Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2010 20:03 - ТРАКИЕЦЪТ КАДЪМ И ФИНИКЙСКАТА АЗБУКА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 74363 Коментари: 195 Гласове:
74

Последна промяна: 11.10.2013 17:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

             ТРАКИЕЦЪТ КАДЪМ И ФИНИКЙСКАТА АЗБУКА

 

 

Дедите ни със сигурност са имали своя писменост още в най-дълбока древност защото нашите думи чета, пиша, мастило, черта, резка, рабош отговарят прекрасно на санскритските четати, пимсати, машии, чири, рекха, рупака.

От ранното съществуване на думата мастило-машии можем да отсъдим, че като материал за писане нашите предци траките са ползвали някакъв растителен пигмент (като е мастилото). Явно знаците са се нанасяли с четка върху обработена животинска кожа. За скотовъдци (каквито са били траките) кожата е била евтин и практичен материал, който обаче в условията на нашият климат не е в състояние да устои дълго на влиянието на времето. В неподходяща ( влажна ) среда документите ще изгният сравнително бързо.

 

Древният характер на думите пиша, черта, резка, рабош (пимсати, чири, рекха, рупака на санскрит) показва, че освен мастило траките са използвали и дървени дъсчици да записване на религиозни, или др. текствове. Ведическата дума пимсати-пиша е означавала първоначално украсявам с дърворезба. Трябва да се добави, че в езикът ни има една много интересна дума за молив, това е рабило. Използва се в района на Банско, а изследователите смятат, че тя произлиза от старобългарският глагол робити – режа. Т.е. дедите ни са ползвали длета и ножове за изписване на древни текстове.

 

“Дървени книги” са съществували в далечното минало със сигурност. В стари хетски документи се споменават такива (О.Гърни), но за съжаление не е намерена нито една защото както и кожата така и дървото гние лесно, и се разпада без остатък във влажна среда. Само писмени паметници върху камък, изпечена глина и метал могат да устоят пагубното влияние на времето.

Такива тракийски артефакти са намерени, разбира се. Най-известните са дискът от Тартария от пето хилядолетие преди Христа, плочицата от Градешница, печатът от Караново, да на забравяме надписите от Вълчи Дол, Хотница, Осинчани, Говерлево и др. Много са доказателствата за високата култура на нашите предци,  но търде малко се прави по популяризирането на тази информация. Поради тази причина мнозина още вярват на твърдението, че траките се на имали писменост.

 

Паралелите на българските думи чета, пиша с ведическите четати, пимсати и т.н. показват пределно ясно, че предците ни са били добре запознати с четмо и писмо хилядолетия преди рождението на Христа, защото е невъзможно да имаш думи за четене и писане, а да не можеш да четеш и да нямаш азбука. За да съществува дадена дума, трябва да има и причина за съществуването й. Не е нужно човек да е с академично образование, за да разбере това.

 

Дедите ни не само не са били безписмени, но и са създали няколко азбуки. Корените на линеар А и линеар Б са в Тракия, а както ще се разбере след малко, тук, в нашите земи е и произходът на финикийската писменост.

 

На Кадъм се приписва появата на азбука в Европа, като се твърди, че той е финикиец, т.е. дава му се източен произход. Пренебрегват се обаче редица факти:

Pоднините на основателят на Тива принадлежат на палеобалканската общност, а не на Ориента. Едва ли някой ще оспори тракийският произход на Финей, Земела и Дионис. Бащата на Кадъм носи трако-троянското име Агенор, а както бе обяснено в предишния постинг сестрата на Кадъм е известна с тракийското си име Европа. Изследвайки подробно историческите извори траколозите И.Маразов и А.Фол са на мнение, че Кадъм идва в Гърция (тогава наричана Пеласгия) от земите на Тракия.


Един малко известен факт е това, че първите, които започват да ползват кадмейските букви са трако-пеласгите, а не гърците.  Диодор Сицилийски свидетелства, че траките Орфей и Линей са писали с пеласгийски ( кадмейски) букви. Обърнете внимание, преди Троянската война трако-пеласги, а не гърци са разполагали с писменост.

 

В полза на тракийският произход на Кадъм трябва да се спомене, че името на основаният от него град Тива ( Thebe ) е тракийско. Thebe отговаря на тракийската дума дева селище, свързана с нашият глагол девам – слагам, полагам ( основи). Точно в Тива има са намерени амфори от XV-ти-XIV-ти век преди Христа с много интересен надпис КАУНО ОДУРУВИЙО ВАНАКАТЕРОКана ( съд) на владетелят ( царят) Одрис.  Тук най-важното е че, господарят на Тива не е грък, а тракиец. На плочиците от Тива изписани с линеар Б няма нито едно типично гръцко име. Няма Фотис, Милтиад, няма Аристид, нито Каликрат, или пък Платон, Симонид....просто няма...но пък царят на Тива носи тракийското име Одрис.

 

За ранното присъствие на трако-пеласги в Беотия ( където е кадмеевата Тива) знаем от свидетелството на Страбон, който пише, че преди да отидат в Атина пеласгите са обитавали Беотия. На друго място старият автор казва, че беотийската планина Еликон била наречена свещена от траките. Ликофрон пък нарича беотийският град Антедон – седалище на тракийските царе. Твърдението на Ликофрон обяснява защо в Тива Кадъм се жени за Хармония - дъщерята на тракиецът Арес. От нея се ражда и Земела ( почитана от траките като богиня на земята), която пък е и майката на Дионис ( най-известното тракийско божество).

 

Хидронимите около Тива, като Копайското езеро например показват също, че там са живели дълго време трако-пеласги. Kopais ( Copais ) няма смисъл на гръцки, но пък е обяснимо със санскитската капа-течност, авестийската кафа-пяна и нашите думи капка, капя, капене...Да не забравяме названията на реки и потоци Капачур, Капот, Капещец и др.

 

Нужно е да се спомене нещо и за така нареченият беотийски щит защото той си е всъщост тракийски. С него са изобразявани предимно траки. От сцените на битката при Кадеш, пресъздадена  на стените на Луксор ( XIII- ти век преди Христа ) се вижда, че такива щитове носят тракийските съюзници на хетите ( става дума за мизи и дардани).

 

Нека обобщим накратко:

 

1. В тесни кръгове се знае отлично, че митът за Кадъм и Европа е палеобалканска реалия ( Порожанов, Якимова).

 

2.Родът на Кадъм е тракийски, етническата принадлежност на Дионис и Земела е неоспорим.

 

3. Установено е, че Кадъм основава Тива след като идва от Тракия.

 

4. Името Тива е обяснимо на тракийски, там са царували траки през 15-ти-14-ти век преди Христа.

 

5.Топоними и хидроними в кадмеевата Беотия имат тракийски характер.

 

6.Тракийският бог Дионис е почитан в Тива доста преди Троянската война.

 

7. Типичният беотийски щит е всъщност от  тракийски  произход.

 

Оказва се, че финикиецът Кадъм е тракиец. Представените тук данни променят много нали! Ето затова те дълго време са били укривани упорито от широката публика. Догмата, че искрата на познанието е дошла от Ориента трябваше на всяка цена да бъде поддържана  защото истината за ролята на траките в създаването на писмеността накърняваше интересите на изключително влиятелни личности. Макар свидетелствата за наличие на древна тракийска азбука да стават все повече и повече определена група учени ( като А. Финкелщайн например ) фанатично се протипопоставя  на твърдението, че надписите от Караново, Градешница и др. могат да се разгледат като оформена писменост макар това да е истината.

 

От друга страна тракийският елемент във финикийският етнос също е причина за отричането на ролята на траките като градители на древната култура. Г. Херн определи финикийците като амалгама от ханаанци и морски народи. Ханаанците са ясни, те са местни за Близкият Изток хора. Кои обаче са морските народи? Какво знаем за тях? Техните имена са споменавани многократно от египтяните. През второто хилядолетие преди Христа те са обитавали както Мала Азия, така и Тракия. В продължение на няколко века царете на Египет изпитват силата на оръжието на морските народи. Най-известните от тях  са пелесет, дрд, мешуе, лука, чкр, уешеш, шардана, туршу, шекелеш ..На пръв поглед това са странни, неразгадаеми названия... докато не забележим една любопитна особеност.

 

Пелесет е египетското предаване  на етнонима пеласги.

 

Дрд е безспорно  дардани.

 

Мешуе означава мизи.

 

Лука отговаря на ликийци.

 

Чкр е египетският вариант на името на тевкрите, трако-троянски народ.

 

Уешеш представя името на  весите ( беси).

 

Шардана отговаря на серди ( древно племе живяло в Тракия и от чието име идва Сердика, старото име на нашата столица София).

 

Туршу отговаря на трауси – тракийско племе описано от Херодот.

 

Шекелеш отговаря на соколоти, това е името на царските скити, чийто земи векове по-късно от Херодот Йордан определя като владения на българите. Според Страбон, Дион Касий и Стефан Византийски траки и скити са роднини.

 

Ето, за всеки непредубеден човек ще стане ясно, че морските народи, които се сместват с ханаанците и създават финикийският етнос са си чисти трако-пеласги. Тракийският елемент във финикийският етнос е неоспорим. Какво правят определена група учени обаче? Те променят свидетелствата на старите египтяни и отказват да признаят палеобалканските корени на морските народи. Изразът – Непознати морски народи с голяма сила опустошиха всичко по пътя си всъщност е - Народи от отвъд морето ( отвъд Средиземно море е Пеласгия и Тракия) с непозната до сега сила опустошиха всичко по пътя си ...

Като се поразместят думите се постига съвсем друг смисъл, нали? За да не се разбере, че народът, който за малко не завладява Египет има тракийски корени, старите документи биват “редактирани”. Не непознат народ са били мизи, дардани и серди, съвсем не. Сердите са били лична охрана на египетският владетел Аменхотеп III, как тогава да са непознати няколко века по-късно? Mизи и дардани мерят сили с армията на Pамзес II при Кадеш и принуждават известният фараон да избяга. Дали ще ги е забравил бързо, едва ли...Египтяните да не са били малоумници, че да забравят тракийските племена, които са им нанесли поражение!

 

Както обаче бе посочено по-горе ролята на траките в оформянето на финикийският етнос е неудобна за определени хора и затова истината се изопачава и укрива. Дори се премълчава истинският смисъл на името финикийци. То е документирано от гърците като Phoenikes, а дали това не е гръцкото предаване на Войници? Точно такива са били “морските” народи, били са войници, които замалко не затриват Египет.

 

Премълчава се, че върховният бог на финикийците носи тракийско име. Няма грешка, Баал Збул, който ние познаваме като демонът Веелзевул е всъщност тракийско божество. Баал отговаря на тракийските думи балайос-голям, силен и бален – принц, владетел, да не забравяме и името на тракийското божество Балей. Сродни български думи са болий-по-голям, бьлия-господар.

Збул отговаря на тракийската дума збулсияние, светлина, сродна българска дума е жупел. Т.е. Баал Збул означава Принцът на Светлината, или Светлият Господар... От омраза към финикийците съседите им изкарват тракийският бог на светлината демон. Такова опорочаване на чужди богове е ставало често в миналото. Докато на ведически санскрит дева има значението бог, то на авестийски тази дума придобива смисъл  демон. Благодарение на авестийското тълкувание ние имаме думата дявол ( първоначално дева).

 

Друг финикийски бог със “странно” име е Дагон. Той бива свързан с Баал (Збул), т.е. става дума отново за божество на светлината. Дагон показва връзка със санскритският глагол дахате –изгарям, старобългарската дума дагна-изгоряло, белег ог изгоряло, а също и глагола раздещи – разгарям. Дагон означава горящият, греещият.

 

Интересно е и името на финикийската столица в Африка – Картаген. Оригиналното име е Карт Надащ имащо значение нов град. Частицата КАРТ отговаря прекрасно на тракийската дума КОРТА, ГОРДград. Тази подробност обаче някакси убягва на вниманието на учените. Също така те затварят очите си за факта, че има както финикийско така и тракийско селище наречено Абдера. Някои учени правят неистови усилия да  изкарат последното колония на ориенталци, но от Страбон знаем, че тракийският Абдера е обитаван от бистоните няколко века преди Троянската война, т.е. тракийското селище е поне половин хилядолетие по-старо от това в Испания, която е била колонизирана от финикийци през Желязната Епоха.

 

От тези данни можем да направим заключение, че поне част от финикийската аристокрация е била от тракийски произход, докато простолюдието е било най-вече от ханаанци. Благородниците винаги ще наложат поне един-два от боговете си ( в случая Баал Збул и Дагон), а също така в езикът на подчиненото население ще се влеят чужди думи ( като карт- град). Тракийското присъствие във финикийското общество обяснява защо един “финикиец” като Кадъм има тракийско родословие. Обяснява и защо финикийските букви имат тракийска акронимия.

В следващият постинг ще бъде представен анализ на формите на така наречената финикийска азбука и ще стане ясно, че тези, които са я създали имат балкански корени. Звучи невероятно, да, така е, но вие видяхте сами колко информация е била укрита и жестоко изопачена. Голяма част от това, което знаем за древните траки и финикийци е просто една добре лансирана и поддържана лъжа, чийто край вече се вижда. Потомците на светлината започват да се пробуждат и в гърдите им започва да се надига заслужена гордост. Няма да ни бъде позволено току-така да си върнем старата слава, но държейки се културно и благородно ще обясним на нашите опоненти, че е в интерес на всички истината да излезе на бял свят.



Тагове:   траки,   кадъм,


Гласувай:
77



1. sparotok - молба
06.09.2010 20:04
Умолявам всички дискутиращи да се придържат към умерен тон.

Предварително благодаря!
цитирай
2. mamkamu - !!!
06.09.2010 20:28
Само се чудя.

"Чета" почти на всички славянски езици звучи подобно. На сръбски, хърватски и украински например звучи като "читати", на руски е "читать". Тия думи са май по близки до санскритското "четати" или...?

Другия вариант е всички славянскоговорещи народи (нарочно не казвам славянски) да са наследници на траките, респективно пеласгите и кой ли още не...
цитирай
3. estolodu - phoenik - военик < войник тол...
06.09.2010 20:33
phoenik - военик < войник толкова очевадно
очаквам следващия постинг
цитирай
4. анонимен - ХРИСТО МАВРИКИУ
06.09.2010 20:34
КРАДЛИВ ВУЛГАРОС , НЕ СИ ДОСТОЕН ЗА ТОВА...ОБИКНОВЕН КРАДЕЦ , КАКВА СТАРА СЛАВА БРЕ КУЧЕ СЛАВЯНО-ТУРСКО.....Я МАЛКО СЕ УСПОКОИ С ТЕЗИ ЧАЛГА ПОСТИНГИ!!!

АКО СИ ТОЛКОЗ КУРНАЗ ,ИДИ НА МЕЖДУНАРОДНА КОМИСИЯ И КАЖИ ТОВА КОЕТО НАПИСА СЕГА...ДА ВИДИМ КВО ШЕ ИЗЛЕЗЕ НААКРЯ...ААААА СТРАХЛИВО ДЖУДЖЕНЦЕ!!!
НЯМАШ ТОПКИ ЗА ТОВА ДЕИСТВИЕ....ЛОНДОН,МОСКВА,БЕРЛИН,ПАРИЖ.....АИДЕ ЧАКАТ ТЕ БРЕ ВУЛГАРЕ!!!
ПОРЕДНИА ЧАЛГА-КРАДЕЦ ОТ ВУЛГАРИА!!!
цитирай
5. drakulla - Прав беше!
06.09.2010 20:35
Постингът за тракиеца Кадъм меко казано ми допадна. :)))
Поздрави! И благодаря!
цитирай
6. veninski - Рабошът - това разцепено на две д...
06.09.2010 20:53
Рабошът - това разцепено на две дърво с резки за водене на сметки, се е използвал в килийните училища в Средните Родопи до възникването на взаимните училища през втората половина на 19 век, а от овчарите дори и 70-80 години по-късно. И днес в немалко среднородопски музеи и сбирки той може да се види като експонат.
Поздравление за постинга, приятелю!
цитирай
7. анонимен - =)
06.09.2010 21:32
анонимен написа:
КРАДЛИВ ВУЛГАРОС , НЕ СИ ДОСТОЕН ЗА ТОВА...ОБИКНОВЕН КРАДЕЦ , КАКВА СТАРА СЛАВА БРЕ КУЧЕ СЛАВЯНО-ТУРСКО.....Я МАЛКО СЕ УСПОКОИ С ТЕЗИ ЧАЛГА ПОСТИНГИ!!!

АКО СИ ТОЛКОЗ КУРНАЗ ,ИДИ НА МЕЖДУНАРОДНА КОМИСИЯ И КАЖИ ТОВА КОЕТО НАПИСА СЕГА...ДА ВИДИМ КВО ШЕ ИЗЛЕЗЕ НААКРЯ...ААААА СТРАХЛИВО ДЖУДЖЕНЦЕ!!!
НЯМАШ ТОПКИ ЗА ТОВА ДЕИСТВИЕ....ЛОНДОН,МОСКВА,БЕРЛИН,ПАРИЖ.....АИДЕ ЧАКАТ ТЕ БРЕ ВУЛГАРЕ!!!
ПОРЕДНИА ЧАЛГА-КРАДЕЦ ОТ ВУЛГАРИА!!!

Крадецът вика: "Дръжте крадеца!" :)
цитирай
8. анонимен - от трибал до спароток
06.09.2010 21:33
мисля че за по-голяма достоверност на истината в това което разпространяваш би било много добре да ползваш и еквивалента на думите в коптския им вариант, освен в санскрит, защото в този език също е запазен в консервиран вариант стария тракийски еквивалент. ти си човек който знае езици а има достатъчно преводи от английски на коптски, ще бъде полезно и за самия теб. Иначе прилича на залитанията на фол към хиндуизма и наподобяването на тракийските разбирания за духовен свят на хиндуизма. относно фараоните, има цели династии с тракийски произход /наречени "хиксоси"/, самите хети всъщност са гети, та с повече доказателства ще звучиш още по-аргументирано и научно. ако намериш и някои лингвисти /но да са сериозни учени/ да ти помагат тогава тезата ти за траките ще стане все по научна и ще пробие много по бързо
цитирай
9. sparotok - чудене
06.09.2010 21:34
mamkamu написа:
Само се чудя.

"Чета" почти на всички славянски езици звучи подобно. На сръбски, хърватски и украински например звучи като "читати", на руски е "читать". Тия думи са май по близки до санскритското "четати" или...?

Другия вариант е всички славянскоговорещи народи (нарочно не казвам славянски) да са наследници на траките, респективно пеласгите и кой ли още не...


Няма нищо учудващо, проф. Дуриданов посочи многобройните паралели на тракийския с балтийските езици, които от своя страна са изключително близки до така наречените славянски.

Тракийският хидроним Струмон се обяснява най-добре с полската дума струмиен-поток.

Тракийската дума вис-село се използва все още от чехите под формата на вес-село.

Тракийската мидне -селище е най-близка до хърватската метнути - слагам, полагам.

Тракийската дума курп-копая е най-близка до украинският глагол корпати - копая.

Тия неща между другото са признати отдавна от езиковедите.

Роднини на траките са илири, скити и венети, представени днес от хървати, сърби, словени, украинци и т.н.

Както българският днес се отличава от синтетичните сръбски, полски и др. въпреки родствената си връзка с тях, така и тракийският се е отличавал от скитски, илирийски и венетски въпреки родсвената си връзка с тях.

К. Влахов установи отдавна, че тракийският език е започнал дагуби своите падежи още в древността. Това е причината Херодот да каже за сарматите ( причислени от Прокопий към тракийското семейство) че говорят развален скитски. Не е било развален скитски, а губещ падежите си тракийски диалект.

Между другото пеласгийското име Инах се е ползвало и от сарматите.
цитирай
10. sparotok - войник
06.09.2010 21:35
estolodu написа:
phoenik - военик < войник толкова очевадно
очаквам следващия постинг


Има и тракийски имена като Воинес, документирани са през 8-ми век преди Христа, ако не и по-рано.
цитирай
11. sparotok - вече представих
06.09.2010 21:38
анонимен написа:
КРАДЛИВ ВУЛГАРОС , НЕ СИ ДОСТОЕН ЗА ТОВА...ОБИКНОВЕН КРАДЕЦ , КАКВА СТАРА СЛАВА БРЕ КУЧЕ СЛАВЯНО-ТУРСКО.....Я МАЛКО СЕ УСПОКОИ С ТЕЗИ ЧАЛГА ПОСТИНГИ!!!

АКО СИ ТОЛКОЗ КУРНАЗ ,ИДИ НА МЕЖДУНАРОДНА КОМИСИЯ И КАЖИ ТОВА КОЕТО НАПИСА СЕГА...ДА ВИДИМ КВО ШЕ ИЗЛЕЗЕ НААКРЯ...ААААА СТРАХЛИВО ДЖУДЖЕНЦЕ!!!
НЯМАШ ТОПКИ ЗА ТОВА ДЕИСТВИЕ....ЛОНДОН,МОСКВА,БЕРЛИН,ПАРИЖ.....АИДЕ ЧАКАТ ТЕ БРЕ ВУЛГАРЕ!!!
ПОРЕДНИА ЧАЛГА-КРАДЕЦ ОТ ВУЛГАРИА!!!


Вече представих мои работи, определено се харесаха на хората, осъзнаващи че е време да се отърсим от болестното състояние наречено елиноцентризъм.

Щом не си съгласен с нещо представи аргументи, а не се облягай на това, че някои неща са общоприети. В Средните векове е било общоприето, че земята е плоска, нали не го мислиш за вярно?
цитирай
12. sparotok - специален ден
06.09.2010 21:41
drakulla написа:
Постингът за тракиеца Кадъм меко казано ми допадна. :)))
Поздрави! И благодаря!


Този постинг заслужаваше да бъде пуснат на специален ден като днешния.
цитирай
13. sparotok - коптски
06.09.2010 21:47
анонимен написа:
мисля че за по-голяма достоверност на истината в това което разпространяваш би било много добре да ползваш и еквивалента на думите в коптския им вариант, освен в санскрит, защото в този език също е запазен в консервиран вариант стария тракийски еквивалент. ти си човек който знае езици а има достатъчно преводи от английски на коптски, ще бъде полезно и за самия теб. Иначе прилича на залитанията на фол към хиндуизма и наподобяването на тракийските разбирания за духовен свят на хиндуизма. относно фараоните, има цели династии с тракийски произход /наречени "хиксоси"/, самите хети всъщност са гети, та с повече доказателства ще звучиш още по-аргументирано и научно. ако намериш и някои лингвисти /но да са сериозни учени/ да ти помагат тогава тезата ти за траките ще стане все по научна и ще пробие много по бързо


Запознат съм що годе с коптски и староегипетски, но тракийските думи са малко.
Само понятия като дом, град, колесница, меч, брадва, слънце, баща, смърт и др. показват връзка с тракийския.

