Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2010 19:06 - СТАРОБЪЛГАРСКИ И ТРАКИЙСКИ ТАМГИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 34963 Коментари: 80 Гласове:
88

Последна промяна: 16.11.2010 12:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

             
               СТАРОБЪЛГАРСКИ И ТРАКИЙСКИ ТАМГИ

 

 

 

Различни автори като Бешевлиев, Овчаров и др. споменават за тамгите и руните на нашите деди. По принцип тази информация би била полезна за интересуващите се от историята ни, ако изследователите не бяха премълчали факта, че особените знаци, които са изрязани по крепостните стени на Плиска и по керамични съдове, не са създадени в Азия, а имат европейски корени.

 

Много преди монголци, тюрки и други източни народи да започнат да ползват тамги подобни на нашите, траките създават свои особени знаци. С тях са белязвани коне, мечове, монети, надгробни камъни...На керамични плочки от Фригия има изображение на кон белязан с тамга. 
 

В могилата Рошавата Драгана е намерен меч на около 2000 години. На него също са гравирани тамги, някои от които наподобяват глаголически букви.

 
image

 

Тамга като хералдически  символ намираме при владетелите на основаното от траки Боспорско царство. Ще напомня, че в по-късни времена неговата територия е наречена Стара Велика България. Представям и монета на цар Реметалк, на която ясно се вижда тамга ( тризъбец).

 

image


Ето и други тамги използвани като хералдически символи  от царе като Рескупорис, Реметалк, Котис и др.

image


Изграждайки своите творби руският учен Соломончик събира значително количество сарматски тамги. Може би сталинистката цензура не позволява на изследователя да съобщи, че доста от сарматските знаци показват силна прилика с буквите от нашата глаголица. Това е важен факт доказващ, че създадената за български диалект глаголица е много по-стара от официално приетата датировка. Става ясно също, че сарматите са част от нашето минало.

 

 image

 

За сарматите днес се твърди, че са ирански народ. Странното обаче е, че нито Херодот, нито Страбон, или пък Плиний не говорят за някакво родство между сармати и перси. Страбон само казва, че сарматите принадлежат на скитския етнос, част от които е обитавала Северна България в древността. Според Стефан Византийски скитите са тракийски народ, а Дион Касий твърди, че тракийското племе даки е клон на скитите. Най-ценна обаче е информацията предоставена ни от Прокопий, според когото сарматите принадлежат на семейството на гетите – тракийски народ.

 

Тези данни са достъпни за всеки историк, а  дори и за студентите, но поради една, или друга причина не се споменават. Мълчи се и по отношение на това, че сарматските етноними саи и агарий показват връзка с тракийските саи и агриани. Учените не ни съобщават за това, че значението на сарматският етноним удини е водни ( живеещи до река Удус) и показва връзка с тракийския етноним едони ( ведони, веду = вода), че сарматските етноними ареаки и сираки се обясняват с българсите думи орачи и сираци ( т.е. живеещи сами, отделени). Епифан съобщава за сарматското племе арии, а от Стефан Византийски знаем, че Ария е едно от древните имена на Тракия.

Самото име сармати е от тракийски характер, то е двусъставно, частицата сар отговаря на тракийските сартас, зартас, сар ( Етиосар) – златисто, светло, а мат е ненасализираната форма на тракийското мант ( срещаща се в древните трако-пеласгийски имена Радамант, Ифидамант. Ще допълня, че частицата сар ( зар) е вариант на старобългарската зария – заря, зарево, зора, т.е. нещо сияйно, светло, а пък частицата мат, мант е древна форма на глагола имати – имам, притежавам. Т.е. сармати означава сияйни, светли, благородни.

 

Виждаме, че сарматите, които са оставили стотици тамги в Черноморските степи и Тракия не са азиатци по произход, а древен тракийски народ. Смята се, че полиандрията при сарматите е причината за създаването на мита за амазонките. Те обаче са обитавали Европа поне от второто хилядолетие преди Христа, защото са сражавали с Тезей край Атина... Подобно на роднините си траките сарматите практикуват изкуствената черепна деформация, имат същия крив рефлексен лък като споменатите в Илиада пеони ( наречени в Средновековието българи), върховете на стрелите, ножовете, копията на сарматите са като тези на траките, същото важи и за облеклото...Да не забравяме най-важното, откритието, че скито-сарматските руни и тамги са свързани със създадената за български диалект глаголица ( И.Иванов, М. Минкова).

 

Ето, когато се дадат всички данни нещата изглеждат съвсем различно. Виждаме, че тамгите и руните на старите българи не са изобретение на азиатци, а на древни Балкански народи, които са изиграли важна роля в оформянето на европейската история. Сарматите са в основата на мита за крал Артур, чийто замък Камелот всъщност е бил най-обикновена тракийска казарма в Камулодунум, и чийто меч носи странното име Калад Болг, но това е въпрос на друга тема...



Този постинг ще завърши малко необичайно. Преди няколко дни видях в блога на 1001usmivki зов за помощ, призив да помогнем на едно малко дете. Помогнах с каквото можах, а днес един анонимен коментатор призова нас блогърите да популяризираме молбата на родителите опитващи се да съберат средства за лечението на малката Биляна.


                     image


Умолявам всички, които имат възможност да помогнат с каквото могат! Децата са бъдещето на България, нека ги пазим!

 
За повече информация http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/11/14/da-pomognem-na-malkata-biliana-da-jivee.103754#comment-newest

 

 



Тагове:   траки,   плиска,


Гласувай:
88



1. sparotok - културен тон
14.11.2010 19:09
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата, в противен случай коментарът няма да бъде допуснат.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
14.11.2010 19:10
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. анонимен - сармати
14.11.2010 20:11
Сулимирски смята, че сарматите са предци на поляците, какво ще кажете по този въпрос?
цитирай
4. анонимен - тракийски тамги
14.11.2010 20:19
Верно ли е, че траките белязвали конете си със специални знаци?
цитирай
5. sparotok - да
14.11.2010 20:41
анонимен написа:
Верно ли е, че траките белязвали конете си със специални знаци?


Да, има изображения на фригийски коне с тамги -трискел и свастика.
цитирай
6. sparotok - Тацит
14.11.2010 20:54
анонимен написа:
Сулимирски смята, че сарматите са предци на поляците, какво ще кажете по този въпрос?


Тацит разказва, че сарматите се смесили с венедите в древността. Поляците са наследници на тези венеди и също имат право да кажат, че притежават сарматски корени.

Да вземем например сарматският етноним язиги. Това е било доста силно племе, съюзено с даките. Според Р.Дж. Летъм язиги идва от языкъ - народ, език. В старобългарския ензикъ означава и народ и език, но на полски също съществува дума ензик - език.

Поляците имат също лични имена като Ратибор, сродно на тракийското Кетрибор, Радогост, сродно на тракийското Сургаст, Витомир, сродно на тракийските Витус и Пурмерул...

