинопол.


За да ви спестя времето ... вместо да правите такива демографско статистически справка за населението на тези ттеритории - по добре прочетете историята на свети Киприян. От нея мисля ще ви станат ясни доста неща за обществено-политическата обстановка, за този регион по това време !

По отношение цитираното становище на д-ра(мисля не и професор) Божидар Димитров ... нека той посочи "източниците" си !
По отношение неблаговидната роля на генуезките и "венециански търговци", можете да си създадете представа от написаното, при Рънсиман и Гибън по въпроса ! ... за мен в сравнение с Димитров те са по големи авторитети !
Звездата и полумесеца са символика на Източната римска империя, наричана от някои и Византийска(по неизвестни за мен причини). Същата се възприема в по-късно време от османските владетели ... нещо като, "Ние, продължители на Империята" (неслучайно пиша османски а не ползвам турски !)

С важение - Гет
П.П. Във връзка с написаното от мен дотук за Ржеч Посполита, сигурна що ви е интересно да прочетете за т.нар. "сарматизъм" или наберете това във Вики-то: Сарматизм в Польше и сарматский портрет
цитирай
186. анонимен - Имената
21.12.2010 13:12
На полуграмотните гръкомани напомням , че гръцката държава се появява 1829 год.В древността Елада е географско понятие - Зад хоризонта. За Европа - тя е дъщеря на царя на финикийския град Сидон - Агенор. има трима братя - Финик, Килик и Кадъм. След като бикът Зевс я отвлича, братята тръгват да я търсят и всеки от тях основава своя държава - Финикия, Киликия и Тива седмоврата. Когато наследниците на Кадъм се преселват в Атина - наричана преди това Кекропия, строят свои храмове и донасят фникийските знаци - азбуката. Това по Херодот. Истинската наука сближава народите , а фалшивата гръцка историография ги прави врагове. Не се увличайте по имената - те са подобни при всички народи и са отражение на Първичната цивилизация. Например - когато Александър Македонски завладява град Бхригу - къща ( сега Кучи) в Западна Индия, го нарича Боригаза. Вие си правете изводите за Бургас, Пиргос, Бургос, Бурса, Боруй и т.н. Къща - каста, кастелан, кастьол- в санскрита октагон като форма на космоса или храм с други думи. А за името Борис какво ще кажете? Георги не е гръцко само име - Жорж, Юри, Йежи, Гьорел Той идва от Бала Рама - Орача, или Гьор в санскрита. А Георгиос означава син на Орача. Герак или Геракъл също идва от там. Оръжията на Бала рама са Ралото - Хала и Чукалото - Мусала. Такива оръжия имат Херакъл, Рустам и пр. древни герои. Толкова за сегал А на Спараток пожелавам по-сериозно да се позанимава с древните цивилизаций.
цитирай
187. sparotok - до анонимен 187
21.12.2010 13:31
Благодаря ви за съвета господине/госпожо, но ми се струва, че и за вас няма да е зле да попрочетете повече.

- Герак означава орел на гръцки.

-Геракъл е някакава ваша амалгама от руският и български вариант на Херакъл.

-Баларама няма нищо общо с орачеството, той е Белия бог, брат на Крсна - Черният.

-Бхригу не означава къща на санскрит, а е име на митичен народ от бойци колесничари. Санскритските думи за къща, дом са: кошта, граха, дама, васа...

Четете господине/госпожо, четете...и по-малко фантазирайте:)
цитирай
188. shtaparov - Обединявайте се,родолюбци
26.12.2010 12:09
анонимен написа:
На полуграмотните гръкомани напомням,че гръцката държава се явява 1829 год.В древността Елада е географско понятие-Зад хоризонта.За Европа-тя е дъщеря на царя на финикийския град Сидон-Агенор.има трима братя -Финик,Килик и Кадъм.След като бикът Зевс я отвлича,братята тръгват да я търсят и всеки от тях основава своя държава-Финикия,Киликия и Тива седмоврата.Когато наследниците на Кадъм се преселват в Атина-наричана преди това Кекропия,строят свои храмове и донасят фникийските знаци-азбуката.Това по Херодот.Истинската наука сближава народите,а фалшивата гръцка историография ги прави врагове.Не се увличайте по имената-те са подобни при всички народи и са отражение на Първичната цивилизация.Например-когато Александър Македонски завладява град Бхригу-къща(сега Кучи)в Западна Индия, го нарича Боригаза.Вие си правете изводите за Бургас,Пиргос,Бургос,Бурса, Боруй и т.н. Къща-каста,кастелан,кастьол-в санскрита октагон като форма на космоса или храм с други думи.А за името Борис какво ще кажете?Георги не е гръцко само име-Жорж,Юри,Йежи,Гьорел.Той идва от Бала Рама-Орача,или Гьор в санскрита.А Георгиос означава син на Орача.Герак или Геракъл също идва от там.Оръжията на Бала рама са Ралото-Хала и Чукалото-Мусала.Такива оръжия имат Херакъл,Рустам и пр. древни герои.Толкова за сегал А на Спараток пожелавам по-сериозно да се позанимава с древните цивилизаций.


Приветствам мнението на нашия нов съмишленик-дал ни е отлични сведения,
които имат неразривна връзка с Българската история и топонимика.Единствено
не е имало нужда,според мен,да изразява такива мнения за Спароток,който
във всички случаи остава един отличен човек и патриот,независимо от това,
че не е невъзможно да допусне понякога някоя несъществена грешка,както всеки човек.Това за него е простено-той се бори за България много по-активно дори от мен,безгрешни хора няма.Това не омаловажава заслугите му-вижте само
две от най-силните му статии-"Траките в Галия" и "Български имена от II-о хил.
пр.Христа"!
цитирай
189. анонимен - Българите
09.01.2011 23:52
Аз съм роден и живея извън България и за мен всичко написано тук ми е интересно.Имам приятел,който написа едно голямо историческо изследване на руски език "Болгары".Той бил летец-истребител,завършва история в Киев и пише за възникване на човешката цивилизация-три книги. Той твърди,че след последния черноморски потоп тъкмо българите стават цивилизатори на човечеството. Радвам се,че най-после в България израсна ново поколение българи,които възстановяват истинската история на нашия малък сега на брой,но велик по интелект народ. Историческите перепитии ни пръснаха из цялата земя,но нас ни има и ни днес трябва още по-активно да се обединяваме:дошло е време да събираме камъните.В коментариете има доста компетенти персони,което не може да не ни радва.Благодаря всички за извънредно интересната информация за неравнодушието към съдбата на нашия прекрасен народ.
цитирай
190. анонимен - Здравейте!Бихте ли ми дали пред...
28.01.2011 10:29
Здравейте!Бихте ли ми дали предложения за име на момиче започващо с И:) от стари(древни) български имена защото в нета не намирам никакви освен Ирнике.Благодаря!
цитирай
191. анонимен - БЪЛГАРСКИ ИМЕНА ОТ ВТОРО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА
17.02.2011 09:12
много хубаво
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13972685
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031