Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2010 15:18 - БЪЛГАРИТЕ УТИГУРИ И ТРАКИЕЦЪТ УТИС
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 32812 Коментари: 113 Гласове:
104

Последна промяна: 14.11.2010 09:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

            БЪЛГАРИТЕ УТИГУРИ И ТРАКИЕЦЪТ УТИС

 

 

 

Древният летописец Прокопий от разказва в книгите си за утигурите, чието най-древно име било кимерии [1]. VIII-v-1.Това племе е известно с яростната си борба срещу римките легиони в Тракия. Дори столицата на Източната Римска Империя е заплашена и, ако не е бил Велизарий днес историята щеше да изглежда съвсем различно. Утигурите са били страховити бойци, чиято сила бива намалена едва когато благодарение на подмолната имперската дипломация те влизат в конфликт със своите роднини кутригурите... Редица  автори определят утигурите като част от българският етнос [2] 88, [3] стр.236, но пропускат най-важното, а именно, че става дума за потомци на старите кимерии, които са древен европейски народ и роднини на траките.

 

Б.Симеонов търси обяснение за етнонима утигури с тюркското числително отуротуз – оттузтри, тридесет, като значението на племенното име било три, или тридесет рода [2] стр.88. Няма обаче нито един древен автор, който да твърди, че тракийските роднини кимериите са тюрки, или пък, че са говорели тюркски език. Кимерийските антропоними Санда, Коб, Лугдам са тракийски по характер, а имаме дори утигурско лично име Сандил, което си е кимерийското Санда, но с тракийска ( а и българска ) умалителна частица ИЛ. Трябва да се добави, че кимерийските погребални ритуали са неразличими от тракийските, кимерийските ножове и стрели са неразличими от тракийските, а по отношение на стил и технология на направа свещените котли на кимерийците са като тракийските.

 

Тези данни  ни карат да потърсим обяснение за старобългарския етноним утигури с помощта на тракийския език, а не с езиците на тюрко-алтайските народи. Утигури е двусъставно име, частицата УТИ се среща в тракийският топоним Ути-дава, тракийският теоним Утаспиос, а също и в тракийското лично име Утис. То е споменато в римска военна диплома от трети век [4] стр.111. Тракиецът Утис е роден в Мизия. Следвайки примера на много свои сънародници той постъпва на служба в римската армия. От дълбока древност воинските качества на траките са били високо ценени и мнозина военоначалници за заплащали двойна цена само и само да имат тракийски бойци в своите редици. Утис успява да стигне до сравнително висок пост, той става преторианец- лична охрана на римските императори. След завършването на военната си служба тракиецът се връща обратно в родната си земя...

 

Какво обаче означава името на Утис, показващо връзка името на българското племе утигури? Тези, които са учили старобългарски познават глагола утети, чието значение е бия, убивам. Паралел намираме и в санскрит където глаголът юдате означава бия, убивам, а юд е боец, воин. Утаспиос е име на Тракийският конник, който често е представян като боец. Можем да заключим, че Утис означава боецът. Със същата семантика са нашите лични имена Бойо, Войно, Стрез.

 

Вариант на частицата гури ( в утигури) е гери*, която срещаме в документираните четири века по-рано тракийски етноними пурогери, другери, келегери, дигери- [5] IV-xi-40-41, а също и в тракийския топоним Ролигер ( Орол герпотомък на орела) стр.108.  Утигури се превежда като племе на бойците. С подобна сематика са етнонимите боибойците, гаесатикопиеносците.

 

Както виждате няма нищо сложно, съществуват достатъчно данни, от които можем да разберем значението на българското племенно име утигури. Още преди около четиридесет години К. Влахов публикува данни римските военни дипломи, поне от тогава името Утис е известно на учените ни. Тракийският теоним Утаспиос е познат от преди този период, а за Прокопиевото отъждествяванене на утигури с кимерии – тракийски народ споменава проф. Ценов през 1937 година... Повече от странно е, че нашите учени не са успели да анализират наличната информация, но това не е направено. Напротив, създадени бяха заблуждения, насила се създаваха връзки с тюрко-алтайските народи, траките трябваше да останат мъртви и изчезнали от историята.

 

Как обаче ще унищожиш тези, които бяха първите благородници, как ще заличиш народ, който е оставил своите следи на три континента и е дал императори на Рим! Наследниците на траките са все още живи! Да, обеднели, пообъркани, но носещи кръвта на дедите си. Ако враговете ни не бяха сигурни, че потомците на Орфей- българите могат да се пробудят отново, нямаше да се хвърлят толкова усилия и средства за опорочаването на нашата история. Тракия обаче винаги е възкръсвала, нито Рим, нито гърците, нито подтисничеството на турците заличиха духът на българина. Доказаха го нашите бойци при Одрин, Дойран и Сливница. Когато се измъкнат от съня синовете на Арес показват кои са истинските чеда на бога на войната! Ние сме народ, на който Бог е пращал много будители и продължава да праща. Един водач е важен за народа си, но и самият народ трябва да е готов да следва своя водач. Не случайно е казано – Когато ученикът е готов учителят ще се появи. Затова нека се готвим за момента, в който името българин ще се произнася с възхищение и почитание. Нека обърнем лицето си към истинската ни същност, а не към натрапените ни качества. Истинският българин е силен, добър и справедлив.

Българи, вие сте потомци на благородници, дръжте се като такива!

 

 

 

 

Използвана литература и пояснения:

 

1. Procopius, History of the Wars, Harvard University Press, London, 1919;

2.Б.Симеонов, Прабългарска Ономастика, Българско Историческо Наследство, Пловдив, 2008

3.В.Бешевлиев, Първобългарите, История Бит и Култура, Българско Историческо Наследство, Пловдив, 2008

4.S. Frejanic,VETERANS OF THE PRAETORIAN GUARD IN THE CENTRAL BALKAN PROVINCES, Zbornik Matice srpske za klasične studije,

2009, br. 11, str. 107-121;

5. Pliny, Natural History, Harvard University Press, London, 1942;

 

 

*Вариацията Е-У в гери и гури ( пурогери – утигури) се среща до днес в езика ни:

тепам-тупам, лепвам – лупвам...

 




Гласувай:
104



1. sparotok - културен тон
07.11.2010 15:19
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.
Предварително благодаря!

цитирай
2. sparotok - кирилица
07.11.2010 15:21
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

цитирай
3. bowman - Ако ...
07.11.2010 15:50
Една лъжа бъде ли повтаряна с векове, мнозина от тези които я повтарят другиму днес вярват в нея . С това не можеш да се пребориш с пристрастия ,а само с факти много от които бяха погребвани и след повторното им откриване . От публикациите ти научих повече за родната история по сегашните български земи от колкото ми бе позволено някога въпреки интереса на мнозина. Надявам се да дойде ден това да остане в миналото.
цитирай
4. aqualia - Силен,добър и справедлив е истинският българин!
07.11.2010 16:03
Силен,добър и справедлив е истинският българин!
Нека е така винаги,Спароток!
Ти изправяш приведените ни души!
Благодаря!
цитирай
5. balkanec - Убедително
07.11.2010 16:23
Дори само сведението на Прокопий, че утигурите са старите кимерийци е достатъчно само по себе си.
И показва колко едностранчиво разглежда нещата Златарската школа и как си изсмуква от пръстите тюркски произход.
цитирай
6. sparotok - лъжи
07.11.2010 17:08
bowman написа:
Една лъжа бъде ли повтаряна с векове, мнозина от тези които я повтарят другиму днес вярват в нея . С това не можеш да се пребориш с пристрастия ,а само с факти много от които бяха погребвани и след повторното им откриване . От публикациите ти научих повече за родната история по сегашните български земи от колкото ми бе позволено някога въпреки интереса на мнозина. Надявам се да дойде ден това да остане в миналото.


Да, лъжите в миналото бяха много, но лошото е, че сега се появява ново поколение "изследователи", които мътят водата.
Да се надяваме, че сънародниците ни ще следват логиката, а и гласът на сърцето си.
цитирай
7. sparotok - българи
07.11.2010 17:09
aqualia написа:
Силен,добър и справедлив е истинският българин!
Нека е така винаги,Спароток!
Ти изправяш приведените ни души!
Благодаря!


Благодаря ти и аз!
Намерим ли истинаската си същност ще получим и съдбата, която заслужаваме.
цитирай
8. sparotok - кимерии
07.11.2010 17:10
balkanec написа:
Дори само сведението на Прокопий, че утигурите са старите кимерийци е достатъчно само по себе си.
И показва колко едностранчиво разглежда нещата Златарската школа и как си изсмуква от пръстите тюркски произход.


Верно е това, което казваш. Истината за кимерийците обаче е обърквала много планове и затова бяха създадени заблудите.
цитирай
9. breeze - Приликите ни с траките са поразяващи!
07.11.2010 17:30
Защото това са дедите ни. Имената и духът им са сред нас!
цитирай
10. анонимен - Санда
07.11.2010 17:41
Че то има жени в България с такова име. А наставката "ри", на утигури, ако си е от старото време, то и днес казваме майстори, рибари и т.н.

читател
цитирай
11. анонимен - obicham tozi blog.
07.11.2010 18:01
vsichko v nego mi dopada.potvurjdava moite nepodplateni s nishto tvurdenia pred men samata i tesnia krug priiateli s koito sum mogla d agi spodelia.ne sum gi ubedila v pravotata na tvurdeniata si zashtoto niamah dokaatelstva.te otdavna ne dishat vuduha nad bulgarskite zemi,no dano tehnite detsa te chetat i se ubediat che ne sme zavoevateli a emigranti koito se vrustat v starata si rodina i pomagat na ostanalite si bratia i sestri da si otvouvat otnetite zemi.triabva da se poznavame za da ne sme chujdopoklonnitsi na vsiak merska stupka ij proresivna a podmolno durpashta v kalta
цитирай
12. анонимен - Булгардаг
07.11.2010 18:50
Абе мъжки за какви учени говорш , всичко е лъжа и измама . Некадърни рускохазарски галфони фалшифицирали и унищожили историята ни . Българската Академия На Неуките , БАН, да сме на ясно за кои става дума
цитирай
13. liliyanaandreeva - Само искам да помоля да игнорирате индо-иранската версия за произхода на ...
07.11.2010 18:57
европите и в частност българите...
цитирай
14. анонимен - БЪЛГАРКА
07.11.2010 19:32
Впечатлена съм от Вашата статия!Нека да съхраним българските ценности, българският език и история. Това е особено необходимо, за да ни има навеки като нация и Родина. Да пребъде България!
цитирай
15. анонимен - BUSH
07.11.2010 19:42
Ами този Утис трябва наистина да е бил голям юнак! Защитавал яростно тракийската земя от римляните,като същевременно е бил на военна служба при тях!Прилича ми малко на българските рейнджъри в Афганистан,защитаващи световната демокрация т.е. усвояването на минералните ресурси на туземците и укрепване на националната сигурност на БГ като резултат.Дълбоко в душата си винаги съм се възхищавал от чистотата,силата и морала на траките.Жена ми е също тракийка.Не ми разваляй мнението за тази древна цивилизация!
цитирай
16. анонимен - 14. анонимен
07.11.2010 19:47
Ще ни има, ще ни има като нация, да! И като етнос ще ни има! И ценностите ще съхраним, до петаче, пардон, до цент. И българскияТ език, и него, да!
цитирай
17. анонимен - BUSH
07.11.2010 19:56
Хубаво го казваш за Одрин,Дойран и Сливница,но дано не ни се налагат подобни изпитания,защото резултатът ще е друг.Армия няма! И затова не са виновни комунистите,изопачили тракийската история заедно с Русия, ами тези, които приведоха армията по натовски стандарт! Малко по-различен от натовския стандарт за Гърция и Турция,но все пак натовски.
цитирай
18. анонимен - 17. анонимен - BUSH
07.11.2010 20:09
Приятелче мило, защо се вреш там, дето не ти е работа? Тъкмо ти четох едно коментарче при Сарадива, че Русия единствена милеела за нас, та затова сме били съществували още като държава. Русия милее не за нас, а за интересите си - за това ни има. Защото ако тук не е България, ще е я Турция, я Гърция, я Румъния, а това би означавало край на руските ламтежи за завладяване на Босфора. Относно войската. В материалните войни няма значение дали имаш един войник или един милион войника, защото начините на водене на бой се промениха тотално, промениха се и оръжията, и тактиката, и всичко. Мина времето на пуцаниците, войните вече са почти изцяло на духовно ниво. Само ей такива слепци като тебе не могат да видят накъде върви целият свят и някъде се опитват да ни дръпнат (или по-скоро да ни върнат) хора като Павел.
цитирай
19. анонимен - Мисля че тук целта не е политиката, която само би попречила на делото.
07.11.2010 20:34
Целта не е и завладяване, а намиране на мястото на една забравена цивилизация и нейните наследници. Това може само да обогати новият свят.
И "филма" ще бъде интересен.:)

Бриз
цитирай
20. zelas - Как стигаме до извода, че утигурите ...
07.11.2010 20:35
Как стигаме до извода, че утигурите въобще са българи?

