Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2010 18:17 - ОБЯСНЕНИЕ НА ЕДНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 54317 Коментари: 164 Гласове:
98

Последна промяна: 26.10.2010 11:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



                    ОБЯСНЕНИЕ НА ЕДНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ

 

 

 

Данните, които ни доставя определен древен документ могат да променят до голяма степен достоверността на определени теории. Поради тази причина изследователи на нашето минало като Златарски, Бешевлиев, Симеонов, Амбери, Фехер, Шафарик и др. пропускат умишлено едно важно свидетелство на Анастасий Библиотекар. Описвайки сблъсъците на старите българи с римските легиони през 378 година, средновековният автор обяснява ясно, че дедите ни обединяват земите си въз основа на родовото право- QUIA BULGARES, QUI JURE GENTILE PARIAM SUAM SUBJUGANTES ... Става дума за огромни територии: Старият и Новият Епир, Тесалия и Дардания ( Северозападна  България). Изразът РОДОВО ПРАВО и СВОИТЕ ЗЕМИ показват, че българите са били изконните притежатели на тези обширни области, т.е. дедите ни са ги населявали много преди римляните да дойдат и да ги завладеят. Легионите на Вечният град навлизат в посочените от Анастасий Библиотекар области преди около две хиляди години, а това означава, че много преди този период споменатите земи са били обитавани от хора, които в по-късен период са наречени българи.

 

Проф. Ганчо Ценов бе първият, който обърна внимание на свидетелство на старият автор и отбеляза, че това е доказателство за местният произход на българите. Златарски и съмишлениците не се заеха да оборят Ценов, защото една дискусия относно твърдението на Анастасий Библиотекар щеше да отвори очите на много будни българи и щеше да стане ясно, че теорията на азиатският произход на дедите ни трябва да бъде отхвърлена...

 

Днес обаче новото поколение чуждопоклонници прави отчаяни опити да злепостави проф. Ценов. Родолюбивият историк е обвинен в манипулации и укриване на данни. Да видим за какво става дума. Анастасий Библиотекар не само казва, че българите обединили земите си въз основа на родовото право, но и допълва, че освободителите на споменатите територии дошли от Скития. Това някои хорица тълкуват като “доказателство”, че българите са нашественици...и обвиняват несправедливо Ценов, че не споменава “идването” от Скития*.

 

На пръв поглед изглежда, че има противоречие, българите един път са определени за древно население на ( обитаваният от траки ) Епир и Дардания, а същевременно се казва, че са дошли от север, от Скития...Да, но в така наречената Скития живеят тракийските племена гети, даки, кровиси, морисени и ситони, които Плиний нарича наследници на Орфей ( Естествена История IV-XI-41). Да не забравяме и споменатите от Овидий беси ( веси), част от които живее в Малка Скития, а други на юг от Стара Планина, в Родопите...Т.е. народите на Скития са роднини на тези от Тракия. Да не забравяме, че самите скити са наречени тракийски народ от Стефан Византийски ( Stephani Byzantii Ethnica-I, Berolini, MDCCCXLIX, s. 578).

 

За да разберем как точно стоят нещата трябва да разгледаме няколко събития в хронологичен ред. Траките са най-старият народ на Балканите. В Античността някои племена усядят, но други са били в движение защото основният им поминък е скотовъдството. Прекосяването на Дунава е ставало често като причините са били различни, един път е било в търсене на нови пасбища за огромните стада, а друг път поради заплаха от войни. Според Страбон за гетите преминаването на  Дунава двете посоки било нещо напълно обичайно ( География VII-3-12). Ариан пък разказва как трибалският цар Сирм изпраща жените и децата от племето си на дунавски остров, за да са далеч от бойните дейсвия на траките с македонците на Александър Велики( Анабазис I-2-2). Отново Страбон описва движение на траки от север на юг под водачеството на Буребиста ( География VII-3-11)...

 

Eто, няма никакво недоразумение, няма противоречие в тезата на проф. Ганчо Ценов. Уверяваме се, че идване от Скития не означава пристигане на нов и чужд народ, а завръщане на коренно население, което в миналото се е оттеглило на север поради римското нашествие.

 

Първият сблъсък на траки с римляни е в битката при Пидна - 168 година преди Христа където дедите ни подкрепят македонците( Плутарх, Животът на Емилий Павел, 18-5). През 62-та  година преди Христа римският генерал Г.А. Хибрида е разбит от от траките в близост до река Дунав.По-късно обаче ( 29-та година преди Христа) М.Л.. Крас покорява траките на между река Дунав и Стара Планина, а през 45 година след Христа, след смъртта на Реметалк III император Клавдий обявява Тракия за римска провинция ( Al.Fol, K.Jordanov, K.Porozhanov, V.Fol, Ancient Thrace, 227-228)...

 

Дедите ни желаещи да запазят свободата и независимостта си се оттеглят на север от Дунав. От този регион свободните траки извършват много нападения срещу окупаторите като едно от първите е през 69-та година след Христа...През 152-158 има анти-римски въстания в Тракия, и Дакия, през 272-ра-275-та година император Аврелиян е принуден да изтегли римските колонисти от Дакия... Виждаме, че малко по малко дедите ни отвоюват Родината си от нашествениците. Константин Багренородни разказва, че по времето на Константин Велики Тракия станала особена тема...и на бунтуващите се българи била дадена автономия. Сведението на Багренородни се потвърждава от Григорий Кодин, който пише, че Константин Велики построил ( по скоро финансирал изграждането) в земите на скитите градовете Плискува, Перестлава, Дристра и Констанция. Не е трудно да се види, че Плискува и Перестлава са Плиска и Преслав, чиито крепостни стени са изградени в тракийски, а не в римски стил. Тъй като имената Плиска и Преслав са български това показва, че през 306-337 г. е имало българи на юг от река Дунав. Тези наши деди не са се задоволили с отстъпките на първият християнски император, а са продължили борбата за пълното освобождаване на земите си. Важен етап от това освобождение е споменатото от Анастасий Библиотекар обединениe на Големият и Малкият Епир, Дардания и т.н. през  364-378 година...

 

Ще минат още няколко века преди дедите ни да изгонят напълно окупаторите от земите ни, но това няма да стане без скъпи жертви, цената на свободата е висока. Прогонените подтисници няма да забравят унижението и ще омърсят паметта на победилите ги българи чрез създаване на безброй лъжи, чиито последствия се чувстват и днес...Наричаха ни диви и нечисти, наричаха ни азиатци, но истината не може да се крие вечно. Траките дадоха музика и мъдрост на гърците, религия на келтите**, качиха  императори на римски престол***. Великите пълководци и спасители на Вечният град Аспар, Аеций и Велизарий идват от нашите земи...

 

В древността се е смятало дори, че след като боговете победили титаните, от горящата пепел на непокорните исполини се родили нашите деди траките. В тях cе слели искрата на божественото и свободолюбието на простосмъртния. Такъв народ не може да се унищожи, пак ще възкръснем от пепелищата и ще възвърнем старата си слава!

 

 

 

 

Пояснениния:

 

* Критиците на проф. Ганчо Ценов  “забравят”, че той бе първият, който каза, че етнонима Scythoi е обясним със старобългарския глагол скытати се- скитам. Щом собственото име на този стар и войнствен народ има българска етимология, това означава, че ние сме техни потомци. Ценов никога не е крил, че старите българи и скитите принадлежат на един и същи етнос.

 

**Според Иполит религията на келтските друиди била вдъхновено от учението на тракиецът Залмоксис.

 

*** Първият император от тракийски произход е Максимин Тракиец. Роденият в селище близо до София Галерий също става император и дори е възнамерявал да нарече Римската Империя Дакийска. Император Максимин Дая  е роден и израстнал в Мизия, а Константин I и потомците му имат дардански корени. В Константинопол царуват траките Маркиан, Лъв Бесът, Юстин, Юстиниан, Юстин II, Тиберий II, Фока...



Тагове:   плиска,


Гласувай:
103


Вълнообразно


1. sparotok - коментари
10.10.2010 18:19
Умолявам дискутиращите да не се отклоняват от темата, а също и да се придържат към умерен тон.
Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
10.10.2010 18:20
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
цитирай
3. estolodu - Все напред към истината!
10.10.2010 19:18
Все напред към истината!
цитирай
4. monaliza121 - Привет!
10.10.2010 19:19
Винаги ми е интересно да прочета и науча нещо ново тук.
Поздрави!
цитирай
5. sparotok - истина
10.10.2010 19:21
estolodu написа:
Все напред към истината!


Само така ще си възвърнем загубеното.
цитирай
6. sparotok - благодаря ти
10.10.2010 19:42
monaliza121 написа:
Винаги ми е интересно да прочета и науча нещо ново тук.
Поздрави!


Благодаря ти!
Радвам се, че съм успял да представя нещо интересно...
цитирай
7. radulo - Време е за книга по въпроса!
10.10.2010 20:15
Ще се радваме да разберем ,че вече се пише книга по поставените въпроси. И Спароток, не ги жали ,защото и те няма да ни жалят!!!
цитирай
8. tili - Предполагам, че Дристра е
10.10.2010 20:22
Дръстър - т.е. Силистра. Нещата се връзват!
цитирай
9. iliada - Напълно достоверно и логично звучи,sparotok !
10.10.2010 20:26
".............. идване от Скития не означава пристигане на нов и чужд народ, а завръщане на коренно население, което в миналото се е оттеглило на север поради римското нашествие."
Страхотен дух имаш и с хъс отстояваш вижданията си ,което ме е впечатлявало винаги когато надникна тук!
Поздрави!:“
цитирай
10. sparotok - благодаря
10.10.2010 20:32
iliada написа:
".............. идване от Скития не означава пристигане на нов и чужд народ, а завръщане на коренно население, което в миналото се е оттеглило на север поради римското нашествие."
Страхотен дух имаш и с хъс отстояваш вижданията си ,което ме е впечатлявало винаги когато надникна тук!
Поздрави!:“


Благодаря ти Илиана!
Истината трябва да се отстоява със всички средства защото от нея зависи нашето бъдеще!
цитирай
11. анонимен - Спараток, не помня къде четох че ...
10.10.2010 20:32
Спараток, не помня къде четох че \"друиди\" означавало \"даровити\".Според Вас може ли да се смята правдоподобна една такава етимология?
цитирай
12. sparotok - Дръстър
10.10.2010 20:41
tili написа:
Дръстър - т.е. Силистра. Нещата се връзват!


Да, Дръстър е Силистра.
цитирай
13. sparotok - книга
10.10.2010 20:43
radulo написа:
Ще се радваме да разберем ,че вече се пише книга по поставените въпроси. И Спароток, не ги жали ,защото и те няма да ни жалят!!!


Мои приятели ще издадат статиите ми, дано направят хубава компилация...
цитирай
14. sparotok - истина
10.10.2010 20:47
estolodu написа:
Все напред към истината!


Малко по малко всичко ще си дойде на мястото.
цитирай
15. estolodu - Спараток, не помня къде четох че ...
10.10.2010 20:48
анонимен написа:
Спараток, не помня къде четох че \"друиди\" означавало \"даровити\".Според Вас може ли да се смята правдоподобна една такава етимология?

даровит> д'ровит/д'рувит > дру'ит
Като се имат впредвид езиковите особености на келтския и българския по онова време такава етимология няма защо да не е правдоподобна.
цитирай
16. sparotok - друид
10.10.2010 20:49
анонимен написа:
Спараток, не помня къде четох че \"друиди\" означавало \"даровити\".Според Вас може ли да се смята правдоподобна една такава етимология?


Друид е всъщност множествено число на друи-жрец.
Друи изва от галската дума дерко - око, която е сродна на нашата диалектна дзъркел - око.
Друи(д) означава виждащ, знаещ, мъдър.
цитирай
17. nestinar - Както винаги си желязен в доводи...
10.10.2010 20:55
Както винаги си желязен в доводите!
Благодаря !
цитирай
18. sparotok - друид
10.10.2010 20:56
estolodu написа:
анонимен написа:
Спараток, не помня къде четох че \"друиди\" означавало \"даровити\".Според Вас може ли да се смята правдоподобна една такава етимология?

даровит> д'ровит/д'рувит > дру'ит
Като се имат впредвид езиковите особености на келтския и българския по онова време такава етимология няма защо да не е правдоподобна.

dearc
an eye, a cave, hole, Irish dearc (do.), Old Irish derc (do.); from the root derk, behold. See verb dearc: "eye-pit" gives the meaning "cave". Shaw has deirc for "pit" in Engl.Gael. section.
dearc
behold, see, Irish dearcaim, Old Irish dercaim, video, derc, eye, *derkô, I see, perfect *dedorka (cf. chunnairc = con-darc Indo-European derk, see; Greek @Gdйrkomai, @Gdйdorka, have seen; Old High German zoraht, bright; Sanskrit darç, see.

draoi , draoidh
druidh, a magicician, druid, Irish draoi, gen. pl. druadh, Early Irish drai, drui, g. druad, Gaulish druides (English druid). Its etymology is obscure. Stokes suggests relationship with English true, Gaelic dearbh, q.v., or with Greek @Gqrйomai, cry, (as in drannd, dщrd), or Greek @Ga@'/qrйw, look sharp, Prussian dereis, see. Thurneysen analyses the word as dru, high, strong, See truaill. Brugmann and Windisch have also suggested the root dru, oak, as Pliny did too, because of the Druids' reverence for the oak tree. Anglo-Saxon dry/, magus, is borrowed from the Celtic. draoineach, druineach, artisan, "eident" person (Carm.); draoneach, "any person that practices an art" (Grant), agriculturist; druinneach, artist (Lh.). Irish druine, art needlework; @Gqrуna, flowers in embroidery drugs.

Ето и други обяснения, аз обаче мисля, че друид значи виждащ, жрец

цитирай
19. liliyanaandreeva - Един американски учен с българско потекло,психолог и парапсихолог...
10.10.2010 21:09
...той доказва , че българският език е наследник на тракийските наречия...
цитирай
20. sparotok - тракийски
10.10.2010 21:17
liliyanaandreeva написа:
...той доказва , че българският език е наследник на тракийските наречия...


Аз не съм парапсихолог, но съм сигурен, че тракийският език намира продължение в българския.
цитирай
21. zelas - Само напред, приятелю!
10.10.2010 21:25
С всяка нова статия вратата се открехва с още един сантиметър, бавно но сигурно, светлината се прокрадва и осветява прашната стая. Силуетите се очертават. Стари духове се раздвижват.

Старата къща получава нов мандат за живот.

Духът на Спароток е наистина е пример за подражание и вдъхновение.
Постоянство, методичност, бистър ум и железни нерви! Така всичко се постига!

Само напред, приятелю!
цитирай
22. vmir - Прелестна яснота!
10.10.2010 23:12
Поздравления, Спароток!
цитирай
23. andrinamark - Дали наистина от това зависи нашето бъдеще?...
10.10.2010 23:15
sparotok написа:

Благодаря ти Илиана!
Истината трябва да се отстоява със всички средства защото от нея зависи нашето бъдеще!

Чудесни постове, интересни тези, но аз лично се “хванах” се за думата "бъдеще", тъй като, докато тук вие спорите, някои просто пренаписват българската история и я разпространяват там, където ще хване “декиш”. Много бих искала да прегледате тези линкове (всички – и назовани с никове, и анонимни), след като прочетете ето това:
“Аз вече прочетох книгата "Помаците-изстрадана история" на П.Япов. Просто са публикувани интервюта и разговори с различни известни личности от 1900 г. за произхода на помаците. Също така е публикувано и проучване за движението на тюрко-българите, които са приели исляма още в първата си родина Волжко-камска България и преселението им от Волга, на юг през Афганистан, Казахстан и др. държави до Османската империя и от там до Родопите. Части от тези племена дошли в Родопите се смятат за сегашните помаци тук. Доколко са автентични тези записки и изследвания не мога да кажа. Може би трябва да се изследват материалите от това проучване, които са били дадени в библиотеката на Йени джами в Истанбул.”
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,3076.135.html
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,3076.30.html
http://groznijat.tripod.com/fadlan/vb_index.html

И много бих искала най-сетне някой сериозно, ама много сериозно да помисли и каже истината (доколкото е възможно) за древната ни история, защото от това наистина може да зависи нашето бъдеще!... Защото в края на тази книга се призовава за обединение на всички помаци – помаци-българи, помаци-хървати, помаци-гърци и т.н. – в една автономна държава на Балканите и с откъсване на Родопите. Четох я преди време, зная какъв бяс ме обхвана тогава, а и сегашният не е по-малък... особено докато четях дългите спорове под постовете, някои съвсем безсмислени и абсолютно несъществени, докато същественото се случва навън...
Поздравявам те, Спароток и не защото много разбирам от история, а заради българския дух, който носиш! И ти благодаря за това!
цитирай
24. d3bep - :)
10.10.2010 23:19
Поздравления, Спароток.
И аз споделям тази идея, за оттеглените и връщащи се по родните земи Траки!
цитирай
25. kasnaprolet9999 - Много силен завършек на твоите проучвания и изводи, които звучат съвсем логично
10.10.2010 23:21
"В древността се е смятало дори, че след като боговете победили титаните, от горящата пепел на непокорните исполини се родили нашите деди траките. В тях cе слели искрата на божественото и свободолюбието на простосмъртния. Такъв народ не може да се унищожи, пак ще възкръснем от пепелищата и ще възвърнем старата си слава!"
Били сме много по-зле навремето, с множество проблеми и пак сме се оправяли, защо сега не можем?
цитирай
26. mglishev - "... qui iure gentile patriam suam subiugantes..."
10.10.2010 23:34
"... които по правото на народите покоряват своята родина..."

"Ius gentium" е "правото на народите", а част от отношенията, създавани от него, следва от войната - още според Тит Ливий.
"Subiungo" - означава "покорявам", а за никого не може да се каже, че "покорява" родината си... освен ако не е имал друга родина преди това ;)

Ако Анастасий Библиотекар беше поискал да каже, че правото е родово, то нямаше да е "gentium/gentile", а по-скоро "patrum/haereditario" (тоест "бащино/наследствено"), а и употребеното причастие нямаше да е "subiugantes" ("покоряващи"), а, да речем, "liberantes" или "recuperantes" ("освобождаващи/възвръщащи").

А "patria" за "родина" на латински е употребявано много пъти за новозавладяна, а не възвърната територия като един вид поглед в бъдещето, когато тази земя наистина се превръща в родина. Най-добрият пример е Лациум за троянците в "Енеида". Латинският на Вергилий е достатъчно добър, за да му се доверим.

Който не вярва, може да провери в латинско-българските речници на Брожка/Делиделвов или Милев/Войнов, в руско-латинския на Дворецкий и изобщо - в който си ще речник.

Така че, Спароток, прочитът ти на текста е погрешен. Благодаря за вниманието ;)
цитирай
27. saradiva - Обяснение /поредно/ на НЕедно недоразумение
11.10.2010 00:10
Да си жив и здрав, Павел!!!
Хубаво си им го обяснил на недоразумяващите.

В официоз-бг-хисторито думичка не обелват за диспута слез 8мия вселенски събор, описан в записките на Ан.Библиотекар. Те даже и за събор не го смятат, и попчетата сто анатеми ми изрекоха в един попски форум, само заради това, че си позволих еретичното определение...И ме баннаха веднагически
Но някакви си смешници от клира в БАН и в клира в БПЦ, не могат да заличат онова, което личния писар на папата е оставил като факти...
Диспутът след събора е относно ОСОБЕНОТО БИТИЕ НА БЪЛГАРИТЕ
ОТ ЧЕТВЪРТИ ВЕК ДО СЪБОРА. И, да, става дума за териториите ТЕСАЛИЯ, ИЛИРИК, ДАРДАНИЯ, И ЕПИРИТЕ - подчертано е: "...земята, наречена България по тези българи"... /1000 пъти му го написах на Юлкича, ама той постове измишльотини изписа, за да "докаже", че българите са пришълци от Азия"

Пък и друго е важно - "особеното битие на българите" е свързано най-вече с "особеното им битие като християни"... Пък нищо, че митичното "покръстване" още не се е състояло...
цитирай
28. анонимен - Всичко е прекрасно,
11.10.2010 00:12
но както е тръгнало,българският народ ще намери продължение в небитието,а
езикът ще запази писмената си форма като някакъв остатък във интернет..и пра-
шясалите археологически находки.Уви!
цитирай
29. get - от вОДЕСос - Така ще е докато нашите учени не се освободят ... !
11.10.2010 00:51
Така ще е zelas ! - ще има още много, научно-академична "прах, плесен и паяжини" в официалната ни история ... !
Така ще е докато нашите учени не се освободят от сковаващият ги корсет на "научните" парадигми в Историята и нямат гражданска позиция !
Да, това бе "наука"-та, която от ХVІІІ в. стана послушна прислужница на различни политически теории, които от своя страна бяха подчинени на имперските амбиции на "Великите" сили, та от тогава, та може да се каже и до настоящето !

