Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2010 20:13 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО АСПАРУХ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 50770 Коментари: 140 Гласове:
104

Последна промяна: 24.08.2013 14:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

             


            ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО АСПАРУХ

 

 

 

Спекулациите и предположенията относно името на княз Аспарух са много. Изследователи като Вамбери, Фехер и Немет направиха отчаяни опити да намерят тюркска етимология. Като обяснение даваха изрази като беден човек, другар-вълк, другар, който дава...След време обаче дори и защитниците на тюрко-алтайската теория за произхода на българите ( Симеонов, Бешевлиев) признават, че името на нашият древен владетел в никакъв случай не е тюрко-алтайско.

А.Куник, В. Томашек, В.И. Абаев, М. Фасмер и др. свързват частицата АСПА с древноиранска дума за кон. Относно окончанието РУХ  Абаев смята, че то отговаря на авестийската дума РАОЧА- лъч, светлина, гръцката ЛЕУКОС- светлина, а като произход името трябва да е било скитско...Кои обаче са скитите, на които Аспарух дължи името си, къде са живели, с какво са известни?

 

В древността този народ е обитавал обширни територии, от нашата Добруджа та чак до Индия. Скитски находки са намирани също в Германия ( Фетерсфелде) и Близкия Изток ( там те основават свой град носещ името Скитополис). Скитите участват в събарянето на Асирийската Империя, владеят Мала Азия три десетилетия, а Египет се спасява от нашествие благодарение на многото дарове, които фараонът Псамитех I дава на скитският владетел с молба да не води война с него. Дори и персийският цар Дарий не успява да покори този войнствен и пълен с енергия народ.

 

Днес скитите са наречени иранци, но за повечето хора, това е едно не особено ясно понятие. Иранци е алтернативната форма на арийци – хората покорили Индия и голяма част от Мала Азия. В индийските пурани източните скити са определени като потомци на кшатрия – воинската класа на ведическите арийци. Персите наричат същите източни скити сака хаома варгаскити пиещи хаома ( свещеното питие на арийците). Според Страбон източните скити – саките и тези от Европа ( обитавали и нашата Добруджа ) са един и същи народ. Дион Касий пък твърди, че тракийското племе даки е клон на скитите, т.е. скити и траки са роднини. Свидетелството на римския летописец се потвърждава от идентичните погребални ритуали на траки и скити, а също и от стила на изкуството им, оръжията, обичаите ( най-фрапиращият е правенето на чаши от черепа на враговете). Разлика между траки и скити е това, че населението на повечето тракийски племена е било уседнало, а скитите са скитали понеже основният им поминък е бил скотовъдство.

 

Това, че траките са роднини на скитите, а и че самите траки са арийци ( иранци)  се потвърждава и от Стефан Византийски, който ни осведомява, че скитите са тракийски народ, а и, че  по-старото име на Тракия било Ария. Това не трябва да ни учудва защото най-раните погребения от арийски тип се появяват в черноморските степи – трето хилядолетие преди Христа. В същият този район е опитомен и конят – свещеното животно на древните арийци ( иранци). Фактите показват, че в дълбока древност тракийски и сродните им тракийски племена са предприели поход ( миграция ) към Средна Азия където са покорили значителна част от местното население и са го повлияли езиково и културно. Поради това влияние дедите на перси, пащуни, дарди и др. започват да говорят езици показващи много общи белези с арийския ( иранския),  т.е. същинските арийци (иранци) са траки и скити, докато азиатските народи са само иранизирани, тъй както испанците, португалците и французите не са от потеклото на старите римляни, а само са повлияни от потомците на Ромул и Рем.

 

Най-древните, истинските иранци ( арийци) са древно Балканско население, затова получаваме потвърждение и от топонимите оставени в Малка Скития ( Добруджа). Там преобладават селища съдържащи частицата ДЕВА/ДАВАселище, място за полагане на стан. Според В. Георгиев ДЕВА/ДАВА са обясними с българският глагол девам/дявам – полагам, слагам ( основи на селище).

Други топоними съдържат думи като бела, тама, дери, ости, пади, вода отговарящи на нашите бела ( бяла), тъма, дера, уста, пад ( падина), вода... Виждаме, че езикът на старите арийски скити (иранци) изобщо не се е губил, ние си го говорим и днес, а това показва също, че сме местно население, не пришълци от Азия. Сродните наши думи с тези на народите от Иран, Афганистан и Индия се дължат на влиянието на част от нашите предци, които в дълбока древност са извършили поход към Среда Азия и са покорили местното население. Толкова за скитите, нека обърнем внимание на значението на името АСПАРУХ.

 

Антропонимът АСПАРУХ наистина съдържа елементът АСПА-кон. На санскрит вариантът е АСУ, АСВА като първоначалното значение е бърз, бързак, движещ се бързо. Сродни думи на АСУ, АСВА и АСПА са тракийските теоними АСДУЛ, АСПИОС, ЕСВЕНИС ( и двата със значение ездач) а също и нашите глаголи ЯЗДЯ ( придвижвам се бързо),  ОАСВАМ СЕ, ОЯСВАМ СЕ,  бързам. Да не забравяме и старобългарската СПЕХЪ бързина.

 

Окончанието РУК, РУХ наистина може да е свързано с авестийската дума раоча, санскритската руча- сияние, светлина... да не дабравяме и старобългарската луча- светлина, сияние. Във ведически санскрит както и в  тракийския ( древният български) и имало взаимозамяна на Р и Л. Санкритските глаголи рияти и лияти имат значение лея, в езикът на траките пък имаме залт и зард –злато ( Залд-апа, Зард-апа). От тази особеност може да се види, че в далечното минало нашата дума луча –лъч, сияние може да е звучала и като руча, рука- сияние, лъч.

 

Аспарух, имащ варианти Еспор, Есперих означава светъл конник. Семантично името му има същата постройка като епитетът на тракийският конник Вед Еспис – виден, светъл ездач, т.е. може да се каже, че името на нашият древен владетел е тракийско, все пак няма докуметирани скитски теоними, или антропоними съдържащи елемент асп, азд, есп.

 

Отгърнахме още една страница от истинската ни история и не само разбрахме какъв е произходът на името Аспарух, но и кои всъщност са истинските иранци - скитите обитавали в дълбока древност нашата Добруджа, а също и траките, чиято древна държава е носила името Ария...Дедите ни са познавали периоди на възход и падение, но след всяко бедствие са се въздигали и са си връщали старата мощ. В нашите вени тече същата кръв, можем да съдадем една богата и благоденстваща България, трябва само да го поискаме и да действаме като силни хора, както и подобава на българи!




Гласувай:
108



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - тема
01.10.2010 20:15
Умолявам дискутиращите да не отклоняват от темата и да се придържат към умерен тон.

Предварително благодаря
цитирай
2. sparotok - кирилица
01.10.2010 20:16
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
цитирай
3. анонимен - Щ.Младши:
01.10.2010 21:33
Мога да предложа на Вашето внимание още едно възможно тълкувание на името на Аспарух,което не се различава съществено от горното,а по-скоро го подкрепя.
То се среща,както видяхме в предхождащи постинги,и в древна Галия под формите Асперик и Астерик,при което анализът на името може да изглежда и така:
Аспарух=Асперик/Астерик/,Астерлик/от Астер=Звезда,и Рик=Лик,Лъч/.Т.е.
то може да означава Звездолик/Звезден лик,Звезден лъч/,във връзка с думата Свастика/Звяздика,Звяздица/,което вероятно е произнасяно в някои Скитски диалекти като Астица/Аспица/и Аспяра/Аспара,Аспера,Еспера,Еспора/-с редукция на първата съгласна,която в някои от споменатите диалекти се приравнява на звука Щ /ШП,СП/,и със смяна на суфикса.А думата Аспа,означаваща кон в някои "източноирански"диалекти,вероятно е нарицателен епитет на коня,поясняващ,че той е Звезден/т.е. Божествен,Божий/ и намиращ се в пряка взаимовръзка с определението Сур/виж-Сура коня/,означаващо Сол/Съл,
Сълънчев,Слънчев/. Аспа/Ашпа,Аща,Ача/означава също и Баща/Бага,Бога/,с което цялото име придобива вида Боголик/Благолик/,Благолав/Благослав,Благослов/, Владослав/Владислав/,и т.н.
"Различните"на пръв поглед варианти всъщност не са никак различни,понеже
"Анализът"ги обединява с лекота в едно общо семантично гнездо,в корена на което се крие архаичното древно-Българско понятие за Бога.
цитирай
4. liliyanaandreeva - АСПАРУХ = ЯСПИС = АЛБА = УТРО
01.10.2010 22:32
АСПАРУХ = АСПА - РУХ = 1348 КВ.КМ - ПЛОЩ НА КАЛЕНДАРЕН ГРАД

А = 1 = Адин - на руски език
С = 3 = З = Три
П = 4 = Берил - хим.ел. №4
А = 8 = Ахт - на немски език
Р - раум - площ - пространсктво
У
Х - РУХО = РУНО = КОЖА = ПЛОЩ - повърхност- пространство
цитирай
5. karay - Homa
01.10.2010 22:38
доста съм се занимавал с Хомата или Сома и според мен товае Хмел от който се вари бирата и затова херодотские Хома Варга Скити са според мен Хома варящи скити.Виж на всички европйски езици думата за хмел е производна на нашата.. Hopf deutch Houblon fr Hop eng. Humulus lat,Humle sw.
a и по следите на бирата както и на виното пак сме на централно място....не ви ли е направило впечетление че всички известни винопроизводителни райони съдържат фонемата БГР ? бургундия старото име на Бордо е БуРдиГала ПоРтуГалия.. а и Бургундското племе.. Германско естествено според Шенгенската номенклатура, е известно и с прилагането на Нашенското деформиране на Черепите....
цитирай
6. анонимен - Аспарух е само гръцката трансли...
01.10.2010 22:49
Аспарух е само гръцката транслитерация.
Навсякъде де що е кирилица е било записано Есперерих/Есперих кнез.
Доколкото зная рих е била някаква благородническа титла или нещо подобно.
цитирай
7. анонимен - Щ.Младши:
02.10.2010 00:26
Формата "Аспарух"изобщо не може да се схваща като гръцка,понеже са познати достатъчно много негръцки извори,в които е споменато името Аспар.Това име е носено от алански и боспорски царе,а негови варианти се ползват и до днес в
Прикавказието и Западна Европа-Гаспар/Каспар/,Кашпар/Кашпир-виж "руската"
фамилия Кашпировски/,и т.н. Варианти на това име срещаме в надписите от
Линеар Б- Козар/Кощар/означава Бозар/Божар,Божил/и в Илиадата-Ектор/Хектор/,
а Аспар е фонетична разновидност на формите Еспор и Испор,представени в днешната Българска именна система с имена като личното Испиридон/виж фам.Испиридонови/ и фамилното Испорски.Така че "тюркската"хипотеза на такива като Глишев е пълен провал откъдето и да я погледнеш,особено като се изправи пред мощта на "Анализа"! Чувай разумния ми съвет,Мано-отказвай се докато е време от глухите/разбирай глупите/хипотези,никой няма да те обвини,че си сгрешил.
цитирай
8. анонимен - скити
02.10.2010 00:35
Аспарух нали беше скитско име, ти сега казваш, че е тракийско, айде уточни се де:)
цитирай
9. анонимен - пояснете нещо моля
02.10.2010 00:37
Пояснете нещо моля, кое е правилното, Аспарух, Исперих, Еспор, или има и друг вариант?
цитирай
10. анонимен - :D
02.10.2010 00:39
Опаааааааа, нали българите не беха иранци сега нещо се извърташ:)))))))
цитирай
11. sparotok - отговорът е в различните дефиниции
02.10.2010 00:51
анонимен написа:
Опаааааааа, нали българите не беха иранци сега нещо се извърташ:)))))))


Най-древните, истинските иранци ( арийци) са древно Балканско население, затова получаваме потвърждение и от топонимите оставени в Малка Скития ( Добруджа). Там преобладават селища съдържащи частицата ДЕВА/ДАВА – селище, място за полагане на стан. Според В. Георгиев ДЕВА/ДАВА са обясними с българският глагол девам/дявам – полагам, слагам ( основи на селище).

Други топоними съдържат думи като бела, тама, дери, ости, пади, вода отговарящи на нашите бела ( бяла), тъма, дера, уста, пад ( падина), вода...
цитирай
12. sparotok - пак прочети!
02.10.2010 00:53
анонимен написа:
Аспарух нали беше скитско име, ти сега казваш, че е тракийско, айде уточни се де:)


Дион Касий пък твърди, че тракийското племе даки е клон на скитите, т.е. скити и траки са роднини. Свидетелството на римския летописец се потвърждава от идентичните погребални ритуали на траки и скити, а също и от стила на изкуството им, оръжията, обичаите ( най-фрапиращият е правенето на чаши от черепа на враговете). Разлика между траки и скити е това, че населението на повечето тракийски племена е било уседнало, а скитите са скитали понеже основният им поминък е бил скотовъдство.
цитирай
13. анонимен - а къде са скитите сега нали все още живеят а нас не ни нарича никой скити, това как ше ми го обясниш
02.10.2010 01:45
хайде обясни де
цитирай
14. анонимен - нищо ново
02.10.2010 01:47
Нищо ново не казваш, Аспарух отдавна е преведено като блестящия конник.
цитирай
15. анонимен - от трибал до спароток
02.10.2010 09:06
военачалник на византийския император със същото име /Аспар или Испор/ е засвидетелстван още от преди 70-80години, когато все още е имало императори от тракийски произход. А окончанието рих или по точно арих е благородническа титла, провери тая версия /за титлата/ и ще видиш че не те подвеждам. Относно родството на скитите с траките- като доказателтво на тази теза можеш спокойно да прибавиш и керамиката, тя е идентична цели хилядолетия. В православния превод на библията, в макавейските книги като по чудо се е запазило неунищожено описание на града на скитите, намиращ се недалеч от Ерусалим. Там при това пише че в този град скити и еврей отдавна живеят в мир и разбирателство. А преди този откъс се обяснява как един тракийски коник е спасил военачалника на "елинската" войска от един еврейн. Виждам, че за някои хора от пишещите още е проблем сравнително широко известното знание, че скитите са тракийско племе, от такъв човек как да очакваш да разбере че така наречените древни иранци са от скитски и от кимерийски произход.
цитирай
16. анонимен - тракийското население в днешните ...
02.10.2010 09:18
тракийското население в днешните предели на България пък и даките е било относително уседнало / с изключение на периодичните преселения на отделни части от племена в търсене на нови земи/ до покоряването им от римляните. След това достатъчно историци описват преселения на това мирно население при свойте роднини скитите за да се спасят от "цивилизоването" на римляните. общоизвестно е, че рим не е успял да завладее скитските земи, освен тези в добруджа. В последствие към 4-5 век тези скити, заедно с другите тракийски племена успяват да освободят от Рим земите си отвъд Дунава и се подготвят за освобождаване и на мизия, тракия и македония. Междувременно от Константин Велики та до към 603 година повечето Императори на Византия , както и патриарсите са били от тракийски произход, което е водело до облекчаване на владичеството за траките и не е била остра нуждата от освобождение и отделяне от византия.
цитирай
17. анонимен - до спароток
02.10.2010 09:21
до сега скитите са запазена марка на руснаците, защото те считат, че от скитите произхождат славяните, а от тях и руснаците, и сега като все повече се дава гласност на факти, че всъщност скитите не са нещо различно от траките и от там всеки човек може да навърже последствията и изводите, ще започнеш да имаш доста опоненти мисля.
цитирай
18. анонимен - а турсйият Аспарух - и той ли е от гръцко-германски произход
02.10.2010 09:41
Я вървете в някой телефонен указател на Истанбул или Анкара да видите колко Аспаруховци има. Пък после превеждайте ономастиката. Иначе измислици много в българската история.
цитирай
19. get - от вОДЕСос до аноним 13 - Отговарям Ви ... :))
02.10.2010 10:15
анонимен написа:
хайде обясни де


Ако ми позволи Спараток,
Асп-Аст, идва от индоевропейски(малко смело, но приемам - тракийски) корен в смисъл светъл-слънчев !
Да не забравяме, че е отбелязано в района на пл.Странджа през VІІ в. пр.хр., племето Astae-Асти(бълг.тр.). Внуците на които все още упражняват култа към огъня, в така нареченото нестинарство(игра върху жарава).
Това постоянно заиграване със скити - траки ... защо не приемете, че това са близкородствени народи, които може би са се отличавали най-вече ... по бита си на живот ?!
Странно че, име с производен от корена Асти , е документирано на хиляди километри от България ... някой от опониращите знае ли къде е това ?! :))

:)) Който има очи - ще види, който има уши - ще чуе ! :)
С уважение и желание да помогна !
цитирай
20. анонимен - Аспарух означава Белодрешко (бяла ...
02.10.2010 11:04
Аспарух означава Белодрешко (бяла дреха)...с бели дрехи са се обличали жреците(шаманите).Ако не е бил и жрец,Аспарух нямаше да може да изчисли най-подходящия магически и звезден момент да основе държава,която би оцеляла във времето....А това име му е било като нарицателно или прякор,защото произлиза от гръцки-чете се Ασπρα ρουχα(Аспра руха)--Асп(р)арух(а)...абе попитайте някой гръцки говорещи и ще ви го кажат.И наистина много се отвличате...търсите история,данни и факти някъде далеч,а те са ви под носа...Не е нужно да очакваме всичко да е сложно и непознато,когато е съвсем просто и малко позабравено.
цитирай
21. анонимен - BUSH sparotok
02.10.2010 11:19
Новото ти откритие направо закопава опонентите ти, борещи се да докажат персийския произход на българите! Значи не българите произхождат от персите, а персите от българите! Колко дълбока мъдрост имаме генетично, щом от нас е родена и богатата култура на Индия! И каква интелигентност трябва да имаш за да видиш движенията на скити и траки преди хиляди години, при положение, че такива народи отдавна няма! От друга страна народи и етноси, като славяни, които се виждат дори и от необразовани, за теб не съществуват! Има една много голяма страна, казва се Русия! Колкото и да се правиш, че я няма, тя ще остане! Дали основаната от траките България ще я има е обаче под въпрос.Опитваш се да свържеш оцеляването на БГ с траки и скити, които отдавна ги няма, а игнорираш Русия, която единствена е заинтересована България да е силна и преуспяваща!
цитирай
22. saradiva - !!!
02.10.2010 11:58
Най-после започна за ариите!!!
Зная, ти си тактик и методист, приятелю... Ама ариите са си вече здраво загребване в древността... Отметката към твоя блог си я кръщавам НОТА БЕНЕ...:/:/:/
Надявам се скорошна точка в плана да е "Арсеналката", "Косматката", "Мезек"...
Дето още почесват глави тътрузите от БАНята и не знаят в коя табличка да гледат...
Пишат храма, че е гробница...
И вписват "ограбена в древността", след като са се споразумели с някой иманяр и "патрон"...
Тъй се бачка "на обект". NG набараха един от нашите "сговорни" археолози - по бели гащи и по бял пояс, посреднощ до багера "на обекта". И го показаха на цял свят... Ама е в отвъдното и не искам да му вдигам кокалите...