Защото на мен "методологиката" на Златарски ми изглежда като чиста проба нагаждане.

Той анализира съобщението в сирийската хроника (555 г.) на Псевдо-Захарий Ритор, където има изброени „13 хунски народа”. Между тях липсва „утиг” (утигурите), но затова пък е посочен народ „бургар” (българи). Златарски прави извод, че „утиг” на гръкоезичните византийски историци, съответства на „бургар” на сирийският византийски автор от 555 година, известен като Псевдо-Захарий Ритор.
цитирай
21. ivesa - sparotok,аз и сега си произнасям с възхищение името българско,
07.11.2010 20:38
но за присадените ни негативни национални качества съм напълно съгласна с теб.Мразя некомпетентните коментари за България и българите.Не понасям да се обобщават разни негативни групови или личностни прояви като национални.Поздрави!:)
цитирай
22. vmir - Поздрав за Спароток с холивудски поглед към нашето момче кимерийче – Конан.
07.11.2010 20:40

http://www.youtube.com/watch?v=txitDIyxFAk&feature=related

Колкото и неточности да носи холивудската интерпретация, пак ми изглежда по-правдоподобна от татарската визия, която някои щедро са ни отредили.
цитирай
23. анонимен - BUSH
07.11.2010 20:45
анонимен написа:
Приятелче мило, защо се вреш там, дето не ти е работа? Тъкмо ти четох едно коментарче при Сарадива, че Русия единствена милеела за нас, та затова сме били съществували още като държава. Русия милее не за нас, а за интересите си - за това ни има. Защото ако тук не е България, ще е я Турция, я Гърция, я Румъния, а това би означавало край на руските ламтежи за завладяване на Босфора. Относно войската. В материалните войни няма значение дали имаш един войник или един милион войника, защото начините на водене на бой се промениха тотално, промениха се и оръжията, и тактиката, и всичко. Мина времето на пуцаниците, войните вече са почти изцяло на духовно ниво. Само ей такива слепци като тебе не могат да видят накъде върви целият свят и някъде се опитват да ни дръпнат (или по-скоро да ни върнат) хора като Павел.

---Приятелче и вреш не се много връзват.Спести си епитетите.Работата ми е тук, където се обсъжда България.Аз също съм българин и то от добрите.Това, което казвам е истина,затова го казвам.Русия е единствената реална сила в света, за която е ценна целостта на България.България не може да се защити,защото както казах няма с какво.Духовност в БГ също почти тотално липсва.С една дума, България да я духнеш ще падне.Ако не можем да помогнем, не трябва да пречим.Не е време за пренаписване историята на Европа сега когато не е сигурно дали България има бъдеще.Мойте коментари като не ги харесваш, ги прескачай.(разбира се ако спароток не реши да ги спре.Чувам много неудобни за него коментари не виждат бял свят.И мои е спирал.)
цитирай
24. hristo27 - Успешна седмица!
07.11.2010 20:48
Отново постинг на ниво!
цитирай
25. mglena - Sparotok,
07.11.2010 20:57
след като си синтезирал толкова много информация за българите, би ли посочил някои източници за данъците, с които са били обложени българите през вековете? Четох нещо наскоро, че при цар Петър данъците били в размер на 1 яйце и 1 лъжица мед. След около 1 век, към 1027г. данъците се повишили до 1 крина жито и 1 стомна вино?
цитирай
26. balkanec - Как стигаме до извода, че утигурите ...
07.11.2010 21:25
zelas написа:
Как стигаме до извода, че утигурите въобще са българи?

Защото на мен "методологиката" на Златарски ми изглежда като чиста проба нагаждане.

Той анализира съобщението в сирийската хроника (555 г.) на Псевдо-Захарий Ритор, където има изброени „13 хунски народа”. Между тях липсва „утиг” (утигурите), но затова пък е посочен народ „бургар” (българи). Златарски прави извод, че „утиг” на гръкоезичните византийски историци, съответства на „бургар” на сирийският византийски автор от 555 година, известен като Псевдо-Захарий Ритор.


Добър въпрос. Всичко, казано от Златарската школа трябва да се проверява, понеже тя е поначало фалшификаторска.

Обаче за връзката кимерийци - българи данни има нали?
цитирай
27. balkanec - Стопанската история се крие грижливо
07.11.2010 21:33
mglena написа:
след като си синтезирал толкова много информация за българите, би ли посочил някои източници за данъците, с които са били обложени българите през вековете? Четох нещо наскоро, че при цар Петър данъците били в размер на 1 яйце и 1 лъжица мед. След около 1 век, към 1027г. данъците се повишили до 1 крина жито и 1 стомна вино?



Не е по темата, но...
Данните не се изнасят - и не се сравняват - по много причини, защото дори под турско робство данъците са били много по-поносими от "демократичните" сега. Българите и тогава са били по-заможни. Западняците - според които днес ни превъзпитават - винаги са били крепостни, откакто се помнят до ден днешен. Понеже народите се делят на собственици и крепостни...
Петър Добрев трябваше да отговори на тези въпроси, понеже това му е специалността - стопанската история - обаче той е зает да си търси корените в Хиндукуш и на Хималаите...
Някои неща са тук:

http://balkanec.wordpress.com/2009/06/25/%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D1%8F%D1%86%D0%B8-%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D1%8F/
цитирай
28. анонимен - от трибал
07.11.2010 21:36
моля ти се бе човек, извинявай че ти напомням, но провери и през коптския / или някой от диалектите му/ език каво значи утигур, както и котраггури и уоногондури, дай и от там превод както си дал и през санскрит. наскоро четох, че коптите вече гонели над 10 мильона само в Египет, така че не са за подценяване в такива изследвания.
цитирай
29. sparotok - данъци
07.11.2010 21:40
mglena написа:
след като си синтезирал толкова много информация за българите, би ли посочил някои източници за данъците, с които са били обложени българите през вековете? Четох нещо наскоро, че при цар Петър данъците били в размер на 1 яйце и 1 лъжица мед. След около 1 век, към 1027г. данъците се повишили до 1 крина жито и 1 стомна вино?


За съжаление не разполагам с такива данни, но трябва да имате предвид това, че структурата на обществото е била друга, а това не позволява да се направи ясна преценка за съотношението на данъците през различни векове.

Повишението на данъците в посоченият от вас период може да се дължи на това, че България тогава се намира под гръцка власт.

цитирай
30. sparotok - коптски
07.11.2010 21:52
анонимен написа:
моля ти се бе човек, извинявай че ти напомням, но провери и през коптския / или някой от диалектите му/ език каво значи утигур, както и котраггури и уоногондури, дай и от там превод както си дал и през санскрит. наскоро четох, че коптите вече гонели над 10 мильона само в Египет, така че не са за подценяване в такива изследвания.


Мисля, че вече споменавах, имам само елементарни знания по староегипетски, а коптския де факто си е доста различен.
цитирай
31. sparotok - благодаря
07.11.2010 21:55
hristo27 написа:
Отново постинг на ниво!


Благодаря ти!

Надявам се идната седмица да пусеш отново нещо весело в блога си, смехът разтоварва истински...
цитирай
32. sparotok - българи
07.11.2010 22:00
анонимен написа:
анонимен написа:
Приятелче мило, защо се вреш там, дето не ти е работа? Тъкмо ти четох едно коментарче при Сарадива, че Русия единствена милеела за нас, та затова сме били съществували още като държава. Русия милее не за нас, а за интересите си - за това ни има. Защото ако тук не е България, ще е я Турция, я Гърция, я Румъния, а това би означавало край на руските ламтежи за завладяване на Босфора. Относно войската. В материалните войни няма значение дали имаш един войник или един милион войника, защото начините на водене на бой се промениха тотално, промениха се и оръжията, и тактиката, и всичко. Мина времето на пуцаниците, войните вече са почти изцяло на духовно ниво. Само ей такива слепци като тебе не могат да видят накъде върви целият свят и някъде се опитват да ни дръпнат (или по-скоро да ни върнат) хора като Павел.

---Приятелче и вреш не се много връзват.Спести си епитетите.Работата ми е тук, където се обсъжда България.Аз също съм българин и то от добрите.Това, което казвам е истина,затова го казвам.Русия е единствената реална сила в света, за която е ценна целостта на България.България не може да се защити,защото както казах няма с какво.Духовност в БГ също почти тотално липсва.С една дума, България да я духнеш ще падне.Ако не можем да помогнем, не трябва да пречим.Не е време за пренаписване историята на Европа сега когато не е сигурно дали България има бъдеще.Мойте коментари като не ги харесваш, ги прескачай.(разбира се ако спароток не реши да ги спре.Чувам много неудобни за него коментари не виждат бял свят.И мои е спирал.)


Българите ще се оправят когато потавят България над всичко. Не Русия, не САЩ, не Германия, или други чужди държави.

Прекалено дълго превивахме врат като слабаци, как тогава да ни уважават?

Разбери ме правилно, аз съм за добри и приятелски отношения с всички съседи, а също и с Русия, Германия, САЩ, но ние трябва да се научим да се държим достойно, а не като плахи слуги...такива никой не обича...
цитирай
33. sparotok - Конан
07.11.2010 22:03
vmir написа:

http://www.youtube.com/watch?v=txitDIyxFAk&feature=related

Колкото и неточности да носи холивудската интерпретация, пак ми изглежда по-правдоподобна от татарската визия, която някои щедро са ни отредили.


Ако става дума за Конан варварина....е, той няма нищо общо с кимерийската история, но пък си прав, поне лицето му е европейско:)
цитирай
34. sparotok - само так
07.11.2010 22:26
ivesa написа:
но за присадените ни негативни национални качества съм напълно съгласна с теб.Мразя некомпетентните коментари за България и българите.Не понасям да се обобщават разни негативни групови или личностни прояви като национални.Поздрави!:)


Само така, трябва да се гордеем с името си, но и да се държим куртурно и достойно както се полага на истински българи!
цитирай
35. sparotok - Златарски
07.11.2010 22:30
zelas написа:
Как стигаме до извода, че утигурите въобще са българи?

Защото на мен "методологиката" на Златарски ми изглежда като чиста проба нагаждане.

Той анализира съобщението в сирийската хроника (555 г.) на Псевдо-Захарий Ритор, където има изброени „13 хунски народа”. Между тях липсва „утиг” (утигурите), но затова пък е посочен народ „бургар” (българи). Златарски прави извод, че „утиг” на гръкоезичните византийски историци, съответства на „бургар” на сирийският византийски автор от 555 година, известен като Псевдо-Захарий Ритор.


Златарски е знаел много добре, че утигурите са наричани кимерии. Трябвало е само да направи сравнения с езика и материалната култура.

Старите българи са известни със защитните си земни валове, но първият такъв вал е приписан на кимерийците ( от Херодот).

Археолозите ни знаят много добре, че лъковете и върховете на стрелите на кимерийците са като тези на старите българи, но са премълчали този факт.

Знаело се е, че кимерийската бойна брадва е идентична на старобългарската, но по този въпрос нищо не е казано...
цитирай
36. sparotok - войни
07.11.2010 22:33
анонимен написа:
Хубаво го казваш за Одрин,Дойран и Сливница,но дано не ни се налагат подобни изпитания,защото резултатът ще е друг.Армия няма! И затова не са виновни комунистите,изопачили тракийската история заедно с Русия, ами тези, които приведоха армията по натовски стандарт! Малко по-различен от натовския стандарт за Гърция и Турция,но все пак натовски.


Ние българите умеем да печелим битки, но все губим войните заради недалновидните си държавници. Сега трябва да се научим да печелим на дипломатическата маса, за да няма повече плачещи майки и сираци.
цитирай
37. sparotok - чети внимателно
07.11.2010 22:37
анонимен написа:
Ами този Утис трябва наистина да е бил голям юнак! Защитавал яростно тракийската земя от римляните,като същевременно е бил на военна служба при тях!Прилича ми малко на българските рейнджъри в Афганистан,защитаващи световната демокрация т.е. усвояването на минералните ресурси на туземците и укрепване на националната сигурност на БГ като резултат.Дълбоко в душата си винаги съм се възхищавал от чистотата,силата и морала на траките.Жена ми е също тракийка.Не ми разваляй мнението за тази древна цивилизация!


