Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2010 13:09 - ТРАКИЙСКИЯТ ХАРАКТЕР НА ФИНИКИЙСКАТА АЗБУКА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 50396 Коментари: 109 Гласове:
70

Последна промяна: 15.09.2010 09:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     ТРАКИЙСКИЯТ ХАРАКТЕР НА ФИНИКИЙСКАТА АЗБУКА

 

 

Както вече бе споменато в предишният постинг финикийците са амалгама от ханаанци и морски народи. Последните са трако-пеласгийски племена, чиито имена ще припомня отново. Най-известните са пеласги, веси, мизи, тевкри, дардани, да не забравяме и сердите дали старото име на София Сердика. Дълго време някои от тях са били съюзници на хетите в Мала Азия, други са обитавали бреговете на Тракийско море ( чието име гърците променят на Егейско), а също и остров Крит където са намерени голямо количество глинени плочици изписани с линеарен А и линеарен Б.

 

Според видният британски учен Артур Еванс, финикйската азбука е създадена въз основа на линеарни знаци, т.е. имало е контакт между творците на кадмейските букви и населението на древния Крит, или пък създателите на финикийската азбука са същите хора, които са създали и линеар А. Докато обаче линеарните писмености са изградени предимно от сричкови знаци като ВА, ВЕ, МА, МО, ПА, ПО и др, то финикийскте букви са отражение на един единствен звук, т.е. при тях се наблюдава развитие към опростяване и по-голяма точност. Това е един естествен процес, първоначално писмените знаци са били образни ( т.е. рисунки на даден обект), в последствие те биват стилизирани и въз основа на акрофонията им получават дадена звукова стойност. Акрофония означава буквално скрит звук, т.е. ако имаме един образен ( пиктографски ) знак, представящ определен обект, да речем каруца, то при оформянето на нова, по-развита писменост, на опростеният знак се е придавала стойност КА ( първата сричка от каруца). След време, при осъвършестването на писмената система вместо да се използват  различни знаци за КА, КО, КУ, КЕ, КИ се запазва само един, който остава със стойност К и в зависимост от нуждата се комбинира с отделен знак за А, О, У, Е, И...така се ражда азбуката...

 

На фиг. 1 може да се види еволюцията на критският линеарен знак МА. Първият вариант е йероглиф ( пиктографски знак ) представящ котешка глава, която бива стилизирана в линеар А, по-късно и леко променена от калиграфите изпозващи линеар Б. Ще спомена също, че маца и мачка са типичните български думи за котка.

 

Фиг. 1- Еволюция на линеарният знак МА

 image

Преди да пристъпим към анализ на древните финикийски букви нека да си припомним някои важни факти.

 

1. Проф. В. Георгиев установи стилови и формени прилики между писменостите от остров Крит и древните знаци оставени върху плочицата от Градешница и печатът от Караново. Нашият линвист подчерта недвусмислено, че тракийските артефакти са значително по-стари от критските, а също и, че културите на Градешница и Караново несъмнено принадлежат на траки и пеласги, чийто език се е говорил в нашите земи поне от седмо хилядолетие преди Христа.

 

2. Присъствие на пеласги на остров Крит е засвидетелствано от Омир, който ги нарича dioi -богоравни. Това изобщо не е случайно, пеласгите са били благородническата класа на древното критско общество, като равни на тях са били и траките. Напълно нормално е писмеността в едно общество да е създадена и ползвана от аристокрацията.

 

3. П. Ван Сусберген откри тракийски антропоними в ранни линеарен А документи (става дума за личните имена Арей, Диза, Питак, Реза). Това е потвърждение на твърдението на Георгиев относно балканският ( тракийски ) произход на линеарните писмености.

 

4. Световноизвестният лингвист Б. Хрозни бе един от първите, които обърнаха внимание на материалните следи на тракийската миграция от Балканите към Крит, проследявайки разпространението на линеарната керамика, срещаща се навсякъде в нашите земи още от петото хил.пр. Христа.

 

5. Старобългарските знаци от розетката от Плиска имат без изключение паралели в линеар А и линеар Б. Давайки звукова стойност на старобългарските руни въз основа на приликата им с линеарните знаци получаваме смислени български думи като лоно ( основа), лепи ( хубав), бура ( буря ) и др. Без старите българи да са тракийски народ и да са познавали прототипите на линеарните азбуки такъв резултат би бил невъзможен.

 

6. В тесни кръгове се знае много добре, че Кадъм и семейството му принадлежат на палеобалканската общност, а не на Ориента, както ни бе внушавано дълго време.

 

 

Тези факти не могат да се оспорят затова не се коментират и биват обречени на забвение от недобросъвестите изследователи стараещи се да изкарат траките нискокултурен, безписмен народ. Истината обаче не може да се скрие, колкото и неудобна да е за определени личности. Щом разпространителят на азбуката Кадъм е от тракийски произход, щом дори прототипът на линеарната писменост ( дала начало на финикийската) е от земите на Тракия то е несериозно да се твърди, че траките не са имали свое четмо и писмо.

 

Плиний твърди, че пеласгите ( а не гърците) са занесли азбуката в Лациум (това е областта, в която бива основан Рим). Водещата роля на нашите предци в ранното римско общество е подсказана от Плутарх, който предавайки различните версии за създаването на Вечният град споделя, че той бил селище на войнствените пеласги. Диодор Сицилийски споделя, че траките Орфей и Линей са ползвали кадмейската азбука, наречена още пеласгийска. Еврипид също споменава тракийски книги. А неотдавна американски учени изследващи Гордион ( древната столица на Фригия)  установиха, че тракийските надписи са доста по-стари от гръцките... Знаейки всичко това, какви изводи трябва да си направи един непредубеден човек? Не бихме ли стигнали до заключението, че траките са били високоразвит и разполагащ със своя писменст народ? Акрофонията на ранната азбука доказва това.

 
Фиг. 2- Варианти на древната буква А
image

Да разгледаме буквата А, носеща финикийско име алеф. Смята се, че нейният прототип е бил пиктографски знак, изображение на бича глава. Алеф означава бик в езиците на Ориента, следователно акрофонията ще ни даде А ... На пръв поглед всичко е наред, има добра логическа постройка, но се пропуска една важна подробност. Ъгълът на рогата на бика е твърде голям, при някои породи рогата дори са разположени хоризонтално. Ако действително прототипът на А беше бича глава, то буквата би изглеждала доста по-различно, а такива варианти на А не се срещат.

 
Фиг. 3- Сравнeния на възможните прототипи на древната буква А
image

Според мен, прототипът на буква А- алеф не е бича, а еленова глава, или по-скоро рога на млад елен, от които е направен примитивен инструмент за обработване на земята ( фиг. 3). Формата на главата, а и ъгълъг на рогата на елена съотвестват много по-добре на най-добре на ранната форма на буквата А. Елен на старобългарски е АЛЬНИИ, този  вариант се среща все още в наши северни диалекти ( Тетевенско) като алне, алнеш – еленче. Друга сродна дума с първичен смисъл остро, островърхо ( като рог ) е тракийската дума  алонхон – копие. Връзка показва и старомакедонската ализа – елша, елха. Елхата е иглолистно растение, чието име означава остро, най-старата форма на нашата дума (според Георгиев ) е АЛЪШИЯ.

 

Тук ще добавя, че източното име на буквата А – Алеф отговаря на гръцката елавос – елен, микенската елаворог, ирландската елит-елен, кимришката елаин-елен, а също и на галската елантия-елен.... Еленът се среща в Европа от незапомнени времена, поради това е невъзможно думата за това красиво животно да е заемка от някакъв източен език, няма нито логика, нито причина за това.

 

От друга страна археолози и историци знаят отлично, че едни от най-старите инструмени от нашите земи са направени от еленов рог. С еленов рог се е оряло, с еленов рог са се правили ямички за посев, с еленов рог и кремък се е жънало. Еленовият рог е служел и за оръжие, от къде мислите че произлиза тракийската дума алонхон – копие? Примитивните копия са били въщност заострени колове, или прът, към който е привързано нещо остро: кремък, кост, рог на елен.

 

Ето, има основание да се твърди, че древната финикийската буква А произлиза от пиктографски знак ( рисунка ) на древен инструмент направен от рога на елен ( альнии на старобългарски). Нашата дума АЛЪНИИ оправдава много добре акрофонията на знака А и също има ясно отражение в тракийската дума алонхон –копие ( с острие от рог на елен).

 

В следващият постинг ще бъдат разгледани буквата Бет, Гамал и Далат, познати още като Бета, Гама, Делта. Тяхната най-древна форма ще бъде подложена на анализ и ще бъдат показани връзките с нашият език. Вие сами ще решите, чия версия за произходът на древната финикийска азбука е най-логичен. Не е трудно човек да види истината, трябва само да му се представят всички данни.

 




Гласувай:
73



1. sparotok - коментари
12.09.2010 13:12
Умолявам дискутиращите да коментират по темата и да се придържат към умерен тон.

Предварително благодаря!
цитирай
2. ivesa - Поздравления,sparotok!
12.09.2010 13:31
Поздравления за задълбочения анализ и неспирния стремеж към истината!:)))
цитирай
3. sparotok - благодаря ти
12.09.2010 13:46
ivesa написа:
Поздравления за задълбочения анализ и неспирния стремеж към истината!:)))


Благодаря ти Ивеса!

Българите трябва да знаят истината за миналото си, ако искат да бъдат себе си.
цитирай
4. анонимен - читател
12.09.2010 13:57
Спароток, поздрави отново!
Всичко много добре, но кога ще излезе България с фактите и Истината, да оспори лъжите?
В уикипедия и енциклопедия Британика пише, че основателите на България са турци (булгари), те ни дали името на държавата, после 500 години едва ли не сме били при "правилните хора".
А траките според всички са "мъртав" народ. Ние не сме нито траки, нито българи, а сме славяни, асимилирали турски владетели (кановете ни...) и траки......

За какво си говорим просто?! Лъжата е брутална, отвратителна и безкрупулна.
А всяка следваща година лека по лека се променя все повече. Историята се пренаписва, а следите за Истината се разрушават, укриват и прочее...

Шепа хора четът тук, но масата и още по-важното - Света, изобщо няма да чуе това.
Как виждате нещата вие?
Ще извадим повече пари от арабите ли? За да си платим на когото трябва да пише история? Или ще изкараме по-голямо влияние от Рим (западна европа и нейната колония сащ)?!
Отчайвам се, че истинската история е изгубена кауза май май...
цитирай
5. sparotok - дано разберете
12.09.2010 14:11
анонимен написа:
Спароток, поздрави отново!
Всичко много добре, но кога ще излезе България с фактите и Истината, да оспори лъжите?
В уикипедия и енциклопедия Британика пише, че основателите на България са турци (булгари), те ни дали името на държавата, после 500 години едва ли не сме били при "правилните хора".
А траките според всички са "мъртав" народ. Ние не сме нито траки, нито българи, а сме славяни, асимилирали турски владетели (кановете ни...) и траки......

За какво си говорим просто?! Лъжата е брутална, отвратителна и безкрупулна.
А всяка следваща година лека по лека се променя все повече. Историята се пренаписва, а следите за Истината се разрушават, укриват и прочее...

Шепа хора четът тук, но масата и още по-важното - Света, изобщо няма да чуе това.
Как виждате нещата вие?
Ще извадим повече пари от арабите ли? За да си платим на когото трябва да пише история? Или ще изкараме по-голямо влияние от Рим (западна европа и нейната колония сащ)?!
Отчайвам се, че истинската история е изгубена кауза май май...


Отчаянието е смърт, това е факт, желаещият да живее се бори!
Името българин трябва отново да стане символ на просветление, доброта и духовна сила. В нашите вени тече кръвта на велики царе, на създатели и разпространители на култура. Това никой не може да ни го отнеме. Осъзнаем ли кои сме, ще започнем и сами да ковем съдбата си. Единствено така ще получим бъдещето, което заслужаваме. Дедите ни са наричани богоравни, смайвали са много народи с качествата си, нека бъдем верни на предците си и да покажем на света какво можем!

цитирай
6. анонимен - ?
12.09.2010 14:12
къде е засвидетелстван първият вид на буквата А?
цитирай
7. sparotok - ТРАКИЯ
12.09.2010 14:15
анонимен написа:
къде е засвидетелстван първият вид на буквата А?


В земите на траките....
цитирай
8. miaa - Благодаря ти Spartok!
12.09.2010 14:45
Благодаря ти Spartok!
цитирай
9. vmir - Поздравления за интересния постинг
12.09.2010 14:48
важните отпратки!!!
цитирай
10. анонимен - знам ;)
12.09.2010 16:24
анонимен написа:
Спароток, поздрави отново!
Всичко много добре, но кога ще излезе България с фактите и Истината, да оспори лъжите?
...
Шепа хора четът тук, но масата и още по-важното - Света, изобщо няма да чуе това ...