Какъв по-ясен пример ! - Знаем микенска култура, че е гръцка. Същите строят типични куполни гробници ! Такъв тип погребения не се наблюдават в последствие при тяхните наследници и уж продължители на тази култура, гърците !
- А къде ? - При един друг народ тракийският !(Такива има поне 6 000 на територията на съвр. България) - На юг от Стара планина живеели траки, на север скити. В казанлъшко се наброяват около 500 тракийски могили, на четиридесет до петдесет километра отвъд Стара планина ще ви посоча поне още 200 бр.
Но иначе етноса не бил един, били различни ! - Едните траки, другите скити :) .

Друг въпрос - Като се знае кога е съществувала Микенската цивилизация - правилна ли е датировката на проучените могили ? За тях в научните обзори никога не пише, че са по-стари от VІ в. пр.хр. - Истината ли е това ? - или си караме по инерция, защото някой "авторитет" така е казал ! - също и по причина,че преди това съществува значима "дупка" в историята на елините "донесли" културата и цивилизацията на съвременна Европа :).

Обръщам се с това към историците !
Човек тръгнал да търси Истината - най-напред следва да я потърси в себе си !

С уважение !
цитирай
30. penchoan - Целият балкански полуостров е в...
11.10.2010 01:07
Целият балкански полуостров е владян от траките. Преди 3600 години настъпва малък потоп и между Стара планина и Карпатите е било море. Преди около 2000 години водното ниво спада до толкова, че отново се появява река Дунав. Скитите или наричани още славяни се завръщат на освободените земи.
цитирай
31. анонимен - спарто ти си в грешка
11.10.2010 08:04
спарто ти си в грешка пишеш ,че "Описвайки сблъсъците на старите българи с римските легиони през 378 година, ..." .
Българите са римски граничари,как ще се бият с римските легиони
цитирай
32. boristodorov56 - Дашляците - де сте бре?!
11.10.2010 08:25
Дашляците - де сте бре?!
цитирай
33. анонимен - 'ejsy icmfijdlsy ;ri.ey pkdey
11.10.2010 10:12
Уникално е за мен а предполагам и за други с какви некачестгвени но дълготрайни исторически лъжи сме били оплетени .Каква огромна човешка и интелектуална енергия е похарчена за да се настани вековна заблуда за нашата и човешката история!
цитирай
34. mikino - Отново интересно!!!
11.10.2010 11:11
Убедена съм, че това е само малка част от голямата истина за нас българите. Дано скоро докажем най-сетне на всички, че ние сме велика нация!
Весела и слънчева седмица!
цитирай
35. анонимен - Призовавам блогарите в блог бг да ...
11.10.2010 11:52
Призовавам блогарите в блог бг да напуснат в знак на протест!
Причината за това е невъзможността да се активира деактивиран блог!
Опцията е измама от страна на ИНВЕСТОР с цел кражба на авторски произведения!
А тези които искат да запазят блога си-нека никога не пробват опцията "деактивиране" как работи,защото ще останат без блог!
цитирай
36. анонимен - ' 'ejsy icmfijdlsy ;ri.ey pkdey
11.10.2010 12:01
От сочените тук факти се Пораждат Доста въпроси от "Новата" българска история .
И преди появата на тези факти, остава неясно твърдението на нашите историци, че Царствмо България пада под турска вляст ИЗЦЯЛО!Факт е че до Турците Царство България (поне по време на Иван Александър) се състои от южнодунавски дял в който е столицата на Царството и Севернодунавски дял обхващащ провинциите Влахия(по хипотези от тук пишешщи означава Волци Воловари) и Молдова(интересно е да се разбере защо Молдова?!-има българско село Мулдава до Асеновград).Османците, които са основно ренегати по произход,а не тюрки завземат южнодунавският дял и поставят под рехав васалитет севернодунавският дял .Там остават само войводи ,които са подчинени на търновските боляри .Тези войводи след като болярите им(суверените )или са избити или се потурчват и са изселени в Мала Азия, остават незавсими !Техен потомък е Влад "Цепеш" Дракула известен с това че набива на неодялана цепеници около 20 000 пленени ренегати еничари с което осигурява относителната независимост на севернодунавският дял.Там е войводата Мирча и всички техни потомци които към 17-18 век подбудени от Фанариотите -гърци пратени и наложени от султанасе кръщават ,като румънци за да избегнат асимилация от руснаците и да получат защита срещу руснаци и Турци от Франция и латинските държави.Нашите историци срамно мълчат за тези факти с изключение на Тодор Балкански.Изследванията и фактите до които е достигнал Спароток отново ,с пълна сила поставят този въпрос !Няма ли някой да напише и за тези страници от най-новата българска история ,когато е отцепен огромен дял от българската територия, история и население с лабораторнополитически етногенетизъм в резултат на който се "ражда"Румъния ?Държава която е с предимно българко население с бюрократичен-държавен "румънски" иначе казано еничарски национализъм.
цитирай
37. missionpossible - Поздрави! Още една прашна завеса ...
11.10.2010 12:29
Поздрави! Още една прашна завеса падна!
цитирай
38. get - от вОДЕСос - sparotok - Ако ми позволиш ... !
11.10.2010 12:54
sparotok - Ако ми позволиш, малка поправка !

В обясненията си под черта казваш: "Според Иполит религията на келтските друиди била вдъхновено от учението на тракиецът Залмоксис."

Може би, по-правилното изписване и произнасяне на името е ЗамоЛксис, наместо ЗаЛмоксис.
При Херодот а и не само при него, се наблюдава колебание при изписване формата на името ЗамоЛксис=ЗаЛмоксис ?!
При това, "ЗамоЛксис" изписване, на много от читателите ти, вероятно ще се изясни смисълът(етимологията) на същото ! Това има отношение и към езотериката-религията ... дори ако вземете и раджа йога практиката !:))
За да съм по-ясен ви давам жокер, Замо(ъ)л(ъ)к-(+сис) ! ... тоест "зам(ь)лък" :))

С уважение и дано съм бил полезен !
цитирай
39. анонимен - Империалист
11.10.2010 14:44
Моля всички родолюбци, да пазим ОПОНЕНТИТЕ.Те са много полезни.
Проблемът е не дали “автохтонната” теза е вярна, а как да се наложи. Проблемът е , че истината за
автохтонния произход на БЪЛГАРИТЕ обезсмисля живота на хиляди историци по света. Когато истината за БЪЛГАРИТЕ възтържествува, армията от професори-папгали ще стане за посмешище, а икономическите последици за Гърция и др. страни ще са неблагоприятни. Битката за нашата история предстои , а до тогава
нека използваме “талантливите” опоненти.
Кражба на история от страна на гърците? Безспорно, но и нещо е останало незабелязано по ъглите:

от dir.bg-клуб Македония
Тема Re: a moze bi sa v pustinjata? [re: antikomunist]
Автор papazoglu (новак)
Публикувано 05.03.05 15:20

Великая Болгария занимала территорию в Приазовье, нижнем течении Дона и на Таманском полуострове. Столицей государства был город Фанагурис, бывший греческий порт на Тамани.

Фанагурис, -това е погърченото име на /Ф/Панагюрище.
Справката я направих от студент по новогръцка филология в СУ.

Съществува софийският квартал, бивше село, с име МУСАГЕНица , същевременно един от прякорите на бог Аполон е МУСАГЕН/Т/=мус/О/-покровител. Значи, местните шопи, по някакви причини, са кръстили това поселище на бога покровител на музите, но не e Аполония.
цитирай
40. sparotok - варианти
11.10.2010 15:59
get написа:
sparotok - Ако ми позволиш, малка поправка !

В обясненията си под черта казваш: "Според Иполит религията на келтските друиди била вдъхновено от учението на тракиецът Залмоксис."

Може би, по-правилното изписване и произнасяне на името е ЗамоЛксис, наместо ЗаЛмоксис.
При Херодот а и не само при него, се наблюдава колебание при изписване формата на името ЗамоЛксис=ЗаЛмоксис ?!
При това, "ЗамоЛксис" изписване, на много от читателите ти, вероятно ще се изясни смисълът(етимологията) на същото ! Това има отношение и към езотериката-религията ... дори ако вземете и раджа йога практиката !:))
За да съм по-ясен ви давам жокер, Замо(ъ)л(ъ)к-(+сис) ! ... тоест "зам(ь)лък" :))

С уважение и дано съм бил полезен !


Страбон е този, който дава варианта Замолксис, но живелият по-рано Херодот пише Залмоксис. Трудно е да се каже кое предаване е точното, страбоновото - Замолксис наистина е твърде изкушаващо:)
цитирай
41. sparotok - завеса
11.10.2010 16:00
missionpossible написа:
Поздрави! Още една прашна завеса падна!


Следват още много!
цитирай
42. sparotok - румънски
11.10.2010 16:02
анонимен написа:
От сочените тук факти се Пораждат Доста въпроси от "Новата" българска история .
И преди появата на тези факти, остава неясно твърдението на нашите историци, че Царствмо България пада под турска вляст ИЗЦЯЛО!Факт е че до Турците Царство България (поне по време на Иван Александър) се състои от южнодунавски дял в който е столицата на Царството и Севернодунавски дял обхващащ провинциите Влахия(по хипотези от тук пишешщи означава Волци Воловари) и Молдова(интересно е да се разбере защо Молдова?!-има българско село Мулдава до Асеновград).Османците, които са основно ренегати по произход,а не тюрки завземат южнодунавският дял и поставят под рехав васалитет севернодунавският дял .Там остават само войводи ,които са подчинени на търновските боляри .Тези войводи след като болярите им(суверените )или са избити или се потурчват и са изселени в Мала Азия, остават незавсими !Техен потомък е Влад "Цепеш" Дракула известен с това че набива на неодялана цепеници около 20 000 пленени ренегати еничари с което осигурява относителната независимост на севернодунавският дял.Там е войводата Мирча и всички техни потомци които към 17-18 век подбудени от Фанариотите -гърци пратени и наложени от султанасе кръщават ,като румънци за да избегнат асимилация от руснаците и да получат защита срещу руснаци и Турци от Франция и латинските държави.Нашите историци срамно мълчат за тези факти с изключение на Тодор Балкански.Изследванията и фактите до които е достигнал Спароток отново ,с пълна сила поставят този въпрос !Няма ли някой да напише и за тези страници от най-новата българска история ,когато е отцепен огромен дял от българската територия, история и население с лабораторнополитически етногенетизъм в резултат на който се "ражда"Румъния ?Държава която е с предимно българко население с бюрократичен-държавен "румънски" иначе казано еничарски национализъм.


В румънския само 25% от думите са от лат.произход, 51% от румънския речник е от български произход.
цитирай
43. sparotok - благодаря ти
11.10.2010 16:03
mikino написа:
Убедена съм, че това е само малка част от голямата истина за нас българите. Дано скоро докажем най-сетне на всички, че ние сме велика нация!
Весела и слънчева седмица!


Благодаря ти Милена!
Весела седмица и на тебе!
цитирай
44. sparotok - средства
11.10.2010 16:07
анонимен написа:
Уникално е за мен а предполагам и за други с какви некачестгвени но дълготрайни исторически лъжи сме били оплетени .Каква огромна човешка и интелектуална енергия е похарчена за да се настани вековна заблуда за нашата и човешката история!


Средствата, с които е опорочена нашата история са били доста, но една една война срещу българите щеше да струва много повече, да не говорим за жертвите от страна на нашите противници...
...А така както направиха една група мошеници става лесно, омърсиха името на дедите ни, отнеха нашият принос в европейската история и култура, унижиха ни... и хората "сами" напускат България...
цитирай
45. sparotok - иструкции
11.10.2010 16:09
boristodorov56 написа:
Дашляците - де сте бре?!


Отишли са да получат нови инструкции...от Позитано...
цитирай
46. sparotok - мислене
11.10.2010 16:14
анонимен написа:
спарто ти си в грешка пишеш ,че "Описвайки сблъсъците на старите българи с римските легиони през 378 година, ..." .
Българите са римски граничари,как ще се бият с римските легиони


Да, имало и българи служещи на Римската Империя, но не всички са искали да са под чуждо господство, не обърна ли внимание на израза - Дедите ни желаещи да запазят свободата и независимостта си се оттеглят на север от Дунав...

По твоята логика трябва да кажем, че е невъзможно римляните да се бият с траки понеже Реметалк III е бил римски съюзник:)
цитирай
47. sparotok - желание
11.10.2010 16:25
анонимен написа:
но както е тръгнало,българският народ ще намери продължение в небитието,а
езикът ще запази писмената си форма като някакъв остатък във интернет..и пра-
шясалите археологически находки.Уви!


Това твое желание ли е, или просто страх от бъдещето?
цитирай
48. sparotok - покръстване
11.10.2010 16:29
saradiva написа:
Да си жив и здрав, Павел!!!
Хубаво си им го обяснил на недоразумяващите.

В официоз-бг-хисторито думичка не обелват за диспута слез 8мия вселенски събор, описан в записките на Ан.Библиотекар. Те даже и за събор не го смятат, и попчетата сто анатеми ми изрекоха в един попски форум, само заради това, че си позволих еретичното определение...И ме баннаха веднагически
Но някакви си смешници от клира в БАН и в клира в БПЦ, не могат да заличат онова, което личния писар на папата е оставил като факти...
Диспутът след събора е относно ОСОБЕНОТО БИТИЕ НА БЪЛГАРИТЕ
ОТ ЧЕТВЪРТИ ВЕК ДО СЪБОРА. И, да, става дума за териториите ТЕСАЛИЯ, ИЛИРИК, ДАРДАНИЯ, И ЕПИРИТЕ - подчертано е: "...земята, наречена България по тези българи"... /1000 пъти му го написах на Юлкича, ама той постове измишльотини изписа, за да "докаже", че българите са пришълци от Азия"

Пък и друго е важно - "особеното битие на българите" е свързано най-вече с "особеното им битие като християни"... Пък нищо, че митичното "покръстване" още не се е състояло...


Амазонке, това "покръстване" е здраво закотвена догма, Г. Ценов обясни добре как стоят нещата, проф. Чилингиров също, но да се признае, че българите са първите християни е почти светотатство днес.

Най-страшното е, че тези, които гониха християните и горяха иконите им, днес са считани за основоположниците на християнското изкуство...
цитирай
49. sparotok - до Манол Глишев
11.10.2010 16:40
Маноле, аз на руско-латински речници вяра нямам, най-вече на съставителите им.

SUBIUNGERE означава също СВЪРЗВАМ, ДОБАВЯМ ( Prof. H.H. Mallinckrodt)...превода си е съвсем точен, не се опитвай да будалкаш хората:))

GENTILIS означава родов, бащин, отечествен...ти пак се опитваш да дадеш само значенията, които ти оттърват :))

Забрави да коментираш SUAM - своята (земя, родина, територия), а това е важна подробност...е, не за теб разбира се :))
цитирай
50. get - Цезаре - преди време ти казах - Петелът и да ... слънцето все ще си изгрее !
11.10.2010 16:40
mglishev написа:
"... които по правото на народите покоряват своята родина..."

"Ius gentium" е "правото на народите", а част от отношенията, създавани от него, следва от войната - още според Тит Ливий.
"Subiungo" - означава "покорявам", а за никого не може да се каже, че "покорява" родината си... освен ако не е имал друга родина преди това ;)

Ако Анастасий Библиотекар беше поискал да каже, че правото е родово, то нямаше да е "gentium/gentile", а по-скоро "patrum/haereditario" (тоест "бащино/наследствено"), а и употребеното причастие нямаше да е "subiugantes" ("покоряващи"), а, да речем, "liberantes" или "recuperantes" ("освобождаващи/възвръщащи").

А "patria" за "родина" на латински е употребявано много пъти за новозавладяна, а не възвърната територия като един вид поглед в бъдещето, когато тази земя наистина се превръща в родина. Най-добрият пример е Лациум за троянците в "Енеида". Латинският на Вергилий е достатъчно добър, за да му се доверим.

Който не вярва, може да провери в латинско-българските речници на Брожка/Делиделвов или Милев/Войнов, в руско-латинския на Дворецкий и изобщо - в който си ще речник.

Така че, Спароток, прочитът ти на текста е погрешен. Благодаря за вниманието ;)


Аве Цезаре !
- "Ius gentium" под него се разбира обичайните и правни норми на народите, които не са възприели(подсъдни) по Римското право.
Gentile се употребява в смисъл на чужд-енец "ненашенец".
Второ, защо даваш тясно ограничително и поради това некоректно тълкуване на думата Sub+iungo, коренът на която е "iungo", т.е."ИГО"-зависимост, "власт над нещо", "подчинявам по силата на нещо" и т.н.
Препоръчвам - консултирай се с юристи !
Приятелю пак ти казвам - Свали си капаците, които ти сложиха с "академичното" образование, за да няма - "Мани, мани, шекел и полмани" :).

"Петелът и да пее и да не пее, Райко все ще си изгрее !" - народна мъдрост :)).

С :))-ки и най-добри чувства !
цитирай
51. sparotok - истина е
11.10.2010 16:42
kasnaprolet9999 написа:
"В древността се е смятало дори, че след като боговете победили титаните, от горящата пепел на непокорните исполини се родили нашите деди траките. В тях cе слели искрата на божественото и свободолюбието на простосмъртния. Такъв народ не може да се унищожи, пак ще възкръснем от пепелищата и ще възвърнем старата си слава!"
Били сме много по-зле навремето, с множество проблеми и пак сме се оправяли, защо сега не можем?


Истина е, за да променим съдбата си трябва първо да започнем да се държим като силни хора, а не като просяци.
цитирай
52. d3bep - :)
11.10.2010 16:46
Не е много повод за гордост първата християнска религия, Спароток, не е много повод за гордост...
Нпротив даже, това е най - унищожителното движение. Следите му ясно ги видях... Не се гордея с нея, или поне не повече от това, доколкото нашата малко е съхранила и прикрила и остатъци от древната истина, но каот цялост...
Предполагам че си вярващ християнин, аз никога не съм бил голям любител, но откак се върнах от египет, май хич няма и да ставам, брат...

Но ...
Същността на покръстванки, възстания и прочие, които не са е състояли или които са си чиста измама, са много прости:
- създават герои, а ние обичаме героите;
- обясняват нашия напредък като плод на чужда култура и принос. Видиш ли Борис на й покръстил и веднага ни са е изсипал златнийо век!
цитирай
53. sparotok - недоразумение
11.10.2010 16:55
d3bep написа:
Не е много повод за гордост първата християнска религия, Спароток, не е много повод за гордост...
Нпротив даже, това е най - унищожителното движение. Следите му ясно ги видях... Не се гордея с нея, или поне не повече от това, доколкото нашата малко е съхранила и прикрила и остатъци от древната истина, но каот цялост...
Предполагам че си вярващ християнин, аз никога не съм бил голям любител, но откак се върнах от египет, май хич няма и да ставам, брат...

Но ...
Същността на покръстванки, възстания и прочие, които не са е състояли или които са си чиста измама, са много прости:
- създават герои, а ние обичаме героите;
- обясняват нашия напредък като плод на чужда култура и принос. Видиш ли Борис на й покръстил и веднага ни са е изсипал златнийо век!


Нещо се разминаваме с тебе, покръстването направено от Борис I не е древното българско ( тракийско ) християнство, за което споменах на Сарадива. Деянието на Борис I е по-скоро отстъпничество, явно обаче е имал причини да го направи...иначе май всички българи щяха да попаднат на кладата, разбираш ли за какво ти говоря?

Понякога трябва да избереш по-малкото зло, но дори и тогава не е лесно.
цитирай
54. sparotok - извори
11.10.2010 17:02
d3bep написа:
Поздравления, Спароток.
И аз споделям тази идея, за оттеглените и връщащи се по родните земи Траки!