Чети внимателно! Утис е живял през 3-ти век, утигурите се сражават срещу римските легиони през 6-ти век...разбираш ли разликата.

През различните периоди българите са били в различни отношения с Рим, понякога съюзници, понякога противници. Зависело е от това, кой е седял на римския престол е какво е било отношението му към народа на Тракия.
цитирай
38. sparotok - Блъгари
07.11.2010 22:50
анонимен написа:
Впечатлена съм от Вашата статия!Нека да съхраним българските ценности, българският език и история. Това е особено необходимо, за да ни има навеки като нация и Родина. Да пребъде България!


България наистина ще пребъдне!
цитирай
39. анонимен - Щапаров Младши:
07.11.2010 22:52
Съжалявам,че открих този блог едва през месец юли тази година,а не по-рано,но пак ще впрегна "Ангеловия анализ" в помощ на Спароток. В него се доказва родословието на това народностно име по следния начин:
Утигури= Ути гури/Ути хора/= Ути/Юти/, Ати/Анти,с носовка/, Аси/Ази-оттам е името на континента Азия/, Узи/Усуни,Узуни,Асини/, Ванти/Ганти/,т.е.-Генти/Гети,без носовката/, Венти/Венети,Ванади,Вананди и т.н.=Ванандови Българи/,
Ави/Авиите от Илиадата/, Сави/Хората на бога Сава/= Йови/Хората на Юве,т.е.-
на Йова,на Юпитер/, Бови/Божи,Боги,Болги/= Божиите хора, Кути/Кутии,Гетии=
Гети,Хети,Кети/, и т.н. Това е само част от родословното дърво на тази група Трако-Български народи. А Кимери= Готари/Богари/, което съвпада със сведението на Прокопий,че Утигурите и Кимерите са един и същ народ.
Тракийско е и Утигурското лично име Сандил/Сандилх/=Сандал/Садал,без носовката/=Садала/име на Тракийски цар от III-II в.пр.Хр./,а Сандилх=Сандилк
/Сандик,Сондок=Сондоке,багатур при Княз Борис "Първи"/, Синдел/Синдер,
Сидер,без носовката=наше име/,Бисер/наше име/,Сотир,Бекир,Петер,Дитер,и
т.н.,и навлизаме в голямото "Именно"семантично гнездо. Самото кимерийско име Санда не е нищо друго,освен Българското име Санде/Сандо,Санда и т.н./=
Саншо/Сашо-без носовката/,асоциирано по-късно към "гръко-християнското" име Александър. Ето как с помощта на "Анализа" разкриваме тайните на древна България.
цитирай
40. sparotok - ?
07.11.2010 22:52
liliyanaandreeva написа:
европите и в частност българите...


Опасявам се, че не разбирам добре коментара ви, за какви европи става дума, кой им приписва индо-ирански корени?
цитирай
41. sparotok - Българи
07.11.2010 22:55
анонимен написа:
vsichko v nego mi dopada.potvurjdava moite nepodplateni s nishto tvurdenia pred men samata i tesnia krug priiateli s koito sum mogla d agi spodelia.ne sum gi ubedila v pravotata na tvurdeniata si zashtoto niamah dokaatelstva.te otdavna ne dishat vuduha nad bulgarskite zemi,no dano tehnite detsa te chetat i se ubediat che ne sme zavoevateli a emigranti koito se vrustat v starata si rodina i pomagat na ostanalite si bratia i sestri da si otvouvat otnetite zemi.triabva da se poznavame za da ne sme chujdopoklonnitsi na vsiak merska stupka ij proresivna a podmolno durpashta v kalta


В България нашественици са били само перси, римляни, гърци и турци...Ние обитаваме Родината си от хиляди години.
цитирай
42. sparotok - Санда
07.11.2010 22:59
анонимен написа:
Че то има жени в България с такова име. А наставката "ри", на утигури, ако си е от старото време, то и днес казваме майстори, рибари и т.н.

читател


Според нашите учени имената Сандо и Санда били съкратена форма на Александър и Александра, но господата пропускат да споменат, че хетите пишат за Алаксандуш ( Александър) и за Шанташ ( Санда), т.е. не става дума за варианти на едно, а за две напълно различни имена.
цитирай
43. sparotok - така е
07.11.2010 23:00
breeze написа:
Защото това са дедите ни. Имената и духът им са сред нас!


Така е, времето е променило много, но не е заличило истината.
цитирай
44. анонимен - Стил на писане
07.11.2010 23:03
Драги спароток, следя и съм прочел всичките ви статии в блог.бг. Подкрепям абсолютнио идеята за траките като наши предшественици.Не съм историк а само любител на историята (истинската. Занимавал съм се с академична наука включително в западна Европа.Ако може да приемете един съвет, важно е за българските читатели, предполагайки че доста от тях няма да бъдат запознати с този вид история на такова ниво освен руските т.е. БАН учебници.Един мой професор , преподавател винаги ми казваше, когато пишеш винаги гледай да е fool proof, тези които разбират пак ще питат провокиращи въпроси тези които не разбират още повече.Така че мисълта ми е пояснявайте фактите които споменавате, например( ако не е бил Велизарий днес историята щеше да изглежда съвсем различно).Не се заяждам, просто имам чувството че за да има ефект в България трябва да има по малко полемика и повече факти и доказателства.В последните 60 години мисленето ни беше изкривено с полемика, мисля че ние трябва да го променим с необорими факти.Поздрави и продължавайте в същия дух, не са много хората като вас, но мога да кажа със сигурност имате много почитатели.
цитирай
45. sparotok - ИЗВИНЕНИЯ
07.11.2010 23:14
анонимен написа:
Драги спароток, следя и съм прочел всичките ви статии в блог.бг. Подкрепям абсолютнио идеята за траките като наши предшественици.Не съм историк а само любител на историята (истинската. Занимавал съм се с академична наука включително в западна Европа.Ако може да приемете един съвет, важно е за българските читатели, предполагайки че доста от тях няма да бъдат запознати с този вид история на такова ниво освен руските т.е. БАН учебници.Един мой професор , преподавател винаги ми казваше, когато пишеш винаги гледай да е fool proof, тези които разбират пак ще питат провокиращи въпроси тези които не разбират още повече.Така че мисълта ми е пояснявайте фактите които споменавате, например( ако не е бил Велизарий днес историята щеше да изглежда съвсем различно).Не се заяждам, просто имам чувството че за да има ефект в България трябва да има по малко полемика и повече факти и доказателства.В последните 60 години мисленето ни беше изкривено с полемика, мисля че ние трябва да го променим с необорими факти.Поздрави и продължавайте в същия дух, не са много хората като вас, но мога да кажа със сигурност имате много почитатели.


Поднасям на вас и всички свои читатели искрените си извинения за някои неясноти в постингите ми!

Повярвайте, трудно е да се пише българска история защото много факти и понятия са жестоко опорочени от безсъвестни личности.

Понякога едно обяснение може да доведе до объркване. Ако обясня кой е Велизарий и защо се е сражавал с утигурите трябва до обясня и кой е Юстиниан и какви са последиците от неговата политика. Това води неминуемо до Константин Велики и Урфил ( Вулфила), Библия Бесика и произходът на готите. Получава се една дълга верига от събития, която ще стане неразбираема, ако бъде поднесена наведнъж...Понякога трябва да се избере по-малкото зло, т.е. да се пропусне едно обяснение.
цитирай
46. анонимен - BUSH до 32 sparotok
07.11.2010 23:19
Не си много убедителен.Не се създават приятелства като се отнасяме враждебно към другите.Нищо положително не съм чул от теб по отношение на Русия напр.Ти и твоите съмишленици(не казвам талибани!) се изказвате негативно по отношение на азиатската варварска култура на руснаците ,като успокоявате БГ- народа,че всъщност ние нямаме нищо общо с тях.Гърците са пък обект на непрекъснати твои нападки за това,че са ни окрали културата и че нагло живеят на наши земи.От друга страна не съм чул от теб и намек за чуждите военни бази у нас и арогантното поведение на американския посланик.България над всичко,но като ще е не на Русия,ще е не и на САЩ!
цитирай
47. sparotok - враждебност ?
07.11.2010 23:29
анонимен написа:
Не си много убедителен.Не се създават приятелства като се отнасяме враждебно към другите.Нищо положително не съм чул от теб по отношение на Русия напр.Ти и твоите съмишленици(не казвам талибани!) се изказвате негативно по отношение на азиатската варварска култура на руснаците ,като успокоявате БГ- народа,че всъщност ние нямаме нищо общо с тях.Гърците са пък обект на непрекъснати твои нападки за това,че са ни окрали културата и че нагло живеят на наши земи.От друга страна не съм чул от теб и намек за чуждите военни бази у нас и арогантното поведение на американския посланик.България над всичко,но като ще е не на Русия,ще е не и на САЩ!


Не е почтено да ми приписваш неща, които не съм казвал!

Не съм отговорен за поведението на някои "съмишленици", а само за своите думи, тъй както ти си отговорен за своите.

Аз пиша за миналото ни, а не за настоящето, което можеш да разбереш само, ако познаваш миналото.
Между другото коментирал съм издигането на паметник на американските летци в София като едно неуместно деяние, виж в блога на Манол Глишев.

А ти Буш, щом си такъв родолюбец защо се криеш в анонимността, а не се регистрираш в блога и започнеш да критикуваш американците открито ?

С чужди ръце се вадят по-лесно кестени от огъня, нали:)
цитирай
48. get - Земно-насипният вал на Перекопският провлак има ли ... ?
07.11.2010 23:49
sparotok написа:
zelas написа:
Как стигаме до извода, че утигурите въобще са българи?

Защото на мен "методологиката" на Златарски ми изглежда като чиста проба нагаждане.

Той анализира съобщението в сирийската хроника (555 г.) на Псевдо-Захарий Ритор, където има изброени „13 хунски народа”. Между тях липсва „утиг” (утигурите), но затова пък е посочен народ „бургар” (българи). Златарски прави извод, че „утиг” на гръкоезичните византийски историци, съответства на „бургар” на сирийският византийски автор от 555 година, известен като Псевдо-Захарий Ритор.


Златарски е знаел много добре, че утигурите са наричани кимерии. Трябвало е само да направи сравнения с езика и материалната култура.

Старите българи са известни със защитните си земни валове, но първият такъв вал е приписан на кимерийците ( от Херодот).

Археолозите ни знаят много добре, че лъковете и върховете на стрелите на кимерийците са като тези на старите българи, но са премълчали този факт.

Знаело се е, че кимерийската бойна брадва е идентична на старобългарската, но по този въпрос нищо не е казано...


Уважаеми Спараток поздравление за новата статия !

Имам въпрос относно това: "Старите българи са известни със защитните си земни валове...". Можем ли към тях да отнесем, конструктивно подобният вал, на перекопският провлак, виж: http://en.academic.ru/pictures/enwiki/73/Isthmus_of_Perekop_map.png - (карта на същият) и илюстрацията, виж:http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/9843575.jpg - (в някои източници го датират от ІV-ІІІ в.в. пр.н.е.)

Какво ти е мнението може ли да има родственост м/у (Cimmerians, Tauri, Scythotauri) казано на разбираем български - Кимерийци, Таври и Скитотаври ?
Още веднъж изказвам, моето уважение, за трудът ти !
цитирай
49. zelas - Златарски е знаел много добре, че ...
07.11.2010 23:49
sparotok написа:
Златарски е знаел много добре, че утигурите са наричани кимерии. Трябвало е само да направи сравнения с езика и материалната култура.

Старите българи са известни със защитните си земни валове, но първият такъв вал е приписан на кимерийците ( от Херодот).

Археолозите ни знаят много добре, че лъковете и върховете на стрелите на кимерийците са като тези на старите българи, но са премълчали този факт.

Знаело се е, че кимерийската бойна брадва е идентична на старобългарската, но по този въпрос нищо не е казано...


Благодаря. Ами значи трябва да напишеш една специална статия (ако вече няма такава).
цитирай
50. sparotok - до Гет
08.11.2010 00:19
Не мога да коментирам валовете. От снимка не мога да си направя изводи, трябва да се види на място, или да се изследват докладите на археолозите.

Питаш дали има връзка между Кимерийци, Таври и Скитотаври...Данните са прекалено малко, Херодот разказва за таврите, че имали своя богиня, на която принасяли човешки жертви, имали и култ към главата на враговете, но Бащата на историята не казва дали таврите са скитски народ.