Хиксите наистина са палеобалкански народ, но хетите не са гети защото истинското име на хетите е неси, наричат езикът си несили.
Хатите, които несите заварват в Мала Азия са наистина балкански преселници, но е почти невъзможно да се докаже дали са роднини на гетите.
цитирай
14. sparotok - благодаря
06.09.2010 21:49
veninski написа:
Рабошът - това разцепено на две дърво с резки за водене на сметки, се е използвал в килийните училища в Средните Родопи до възникването на взаимните училища през втората половина на 19 век, а от овчарите дори и 70-80 години по-късно. И днес в немалко среднородопски музеи и сбирки той може да се види като експонат.
Поздравление за постинга, приятелю!


Благодаря за уточнението приятелю!
Родопите са ноевият ковчег на тракийското наследство!
Поздрави!
цитирай
15. анонимен - ХРИСТО МАВРИКИУ
06.09.2010 21:54
абе ФИРОМ 2 ....ТОЧНОО ЕИ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ НИ ТРЯБВАТ В СЕГАШНО ВРЕМЕ...
Супер, колега ...пълен бездарник си..ПСИХО-ШИЗОИД!! кво да ти кажа друго...ти си няква уникална отрепка....живееща в собствена ЛОГИКА И СОБСТВЕНО ИЗМЕРЕНИЕ,В РАЗРЕС С ВСИЧКИ ИЗВЕСТНИ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ ВЕЛИЧИНИ И ЗАКОНИ.
цитирай
16. sparotok - общоприето
06.09.2010 22:03
анонимен написа:
абе ФИРОМ 2 ....ТОЧНОО ЕИ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ НИ ТРЯБВАТ В СЕГАШНО ВРЕМЕ...
Супер, колега ...пълен бездарник си..ПСИХО-ШИЗОИД!! кво да ти кажа друго...ти си няква уникална отрепка....живееща в собствена ЛОГИКА И СОБСТВЕНО ИЗМЕРЕНИЕ,В РАЗРЕС С ВСИЧКИ ИЗВЕСТНИ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ ВЕЛИЧИНИ И ЗАКОНИ.


Ето това е новото мнение на лингвистите, което след няколко години ще стане общоприето - the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century.

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

Наричайки ме колега да разбирам ли, че считаш себе си за психо-шизоид?
цитирай
17. анонимен - от вОДЕСос до sparotok -
06.09.2010 22:15
Позволи ми едно допълнение !
Към списъка на морските народи бих допълнил и карийците. Същите участват, като съюзници на троянците във войната. "Настес, водеше говорещите варварско наречие кари ..." - по Илиада.
Европейски етнос, първоначално населяващ западните брегове на Егейско море.
Изключително добри мореплаватели. Цар минос е имал договор с тях, да ги наема, като екипажи на корабите си.
Определено войнствен народ. С лични защитни средства - брони, шлемове и др..
Доколко са били добри бойци, какво четем за тях у Херодот. "... Те слезли на брега в своите медни доспехи и един египтянин, никога преди това не виждал хора в медни доспехи, отишъл при Псаметех намиращ се в крайбрежната низина, с новината, че медни хора са дошли от морето и разоряват нивите им. Царят(фараона) разбрал, че се сбъдват пророчествата на оракула и установил дружба ... на него му се удало да ги склони да постъпят на служба при него, като наемници.".
Псаметех ХХVІ династия (трима фараони) прибл. VІІ-VІ в.в. пр.хр.

П.П. Напълно се присъединявам към молбата, за тона, който трябва да цари тук !!
С уважение !
цитирай
18. анонимен - от трибал относно хетите
06.09.2010 22:54
има исторически извори че хетската царица томира /Йотомира/ дава името си на град томи /кюстенджа/ на черно море. при условие че няма никакви връзки между хети и гети как става този преход на чуждо племе от Мала Азия до тук. А доказателсва се намират както е и между траки и българи- по археология, по вярвания, държавно устроиство и така тататък, ти знаеш още какви са белезите. А за коптския щом такива основни думи съвпадат, каво остава за другите, може да са се запазили само там, да са диалект, а има и един бохайрски или бохарски диалект в коптския, виж и там. според стефан гайдарски /зет на проф. Маразов/ приликите са много повече. А тоя човек е завършил коптски университет в САЩ, така че трудовете му едва ли са стъкмистика като ги изкарват едни евангелисти.
цитирай
19. анонимен - Фникийци-Войници-Бойници или обратно тъй като гърците не могат да казват Б
06.09.2010 23:01
Тракийският супер етнос населява огромно пространство и сочените тук факти го предпоставят и доказват .Това са териториите от бившата ГДП до Алтай,мала Азия Кавказ като в това пространство развитието на тракийската реч е било различно.В контактните зони е преболдавал синтетичният тракийски с чужди примеси а трако пеласгите и някой балкански тракийски племена явно са усъвършенствали езика си до аналитизъм!Така е било и в соцалната и материалн култура .Всяка териотрия е има специфично развитие на тракийското и население и по този начин е имало различна диференциация във всяко отношение!да !на няколко пъти се каза че всъщност така наречените славяни са траки !И тук някъде в нета имам предвид беше даден речник на вандалите който всъщност бихме казали че е чешкоопжлскиш славански или всъщност тракийски език тъй като понятето славяни се ражда в умът на един доктринер от 17 века руски мвонах създател на панславизма като ново идеооръжие на Русиядаващо права и самочувствие .Просто този монах не се е сетил че може да се ползват и траките за същото а и е плътно до истината . сега се налага да се отрлича тази теорият за кято седят доста интереси на Сърбите и рунаците и да се прехвърлят нещата на нова -тракийска база като се признтае приоритета на българите ,но винаги може да се пренебрегне истината и отново да се прескочи огромният и незаменим български принос.задължение е на нас българите и специално на такива като Спараток да извадим истината като забравим за своите комплекси и включим иначе слните си умове или подкрепим некомплексираните и работливи умове за да на правят те това а ние просто да ги крепим със здравословен скептицизъм .Не бива да ги убиваме с поразямаща завист и злоба.Както се вижда това могат да опитат и го опитвам гърците или някои от тях .защото древните гърци са били и благородни и са си казали истината ,Истината която векове наред плеяда от набедени "учени ",а всъщност продажници не искат да видят!
цитирай
20. sparotok - карийци
06.09.2010 23:06
анонимен написа:
Позволи ми едно допълнение !
Към списъка на морските народи бих допълнил и карийците. Същите участват, като съюзници на троянците във войната. "Настес, водеше говорещите варварско наречие кари ..." - по Илиада.
Европейски етнос, първоначално населяващ западните брегове на Егейско море.
Изключително добри мореплаватели. Цар минос е имал договор с тях, да ги наема, като екипажи на корабите си.
Определено войнствен народ. С лични защитни средства - брони, шлемове и др..
Доколко са били добри бойци, какво четем за тях у Херодот. "... Те слезли на брега в своите медни доспехи и един египтянин, никога преди това не виждал хора в медни доспехи, отишъл при Псаметех намиращ се в крайбрежната низина, с новината, че медни хора са дошли от морето и разоряват нивите им. Царят(фараона) разбрал, че се сбъдват пророчествата на оракула и установил дружба ... на него му се удало да ги склони да постъпят на служба при него, като наемници.".
Псаметех ХХVІ династия (трима фараони) прибл. VІІ-VІ в.в. пр.хр.

П.П. Напълно се присъединявам към молбата, за тона, който трябва да цари тук !!
С уважение !


Карите са роднини на ликийците, напълно естествено е да са във федерацията на морските народи. Според мен етнонимът карийци означава горяни, обитатели на планини.

Има интересни карийски думи
Куо - кой
Месна- месечина
Свес - себе ( си)
Сла - славя
Т - ть ( то, това)
цитирай
21. sparotok - Томира
06.09.2010 23:33
анонимен написа:
има исторически извори че хетската царица томира /Йотомира/ дава името си на град томи /кюстенджа/ на черно море. при условие че няма никакви връзки между хети и гети как става този преход на чуждо племе от Мала Азия до тук. А доказателсва се намират както е и между траки и българи- по археология, по вярвания, държавно устроиство и така тататък, ти знаеш още какви са белезите. А за коптския щом такива основни думи съвпадат, каво остава за другите, може да са се запазили само там, да са диалект, а има и един бохайрски или бохарски диалект в коптския, виж и там. според стефан гайдарски /зет на проф. Маразов/ приликите са много повече. А тоя човек е завършил коптски университет в САЩ, така че трудовете му едва ли са стъкмистика като ги изкарват едни евангелисти.


Томира е царица на масагетите през 6-ти век пр. Христа, а хетската държава се разпада през 12-ти век пр. Христа.
Хетите обитават Мала Азия, а масагетите Средна Азия.

Хетите не са гети, но пък се наблюдава тракийски субстрат, т.е. траки ( може би гети, не знам) са обитавали Анатолия преди идването на хетите.
Имената на хетските реки Марасантия и Сангария са сродни на гетските Марис и Сангидава.
Хетското селище Супидава пък показва връзка с гетското Сукидава, но пак повтарям, касае се за субстрат.
цитирай
22. анонимен - ..........
07.09.2010 00:11
Здравей! Аз съм Река.
Чета те от отдавна. Но не влиам в спорове с опонентите ти. Имам отношение към темата, но не изразявам мнение, защото това не ми е стихията...
Накратко, гордея се с тебе! Не зная кой си, но обичам да посещавам твоя блог.
Поздрави!
цитирай
23. анонимен - И целият свят ви се присмива!Ест...
07.09.2010 00:15
И целият свят ви се присмива!Естествено, тези които знаят за вас, де ;)
цитирай
24. vmir - 8. анонимен - от трибал до спароток,
07.09.2010 00:27
анонимен написа:
мисля че за по-голяма достоверност на истината в това което разпространяваш би било много добре да ползваш и еквивалента на думите в коптския им вариант, освен в санскрит, защото в този език също е запазен в консервиран вариант стария тракийски еквивалент. ти си човек който знае езици а има достатъчно преводи от английски на коптски, ще бъде полезно и за самия теб. Иначе прилича на залитанията на фол към хиндуизма и наподобяването на тракийските разбирания за духовен свят на хиндуизма. относно фараоните, има цели династии с тракийски произход /наречени "хиксоси"/, самите хети всъщност са гети, та с повече доказателства ще звучиш още по-аргументирано и научно. ако намериш и някои лингвисти /но да са сериозни учени/ да ти помагат тогава тезата ти за траките ще стане все по научна и ще пробие много по бързо


Спароток, с твое разрешение да добавя, че съм чел западни изследователи, които приемат безусловно, че не просто фараонски династии на хиксосите са управлявали великия древен Египет, а самия Египет е бил завладян и подчинен на хиксосите в продължение на около 150 години. Това е било, (да не правя точни справки в момента), около 1750 година пр. Христа, или, стотици години преди Троянската война. Завидна мощ и обсег!
цитирай
25. sparotok - Манетон
07.09.2010 00:42
vmir написа:
анонимен написа:
мисля че за по-голяма достоверност на истината в това което разпространяваш би било много добре да ползваш и еквивалента на думите в коптския им вариант, освен в санскрит, защото в този език също е запазен в консервиран вариант стария тракийски еквивалент. ти си човек който знае езици а има достатъчно преводи от английски на коптски, ще бъде полезно и за самия теб. Иначе прилича на залитанията на фол към хиндуизма и наподобяването на тракийските разбирания за духовен свят на хиндуизма. относно фараоните, има цели династии с тракийски произход /наречени "хиксоси"/, самите хети всъщност са гети, та с повече доказателства ще звучиш още по-аргументирано и научно. ако намериш и някои лингвисти /но да са сериозни учени/ да ти помагат тогава тезата ти за траките ще стане все по научна и ще пробие много по бързо


Спароток, с твое разрешение да добавя, че съм чел западни изследователи, които приемат безусловно, че не просто фараонски династии на хиксосите са управлявали великия древен Египет, а самия Египет е бил завладян и подчинен на хиксосите в продължение на около 150 години. Това е било, (да не правя точни справки в момента), около 1750 година пр. Христа, или, стотици години преди Троянската война. Завидна мощ и обсег!


Анонимният явно има предвид твърдението на Манетон, че хиксите са владели Египет 500 години.

Официално, господството на хиксите е 150 години, както сам ти спомена, но стълкновенията на хикски с египтяни започват още по време на 12-та династия, някъде към 1990 пр. Христа.

Дори и когато завладяват Египет напълно ( 1780 пр. Христа) хиксите въвеждат сатрапска система и страната е управлявана от египетски благородници, като само върховният цар е бил от хиксите. Тях Б. Хрозни ги счита за митани, предци на медите, от които произлизат тракийските сармати.

Във варненският музей има недатирани хиксоски оръжия...
цитирай
26. sparotok - смях
07.09.2010 00:43
анонимен написа:
И целият свят ви се присмива!Естествено, тези които знаят за вас, де ;)


Смехът е полезен, той ще излекува болката от нараненото самочувствие на определени хора, когато те го загубят в близко време:)))
цитирай
27. sparotok - благодаря
07.09.2010 00:48
анонимен написа:
Здравей! Аз съм Река.
Чета те от отдавна. Но не влиам в спорове с опонентите ти. Имам отношение към темата, но не изразявам мнение, защото това не ми е стихията...
Накратко, гордея се с тебе! Не зная кой си, но обичам да посещавам твоя блог.
Поздрави!


Благодаря!
цитирай
28. vmir - 25. sparotok - Манетон
07.09.2010 01:05
sparotok написа:
vmir написа:
анонимен написа:
мисля че за по-голяма достоверност на истината в това което разпространяваш би било много добре да ползваш и еквивалента на думите в коптския им вариант, освен в санскрит, защото в този език също е запазен в консервиран вариант стария тракийски еквивалент. ти си човек който знае езици а има достатъчно преводи от английски на коптски, ще бъде полезно и за самия теб. Иначе прилича на залитанията на фол към хиндуизма и наподобяването на тракийските разбирания за духовен свят на хиндуизма. относно фараоните, има цели династии с тракийски произход /наречени "хиксоси"/, самите хети всъщност са гети, та с повече доказателства ще звучиш още по-аргументирано и научно. ако намериш и някои лингвисти /но да са сериозни учени/ да ти помагат тогава тезата ти за траките ще стане все по научна и ще пробие много по бързо


Спароток, с твое разрешение да добавя, че съм чел западни изследователи, които приемат безусловно, че не просто фараонски династии на хиксосите са управлявали великия древен Египет, а самия Египет е бил завладян и подчинен на хиксосите в продължение на около 150 години. Това е било, (да не правя точни справки в момента), около 1750 година пр. Христа, или, стотици години преди Троянската война. Завидна мощ и обсег!


Анонимният явно има предвид твърдението на Манетон, че хиксите са владели Египет 500 години.

Официално, господството на хиксите е 150 години, както сам ти спомена, но стълкновенията на хикски с египтяни започват още по време на 12-та династия, някъде към 1990 пр. Христа.

Дори и когато завладяват Египет напълно ( 1780 пр. Христа) хиксите въвеждат сатрапска система и страната е управлявана от египетски благородници, като само върховният цар е бил от хиксите. Тях Б. Хрозни ги счита за митани, предци на медите, от които произлизат тракийските сармати.

Във варненският музей има недатирани хиксоски оръжия...


Благодаря, че ми припомни. Не мога да спра да се учудвам на тази мощ, която по никакъв начин не се свързва с нас в официалната ни история... А, като спомена митани, не бяха ли по същото време точно те завладели двуречието до Вавилон (където сега някои откриват наши следи и правят великия извод, не, ами направо "откритие", че корените ни са от там?) Разбира се, официалната ни школска история е далеч от тези времена и географски ширини... Това е 1500 години преди Александър Македонски, който пък е 1000 години преди Аспарух, от който (уж) почва историята ни на Балканите, а за капак, въпросните места са в обратната посока и толкова далеч от "необходимата като слънцето и въздуха" Русия ...
цитирай
29. solinvictus - Преди време бих го изтрил тоя мал...
07.09.2010 01:22
Преди време бих го изтрил тоя малака ,но сега си мисля ,че той показва именно неограничената генетична увреденост на този етносТ самонарекъл се еладски.
не обичам да давам съвети ,но трябва накак си да систематизираш нещата за да се запазят.
поздрав
цитирай
30. анонимен - Читател - като чета
07.09.2010 02:01
твоя блог, се радвам ,че все още има такива хора, които търсят нови факти и се интересуват от културната история. А колкото до ония ,които се чудят на приликите между днешните наглед различни езици - приятели, всички езици в Европа и част от Азия са от т.н. индоевропейско езиково семейство , с общ произход.
Е,както виждаме, има и много омраза в коментарите. Един бълг.поет е казал "Ще има пак звезди/ и кучета ще има,/виещи към тях като преди..."
цитирай
31. анонимен - Blagodaria na Sparotok
07.09.2010 03:05
Az se prisaediniavam kam "Reka" sirech s ogromen interes cheta "statiite" ti i s netarpenie chakam novite takiva! No ne me biva po mnogoto"prikazki". Ne se spirai !!!
цитирай
32. анонимен - Щ.Младши:
07.09.2010 07:21
Браво,Спароток! Бий по мръсните елински муцуни! И за да приземя оня плъх Ицо Мавриков/№15./,нека му"разтълкувам"само две думички:
1.Гей=Грей/Грек,Грък/.
2.Травестит=Травещит/прех.Щ-СТ/,Гравечич/Гравович,Гръкович/.
Това беше шега разбира се,но не е нужно да я харесват елините,а хората.Радвам се,че се увеличава броят на"гърците",ползващи милия и сладък Български език,
но им препоръчвам да избягват да пишат,когато са пияни.Хубаво е,че се покачва процентът на гърците-Вулгарофони,но трябва да се пие само до 100 гр концентрат и до 500гр вино,и то с мезе/месе,месо/.Те уж пият виното разредено
с вода,и пак ги хваща,а ние си го пием чисто,но накрая сме по-трезви от тях.Е,
колкото са пиячи,толкова са и мъже разбира се,затова все Българи им вършат работата.А ако кризата в бъдеще много ги натисне,ще създадем научна фондация,която да им помогне за отпечатването на първия гръко-елински Речник.Това ще бъде много ценна историческа придобивка за двата народа,
която ще допринесе за издирване и изтъкване на родствените връзки между
гърци и елини,ще спомогне за разясняване на мистерията има ли нещо общо между тях и ще увеличи доверието между двата братски народа.А ако някога
гърци и елини се намразят дотолкова помежду си,че да не могат да се понасят,
ние Българите ще им посредничим за разрешаването на спора и дори ще въведем умиротворителни сили,които да защитят реда и демокрацията от мародерите.
цитирай
33. анонимен - дали са траки"непознатите" морски народи
07.09.2010 07:36
Всеки непредубеден знае кои са "непознатите" морски народи -дали са траки,които както ни уведомява Херодот не знаят дори какво има отвъд Истер.
"Тракийците казват,че пчели окупират региона отвъд Истер и наличието им е това което прави невъзможно да се пътува през тези земи."
А отвъд Истер,населението вместо да ги яздат , врягало кончетата си в колесници ,понеже кончетата им били дребни,чипоноси и с рунтава козина ,и им било невъзможно да носят ездачи -това знае Херодот .
цитирай
34. анонимен - сБАЛен
07.09.2010 08:49
сбален е дума кято се употребява в родопските български диалекти!Значениетои е на тежък авторитетен силен човек в кумулация примерно "Той йе сбален чулек."Той е авторитетен човек!
цитирай
35. d3bep - За Манетон
07.09.2010 09:26
Манетон е първожрец и вид министър, ангажиран при птолемеите с това да създаде библиотеката.
Съгласно традициите, в които е обучаван, той няма право да лъже. Може да предаде чужди неверн твърдения, но не и съзнателн ода лъже .ТОй е изключително интересен източник за Египет и много спорни моменти, като хиксосите - пастири, и евреите.

Манетон не е оцелял. 10-тината пожара по александрийските библиотеки са си свършили работата.
Но е бил изключително авторитетен в древността, поради което имаме ужасно много негови фрагменти от други автори, най - вече - каква ирония на съдбата - от Йосиф Флавий, човек, който би направил всичко против Манетон.

Лично за мен твърденията му са много изчистени.
Спорн ое дали в произведенията му са се давали години. Вероятно има някаква друга времева единица, която в едно от произведенията, които го цитират, авторът прави някакви сметки на неговите цифри по лунарните месеци. Възможно е да е използвал някаква астрономическа или друга единица за време, различна от основната.

Но факт: в десетките "цитирания" на негови произведения има много съвпадащи владетели и династии.
Общо взето обаче няма две произведения, в които да хванеш един и същ владетел и да имаш същите години. Всеки позовал се дава различен брой години на същия човек.

Така че годините са крайно спорни, но според мен проблемът не е в Манетон.

Всички са единодушни.
Манетон нарича хиксосите : "братя финикийци".
цитирай
36. panazea - Поздрав, Спароток!
07.09.2010 09:37
Усмивка!
цитирай
37. liliyanaandreeva - ТЕО означава БОГ както на гръцки, така и на ацтекски език, но...
07.09.2010 09:45
...никой не твърди, че маите и ацтеките са от древно-гръцки произход.Просто природните закони са едни и същи за всички хори и нищо чудно, че нещата от живота ги наричат по един и същи начин хора, които са нямали прък контакт помежду си.
цитирай
38. анонимен - do "gurka"
07.09.2010 09:54
dneshnite "gurci" sa chisti turci i si im lichi ot kilometri, kosmati, grozni i t.n.
цитирай
39. анонимен - от вОДЕСос до ХРИСТО МАВРИКИУ
07.09.2010 10:04
анонимен написа:
КРАДЛИВ ВУЛГАРОС , НЕ СИ ДОСТОЕН ЗА ТОВА...ОБИКНОВЕН КРАДЕЦ , КАКВА СТАРА СЛАВА БРЕ КУЧЕ СЛАВЯНО-ТУРСКО.....Я МАЛКО СЕ УСПОКОИ С ТЕЗИ ЧАЛГА ПОСТИНГИ!!!