Д. Хоматиян свидетелства за завръщането на друга група прогонени в древността българи ( траки) -

Кратко житие на Св. Климент Охридски

В СЪЩИЯ ДЕН, 27 ЮЛИ(1), ПАМЕТ НА СВ. НАШ ОТЕЦ АРХИИЕРАРХ И ЧУДОТВОРЕЦ(2) КЛИМЕНТ, ЕПИСКОП НА БЪЛГАРИЯ В ОХРИД

1. Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи(3), които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила(4) на Александър от разположения край Бруса(5) Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всички съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия(6).

Анастасий пише за българите от Дардания, Епир и Тесалия, в която е връх Олим, а Д. Хоматиян споменава мизите от малоазийския Олимп. Този ороним си е български, най-древният му вариант е Орупийо - Олупийо...
цитирай
55. d3bep - :)
11.10.2010 17:13
Аз те разбирам, но ти не знам дали ме разбра.
Имаме следи, че действително имаме християнство далеч преди борис, но , както вече казах, не знам защо толкова трябва да се гордеем с него. В смисъл, знам защо не трябва - защото е използвано за унищожение.

Както и да е.... Ясно е, че вярващите вярват....
цитирай
56. sparotok - старият дух
11.10.2010 17:13
zelas написа:
С всяка нова статия вратата се открехва с още един сантиметър, бавно но сигурно, светлината се прокрадва и осветява прашната стая. Силуетите се очертават. Стари духове се раздвижват.

Старата къща получава нов мандат за живот.

Духът на Спароток е наистина е пример за подражание и вдъхновение.
Постоянство, методичност, бистър ум и железни нерви! Така всичко се постига!

Само напред, приятелю!


Старият дух наистина се пробужда и скоро българите ще осъзнаят силата си!
цитирай
57. d3bep - :)
11.10.2010 17:15
Да, за Хоматиан писа един колега преди време в една друга тема тук. Всичко води натам.

Ще припомня само фактът, че бесите след възстанието са били изселени от римляните. В района на Бесарабия - където е онгъла.
А на Белинташ - светилището им, още от древни времена стои надпис, започващ със сакралното iYi, дето, според нашите гении дошло с прабългарите от Азия, и "значело" "Тангра".
цитирай
58. sparotok - християнство
11.10.2010 17:16
d3bep написа:
Аз те разбирам, но ти не знам дали ме разбра.
Имаме следи, че действително имаме християнство далеч преди борис, но , както вече казах, не знам защо толкова трябва да се гордеем с него. В смисъл, знам защо не трябва - защото е използвано за унищожение.

Както и да е.... Ясно е, че вярващите вярват....


Не разполагам с каквито и да е било данни, че ранното християнство на траките е използвано за унищожение.
Какво е било унищожено, какви са доказателствата, аз лично на мнения не се доверявам, виж древните свидетелства са друга работа...
цитирай
59. sparotok - IYI
11.10.2010 17:21
d3bep написа:
Да, за Хоматиан писа един колега преди време в една друга тема тук. Всичко води натам.

Ще припомня само фактът, че бесите след възстанието са били изселени от римляните. В района на Бесарабия - където е онгъла.
А на Белинташ - светилището им, още от древни времена стои надпис, започващ със сакралното iYi, дето, според нашите гении дошло с прабългарите от Азия, и "значело" "Тангра".


Знакът IYI се среща още през Неолита в земите на траките, има го и на минойски Кипър - 15-ти век преди Христа, а Тангра няма никакъв смисъл на тюрко-алтайски.
Тангра и старият Дингир, чийто култ е пренесен от тохарите в Азия. Името на богът на светлината Дингир е сродно на тракийското Дин, етруското Диния ( Тиния), хетското Тиуна - все божества на слънцето на народи нямащи нищо общо с тюрко-алтайците.
цитирай
60. d3bep - :)
11.10.2010 17:22
Ами даже само тракийският конник е ясно доказателство, че е трябвало да се крият.
А християнството е било повсеместно изпозвано за тая цел, не знам защо да го изключим от тракия, след като абсолютно не можем да го изключим от унищоженията в мала азия, гърция, египет, рим, изтока и прочие...

Отделна тема наистина... Но според мен мирогледа на древните е неделим от културата на древните и на тях християнството им е наложена култура...


Поздрави!
цитирай
61. анонимен - ПЕТРОС ''ПИЙТ'' САМПРАС
11.10.2010 17:22
еи сега ше ва хвана и ще ви закова смъртоносно , крадци на гръцки земи...
Ако вие ВУЛГАРИ , наистина сте наследници на тракиотите (еллини във всяко отношение - кръв,дух,деиствия) Тогава кажете ми едно просто нещо, самозвани крад;ливи чалга орки от Сибир - как е ''оригиналното име за политическата форма на управлението на ''вашите деди траките'' -ДИМОКРАТИА, РЕС ПУБЛИКА ИЛИ?????????????
ЗАЩО ВУЛГАРИ НЯМАТЕ СОБСТВЕНО СВОЕ ИМЕ НА ФОРМАТА НА УПРАВЛЕНИЕ, А ПОЛЗВАТЕ ЛАТИНСКАТА ДУМА РЕПУБЛИКА???
ЗАКОВАХ ВИ ВУЛГАРИ НЕСРЕТНИ , ЧАЛГА НАЦИСТИ КРАДЛИВИ!!!!!!!!

ВСИЧКИ ТЕРМИНИ В ПОЛИТИЧЕСКАТА НАУКА СА ИЛИ ГРЪЦКИ ИЛИ ЛАТИНСКИ!! 70 КЪМ 30 ПРОЦЕНТНО!!!
цитирай
62. zelas - За християнството трябва да правим ...
11.10.2010 17:24
За християнството трябва да правим разлика между ранната му форма и варианта наложен от Константин Първи.

Ранното християнство е естествено продължение на старата религия и зачитащо традициите на Орфеизма. Изопачаването му става след това.

Борис де факто налага изопочения вариант по геополитически причини и за да може да се заличи връзката му със старата религия .
Затова и имаме богомили, които пък искат да запазят старата традиция.

Християнство сега е фалшиво, но това не значи, че трябва да го отречем.
Защото изопаченото християнство и по-малкото зло от никаквото.
цитирай
63. sparotok - съгласен съм
11.10.2010 17:25
zelas написа:
За християнството трябва да правим разлика между ранната му форма и варианта наложен от Константин Първи.

Ранното християнство е естествено продължение на старата религия и зачитащо традициите на Орфеизма. Изопачаването му става след това.

Борис де факто налага изопочения вариант по геополитически причини и за да може да се заличи връзката му със старата религия .
Затова и имаме богомили, които пък искат да запазят старата традиция.

Християнство сега е фалшиво, но това не значи, че трябва да го отречем.
Защото изопаченото християнство и по-малкото зло от никаквото.


Напълно съм съгласен с теб приятелю!
цитирай
64. анонимен - Щ.Младши:
11.10.2010 17:27
Драги Спароток,
позволете да отговоря на въпроса на Анонимен11.,че според "Ангеловия анализ"
Друиди=Дръвиди/Дръвичи,Вярващи в дърветата/,но също и Храмиди/Храмичи=
Храмови служители/,Жрецови/Жреците/и т.н.Тракийското племе Кровиси от Скития,чието име забелязах в текста,е племето Кробизи от дн.сев.България,
избягало оттатък Дунава заради римското нашествие.По-късно то е известно под името Кровати/Хръвати,Хървати/-едно от древно-Българските племена,бивши поданици на Стара Велика България.
До Анонимен 31.:Някои Българи може да са били римски граничари,но други-не.Едни са се борили срещу Рим за свободата си,други са му служили за пари.
До Анонимен 36.: Драги приятелю,и "румънската"нация е лабораторна нация,също като "македонската".Напълно сте прав разбира се,но това не променя
мисленето на заразените с "чуждоземския вирус",за съжаление.
Името на Залмоксис има свое обяснение в "Анализа"-сполучливо или не.Би могло да се намерят още по-убедителни тълкувания разбира се,но са нужни време и усилия.Засега получаваме следния резултат:
Залмоксис=Замлоксис/транспозиция ЛМ-МЛ/,Замолксис/транспоз.ОЛ-ЛО/.Ето го механизма,по който се получават двете равнопоставени форми на името,които
толкова мъчат изследователите.По-нататък получаваме:Валмощис/прех.КС-Щ,З-В/,
Валдочис/прех.М-Д,Щ-Ч/,Валдосив/Валдосав,Валдослав,Владислав,Благослов/!
А писалия под №26.е редно да знае,че Анасткасий Библиотекар не е бил Глишев,
за да каже "Бащино право"-и слава Богу! Ако бе искал да каже "Правото на народите",вместо "gentium" щеше да напише "populum".А "Patria"в латинския език
значи Отечество,а не новозавладена земя. Римският император е носил титлата
"Pater patriae",която значи Баща на Отечеството,а не Баща на новозавладените земи.Дори Аврелиан и Галиен са носили тази титла,въпреки че са губили провинции-къде са им на тях новозавладените земи,човече? Императорите са носили тази титла в чест на своите си римляни,а не в чест на новозавладените народи.
цитирай
65. sparotok - бъркаш се
11.10.2010 17:35
анонимен написа:
еи сега ше ва хвана и ще ви закова смъртоносно , крадци на гръцки земи...
Ако вие ВУЛГАРИ , наистина сте наследници на тракиотите (еллини във всяко отношение - кръв,дух,деиствия) Тогава кажете ми едно просто нещо, самозвани крад;ливи чалга орки от Сибир - как е ''оригиналното име за политическата форма на управлението на ''вашите деди траките'' -ДИМОКРАТИА, РЕС ПУБЛИКА ИЛИ?????????????
ЗАЩО ВУЛГАРИ НЯМАТЕ СОБСТВЕНО СВОЕ ИМЕ НА ФОРМАТА НА УПРАВЛЕНИЕ, А ПОЛЗВАТЕ ЛАТИНСКАТА ДУМА РЕПУБЛИКА???
ЗАКОВАХ ВИ ВУЛГАРИ НЕСРЕТНИ , ЧАЛГА НАЦИСТИ КРАДЛИВИ!!!!!!!!

ВСИЧКИ ТЕРМИНИ В ПОЛИТИЧЕСКАТА НАУКА СА ИЛИ ГРЪЦКИ ИЛИ ЛАТИНСКИ!! 70 КЪМ 30 ПРОЦЕНТНО!!!


Бъркаш се, ето виж

ДЪРЖАВА - БЪЛГАРСКА ДУМА
УПРАВЛЕНИЕ - БЪЛГАРСКА ДУМА
ПРАВО-- БЪЛГАРСКА ДУМА
СВЕЩЕНИК- БЪЛГАРСКА ДУМА
ВЛАДИКА- БЪЛГАРСКА ДУМА
СЛУЖИТЕЛ- БЪЛГАРСКА ДУМА
СЪД- БЪЛГАРСКА ДУМА
ДАНЪК- БЪЛГАРСКА ДУМА
ВЛАДЕТЕЛ - БЪЛГАРСКА ДУМА
ГОСПОДАР- БЪЛГАРСКА ДУМА
ВЛАСТ- БЪЛГАРСКА ДУМА
ВЛАДЕНИЕ- БЪЛГАРСКА ДУМА
НАРОДНО СЪБРАНИЕ- БЪЛГАРСКА ДУМА
НАРОД - БЪЛГАРСКА ДУМА
ОБЛАСТ- БЪЛГАРСКА ДУМА
УПРАВИТЕЛ- БЪЛГАРСКА ДУМА
ПРАВИТЕЛСТВО- БЪЛГАРСКА ДУМА
ЗАКОНОДАТЕЛСТВО- БЪЛГАРСКА ДУМА
НАЧАЛНИК- БЪЛГАРСКА ДУМА
ВОЕНОНАЧАЛНИК- БЪЛГАРСКА ДУМА
УЧИТЕЛ- БЪЛГАРСКА ДУМА
УЧИЛИЩЕ- БЪЛГАРСКА ДУМА
ОБРАЗОВАНИЕ- БЪЛГАРСКА ДУМА

ЗАКОН- БЪЛГАРСКА ДУМА, ТАЗИ ДАЖЕ СМЕ Я ДАЛИ И НА ВАС ГЪРЦИТЕ - ЗАКОНИ, НЯМА НАЧИН ДА НЕ Я ЗНАЕШ, ДАЛИ СМЕ ВИ И ДУМАТА БАЩИНИЯ - ПРИТЕЖАНИЕ.

ДЕМОС НЯМА СМИСЪЛ НА ГРЪЦКИ, ВЗЕЛИ СТЕ ГО ОТ ФРИГИЙСКОТО ДУМОС.

ВАСИЛЕВС НЕ Е ГРЪЦКА ДУМА

АНАКС НЕ Е ГРЪЦКА ДУМА

ЛАВАГЕТ НЕ Е ГРЪЦКА ДУМА

МАЙ НЕ ВИ ОСТАНА МНОГО :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
66. d3bep - Варианта на Константин първи е м...
11.10.2010 17:36
Варианта на Константин първи е много... Еврейски вариант :)
То не са едни жезли на Мойсеи пазители на константинопол, едни звезди...
Но както и да е. Не можем да съживим онея времена...

Междувременно, излезе новият ми пост. Има някаква връзка със случая, затова поех малко контрата.
За тезата на темата вобще не споря, но аз съм отчаян любител на древността.
Християнството и юдаизма маркират границата , след която толерантността изчезва. Дотогава 10 000 години стотици религии са живяли в мир, тогава изведнъж всички едвам дишат, палят ги, срутват ги и ги избиват, и то защо, защото са били "лоши" с евреи и християни.. Вярвате ли го наистина?

ПП. Ще се радвам ако погледнете това, коеот съм написал в моя блог. Считам статията за съществена и важна и според мен предстои да изровим още древни вярвания на траките... Древни, каот света.

Поздрави!
цитирай
67. анонимен - Щ.Младши:
11.10.2010 17:37
О-о,гледам гръцкия пияница и хайдук пак да наглее.Формата на управление на древните Българи е Комитат,сиреч Кънязат.Всяко племе си е имало свой местен
вожд,наричан Къняз/Фанакс,в Трако-Микенските надписи/,значението е обяснено по-преди.Заковал си вятъра,наивнико.
цитирай
68. sparotok - благодаря ти
11.10.2010 18:07
vmir написа:
Поздравления, Спароток!


Благодаря!
цитирай
69. balkan1 - ТУК СМЕ СИ ОТ ВРЕМЕ ОНО !!!
11.10.2010 18:18
Доказателство за това че сме си тук от време оно са артефактите в храмовете от могилите, а и е записано черно на бяло -
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532
Става въпрос за ТРОЯНСКАТА война, а както обикновено крадеца вика дръжте крадеца -
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/08/23/elini-shto-e-to.595068
цитирай
70. get - от вОДЕСос - Малко за Константин Велики и християнството ... !
11.10.2010 18:24
Малко за Константин Велики и християнството !
При него се прогласява т.нар. Медиолански едикт за веротърпимостта(чети християнството(311). Пак при него се провежда първият Вселенски събор 325 г., при който се приема една примирителна позиция по отношение на Светата троица, тоест т.нар. "семиарианство". Този акт се прикрива в последствие от църковните отци с мита за попът Арий - следва да се търси коренът на това в Арийството, арийската религия, колкото и странно да ви звучи. За повече информация прочетете д-р Асен Чилингиров "Единосъщен, подобосъщен". http://www.ivanstamenov.com/2009/01/186/

Защо "богоизбраното племе" не обича Константин Велики ?
Константин взима законодателни мерки по отношение на юдеите: ЗАБРАНЯВА ИМ СЕ ДА ПРИТЕЖАВАТ РОБИ ХРИСТИЯНИ(На практика премехва правният институт на робството !!!), както и да обрязват своите роби. Преминаването на християни към юдаизма се забранява. Забранени са събиранията за религиозни служби, но на евреите е позволено да влизат в Йерусалим на Тиша бе Ав, годишнината от разрушаването на Храма. Константин също така издейства на Първия Никейски събор премахване забраната, да се празнува Великден в деня преди еврейската Пасха (nisan xiv), т.нар.
Тоест това е удар в/у юдеизиращото влияние над християнската религия !
Странен е още факта, че римокатолическата църква не го е припознала към светците - Въпреки, че папите дълги години са се позовавали(ползвали) за обосноваване светската си власт, по силата на така нареченият "Константинов дар".

С уважение и дано съм Ви бил полезен !
цитирай
71. анонимен - ТЕРИ САВАЛОС - КОДЖАК
11.10.2010 18:29
спарчо , ако се мислиш за тракос , знаачи си 100% ЕЛЛИНАС , разбираш го нали...
аиде ега мили мои заблуден объркан еллине , искам да те видя в тая област - КАЖИ МИ ЕДНО, САМО ЕДНО СВЕДЕНИЕ ЗА ОДРИСКАТА ПОЛИТИА ,ИЗВЪН ТОВА НА ЕЛЛИНИКА ГЛОССА!!! 470-342 прин Христу - чакам объркан пиян еллине , ДА ОТХВЪРЛИШ ЗАВИНАГИ ТОЗИ ГНУСЕН ВУЛГАРИЗЪМ ОТ СЕБЕ СИ!!
цитирай
72. анонимен - много е яко
11.10.2010 18:56
как спароток ги измисля едни, агитката идва да клакьорства и накрая се появява Мглишев авторитетно да им пукне балона. ха ха
цитирай
73. get - Така ще е d3bep - Човекът се е разкъсвал от дилемата, хем вълкът да е ... !
11.10.2010 19:10
d3bep написа:
Варианта на Константин първи е много... Еврейски вариант :)
То не са едни жезли на Мойсеи пазители на константинопол, едни звезди...
Но както и да е. Не можем да съживим онея времена...

Междувременно, излезе новият ми пост. Има някаква връзка със случая, затова поех малко контрата.
...
Християнството и юдаизма маркират границата , след която толерантността изчезва. Дотогава 10 000 години стотици религии са живяли в мир, тогава изведнъж всички едвам дишат, палят ги, срутват ги и ги избиват, и то защо, защото са били "лоши" с евреи и християни.. Вярвате ли го наистина?

ПП. ... Считам статията за съществена и важна и според мен предстои да изровим още древни вярвания на траките... Древни, каот света.

Поздрави!


Така ще е d3bep - Човекът се е разкъсвал от дилемата, хем вълкът да е сит, хем агнето да е цяло !
Робството е било утвърдена правна институция !
От кога ? - от времето на Аце Великиот "глобализаторът" на античността :) ! - Носителят на "елинската цивилизация" по света !
Кой му е бил учителят - Аристотел ! - На какво го е учел ? : "робите по природата си са лишени от възможността за добродетелен живот, че нравствен живот могат да водят само свободните." и още също :
"Нужна е подчинеността на един от друг ... Един по рождение е създаден да управлява, на другите е дадено да се подчиняват".
- Къде се намирало най-голямото екзегическо училище(схола) в античността в Александрия ? - Да цитирам ли поименно, църквата колко мислители, т.е. "отци учители" припознава, че са излезли от там ! - Чет нямат :) !
На какво са учели те и какво са проповядвали ? - Старият завет и едни др. работи ! - От тях, това го вземат гърците и го индоктринират в последствие в християнската религия ... и т.н.
При кой се довежда до съвършенство Робският институт - при римляните !
Да цитирам ли отново Публий Аней Флор, какво правят римляните ... тук на балканите с местното население ?
Дано съм Ви бил полезен !

С уважение !
цитирай
74. анонимен - Петрос та ти сам си написал-Рес-...
11.10.2010 19:37
Петрос та ти сам си написал-Рес-пу-блика.Рез/с/-така само може да го изговорите З. Рез е царя.Пу-това бабите го казват,значи-степен на пълен с качество,доброта,красота,светлина и т.н. някаква добродетел.Обикновено на бебе казват-пу красиво,пу живичко.Блика-си е блика,извира.Или преведено Рез блика с качества.Имаме дума Държава значи държа-не пускам.Вашата каква е,защото в латинските е на основа-съм,съществувам,намирам се на определено място,в положение или в състояние,което е с времеви характер,и е като минало причастие,забравих дали не е страдателно,състрадателно.Взехте ли си причастието г-н Сампрас.За Димократия,мастиката е правим преди вас,но още в ония времена като пийните малко само демони виждате,забавени с закъснение излизащи от кратер,пещ.
цитирай
75. sparotok - авториетно
11.10.2010 20:17
анонимен написа:
как спароток ги измисля едни, агитката идва да клакьорства и накрая се появява Мглишев авторитетно да им пукне балона. ха ха


Манол наистина знае доста, но не ползва наученото доброто на българите. Щом е учил латински защо премълчава значението на SUBIUNGERE - СВЪРЗВАМ, ДОБАВЯМ, а също и другите значения на GENTILIS - родов, бащин, отечествен?