Вярвам, че простите решения са най-добри. Ето и моето предложение ...
Много от вас имат блогове. Има и доста българи, живееши в чужбина. Тези българи имат приятели и познати чужденци. Схванахте ли или да продължавам :)?!
Аз също възнамерявам да отпочна 1 блог в най-скоро време. Преводи на текстовете на Спароток биха свършили прекрасна работа, като за начало на английски, руски, испански, и т.н. Със сигурност ще се намерят желаещи да ги преведат и на мандарин, хинди и други екзотични, но масови езици. Какво по-естествено от това?! Седим си, коментираме си, радваме се, обаче всичко е ограничено в една (сравнително) малка група хора. Нормално е тези, които смятаме, че истината трябва да се узнае от целия свят сами да се захванем с това. Спароток си има достатъчно работа по "доказателствения материал", за да прави и това. Ако има готови преводи, давайте! Аз съм в Индия и доста хора тук разбират английски. Както споменах, от известно време се каня да направя блог за дизайн, архитектура и свързаната с тях критика. Защо да не включа и древна история на Българите?! Това е история на Света, ако се замислите ...
:) Чакам отзиви :)
цитирай
11. tili - Така убедително
12.09.2010 17:51
е показано, че не виждам как ще се оспори! Пак ще мина като се понатрупат коментари - още по-ценен става постът:)) Привет!
цитирай
12. анонимен - до анонимен - 4
12.09.2010 18:33
И какво от това че "великите" няма да признаят историята ни ? Тя си е наша, попива в нашата кръв и ни прави по-добри. А това не е малко нали? Това е основа за успехи.
цитирай
13. анонимен - Траките и българите.
12.09.2010 20:24
Пътя на истината,винаги е труден!Но той трябва да бъде извървян,за да бъде едно откритие,прието от света,то трябва да бъде логично доказано.А след това,и прието от научния свят.Когато това се случи,ще поздравим нашият гениален автор.
цитирай
14. pumona - Очаквам с нетърпение...
12.09.2010 21:39
Очаквам с нетърпение продължението.
След всичко написано, бих искала да попитам - как се превежда според написаното по-горе често срещаното име у нас - Елена?!
Усмивки за теб Спароток!
цитирай
15. анонимен - Финикийците не са амалгама от ха...
12.09.2010 21:47
Финикийците не са амалгама от ханаанци и морски племена, а произхождат от ханаанците. Някои смятат, че финикийската система е първа с-ма на фонетично писане, а други - че отразява еврейския език. Финикийският е абджад и се състои от 22 букви, може да се каже до известна степен е семитски език - той отразява само съгласните и се чете отдясно наляво /в момента така се чете арабския, иврит/
Относно Алеф е староеврейско и е първата буква от еврейската азбука, но не може да се каже, че е идентично с познатото ни "а". Впоследствие по-новоеврейския може да се каже, че е базиран на систематика, която е внесена и във финикийския.
Освен това и днес израелската армия марширува на алеф - бет /вместо леви - десни/, сиреч " а - б".
цитирай
16. анонимен - от вОДЕСос
12.09.2010 21:55

Поздравления Спараток !
"Когато фактите говорят, дори и боговете мълчат !"
Още веднъж, най-добри пожелания !

цитирай
17. анонимен - Любопитно,
12.09.2010 22:20
аз по свой път достигнах до подобни заключения. Публикувал съм изследванията си в блога.
цитирай
18. sparotok - хубаво
12.09.2010 23:45
bbbbb написа:
аз по свой път достигнах до подобни заключения. Публикувал съм изследванията си в блога.


Хубаво, всеки си има свои път, свой метод на работа, свое виждане на живота и свой морал.
цитирай
19. sparotok - благодаря
12.09.2010 23:47
анонимен написа:

Поздравления Спараток !
"Когато фактите говорят, дори и боговете мълчат !"
Още веднъж, най-добри пожелания !



Благодаря, дано обясненията за бет, гамел и далат да са също така ясни.
цитирай
20. анонимен - ПАВЛОС МЕЛЛАС - КОЛЯЧ И УБИЕЦ НА УНТЕРМЕНШИТЕ ВУЛГАРИ!!!
12.09.2010 23:51
Трибалите са една от тракийските племенни общности, населявали земите между Стара планина и реките Морава, Дунав и Искър.

През 424 г. пр.н.е. трибалите отблъскват Ситалк, през 376 г. пр.н.е. начело с цар Халес воюват срещу Абдера, през 339 г. пр.н.е. успешно отблъскват инвазията на Филип II Македонски, а през 335 г. пр.н.е. начело с цар Сирм воюват срещу Александър III Македонски.

Означението и отъждествяването в някои византийски източници на сърбите с трибалите е анахронизъм.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
ТОВА Е ОТ ВВИКИПЕДИАТА НА ВУЛГАРИТЕ-СЛАВОТУРКО ПРОСТАЦИТЕ..
Е ХУБУ ДЕ , ЩОМ ОТЪЖДЕСТВЯВАНЕТО ОТ МОИТЕ ПРАДЕДИ ВЕЛИКИ ВИЗАНТИНИТЕ, НА СЕРВИТЕ С ТРИВАЛИТЕ Е АНАХРОНИЗЪМ ЗА ВАС ГНУСНИ ВУЛГАРИ. ТОГАВА ПЪК ВИЕ НЕЧЕСТИВИ КРАДЛИВЦИ КАК СМЕЕТЕ ДА СЕ ОТЪЦДЕСТВЯВАТЕ С ДРУГИТЕ ТРАКИОТИ , ВААШАТА МАИКА ТУРАНСКА????????????????????ЗОМБИТА,ЧАЛГА ЗОМБИТА..СМЪЪЪРТ ДА УМРЕТЕ ВАЩТА МАИКА ЦИГАНСКА ВУЛГАРНА ТАТАРСКА!!!!!!!!!!
цитирай
21. sparotok - факти
13.09.2010 00:01
анонимен написа:
Финикийците не са амалгама от ханаанци и морски племена, а произхождат от ханаанците. Някои смятат, че финикийската система е първа с-ма на фонетично писане, а други - че отразява еврейския език. Финикийският е абджад и се състои от 22 букви, може да се каже до известна степен е семитски език - той отразява само съгласните и се чете отдясно наляво /в момента така се чете арабския, иврит/
Относно Алеф е староеврейско и е първата буква от еврейската азбука, но не може да се каже, че е идентично с познатото ни "а". Впоследствие по-новоеврейския може да се каже, че е базиран на систематика, която е внесена и във финикийския.
Освен това и днес израелската армия марширува на алеф - бет /вместо леви - десни/, сиреч " а - б".


Джон Хийли, поддържа виждането на Артур Еванс, че финикийската азбука произлиза от линеарните писмености ( J. Healey, The Early Alphabet, University of Caifornia Press, стр. 27).

Линеарните писмености са ползвани на остров Крит, там където са живели пеласгите, наречени от Омир богоравни.

Произходът на линеарните писмености се крие в Тракия, прототипи са знаците от Градешница, Караново, Тартария, Вълчи дол и др.

Морските народи са обитавали Левант и Египет със сигурност, има както писмени, така и археологически доказателства за това.

Ако не се лъжа първият надпис на иврит е този от Гезерския календар.
цитирай
22. sparotok - Елена
13.09.2010 00:12
pumona написа:
Очаквам с нетърпение продължението.
След всичко написано, бих искала да попитам - как се превежда според написаното по-горе често срещаното име у нас - Елена?!
Усмивки за теб Спароток!


Има много версии за името на Елена. Едни смятат, че означава бърза, други светла...
Първо трябва да се обърне внимание и на имената на роднинините й.
Леда, Клитемнестра, Тиндарей в никакъв случай не са гръцки имена.
Леда означава жена, майка на ликийски, Клитемнестра е пеласгийско име според Еванс и Ван Виндекенс.
Тиндарей си е чисто тракийско...

Не може да се каже със сигурност, но според мен Елена означава желаната, тази, която привлича.
цитирай
23. sparotok - държание
13.09.2010 00:17
анонимен написа:
Трибалите са една от тракийските племенни общности, населявали земите между Стара планина и реките Морава, Дунав и Искър.

През 424 г. пр.н.е. трибалите отблъскват Ситалк, през 376 г. пр.н.е. начело с цар Халес воюват срещу Абдера, през 339 г. пр.н.е. успешно отблъскват инвазията на Филип II Македонски, а през 335 г. пр.н.е. начело с цар Сирм воюват срещу Александър III Македонски.

Означението и отъждествяването в някои византийски източници на сърбите с трибалите е анахронизъм.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
ТОВА Е ОТ ВВИКИПЕДИАТА НА ВУЛГАРИТЕ-СЛАВОТУРКО ПРОСТАЦИТЕ..
Е ХУБУ ДЕ , ЩОМ ОТЪЖДЕСТВЯВАНЕТО ОТ МОИТЕ ПРАДЕДИ ВЕЛИКИ ВИЗАНТИНИТЕ, НА СЕРВИТЕ С ТРИВАЛИТЕ Е АНАХРОНИЗЪМ ЗА ВАС ГНУСНИ ВУЛГАРИ. ТОГАВА ПЪК ВИЕ НЕЧЕСТИВИ КРАДЛИВЦИ КАК СМЕЕТЕ ДА СЕ ОТЪЦДЕСТВЯВАТЕ С ДРУГИТЕ ТРАКИОТИ , ВААШАТА МАИКА ТУРАНСКА????????????????????ЗОМБИТА,ЧАЛГА ЗОМБИТА..СМЪЪЪРТ ДА УМРЕТЕ ВАЩТА МАИКА ЦИГАНСКА ВУЛГАРНА ТАТАРСКА!!!!!!!!!!


Не осъзнаваш ли, че с държанието си излагаш гръцкия народ, а и създаваш впечатление на психически неуровановесена личност?

Обикновено крадецът е този, който се изчервява и държи гузно.
Аз не изпитвам неудобство, но на тебе май ти е нервно, че е идва краят на заблудите донесли толкова девиденти на Гърция.

С неизбежното просто трябва да се примириш и да го приемеш с достойнство.
цитирай
24. sparotok - правилно
13.09.2010 00:18
анонимен написа:
И какво от това че "великите" няма да признаят историята ни ? Тя си е наша, попива в нашата кръв и ни прави по-добри. А това не е малко нали? Това е основа за успехи.


Правилно!
цитирай
25. sparotok - спор
13.09.2010 00:25
tili написа:
е показано, че не виждам как ще се оспори! Пак ще мина като се понатрупат коментари - още по-ценен става постът:)) Привет!


Лили, аргументите са добри, но винаги се намират хора, за които поднесената информация не е удобна, аз обаче от спор не се страхувам.
цитирай
26. sparotok - благодаря ти
13.09.2010 00:27
vmir написа:
важните отпратки!!!


Благодаря ти!
цитирай
27. sparotok - радвам се
13.09.2010 00:29
miaa написа:
Благодаря ти Spartok!


Радвам се, че постингът ти е допаднал.
цитирай
28. анонимен - Станете и вие един от Аватарите на истината за българите и Истината ще стигне до всички
13.09.2010 06:52
анонимен написа:
Спароток, поздрави отново!
Всичко много добре, но кога ще излезе България с фактите и Истината, да оспори лъжите?
В уикипедия и енциклопедия Британика пише, че основателите на България са турци (булгари), те ни дали името на държавата, после 500 години едва ли не сме били при "правилните хора".
А траките според всички са "мъртав" народ. Ние не сме нито траки, нито българи, а сме славяни, асимилирали турски владетели (кановете ни...) и траки......

За какво си говорим просто?! Лъжата е брутална, отвратителна и безкрупулна.
А всяка следваща година лека по лека се променя все повече. Историята се пренаписва, а следите за Истината се разрушават, укриват и прочее...

Шепа хора четът тук, но масата и още по-важното - Света, изобщо няма да чуе това.
Как виждате нещата вие?
Ще извадим повече пари от арабите ли? За да си платим на когото трябва да пише история? Или ще изкараме по-голямо влияние от Рим (западна европа и нейната колония сащ)?!
Отчайвам се, че истинската история е изгубена кауза май май...

цитирай
29. анонимен - ПРАВ СИ. НИЕ ВЕЧЕ ДЕЙСТВАМЕ. ДЕЙСТВАЙ И ТИ!
13.09.2010 06:57
анонимен написа:
анонимен написа:
Спароток, поздрави отново!
Всичко много добре, но кога ще излезе България с фактите и Истината, да оспори лъжите?
...
Шепа хора четът тук, но масата и още по-важното - Света, изобщо няма да чуе това ...

Вярвам, че простите решения са най-добри. Ето и моето предложение ...
Много от вас имат блогове. Има и доста българи, живееши в чужбина. Тези българи имат приятели и познати чужденци. Схванахте ли или да продължавам :)?!
Аз също възнамерявам да отпочна 1 блог в най-скоро време. Преводи на текстовете на Спароток биха свършили прекрасна работа, като за начало на английски, руски, испански, и т.н. Със сигурност ще се намерят желаещи да ги преведат и на мандарин, хинди и други екзотични, но масови езици. Какво по-естествено от това?! Седим си, коментираме си, радваме се, обаче всичко е ограничено в една (сравнително) малка група хора. Нормално е тези, които смятаме, че истината трябва да се узнае от целия свят сами да се захванем с това. Спароток си има достатъчно работа по "доказателствения материал", за да прави и това. Ако има готови преводи, давайте! Аз съм в Индия и доста хора тук разбират английски. Както споменах, от известно време се каня да направя блог за дизайн, архитектура и свързаната с тях критика. Защо да не включа и древна история на Българите?! Това е история на Света, ако се замислите ...
:) Чакам отзиви :)

цитирай
30. demograph - Поздравления за новото късче Истина и Справедливост за българите Спароток
13.09.2010 07:23
Ти си Аватарът на Трако-българите! Нека всеки от нас стане Пратеник на Справедливостта и Истината ще възтържествува напук на злото по света.
...................................................................................................................
Малък принос към предходния ти постинг:
Рабило – по бански говор - молив /рабя, ръбя, ръбило, резбило,рабило, рабош.../ Банскалии ползват тази дума и сега.
Милка Клечорова – Рабило?..Па тава е моливо.Старата ми баба/прабаба и/ ми рукаше - Черко /керко, дъще/,иди ми найди едно рабило оти требе да пишувам нешчо”;
Дарина, уредник на музея в Банско – "Това е думата за дюлгерски молив".
Човекът от кафенето - „Па тава е моливо.”