АКО СИ ТОЛКОЗ КУРНАЗ ,ИДИ НА МЕЖДУНАРОДНА КОМИСИЯ И КАЖИ ТОВА КОЕТО НАПИСА СЕГА...ДА ВИДИМ КВО ШЕ ИЗЛЕЗЕ НААКРЯ...ААААА СТРАХЛИВО ДЖУДЖЕНЦЕ!!!
НЯМАШ ТОПКИ ЗА ТОВА ДЕИСТВИЕ....ЛОНДОН,МОСКВА,БЕРЛИН,ПАРИЖ.....АИДЕ ЧАКАТ ТЕ БРЕ ВУЛГАРЕ!!!
ПОРЕДНИА ЧАЛГА-КРАДЕЦ ОТ ВУЛГАРИА!!!


Уважаеми господин Христо !
Няма да използвам такива епитети и обиден език срещу Ви ! - Защо ? - Защото моето скромно становище е ! - Вие сте ни роднини !! - ако не на деветдесет, то поне на седемдесет процента.
Простете, но не е прието да се използва такъв език и тон, между културни и възпитани хора и роднини :) !
Опомнете се ! - Направете, като Христос ! - Изгонете търговците и фарисеите от "Храма" на вашето самосъзнание, и от Историята си, тази отровена-та от политическите доктрини за "Мегали Елада" !
Вашето не е обективна наука, а по-скоро ... идеология :) !
Ако не сте сторите това, Вие ще сте тези, които страдате и ще страдате (за в бъдеще) от "шизофрения" и ... не е далече времето, когато ще се каете и срамувате от това - а и за пропуснатите възможности :)) !
Хайде със здраве, и Бог, разум и смирение да ти дава !
цитирай
40. анонимен - Истината и само истината
07.09.2010 10:08
Един народ, една нация е най-заитересована да няма публичност на новите исторически изследвания за траките и това естествено са гърците. Причината е много проста историята на древна Елада ще се сведе до реалния си обем, т.е. как тракийската история и култура се представя пред света за елинска. Битката за истината и само истината за тракийската история и култура има само един изход - правдиво изучаване на историята.
цитирай
41. анонимен - С плюнки и псувни историята не нито пише, нито прави, нито зщитава
07.09.2010 10:51
анонимен написа:
КРАДЛИВ ВУЛГАРОС , НЕ СИ ДОСТОЕН ЗА ТОВА...ОБИКНОВЕН КРАДЕЦ , КАКВА СТАРА СЛАВА БРЕ КУЧЕ СЛАВЯНО-ТУРСКО.....Я МАЛКО СЕ УСПОКОИ С ТЕЗИ ЧАЛГА ПОСТИНГИ!!!

АКО СИ ТОЛКОЗ КУРНАЗ ,ИДИ НА МЕЖДУНАРОДНА КОМИСИЯ И КАЖИ ТОВА КОЕТО НАПИСА СЕГА...ДА ВИДИМ КВО ШЕ ИЗЛЕЗЕ НААКРЯ...ААААА СТРАХЛИВО ДЖУДЖЕНЦЕ!!!
НЯМАШ ТОПКИ ЗА ТОВА ДЕИСТВИЕ....ЛОНДОН,МОСКВА,БЕРЛИН,ПАРИЖ.....АИДЕ ЧАКАТ ТЕ БРЕ ВУЛГАРЕ!!!
ПОРЕДНИА ЧАЛГА-КРАДЕЦ ОТ ВУЛГАРИА!!!

........................................................................................................................
От тези постинги гърците ще научат повече за себе си отколкото от фалшивите си учебници. Постингите на спароток трошат догми и раждат РАЗЛИЧНО МИСЛЕНЕ. РАЗЛИЧНОТО МИСЛЕНЕ РАЖДА НОВИ ИДЕИ. НОВИТЕ ИДЕИ НОСЯТ ПРОГРЕС. ПРОГРЕСЪТ НОСИ СВОБОДА И БЛАГОДЕНСТВИЕ.
Поклон пред хора като Спароток!
"Рабило" и днес се употребява в Банско.
А Херодот казва, че Светилището на Дионис се намира близо до планината Орвелос/Орбел - Пирин/. Там са се съхранявали хиляди дървени плочици наръбени с рабилото са записани тайнствата на траките. Сигурен съм, че все някоя е оцеляла и че все някой помни и посмото на траките дълбано с нож и знае да пише с рабило..Истината е от Бога и Бог ни я праща с писмата на спароток - Аватарът на Траките.
Демонът.
цитирай
42. анонимен - Железен си анономний! БРАВО .
07.09.2010 10:56
19. анонимен - Фникийци-Войници-Бойници или обратно тъй като гърците не могат да казват Б
06.09 23:01
..........
Демон
цитирай
43. анонимен - Но това мнение вече властва в новата история. Фа ШИЗОИДИТЕ КАТО СЪСКАСТИЯ нямат шанс
07.09.2010 11:01
sparotok написа:
анонимен написа:
абе ФИРОМ 2 ....ТОЧНОО ЕИ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ НИ ТРЯБВАТ В СЕГАШНО ВРЕМЕ...
Супер, колега ...пълен бездарник си..ПСИХО-ШИЗОИД!! кво да ти кажа друго...ти си няква уникална отрепка....живееща в собствена ЛОГИКА И СОБСТВЕНО ИЗМЕРЕНИЕ,В РАЗРЕС С ВСИЧКИ ИЗВЕСТНИ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ ВЕЛИЧИНИ И ЗАКОНИ.


Ето това е новото мнение на лингвистите, което след няколко години ще стане общоприето - the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century.

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

Наричайки ме колега да разбирам ли, че считаш себе си за психо-шизоид?

....................................................................................................................
Спаро, този е някой от гръцко-сърбо фа ШИЗОИДИТЕ.
цитирай
44. анонимен - Може да са малко но достатъчни за да са от базисния език от който се клонират всички останали
07.09.2010 11:08
СПАРОТОК каза:"Запознат съм що годе с коптски и староегипетски, но тракийските думи са малко.
Само понятия като дом, град, колесница, меч, брадва, слънце, баща, смърт и др. показват връзка с тракийския."
Добави и думите за половите органи, за хляб, пека и т.н. за да е картината още по-ясна и се вижда кой е "праезика" от който тръгва всичко.
цитирай
45. анонимен - Вени, иди и снимай веднага плочките и рабилото!!!! Демограф.
07.09.2010 11:12
sparotok написа:
veninski написа:
Рабошът - това разцепено на две дърво с резки за водене на сметки, се е използвал в килийните училища в Средните Родопи до възникването на взаимните училища през втората половина на 19 век, а от овчарите дори и 70-80 години по-късно. И днес в немалко среднородопски музеи и сбирки той може да се види като експонат.
Поздравление за постинга, приятелю!


Благодаря за уточнението приятелю!
Родопите са ноевият ковчег на тракийското наследство!
Поздрави!

.....................................................................................................................
Нали знаеш какво ще им се случи на музейте, ако се помотваме. Гърците и продажните "българи" не се помотват...
ПРИВЕТ НА РОДОПА-ЛЮЛКАТА НА БЪЛГАРЩИНАТА.
цитирай
46. saradiva - !!!
07.09.2010 11:14
Благодаря ти, Спароток!
----------------------------------
Затвори им вече устите на разни М.Г., Ст.С и т.н....

Или пък май им секнаха хонорарчетата, а?
Разбрах, че поискали увеличение на надниците, защото много си им вдигнал летвата. :/:/:/
Пък в крайна сметка ОТГОРЕ, не само че им отказали увеличение на платата, ами и не им платили нощните дежурства. Само за БГнаука и разните му там бойни форуми взели лев. Другото не им го осчетоводили. Нямало било ефект... Сега "нашите хора" правели мълчалива стачка...
След този твой постинг обаче, може и да ги върнат на дежурства
Хехе!:/:/:/

Палиш им чергицата, приятелю!
То на гърчулята само едната азбука им бе останала, дето да я размахват като принос в цивилизацията! Ей ги - сега реват като криви гайди под постинга ти...
Пък като си представя колко много си им спестииил! Не от жалост - сигурна съм! Просто да има и за друг път!
Ха така!!!

П.П. Да не пропуснеш да им рекнеш и за произхода на любимата им "тюркска" титла "боил"! Ичиригу-то ИМ направо ще замине на кино!
:/:/:/
цитирай
47. анонимен - Дуриданов
07.09.2010 11:48
Езикът на траките - Дуриданов ( 1974 )

"Траките не са имали своя писменост и това затруднява до голяма степен проучването на езика им".
цитирай
48. hristo27 - Никога не е късно да научиш нещо. За ...
07.09.2010 12:26
Никога не е късно да научиш нещо.
За заядливите драскачи не е задължително!
Успешна седмица!
цитирай
49. d3bep - До анонимен 47
07.09.2010 12:34
Тракийският език също така не е запазен, което ни кара да се съмняваме дали са говорили. Възможно е да са мучали или бецали.

Четете за Кадъм, мили мои, и ще разберете според гъцката версия отде идва тяхната т.нар. финикийска азбука.
После мислете и с главите си. Най - сериозната форма на писменост и изразяване е изкуството, а нея гърците калпаво са копирали от траките. Стенописите и грънците, ок, но металообработването... Греда. Даже в късна гърция сериозните метални руднци са били... у тракия.

Безумно е да твърдите че безписмен народ може да създаде изкуство и монументални сгради, конкуриращи пирамидите, без аналог никъде в района, въпреки неграмотност и неумението си да смята до 4. Тва е толкоз малоумна теория, че ми е чудно как не ви прави впечатление че се излагате като я повтаряте навсякъде като преяли папагали.
В смисъл, то ясно че я повтаряте поради пропуск ив собствената интелигентност, но поне като ви се повтори нещо 10 пъти, замислете се.

Възможно ли е архитектура, астрология и металообработване във водещ световен мащаб за годините си при нулева грамотност и математика?

Не м иотговаряйте, не ща да слушам пак папагалщини, пред себе си отговорете.
цитирай
50. анонимен - Е, ли уместно да Ви помоля да коме...
07.09.2010 12:38
Е, ли уместно да Ви помоля да коментирате проф. Александър Фол? Поздрави!
цитирай
51. анонимен - Дуриданов
07.09.2010 12:57
d3bep написа:

Безумно е да твърдите че безписмен народ може да създаде изкуство и монументални сгради, конкуриращи пирамидите, без аналог никъде в района, въпреки неграмотност и неумението си да смята до 4. Тва е толкоз малоумна теория, че ми е чудно как не ви прави впечатление че се излагате като я повтаряте навсякъде като преяли папагали.
В смисъл, то ясно че я повтаряте поради пропуск ив собствената интелигентност, но поне като ви се повтори нещо 10 пъти, замислете се.


Може да са имали, но факти за това нямаме. Може да са писали на дърво, което е унищожено с времето, може да са ползвали телепатия. Факти нямаме. А науката борави с факти. Гръмки фрази от сорта на "монументални сгради, конкуриращи пирамидите" се подкрепят с необорими доказателства. Като пирамидите.
Всичко друго е криворазбран патриотизъм, излишен патос и абсолютизъм. А те нямат място в науката.
цитирай
52. breeze - 51 - "А науката борави с факти"
07.09.2010 13:16
А за многобройните факти си затваряте очите и ушите нали?
Още малко ще поискате и жив тракиец, от време оно, да Ви се представи.
цитирай
53. анонимен - Болен графомански
07.09.2010 13:21
мозаклТраките не са имали писменост и заради това са изчезнали,както и много други големи безписмени народи.Ползували са гръцки букви и това е доказано. Полека лека са били асимилирани от гърците, а голяма част от тях са били пометени от периодичните епидемии,които са обезлюдявали големи територии. Останали са даки оцелели в Карпатите и албанците, които се смятат също за тракийски или илирийски племена. Твърденията изказани от този автор,които има нужда от сериозно лечение, не са и хипотези,това са бълнувания на болен мозък.
цитирай
54. sparotok - Дуриданов
07.09.2010 13:23
анонимен написа:
Езикът на траките - Дуриданов ( 1974 )

"Траките не са имали своя писменост и това затруднява до голяма степен проучването на езика им".


Ето още нещо от Иван Дуриданов:

" Освен тези четири надписа към тракийскисе отнасят още около двайсетина надписа върху вази или фрагменти от вази открити при разкопки след Втората Световна Война на остров Самотраки....

...Накрая, за КУЛТУРНАТА ИСТОРИЯ НА ТРАКИТЕ е важно да се спомене, че на територията на древна Тракия и в нейно съседство бяха открити още зва надписа с образно писмо от една отдалечена епоха....

...Наличието на тези наченки на писменост в древна Тракия свидетелства за развитието на висока култура на населението от тази област през 4-то и 3-то хил. пр. н.е."

И. Дуриданов, Езикът на Траките, БАН, София, 1976, стр. 92

А ето какво казва В. Георгиев:

" До скоро се смяташе, че най-старата писменост в Европа се е появила на о-в Крит, дето най-старинните печати с така нареченото йероглифно писмо датират от средата на 3-то хил.пр.н.е.

Обаче откритието на глинения печат от Караново, част от знаците на който са сходни с тия от печатите на Крит и който съперничи с тях по древност, показа, че наченки на древна писменост е имало и на други места."

В. Георгиев, Траките и техният език, БАН, София, 1977, стр.155

А ето какво казват И. Маразов и А. Фол мнимото прекъсване на традицията между Медно-каменната и Бронзова епоха - "We must conclude that there was no hiatus betweem Eneolithic and Bronze Age; - Ние трябва да заключим, че не съществува хиатус ( прекъсване на традицията) между Медно-Каменната и Бронзова епоха ( в Тракия)

A.Fol, I. Marazov, Thrace&Thracians, Cassel&CoLtd, London, 1977, стр. 139.

-
цитирай
55. sparotok - четете
07.09.2010 13:25
анонимен написа:
d3bep написа:

Безумно е да твърдите че безписмен народ може да създаде изкуство и монументални сгради, конкуриращи пирамидите, без аналог никъде в района, въпреки неграмотност и неумението си да смята до 4. Тва е толкоз малоумна теория, че ми е чудно как не ви прави впечатление че се излагате като я повтаряте навсякъде като преяли папагали.
В смисъл, то ясно че я повтаряте поради пропуск ив собствената интелигентност, но поне като ви се повтори нещо 10 пъти, замислете се.


Може да са имали, но факти за това нямаме. Може да са писали на дърво, което е унищожено с времето, може да са ползвали телепатия. Факти нямаме. А науката борави с факти. Гръмки фрази от сорта на "монументални сгради, конкуриращи пирамидите" се подкрепят с необорими доказателства. Като пирамидите.
Всичко друго е криворазбран патриотизъм, излишен патос и абсолютизъм. А те нямат място в науката.


Няма да е зле да позапълните празнотите в знанията си, ето ви малко помощ:

Иван Дуриданов:

" Освен тези четири надписа към тракийскисе отнасят още около двайсетина надписа върху вази или фрагменти от вази открити при разкопки след Втората Световна Война на остров Самотраки....

...Накрая, за КУЛТУРНАТА ИСТОРИЯ НА ТРАКИТЕ е важно да се спомене, че на територията на древна Тракия и в нейно съседство бяха открити още зва надписа с образно писмо от една отдалечена епоха....

...Наличието на тези наченки на писменост в древна Тракия свидетелства за развитието на висока култура на населението от тази област през 4-то и 3-то хил. пр. н.е."

И. Дуриданов, Езикът на Траките, БАН, София, 1976, стр. 92

А ето какво казва В. Георгиев:

" До скоро се смяташе, че най-старата писменост в Европа се е появила на о-в Крит, дето най-старинните печати с така нареченото йероглифно писмо датират от средата на 3-то хил.пр.н.е.

Обаче откритието на глинения печат от Караново, част от знаците на който са сходни с тия от печатите на Крит и който съперничи с тях по древност, показа, че наченки на древна писменост е имало и на други места."

В. Георгиев, Траките и техният език, БАН, София, 1977, стр.155

А ето какво казват И. Маразов и А. Фол мнимото прекъсване на традицията между Медно-каменната и Бронзова епоха - "We must conclude that there was no hiatus betweem Eneolithic and Bronze Age; - Ние трябва да заключим, че не съществува хиатус ( прекъсване на традицията) между Медно-Каменната и Бронзова епоха ( в Тракия)

A.Fol, I. Marazov, Thrace&Thracians, Cassel&CoLtd, London, 1977, стр. 139.
цитирай
56. sparotok - факти
07.09.2010 13:30
анонимен написа:
мозаклТраките не са имали писменост и заради това са изчезнали,както и много други големи безписмени народи.Ползували са гръцки букви и това е доказано. Полека лека са били асимилирани от гърците, а голяма част от тях са били пометени от периодичните епидемии,които са обезлюдявали големи територии. Останали са даки оцелели в Карпатите и албанците, които се смятат също за тракийски или илирийски племена. Твърденията изказани от този автор,които има нужда от сериозно лечение, не са и хипотези,това са бълнувания на болен мозък.


Чак да му стане на човек драго, от такова аргументирано послание:))
Позволете ми да поизмия калта от очите ви

Иван Дуриданов:

" Освен тези четири надписа към тракийскисе отнасят още около двайсетина надписа върху вази или фрагменти от вази открити при разкопки след Втората Световна Война на остров Самотраки....

...Накрая, за КУЛТУРНАТА ИСТОРИЯ НА ТРАКИТЕ е важно да се спомене, че на територията на древна Тракия и в нейно съседство бяха открити още зва надписа с образно писмо от една отдалечена епоха....

...Наличието на тези наченки на писменост в древна Тракия свидетелства за развитието на висока култура на населението от тази област през 4-то и 3-то хил. пр. н.е."

И. Дуриданов, Езикът на Траките, БАН, София, 1976, стр. 92

А ето какво казва В. Георгиев:

" До скоро се смяташе, че най-старата писменост в Европа се е появила на о-в Крит, дето най-старинните печати с така нареченото йероглифно писмо датират от средата на 3-то хил.пр.н.е.

Обаче откритието на глинения печат от Караново, част от знаците на който са сходни с тия от печатите на Крит и който съперничи с тях по древност, показа, че наченки на древна писменост е имало и на други места."

В. Георгиев, Траките и техният език, БАН, София, 1977, стр.155

А ето какво казват И. Маразов и А. Фол мнимото прекъсване на традицията между Медно-каменната и Бронзова епоха - "We must conclude that there was no hiatus betweem Eneolithic and Bronze Age; - Ние трябва да заключим, че не съществува хиатус ( прекъсване на традицията) между Медно-Каменната и Бронзова епоха ( в Тракия)

A.Fol, I. Marazov, Thrace&Thracians, Cassel&CoLtd, London, 1977, стр. 139.

цитирай
57. tili - Ясно и точно!
07.09.2010 13:30
Брилянтно, както винаги!!!
цитирай
58. sparotok - доказателства
07.09.2010 13:35
анонимен написа:
мозаклТраките не са имали писменост и заради това са изчезнали,както и много други големи безписмени народи.Ползували са гръцки букви и това е доказано. Полека лека са били асимилирани от гърците, а голяма част от тях са били пометени от периодичните епидемии,които са обезлюдявали големи територии. Останали са даки оцелели в Карпатите и албанците, които се смятат също за тракийски или илирийски племена. Твърденията изказани от този автор,които има нужда от сериозно лечение, не са и хипотези,това са бълнувания на болен мозък.


Ето ти и новите доказателства:

Тук пише, че фригийските надписи предхождат най-старите гръцки с повече от половин век, т.е. повече от две поколения.

Страницата е университетска, не е на любител.

" ...the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century..."

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

Приятно четене!
цитирай
59. ili4e - Жив и здрав да си! Пиши да четем. Ние ...
07.09.2010 13:37
Жив и здрав да си! Пиши да четем. Ние Светлината да си върнем - какво повече?
цитирай
60. sparotok - най-важното
07.09.2010 13:48
ili4e написа:
Жив и здрав да си! Пиши да четем. Ние Светлината да си върнем - какво повече?


Благодаря ти!
Да е светло отново в душите ни, това си е най-важното.
цитирай
61. sparotok - благодаря
07.09.2010 13:50
tili написа:
Брилянтно, както винаги!!!


Благодаря ти Лили!
Понякога е трудно да се отсее житото от плявата, радвам се, че съм успял.
цитирай
62. sparotok - факти
07.09.2010 13:51
breeze написа:
А за многобройните факти си затваряте очите и ушите нали?
Още малко ще поискате и жив тракиец, от време оно, да Ви се представи.


Фактите са неудобни за мнозина, които незаслужено са се накичили с нашата слава.
цитирай
63. sparotok - Фол
07.09.2010 13:54
анонимен написа:
Е, ли уместно да Ви помоля да коментирате проф. Александър Фол? Поздрави!


Стилът на Фол е прекалено абстрактен, но пък в много случаи нашият траколог е обективен:

"We must conclude that there was no hiatus betweem Eneolithic and Bronze Age; - Ние трябва да заключим, че не съществува хиатус ( прекъсване на традицията) между Медно-Каменната и Бронзова епоха ( в Тракия)

A.Fol, I. Marazov, Thrace&Thracians, Cassel&CoLtd, London, 1977, стр. 139

Най-същественото е това, че тук се признава тракийският характер на варненският некропол с най-старото обработено злато в света.
цитирай
64. анонимен - СЪМ ЗА ГЪМЗА-
07.09.2010 13:57
Дръж широко отворен прозореца,Спароток,да влиза чист въздух!А времето си знае работата!А на 51 ще кажа,че с догми се занимава религията,а не науката!Ако науката беше догматична,просто нямаше да я има!Съществува понятието "косвени доказателства",нека се запознае с него!
цитирай
65. sparotok - благодаря
07.09.2010 14:06
hristo27 написа:
Никога не е късно да научиш нещо.
За заядливите драскачи не е задължително!
Успешна седмица!


Благодаря за коментара и за доброто настроение, което получавам при посещение на твоя блог!
цитирай
66. sparotok - тракийски думи
07.09.2010 14:07
анонимен написа:
СПАРОТОК каза:"Запознат съм що годе с коптски и староегипетски, но тракийските думи са малко.
Само понятия като дом, град, колесница, меч, брадва, слънце, баща, смърт и др. показват връзка с тракийския."
Добави и думите за половите органи, за хляб, пека и т.н. за да е картината още по-ясна и се вижда кой е "праезика" от който тръгва всичко.