Генетичните и лингвистични изследвания ще покажат за какво точно става дума. Дали има древнобългарско ( тракийско) влияние върху поляците, или те по начало са палеобалкански народ мигрирал в посока север.
Има разпространение на керамика, мечове и украшения от Тракия към Северно море, но е още рано да се правят изводи.
цитирай
7. get - Въпрос до Спараток ...
14.11.2010 21:29
Въпрос до Спараток ? - Доколкото съм чел за т.нар. сарматизъм при поляците-дворяни-шляхтичи ... това има значение и звучение, като своеобразен елитаризъм или кастовост м/у тях и останалото население !?
Прави ли са няколкото автора (изследователи) поляци и руснаци ... в тези си твърдения ?

Втори въпрос - някак си странно ми звучат думите сърма-сребро и сребърни(бели), тоест сармати ! - Може ли да се търси аналогия в тази насока ?!

С уважение !

цитирай
8. sparotok - сарматизъм
14.11.2010 21:36
get написа:
Въпрос до Спараток ? - Доколкото съм чел за т.нар. сарматизъм при поляците-дворяни-шляхтичи ... това има значение и звучение, като своеобразен елитаризъм или кастовост м/у тях и останалото население !?
Прави ли са няколкото автора (изследователи) поляци и руснаци ... в тези си твърдения ?

Втори въпрос - някак си странно ми звучат думите сърма-сребро и сребърни(бели), тоест сармати ! - Може ли да се търси аналогия в тази насока ?!

С уважение !



Посочих по-горе, че според Тацит венедите ( към които спадат поляците) са се смесили още в древността със сармати.
Напълно възможно е, сарматите да са оформиил аристокрацията на венедите ( поляци).

Трябва да се направи изследване на основният речников запас на българи и поляци, за да се разбере до каква степен полския се доближава до българския и дали в полския съществуват думи имащи единствено и само българска етимология.

Не съм сигурен дали сърма е българска дума, но сребро наистина означава нещо светло, сияйно, така, че има връзка със сармати - сияйните.

Надявам се да съм дал достатъчно обяснения, но ако има и други въпроси - задай ги, след малко излизам, но утре непременно ще отговоря!
цитирай
9. solinvictus - Така наречените "оксита&...
14.11.2010 22:02
Така наречените "оксита" или от провинция Окситания се смятат за сармати.Това са "катари"-те.Говорят че са най древните и първите кристияни!И са оплодили другите варвари с култура!
Имах лек спор с един андорски сиганин .Пратих му снимки на базиликата от Плиска!
Спароток не ми отговори за Стара Велика България и столицата и? кои са източниците за подобни твърдения?
цитирай
10. sparotok - Теофан
14.11.2010 22:05
solinvictus написа:
Така наречените "оксита" или от провинция Окситания се смятат за сармати.Това са "катари"-те.Говорят че са най древните и първите кристияни!И са оплодили другите варвари с култура!
Имах лек спор с един андорски сиганин .Пратих му снимки на базиликата от Плиска!
Спароток не ми отговори за Стара Велика България и столицата и? кои са източниците за подобни твърдения?


Не си ли чел "Хроника" на Теофан, искаш ли да ти пратя линк към гръцкия текст, има и латинско дублиране на текста.
цитирай
11. анонимен - Rhoemetalcos
14.11.2010 22:15
Какво значение предавате на тракийското име Rhoemetalcos ?
цитирай
12. анонимен - Глаголица ???
14.11.2010 22:16
Наистина ли тези знаци са прототип на глаголицата, това ще е интересно да се докаже, но, ако е истина ще е добре за България!
цитирай
13. анонимен - IYI
14.11.2010 22:17
Тамгите на боспорските царе ми приличат на разновидност на нашия IYI?
цитирай
14. sparotok - правилно!
14.11.2010 22:21
анонимен написа:
Тамгите на боспорските царе ми приличат на разновидност на нашия IYI?


Правилно сте забелязяли!
цитирай
15. sparotok - глаголица
14.11.2010 22:21
анонимен написа:
Наистина ли тези знаци са прототип на глаголицата, това ще е интересно да се докаже, но, ако е истина ще е добре за България!


Вижте в старите ми постинги.
цитирай
16. sparotok - Реметалк
14.11.2010 22:22
анонимен написа:
Какво значение предавате на тракийското име Rhoemetalcos ?


Реметалк -

РЕМЕ - раменъ - силен
ТАЛК - тълковати - говоря
цитирай
17. get - Уважаеми solinvictus - Според Авентин и старо ...
14.11.2010 22:35
solinvictus написа:
Така наречените "оксита" или от провинция Окситания се смятат за сармати.Това са "катари"-те.Говорят че са най древните и първите кристияни!И са оплодили другите варвари с култура!
Имах лек спор с един андорски сиганин .Пратих му снимки на базиликата от Плиска!
Спароток не ми отговори за Стара Велика България и столицата и? кои са източниците за подобни твърдения?


Уважаеми solinvictus - Според Авентин и старобаварските хроники ... баварците са отишли от причерноморието и предкавказието в Аквитания и Септимания през 225 г. пр.Хр., основали са град Туле(съвр.Тулуза) управителят на града е носел титлата БАИЛ !
В по-старата версия на Liber Historiae Francorum (История на франките) ... се твърди, че произхода на франкските(?!) племена и меровингите(най-старата кралска династия) са дошли от северното причерноморие.
В ранното средновековие там се установяват гети-готи, алани и сармати !!
Там се изповядва арианската вяра, според мен, по-късно е наречена, като "haeresis illius, bolgarorum vocant"(не знам латински въздържам се от превод !) в края на краищата наричана катарство-албигойство и т.н.
Знаем с каква жестокост се разправя Западната църква с това и народът носител на тази религия !?
Има още мн. други интересни факти-податки но се въздържам да ги коментирам !
Защо ли Ст. Михайловски пише за народът ни ? :

Безвестен беше ти, безславен!
О, влез в историята веч,
ДУХОВНО ПОКОРИ СТРАНИТЕ,
КОИТО ЗАВЛАДЯ СЪС МЕЧ !

Какво е имал в предвид пишейки това ?!!

С уважение !
П.П. Проблема и отговорът щяха да бъдат лесни относно това "са оплодили другите варвари с култура!" и религия - ако не бе хронологичното разминаване 225 г. ПРЕДИ ХРИСТОС - Какво ще кажеш относно това ?
цитирай
18. анонимен - N.B
14.11.2010 23:14
slavjnskite plemena sa6to sa se smesili s traki,skiti,daki-nie sega preodkrivame 4e kaji re4i cela evropa sme otdavna edna smeska ot tezi narodnostni grupi.
цитирай
19. анонимен - Велик си, Спароток!
14.11.2010 23:32
sparotok написа:
анонимен написа:
Какво значение предавате на тракийското име Rhoemetalcos ?