След време не е изключено този страннен народ да се е смесил със скитски племена и да е приел скитски език и култура...
цитирай
51. анонимен - Всички сме татари. Пускайте Велика Албания да граби и да ни владее.
08.11.2010 00:30
Всички сме жълтурки с дръпбати очички и прави конски опашки, ядеме конско месо, имаме по 20 мъже и спиме в юрти

Да се радват пропагандистите-ревизионисти от НАТО
цитирай
52. анонимен - уточнение
08.11.2010 01:46
Много от пишещите в постинга говорят за нашите недоброжелатели. От написаното, от определени автори,разбирам, че това е Русия. Кои са другите наши недоброжелатели? Англия, Германия, Австрия, Франция, Италия, Холандия, Швейцария? Англичаните говорят за нас или само лошо или нищо. Това е от доброжелателство? Какво ли сме им направили в предишните векове, те си знаят (а и не само те). Някои наши лакеи считат като лош показател, ако не знаете или не говорите английски език. Дори се учудват, че някои хора работят на компютрите си на кирилица и български език. Явно Джон Атанасов няма български корен.Стигна се до там, че същто такива истински българи промениха регистрационните номера на автомобилите в нашата страна, за да ни разбирали в Европа? Това значи, че не сме европейци, а объркването с разчитането на номерата голямо. Умните европейци не могат да научат дори един славянски език? А ние сме били зад желязната завеса, според Чърчил. Ако не уважаваме себе си, никой няма да ни уважава. И до сега, когато се говори за цивилизация от страна на западни автори се визират техните страни, в един малък времеви период, предполагам, не поради непознаване на фактите, а поради налагане на цензура, всеки защитава интересите си. Изглежда, ние се отнасяме със съчуствие към другите, но не мислим за нашият народ и нашата държавност. Никой не обяснява на обикновеният българин, че Германия е съставна страна, състои се от отделни съюзни области, всеки от които е отделна държава.Същото се отнася за Великобритания, която незнайно защо се счита само за Англия от някои наши сънародници, Испания, Франция. Обединени са на основата на военни съображения през изминалите векове. Би трябвало също да се каже откровено от кого и защо?
цитирай
53. vmir - 33. sparotok - Конан
08.11.2010 05:05
sparotok написа:
vmir написа:

http://www.youtube.com/watch?v=txitDIyxFAk&feature=related

Колкото и неточности да носи холивудската интерпретация, пак ми изглежда по-правдоподобна от татарската визия, която някои щедро са ни отредили.


Ако става дума за Конан варварина....е, той няма нищо общо с кимерийската история, но пък си прав, поне лицето му е европейско:)


Е, хайде, не се засягай, че в Холивуд не са си направили труда да направят исторически достоверен филм, то да не би 300, Троя и прочие да са такива? Конан си има и леко поазиатчен филмов образ, но както там, така и във версията с Шварценегер, монголоидите са онези, с които той се бие.

Интересното за мен е, че Конан по сценарий е КИМЕРИЕЦ и за да го представят като достолепен и непобедим войн, значи това понятие им се е сторило подходящо за такива асоциации. Да не би гърците да имат нещо против холивудската интерпретация на битката при Термопилите, въпреки, че оскъдните сведения за нея дават немалки основания за възражения против филма, ето виж и не се сърди на лаиците, които намират в историята още един повод за забавление и поглеждане към желаното човешко поведение в критични ситуации:
http://www.youtube.com/watch?v=X8TNCRzkvug
p.s. Мен лично ме радва факта, че Конан е кимериец, а не спартанец, недай Боже, атинянин.
цитирай
54. vmir - 46. до BUSH
08.11.2010 05:32
анонимен написа:
... като ще е не на Русия,ще е не и на САЩ!


Абе, това да не ти е детската градина, че да искаш само майка си и никоя друга.

Радвай се, че отношението у нас към такива явни чужди зависимости е толерантно. България ще си избира съюзниците според политиката и ценностите, към които се придържа, а ти като не можеш без Русия, какво търсиш в България изобщо? Ходи си в Русия там да те научат на капитализъм и демокрация, аз предпочитам да ме учат американци, а не руснаци, които тепърва се учат от американците, и се учат много по-усърдно от нас, защото мекеретата у нас искат повече от всичко друго да изостанем дотолкова, че Русия да ни е посредника със Запада, чрез безценното посредничество на мекеретата.
цитирай
55. veninski - Поздрави от Родопите, приятелю!
08.11.2010 06:16
Поздрави от Родопите, приятелю!
цитирай
56. анонимен - Българската история не се нуждае от опростяване.
08.11.2010 08:40
Господин Спароток, ако не се опирахте само на старогръцки източници, щяхте да разберете, че ГУРИ е от далекоизточен произход и пасва напълно на значението УЧИТЕЛ. ОНОГУРИ наименованието идва от областа ОНОГУРИЯ, източно от Каспийско море. Щото според Вас ГУРИ = ГЕРИ. Спокойно може да се продължи по същия път и стане = ГЪРИ = ГЪРЦИ. Първо трябва да се опирате на точната дума и нейното правилно значение, а не да се пригаждат сходни думи. Незная защо се мъчите да ни отделите от Русите, но ще Ви кажа, че най-новите Руски историци търсят своя произход от ... дъното на Черно море, тоест отпреди Черноморския потоп. Излиза от същите тези Кимери. Да не излезе, че сме по-братя според Вашата хипотеза, отколкото според Далекоизточната. Според Далекоизточната, БЪЛГАРИТЕ, всички техни Сарматски и Хунски племена са ПЪРВИЧНОТО, от което се раждат всички, така наречени Славянски народи. Тоест, НИЕ БЪЛГАРИТЕ сме водещите, РОДОНАЧАЛНИКЪТ, а всички останали са СЛЕДСТВИЕ. Това че езиците на БЪЛГАРИТЕ и ТРАКИТЕ са сходни, неможе да означава ЕДНАКВОСТ. Да не стане така, че докато се лутаме в Историята, някой друг да заеме Първичното. Как ще обясните факта, че всички Руски царе до Фьодор - бащата на Петър Първи са от Български произход. Това го признават самите Руски историци, макар и под сурдинка. Танев
цитирай
57. vasan - нищо ново под слънцето
08.11.2010 09:04
А бре хора българи не знаете ли поговорката Това което сам си направиш и цяло село да се събере не може да ти го направи.Та ние българите сами си вредим най много то си ни е достатъчно примери в истторията близка и далечна колкото щеш за какво ни е помощ отвен ние сами си копаем гроба ден след ден.Политиците ни продават на безценица на който ни иска и на който не...незная как оцеляваме като народ все още явно Бог е милостив и помни добро през 2-рата световна когато не сме позволили да затрият българските евреи.Историята ни е древна и то много по назад от тази на великите нации
дето за тях сме заден двор но те са горди и от това което са и от малкото им история а ни нещем да имаме такава и пишат ли пишат глупости в учебниците по история че и си противоречат понякога...... Несе притеснявайте така е било и така ще е понеже народа е приспан и заблуден от всякаква друга информация и не може да види най важното.Новсяко нещо с времето си то на всичко му идва края и няма безплатен обяд .Всеки си бере плодовете рано или късно.
цитирай
58. анонимен - Въпрос
08.11.2010 10:09
Здравейте и по спецялно ти Спараток. Искам да те питам едно, две неща и да кажа едно, две. В миналия ти постинг не получих отговор от теб, явно не задавам правилни въпроси които да подкрепят теорията ти на 100%.

Първо нека докажа само едно изречение това, че кутигури, оногундури, унугури са българи по един безспорен начин с цитат:
Византииските номера донякъде забавили завладяването на империята, чрез подстрекаване на войни на Българи срещу Българи, но успехът им бил само временен. Ето едно от писмата на Византииският император, до вождат на Оногондурите Сандилх, което кара последния да обяви война на брата си: "Заберган, кхана на кутригурите, се появи пред стените на нашата столица за да покаже пред нашите очи своята мощ, както и своето превъзходство над Вашия народ. Тъи като той каза, че е по-силен от вас, затова и той получи даровете, които ние ви бяхме определили. Ако той е излъгал, ще ви е лесно да вземете от него определените за вас дарове. Ако пък е казал истината (което вярваме и ние), то тогава той, Заберган, ще получи даровете, които ние сме определили за вас."

Както виждаме тук? Че братя стоят начело на Кутигури и Оногундури:) Какво повече от това по темата за близоста между тези "народи". А има доста места където са наречени Оногури-булгар и т.н. Част от цялото.

Въпроса ми е как хилядите сведения за идването ни от района на Балхара кореспондира с идеята, че сме траки? Значи ако има нещо ясно то е, че идваме от Имеон.
"В това време потеглиха трима братя от Вътрешна Скития, водейки със себе си 30 хил. скити. Те изминаха един път от 65 дни от клисурите на планината Имеон. Пътуваха зимно време, за да намерят вода и стигнаха река Танаис... Когато достигнаха до границите ромейски, един от братята, наречен Булгариос, взе десет хиляди души и се отдели от братята си. Тези скити бяха наречени от ромеите българи"

Не искам да ти цитирам още понеже няма да ми стигнат 3 поста само от цитати пък и ти ги знаеш.
цитирай
59. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
08.11.2010 10:45
анонимен написа:
Много от пишещите в постинга говорят за нашите недоброжелатели. От написаното, от определени автори,разбирам, че това е Русия. Кои са другите наши недоброжелатели? Англия, Германия, Австрия, Франция, Италия, Холандия, Швейцария? Англичаните говорят за нас или само лошо или нищо. Това е от доброжелателство? Какво ли сме им направили в предишните векове, те си знаят (а и не само те). Някои наши лакеи считат като лош показател, ако не знаете или не говорите английски език. Дори се учудват, че някои хора работят на компютрите си на кирилица и български език. Явно Джон Атанасов няма български корен.Стигна се до там, че същто такива истински българи промениха регистрационните номера на автомобилите в нашата страна, за да ни разбирали в Европа? Това значи, че не сме европейци, а объркването с разчитането на номерата голямо. Умните европейци не могат да научат дори един славянски език? А ние сме били зад желязната завеса, според Чърчил. Ако не уважаваме себе си, никой няма да ни уважава. И до сега, когато се говори за цивилизация от страна на западни автори се визират техните страни, в един малък времеви период, предполагам, не поради непознаване на фактите, а поради налагане на цензура, всеки защитава интересите си. Изглежда, ние се отнасяме със съчуствие към другите, но не мислим за нашият народ и нашата държавност. Никой не обяснява на обикновеният българин, че Германия е съставна страна, състои се от отделни съюзни области, всеки от които е отделна държава.Същото се отнася за Великобритания, която незнайно защо се счита само за Англия от някои наши сънародници, Испания, Франция. Обединени са на основата на военни съображения през изминалите векове. Би трябвало също да се каже откровено от кого и защо?

На всички е известен жестокият геноцид, на който са били подложени хиляди македонски българи в миналото. В книгата "90 години погърчване на българите в Беломорска Македония" на Стоян Бояджиев е описан един потресаващ спомен, който си заслужава да се знае от всеки българин. Този спомен е на Христо Лагадинов и е публикуван и във в."Македонска трибуна", излизащ в гр. Форт Уейн, САЩ, бр.3157 от 4 ноември 1993 г. Ето какво се казва в това страшно свидетелство:
"През 1948 г. аз и още пет нашенци бяхме в най-страшния лагер на остров Макронисо. Използваха ни като зидари, в кухнята на пристанището.
Рано една сутрин пристигна една гемия, от която бяха разтоварени около 50 момчета на възраст от 13 до 17 години. Всяко носеше кошница или торба със старите си дрешки. Комендантът на лагера - кръвопиецът полковник Тома Силю, започна своята реч: "Докарахме ви тука за превъзпитание. Вие сте деца на майка Елада и всеки трябва да подпише декларация, че не е "булгарико гурини" (българска свиня), а че е горд православен грък." Като по чудо всички деца гръмнаха в хор: "Ние сме българи!". Комендантът се опита още няколко пъти, обещавайки свобода и добра храна, но всички деца гръмнаха в хор: "Ние сме българи!" Тогава комендантът, побеснял, зарева: "Оти сти таласа!" (всички в морето). Започнаха да ги замерят с камъни. След половин час нареди да излязат от морето. Не излязоха всички деца, тъй като 5-6 българчета се удавиха. Още същата нощ тези деца герои бяха подложени на най-тежки мъчения. Това продължи още десетина дни, когато момчетата ги натоварихме, ни живи, ни умрели, на гемията, за да ги закарат в Атина на болница. Преди това тези деца бяха погълнали разни остри предмети като вилици, ножчета и др., за да се убият. Тези деца бяха от Кустурския край."