„Писа” - по нашия край/Неврокопско/ така наричахме асфалтовите бучки от които правехме дъвка /понякога викахме "писа" и на восък, смола../.
Някога са писали с „рабило” като са драскали върху асфалтови/намазани със смола или восък/ дървени плочки.
Не е изключено да е налице преход от асфалт-восък-смола.., към „писа”- писало- плочка са писане, която може да се дъвчи.
Мисли:
1.Щом "рабило" се е запазило в Банско и до днес, а Светилището на Дионис е „близо” до планината Орвелус/Пирин, товa може да значи, че има дълбок народен спомен за Светилището където са били свещените книги на траките написани с рабило върху дървени плочки.
3. Сатрите, тракийски народ известен като "отседаналите"/тези които не се местят/ обитава този край, заедно с някогашните беси и дий, от памтивека.
4. Кирил и Методий са синове на български благородник от този край.Случайно ли е това?..
5. Паисий Хилендарски е от Банско. Случайно ли е това?...

Няма случайни неща.
Народната памет е жива.
Да си жив и здрав за радост и утеха на българите.
цитирай
31. анонимен - Благодаря за информацията
13.09.2010 07:40
Наистина е безценна :)
цитирай
32. анонимен - Щапаров Мл.:
13.09.2010 08:56
На интересните въпроси,зададени горе,се полагат интересни отговори.Към произхода на част от споменатите названия и имена можем да добавим следното:
1.Елена/Хелена/=Галена/Галина,Калина/,Милена/Милица,Малина,Марина,Мелина/,
Диляна,Биляна,Нелина,Полина,Ралена/Ралина,Ралица/,Салина/Селин/,Силяна/Силянка/,Щиляна/Стилияна/,Илина/Илинка,Илиана/,и т.н.Значението е Солина
/Сълъна=Солина,Солинча,Сълънча/,Къръга/Колеса/ и пр.,т.е.-Слънчева/Родена от Слънчевия бог/,с принадени по-късно допълнителни значения като Мила,
Гальовна и пр.Ок.70%от представените варианти и преки аналози на името са безспорно Български,15%-"гръцки"и 15%-други,което значи,че цялото семантично гнездо е възникнало в древна България още през Бронзовата епоха/или по-рано/,като част от вариантите с времето са се разпространили извън страната/в Гърция,Рим,Русия,Зап.Европа,Америка и пр./.
2.Алеф=Ален/Елен/-да,така си е.Но дори и звачението"Бик"има обяснение на Български,а то е:Алеф=Телеф/Телец,Талес,Терес и т.н./.Формата Телец спокойно може да е послужила за първооснова на името,така че-гордейте се мили наши,и дано да пукне злобния гръцки маймуняк,дето пише само когато е пиян! Съжалявам за израза,но сайтът е Български и не мога да се въздържа да
не ударя една хубава Българска попържня на баздящия кретен.
3.Ханаанците са преки потомци на Ванандите/Ванади,Пуники,Хунави,Финики,
Венети,Витини и пр./-т.е.на Малоазийските Българи,понеже Ханаан=Ханакан
/Хиникин,Финикин-с възстановяване на изгубения съгласен звук м/у 2-те гласни/,но те със сигурност са имали контакти с"Морските народи".
4.Египет/гръцко име на страната Кем,Хем или Мъсър/=Ягичот/Яковът,Якович/, т.е.- Страната на цар Яков/Ягич,Ягипт/.Става реч за име на хиксоски цар/царе/, управлявали Египет след 1760-1750г.пр.Хр.Властта на хиксосите е траела поне 200-250год/според дн.учени/,или 500г./според гръцки извори/.Второто ще да
е по-вярно/поне за част от Египет/,понеже края на хиксоската власт в Египет съвпада с началото на гръцките нашествия на Балканите.
цитирай
33. анонимен - Невероятна работоспособност
13.09.2010 09:01
Спароток, вие сте извършили повече работа от цялата БАН! Следя постингите и съм изключително доволен, че някой най-сетне повдига завесата на историята и показва главните герои. Действително Междуречието и древния Балкански полуостров са географски и климатически най-удачните места за възникване на цивилизация. Съгласен съм и с тракийският корен на протобългарите - просто не е възможно траките да изчезнат без следа. Вълнува ме само един въпрос: Защо археолозите не намират по-големи тракийски селища със следи от архитектурни ансамбли? Севтополис и отчасти Перперикон не са достатъчни градски средища за една толкова голяма общност. Цивилизация, изграждаща такива погребални съоръжения, би трябвало да има и съответното градско строителство.
Интересно ми е твоето виждане по въпроса.
цитирай
34. анонимен - от вОДЕСос до ПАВЛОС МЕЛЛАС ...
13.09.2010 09:11
анонимен написа:
ПАВЛОС МЕЛЛАС - КОЛЯЧ И УБИЕЦ НА УНТЕРМЕНШИТЕ ВУЛГАРИ!!!
Трибалите са една от тракийските племенни общности, населявали земите между Стара планина и реките Морава, Дунав и Искър.
...
-------------------------------------------------------------------------------------------------
ТОВА Е ОТ ВВИКИПЕДИАТА НА ВУЛГАРИТЕ-СЛАВОТУРКО ПРОСТАЦИТЕ..
Е ХУБУ ДЕ , ЩОМ ОТЪЖДЕСТВЯВАНЕТО ОТ МОИТЕ ПРАДЕДИ ВЕЛИКИ ВИЗАНТИНИТЕ, НА СЕРВИТЕ С ТРИВАЛИТЕ Е АНАХРОНИЗЪМ ЗА ВАС ГНУСНИ ВУЛГАРИ. ТОГАВА ПЪК ВИЕ НЕЧЕСТИВИ КРАДЛИВЦИ КАК СМЕЕТЕ ДА СЕ ОТЪЦДЕСТВЯВАТЕ С ДРУГИТЕ ТРАКИОТИ , ВААШАТА МАИКА ТУРАНСКА????????????????????ЗОМБИТА,ЧАЛГА ЗОМБИТА..СМЪЪЪРТ ДА УМРЕТЕ ВАЩТА МАИКА ЦИГАНСКА ВУЛГАРНА ТАТАРСКА!!!!!!!!!!


Анонимни Господине криещ се зад Мелас !
Историята на Хеллас е по-скоро Диагноза - Шизофрения. Не е наука а идеология.
Малко факти: Човекът зад това име П. Мелас е френски поданик, приписващ си гръцка самоличност, юдеин по произход.
Единият от "бащите" на Мегали Елада - Базил (Василий) Захариев, е евреин по произход. Роден в Одеса. Живял в Турция. Станал един от най-големите производители и търговци на оръжие по време на ПСВ. С кървавите пари създал държавата-казино Монако. Това към най-ново време.
В по-старо такова - също се забелязва забелижимо семитско-юдейско влияние при формирането на т.нар. култура на Елини-те, т.е. "елинизъм".
Още нещо - Понятието, което и вие употребявате "унтерменши", първоначално е създадено в юдейска(талмудическа) културна среда.
Във връзка с това мога да изредя доста още факти - за момента се въздържам !
Не ви лъжа, като Ви пиша това.
Оставам за Вас - Да решите какъв сте ! - Европеец-християнин или семит-юдеин !
Ако не сторите това, духът и общото Ви психическо състояние ще бъде такова, като това в момента.
Приключвам с пожелание - За повече разум, смирение и уважение към ценностите изповядвани в Християнството ! - А Вие сте християнин - Нали ?!
цитирай
35. d3bep - Спароток, вие сте извършили повече ...
13.09.2010 12:08
анонимен написа:
Спароток, вие сте извършили повече работа от цялата БАН! Вълнува ме само един въпрос: Защо археолозите не намират по-големи тракийски селища със следи от архитектурни ансамбли? Севтополис и отчасти Перперикон не са достатъчни градски средища за една толкова голяма общност. Цивилизация, изграждаща такива погребални съоръжения, би трябвало да има и съответното градско строителство.
Интересно ми е твоето виждане по въпроса.

А може ли и моето?
Веднага питам: египтяните съществували ли са или извънземни са вдигнали пирамидите?
На невъзможните храмове и пирамиди те НЯМАТ съответстващо градско строителство. Грижата е за душата и отвъдният живот, а не за материалната култура на простолюдието. Добре е да проумеете, че крупните надгробни и култови съоръжения НЯМАТ МАТЕРИАЛИСТИЧНА ЦЕЛ.Те не са за архитекрутно пъчене, а са със символична стойност.

Що се отнася до траките, всъщност имаме и крепостни стени, и остатъци от доста градове и жилища.
Но нормалното жилище е било тип "полуземлянка", изградено основно от дърво. От дърво градят в момента и в САЩ.
Логиката че пирамидата и до нея малките битови жилища от глина няма как една и съща култура да ги е строила, е съвременна логика. Древната: на хората се осигурява достатъчно, за да съществуват нормално и да се погрижат... за душата си. Основната ценност.

Въпросът, който ви вълнува, и който ми се вижда малко странен, е по - скоро безпредметен. Не познавате добре културата и начинът на мислене в древността.Може би само Вавилон в някаква степен разчупва тоя сюжет, ама късен Вавилон.
цитирай
36. анонимен - от вОДЕСос до d3bep
13.09.2010 12:50
d3bep написа:
анонимен написа:
... Вълнува ме само един въпрос: Защо археолозите не намират по-големи тракийски селища със следи от архитектурни ансамбли? ... Цивилизация, изграждаща такива погребални съоръжения, би трябвало да има и съответното градско строителство....

А може ли и моето?
Веднага питам: египтяните съществували ли са или извънземни са вдигнали пирамидите?
На невъзможните храмове и пирамиди те НЯМАТ съответстващо градско строителство. Грижата е за душата и отвъдният живот, а не за материалната култура на простолюдието. Добре е да проумеете, че крупните надгробни и култови съоръжения НЯМАТ МАТЕРИАЛИСТИЧНА ЦЕЛ.Те не са за архитекрутно пъчене, а са със символична стойност.

Що се отнася до траките, всъщност имаме и крепостни стени, и остатъци от доста градове и жилища.
Но нормалното жилище е било тип "полуземлянка", изградено основно от дърво. От дърво градят в момента и в САЩ.
Логиката че пирамидата и до нея малките битови жилища от глина няма как една и съща култура да ги е строила, е съвременна логика. Древната: на хората се осигурява достатъчно, за да съществуват нормално и да се погрижат... за душата си. Основната ценност.

Въпросът, който ви вълнува, и който ми се вижда малко странен, е по - скоро безпредметен. Не познавате добре културата и начинът на мислене в древността.Може би само Вавилон в някаква степен разчупва тоя сюжет, ама късен Вавилон.


Блестящо съждение d3bep !!
Който не вярва ... Да прочете "Книга на мъртвите", най вече главата "Венец на оправданието".
Респект !
цитирай
37. zelas - Към номер 33
13.09.2010 13:00
Към постинга на d3bep, ще добавя, че Орфеизма ни учи на аскетизъм и въздържание - само така човек може да "отвори" душата си.

И между другото, доколкото знам, извращаването на Дионисизма в оргии и вакханалии е вследствие на гръцко и римско влияние. Затова Орфей по късно решава да възстанови старата традиция.
цитирай
38. d3bep - Именно, а при траките - два пъти повече!
13.09.2010 14:19
Специално при траките това е очевидно! Не знам на колко тракийски обекти сте били, но колко невероятно натуралистично изглеждат храмовете им само...

А прави ли впечатление, че те са единственият народ, вдигащ невероятна гробница, красива, с лудите стенописи, с място за поклонение, с колони, с наклони, с настилки и даже с вентилационни отвори и прочие... И вместо да го измажат и да му ливнат една охра, че да блесне и от 10 км всеки да го види - нещо, което са можели, като гледаме стенописите вътре , те кво правят?
Засипват го с 50 тира пръст.