Тракийските думи в староегипетския са от основният речников запас, това говори достатъчно красноречиво.
цитирай
67. sparotok - доказателства
07.09.2010 14:10
анонимен написа:
Дръж широко отворен прозореца,Спароток,да влиза чист въздух!А времето си знае работата!А на 51 ще кажа,че с догми се занимава религията,а не науката!Ако науката беше догматична,просто нямаше да я има!Съществува понятието "косвени доказателства",нека се запознае с него!


Благодаря ти!

Анонимен 51 си получи доказателствата, дали ще си направи труда да прочете и другите изказвания на Дуриданов, Георгиев, Маразов и Фол е друг въпрос.

Бог помага, но в кошара не вкарва:))
цитирай
68. sparotok - Митани
07.09.2010 14:14
vmir написа:
sparotok написа:
vmir написа:
анонимен написа:
мисля че за по-голяма достоверност на истината в това което разпространяваш би било много добре да ползваш и еквивалента на думите в коптския им вариант, освен в санскрит, защото в този език също е запазен в консервиран вариант стария тракийски еквивалент. ти си човек който знае езици а има достатъчно преводи от английски на коптски, ще бъде полезно и за самия теб. Иначе прилича на залитанията на фол към хиндуизма и наподобяването на тракийските разбирания за духовен свят на хиндуизма. относно фараоните, има цели династии с тракийски произход /наречени "хиксоси"/, самите хети всъщност са гети, та с повече доказателства ще звучиш още по-аргументирано и научно. ако намериш и някои лингвисти /но да са сериозни учени/ да ти помагат тогава тезата ти за траките ще стане все по научна и ще пробие много по бързо


Спароток, с твое разрешение да добавя, че съм чел западни изследователи, които приемат безусловно, че не просто фараонски династии на хиксосите са управлявали великия древен Египет, а самия Египет е бил завладян и подчинен на хиксосите в продължение на около 150 години. Това е било, (да не правя точни справки в момента), около 1750 година пр. Христа, или, стотици години преди Троянската война. Завидна мощ и обсег!


Анонимният явно има предвид твърдението на Манетон, че хиксите са владели Египет 500 години.

Официално, господството на хиксите е 150 години, както сам ти спомена, но стълкновенията на хикски с египтяни започват още по време на 12-та династия, някъде към 1990 пр. Христа.

Дори и когато завладяват Египет напълно ( 1780 пр. Христа) хиксите въвеждат сатрапска система и страната е управлявана от египетски благородници, като само върховният цар е бил от хиксите. Тях Б. Хрозни ги счита за митани, предци на медите, от които произлизат тракийските сармати.

Във варненският музей има недатирани хиксоски оръжия...


Благодаря, че ми припомни. Не мога да спра да се учудвам на тази мощ, която по никакъв начин не се свързва с нас в официалната ни история... А, като спомена митани, не бяха ли по същото време точно те завладели двуречието до Вавилон (където сега някои откриват наши следи и правят великия извод, не, ами направо "откритие", че корените ни са от там?) Разбира се, официалната ни школска история е далеч от тези времена и географски ширини... Това е 1500 години преди Александър Македонски, който пък е 1000 години преди Аспарух, от който (уж) почва историята ни на Балканите, а за капак, въпросните места са в обратната посока и толкова далеч от "необходимата като слънцето и въздуха" Русия ...

Защо мислиш упорито се укрива произходът на митаните. Те са ключът към много загадки. Митаните са и медите, които повлияват езика на хората, познати днес като иранци, дават им също и древната тракийска религия.
цитирай
69. анонимен - duridanov
07.09.2010 14:14
Ето ти и новите доказателства:

Тук пише, че фригийските надписи предхождат най-старите гръцки с повече от половин век, т.е. повече от две поколения.

Страницата е университетска, не е на любител.

" ...the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century..."

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

Приятно четене!


Мога ли да попитам какво доказват 5 ФРИГИЙСКИ символа намерени в LATIUM ?
цитирай
70. sparotok - Боил
07.09.2010 14:17
saradiva написа:
Благодаря ти, Спароток!
----------------------------------
Затвори им вече устите на разни М.Г., Ст.С и т.н....

Или пък май им секнаха хонорарчетата, а?
Разбрах, че поискали увеличение на надниците, защото много си им вдигнал летвата. :/:/:/
Пък в крайна сметка ОТГОРЕ, не само че им отказали увеличение на платата, ами и не им платили нощните дежурства. Само за БГнаука и разните му там бойни форуми взели лев. Другото не им го осчетоводили. Нямало било ефект... Сега "нашите хора" правели мълчалива стачка...
След този твой постинг обаче, може и да ги върнат на дежурства
Хехе!:/:/:/

Палиш им чергицата, приятелю!
То на гърчулята само едната азбука им бе останала, дето да я размахват като принос в цивилизацията! Ей ги - сега реват като криви гайди под постинга ти...
Пък като си представя колко много си им спестииил! Не от жалост - сигурна съм! Просто да има и за друг път!
Ха така!!!

П.П. Да не пропуснеш да им рекнеш и за произхода на любимата им "тюркска" титла "боил"! Ичиригу-то ИМ направо ще замине на кино!
:/:/:/


Здравей амазонке!

Обещавам да напиша подробно за ТРАКИЙСКАТА титла БОИЛ!
Пък нека родоостъпниците да се пенят:)))
цитирай
71. анонимен - Радвам се,
07.09.2010 14:22
че открих това място. Тук има невероятни неща! Благодаря ти Спароток!!!

Сега редовно ръчкам приятелите си да четат и мислят. Някои се пулят и спорят, нека, нека мислим всички :)

п.с. Честит празник със закъснение!
А странно защо бТВ излъчиха филма "Съдба на куртизанка" ;) Коя бе куртизанката така и не разбрах, щото не гледах филма, а чаках поста за Кадъм ;)

Георги
цитирай
72. sparotok - четете внимателно
07.09.2010 14:22
анонимен написа:
Ето ти и новите доказателства:

Тук пише, че фригийските надписи предхождат най-старите гръцки с повече от половин век, т.е. повече от две поколения.

Страницата е университетска, не е на любител.

" ...the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century..."

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

Приятно четене!


Мога ли да попитам какво доказват 5 ФРИГИЙСКИ символа намерени в LATIUM ?


Четете внимателно, казано е от ясно по-ясно - ...the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century..."

Графити ( примитивни надписи) от ГОРДИОН, не Лациум. Текстът от Лациум е използван за стилово сравнение както е и редно.

За да не се чудите относно Лациум ще ви спомена, че според Плиний пеласгите са тези, които са занесли азбуката там.

Помпей Трог пък поставя пелазгите в прародината на фригите - западните части на балканският полуостров.

Надявам се да е започнало да ви просветва.
цитирай
73. sparotok - спорове
07.09.2010 14:26
анонимен написа:
че открих това място. Тук има невероятни неща! Благодаря ти Спароток!!!

Сега редовно ръчкам приятелите си да четат и мислят. Някои се пулят и спорят, нека, нека мислим всички :)

п.с. Честит празник със закъснение!
А странно защо бТВ излъчиха филма "Съдба на куртизанка" ;) Коя бе куртизанката така и не разбрах, щото не гледах филма, а чаках поста за Кадъм ;)

Георги


В спора няма нищо лошо, истината се ражда в него.
Твоите приятели трябва да си зададат въпроса - Не е ли редно да си променя старите възгледи след като става ясно, че има алтернативна информация позволяваща съвсем различни изводи.

Честит празник!
цитирай
74. анонимен - duridanov
07.09.2010 14:29
sparotok написа:
анонимен написа:
Ето ти и новите доказателства:

Тук пише, че фригийските надписи предхождат най-старите гръцки с повече от половин век, т.е. повече от две поколения.

Страницата е университетска, не е на любител.

" ...the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century..."

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

Приятно четене!


Мога ли да попитам какво доказват 5 ФРИГИЙСКИ символа намерени в LATIUM ?


Четете внимателно, казано е от ясно по-ясно - ...the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century..."

Графити ( примитивни надписи) от ГОРДИОН, не Лациум. Текстът от Лациум е използван за стилово сравнение както е и редно.

За да не се чудите относно Лациум ще ви спомена, че според Плиний пеласгите са тези, които са занесли азбуката там.

Помпей Трог пък поставя пелазгите в прародината на фригите - западните части на балканският полуостров.

Надявам се да е започнало да ви просветва.


Просветна ми ... поздрав http://www.youtube.com/watch?v=CnXIb62BkFE
цитирай
75. sparotok - трогнат съм
07.09.2010 14:46
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Ето ти и новите доказателства:

Тук пише, че фригийските надписи предхождат най-старите гръцки с повече от половин век, т.е. повече от две поколения.

Страницата е университетска, не е на любител.

" ...the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century..."

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

Приятно четене!


Мога ли да попитам какво доказват 5 ФРИГИЙСКИ символа намерени в LATIUM ?


Четете внимателно, казано е от ясно по-ясно - ...the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century..."

Графити ( примитивни надписи) от ГОРДИОН, не Лациум. Текстът от Лациум е използван за стилово сравнение както е и редно.

За да не се чудите относно Лациум ще ви спомена, че според Плиний пеласгите са тези, които са занесли азбуката там.

Помпей Трог пък поставя пелазгите в прародината на фригите - западните части на балканският полуостров.

Надявам се да е започнало да ви просветва.


Просветна ми ... поздрав http://www.youtube.com/watch?v=CnXIb62BkFE


Трогнат съм, отвръщам на жеста представяйки ви старомакедонски думи.
Защо ли показват връзка с българския език:)))

Старомакедонски Български

Ализа- елша
Адрая – (в)едър
(А)крони – граница
(А)мале – мил
Аортес – бърдъ ( меч)
Бере – бера, забирам
Васки-въжета
Веду – вода
Готан – гуде, гадинка
Грабион – граб
Дрегес-дребен
Клинотрокон – клен
Комбус – зомбъ ( зъб)
Пез-пеш, пеша
Пудна -падина


цитирай
76. анонимен - ХРИСТО МАВРИКОВ
07.09.2010 14:59
спарко , очаквам от тебе СЕРИОЗНО да издадеш ''ОКРАДЕНАТА ОТ МРЪСНИТЕ НЕГРО-АФРИКАНЦИ ГЪРЦИТЕ МИТОЛОГИЯ НА НАС - ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ,,,КОЯТО Е НА 12000 ГОДИНИ!!!
СИГУРЕН СЪМ ЧЕ МОЖЕШ ДА ГО НАПРАВИШ!!!
цитирай
77. d3bep - :) До Дуриданов
07.09.2010 15:05
Категорични доказателства?
Няма проблем колега.
Прескачам скалните светилища.
Ти на коя тракийска могила си ходил, да я коментираме? Как се строи такова, дори най - елементарната могила, без математика и писане, след като за да й направят плана, викат архитект?

Избива ме на смях като ви чета, очевидно е непознаването и елементарното отричане на собствената ни култура.
Винаги като чета подобни глупости, и се сещам за думите на уредника на музея в Поморие, който отговаря за тракийската гробница. Той е участвал в откриването и обработването й, дори баща м уе имал земя там. Почна човекът да разправя, как иманярите разрушили част от гробницата и се наложило да я дострояват . И аз му вкам "къде е достроената част"? Той знаеш ли какво ми отговори?

"Вгледайте се внимателно и по - отблизо господине, дори пипнете. Там, където е равно, стената върви като излята и директно готова за шпакловане, са го строили траките. Там, където стената е крива, ръбовете са неравни и наклонът се губи, сме го строили ние. Професор едикой си от Софийския университет и архитект едикой си от София".

Бухахаха.
Факт.
Иди и виж.
цитирай
78. анонимен - Ромул
07.09.2010 15:20
съдържателна статия
цитирай
79. monaliza121 - Mnogo
07.09.2010 15:20
Много ми беше интересно да прочета за финикийската азбука и последвалите коментари. Благодаря Спароток!
цитирай
80. анонимен - Иво - истинския :)))
07.09.2010 15:34
Супер пост си написал Спароток!!!!!! БРАВО!!!!!!!!!!!!!!
Само си мисля , че Дагон /Даган/ няма нищо общо с Бал, защото в древния свят Бал никъде не е изобразяван с тяло и опашка на риба. Виж на снимка бога Даган, Спароток……. /прочети и мнението ако имаш време/
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=315&sid=845da8cb0aca46f9343f4ae78c9275b4&start=20

d3bep ето ти нещо безценно за Манетон написано то проф. Асен Чилингиров в последната му книга „Вулканите, наводненията, археологията и политиката". Чети и мисли върху написаното от него …….
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=193&sid=845da8cb0aca46f9343f4ae78c9275b4&start=260

„…Тези манипулации са били извършени още през ІV век пр. Хр., когато от най-висшата инстанция в държавата на Птолемеите, наследница на империята на Александър Македонски е възложено на един египетски върховен жрец, Мането(н), да състави историята на своя народ, египетския, въз основа на запазените от много векове писмени исторически сведения в тайните архиви, до които той единствен е имал достъп. И Мането съставя една история, с която може и трябва да докаже на чуждоземните завоеватели на неговата родина, че тя е с много хилядолетия по-древна от историята на новодошлите чужди владетели, че народът му е несравнимо по-славен от народа, подчинил и поробил неговия народ. Мането не само събира годините на едновременното управление на значителен брой фараони, но също така прибавя и други имена на фараони, които никога не са управлявали, а дотогава, до ІV век пр. Хр., в Египет хронологията е била определяна според годините на управление на отделните фараони и е започвала при всеки следващ фараон отначало. Че при тази манипулация историята на Египет е била удължена с над две хиляди години, е било известно на античните римски и гръцки историци. Но е било известно и на европейските историци от ХІХ и първата половина на ХХ век, когато след завладяването на Египет от Наполеон отново в центъра на проучванията попада древната история на тази страна. На това място ние се сблъскваме обаче с още един парадокс, който не знаят днес не само неспециалистите, но и немалко специалисти-египтолози, а именно, че древната история на Египет е написана и възприета в науката още преди да бъдат разчетени египетските йероглифи от Шамполион. И това става в една страна, в която, както никъде другаде в света, има запазени безброй папируси и каменни надписи, отнасящи се за нейната минала история. А в последвалия век и половина безчислените египтолози употребяват невероятни усилия, за да координират данните от новоразчетените надписи с узаконената египетска история. Век и половина! И когато около средата на миналия век почти изглежда, че разумът взима връх и е на път да се наложи коригираната история на Египет със зачертаните 20-22 столетия, консервативните историци, които против фактите и разума поддържат своята теза, така наречената дълга хронология на египетската история, викат на помощ физиците, които трябва с точната си наука да потвърдят тяхната теза. Но в този случай физиците не носят всичката вина, защото от една страна опорните точки за изчисленията им се предоставят от въпросните историци, колкото и спорни да са те, а от друга страна не съблюдават основното изискване за прилагането на метода: константна стратосфера, хидросфера и биосфера. Туй основно изискване поставя още откривателят на метода, Либи, и както показват изследванията през последните десетилетия, несъблюдаването му води до разлика в годините, посочени от изследванията с Метода 14С и действителните, надхвърляща две хилядолетия.”

Книгата му можеш да си я изтеглиш от същия форум.



цитирай
81. анонимен - Империалист
07.09.2010 16:49
Има и нещо друго. При БЪЛГАРИТЕ в древността, много се е ценял умния човек,-този който можел да помни. Писали са много, тези които са били слабоумни и не са можели да помнят, т.е.-гърците.
цитирай
82. sevdabg - Спароток,
07.09.2010 17:08
Благодаря ти Човек !!!
Толкова много научавам от твоите постинги.
Не се осмелявах да напиша коментар , защото смятам , че коментарите би трябвало да са от твои колеги и познаващите темита.
Ти знаеш, че аз се занимавам с друго.
Но днес, след като изчетох всичко,
реших да ти дам и своята подкрепа
да продължаваш все така Приятелю :)

И Успех !!!
цитирай
83. demograph - Това е за нас Поздрави спароток.
07.09.2010 17:18
"...Защото гаснат звездите една по една, ала Божият пояс ще свети вечно - и Млечният път ще бъде светъл саван над мъртвата вселена...” Петър Осоговеца 956г.

Звездичките са частичка от Началото, което е било и остава за да показва пътя към избавлението.
цитирай
84. sparotok - благодаря
07.09.2010 17:26
sevdabg написа:
Благодаря ти Човек !!!
Толкова много научавам от твоите постинги.
Не се осмелявах да напиша коментар , защото смятам , че коментарите би трябвало да са от твои колеги и познаващите темита.
Ти знаеш, че аз се занимавам с друго.
Но днес, след като изчетох всичко,
реших да ти дам и своята подкрепа
да продължаваш все така Приятелю :)

И Успех !!!


Благодаря за подкрепата Севде!
цитирай
85. sparotok - ще стане и по-интересно
07.09.2010 17:30
monaliza121 написа:
Много ми беше интересно да прочета за финикийската азбука и последвалите коментари. Благодаря Спароток!


Ще стане и по-интересно!
цитирай
86. sparotok - благодаря
07.09.2010 17:35
анонимен написа:
съдържателна статия


Благодаря!
цитирай
87. d3bep - До Иво - Истинския
07.09.2010 17:56
Знам го това мнение на Чилингиров и абсолютно не го споделям, волно тълкувание е. И то на човек, който според мен не познава египетската традиция. В египет писмеността е била тайна не за да не я научат простите, а за да не се изврати написаното .Писарят е едновременно и посветен, той е нещо каот жрец в дома на живота. Основното м узадължение е да пише обективно, а не пристрастно. Затова минава обучение и затова не пише всеки, а не че толкоз страшна е азбуката. Да, итя е трудна, но не е само това обучението.

Както и да е.

Нов пост по въпроса.
Моля за извинение Спароток за наглата реклама.

http://d3bep.blog.bg/
цитирай
88. анонимен - Иво - Истинския
07.09.2010 20:46
87. d3bep да наречеш написаното от Асен Чилингиров "волно тълкуване" е безпросветна глупост. Когато ти напишеш над 500 научни труда и световния научен елит те цитира в Европейски енциклопедии.. тогава ще кажа за теб, че мнението ти е достойно за уважение.
Приятел много си зле с материала.. :))) Не се излагай повече.
цитирай
89. sparotok - светлина
07.09.2010 21:15
demograph написа:
"...Защото гаснат звездите една по една, ала Божият пояс ще свети вечно - и Млечният път ще бъде светъл саван над мъртвата вселена...” Петър Осоговеца 956г.

Звездичките са частичка от Началото, което е било и остава за да показва пътя към избавлението.


Ние винаги сме били носители на светлината...
цитирай
90. sparotok - писменост
07.09.2010 21:17
анонимен написа:
Има и нещо друго. При БЪЛГАРИТЕ в древността, много се е ценял умния човек,-този който можел да помни. Писали са много, тези които са били слабоумни и не са можели да помнят, т.е.-гърците.


Преди келтите също бяха считани за безписмени, но се оказа, че грамотните сред тях са били повече отколкото грамотните сред римляните.

Просто при келтите имало забрана да се записват религиозни текстове и предания, всичко е трябвало да бъде запомнено.
цитирай
91. zelas - хитри секретарки
07.09.2010 21:27
sparotok написа:
Просто при келтите имало забрана да се записват религиозни текстове и предания, всичко е трябвало да бъде запомнено.


Най-вероятно е и при траките да е било така.

Аз го наричам шеф-секретарка феномен.

Секретарката в един момент осъзнава, че просто трябва да се подпише под това, което шефа е диктувал и тя става шеф, а той секретарка.
Подобен сценарий има и във филма "Двойникът" с Тодор Колев.

Просто гърците са били хитри секретарки. Секретарки на пеласги, траки и египтяни, че накрая даже и цяла книга са издали от диктувани мъдрости.
цитирай
92. sparotok - до Иво
07.09.2010 21:35
Иво, има асирийски изображения на Дагон като морско чудовище, но не е задължително ранният Дагон да е бил морски бог.

Христос също е бил символизиран с риба и агне.

С. Москати тълкува името Дагон като жито, каква връзка има това с морските зверове?

Според Ролинсън Дагон е свързан с Уран - небесният бог - еквивалент на Аруна - зората.

Виж и това
http://ancienthistory.about.com/od/godsmyth/a/Dagon.htm
цитирай
93. sparotok - благодаря
07.09.2010 21:50
panazea написа:
Усмивка!


Благодаря ти!
цитирай
94. vmir - 68. sparotok - Митани
07.09.2010 22:01
Благодаря, Спароток!
Ще търся и чакам прилежно всяко възможно инфо по въпроса! Итнересно и полезно ми беше днес тук.
Поздравления!
цитирай
95. sparotok - Митани
07.09.2010 22:16
vmir написа:
Благодаря, Спароток!
Ще търся и чакам прилежно всяко възможно инфо по въпроса! Итнересно и полезно ми беше днес тук.
Поздравления!


Бог Митра е споменат първо като божество на Митаните под името Митрасил.
В староиндийските писания и в Авеста Митра ще се появи 1000 години по-късно.
Най-интересното е, че Митра се изобразява с тракийски дрехи, а често и с лабрис - символ на власт при тракийските царе.
цитирай
96. анонимен - dausdava
07.09.2010 22:39
анонимен написа:
Има и нещо друго. При БЪЛГАРИТЕ в древността, много се е ценял умния човек,-този който можел да помни. Писали са много, тези които са били слабоумни и не са можели да помнят, т.е.-гърците.

"Глупавият помни,умният си записва."
цитирай
97. sparotok - оригинално
07.09.2010 22:41
анонимен написа:
анонимен написа:
Има и нещо друго. При БЪЛГАРИТЕ в древността, много се е ценял умния човек,-този който можел да помни. Писали са много, тези които са били слабоумни и не са можели да помнят, т.е.-гърците.

"Глупавият помни,умният си записва."


Е, това е много оригинално, глупавият бил с по-добра памет от умния:))
цитирай
98. анонимен - hehe
07.09.2010 22:45
sparotok написа:
анонимен написа:
анонимен написа:
Има и нещо друго. При БЪЛГАРИТЕ в древността, много се е ценял умния човек,-този който можел да помни. Писали са много, тези които са били слабоумни и не са можели да помнят, т.е.-гърците.

"Глупавият помни,умният си записва."