Нека мъченическият подвиг на тези невинни български дечица да бъде пример за поколенията как се обича род и Родина. Поклон пред паметта им!

Автор: georgiev Категория: Наука
Прочетен: 179 Коментари: 11Коментари
цитирай
60. get - Уточнение до анонимен 52
08.11.2010 11:51
Прав сте да поставяте тези въпроси !!
Но преди да ги разглеждаме в етно-национален аспект, би следвало да си изясним нещата в малко по-друга светлина, а именно:
- Кой ни пише и от кого преписваме историята си ? - та в тази връзка следва да си изясним един ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ - РАЗДЕЛЕНИЕТО между източната и западната църкви ?!
- Що е това ? - Източно-западна схизма, позната и като Велика схизма - разколът между Рим и Константинопол датиращ от 1054, когато папа Лъв IX и патриарх Михаил I Керуларий се отлъчват един друг от църквата;
- ролята и мястото на т.нар. норманско нашествие в средиземно море - подкрепяно от Ватикана (от същият период);
- причини за падането на Константинопол (1204) и създаването на Латинската империя;
- причини за падането на т.нар. Латинска и-я, място и значение на българите в това (цар Калоян);
- Кой е Исидор митрополит Влашко-молдавски, киевски, литовски и на цяла Рус. Неговото място и значение;
- Участието му в Фераро-флорентинският събор (1439-1445);
- Място, значение и пагубната роля на Василий ІІ "Тъмни" - московски княз, целящ получаване на автокефалност на руската(чети московска) църква;
- място и роля на папите Евгений ІV и Николай V - по време на тези драматични за християнството събития - довели до няколко военни провала на обединените славяно-православни, християнски войски при Косово и Варна 1444 г.;
- странното поведение на първият папа по време на династичните борби при османците, с което той на практика им дава възможност да се реорганизират и постигнат военните си победи;
- странното и за мен неслучайно смесване, на термини и понятия, като латинци, генуезци и венецианци ... бих допълнил и тяхната добре прикрита от очите ни неблаговидна роля, която са изиграли за падането на източно-православните християни под игото на исляма ... това накратко :))))

Извинявам се че, стана малък конспект но ... но за упоритите и любознателните, мисля, че ще им даде възможност да си отговорят на тези важни въпроси !!

С уважение !
цитирай
61. анонимен - тъжно
08.11.2010 12:27
Спароток, колко жалко, че Сарадива се правеше на твоя приятелка, а като видя, че я хващаш на тясно избяга от твоя блог и сега те черни в своя.Защо не слуша като те предупреждаваха за нея, че прави долни номера, казаха ти го хората, ама твоята глава не увира бе.Прегледах реакциите ти и установих, че си вежлив и ясен, чудя се какво и попречи да ти отговори на въпросите:
Амазонке, пак обяснявам, че е невъзможно СЛОВЕНИ да е теоним защото теоним е име на бог, а бог Словен, или богове Словени няма...толкова ли е трудно да кажеш- прощавай, сгреших!

Какво общо има евангелието на Йоан със Словени, да не би да искаш да кажеш, че Йоан е писал - СЛОВО!
Слово е само преводът на български

EN ARCHE EN O LOGOS, KAI O LOGOS EN PROS TON THEON, KAI THEOS EN O LOGOS

http://www.greeknewtestament.com/B43C001.htm

Къде го видя това СЛОВО?

Ако имаше Бог Слово, то поне един латински, или гръцки извор щеше да го спомене.

По твоята логика трябва да кажем, че има бог Истина, бог Път и бог Живот, понеже нашият Бог Исус ( надявам се да си християнка) казва - Аз съм пътят, истината и живота!

Дълбоко съм учуден на твърдението ти, че Прокопий и Константин Багренородни са писали за СЛОВЕНИ.

Това не е верно, и Прокопий и Багренородни си пишат СКЛАВИНИ ( в оригиналният гръцки текст), СЛОВЕНИ може да е само превод от ново време.

Ето ти Постройки- 4.II ( така се превежда Aеdificiis ) с гръцкия текст, посочи моля те къде, на кой ред има написано СЛОВЕНИ, на мене ми се отдаде да намеря само СКЛАВЕНИ малко по-горе - 4-1-5- 9-ти ред.


De Aedificiis - http://soltdm.com/sources/mss/proc/proc_gr_1.htm


Константин Багренородни използва термина еstlabothe, за да опише славянизирането на Гърция, няма СЛОВЕНИ.
Няма и как да има, защото това не е гръцки термин.

Абсолютно сигурен съм, че не си чела нито пълният текст от книгата на Прокопий, нито пък си си направила труда да проучиш какво точно казва Багренородни.

Ще признаеш ли най-после, че направи грешка наричайки СЛОВЕНЕ теоним?

Ще признаеш ли, че няма СЛОВЕНИ в гръцкия текст на Прокопий?


Ти просто я смачка с аргументи, но тя нямаше доблестта да си признае.
Пази се от такива приятели!!!
цитирай
62. d3bep - До 61. Копирам това менние, за всеки случай
08.11.2010 13:39
Едни обичат да ги е гнус, а други - рекламата.
цитирай
63. анонимен - до Звер с погнуса
08.11.2010 14:24
d3bep написа:
анонимен написа:
Спароток, колко жалко, че Сарадива се правеше на твоя приятелка, а като видя, че я хващаш на тясно избяга от...

Мдааа...
Аз пък от сдърпването ми със Спароток пак на религиозна тематика(може би човек е добре да се замисли върху думичката ПАК - в края на краищата тук сме за да обсъждаме, не за да проповядваме), направих един важен извод.

ИНТРИГАНТИТЕ НЕ СПЯТ.
Включително ти, колега.
Като мухи налазвате, мам*а му. По - бързи сте от мисълта. Нема по бързо посетена тема от караницата. Брех, немаше да видя кво става ако не бяхте вие! Ако искаме да си вдигаме посещаемостта на блоговете, трябва да се наговорим да се попсуваме в някоя тема.

Дали и колко ще ти дават хляб, не знам.
Що се отнася до Сарадива,мисля че огънят стихва, не мисля че някой иска война. Освен ако не я палите пак.
Но да не пропускаме факта, че публикуваните мнения тук минават през цензура, така че (хич) не са доказателствен материал.
Всъщност точно цензура ми беше на мен проблема.

Поздрави, и пиша това с надеждата ако не ти, то поне Спароток да се усети.
И да ползва цензурата по правилното й предназначение.


Изобщо не се чудвам, че спароток трие постове, защото вашият стил господине звер е гнусен. Прочетох "творбата" ви и ми се догади- нормална реакция на един културен и възпитан човек. Спароток има трески за дялане, но не използва вулгарен език, отнася се с уважение към хората за разлика от вас.

Прочее, защо се правите на света вода ненапита след като вие самият триете това, което не ви оттърва?
цитирай
64. анонимен - До аноним 61 или Ария на клеветата ... :)))
08.11.2010 14:24
анонимен написа:
Спароток, колко жалко, че Сарадива се правеше на твоя приятелка, а като видя, че я хващаш на тясно избяга от твоя блог и сега те черни в своя.Защо не слуша като те предупреждаваха за нея, че прави долни номера, казаха ти го хората, ама твоята глава не увира бе. ...
Амазонке, пак обяснявам, че е невъзможно СЛОВЕНИ да е теоним защото теоним е име на бог, а бог Словен, или богове Словени няма...толкова ли е трудно да кажеш- прощавай, сгреших!

Какво общо има евангелието на Йоан със Словени, да не би да искаш да кажеш, че Йоан е писал - СЛОВО!
Слово е само преводът на български

EN ARCHE EN O LOGOS, KAI O LOGOS EN PROS TON THEON, KAI THEOS EN O LOGOS

http://www.greeknewtestament.com/B43C001.htm

Къде го видя това СЛОВО?

Ако имаше Бог Слово, то поне един латински, или гръцки извор щеше да го спомене.

По твоята логика трябва да кажем, че има бог Истина, бог Път и бог Живот, понеже нашият Бог Исус ( надявам се да си християнка) казва - Аз съм пътят, истината и живота!

Това не е верно, и Прокопий и Багренородни си пишат СКЛАВИНИ ( в оригиналният гръцки текст), СЛОВЕНИ може да е само превод от ново време.

Ето ти Постройки- 4.II ( така се превежда Aеdificiis ) с гръцкия текст, посочи моля те къде, на кой ред има написано СЛОВЕНИ, на мене ми се отдаде да намеря само СКЛАВЕНИ малко по-горе - 4-1-5- 9-ти ред.


De Aedificiis - http://soltdm.com/sources/mss/proc/proc_gr_1.htm


Константин Багренородни използва термина еstlabothe, за да опише славянизирането на Гърция, няма СЛОВЕНИ.
Няма и как да има, защото това не е гръцки термин.

Абсолютно сигурен съм, че не си чела нито пълният текст от книгата на Прокопий, нито пък си си направила труда да проучиш какво точно казва Багренородни.

Ще признаеш ли най-после, че направи грешка ...


Защо в твоите доводи и ласкателства ми се счува някаква С-ССъСкаСта нотка на полуистини - А, анонимний под №61 ??!
цитирай
65. mglishev - Браво,
08.11.2010 15:01
вероятно и тюрките уйгури в днешен Китай са траки... ами да, то траки-тюрки, все тая. Името на кутригурите идва от Котис, а Севда Шишманова сигурно е пряка потомка на Севт и Михаил Шишман. Свещена наивност... Те и аварите са траки, и маджарите, защото изворовите податки нямат значение, а само фантазиите ни.
цитирай
66. d3bep - Изобщо не се чудвам, че спар...
08.11.2010 15:10
Хък мък.
цитирай
67. sparotok - Кирил съм
08.11.2010 15:28
d3bep написа:
анонимен написа:


Изобщо не се чудвам, че спароток трие постове, защото вашият стил господине звер е гнусен. Прочетох "творбата" ви и ми се догади- нормална реакция на един културен и възпитан човек. Спароток има трески за дялане, но не използва вулгарен език, отнася се с уважение към хората за разлика от вас.

Прочее, защо се правите на света вода ненапита след като вие самият триете това, което не ви оттърва?

Колега, използвайте истинската си самоличност, това е детинско и при тея постове е много трудно чоек да не се замисли кой сте.
Прочее, защо не оставихте на Спароток да си отговаря сам за мотивите да трие постове, които дори няма как да сте чели? Как ги окачествихте какви са? Защо му отнемате думата? Той ми е пуснал коментара ,ако е искал да казва нещо, със сигурност е бил там...

Поздрави!


Спароток не е тук, отиде до библиотеката за Macedonia, Thrace and Illyria, S. Casson, Bulgaria in the Antiquity, R.F. Hoddinott.

Аз видях последният ти постинг със вулгарния стих и на мене също ми се догади.
Как можеш да твърдиш, че си човек на духовното, а да се принизяваш просташки език и животински страсти?
Христос е казал - По делата им ще ги познаете!
Е, познах те..

Кирил Денчев
цитирай
68. yotovava - Дано повече прочетат,
08.11.2010 15:35
а още повече проумеят...

Поздрав
Валя
цитирай
69. sparotok - дано
08.11.2010 15:37
yotovava написа:
а още повече проумеят...

Поздрав
Валя


Дано Валя, дано, чул те Господ!

Поздрави!
цитирай
70. d3bep - Изобщо не се чудвам, че спар...
08.11.2010 16:40
:)
цитирай
71. анонимен - Щапаров Младши:
08.11.2010 16:54
[quote=mglishev]вероятно и тюрките уйгури в днешен Китай са траки... ами да, то траки-тюрки, все тая. Името на кутригурите идва от Котис, а Севда Шишманова сигурно е пряка потомка на Севт и Михаил Шишман. Свещена наивност... Те и аварите са траки, и маджарите, защото изворовите податки нямат значение, а само фантазиите ни.