Не е ли очевидно че целта е друга, не да се покажат пред хората като мега архитекти? Напротив, то даже може да мине за замаскирано мястото! Това са знания с култов характер, архитектурните, и те се пазят за най - ценното - за вечността...
цитирай
39. lado - Ето резултатите от усилената ра...
13.09.2010 15:29
Ето резултатите от усилената работа "на ползу роду" , Павле !
Как се образува едно здраво и разумно миниобщество, с много мисъл и любов към родното!
Дори и да грешиш, пак си по-полезен за българския дух , отколкото всички политици , уж стоящи зад българското име и чест!
Но лично аз не намирам аргументи, че не си на пътя на истината.
Колеги, знам , че Павел е изключително скромен и човечен, но пред вас ще споделя пак - имаме си Апостол! И той е Павел. Но не е вече сам, много са и това ме радва!
Поздрави на всички!
цитирай
40. анонимен - d3ber
13.09.2010 16:22
Сякаш са знаели какво ще се случи.
цитирай
41. анонимен - Щ.Младши:
13.09.2010 16:52
Интересния въпрос на Анонимен33. ме накара да добавя няколко щрихи към отговора.Траките са имали много големи селища,особено преди началото на желязната епоха.След това много от тях се разселват из далечни краища на света/вкл.Памир,Иран,Британия,Италия,Галия ипр./,а популацията им на Балканите значително намалява.След гръцките нахлувания в Европа/1200-1000г.пр.Хр./тези от тях,живеещи дотогава в дн.Гърция,са постепенно асимилирани.Но това не пречи в Vв.пр.Хр.те все още да са един от най-големите народи на земята.Не всички Траки са живели в градове,въпреки че първите градове на света са строени именно от Траки. Много от напуснатите села и градове са постепенно разрушени с времето,затова следите на огромните им праисторически селища сега се губят на фона на по-късните.Много градове все пак остават,но историческата им съдба е превратна.По дефиниция те са били близо до водоизточници и до пътища,удобни за търговия.Затова много от тях стават жертва на гръцките пиратски нападения,след което са превърнати в гръцки колонии.Всяка гръцка колония по тези земи е разположена на мястото на голям Тракийски град.Останалите по-значителни градове на Траките са превърнати по-късно в римски градове,а след V-VIIв.върху тях директно се наслагват средновековните градове,понеже Българите приоритетно са възстановили от разрухата тъкмо онези места,които са били плътно населявани от Траки.Така че,големите древно-Тракийски/и "пара"-Тракийски/градове в разглежданата зона са: София,Ст.Загора,Пловдив,Несебър,Варна,Перник,Созопол,Видин,В.Търново,
Кюстендил,Скопие,Ниш,Русе,Силистра,Чирпан,Сливен,Ямбол,Плевен,Ловеч,
Разград,Шабла,Сандански,Петрич,Солун,Серес,Одрин,Виза,Цариград,Севтопол,
Кипсела,Охрид,Воден,Кюстенджа,Одеса,Кавала,Лариса,Костур,Прилеп,Битоля
и т.н.,и т.н.Ако не виждаме ясно останките им днес,Траките не са виновни за това. Като вековни традиционалисти те до ден днешен си живеят по древните прадядовски места,но са ги застроили по днешен образец.
цитирай
42. sparotok - нападки
14.09.2010 00:19
iuliuscaesar написа:
бях се заканил никога да не пиша в твоя блог, но случая е наложителен. дано пуснеш това съобщение:

ДО ВСИЧКИ ДИЛЕТАНТИ И ФАЛШИФИКАТОРИ, ПОНЕЖЕ МИ ОМРЪЗНА ДА Е ЗАНИМАВАМ НА ПАРЧЕ С ВАС, ВЛЕЗТЕ В МОЯ БЛОГ. ПУСКАМ НЯКОЛКО ПОСТИНГА ЗА БЪЛГАРИТЕ ОТ 334Г. ДО ПЕТЪР, С КОИТО ОТГОВАРЯМ НА НАПАДКИТЕ СРЕЩУ МЕН ОТ СТРАНА НА МНОГО БЛОГАРИ И АНОНИМНИ.
В СЛУЧАЯ ТЕЗИ ПОСТИНГИ САМО КОСВЕНО ЗАСЯГАТ ТЕБ СПАРОТОК. ЗА ТЕБ СА СЕРИИТЕ С УНИЩОЖАВАНЕТО НА ТРАКИТЕ, КОИТО СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ ШПРОДЪЛЖА.


Нападки ли казваш Юлиус?
Аз никога не съм те обиждал, ти от друга страна ме нарече няколко пъти Богоомразен!

Хайде обясни ми за какво ме мрази Господ?

За това, че помагам финансово на бедни, болни хора и на сирачета?
За това, че със свои собсвени средства събирам данни за българската история?
За това, че уча хора как да се препофилират, за да намерят по-лесно работа?
За това, че проповядвам опрощение и въздържане от всякаква форма на насилие?

Защо Бог ще ме мрази за тези неща, та аз следвам посланието му да обичам ближните си и да се моля и за вроговете си!

Явно служим на различни богове Юлиус, моят е Христос, а твоят?

Досещам се за мотивите ти и не ти се сърдя, но помни, че един ден всеки отговаря за делата си, моята съвест е спокойна.
цитирай
43. sparotok - дело
14.09.2010 00:24
lado написа:
Ето резултатите от усилената работа "на ползу роду" , Павле !
Как се образува едно здраво и разумно миниобщество, с много мисъл и любов към родното!
Дори и да грешиш, пак си по-полезен за българския дух , отколкото всички политици , уж стоящи зад българското име и чест!
Но лично аз не намирам аргументи, че не си на пътя на истината.
Колеги, знам , че Павел е изключително скромен и човечен, но пред вас ще споделя пак - имаме си Апостол! И той е Павел. Но не е вече сам, много са и това ме радва!
Поздрави на всички!


Приятелю, аз съм най-обикновен човек, казвал съм го много пъти.
Благодаря ти за добрите думи, но не ги заслужавам, нямам силата да бъда Апостол, но пък давам всичко от себе си.
Та нима ти не правиш това! С какво се различаваме тогава?
Твоята борба със злото е много по-трудна от моята, знаеш какво имам предвид.
А това, че растем на брой наистина е хубаво, радва ме много това, че все повече млади хора проглеждат, в тях е бъдещето.
цитирай
44. sparotok - строежи
14.09.2010 00:30
анонимен написа:
Спароток, вие сте извършили повече работа от цялата БАН! Следя постингите и съм изключително доволен, че някой най-сетне повдига завесата на историята и показва главните герои. Действително Междуречието и древния Балкански полуостров са географски и климатически най-удачните места за възникване на цивилизация. Съгласен съм и с тракийският корен на протобългарите - просто не е възможно траките да изчезнат без следа. Вълнува ме само един въпрос: Защо археолозите не намират по-големи тракийски селища със следи от архитектурни ансамбли? Севтополис и отчасти Перперикон не са достатъчни градски средища за една толкова голяма общност. Цивилизация, изграждаща такива погребални съоръжения, би трябвало да има и съответното градско строителство.
Интересно ми е твоето виждане по въпроса.


Разбира се, че има и други тракийски строежи. Дворецът при Кози Грамади е само едно звено от цяла система.
За съжаление медиите и архелозите не оповестяват общественоста както подобава.
Понякога се пишат глупости, четох, че царският дворец при Кози Грамади бил граден от мини блокове по метър и половина...чудят се как да минимализират нещата:))))))))))
цитирай
45. анонимен - .
14.09.2010 01:07
Sparotok има ли връзка между филистнците и финикийците
цитирай
46. sparotok - финикийци
14.09.2010 01:10
анонимен написа:
Sparotok има ли връзка между филистнците и финикийците


Пелесет - пеласгите са се смесили с ханаанци, техни потомци са голиатовите филистимци. Днешните палестинци обаче са друг народ.
цитирай
47. d3bep - Разбира се, че има и други тр...
14.09.2010 01:15
sparotok написа:


Разбира се, че има и други тракийски строежи. Дворецът при Кози Грамади е само едно звено от цяла система.
За съжаление медиите и архелозите не оповестяват общественоста както подобава.
Понякога се пишат глупости, четох, че царският дворец при Кози Грамади бил граден от мини блокове по метър и половина...чудят се как да минимализират нещата:))))))))))

Съжалявам, офтопик:

Имаше тука един колега от беге наука... Как му беше името?
Ти, Спараток, тея кози грамади показвал ли си му ги?
Той, милият медиевист, е твърдо убеден че траките не можели да строят правоъгълници и затва строяли кръгови постройки, щото е по - лесно...

Некой да му ги прати тея кози грамади. Да им изчисли радиуса на кръга.
И да се подкове добре тоз, дето ще му ги праща, защото е твърде вероятно да му докажат безапелационно, че козите грамади са екзогенна форма на релефа.

Лека нощ на всички!
цитирай
48. balkanian - Буквата "А" произлиза от руните.
14.09.2010 09:07
Първият вариант на буквата "А" е обикновено кръгче като елемент на руническото писмо. В старите български текстове се открива по-нов вариант: кръгче с наклонена чертичка. От него произлиза съвременният начин на записване на малката буква "А" ръкописно и печатно.
С уважение към автора и аудиторията!
цитирай
49. анонимен - + Браво! + От ХОР+БАТ!
14.09.2010 10:30
http://clubs.dir.bg/dosearch.php?search=%F5%EE%F0%E1%E0%F2&searchstr=%F5%EE%F0%E1%E0%F2&searchstring=%F5%EE%F0%E1%E0%F2&Cat=0&Forum=All_Forums&Match=Entire+Phrase&Old=allposts&Words=%F5%EE%F0%E1%E0%F2&textfield=%F5%EE%F0%E1%E0%F2&x=13&y=8&which=on
цитирай
50. анонимен - от вООДЕСос до iuliuscaesar מְנֵא מְנֵא ת&#14
14.09.2010 10:59
iuliuscaesar написа:
бях се заканил никога да не пиша в твоя блог, но случая е наложителен. дано пуснеш това съобщение:

ДО ВСИЧКИ ДИЛЕТАНТИ И ФАЛШИФИКАТОРИ, ПОНЕЖЕ МИ ОМРЪЗНА ДА Е ЗАНИМАВАМ НА ПАРЧЕ С ВАС, ВЛЕЗТЕ В МОЯ БЛОГ. ПУСКАМ НЯКОЛКО ПОСТИНГА ЗА БЪЛГАРИТЕ ОТ 334Г. ДО ПЕТЪР, С КОИТО ОТГОВАРЯМ НА НАПАДКИТЕ СРЕЩУ МЕН ОТ СТРАНА НА МНОГО БЛОГАРИ И АНОНИМНИ.
В СЛУЧАЯ ТЕЗИ ПОСТИНГИ САМО КОСВЕНО ЗАСЯГАТ ТЕБ СПАРОТОК. ЗА ТЕБ СА СЕРИИТЕ С УНИЩОЖАВАНЕТО НА ТРАКИТЕ, КОИТО СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ ШПРОДЪЛЖА.


"Мина, мина, шекел, полмина"(ар.ез.)
- Ти си интелегентно момче "Цезарю" ! - "предсказвам" ти "нещо" ! - Дано ме разбереш ! - Ако ли не ?! - чака те нещо /!?/, като съдбата на "бащицата" той и всерАсийски император НикАлай-ІІ (в преносният смисъл де), пишещият тези редове все пак е христиенин-слОвен(ин) !
Усмивки :)))) приятел и дочуване !
цитирай
51. анонимен - Алекси
14.09.2010 19:35
Значи Голиат е от тракийски произход - за туи ли толкос много на мразят еврейте
цитирай
52. анонимен - от вОДЕСос до Алекси
14.09.2010 20:25
анонимен написа:
Значи Голиат е от тракийски произход - за туи ли толкос много на мразят еврейте


Не само Голиат(междувпрочем това е прозвище не име) а също Олоферн и Самсон.
Така че, приятел пази се от Естир(Естер-Ашер) да не ти отнемат силата и ослепят :)) ! - Дано разбираш от шега. -
Вече сериозно - Мисля, че зад тези митове и легенди, най-вероятно се крият действителни, исторически процеси и факти.
С уважение и :)) !
цитирай
53. анонимен - 41 анонимен - Щ.Младши:
14.09.2010 22:25
Имаш желязно логическо мислене. То е и по-научно от всичко псевдо-исторически напънки на разните чуждици в българската истрическа наука. Тракийски хора, градове и села са зазидани в основите на всички значителни днешни селища. Където се копне - излизат траките, нашите велики и със скромността си предци.
цитирай
54. анонимен - Апостолите на душата! Това са българските Апостоли. Сравнете ги с МАЛАКОС...
14.09.2010 22:34
lado написа:
Ето резултатите от усилената работа "на ползу роду" , Павле !
Как се образува едно здраво и разумно миниобщество, с много мисъл и любов към родното!
Дори и да грешиш, пак си по-полезен за българския дух , отколкото всички политици , уж стоящи зад българското име и чест!
Но лично аз не намирам аргументи, че не си на пътя на истината.
Колеги, знам , че Павел е изключително скромен и човечен, но пред вас ще споделя пак - имаме си Апостол! И той е Павел. Но не е вече сам, много са и това ме радва!
Поздрави на всички!

цитирай
55. анонимен - Неговия бог не е твоя бог, Спароток...
14.09.2010 22:39
sparotok написа:
iuliuscaesar написа:
бях се заканил никога да не пиша в твоя блог, но случая е наложителен. дано пуснеш това съобщение:

ДО ВСИЧКИ ДИЛЕТАНТИ И ФАЛШИФИКАТОРИ, ПОНЕЖЕ МИ ОМРЪЗНА ДА Е ЗАНИМАВАМ НА ПАРЧЕ С ВАС, ВЛЕЗТЕ В МОЯ БЛОГ. ПУСКАМ НЯКОЛКО ПОСТИНГА ЗА БЪЛГАРИТЕ ОТ 334Г. ДО ПЕТЪР, С КОИТО ОТГОВАРЯМ НА НАПАДКИТЕ СРЕЩУ МЕН ОТ СТРАНА НА МНОГО БЛОГАРИ И АНОНИМНИ.
В СЛУЧАЯ ТЕЗИ ПОСТИНГИ САМО КОСВЕНО ЗАСЯГАТ ТЕБ СПАРОТОК. ЗА ТЕБ СА СЕРИИТЕ С УНИЩОЖАВАНЕТО НА ТРАКИТЕ, КОИТО СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ ШПРОДЪЛЖА.