Тези подробости се знаят от истински авторитети като проф. H.H. Mallinckrodt. Ако на Манол тези неща не са известни, то знанията му по латински са твърде слаби и за авторитет не може да се говори, ако пък знае, но премълчава, това означава, че работи против България и българите.
цитирай
76. sparotok - ???
11.10.2010 20:24
анонимен написа:
спарчо , ако се мислиш за тракос , знаачи си 100% ЕЛЛИНАС , разбираш го нали...
аиде ега мили мои заблуден объркан еллине , искам да те видя в тая област - КАЖИ МИ ЕДНО, САМО ЕДНО СВЕДЕНИЕ ЗА ОДРИСКАТА ПОЛИТИА ,ИЗВЪН ТОВА НА ЕЛЛИНИКА ГЛОССА!!! 470-342 прин Христу - чакам объркан пиян еллине , ДА ОТХВЪРЛИШ ЗАВИНАГИ ТОЗИ ГНУСЕН ВУЛГАРИЗЪМ ОТ СЕБЕ СИ!!


До господин Савалас и многобройните му превъплъщения:)
Уважаеми господин Савалас, донякъде имате право, щом някой е тракиец, той е и елин.

Елините обаче са единствено и само старото пеласгиско племе Сели, по-късно наречено от афра-данайците Хели.

Траки и пеласги са сродни народи, живели са заедно без проблеми хиляди години. За сметка на това афро-данайците са чужд на Европа народ, който от напълно оправдан комплекс за малоценност си е присвоил името на своите бивши врагове и господари. Традиция, която претърпява разцвет след като Александър Македонски прегазва гръцките полиси и кара жителите им да паднат на колене. Завоевателят след време бива наречен грък...

Схващате ли разликата сега господин Савалас...и компания...
цитирай
77. d3bep - :)
11.10.2010 20:29
Не знам на какво почива легендата, че Константин Велики премахва робството. Това е много стар процес, който обаче никога не изчезва напълно.
Константин велики може да му се признае единствено, че спечелва безкрайна гражданска война, че първи закрива храмове на старите религии и че на практика слага началото на края - разделя Империята. Дефакто. Константинопол - столица е негово торение. Това е най - същинската му реформа, която много здраво се пренебрегва от съда на историята, а Велики му е цапнато по скоро от "християните".

И аз никога не успях да разбера как тъй тоя ревностен християнин, и няколкото други подир него, изключая Юлиян, толкоз добре са приели хрисстиянството, толкова майсторски са клали и събаряли хилядолетни творения на мръсните поганци, а баш с евреите, с които християнството уж има най - голяма вражда, баш техния култ никога не забранява официално, а само им се сърдят, и е единствената религия, очевидно отговаряща на понятието езическа най - добре която винаги пробива в сянката му??? Я кажете... Кой християнски император е унищожавал евреи?

Как се случва това?
И защо разправията на "християнството" е най - тежка именно с декларираните стари юдейски врагове - Египет и Рим? Гърците сщо пострадват, но по - скоро "минават метър". А нали уж те са носителите на културата, философията, дъра бъра...
Както и да е де, това е отделен въпрос, но преди да се превъзнесат тея реформи може би следва по него да се помисли...
Както и защо наследникът му вика на християните "галилеянци"...
цитирай
78. анонимен - ЯНИ БЛЕЦОВ - ЛИДЕР НА КАРАКАЧАНИТЕ В ВОУЛГАРИА
11.10.2010 20:36
спари , не бягаи по тъча като вулгарин пред гръцки четник-андарт...Моля те тракиоте ,
Не ми отговори на въпроса - даи ми само едно сведение-извор за ОДРИСКАТА ПОЛИТИА , ИЗВЪН ЕЛЛИНИКА ГЛОССА (ГРЪЦКИЯТ ЕЗИК)....ЧАКАМ ТРАКИОТЕ-ЕЛЛИНЕ ДА МИ ОТГОВОРИШ!!!

ЗАБЛУДЕН И ЗАШЕМЕТЕН ОТ ВУЛГАРИЗЪМ (СЛАВО-ТУРКИЗЪМ)!!!
цитирай
79. get - d3bep - Веднага отговарям !
11.10.2010 20:57
d3bep написа:
Не знам на какво почива легендата, че Константин Велики премахва робството. Това е много стар процес, който обаче никога не изчезва напълно.
Константин велики може да му се признае единствено, че спечелва безкрайна гражданска война, че първи закрива храмове на старите религии и че на практика слага началото на края - разделя Империята. Дефакто. Константинопол - столица е негово торение. Това е най - същинската му реформа, която много здраво се пренебрегва от съда на историята, а Велики му е цапнато по скоро от "християните".

... баш с евреите, ... Я кажете... Кой християнски император е унищожавал евреи?

Как се случва това?
И защо разправията на "християнството" е най - тежка именно с декларираните стари юдейски врагове - Египет и Рим? ...
Както и да е де, това е отделен въпрос, но преди да се превъзнесат тея реформи може би следва по него да се помисли...
Както и защо наследникът му вика на християните "галилеянци"...


Веднага отговарям d3bep !
- Клавдий Цезар Август Германик, наречен и Нерон !
По негово нареждане се построяват театри и се насърчават спортните състезания. Неговото царуване включва една успешна война и сключения мир с Партското царство, както и потушаване на въстание в Британия (60-61) и подобряване на отношенията с Гърция. Първата Римо-еврейска война (66-70) започва по време на царуването му. През 68 г. военен преврат сваля Нерон от престола. Пред заплахата от убийство, той се самоубива на 9 юни 68 г.
Въпреки всички неща, които са изписани против него, все таки има източници, които го представят като император, който е популярен сред обикновените хора на Рим, особено в източната част.
Доказателство за неговата роля е, че свършва по този начин !

За процеса на робството си прав - да, той продължава в UK и USA - докога и с чия помощ ? - Знаеш ли кои са собственици на робските кораби в Ливърпул ? - има запазени регистри :).
Знаеш ли мюсюлманите от кои вземат думата "гяур" ?

С уважение !
цитирай
80. sparotok - Фалермайер
11.10.2010 21:13
анонимен написа:
спари , не бягаи по тъча като вулгарин пред гръцки четник-андарт...Моля те тракиоте ,
Не ми отговори на въпроса - даи ми само едно сведение-извор за ОДРИСКАТА ПОЛИТИА , ИЗВЪН ЕЛЛИНИКА ГЛОССА (ГРЪЦКИЯТ ЕЗИК)....ЧАКАМ ТРАКИОТЕ-ЕЛЛИНЕ ДА МИ ОТГОВОРИШ!!!

ЗАБЛУДЕН И ЗАШЕМЕТЕН ОТ ВУЛГАРИЗЪМ (СЛАВО-ТУРКИЗЪМ)!!!

Господин Савалас, Блецов и всички останали...
Може би не ви е известна тезата на Фалермайер, нека ви я припомня

The race of the Hellenes has been wiped out in Europe. Physical beauty, intellectual brilliance, innate harmony and simplicity, art, competition, city, village, the splendour of column and temple — indeed, even the name has disappeared from the surface of the Greek continent.... Not the slightest drop of undiluted Hellenic blood flows in the veins of the Christian population of present-day Greece...

цитирай
81. get - До г-н Блецов
11.10.2010 21:40
Г-н Блецов,
в останалите от дядо ми спомени - а той е бил под командването на войводата В. Чекаларов в костурският край.
Никъде не се упоменава за участието на каракачани в гръцките-андартски чети.
Срещат се примери точно на обратното !
Ако Вие сте действително "ЛИДЕР НА КАРАКАЧАНИТЕ В ВОУЛГАРИА" - Демонстрираното до момента поведение, не Ви прави чест !

С уважение към каракачаните ! А на Вас с пожелание - Дано Бог Ви даде малко здрав разум и смирение !
цитирай
82. karay - браво!!
11.10.2010 22:21
радвам се че използваш данните които ти пратих... за келтите и Иполит...няма ли начин да се напечата и на хартия? вестнк някой ??.. няма ли кой да го публикува това???
Христо Карай
цитирай
83. vmir - 80. sparotok - Фалермайер
11.10.2010 23:11
sparotok написа:
анонимен написа:
спари , не бягаи по тъча като вулгарин пред гръцки четник-андарт...Моля те тракиоте ,
Не ми отговори на въпроса - даи ми само едно сведение-извор за ОДРИСКАТА ПОЛИТИА , ИЗВЪН ЕЛЛИНИКА ГЛОССА (ГРЪЦКИЯТ ЕЗИК)....ЧАКАМ ТРАКИОТЕ-ЕЛЛИНЕ ДА МИ ОТГОВОРИШ!!!

ЗАБЛУДЕН И ЗАШЕМЕТЕН ОТ ВУЛГАРИЗЪМ (СЛАВО-ТУРКИЗЪМ)!!!

Господин Савалас, Блецов и всички останали...
Може би не ви е известна тезата на Фалермайер, нека ви я припомня

The race of the Hellenes has been wiped out in Europe. Physical beauty, intellectual brilliance, innate harmony and simplicity, art, competition, city, village, the splendour of column and temple — indeed, even the name has disappeared from the surface of the Greek continent.... Not the slightest drop of undiluted Hellenic blood flows in the veins of the Christian population of present-day Greece...



Спароток, извинявай, струва ми се, че надценяваш човекът, пък и ще бъде поучително всеки да знае защо всеки грък мрази до дъното на душата си Фалермайер, затова ще преведа последното изречение: "Няма и капка елинска кръв във вените на днешното християнско население на днешна Гърция". Дори единствено като съществуващо, това мнение показва колко разнопосочни могат да бъдат външното и вътрешното мнение за една нация, докато мнозина у нас май все още чакат някой друг да ни казва какви сме.
цитирай
84. d3bep - :)
11.10.2010 23:11
Е Клавдии цезар - популярен като Нерон, Гет, християнски император ли е?
Отделно че имам малко особено мнение за легендите за неговата лудост, но аз питах кой ХРИСТИЯНСКИ император , унищожавал старите култове, реално се е пробвал и с юдейството. Което по принцип се очаква да е асъл християнският враг... Нали уж оневиняваме християнството, и то се борило със старите си врагове, това "оправдава" чудовищните му изстъпления... Как тъй е пропуснало най - стария?

По - скоро мога да дам обратни примери... Да, има легенди как тоя и оня не го харесал(юдаизма), но на практика обезглавявал египетски поклонници и римски отстъпници, а на юдеите нищо не сторил...

Сори, след посещението ми в Египет тея не искам и да ги чувам. Видях достатъчно и общо взето са ми ясни. Нямам против хората, които ценят добродетелите и ги спазват... Но това чудо не е създадено от и за добродетели, създадено е за унищожение и религиозна омраза... И е успяло, победило е...
цитирай
85. sparotok - християнство
11.10.2010 23:36
d3bep написа:
Е Клавдии цезар - популярен като Нерон, Гет, християнски император ли е?
Отделно че имам малко особено мнение за легендите за неговата лудост, но аз питах кой ХРИСТИЯНСКИ император , унищожавал старите култове, реално се е пробвал и с юдейството. Което по принцип се очаква да е асъл християнският враг... Нали уж оневиняваме християнството, и то се борило със старите си врагове, това "оправдава" чудовищните му изстъпления... Как тъй е пропуснало най - стария?

По - скоро мога да дам обратни примери... Да, има легенди как тоя и оня не го харесал(юдаизма), но на практика обезглавявал египетски поклонници и римски отстъпници, а на юдеите нищо не сторил...

Сори, след посещението ми в Египет тея не искам и да ги чувам. Видях достатъчно и общо взето са ми ясни. Нямам против хората, които ценят добродетелите и ги спазват... Но това чудо не е създадено от и за добродетели, създадено е за унищожение и религиозна омраза... И е успяло, победило е...


Хайде да уточним нещо!
Християнство е това учение, което пази заветите на Христа - Обичай ближния си както обичаш себе си, моли се за враговете си!...това е християнство и нищо друго.

Ако някой реши да се нарече християнин по една, или друга причина, но не спазва заветът на Христос, то такава личност може да се нарече измаммник, лъжец, мошеник, но не и християнин.

Дали си християнин го определя твоето поведение, а и делата ти. Можеш да се наречеш както искаш, но важното е какво правиш.

Ако се тъпчеш със свинско и телешко, но се самонаричаш вегетарианец, вегетарианец ли си, или лъжец?

Истинското християнство не познава омразата, а гради всички върху любовта!
цитирай
86. sparotok - да
11.10.2010 23:38
vmir написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
спари , не бягаи по тъча като вулгарин пред гръцки четник-андарт...Моля те тракиоте ,
Не ми отговори на въпроса - даи ми само едно сведение-извор за ОДРИСКАТА ПОЛИТИА , ИЗВЪН ЕЛЛИНИКА ГЛОССА (ГРЪЦКИЯТ ЕЗИК)....ЧАКАМ ТРАКИОТЕ-ЕЛЛИНЕ ДА МИ ОТГОВОРИШ!!!

ЗАБЛУДЕН И ЗАШЕМЕТЕН ОТ ВУЛГАРИЗЪМ (СЛАВО-ТУРКИЗЪМ)!!!

Господин Савалас, Блецов и всички останали...
Може би не ви е известна тезата на Фалермайер, нека ви я припомня

The race of the Hellenes has been wiped out in Europe. Physical beauty, intellectual brilliance, innate harmony and simplicity, art, competition, city, village, the splendour of column and temple — indeed, even the name has disappeared from the surface of the Greek continent.... Not the slightest drop of undiluted Hellenic blood flows in the veins of the Christian population of present-day Greece...



Спароток, извинявай, струва ми се, че надценяваш човекът, пък и ще бъде поучително всеки да знае защо всеки грък мрази до дъното на душата си Фалермайер, затова ще преведа последното изречение: "Няма и капка елинска кръв във вените на днешното християнско население на днешна Гърция". Дори единствено като съществуващо, това мнение показва колко разнопосочни могат да бъдат външното и вътрешното мнение за една нация, докато мнозина у нас май все още чакат някой друг да ни казва какви сме.


Да, отнета бе гордостта ни и затова много сънародници вярват на чужденци и чуждопоклонници.
цитирай
87. sparotok - Книга
11.10.2010 23:45
karay написа:
радвам се че използваш данните които ти пратих... за келтите и Иполит...няма ли начин да се напечата и на хартия? вестнк някой ??.. няма ли кой да го публикува това???
Христо Карай


Мои приятели са се заели с подготовката на книга съдържаща моите статии от блога, други от миналото и техни открития. Дано скоро да са готови:)
цитирай
88. d3bep - Do Sparotok
11.10.2010 23:47
Да, идеалът е това Спароток... Нека повторя, не осъждам хората, които следват идеала.
За съжаление реалността е ... Малко твърде много по - зловеща. И далеч не толкова духовна.

А и седи въпросът, кои са първите, дето са се нарекли християни, и с каква цел, но това е тема не за разговор, ами направо за вселенски събор...
Готов сън да се обзаложа с теб, че ако питаме много "вярващи" ще пообъркат имената на апостолите. С първохристиени, на които след като одрали кожата на ближните си живи, им "светнало".
Не са виновни те де, виновна е пропагандата. Лошото е че е трудно да различиш. И съвременните партии на хартия проповядват много идеали ,свобода, демокрация, равенство, но...
А аз ценя хората, които търсят духовното!
цитирай
89. get - от вОДЕСос
12.10.2010 00:01
sparotok написа:
d3bep написа:
Е Клавдии цезар - популярен като Нерон, Гет, християнски император ли е?
Отделно че имам малко особено мнение за легендите за неговата лудост, но аз питах кой ХРИСТИЯНСКИ император , унищожавал старите култове, реално се е пробвал и с юдейството. Което по принцип се очаква да е асъл християнският враг... Нали уж оневиняваме християнството, и то се борило със старите си врагове, това "оправдава" чудовищните му изстъпления... Как тъй е пропуснало най - стария?

По - скоро мога да дам обратни примери... Да, има легенди как тоя и оня не го харесал(юдаизма), но на практика обезглавявал египетски поклонници и римски отстъпници, а на юдеите нищо не сторил...

Сори, след посещението ми в Египет тея не искам и да ги чувам. Видях достатъчно и общо взето са ми ясни. Нямам против хората, които ценят добродетелите и ги спазват... Но това чудо не е създадено от и за добродетели, създадено е за унищожение и религиозна омраза... И е успяло, победило е...


Хайде да уточним нещо!
Християнство е това учение, което пази заветите на Христа - Обичай ближния си както обичаш себе си, моли се за враговете си!...това е християнство и нищо друго.

Ако някой реши да се нарече християнин по една, или друга причина, но не спазва заветът на Христос, то такава личност може да се нарече измаммник, лъжец, мошеник, но не и християнин.

Дали си християнин го определя твоето поведение, а и делата ти. Можеш да се наречеш както искаш, но важното е какво правиш.

Ако се тъпчеш със свинско и телешко, но се самонаричаш вегетарианец, вегетарианец ли си, или лъжец?

Истинското християнство не познава омразата, а гради всички върху любовта!


Прав си d3bep ! - Прощавай sparotok !
Допуснах грешката защото ме бяха изпълнили недотолкова позитивни чувства, в резултат поведението на ... :).
А за "другите" d3bep, както е казал Цицерон защитавайки Флак, "... по тихо да не ни чуят!":)

С най-добри пожелания и :))-ки !
цитирай
90. saradiva - О-о-о, Дзверчо! Как си бре фараон-джин гиби!!!...
12.10.2010 00:47
d3bep написа:
Аз те разбирам, но ти не знам дали ме разбра.
Имаме следи, че действително имаме християнство далеч преди борис, но , както вече казах, не знам защо толкова трябва да се гордеем с него. В смисъл, знам защо не трябва - защото е използвано за унищожение.

Както и да е.... Ясно е, че вярващите вярват....


Чакай, чакай, Дзверчо, ти кое наричаш първохристиянство, приятелю?
За кви гордости приказваш?!
Пишем за история.
Гърчулята се изцепват като майки на цивилизацията, майки на християнството и още ... други майки... Ама тя тяхната история си е такава - стъкмено-гордост +стъкмено-гордост+ стъкмено- Олимпиада...

Тъй е и с Християнството - иконоборство, иконоборство и накрая ... икони. Че и чудотворни при туй. И все гръцки... Хахахахаха

А и още нещо, бате - ти туй, което е първохристиянството, знаеш ли колко общо има със сегашната официална секта - "църквиянството, а?. А и с гонения, опустошавания и т.н.

Поздрави!
цитирай
91. zelas - А и още нещо, бате - ти туй, което е ...
12.10.2010 01:28
saradiva написа:
А и още нещо, бате - ти туй, което е първохристиянството, знаеш ли колко общо има със сегашната официална секта - "църквиянството, а?. А и с гонения, опустошавания и т.н.

Поздрави!


Именно, те "християните" от оригиналната секта не били и чували за бай-Ицо! Нито пък Ицо бил чувал за тях. Брак по неволя.

Нещо като наш бат-Бойко, който бе изнесен на повърността от вълните на събитията. И сега човека си вярва, че ни спасява.

Въпреки всичко дори и в сегашното християнство има ядро от истина - просто е затлачена с попска бюрокрация.
цитирай
92. анонимен - Щапаров Младши:
12.10.2010 02:22
На яни блецов/Янчо Благов/вече му разяснихме,че Каракачаните предпочитат да са истински цивилизовани Бълъгичани,а не фалшиви циганизирани гъркомани.
Защо се обажда още този офицер без армия-не му ли стана ясно вече,че Каракачаните не го искат,или пак нещо не е проумял?
А на Анонимен 71./Тери Савалос/ще кажа,че римляните са създали достатъчно
извори на латински език,в които се говори за държавата на Одрисите,и не само за нея.И недей да хулиш бившия си народ,гърченце новоизлюпено-виж си името първо.Тери означава Джери/Гери,Геро-да кажем бай Геро например/.А Савалос
означава Сапарос/Сапарев,Соболев,Сухарев,Сугарев,Куберов,Шиваров и т.н./.В
"гръцкия"език смислен превод на твоето име естествено няма,но в Българския език има,за огромен ужас на такива плачливи регенерати като тебе.
цитирай
93. анонимен - как спароток ги измисля едни, аг...
12.10.2010 09:29
sparotok написа:
анонимен написа:
как спароток ги измисля едни, агитката идва да клакьорства и накрая се появява Мглишев авторитетно да им пукне балона. ха ха


Манол наистина знае доста, но не ползва наученото доброто на българите. Щом е учил латински защо премълчава значението на SUBIUNGERE - СВЪРЗВАМ, ДОБАВЯМ, а също и другите значения на GENTILIS - родов, бащин, отечествен?