Светла му памет на другия - Б.Филов...
"Мезек" днес мяза на горски заслон, книгата му е библиографска рядкост, а незлатните, пък много по-ценни артефакти, къде са - никой не знае...
------
Ами, приятелю, днес вместо коментари, размисли постпостинг...

Иначе твоето извеждане на името е както винаги - издържано и на ниво.

Сега чакаме плювачите. Вече им давали допълнителен надник в събота, а в неделя - купон за обяд в голямата менза на Студ. град. :/:/:/
цитирай
23. dolsineq - Има нещо, с което не мога да се съг...
02.10.2010 12:07
Има нещо, с което не мога да се съглася с теб, sparotok. Защо траките ще си оставят рахатлъка на Балканите и ще преминат толкова много път, за да отидат в Иран, където природните условия за живеене не са така щедри както тук в Добруджа?
цитирай
24. анонимен - До мнение 11
02.10.2010 12:17
Дева всъщност не е ли корен, означаващ "стена"/"стенен"?

От там и думата "девица"(заради хименът, който е един вид стена), както и имената на споменатите от теб селища(и модерният град Девин също).
цитирай
25. анонимен - от вОДЕСос до BUSH - Руснак ли си братле ... не ми разваляй симпатиите към тоз народ !
02.10.2010 14:00
dolsineq написа:
Има нещо, с което не мога да се съглася с теб, sparotok. Защо траките ще си оставят рахатлъка на Балканите и ще преминат толкова много път, за да отидат в Иран, където природните условия за живеене не са така щедри както тук в Добруджа?


Мило момиче !
Ще ти припомня една приказка за Потопа, от една компилация с басни, която някои я имат за свещенна, тоест изпратена им от Бог книга.
За Книгата спирам да ти говоря, но по отношение на потопа(разбирай попоти изригвания на вулкани и земетресения) мога да ти цитирам данни и то не от Тази наука историята.
Заключение !
Най-странното е че тези миграции на протобалканското население съвпадат удивително с геотектоничните процеси !
Смятам че съм ти бил полезен ! :) - а и на "другите" :))) !
С уважение към всички !
П.П. Освен геофизични процеси, мога да ти цитирам доста стари книги в които се казва, че тези хора са били "способни-сръчни", тоест владеели са доста технологични новости за разлика от останалото население при което те се разселват и му носят култура.
Друг въпрос е, как в последствие това примитивно население се е отблогадарило на "арии-стократите" ! :))
цитирай
26. cornflower - а варианта Исперих защо битува днес?
02.10.2010 14:16
Исперих е наречен основателят на българската държава в книгата на преселника от Северна Добруджа - Недьо Монев - "Добруджа - мой роден край".
цитирай
27. sparotok - :))))))))))))
02.10.2010 14:22
анонимен написа:
Я вървете в някой телефонен указател на Истанбул или Анкара да видите колко Аспаруховци има. Пък после превеждайте ономастиката. Иначе измислици много в българската история.


То и в България има хора с име Джон, Джим, Алекс, Роналдо...какви изводи трябва да си направим:)))
цитирай
28. sparotok - РИМ
02.10.2010 14:23
dolsineq написа:
Има нещо, с което не мога да се съглася с теб, sparotok. Защо траките ще си оставят рахатлъка на Балканите и ще преминат толкова много път, за да отидат в Иран, където природните условия за живеене не са така щедри както тук в Добруджа?


Същата причина, която е накарала римляните да напуснат Апенинския полуостров - едно приказно място...
цитирай
29. анонимен - читател
02.10.2010 14:32
"Асп-Аст" в смисъл светъл, Яс-ен /месец/ и др. :). И Яслата, от която се храни коня светлее, от сламата златиста в притъмнения "дам".
цитирай
30. анонимен - BUSH до 25
02.10.2010 14:54
анонимен написа:
dolsineq написа:
Има нещо, с което не мога да се съглася с теб, sparotok. Защо траките ще си оставят рахатлъка на Балканите и ще преминат толкова много път, за да отидат в Иран, където природните условия за живеене не са така щедри както тук в Добруджа?


Мило момиче !
Ще ти припомня една приказка за Потопа, от една компилация с басни, която някои я имат за свещенна, тоест изпратена им от Бог книга.
За Книгата спирам да ти говоря, но по отношение на потопа(разбирай попоти изригвания на вулкани и земетресения) мога да ти цитирам данни и то не от Тази наука историята.
Заключение !
Най-странното е че тези миграции на протобалканското население съвпадат удивително с геотектоничните процеси !
Смятам че съм ти бил полезен ! :) - а и на "другите" :))) !
С уважение към всички !
П.П. Освен геофизични процеси, мога да ти цитирам доста стари книги в които се казва, че тези хора са били "способни-сръчни", тоест владеели са доста технологични новости за разлика от останалото население при което те се разселват и му носят култура.
Друг въпрос е, как в последствие това примитивно население се е отблогадарило на "арии-стократите" ! :))




Дълбокото ми убеждение е, че изобщо нямаш никакви симпатии към руския народ!
цитирай
31. penchoan - Аспарух или Исперих, някъде съм го ...
02.10.2010 18:23
Аспарух или Исперих, някъде съм го срещал като тълкуване изперах или"из перата на", като висш произход на човек, дошъл като птица от небето. В приказките от 1001 нощ се споменава за гигантската птица от далечното минало рух.
цитирай
32. penchoan - Има нещо, с което не мога да се съг...
02.10.2010 18:27
sparotok написа:
dolsineq написа:
Има нещо, с което не мога да се съглася с теб, sparotok. Защо траките ще си оставят рахатлъка на Балканите и ще преминат толкова много път, за да отидат в Иран, където природните условия за живеене не са така щедри както тук в Добруджа?


Същата причина, която е накарала римляните да напуснат Апенинския полуостров - едно приказно място...


Природните условия в Иран не са добри в днешно време, но преди 7200 години Европа е била потопена в морето и климатът е бил арктически на малкото останали острови, докато Азия е била с подобен на нашия климат сега.
цитирай
33. анонимен - 3a BUSH
02.10.2010 21:30
игнорираш Русия, която единствена е заинтересована България да е силна и преуспяваща ? 3 http://meto76.blog.bg/politika/2010/03/03/zahari-stoianov-da-byde-prokleta-onaia-minuta-kogato-e-stypi.503817 . Съжалявам,че не си спомням и думите на Аксаков,биха дошли тъкмо на място.
цитирай
34. анонимен - Захари стоянов е масон
02.10.2010 23:47
анонимен написа:
игнорираш Русия, която единствена е заинтересована България да е силна и преуспяваща ? 3 http://meto76.blog.bg/politika/2010/03/03/zahari-stoianov-da-byde-prokleta-onaia-minuta-kogato-e-stypi.503817 . Съжалявам,че не си спомням и думите на Аксаков,биха дошли тъкмо на място.


Ти човече знаеш ли че Захари Стоянов е масон от ония, които закопаха България и чиито синове продължават да унищожават българското, или се правиш на разсеян като се стигне до неудобни подробности?Нас не ни е освободил германчето Романов, а обикновените руси и украинци, 200 000 от тях си оставиха костите в България, за да не ти се налага да носиш фес, а жена ти фередже.Имай малко уважение към обикновените хора, управниците са от един дол дренки.
цитирай
35. get - от вОДЕСос до BUSH
02.10.2010 23:57
анонимен написа:
анонимен написа:
dolsineq написа:
Има нещо, с което не мога да се съглася с теб, sparotok. Защо траките ще си оставят рахатлъка на Балканите и ще преминат толкова много път, за да отидат в Иран, където природните условия за живеене не са така щедри както тук в Добруджа?


Мило момиче !
Ще ти припомня една приказка за Потопа, от една компилация с басни, която някои я имат за свещенна, тоест изпратена им от Бог книга.
За Книгата спирам да ти говоря, но по отношение на потопа(разбирай попоти изригвания на вулкани и земетресения) мога да ти цитирам данни и то не от Тази наука историята.
Заключение !
...П.П. Освен геофизични процеси, мога да ти цитирам доста стари книги в които се казва, че тези хора са били "способни-сръчни", тоест владеели са доста технологични новости за разлика от останалото население при което те се разселват и му носят култура.
Друг въпрос е, как в последствие това примитивно население се е отблогадарило на "арии-стократите" ! :))




Дълбокото ми убеждение е, че изобщо нямаш никакви симпатии към руския народ!


Добре-е, ставате ми симпатичен, особенно, като гледам ... нахъсаността Ви !
Освен това сте и телепат . :) - Признавам не обичам рАссийските олигарси, които мачкат обикновенният и близък ми по дух и култура руски човек, тоест народ-а.
Вие от коя страна на барикадата сте ? - в цялата тази схема .:)) ... от това ще зависи и моето отношение към Вас ?!
С уважение !
цитирай
36. анонимен - мето американчето
02.10.2010 23:57
анонимен написа:
игнорираш Русия, която единствена е заинтересована България да е силна и преуспяваща ? 3 http://meto76.blog.bg/politika/2010/03/03/zahari-stoianov-da-byde-prokleta-onaia-minuta-kogato-e-stypi.503817 . Съжалявам,че не си спомням и думите на Аксаков,биха дошли тъкмо на място.


Ох боже, ти на Мето ли вярваш, ами, че той си е момченце на чичко Сам, така се беше ядосал на нашите зелени активисти, че не искат да допуснат генетично променените растения на американците, били сме истерици.Цяла Европа протестира против американската отрова, обаче метко гледа на другата страна и тръби колко добри били американците, да, да.
А бай ти захари стоянов такива поразии е свършил, че няма на къде, не знаеш ли на кой е бил подлога?
цитирай
37. sparotok - :)
03.10.2010 00:01
анонимен написа:
"Асп-Аст" в смисъл светъл, Яс-ен /месец/ и др. :). И Яслата, от която се храни коня светлее, от сламата златиста в притъмнения "дам".


В яслята се слага и ярма, трева, сол, те не са особено светли:)
цитирай
38. sparotok - варианти
03.10.2010 00:03
cornflower написа:
Исперих е наречен основателят на българската държава в книгата на преселника от Северна Добруджа - Недьо Монев - "Добруджа - мой роден край".


Има различни варианти на едно име защото съществуват много диалекти.
цитирай
39. sparotok - омоними
03.10.2010 00:05
анонимен написа:
Дева всъщност не е ли корен, означаващ "стена"/"стенен"?

От там и думата "девица"(заради хименът, който е един вид стена), както и имената на споменатите от теб селища(и модерният град Девин също).


Дева-Дава - селище и Дева - девица, богиня ( т.е. светла, чиста) са само омоними, т.е. звучат еднакво, но имат различно значение.
цитирай
40. sparotok - скити
03.10.2010 00:08
анонимен написа:
хайде обясни де


Скитите са получили името си защото са скитали, били са скотовъдци. С течение на времето, а и поради промяна на ситуацията тези, които са били наричани скити усядат, дълго време са продължили да се самонаричат така, но вяко нещо си има край. Иранците имат още три имена - перси, кефени и артеи, като артеи е най-старото, а иранци най-новото.
цитирай
41. sparotok - ново
03.10.2010 00:10
анонимен написа:
Нищо ново не казваш, Аспарух отдавна е преведено като блестящия конник.


Да, обаче никой не обясни, че тракийската дума еспа-кон, асдул-ездач, санкритската асу, асва - кон имат прекрасно обяснение на български. Ето това е разликата:)
цитирай
42. sparotok - до трибал
03.10.2010 00:14
анонимен написа:
военачалник на византийския император със същото име /Аспар или Испор/ е засвидетелстван още от преди 70-80години, когато все още е имало императори от тракийски произход. А окончанието рих или по точно арих е благородническа титла, провери тая версия /за титлата/ и ще видиш че не те подвеждам. Относно родството на скитите с траките- като доказателтво на тази теза можеш спокойно да прибавиш и керамиката, тя е идентична цели хилядолетия. В православния превод на библията, в макавейските книги като по чудо се е запазило неунищожено описание на града на скитите, намиращ се недалеч от Ерусалим. Там при това пише че в този град скити и еврей отдавна живеят в мир и разбирателство. А преди този откъс се обяснява как един тракийски коник е спасил военачалника на "елинската" войска от един еврейн. Виждам, че за някои хора от пишещите още е проблем сравнително широко известното знание, че скитите са тракийско племе, от такъв човек как да очакваш да разбере че така наречените древни иранци са от скитски и от кимерийски произход.


Верно е, тракийската керамика показва значителни прилики със скитската. Общите белези във форма и украса са наистина от 5-то-4-то хилядолетие преди Христа ( Триполие-Кукутени -Варна - Бреница).
цитирай
43. sparotok - арии
03.10.2010 02:17
saradiva написа:
Най-после започна за ариите!!!
Зная, ти си тактик и методист, приятелю... Ама ариите са си вече здраво загребване в древността... Отметката към твоя блог си я кръщавам НОТА БЕНЕ...:/:/:/
Надявам се скорошна точка в плана да е "Арсеналката", "Косматката", "Мезек"...
Дето още почесват глави тътрузите от БАНята и не знаят в коя табличка да гледат...
Пишат храма, че е гробница...
И вписват "ограбена в древността", след като са се споразумели с някой иманяр и "патрон"...
Тъй се бачка "на обект". NG набараха един от нашите "сговорни" археолози - по бели гащи и по бял пояс, посреднощ до багера "на обекта". И го показаха на цял свят... Ама е в отвъдното и не искам да му вдигам кокалите...

Светла му памет на другия - Б.Филов...
"Мезек" днес мяза на горски заслон, книгата му е библиографска рядкост, а незлатните, пък много по-ценни артефакти, къде са - никой не знае...
------
Ами, приятелю, днес вместо коментари, размисли постпостинг...

Иначе твоето извеждане на името е както винаги - издържано и на ниво.

Сега чакаме плювачите. Вече им давали допълнителен надник в събота, а в неделя - купон за обяд в голямата менза на Студ. град. :/:/:/


Арии са единствено и само траките амазонке, ти го знаеш това. Те са ключът къммного проблеми и загадки, затова историята им ( историята ни) е така здраво забатачена.
цитирай
44. анонимен - 7329
03.10.2010 11:27
откъде си ги мислиш тея работа - недоумявал, дедо спаро...хиппос на гръцки е кон,ФИЛЛИПОС - ОБИЧАЩ КОНЕТЕ,. хИПОДРОМОС В КОНСТАНТИНОПОЛ...кога па и аспа-стана кон че и на''тракиски'' език , които си е просто диалект на гръцкия език..-ДОРИЙСКИ СЕВЕРЕН ДИАЛЕКТ!!!
цитирай
45. анонимен - BUSH
03.10.2010 12:02
get написа:
анонимен написа:
анонимен написа:
dolsineq написа:
Има нещо, с което не мога да се съглася с теб, sparotok. Защо траките ще си оставят рахатлъка на Балканите и ще преминат толкова много път, за да отидат в Иран, където природните условия за живеене не са така щедри както тук в Добруджа?


Мило момиче !
Ще ти припомня една приказка за Потопа, от една компилация с басни, която някои я имат за свещенна, тоест изпратена им от Бог книга.
За Книгата спирам да ти говоря, но по отношение на потопа(разбирай попоти изригвания на вулкани и земетресения) мога да ти цитирам данни и то не от Тази наука историята.
Заключение !
...П.П. Освен геофизични процеси, мога да ти цитирам доста стари книги в които се казва, че тези хора са били "способни-сръчни", тоест владеели са доста технологични новости за разлика от останалото население при което те се разселват и му носят култура.
Друг въпрос е, как в последствие това примитивно население се е отблогадарило на "арии-стократите" ! :))




Дълбокото ми убеждение е, че изобщо нямаш никакви симпатии към руския народ!


Добре-е, ставате ми симпатичен, особенно, като гледам ... нахъсаността Ви !
Освен това сте и телепат . :) - Признавам не обичам рАссийските олигарси, които мачкат обикновенният и близък ми по дух и култура руски човек, тоест народ-а.
Вие от коя страна на барикадата сте ? - в цялата тази схема .:)) ... от това ще зависи и моето отношение към Вас ?!
С уважение !


Каква трогателна загриженост за бедния руски народ! Ами нашите олигарси също мачкат.Руските поне се опитват да ги контролират да не работят срещу Русия, а на нашите никой не може да им каже гък! Ами какво е отношението ви към американските олигарси? Те мачкат не само собствения си народ, ами и повече от половината свят! Моето мнение е, че именно тези последните създадоха олигарсите и в Русия, и у нас!
цитирай
46. get - Що е това Дева ?! ...
03.10.2010 12:10
sparotok написа:
анонимен написа:
Дева всъщност не е ли корен, означаващ "стена"/"стенен"?

От там и думата "девица"(заради хименът, който е един вид стена), както и имената на споменатите от теб селища(и модерният град Девин също).

Дева-Дава - селище и Дева - девица, богиня ( т.е. светла, чиста) са само омоними, т.е. звучат еднакво, но имат различно значение.


Позволи ми Спараток !
- да внеса още малко "светлина" по въпроса :).

Дева - Дива е документирана поне от 3 600 г. дума. Етимилогията на същата, дава дълбоко и богато съдържание, в смисъл и на: Див-необуздан, Дивна-Чудна, Дивяща се и т.н.
Дева-дявам - да и това е правилно защото според това, което се чете в някои легенди и вярвания, Дева-ти са духове-пазители(но това е др. тема).

За пръв - Дива - се среща при т.н. "лувийски езици" - тоест протоевропейски, разпространени най-вече на територията на източното средиземноморие(респективно и на балканите) - те са на минимум от 2 000 год пр. Христа.

Спараток,
- А някой от твоите любознателни читатели дали си има на представа - Какво представлява втората част от името на Асп(Аста), тоест Аспарух - имам в предвид частицата - Ра-Рух-Рекс ? - Подсказвам - Соколът в гробната-могила на Кубрат :)).

С уважение към всички !

П.П. До аноним 18 и неговото - "а турсйият Аспарух - и той ли е от гръцко-германски произход"
Приятелю ще си го обясниш, ако прочетеш и разбереш историята на кюрдите.
Повечето Аспарух-овци в Истанбул са от такъв произход !