Нападки ли казваш Юлиус?
Аз никога не съм те обиждал, ти от друга страна ме нарече няколко пъти Богоомразен!

Хайде обясни ми за какво ме мрази Господ?

За това, че помагам финансово на бедни, болни хора и на сирачета?
За това, че със свои собсвени средства събирам данни за българската история?
За това, че уча хора как да се препофилират, за да намерят по-лесно работа?
За това, че проповядвам опрощение и въздържане от всякаква форма на насилие?

Защо Бог ще ме мрази за тези неща, та аз следвам посланието му да обичам ближните си и да се моля и за вроговете си!

Явно служим на различни богове Юлиус, моят е Христос, а твоят?

Досещам се за мотивите ти и не ти се сърдя, но помни, че един ден всеки отговаря за делата си, моята съвест е спокойна.

цитирай
56. demograph - Защо "звездата" на българите е Млечния път?
14.09.2010 23:17
- "...Защото гаснат звездите една по една, ала Божият пояс ще свети вечно - и Млечният път ще бъде светъл саван над мъртвата вселена...” Петър Осоговеца 956г.
Какво по-дълбоко от това? Нима нещо друго е нужно на българите за да повярват отново в себе си и да се въздигнат.
цитирай
57. анонимен - pozdrav
14.09.2010 23:42
http://mamkamu.blog.bg/zabavlenie/2010/09/14/bylgarite-civilizatorite-na-sveta.605365
цитирай
58. mglishev - Ох...
15.09.2010 01:36
... сега пък и финикийската азбука имала тракийски произход. Тоест един семитски народ като финикийците си внася писменост от Балканите, където има само емпории по крайбрежието, а не от едноезичните си родственици на континента. Семитска писменост има още в Шумер. Има ги и египетските йероглифи, но не - финикийските моряци започва да пише с "тракийски" букви, останали неизвестни до днес.

И понеже названията на финикийските писмени знаци са запазени до днес в арамейски и иврит, ще излезе, че Старият завет е изписан първоначално с тракийски букви, макар и на семитски език. Свещена наивност.

Абе направо да кажем, че финикийците не са измислили и "финикийските знаци", а са си ги внесли от Тракия. Както и финикийските търговски кораби. А може би и култовете към Баал, Молох, Танит и Милкарт.

А понеже сардите от Сердика, остров Сардиния и лидийците от град Сарди в Мала Азия са имена, дадени от и на един и същи народ (иска ли питане), а етруските произхождат от Лидия и са съюзници с картагенските финикийци, то значи Картаген е основан от траки (сарди вероятно), а етруските надписи са правени с тракийски букви :)

Разбирам желанието траките да са български прадеди, в него все пак има някаква сянка от рационалност. Но няма как всичко интересно в историята да е тракийско (демек българско). Съжалявам.
цитирай
59. анонимен - ролята на келтите
15.09.2010 05:47
и все пак прекалено едностранно се гледа на нещата и се слагат равенства там където не съществуват
за пример-изпуска се ролята на келтите(говориме за нашите днешни земи) е ,глишаво е да кажеш ,келтите са траки,доказано.
за пеласгите -там е още по зле. пеласгите са траки -доказано. и това не отговаря на сведенията.
за пример -тракийците в херсонезе,които имали за цар един атинянин,когото полуичили след като му гостували в къщата,съгласно предсказаното в делфи,което е елинско светилище,е човека който изгонил пеласгите от о-в Л ,където се били нанесли след като били прокудени от атина и където щели да стоят съгласно договора,че те ще дадат острова на атиняните когато кораб от атина използвайки северния вятър доплува за един ден до о-в Л. Което на практика се счита за невъзможно. само че когато от Тракийско херсонезе атинаянина доплавал до там им казал че условието е сбъднато. Е какви са тракийците тук-атиняни. Какви са пеласгите тук-вичко останало но не и тракийци.споменават ли се по едно и също време -да .
само два от най-бледите примери
цитирай
60. inalii - УСПЕШЕН ДЕН!
15.09.2010 09:33
Вече гласувах ЗА!/има защо/
цитирай
61. sparotok - благодаря
15.09.2010 09:38
inalii написа:
Вече гласувах ЗА!/има защо/


Благодаря!
Хубав ден!
цитирай
62. sparotok - нишка на мисълта
15.09.2010 09:40
анонимен написа:
и все пак прекалено едностранно се гледа на нещата и се слагат равенства там където не съществуват
за пример-изпуска се ролята на келтите(говориме за нашите днешни земи) е ,глишаво е да кажеш ,келтите са траки,доказано.
за пеласгите -там е още по зле. пеласгите са траки -доказано. и това не отговаря на сведенията.
за пример -тракийците в херсонезе,които имали за цар един атинянин,когото полуичили след като му гостували в къщата,съгласно предсказаното в делфи,което е елинско светилище,е човека който изгонил пеласгите от о-в Л ,където се били нанесли след като били прокудени от атина и където щели да стоят съгласно договора,че те ще дадат острова на атиняните когато кораб от атина използвайки северния вятър доплува за един ден до о-в Л. Което на практика се счита за невъзможно. само че когато от Тракийско херсонезе атинаянина доплавал до там им казал че условието е сбъднато. Е какви са тракийците тук-атиняни. Какви са пеласгите тук-вичко останало но не и тракийци.споменават ли се по едно и също време -да .
само два от най-бледите примери


Просто не мога да хвана нишката на мисълта ти, какво точно се опитваш да кажеш?
цитирай
63. sparotok - Дионис, Земела, Радамант
15.09.2010 09:43
mglishev написа:
... сега пък и финикийската азбука имала тракийски произход. Тоест един семитски народ като финикийците си внася писменост от Балканите, където има само емпории по крайбрежието, а не от едноезичните си родственици на континента. Семитска писменост има още в Шумер. Има ги и египетските йероглифи, но не - финикийските моряци започва да пише с "тракийски" букви, останали неизвестни до днес.

И понеже названията на финикийските писмени знаци са запазени до днес в арамейски и иврит, ще излезе, че Старият завет е изписан първоначално с тракийски букви, макар и на семитски език. Свещена наивност.

Абе направо да кажем, че финикийците не са измислили и "финикийските знаци", а са си ги внесли от Тракия. Както и финикийските търговски кораби. А може би и култовете към Баал, Молох, Танит и Милкарт.

А понеже сардите от Сердика, остров Сардиния и лидийците от град Сарди в Мала Азия са имена, дадени от и на един и същи народ (иска ли питане), а етруските произхождат от Лидия и са съюзници с картагенските финикийци, то значи Картаген е основан от траки (сарди вероятно), а етруските надписи са правени с тракийски букви :)

Разбирам желанието траките да са български прадеди, в него все пак има някаква сянка от рационалност. Но няма как всичко интересно в историята да е тракийско (демек българско). Съжалявам.


Прекрасно, тогава би ли ми дал семитската етимология на имена катоДионис, Земела, Радамант - потомци на финикиецът Кадъм.
цитирай
64. sparotok - видях
15.09.2010 09:44
анонимен написа:
http://mamkamu.blog.bg/zabavlenie/2010/09/14/bylgarite-civilizatorite-na-sveta.605365


Благодаря, видях, какво да се прави, има хора всякакви.
цитирай
65. d3bep - Глишка
15.09.2010 10:25
Кой е тоя моллох бре културовед? Прилича на някое божество, на което ти се кланяш. Или гущер?
Земи научи имената на картагенските богове, като ги редиш за да покажеш че ги знаеш.
1. Баал - хамон(свържи си го с амон, по подобен тертип се и изписва)
2. Тинит.
3. Мелкарт, въпреки изписването на латински на определена група имена. Намери си стелата на Мелкарт.

Намеквам ,че и в четирите имаш грешка. И даже не си ги курдисал правилно. Последните два са си картагенски, а не финикийски божества, покровители на града, Много по подходяща е Астарта.
Но като цяло си прав. Пантеонът е друг. Но не си го забелязал.

И, я разкажи сега легендата за основаването на Картаген.
Разкажи я, искам да я чуем.
Елиса, дърабъра.
Интересува ме
1. колко в заселниците са били тирийци.
2. какви са били отношенията им с Тир.
3. какви са били местните.
4. как умира царицата.
5. отде се е земал тоз... Амон?

Тир е картагенски колонист чисто проформа ,Картаген започва да поддържа този мит, позовавайки се на древното право на ойкиста, което е доста съмнително за изгнанник.
Истинската причина е че Кир, Тиглатапалесар, Салмансар и ред други унищожават Тир.
Като първото унищожение е около предполагаемата година на троянската война.
Тир не е в състояние да си поддържа колониите. Скоро след основаването на Картаген.
И картаген го гали по главичката и го потупва, надявайки се да му приобщи колониите, които Тир не е в състояние да контролира и управлява.

За 50 обсади на Тир, някои от които смъртоносни, некъде да има корпуси войска, които достатъчно силният картаген е можел да събере от десетките колонии в защита на бащицата си?
За 150 години война с Рим и няколко критични момента некакви армии от Тир, или поне призиви за помощ, съюзи, нещо?
Повече приличат отношенията им на... Незаинтересованост?
А като са били таквиа прочути Тирийци, защо не са се курдисали в старата Тирийска колония Утика, 5 км. на север, ами ходят да спят на плажа царе и царици?

Ае отговори си на малко въпроси и после изскачай с твърдата глава с категорични заключения!
цитирай
66. d3bep - Хахаха :) Микерин се казвал Марин. ...
15.09.2010 10:33
Хахаха :) Микерин се казвал Марин. Аз пък предлагам да е Марко, а Хуфу да е Хопчо...
анонимен - 59 написа:
и все пак ...

А какво да сторим с археологическото понятие - трако - пеласгийска култура? Продължаваме да търсим, докато сепарираме пеласгите успешно?
На едни и същи територии, една и съща култура, кръстена някак си от тея, дето не са я видели - гърците... Приемаме това за свидетелство, а не доказателствата?
цитирай
67. анонимен - от вОДЕСос до mglishev
15.09.2010 10:41
mglishev написа:
... сега пък и финикийската азбука имала тракийски произход. Тоест един семитски народ като финикийците си внася писменост от Балканите, където има само емпории по крайбрежието, а не от едноезичните си родственици на континента. Семитска писменост има още в Шумер. ...
И понеже названията на финикийските писмени знаци са запазени до днес в арамейски и иврит, ще излезе, че Старият завет е изписан първоначално с тракийски букви, макар и на семитски език. Свещена наивност.

Абе направо да кажем, че финикийците не са измислили и "финикийските знаци", а са си ги внесли от Тракия. Както и финикийските търговски кораби. А може би и култовете към Баал, Молох, Танит и Милкарт.
...
Разбирам желанието траките да са български прадеди, в него все пак има някаква сянка от рационалност. Но няма как всичко интересно в историята да е тракийско (демек българско). Съжалявам.


mglishev - Писал съм ти и по-рано нещо в този дух ! - "Академичното" образование как да кажа ... "дресира" мисленето ни. То ни кара, голяма част от нещата да приемаме априори, като истина. Да не изпадам, в подробности, т.е. историко-философска ретроспекция на науката История, като такава - Кога се създава, на каква база се създава, историко-религиозни концепции за създаването й и мн.мн. други неща. Поради това и на мен и на теб и на много др. непредубедени "приятели" на Клио, знанията им страдат от предубеденост, фрагментарност, т.е. в тях има много заблуди и самозаблуди.
Нямам нищо против теб, като личност или специалист - Просто движен от най-добри подбуди, се опитвам да ти подскажа нещо, пишейки ти това.
Ако не, си позволявам да ти (подс)кажа същото, както и на Юлко "Цезаря" с думите: "Мина, мина, шекел, полмина"(арам.ез.) - Това е първият-оригиналният език на който е написана Библията, по скоро таргумите, които са послужили за създаване на сборника наречен "Библия". Тази същата, която служеше за първоизточник на първите "историци".
С уважение и най-добри чувства !
цитирай
68. анонимен - знам ;)
15.09.2010 10:57
анонимен написа:
http://mamkamu.blog.bg/zabavlenie/2010/09/14/bylgarite-civilizatorite-na-sveta.605365