Тези подробости се знаят от истински авторитети като проф. H.H. Mallinckrodt. Ако на Манол тези неща не са известни, то знанията му по латински са твърде слаби и за авторитет не може да се говори, ако пък знае, но премълчава, това означава, че работи против България и българите.

а защо му е да работи за българите? Истинската академичност трябва преди всичко да е ОБЕКТИВНА.
В този смисъл вашата кауза е смешна. самоцелни напъни да докажем колко велики са българите? и за какво?
не е ли по-достойно да разкриваме факти от миналото и да ги приемаме - каквито и да са?
не очаквам смислен отговор.
цитирай
94. анонимен - Браво Спаро- пусна яко -ток, в БА...
12.10.2010 09:46
Браво Спаро- пусна яко -ток, в БАНята мозъците удариха на късо :)

Стига сте се занимавали с тия гърчоля, да ходят да си хортуват при Данай там в Египет...
цитирай
95. get - от вОДЕСос пита: Що е това - ГОТИ - ГЕТИ ? - а и ... в подкрепа на дамите !:)
12.10.2010 10:07
saradiva написа:
d3bep написа:
Аз те разбирам, ... е използвано за унищожение.

Както и да е.... Ясно е, че вярващите вярват....


Дзверчо, ти кое наричаш първохристиянство, приятелю?
...
Пишем за история.
Гърчулята ... като майки на цивилизацията, майки на християнството и още ... други майки... Ама тя тяхната история си е такава - стъкмено-гордост + стъкмено- Олимпиада...

Тъй е и с Християнството - иконоборство, ... накрая ... икони. Че и чудотворни при туй. И все гръцки... Хаха
... гонения, опустошавания и т.н.

Поздрави!


Какво пише Исидор Севилски ? - Sanctus Isidorus Hispalensis(560-636)- архиепископ на Севиля в своята HISTORIA GOTHORUM - ИСТОРИЯ НА ГОТИТЕ

Suma - Изводи

66. Готите произхождат от Магог, синат на Яфет, и се счита, че са ОТ ЕДИН РОД СЪС СКИТИТЕ. Ето защо те не се различават в названията си: само една буква се е променила, а другата изчезва – от „Getae” се получава „Scythae”. Те са били обитатели на заснежените върхове на запада и живеели на планинските склонове заедно с други народи. Пропъдени от земите си, от нашествието на хуните, те пресекли Дунав и се отдали на римляните. Но когато им свършили силите да търпят несправедливости, те в гнева си вдигнали оръжие, нахлули в Тракия, опустошили Италия, обсадили и взели Рим, влезли в Галия, и преминавайки Пиренеите достигнали Испания, където се заселили и установили властта си.
от "Conquerors and Chroniclers of Early Medieval Spain"

Какво пише Ас. Чилингиров, че през ІVв. са изгорени готи-ариани "еретици" во главе с поп Верко при император Валент. При избухналото след това въстание, той заслужено бил наказан за това.
ВЪПРОС: - Що ли е това арианство ? - Не това, което се обяснява от сегашните отци, а оная Вяра от І-ви век ?
- Какви са тези гети станали готи-ариани, от които се жалва и възхвалява в писанията си католическият(католикос="православен") архиепископ Исидор ?
- Защо в техните земи са извършени най-големите кръстоносни походи от християни с/у християни ?

С уважение !
цитирай
96. d3bep - Хаха :) Здрати, Саре!
12.10.2010 10:59
Ами знам колко общо има с убийства и унищожения.
Знам, че преди да се появи то и т.нар. му "мъченици" - в 99% наказани разбойници(Ше изключа Иисус и Стефан от числото, общо взето подире им са само хайдуци, като почнем със святия чича Павел), всички религии са живели няколко хилядолетия в мир, а 100 години след него всички се задъхват,и се крият,съчиняват оброчни плочки и икони,да копаят къртичи дупки,храмовете им да се палят и падат, независимо къде са, какви са и в коя част на света и какво изповядват.Сблъсъците са безкрайни,с всички, и все другите са виновни, щот са паганци!

В Египет,за който пишеш, почти обходих нил.Ходих и на храмове,на които по принцип не се ходи.
Няма един храм, ама един,на който тея изроди не са си оставили ръцете.
Навсекъде по каменните стенописи са чукали с длета и са ги обзобразявали. Където древните са имали неблагоразумитео да шпакловат, направо са махали шпакловката. Имаш чувството, че изчуквач на стари стенописи е била една изключително престижна християнска професия... Без да говорим за съборените храмове,целите са останали предимно щото некадърниците са ги ползвал иза манастири. И не са могли да изчукат както трябва нещастниците,щото и затова са некадърни,но обезобразили квото можали, макар че пак си личи.

За кво да ти говоря Сара?За библиотеката?За катакомбите?За обезглавените деца в египет, задето си играели със статуетки на котката и чакала???Вандализма? Унищожениеот на университетите?
Ако ми кажеш на какво да им се възхищавам,веднага ще се възхитя.Не искам да обиждам вярванията на хората,но моето убеждение е,че светът щеше да е по хубаво място, ако тая религия хич не беше възниквала.Колко войни причини?Без да споменавам ясната й липса на ..Християнска концепция в онея години. Галилеянци.

Според мен човек трябва да не познава древността или ранното християнство,за да харесва и двете.

А днешното - църквиянство...Аз по - скоро бих го кръстил фирма без данъци.Но това си му е целта оттогава. Така го е създал Константин.Помнете!
цитирай
97. sparotok - до d3bep
12.10.2010 12:25
Такава гадост не бях очаквал от теб............наистина ми се гади от думите ти...
цитирай
98. get - Пак бързаш d3bep ... този път съм категоричен в твърденията си :) !
12.10.2010 12:27
[quote=d3bep]
А днешното - църквиянство...Аз по - скоро бих го кръстил фирма без данъци.Но това си му е целта оттогава. Така го е създал Константин.Помнете !
[quote]

В грешка си d3bep ! - Ама голяма :)) !
Не меси Константин в тези работи !
Докато беше в Агюпта, някой не ти ли каза че през 40-те години, новите "християни", близо шест месеца са горили книгите на Александрийската библиотека.
След това спретват един донос до Клавдий и т.н. ... да не изпадам в подробности !
Чрез това ти подсказвам да не пребързваш с оценките си ! - Приятелю :)

Бъди здрав !
цитирай
99. sparotok - обективност
12.10.2010 12:29
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
как спароток ги измисля едни, агитката идва да клакьорства и накрая се появява Мглишев авторитетно да им пукне балона. ха ха


Манол наистина знае доста, но не ползва наученото доброто на българите. Щом е учил латински защо премълчава значението на SUBIUNGERE - СВЪРЗВАМ, ДОБАВЯМ, а също и другите значения на GENTILIS - родов, бащин, отечествен?

Тези подробости се знаят от истински авторитети като проф. H.H. Mallinckrodt. Ако на Манол тези неща не са известни, то знанията му по латински са твърде слаби и за авторитет не може да се говори, ако пък знае, но премълчава, това означава, че работи против България и българите.

а защо му е да работи за българите? Истинската академичност трябва преди всичко да е ОБЕКТИВНА.
В този смисъл вашата кауза е смешна. самоцелни напъни да докажем колко велики са българите? и за какво?
не е ли по-достойно да разкриваме факти от миналото и да ги приемаме - каквито и да са?
не очаквам смислен отговор.


Един учен наистина трябва да е обективен, но какво обективно има в това, че Манол Глишев премълчава за другите значения на SUBIUNGERE и GENTILIS?
Откога лъжите минават за обективност?
цитирай
100. анонимен - i zashto???
12.10.2010 12:41
sparotok написа:
Такава гадост не бях очаквал от теб............наистина ми се гади от думите ти...


filma Agora e dosta krasnorechiv za hristianskite bezchinstva.
цитирай
101. sparotok - Холивуд
12.10.2010 12:48
анонимен написа:
sparotok написа:
Такава гадост не бях очаквал от теб............наистина ми се гади от думите ти...


filma Agora e dosta krasnorechiv za hristianskite bezchinstva.


Аз не бих разчитал на обективността на Холивуд, тази филмова компания лансира идеите на тези, които плащат.

Не отричам, че е имало религиозен фанатизъм, но хората отдали се на насилие не могат да се нарекат християни.

Християнство е това учение, което пази заветите на Христа - Обичай ближния си както обичаш себе си, моли се за враговете си!...това е християнство и нищо друго.

Ако някой реши да се нарече християнин по една, или друга причина, но не спазва заветът на Христос, то такава личност може да се нарече измаммник, лъжец, мошеник, но не и християнин.

Дали си християнин го определя твоето поведение, а и делата ти. Можеш да се наречеш както искаш, но важното е какво правиш.

Ако се тъпчеш със свинско и телешко, но се самонаричаш вегетарианец, вегетарианец ли си, или лъжец?

Истинското християнство не познава омразата, а гради всички върху любовта!

За лъжехристияните ни е предупредил Христос - Пазете се от върците с овчи кожи!
цитирай
102. get - от вОДЕСос до ананоним 100
12.10.2010 13:05
анонимен написа:
sparotok написа:
Такава гадост не бях очаквал от теб............наистина ми се гади от думите ти...


filma Agora e dosta krasnorechiv za hristianskite bezchinstva.


В момента от средствата за масова се тиражират антихристиянски доктрини.
Прочетете внимателно постовете ми до-Тук !
Разберете една елементарна Истина ! - съвременната форма на християнството е силно юдеизираната форма на Първохристиянството !
Това е станало вследствие на индоктриниране на неприсъщи му идеи и вярвания.
Не бъркайте Стар Завет и този оставен ни от Христос !
Защо -първохристиянството толкова лесно се възприема по нашите земи ? - Защото почти едно към едно изповядва едни и същи морални и философски ценности с религията на местното-автохтонно население. Тоест арийските вярвания !!
- Какво става след това е дълга и сложна за осмисляне тема - поне за мен бе така, отне ми поне пет години проучвания ! - за Вас не знам .
На базата на това са и трагедиите на народът ни !
На тази база е притовопоставянето на гети-готи с условно ще ги нарека българи !
Прогонването им зад Дунава и приемане от тях да станат федерати, това мога да го отнеса и към понятието уния-унияти.
Следват отново войни на българи с българи. Една от тези мащабни битки е на Каталунските поля във днешна Франция, тоест Атила с/у Аеций.
Спирам за да не Ви се за вие свят :).

С уважение и дано съм бил полезен !
П.П. Който не съзира зад т.нар. "преселение на народите" залегнало в Историята, религиозните мотиви, жестоко ще сбърка !
Защо се мълчи ? - Защото все още, тези които са виновни за това, формират общественото мнение и нагласи !
цитирай
103. анонимен - Не съм гледал филма Агора, но от хора ...
12.10.2010 13:31
Не съм гледал филма Агора, но от хора които са, разбирам че си заслужава и от историческа гледна точка е сравнително точен.

Целта на режисьора е да направим паралел между унищожаването на Александрийската библиотека и сегашната война срещу ислямски "терористи" и ограбването на библиотекат в Багдад от американските окупацинни войски.

Предлагам обаче да се придържаме към основната тема, защото дискусията се политизира прекалено много.

Поздрави
Пламен
цитирай
104. анонимен - .
12.10.2010 13:32
Agora mislia e evropeiski film, no kakto i da e.

v zapadna Evropa po muzei i zamaci oshte ima svidetelsva za edna "humanna" inkvizicia, v imeto na Otca, razbira se!
цитирай
105. sparotok - християнство
12.10.2010 13:44
анонимен написа:
Agora mislia e evropeiski film, no kakto i da e.

v zapadna Evropa po muzei i zamaci oshte ima svidetelsva za edna "humanna" inkvizicia, v imeto na Otca, razbira se!


Християнство е това учение, което пази заветите на Христа - Обичай ближния си както обичаш себе си, моли се за враговете си!...това е християнство и нищо друго.

Ако някой реши да се нарече християнин по една, или друга причина, но не спазва заветът на Христос, то такава личност може да се нарече измаммник, лъжец, мошеник, но не и християнин.

Дали си християнин го определя твоето поведение, а и делата ти. Можеш да се наречеш както искаш, но важното е какво правиш.

Ако се тъпчеш със свинско и телешко, но се самонаричаш вегетарианец, вегетарианец ли си, или лъжец?

Истинското християнство не познава омразата, а гради всички върху любовта!
цитирай
106. sparotok - Александрийска библиотека
12.10.2010 13:48
анонимен написа:
Не съм гледал филма Агора, но от хора които са, разбирам че си заслужава и от историческа гледна точка е сравнително точен.

Целта на режисьора е да направим паралел между унищожаването на Александрийската библиотека и сегашната война срещу ислямски "терористи" и ограбването на библиотекат в Багдад от американските окупацинни войски.

Предлагам обаче да се придържаме към основната тема, защото дискусията се политизира прекалено много.

Поздрави
Пламен


Цезар подпалва Александрийската библиотека, половин век преди Христос да се роди, това знаеш ли го?

Не бъркай християнството с лъжехристиянството - опитите на враговете на светлината да унищожат доброто. Какъв по-добър начин те да се самонарекат християни и да злепоставят учението на любовта.

Християнство е това учение, което пази заветите на Христа - Обичай ближния си както обичаш себе си, моли се за враговете си!...това е християнство и нищо друго.

Ако някой реши да се нарече християнин по една, или друга причина, но не спазва заветът на Христос, то такава личност може да се нарече измаммник, лъжец, мошеник, но не и християнин.

Дали си християнин го определя твоето поведение, а и делата ти. Можеш да се наречеш както искаш, но важното е какво правиш.

Ако се тъпчеш със свинско и телешко, но се самонаричаш вегетарианец, вегетарианец ли си, или лъжец?

Истинското християнство не познава омразата, а гради всички върху любовта!
цитирай
107. get - Какво ще да е - Да си християнин ?!
12.10.2010 15:41
Какво ще да е - Да си християнин ?!

Когато всеки един - в това число и аз, се усмихне :)))) вътре в себе си. Изчисти затаената неприязън, че не е разбран и каже - Прости ми Господи !
След това преодолявайки егото си, :) подхранвано от чувството за "Своята Значимост" - първи протегне ръка и каже Простете ми, както Господ ми прощава простъпките всеки ден !
Това ще е пример за Христовото - другото ще е от "Князът на този Свят" !
Изборът е мой, твой, ваш, тоест Наш !
Аз казвам - Ако ми се чувствате обидени - Простете !

С уважение и най-добри чувства към всички !
цитирай
108. анонимен - "Христос"
12.10.2010 21:58
"Христос" е състояние на духа, висша позиция на съзнанието,
от която, то разбира/съзнава принципите на Проявлението.
Радва се на проявеното, на живота.
Не съди никого, не изисква нищо.
В хармония е със всичко.
(като Слънцето)
...
Това е прото-християнството и прото-(другите учения/религии).
цитирай
109. sparotok - религии
12.10.2010 23:47
анонимен написа:
"Христос" е състояние на духа, висша позиция на съзнанието,
от която, то разбира/съзнава принципите на Проявлението.
Радва се на проявеното, на живота.
Не съди никого, не изисква нищо.
В хармония е със всичко.
(като Слънцето)
...
Това е прото-християнството и прото-(другите учения/религии).


Опитвам се да бъда добър християнин, а това включва и уважение към другите религии. Смятам ги за алтернативни пътища към една и съща цел - живот в хармония.
цитирай
110. get - от вОДЕСос се пита: Що е Вяра - що е религия ?
13.10.2010 00:15
d3bep написа:
get написа:

В грешка си d3bep ! - Ама голяма :)) !
Не меси Константин в тези работи !
Докато беше в Агюпта, някой не ти ли каза че през 40-те години, новите "християни", близо шест месеца са горили книгите на Александрийската библиотека.
След това спретват един донос до Клавдий и т.н. ... да не изпадам в подробности !
Чрез това ти подсказвам да не пребързваш с оценките си ! - Приятелю :)

Бъди здрав !

Ако имаш предвид че съм в грешка относно съвременната "фирма без данъци", т.нар, духовенство(и там има нормални духовници, аз има мприятели там, но в цялост съм се нагледал на системата), ДЕЛО НА КОНСТАНТИН, точно тук не търпя критика, Гет!
Едва ли можеш да ми обясниш иначе двата синода в българия... Всъщност и защо да ми ги обясниш ти? Преди години съорганизирах една национална младежка проява срещу сектите .
...Пълен цирк и ужас, по хубаво никого да не бяхме викали, добре че им пука за духовността на младите...

Или ела да ти покажа как църквата почти не работи, но до нея - калкан - попчето е долепило кръчма, хотел, паркинг и сергии, които муат на пълни обороти, а он си кара мерцедесА, а в града си е пуснал фирма за недвижими имоти, строяща на ... църковните земи обекти за гражданска продажба.

Според мен е крайно време на днешната църква и всички религии да им се отнеме неплащането на данъци, освен за основния култов обект, и да гледаме тогава сеира... Крайно време е, всичко ще се оправи тогава. Оттам са всичките бели и там е изначалната цел. Една от основните.


Що е Вяра - а що религия ?!
Ех d3bep, какъвто никът такъв и темперанта - то не че и моя не лъже :) - Ама пак ли ще се разиграва същият и вече познат ни сценарий друже ?!
Казваш, че си много навътре в НЛП - А сега де ! :))
Не случайно Богомилското-арианско Йоаново евангелие започва с " В началото бе ..." - Кое ?
Използвай в пълна степен това с което чрезмерно си одарен ... сигурно вече се досещаш какво искам да ти кажа :).

Поздрав и :)-ки от Гет-ктист !
цитирай
111. get - Благодаря Неизвестни 108
13.10.2010 00:27
анонимен написа:
"Христос" е състояние на духа, висша позиция на съзнанието,
от която, то разбира/съзнава принципите на Проявлението.
Радва се на проявеното, на живота.
Не съди никого, не изисква нищо.
В хармония е със всичко.
(като Слънцето)
...
Това е прото-християнството и прото-(другите учения/религии).


Почти същото го казва и Боян "Магът" в една своя проповед !
и пита ... - А нима във всеки един от Вас няма по един Христос !!?

Оше веднъж Благодаря ! - Светли човече !
цитирай
112. анонимен - заветите на Христа
13.10.2010 00:33
Sparotok, къде Христос е записал заветите си? Доколкото съм запознат с теологията, книгата (библията) се появява 200 години след смъртта на Христос. Тя се състои от „стар завет“, където са описани „геройствата“ на евреите. Винаги завършващи не добре за опонента или за царството в което са били те или техните жени (Естер и шахът на Иран, Сара, сестра и съпруга на Авраам но и съпруга на египетския фараон). Може да се нарече „единство и борба на противоположностите“ , нещо за което пише Мордехай Леви (Карл Маркс). Освен „стария завет“ има и няколко одобрени от различни черковни събори животоописания (евангелия) на Христос, също записани около 200 години след смъртта му. Има и други но те не са канонизирани. В някои от животоописанията данните не съвпадат и това е разбираемо. Но е било нужно да се напише черковната доктрина, стратегията и тактиката за психологическо влияние. Колкото едно нещо е по непознато, толкова повече страх предизвиква у отделната личност и общността като цяло независимо дали се поднася на разбираем език. И защо ли в България християнството е наложено с огън и меч, т. е., с насилие? Може би целенасочено, по вътрешен подтик или под влияние на чужди сили българският княз е заменил тракийските богове Перун, Джерман, Сварог, Лада, Велес. Смехотворно е твърдението, че това са езически богове и България е трябвало да се „очовечи“. С тези езически богове България е получавала данъци от Византия. Превъзхождала е по култура от всякакво естество съседите си. Нямала е лукавството на Византия. Това нещо се повтаря и в съвремието ни.
цитирай
113. sparotok - объркване
13.10.2010 01:09
анонимен написа:
Sparotok, къде Христос е записал заветите си? Доколкото съм запознат с теологията, книгата (библията) се появява 200 години след смъртта на Христос. Тя се състои от „стар завет“, където са описани „геройствата“ на евреите. Винаги завършващи не добре за опонента или за царството в което са били те или техните жени (Естер и шахът на Иран, Сара, сестра и съпруга на Авраам но и съпруга на египетския фараон). Може да се нарече „единство и борба на противоположностите“ , нещо за което пише Мордехай Леви (Карл Маркс). Освен „стария завет“ има и няколко одобрени от различни черковни събори животоописания (евангелия) на Христос, също записани около 200 години след смъртта му. Има и други но те не са канонизирани. В някои от животоописанията данните не съвпадат и това е разбираемо. Но е било нужно да се напише черковната доктрина, стратегията и тактиката за психологическо влияние. Колкото едно нещо е по непознато, толкова повече страх предизвиква у отделната личност и общността като цяло независимо дали се поднася на разбираем език. И защо ли в България християнството е наложено с огън и меч, т. е., с насилие? Може би целенасочено, по вътрешен подтик или под влияние на чужди сили българският княз е заменил тракийските богове Перун, Джерман, Сварог, Лада, Велес. Смехотворно е твърдението, че това са езически богове и България е трябвало да се „очовечи“. С тези езически богове България е получавала данъци от Византия. Превъзхождала е по култура от всякакво естество съседите си. Нямала е лукавството на Византия. Това нещо се повтаря и в съвремието ни.