Глишев, Уйгури=Унгури/Унгари,Онгури,Оногури,Венетари,и т.н./.Т.е.-те са потомци,съгл.Езиковата археология,на Венети/Винити,Витини/,преселени в Средна Азия около и след 1200-1000 г.пр.Хр. Там са имали достатъчно време,
за да се смесят с монголи и мангали,при което са се тюркизирали и са се променили. От такива като тях в Ср.Азия остават древно-Български титли,имена и термини,за да подхранват в наше време корените на тюркските илюзии и заблуди.
Объркването на част от учените идва от това,че те не могат да разпознават Тракийските преселения и въздействия върху чуждите култури и системно ги подценяват.
При тях обикновено нещата са представени с обратен знак-в абсурдните им теории,неподкрепени с никакви стойностни доказателства,слабо развитите
култури,представяни за доминиращи,били въздействали силно положително върху много развитите,а не обратното. Но,както виждаме от доказаните примери,това може да се случи само тогава,когато предметите тръгнат
срещу гравитацията.
Аварите също са Тракийски потомци,господине-те са остатък от Второто ведическо племе в Индия,наричано Пуру/Вару,Авару/,сиреч-Тракийското племе
Пьеру/Пиери/. А Маджари=Мишари /Кимари,Кимери,Шумери,Сувари,Севери,
Богари/-ето Ви и тяхното родословно дърво. Промените в името сочат,че е имало
промени в местоживеенето,езика и народностния състав /в посока към частично тюркизиране/,което е лесно забележимо и още по-лесно обяснимо.
Сигурен съм,че тези мои отговори ще предизвикат нови въпроси у Вас-задавайте
ги без притеснение,ще отговоря на всичките.
цитирай
72. анонимен - на вниманието на Спароток
08.11.2010 17:48
Спароток, преди време ти писах - Ако се сбориш със свиня и двамата ще се окаляте, но на нея това ще й хареса.
Изобщо да не ти пука какво казват Звер, Иво и тяхната агитка, ти си карай по твоя път- културно и почтено. Искам да чета теб, а не техния спам, те да си публикуват каквото си поискат.
цитирай
73. get - До аноним 72
08.11.2010 18:12
анонимен написа:
Спароток, преди време ти писах - Ако се сбориш със свиня и двамата ще се окаляте, но на нея това ще й хареса.
Изобщо да не ти пука какво казват Звер, Иво и тяхната агитка, ти си карай по твоя път- културно и почтено. Искам да чета теб, а не техния спам, те да си публикуват каквото си поискат.


Като, че ли и тук съзирам едно съскащо-раздвоено езиче !
Анонимността за мен е съзнателно скриване на самоличността. От практиката си съм опознал действителната същност на такива хора. Не ме карайте да изричам на глас мнението си такива персони.
Излезте от анонимност - противното говори за непочтеност !

За сего към Вас без-уважение !
цитирай
74. анонимен - до Гет от 72
08.11.2010 18:42
get написа:
анонимен написа:
Спароток, преди време ти писах - Ако се сбориш със свиня и двамата ще се окаляте, но на нея това ще й хареса.
Изобщо да не ти пука какво казват Звер, Иво и тяхната агитка, ти си карай по твоя път- културно и почтено. Искам да чета теб, а не техния спам, те да си публикуват каквото си поискат.


Като, че ли и тук съзирам едно съскащо-раздвоено езиче !
Анонимността за мен е съзнателно скриване на самоличността. От практиката си съм опознал действителната същност на такива хора. Не ме карайте да изричам на глас мнението си такива персони.
Излезте от анонимност - противното говори за непочтеност !

За сего към Вас без-уважение !


Господине, кое Ви дава право да се месите в разговора ми със Спароток? Това е негов блог, оставете го сам да реши как да процедира.От друга страна аз не виждам какво лошо съм казал, не е ли мое право да не харесвам някои вулгарни излияния на Звер?Укорявате ме, че съм анонимен, но нали и вие сте анонимен, да не би да се казвате Гет?
цитирай
75. анонимен - звяр
08.11.2010 18:44
d3bep написа:
sparotok написа:
d3bep написа:
анонимен написа:


Изобщо не се чудвам, че спароток трие постове, защото вашият стил господине звер е гнусен. Прочетох "творбата" ви и ми се догади- нормална реакция на един културен и възпитан човек. Спароток има трески за дялане, но не използва вулгарен език, отнася се с уважение към хората за разлика от вас.

Прочее, защо се правите на света вода ненапита след като вие самият триете това, което не ви оттърва?

Колега, използвайте истинската си самоличност, това е детинско и при тея постове е много трудно чоек да не се замисли кой сте.
Прочее, защо не оставихте на Спароток да си отговаря сам за мотивите да трие постове, които дори няма как да сте чели? Как ги окачествихте какви са? Защо му отнемате думата? Той ми е пуснал коментара ,ако е искал да казва нещо, със сигурност е бил там...

Поздрави!


Спароток не е тук, отиде до библиотеката за Macedonia, Thrace and Illyria, S. Casson, Bulgaria in the Antiquity, R.F. Hoddinott.

Аз видях последният ти постинг със вулгарния стих и на мене също ми се догади.
Как можеш да твърдиш, че си човек на духовното, а да се принизяваш просташки език и животински страсти?
Христос е казал - По делата им ще ги познаете!
Е, познах те..

Кирил Денчев

Хахаха !
Ясно ми е кой си, само за Кирил не се бях сетил, но поне дано "делото ти" мине успешно пред другите :)

Поздрави и благодаря за оценката, която явно Спароток те е упълномощил да ми издадеш от негово име.
Бухаха.
Жалка ....... .


Звярът си показа жълтите зъбки:)))
Верно било значи това, че човек си избирал ника според характера:))
цитирай
76. get - Като отговор до всички знайни и анонимни "доброжелатели" !
08.11.2010 20:21
Обръщение - Към непредубедените читатели !!!
Защо у хората от кръга, който споделя почти идентични идеи относно произхода на нас Българите, взеха да се търсят съвсем дребните отлики и на тази основа да ни противопоставят един срещу друг !?
Нормално е да сме различни - Народът го е казал: Пръстите дето са на едната ръка и те, един на един не си приличат !
Пак питам - Защо се преекспонират тези дребни и изгладими различия и сее раздор между ни - от някои хора сложили си маски на доброжелатели и загрижени !!?
Що за византийски и фанариотски номера !!! - Що за софистика и двуличие !!!
Накъде и защо ни тласкате ... към област, която е неприсъща на нас и за този блог занимаващ се медиевистика !
Съзирам морална нечистоплътност - дано не съм прав !
Грях си взимам - но следваше да изкажа съмненията и опасенията си на глас !

С това не се обръщам към "доброжелателите", а към непредубедените читатели - Защото считам, че се провежда целеночена провокация от "децата ехиднини", не им се връзвайте на плоските номера и лъжи !

Що изрича Спасителят ни ?! - виж. Йоан 8:44 !
"Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща."

На "доброжелателите" с "раздвоените" езици, припомням: Имайте страх от Бога, защото все някога, за всеки ни, има Видов ден !!!
цитирай
77. анонимен - много сте прости!!!!!
08.11.2010 21:16
пак опорочихте спора. научете се първо на културно общуване и след това коментирайте. тук в този блог много хора четат и се интересуват, но не им се пише, защото прочитайки няколко поредни, прости и заядливи коментара се отказва моментално. всеки се включва със собствените си мисли и въпроси без да следи как се развива спора и докъде е стигнал, и отгоре на всичко се появи поредния или редовния идиот за да си изсере простотията отгоре на целия спор. замислете се малко преди да пишете коментар и следвайте някаква последователност. все пак става дума за наща история.
към теб спароток имам една молба и съм сигурен, че доста хора биха ме подкрепили - недей да пускаш коментарите, ако са такива, защото това тълкуване, което искаш да се получи в коментарите, никога няма да стане по този начин, да ги оставяш да си изливат помията и злобата. никой не може да те опреква за какбото и да било. това е твоят блог и ти цензурираш който и както ти е удобно, никой не може да те обвини в това. благодаря!
надявам се скоро време да се изчистят коментарите от помия, защото е време!
цитирай
78. анонимен - !!!!!!!
08.11.2010 21:31
извинявам се за правописните грешки.
цитирай
79. rekx - Календар II
09.11.2010 00:46
Здравей,sparotok а и всички останали,тъй като никoй не взе отношение по моя пост 123 в темата\\\"БЪЛГАРСКАТА БОЙНА БРАДВА, ОТ КОЯТО ВСЕКИ СЕ ПЛАШИ\\\"бих искал да чуя ти какво мислиш по тоя въпрос и дали може да напишеш нещо за тоя календар а също какво мислиш за Проф. Гайд/аров и Библия Бесика.Ще се радвам ако получа отговор.......благодаря предварително.
цитирай
80. анонимен - История без догми
09.11.2010 09:41
Ако искате да правите сериозна история, трябва да се абстрахирате от религията и нейните догми. Религиозният фанатизъм замъглява ума.
Пожарите на последък се дължат именно на факта, че се засегна темата с ранното Християнство на Балканите, което породи сериозен умствен конфликт у някои хора...
цитирай
81. draconist - Към анонимен No.58
09.11.2010 11:19
Господине/Госпожо,
а да сте чували нещо за тракийски разселвания в посока изток? Или пък за обширността на земите заселени с тракийски и близки сродни родове/племена (без да споменаваме многобройността им)?
Поинтересувайте се, може да ви е полезно.

Благодаря Sparotok, отново интересна и полезна информация. Дано се множат такива като теб, та да се избавим от тази дълга летаргия най-сетне и да се изправим горди БЪЛГАРИ. Благодарности и поздрави!
цитирай
82. sparotok - Библия Бесика
09.11.2010 15:52
rekx написа:
Здравей,sparotok а и всички останали,тъй като никoй не взе отношение по моя пост 123 в темата\\\"БЪЛГАРСКАТА БОЙНА БРАДВА, ОТ КОЯТО ВСЕКИ СЕ ПЛАШИ\\\"бих искал да чуя ти какво мислиш по тоя въпрос и дали може да напишеш нещо за тоя календар а също какво мислиш за Проф. Гайд/аров и Библия Бесика.Ще се радвам ако получа отговор.......благодаря предварително.


Чел съм работите на Гайдаров, трябва да призная обаче, че методите ни се различават доста, времето ще покаже как точно стоят нещата.
цитирай
83. sparotok - траки
09.11.2010 15:54
draconist написа:
Господине/Госпожо,
а да сте чували нещо за тракийски разселвания в посока изток? Или пък за обширността на земите заселени с тракийски и близки сродни родове/племена (без да споменаваме многобройността им)?
Поинтересувайте се, може да ви е полезно.

Благодаря Sparotok, отново интересна и полезна информация. Дано се множат такива като теб, та да се избавим от тази дълга летаргия най-сетне и да се изправим горди БЪЛГАРИ. Благодарности и поздрави!


Прав си, тракийските походи са стигнали на изток до Индия и Китай. Предания и находки потвърждават това, който търси ще намери сведения, повече от достатъчно са.
цитирай
84. sparotok - започвам
09.11.2010 15:56
анонимен написа:
пак опорочихте спора. научете се първо на културно общуване и след това коментирайте. тук в този блог много хора четат и се интересуват, но не им се пише, защото прочитайки няколко поредни, прости и заядливи коментара се отказва моментално. всеки се включва със собствените си мисли и въпроси без да следи как се развива спора и докъде е стигнал, и отгоре на всичко се появи поредния или редовния идиот за да си изсере простотията отгоре на целия спор. замислете се малко преди да пишете коментар и следвайте някаква последователност. все пак става дума за наща история.
към теб спароток имам една молба и съм сигурен, че доста хора биха ме подкрепили - недей да пускаш коментарите, ако са такива, защото това тълкуване, което искаш да се получи в коментарите, никога няма да стане по този начин, да ги оставяш да си изливат помията и злобата. никой не може да те опреква за какбото и да било. това е твоят блог и ти цензурираш който и както ти е удобно, никой не може да те обвини в това. благодаря!
надявам се скоро време да се изчистят коментарите от помия, защото е време!


Реших да прилагам цензура, така, или иначе ме обвиняват, че го правя, сега ще е наистина. Всеки може да се регистрира в блога и да представи вижданията си по собсвен начин, в собствен блог.
цитирай
85. monna - Поздрав!
09.11.2010 16:06
Този път не можах да прочета...съжалявам!
цитирай
86. sparotok - понякога
09.11.2010 16:09
monna написа:
Този път не можах да прочета...съжалявам!


Понякога не можем да намерим точните думи, или точното настроение за коментар, нито пък даже ни остава време да прочетем нещо...това сполетява всички ни, хора сме, живеем в забързани времена...