Реметалк -

РЕМЕ - раменъ - силен
ТАЛК - тълковати - говоря


Ама за сетен път ме удивяваш и респектираш, Спароток!!! ТЛАКА - средногорска диалектна дума, която все още е жива в речника на старите баби и дядовци за "седянка, разговорка, мухабет, шура". А за произхода на съвременната българска дума "ремък" нешата са просто очевадни.Благодаря ти приятелю и Бог да закриля теб и семейството ти.
цитирай
20. martiniki - тамга =
15.11.2010 07:14
дамга, и изглеждат така знаците всеки може да е изкован от желязо
щом са белязвани коне

поздрави
цитирай
21. анонимен - кажете за глаголицата
15.11.2010 07:16
Ще Ви помоля да кажете нещо повече за връзката на руните и тамгите с нашата глаголица, надявам се на отговор.
цитирай
22. анонимен - малко инфо моля
15.11.2010 07:19
Къде се намира могилата Рошавата Драгана, в която е намерен меча с руните, дали е в Северна, или Южна България, показан ли е някъде?
цитирай
23. анонимен - Poseidones
15.11.2010 07:21
Trizabeca e symbol na boga Poseidones, znachi monetata e elinska!
цитирай
24. анонимен - сарматите са наши(българо-тра...
15.11.2010 07:41
сарматите са наши(българо-тракийски) първи братовчеди.това ми е известно още от когато бях малък
цитирай
25. sparotok - етимология
15.11.2010 08:14
анонимен написа:
Trizabeca e symbol na boga Poseidones, znachi monetata e elinska!


Хубаво, посочете тогава гръцката етимология на името Посейдон:)
цитирай
26. sparotok - Могила
15.11.2010 08:17
анонимен написа:
Къде се намира могилата Рошавата Драгана, в която е намерен меча с руните, дали е в Северна, или Южна България, показан ли е някъде?


Ако не се лъжа могилата е в местността Чаталка между селата Елхово, Яворово и Могилово, Старозагорско. Къде се съхранява мечът не знам.
цитирай
27. анонимен - Блогерите, вместо да спорите за ...
15.11.2010 08:20
Блогерите ,вместо да спорите за произхода на луната ,закачете препратката навсякъде .
---http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/11/14/da-pomognem-na-malkata-biliana-da-jivee.103754#comment-newest
цитирай
28. sparotok - дете
15.11.2010 08:25
анонимен написа:
Блогерите ,вместо да спорите за произхода на луната ,закачете препратката навсякъде .
---http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/11/14/da-pomognem-na-malkata-biliana-da-jivee.103754#comment-newest


Господине( госпожо), аз дадох своя принос още преди няколко дни, но сега ще пусна молбата и в последният си постинг.
цитирай
29. sparotok - глаголица
15.11.2010 08:38
анонимен написа:
Ще Ви помоля да кажете нещо повече за връзката на руните и тамгите с нашата глаголица, надявам се на отговор.


Ето данни
http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/28/proizhodyt-na-glagolicata-i.481662

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/28/proizhodyt-na-glagolicata-ii.481727

цитирай
30. get - Позволете малко допълнение, относно тризъбеца, Посейдон и елинизма(?) :))
15.11.2010 09:04
sparotok написа:
анонимен написа:
Trizabeca e symbol na boga Poseidones, znachi monetata e elinska!


Хубаво, посочете тогава гръцката етимология на името Посейдон:)


Според утвърденото становище в научният свят и това, което постига Чадуик с разчитането на ""линеар В" - по безспорен начин е установено, че Посейдон е от пред"елинистичният" божествен пантеон !

Извинявам се за вмесването !
цитирай
31. sparotok - Посейдон
15.11.2010 09:08
get написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Trizabeca e symbol na boga Poseidones, znachi monetata e elinska!


Хубаво, посочете тогава гръцката етимология на името Посейдон:)


Според утвърденото становище в научният свят и това, което постига Чадуик с разчитането на ""линеар В" - по безспорен начин е установено, че Посейдон е от пред"елинистичният" божествен пантеон !

Извинявам се за вмесването !


Правилно, Чадуик се опитва да даде обяснение за ПО-СЕ-УО-ДА-У-ОНЕ, но така и не успява.

Всъщнос не само Посейдон, но дори Зевс, Атина, Хефест, Деметра, Дионис, Афродита и Хермес са били първоначално трако-пеласгийски божества, които по-късно са почитани от гърците.
цитирай
32. анонимен - Моля да развиете тази теория
15.11.2010 09:27
"Сарматите са в основата на мита за крал Артур, чийто замък Камелот всъщност е бил най-обикновена тракийска казарма в Камулодунум, и чийто меч носи странното име Калад Болг, но това е въпрос на друга тема..."

Моля да развиете тази теория.



цитирай
33. анонимен - Зевс
15.11.2010 09:33
sparotok написа:
get написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Trizabeca e symbol na boga Poseidones, znachi monetata e elinska!


Хубаво, посочете тогава гръцката етимология на името Посейдон:)


Според утвърденото становище в научният свят и това, което постига Чадуик с разчитането на ""линеар В" - по безспорен начин е установено, че Посейдон е от пред"елинистичният" божествен пантеон !

Извинявам се за вмесването !


Правилно, Чадуик се опитва да даде обяснение за ПО-СЕ-УО-ДА-У-ОНЕ, но така и не успява.

Всъщнос не само Посейдон, но дори Зевс, Атина, Хефест, Деметра, Дионис, Афродита и Хермес са били първоначално трако-пеласгийски божества, които по-късно са почитани от гърците.


Зевс е върховният Олимпийски бог, как ще е тракийски!!!
цитирай
34. анонимен - инфо
15.11.2010 09:36
Дайте моля Ви някакво инфо за глаголицата и руните.
Мерси!
цитирай
35. анонимен - детенце
15.11.2010 09:37
Ей хора, дайте да помогнем на детенцето!

Благодаря Спароток!
цитирай
36. анонимен - !!!
15.11.2010 09:39
Защо не знаем нищо за тамгите на траките, кой има сметка да ни баламосва?
цитирай
37. анонимен - Билянка
15.11.2010 09:41
Спароток и аз ще помогна на Билянка, нали за това сме хора, да се подкрепяме когато е нужно.
цитирай
38. sparotok - благодаря
15.11.2010 09:46
анонимен написа:
Спароток и аз ще помогна на Билянка, нали за това сме хора, да се подкрепяме когато е нужно.


Благодаря!
цитирай
39. sparotok - помощ
15.11.2010 09:47
анонимен написа:
Ей хора, дайте да помогнем на детенцето!

Благодаря Спароток!


Да, нека да помогнем!
цитирай
40. sparotok - глаголица
15.11.2010 09:48
анонимен написа:
Дайте моля Ви някакво инфо за глаголицата и руните.
Мерси!


Ето

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/28/proizhodyt-na-glagolicata-i.481662

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/28/proizhodyt-na-glagolicata-ii.481727
цитирай
41. sparotok - верно
15.11.2010 09:50
martiniki написа:
дамга, и изглеждат така знаците всеки може да е изкован от желязо
щом са белязвани коне

поздрави


Верно, тамга е само вариант на дамга, а пък дамса е санскритската успоредица, която има значение белег, отпечатък. Нека някои да разправят, че тамга и дамга били тюркски думи.

Поздрави!
цитирай
42. анонимен - чакаме
15.11.2010 11:10
Чакаме нещо ново!!!
цитирай
43. анонимен - Поздравии успех.
15.11.2010 12:53
Чета с удоволствие истинската история на нашия народ.
цитирай
44. анонимен - ....Елица
15.11.2010 13:46
С интерес чета Вашите постинги-много ми допадат!
Така трябва-да се гордеем с това,че сме българи,със
своята история и култура-Възхищавам Ви се-
поздрави,родолюбецо!