Е, това е много оригинално, глупавият бил с по-добра памет от умния:))

ili kakto kazvashe starshinata mi "koito e prost i ne moje da pomni da si zapisva v teftercheto. kato men !"
цитирай
99. анонимен - dausdava
07.09.2010 22:46
sparotok написа:
анонимен написа:
анонимен написа:
Има и нещо друго. При БЪЛГАРИТЕ в древността, много се е ценял умния човек,-този който можел да помни. Писали са много, тези които са били слабоумни и не са можели да помнят, т.е.-гърците.

"Глупавият помни,умният си записва."

Айде замисли се малко...Verba volant, scripta manent.

Е, това е много оригинално, глупавият бил с по-добра памет от умния:))

цитирай
100. анонимен - Иво
07.09.2010 22:47
Здрасти, Спароток.
Прочетох материала от линка. Предполагам си обърнал внимание, че авторът ясно е разграничил Баал от Дагон. Всъщност за кой ли пореден път чета за разминаване в подредбата на боговете, защото в препоръчания от теб материал пише, че Дагон е баща на Баал, а доколкото знам това не е така. В шумеро-акадската митология Дагон и Баал са братя, а баща им е Енлил.
Повече за това пише Румен Чорбаджийски във форума си „Ти си това”:

„След потопа на Балканите /5600 г.пр.н.е./ част от хората отиват към Двуречието и там основават свои градове, в които имало по ДВА храма – На Бал и на жена му КиБал /Кибела/.
Характерното за тези храмовете е, че винаги били открити.., т.е. без покрив. Другото важно е, че през този период Бал вече са го изобразявали с бичи рога, защото черепът с рога е най-близък като форма до ипсилона /Y/, а Кибела приема образа на жена, яздеща лъв.
Повече за това съм писал тук:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... &start=120

И така до времето, когато огромно наводнение заляло Месопотамия /не помня точно годината, но мисля, че беше около 3600 пр.н.е./. Бедствието принудило хората отново да се преселят, а тия, които останали, развили нова култура.
Ето при тази култура имаме главен Бог, който шумеро-акадците изобразявали с… тиара с рога. Това е Енлил, а негови синове са Бал /вече като бог на гръмотевиците/ и Даган /бог на бурите/. Тогава КиБал станала Великата богиня Майка с образ на дебела и разплута жена, която вече е символ за плодородие и т.н..
/Само да допълня, че бащата на Енлил се казва Ан, а майка му... Ки./
Така в градовете в Шумер /след 3000 г.пр.н.е./ двата основни храма се покриват и носят имената на синовете на Енлил, Бал и Даган, а Кибела изчезва от храмовете и става Велика богиня.
Забележи, че точно този Даган някои наши изследователи и историци превеждат като Тангра.
И така до към 2000-1800 г.пр.н.е., когато финикийците основават Картаген и разгръщат своята култура в Средиземно море.

НО… ето ти проблем.
Защото са запазили в своята култура знанието за ДВАТА храма на Бал и на Кибела, която те наричат с името Танит.

Порових се разбера откъде идва това интересно име /Танит/ и виж какво намерих.
В Шумер и Акад думата за бог е даган или дингир /dingir/. Но интересно защо нашите историци никъде не казват, че освен бог думата също означава и богиня, и божествено!
Това е много важно, защото излиза, че реално няма никаква разлика, когато думата "дингир" се използва за бог и за богиня. Единственото, което има значение е да се разбере в какъв точно контекст се използва думата.

Dingir при Картагенците преминава в tengir, и от там в ТАНИ. А коренът „Тан” означава змия!!! Така че, Танит означава "господарка на змиите". Точно поради тази причина Великата богиня на Картагенците винаги е изобразявана с две змии в ръцете си или една змия с две глави, какъвто реално представлява жезъла й /кадуцеят/!
Тук можеш да прочетеш какво съм писал за него:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... 5&start=60

По абсолютно същия начин Кибела е изобразена в храма й в Сборяново /до Свещари/! Това светилище крие в себе си друга голяма тайна.., но това е друга тема.

Според мен нашите изследователи са длъжни да разгледат думата „дингир” освен в смисъл на бог, но и в аспект както на богиня, така и на божествено.
А по този начин Тангра ще си остане в Алтай при тюрките и монголите, а Бал и КиБал /Кибела, Танит/ при българите!!!

…И още нещо много важно - богът Даган или Дингир /тъй наречения Тангра/ всъщност се казва Дагон. Дагон е древен северозападен семитски бог, почитан от аморейците /още наричани марту/ в Угарит и е централно божество от около 2500 г.пр.н.е. до 1500 г.пр.н.е.. Почитан е бил също и във Вавилон и в Асирия.
Дагон/Даган е начело на пантеон, който включва в себе си около 200 божества!
Филистимците са запазили изображения на Дагон от което ясно се вижда, че богът представлява комбинация между човек и риба.
…И другото важно за него - името "Дагон" е получено от "Даг", което означава "риба".”
цитирай
101. sparotok - потоворка
07.09.2010 22:49
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
анонимен написа:
Има и нещо друго. При БЪЛГАРИТЕ в древността, много се е ценял умния човек,-този който можел да помни. Писали са много, тези които са били слабоумни и не са можели да помнят, т.е.-гърците.

"Глупавият помни,умният си записва."

Айде замисли се малко...Verba volant, scripta manent.

Е, това е много оригинално, глупавият бил с по-добра памет от умния:))



Има и друга поговорка - Това, което се напише, може и да се избрише :))

Къде са според теб старите книги на дедите, за които говори Калоян?
цитирай
102. анонимен - dausdava
07.09.2010 22:53
Нямам идея къде са старите книги на дедите ни,за които говори Калоян.Само че той извежда историята на България от Петър и Самуил,а не от Терес I и Ситалк.
цитирай
103. sparotok - Инокентий III
07.09.2010 23:00
анонимен написа:
Нямам идея къде са старите книги на дедите ни,за които говори Калоян.Само че той извежда историята на България от Петър и Самуил,а не от Терес I и Ситалк.


В едно от писмата си до цар Калоян Инокентий III споменава, че римляните са задължени на българите поради това, че българите приели Христовата вяра от Апостолите.
Апостолите са живели през 1-ви век, т.е. по това време в земите ни е имало българи.

Инокентий III споменава също, че Калоян бил от родът на римските императори.
Нямам сведения за тюрки, или иранци на римски престол, но пък Максимин Тракиецът, Галерий Дакиецът, Маркиан, Юстиниан I и др. императори са родени в земите на Тракия.
цитирай
104. анонимен - dausdava
07.09.2010 23:12
В кое точно писмо Инокентий споменава българите са приели Христовата вяра от апостолите?И също къде споменава ,че родът на Калоян е от римските императори?
цитирай
105. d3bep - 87. d3bep да наречеш написаното от ...
07.09.2010 23:44
анонимен написа:
87. d3bep да наречеш написаното от Асен Чилингиров "волно тълкуване" е безпросветна глупост. Когато ти напишеш над 500 научни труда и световния научен елит те цитира в Европейски енциклопедии.. тогава ще кажа за теб, че мнението ти е достойно за уважение.
Приятел много си зле с материала.. :))) Не се излагай повече.

Не ми се ще да отварям война на ЧИлингиров през тебе, бате. Не ме принуждавай.
Вероятно е некой съмишленик.
Така че по хубаво си задръж меннието.

Немам нищо против любителите на Йосиф Флавии историка.
Но това неговото препредадено мнение да ми се препредава на мен като чиста монета за историк, който е основал световна библиотека ,а се изкарва едва ли не че криел книги в джоба от майка си - мерси. Аз ли не мога да разпозная вв цитата ти горе думите на Йосиф? Искаш ли ги в оригинал, и да сравниме разликите Чилингиров - Йосиф Флавий?

Потоп, извънземни... Танит . Респект, но голяма каша бъркаш братко.
Потопът служи на портивниците на тракийската теория за да обосноват липсата на връзка на траките с протокултурата .Ако си забелязал.
А ако не си, иди в някой археологически музей покрай морето и питай...

Не е имало никъв потоп приятел, вече писах защо, мързи ме да се повтарям.
От археологията геологията има далеч по - тежка дума при потопите.
Няма такъв потоп, дето да остави лиманите сладководни, а реките с наносни корита. Не рови в интернет да проверяваш. Истина е.
цитирай
106. sparotok - Калоян
07.09.2010 23:54
анонимен написа:
В кое точно писмо Инокентий споменава българите са приели Христовата вяра от апостолите?И също къде споменава ,че родът на Калоян е от римските императори?


Превод на Ив. Дуйчев и М. Войнов в ЛИБИ, III, с. 308—378, от преписката на папа Инокентий III с българите. Увод, текст и бележки от Ив. Дуйчев, ГСУ, ифф. т. XXXVII, С, 1942, с. 21—66.


Писмо на папа Инокентий III до цар Калоян от края на 1199 г.


До благородния мъж Йоаниций

Господ обърна поглед към твоето смирение и преданост, която както се знае, си имал досега към Римската църква, и не само мощно те защити сред военните бури и опасностите на битките, но дори по необикновен и милосърден начин те възвеличи. А ние, като чухме, че твоите предци са произлезли от благороден род на град Рим
цитирай
107. solinvictus - Това за Йоан що го написа? Това е ...
08.09.2010 00:18
Това за Йоан що го написа?
Това е антитурско-алтайско-монголско-минтгиянско-татарско мнение!хехе
и най вече анти -руско-грцко фанариотско!
цитирай
108. анонимен - от вОДЕСос до sparotok - "Закопай" още по ...
08.09.2010 08:08
sparotok написа:
анонимен написа:
Нямам идея къде са старите книги на дедите ни,за които говори Калоян.Само че той извежда историята на България от Петър и Самуил,а не от Терес I и Ситалк.


В едно от писмата си до цар Калоян Инокентий III споменава, че римляните са задължени на българите поради това, че българите приели Христовата вяра от Апостолите.
Апостолите са живели през 1-ви век, т.е. по това време в земите ни е имало българи.

Инокентий III споменава също, че Калоян бил от родът на римските императори.
Нямам сведения за тюрки, или иранци на римски престол, но пък Максимин Тракиецът, Галерий Дакиецът, Маркиан, Юстиниан I и др. императори са родени в земите на Тракия.


sparotok - Браво, чест и уважение !

Но мисля, че трябва да "закопаем" ... не само до войнишките императори !
Следва да търсим в рода на Флавиите, които - Какво ? - извеждат родът си от етруските царе !
От тази фамилия е и първият (който номинално е) император на Рим ! - В контекста на това, аристократизма на Калоян, се свързва и с произхода му от най-старото население на Лациум :), и най-старата аристократична фамилия !
Чета те с много голям интерес и респект !
цитирай
109. анонимен - Иво
08.09.2010 08:23
О........... Много се смях с теб d3bep...... Хайде дай цитат на Флавии в оригинал за да го сравним с написаното от Чилингиров. Ако искаш отвори си нова тема в блога и направи сравнението, за да не пълним на Спаротока пространството. Все пак ти ли не можеш да разпознаеш цитатите на Й.Флавии.............
А за потопа мнението ти е направо бетон :)))
цитирай
110. vmir - 95. sparotok - Митани
08.09.2010 09:14
sparotok написа:
vmir написа:
Благодаря, Спароток!
Ще търся и чакам прилежно всяко възможно инфо по въпроса! Итнересно и полезно ми беше днес тук.
Поздравления!


Бог Митра е споменат първо като божество на Митаните под името Митрасил.
В староиндийските писания и в Авеста Митра ще се появи 1000 години по-късно.
Най-интересното е, че Митра се изобразява с тракийски дрехи, а често и с лабрис - символ на власт при тракийските царе.


Изумително!
Приятен ден!
цитирай
111. d3bep - За спароток
08.09.2010 10:54
Последният ви спор ми напомни една древноегипетска притча. Мислех да я ползвам в моите статии нататък, има за какво, но то пак не пречи.
В момента не мога да се сетя де я четох, ще я преразкажа.

-----
Птах, богът на мисълта и божественият промисъл, и Джехути(Тот) - богът на писмеността и словото, същността на вселената, били между първите създадени богове(имат варианти на създаването).
Промисъла и мисълта на Птах били във всяко нещо, и макар Тот да владеел най - добре от всички маа херу - божествената реч, истинските имена, и той искал такова всеобщо творение.
Затова създал писмеността и я дал на хората.
След това отишъл да се похвали на Птах.
- Ето - казал той - едно истинско нещо, божествен дар за хората. Един нов, отделен свят, който оживява.
- Вярно е - казал Птах - велико дели си сътворил но си заслепен и не виждаш грешката.
- Но как - отвърнал Тот - та това е перфектен образ на живата реч, който ще им помогне да помнят през поколенията.
- Ще им помогне - казал Птах - но не да запомнят, а да забравят. Дал си им оръжие против паметта. Вместо да помнят, ще пишат. Вместо да пишат истината, ще я извращават.
------

Стара приказка беше, доколкото си спомням, кратичка, но безкрайно показателна. Наистина не помня де я четох, но много здраво ми се наби в съзнанието.
Абсолютно това, дори и художествен преразказ, показва отношението на древните към писмеността. Защо пишещия се посвещава в тайнство, защо спазва религиозни закони и правила.

И мисля, че добре кореспондира с това, което си казал. За българите в древността.
Споделям.
цитирай
112. d3bep - Ивчо, добре , да видим. Помолих те, предупредих те, щом си такава артилерия, чети:
08.09.2010 11:29
Йосиф Флавии:
Манетон е бил по род египтянин, човек, причастен към гръцката култура, както ясно се вижда; понеже е написал на гръцки език родната си история, като я превел от свещените таблички
-----------------
Чилингиров:
ези манипулации са били извършени още през ІV век пр. Хр., когато от най-висшата инстанция в държавата на Птолемеите, наследница на империята на Александър Македонски е възложено на един египетски върховен жрец, Мането(н), да състави историята на своя народ, египетския, въз основа на запазените от много векове писмени исторически сведения в тайните архиви, до които той единствен е имал достъп. И Мането съставя една история, с която може и трябва да докаже на чуждоземните завоеватели на неговата родина, че тя е с много хилядолетия по-древна от историята на новодошлите чужди владетели, че народът му е несравнимо по-славен от народа, подчинил и поробил неговия народ.
----
Много ме съмнява, че авторът - хайде ,да се концентрираме на оригинала на Й.Флавии има идея какво е коптският език и дали е чуждопоклонничество и подмазване?

Така, нататък.
Йосиф Флавий:
Защото той споменава цар Аменофис, измислено име, и поради това не е дръзнал да определи времето на царуването му, ако и за другите царе да споменава точно годините, свързва с него някакви приказки...
-------
Чилингиров:
Мането не само събира годините на едновременното управление на значителен брой фараони, но също така прибавя и други имена на фараони, които никога не са управлявали

------------

Това е всичко, коеот е писал твоят човек за Манетон.
Ама всичко.
За овека, създал александрийската библиотека. От тея, дето я унищожиха.
И не че го е преразказал, ами е даже 1:1 и дори не си е дал труда да го попромени, само го е преразказал. Йосиф Флавий втори.

Сори, цитатът ти за мен за нищо не става, Йосиф Флавии има тежка омраза към Манетон, а "липсващите" му фараони са намерени.
Ако те интересува въпросът, продължи да четеш.
Ако ли не, воювай в тея въпроси, които те интересуват.

Поздрави
цитирай
113. анонимен - dausdava
08.09.2010 11:58
sparotok написа:
анонимен написа:
В кое точно писмо Инокентий споменава българите са приели Христовата вяра от апостолите?И също къде споменава ,че родът на Калоян е от римските императори?


Превод на Ив. Дуйчев и М. Войнов в ЛИБИ, III, с. 308—378, от преписката на папа Инокентий III с българите. Увод, текст и бележки от Ив. Дуйчев, ГСУ, ифф. т. XXXVII, С, 1942, с. 21—66.


Писмо на папа Инокентий III до цар Калоян от края на 1199 г.


До благородния мъж Йоаниций

Господ обърна поглед към твоето смирение и преданост, която както се знае, си имал досега към Римската църква, и не само мощно те защити сред военните бури и опасностите на битките, но дори по необикновен и милосърден начин те възвеличи. А ние, като чухме, че твоите предци са произлезли от благороден род на град Рим

Спараток,в началото на ново хилядолетие имаше статия във в-к "Сега",в която беше проследено родословното дърво на Симеон Сакскобургготски.Авторът(не помня кой) стигнал до извода,че Симеон е потомък на ... Самуил.Като свържем тази статия и кореспонденцията между папата и Калоян ще стане ясно,че владетелите от трите български царства са от една династия...
Ти хубаво си изброил Максимин,Юстиниан I,Маркиан и пр. ,но кой от тях произхожда от знатен римски род?
цитирай
114. анонимен - читател
08.09.2010 12:55
Спароток, отново поздравления за прекрасния труд! Дискусията и тя е не по-малко завладяваща.

dausdava
Аз не съм "разбирател", но като чета из темите, до сега, само искаш доказатлества и задаваш въпроси. Спароток винаги ти отговаря, с извори, цитати и т.н. Ти не отговаряш на нито един въпрос, не оборваш нито един факт. Само подминаваш, преструвайки се че поражение е нямало и стреляш нови въпроси, на моменти с дързост без покритие.
Пускаш 1ви източник на твоя информация... вестник "Сега"... Спирам да те коментирам. Ясна е работата.

До всички четящи и пишещи!
Не са малко хората тук с истенски знания, Поздрави за което! Продължавайте в същия дух, напред и нагоре по вертикалата.
Пазете се от провокатори и хули, защото това е последното оръжие на лъжците. Те ще се опитат да Ви придърпарт там долу, на тяхното ниво. Не ги следвайте, покажете им, че Пътят на Българите е друг!
Правият път!
цитирай
115. sparotok - регистрирай се
08.09.2010 13:39
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
В кое точно писмо Инокентий споменава българите са приели Христовата вяра от апостолите?И също къде споменава ,че родът на Калоян е от римските императори?


Превод на Ив. Дуйчев и М. Войнов в ЛИБИ, III, с. 308—378, от преписката на папа Инокентий III с българите. Увод, текст и бележки от Ив. Дуйчев, ГСУ, ифф. т. XXXVII, С, 1942, с. 21—66.


Писмо на папа Инокентий III до цар Калоян от края на 1199 г.


До благородния мъж Йоаниций

Господ обърна поглед към твоето смирение и преданост, която както се знае, си имал досега към Римската църква, и не само мощно те защити сред военните бури и опасностите на битките, но дори по необикновен и милосърден начин те възвеличи. А ние, като чухме, че твоите предци са произлезли от благороден род на град Рим

Спараток,в началото на ново хилядолетие имаше статия във в-к "Сега",в която беше проследено родословното дърво на Симеон Сакскобургготски.Авторът(не помня кой) стигнал до извода,че Симеон е потомък на ... Самуил.Като свържем тази статия и кореспонденцията между папата и Калоян ще стане ясно,че владетелите от трите български царства са от една династия...
Ти хубаво си изброил Максимин,Юстиниан I,Маркиан и пр. ,но кой от тях произхожда от знатен римски род?


Регистрирай се в блога и ще ти пусна на лични нещо интересно:)
цитирай
116. sparotok - труд
08.09.2010 13:42
анонимен написа:
Спароток, отново поздравления за прекрасния труд! Дискусията и тя е не по-малко завладяваща.

dausdava
Аз не съм "разбирател", но като чета из темите, до сега, само искаш доказатлества и задаваш въпроси. Спароток винаги ти отговаря, с извори, цитати и т.н. Ти не отговаряш на нито един въпрос, не оборваш нито един факт. Само подминаваш, преструвайки се че поражение е нямало и стреляш нови въпроси, на моменти с дързост без покритие.
Пускаш 1ви източник на твоя информация... вестник "Сега"... Спирам да те коментирам. Ясна е работата.

До всички четящи и пишещи!
Не са малко хората тук с истенски знания, Поздрави за което! Продължавайте в същия дух, напред и нагоре по вертикалата.
Пазете се от провокатори и хули, защото това е последното оръжие на лъжците. Те ще се опитат да Ви придърпарт там долу, на тяхното ниво. Не ги следвайте, покажете им, че Пътят на Българите е друг!
Правият път!


Благодаря ти!
Аз никога не съм си правил илюзии, че пътят към истината ще е лесен.
Хвърлени са толкова средства да се сеят заблуди, а и омраза към роднините ни ... и продължават да се хвърлят.

Слава Богу не съм сам в своят стремеж към откриването на истината, ставаме все повече!!!
цитирай
117. sparotok - мъдро
08.09.2010 13:43
d3bep написа:
Последният ви спор ми напомни една древноегипетска притча. Мислех да я ползвам в моите статии нататък, има за какво, но то пак не пречи.
В момента не мога да се сетя де я четох, ще я преразкажа.

-----
Птах, богът на мисълта и божественият промисъл, и Джехути(Тот) - богът на писмеността и словото, същността на вселената, били между първите създадени богове(имат варианти на създаването).
Промисъла и мисълта на Птах били във всяко нещо, и макар Тот да владеел най - добре от всички маа херу - божествената реч, истинските имена, и той искал такова всеобщо творение.
Затова създал писмеността и я дал на хората.
След това отишъл да се похвали на Птах.
- Ето - казал той - едно истинско нещо, божествен дар за хората. Един нов, отделен свят, който оживява.
- Вярно е - казал Птах - велико дели си сътворил но си заслепен и не виждаш грешката.
- Но как - отвърнал Тот - та това е перфектен образ на живата реч, който ще им помогне да помнят през поколенията.
- Ще им помогне - казал Птах - но не да запомнят, а да забравят. Дал си им оръжие против паметта. Вместо да помнят, ще пишат. Вместо да пишат истината, ще я извращават.
------

Стара приказка беше, доколкото си спомням, кратичка, но безкрайно показателна. Наистина не помня де я четох, но много здраво ми се наби в съзнанието.
Абсолютно това, дори и художествен преразказ, показва отношението на древните към писмеността. Защо пишещия се посвещава в тайнство, защо спазва религиозни закони и правила.

И мисля, че добре кореспондира с това, което си казал. За българите в древността.
Споделям.


Благодаря ти!

Мъдра притча!
цитирай
118. sparotok - Митра
08.09.2010 13:47
vmir написа:
sparotok написа:
vmir написа:
Благодаря, Спароток!
Ще търся и чакам прилежно всяко възможно инфо по въпроса! Итнересно и полезно ми беше днес тук.
Поздравления!