Поздрави!
цитирай
87. анонимен - Съединението прави силата...
09.11.2010 18:18
колкото и утопично да звучи е факт. Спароток, чета блога ти редовно, включително и всички коментари, както и маса други източници, които са ми достъпни. Коментирала съм възторжено някои от постингите ти преди без да съм се регнала в блога, интересно дали ще се появи и този коментар. Пък и регистрацията в този или друг блог не вади хората от анонимност, никак даже.
Безкрайно интересен си за четене, макар и понякога да се опираш на дедукция, допускам, поради липсата на фактология. При цялото ми уважение към теб, не разбирам отношението към Сарадива и Дзвер, което очевидно проявяваш, одобрявайки някои откровено грозни коментари. Нито видях да си оборил Сарадива, нито да си по-логичен от нея в доводите по конкретната тема, нито пък да си по-убедителен в прочита на историческите документи. А употребата на "славянски" в заглавието на "Славянските топоними в Стара Гърция и техният тракийски характер" освен че е противоречиво само по себе си, откровено противоречи на твоята теза за липсата на славянска керамика, оръжия, погребения, култура и прочее по нашите земи. Дълго се чудя на Манол Глишев за собствената му позиция, която сякаш се твори в движение с идеята задължително да представлява контратеза на твоята, но този път искрено се учудих на твоята.
С просто око се вижда, че ти, Сарадива и Дзвер (пък и доста други) защитавате една и съща теза, макар и по-различни пътища и с различни "методи". Да не прозвучи патетично, но радвате много хора, наричат ви новите будители, давате храна за размисъл и надежда, че не всичко в нашата историята е безвъзвратно изгубено. Ето защо въпросната разправията (защото това не беше спор) звучи най-малкото нелепо. Може би трябваше сам да прочетеш какво е писала Сарадива, вместо да се предоверяваш на колегите анонимни, защото аз при нея не видях обиди по твой адрес. Пък и никъде не е бягала, има си блог, който му е интересно ще я прочете.
Бъди жив и здрав! Ще те чета с все същия интерес и любопитство.

Поздрави,
Мая
цитирай
88. sparotok - до 87 Мая
09.11.2010 18:39
Мая, мисля, че бях пределно ясен пишейки -

- Названието славяни е доста подвеждащо, днес то важи за руснаци, поляци, чехи...в древността обаче се е разбирало нещо съвсем друго. Понятието славяни се налага като общо за руснаци, поляци, чехи и др. повече от хиляда години след свидетелствата на Прокопий...

Кое е неясното в този пасаж и защо трябваше да се стига до конфронтация? Та нали точно аз обяснявам, че трябва да се прави разлика между древни и днешни славяни.

Ето пак повтарям - В древността като славяни са определени само хората живеещи между Балатон ( Унгария ) и река Днепър ( Украйна).Точно в тези земи са и владенията на гетите, най-смелият и най-праведен тракийски народ...

И пак питам - защо след като съм обяснил, че имам предвид само траките като ранни славяни беше нужно да бъда опонирам? Да не би да искаш да кажеш, че щом Сарадива е против всякаква употреба на думата славяни, англичани, франзуци, немци и др. ще изтрият славяни от речниците си?
Думата славяни била използвана от Имперска Русия, но нея отдавна я няма, Екатерина Велика също е в гроба, България е в НАТО и ЕО. Хайде кажи ми сега как руснаците ще ни анексират...

Руснаците могат да ни влияят, ако сме бедни и ще продължаваме да сме бедни щом се самоотделяме от украинци, сърби, хървати, поляци и словени. Някои гу плюят, вместо да се погрижат за добри търговски отношения, а няма добри търговски отношения без да има добри политически отношения. Това, което Сарадива прави може само да радва руснаците защото една бедна и изолирана България е като играчка за тях.

Казваш, че не съм оборил Сарадива, явно не си чела добре. Сарадива каза -

Прокоп във “ de aed 4.II,p.304” говори, че Филипопол и Плотинопопол били заобиколени със слОвени.

К.Багренородни пък ще възкликне: „Цялата земя се напълни със слОвени” – Да не би да се притеснява императора, че му се множат поданниците?!?!


Това е лъжа, аз дадох линк към de aed 4.II,p.304” и помолих да ми покаже къде има дума словени?

sparotok - Ето ти Постройки- 4.II ( така се превежда Aеdificiis ) с гръцкия текст, посочи моля те къде, на кой ред има написано СЛОВЕНИ, на мене ми се отдаде да намеря само СКЛАВЕНИ малко по-горе - 4-1-5- 9-ти ред.


De Aedificiis - http://soltdm.com/sources/mss/proc/proc_gr_1.htm


Константин Багренородни използва термина еstlabothe, за да опише славянизирането на Гърция, няма СЛОВЕНИ. Няма и как да има, защото това не е гръцки термин.


Сарадива не отговори, нито тогава, нито до днес.

Понеже ти казваш, че тя е права моля те, използвай линка и ми кажи на кой ред да намеря думата словени?

De Aedificiis - http://soltdm.com/sources/mss/proc/proc_gr_1.htm

Ще чакам с нетърпение да ми покажеш къде в писанията на Прокопий и Багренородни има дума словени...

Сарадива се заблуждава и за друго, тя твърди -
- 'Няма индикация на „славяни” В ИЗВОРИТЕ, има индикации на словените. Но те ВИНАГИ СА ХРИСТИЯНИ – Богът Слово „В началото беше Словото и Словото беше у БОГ и БОГ БЕШЕ СЛОВОТО”

Това е пълна глупост, кой древен автор е документирал бог Слово, моля те, просветли ме защото Сарадива не можа. Тя дава пасаж от Евангелието на Йоан, но то е писано след идването на Апостол Павел на Балканите, а и няма абсолютно никакво доказателство, че Евангелието на Йоан е било познато в нашите земи толкова рано. То е канонизирана творба, а това автоматично го прави неподходящо за първохристиянска литература защото същата църква, която канонизира Евангелието на Йоан гореше книжнината на тракийските първохристияни...

Кажи ми кой древен автор споменава СЛОВЕНИ - християни, дай линк към работата му моля те.

До 9-ти век се споменават само СКЛАВИНИ, след това с популяризирането на кирилицата се появява СЛОВЕНИ, което си е просто вариант на СЛАВЯНИ.
Вариацията А-О се нарича окане и се среща в тракйския-
СКАРАС - СКОР- скор, бърз
ЗАЛТАС - ЗОЛТЕС - златен

Чакам доказателствата ти, че не съм прав...

Прочее, относно обвиненията към мен, че съм допускал груби постове към нея...Я виж тя как с "шегува" - saradiva - Гърците ще вземат да те харесват вече, Спароток! /това на шега!/
...Значи тъй, щом е "на шега" може да те изкарват национален предател?

Понеже Сарадива не посмя да признае публично, че разпространява лъжи, тя повика комбината си - боцмана. Виж само каква култура блика от думите му-

203. анонимен - боцман : предложение
08.11 05:55
( анонимен написа:
Спаро, аз какво ти казах, че Сара няма да ти отговори, а ще намери начин да се изхитри:))
Прощавай, ама си голям наивник, ако си мислиш, че тя храни приятелски чувства към тебе, иди в блога и да видиш как те черни и клевети!!!)

- - - "Спарчо, тя ни ти е приятел, спароченце, вярвай ми, клевети те, ехо-о, спарчо-о . . "
-Виж какво нежен, имам оферта - ако ми духнеш и на мен и аз ще ти повярвам ! Ну швестер, договарились ? soky-soky, ten min. All right ?

Как да формулирам подобно държание според теб?
Анонимният се оказа мой приятел и сега е бесен...

Бил съм прекалено наивен, за да уважавам и ценя Сарадива и агитката й...моята съвест обаче е чиста.
цитирай
89. martiniki - поздрави!
09.11.2010 21:46
на мен ми е бил интересен произхода на името Сула, имам такава родственица, а ми е известен от историята диктатора Сула
цитирай
90. sparotok - имена
09.11.2010 22:01
martiniki написа:
на мен ми е бил интересен произхода на името Сула, имам такава родственица, а ми е известен от историята диктатора Сула


Луций Корнелий Сула е един от най-видните римски пълководци и държавници.
Верно е, че сред Силвиите има владетели с тракийски имена като Атис и Капус, но не съм сигурен дали името на Сула има някаква връзка с тракийската дума СУЛА - гора.

Тя от своя страна е сродна на санскритската СУЛА(КА) и на нашата СУЛИца - копие ( т.е. дърво, от гората).

Може вашата родственица да носи древно тракийско име, но може да идва и от старобългарската дума СУЛИЙ - обилен. В такъв случай се касае за пожелателно име - да е надарена!

И в двата случая - все хубаво име!
цитирай
91. nestinar - Зловредните писачи в българските форуми създават неприятна атмосфера и могат да развалят и най-смислената дискусия. Когато са "професионалисти", те са
10.11.2010 09:42
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=669775
цитирай
92. tili - Привет, sparotok:)))
10.11.2010 14:10
Чета те винаги с ден-два закъснение, за да се понатрупат повече коментари. Все по-интересно става! Благодаря ти!
цитирай
93. sparotok - коментари
10.11.2010 16:29
tili написа:
Чета те винаги с ден-два закъснение, за да се понатрупат повече коментари. Все по-интересно става! Благодаря ти!


Лили, то май стана така, че ще е по-добре да не четеш коментарите, нещо падна слана последно време...

Е, поне при теб е друга атмосфера.

Поздрави!
цитирай
94. анонимен - До 81. draconist - Към анонимен No.58
10.11.2010 16:41
Господине/Госпожо ако бяхте се поинтересували вие някаде щяхте да видите, че за тракте не се знае дали са автохонни или са дошли от някаде. Спори се още по въпроса.
Освен това няма как да датираме каквито и да са разселения или подобни дивотии към траките в този период, понеже самото им съществуваме по това време е обект на спорове. Камо ли да говорим за някаква по точна информация.

Нито културата на така наречените пеласги е възприета от траките нито културата на микена. Всичко що се отнася до култура и развитие отива при гърците. Това говори за различията между траки - пеласги и траки - микенци. Дори да са едни народи(да предположим) то явно са били доста различни като организация и цели в живота:)

Изледванията на кутии-те показват, че те са автохонно население в месопотамия. За какви по точно разселения на траки става дума. Айде малко по сериозно. Няма как всичко да се свързва с траките.
Как ще обесните господине/госпожо за това, че изкуствената черепна деформация е донесена при идването на българите? И присъства в кавказ от 4 век преди христа до 4 след? А преди това присъства в Балхара?
Няма подобно нещо засвидетелствено на балканите и особено като обичай при траките.
Ние сме били народ победител и сме покорявали всичко и всеки. Не ни приравнявайте на траки които са били скотове и плебеи поне тези които са тук на балканите.
За 2 хиляди години съществуване правят едно одриско царство и това е. Не носят държавността в себе си тези хора. Прекалено разпиляни. Тези титли български ги срещаме в согидана и бактрия и точен еквивалент.

Как може да казвате на черното бяло?

Може и да има връзка между траки и българи. Не случайно още в 5-6 век ни наричат мирмодонци. Това е сериозно понеже още нямат причина да ни величаят. Не сме навлезли сериозно във Византия. Освен това и наши автори пишат това.

Но защо сме траки всеки още никои не е успял да ме убеди. Въпреки, че съм чел всяка една статия тук и не само. Има прекалено много доводи и към иранската теория.
цитирай
95. get - До аноним 94 ... изказвате се неподготвен по въпроса
10.11.2010 17:20
ПО СТАТИЯТА:
"Какво премълчава Херодот. Бележки по предаването на сведенията за кимерийците, от гръцки автори освен Херодот."
От У. Паркър, публикувано във "Вестник древней истории". 1998 г. №4.
ПРЕДВАРИТЕЛНИ ОБЯСНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ:
1. В настоящият текст се говори за военната инвазия на Кимерийци в Мала азия, първото от което около 665 г. пр.хр. - с/у Фригия. (по Cogan M., Tadmor H.)
2. Освен в този и в др. текстове се говори за две такива нападения за период приблизително от двадесет години.
Но най-интересно е финалното обобщение на автора:
„Освен сравнително-историческият и изворов анализ, който се прави от автора. Същият заявява: Трудно е да се каже, защо Херодот ИЗПУСКА ЕДНИ детайли а РАЗКАЗВА ДРУГИ. Основният аспект в повествователната техника на Херодот несъмнено е подбора на факти за разказа и отсяването на тези, които той е считал за банални, неуместни, лъжливи или просто неинтересни. Неговата „История” по най-решителен начин, композиционно е противоречала на принципа „разкажи всичко, което знаеш”, типичен за някои съвременни книги. Херодот е разполагал с огромна маса от сведения, които е искал да предаде, но той също така е знаел ПОВЕЧЕ, ЗА КОЕТО НЕ Е МОГЪЛ ДА СЪОБЩИ поради недостатчно време, ИЛИ СЪЗНАТЕЛНО Е ПРЕДПОЧЕЛ ДА НЕ ПРАВИ ТОВА. Възможно е той също, да се е оправдавал от обвиненията в съзнателна лъжа, със знаменитите думи на пътешественика: „Не съм ви разказал и наполовина това, което съм видял”
НО ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ … Какво ни казва ? - Прокопий Кессарийский
«Народите, които живееха тук в древността, се наричаха кимерийци, а сега ги наричат утигури»

С уважение !
цитирай
96. martiniki - благодаря
10.11.2010 17:30
за разяснението! добра вечер!
цитирай
97. анонимен - До 95. get - До аноним 94 ... изказвате се неподготвен по въпроса
11.11.2010 13:31
НО ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ … Какво ни казва ? - Прокопий Кессарийский
«Народите, които живееха тук в древността, се наричаха кимерийци, а сега ги наричат утигури»

Това е много интересно което казваш. Връзката с кимерииците е доста сериозна и доста автори говорят за това. От наши възрожденци та до по стари автори като този.