цитирай
45. анонимен - ХИППОС ПОТАМОС
15.11.2010 15:37
ei ВУЛГАР НА МОНЕТАТА ПИШЕ "BACIЛЕWCРОМНТАЛКОY''
TОВА Е ЕЛЛИНСКА СЛЕДА,,ЕЛЛИНСКА ВЕЛИЧИНА, ЕЛЛИНСКО ПРЕВЪЗХОДСТВО

ОХ КОМПЛЕКСТАРИ ВУЛГАРОКИ, РАЗБЕРЕТЕ БЕ БРАТЯ ТАТАРИ----ЩЕ ВИ СМАЧКАМЕ КАТО БЪЛХИ ВЪВ ВСЯКО ПОПРИЩЕ....
ВИЕ НЕ СТЕ НИ ИНТЕРЕСНИ!!!
цитирай
46. sparotok - факти
15.11.2010 16:39
анонимен написа:
ei ВУЛГАР НА МОНЕТАТА ПИШЕ "BACIЛЕWCРОМНТАЛКОY''
TОВА Е ЕЛЛИНСКА СЛЕДА,,ЕЛЛИНСКА ВЕЛИЧИНА, ЕЛЛИНСКО ПРЕВЪЗХОДСТВО

ОХ КОМПЛЕКСТАРИ ВУЛГАРОКИ, РАЗБЕРЕТЕ БЕ БРАТЯ ТАТАРИ----ЩЕ ВИ СМАЧКАМЕ КАТО БЪЛХИ ВЪВ ВСЯКО ПОПРИЩЕ....
ВИЕ НЕ СТЕ НИ ИНТЕРЕСНИ!!!


Да погледнем фактите -

1. Реметалк не е гръцко,а тракийско име.

2. Василевс не е гръцка дума, а само древна заемка от пеласгийския. П. Ван Виндекенс доказа това отзавна.

Ако не сме ви интересни защо посещавате този блог?
цитирай
47. sparotok - благодаря
15.11.2010 16:42
анонимен написа:
С интерес чета Вашите постинги-много ми допадат!
Така трябва-да се гордеем с това,че сме българи,със
своята история и култура-Възхищавам Ви се-
поздрави,родолюбецо!



Благодаря ти Елице!
цитирай
48. sparotok - благодаря
15.11.2010 16:46
nikstan написа:
Чета с удоволствие истинската история на нашия народ.


Благодаря ти!
Българската история трябва да се знае!
цитирай
49. sparotok - Артур
15.11.2010 17:11
анонимен написа:
"Сарматите са в основата на мита за крал Артур, чийто замък Камелот всъщност е бил най-обикновена тракийска казарма в Камулодунум, и чийто меч носи странното име Калад Болг, но това е въпрос на друга тема..."

Моля да развиете тази теория.






Историята не е кой знае колко сложна. През 2-ри и 3-ти век в Британия са стационирани сармати, траки, даки. В Камулудунум е имало тракийска казарма, явно след изтеглянето на римските легиони все пак остават войници, които оказват съпротива на англо-саксите и забавят завладяването на Британия.


Cohors Primae Thracum

The First Cohort of Thracians
This regiment was originally recruited from among the tribes of the Roman province of Thrace, modern Bulgaria, and were believed to have been first stationed in Britain at the Wroxeter auxiliary fort, just to the south of the city of Viroconium, where the tombstone of a trooper in the "Thracian Cohort" was discovered. This part-mounted unit were an ideal choice to man this important crossing of the River Severn and were probably stationed here during the early campaigns of the governor Ostorius Scapula. They were involved in the building of Hadrian's Wall during the AD120's, and are later attested at the Bowes fort in county Durham in the early third century.

Cohors Secundae Thracum

The Second Cohort of Thracians
This unit was part-mounted and contained a nominal five-hundred men recruited from amongst the various tribes of Thrace, who inhabited the area between the Ægean and Black Seas, a region which encompassed modern southern Bulgaria, eastern Macedonia and Turkey west of the Bosporous. The regiment was probably stationed in the fort at Mumrills in the middle of the second century. They are later attested on the Cumbrian coast at Moresby in the Notitia Dignitatum, and this documentary evidence is backed-up by various undated epigraphic evidence from the fort
The Sixth Cohort of Thracians
This cohort recruited from among the various tribes of the Roman province of Thrace, is attested in Britain on a single undated tombstone of a horseman from the unit found at Gloucester.
Cohors Septimae Thracum

The Seventh Cohort of Thracians
Another cohort known only from diplomata; there being no representation amongst the inscribed stones and other epigraphy recovered from any of the known Roman forts in Britain.
IMPP CAES L SEPT SEVERO PIO PERT ET M AVR ANTONINO AVG ET P SEPT GETAE NOB CAES HORREVM FECER COH I AEL DAC I TRACVM C R SVB ALFENO SENECIONE COS PER AVREL IVLIANVM TR
"For the emperors, Caesar Lucius Septimius Severus Pius Pertinax, and Marcus Aurelius Antoninus Augustus, and Publius Septimius Geta, noble Caesar,¹ This granary was made by the First Aelian Cohort of Dacians and the First Cohort of Thracians, Citizens of Rome,² under Alfenus Senecio,³ the consular [governor], through [the agency of] the tribune Aurelius Julianus."
RVFVS SITA EQVES CHO VI TRACVM ANN XL STIP XXII HEREDES EXS TEST F CVRAVE H S E
"Rufus Sita, a horse-trooper of the Sixth Cohort of Thracians, forty years old, served for twenty-two. His heirs, as stipulated in his will, attended to the making [of this memorial]. He lies here."
(RIB 121; tombstone; pictured on left)

Aside from the Twentieth Legion, the only other military unit attested at Gloucester is Coh VI Thracum, which is positively identified on a tombstone (vide supra). Men from this unit may be responsible for an altarstone dedicated to the Genius of the Cohort (vide RIB 119 infra), also perhaps a damaged building inscription which reads simply COH ... I... (RIB 124a; Britannia iii (1972), p.352, no.5

http://www.roman-britain.org/military/coh1thr.htm
http://www.roman-britain.org/places/camboglanna.htm#rib1909
http://www.roman-britain.org/places/glevum.htm
Има и тракийски надгробни камъни в Камулодунум

http://books.google.nl/books?id=DOJWDKnXAtwC&pg=PA57&lpg=PA57&dq=camulodunum+thracian+cohort&source=bl&ots=gKp4a3etk_&sig=bzKhMibKOKFS0AORXhrlrmsmJq0&hl=nl&ei=e0zhTM7aFISWOsmnmIUP&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CDMQ6AEwBQ#v=onepage&q=camulodunum%20thracian%20cohort&f=false



цитирай
50. анонимен - Мерси,
15.11.2010 18:23
сега ще прегледам линковете.
цитирай
51. denijane - За удините
15.11.2010 23:49
Предполагам знаете, че ундините се наричат водните нимфи в митологията (и духовете на елемента вода). Според уикипедия, идва от лат. unda - вълна. Само дето тези нимфи не са свързани с вълните, а с водата като елемент. Така че вероятно коренът на името идва от другаде.