Бог Митра е споменат първо като божество на Митаните под името Митрасил.
В староиндийските писания и в Авеста Митра ще се появи 1000 години по-късно.
Най-интересното е, че Митра се изобразява с тракийски дрехи, а често и с лабрис - символ на власт при тракийските царе.


Изумително!
Приятен ден!


Първото изображение на крилато слънце ( направено от злато) е от земите на България, доста по-късно символът се разпространява сред египтяни, хети и др.
Митра е само едно от имената на божеството на светлината ... и то е прекрасно обяснимо на български, но за това друг път.

Хубав ден!
цитирай
119. анонимен - dausdava
08.09.2010 14:32
анонимен написа:

dausdava
Аз не съм "разбирател", но като чета из темите, до сега, само искаш доказатлества и задаваш въпроси. Спароток винаги ти отговаря, с извори, цитати и т.н. Ти не отговаряш на нито един въпрос, не оборваш нито един факт. Само подминаваш, преструвайки се че поражение е нямало и стреляш нови въпроси, на моменти с дързост без покритие.
Пускаш 1ви източник на твоя информация... вестник "Сега"... Спирам да те коментирам. Ясна е работата.
Правият път!

Ами нормално е да искам доказателства и да задавам въпроси.И съм прав,защото когато някой се опитва да обори официалната теория в коя да е наука би трябвало да може да отговори на всевъзможни въпроси.И не давам източник от в-к "Сега",а се опитвам да отговоря на Спараток,който сигурно е разбрал какво искам да му намекна.Айде проследи как започна моето участие в тази статия.Просто вметнах,че някой,на когото дължим много от това,което знаем за траките,няма как да е малоумен,само защото записвал.И няма как гърците да са генетично мутирали и да са слабоумни тъпанари,каквито се опитват някои от тук пишещите да ги изкарат.
И сега ще ти задам и на теб един конкретен въпрос и после ще подмина отговора ти,преструвайки се ,че поражение няма.
Защо ,след като тракът Кадъм е дал азбука на елините,самите траки използвали същата тази азбука,но пишели на гръцки,а не на някой от местните тракийски диалекти?
цитирай
120. sparotok - надписи
08.09.2010 14:56
анонимен написа:
анонимен написа:

dausdava
Аз не съм "разбирател", но като чета из темите, до сега, само искаш доказатлества и задаваш въпроси. Спароток винаги ти отговаря, с извори, цитати и т.н. Ти не отговаряш на нито един въпрос, не оборваш нито един факт. Само подминаваш, преструвайки се че поражение е нямало и стреляш нови въпроси, на моменти с дързост без покритие.
Пускаш 1ви източник на твоя информация... вестник "Сега"... Спирам да те коментирам. Ясна е работата.
Правият път!

Ами нормално е да искам доказателства и да задавам въпроси.И съм прав,защото когато някой се опитва да обори официалната теория в коя да е наука би трябвало да може да отговори на всевъзможни въпроси.И не давам източник от в-к "Сега",а се опитвам да отговоря на Спараток,който сигурно е разбрал какво искам да му намекна.Айде проследи как започна моето участие в тази статия.Просто вметнах,че някой,на когото дължим много от това,което знаем за траките,няма как да е малоумен,само защото записвал.И няма как гърците да са генетично мутирали и да са слабоумни тъпанари,каквито се опитват някои от тук пишещите да ги изкарат.
И сега ще ти задам и на теб един конкретен въпрос и после ще подмина отговора ти,преструвайки се ,че поражение няма.
Защо ,след като тракът Кадъм е дал азбука на елините,самите траки използвали същата тази азбука,но пишели на гръцки,а не на някой от местните тракийски диалекти?


Даусдава, знаеш ли колко турски надписи е имало из България преди Освобождението...и колко има сега?

В балтийските държави имаше много надписи на руски, а сега дори и надгробните паметници биват унищожавани ( дано следиш световните новиини).

Никой не обича бившите си господари и прави опити да заличи всички следи от тяхното присъствие, случвало се е много пъти и ще продължава да се случва.

Та, дори и в по-нови времена гърците изгаряха българска книжнина и унищожаваха надписи ( питай Скрибезиум за унищоженият от гъркомани надпис от Асеновград).

Напълно естествено е, че гърци, а и римляни не са имали интерес старата слава на Тракия да е видна, напълно естествено е надписите на гръцки и латински да бъдат оставени.

Има обаче и други. Надписите от Ситово, Езерово, Дуванлий, Кьолмен и др. не са на гръцки, нито пък са с гръцки букви.

Като гръцкa буква може да се посочи омега, тя обаче не присъства на никой тракийски надпис.

И като заговорихме за гръцка азбука би ли ми дал един единствен исторически извор, от който да разбера, че гърци са създали цяла азбука...такъв извор няма.

За каква гръцка азбука ми говориш гогава?

Траките са били писмен народ доста преди гърците, малко по малко това започна да се признава

Тук пише, че фригийските надписи предхождат най-старите гръцки с повече от половин век, т.е. повече от две поколения.

Страницата е университетска, не е на любител.

the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century.

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

Такива данни карат някои съвременни учени да отричат тракийският произход на фригите, макар старите автори да са единодушни по този въпрос.
Преди и ти да се произнесеш направи проучване на тракийски и фригийски, а също и на фригийска и бригийска керамика, може пък някои неща да ти се поизяснят.
цитирай
121. анонимен - dausdava
08.09.2010 15:31
Sparatok,нормално е надписи да са унищожавани по една или друга причина.Някои пък ,за щастие на родната наука, са били преизползвани при строителство и така са се съхранили.Въпросът е ,че все пак до наши дни са достигнали епиграфски паметници на старогръцки,латински,старобългарски или на предполагаем "прабългарски".За тракийски могат да се смятат май само пръстенът от с.Езерово и от с.Кюлмен.Причините за тази оскъдност според мен не се дължи толкова на човешка намеса,целяща заличаването на всичко тракийско.Едва ли гърците са обикаляли целия Балкански п-в в търсене на следи от бившите си господари,които да заличат.
Случаят с унищожения надпис от гърци в Станимака е малко по-различен.Или поне така ми беше представен от покойния проф.д.и.н. Йордан Андреев.А унищожаване на старобългарска книжнина е извършвана и от българи,а не само от гърци и турци.
Идеята ми е,че не за всичко трябва да се обвиняват врагове от вън.Нали именно български археолози затриха костите на цар Иван Александър.И примери като този за съжаление има десетки.Да не кажа направо стотици :(
цитирай
122. d3bep - до dausdava
08.09.2010 15:31
Слабоумни? Аз по принцип съм убеден в кражбите на гърците и те са доказуеми, самите те си ги признават, например самият Херодот твърди че доста гърчуля са си приписали египетски занния като свои, и са се изкарали философи и матматици, ама нямало да им каже имената. Може би щото е грък.

Но слабоумни никога не съм ги наричал.
По - скоро бих употребил хитроумни.
Одисейчетата на древността.

Подвизи на Одисей:
1. Да откраднеш нещо.
2. Да си пръв в бягството.
3. Да бастисаш някого докато спи.
4, Да унижиш и подиграеш някой, дето не може да се защити...
Се таквиа неща.
Неслучайно е любимият им образ...
цитирай
123. анонимен - dausdava
08.09.2010 15:36
Мисля че написах "гръзки език",а не "гръцка азбука".А ако съм написал "гръцка азбука" то моля за извинение,защото съм имал предвид езика,на който са написани надписите.
Когато тръгнах да ти отговарям не ми беше излязло цялото ти мнение.
Не гърци,а ромеи са изобретили една специална азбука.Става дума за глаголицата.
цитирай
124. sparotok - чуждопоклонници
08.09.2010 16:02
анонимен написа:
Sparatok,нормално е надписи да са унищожавани по една или друга причина.Някои пък ,за щастие на родната наука, са били преизползвани при строителство и така са се съхранили.Въпросът е ,че все пак до наши дни са достигнали епиграфски паметници на старогръцки,латински,старобългарски или на предполагаем "прабългарски".За тракийски могат да се смятат май само пръстенът от с.Езерово и от с.Кюлмен.Причините за тази оскъдност според мен не се дължи толкова на човешка намеса,целяща заличаването на всичко тракийско.Едва ли гърците са обикаляли целия Балкански п-в в търсене на следи от бившите си господари,които да заличат.
Случаят с унищожения надпис от гърци в Станимака е малко по-различен.Или поне така ми беше представен от покойния проф.д.и.н. Йордан Андреев.А унищожаване на старобългарска книжнина е извършвана и от българи,а не само от гърци и турци.
Идеята ми е,че не за всичко трябва да се обвиняват врагове от вън.Нали именно български археолози затриха костите на цар Иван Александър.И примери като този за съжаление има десетки.Да не кажа направо стотици :(


Добре де, аз нали писах - питай Скрибезиум за унищоженият от гъркомани надпис от Асеновград.

Обърни внимание - гъркомани, не гърци. Не смятам, че само чужденци са унищожавали нашата култура, но и много наши сънародници - чуждопоклонници.

Как мислиш обаче, че са станали такива, не е било спонтанно, нали:)
Без помощ от вън просто няма как да стане...както е и днес...

Колкото до надписите аз имам свидетелства на хора, които са видели с очите си как се разбиват плочи с надписи от комунисти ( в периода 1947-1952 г.). Един учител бе копирал надпис, много е интересен, но е рисунка, не е даже и снимка, т.е. труднодоказуема е автентичността му.

Как мислиш, дали само тези 3 надписа са били унищожени от хората, които не се поколебаха да потопят цял тракийски град под вода...
цитирай
125. sparotok - глаголица
08.09.2010 16:09
анонимен написа:
Мисля че написах "гръзки език",а не "гръцка азбука".А ако съм написал "гръцка азбука" то моля за извинение,защото съм имал предвид езика,на който са написани надписите.
Когато тръгнах да ти отговарям не ми беше излязло цялото ти мнение.
Не гърци,а ромеи са изобретили една специална азбука.Става дума за глаголицата.


Не става Даусдава, не е възможно глаголицата да е вдъхновена от курсивното гръцко писмо от 8-ми век поради следните причини.


1. Има скито-сарматски руни от 1-ви век ( от могилата Рошава Драгана) които показват връзка с глаголическите букви.

2.Ягич представя само 6 паралела, а нали знаеш колко букви има глаголицата?

3. Как би ми обяснил феномена, че 22 глаголически букви съвпадат по форма и звукова стойност с линеар А и линеар Б?
цитирай
126. анонимен - dausdava
08.09.2010 16:21
d3bep написа:
Слабоумни? Аз по принцип съм убеден в кражбите на гърците и те са доказуеми, самите те си ги признават, например самият Херодот твърди че доста гърчуля са си приписали египетски занния като свои, и са се изкарали философи и матматици, ама нямало да им каже имената. Може би щото е грък.

Но слабоумни никога не съм ги наричал.
По - скоро бих употребил хитроумни.
Одисейчетата на древността.

Подвизи на Одисей:
1. Да откраднеш нещо.
2. Да си пръв в бягството.
3. Да бастисаш някого докато спи.
4, Да унижиш и подиграеш някой, дето не може да се защити...
Се таквиа неща.
Неслучайно е любимият им образ...

Дзвер,нямах предвид нищо ,написано от теб.Визирах следния коментар : анонимен написа:
Има и нещо друго. При БЪЛГАРИТЕ в древността, много се е ценял умния човек,-този който можел да помни. Писали са много, тези които са били слабоумни и не са можели да помнят, т.е.-гърците.

Ти как би коментирал подобно безумно твърдение?
цитирай
127. анонимен - Щапаров Младши:
08.09.2010 17:38
Кирилицата и Глаголицата са реформирани варианти на древно-Българските руни.Сиреч-преминаване ог сричкова към буквена писменост.Реформирането не е могло да бъде направено от ромеи,понеже те не са познавали праобраза на тези две писмености.
цитирай
128. d3bep - :)
08.09.2010 17:38
Този въпрос го уточнихме, с египетският разказ по -горе. Т.е. съгласен съм че такава е била логиката на древните. Иявн ос това са злоупотребили гърците.

Не мисля, е Спароток е искал да направи историческо прозрение, по - скоро е хиперболизирал малко. Той да ти каже ,аз какво да коментирам? Издразнил се е на упорството нещо.

По принцип най много история пишат тея, които най малко имат какво да напишат в нея. А при условие че в очите на гърците народите около тях са имали елитарна писменост и наука, няма нищо чудно, че те са избързали и изфабрикували масова наука, за да си припишат заслугите.

Що сега нямат кьорав философ и учен? Некой физик, математик, нещо?
Мисля, че историята им е дала повече, отколкото някога ще могат да заслужат.
цитирай
129. анонимен - dausdava
08.09.2010 17:48
sparotok написа:

Колкото до надписите аз имам свидетелства на хора, които са видели с очите си как се разбиват плочи с надписи от комунисти ( в периода 1947-1952 г.). Един учител бе копирал надпис, много е интересен, но е рисунка, не е даже и снимка, т.е. труднодоказуема е автентичността му.

Как мислиш, дали само тези 3 надписа са били унищожени от хората, които не се поколебаха да потопят цял тракийски град под вода...

Не само ти имаш такива свидетелства.Те даже са си документирани.Причината за унищожаването на исторически паметници през периода 1947-1952 г. е именно в политическата ситуация в България.Нали се поема курс за тежка индустриализация в Източния блок.Мислиш ли ,че на глупавите комунисти им е пукало в онези години за културно-историческото наследство по нашите земи.На мен са ми разказвали строителите на най-големия фармацевтичен завод на Балканския п-в - "Антибиотик" как да наливали основите баш върху голяма част от античния Абритус.Уви,част от античното наследство по нашите земи е безвъзмездно загубено,но все пак има още доста "материал".И в момента при изграждането на пътища и автомагистрали се случва случайно да се открият археологически обекти.Ти как мислиш - фирмите изпълнители за каква част от тези обекти съобщават на държавата?Нали знаеш дори едни частични ахеологически проучвания колко забавят процеса за строителство.
Севтополис поне са го проучили преди да го залеят.
Много се отбих от темата,за което се извинявам.
цитирай
130. d3bep - :)
08.09.2010 18:10
Той проблема е още по - драстичен , Спараток.
Де да бяха само вандалите.

Закона.
Според него, ако намериш нещо, то 100% е на държавата.
В нормалните общества се изплаща на намерилия го 70-80% от пазарната цена.
Законът у нас изглежда нормален ,ако не го познаваш отблизо.

Лично съм бил свидетел, човечец си копае къщата и ше достроява. Детето м усе жени.
И намира погребение. Тракийски принц, малко момче, с тежка плоча с надпис и отливки от краката.
Изпадна в паника. Удари светкавично плочата. Даде реликвата за чутовната стойност от 200 лева и обещанието на никой да не казват. Те 200 лв сигурно й е само транспорта. Да ти кажа, сигурно с малко натиск щеше и да я подари, да не казвам и отгоре.
Иначе ше му земат къщата и нищо няма да му дадат. Такова е положението.
По един или друг начин плочата се намери в музей. Разкопки, естествено , не са правени. Няма и да бъдат.

Но ето как става унищожението, под привидно правен и доброжелателен ред...
Затова ходят и иманяри - защото докато е забранено, цените са двойни.
Като ефекта е естествено, че унищожават. Копаят непрофесионално и бързо, преди полицията или конкуренцията...
Затова и не ходят учени, защото никой не им плаща и ако намерят нещо, най много да напишат книга за него.

Така стават и фалшификациите. Просто е, отива един търгаш и казва, плащам, копайте там.
Те копаят, намерят каквото трябва, ако не намерят, курдисат каквото шефа иска.
После му кажат, абе там има една интересна могила.
Да, ама мен не ме интересува, каже той, аз намерих квото търсих и изчезне...

Това е, тракия в момента законът я унищожава. За мен.
цитирай
131. анонимен - от вОДЕСос до dausdava - Не си прав друже !
08.09.2010 18:23
Не си прав дружи в твърдението си. Аз лично познавах Иван Иванов, сътрудникът на Варненският исторически музей, който ръководеше разкопките на т.нар. "Варненско злато". Човек с вяра в себе си, творчески мислещ и т.н. Позволи си против, мненията на софийските "корифеи", да изгради няколко доста смели и еретични хипотези по отношение на некропола. По негова инициатива се снима филм от Японската телевизия с име "Нереализиралата се цивилизация". Знаете ли какво го направиха нашите "академични" историци, воглаве със съветските си ментори. Само дето не се прости с професионалната си кариера, като историк.
Накрая умря, сам, изпълнен с мъка и пропил се !
Това ти го казвам аз очевидецът на това.
Светла му памет на човека, а и на всички такива, като него.
Още един факт - от приблизително 6 000 исторически обекти-тракийски могили, какъв процент са проучени ?
Защо до "демокрацията" не се извършваха проучвания на същите ?
Добре, че бе проф. Б. Филов за да имаме "Казанлъшката гробница".
Колко ли още такива, като нея стоят мълчаливо криещи тайните си и същевременно ограбвани от организираната ни иманярска мафия ?
С уважение !
цитирай
132. balkan1 - Ето и още нещо по въпроса ...
08.09.2010 20:02
... за това кой какъв е и защо такъв е.
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/08/23/elini-shto-e-to.595068
цитирай
133. анонимен - Иво
08.09.2010 20:20
Много си наивен, d3bep. Предупредих те да не цапаме пространството на Спаротока ама явно си дебела глава……

Хайде да те видим:
Й.Ф. – „Манетон е бил по род египтянин, човек, причастен към гръцката култура, както ясно се вижда; понеже е написал на гръцки език родната си история, като я превел от свещените таблички”
А.Ч. – „Тези манипулации са били извършени още през ІV век пр. Хр., когато от най-висшата инстанция в държавата на Птолемеите, наследница на империята на Александър Македонски е възложено на един египетски върховен жрец, Мането(н), да състави историята на своя народ, египетския, въз основа на запазените от много векове писмени исторически сведения в тайните архиви, до които той единствен е имал достъп. И Мането съставя една история, с която може и трябва да докаже на чуждоземните завоеватели на неговата родина, че тя е с много хилядолетия по-древна от историята на новодошлите чужди владетели, че народът му е несравнимо по-славен от народа, подчинил и поробил неговия народ.”

1. Къде в мнението си Чилингиров пише, че „бил по род египтянин”? НЯМА такова нещо! Между египетски върховен жрец и обикновен египтянин има разлика точно толкова, колкото има между баба Стана метачката и премиера Борисов.
2. Къде в мнението си Чилингиров пише, че Манетон бил „причастен към гръцката култура”? НЯМА такова нещо!
3. Къде в мнението си Чилингиров пише, че Манетон е „написал на гръцки език родната си история”? НЯМА такова нещо!
4. Къде в мнението на Чилингиров пише, че Манетон привел историята на своя народ от „свещените таблички”? НЯМА такова нещо!

Хайде сега да видим другата част:
Й.Ф. - „Защото той споменава цар Аменофис, измислено име, и поради това не е дръзнал да определи времето на царуването му, ако и за другите царе да споменава точно годините, свързва с него някакви приказки...”
А.Ч. – „Мането не само събира годините на едновременното управление на значителен брой фараони, но също така прибавя и други имена на фараони, които никога не са управлявали”

1. Къде в мнението си Чилингиров пише за „цар Аменофис”? НЯМА такова нещо!
2. Къде в мнението си Чилингиров пише , че „поради това не е дръзнал да определи времето на царуването му? НЯМА такова нещо!
3. Къде в мнението си Чилингиров пише, че с него „свързва с него някакви приказки...”? НЯМА такова нещо!

Сори приятел.. ама друг път като лъжеш чети внимателно, защото по твоята избучена логика излиза, че Спаротока е най-големия копи-пейст историк, защото досега в блога си е цитирал повече от 20 древни автора и Йосиф Флавии е един от тях.
Когато четеш постовете на Спаротока значи и те спадат към "волно тълкуване", така ли?

Спароток, вече вдянах какво "волно тълкуване" си направил с „тракиецът Кадъм и финикийската азбука”…… Е засрами се :))):))):))):))):))):))) :))):))):))):))):))):))) :))):))):))):))):))):)))

цитирай
134. d3bep - До Иво
08.09.2010 20:51
Иво, печелиш приятелю.

Щом ти нямаш достатъчно разум да си приятел на Чилингиров, е аз ще му бъда приятел и преустановявам спора с теб, в който май е абсурд да науча нещо освен евтини софизми(или ако предпочиташ, Одисейщини). Няма файда, нивото не е равностойно(свободен си да го разтълкуваш на аудиторията), а заради тебе трябва да газя през друг. Предпочитам да не го правя. Става грозно и безмислено. Не ми е реалният проблем Чилингиров.

Поздрави!

ПП. Действително съм твърда глава, но не и празна. И заставам зад думите си, не ги преиначавам.
цитирай
135. анонимен - dausdava
08.09.2010 21:00
анонимен написа:
Не си прав дружи в твърдението си. Аз лично познавах Иван Иванов, сътрудникът на Варненският исторически музей, който ръководеше разкопките на т.нар. "Варненско злато". Човек с вяра в себе си, творчески мислещ и т.н. Позволи си против, мненията на софийските "корифеи", да изгради няколко доста смели и еретични хипотези по отношение на некропола. По негова инициатива се снима филм от Японската телевизия с име "Нереализиралата се цивилизация". Знаете ли какво го направиха нашите "академични" историци, воглаве със съветските си ментори. Само дето не се прости с професионалната си кариера, като историк.
Накрая умря, сам, изпълнен с мъка и пропил се !
Това ти го казвам аз очевидецът на това.
Светла му памет на човека, а и на всички такива, като него.
Още един факт - от приблизително 6 000 исторически обекти-тракийски могили, какъв процент са проучени ?
Защо до "демокрацията" не се извършваха проучвания на същите ?
Добре, че бе проф. Б. Филов за да имаме "Казанлъшката гробница".
Колко ли още такива, като нея стоят мълчаливо криещи тайните си и същевременно ограбвани от организираната ни иманярска мафия ?
С уважение !