... то хубаво да имаш чувство за хумор, но още по-хубаво е да имаш чувство за мярка. На руШнЯчета няма защо да се връзва човек. Когато истинската история стане официална, ще си хвана фотото и ще тръгна да правя снимки на подобни "умници". Ще стане хубава голяма колекция от тъпи мутри :)
цитирай
69. troia - Може ли
15.09.2010 14:53
да попитам за нещо извън темата? Как се запазват и откриват кости в земята на хора умрели преди хиляди години? Не изгниват? Интересно ми е.
цитирай
70. анонимен - Щапаров Младши:
15.09.2010 16:54
Често не ми остава време да се включа,но го правя с удоволствие.Благодаря на Анонимен 53.за добрите думи,ще се старая още повече.Към Анонимен 45.:допълвам Спароток с тълкуванието,че Филистим=Палестин,т.е.-Пеласгин/Пеласгини заселища/.Днешните палестинци обаче са дотолкова Пеласги,доколкото турците са Лидийци.А народа Финики/Пуники,Хуничи,Ванади,
Вананди/има роднинска връзка с Пеласгите-те са едноплеменници,но Финиките идват от север по суша,а Пеласгите-от запад по море.Едните са Източен клон на Трако-Българите,а другите-Западен клон.Живеят заедно и безпроблемно се обединяват в едно.Към г-н Глишев: Финиките не са първични семити,а са вторично семитизирани с времето,както Евреите.Езикът им /както и този на Евреите/ не е 100%семитски,а в него има много Индоевропейски/древно-
Тракийски/думи,останали там от Хиксосите.Етруското писмо е пряк наследник
на Тракийските/Българските/руни-направете съпоставка и ще видите.За Стария завет никой от нас не твърди,че е написан с Тракийски букви,понеже той е късно явление-написан е прибл.между 900-600г.пр.Хр.,когато Евреите са
приспособили Тракийските/или Финикийските/знаци към своята фонетика.Към Анонимен 59.: Пеласгите са Траки дотолкова,доколкото са такива и Скитите/виж Херодот-"Скитите са Траки"/.Всеки случай те са много повече Траки,отколкото са германци Готите.Като знаем трите колена на Българския род /Траки=
Блъги,Илири=Белгири,Сакалиби=Богаричи-виж Джагфар тарихи/,се догаждаме кои са Пеласгите/Бълъзгите/.Те са или Четвърто коляно на Българския род,
унищожено до V-IV в.пр.Хр.,или локално племенно обединение на Микенските Траки/тези от земите на дн.Гърция/.Самите Атиняни и Месенци са погърчени Пеласги,т.е.-сънародници на Траките,а чисти"гърци"са само дорийците-останалите са техни жертви.Поздравявам всички с уважение.
цитирай
71. d3bep - До Троя
15.09.2010 19:24
да попитам за нещо извън темата? Как се запазват и откриват кости в земята на хора умрели преди хиляди години? Не изгниват? Интересно ми е.
---------------------------------

Разлагането на костите е най - бавният процес.
По принцип в него вземат участие бактерии, така че среда без бактерии е идеална за съхраняване на кости много дълго време.
Процесът зависи и от наличието на вода - ускорява го, киселинност и почвата и нейни примеси също могат да го ускорят. Пустинна среда и мергели например, които образуват "безвъздъшен джоб" могат да го забавят.
По принцип костите се разлагат за няколкостотин, но могат да оцелеят и няколко десетки хиляди години.

После имат още един шанс.
Ако попаднат в море в наносна среда.
Биват затрупани с карбонатен нанос и мисля, че калциевият им фосфат преминава в калциев карбонат. И вече не се разлагат. Стават камък. Може да има и други минерални промени, говоря на изуст. Но това е процеса на фосилизация: костите променят състава си, но запазват на 100% формата. На това се разчита при доисторически находки и палеонтологията.
цитирай
72. анонимен - от вОДЕСос до Щапаров Младши: Позволи ми ... !
15.09.2010 19:54
анонимен написа:
Често не ми остава време да се включа,но го правя с удоволствие. ...
...
Към г-н Глишев: Финиките не са първични семити,а са вторично семитизирани с времето, както Евреите.Езикът им /както и този на Евреите/ не е 100%семитски,а в него има много Индоевропейски/древно-Тракийски/думи,останали там от Хиксосите. Етруското писмо е пряк наследник на Тракийските/Българските/ руни-направете съпоставка и ще видите. За Стария завет никой от нас не твърди,че е написан с Тракийски букви,понеже той е късно явление-написан е прибл.между 900-600г.пр.Хр.,когато Евреите са приспособили Тракийските/или Финикийските/знаци към своята фонетика. ... .


Уважаеми Щапаров Младши, без обида ! :))
- Позволи ми малка поправка във вр. с това изречение "За Стария завет ... написан е прибл.между 900-600г.пр.Хр., когато Евреите са приспособили Тракийските/или Финикийските/ знаци към своята фонетика.".
Мой коментар: На практика, доколкото има запазена информация, това става по времето на Птоломей ІІ Филаделф(Братолюбиви) тоест на границата на ІІІ с/у ІІ векове, пр.хр.. От тогава съществува Библията в съвр. й вид, тоест това е т.нар. "Септуагинта". За мита покрай превеждането й, от което се извежда и името й, не смятам да се разпростирам.
Преди това Библия (което пък се привежда "свитъци"-събрани) на практика не е съществувало, имало е отделни нейни части-записи, тоест таргум, мн.ч. таргумим.
Извинявам се за вмесването си - но трябва да бъдем коректни !
С уважение и най-добри пожелания Щапаров !
цитирай
73. анонимен - от вОДЕСос до Щапаров: В потвърждение на думите ти ...
15.09.2010 19:59
Щапаров, като компенсация за намесата ми, и в потвърждение, че разсъжденията ти са правилни с изключение на малката досадна грешка относно Библията-датировка, ти изпращам линк да се полюбуваш на едни картинки от тракийският град Скитополис - познай къде е ?
адрес:http://www.pbase.com/mbnm57/beit_shean_skitopolis_israel
С уважение и :))-ки !
цитирай
74. d3bep - До Водесос
15.09.2010 20:47
А ако питаш мен и познаваш въпросният Манетон, за който имаше малка разправия преди време, даже и това е мит и септуангитата си е евррейски сборник от по късно време...
Първо, той (Манетон) гледа на евреите като някакъв вид отстъпници от египетската религия, а той е идеологът на птолемеевата библиотека.
Второ, Александрия до последно остава библиотеката на папирусите. Много рядко прави сборници и макар че има алтернативи, до край си събира и преписва папируси...

Иначе е вероятно да са имали и евреийски ръкописи, но да са ги кодифицирали и събирали умишлено... По - скоро не, и даже септуангитата с лека ръка ще причисля към по - късно време.
Свидетелството за нея е по - скоро легенда.

Ръкописите от Мъртво море седят по - стари от нея, а са от 1 век преди христа, т.е. след цитираната легенда.
цитирай
75. анонимен - Щ.Младши:
15.09.2010 21:40
Сърдечно благодаря,приятелю вОДЕСос.И аз не бях сигурен в датата,иначе щях да я напиша по-конкретно.Но в указания момент нямах време да я проверявам,защото ме притиснаха да освободя компютъра за друг желаещ,а не ми се изтриваше вече написан коментар.Разбира се че е важна и Вашата забележка-ние не искаме сгрешена и фалшифицирана история,искаме само истината.С най-добри пожелания за Вас и за всички наши блестящи патриоти!
цитирай
76. demograph - До дзвер и вОДЕСос /Накрая и това ще цъфне като майска роза -
15.09.2010 21:48
ЕВРЕИТЕ СА ТРАКИ! И то самите евреи ще си го докажат....Много са умни и ще го направят.
Браво вОДЕСос. Копаеш като кърт. А тамилите..сладка работа. "Те си мислят, че движат нещата, а в същност нещата движат тях" /Гьоте/. Господ си знае работата.
цитирай
77. demograph - Разгледах фотосите от Скитполис. Бях там през 1998г.!!! Но бях сляп.
15.09.2010 22:24
The lost tribes...The lost cities..The lost nations...The lost religions...The lost civilizations........Бла бла бла. Те са блудния син! Но да не се занимаваме с тях сега. Имаме си проблем - мръснишки написаната история на България. Да си я оправим. Хайде Спароток, удари следващия шут по лъжите.
А King Belos, The Tower of Belus, Babilon...няма ли някой да се захване с това?! Колко вълнуващо е да осъзнаеш какво е да си българин!
цитирай
78. d3bep - Ами това е отделна тема ,но...
15.09.2010 23:46
Ще ти противореча малко, Демограф. Мисля, че не са. Евреите са по - скоро египтяни. Вътрешен проблем.
В смисъл оригиналните евреи, днешните е много спорно какви са.
Но.

Според египетската версия те отиват в Йерусалим, който е основан далеч преди тях(и библията го твърди, макар и косвено - отивали в обетована земя) от ХИКСОСИТЕ. Манетон дава вече около 500 години съществуване назад във времето на хиксоски Йерусалим при случката, позната ни от Библията като "Изхода" - годините давам по спомени.
цитирай
79. анонимен - глишаво е да кажеш ,келтите са траки,доказано.
16.09.2010 05:09
"Просто не мога да хвана нишката на мисълта ти, какво точно се опитваш да кажеш?"
Не се опитвам ,а съм го написал-изпускат се келтие. "за пример-изпуска се ролята на келтите(говориме за нашите днешни земи) е ,глишаво е да кажеш ,келтите са траки,доказано."
Те какво, изчезнали като тракийци след славянското море.
Или след като логиката на твоите разсъждения е,че Тракийците не са изчезнали ,че никой местен народ не изчезва,защо ще трябва келтите да са изчезнали.
Знаеш,че бесите са келти. И не са единствените келти по тези земи .Но те се били изнесли. за да направят място за тракийския генофон. като готите,които заминали с целокупния готски народ нейде си. или като скитите. всички се изнасят и заминават,само могъщите траки си седели по местата .заяото били Българите . като всъщност местата на траките за Блога са от Пазирик на изток,а отскоро и Китай ,до къде на запад ? до връшка чука. не нужно да си повтаряш мението за чехите как не били тракийци т.е. не били българи .само малко вандали.от тези север които ,тракийците не ги познавали защото ги било страх от пчелите на север от дунав и не ходели на там и не знаели какви били тези с колесниците.
пак да попитам келтите оставили ли са следи изи българско и българите та до днес или не .
глишаво е да кажеш ,келтите са траки,доказано.
цитирай
80. veninski - Поздрави и от мен, приятелю!
16.09.2010 05:42
Поздрави и от мен, приятелю!
цитирай
81. sparotok - данни
16.09.2010 09:48
анонимен написа:
"Просто не мога да хвана нишката на мисълта ти, какво точно се опитваш да кажеш?"
Не се опитвам ,а съм го написал-изпускат се келтие. "за пример-изпуска се ролята на келтите(говориме за нашите днешни земи) е ,глишаво е да кажеш ,келтите са траки,доказано."
Те какво, изчезнали като тракийци след славянското море.
Или след като логиката на твоите разсъждения е,че Тракийците не са изчезнали ,че никой местен народ не изчезва,защо ще трябва келтите да са изчезнали.
Знаеш,че бесите са келти. И не са единствените келти по тези земи .Но те се били изнесли. за да направят място за тракийския генофон. като готите,които заминали с целокупния готски народ нейде си. или като скитите. всички се изнасят и заминават,само могъщите траки си седели по местата .заяото били Българите . като всъщност местата на траките за Блога са от Пазирик на изток,а отскоро и Китай ,до къде на запад ? до връшка чука. не нужно да си повтаряш мението за чехите как не били тракийци т.е. не били българи .само малко вандали.от тези север които ,тракийците не ги познавали защото ги било страх от пчелите на север от дунав и не ходели на там и не знаели какви били тези с колесниците.
пак да попитам келтите оставили ли са следи изи българско и българите та до днес или не .
глишаво е да кажеш ,келтите са траки,доказано.


Ще ти бъда безкрайно благодарен, ако ми дадеш един - единствен исторически извор определящ бесите като траки. Моля те също да ми дадеш етимология на името им от гейлик, кимришки, манкски, или бретонски.

Сред днешните българи има потомци на келти, да, така е, Страбон свидетелства за това. В езика ни има думи показваща връзка с гейлик и кимришки: сган, слуга, гръм, врана...
цитирай
82. sparotok - благодаря
16.09.2010 09:49
veninski написа:
Поздрави и от мен, приятелю!


Благодаря приятелю!
цитирай
83. d3bep - До 79
16.09.2010 10:34
Зависи какво включваме в поняитието траки, приятелю.
Но например вземи и прочети това:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cimmerians
Ако действително те занимават келтите, значи знаеш какво ще да е то халщадска култура и кой как му е повлиял.
Галите ги извеждат основно от кимерийците.
Отделно сходствата с нашият тип траки. Вярвания, обичаи и прочие.

Така че, да. Не, не е безспорно доказана тракийската връзка на келтите, но е основна версия в историята.
цитирай
84. анонимен - от вОДЕСос до demograph - А King Belus ... !
16.09.2010 10:47
Да-а темата е доста интересна !
Тази която разработва още Г.Раковски, който някои изкарват наивник-патриот - "Ще да докажем ...":), че е бил прав !
Ще разберем - Каква е връзката между Зарт ошт и Боян Маг-а !
Зенд Авеста и протобългарският език.
Къде е създаден българският Календар !
Каква е тайната на "варненското злато" ?
Имало ли е Потоп или това е само библейска измислица ?
Кой е Христос ? - А Митра ? (този от светилището в Родопите).
Но докато си отговорим на всички Защо - пряко касаещи историята ни, на нас Бълг-арите, като компенсация гледай от време на време картинките, линковете към които, съм постнал в твоя блог, в темата: Идва векът на траките !
Скоро идва времето, когато ние а след това и света ще разбере какво се крие зад това понятие - Българин !
- Няма да казвам - Амин - защото каквото говоря не е мистика, а истина - наука !
цитирай
85. mglishev - вОДЕсос,
16.09.2010 18:06
вероятно знаеш, че без академичната рамка се стига до щуротии. Давал съм този пример - представи си съвременен хирург, въоръжен със скалпел над операционната маса, но без академично образование. Ми той ще убие пациента без много да му мисли.