Още веднъж най-добри пожелания !
цитирай
47. sparotok - раси
03.10.2010 12:43
dalida написа:
В кн."Индоевропейски езици" пише: Арийската раса - това е расата на Индо - иранските народи и е подразделение на Европеидната раса.
Арийската раса, както е казвал Хитлер е "чистата раса от белоликите европейци".
Тази теза е доказана и от археолозите, затова историците и езиковедите са категорични с последните си доказателства.
Привет от мен, Павка, за хубавият и достоверен постинг!


Благодаря Далида!

С Хитлер обаче не мога да се съглася, арийските народи са древни балканци, но тук е ставало смесване на етноси поне от времето на Неолита, а арийската общност е формирана едва през Ранната Бронзова Епоха.

Само траките и скитите са арийци, но сред тях има хора с рижа, руса, черна и кестенява коса, т.е. за чиста раса не може да се говори ...и слава Богу! Силни гени се получават чрез смесване, а не чрез изолация, тя води до израждане и болести.

Като произход немците нямат нищо общо с арийците
1. Нито са били конен народ като траки и скити.
2. Нито основното им оръжие е лъкът както при траки и скити.
3. Нито познават арийските погребални ритуали практикувани от траки и скити.
4. Особеностите на немския език са напълно чужди на ведически санскрит.

Поздрави!
цитирай
48. sparotok - до BUSH
03.10.2010 12:46
анонимен написа:
get написа:
анонимен написа:
анонимен написа:
dolsineq написа:
Има нещо, с което не мога да се съглася с теб, sparotok. Защо траките ще си оставят рахатлъка на Балканите и ще преминат толкова много път, за да отидат в Иран, където природните условия за живеене не са така щедри както тук в Добруджа?


Мило момиче !
Ще ти припомня една приказка за Потопа, от една компилация с басни, която някои я имат за свещенна, тоест изпратена им от Бог книга.
За Книгата спирам да ти говоря, но по отношение на потопа(разбирай попоти изригвания на вулкани и земетресения) мога да ти цитирам данни и то не от Тази наука историята.
Заключение !
...П.П. Освен геофизични процеси, мога да ти цитирам доста стари книги в които се казва, че тези хора са били "способни-сръчни", тоест владеели са доста технологични новости за разлика от останалото население при което те се разселват и му носят култура.
Друг въпрос е, как в последствие това примитивно население се е отблогадарило на "арии-стократите" ! :))




Дълбокото ми убеждение е, че изобщо нямаш никакви симпатии към руския народ!


Добре-е, ставате ми симпатичен, особенно, като гледам ... нахъсаността Ви !
Освен това сте и телепат . :) - Признавам не обичам рАссийските олигарси, които мачкат обикновенният и близък ми по дух и култура руски човек, тоест народ-а.
Вие от коя страна на барикадата сте ? - в цялата тази схема .:)) ... от това ще зависи и моето отношение към Вас ?!
С уважение !


Каква трогателна загриженост за бедния руски народ! Ами нашите олигарси също мачкат.Руските поне се опитват да ги контролират да не работят срещу Русия, а на нашите никой не може да им каже гък! Ами какво е отношението ви към американските олигарси? Те мачкат не само собствения си народ, ами и повече от половината свят! Моето мнение е, че именно тези последните създадоха олигарсите и в Русия, и у нас!


Безспорно руските и американски олигарси имат един корен.
цитирай
49. sparotok - коне
03.10.2010 12:50
анонимен написа:
откъде си ги мислиш тея работа - недоумявал, дедо спаро...хиппос на гръцки е кон,ФИЛЛИПОС - ОБИЧАЩ КОНЕТЕ,. хИПОДРОМОС В КОНСТАНТИНОПОЛ...кога па и аспа-стана кон че и на''тракиски'' език , които си е просто диалект на гръцкия език..-ДОРИЙСКИ СЕВЕРЕН ДИАЛЕКТ!!!


Гърците не са били никога конен народ, при тях основната бойна единица е хоплитът, а конниците са били най-вече тесалийци, т.е. погърчени трако-пеласги.

По-старата форма на ипос е ико, също както и на тохарски. Тохарският обаче показва прилики с българския, не с гръцкия. Гърците са взели думата за кон от трако-пеласги, но поради недостатъците на африканската си реч са изменили звученето.
цитирай
50. анонимен - Щапаров Младши:
03.10.2010 16:28
Ако Анонимни 8.и 10.бяха чели внимателно блога,щяха да забележат,че Траки и Скити са един и същ народ,а Иранците са потомци на Траки,отишли на Изток.
На въпроса на Анонимен 9.ще отговорим,когато ни отговори кое е правилно-
врат или шия?Гошо ли е правилно,Жоро ли,Гьоре ли,Жорж или Джордж? Виждате,че формите Аспарух,Исперих,Испор,Аспар и пр.са диалектни
разновидности на името,ползвано от различните Тракийски/Блъгийски/племена.
До Анонимен 13.: Скити е племенно,а не народностно име.Скитите са само едно племе от огромния народностен масив на Траките/Блъгите/.Все едно да питаш къде са Смоляните,Деревляните,Антите,Уличите и другите"Славянски" племена,
нали днешните руснаци са им потомци. Но там обособяването е протекло малко
по-различно:едно от многото "Славянски"/Блъгянски/племена е наложило своето регионално племенно име "Руси"/Роси,Орси,Аорси/ на останалите племена,замествайки общото народностно име Бруси/Блъзи,Блъги/.
До Анонимен 18.:"турският"Аспарух се е явил за пръв път най-вероятно в ХХв.
/или е директна заемка от поробените и до ден днешен Кюрди/-за разлика от "келтския"Аспарух,който се е появил в Галия ок.1000г.пр.Хр.Така са се
явили в Турция и др.имена като Атила,Тимур и пр.-в днешната епоха,в резултат
от исторически заблуди за ролята на "тюрките"в съдбините на света.Нали така
се появиха в България имената Ленин,Сталин,Тангра и др.,а в циганските
махали-имена като Кубрат,Алцек,Аспарух,Борис,Спартак и т.н.
А Анонимен 44.се е объркал."Гръцкият"език е опростен жаргонен вариант на Тракийския,а не обратното.Пълни форми на повечето"гръцки"думи се намират
именно в Тракийския/Блъгарския/език,с което излиза наяве техния произход и буквалното им значение.Ако смяташ само от "гръцката"дума Поли/Болье,Бол/да
получиш пълната форма Вели/Велик/,има много да чакаш.Ако разчиташ на
"гръцкото"име Зевс,никога няма да стигнеш до пълното название Зивези
/Зиези,Сабази,Сиваси/.Така че,забрави за"гръцкия"език-той е бил само един хулигански и разбойнически жаргонен вариант на Тракийския!
цитирай
51. saradiva - !!!
03.10.2010 17:10
sparotok написа:
saradiva написа:
Най-после започна за ариите!!!
Зная, ти си тактик и методист, приятелю... Ама ариите са си вече здраво загребване в древността... Отметката към твоя блог си я кръщавам НОТА БЕНЕ...:/:/:/
Надявам се скорошна точка в плана да е "Арсеналката", "Косматката", "Мезек"...
Дето още почесват глави тътрузите от БАНята и не знаят в коя табличка да гледат...
Пишат храма, че е гробница...
И вписват "ограбена в древността", след като са се споразумели с някой иманяр и "патрон"...
Тъй се бачка "на обект". NG набараха един от нашите "сговорни" археолози - по бели гащи и по бял пояс, посреднощ до багера "на обекта". И го показаха на цял свят... Ама е в отвъдното и не искам да му вдигам кокалите...

Светла му памет на другия - Б.Филов...
"Мезек" днес мяза на горски заслон, книгата му е библиографска рядкост, а незлатните, пък много по-ценни артефакти, къде са - никой не знае...
------
Ами, приятелю, днес вместо коментари, размисли постпостинг...

Иначе твоето извеждане на името е както винаги - издържано и на ниво.

Сега чакаме плювачите. Вече им давали допълнителен надник в събота, а в неделя - купон за обяд в голямата менза на Студ. град. :/:/:/


Арии са единствено и само траките амазонке, ти го знаеш това. Те са ключът къммного проблеми и загадки, затова историята им ( историята ни) е така здраво забатачена.


... и затова зубрачи и слагачи, тътрузи и малоумници, прочее наизустители на етноси и дошляшки лъжи, не могат да вдянат нито за какво става реч в твоите постинги, нито каква е посоката на пътуването в твоя блог
цитирай
52. radulo - Спароток ще е много интересно, как и ...
03.10.2010 19:28
Спароток ще е много интересно ,как и при какви обстоятелства за първи път си почнал да се съмняваш в официалната история и кое/като факти/ те наведе на мисълта за твоите а вече и наши тези?
цитирай
53. demograph - Иранците са трако-българи бе тикво!! Колко пъти да ти се обяснява.
03.10.2010 20:45
анонимен написа:
Опаааааааа, нали българите не беха иранци сега нещо се извърташ:)))))))

................................................................................................................
Иди наново в материята за похода на Дионис, порови за траките-скити в Източна Мала Азия, прочети за тракийските клонинги в западна Мала Азия-Чатал Хююук, Гордион, Хетската империя, Медите, Бактрия...Надникни в Херодот, Индийските Веди, бръкни малко из връзката пеласги-етруски-фриги-бриги...Поинтересувай се защо Анибал се скрил от Сципион именно при Витините - траки от северна Мала Азия.Траките са колонизирали Мала Азия, Средния/ защо не и далечния / Изток и Северо-Западна Индия, поне в Четири мащабни кампании. Първата е около Потопа, когато пренасят земеделието и строителството на селища и иригационни съоръжения в тогавашна Персия и Месопотамия; втората под водачеството на Ария Дионис, когато така светват индийците за наука и вяра, че и до ден днешен му пеят молитви; Третата - "скитското" нашествие от север , което стига до Египет и показва на Еджипсите какво е военно дело; Четвъртата - на гърчеещият се Александро Макето, когато възраждат културата сред подивелите отново колонии. Да не се хабя да тии разказвам историята на култивирането на Севера и Запада. Самите Северни и Западни си го пишат вече.
Новата ера на човешката цивилизация води началото си от Балканите, а траките са етническата и основа. Трябва да си сляп за да не виждаш това. Или много зяпаш в жълтите гръцки исторически комикси.
цитирай
54. demograph - Милата Долсинея...
03.10.2010 20:55
dolsineq написа:
Има нещо, с което не мога да се съглася с теб, sparotok. Защо траките ще си оставят рахатлъка на Балканите и ще преминат толкова много път, за да отидат в Иран, където природните условия за живеене не са така щедри както тук в Добруджа?

...................................................................................................
Ами защо първите хомо сапиенс са изоставили топлата Кения и са се запилели къде ли не по света...? А? Те това пък не знам как ще си го обясниш...
цитирай
55. get - от вОДЕСос до BUSH
03.10.2010 20:57
sparotok написа:
анонимен написа:
get написа:
анонимен написа:
анонимен написа:
dolsineq написа:
Има нещо, с което не мога да се съглася с теб, sparotok. Защо траките ще си оставят рахатлъка на Балканите и ще преминат толкова много път, за да отидат в Иран, където природните условия за живеене не са така щедри както тук в Добруджа?


Мило момиче !
Ще ти припомня една приказка за Потопа, от една компилация с басни, която някои я имат за свещенна, тоест изпратена им от Бог книга.
За Книгата спирам да ти говоря, но по отношение на потопа(разбирай попоти изригвания на вулкани и земетресения) мога да ти цитирам данни и то не от Тази наука историята.

...П.П. Освен геофизични процеси, мога да ти цитирам доста стари книги в които се казва, че тези хора са били "способни-сръчни", тоест владеели са доста технологични новости за разлика от останалото население при което те се разселват и му носят култура.
Друг въпрос е, как в последствие това примитивно население се е отблогадарило на "арии-стократите" ! :))




Дълбокото ми убеждение е, че изобщо нямаш никакви симпатии към руския народ!


...
Вие от коя страна на барикадата сте ? - в цялата тази схема .:)) ... от това ще зависи и моето отношение към Вас ?!
С уважение !


Каква трогателна загриженост за бедния руски народ! Ами нашите олигарси също мачкат.Руските поне се опитват да ги контролират да не работят срещу Русия, а на нашите никой не може да им каже гък! Ами какво е отношението ви към американските олигарси? Те мачкат не само собствения си народ, ами и повече от половината свят! Моето мнение е, че именно тези последните създадоха олигарсите и в Русия, и у нас!


Безспорно руските и американски олигарси имат един корен.


Напълно съгласен с последното !

Второ докато ясно и точно не се каже кои подготвиха и разпалиха Втората световна война, а не да крият истината аз ще отстоявам, че разлика м/у американски и руски олигарси - Няма !

С уважение и замисли се BUSH !
цитирай
56. demograph - Трибале - умен си. Пиши повечко.
03.10.2010 21:03
анонимен написа:
военачалник на византийския император със същото име /Аспар или Испор/ е засвидетелстван още от преди 70-80години, когато все още е имало императори от тракийски произход. А окончанието рих или по точно арих е благородническа титла, провери тая версия /за титлата/ и ще видиш че не те подвеждам. Относно родството на скитите с траките- като доказателтво на тази теза можеш спокойно да прибавиш и керамиката, тя е идентична цели хилядолетия. В православния превод на библията, в макавейските книги като по чудо се е запазило неунищожено описание на града на скитите, намиращ се недалеч от Ерусалим. Там при това пише че в този град скити и еврей отдавна живеят в мир и разбирателство. А преди този откъс се обяснява как един тракийски коник е спасил военачалника на "елинската" войска от един еврейн. Виждам, че за някои хора от пишещите още е проблем сравнително широко известното знание, че скитите са тракийско племе, от такъв човек как да очакваш да разбере че така наречените древни иранци са от скитски и от кимерийски произход.

......................................................................................................................
А за един дето се чуди как така траките са скити-да се почуди как така и хуните са траки.Че и траките са варварите..Че българите са вулгари..Още повече, че самите гърци/!!/ го пишат това от хиляда и косур години. А сега де!
цитирай
57. demograph - На закачката на Сарадива с БАНичарите-тъжен поздрав.
03.10.2010 21:29
На входа на Неврокопското/ Гоце Делчевското/ поле, където е село Господинци/ на гръцки Цирополис, в турските регистри Зирополе/, от ляво по течението на река Места, се намира стръмен изолиран връх с причудливи скали на върха. Нарича се Градището и Църквище /Богдан Филов/. Изкатерих се вчера там, защото знам, че на такава специална височина не може древните да не са оставили следи. Паднах по гръб от гледката към полето и дефилето, и ми се доплака от от безхаберието на българската държава и археология. Древни зидове на поне десет тераси, вити като кулата във Вавилон, стъпала, каменни пътеки, стърчащи тухли, погребални керемиди, остатъци от керамика като в грънчарница, скали оформени в ритуални ниши и гробове, кости..и дупки, изкопи, ровове, ями, булдозерни рани. Със сигурност светилище от незнайни времена, на "ачик" място, следи от селище, от сгради, от древна крепост и може би по-късно и църква. Разкопано от иманяри като от къртици..! Във всяка дупка и всеки сипей - стотици останки от потрошени вандалски разни керамични съдове и освернени гробове. А в гугъл бг? - само цитат от Богдан Филов и нищо. БАН? Български историци и археолози?..Българска държава? - Дръжки.
цитирай
58. анонимен - фенка
03.10.2010 22:33
Спараток...какво самочувствие! Боже пази! Само да се наричаш така е страшно-моля те, взимай редовно хапчетата и по-малко пиши, повече чети!
цитирай
59. sparotok - :)
03.10.2010 23:49
анонимен написа:
Спараток...какво самочувствие! Боже пази! Само да се наричаш така е страшно-моля те, взимай редовно хапчетата и по-малко пиши, повече чети!


Моля те, препоръчай ми автори, от които мога да науча нещо полезно, ще се радвам да прочета и твоя научна работа...ако имаш такава разбира се:)
цитирай
60. sparotok - Българска държава
03.10.2010 23:53
demograph написа:
На входа на Неврокопското/ Гоце Делчевското/ поле, където е село Господинци/ на гръцки Цирополис, в турските регистри Зирополе/, от ляво по течението на река Места, се намира стръмен изолиран връх с причудливи скали на върха. Нарича се Градището и Църквище /Богдан Филов/. Изкатерих се вчера там, защото знам, че на такава специална височина не може древните да не са оставили следи. Паднах по гръб от гледката към полето и дефилето, и ми се доплака от от безхаберието на българската държава и археология. Древни зидове на поне десет тераси, вити като кулата във Вавилон, стъпала, каменни пътеки, стърчащи тухли, погребални керемиди, остатъци от керамика като в грънчарница, скали оформени в ритуални ниши и гробове, кости..и дупки, изкопи, ровове, ями, булдозерни рани. Със сигурност светилище от незнайни времена, на "ачик" място, следи от селище, от сгради, от древна крепост и може би по-късно и църква. Разкопано от иманяри като от къртици..! Във всяка дупка и всеки сипей - стотици останки от потрошени вандалски разни керамични съдове и освернени гробове. А в гугъл бг? - само цитат от Богдан Филов и нищо. БАН? Български историци и археолози?..Българска държава? - Дръжки.


Виновни са управниците, те като че ли целят само да ни изселят принудително нанякъде. От културен туризъм се печелят милиарди, защо ли господата от правителството не желаят да видят това?
цитирай
61. kostadin - За анонимния под №27
04.10.2010 00:11
sparotok написа:
анонимен написа:
Я вървете в някой телефонен указател на Истанбул или Анкара да видите колко Аспаруховци има. Пък после превеждайте ономастиката. Иначе измислици много в българската история.


То и в България има хора с име Джон, Джим, Алекс, Роналдо...какви изводи трябва да си направим:)))

Османска Туция включва доста ентически групи ,но преди тях ,преди персийците,гърците ,римляните ,арабите ,там също са живели представители на конните народи - започвайки много преди Омир ,а това са тракийци най - многобройният народ според древните.
Самата туска империя е създадена от около 60 фамилии ,които са избягали от Кримският полуостров-сети се какви са били по народност.При това истинските турциса бяли с руси коси и сини очи.
цитирай
62. анонимен - До 56 вОДЕСос от BUSH
04.10.2010 00:18
Аз и баща ми имаме общ произход. Но не аз съм създал баща си, а той мене!
Кой е разпалил Втората Световна Война вече не знам.Преди обвиняваха Хитлер, а сега казват че СССР е виновен.Били помолили Хитлер да ги нападне и да разруши половината Русия, а после щели да си поделят света и да заличат демокрацията от лицето на земята.
цитирай
63. sparotok - начало
04.10.2010 00:19
radulo написа:
Спароток ще е много интересно ,как и при какви обстоятелства за първи път си почнал да се съмняваш в официалната история и кое/като факти/ те наведе на мисълта за твоите а вече и наши тези?