Бъркаш се за много неща, в България християнството не е налагано с огън и меч. Прочети книгите на проф. Чилингиров ( Готи и Гети) и ще се увериш в това. Траките са приели християнството директно от Апостолите още в 1-ви век. Християнството е прието смайващо бързо от траките защото не се е различавало много от техните култове. Почети малко за учението на Орфей, за ктистите, за абиите...

Борис не извършва покръстване, а приемане на гръцкото верую по политически причини. Приемайки гръцкото виждане Борис избива много българи.

Старият завет няма нищо общо с християнството, сам Христос казва - Давам ви нов завет!
Новите заповеди са елементарни - Обичай ближния както себе си и се моли за враговете си...
цитирай
114. анонимен - Щ.Младши:
13.10.2010 01:23
Тия "гърци"и "кандидатгърци" много се разтичаха да четат блога на Спароток нещо-май започва да им допада,а? Що не се постараят така съвестно да прочетат и Тит Ливий,та да видят какво е написал той за гърците и за Траките като очевидец: "...Гърците не стават за бойци,но от тях стават добри роби.А Траките са най-добрите бойци в цялата империя,които нямат равни на себе си...".
Тия констатации са доказани впрочем и в по-ново време.Гръцкият патриарх в
началото на XVI век верноподанически докладва на турския султан Селим I следното:
"Имаш едни непокорни поданици в земята си,наречени Българи,които никога не са побеждавани в битка.Нашите гърци от хиляди години воюват с тях и нито един път досега не са ги побеждавали.Тези Българи се готвят за бунт и са се заканили да ти вземат царството...". Ето и днешни примери: в годините на Първата световна война Българските войски минавали през земите на гръцката държава като нож през масло,а гръцката армия била пред тях като стадо овце пред глутница вълци. За да бъде удържана Българската армия,били нужни армиите на няколко велики сили /Англия,Франция,САЩ и пр./,подкрепени от големите колониални войскови контингенти на Индия,Канада,Австралия,Африка и пр.,редом с големи армейски части от Сърбия,Италия,Латинска Америка,Русия и т.н.,които три години отбивали Българските атаки,докато успеят да спасят Гърция от пълно унищожение.Това са истинските факти,които никак не пасват на първолашките мечти на нашите гърчета и негърчета.
цитирай
115. анонимен - знам, ама ...
13.10.2010 02:42
Ще отклоня малко темата :) с един въпрос...
Какво знаете за сгъваемите столове? :)
Чували ли сте за "diphros okladias"? Това е "гръцкото" му име. Появява се по релефи около 2000 г. пр.н.е. Смята се, че произходът му е египетски. Тук идва първата странност ... Има запазени египетски образци, стенописи и релефи след 1500 г.пр.н.е. ... ?!?!?!?!?
А сега втората странност ... : прочетете OKLADIAS обратно ;) ... като Олимп
Не съм задълбавал много в изследване, така че може и да бъркам, но ми се стори интересно.
Гърчето ... "BLACK ATHENA" :::)))
цитирай
116. анонимен - 'ejsy icmfijdlsy ;ri.ey pkdey към get
13.10.2010 10:09
С поведението си подсказваш че имаш стройна историческа теория за периода до 681г.,както и че тя обяснява нетрадиционно идторията до тогава!Къде мога да се запозная с тези ти виждания?Според мен тезите и тези на Спароток са в съгласие!
цитирай
117. get - Уважаеми анонимен - Колко Завета има ? ... Тора и Бибилия едно и също ли е ? ... Що е това ... ?
13.10.2010 10:59
анонимен написа:
Sparotok, къде Христос е записал заветите си? Доколкото съм запознат с теологията, книгата (библията) се появява 200 години след смъртта на Христос. Тя се състои от „стар завет“, където са описани „геройствата“ на евреите. Винаги завършващи не добре за опонента или за царството в което са били те или техните жени (Естер и шахът на Иран, Сара, сестра и съпруга на Авраам но и съпруга на египетския фараон)...Освен „стария завет“ има и няколко одобрени от различни черковни събори животоописания (евангелия) на Христос, също записани около 200 години след смъртта му. Има и други но те не са канонизирани. В някои от животоописанията данните не съвпадат и това е разбираемо. Но е било нужно да се напише черковната доктрина, стратегията и тактиката за психологическо влияние. Колкото едно нещо е по непознато, толкова повече страх предизвиква у отделната личност и общността като цяло независимо дали се поднася на разбираем език. И защо ли в България християнството е наложено с огън и меч, т. е., с насилие? Може би целенасочено, по вътрешен подтик или под влияние на чужди сили българският княз е заменил тракийските богове Перун, Джерман, Сварог, Лада, Велес. Смехотворно е твърдението, че това са езически богове и България е трябвало да се „очовечи“. С тези езически богове България е получавала данъци от Византия. Превъзхождала е по култура от всякакво естество съседите си. Нямала е лукавството на Византия. Това нещо се повтаря и в съвремието ни.


Здравейте човече ! - Питам себе си, вас и публиката ?:
- Тора, Библия, Талмуд = Равно на Стар Завет ли е ? - и ако Да - Защо е в три версии;
- Колко Стари завета има ?
- Библията - Колко такива знаем ? - Тя "боговдъхновена" ли е ?
- Що е това - апостолическо ?
- Евреите - народ ли са ?
- През ІV в. - Какво са направили техни светии Иероним и Урфила ? - и ...
Но мисля, че излязохме от същността на темата ... не е ли добре да оставим тези въпроси за друг сгоден случай ?!

С уважение към всички !
цитирай
118. get - Анониме - Видно е, че си доста навътре в ... ! :)
13.10.2010 13:03
анонимен написа:
Ще отклоня малко темата :) с един въпрос...
Какво знаете за сгъваемите столове? :)
Чували ли сте за "diphros okladias"? Това е "гръцкото" му име. Появява се по релефи около 2000 г. пр.н.е. Смята се, че произходът му е египетски. Тук идва първата странност ... Има запазени египетски образци, стенописи и релефи след 1500 г.пр.н.е. ... ?!?!?!?!?
А сега втората странност ... : прочетете OKLADIAS обратно ;) ... като Олимп
Не съм задълбавал много в изследване, така че може и да бъркам, но ми се стори интересно.
Гърчето ... "BLACK ATHENA" :::)))


Уважаеми Анониме !
Ще си отговориш - или аз ще ти отговоря !
- Ако ми кажеш (разкриеш етимологията) на името, на индийският епос Маха-бхарата ?!(индийските учени и до момента тънат в догатки относно това).
- Къде се намира държавата Ойдиша(Ойша) с по-късно наименование Орисия !
- Кой е този митичен крал Кара-вела ? - не възрожденеца Каравелов :) !
- От къде англичаните са взели думата си chariot ?! - какъв е първоначалният и смисъл-звучене !
- Защо на о.Лесбос (виж и Лесбоска стела) има населени места с нищо не говорещи на гръцки имена, като Mirina, Plaka, Sardes, Lichna и др.п..
Един аноним преди време основателно отбеляза, че т.нар. "Царски скити", са били назовавани или са се самоназовавали "соколоти". - Как е било името на бога със соколова глава ?
- Къде имаме документирано място за град с име Скитополис ?
Но това е външната страна - Ако се обърнем към духовното ! - Името на Орфей - как се пише, както се произнася ли ? - подсказвам, прочети останалото от "питагорейци" знание за "пеещи сфери".
Междувпрочем всичко това е в съгласие с писаното дотук от Спараток - Но истината трябва да се разкрива постепенно - Да не избързваме !

С уважение към всички !
цитирай
119. get - от вОДЕСос ти отговаря, " 'ejsy icmfijdlsy ;ri.ey pkdey"
13.10.2010 13:17
анонимен написа:
С поведението си подсказваш че имаш стройна историческа теория за периода до 681г.,както и че тя обяснява нетрадиционно идторията до тогава!Къде мога да се запозная с тези ти виждания?Според мен тезите и тези на Спароток са в съгласие!


На този адрес: http://www.ivanstamenov.com/forum/ - се опитах да ги развия тезите си. Пак под името "Гет".
За съжаление ... явно е, още не им е дошло времето !
Независещи от мен обстоятелства ме принудиха :)) да преустановя опита !

С уважение !
цитирай
120. анонимен - Inka - Помози Бог, sparotok! Respect, get!
13.10.2010 14:04
Здравейте, скъпи сънародници! Днес, 13 октомври 2010, сряда, чета Вашия блог с ококорени очи и увиснало чене - по ред причини. На първо място - поради странния път, който "извървях", за да попадна тук. Не е за вярване, че зададох на търсачката термина "ретранслатори" с идеята да идентифицирам модела на стърчащите по покрива блока съоръжения. Неведоми са пътищата Божии обаче, тъй като, в момента работя по проект, свързан с фундаменталния въпрос "кои сме ние". Истината, разбира се, отдавна витае някъде в информационното пространство, но политическите събития в Европа и света, знаете, насочват блуждаещите както във вярната, така и в грешната посока. Затова, като попаднах на сред ретранслаторите, лесно се изкуших да кликна на линка "Политика", и се озовах в центъра на фундаменталния дебат. Вервайте ми, нищо не разбирам от НЛП. Благодаря на Бога, на човека с лиценз за радиоразпръскване, на Спароток, на Гет (ако не са един и същ човек) и на всички, които градят новата наука за България! Готова съм да помогна за издаване на книгата. Поздрави, Инка
цитирай
121. sparotok - книга
13.10.2010 14:15
анонимен написа:
Здравейте, скъпи сънародници! Днес, 13 октомври 2010, сряда, чета Вашия блог с ококорени очи и увиснало чене - по ред причини. На първо място - поради странния път, който "извървях", за да попадна тук. Не е за вярване, че зададох на търсачката термина "ретранслатори" с идеята да идентифицирам модела на стърчащите по покрива блока съоръжения. Неведоми са пътищата Божии обаче, тъй като, в момента работя по проект, свързан с фундаменталния въпрос "кои сме ние". Истината, разбира се, отдавна витае някъде в информационното пространство, но политическите събития в Европа и света, знаете, насочват блуждаещите както във вярната, така и в грешната посока. Затова, като попаднах на сред ретранслаторите, лесно се изкуших да кликна на линка "Политика", и се озовах в центъра на фундаменталния дебат. Вервайте ми, нищо не разбирам от НЛП. Благодаря на Бога, на човека с лиценз за радиоразпръскване, на Спароток, на Гет (ако не са един и същ човек) и на всички, които градят новата наука за България! Готова съм да помогна за издаване на книгата. Поздрави, Инка



С издаването на книгата са се заели мои приятели, надявам се скоро да са готови с компилацията, надявам се също да подберат интересни статии, за съжаление не мога да публикувам всичките си работи в блога.

Не познавам Гет лично, не публикувам нищо под друго име, с Гет сме само съмишленици.

Поздрави!
цитирай
122. get - от вОДЕСос до Inka - Факт е, така е !
13.10.2010 14:28
sparotok написа:
анонимен написа:
Здравейте, скъпи сънародници! Днес, 13 октомври 2010, сряда, чета Вашия блог с ококорени очи и увиснало чене - по ред причини. На първо място - поради странния път, който "извървях", за да попадна тук. Не е за вярване, че зададох на търсачката термина "ретранслатори" с идеята да идентифицирам модела на стърчащите по покрива блока съоръжения. Неведоми са пътищата Божии обаче, тъй като, в момента работя по проект, свързан с фундаменталния въпрос "кои сме ние". Истината, разбира се, отдавна витае някъде в информационното пространство, но политическите събития в Европа и света, знаете, насочват блуждаещите както във вярната, така и в грешната посока. Затова, като попаднах на сред ретранслаторите, лесно се изкуших да кликна на линка "Политика", и се озовах в центъра на фундаменталния дебат. Вервайте ми, нищо не разбирам от НЛП. Благодаря на Бога, на човека с лиценз за радиоразпръскване, на Спароток, на Гет (ако не са един и същ човек) и на всички, които градят новата наука за България! Готова съм да помогна за издаване на книгата. Поздрави, Инка



С издаването на книгата са се заели мои приятели, надявам се скоро да са готови с компилацията, надявам се също да подберат интересни статии, за съжаление не мога да публикувам всичките си работи в блога.

Не познавам Гет лично, не публикувам нищо под друго име, с Гет сме само съмишленици.

Поздрави!


Гет, тоест аз, живея в Одесос - Варна !
Не съм се срещал - дори не знам как изглежда Спараток !
Просто му помагам, като обяснявам на читателите, че Историята на Българите, не е само История, а и Духовност-Вяра !(Дано не прозвуча твърде мистично!):))

С уважение !
цитирай
123. анонимен - Към get...
13.10.2010 15:50
Малко отклонение...
Здравей get, в тази тема на този адрес можеш да прочетеш кой се е наричал
Бхарад.
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=3&t=190&sid=22b8ffb4810c2e59b8d74e073016a2a4
цитирай
124. анонимен - Драган от Средец
13.10.2010 17:19
Здравейте уважаеми sparotok и get. Ще се нарека Драган от Средец за да не бъда напълно анонимен. Вие сте прави, че не трябва да се пише извън същността на темата. Но имайки предвид постоянното подчертаване на „християнските ценности“, получава се като ответна реакция. Аз също съм убеден, че нашият народ не е дошъл от някъде в пределите на областите които днес се наричат България и напълно подкрепям Вашите виждания. Но и капката катран в меда го прави горчив. На въпроса ви „Евреите - народ ли са?“, стигаме до така наречения „еврейски въпрос“. Мисля, че много автори са писали по въпроса, Марк Цицерон, римски оратор живял през II век до новата ера, Луций Сенека, римски философ, живял през I век от новата ера и много други като можем да завършим с работилият в Ню Йорк, Григорий Климов, книгите на когото са издадени първо на английски език. Това го пиша по повод на „алергията“ Ви спрямо руски и може би сръбски езици. Все пак евреите имат история на 4000 години. Питате „Тора, Библия, Талмуд = Равно на Стар Завет ли е ? - и ако Да - Защо е в три версии“. Отговарям да, равно е на стар завет. Същите личности ги има и в мюсулманството, само че там христос = исса, а соломон = сюлейман. И християнството и мюсулманството имат паралели с юдаизма, състоящ се от три части: тора, талмуда и кабала. Доколкото зная, тората е като вероучението което се е изучавало и в нашите училища т.е., за децата, талмудата за техните родители, а кабалата е достояние само за учителите „равини“, а обикновено всички учители са от рода на левитите. Ако поддържате тезата за произхода на Христос, то подобни писания има и в Шумер и всички последвали го култури. Христос е еврейски княз, и същевременно според еврейските обичаи и върховен свещенник на Израил. Дотук по „еврейския въпрос“ Простете за отклонението от темата. Желанието ми е тази наша голяма общност да прозре силата си и да помни думите на Добрента „ Докато съществуват войната и меча, не ще се роди и не ще го греят лъчите на слънцето този, който
цитирай
125. анонимен - продължение Драган от Средец
13.10.2010 17:22
Желанието ми е тази наша голяма общност да прозре силата си и да помни думите на Добрента „ Докато съществуват войната и меча, не ще се роди и не ще го греят лъчите на слънцето този, който би подчинил нашата сила на своята воля“.Но датският философ Керкагор казва, „с изобретяването на печатната машина дяволът се заселва в нея“, а какво да кажем за съвременните средства за осведомяване , разбирайте за манипулиране на психиката.
цитирай
126. mglishev - Sparotok:
13.10.2010 17:26
нещо си се объркал, друже. Не си се научил да спориш, гледам. Нито лъжа, нито си премълчавам, а ти си служиш с argumentum ad hominem, при това обиден, а не по същество. Очевидно е, че в контекста на околните изречения става дума за подчиняване, а не за "обединяване" или "свързване". Да не би да бъркаш coniungo със subiungo? Впрочем, това с 378 г. пак е от твоята по-свободна фантазия, ама нейсе, жив да си, то и фентъзи трябва да се пише :)

Впрочем, "Агора" не е лош филм, но все пак е само филм.
цитирай
127. get - от вОДЕСос до аноним 123 - За бхараД - да съгласен съм в ...
13.10.2010 23:59
анонимен написа:
Малко отклонение...
Здравей get, в тази тема на този адрес можеш да прочетеш кой се е наричал
Бхарад.
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=3&t=190&sid=22b8ffb4810c2e59b8d74e073016a2a4


За бхараД - да съгласен съм, както е рзгледано в контекста на определената практика. Но да не забравяме, че в официалното название на Р.Индия участва, това понятия Б"х"арата-Б"х"аратйя - но там се приема, като единство.
- Дали, както за френското "Мизерабъл", тоест "Клетниците", ние нямаме точната-смислово дума ?
Връщам се към практиката - човекът постигнал това, ментално ниво, отговаря на състоянието наречено Даемон или Даймон (виж орфизъм). Идеята ми е следната пренасянето на тези знания е станало от хора, на които коренът им е бил на балканите. За това съществуват материални следи и исторически доказателства - Колкото и невероятно да прозвучи за някои тази моя теза !
цитирай
128. sparotok - ОК
14.10.2010 00:04
mglishev написа:
нещо си се объркал, друже. Не си се научил да спориш, гледам. Нито лъжа, нито си премълчавам, а ти си служиш с argumentum ad hominem, при това обиден, а не по същество. Очевидно е, че в контекста на околните изречения става дума за подчиняване, а не за "обединяване" или "свързване". Да не би да бъркаш coniungo със subiungo? Впрочем, това с 378 г. пак е от твоята по-свободна фантазия, ама нейсе, жив да си, то и фентъзи трябва да се пише :)

Впрочем, "Агора" не е лош филм, но все пак е само филм.


Маноле, знам, че си добре запознат с латинския, как тогава да тълкувам това, че ти не споменаваш алтернативното значение на suniungojoin, attach?

Та дори и в непрофесианите електронни речници го има дадено значението - съединявам
- subjungo - to join, yoke.
-subiungo - to yoke beneath, join, attach, subdue, subjugate
http://www.online-dictionary.biz/latin/english/meaning/subjungo

Знаеш много добре как се превеждат join, attach, нали?