Спароток,
изобщо няма смисъл да "давам" семитска етимология на тия имена, щом Кадъм е просто гръцки митологичен герой :)

При автохтонците се наблюдава интересна закономерност - вярват на митове, а не на хроники и вадят изводи от легенди, а не от исторически съчинения.
цитирай
86. анонимен - Щ.Младши:
16.09.2010 18:36
До Анонимен 79.:
Ако кажем,че Бесите са Келти,е хубаво да знаем кои са Келтите.А те са Белти/Белги,Болги/,Балти/Балги,Бълги/, Гали/Гури,Хори,Хора/ и Бали
/Балги,Болги/.Т.е.-Келтите са бивши Траки.Кои тогава са Бесите?Анализът дава отговор и на този въпрос.Беси=Мези/Мизи/,Веси/Веди,Ведически народи/,
Геси/Гети/,Сеси/Секи,Саки,Даки/,Божи/Божиите/,Боги/Болги/,и т.н.С други думи-Бесите също са Траки,т.е. Българи.
цитирай
87. mglishev - Щапаров, Щапаров...
16.09.2010 19:25
... келтите са били цяла група народи, пръснати из цяла Европа... Трудно можеш да накараш някой Уилям О'Донован от Конахт, Филип Мбан от Бретан, Уилям МакДоналд от Абърдийн или Пуил ап Гуиток от Уелс, че са траки... Да не би траките вместо да са народ, да са цяло езиково семейство?

Абе, да не би всъщност според автохтонците "траки" да е синоним на "индоевропейци"?
цитирай
88. sparotok - Келти
16.09.2010 19:51
mglishev написа:
... келтите са били цяла група народи, пръснати из цяла Европа... Трудно можеш да накараш някой Уилям О'Донован от Конахт, Филип Мбан от Бретан, Уилям МакДоналд от Абърдийн или Пуил ап Гуиток от Уелс, че са траки... Да не би траките вместо да са народ, да са цяло езиково семейство?

Абе, да не би всъщност според автохтонците "траки" да е синоним на "индоевропейци"?


Маноле, ти си добре запознат с изворите, ако ми представиш едно свидетелство на древен автор, че ирландци, кимришци, манкци, шотландци, или бретонци са наричани келти имаш от мен бутилка Джони Уолкър.

Май чак през 16-ти век, т.е. 2000 години след първото споменаване на келтите, уелсецът Едуард Луйд се сеща, че народът му е от келтски произход. Поправи ме, ако се лъжа.

Общоприетото не винаги отговаря на истината.
цитирай
89. sparotok - корекция
16.09.2010 19:54
mglishev написа:
вероятно знаеш, че без академичната рамка се стига до щуротии. Давал съм този пример - представи си съвременен хирург, въоръжен със скалпел над операционната маса, но без академично образование. Ми той ще убие пациента без много да му мисли.

Спароток,
изобщо няма смисъл да "давам" семитска етимология на тия имена, щом Кадъм е просто гръцки митологичен герой :)

При автохтонците се наблюдава интересна закономерност - вярват на митове, а не на хроники и вадят изводи от легенди, а не от исторически съчинения.


Маноле, Кадъм не е гръцки митологичен герой, просто преданието за него е запазено в гръцката митология. Има разлика и то голяма, аз лично не познавам извор идентифициращ Кадъм като грък.
цитирай
90. d3bep - При автохтонците се наблюдава ...
16.09.2010 20:35
mglishev написа:


При автохтонците се наблюдава интересна закономерност - вярват на митове, а не на хроники и вадят изводи от легенди, а не от исторически съчинения.

Хм, това е най - доброто извинение, което съм чувал на последък за това, че този, който се опита да блесне и да ни засипе с познания по митология и история (на картаген) всъщност се оказа че и хабер си няма... Пак...

Поздравления.
цитирай
91. mglishev - :)
16.09.2010 22:26
Спароток, ти често питаш такива едни ирелевантни работи :) "Келти" са наричани в частност галите, което и двамата добре знаем. И пак и двамата добре знаем, че бритите, ирландците, пиктите, иберийците и галатите говорят езици и имат култури, близки до тези на галите и затова са систематизирани като част от келтската езикова група. А ако седнеш да оспорваш, че уелсците са си все същите стари брити, родствени с галите, тогава ще трябва да спориш не с мен, а с авторите на "Записки за галската война", с Тацит и с Галфрид Монмаутски.
И няма извор, който да не ги характеризира като келти. QED.

Това с Кадъм е неубедително. Та него просто го няма никъде другаде освен при гърците. Тъй че е невероятно да го правим на някакъв друг.

Дзвер, бедни ми Дзвер... та ти си най-добрият пример за повърхностност, липса на метод и живо доказателство за автохтоноиден фанатизъм и пренебрегване на фактите поради непознаването им.
цитирай
92. sparotok - келти
16.09.2010 22:37
mglishev написа:
Спароток, ти често питаш такива едни ирелевантни автори :) "Келти" са наричани в частност галите, което и двамата добре знаем. И пак и двамата добре знаем, че бритите, ирландците, пиктите, иберийците и галатите говорят езици и имат култури, близки до тези на галите и затова са систематизирани като част от келтската езикова група.
И няма извор, който да не ги характеризира като келти. QED.

Това с Кадъм е неубедително. Та него просто го няма никъде другаде освен при гърците. Тъй че е невероятно да го правим на някакъв друг.

Дзвер, бедни ми Дзвер... та ти си най-добрият пример за повърхностност.


Маноле, едно е дадени народи да имат близки езици и култури, а друго е да съществуват древни извори определящи всички тях като келти.
Пак повтарям - няма древен извор, който да идентифицира ирландците като келти.
Само галите са келти, защо да не е възможно галски племена колонизирали британските острови да са келтилизирали до голяма степен местното население...защо само римляните да са тези, които оказват влияние на другите?

Наивно е да се каже, че щом Кадъм е описан в гръцките митове, то той ще да е и грък. То и цар Ает е в митологията на южните ни съседи, но със сигурност не е грък...нито пък са гърци Ликург и Бебрик, нищо, че ги има в гръцките митове.
цитирай
93. анонимен - от вОДЕСос до mglishev - Прочети баснята за "Магарето и коня" !
17.09.2010 11:08
mglishev написа:
вОДЕСос, вероятно знаеш, че без академичната рамка се стига до щуротии. Давал съм този пример - представи си съвременен хирург, въоръжен със скалпел над операционната маса, но без академично образование. Ми той ще убие пациента без много да му мисли.
...
При автохтонците се наблюдава интересна закономерност - вярват на митове, а не на хроники и вадят изводи от легенди, а не от исторически съчинения.


mglishev - Отговарям ти в обратна последователност на повдигнатите от теб въпроси :)).
1. Прочети баснята за "Обвиненията на магарето към коня" мисля, че бе от Ст. Михайловски. - Нещо подобно правиш ти, отправяйки обвинения към т.нар."автохтонци", думата не е точна - Просто наричай ме родолюбец !
2. Припомням ти нещо, което знам, че ти е известно ! - За разлика от "другите" - Умният-човек е този, който като гледа "вижда", когато слуша "чува" и когато говори "мисли".
Умният човек е този, който, когато направи веднъж грешка, си прави съответните изводи и не допуска да я повтори !
Говориш ми за "академична рамка" - Добре !, но в момента академиците демонстрирате нещо, което ще нарека - абдикация от национално отговорната ни история !
Знам че, излязох от патримониума на науката История - Но позволи ми малко есеистика и етика ! :)
Пиша ти го с най-добри чувства и :))-ки приятелю !
цитирай
94. анонимен - Щ.Младши:
17.09.2010 17:25
"Траки" е синоним на "Индоевропейци"-точно се ориентира г-н Глишев,поне
сега.Генетиката,конвенционалната и езиковата археология,антропологията и др.съвременни науки сочат твърдо,че белите народи/"Индоевропейците"/
някога са живели заедно,т.е.-били са един-единствен народ.Това било в епохата на Палеолита-тогава все още няма обособени отделни народи.През неолита обаче в древното Индоевропейско общество настъпват значителни промени.
Новооткритото земеделие довежда до демографски бум,който принуждава Индоевропейците,живеещи до тоя момент в М.Азия,да почнат масови преселения на запад.Може част от тях още тогава да са отишли и на изток,но те са били малко в сравнение с останалите.При стъпването на Балканите те бързо
откриват металургията,колелото и писмеността.Пълното съвпадение на нашите руни с най-древни образци от праисторическа писменост потвърждава,че Българите са оня народ,който е опазил най-дълго старите прадядовски традиции непокътнати,в най-чистия им вид-вяра в Слънцето,писменост,титли,календар,
фолклор,обичаи и пр.Сиреч-те са преките наследници на ония хора,които още в зората на времето изобретяват колелото,металургията,писмеността,
градостроителството и държавотворната инициатива.Тия твърдения не са голословни като свободните съчинения на тюрколози и македонисти.Те имат подкрепа в трудовете на древните автори,които твърдят единодушно,че Българите са Траки.Подкрепя ги конвенционалната археология,която ясно установява,че Траките живеят по тия земи поне от началото на Неолита.
Подкрепят ги изчисленията за периода,в който е създаден Българския календар,и датираните най-стари образци на древно-Български руни/5260 г.пр.Хр.-табличката от Дупяк,Костурско и 6000г.пр.Хр.-"Чинията на Ной"от Черно море/.
Подкрепя ги и твърдостта,с която Българите са пазили традициите си до късни времена.А фактът,че руните им не са се променили хиляди год.до появата на Кирилицата сочи,че народът-ползувател на тези руни,както и на съответния им език е останал също непроменен.
цитирай
95. mglishev - Спароток,
17.09.2010 19:30
не че не подхождаш логично, даже напротив. Но логиката ти изхожда от малко на брой взети под внимание факти.
Разбира се, че не само римляните влияят на съседи. Прав си донякъде и за галите - да, те навлизат на Британските острови и ги келтизират, вярно е. Но не само културно и езиково, а и демографски, както знаеш. Едни и същи племенни названия се срещат от двете страни на Ламанша по времето на Цезар - белгите, дамноните и паризиите са примерът, за който се сещам.
И доколкото езикът им е именно келтски, всички народи, говорещи много близки езици, принадлежат към келтската етнолингвистична група (в рамките индоевропейското семейство). Да, това е конструкт на ХVІІІ и ХІХ в., но той не е лош, почива на много сравнителни данни и не мисля, че противоречи на фактите. Ти какво ще кажеш по въпроса?

вОДЕсос,
естествено, че си родолюбец, това не оспорвам нито за миг. Всъщност изобщо не може да се отрече, че автохтонистите сте доста пламенни родолюбци. А "автохтонист" само по себе си не е обидна дума - знаеш, че с нея се обозначават онези (като повечето фенове на Спароток), които вярват в автохтонния, тоест местен произход на българите.
Е, аз смятам, че тази вяра е напълно погрешна и имам добри причини за това, но това си е въпрос на избор. И не се смятам за по-малко родолюбец.

Щапаров,
индоевропейското семейство народи наистина има общ произход, отдалечен от нас на няколко хиляди години. Но траките са само част от индоевропейците, формирала се след разделението, а не първоначалната форма на обединение.
Между другото, иранските народи също принадлежат към индоевропейската група, така че итях трябва да смятате за "траки" и "българи", ако сте последователни.
И, разбира се, индоевропейската прародина е далеч от Балканите.
цитирай
96. sparotok - до Манол Глишев
17.09.2010 20:06
Маноле, гейлик и кимришки притежават една важна особеност - мутация на началната съгласна. Котка на кимришки е cath, но членувано, котката е - y gat.
Кажеш ли куче И котка то пак следва мутация - ci ac chath.

Този отличителен белег отсъства напълно в галския, да не говорим пък за разликите в глаголните форми.

Демографското влияние е сравнително слабо. Само южният и част от източният бряг на Британия е колонизиран сериозно. В центърна на острова има смесени селища, а на западния бряг няма и следи от гали. Те между другото са чужденци за местнотох население, gall означава чужденец на гейлик, а на кимришки gal има значение враг.
цитирай
97. анонимен - на български котка е мачка
17.09.2010 23:14
хей на български котка е мачка така си е и около софия и днес (така е и на чехословенския на кирил и мефодий)
котъ е на всеросийско-полски

мочам е една от малкото старобългарски думи

цитирай
98. анонимен - Щ.Младши:
18.09.2010 02:43
Глишев,не чухме добрите причини за Вашата вяра във фалшивата тюркска хипотеза,която винаги ще си остане недоказуема с научни средства.Много съм любопитен да ги чуя.Любопитството е ценно качество и ми помогна да се добера до такива знания за древните Българи,каквито бедните тюрколози не са и сънували.Естествено,че народът Иранци/Ирани,Ариани/е потомък и частичен наследник на Трако-Българите-не се и съмнявайте в това.Вече знаете,че думата Ари означава Ора/Хора/,Али/Бяли,Бели,Белги,Бълги/,Нари/Вири=Мъже/ и пр.И Перси=Берзи/Белзи,Белги/-омръзна ми да обяснявам това.А Парти=Палти/Балти,
Келти/,Балги/Болги,Бълги/ и т.н.Сиреч-"Индоевропейските"народи са така тясно свързани,че всеки произлиза или от тези прочути и прословути Българи,или от
някакво странно неизвестно племе,присвоило си тяхното име.Кажете ми поне един индоевропейски народ,чието име да произлиза от китайци,негри или маймуни,и ще получите публично признание за носител на нечувани качества.Но за огромно съжаление на невярващите,дори името на народа Хан/китайци/е много по-близко до името на народа Хун/Хуни/,отколкото до името на първия им император Цин/Чин/.А Хуни,както вече знаем,значи и Фини,Йони,Дани,Тини,
Хони,Хиони/Пеони/,Даки,Пуни,Беси,Гети,Веди,Меди,Хети и т.н.В корена на всички стари имена на "Индоевропейски" народи анализът открива дума Болги
/Бълги/или дума Гети/Хети,Хуни,Фини,Тини,Веди,Миди и т.н./.За щастие "Ангеловият анализ" установи принципните правила,които са позволявали на древните да променят формата на народностното име,ползвайки основния първообраз така,че да получават различни диалектни разновидности на името,а задълбоченото изследване позволи да се установи и първоначалното значение
/превод/на всички тези народностни имена,които произхождат,както и цялото семантично гнездо,от един и същ общ пратермин. За голям ужас на всички
македонисти,елини и тюрки езикът,на който се превеждат имената на индоевропейските народи не е нито македонски,нито турски или гръцки,а си е чист Български!
цитирай
99. анонимен - от вОДЕСос до mglishev - Припомням ти отново:"мина, мина, шекел и полмина"
18.09.2010 20:04
mglishev написа:

...