А тук имаме директно сходство! Освен това, това са предимно женски духове, което също има някаква връзка с т.нар. амазонки. Да не говорим за очевидната връзка между "психологията" на ундините и самодивите , въпреки че самодивите май са една идея по-човечни, примерно самодивите раждат деца на мъжете не за да им вземат душата, а защото ги обичат, макар и за кратко..

Особено ми е интересно наличието на полиандрия при сарматите, която е толкова рядко явление в световен мащаб (примерно в сравнение с полигамията). Неравенството между двете "поли" е малко като това между частиците и античастиците...И май същото толкова трудно обяснимо.
цитирай
52. анонимен - Зевс
16.11.2010 11:03
анонимен написа:
sparotok написа:
get написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Trizabeca e symbol na boga Poseidones, znachi monetata e elinska!


Хубаво, посочете тогава гръцката етимология на името Посейдон:)


Според утвърденото становище в научният свят и това, което постига Чадуик с разчитането на ""линеар В" - по безспорен начин е установено, че Посейдон е от пред"елинистичният" божествен пантеон !

Извинявам се за вмесването !


Правилно, Чадуик се опитва да даде обяснение за ПО-СЕ-УО-ДА-У-ОНЕ, но така и не успява.

Всъщнос не само Посейдон, но дори Зевс, Атина, Хефест, Деметра, Дионис, Афродита и Хермес са били първоначално трако-пеласгийски божества, които по-късно са почитани от гърците.


Зевс е върховният Олимпийски бог, как ще е тракийски!!!


Нищо чудно няма в това, че Зевс може да е бил тракийско божество. Преди елините да стъпят на Балканите кой е владеел тези земи - траките! Елините са заварили траките и като по-изостанал (тогава) народ, са възприели голяма част от боговете и легендите на самите траки. Гърците не са автентичен европейски народ - и досега най-големите им поселения са в Мала Азия (днешна Турция). Никой не е обяснил какво общо има името Хелас (така се нарича Гърция на гръцки) и името Гърция. Защо цял свят ги нарична гърци, а те себе си и гърци и елини. Дали елини е изобщо гръцка дума?
цитирай
53. анонимен - Ако позволите този въперос - Вие с ...
16.11.2010 11:57
Ако позволите този въперос - Вие с какво се занимавате, какво работите и опитвалили сте да представите Вашите наблюдения пред научната общност? Постингите Ви са безспорно интересни, но са далеч от нужното, за да бъдат приети предположенията Ви като сериозен труд. Разбира се в един блог не би стигнало място, за да се разгледа въпроса строго научно и да бъдат представени всички теории с техните плюсове и минуси. Все пак не ми се иска една лъжа да бъде заменена с друга, само защото някой силни вярва в нея, този стил на изложение не работи за откриване на истината за произхода ни.
цитирай
54. shtaparov - Тамги
16.11.2010 12:05
анонимен написа:
сарматите са наши(българо-тракийски) първи братовчеди.това ми е известно още от когато бях малък

Сарматите са едно от Трако-Българските племена,приятелю-те са жива част от нашия народ. Не случайно в древен арменски извор един пътеписец казва:
"Аз бях в страната на сарматите Булкарк." За сведение-Булкарк означава Българч
/Бългерн,Българт,Българът/.
А думата "тамга" е индоевропейска/т.е.-Българска/:доказва го новият метод на тълкувание.Необходимо е и това да се каже,за да не тръгне някой тюрколог да
разправя,че Спароток употребява турски думи за Български понятия.Значението
й е следното:
Тамга= Тага/без носовката/, Жага/Жежа,Нажежаем печат/. И думата "печат" е Българска-застраховам се предварително с това обяснение,за да изтрия
заблудите на досегашното езикознание. Значението й е:
Печат= Пишат/Пишач,Писец/, Пушат/Жежат,Жежич/=Нажежаема тамга,която изпушва при отпечатването, Чукач/Нанасящ се с удар отпечатък,т.е.Тупач-
затова хората казват:"Бий му печата"/. Алтернативната диалектна форма Тупач
е във връзка с Трако-Българската дума Тъпан/Тупан,с ударение на А/,от която произлиза "гръцката" Тимпан/Типан,с носовка/.Така думи като "тупам" и "чукам" повече не може да бъдат вкарвани в гръко-турското русло тъй безотговорно,
както бе правено досега. По своята същност тези тълкувания представляват
нови доказателства за това,че Траки и Българи са говорили един и същ език.
цитирай
55. sparotok - критика
16.11.2010 12:09
анонимен написа:
Ако позволите този въперос - Вие с какво се занимавате, какво работите и опитвалили сте да представите Вашите наблюдения пред научната общност? Постингите Ви са безспорно интересни, но са далеч от нужното, за да бъдат приети предположенията Ви като сериозен труд. Разбира се в един блог не би стигнало място, за да се разгледа въпроса строго научно и да бъдат представени всички теории с техните плюсове и минуси. Все пак не ми се иска една лъжа да бъде заменена с друга, само защото някой силни вярва в нея, този стил на изложение не работи за откриване на истината за произхода ни.


Приемам критика, а още повече, ако тя е представена културно както правите Вие.

Моля Ви само да ми кажете в кой факт се съмнявате и защо смятате дадено сведение за недостоверно?

Аз не работя с предположения, а само с факти, такива са неизвестните на обществеността тамги и руни от Тракия и Боспорското царство.
Има и научни публикации на тема - Ортографична аналогия между глаголически букви и руните меча намерен в могилата Рошавата Драгана.

Имате право да бъдете скептичен, но бъдете и конкретен - какво не е вярно?

цитирай
56. sparotok - eлини
16.11.2010 12:11
анонимен написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
get написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Trizabeca e symbol na boga Poseidones, znachi monetata e elinska!


Хубаво, посочете тогава гръцката етимология на името Посейдон:)


Според утвърденото становище в научният свят и това, което постига Чадуик с разчитането на ""линеар В" - по безспорен начин е установено, че Посейдон е от пред"елинистичният" божествен пантеон !

Извинявам се за вмесването !


Правилно, Чадуик се опитва да даде обяснение за ПО-СЕ-УО-ДА-У-ОНЕ, но така и не успява.

Всъщнос не само Посейдон, но дори Зевс, Атина, Хефест, Деметра, Дионис, Афродита и Хермес са били първоначално трако-пеласгийски божества, които по-късно са почитани от гърците.


Зевс е върховният Олимпийски бог, как ще е тракийски!!!


Нищо чудно няма в това, че Зевс може да е бил тракийско божество. Преди елините да стъпят на Балканите кой е владеел тези земи - траките! Елините са заварили траките и като по-изостанал (тогава) народ, са възприели голяма част от боговете и легендите на самите траки. Гърците не са автентичен европейски народ - и досега най-големите им поселения са в Мала Азия (днешна Турция). Никой не е обяснил какво общо има името Хелас (така се нарича Гърция на гръцки) и името Гърция. Защо цял свят ги нарична гърци, а те себе си и гърци и елини. Дали елини е изобщо гръцка дума?