Започна се отдавна, преди повече от 20 години. В часовете по история ни разказваха, как прабългарите начело на ханове дошли в днещните ни земи. Учителите дори обясняваха, че прабългарите били ниски, кривокраки и мургави...
Това ми се стори странно защото никой от българите, които познавах не беше нисък, кривокрак и мургав.
Не можех да си обясня и как гордите прабългари ще си забравят езикът и културата. Циганите не са си забравили езика за вековете пребиваване в България, а тези, които унижиха Източната Римска Империя ще забравят свещенат реч на дедите си...никога!

После ми направи впечатление, че твърде малко внимание е обърнато на траките. На Рим му трябва около век, за да завладее повечето тракийски племена докато галите са смазани за 4-5 години, също и иберите, гърците просто са прегазени...И този силен народ ще изчезне току-така?

После пък славяните, смехотворно е да се твърди, че един слаборазвит народ ще прегази легионите на империята, ще завладее земя която не познава и ще успее да я задържи. Все пак така нареченото славянско нашествие залива Пелопонес, а и Крит...

Имаше прекалено много несъответствия и празноти, за да можех да приема, че историята, която ни бе преподавана е вярна. Започнах сам да си търся древните исторически извори, а също и да съпоставям с данни от археологически проучвания. Малко по малко започна да ми става ясно, че историята ни се нуждае от пренаписване...и го започнах.

цитирай
64. анонимен - Щ.Младши:
04.10.2010 00:49
Всъщност Траките така и не са завоювани окончателно от Рим,а тяхната древна прарадина е завладявана в продължение на повече от 300 години:от края на III в.пр.Хр.до началото на II в.след Хр. Начиная от края на IIв.,безбройните Тракийски народи започват системни нападения над окупаторската Римска империя,за да освободят древната си прародина-огромна и тежка задача,с която се справят окончателно едва по времето на Кубер и Аспарух.Междувременно те
помитат римската власт в самото сърце на империята,разбивайки завинаги корена на злото. Рим е смазан от Варварските /Бургарските/ нашествия като
възмездие за злините,които е причинил на мирните народи и като урок за всички,които биха опитали да последват неговия пример.
цитирай
65. get - от вОДЕСос до BUSH а и не само до него ... !
04.10.2010 01:17
анонимен написа:
Аз и баща ми имаме общ произход. Но не аз съм създал баща си, а той мене!
Кой е разпалил Втората Световна Война вече не знам.Преди обвиняваха Хитлер, а сега казват че СССР е виновен.Били помолили Хитлер да ги нападне и да разруши половината Русия, а после щели да си поделят света и да заличат демокрацията от лицето на земята.


Уважаеми BUSH, моля разгледай картинките на тези два адреса.
http://www.eurozine.com/journals/osteuropa/issue/2009-08-04.html и http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=209094
Прочети и статията във в.Труд.(от вторият адрес)
Попрочети кой помогна на Сталин за изготвянето на първият му петилетен план. Кой изкупуваше житото му отнето, от измиращото от глад и стигнало до канибализъм население, най-вече в Украйна. Прочети за борсовите цени на пшеницата от този период. Прочети романа на Дж.Стайнбек – в който се описва масовото разоряване на американските фермери вследствие на тези процеси.
Прочети кой му помогна на чичо Джо, при проектирането, финансирането и строежа на близо 3 500-те крупни промишлени комбината с двойно предназначение, които се явиха впоследствие и гръбнакът на военната му промишленост.
Същото се отнася и до Хитлер-Хидлер-Шикългрубер.
Прочети и за съвместните паради на Вермахта и РККА – 39 год. виж:http://newtimes.ru/articles/detail/4849/(пета ф-я от горе-надолу)
Не ми обяснявай кой от кой произхожда, тоест баща-син, защото СССР не е правоприемника (по смисъла на международното публично право) на Русия, това е според Бресткият мир.
Виж и Нюрнбергският процес, този фарс на правосъдие – Кой съдят, кой оправдават ?
На обикновенните руски а и не само руски хора, жертви на ВСВ – Аз като християнин зачитам паметта. - Но политиката, която се следва, както от руските, така и от западните политици е гавра с паметта жертвите !!!
Чети източници, мисли, проверявай, сравнявай ... Това на първо време, след това ще говорим.

С уважение и молба за повече мъдрост от Ваша страна !
цитирай
66. get - Това е хипотеза но ...
04.10.2010 05:47
get написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Дева всъщност не е ли корен, означаващ "стена"/"стенен"?

От там и думата "девица"(заради хименът, който е един вид стена), както и имената на споменатите от теб селища(и модерният град Девин също).

Дева-Дава - селище и Дева - девица, богиня ( т.е. светла, чиста) са само омоними, т.е. звучат еднакво, но имат различно значение.


Позволи ми Спараток !
- да внеса още малко "светлина" по въпроса :).

...

...

Спараток,
- А някой от твоите любознателни читатели дали си има на представа - Какво представлява втората част от името на Асп(Аста), тоест Аспарух - имам в предвид частицата - Ра-Рух-Рекс ? - Подсказвам - Соколът в гробната-могила на Кубрат :)).

С уважение към всички !

П.П. - "а турсйият Аспарух - и той ли е от гръцко-германски произход"
Приятелю ще си го обясниш, ако прочетеш и разбереш историята на кюрдите.
Повечето Аспарух-овци в Истанбул са от такъв произход !

Още веднъж най-добри пожелания !


Това е хипотеза но ... тя ни отвежда до пра-древни времена и миграции !
Връщам се отново към темата за втората част от името на Аспара(рух)
Да си припомним варианта на изписването на името, при баща му Кубрат, то е и Хор-бат.
Хор - в египетския божествен пантеон се символизира от Сокол-а.
Отглас от това е може би в арабските приказки за Синбад и птицата Рух.
Второ е соларно божество - на база преминаване в синкретизъм при соларните култове Амон+Ра. Съществува й легендата, че Озирис преди да се оттегли в света на боговете му е дал "окото-светлината" си, правейки го по този начин повелител на света на живите,т.е. хората.
Той е й първият династ, тоест фараоните извеждат от него своята власт.
Междувпрочем всичко това кореспондира с твоят извод за лъч(слънчев).
Освен това в иранският пантеон имаме също Хорс, който отговаря на слънчев и на нашето Хърс, Хръс.

Това го пиша най-вече за да преустановя писанията на разни тюркисти, по отношение на първо българите и техните династи ! :)

С уважение !
цитирай
67. анонимен - ACПАYPOY
04.10.2010 07:46
хей спароток,
ти за губернатора(питакси) на Иберия(Грузия), ACПАYPOY,май нищо не си чувал.
не си само ти ,ако това ще те утеши.

http://books.google.com/books?id=Ko_RafMSGLkC&pg=PA527&lpg=PA527&dq=pitakhsh+governor+asparukh&source=bl&ots=gGDtCWXLkh&sig=eIVhb7YHMzd9XOMZohgOg0Ypy-0&hl=en&ei=o1upTKG7O9KynAez5NXJDQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CBUQ6AEwAQ#v=onepage&q=pitakhsh%20governor%20asparukh&f=false

грузинците за разлика от арменците "силно" си падали по персийското и попаднали под персийско влияние Говорели и арамейски даже тамо
цитирай
68. анонимен - не смесвайте круши с ябълки и да повтаряте че все от бахчата идват
04.10.2010 08:03
"Моля те, препоръчай ми автори, от които мога да науча нещо полезно, ще се радвам да прочета и твоя научна работа...ако имаш такава разбира се"
ами спароток ,който и автор да прочетеш,не ги бърка скитите с траките,и категорично ги различава и описва. да не говориме за келтите които са и едвса ли не половината армия на Александър .след като всеки древен автор ги различава или описанието е доведено на ниво ,че човешките популации са достатъчно обособени от авторите и нартечени с отделни имена в едни и същи отрязъци от време ,да си твърдиш че всички били едно и също е .че понятията съвпадат ,е бягство от реалността . липса на елементарна логока. то наистина тук споровете не спазват елементарната чивешка логика. авторът азиристо от абв по добре ги е ибяснил неяата,че българите са дошли от орион и всички са българи ,така погледната. и за него няма значениуе че след няколко поколения тези извънземни са започнали да се обособяват на различни народи .може да са близки ,може и да са един клас ,бозайници ,но не са индентични . и като сложите мащаба не смесвайте круши с ябълки и да повтаряте че все от бахчата идват -бахча стара дума ,тракийска,три века преди хр.
цитирай
69. анонимен - ...
04.10.2010 09:15
От Кирил – бившият вече starbuck69.
Гледам,че на мястото на моя изтрит блог, някой си е харесал името и е регистрирал нов, но искам да заявя на всичките си приятели и познати, че аз НЕ ПИША ВЕЧЕ В блог.бг! И нямам и най-малкото намерение да го правя! Който се представя за мен, нека си носи последствията...
цитирай
70. анонимен - до спароток от трибал
04.10.2010 10:09
спароток, можеш ли да помислиш върху вариант да напишеш един постинг за караманите, а може би и за гагаузите. От това което съм могъл да намеря за караманите става ясно, че те са от старите тракийски племена , оцелели в борбата си с византия и с перси и араби в мала азия, в последствие турски и арабски историци ги описват като българи. Запазили държавата си до към 17 век. Накрая през 1928 година са изселени от турците като гръцко племе в Гърция. ако знаеш още някой източник пиши, аз лично смятам че тези карамани са ключ към една тъмна страница от историята на нашите роднини в тази трудна за живеене част на света.
цитирай
71. razkazvachka - Точно така е -
04.10.2010 12:19
И питам аз: защо древните народи са давали име на водача си като "Блестящ конник" - бляскав, бързолетящ, мълниеносен "кон" - не е ли метафоризирана древна раса, дала началото на човечеството - забравеният преход от звездите... :)))
Поздрави, Спароток!
цитирай
72. анонимен - Спараток. . . какво самочувствие! ...
04.10.2010 12:24
sparotok написа:
анонимен написа:
Спараток...какво самочувствие! Боже пази! Само да се наричаш така е страшно-моля те, взимай редовно хапчетата и по-малко пиши, повече чети!


Моля те, препоръчай ми автори, от които мога да науча нещо полезно, ще се радвам да прочета и твоя научна работа...ако имаш такава разбира се:)


Ами първо гледай авторите да са завършили история и археология, не знам какво точно четеш, но авторите му са обект на клиничната психиатрия.
Ти между впрочем също, извинявай но всичко това което бълваш без да спираш е налудничаво!
Траките били прабългари и говорели днашен славянски език!Абе човек ти наистина си си объркал хапчетата.
Я питай някой археолог какво има на археологическите карти на Балканите между 4 и 6 век- само пепелища.
Къде са тези траки, да не са се телепортирали за два века докъто отминат хунските ,кутригурските и готските нашествия и след това да се материализират отново за да създадът великата си държава?!

Изобщо през последните 20 години куцо и сакато се докопа до компютър и пише ли пише....
цитирай
73. анонимен - mav
04.10.2010 13:20
интересна статия.
нядявам се и шизофреника http://atila.blog.bg/profile.php да прочете малко повече за плютите от него славяни-шовинисти и благославяните до небето от него турци и тюрки /без дори да прави разлика в понятията/
:)
цитирай
74. sparotok - знания
04.10.2010 13:25
анонимен написа:
интересна статия.
нядявам се и шизофреника http://atila.blog.bg/profile.php да прочете малко повече за плютите от него славяни-шовинисти и благославяните до небето от него турци и тюрки /без дори да прави разлика в понятията/
:)


Какво да се прави, поради липса на достатъчно знания, повлияни от тюркоманската пропагадна някои хора забравят родът си.
цитирай
75. sparotok - 6-ти век
04.10.2010 13:45
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Спараток...какво самочувствие! Боже пази! Само да се наричаш така е страшно-моля те, взимай редовно хапчетата и по-малко пиши, повече чети!


Моля те, препоръчай ми автори, от които мога да науча нещо полезно, ще се радвам да прочета и твоя научна работа...ако имаш такава разбира се:)


Ами първо гледай авторите да са завършили история и археология, не знам какво точно четеш, но авторите му са обект на клиничната психиатрия.
Ти между впрочем също, извинявай но всичко това което бълваш без да спираш е налудничаво!
Траките били прабългари и говорели днашен славянски език!Абе човек ти наистина си си объркал хапчетата.
Я питай някой археолог какво има на археологическите карти на Балканите между 4 и 6 век- само пепелища.
Къде са тези траки, да не са се телепортирали за два века докъто отминат хунските ,кутригурските и готските нашествия и след това да се материализират отново за да създадът великата си държава?!

Изобщо през последните 20 години куцо и сакато се докопа до компютър и пише ли пише....


На теб не са ти нужни хапчета, а знания. През 6-ти век Тракия в пепелища??? Това е пълна глупост:))))

Та в този период в старите землища на траките са изградени сума ти крепости с тракийски имена:

Едония

Стреден

Вревасте

Габрей

Перкос

Едонис

Бригизес

Богас

Васинус

Каминус

Бабас

Весиана

Листе

Белас

Бела

Даванос

Дарда пара

Берзана

Весаиана

Ариа

Струяс

Бурсиа

Брипарум

Стенес

Стене корта

Медека

Дане деве

Бурга рама

Ветса

Бреге дава

Бор брега

Бимерус

Тусу девас

Ита дева

Тарпорон

Бала усум

Стран васта

Тимиана

Вратсиста

Бурдопес

Калис

Мила река

Дед бера

Езду пара

Примиана

Ае дава

Томес

Дестреба

Куму дева

Бри паро

Дарда пара

Скари пара

Бурдо мина

Одриусо

Трасиана

Зане

Сморне

Зерне

Зетну корту

Салту пургис

Суки дава

Вре

Бос пара

Капи стурия

Бери пара

Исги пера

Темон бари

Кара стура

Бергисум

Белайди пара

Бе пара

Ракуле

Бела стура

Бредас

Верус

Дордас

Веика

Сдебрен

Буртудгиз

Васи вунум

Одусус

Зики дева

Вас тернас

Бери пара

Водас

Зисну дева

Бисдина

Басидина

Беледина

Ске дева

Пади сара

Вис мафа

Залдапа

На това ли му казваш опожарена Тракия!!!!
Това е глупаво и смехотворно твърдение:)))))
Колко града ( крепости ) има изградени в земите на германските народи в този период?

Та точно в 6-ти век Тракия търпи невероятен разцвет, траките получават и своя самостоятелна църква - Юстиниана Прима.

Точно през 6-ти век политиката на империята определят родените в Тракия Юстиниан Велики, Юстин, да не забравяме живелите през 5-ти век Маркиан и учителят на Теодорик Велики славният пълководец с много интересно име - Аспар.

Ако на престолът в Константинопол не бе седнал гърка Погонат българите едва ли щяха да търсят независимост от Източната Римска Империя, но дедите ни са знаели характера на южните си съседи и навреме са се организирали.






цитирай
76. sparotok - коне
04.10.2010 14:07
razkazvachka написа:
И питам аз: защо древните народи са давали име на водача си като "Блестящ конник" - бляскав, бързолетящ, мълниеносен "кон" - не е ли метафоризирана древна раса, дала началото на човечеството - забравеният преход от звездите... :)))
Поздрави, Спароток!


Конете са били свещени животни за траките, слънцето е било олицетворявано със светлият ездач - Вед Еспиос.

Поздрави!
цитирай
77. анонимен - цифри, цифри ....
04.10.2010 14:07
Тези дни разглеждах снимки от Мезек и между другото някъде срещнах цифрата 60 000 тракийски могили. 60 000! Днес има градове с по-малко жители, а древните наши прародители са изградили толкова много могили само на територията на днешна България! А по-света колко още ли има и колко още са ограбени и унищожени?

Със здраве!

цитирай
78. sparotok - проучване
04.10.2010 14:09
анонимен написа:
спароток, можеш ли да помислиш върху вариант да напишеш един постинг за караманите, а може би и за гагаузите. От това което съм могъл да намеря за караманите става ясно, че те са от старите тракийски племена , оцелели в борбата си с византия и с перси и араби в мала азия, в последствие турски и арабски историци ги описват като българи. Запазили държавата си до към 17 век. Накрая през 1928 година са изселени от турците като гръцко племе в Гърция. ако знаеш още някой източник пиши, аз лично смятам че тези карамани са ключ към една тъмна страница от историята на нашите роднини в тази трудна за живеене част на света.


По този въпрос се иска сериозно проучване, което ще трае години....
цитирай
79. sparotok - ЖАЛКО
04.10.2010 14:12
анонимен написа:
От Кирил – бившият вече starbuck69.
Гледам,че на мястото на моя изтрит блог, някой си е харесал името и е регистрирал нов, но искам да заявя на всичките си приятели и познати, че аз НЕ ПИША ВЕЧЕ В блог.бг! И нямам и най-малкото намерение да го правя! Който се представя за мен, нека си носи последствията...


Кире, надявам се, че след време ще размислиш, щом някой е откраднал името на блога ти създай ново! Между другото, как администраторите са позволили такова нещо?
цитирай
80. sparotok - Чети внимателно:))
04.10.2010 14:17
анонимен написа:
хей спароток,
ти за губернатора(питакси) на Иберия(Грузия), ACПАYPOY,май нищо не си чувал.
не си само ти ,ако това ще те утеши.

http://books.google.com/books?id=Ko_RafMSGLkC&pg=PA527&lpg=PA527&dq=pitakhsh+governor+asparukh&source=bl&ots=gGDtCWXLkh&sig=eIVhb7YHMzd9XOMZohgOg0Ypy-0&hl=en&ei=o1upTKG7O9KynAez5NXJDQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CBUQ6AEwAQ#v=onepage&q=pitakhsh%20governor%20asparukh&f=false

грузинците за разлика от арменците "силно" си падали по персийското и попаднали под персийско влияние Говорели и арамейски даже тамо


Научи се да четеш внимателно!
Не е важно кое име къде присъства, а в чий език има обяснение, схващаш ли разликата:))

Аспар, Аспарук, Еспор, Еспиос, Есвенис, Асдул имат обяснение на български, ако смяташ, че не е така дай по-добра етимология от друг език!

В България има хора с имена като Спиридон ( гръцко), Алберт ( немско), Джон ( английско), Джовани ( италианско)... какъв е извода:)))
цитирай
81. get - Спараток. . . какво самочувствие! ...
04.10.2010 17:12
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Спараток...какво самочувствие! Боже пази! Само да се наричаш така е страшно-моля те, взимай редовно хапчетата и по-малко пиши, повече чети!