:) Само не разбрах в кое не съм прав.
Иначе съм гледал японския филм.Накрая японците изказаха предпазлива хипотеза,че носителите на културата "Варна" са се изселили към Междуречието и са поставили основата на местната цивилизация.
За съжаление по-добре от мен (понеже си варненец както изглежда) знаеш в какво състояние е некропола в момента.
цитирай
136. анонимен - от вОДЕСос до dausdava
08.09.2010 21:55
Това имам в предвид ... "Мислиш ли ,че на глупавите комунисти им е пукало в онези години за културно-историческото наследство по нашите земи.".
Факт не им "пукаше", но не поставяй всички под един знаменател "глупави".
В тази категория можеш да сложиш само полковника от ДС(отговарящ за опазването на културното и историческо наследство ?!), бившият пернишки каруцар, световен и олимпийски шампион по борба, в момента виден колекционер, Боян Радев.
По отношение състоянието на некропола, не искам да коментирам ... срам ме е !
Изказването на японците ... чрез тяхната уста, се опитваше да говори Иванов, и то не само за Варна а и за Свещарският могилищен к-с. Имаше си нещо на предвид човека, но ... смъртта отнесе с него и знанията и теориите му.
Не съм искал да кажа нищо против теб или поста ти. Просто с вече цитираното изречение можеш да въведеш някой в заблуждение. Не всички комунисти бяха с манталитета и интелекта на каруцари ...
С уважение от мен, и без сръдни - Нали ?!
цитирай
137. анонимен - dausdava
08.09.2010 22:22
анонимен написа:
Това имам в предвид ... "Мислиш ли ,че на глупавите комунисти им е пукало в онези години за културно-историческото наследство по нашите земи.".
Факт не им "пукаше", но не поставяй всички под един знаменател "глупави".
В тази категория можеш да сложиш само полковника от ДС(отговарящ за опазването на културното и историческо наследство ?!), бившият пернишки каруцар, световен и олимпийски шампион по борба, в момента виден колекционер, Боян Радев.
По отношение състоянието на некропола, не искам да коментирам ... срам ме е !
Изказването на японците ... чрез тяхната уста, се опитваше да говори Иванов, и то не само за Варна а и за Свещарският могилищен к-с. Имаше си нещо на предвид човека, но ... смъртта отнесе с него и знанията и теориите му.
Не съм искал да кажа нищо против теб или поста ти. Просто с вече цитираното изречение можеш да въведеш някой в заблуждение. Не всички комунисти бяха с манталитета и интелекта на каруцари ...
С уважение от мен, и без сръдни - Нали ?!

вОДЕСос,станало е недоразумение.Имах предвид периода 1947-1952 г.
А иначе филмчето е интересно.Опитваха се да възпроизведат направата на златните украшения,на сечивата и т.н.Японците правят всичко както трябва :)
цитирай
138. анонимен - dausdava
08.09.2010 22:28
P.S. Ако ти е интересно Сборяново кажи.Имам достатъчно литература.Имам и схеми на всички могилни некрополи в Община Исперих.Ако някой е специалист по астрономия да каже да ги сканирам(най-рано в понеделник).Особено този при с.Китанчево е доста любопитен като планировка.Нали някои твърдят,че могилите в Сборяново били отражение на небесни тела.
цитирай
139. d3bep - :)
08.09.2010 22:42
Е че ... Само на астрономи ли даваш да четат?
Ако няма да ги сканираш, защо само ни пощипваш?
Давай ако ше даваш.
цитирай
140. анонимен - знам ...
08.09.2010 22:50
:) Добра нощ!
Спароток, Благодаря за поредната доза "изворна вода". Вярно е, че най много се зарадвах преди, когато открих блога ти. Дотогава само подозирах за "началото" на процеса на събуждане. Всяка следваща публикация ми носи доволство, защото показва как снежинката се превръща в лавина.
Уважаеми сънародници, не се сърдете на "гърците". Те и без наша помощ се "гърчат" (какво показателно име :)))) Не мислете, че им е лесно. От една страна започва да се разсейва отровната информационна и историческа мъгла за "Древна Елада", от друга напират "афро"-братята им ... Вероятно сте чували за книгата "Black Athena"?! Бях потресен от едно видео свързано с нея и особено частта, в която "афро"-американски туристи, разглеждащи Акропола разказваха колко са горди с постиженията на древната африканска култура. Как мислите, че се чувства един "грък" в тази ситуация.
Наричаме се Българи и твърдим, че едно от значенията на тази дума е "благородни". Голяма част от "гърците" са светлокожи. Отделен въпрос е какво притежават като гени, но цветът на кожата ги прави по-близки до нас, отколкото до данайските им дЕдовци. Не забравяйте колко силен е генът на тъмната кожа, и че африканците, дори в скандинавските страни, не побеляват. Дали пък една конкретна част от тях просто не са асимилирани "нашенци"?!
Така че, представете си какво е да виждаш как светът ти се обръща с главата надолу. Не е никак трудно да се разгневиш, да плюеш и обиждаш в такъв момент. Просто инстинкт.
Да бъдем добри с тях, може би това са нашите "отдавна изгубени братовчеди".

п.с. Едно уточнение: не съм расист (според общоприетото разбиране). Имам познати и приятели от почти всички раси и религии, и не ги деля по никакъв начин.
цитирай
141. sparotok - хайде де
08.09.2010 23:02
анонимен написа:
P.S. Ако ти е интересно Сборяново кажи.Имам достатъчно литература.Имам и схеми на всички могилни некрополи в Община Исперих.Ако някой е специалист по астрономия да каже да ги сканирам(най-рано в понеделник).Особено този при с.Китанчево е доста любопитен като планировка.Нали някои твърдят,че могилите в Сборяново били отражение на небесни тела.


Хайде де, регистрирай се в блога и пускай информация!
Може да си ми опонент, но не те считам за враг, заедно можем да направим много за България!
цитирай
142. анонимен - знам ... пак
08.09.2010 23:04
... още малко :)
Четенето, простичките въпроси и елементарната логика са моите инструменти. Уважавам методите на всички останали - кой по-"научен", кой по-малко. Много обичам и кратките изречения. Ето едно:
Води се война!
Дълга, изтощителна, мръсна ... "Противниците" са много, но един е главният.
За щастие "истината" е неизтребима и ползвайки собствените си "инструменти" (виж горе) съм сигурен че е навсякъде. Проверих.
Кураж, това е последната битка! Отново ще има баланс.
Честит Празник, Българи!
цитирай
143. анонимен - dausdava
08.09.2010 23:13
d3bep написа:
Е че ... Само на астрономи ли даваш да четат?
Ако няма да ги сканираш, защо само ни пощипваш?
Давай ако ше даваш.

Има твърдения ,че некрополните комплекси са проекция на съзвездията.Признавам,че съм повече от скептичен,но пък от астрономия съвсем не отбирам,така че се въздържам от категорични изводи.А и тази година на Свещари откриха интересно погребение на кон и още нещо,но докато го публикуват не е законно да се дават повече сведения.
В понеделник,живот и здраве,ще се постарая да сканирам схемите.Публикувани са в книгата на Йордан Стефанов "Археологически паметници и история на проучванията в исперихския район".
цитирай
144. анонимен - АНДРЕАС ПАПАНДРЕУ
09.09.2010 01:46
do 140..ЕИ ЦИГАНИН ЧЕРЕН АРАПИН...НИЕ ЕЛЛИНИТЕ В СРАВНЕНИЕ САС ВАС ВУЛГАРОСИТЕ СЛАВАНО-ТУРКИ СМЕ КАТО СНЯГ НА ФОНА НА ЧЕРНА ЗИМНА ПЕЧКА :)))))))))
ДА УМРЕТЕ ВСИЧКИ ВУЛГАРИ НАКУП..АДЕ ГАМОТА СКАТОФАГОТИ НА ПАТЕ СТО МИНИМА!!!
цитирай
145. анонимен - от вОДЕСос до dausdava
09.09.2010 08:43
анонимен написа:
P.S. Ако ти е интересно Сборяново кажи.Имам достатъчно литература.Имам и схеми на всички могилни некрополи в Община Исперих. (...) Нали някои твърдят,че могилите в Сборяново били отражение на небесни тела.


Въпреки личностните си различия от "другият", истинският Българин се познава по това, че той може да ги надмогне, движен от това ... "на ползу роду".
Предложението ти за сътрудничество е пример именно за същото.
Благодаря ти от мое име и от името на всички други движени от Това ... съкровенно чувство.
С уважение и най-добри пожелания !
П.С. Може би най-добре ще е да дадеш материалите на sparotok - Все пак той е "стопанина" :) на този блог !
цитирай
146. d3bep - :)
09.09.2010 09:04
ПО принцип такава теория има и за Беглик таш и други. Не се чуди,вероятно има нещо вярно.

Египетската система на строеж е била такава:Те не удрят първа копка, като бате Бой, а опъват ос на храма-по звезди,или изток-запад например.
Ако е гробница,оставяли са "джамове" през които мъртвият "гледа" звездата,към която ше отлита.
Орион например е бил свързван с Озирис - да го наречем тракиският Сабазии.
Звездата Сириус-с Изида-великата майка.

Така че не бива да те учудва,напълно възможно е и не е само наш перогратив. От америка до Китай се е практикувал такъв тип "звезден" строеж,но Египет са минали всички други. Дори са стигали до маймунджилъци,като това, да сметнат движението на слънцето в района,и да разположат прозорците, а вероятно огледала, статуи и прочие така ,че на празника на божеството, или на граничните дни на сезоните - слънцестоенетата, храмът да бъде илюминиран от изгряващото слънце. Буквално да блесне, тъй че на човек да му се види свръхестествено направо.

КАзвам за Египет, защото оттам може да ти дойде помощта.
Първо,при тях части от процеса са запазени и описани.
Има обаче и съществен проблем. Съвременен астроном трудно ще ти помогне обективно.
Освен всички други въртения земята има и т.нар. въртене в перцесия. Това е промяна на наклона на оста, която в момента се изследва и имаме твърде смътни данни колко трае,изчисленията за 26000 години са меко казано на око. И затова навсякъде пише "приблизително".
От наклона на оста обаче зависи как е изглеждало звездното небе.
А за 3-4000 години твърде вероятно да се е променила и звездната карта.

Спасение обаче има, в египет.
Те са създали универсална земна датировка.
Затова се дразня,като чета глупости на хора, препродаващи чужди материали и нищичко не видяли реално.

Отвътре, на капака на саркофага египтяните често слагали звездна карта към деня и часа на смъртта(погребението).
Оттам вече трябва мноого читав астроном и добра приблизителна датировка.
Ама няма да е лесно... Астрономите предпочитат лупите.
цитирай
147. анонимен - от вОДЕСос до dausdava и d3bep
09.09.2010 12:15
Без претенции за научност :) !
При варненските некропол за ПРЪВ ПЪТ в човешката история имаме пример за ТЕХНОЛОГИЧЕН качествен СКОК. Всички изработени златни предмети са ОБРАБОТЕНИ ТЕРМИЧНО, т.е. имаме МЕТАЛОЛЕЕНЕ. Дотогава такива, са се изработвали само чрез студена обработка(изковаване) на метала(златото).
Второ златните анималистични апликации (с форма, която можем да отнесем, към бик), се срещат в последствие при шумерите и в Мала азия.
Донякъде във връзка с горното имам един въпрос, към двамата ми събеседници: Доколко е точна и откога е датировката на могилите от Свещари-Сборяново ?
С уважение !
цитирай
148. zelas - Това което е написал d3bep е много ценно.
09.09.2010 12:26
Това което е написал d3bep е много ценно. Нека всеки да помълчи върху тази мисъл.

d3bep, ще ти пратя нещо на лични.

Поздрави
Пламен
цитирай
149. sparotok - лица
09.09.2010 12:38
анонимен написа:
do 140..ЕИ ЦИГАНИН ЧЕРЕН АРАПИН...НИЕ ЕЛЛИНИТЕ В СРАВНЕНИЕ САС ВАС ВУЛГАРОСИТЕ СЛАВАНО-ТУРКИ СМЕ КАТО СНЯГ НА ФОНА НА ЧЕРНА ЗИМНА ПЕЧКА :)))))))))
ДА УМРЕТЕ ВСИЧКИ ВУЛГАРИ НАКУП..АДЕ ГАМОТА СКАТОФАГОТИ НА ПАТЕ СТО МИНИМА!!!


Разгледайте внимателно менологията на Василий II, там има прекрасно изображение на българи избиващи гърци. Може да се уверите сам, че гърците са изобразени с по-тъмна кожа и по-тъмна коса от българите.

Ако вие сте със светла кожа и коса това означава, че сте потомък на славяните залели Гърция чак до Пелопонес и славянизирали страната ви. Оставените хиляди славянски топоними свидетелстват за това.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bulgars.jpg
цитирай
150. d3bep - До колегите
09.09.2010 12:56
Зелас,благодаря за линкчето.Както казах и аз,именно скъсаната духовност и материалистичното мислене днес ни пречи да прогледнем в света на древните.Как да разберем първите писмености,като те са духовни и символични,а на нас ни требват букви...Естествено че при такъв начин на мислене даже и като имаме 2 от 3 египетски писмености, първата, сакралната няма да я открием и може би няма да я разберем даже ако ни я сервират с превод на такава, дето я знаем...

Водесос,
Това аз което мога да допълня за варненския некропол - поправи ме ако е грешка,е че за пръв път в човешката история имаме злато с голям карат. Находките от това време иначе са на тъй наречения електрон - златно - сребърна сплав, почти в готов вид от мините.

За датировката честно казано имах знания повече за геологичните.
Странното е, че те са приложими, а никой не ги прилага.
Те са стотици, почти всеки радиоактивен елемент има възможност да бъде датиран, а всеки елемент има период на полуразпад. Трябва да се потърси връзка.
Наприемр, при печената глина, супер подходящ би бил термолуминисценцията. Ще покаже кога е печена.

Но нищо не практикуват, само ги пишат по книгите.
За Свещари не знам ка ке датирано, ти ако ми кажеш, мога да опитам някакъв коментар.
Но например за Беглик таш... Знаеш ли как е датирано съоръжението?
По грънци.

Намерили в района грънци и го датирали на 3500 години. Ок, били заровени с главата надоле, култово и прочие, явно във връзка с култа. Ама ако бяха от римската епоха, можеше да го пишем римси храм тогава? А иманярите ходят в района от 100 години, мястото се знае още поне от турско време и се хвалят че вадят керамика...

И това е с всичко. Не се ползват сериозни научни, а само сравнителни подходи. Керамика, оп, формата, едикога си, оп украсата, едикога си.
Ше кажеш, че един грънчар само един грънец е можел да прави и милиони хора в продължение на векове са ползвали една украса.
Никой не е можел да изкопира форма на грънец или да украси със завъртулка на обратно.
цитирай
151. d3bep - :)
09.09.2010 13:00
Разбира се, не омаловажавам археологията. Има украси, има и грънци и метали, които предполагат определени инструменти, бои, технология и това вече ни говори нещо. Но грубото навръзване по една - две реално датирани находки, и всички слдващи да бъдат "прикачани" е грешка... Поне чат - пат трябва да се проверява, днес нямаме много грънчарници и все па кпроизвеждаме различни грънци.
Как ли е било тогава? Цялото село е яло от една паница, подарена му от държавния жрец, яло, яло, накрая ние сме я намерили и сме разбрали кое е селото, кой е жреца и коя - годината...
Да, ама грънчарството е и занаят ,разбирай творчество.

Само пример.

Не знам за Свещари, н осе съмнявам нещо далеч по добро да са употребили. Дано.
цитирай
152. анонимен - от вОДЕСос до d3bep
09.09.2010 14:06
d3bep написа:
Разбира се, не омаловажавам археологията. Има украси, има и грънци и метали, които предполагат определени инструменти, бои, технология и това вече ни говори нещо. Но грубото навръзване по една - две реално датирани находки, и всички слдващи да бъдат "прикачани" е грешка... Поне чат - пат трябва да се проверява, днес нямаме много грънчарници и все па кпроизвеждаме различни грънци.
Как ли е било тогава? Цялото село е яло от една паница, подарена му от държавния жрец, яло, яло, накрая ние сме я намерили и сме разбрали кое е селото, кой е жреца и коя - годината...
Да, ама грънчарството е и занаят ,разбирай творчество.

...

Не знам за Свещари, н осе съмнявам нещо далеч по добро да са употребили. Дано.


Именно това имах в предвид d3bep !
когато казах ТЕХНОЛОГИЧЕН СКОК. Първо термична(обработка) - металолеене и може би по-еретичната твоя ДОБИВ, т.е. минно дело.
На част от предметите(златните) са правени анализи в институт занимаващ се с обработка на металите. Там се е потвърдило, че то не е от вида на "самородното", тоест това което може да се намери свободно във вид на късове в природата.
По отношение на археологията и "грънците" :) освен технология, бих допълнил и търговия - съгласявам се с твоите аргументи. Но има нещо интересно при Свещари. Намерени са артефакти "грънци", чийто произход е от о.Самотраки и т.н. ... тракийските мистерии, таласократия (морепралаване и то развито при траките-гети), връзка между култови средища на хора от един етнос и култура отстоящи на мн. голямо разстояние и (пак) :)) т.н. ... Схващаш ли ?! - Представи си! - От това, какво може да произлезе и "каква грандиозна картина се разкрива" !!
С уважение и молба към всички - За по-малко емоции, когато отстояваме позициите си :) !
цитирай
153. breeze - Браво момчета, добра сте чета.:)
09.09.2010 16:12
Успехи!
цитирай
154. анонимен - kimhail до N4
09.09.2010 17:28
Приятелю МАВРИКИУ, много си прав за ...ЛОНДОН,МОСКВА,БЕРЛИН,ПАРИЖ..., съжелявам, но това се отнася за много малък процент от живеещите там, останалите сърбат попара ( от време на време с кръв и сълзи ), която едва преглъщат. МАСКАТА Е НЕПОЗНАТА ВАМ КАУЗА
цитирай
155. анонимен - от вОДЕСос до dausdava
10.09.2010 12:46
Dausdava продължавам диалога с теб :).