Елини не е гръцка дума. Ели е гърцизираното предаване на Сели - пеласгийско племе. Сели означава заСелени, живеещи на едно място ( за разлика от гърците, които по това време са били бедни номади).
цитирай
57. анонимен - БГ: За тракийския Зевс
16.11.2010 13:28
"Зевс е върховният Олимпийски бог, как ще е тракийски!!!"
Омир пръв споменава Зевс, пръв той споменава и пелазгите, и траките. Известни са и много храмове на Зевс и един от тях е бил храмът на Додона в Епир. Говорейки за него Страбон казва: „Този оракул според Ефор е бил основан от пеласгите. А пеласги са се наричали най-ранният от всички народи, които са владеели Елада. И поетът (Омир)се изразява така: Зевсе додонски, царю пеласгийски.”
Същото твърди за пелазгите и Херодот, като казва и още: „Това прорицалище е най-древното в Елада и в това време е било единственото”, а имената на боговете „от пелгасите ги взели елините”, „тогава, когато Елада все още се е наричала Пелгасия”.
Храмът в Додона е не само първият храм на Зевс, oт името на Зевс (Zeos, Zios) произлиза и името ZIEZI (Zi E Zi), бог от бога, или дух от бога. Зиези, от който са българите.
Ако си направите малко труд, ще разберете, че доста са сведенията, които твърдят - името "българи" е утвърдено първо на запад, в областа Илирия и Македония, за което свидетекюлстват и Малала, и Цеца, и Фотий и много други исторически източници. Така че, част от първобългарите са и македонциъе, нека си се пи=ат сега Македонци. Зашото "българи" в ония далечни времена е било по-скоро религиозна, а не етностна характеристика.
цитирай
58. анонимен - БГ:За Стара Велика България
16.11.2010 13:38
Спараток, не си точен. Теофан не казва, че Велика България е била при Босфорското царство. Той казва, че е била на река Куфис, т.е. на другия бряг на Керченския пролив. Но и това не е вярно - тази река се е казвали и Хипанис, също като река Буг. От тук във времето е дошла и грешката при някой препис. На река Буг е била Стара Велика България, което и съответства на "Именника на българските канове' 'оттатък Дунава".
За да премине Котраг според Теофан "оттатък Дон (Танаис), той е трябвало да се намира към река Буг. Ако е бил в района на Фанагория, р.Куфис, не е трябвало да преминава Дон, той си е бил "оттатък Дон".
цитирай
59. анонимен - pitam
16.11.2010 14:53
е как така етнонима "елини" идва от страдателното причастие "заселени"???
ти сам вярваш ли си?
цитирай
60. sparotok - :)
16.11.2010 18:01
анонимен написа:
е как така етнонима "елини" идва от страдателното причастие "заселени"???
ти сам вярваш ли си?


Да, вярвам си:)
Няма да е излишно да прочетеш Страбон, той обяснява много добре за пеласгийското племе сели.
цитирай
61. sparotok - Хупанис-Куфис-Кубан
16.11.2010 18:04
анонимен написа:
Спараток, не си точен. Теофан не казва, че Велика България е била при Босфорското царство. Той казва, че е била на река Куфис, т.е. на другия бряг на Керченския пролив. Но и това не е вярно - тази река се е казвали и Хипанис, също като река Буг. От тук във времето е дошла и грешката при някой препис. На река Буг е била Стара Велика България, което и съответства на "Именника на българските канове' 'оттатък Дунава".
За да премине Котраг според Теофан "оттатък Дон (Танаис), той е трябвало да се намира към река Буг. Ако е бил в района на Фанагория, р.Куфис, не е трябвало да преминава Дон, той си е бил "оттатък Дон".


Да кажем, че не е имало българи в Боспорското царство. Кой тогава оставя хидроними като Сибриапа, Рукоста, Салоста, Пантикапа...те са тракийски. Кой дава името на река Кубан-Хупанис, има и мизийска Хупанис.
цитирай
62. sparotok - сармати
16.11.2010 18:08
denijane написа:
Предполагам знаете, че ундините се наричат водните нимфи в митологията (и духовете на елемента вода). Според уикипедия, идва от лат. unda - вълна. Само дето тези нимфи не са свързани с вълните, а с водата като елемент. Така че вероятно коренът на името идва от другаде.

А тук имаме директно сходство! Освен това, това са предимно женски духове, което също има някаква връзка с т.нар. амазонки. Да не говорим за очевидната връзка между "психологията" на ундините и самодивите , въпреки че самодивите май са една идея по-човечни, примерно самодивите раждат деца на мъжете не за да им вземат душата, а защото ги обичат, макар и за кратко..

Особено ми е интересно наличието на полиандрия при сарматите, която е толкова рядко явление в световен мащаб (примерно в сравнение с полигамията). Неравенството между двете "поли" е малко като това между частиците и античастиците...И май същото толкова трудно обяснимо.


При траките също може да се говори за полиандрия. Херодот съобщава, че преди да стъпят официално в брак тракийските жени са били свободни, можели са да имат сексуални връзки с когото си поискат.
цитирай
63. анонимен - пак питам
16.11.2010 19:45
sparotok написа:
анонимен написа:
е как така етнонима "елини" идва от страдателното причастие "заселени"???
ти сам вярваш ли си?


Да, вярвам си:)
Няма да е излишно да прочетеш Страбон, той обяснява много добре за пеласгийското племе сели.


Е, и?
Страбон да не би да казва, че тези сели имат нещо общо с Hellas?
цитирай
64. sparotok - Страбон
16.11.2010 19:51
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
е как така етнонима "елини" идва от страдателното причастие "заселени"???
ти сам вярваш ли си?


Да, вярвам си:)
Няма да е излишно да прочетеш Страбон, той обяснява много добре за пеласгийското племе сели.


Е, и?
Страбон да не би да казва, че тези сели имат нещо общо с Hellas?


10 This oracle, according to Ephorus, was founded by the Pelasgi. And the Pelasgi are called the earliest of all peoples who have held dominion in Greece. And the poet speaks in this way: "O Lord Zeus, Dodonaean, Pelasgian";457 and Hesiod: "He came to Dodona and the oak-tree, seat of the Pelasgi."458 The Pelasgi I have already discussed in my description of Tyrrhenia;459 328and as for the people who lived in the neighbourhood of the temple of Dodona, Homer too makes it perfectly clear from their mode of life, when he calls them "men with feet unwashen, men who sleep upon the ground,"460 that they were barbarians; but whether one should call them "Helli," as Pindar does, or "Selli,"
цитирай
65. анонимен - БГ: Да кажем, че не е имало българи в Боспорското царство....
16.11.2010 22:22
Спараток: Да кажем, че не е имало българи в Боспорското царство. Кой тогава оставя хидроними като Сибриапа, Рукоста, Салоста, Пантикапа...те са тракийски. Кой дава името на река Кубан-Хупанис, има и мизийска Хупанис.[/quote]
Ставаше въпрос за местоположението на Стара Велика България, а не за тракийско присъсъатвие там. Според мен двете неща не трябва да се смесват, това са неща от различни времена. Траките присъстват в региона още пр. Христа. "Скитите - етност тракийски" - казва Херодиан. Тези имена са тяхното наследство, без да се изключва и по-късно.
Българите не са обобщение на траките. Освен българи, в Северното причерноморие са присъствали и племена, които не са се наричали българи в периода II - VI век, въпреки балканския си произход: хуни, авари, готи (гети).
Мога да разбера защо българите се идентифицират с траките, но това не е точно. А и на самите балкани различните области и съответно народи не са носели собствени имена - Македония, Илирия, Епир. ЧАСТ от българите са точно от тези области. И те са наричани македони, илири и т.н. Българи като етноним е по-късно разбиране.
Искам само да кажа, че е необходимо по-внимателно боравене с понятията "траки - българи".
цитирай
66. sparotok - уточнение
16.11.2010 22:34
анонимен написа:
Спараток: Да кажем, че не е имало българи в Боспорското царство. Кой тогава оставя хидроними като Сибриапа, Рукоста, Салоста, Пантикапа...те са тракийски. Кой дава името на река Кубан-Хупанис, има и мизийска Хупанис.