Моля те, препоръчай ми автори, от които мога да науча нещо полезно, ще се радвам да прочета и твоя научна работа...ако имаш такава разбира се:)


Ами първо гледай авторите да са завършили история и археология, не знам какво точно четеш, ...
Ти между впрочем също, извинявай но всичко това което бълваш без да спираш е налудничаво!
Траките били прабългари и говорели днашен славянски език!...
Я питай някой археолог какво има на археологическите карти на Балканите между 4 и 6 век- само пепелища.
Къде са тези траки, да не са се телепортирали за два века докъто отминат хунските ,кутригурските и готските нашествия и след това да се материализират отново за да създадът великата си държава?!

Изобщо през последните 20 години куцо и сакато се докопа до компютър и пише ли пише....


Друже влизай в храма на Клио с ведра глава и чисто сърце ! - Обидите не водят до нищо !
Първо докато не неправиш връзка между - гети и готи; второ - черняховска култура и т.нар. Змийски валове; Династичните войни за Боспорско царство; още алани-готи, казано по друг начин сармати-гети; приемането от скитите-готи-гети едно към едно на християнската религия в гръцкият й чети юдеизиран вариант; съюзът на част от готите-скити(под вида федерати-униати-(х)уни) с ИРИ.
Също така има едно интересно изказване от Теодорих Велики, който казва че се съобразява с Ардабур(Аспар) и не желае да възстановява имперската власт.
ВАЖНО !
Но ако ми отговориш достатъчно обосновано и компетентно - Защо в готски хроники се споменава, че те са изневерили на българската църква-вяра и от там са започнали всичките беди ? - Ти ще си отговориш сам на всички повдигнати въпроси !? - В това е сърцевината на нещата и проблема !

С уважение !
цитирай
82. get - Прощавай Спараток ... още едно допълнение !
04.10.2010 17:58
Прощавай Спараток ... още едно допълнение !
Не мога да се примиря с хора, които се гаврят с паметта на предците ни а и с нашата интелигентност - Та затова !(допълнение към поста ми под №82)

Многоучений друже !
Би ли ми казал защо местното балканско население, а и не само то тачи паметта и е подкрепило Константин Велики в победният му ход към властта ?
В ответ на това, той пък какво прави ?
Подсказвам ти ! - На кой език е терминът да те закабалят ? - Какво се крие зад него ? - Това е жокер във връзка с предходният въпрос и да те подпомогна в отговорът ти ! :)

Докато "академичните" псевдоисторици не започнат да изучават и история на религиите, ще бъдем на този хал !
Духовната импотентност - води и до интелектуална такава !

С уважение и любопитство !??
цитирай
83. анонимен - от трибал до спароток
04.10.2010 20:25
да прав си трябва години проучване, май че наистина е трудно да се намерят и западноевропейски и византийски източници за караманите, но в съвременния информиран свят все ще започне да излиза някаква информация. остани със здраве.
цитирай
84. анонимен - Империалист "Царица Катерина"
04.10.2010 22:24
sparotok написа:
анонимен написа:
спароток, можеш ли да помислиш върху вариант да напишеш един постинг за караманите, а може би и за гагаузите. От това което съм могъл да намеря за караманите става ясно, че те са от старите тракийски племена , оцелели в борбата си с византия и с перси и араби в мала азия, в последствие турски и арабски историци ги описват като българи. Запазили държавата си до към 17 век. Накрая през 1928 година са изселени от турците като гръцко племе в Гърция. ако знаеш още някой източник пиши, аз лично смятам че тези карамани са ключ към една тъмна страница от историята на нашите роднини в тази трудна за живеене част на света.


По този въпрос се иска сериозно проучване, което ще трае години....

Документалните сведения за българите в Мала Азия през Средновековието са оскъдни. Писмени източници за тях се съдържат в някои летописи и в епически произведения на средновековни поети в Ориента и легенди. Те трябва много внимателно да се използват, тъй като са повече поетически измислици, отколкото документални свидетелства и летопис. Най-известното от тези произведения е Караманското шахнаме на Шикяри Мухлис, написано в стихове. В тази епическа поема -Шахнаме (царственик, или биографии на царе) на много места се говори за българи в Южен Анадол, в полите на планинската верига Торос, в нейното разклонение Булгар-даг (Българска планина). Така се нарича тя и днес от населението, а и от историците, въпреки че е прекръстена на Болкар даг. През периода от XII до XVI в., според Шахнамето, тези българи създавали на два пъти своя държава със ханове и царе, с войска и сечени пари. Споменават се имената на царица Катерина, Яхша хан I, Яхша хан II, Асен, Асеноглу (син на Асен). Те се съюзявали ту с византийците или караманите срещу селджукските и османските турци, ту с турците срещу византийците и караманите, намесвали се в междуособиците в техните държавици (княжества и бейлици). Воювали и с кръстоносците. Описан е походът на султан Селим I в Египет, в който участвали и българи. През 1513-1514 г. войската на царица Катерина била разбита, много от войниците и част от населението били избити в ожесточено сражение с войските на султан Селим I,
цитирай
85. анонимен - До вОДЕСос от BUSH
04.10.2010 23:42
С паралела баща-син исках да кажа, че олигарсите имат един и същи произход, но че не руските създават американските, а обратното.Олигарси в РФССР нямаше. Имаше мафия и номеклатура.Олигарсите се създадоха след идването на американските съветници в Москва.
СССР не е нападал Германия.Не може да се отрече, че е било обратното.СССР изобщо не е желаел тази война.Други са я желаели и са я провокирали.За да излязат победители и да преместят центъра на силата си зад океана,точно където се намира сега.Не се опитвай да изкараш СССР виновник за войната.СССР беше нападнат! Това ти го повтарям за да не би друго да се опита да ти влезе в главата по този въпрос.
Не съм те избрал за учител за да си позволяваш да ме поучаваш. Статиите в ТРУД или в коя и да е българска медия изобщо не могат да бъдат миродавни.Същото се отнася и до официалнете медии поне в Европа и САЩ. Те са абсолютно манипулирани.Аз не гледам кой какво казва, а какво прави.Виждам разбиването на Югославия, Ирак и Афганистан.Виждам разрухата в България, военните бази, обрачът около Русия, теманетата на българските политици към американския посланик и още много други неща.И си правя изводите! Нямам нужда от съветници! Просто исках да разбера от спароток българите ли са създали иранците или обратното.Но той не отговори, вероятно защото и той вече се пообърка. Затова съм в този блог.Бях си обещал да не влизам, но да си призная исках да разбера защо е обсебен от траките, които отдавна ги няма , а пренебрегва тези,които са тук и съществуват.
Приятелски поздрави!
цитирай
86. penchoan - С паралела баща-син исках да кажа, ...
05.10.2010 09:19
анонимен написа:
С паралела баща-син исках да кажа, че олигарсите имат един и същи произход, но че не руските създават американските, а обратното.Олигарси в РФССР нямаше. Имаше мафия и номеклатура.Олигарсите се създадоха след идването на американските съветници в Москва.
СССР не е нападал Германия.Не може да се отрече, че е било обратното.СССР изобщо не е желаел тази война.Други са я желаели и са я провокирали.За да излязат победители и да преместят центъра на силата си зад океана,точно където се намира сега.Не се опитвай да изкараш СССР виновник за войната.СССР беше нападнат! Това ти го повтарям за да не би друго да се опита да ти влезе в главата по този въпрос.
Не съм те избрал за учител за да си позволяваш да ме поучаваш. Статиите в ТРУД или в коя и да е българска медия изобщо не могат да бъдат миродавни.Същото се отнася и до официалнете медии поне в Европа и САЩ. Те са абсолютно манипулирани.Аз не гледам кой какво казва, а какво прави.Виждам разбиването на Югославия, Ирак и Афганистан.Виждам разрухата в България, военните бази, обрачът около Русия, теманетата на българските политици към американския посланик и още много други неща.И си правя изводите! Нямам нужда от съветници! Просто исках да разбера от спароток българите ли са създали иранците или обратното.Но той не отговори, вероятно защото и той вече се пообърка. Затова съм в този блог.Бях си обещал да не влизам, но да си призная исках да разбера защо е обсебен от траките, които отдавна ги няма , а пренебрегва тези,които са тук и съществуват.
Приятелски поздрави!


Българите са създали иранците, когато са се преселили в Азия заради потопа преди 3600 години. Но иранците не са чисти българи, а са смесени с тюрки и други племена.
цитирай
87. анонимен - Къде в Библията има описание на скитски град, недалеч от Ерусалим?
05.10.2010 10:51
анонимен написа:
военачалник на византийския император със същото име /Аспар или Испор/ е засвидетелстван още от преди 70-80години, когато все още е имало императори от тракийски произход. А окончанието рих или по точно арих е благородническа титла, провери тая версия /за титлата/ и ще видиш че не те подвеждам. Относно родството на скитите с траките- като доказателтво на тази теза можеш спокойно да прибавиш и керамиката, тя е идентична цели хилядолетия. В православния превод на библията, в макавейските книги като по чудо се е запазило неунищожено описание на града на скитите, намиращ се недалеч от Ерусалим. Там при това пише че в този град скити и еврей отдавна живеят в мир и разбирателство. А преди този откъс се обяснява как един тракийски коник е спасил военачалника на "елинската" войска от един еврейн. Виждам, че за някои хора от пишещите още е проблем сравнително широко известното знание, че скитите са тракийско племе, от такъв човек как да очакваш да разбере че така наречените древни иранци са от скитски и от кимерийски произход.


Моля посочи къде точно в Библията - Книга; глава; стих - се намира посочения от тебе град
цитирай
88. get - Здравейте penchoan, BUSH ... и не знам с още колко имена Друже !
05.10.2010 11:12
анонимен написа:
С паралела баща-син исках да кажа, че олигарсите имат един и същи произход, но че не руските създават американските, а обратното.Олигарси в РФССР нямаше. Имаше мафия и номеклатура.Олигарсите се създадоха след идването на американските съветници в Москва.
СССР не е нападал Германия.Не може да се отрече, че е било обратното.СССР изобщо не е желаел тази война. ...Не се опитвай да изкараш СССР виновник за войната.СССР беше нападнат! Това ти го повтарям за да не би друго да се опита да ти влезе в главата по този въпрос.
Не съм те избрал за учител за да си позволяваш да ме поучаваш...Виждам разбиването на Югославия, Ирак и Афганистан.Виждам разрухата в България, военните бази, обрачът около Русия, теманетата на българските политици към американския посланик и още много други неща...Нямам нужда от съветници! Просто исках да разбера от спароток българите ли са създали иранците или обратното...Бях си обещал да не влизам, но да си призная исках да разбера защо е обсебен от траките, които отдавна ги няма , а пренебрегва тези,които са тук и съществуват.
Приятелски поздрави!


Здравейте!
Не желая да звуча като ментор !
Просто Ви соча - не познавате добре фактите и историческите процеси ! От там изводите които правите са непълни и неправилни !
Трето формата на изложението Ви предполага диалогичност - дискусия !
За да може да Ви се отговори - следва да се изяснят основни понятия, категории и процеси от нас като страни в спора ! - Малък пример: Вие не можете да схванете елементарният факт, че Русия и СССР са две различни държави - по нормите на международното право, с произтичащи от това исторически, политически и международно-правни последици !
Отказвайки да осмислите някои основни понятия и научни категории - Вие на практика отказвате диалога ! - Не мога да Ви помогна !
П.П. Това същото се отнася и до становището Ви за "траките" - Ако това касаеше само Вас, нямаше да отговарям - но с това подвеждате други непредубедени читатели !

С уважение !
цитирай
89. анонимен - ". . . Странно че, име с прои...
05.10.2010 12:49
"...Странно че, име с производен от корена Асти , е документирано на хиляди километри от България ... някой от опониращите знае ли къде е това ?! :))"
.......................

Сещам се за испанската провинция Астурия.
цитирай
90. анонимен - до BUSH от fire
05.10.2010 13:28
анонимен написа:
Новото ти откритие направо закопава опонентите ти, борещи се да докажат персийския произход на българите! Значи не българите произхождат от персите, а персите от българите! Колко дълбока мъдрост имаме генетично, щом от нас е родена и богатата култура на Индия! И каква интелигентност трябва да имаш за да видиш движенията на скити и траки преди хиляди години, при положение, че такива народи отдавна няма! От друга страна народи и етноси, като славяни, които се виждат дори и от необразовани, за теб не съществуват! Има една много голяма страна, казва се Русия! Колкото и да се правиш, че я няма, тя ще остане! Дали основаната от траките България ще я има е обаче под въпрос.Опитваш се да свържеш оцеляването на БГ с траки и скити, които отдавна ги няма, а игнорираш Русия, която единствена е заинтересована България да е силна и преуспяваща!


По–голяма смешка от последното ти изреченеи не бях чел.....Чуждо-поклоничеството е мания по–лоша от наркоманията.Обсебвате замъглява ти мозъчето ,ренегатира те и те превръща в зомбиран пенещ се русофил (в твоя случай) готов да пратиш собствения си народ на бунището ,за сметка на зомбиращите те московските пияници .

“И каква интелигентност трябва да имаш за да видиш движенията на скити и траки преди хиляди години, при положение, че такива народи отдавна няма! От друга страна народи и етноси, като славяни,“
Няма ги в руските псевто–исторически писания ,както и в подобните ми Златаровски глупотевици ,но излез на улицата пред вас и се огледай и ще ги видиш и траките и скитите.
цитирай
91. get - Едно интелектуално предизвикателство ... за невярващите !
05.10.2010 13:32
Позволи ми Спараток ! - да приложа три връзки към фолклора на козарите-хазари !
Този пренебрегнат до момента, в историческите ни търсения, дял от нашият народ !
Да видим ? - Внуците на същите какви танци играят ?! :)))

Отворете си очите и мозъците за Истата :) -чистата Истина - братя Българи !
С уважение към всички !

Моля гледайте - пък после ще коментираме - тюрки ли сме, семити ли сме или Що ?!

Приятно гледане !

http://www.youtube.com/watch?v=bKAQWfi3yec
http://www.youtube.com/watch?v=tz6zpwYK3So
http://www.youtube.com/watch?v=vlAJ85Hw-oI
цитирай
92. get - ". . . Странно че, име с прои...
05.10.2010 20:29
анонимен написа:
"...Странно че, име с производен от корена Асти , е документирано на хиляди километри от България ... някой от опониращите знае ли къде е това ?! :))"
.......................

Сещам се за испанската провинция Астурия.


Помагам !
Името съдържащо в себе си коренът "Асти.." - Не е географско название, а име на митичен юнак-херой !
Намира се в един много популярен древен епос.
Страната се нарича Орисия, по-старо назоваване Ойда ! - нещо, като нашето простонародното - ойда, пойда, ойдоша, отишъл и т.н. :)

Най-вече това е, като отговор на аномният "зарзаватчия" който в поста си под №69, ни дава "пример със сливи и банани ... :))" и обижда интелигентноста на читателите.

Това е и като потвърждение на тезите на Спараток за миграциите на протобалканското население на ариите-траки !

- Този който има очи за истината - ще "види", уши - ще "чуе", ум - ще разбере ! :)

За останалите несъзнателни или съзнателни манипулатори на историческата Истина, важи "Мене, мене, текел и упарсин !" :)

С уважение и ... бъдете горди, че носите името Българи ! - Но не забравяйте, че то трябва да се заслужи и отстоява ! !
цитирай
93. анонимен - nqkoi si
05.10.2010 20:53
get написа:
Позволи ми Спараток ! - да приложа три връзки към фолклора на козарите-хазари !
Този пренебрегнат до момента, в историческите ни търсения, дял от нашият народ !
Да видим ? - Внуците на същите какви танци играят ?! :)))

Отворете си очите и мозъците за Истата :) -чистата Истина - братя Българи !
С уважение към всички !

Моля гледайте - пък после ще коментираме - тюрки ли сме, семити ли сме или Що ?!

Приятно гледане !

http://www.youtube.com/watch?v=bKAQWfi3yec
http://www.youtube.com/watch?v=tz6zpwYK3So
http://www.youtube.com/watch?v=vlAJ85Hw-oI


това понеже танца се предава през гените или аз пропускам нещо ?
цитирай
94. get - За гените не знам ... nqkoi si
05.10.2010 21:33
анонимен написа:
get написа:
Позволи ми Спараток ! - да приложа три връзки към фолклора на козарите-хазари !
Този пренебрегнат до момента, в историческите ни търсения, дял от нашият народ !
Да видим ? - Внуците на същите какви танци играят ?! :)))

Отворете си очите и мозъците за Истата :) -чистата Истина - братя Българи !
С уважение към всички !

Моля гледайте - пък после ще коментираме - тюрки ли сме, семити ли сме или Що ?!

Приятно гледане !

http://www.youtube.com/watch?v=bKAQWfi3yec
http://www.youtube.com/watch?v=tz6zpwYK3So
http://www.youtube.com/watch?v=vlAJ85Hw-oI


това понеже танца се предава през гените или аз пропускам нещо ?


Просто народностните традиции, вярвания, обичаи, фолклор и др. са най-трудно
изличими в народностното съзнание !
Не случайно археолозите при изследванията си, държат толкова много на погребалните практики !
Езикът, религията дори разбиранията - Какъв съм аз - могат да се подменят, казано по друг начин да ти "промият мозъкът"(пример с еничарите) но ... съществува един много консервативен елемент, част от който се явяват фолклорът и обичаите(обредността) !
С това мисля, че ти отговарям на въпросът !
П.П. Многозначителен е факта, че единствено България защитава "евреите" си, в тази епоха на мракобесие и низки страсти, обхванали човеството по време на Втората световна война !
Ако те интересува повече по темата, има конкретни техни учени, които правят съответните публикации в тази насока - друг въпрос е - Каква политика следват управляващите ги и защо ?!