Все пак ми е интересно защо към утигурите в даден момент се причислява етноима българи. Тоест утигур-булгар. Как това кореспондира с името кимерия и кимериици. Защо кимерииците са се прекръстили на Българи и в какъв момент. Ясно е, че кутигури и унугури и т.н. са части от Българите понеже както показах от текст са се водили от братя.

Това, че има инвазия на кимери към фригия няма как да го вържем с кутии-те понеже те са с 1500 години по стари от похода на кимерите към фригия.

И ако кутиите които са братя с утигурите са кимери защо 2 х.г. преди христа са известни като кутии, а не като кимери? Тоест има доста въпроси на които няма отговор за да можем да заключим в точност.

Определено иранската теория и кимерииската са най-силни и няма да се очуда ако те са преплетени. Тоест в балхара да са били кимери. Или нещо от този род.

Или пък да са придошли други групи българи към тези в кавказ и заедно да са организирали събитията в последствие. А главната група да е в кавказ. Знае ли човек със сигурност.

Хубавото е, че го има блога където могат да се коментират подобни неща с хора които имат сходни патриотични интереси.
цитирай
98. get - до Аноним 97: НО ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ … Какво ни казва ? - ...
11.11.2010 16:06
анонимен написа:
НО ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ … Какво ни казва ? - Прокопий Кессарийский
«Народите, които живееха тук в древността, се наричаха кимерийци, а сега ги наричат утигури»

Това е много интересно което казваш. Връзката с кимерииците е доста сериозна и доста автори говорят за това. От наши възрожденци та до по стари автори като този.

Все пак ми е интересно защо към утигурите в даден момент се причислява етноима българи. Тоест утигур-булгар. Как това кореспондира с името кимерия и кимериици. Защо кимерииците са се прекръстили на Българи и в какъв момент. Ясно е, че кутигури и унугури и т.н. са части от Българите понеже както показах от текст са се водили от братя.


Мисля че, първоначално е звучало "Бал" - по скоро теоним, възприет по-късно като етносно наименование. Това кореспондира с уж турското Бал-кан. Като обясняние на това какво искам да ви подскажа, ще ви е интересно да прочетете последният материал в блога на d3bep .

анонимен написа:
Това, че има инвазия на кимери към фригия няма как да го вържем с кутии-те понеже те са с 1500 години по стари от похода на кимерите към фригия.

И ако кутиите които са братя с утигурите са кимери защо 2 х.г. преди христа са известни като кутии, а не като кимери?

Определено иранската теория и кимерииската са най-силни и няма да се очуда ако те са преплетени.
Или пък да са придошли други групи българи към тези в кавказ и заедно да са организирали събитията в последствие. А главната група да е в кавказ.

Хубавото е, че ... могат да се коментират подобни неща ...

Относно "кутии" също и "гури" м.б. гари-кари .
За постоянното присъствие на етническо ядро в предкавказието съм съгласен. За миграционните процеси също. Но имаме по-късен процес на завръщане към ядрото.
Иранците в самото начало са почти едно към едно с основният етнос ... с годините имаме чуждоезиково навлизане - Мнение :)
- Затова авестийският ни е толкова близък :). Накратко изхождам че, имаме палео-причерноморска цивилизация от която тръгва всичко.

С уважение!
цитирай
99. анонимен - до спароток
11.11.2010 17:22
sparotok написа:
анонимен написа:
моля ти се бе човек, извинявай че ти напомням, но провери и през коптския / или някой от диалектите му/ език каво значи утигур, както и котраггури и уоногондури, дай и от там превод както си дал и през санскрит. наскоро четох, че коптите вече гонели над 10 мильона само в Египет, така че не са за подценяване в такива изследвания.


Мисля, че вече споменавах, имам само елементарни знания по староегипетски, а коптския де факто си е доста различен.

в скоро време очаквам да издадат един речник за общото между коптския и българския според него към 500 от съвременните думи имат общ корен с стари думи от коптския и неговите диалекти, така че тогава ще може да дискутираме и този вариант.
цитирай
100. sparotok - страхотно
12.11.2010 01:14
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
моля ти се бе човек, извинявай че ти напомням, но провери и през коптския / или някой от диалектите му/ език каво значи утигур, както и котраггури и уоногондури, дай и от там превод както си дал и през санскрит. наскоро четох, че коптите вече гонели над 10 мильона само в Египет, така че не са за подценяване в такива изследвания.


Мисля, че вече споменавах, имам само елементарни знания по староегипетски, а коптския де факто си е доста различен.

в скоро време очаквам да издадат един речник за общото между коптския и българския според него към 500 от съвременните думи имат общ корен с стари думи от коптския и неговите диалекти, така че тогава ще може да дискутираме и този вариант.


Страхотно, ще чакам тогава!
Коя е издадетлската къща?
Кой е написал речника?
цитирай
101. анонимен - Щапаров Младши:
12.11.2010 09:14
martiniki написа:
на мен ми е бил интересен произхода на името Сула, имам такава родственица, а ми е известен от историята диктатора Сула


Сула/съгл."Анализа"/= Сила/древно Бълг.име/,т.е.Сола/Сура,Суря=Слънцето/, Суле/виж фам.Сулеви/, Шиле/фам.Шилеви/,и т.н. Ето го Българският корен на името,уважаеми дами и господа. А Тракийската дума Сула/гора/=Сура/Гура,Гора/-
Бълг.дума в архаичен диалектен вариант.
цитирай
102. mglishev - Щапаров,
13.11.2010 22:45
"езикова археология" няма. Има си археология, има си и езикознание. Това са различни неща. Чети, образовай се.

А утигурите са токова траки, колкото лидийците са либийци.
цитирай
103. shtaparov - Езикова археология
14.11.2010 10:46
О-о,Глишев,появи се най-после.Къде се спотайваш досега,да не се уплаши от въпросите ми за Българските царски имена в Галия по времето на Римската република? А Езиковата археология е нова наука и нищо чудно,че не го знаеш.
Ако искаш я наричай Езикова генетика-крайният смисъл е един и същ.Наистина,такава секция все още няма разкрита в БАН,но нищо чудно един ден и това да стане.
Харесвам забележката ти за Лидийците,която ми дава възможност да обясня взаимовръзката. Името Лидия е много старо-какво означава друг път ще обяснявам.А името Либия се появява в Африка тогава,когато древни лидийски моряци акостират на африканския бряг,за да основат там свои колонии.
Колониализмът не е измислен от гърците,а те самите са негов продукт.
Лидийското преселение към Африка се е случило явно през Бронзовата епоха,а не през желязната,затова за него имаме не писмени,а археологически и езикови
данни.Те обаче не може да бъдат оспорени,понеже при поне два индиректни източника,потвърждаващи това,нямаме нито един източник,който да е в състояние да го отрече.
цитирай
104. mglishev - Мда, кулинарна астрономия :)
16.11.2010 15:51
Щракай си с пръсти, Щапаров, безумно се забавлявам с автохтонщините. Паранаука от класа, спор няма ;)
цитирай
105. shtaparov - Мумифицирана тюркология
16.11.2010 23:27
И ние се забавляваме Маноле,но умно-безумният начин не е по вкуса на Посветените. Вече няма нужда да ни наричаш автохтонци-наричай ни Знаещи.
И защо пак подминаваш въпроса за "пра"-Българските царски имена в антична Галия?
Сигурно не ти е удобно да си признаеш,че не знаеш откъде произхождат имената
на Белгите и Келтите?!
цитирай
106. mglishev - Щапи,
17.11.2010 14:16
ти дори не знаеш какво означава "автохтонен" и го мислиш за обидна дума само по себе си. неведнъж доказваш (и не само ти), че терминологията ти е пълна каша.

Това с "българските" имена в Галия вече е обсъждано. Разбира се, ти си пропуснал като ставаше дума за индоевропейско езиково семейство. За тебе Бели Маур е Белчо Мавродиев... "знаещи", как пък не. Не бъди нагъл.
цитирай
107. shtaparov - Глишка
17.11.2010 16:39
Не ме прави на първолак,Глишка. "Автохтонен" не е погрешен термин,но не
е достатъчно Български,за да го разбират хората безпроблемно. Той не е и
достатъчно точен- най-точен е терминът "Знаещи". Научи се да уважаваш родината си,а не да я подценяваш.Като не можеш да разпознаеш родния си език,
та макар и три хиляди годишен,не се удавай по чуждите езици-не е прилично.
Твоята терминология не само че е в много отношения погрешна,но не е и достатъчно съществена-тя повече пречи на България,отколкото да й помага.
Пълна е с противни чужди названия,предназначени за ползване от тесен кръг учени,а не от хората. С нейна помощ много лаици прикриват незнанието и
безхаберието си,правят се на учени и на дипломати,злоупотребяват.Честният
политик или учен винаги ще се опита да отбегне доколкото може "маймунските"
езикови термини и ще говори с човеците по човешки език.Опитвай се винаги да говориш понятно и разбрано-колко и да си учен,за да не помислят хората,че ги лъжеш или криеш нещо от тях. Разбираш ли мисленето ми? Добрият учен няма нужда от специална терминология,а от специални знания. Иначе всички полиглоти щяха да са почитани учени,а не обикновени преводачи.
Преекспонираният от теб термин "индоевропейски" е мошеническото и лаишко название на истинския термин-Архаичен Български! Човек,който не познава родния си Български език,нека го нарича "индоевропейски",туркомонголски,
гръкотатарски,конски и какъв ли още не. Това обаче няма да го направи честен учен,а лаик или мошеник.
цитирай
108. mglishev - Глишка ще ми викаш
18.11.2010 16:06
като научиш кое какво значи.
цитирай
109. анонимен - Щапаров Младши:
19.11.2010 16:14
mglishev написа:
като научиш кое какво значи.


Каквото повикало,такова се обадило.
цитирай
110. nikikm - Смущаващо
23.11.2010 14:44
Цитат:"Трябва да се добави, че кимерийските погребални ритуали са неразличими от тракийските, кимерийските ножове и стрели са неразличими от тракийските, а по отношение на стил и технология на направа свещените котли на кимерийците са като тракийските."
Смущава ме думата "Родствени".Някак си разделя.В много от материалите има "родствени" племена,както в по-горния цитат.Значи всичко е еднакво,но са "родствени" т.е. не са еднакви.Не са ли по-скоро част от едно семейство.То и там всички са роднини,но са едно цяло.До момента съм преброил 71 тракийски племена."Родствени" ли са или просто ще ги наричаме примерно Траки,както макар и може би неправилно,но е общоприето означението.
цитирай
111. анонимен - ухилен до уши
24.11.2010 09:42
Абе хора , защо не си губите времето с по - приятни глупости ?!
цитирай
112. nikikm - Уточнение
25.11.2010 15:11
По-горе неточно съм привел цитата,останал без отговор,а той е:"... Утигурите са били страховити бойци, чиято сила бива намалена едва когато благодарение на подмолната имперската дипломация те влизат в конфликт със своите роднини кутригурите... Редица автори определят утигурите като част от българският етнос [2] 88, [3] стр.236, но пропускат най-важното, а именно, че става дума за потомци на старите кимерии, които са древен европейски народ и роднини на траките."
Точно тук има два пъти "роднини".Мисълта ми е,че се касае за един и същ етнос или просто на мен ми се иска да е така.Извинявам се за отнетото време.
цитирай
113. анонимен - Не знам дали ще помогна, но в книгата ...
08.03.2011 00:25
Не знам дали ще помогна, но в книгата Тракийски Хроники срещнах тези племена и там имаше превод на имената, точен превод. Не само на имената на племената, но на всички тракийски царе. Именно през коптски.
Тъй като не съм историк, не съм запомнила подробности, като точния превод на всяко племе. Струва ми се, че това са най-пълните хроники касаещи Траките. Прочитането им може да спести многото ровене и предположения.
Със сигурност племената са Тракийски.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13969690
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031