Ставаше въпрос за местоположението на Стара Велика България, а не за тракийско присъсъатвие там. Според мен двете неща не трябва да се смесват, това са неща от различни времена. Траките присъстват в региона още пр. Христа. "Скитите - етност тракийски" - казва Херодиан. Тези имена са тяхното наследство, без да се изключва и по-късно.
Българите не са обобщение на траките. Освен българи, в Северното причерноморие са присъствали и племена, които не са се наричали българи в периода II - VI век, въпреки балканския си произход: хуни, авари, готи (гети).
Мога да разбера защо българите се идентифицират с траките, но това не е точно. А и на самите балкани различните области и съответно народи не са носели собствени имена - Македония, Илирия, Епир. ЧАСТ от българите са точно от тези области. И те са наричани македони, илири и т.н. Българи като етноним е по-късно разбиране.
Искам само да кажа, че е необходимо по-внимателно боравене с понятията "траки - българи".[/quote]

Донякъде сте прав, но понеже аз считам днешните българи за потомци на най-известният балкански народ в древността - траките, то ползвам и названието българи като тъждествено на траки.
Самото име траки също не е точно, то кореспондира на един единствен етноним - дерзиките. В дълбока древност одрисите са се считали за одриси, а пеоните за пеони, не за траки.
цитирай
67. zelas - Павле, на едно място четох, че ТРАКИ ...
16.11.2010 23:01
Павле, на едно място четох, че ТРАКИ е от гръцкото Trix = коса, защото носели дълги коси (със седем къдри) със златен конец. Какво е мнението ти?
цитирай
68. sparotok - Павле, на едно място четох, че ТРАКИ ...
16.11.2010 23:12
zelas написа:
Павле, на едно място четох, че ТРАКИ е от гръцкото Trix = коса, защото носели дълги коси (със седем къдри) със златен конец. Какво е мнението ти?

Zelas, това няма как да е вярно, траки започва с Тета (ТН), а триксома с Тау - две различни букви.
Д.Димитров
цитирай
69. shtaparov - Траки
17.11.2010 01:03
zelas написа:
Павле, на едно място четох, че ТРАКИ е от гръцкото Trix = коса, защото носели дълги коси (със седем къдри) със златен конец. Какво е мнението ти?


Извинявай,Спароток,че не мога да подмина този "провокативен"въпрос и отговарям вместо теб. "Анализът" и "Народностното" семантично гнездо сочат,че Траки=Фраки/Фриги/,т.е.-Вриги/Бриги,Блъги/. Съпоставката с други народностни имена от същото семант.гнездо сочи,че е изключено думата Траки да е значела нещо друго освен посоченото,и не случайно гърците са я изписвали с "Тита",а латинците-с "ТН". Това е бил начинът на гърците да отбележат,че първия звук на това народностно име не е бил "Т" или "Ф",а звук,който е нямал
свое произношение в прагръцкия език,тоест- "Б" или "В"! Римляните отначало се поддали на злокачественото гръцко влияние и приели названието от гръцките посредници,а не от истинските му притежатели. Причината е,че първоначалната римска държава не граничела с Траки и получавала сведения за тях единствено от гръцки посредници,а когато земите й стигнали до Тракия,погрешното име вече се било утвърдило.След стотици години обаче християнизираните римляни,водени от Тракийската династия на Константин Велики,спрели да вярват на гърците и ги обявили за еретици,възстановили своето доверие в Българите /понеже те са станали християни преди гърците/,и започнали да ги наричат с истинското им самоназвание. Неслучайно императорите от Константиновата династия не били православни,а ариани-точно като преобладаващата част Българи,чиито прадеди получават кръщение лично от Св.апостол Андрей още в I-ви век.
цитирай
70. анонимен - pffff
17.11.2010 09:58
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
е как така етнонима "елини" идва от страдателното причастие "заселени"???
ти сам вярваш ли си?


Да, вярвам си:)
Няма да е излишно да прочетеш Страбон, той обяснява много добре за пеласгийското племе сели.


Е, и?
Страбон да не би да казва, че тези сели имат нещо общо с Hellas?


10 This oracle, according to Ephorus, was founded by the Pelasgi. And the Pelasgi are called the earliest of all peoples who have held dominion in Greece. And the poet speaks in this way: "O Lord Zeus, Dodonaean, Pelasgian";457 and Hesiod: "He came to Dodona and the oak-tree, seat of the Pelasgi."458 The Pelasgi I have already discussed in my description of Tyrrhenia;459 328and as for the people who lived in the neighbourhood of the temple of Dodona, Homer too makes it perfectly clear from their mode of life, when he calls them "men with feet unwashen, men who sleep upon the ground,"460 that they were barbarians; but whether one should call them "Helli," as Pindar does, or "Selli,"


отново изключително лаишко отношение - да се цитира избирателно, да не се пояснява цитатът чий е и откъде, и в крайна сметка да се бяга от въпроса. Очевидно е, че Сели/хели като древен етноним по никакъв начин не може да се свърже с едно съвременно страдателно причастие, каквото е «заселени» като част на речта.
А тези копирани откъси само доказват, че не знаеш гръцки.
цитирай
71. sparotok - забавно
17.11.2010 12:39
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
е как така етнонима "елини" идва от страдателното причастие "заселени"???
ти сам вярваш ли си?


Да, вярвам си:)
Няма да е излишно да прочетеш Страбон, той обяснява много добре за пеласгийското племе сели.


Е, и?
Страбон да не би да казва, че тези сели имат нещо общо с Hellas?


10 This oracle, according to Ephorus, was founded by the Pelasgi. And the Pelasgi are called the earliest of all peoples who have held dominion in Greece. And the poet speaks in this way: "O Lord Zeus, Dodonaean, Pelasgian";457 and Hesiod: "He came to Dodona and the oak-tree, seat of the Pelasgi."458 The Pelasgi I have already discussed in my description of Tyrrhenia;459 328and as for the people who lived in the neighbourhood of the temple of Dodona, Homer too makes it perfectly clear from their mode of life, when he calls them "men with feet unwashen, men who sleep upon the ground,"460 that they were barbarians; but whether one should call them "Helli," as Pindar does, or "Selli,"


отново изключително лаишко отношение - да се цитира избирателно, да не се пояснява цитатът чий е и откъде, и в крайна сметка да се бяга от въпроса. Очевидно е, че Сели/хели като древен етноним по никакъв начин не може да се свърже с едно съвременно страдателно причастие, каквото е «заселени» като част на речта.
А тези копирани откъси само доказват, че не знаеш гръцки.