С уважение и дано съм Ви бил полезен !
цитирай
95. анонимен - Хазарите -козари -на пост 92
05.10.2010 22:04
Моята хипотеза е че т.н. хазари са българи които обаче са упрявлявани от съперничещия на Дуло клан Ашина-Афшина.Поради това Волжка България а преди това и Кубратова българия има проблем с единородците си от Хазария но управлявани от Ашина .Как се юдаизира хазарската върхушка ?След 8 века има масово изгонване на маздаките -евреи последователи на Маздак които е първият утопист -търсач на доброто по една опростена формула- добрите трябва да избият лошите и светът ще е рай.Е да но май става обратно лошите като по активни и енергични се представят за добри и почва едно такова избиване на добри че персия се разкапва .тогава персийският шах с помоща на византия гони Маздаките евреи които намират убежище в хазария-на север от персия!Византия по това време също гони евреите поучена от трагедията в персия причинена от този утопист революционер .Така в Хазария се събират евреи от персия и византия които чрез бракове на дъщерите си с принцовете от рода Ашина и родените от тези бракове деца възпитавани като прави евреи за около 50 -100 години завземат всеки управленски пост в Хазария .Тези евреи изсмукват жизнените сили на тази държава и народ и тя -Хазария отслабена от този непрекъснатият гнет и обир просто се разпада и е присъединена от Волжка България към 11 век .Просто отива там където и е мястото при сънардниците си . За тези два или три века съжителство тези евреи "хазари" усвояват и българ ският фолклор който ни показвате сега -в доста по опростен вид . Така че това е явен белег за българско влияние в еврейският фолклор от "Хазарският" период на евреите .хазарите никога не са били и не са евреи .Създаденото впечатление че евреите са хазари идва от факта че всички управленски постове в тази българска държава по начало управлявана от Ашина съперници на Дуло още от разпада на Тюркският хаганатса завзети от евреи родени от връзките на принцовете на този род -Ашина и Еврейки .Тези деца са възпитавани от евреи и след като порастват работят само и единствено за евреи.
цитирай
96. анонимен - някой си
05.10.2010 22:07
get написа:

Езикът, религията дори разбиранията - Какъв съм аз - могат да се подменят, казано по друг начин да ти "промият мозъкът"(пример с еничарите) но ... съществува един много консервативен елемент, част от който се явяват фолклорът и обичаите(обредността) !

С уважение и дано съм Ви бил полезен !


Това твърдение не издържа и елементарна проверка. Фолклора е резултат от конкретни географско-климатични особености поставени в исторически период. Давам примери :
- бабите от село "едикоеси" твърдят, че боба е традиционно българско ястие ( от време оно)
- северно-американските индианци имали облекло твърде сходно с шопската носия
- шевиците по българските носии са почти идентични с тези на чувашите
- гайди има в шотландия, испания ... списъкът е дълъг
- хорото се танцува в ... списъкът е дълъг
- Подобни на нашите нестинарски танци са практикувани в миналото в Тибет, Индия, Фиджи, Таити, Африка, Япония, Китай, Нова Зеландия, в Испания и от северноамериканските индиански племена чероки и зуни
- оръжия, погребални ритуали, керамика, богове ... аналогиите са безкрайни и по време и по място ... Никой не е уникален :)

Темата е безкрайна и по мое скромно мнение достойна за дисертация. Извода е един - хората са еднакви навсякъде по света - решават ежедневните си потребности със средствата, които майката природа им е дала. Фолклора е мит. И в крайна сметка това, което е най-важно е не това което ни казват, че сме или сме били, а това което искаме да станем.
цитирай
97. get - от вОДЕСос до анонимен 96 - Хазарите -козари -на пост 92
05.10.2010 22:32
Приятелю,

като цяло теорията ти е правилна, но ... конструкцията и е твърде усложнена.
Не изпускай из предвид появата на една религия създадена както преписват от Абу Касим ибн Абдаллах, наречен й Мохамад.
Военната инвазия на исляма !
Създаването на арабският халифат - най-вече този в Багдад. - Военните му походи на север от Кавказ.
Как така става, че не военната сила, а някаква "друга", взема превес при приемането на юдаизма от хазарите ?

Някога замислял ли си се над, на пръв поглед, необяснимата намеса на кан Тервел на страната на Византия, във войната й с арабите ?

След всички тези приказки, не оставяй с впечатлението, че отричам хипотезата ти, по-скоро имам чувството и ти подсказвам, че следва да преосмислиш някои моменти, със съответните ма-а-лки корекции !
Прости ми ! - не желаех да звуча, като многознайко-досадник !

С уважение и пожелания за успех в търсенията ти !
цитирай
98. анонимен - на пост 92- 'ejsy ;ri.ey pkdey
05.10.2010 22:36
Допълвам :Преди Хазария и кубратова българия съществува може би най голяма държава в човешката история.Тюркският хаганат или каганат.Тя няма нищо общо с Турците .Тя по себе си е с територия поне три пъти по голяма от бившият СССР.Просъществува от 550 до 650 като към 620-30 започва да се разпада!Управлява се от два рода -Дуло и Афшина Ашина .Дуло управлява западният десен клон а Афшина левият източен азиатски клон.КуБрат като представител на западният клон -дуло отцепва почти цялата западна част на тази могъща държава който клон е с огромна територия -може би колкото СССР.този клон обхваща земи на изток от Урал и на запад до германите и франките , а не както се казва Кубратова българия е едно малко огнише между Каспия и Черно море .Да не забравяме че наследниците на Атила са владяли персия и тя е била васална тям.Както доказа Спароток Атила безспорно е българин или трак което е едно и също .Хазарите са всъщност от същият етносъстав но са Управлявани от принцове на рода Ашина.Ирник е сина на Атила който поставя персите под васалитет.Рода дуло е рода на Атила респективно Кубрат е пряк потомък на Атила и на неговият син Ирник.Тук е контактната зона с кипчакските тюркски племена и развитият език на траките срещайки се с друг език се опростява или опростачва(става синтетично еклектичен) като в същото време влияе положително и обогатява този номадски език.От този лингвистично биологичен метисен синтез са чувашите башкирите и българите които погрешно са наречени татари.Затова са намерени царски надписи на тюркски език с гръцки букви мисля на каменна колона в България.Спароток доказа по един категоричен и неопровержим въпреки доста опити ,начин че влиянието на траките върху езика на перси тюрки и редица други примитивни народи е огромно и положително !Просто ние техните потомци нямаме самочувствието да lвидим истината силата да осъзнаем незавидното си положение сега . Исторически извори сочат че рода Ащина има хунотюркски произход което означава според Спараток
цитирай
99. get - от вОДЕСос до kansandilh - :)) - Не бързай да се палиш :) !!
06.10.2010 08:09
kansandilh написа:
get написа:
Позволи ми Спараток ! - да приложа три връзки към фолклора на козарите-хазари !
Този пренебрегнат до момента, в историческите ни търсения, дял от нашият народ !
Да видим ? - Внуците на същите какви танци играят ?! :)))

...

Моля гледайте - ... ще коментираме - тюрки ли сме, семити ли сме или Що ?!

Приятно гледане !

http://www.youtube.com/watch?v=bKAQWfi3yec
http://www.youtube.com/watch?v=tz6zpwYK3So
http://www.youtube.com/watch?v=vlAJ85Hw-oI


Не погледнах танците, които предлагаш, но се досещам какви са...Общото, не само в танците, но и в песните на българи и хазари е известно отдавна и добре описано от проф. Кауфман.
Да твърдиш обаче, че хазарите са семити, само защото говорят еврейски език и изповядват юдейската религия...просто не е вярно. Семити са евреите юдеи, които генетично са сродни с арабите.
Хазарите, след като приемат юдейството стават основната причина за унищожаването на Стара Велика България, както и за принудителното приемането на мюсулманската религия-от волжките българи.
Така, че няма какво да им се възхищавам и да изпадам във възторг от някакви общи танци помежду ни- които предлагаш да гледаме.
И още нещо-Коя е тази истина за която ни призоваваш да си отворим очите?-Твоята истина!


Искрено уважаеми от мен kansandilh !
- явно не си разбрал това, което постоянно повтарям - Емоциите са лош съветник ! Влизайте в храма на Клио с чисто сърце и ведра глава !
Бързам да те успокоя, че не споделям теорията на моят градски, кандидата на ист. науки Н. Панайотов, че протоевреите са се зародили на територията на България, по специално в Провадия !
Споделям теорията на ешкеназки("еврейски") историк, че хазарите са били словени, които в последствие по ред обстоятелства започват да говорят на идиш.
Заострям Ви вниманието натам, защото поради тях "козарите", се е наложила лъжата в историографията ни, че българите сме тюрки !
Погледни началото на статията, с кои имена започва Спараток ?!

С уважение и :))-ки !
цитирай
100. get - от вОДЕСос до анонимен 94 - nqkoi si - Нямам думи приятелю ... спирам диалога :)
06.10.2010 08:35
анонимен написа:
get написа:

Езикът, религията дори разбиранията - Какъв съм аз - могат да се подменят, казано по друг начин да ти "промият мозъкът"(пример с еничарите) но ... съществува един много консервативен елемент, част от който се явяват фолклорът и обичаите(обредността) !
[quote=анонимен]


Това твърдение не издържа и елементарна проверка. Фолклора е резултат от конкретни географско-климатични особености поставени в исторически период. Давам примери :
- бабите от село "едикоеси" твърдят, че боба е традиционно българско ястие ( от време оно)
- северно-американските индианци имали облекло твърде сходно с шопската носия
- шевиците по българските носии са почти идентични с тези на чувашите
- гайди има в шотландия, испания ... списъкът е дълъг
- хорото се танцува в ... списъкът е дълъг
- Подобни на нашите нестинарски танци са практикувани в миналото в Тибет, Индия, Фиджи, Таити, Африка, Япония, Китай, Нова Зеландия, в Испания и от северноамериканските индиански племена чероки и зуни
- оръжия, погребални ритуали, керамика, богове ... аналогиите са безкрайни и по време и по място ... Никой не е уникален :)

Темата е безкрайна и по мое скромно мнение достойна за дисертация. Извода е един - хората са еднакви навсякъде по света - решават ежедневните си потребности със средствата, които майката природа им е дала. Фолклора е мит. И в крайна сметка това, което е най-важно е не това което ни казват, че сме или сме били, а това което искаме да станем.


След вашето блестящо съждение, пример за фундаментални знания в социо-антропологията и културологията аз просто останах ... без думи :) !
Прав е народът казвайки - Няма смисъл да биеш камбана за глухият и да палиш свещ в черквата на слепият !
Нямам доводи затова спирам ! - Бе ми приятно !
С уважение и дано съм Ви бил полезен !
цитирай
101. анонимен - BUSH
06.10.2010 09:35
penchoan написа:
анонимен написа:
С паралела баща-син исках да кажа, че олигарсите имат един и същи произход, но че не руските създават американските, а обратното.Олигарси в РФССР нямаше. Имаше мафия и номеклатура.Олигарсите се създадоха след идването на американските съветници в Москва.
СССР не е нападал Германия.Не може да се отрече, че е било обратното.СССР изобщо не е желаел тази война.Други са я желаели и са я провокирали.За да излязат победители и да преместят центъра на силата си зад океана,точно където се намира сега.Не се опитвай да изкараш СССР виновник за войната.СССР беше нападнат! Това ти го повтарям за да не би друго да се опита да ти влезе в главата по този въпрос.
Не съм те избрал за учител за да си позволяваш да ме поучаваш. Статиите в ТРУД или в коя и да е българска медия изобщо не могат да бъдат миродавни.Същото се отнася и до официалнете медии поне в Европа и САЩ. Те са абсолютно манипулирани.Аз не гледам кой какво казва, а какво прави.Виждам разбиването на Югославия, Ирак и Афганистан.Виждам разрухата в България, военните бази, обрачът около Русия, теманетата на българските политици към американския посланик и още много други неща.И си правя изводите! Нямам нужда от съветници! Просто исках да разбера от спароток българите ли са създали иранците или обратното.Но той не отговори, вероятно защото и той вече се пообърка. Затова съм в този блог.Бях си обещал да не влизам, но да си призная исках да разбера защо е обсебен от траките, които отдавна ги няма , а пренебрегва тези,които са тук и съществуват.
Приятелски поздрави!


Българите са създали иранците, когато са се преселили в Азия заради потопа преди 3600 години. Но иранците не са чисти българи, а са смесени с тюрки и други племена.

Браво! Точно и ясно! А кой е създал Боко и тези, които си изпотрошиха краката да подскачат около американския посланик? Изглежда, че знаеш всичко.Сигурно имаш отговор и на този въпрос!
цитирай
102. aqualia - Много поетично име!
06.10.2010 09:39
Харесва ми "светъл конник"!
цитирай
103. sparotok - име
06.10.2010 09:40
aqualia написа:
Харесва ми "светъл конник"!


Смятам, че е заслужил името си напълно.
цитирай
104. анонимен - Към пост 100 допълнение и към пост 99-'ejsy ;ri.ey pkdey
06.10.2010 16:10
..че има българотметисен произход другите примеси на Ашина са от жълтата раса !Понеже видях тук че се говори за хазари като за евреи ще повторя отново :ХАЗАРИТЕ СА БЪЛГАРИ УПРАВЛЯВАНИ ОТ СЪПЕРНИЧЕЩ НА ДУЛО РОД АШИНА.юдеизира се само върхушката чрез бракове на изгонените от византия и персия еврейки и принцове на рода Ашина .Техните деца са евреи по родовата еврейска традиция и са възпитавани и тогава и сега като евреи и се чувстват богоизбрани .Във Всеки случай обучението им е практично и ефективно с цел да осигурят личен и етнически просперитет.Така те заемат всичко постове в управлението и почват да изсмукват жизнените сили на хазаите си(приемен народ) - хазарибългари.По Лев гумильов и други към 9 ти веке българите хазари са изгоненидори от армията и тя става наемна .Така се предотвратява опасноста тези българи хазари хуни-сининоми според Спароток(за което съм съглъсен) да използват армията и да се отърват от угнетителите си еврейските деца от рода Ашина които гледат на хазарите като на робски безправен народ.Наемници са им кипчаци-номади водени от евреи към края на тази паразитирана от евреи хазарска държава .Чужденците остават с впечатление че държавата е юдейска защото се срещат на всички управленски нива само и единствено с евреи. Но всъщност нека си спомним Кирил и методий единият от които има успешна мисия в Хазария към 8-9 ти век катопохристияанчва 1/2 частот хазарите а останалата част изповядват езичество и ислям.Евреите никога не са имали цел да юдеизират покореният хазарски народ или по скоро паразитираният от тях народ.няма как всички да станат богоизбрани .Трябва да има и слуги.Този еврейски гнет изразяващ се в жестока и безмилостна експлоатация на селячеството липса на държавна грижа за него предизвиква масови бягстван от тази територия на хазарите българи.Да не забравяме че тук е контактна зона ислед българите хазари има доста кипчаци ,което е тюркизирало езика им.
цитирай
105. get - Адмирациите ми по повод на поста ви ! - анонимен 106
06.10.2010 19:48
Извинете ме че,
Тръгнах с провокация по този въпрос(проблем) защото смятам, че той е в сърцевината за приписваният на нас българите, на тюркски произход !

За малко това да ми изиграе лоша шега, като зачекнах въпроса с козарите-хазари !

Да ме прощават тези, на които едвам им издържаха нервите ! :))

Сега остава да направим още три до четири логико-исторически прехода, за да си отговорим - Защо бе наложена в историческата наука на ХІХ в. теорията относно тюркският произход на нас българите.
Нас просто не можеха да ни игнорират в цялата интрига, тъй като се знаеше, че сме в твърде близко-родствени връзки с хазарите ! - Ако не бяха ни приписали това, теорията им щеше да бъде съшита твърде "с бели конци" !

Но не искам сам да си водя повествованието и правя изводите - Помогнете ! :)
Това касае всеки един от нас, в края на краищата !

С уважение към всички !
цитирай
106. анонимен - - 'ejsy ;ri.ey pkdey
06.10.2010 21:23
Част от избягалите отиват към афганските планини и това са сегашните хазарейци.По сведения на мой познат пущун с българско гражданство Хазарейците в афганистан –изключително решителен и войнствен народ с вродено чувство за ред,населяващ западен Афганистан говорят тюрки за разлика от пущуни и таджики които говорят дари в различни диалекти .те с тези си качесва са истинските потомци на хунотракобългарите хазари.Така че хазарите не са изчезнали според мен.Просто трябва да се провери какъв е произхода на тези хазарейци . Останалата част от българите хазари напускайки Хазария и бягайки от юдейският гнет наложен от еврейските потомци от рода Ашина(нееврейските потомци от този род–принцове просто са елиминирани като конкуренти от ефикасно обучените и действащи в характерният за евреите синхрон и уникална взаимопомощ) отиват в Волжка България,като мюсюлмани и във Византия като християни А защо не и в Дунавска България. Горе долу както е сега у нас–Гласуваме с краката си против антинародното управление.Друг е въпросът дали това е целеният резултат от това управление.По този начин от картата към 11век Хазария просто изчезва !Изчезва защото юдейската върхушка остава без народ и просто няма управляван народ а само управляващи .Съседните държави:- Русия управлявана от разбойници Викинги които са избили потомците на българаските феодали отцепили Киевска Рус от Кубратова българия и са образували върху тази земя няколко разбойнически княжества просто ограбват останалите без защита евреи управленци.Същото правят и от Волжка България ,но като по силна и единна държава те просто присъединяват и територията останала само с управляваща вече беззащитна върхушка евреи , без народ.Персите също вземат своето .А управляващият доста по малък народ малцинство евреи просто е прогонено и пролетаризирано –обеднено.то се пръска във всичките тези земи отново –НО е НАЗОВАВАНО ХАЗАРИ ОТ СЪСЕДИТЕ ,ТЪЙ КАТО ТО Е БИВШЕТО УПРАВЛЕНСКО ТЯЛО НА ТАЗИ ДЪРЖАВА.
цитирай
107. get - от вОДЕСос - Мисля, че пропускаме ... !
07.10.2010 09:02
Добре ... всичко би било прекрасно, но ...
Мисля, че ще допуснем съществена грешка, ако не се обърнем и към археологията !
Към този период се появява една изключително развита култура, Черняховска (на територията, приблизително от предкавказието и до южна Украйна) известна и като Сънтана-муреш (на територията на румъния-молдова). Визирам периода І-ІV в.в. Тя се характеризира с качествен скок в развитието на земеобработването, занаятите и стопанският обмен. Защо така си "затваряме очите" по отношение на едни фортификационни съоръжения(втори по големина след Китайската стена) т.нар. "Змиеви валове", като елемент от тях може да се приеме и т.нар. Траянов вал(в Бесарабия). Неин продължител се явява т.нареченета Пенковска култура V-VІІ в.в. в районите около гр.Киев. От същото време прибл. ІІІ в. датира й създаването на същият - Кой ли му е създателят ?
Кой народ или народи са създателите на всичко това ?
Защо толкова се набляга на Тюркският каганат, който някакси се появява от нищото и потъва в нищото - а горното се пропуска ?

Някой има ли идея ?