Гледах Агора защото харесвам изпълнението на Рейчъл Уайз, мисля също, че до голяма степен филмът отразява истински събития. Спорът обаче беше за друго, а именно - истинското християнство. Фанатици, и изпълнени с омраза хора не могат да бъдат наречени християни, защото християнството е несъвместимо с омраза и насилие...
цитирай
129. get - Уважаеми Драган от Средец, пиша ти от Одесос :)
14.10.2010 00:22
Известни са ми книгите на Григорий Климов, "дори" на руски. Освен това по въпроса пишат интересни работи Ч. Ламброзо и М. Нордау.
Наспроти - Тора-Библия-Талмуд-Кабала, няма да се спирам ... но при юдеите, т.е. в Библията Заветите/Закони са два. Мойсеевият и на Ездра-Неемия от VІ в. пр.хр.
Апропо - БПЦ - до ХІХ в. не е приемала Библията за бого-вдъхновена книга. Спазвала е старите решения от църковните събори, че Боговдъхновени са Евангелията.
Какво се пише - прогласява (!) в тях ? - Новият завет, този оставен ни от Христос !
Преди да четем Киркегор, мисля че трябва да обърнем внимание на Бенедикт(Барух)Спиноза. - Защо ли последният не го долюбват в църквата ни ? - мисля с основание !
За мечът и войната - много крайни средства - въпреки, че е изобразена именно такава сцена, на Панагюрското златно съкровище на амфората-ритон. Какво ли е искал да ни разкаже древният майстор с този своеобразен "комикс" ? - Дали това не е оставено някакво послание до нас потомците му !

С уважение и дано не съм Ви досадил !
цитирай
130. анонимен - Драган от Средец
14.10.2010 02:35
Здравейте господин get! С голямо уважение към Вашата ерудиция и компетентност, ще си позволя да кажа, че евангелията не са писани от Йешуа (Христос), защото те са описания на живота му от няколко автора дълги години след смъртта му. А евангелията от кой бог са вдъхновени, от Йехова (Яхве)? Извинете, но смятам, че бягаме от народността и душевността си. От изконните наши божества, свързани с народа ни. По повод „войната и мечът“, неправилно сте ме разбрали, не се изказвам като войнстващ националист, а търся нещото което не би разрушило народността и нашата голяма общност. Не трябва да търсим различията, а това което ни обединява и да се отнасяме едни към други с разбиране. Благодаря за написаното от Вас.
цитирай
131. get - от вОДЕСос - Малко допълнение към поста ми под № 117, - отговор на аноним 112
14.10.2010 10:57
Това допълнение го правя, като отговор на допуснатата фактологична грешка от анонимен 112.
Първата Библия (Библос означава събрани свитъци) е така наречената Септуагинта.
Това става на границата, на ІІІ-ти с/у ІІ век пр.хр. при Птоломей Филаделф (Братолюбиви) в гр.Александрия.
Библията поради това е прието да се нарича й Стар завет(смислово не много точно), оставеното ни, завещаното от Христос чрез Евангелистите, е прието да се нарича Нов завет.
След това, тези свитъци, тоест Библия са претърпели поне пет поредни редакции-поправки.
Последните две съществени преработки са направени съответно при крал Джеймс (1611г.) - протестански вариант, и императрица Елизавета (1742-1762) условно ще го нарека православен вариант.
Последната редакция на Библията на БПЦ е изготвена, като са ползвани тези два варианта, посочени по-горе !
Извод - твърде много човешко участие - за да я приемем за Боговдъхновена !

С уважение и дано съм бил полезен !
цитирай
132. анонимен - Предложение !!!
14.10.2010 11:14
sparotok написа:
d3bep написа:
Поздравления, Спароток.
И аз споделям тази идея, за оттеглените и връщащи се по родните земи Траки!


Д. Хоматиян свидетелства за завръщането на друга група прогонени в древността българи ( траки) -

Кратко житие на Св. Климент Охридски

В СЪЩИЯ ДЕН, 27 ЮЛИ(1), ПАМЕТ НА СВ. НАШ ОТЕЦ АРХИИЕРАРХ И ЧУДОТВОРЕЦ(2) КЛИМЕНТ, ЕПИСКОП НА БЪЛГАРИЯ В ОХРИД

1. Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи(3), които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила(4) на Александър от разположения край Бруса(5) Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всички съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия(6).

Анастасий пише за българите от Дардания, Епир и Тесалия, в която е връх Олим, а Д. Хоматиян споменава мизите от малоазийския Олимп. Този ороним си е български, най-древният му вариант е Орупийо - Олупийо...


Вече се отвори дума за населенението, което остава в Родината си на Балканите. По един или друг повод става дума за тези, които мигрират на север и североизток.

При удобен случай, предлагам да разгледаме по-подробно движението на българите в посока югоизток, Кавказ и на север.

Според мен това също е изключително поучително.
цитирай
133. get - Уважаеми Драган - Отговарям Ви ... !
14.10.2010 13:32
анонимен написа:
Здравейте господин get! С голямо уважение към Вашата ерудиция и компетентност, ще си позволя да кажа, че евангелията не са писани от Йешуа (Христос), защото те са описания на живота му от няколко автора дълги години след смъртта му. А евангелията от кой бог са вдъхновени, от Йехова (Яхве)? Извинете, но смятам, че бягаме от народността и душевността си. От изконните наши божества, свързани с народа ни. По повод „войната и мечът“, неправилно сте ме разбрали, не се изказвам като войнстващ националист, а търся нещото което не би разрушило народността и нашата голяма общност. Не трябва да търсим различията, а това което ни обединява и да се отнасяме едни към други с разбиране. Благодаря за написаното от Вас.


Отговарям Ви ... тъй като виждам зад въпросите Ви твърде много труд и знания, но как да кажа ... неизкристализирали !
За да отговоря разбираемо, трябва да изясня много основни понятия, без които не можем да навлезем в същността на материята.
Прав сте за Евангелията ! - Но при тях, т.е. за обявяването им за Боговдъхновенни, се изхожда от презумпцията, че са Апостолически ... тук спирам !
Ако проявявате истински интерес по въпросът и се регистрирате в Блог. бг., под формата на лични съобщения ще Ви разясня всичко, което Ви вълнува.

Това го правя, не като неуважение към аудиторията, а по скоро движен от притеснението ми да не й досадя !

С уважение !
цитирай
134. sparotok - до d3bep
14.10.2010 15:37
Съжелявам d3bep, но не желая блогът ми да бъде използван за кампания целяща да омърси и унищожи християнството.

Ето, признавам публично, че няма да допусна твоята пропаганда в блога си. Имаш си свой блог, използвай го за разпространение на своите идеи. Сигурен съм, че ще намериш много привърженици.

Опитах се няколко пъти да обясня човешки, че християнство е само това, което отговаря на христовия завет - любов към ближния и молитва за враговете.

Всяка религия може да се опорочи от зли и безсъвестни хора целящи да я разрушат отвътре. Трябва ли да се отказваме от вярата и идеалите си, ако някой се опитва да ги компрометира? Та така трябва да се създава нова религия всеки ден.

Да се откажем ли от музиката, ако някои пее фалшиво?
Да се откажем ли от изкуството, ако някой рисува отвратителни неща?
Да се откажем ли от хляба, ако някой хлебар ни продаде лош хляб?

Ние сме отговорни само за собствените си дела, дадена ни е свобода да избираме какви да бъдем. Аз не искам да те правя християнин, уважавам всяка религия, която проповядва човеколюбие, бъди какъвто искаш!

Смятам обаче, че е недостойно от твоя страна да представяш религията на любовта единствено и само в черна светлина. Щом си избрал този път използвай своя блог за разпространение на виждането си, мой избор и мое право е да ти откажа достъп до моята платформа.

Бог да ти прости деянията!
цитирай
135. vmir - 134. sparotok,
14.10.2010 16:36
Напълно съм съгласен с теб Спароток, и доколкото прочетох някои коментари по-горе, нека да не допускаме грешката да се смесват, отъждествяват или противопоставят религия и история, твърде разнородни понятия са, за да се поддаваме на подобно изкушение, колкото и неустоимо да изглежда понякога. Поздравления!
цитирай
136. sparotok - смесване
14.10.2010 17:01
vmir написа:
Напълно съм съгласен с теб Спароток, и доколкото прочетох някои коментари по-горе, нека да не допускаме грешката да се смесват, отъждествяват или противопоставят религия и история, твърде разнородни понятия са, за да се поддаваме на подобно изкушение, колкото и неустоимо да изглежда понякога. Поздравления!


Прав си vmir, историята не трябва да се смесва с религия, така се създава спор без край.
Сам виждаш, че не аз започнах тази дискусия, а и никога не съм твърдял, че едва след Борис настъпва златният век на България...

Поздрави!
цитирай
137. анонимен - смесване
14.10.2010 23:40
Ето какво е казал великият Христо Ботев:

МОЯТА МОЛИТВА

"Благословен бог наш..."

О, мой боже, правий боже!
Не ти, що си в небесата,
а ти, що си в мене, боже -
мен в сърцето и в душата...

Не ти, комуто се кланят
калугери и попове
и комуто свещи палят
православните скотове;

не ти, който си направил
от кал мъжът и жената,
а човекът си оставил
роб да бъде на земята;

не ти, който си помазал
царе, папи, патриарси,
а в неволя си зарязал
мойте братя сиромаси;

не ти, който учиш робът
да търпи и да се моли
и храниш го дор до гробът
само със надежди голи;

не ти, боже на лъжците,
на безчестните тирани,
не ти, идол на глупците,
на човешките душмани!

А ти, боже, на разумът,
защитниче на робите,
на когото щат празнуват
денят скоро народите!

Вдъхни секиму, о, боже!
любов жива за свобода -
да се бори кой как може
с душманите на народа.

Подкрепи и мен ръката,
та кога въстане робът,
в редовете на борбата
да си найда и аз гробът!

Не оставяй да изстине
буйно сърце на чужбина,
и гласът ми да премине
тихо като през пустиня!...

цитирай
138. mglishev - За едно си прав, Спароток,
15.10.2010 02:45
и то е християнството. Поздравления по тоя повод, а по другото смятам да продължа да се заяждам :)
цитирай
139. sparotok - хубаво
15.10.2010 07:27
mglishev написа:
и то е християнството. Поздравления по тоя повод, а по другото смятам да продължа да се заяждам :)


Маноле, аз не мога да съм прав за всичко, това просто няма как да стане. С твоите знания ще си един от първите, които ще открият грешките ми...за което ще съм ти благодарен.
Не се срамувам да призная, че някога съм объркал нещо, все пак най-обикновен човек съм.
цитирай
140. sparotok - прекрасно!
15.10.2010 07:34
анонимен написа:
Ето какво е казал великият Христо Ботев:

МОЯТА МОЛИТВА

"Благословен бог наш..."

О, мой боже, правий боже!
Не ти, що си в небесата,
а ти, що си в мене, боже -
мен в сърцето и в душата...

Не ти, комуто се кланят
калугери и попове
и комуто свещи палят
православните скотове;

не ти, който си направил
от кал мъжът и жената,
а човекът си оставил
роб да бъде на земята;

не ти, който си помазал
царе, папи, патриарси,
а в неволя си зарязал
мойте братя сиромаси;

не ти, който учиш робът
да търпи и да се моли
и храниш го дор до гробът
само със надежди голи;

не ти, боже на лъжците,
на безчестните тирани,
не ти, идол на глупците,
на човешките душмани!

А ти, боже, на разумът,
защитниче на робите,
на когото щат празнуват
денят скоро народите!

Вдъхни секиму, о, боже!
любов жива за свобода -
да се бори кой как може
с душманите на народа.

Подкрепи и мен ръката,
та кога въстане робът,
в редовете на борбата
да си найда и аз гробът!

Не оставяй да изстине
буйно сърце на чужбина,
и гласът ми да премине
тихо като през пустиня!...



Прекрасен стих, хубаво е, че се прекланяте пред Ботев, но следвате ли посланието му?
Борите ли се с душманите на народа, готов ли сте да прегърнете смъртта само и само сънародниците да са свободни и щастливи?

Замислете се, дали случайно човек става роб другиму, или това е последствие от духовният упадък на предците му.

Никой духовно силен народ не е завоюван, тези, които са били покорени първо са се самоунищожили от вътре.

За да постигнеш по-добър живот не трябва да се бориш с последствието на дадено бедствие, а да го предотвратиш.
цитирай
141. анонимен - Драган от Средец
15.10.2010 10:06
Здравейте, господин get от Одесос! Много Ви благодаря за великодушието с което ми предлагате разяснение на някои въпроси от теологията или може би от месианството. Няма да се възползвам от това предложение, не от неуважение към Вас, а защото вече съм възрастен и съм изградил своя мироглед по политическите въпроси, а доколкото разбирам блога е политически.Харесва ми мнението за произхода на нашият народ което Вие и господин sparotok , титуляр на блога, имате. Но изглежда, че господин sparotok предпочита мненията на другите да бъдат сходни с неговото, дори проявява признаци на обидчивост. Според мен, не би трябвало въпроса за произхода на народа ни да се разглежда в малки части, които ни се харесват, а като сбор от всички проявления на живота на общността. Не мислите ли, че приемайки „християнството“ съгласно Вашите разбирания Вие клоните към сектанство? Какво би казал обикновеният православен грък, ако прочете нашето мнение за населението в сегашната територия на Гърция и с благодушие ли би приел това? Затова ще напиша това което казах на господин Щапаров Младши в друг постинг на господин sparotok „ Когато човек има очи, а не вижда и има уши, но не чува е много жалко. Вие пренебрегвате дори днешната действителност и робувате на илюзорни представи или желание да сте наследник на род с мечтани или внушени Ви качества. Когато гледам „светлокосият и синеок български народ, с ръст над 190 сантиметра“ се питам дали телегонията не ни изигра тази лоша шега? Изследователя търсещ истината би трябвало да е безпристрастен и да отчита всички известни предпоставки за възможността дадено нещо да е истина. Да ги съпоставя, сравнява с мнението на други и в краен резултат да се получи една почти 95% достоверност. Вие приемате Вашето желание за истина.“ Поради тези причини, аз повече няма да Ви преча с некомпетентното си мнение и няма да пиша нищо в тези постинги. Това не значи, че няма да ги чета с внимание и интерес. Желая успехи на Вас и на господин sparotok!
цитирай
142. анонимен - Империалист
15.10.2010 11:56
анонимен написа:
Ще отклоня малко темата :) с един въпрос...
Какво знаете за сгъваемите столове? :)
Чували ли сте за "diphros okladias"? Това е "гръцкото" му име. Появява се по релефи около 2000 г. пр.н.е. Смята се, че произходът му е египетски. Тук идва първата странност ... Има запазени египетски образци, стенописи и релефи след 1500 г.пр.н.е. ... ?!?!?!?!?
А сега втората странност ... : прочетете OKLADIAS обратно ;) ... като Олимп
Не съм задълбавал много в изследване, така че може и да бъркам, но ми се стори интересно.
Гърчето ... "BLACK ATHENA" :::)))

Има един стар начин на писане, наречен "Бустрофедон"
цитирай
143. анонимен - Щ.Младши:
15.10.2010 17:16
На г-н Глишев препоръчвам вместо да се заяжда,да вземе да се просвети малко.Титлите,имената и терминологията,обявени от ретроградната наука тъй лекомислено за"тюркски",ги има в известен процент при тюрките,но в много по-голям процент-при Келтите,пр.н.е.Поинтересувайте се кое може да е свързващото звено между тези тъй далечни народности г-не,пък тогава се заяждайте.
Към Анонимен 124./Драган ог Средец/ е хубаво да добавим,че Христос всъщност никога не е бил евреин,понеже не е говорил еврейски,а арамейски език.
Съгл.вярата той е Бог,а Бога народност няма-ако му припишем някаква народност,вършим богохулство.Той не е заемал никаква свещеническа длъжност сред евреите,понеже е считал юдейската религия за непълноценна и за по-близка до езичеството,отколкото до Истинската вяра.И еврейската история не е на 4000 години,а на максимум 3300.Имам предвид,че евреите са потомци на Тракийското/Блъгийското/племе Хиксоси,завладяло големи части от Египет към XVIII в.пр.Хр.След ок.200 год.то е поробено от египтяните,а след още 2-3 века Мойсей го извежда оттам,за да го спаси от робството,при което то междувременно се е превърнало в нов народ.Това става поради дългото откъсване на праевреите от Прародината и поради частичното им семитизиране и хамитизиране в периода на робството.Промени претърпява не само езикът им,но и генофонда,което никак не ги е направило малоценни,както погрешно си е мислел Хитлер.Те са били винаги добре приети в средите на древните си предци,както виждаме от примерите с Ванандовите Българи,със Стара Велика България и с днешна България.При това значителна част от техния генофонд се"реставрира",възстановявайки до голяма степен древните си Български гени,
каквито е носел преобладаващо в периода преди превръщането им в Евреи.
Това става най-вече след масираното приемане на Юдаизма от хазарските Българи
и по-сетнешното им постепенно превръщане от Българоюдеи в етнически евреи.
А ние патриотите уважаваме всички народи,щом и те ни уважават.
цитирай
144. get - до Драган от Средец-141: Уважаеми господине - ... !
15.10.2010 20:17
Уважаеми Драган от Средец - Расизмът, като идеология ми е чужд, та ... дори противен !
Ако в някое от моите изказвания сте съзрели нещо такова - Простете ! - това ще е по-скоро от несъвършенства на изказът (слогът) ми.
Бях си позволил коментари във връзка с една персона, (отровена от Мегали-шовинизъм), която нарече народът ми "унтерменши" - Смятам че, бе основателно възмущението ми !
За християнина едно от задължителните изисквания е "смирението" - прав сте, не винаги мога да го постигна - за това съжалявам, дано Бог ми прости !
По отношение някои трактовки от собственика на блога на отделни въпроси ... смятам, че той е зряла личност и ако имате основателни забележки, можете да му посочите грешките !
Ако с изказванията си съм прозвучал, като "християнин фундаменталист" - сигурно съм Ви объркал с нещо си - но не съм такъв !
По отношение на това, дали примаме мечтите си за реалност - не бъдете такъв мизантроп - Ние сме бледо подобие на този народ от, който сме произлезли, като дух и менталност - това е истината за съжаление !
Спараток, наспроти силите си, мисля, че се мъчи да обясни това !