Цитатът е от Страбон, това е споменато по-горе. Не е представен гръцки текст защото за коментарите blog.bg не поддържа нужния фонт.

Впрочем къде е казано, че сели произлиза от причастието заселени:)
Правите ли разлика между произлиза и означава, това са две различни неща, дано сте в състояние да го разберете.
цитирай
72. zelas - Павле, на едно място четох, че ТРАКИ ...
17.11.2010 19:59
shtaparov написа:
zelas написа:
Павле, на едно място четох, че ТРАКИ е от гръцкото Trix = коса, защото носели дълги коси (със седем къдри) със златен конец. Какво е мнението ти?


Извинявай,Спароток,че не мога да подмина този "провокативен"въпрос и отговарям вместо теб.


Твърдението е на Д-р Йосиф Никулеску и въпросът не е провокативен - аман от тази параноя.
Точният цитата е:

"В старо време всички се наричали ТРАКИ (гръцкото название е Trix = коса), защото носели дълги коси (със седем къдри) със златен конец; защото били служители на Аполон (написал съм това подробно в “Тайната на пелазгите”)."

Спароток вече отговори, за което му благодаря.
И този Ангелов анализ дай най-сетне да го видим, щото май само ти го цитираш.

Поздрави
Пламен
цитирай
73. shtaparov - Траки=Бриги/Блъги/
18.11.2010 02:58
Нищо,приятелю zelas,не се засягай-виж,че съм сложил кавички на "провокативен".
Ясно ми е,че знаеш истината и си с нас-поздравления за това. Съответно на мен ми
е съвсем ясно,че тая куца теза за "Косматите Траки" не може да е измислена от свестен човек,а от някой хаотично лутащ се съчинител.
цитирай
74. rekx - Тракийски глосари
18.11.2010 13:01
Здравей,спароток,ще трябва пак да ти досаждам но нямам кой да попитам.
В нета попаднах на тая страница

http://bgrod.org/traki/index.php?id=65

и просто не мога да си обясна как от думи като

achel,ang,aske ,auza,biz(a

става:

вода, воден/крив, извиващ /ясен/зора/равен, подобен

просто не мога да си го обясня,можеш ли ти да ми помогнеш?

Много ще се радвам ако ми посочиш страница в нета
където по-подробно е обяснена транскрипцията на
тракийските думи.

Благодаря ,ти предварително.
цитирай
75. sparotok - от архива на sparotoc
18.11.2010 13:28
rekx написа:
Здравей,спароток,ще трябва пак да ти досаждам но нямам кой да попитам.
В нета попаднах на тая страница

http://bgrod.org/traki/index.php?id=65

и просто не мога да си обясна как от думи като

achel,ang,aske ,auza,biz(a

става:

вода, воден/крив, извиващ /ясен/зора/равен, подобен

просто не мога да си го обясня,можеш ли ти да ми помогнеш?

Много ще се радвам ако ми посочиш страница в нета
където по-подробно е обяснена транскрипцията на
тракийските думи.

Благодаря ,ти предварително.


Това са обяснения от архива на sparotoc:

ACHEL - вода идва от кълна, покълвам, т.е. бликам от земята, първоначалното значение е извор. Акел, Акал се среща в около 5 древни трако-пеласгийски хидронима. На словенски кал все още означава извор.

АNG - крив, ъгъл присъства в хидронима Ангиста ( спомената от Херодот).
АНГ е по-старият вариант на старобългарската дума ОНГЛЪ - ъгъл, криво.

AUSA - е сродна на индо-арийските УСА, УШРА - утро, сияние и разбира се на старобългарската ОУСТРО - утро, сияние.

BIZA не е равен, подобен, а има значение селище, думата е сродна на пеласгийската васту-селище, индо-арийските васту, васа, виса - селище и разбира се старобългарската вьсъ - селище. Словените и чехите все още използват вас и вес за село.

цитирай
76. анонимен - "елинския" посейдонес
19.11.2010 13:00
анонимен написа:
Trizabeca e symbol na boga Poseidones, znachi monetata e elinska!


Добре де, по тази логика щом в моя магазин се продава узо, значи магазина ми е гръцки, така ли?
цитирай
77. анонимен - Щапаров Младши:
19.11.2010 16:19
анонимен написа:
анонимен написа:
Trizabeca e symbol na boga Poseidones, znachi monetata e elinska!


Добре де, по тази логика щом в моя магазин се продава узо, значи магазина ми е гръцки, така ли?


Железен отговор,отлична логика-Българският интелект!
цитирай
78. denijane - При траките също може да се говори ...
20.11.2010 17:56
sparotok написа:

При траките също може да се говори за полиандрия. Херодот съобщава, че преди да стъпят официално в брак тракийските жени са били свободни, можели са да имат сексуални връзки с когото си поискат.

Мисля, че това е по-скоро вид равноправие, отколкото полиандрия. Полиандрията все пак значи семейство от двама мъже (или повече) и една жена. И странно защо е толкова рядко срещана като явление.
цитирай
79. audan - Многомъжество
05.12.2010 22:51
78. denijane - При траките също може да се говори ...
20.11 17:56
sparotok написа:

При траките също може да се говори за полиандрия. Херодот съобщава, че преди да стъпят официално в брак тракийските жени са били свободни, можели са да имат сексуални връзки с когото си поискат.

Мисля, че това е по-скоро вид равноправие, отколкото полиандрия. Полиандрията все пак значи семейство от двама мъже (или повече) и една жена. И странно защо е толкова рядко срещана като явление.
Многомъжество в един друг район на света, където , по случайност, има проход Шипка и река Тунджа - Тибет!
Та може и това да е.
цитирай
80. denijane - Многомъжество в един друг район ...
14.12.2010 01:21
audan написа:

Многомъжество в един друг район на света, където , по случайност, има проход Шипка и река Тунджа - Тибет!
Та може и това да е.


И моята логика беше абсолютно същата. Многомъжството е доста рядко явление в Европа. Та не е ли странно, че го намираме при сарматите, както и в Непал. Не казвам, че има пряка връзка, в Непал се е зародило като форма на оцеляване в тежки условия. Но те едва ли са си го измислили от въздуха, защото ако беше така, ескимосите също щяха да са полиандри. А те (май) не са. Полиандрия се среща(ла) също и в Африка, и из Амазонка и естествено Тибет. Но в част от случаите става въпрос за жена, която се споделя от повече мъже като стока. А в Тибет, според статията която четох, жената е на важно място в семейството. При сарматите също предполагам, че жената не е точно стока, защото очевидно при траките жените са били сравнително еманципирани. Т.е. това са различни явления от узаконено групово изнасилване. И според мен не става въпрос за съвпадение. Просто е твърде необичайно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13969215
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031