С уважение !
цитирай
108. sparotok - Сънтана-Муреш
07.10.2010 09:09
get написа:
Добре ... всичко би било прекрасно, но ...
Мисля, че ще допуснем съществена грешка, ако не се обърнем и към археологията !
Към този период се появява една изключително развита култура, Черняховска (на територията, приблизително от предкавказието и до южна Украйна) известна и като Сънтана-муреш (на територията на румъния-молдова). Визирам периода І-ІV в.в. Тя се характеризира с качествен скок в развитието на земеобработването, занаятите и стопанският обмен. Защо така си "затваряме очите" по отношение на едни фортификационни съоръжения(втори по големина след Китайската стена) т.нар. "Змиеви валове", като елемент от тях може да се приеме и т.нар. Траянов вал(в Бесарабия). Неин продължител се явява т.нареченета Пенковска култура V-VІІ в.в. в районите около гр.Киев. От същото време прибл. ІІІ в. датира й създаването на същият - Кой ли му е създателят ?
Кой народ или народи са създателите на всичко това ?
Защо толкова се набляга на Тюркският каганат, който някакси се появява от нищото и потъва в нищото - а горното се пропуска ?

Някой има ли идея ?

С уважение !


Та нали Сантана-Муреш и Черняковската култура си ги заплюха германските народи:)

...Само където тази материална култура е неотличима от дако-гетската и разбира се старобългарската.

В близост до Киев са намерени укрепления от Средновековието, като стените са от типа murrus gallicus. Странното е, че на населдниците на галите този тип укрепление е непознато след 1-ви век, а в Украйна се употребява поне до 13-ти век:)
цитирай
109. анонимен - BUSH до fire 91
07.10.2010 09:16
Разбирам, че това, което казвам, не съвпада с това,което те учат.Преди те учеха, че Русия е слънцето и въздуха за България и че ние сме славяни.И ти го повтаряше като папагал! Сега те учат на друго--Русия е лоша и ние нямаме нищо общо със славяните, а сме траки.Ти и това повтаряш като папагал! Кой е зомбирания?
Истината е, че за Русия е недопустимо България да се използва като част от обръча срещу нея. И тя е готова да плати цената това да не стане. Както го е правила 45 год.--нефт, газ, индустрия, специалисти.Срещу домати и консерви.Тя не гори от любов към продажна България.Ще го направи за собствена сигурност.Сегашните съюзници изобщо нямат такива намерения. За тях е достатъчно БГ да не е с Русия, да е слаба за да е послушна. За да се осъзнае това обаче е нужна свобода и сила на мисълта.Тука ти е слабото място.
цитирай
110. sparotok - до BUSH
07.10.2010 09:23
анонимен написа:
Разбирам, че това, което казвам, не съвпада с това,което те учат.Преди те учеха, че Русия е слънцето и въздуха за България и че ние сме славяни.И ти го повтаряше като папагал! Сега те учат на друго--Русия е лоша и ние нямаме нищо общо със славяните, а сме траки.Ти и това повтаряш като папагал! Кой е зомбирания?
Истината е, че за Русия е недопустимо България да се използва като част от обръча срещу нея. И тя е готова да плати цената това да не стане. Както го е правила 45 год.--нефт, газ, индустрия, специалисти.Срещу домати и консерви.Тя не гори от любов към продажна България.Ще го направи за собствена сигурност.Сегашните съюзници изобщо нямат такива намерения. За тях е достатъчно БГ да не е с Русия, да е слаба за да е послушна. За да се осъзнае това обаче е нужна свобода и сила на мисълта.Тука ти е слабото място.


Не искам да се меся в спора ви, но държа да добавя нещо.
Русия и СССР са две напълно различни неща, най-вече по отношение на славяните. По време на червеният режим бяха избити между 35 и 50 милиона славяни...истинската цифра никога няма да я разберем.

Верно е, че за САЩ е добре България да е слаба и зависима, но повярвай ми, руското правителство, което аз не идентифицирам с руския народ...иска точно същото.
цитирай
111. анонимен - BUSH
07.10.2010 11:23
sparotok написа:
анонимен написа:
Разбирам, че това, което казвам, не съвпада с това,което те учат.Преди те учеха, че Русия е слънцето и въздуха за България и че ние сме славяни.И ти го повтаряше като папагал! Сега те учат на друго--Русия е лоша и ние нямаме нищо общо със славяните, а сме траки.Ти и това повтаряш като папагал! Кой е зомбирания?
Истината е, че за Русия е недопустимо България да се използва като част от обръча срещу нея. И тя е готова да плати цената това да не стане. Както го е правила 45 год.--нефт, газ, индустрия, специалисти.Срещу домати и консерви.Тя не гори от любов към продажна България.Ще го направи за собствена сигурност.Сегашните съюзници изобщо нямат такива намерения. За тях е достатъчно БГ да не е с Русия, да е слаба за да е послушна. За да се осъзнае това обаче е нужна свобода и сила на мисълта.Тука ти е слабото място.


Не искам да се меся в спора ви, но държа да добавя нещо.
Русия и СССР са две напълно различни неща, най-вече по отношение на славяните. По време на червеният режим бяха избити между 35 и 50 милиона славяни...истинската цифра никога няма да я разберем.

Верно е, че за САЩ е добре България да е слаба и зависима, но повярвай ми, руското правителство, което аз не идентифицирам с руския народ...иска точно същото.

70% от руснаците поддържат руското правителство.Значи ти заедно с руското правителство мразиш и руския народ. Русия даваше на България доста повече от това, което даваше на собствения си народ.Русия също спаси България от международен съд като фашистка държава.
Изневеряваш на себе си.За какви славяни говориш, като това всичко е траки и само траки!
По време на СССР България беше много по респектирана и силна,отколкото е сега.
цитирай
112. sparotok - до BUSH
07.10.2010 11:44
Как успя да стигнеш до заключението, че аз симпатизирам на руското правителство, но мразя руския народ?

Не мразя никого, един християнин не бива да мрази защото това води само до беди.
Никога не съм се опитвал да омаловажа това, което руският и украинският народ е направил за освобождението ни, но династията Романови няма заслуги за нашата свобода и подтика на Романов за войната с Турция не е любов към България и българите, а желание за влияние върху протоците на Черно Море, иначе царска Русия бе откъсната от Средиземноморието.

Как да не говоря за траки като сме такива, набедените за славяни хора са всъщност траки - Sclavos sive Getas hoc enim nomine antiquitus apelati sunt - Славяни, или още гети защото това бе името им в древността.

Sclavoc sive Getas Thraciae finitam incursant - Славяни, или още Гети преминават границата на Тракия.

Тия славяни - гети обаче говорят безпадежен език за разлика от руси, украинци, белоруси и т.н. Имената, които славяните гети оставят в Гърция са типични за българския език, не за руски, украински и белоруски.

Надявам се да съм ясен.
цитирай
113. get - Кауза пердута - Спараток ! :))
07.10.2010 12:28
Кауза пердута ... накратко казано Спараток :))
"Пенчо, бре чети! Пенчо не чете. Пенчо, бре мисли ! Пенчо пак не ще... Пенчо го мързи. Гледа да лежи. Плещи, не се май. Дири някой да за... ! :))

Народът го е казал "Няма файда от камбана за глухия, и от свещ за слепеца "!

П.П. Ако не бе мълчаливото съучастие(съгласие) на Русия през 1913 г. - Турция никога не би посмяла на реокупация на Одринска тракия - със всички трагични последствия за нас от това !!
цитирай
114. sparotok - обяснение
07.10.2010 12:33
get написа:
Кауза пердута ... накратко казано Спараток :))
"Пенчо, бре чети! Пенчо не чете. Пенчо, бре мисли ! Пенчо пак не ще... Пенчо го мързи. Гледа да лежи. Плещи, не се май. Дири някой да за... ! :))

Народът го е казал "Няма файда от камбана за глухия, и от свещ за слепеца "!

П.П. Ако не бе мълчаливото съучастие(съгласие) на Русия през 1913 г. - Турция никога не би посмяла на реокупация на Одринска тракия - със всички трагични последствия за нас от това !!


Лошото е, че има много слепи и глухи сънародници, които въпреки добрината в сърцата си не прозират истината.
цитирай
115. анонимен - BUSH
08.10.2010 08:58
[quote=sparotok]Как успя да стигнеш до заключението, че аз симпатизирам на руското правителство, но мразя руския народ?

Не мразя никого, един християнин не бива да мрази защото това води само до беди.
Никога не съм се опитвал да омаловажа това, което руският и украинският народ е направил за освобождението ни, но династията Романови няма заслуги за нашата свобода и подтика на Романов за войната с Турция не е любов към България и българите, а желание за влияние върху протоците на Черно Море, иначе царска Русия бе откъсната от Средиземноморието.

Как да не говоря за траки като сме такива, набедените за славяни хора са всъщност траки - Sclavos sive Getas hoc enim nomine antiquitus apelati sunt - Славяни, или още гети защото това бе името им в древността.

Sclavoc sive Getas Thraciae finitam incursant - Славяни, или още Гети преминават границата на Тракия.

Тия славяни - гети обаче говорят безпадежен език за разлика от руси, украинци, белоруси и т.н. Имената, които славяните гети оставят в Гърция са типични за българския език, не за руски, украински и белоруски.

Надявам се да съм ясен.[/quИзказваш се негативно към руското правителство, което се поддържа от 70% от руснаците и за разлика от нашите, работи за страната си.Ако си негативен към руското правителство, си негативен към 70% от руснаците. Така че номерът мразя Путин, но обичам руснаците не върви.Целият Запад ненавижда Путин, защото той не им позволи да направят с Русия това, което направиха с България. Може би все пак обичаш останалите 30%, които не глазуваха за Путин.Тогава се натрапва извода, че симпатизираш на Жириновски или на комунистите, защото те пълнят тези 30%. "Демократите" в Русия липсват!
Ако не беше Русия, руският Цар, Руското Дворянство и руският народ, нямаше и на ум да ти дойде да философстваш траки и скити, а щеше да си зает денонощно с мисълта как да опазиш жена си и децата си от турското "присъствие"! Вместо да злословиш за Руския Император, направи Дълбок Поклон пред Саможертвата!
цитирай
116. анонимен - BUSH
08.10.2010 09:16
sparotok написа:
Как успя да стигнеш до заключението, че аз симпатизирам на руското правителство, но мразя руския народ?

Не мразя никого, един християнин не бива да мрази защото това води само до беди.
Никога не съм се опитвал да омаловажа това, което руският и украинският народ е направил за освобождението ни, но династията Романови няма заслуги за нашата свобода и подтика на Романов за войната с Турция не е любов към България и българите, а желание за влияние върху протоците на Черно Море, иначе царска Русия бе откъсната от Средиземноморието.

Как да не говоря за траки като сме такива, набедените за славяни хора са всъщност траки - Sclavos sive Getas hoc enim nomine antiquitus apelati sunt - Славяни, или още гети защото това бе името им в древността.

Sclavoc sive Getas Thraciae finitam incursant - Славяни, или още Гети преминават границата на Тракия.

Тия славяни - гети обаче говорят безпадежен език за разлика от руси, украинци, белоруси и т.н. Имената, които славяните гети оставят в Гърция са типични за българския език, не за руски, украински и белоруски.

Надявам се да съм ясен.
Чудно е как може да се представят траки и скити за почти идентични, а славяните, използващи падежи да нямат нищо общо с тези, които не използват? Такива истории щяха да звучат искрено, ако бяха изповядвани преди 1989-та. Сега звучат като съпровод на симфонията за спасяване на "демокрацията" в България от Руския Империализъм! Нищо ново под слънцето! Милиони пригласят на тази песен, по същия начин като правеха с мелодията за българо-съветската дружба преди!
цитирай
117. get - Любов и(плюс) Познания от това ... се ражда Човек-а ! :)
08.10.2010 11:57

Прав си Спараток !

"Когато сме движени от Любовта и вътрешната нужда от По"Х"Знанието ...", от "Ка" и "Ба", или от "Ин" и "Ян"+"сърце", всичко това в един бъдещ момент, ще ни отведе до ... разкриване на Душа-та. Тя е присъща на всеки човек. Но когато я разкрием чрез Опитността + Любовта, ние се докосваме до Бог-Демиурга ... Има ли смисъл да обяснявам ... по-нататък :) ... Това е разказвано и показано в "нашите" тракийски гробници !

За прочелите и разбралите или обратното, пожелавам - повече :)))-ки !!

П.П. Посвещавам горното, най-вече на "пенчовците" !
Простете ! - Не бях прав казвайки - "Няма файда от камбана за "глухият" и свещ за "слепият" ! -
Защото ! - Бог ни е създал "по свой образ и подобие". От което следва, че сме "зрящи" и "чуващи". Остава ни само да ... мислим. Но Той ни е дал и ... "Свободната воля", тоест да възнамерим, или да се откажем ... да сторим Това !

Още веднъж, с най-добри чувства !
цитирай
118. sparotok - до BUSH
08.10.2010 21:50
анонимен написа:
sparotok написа:
Как успя да стигнеш до заключението, че аз симпатизирам на руското правителство, но мразя руския народ?

Не мразя никого, един християнин не бива да мрази защото това води само до беди.
Никога не съм се опитвал да омаловажа това, което руският и украинският народ е направил за освобождението ни, но династията Романови няма заслуги за нашата свобода и подтика на Романов за войната с Турция не е любов към България и българите, а желание за влияние върху протоците на Черно Море, иначе царска Русия бе откъсната от Средиземноморието.

Как да не говоря за траки като сме такива, набедените за славяни хора са всъщност траки - Sclavos sive Getas hoc enim nomine antiquitus apelati sunt - Славяни, или още гети защото това бе името им в древността.

Sclavoc sive Getas Thraciae finitam incursant - Славяни, или още Гети преминават границата на Тракия.

Тия славяни - гети обаче говорят безпадежен език за разлика от руси, украинци, белоруси и т.н. Имената, които славяните гети оставят в Гърция са типични за българския език, не за руски, украински и белоруски.

Надявам се да съм ясен.
Чудно е как може да се представят траки и скити за почти идентични, а славяните, използващи падежи да нямат нищо общо с тези, които не използват? Такива истории щяха да звучат искрено, ако бяха изповядвани преди 1989-та. Сега звучат като съпровод на симфонията за спасяване на "демокрацията" в България от Руския Империализъм! Нищо ново под слънцето! Милиони пригласят на тази песен, по същия начин като правеха с мелодията за българо-съветската дружба преди!


Нищо не си разбрал, съвсем нищо...което е жалко.
Да го обърнем на велик интернационал ли искаш - българите са руснаци, а сърбите поляци?
Всеки народ е имал своя роля в историята, но от всички сродни нам народи ние българите сме дали най-много. Смятам, че е несправедливо делата на нашите деди да бъдат приписвани на други хора...

Колкото до скитите...укранците са също техни потомци...
цитирай
119. анонимен - падежи
12.10.2010 00:17
Падежи има в западните наречия на България. Имало го е и в източните говори, ако четем езика на Софроний Врачански който е родом от Котел. Това, че е прието търновското наречие и е забравен стария език с падежни форми е непонятно? Как разбрахте, че гетите-готи са говорели славянско наречие без падежи?
цитирай
120. sparotok - знания
12.10.2010 00:22
анонимен написа:
Падежи има в западните наречия на България. Имало го е и в източните говори, ако четем езика на Софроний Врачански който е родом от Котел. Това, че е прието търновското наречие и е забравен стария език с падежни форми е непонятно? Как разбрахте, че гетите-готи са говорели славянско наречие без падежи?


Прочетете работата на К. Влахов Тракийските лични имена, фонетико-морфологични изследвания....и ще разберете.
цитирай
121. анонимен - падежи
12.10.2010 09:55
sparotok, харесвам Вашият блог. Аз нямам ерудицията и възможностите на хората занимаващи се професионално с тази проблематика. Но един поглед на лаик като мен, по отношение на падежите в българският език предизвиква някои въпроси. Както написах в анонимен 121, в западните български говори все още има падежи. Понякога хората от източната част ги наричат подигравателно "шопи", въпреки че шопите са около планините Витоша и Плана. Според мен това води до не добро отношени на гражданите помежду си. Всеки иска да докаже кой е по - правилен и, че той е определящ. Считам, че ползването на литературният български език в писмена форма е задължително, но общуването на хората може да бъде и на наречия. Те също са българи (болгари). Мисля, че названието болгари се използва в черковно-славянския език. Ако Кирил и Методий и техните ученици са превели книгите за църковна служба на разбираем за гетите в Панония език, който е с падежни форми, как този език се е възприемал от обикновените хора в България по онова време, като те на са разговаряли в падежи? Още нещо, наименованието "българи" не означава нищо за обикновеният човек, но за една част от хората разговарящи на западно наречие наименованието "бол гарави", "много черни" е разбираемо. Като човек, незапознат с правилата на лингвистиката, моля да бъда извинен от професионалистите за тези мои мисли. Впоследствие "бол гарави" преминава в "болгари", както думите искам, хочу в западните говори става "очу" и неискам, нехочу става "нечу". Аз не съм християнин и считам, че тази религия, както и мюсулманството са чужди на нашия народ, но Вие като християнин знаете, че черковните литургии са в падежни форми, за кого са преведени те. Още веднаж Ви моля да приемете думите ми като въпроси на несведущ, а не като опонент или търсещ противоречия с ерудит като Вас.
цитирай
122. анонимен - BUSH до спароток
12.10.2010 10:01
Струва ми се, че започвам да разбирам! Българи, украинци,сърби,руснаци,поляци,хървати,чехи,словаци,словенци,черногорци и други,ако съм пропуснал някого, не са славяни! Те са траки! Радостта ми е голяма! Огромно море от хора с единен произход! Американските пари не отиват напразно. Те ще ни помогнат да осъзнаем силата си!
цитирай
123. sparotok - венети
12.10.2010 12:36
анонимен написа:
Струва ми се, че започвам да разбирам! Българи, украинци,сърби,руснаци,поляци,хървати,чехи,словаци,словенци,черногорци и други,ако съм пропуснал някого, не са славяни! Те са траки! Радостта ми е голяма! Огромно море от хора с единен произход! Американските пари не отиват напразно. Те ще ни помогнат да осъзнаем силата си!


Част от изброените народи са потомци на старите венети ( енети), които са троянски съюзници и разбира се тракийски роднини. Днешните словени са получили това име едва в Средновековието, до преди това са били известни като венети и венди - VENETAE QUI SCLAVI DICUNTUR ...WINDISCH MARK....

Дано си започнал да разбираш?
цитирай
124. sparotok - до анонимен 123
12.10.2010 12:42
Тракийският език също е имал падежи, но още в Античността е започнал да ги губи. Това обаче е бавен процес...който още не е завършил. Ние си имаме звателен падеж, някои диалекти пазят също родителния и др. падежи.

Езикът на освободитлите от римско господство е пазел падежите си, този език се налага като официален и затова църковната ни книжнина е на език с падежи.