С уважение и най-добри чувства !
цитирай
145. joysii - Траките са били доста диви племена. ...
15.10.2010 22:09
Траките са били доста диви племена. В същинския си вид тракийски град няма. До сега са проучени само два Севтополис и Кабиле, но те са копирани , имитирани от гръцки градове. И са само царски резиденции. Не точно градове.
Крепост и град са различни неща.
Край Плиска и Преслав крепости от това време, което Вие имате предвид, няма..И не е имало.Там не се открива българското време от VIII век, че какво ли по - назад. Плиска е строена през средновековието.
Сведенията, които сте ползвали са несигурни, неясни и объркани.
Често византийци са писали 100, 200 и повече години след събитията и са твърдяли разбъркани и неточни неща.
цитирай
146. анонимен - Щапаров Младши:
15.10.2010 23:10
Значи,по логиката на Джеси/Джойси/ дивите Траки не са строили практически никакви градове,въпреки че били безбройни народи и се "учили" от гърци,перси и египтяни,а цивилизовалите се в пустинята и в тайгата "тюрки" построили най-големите градове на света за тогавашното време /Хумар,Плиска,Саркел,Киев,
Преслав и т.н./,въпреки че "били" една дружина народец! Внимание,приятели-
хора с такава логика в последните 60-70 години пишат учебници по Българска история и възпитават младежта /доколкото е останала младеж,която да може да ги изтърпява/!
цитирай
147. анонимен - предизвикано, към господин Щапаров Младши - Драган от Средец
15.10.2010 23:21
Ще цитирам глава 9 от книгата "Месианското наследство" от Майкъл Бейджънт, Ричард Лий и Хенри Линкълн. Същите автори са написали и книгата "Светата кръв и свещеният граал". Книгите са на основата на голям обем литература от древността до наши дни, която авторите са намерили, прочели и обработили. Ето и цитата: "В детството си човек често е насърчаван да приеме, че християнството се е появило изведнъж, като един здраво изграден, напълно завършен и незаменим с нищо друго пилон на човешката мисъл, завещан пряко от Исус и пропагандиран от неговите съмишленици. Насърчаван е да си въобрази, че християнската доктрина е формулирана така стройно, така твърдо и така неотменимо като законите на Нютон. Насърчаван е също така да смята, че светът - поне светът на Близкия изток - е открил една нова религия изведнъж, в един миг на просветление, горе - долу по същия начин, по който Нютон открил закона за гравитацията, след като на главата му паднала ябълка. Насърчаван е още да смятя, че Павел е разпространявал новата религия горе - долу по същия начин, по който "Кока - Кола" или "Пепси Кола" разпространяват продукта си в Третия свят - една яка глътка, и туземците са наши. И много хора, ако, разбира се, си дадат труда изобщо да се замислят по този въпрос, съхраняват тази представа в съзнанието си и когато пораснат."
цитирай
148. анонимен - предизвикано, към господин Щапаров Младши - Драган от Средец
15.10.2010 23:49
Ще цитирам началото на глава 9 от книгата „Месианското наследство“ на Майкъл Бейджънт, Ричард Лий и Хенри Линкълн. Същите автори са написали и книгата „Светата кръв и свещеният граал“. Книгите са написани в резултат на намиране, прочитане и обработка на голям по обем литературен материал от древността до наши дни. Ето и цитата: „В детството си човек често е насърчаван да приеме, че християнството се е появило изведнъж, като един здраво изграден, напълно завършен и незаменим с нищо друго пилон на човешката мисъл, завещан пряко от Исус и пропагандиран от неговите съмишленици. Насърчаван е да си въобрази, че християнската доктрина е формулирана така стройно, така твърдо и така неотменимо като законите на Нютон. Насърчаван е също така да смята, че светът – поне светът на Близкия изток – е открил една нова религия изведнъж, в един миг на просветление, горе – долу по същия начин, по който Нютон открил закона за гравитацията, след като на главата му паднала ябълка. Насърчаван е още да смята, че Павел е разпространявал новата религия горе – долу по същия начин, по който „Кока-Кола“ или „Пепси Кола“ разпространяват продукта си в Третия свят – една яка глътка, и туземците са наши. И много хора, ако, разбира се, си дадат труда изобщо да се замислят по този въпрос, съхраняват тази представа в съзнанието си и когато пораснат.“
цитирай
149. анонимен - "знам"
16.10.2010 11:29
"Най-трудни са най-простите въпроси ..."
Може би по-често трябва да използваме собствените си глави (и сърца). Книги бол и версии безброй. Да прочетеш книгите е събиране на информация. Изводите, заключенията и изборът са наша/ваша работа.
Кой е Христос? Каква е мисията му? Наричат го спасител. Кого и как спасява? Какво значи "създаде по свой образ и подобие"? Какво означава "син божи"? Какъв е смисълът на саможертвата? ... и едно подсказване ... Каква е връзката между "пример", "избор" и "свободна воля"?
Аз моите отговори съм ги намерил, а това ви е за "домашно".
Тук основното е историята на народа ни (Българите). Религията и нейната история са друга тема. Свързана, но друга.
Хайде, моля ви се !...
цитирай
150. vmir - 148. анонимен - предизвикано, към господин Щапаров Младши - Драган от Средец
16.10.2010 11:53
анонимен написа:
Ще цитирам началото на глава 9 от книгата „Месианското наследство“ на Майкъл Бейджънт, Ричард Лий и Хенри Линкълн. Същите автори са написали и книгата „Светата кръв и свещеният граал“. Книгите са написани в резултат на намиране, прочитане и обработка на голям по обем литературен материал от древността до наши дни. Ето и цитата: „В детството си човек често е насърчаван да приеме, че християнството се е появило изведнъж, като един здраво изграден, напълно завършен и незаменим с нищо друго пилон на човешката мисъл, завещан пряко от Исус и пропагандиран от неговите съмишленици. Насърчаван е да си въобрази, че християнската доктрина е формулирана така стройно, така твърдо и така неотменимо като законите на Нютон. Насърчаван е също така да смята, че светът – поне светът на Близкия изток – е открил една нова религия изведнъж, в един миг на просветление, горе – долу по същия начин, по който Нютон открил закона за гравитацията, след като на главата му паднала ябълка. Насърчаван е още да смята, че Павел е разпространявал новата религия горе – долу по същия начин, по който „Кока-Кола“ или „Пепси Кола“ разпространяват продукта си в Третия свят – една яка глътка, и туземците са наши. И много хора, ако, разбира се, си дадат труда изобщо да се замислят по този въпрос, съхраняват тази представа в съзнанието си и когато пораснат.“


Комерсиално четиво, с лековато прехвърчане на секунден бръснещ полет над хилядолетни учения и практики, на всичкото отгоре - с напълно неверни констатации.
цитирай
151. zelas - Траките са били доста диви племена. ...
16.10.2010 14:15
joysii написа:
Траките са били доста диви племена. В същинския си вид тракийски град няма. До сега са проучени само два Севтополис и Кабиле, но те са копирани , имитирани от гръцки градове. И са само царски резиденции. Не точно градове.
Крепост и град са различни неща.


D3ber вече направи аналогията, но нека я повторя. По вашата първосигнална логика трябва да обявим и древните египтяни за диви, защото нямат други монументални постройки освен гробниците.

Всичко е въпрос на ценносттна система.

В днешният силно материален свят, най-големите и монументални сгради са офиси на банки и големи корпорации. В древни времена хората са се грижили повече за душата си и най-интересните сгради са религиозните храмове и гробниците.

Когато човек прави гръмки изказвания трябва да внимава да не прозвучи като един арогантен и селяндурски Божо, който пък обяви че траките били мутри.
цитирай
152. анонимен - Щ.Младши:
16.10.2010 14:18
Няма проблеми приятелю,така да бъде.Важното е да върви разбирателството между хората,които обичат България,и дано да има здраве и късмет за всички нас.Щом сме принципни съмишленици,винаги ще се разберем.
цитирай
153. joysii - 151. zelas
17.10.2010 00:11
Първосигнални и смехотворни са тукашните наеманици на тема въздухарско патриотарство.
Някои хора са виждали Плиска и Преслав само на картинки, и на база някакви измишльотини, ги разправят врели - некипели.
Вие, като сте толкова второсигнален, какво знаете за тракийските градове? Да не сте ги проучвали?
Или за Плиска и Преслав?
цитирай
154. анонимен - Пела
17.10.2010 12:56
Някой ходил ли е да разглежда Пела? Очаквах да е някак по-величествен предвид А.Македонски, а то се оказа една мозайка, две делви и още нещо.. :) И музеят им - същата работа. Вярно - многото стои неразкопано, но защо ли? ... :)
цитирай
155. анонимен - Няколко древнобългарски думи
17.10.2010 17:23
Бъркаш се, ето виж

ДЪРЖАВА - БЪЛГАРСКА ДУМА
УПРАВЛЕНИЕ - БЪЛГАРСКА ДУМА
ПРАВО-- БЪЛГАРСКА ДУМА
СВЕЩЕНИК- БЪЛГАРСКА ДУМА
ВЛАДИКА- БЪЛГАРСКА ДУМА
СЛУЖИТЕЛ- БЪЛГАРСКА ДУМА
СЪД- БЪЛГАРСКА ДУМА
ДАНЪК- БЪЛГАРСКА ДУМА
ВЛАДЕТЕЛ - БЪЛГАРСКА ДУМА
ГОСПОДАР- БЪЛГАРСКА ДУМА
ВЛАСТ- БЪЛГАРСКА ДУМА
ВЛАДЕНИЕ- БЪЛГАРСКА ДУМА
НАРОДНО СЪБРАНИЕ- БЪЛГАРСКА ДУМА
НАРОД - БЪЛГАРСКА ДУМА
ОБЛАСТ- БЪЛГАРСКА ДУМА
УПРАВИТЕЛ- БЪЛГАРСКА ДУМА
ПРАВИТЕЛСТВО- БЪЛГАРСКА ДУМА
ЗАКОНОДАТЕЛСТВО- БЪЛГАРСКА ДУМА
НАЧАЛНИК- БЪЛГАРСКА ДУМА
ВОЕНОНАЧАЛНИК- БЪЛГАРСКА ДУМА
УЧИТЕЛ- БЪЛГАРСКА ДУМА
УЧИЛИЩЕ- БЪЛГАРСКА ДУМА
ОБРАЗОВАНИЕ- БЪЛГАРСКА ДУМА

Драги Спароток,

Всички думи в този списък, с изключение на БЪРКАШ СЕ, УЧИЛИЩЕ и УЧИТЕЛ, са общославянски, какъвто е и езикът, на който говори славяноезичното население на България, което се самоопределя като българи и нарича езика си български, но той не е езикът на българите, който по произход е друго езиково семейство.
БЪРКАМ (СЕ) фонетично и смислово е еднаква с общотюркския глагол BUR-, BURK-, но доколкото не се среща в старославянските текстове, вероятно е по-късна заемка от някой тюркски език, най-вероятно от османскотурския. Звукат У в неударена позиция в старославянския език закономерно се развива в Ъ, какъвто е случаят и с етнонима БЪЛГАРИН, който е резултат от езиков развой на по-древното БУЛГАР.
Думите УЧИЛИЩЕ и УЧИТЕЛ, които са славянски по словообразователен модел и форма, са еднокоренни и по всяка вероятност са наистина останали от езика на древните българи, свидетелство за което е наличието им в старославянските текстове. Коренът УЧ- е палатализация (преход на К в Ч) на общотюркския глагол ОК-, UK-, който се среща непроменен например в думата НАУКА, а първичното му значение е запазено в глагола ВИКАМ, както и в диалектните глаголи ОКАМ, УКАМ. Коренът ВИК- е закономерно развитие на българска почва на ОК-, УК-; тюркските закръглени гласни в началото на думата в много случаи в древния български език се развиват в протетично В и незакръглена гласна.
Маже да се допусне, че ОКАМ и УКАМ са по-късна заемка от османскотурския език, но аз съм повече склонен да приема, че и те са останали от езика на древните българи и са белег за неговата диалектна разслоеност.

Петър МИЦКОВ
цитирай
156. анонимен - Щ.Младши:
17.10.2010 17:37
Относно гр.Пела/виж Анонимен 154./-тя почти не е разкопана.Гърците или чакат някой като Артур Еванс или като Шлиман да дойде и да разкопае града,за да не плащат те,или ги е страх,че в него ще излязат голям брой артефакти,доказващи че древните Мигдони/Македони/ са били Траки,а не гърци.Мисля че втората теза е много по-вероятна от първата-разкопаната Пела ще привлича огромни множества туристи и най-вероятно гърците са получили достатъчно предложения за разкопаването й от различни фондации в Америка или Европа,но това разкопаване ще им излезе на носа,понеже ще сложи окончателен край на гръцките претенции към Александър и Македония.Ето я истинската причина този древен град да е така занемарен,за разлика от много други древни градове в днешна Гърция.
А Джеси/Джойси ще я помоля да се вгледа в един дребен факт,който със
сигурност й се е изплъзнал от вниманието досега,колкото и да е запозната с древните градове/както създава впечатление,без да показва доказателства/.
Останките от древни Тракийски градове и постройки,колкото и да са потрупани от по-късни /гръко-римски,средновековни или днешни/ постройки,колкото и да са разрушени,показват една всеобща закономерност,а именно-те винаги са строени от квадри,както Плиска и Преслав.Ако това не знае Джеси или големия неин приятел-специалист,с който се консултира редовно,нищо друго няма смисъл и да знае,понеже това е една от най-важните информации за архитектурата на Траките.
цитирай
157. sparotok - до Петър МИЦКОВ
17.10.2010 18:07
Уважаеми г-н Мицков!

Изяснете си първо понятието славяни и ще разберете още много други неща.

Българският език е продължение на тракийският, който от своя страна е имал родствени езици - скитски, илирийски, венетски. Поради тази причина в земите на венетите има топоними и хидроними обясними и на тракийски. За да не бъда голословен давам ви пример с тракийската Нестос и Ниса Клодска от Полша. Тракийският хидроним Струмон е обясним с полската дума струмиен - поток, течение.

Тракийският език е сроден и с балтийските, а те от своя страна са стоят най-близо до полски, украински, сорбски и т.н... Започнахте ли да сващате?

Може би имате обяснение какво правят "славянски" думи в Бактрия
БАКТРИЙСКИ - СЛОВЕНСКИ
АЗО- ЯЗ - аз
БАГО- БАГА ( Цръклянски диалект)- Бог
САТО- СТО - сто
СОФАРО- ШТИРИ - четири.

Между другото глаголът БЪРКАМ не е от турски произход, направете си труда да проверите в етимологичния речник. Сродни на бъркам са сърбо-хърватската бркам, словенската бркам, украинската приборкати...за балтийските успоредици проверете сам.

Успех!
цитирай
158. анонимен - Щ.Младши:
17.10.2010 18:55
Освен слабостта към Българската история и към тълкуванията имам и други слабости естествено/като всеки друг човек/,а една от тях е тази,че трудно изтърпявам несправедливостите.Затова реагирам остро в някои случаи на
гръцки или други посегателства към Българското минало.И сега,като виждам написаното по-горе от г-н Петър Мицков,не мога да остана равнодушен към неговите тюркски пристрастия.
Г-н Мицков,"Анализът"сочи,че даже думата "Тюрк" не е тюркска,какво остава за посочените от Вас думи.Например:
Окам/Укам,с прех.О-У/=Вокам/Викам/,Чукам,Пукам,Тупам,Шумам/Щумим=Вдигам щум/,Букам/Бучим/,Рукам/Речем/,Ечим/Еча,Създавамам Ехо или Екот/,Фучим,
Чупам/Чупим/,Цепим и т.н.В същото Звуково семантично гнездо,което е много голямо,се включват и "латинските"думи Вот/Глас,Вик/=Вок/Вик/,Вокс/Глас/=Воч
/Вот/,Вокал/Викар,Който вика/,и т.н.-да не се разпростираме повече,че мястото няма да ни стигне.Производно от същото семант.гнездо е и "гръцката" дума
Тимпан/Типан,без носовката=Тъпан/,която е в тясна взаимовръзка с цитираната по-горе дума "Тупам".
А думата Българи,както посочих на други места,означава Бугари/Богари,Бог-Ари=
Ората на Бога,Божиите Хора/.И глагола "Бъркам" естествено не е тюркски,както не е тюркска и думата Тюрки. "Бъркам" означава Въркам/Въртим,Въртя/,което в "латинския"език звучи като "Верте"/т.е.-Въртя/!
цитирай
159. анонимен - . . . той доказва, че българският ...
18.10.2010 16:40
sparotok написа:
liliyanaandreeva написа:
...той доказва , че българският език е наследник на тракийските наречия...


Аз не съм парапсихолог, но съм сигурен, че тракийският език намира продължение в българския.


Този българин, живеещ в САЩ, е Д-р Стефан Гайд - психолог и лингвист, не е парапсихолог. И доводите му са научни. Написал е книгата "Тракийското писмо - декодирано" в 3 части. Потвърджава тезата, че траките имат писменост, че тракийското писмо е най-древното и че българите са траки. Вие сте съмишленици. Той се е сблъсквал със същите изумително некомпетентни "аргументи" от страна на родните академични величия в археологията и историята, а по-точно с обиди и презрение, а не научни аргументи.
Имам книгите му. Намерих ги забутани в най-долните и отдалечени рафтове на една също така забутана книжарница, въпреки че са издадени в последните години.
цитирай
160. анонимен - Аз те разбирам, но ти не знам дали ме ...
18.10.2010 17:19
d3bep написа:
Аз те разбирам, но ти не знам дали ме разбра.
Имаме следи, че действително имаме християнство далеч преди борис, но , както вече казах, не знам защо толкова трябва да се гордеем с него. В смисъл, знам защо не трябва - защото е използвано за унищожение.

Както и да е.... Ясно е, че вярващите вярват....


Хора, стига с тези недомлъвки. Ако има нещо ясно и точно, което да се каже било то за първите християни, било за нещо друго, кажете го ясно. Искам да знам какво точно са правили - макар и с няколко думи. И каква е връзката с Египет? Чета отвреме-навреме Стария Завет - там се лее кръв, убива се непрестанно, но все пак това е Свето писание. Е, наясно сме, че религиозните догми и фанатичние вярвания могат да доведат до пагубни деяния, но това, че някой е убивал в името на Христа, не ме прави по-малко вярваща. Все пак имаме глави на раменете си да мислим и избираме.
цитирай
161. sparotok - правилно
18.10.2010 17:41
анонимен написа:
d3bep написа:
Аз те разбирам, но ти не знам дали ме разбра.
Имаме следи, че действително имаме християнство далеч преди борис, но , както вече казах, не знам защо толкова трябва да се гордеем с него. В смисъл, знам защо не трябва - защото е използвано за унищожение.

Както и да е.... Ясно е, че вярващите вярват....


Хора, стига с тези недомлъвки. Ако има нещо ясно и точно, което да се каже било то за първите християни, било за нещо друго, кажете го ясно. Искам да знам какво точно са правили - макар и с няколко думи. И каква е връзката с Египет? Чета отвреме-навреме Стария Завет - там се лее кръв, убива се непрестанно, но все пак това е Свето писание. Е, наясно сме, че религиозните догми и фанатичние вярвания могат да доведат до пагубни деяния, но това, че някой е убивал в името на Христа, не ме прави по-малко вярваща. Все пак имаме глави на раменете си да мислим и избираме.


Споделям мнението Ви!
цитирай
162. get - Уважаема аноним 161
20.10.2010 03:58
анонимен написа:
d3bep написа:
Аз те разбирам, но ти ...
Имаме следи, че действително имаме християнство далеч преди борис, но , ... не знам защо толкова трябва да се гордеем с него. В смисъл, знам защо не трябва - защото е използвано за унищожение.

Както и да е.... Ясно е, че вярващите вярват....


Хора, стига с тези недомлъвки. ... Чета отвреме-навреме Стария Завет - там се лее кръв, убива се непрестанно, но все пак това е Свето писание. ... но това, че някой е убивал в името на Христа, не ме прави по-малко вярваща. ...


В "историята" на написването на Старият завет има доста смущаващи моменти !
Ще се спра с риск да бъда неразбран и поради това остракиран от някой за тях.
В началото имаме Петокнижието от Мойсей - Тората ! - За мен това е оригиналът, Завета, Законът оставен ни от Мойсей .
През прибл. VІ в. пр. хр. са добавени останалите текстове, които сега се приемат за Библия. Интересното е че, това съвпада с "Освобождението от Вавилонският плен". Тук се явяват две странни фигури на Ездра-Неемия. От там започват мн. странни моменти в историята на т.нар. юдаизъм. Защото на практика м/у тях и това, което те наричат евреи, се сключва Нов завет, тоест имаме Второзаконие . За повече информация виж - Д.Рид "Спорът за Цион". В последствие при Птоломей Филаделф в Александрия се написва първообраза на известната ни Библия "Септуагинта", т.е. от(на) "70-те преводачи". През ІV в. отново имаме написване на Библия от Урфила, който пропуска "Царства" (съзнателно). Вторият вариант от Иероним, т.нар. Вулгата.
За последната той е критикуван от съвременници, че е твърде юдеизиран вариант ??! По тази причина Вулгата-та, се приема на Триенският Църковен събор за Боговдъхновена през ХІV в. - от зап.църква.
БПЦ не приема Старият завет за боговдъхновен поне до началото на ХХ в. - Мисля има защо !!
За християните - за мен, е определящ оставеният от Христос Завет, тоест този в Евангелието !
П.П. Старият завет - Не е Свето писание, такова то е за юдеите !!

С уважение !
цитирай
163. demograph - С една добавка - ..."при родствениците си" по родните земи Траки!
24.10.2010 22:25
d3bep написа:
Поздравления, Спароток.
И аз споделям тази идея, за оттеглените и връщащи се /при родствениците си/ по родните земи Траки!

Това е много важно! Не всички емигрират. Не всички бягат от гнет и робия. Повечето остават...за да напомнят на окупаторите и продажниците, чия земя газят.
Точно затова, когато е настъпвал момента, "външните" трако-българи и "вътрешните" са се сливали без проблем и катаклизми. Или както казват дори и сръбските национал-историци "бугари и словени се "споiа" се в едно". Спояват се само еднородни метали.
Наслаждавам се отново и на последните ти постинги Павка!..Да си жив и здрав.
цитирай
164. nikikm - Бъди здрав Спароток и Бог да те вд...
15.11.2010 20:15
Бъди здрав Спароток и Бог да те вдъхнови и да благослови делото ти!Виждам,че блога ти става център и привлича все повече Българи /и не само/,което е явен знак за неговата стойност.Дай Боже да стане обединителен център,тъй като виждам в него участие на изключително ерудирани и подготвени специалисти-Българи.И да донесе плодове.Например поне част от материалите да влязат в учебниците.Знам много добре какво означава това,но с обединени усилия по всички фронтове,с усилията на съмишленици и спечелване намесата на чужди учени,все още непродали се,не е невъзможно.Всъщност невъзможни неща,наистина няма.Вярвам в това и ми се ще и всички да повярват.Това ще е първият успех.Истината е с нас!На добър час!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13932551
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031