Това с Кадъм е неубедително. Та него просто го няма никъде другаде освен при гърците. Тъй че е невероятно да го правим на някакъв друг.

Дзвер, бедни ми Дзвер... та ти си най-добрият пример за повърхностност, липса на метод и живо доказателство за автохтоноиден фанатизъм и пренебрегване на фактите поради непознаването им.


Уважаеми !
когато ти писах че:
"Умният-човек е този, който като гледа "вижда", когато слуша "чува" и когато говори "мисли". Имах в предвид следното.
Имаме двама тракийски царе с едно и също име Финей.
Вторият се свързва с легендата за аргонавтите и слепият прорицател ... Финей и .т.н.

Първият Фенeй Phoenеy - истинският брат на Кадъм отново е тракийски цар, син на Агенор на, който са братя Тасос, Киликс и по-горе цитираният вече, плюс сестра им Европа.
За сведениеq Тасос и Киликс ясно са обозначени, като тракийски царе в съвременно българско южно черноморие и изт.Тракия.
В едни други източници пък се казва, че единият е отишъл в Беотия/Атика/ другият, о.Тасос. За Европа се приема, че е майка-основателка на народа на о.Крит.
Както виждаш от тексткритиката твърде противоречива информация ?!
Да погледнем археологията във Phoenicia и мисля, че всичко ще си дойде на мястото. Най старите културни пластове носят определено, характер на население близко до това на траките. - Ако не вярваш, какво ще ми кажеш за това че, на два от най-големите градове там, имената са Скитополис и Сарепта - с първоначално име на вторият Цара(а)т.
За първият ти поствам и линк, да погледаш картинки от там, Бейт шен, Израел вж. :http://www.pbase.com/mbnm57/beit_shean_skitopolis_israel
Да ти постна ли какво пишат израелските ти колеги-археолози ?! - Хайде няма :).
С :))-ки и най-добри пожелания друже-историк !
цитирай
100. mglishev - Никой не може да ви помогне, момчета,
19.09.2010 02:01
измисляте си от начало до край, но пък поне ви е приятно. Езикознанието и фолклористиката са ви малко трудни, но нищо, то не може всички да са хманитари.

Щапаров, имам в блога си разни неща по въпроса, ако ти е любопитно - там ще намериш каквото съм нахвърлял.
цитирай
101. d3bep - Щапаров, имам в блога си разни ...
19.09.2010 15:18
mglishev написа:

Щапаров, имам в блога си разни неща по въпроса, ако ти е любопитно - там ще намериш каквото съм нахвърлял.

Щапаров, да не си посмял братче да паднеш толкова ниско...

Ма всъщност какво пък ,чети. Чети и ще видиш с какъв човек си имаш работа.
Борец против "ислямския фундаментализъм".
Глишев vs строежа на джамии.
Глишев "за" реваншизма за 11-ти септември.

Доста може да ти се отворят очите ако му прочетеш блога за това с какъв човек си имаш работа. Милото, което мога да изкарам за него, е човек с промит от пропаганди и вестници мозък. Немилото няма да го вадя.
В най добрия случай спориш с готов вестникарски и телевизионен продукт, който се смята за учен, поради дискавъри ченъл....
Та чети, и ще ти се изясни кой е той и за какво се бори. Ама не чети квото ти препоръчва, разглеждай подробно....

То нещата при него са свързани. Борбата с траките е само нюанс на личността му, която не е чак толкова комплексна...
цитирай
102. mglishev - Дзвер,
20.09.2010 00:37
това на живо ако ми го изтърсиш, много бих се изненадал. Ти обаче би се изненадал още повече и по-неприятно след това.

Спароток, какво стана с добрия тон, към който подканваше? Или тук само автохтонистите могат да си изтървават нервите?
цитирай
103. sparotok - ТОН
20.09.2010 00:43
mglishev написа:
това на живо ако ми го изтърсиш, много бих се изненадал. Ти обаче би се изненадал още повече и по-неприятно след това.

Спароток, какво стана с добрия тон, към който подканваше? Или тук само автохтонистите могат да си изтървават нервите?


Аз самият съм наричан спекулант, манопулатор, заблуден...сигурен съм, че хората, които употребиха тези думи не са автохтонци.
цитирай
104. анонимен - Щ.Младши:
20.09.2010 01:26
Хвърлих едно око на блога на Глишев и разбрах защо толкова много обича да се заяжда в нашия блог-защото коментарите и читателите в неговия са малко,та му остава доста време да прескача в други блогове-къде от скука,къде от желание да му се обърне внимание,къде с намерение да демонстрира,че той не е като мнозинството от хората,затова подкрепя фалшификаторите тюрколози.А дали баща му не е някой от тях-за това и дума не обелва,но си личи,че проблемите
на България крайно малко го вълнуват.Като всеки зелен младок и той се увлича от недозрели идеи,но вярвам,че след още 15-20 години ще узрее достатъчно,за
да прегърне и нашите. Всеки случай той прилича повече на ексцентрик и непукист-все му е едно кои са Българите,за него е по-важно участието и заяждането.Сиреч-нашата логика,колкото и да е желязна,няма да го спре.Той не
е човек,който обича логиката-тя го дразни и му поставя рамки на мисленето,а
неосъществени"космополити"като него не харесват нито своите,нито чуждите.
Обича и да се налага,което рано или късно ще го доведе до развод.Съветът ми е:
Нека се налага,но на турците и талибаните,ако му стиска.Тук номерът му определено няма да мине-комунизмът свърши и няма вече кой да му помага.
Привържениците на Истината никога няма да предадат позициите си заради такива като него,а всичките му твърдения може да бъдат разбити точко по точка.
С глупостите и лъжите за древна България,които се опитва да пробута на читателя,той ни изправя пред дилема-или да мълчим,без да отдаваме значение на провокиращата му дилетантщина,или да му играем по гайдата,като му обръщаме вниманието,от което толкова много се нуждае.Манталитетът му е диктаторски-иска другите винаги да му отстъпват,нищо че кривият е той,а не те.Но ние пак му подаваме приятелска ръка-нека не се отчайва.След време,
когато вече никой няма да му вярва и изпадне в изолация с това си поведение,нека се обърне пак към нас-не тюрките,а ние Патриотите,които обичаме Истината,ще му помогнем.
цитирай
105. d3bep - това на живо ако ми го изтърсиш, м...
20.09.2010 09:38
mglishev написа:
това на живо ако ми го изтърсиш, много бих се изненадал. Ти обаче би се изненадал още повече и по-неприятно след това.

Спароток, какво стана с добрия тон, към който подканваше? Или тук само автохтонистите могат да си изтървават нервите?

Хахаха :) Леле. Ше ме бият.
Сега я втасахме
Виртуална нинджа :) Видя девойка онлайн и възмъжа.

Да не се свиеш като мишка/мглишка във водопровод?
Аде пиши ми да видим кога и как ше ме изненадваш. Хахаха!

Не мога те разбера теб, младежо. Виждаш че не си желан ,че не се вписваш, че не участваш и пак се буташ.
Кво не ти стига - акъл, тактичност, съобразителност?
Като видях че при таквиа като теб няма да ме бъде си ликвидирах регистрацията в псевдонаучния ти форум .И като гледам , и десетки други са постъпили така заради вас.
Ти какво още чакаш, къде се буташ ищо се натискаш там дето не те искат?

Влизаш за да дразниш, това е единствената ти цел, а после с цялата си наглост мучиш като ощипана булка. Модерации нямало. Ми то ти си за бан. Благодари се, че Спароток е културен и сдържан.
Кани си с който искаш да приказваш в безумния си форум. Не те разбирам що щеш тука?
цитирай
106. анонимен - Спароток, поздрави отново!. . . . . . ...
20.09.2010 17:33
[quote=анонимен]Спароток, поздрави отново!......
В уикипедия и енциклопедия Британика пише, че основателите на България са турци (булгари), те ни дали името на държавата, после 500 години едва ли не сме били при "правилните хора".
А траките според всички са "мъртав" народ. Ние не сме нито траки, нито българи, а сме славяни, асимилирали турски владетели (кановете ни...) и траки......

Това, което пише в Британика не ме учудва, защото още от времето на Османската империя Британия е подкрепяла непрекъснато султана и неговата политика. Въпрос на интереси.

цитирай
107. анонимен - Щапаров Младши:
06.10.2010 17:46
Многознайковците от Британската енциклопедия са пропуснали много важна
информация-че същите тези"турци"/Булгари/са основали не само България,
но и Британия,понеже народът Болги я е цивилизовал на няколко вълни.
Първата вълна е вероятно ок.6000г.пр.Хр./засега предполагаема,но детайлните проучвания могат да я докажат/.Втората-ок.3500г.пр.Хр.,третата-ок.1100-1000г.
пр.Хр./Народа Болг/,четвъртата-ок.VIII-VIв.пр.Хр./Трако-Кимерийските племена/,
петата-в Vв.след н.е./племената Англи,Юти и Сакси/,а шестата тече в момента
/XX-XXIв./,като тя е най-слабата от всички.Това е трябвало да напишат,а не
кошаревската теза за "турци"/тюрки/и други темподобни първобитници.И нека
всички знаят,че това,което е написано там,е подробен препис от онова,което
ние сами сме написали за себе си в нашите учебници.Никой англичанин или друг британец не си е правил труда да проверява правилността на"нашата"/пардон,на
сталинистката/теза за произхода на Българите,както не си правят труда да
проверяват тезата и на"македонците" за не-Българския им произход.Там просто са достатъчно ограничени и се занимават само с онова,което засяга интересите им в момента или би могло да застраши сигурността им в бъдеще.
Въпросът за произхода на чуждите народи може да развълнува някой техен учен само тогава,когато му се заплати обилно.В противен случай никой не хвърля излишни усилия да върши нашата работа,тя просто си е оставена на нас.В техните
енциклопедии е написано онова,което ние сме написали за себе си,а то не е
никак розово поради зловредната дейност на Глишевци и на други подобни
нещастници. Професионалните фалшификатори в Македония,Сърбия и т.н. са
много добре запознати с тези факти естествено,и знаейки,че стадата от Глишевци в в Българските академии ще им пригласят координирано в съответствие с поетите пред Партията ангажименти,продължават да лансират безскрупулните си лъжи,
знаейки,че тези паразитни елементи своевременно ще блокират всички опити на
Българите да защитят справедливостта.
цитирай
108. nikikm - Браво!
08.11.2010 18:05
sparotok написа:
анонимен написа:
Спароток, поздрави отново!
Всичко много добре, но кога ще излезе България с фактите и Истината, да оспори лъжите?
В уикипедия и енциклопедия Британика пише, че основателите на България са турци (булгари), те ни дали името на държавата, после 500 години едва ли не сме били при "правилните хора".
А траките според всички са "мъртав" народ. Ние не сме нито траки, нито българи, а сме славяни, асимилирали турски владетели (кановете ни...) и траки......

За какво си говорим просто?! Лъжата е брутална, отвратителна и безкрупулна.
А всяка следваща година лека по лека се променя все повече. Историята се пренаписва, а следите за Истината се разрушават, укриват и прочее...

Шепа хора четът тук, но масата и още по-важното - Света, изобщо няма да чуе това.
Как виждате нещата вие?
Ще извадим повече пари от арабите ли? За да си платим на когото трябва да пише история? Или ще изкараме по-голямо влияние от Рим (западна европа и нейната колония сащ)?!
Отчайвам се, че истинската история е изгубена кауза май май...


Отчаянието е смърт, това е факт, желаещият да живее се бори!
Името българин трябва отново да стане символ на просветление, доброта и духовна сила. В нашите вени тече кръвта на велики царе, на създатели и разпространители на култура. Това никой не може да ни го отнеме. Осъзнаем ли кои сме, ще започнем и сами да ковем съдбата си. Единствено така ще получим бъдещето, което заслужаваме. Дедите ни са наричани богоравни, смайвали са много народи с качествата си, нека бъдем верни на предците си и да покажем на света какво можем!


Браво за отговора Спароток! Бих допълнил: Прави каквото трябва и да става каквото ще!Всички ние, с каквото разполагаме,трябва да съхраняваме,запазваме и разпространяваме Истината за България и Българите!А,аз си мечтая и за гражданско сдружение,движение или нещо подобно.тогава гласът ни ще бъде по-силен и чуваем!Мисля,че няма друг път.
цитирай
109. dolsineq - Благодаря за информацията, Павел!
14.07.2011 16:42
Благодаря за информацията, Павел!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13972716
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031