Обърнете внимание, че винаги когато България е завладяна от чужденци, които елиминират аристокрацията, българският език търпи промени. Това е така, защото езикът на простолюдието започва да надделява.
цитирай
125. анонимен - аристокрация
12.10.2010 15:02
Sparotok, би трябвало така наречената „аристокрация“да предвожда масите в освободителната борба? Тя би трябвало да има ценностна система и душевност, еднакви с тези на масите за да ги обедини. Високата материална и духовна култура на траките по днешните български земи, разкривана от археологическите находки, не би могла да се осъществи при голяма разлика в ценностната система на водачите и масите. Мисля, че нямаме представа каква е била обществената организация при траките. Откъслечните сведения за славянската всеобщност и съвет на старейшините не са достатъчни. Как са се разпространявали знанията при траките, по езотеричен път? Няма сведения каква е била аристокрацията при възвръщането на земите от римската империя. Но явно е била на много ниско равнище при падането на България под византийско, а впоследствие и турско владичество. Някакъв проблясък има при освобождението от Византия, но той е мимолетен. Това би могло да се случи, ако аристокрацията не произхожда от общността над която властва. Незная до колко е вярно, но съм срещал сведения, че управляващите в България включително Борис I и след него до днешни дни,не са българи, както и управляващите в Русия включително Иван Грозни и след него до днешни дни не са руснаци, пример президента Медведев. За Полша , Чехия и Унгария е очевидно. Как е могло да се получи това? Как може да се случва и сега? Моето мнение е, че езикът на „аристокрацията“ не би трябвало да се различава от езика на „простолюдието“, стига езика да не е жаргонен или аристокрацията разбойническа.
цитирай
126. анонимен - BUSH
12.10.2010 21:45
sparotok написа:
анонимен написа:
Струва ми се, че започвам да разбирам! Българи, украинци,сърби,руснаци,поляци,хървати,чехи,словаци,словенци,черногорци и други,ако съм пропуснал някого, не са славяни! Те са траки! Радостта ми е голяма! Огромно море от хора с единен произход! Американските пари не отиват напразно. Те ще ни помогнат да осъзнаем силата си!


Част от изброените народи са потомци на старите венети ( енети), които са троянски съюзници и разбира се тракийски роднини. Днешните словени са получили това име едва в Средновековието, до преди това са били известни като венети и венди - VENETAE QUI SCLAVI DICUNTUR ...WINDISCH MARK....

Дано си започнал да разбираш?

Ти май нещо започна да се объркваш. Я кажи сега славяните траки ли са? И ако не са траки, славяни ли са? Има ли такива славяни, които да не са нито траки, нито славяни? И по-конкретно: сърбите, хърватите и словенците траки ли са или славяни. И ако не, какви са? И ако се смятат за такива, каквито са, дали ще приемат някой друг да им каже, че се заблуждават? Ако въпросите са трудни, може да не ми отговаряш.
цитирай
127. анонимен - Щапаров Младши:
13.10.2010 17:39
Към Анонимен 123.:Приятелю,думата Българи не значи Бол-гарови/"много черни/,а
Бугари/Бог-ари,Бож-ари/,т.е.-Ората/Хората/на Бога,Божиите синове,Синовете на Слънцето/на Слънчевия бог/.Едно от имената на този бог е Болг,което е звучало
и като Белг,Бълг,Бълъг,Белик,Белич,Велик,Горич,Палич и т.н."Народностното"
семантично гнездо ясно доказва,че е невъзможно нашето народностно име да
е значело "много черни",но е могло да се тълкува понякога и с помощта на
допълнителните нарицателни епитети,възникнали от името на Слънчевия бог
/Бял,Голям,Велик,Благороден,и т.н./.Съответно,името на нашия народ е можело
да се тълкува още и като: Белк-ари/Белите ора/,Велк-ари/Великите Ари/,Благ-ари
/Благородните/,Бол-гари/Бол хора,Огромни множества от хора/,и т.н.
Относно падежите има и друго становище,напълно неизвестно на досегашните учени-нека го наречем "Хипотеза на Ангелов".Според нея падежите са вторични,а безпадежните форми са първични в Древния Архаичен Български
Праезик/ДАБП/.Падежите се явяват пряк наследник на членуваните форми,които съществували най-напред в Ностратическия Праезик и в неговия пряк наследник-ДАБП.Всеобщата тенденция на развитие на езиците явно се е движила от първичната позиция на безпадежност към вторично появилата се позиция на
падежните форми,които,ако бяха пряко наследие от Ностратическия Праезик,
щяха да са малко или много унифицирани.Вместо това те показват ясни сходства с членуваните форми,съгласно резултатите от "Ангеловия анализ".Защо тогава в дн.България имаме почти безпадежен език,а в древна-случаи на употреба на падежи?Отговорът е,че безпадежната форма на езика е запазена традиционно в средите на Българското благородническо съсловие,извадка от което се явява днешния малък Български народ.А падежните форми са употребявани от останалото извън границите на днешна България огромно множество от бивши Българи,които съставлявали обикновеното Българско население в старите времена.
цитирай
128. get - от вОДЕСос до BUSH - С желание да помогна !
13.10.2010 23:31
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Струва ми се, че започвам да разбирам! Българи, украинци,сърби,руснаци,поляци,хървати,чехи,словаци,словенци,черногорци и други,ако съм пропуснал някого, не са славяни! ...Те ще ни помогнат да осъзнаем силата си!


Част от изброените народи са потомци на старите венети ( енети), които са троянски съюзници и разбира се тракийски роднини. Днешните словени са получили това име едва в Средновековието, до преди това са били известни като венети и венди - VENETAE QUI SCLAVI DICUNTUR ...WINDISCH MARK....

Дано си започнал да разбираш?

Ти май нещо започна да се объркваш. Я кажи сега славяните траки ли са? И ако не са траки, славяни ли са? Има ли такива славяни, които да не са нито траки, нито славяни? И по-конкретно: сърбите, хърватите и словенците траки ли са или славяни. И ако не, какви са? И ако се смятат за такива, каквито са, дали ще приемат някой друг да им каже, че се заблуждават? Ако въпросите са трудни, може да не ми отговаряш.


Уважаеми BUSH (позволявам си да обясня) - Напълно разбирам скепсиса и недоверието Ви ! - преди 7-8 години и аз бих реагирал така :).
Първо - най-старата цивилизация в Европа се поражда в ареала на Ч. море - преди 7 хил. год !
Цивилизация включва - технология, религия, обичаи - резултат - висока култура и богат език .
От този културен и цивилизационен център имаме няколко вълни(в различни епохи) на разселване на местното население. За това има достатъчно проверени факти(и материални такива).
В обозримото историческо минало, прибл. 2 х.год. пр.хр. това население са го назовавали траки-пеласги.
Съществуват достатъчно доказателства, че поне до ІV-V в. от н.е. - това население отново е носител на висока култура.
Това, което визирате като славяни(правилно словени) е дял част от това население, тоест те са едно от многото деца на тази цивилизация !
Конкретно племето "мокша" от там Москва са вероятно угро-фини, слОвЕнизирани.

С уважение и желание да съм полезен !
цитирай
129. анонимен - към господин Щапаров Младши
14.10.2010 01:59
Господин Щапаров Младши, едно е желанието да се покажеш в дадена светлина, а друго е реалността. Когато човек има очи, а не вижда и има уши, но не чува е много жалко. Вие пренебрегвате дори днешната действителност и робувате на илюзорни представи или желание да сте наследник на род с мечтани или внушени Ви качества. Когато гледам „светлокосият и синеок български народ“, с ръст над 190 сантиметра се питам дали телегонията не ни изигра тази лоша шега? Изследователя търсещ истината би трябвало да е безпристрастен и да отчита всички известни предпоставки за възможността дадено нещо да е истина. Да ги съпоставя, сравнява с мнението на други и в краен резултат да се получи една почти 95% достоверност. Вие приемате Вашето желание за истина. Тълкуването е нещо като нескопосано извинение. Когато човек е неуверен в нещо, то той започва да го тълкува. Наукообразните тълкувания на значенията на приложените от Вас думи са много съмнителни. Истината се намира в корените, т.е., в рода от който произхождате, в езика който той говори, в наименованията на местности и реки. „Днешния малък български народ“ за който говорите има характерно наречие за почти всяко населено място, сиреч малка по размери държава, но с много наречия, което може да се сметне за показател на нееднородност. Не зная за кое благородническо съсловие говорите, но явно то и наследниците му са общували помежду си в някаква измислена действителност, създавайки елитарен език, а държавата постоянно е западала. От широко провъзгласените 1300 години съществуване на държавата България, 700 години тя не е имала държавност. Това значи повече от 50%. Каква е била далновидността на елита или те са се изродили, значи са продукт на дегенеративен процес. Не само българите не са на ясно с произхода си. Същото важи за всички държави в Европа.
цитирай
130. анонимен - Щ.Младши:
15.10.2010 17:38
Г-н Анонимен 131./Драган.../,
ако прегледате по-добре предишните постинги на уважаемия Спароток ще видите,че по-долу съм обяснил причините за илюзорната "нееднородност" на Българския народ-нека не ги повтаряме,не сме първолаци.Българите неистина не са наясно с произхода си/като изключим четящите този блог и още немного други/.Това личи и от Вашето изказване за "1300"год.държавност и "700" год.
робства.Новите данни посочиха,че истината е съвсем друга.На фона на около
8000 години държавност ние имаме не повече от 550години чужда власт,при
това не във всички зони на България и не за целия Български народ,а само за
някои негови части.Докато едни Българи са били под робство в Турция,други са си живели свободно в части от Украйна,Русия,Босна,Сърбия,Унгария и т.н.-разбирате какво искам да кажа,нали?
цитирай
131. анонимен - Щапаров Младши:
15.10.2010 22:19
Моля да ме извините,Анонимен 132.,че преди не ми остана време да дам по-
подробен отговор на твърденията за "изроденост",и защо в тази малка днес държава има толкова много наречия.Ами от всяко Тракийско племе по едно наречие-колко прави?Тук имаме събрани потомствени представители на елита на древните Тракийски племена-малката територия на Балканския полуостров не е могла да побере всички желаещи да се завърнат в Свещената Прародина,
мястото е стигнало само колкото да побере елита.Потомците на безбройните Тракийски народи се толкова нароили в течение на хилядолетията,че дори Европа не могла да ги побира,камо ли Балканите.За далновидността на този елит по-добре да не говорим-хора,избрали да служат на чужди империи,а не на своята,като Константин Велики,Юстиниан Велики,легендарният Кузман I
/т.е. Осман I-основател на турската империя/,Шарлеман-Карлеман и други бивши Трако-Българи,според Вас порицание ли заслужават,или похвала? Точно те са едни от най-ярките представители на този разюздан елит,а такива като тях ни да ги отричаш,ни да ги хвалиш. Не случайно Херодот е казал,че не е възможно безбройните Тракийски народи да се обединят така,че да се управляват от един човек-иначе биха завладели целия свят! Моето мнение е,че ако бяха се обединили някога тези разединени наши народи,силите на Александър Велики,
Древен Рим,Атила,Чингиз хан и Средновековна Турция,събрани накуп,биха приличали /образно казано/ на група парализирани инвалиди,изпратени да отбиват с голи ръце тройна серия от стометрови цунамита.
цитирай
132. demograph - анонимен - Спараток. . . какво самочувствие! ...
24.10.2010 21:32
Но вие сте просто неграмотен по история и всичко свързано с нея, щом редите анонимно подобни глупости.!! Не занимавайте хората с елементаризма си.
А вие "анонимен - BUSH" направо лъщите от сиянието на промития ви до блясък мозък.Та вие декламирате руско-съветски лозунги. Дрънкате за "американския империализъм" и какви ли не щамповани до бетон фрази. И нито грам история-само руска политика.
Понеже историята е политика, в псевдо-историческата ви полемика е скрита чужда политика. Не българска. Елементарно и досадно...Привет Спароток. Здравейте отново всички.
цитирай
133. sparotok - добре дошъл
24.10.2010 21:35
demograph написа:
Но вие сте просто неграмотен по история и всичко свързано с нея, щом редите анонимно подобни глупости.!! Не занимавайте хората с елементаризма си.
А вие "анонимен - BUSH" направо лъщите от сиянието на промития ви до блясък мозък.Та вие декламирате руско-съветски лозунги. Дрънкате за "американския империализъм" и какви ли не щамповани до бетон фрази. И нито грам история-само руска политика.
Понеже историята е политика, в псевдо-историческата ви полемика е скрита чужда политика. Не българска. Елементарно и досадно...Привет Спароток. Здравейте отново всички.


Добре дошъл!
цитирай
134. demograph - анонимен - на пост 92- 'ejsy ;ri.ey pkdey
24.10.2010 21:37
Израдвах се да ви чета!!! Поздрави.
цитирай
135. анонимен - Щапаров Младши:
31.10.2010 20:16
И аз поздравявам нашия другар /в добрия,а не в комунистическия смисъл/ demograph, с добре дошъл! Желая да уточня също,че всички досегашни коментари под името Щ.Младши и Щапаров Младши са написани лично от мен,изключая само онзи саботажен фалшив коментар,който Спароток неотдавна изтри. Това го пиша,за да не
се създава неточна представа за мен,понеже в горния си коментар под №133. съм допуснал техническа грешка,обръщайки се към "Анонимен 132." вместо към "Анонимен 131." Там исках да се обърна към "Драган",а не към себе си естествено. Поздравявам Спароток и всички наши приятели с настъпващия празник на Народните будители!
цитирай
136. germantiger - ...
05.08.2011 17:59
Слабите "моменти" в постинга:

1. Споменавайки, че други отчаяно не са успели да обяснят името, не показваш защо и в какво така ОТЧАЯНО не са успели - ако можехме да ги прочетем, вероятно не би ни се "сторило" така!

2. Споменаваш възможно обяснение през гръцки дори, през скитски и "изведнъж" правиш заключението, цитирам те:
"Кои обаче са скитите, на които Аспарух дължи името си, къде са живели, с какво са известни?"
Съжялвам, но въобще не си доказало, че го дължи на скитите - това първо и едва след него може да е второто - да се занимаваш с тези скити и да разсъждаваш както после си направила.

Иначе казано не доказваш че името му е скитско
На какво основание след това започваш да пишеш за тези скити и името

3. След това правиш извода, че дори иранците са скити и следователно траки след като скитите са тракийски народ?!
Би трябвало да знаеш, че в различни исторически пвериоди с названието скити са наричани РАЗЛИЧНИ НАРОДИ!!! Не един, не два, а много народи, както и с името траки често са били наричани всички северни според античните гърци варвари.

...

За старанието - браво, за излседователската работа също браво, може да си права в заключенията си, показах ти обаче манипулативните или спорните "моменти" в твоя постинг.
цитирай
137. germantiger - ...
05.08.2011 18:38
Отговорил си под постинга на Долсинея (който е всъщност популяризиран с автор Спароток), ако желаеш и тук драсни, съжалявам, че на две места съм копирал коментара ми.
цитирай
138. germantiger - ...
09.08.2011 18:14
1. Аз имам голям брой германски имена завършващи на рих/рик, вие толкова тракийски нямате

2. Аз имам подобна именна традиция сред германците векове наред и то с тези имена херцози и крале дори завършващи на рих/рик иг/их, династия също, вие тракийски не

3. Днес в Германия има много такива имена, а в България примерно почти няма

...

Именно:

Фредерик/Фридрих в по-късен етап ист. и име
Лудвиг/Людовик в по-късен етап ист. и име
Ерих име
Улрих име
Хайнрих име
Хендрик ст. име
Хилдерик сказание
Вундерлих име певец
Витциг ист ВСВ
Биттрих ист ВСВ
Либих име
Виллрих художник
Седрик сказание
Меровиг ист
Гензерих сказание
Вулдерих сказание
Рудерих сказание
Албрих нибелунгенлиид
Амелрих нибелунгенлиид
Витих нибелунгенлиид
Хелфрих нибелунгенлиид
Теодерих нибелунгенлиид и ист.
Дидерих ст. име
Хайлвиг ст. име
Еммерих име
Хлодвиг/Хлодовиг ист
Лайпцих се произнася

Нещо повече - голяма част от тези имена, които посочих нагоре СА ОТ ГЕРМАНСКИ САГИ-СКАЗАНИЯ, ТАКИВА В БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАМЕТ НЯМА ИЛИ АКО ИМА ТЕ СА ЕДИНИЦИ, В ГЕРМАНСКАТА ОБАЧЕ СА ДЕСЕТКИ И ТОЧНО МОГА ДА ПОСОЧА КОИ със заглавията!

Този списък мога да увелича с имена и топоними, тези драснах сега по памет, не след търсене!

А женски имена, имена с райх във фамилията... да започвам ли и тях?!
Думи завършвеащи на рих/рик/иг/ик/их в германски да напиша ли?
цитирай
139. sparotok - до germantiger
09.08.2011 18:41
Присъствието на дума в даден език не я прави автоматично принадлежаща на този език.

В новите етимологически речници РАИХ, РАИК е призната за заемка в германските езици. Извинявам се, че в момента не мога да ти представя издание, автор и страница, ще го направя след две седмици.

Верно е, днес няма български имена завършвашти на РИК, РИЖ...но няма и имена завършващи на ТА. В дервността те са били широко разпространени
- Лепота
-Тихота
-Страхота

Днес няма и мъжки имена завършващи на ЦА, но в миналото са били доста използвани
-Иваница
-Добротица
-Паница

Започват да изчезват и имена завърхсващи на УШ
- Драгуш
-Милуш

Когато се стремиш да покажеш произхода на една дума е нужно да посочиш кога е най-ранното и употребяване и на чий език има смисъл.

Раджа, Рикс, Рез, Рег, Раик са варианти на тракийската Режа - цар, владетел. Употребена е за първи път на Линеар А надпис -ХТ 13 ( 17-ти век pr. Христа)
Следва Омир, които споменава тракиеца Резос ( 8-ми век pr. Христа).

Оставям изводите на тебе.
цитирай
140. marinovdm - Новото ти откритие направо зако...
16.02.2013 08:39
анонимен написа:
Новото ти откритие направо закопава опонентите ти, борещи се да докажат персийския произход на българите! Значи не българите произхождат от персите, а персите от българите! Колко дълбока мъдрост имаме генетично, щом от нас е родена и богатата култура на Индия! И каква интелигентност трябва да имаш за да видиш движенията на скити и траки преди хиляди години, при положение, че такива народи отдавна няма! От друга страна народи и етноси, като славяни, които се виждат дори и от необразовани, за теб не съществуват! Има една много голяма страна, казва се Русия! Колкото и да се правиш, че я няма, тя ще остане! Дали основаната от траките България ще я има е обаче под въпрос.Опитваш се да свържеш оцеляването на БГ с траки и скити, които отдавна ги няма, а игнорираш Русия, която единствена е заинтересована България да е силна и преуспяваща!


Това сам ли го измисли, или някой ти го подсказа?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13972535
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031