Акцентирам в/у това, което написах на d3bep: "... при Свещари. Намерени са артефакти "грънци", чийто произход е от о.Самотраки и т.н. ... тракийските мистерии, таласократия (морепралаване и то развито при траките-гети), връзка между култови средища на хора от един етнос и култура отстоящи на мн. голямо разстояние и (пак) :)) т.н. ... Схващаш ли ?! - Представи си! - От това, какво може да произлезе и "каква грандиозна картина се разкрива" !!!
Отново с молба това, което даваш, като информация, да се съсредоточава относно:
- Датировка строежа на могилищният к-с;
- Артефакти, мат. предмети-"грънци" и др. - Произход, ориентировъчна датировка;
- знам, че има изградено нещо, като пристанищно съоръжение в близост - Истина ли е това ? - Датировка ? - Артефакти около него ?
- на колко от мотилите са извършвани проучвания - Нещо интересно по отношение на това;
- истина ли е или е само мит, че унгарският-евреин Г. Фехер е извършвал проучвания Там - Кога? - Негови публикации от работата му;
Май се отплеснах, "то човешкото око и любопитство, насита нямат" - Спирам дотук за да не стана нахален :))) !
С уважение и най-добри чувства !
цитирай
156. анонимен - Ново научно откритие!
10.09.2010 13:10
Нашумелият напоследък учен Димитър Георгиев-Даков шокира научния свят с поредното си сензационно разкритие относно произходът на титлата "дук",който се оказва тракийски,тоест български!Ето линк към авторската статия на известния учен:
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/09/07/trakiiskiiat-proizhod-na-rimskata-titla-quot-duk-quot.602155
цитирай
157. анонимен - читател
10.09.2010 14:03
Спароток, привет отново!
В тази книга http://star05.net/e-books/geografia.istoria/istoria.na.bg/Nikola.Gigov-Orfei.i.azbukata.pdf
има доказателства които се припокриват с твоите (за Кадъм, за Европа и т.н.) има и други неща които взаимно се допълват.
Поздрави.
цитирай
158. анонимен - пелазги или беляци..!?Нещо интересно от македонистки сайт
10.09.2010 15:40
македонистите ровейки в историята откриват българските си корени макар и да не го признават.Но не може да не им се признае че откриват и истинската българска история -история на древен местен културен народ -българи траки ,така както това прави и уважаваният от мен спароток.моля да прочетете този копиран текст:Да се разбереме една многу важна работа: АНТИЧКИ ХЕЛЛЕНИ ИЛИ ГРЦИ
или држава - НЕМА!
ИМЕТО ''Грци'' - GRECI - на народите или ЕКС ГРАДОВИТЕ ДРЖАВИпод преминот Термобили им го даваат римјаните ПОСЛЕ БИТКАТА НА МЕСТОТО ГРЕКО.ЗНАЧИ НИВНОТО ИМЕ... И БИЛО НАМЕТНАТО ОД СТРАНА НА РИМЈАНИТЕ.Греко било едно мало место населено со крадци и измамници.Греко на нивниот јазик значи крадец и измамник.КОГА
СЕ ФОРМИРАЛО ПРВОТО ГРЧКО КРАЛСТВО ЗА ПРВ ПАТ ВО ИСТОРИЈАТА 1829 НА
ЧЕЛО СО ЕДЕН АВСТРИСКИ КРАЛ, ГРЦИТЕ ПАК СИ ГО МЕНУВААТ ИМЕТО ВО ХЕЛЛАС
ИЛИЕЛЛАС... кога сватиле што значи нивното име. НИКОГАШ ПРЕД 1829
НЕМАЛО ХЕЛЛЕНИ ИЛИ ГРЦИ ИЛИ ХЕЛЛЕНСКА ИЛИ ГРЧКА ДРЖАВА. Попознати
градови држава од времето на 4 век п.н.екои биле во контакт со Македонцитесе: Теба чиј што основачи биле феникијците - Атина кој прво бил пелазгиски град, но потоа бил освоен од пирати од Јонија,земја во Мала Азија (СОНАРОДНИЦИ НА АТИЊАНИТЕ)и нормално тие зборувале различен јазик од пелазгите,... потоа пелазгите од таа зона биле претопени.- Спарта кој бил оформен одвоени ветерани и вечен ривал на Атинаи како робови имале пелазги што работеле на полињата за нив.Другите
биле Пелазги како што се Коринт. ДОДЕКА Етолија, Акаранија Епир и
Тесалија биле монархии и не биле градови држави. Hивните корени сеод пелазгиско потекло. ПЕЛАЗГИ НЕ СЕ НИШТО ДРУГО ОСВЕН БЕЛЦИ - БЕЛИ...белиот народ... ПЕЛА - БЕЛА - ПЕЛАСКИ - ПEЛАЗГИЗНАЧИ: ПЕЛАЗГИ ИЛИ ПЕЛАСКИ (PELAZGIANS) БИЛО БЕЛОТО ДОМОРОДНО НАСЕЛЕНИЕ ОДЈУЖНИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНСКИОТ ПОЛУОСТРОВ КОЈ ПОДОЦНА Е ПРЕИМЕНУВАН КАКО''БАЛКАНСКИ ПОЛУОСТРОВ'' КАКО И НЕГОВОТО ДОМОРОДНО НАСЕЛЕНИЕ ШТОПОВЕЌЕ ПАТИ БИЛО ПРОБАНО ДА СЕ ПРЕИМЕНУВА И АСИМИЛИРА НИЗ ВЕКОВИТЕ ПAИ CE ДО ДЕН ДЕНЕШЕН.БЛАГОДАРЕЈЌИНА ИСТОРИЧАРОТ ДИОДОР СЕКУЛ ДЕНЕС НИЕ СО СИГУРНОСТ ЗНАЕМЕ ДЕКАМАКЕДОНСКИОТ АНТИИЧКИ ЈАЗИК НЕ БИЛ МНОГУ РАЗЛИЧЕН ОД ДЕНЕШНИОТ МАКЕДОНСКИЈАЗИК И МОЖЕМЕ ДА ДОЗНАЕМЕ КАКО СЕ ВИКАЛЕ МАКЕДОНСКИТЕ КОЊАНИЦИ - ТОА ЕСАМО ЕДЕН ПРИМЕР ОД МНОГУТЕ,... од записот: Битката на ХЕРОНЕЈА: 'И сега Александар,во срцето решен да покаже колку е вреден,жеден за победа верно проследен од своите другари >>>>[hetairoi]<<<<<- >>>>ЧЕТАХЕРОИ <<<<<<- ,прв успеа да ја пробие цврстата одбрамбена линиjа убивајќи многу од нив,навлегувајќи длабоко во непријателските линии пред него. Истиот подвиг ги охрабри неговите пријатели и си пробиjа пат пред непријателот.'' ЗНАЧИ ДРУГАРИТЕ НА АЛЕКСАНДАР ГИ НАРЕКУВА : [hetairoi]- CO TOA НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ ЈАСНО И ГЛАСНО СИ ГО ПРЕПОЗНАВАМЕ НАШИОТ ЈАЗИК.[1]Античко-македонскиот јазик Античките историчари и хроничари во своитепишани дела известуваат дека античките Македонци говореле посебенјазик, различен од тебаните, атињаните , спартаните и останатитесоседни народи. Hо Акаранците, Македонците и Етолците говореле еденист јазик и БИЛЕ Пелазги - БЕЛИТЕ - БЕЛЦИ . Pимскиот историчар ТитЛивиј пишува дека сите тие говореле еден ист јазик, различен одатињаните и останатите соседни народи.[2] Aetolos, Acarnanas, Macedonas eiusdem linguae hominess. (Tit Livi, book XXX, p. 29).[3] Еден од најголемите антички биографи на Александар Трети Македонски, Плутарх, пишува декаАлександарМакедонски ги повикувал своите телехранители на македонски јазик (Плутарх, Алекс. стр.51). Mакедонските војници Александар Македонски го поздравувале на македонски јазик (Евмен, стр. 14).[4] Забележан е дијалог меѓу македонскиот војсководец Филота иАлександар Македонски: Владетелот најпрво го погледна Филота и рече:Македонците решија да те судат. Те прашувам, сакаш ли да зборуваш сонив на мајчиниот јазик (македонскиот)? Филота одговори: ОсвенМакедонците, тука има многу други сведоци, кои ми се чини полесно ќе гиразберат моите зборови, ако се послужам со истиот јазик, на кој тиштотуку проговори, кое ти го направи, мислам, само затоа, за да можат,говорот, повеќе луѓе да ти го разберат. Потоа, Владетелот рече: Гледатели, Филота си го мрази татковиот јазик, зашто тој самиот се откажувада се изразува на него. Но тој може да говори како сака, вие, да знаетедека тој се оддалечил како од нашите обичаи, така и од нашиот јазик(Курциус Руфус, VI, c.36).[5] Македонската и атинската раса, cамите античкo- атински историчари ги представуваат како две различни раси (Ариан- атински Историчар, Книга 2, Битката на Исус, стр. 119 Diodorus Siculus 18.37.3-4.). Истaтата поделба на македонска иатинска (сега веќе грчкаМА САМО ДОУХОВНО) раса ја среќаваме и кај римските историчари(Livy's book XXXI.44) .[6] Потеклото на античките Македонци aнтичките историчари, кои живеелево времето кога суштествувале античките Македонци трврдат декаантичкиот македонски народ потекнува од Пелазгите, најстариот домороденнарод во Македонија и јужен Балкан. Gnaeus Pompeius Trogus - ТрогПомпеј еден од најголемите експерти по античомакедонска историја, а исамиот тој живеел во времето кога античките Македонци биле поробени одРимјаните, вели ;Македонците се пелазгиски производ(Justin. VII, 1,3).[7]Најголемиот античко - атински географ Страбос- &#931;&#964;&#961;&#940;&#946;&#969;&#957; (63/64 г.п.н.е.-- 24 н.е), пишува дека Тесалија земја помеѓу античка Македонија иБеотиа е населена со Пелазги..... и тоа во првиот век од нашата ера(Страбо, стр. 221, 4 ред). Значи, античките Македонци се граничеле најуг не со атинци , туку со Пелазги - свои сонародници .[8] Херодот, античко- јонски историчар пак пишува дека порано и целаАтика била населена со Пелазги - БЕЛИТЕ-БЕЛЦИ, но со доаѓањето наЈонците во Атика (Пелопонез), Пелазгите били асимилирани во тој дел наПелопонез, но се уште постоеле живи Пелазги (Херодот I, 57-58), кои гледаме ги населувале Тесалија и Македонија.[9]На Пелопонезот сепак останале Пелазги до доаѓањето на Римјаните ипропаста на Македонија, а тоа биле Акаранците и Етолците. И во првиотвек од нашата ера, античко-римскиот историчар Тит Ливиј запишува декаЕтолците, Акаранците и Македонците си го зачувале пелазгиот јазик иговорат еден ист јазик: Aetolos, Acarnanas, Macedonas eiusdem linguaehominess (Titus Livius, книга XXX, стр. 29)[10]Диодорус го пишува следното : ''Кадмус (кој бил феникиец и основач наТеба) , го донел феникиското писмо во ЈОНИЈА - земја во Мала Азија(СОНАРОДНИЦИ НА АТИЊАНИТЕ) , кои јонци го применуваат тоа писмои додаваат 5 нови додатни знаци. (110 III p.305). Кадмусовата палатаво Теба е откриена и потекнува од времето околу 1400. г. п.н.е. илинешто по касно .Вижте повече
цитирай
159. анонимен - пелазги или беляци..!?Нещо интересно от македонистки сайт
10.09.2010 15:49
http://www.facebook.com/pages/DA-GI-SPRECIME-BUGARSKITE-FALSIFIKATI-ZA-ISTORIJATA-NA-MAKEDONSKIOT-NAROD/125516727471905
Да се разбереме една многу важна работа: АНТИЧКИ ХЕЛЛЕНИ ИЛИ ГРЦИ
или држава - НЕМА!
ИМЕТО ''Грци'' - GRECI - на народите или ЕКС ГРАДОВИТЕ ДРЖАВИпод преминот Термобили им го даваат римјаните ПОСЛЕ БИТКАТА НА МЕСТОТО ГРЕКО.ЗНАЧИ НИВНОТО ИМЕ... И БИЛО НАМЕТНАТО ОД СТРАНА НА РИМЈАНИТЕ.Греко било едно мало место населено со крадци и измамници.Греко на нивниот јазик значи крадец и измамник.КОГА
СЕ ФОРМИРАЛО ПРВОТО ГРЧКО КРАЛСТВО ЗА ПРВ ПАТ ВО ИСТОРИЈАТА 1829 НА
ЧЕЛО СО ЕДЕН АВСТРИСКИ КРАЛ, ГРЦИТЕ ПАК СИ ГО МЕНУВААТ ИМЕТО ВО ХЕЛЛАС
ИЛИЕЛЛАС... кога сватиле што значи нивното име. НИКОГАШ ПРЕД 1829
НЕМАЛО ХЕЛЛЕНИ ИЛИ ГРЦИ ИЛИ ХЕЛЛЕНСКА ИЛИ ГРЧКА ДРЖАВА. Попознати
градови држава од времето на 4 век п.н.екои биле во контакт со Македонцитесе: Теба чиј што основачи биле феникијците - Атина кој прво бил пелазгиски град, но потоа бил освоен од пирати од Јонија,земја во Мала Азија (СОНАРОДНИЦИ НА АТИЊАНИТЕ)и нормално тие зборувале различен јазик од пелазгите,... потоа пелазгите од таа зона биле претопени.- Спарта кој бил оформен одвоени ветерани и вечен ривал на Атинаи како робови имале пелазги што работеле на полињата за нив.Другите
биле Пелазги како што се Коринт. ДОДЕКА Етолија, Акаранија Епир и
Тесалија биле монархии и не биле градови држави. Hивните корени сеод пелазгиско потекло. ПЕЛАЗГИ НЕ СЕ НИШТО ДРУГО ОСВЕН БЕЛЦИ - БЕЛИ...белиот народ... ПЕЛА - БЕЛА - ПЕЛАСКИ - ПEЛАЗГИЗНАЧИ: ПЕЛАЗГИ ИЛИ ПЕЛАСКИ (PELAZGIANS) БИЛО БЕЛОТО ДОМОРОДНО НАСЕЛЕНИЕ ОДЈУЖНИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНСКИОТ ПОЛУОСТРОВ КОЈ ПОДОЦНА Е ПРЕИМЕНУВАН КАКО''БАЛКАНСКИ ПОЛУОСТРОВ'' КАКО И НЕГОВОТО ДОМОРОДНО НАСЕЛЕНИЕ ШТОПОВЕЌЕ ПАТИ БИЛО ПРОБАНО ДА СЕ ПРЕИМЕНУВА И АСИМИЛИРА НИЗ ВЕКОВИТЕ ПAИ CE ДО ДЕН ДЕНЕШЕН.БЛАГОДАРЕЈЌИНА ИСТОРИЧАРОТ ДИОДОР СЕКУЛ ДЕНЕС НИЕ СО СИГУРНОСТ ЗНАЕМЕ ДЕКАМАКЕДОНСКИОТ АНТИИЧКИ ЈАЗИК НЕ БИЛ МНОГУ РАЗЛИЧЕН ОД ДЕНЕШНИОТ МАКЕДОНСКИЈАЗИК И МОЖЕМЕ ДА ДОЗНАЕМЕ КАКО СЕ ВИКАЛЕ МАКЕДОНС
цитирай
160. анонимен - Щ.Младши:
10.09.2010 16:41
До Андрейко Попандреев/Анонимен 144./:
Ей,гърче фашизоидно,казах и на другите тавернаджии да не бъркат тук,когато са пияни. Ти хем си дрогиран,хем си пиян,а нестабилната ти полова ориентация е
сериозна пречка да се усетиш с кого си имаш работа! Носиш име на получовек,но ме съмнява дали не си полумагаре-горко на"жена"ти! Какво ми ревеш по сайтовете като крива кранта/сакън,да не обидим крантата/? Затова ли гъркините,
като видят и най-грозния Българин,си викат:"Леле какъв невиждан хубавец,
никога не сме виждали такъв"-и веднага зарязват домашния си травестит заради Българина.Знаеш ли коя е разликата между чист грък и мръсен грък,подлецо?
Разликата е едно кило кир,но истинския грък си е мръсния,понеже повече мяза на игюптин от каращисания,а след къпане си остава същия мърльо като преди! Но ти сигурно си мелезак,иначе нямаше да ми се правиш на бял Българин,
мангалино! Такива като тебе трябва да бъдат наричани мулати,квартерони,
креоли,метиси и прочее мелези.Знам един,дето в кръчмата му пише: "Забранено за кучета,гърци и цигани!"Язък ти на Българския език,това с нищо не те е направило по-възпитан,ами си си останал същия дивак,какъвто си се родил! Продължавай да учиш Българската култура,мизернико-дано втасаш и да станеш по-култивиран! Не се застоявай много по Филиповци и Столипиново,че там ще те омъжат повече от три пъти и няма да ти остане време да се научиш на обноски!
И друг път отбягвай тоя манголокучешки език,с който понякога си служиш-омърсяваш сайта и създаваш расистки ориентации между добронамерените хора,които биха могли да го четат,а те са предимно Българи,Руси,Сърби,Чехи,
Поляци,Украинци,Хървати и други потомци на безбройните Тракийски народи.
цитирай
161. анонимен - Щапаров Младши:
10.09.2010 17:08
Читателите на сайта единодушно поздравяват нашия брат от Македония/"Западна Румелия"/-Анонимен 159.,и го приветстват с добре дошъл! Радваме се на всеки наш,който желае да обменим мнения и да си похортуваме по нашенски.При вас се чувстваме чудесно,а хората от Македония са между най-желаните и най-обичани гости на България,заедно с нашенците от Бесарабия! Македония заслужава да има 80 депутати в днешния Български парламент,а ако някога освободим Пелопонес от гръцка окупация,отново ще го кръстим "Македонски полуостров"! И знайте,че ако комунистическите правителства бяха мащеха за
Вас, Българските правителства ще Ви обичат като родни синове и дъщери-така,както иска Народа! Обичаме дружбата между България и Македония и
мразим всичко,което ни разделя!
цитирай
162. d3bep - :)
10.09.2010 19:34
Щапаров,
Те българските правителства нас да ни обичаха като родни синове...
цитирай
163. анонимен - от вОДЕСос
10.09.2010 20:11
Ако анонимен 159 е наш брат от Македония, се пресъединявам и аз към поздрава - Добре дошъл Брате !
Това ти го пише внук, на четник-доброволец, участник в четата на скопският войвода Аджадарски.
Въпреки, че по сегашните критерии на македонстващите-комунисти, той е бил "бугарин-татарин", това не го е спряло да отиде, на помощ, на братята си от поробена Македония !
Право казвам - не лажа !
Ха добре си дошал и со здраве !
цитирай
164. анонимен - dausdava
10.09.2010 20:59
анонимен написа:
Dausdava продължавам диалога с теб :).

- Датировка строежа на могилищният к-с;
- Артефакти, мат. предмети-"грънци" и др. - Произход, ориентировъчна датировка;
- знам, че има изградено нещо, като пристанищно съоръжение в близост - Истина ли е това ? - Датировка ? - Артефакти около него ?
- на колко от мотилите са извършвани проучвания - Нещо интересно по отношение на това;
- истина ли е или е само мит, че унгарският-евреин Г. Фехер е извършвал проучвания Там - Кога? - Негови публикации от работата му;
Май се отплеснах, "то човешкото око и любопитство, насита нямат" - Спирам дотук за да не стана нахален :))) !
С уважение и най-добри чувства !

Извинявам ти се,че чак сега отговарям,но бях във Велико Търново вчера и днес по работа.
1. Първата датировка на могилния комплекс "Свещари",който е част от историко-археологическия комплекс "Сборяново" е направена от Г.Фехер.Той е първия,който извършва разкопки.Неговата датировка е V в.пр.н.е.Обосновава се от инвентара,който е октрит в две по-малки могили,непосредствено до най-голямата могила в комплекса - Мумжиларската(289 метра надморска височина).Става дума за натрошени грънци и едно сребърно украшение с глава на Дионис.И в двете могили освен следи от човешко трупоизгаряне има открити два скелета на кучета,чиито глави са отделени от тялото на 15 сантиметра.
2.Относно грънците - през периода VIII - VI в на територията на целия резерват е открито огромно количество местна керамика и съвсем малко "вносна".За периода VI - IV в. се отнася голям брой чужда керамика,която свидетелства за развити търговски връзки между гетите и различни части на Балканския п-в.
3.Точен брой на проучените могили в момента не мога да ти дам.Първите две,които са проучени,ги казах.Има една,която е "разкопана" с багер уж по погрешка.Най-известната е Гинина могила,която ако не се лъжа през 1985 г. е включена в защитения списък на Юнеско.
4.Да,истина е.Геза Фехер е първият,който копае на "Свещари".Но по тази точка трябва цял пост :)
цитирай
165. анонимен - dausdava
10.09.2010 21:12
анонимен написа:
Dausdava продължавам диалога с теб :).

- знам, че има изградено нещо, като пристанищно съоръжение в близост - Истина ли е това ? - Датировка ? - Артефакти около него ?

На тази точка пропуснах да ти отговоря.Сигурно имаш предвид античния град Хелис.Да,има разкрито такова съоръжение.Самият град(все още не е доказано,че това е Хелис,защото досега е разкрит само един надпис,на който отсъства името на града)се намира на р.Крапинец,която през античността е била плавателна.
цитирай
166. анонимен - от вОДЕСос до dausdava - От това могат да произлязат ...
10.09.2010 22:09
анонимен написа:
анонимен написа:
Dausdava продължавам диалога с теб :).

- знам, че има изградено нещо, като пристанищно съоръжение в близост - Истина ли е това ? - ... ?

На тази точка пропуснах да ти отговоря.Сигурно имаш предвид античния град Хелис.Да,има разкрито такова съоръжение.Самият град(все още не е доказано,че това е Хелис,защото досега е разкрит само един надпис,на който отсъства името на града)се намира на р.Крапинец,която през античността е била плавателна.

Разбираш ли !!!
От това могат да произлязат твърде интересни и значими неща.
Първи Ал.Фол разработва темата за тракийската таласократия(условно-мореплаване).
До него битуваше в ист. литература становището, че траките са общество-примитивно, едва ли не, земеделци-скотовъди. При условие на развито корабоплаване, това говори и за производство и стопански живот.
Относно таласократията на траките, тя се споменава от Павзаний, Страбон, Диодор и др. автори. Междувпрочем при тях се споменава за технологични новости въведени от траките в корабостроенето. За повече вж. в блога на demograph - "Бродиран артефакт и едно пръстенче ...".
Но продължава да буди у мен интерес, керамиката изложена в експозицията на т.н. "Гинина могила". Уредничката-екскурзоводка, не бе твърде диалогична и набързо ме отряза с общи фрази за елинизма, гръцка керамика :)) и т.н.
Междувпрочем "изпусна" фразата, че са от о.Самотраки. - Нещо повече знаеш ли ?!
Оставям на теб да навържеш нещата, пристанище на р.Крапинец, (общ.Завет), р.Дунав, Черно море, Босфор, Мраморно и Егейско море ... стигаме о.Самотраки.
Това изисква кораб с мореходни качества, навигатор, капитан и много добре обучен екипаж и това в поне V в. пр.хр..
Можем да продължим ... но спирам.
Ако имаш някакво желание за връзка пиши на Демограф-лични или get-лични.
С уважение и благодарност !
цитирай
167. анонимен - знам ;)
10.09.2010 22:29
анонимен написа:
do 140..ЕИ ЦИГАНИН ЧЕРЕН АРАПИН...НИЕ ЕЛЛИНИТЕ В СРАВНЕНИЕ САС ВАС ВУЛГАРОСИТЕ СЛАВАНО-ТУРКИ СМЕ КАТО СНЯГ НА ФОНА НА ЧЕРНА ЗИМНА ПЕЧКА :)))))))))
ДА УМРЕТЕ ВСИЧКИ ВУЛГАРИ НАКУП..АДЕ ГАМОТА СКАТОФАГОТИ НА ПАТЕ СТО МИНИМА!!!


Андрейчо, що си толкоз напрегнат, бе?! Аз съм си прилично бял, мерси (с кестенява коса). Даже напоследък се чувствам леко неудобно от този цвят, пребивавайки в една прекрасна страна на изток от родината. Не мога да мина за местен дори и след много слънчеви бани, а докато учех имах доста колеги гърци, та палитрата беше богата :). На мен това не ми пречи. Хората разделям на читави и объркани, а цветът на кожата не влияе на това. Срам ли те е от нещо?
"Братовчеде", един ден просто ще трябва да се примириш с истината. Пък ако не ти харесва ... знаеш :) Не е твоя вината, че си бил заблуждаван за всичко от всички. Пожелавам (конкретно) на хората, живеещи на юг от политическата граница на България, здраве и добруване.
Относно "Black Athena" ... доста нескопосана джедайска провокация. Целта е ясна ... Това обаче не прави данайците по-бели.
Един прост въпрос: Да приемем, че африканците са изградили такава цивилизация, какво се е случило с останалата част от Африка? Трябвало е да дойдат в Европа, че да се развихрят съзидателно ... Доколкото данайците са с африкански и/или семитски корен, да, повлияли са донякъде, но не може с лека ръка да им се приписва цялата заслуга. Докато не се изясни как са възникнали цивилизациите, всеки 'хамерикански джедай ще се пробва в насаждането на заблуди на база извратено тълкуване. К'во да ги правиш, Мошеници :)
Така че, Андрейчо, успокой се. Истината ще те направи Свободен.
цитирай
168. анонимен - памет, слово, писеност
11.09.2010 05:44
Обикновен читател съм. Впечатли ме споменатото в коментари, че дедите ни в далечното минало са предпочитали предаване на знанията по памет... Писмеността е била на втори план. Написаното според тях е можело да се поквари. И са били прави. Паметта, това не са ли традициите? Без тях, държавата слабее, нали?. Преди 9 септември 1944г. ,например, държавата оземли бежанците и бедните, за да крепи именно традициите ни. Държавата се съвземаше...След същата дата същата тази държава отне земята на българина. Традициите се изгубиха. България изостана, за сметка на южните ни съседи и в световен план. Днес предимство има словото.. Традициите, а с тях и поговорката, "Око да види, ръка да пипне" се заместиха от безкрайни слова и писания, обикалящи в безрезултатни повторения, водещи единствено към неуспеха.
Прави са били дедите ни!
И най-белите хора!
цитирай
169. анонимен - от вОДЕСос до аноним 168
11.09.2010 19:19
Защо ли в една свещена за семиарианите-богомили-катари Книга, е написано ?
"В началото беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото."
от Свето Евангелие на Йоан .
Заради това и още едно вярване, доста от тях се(ги) качиха на кладата.
А след това идват, памет и накрая писменност !
С уважение и най-добри пожелания !
цитирай
170. d3bep - :)
11.09.2010 20:42
Всъщност в оригинала на това вярване, което е малко изкривено и видоизменено в Библията, преди словото е божественият промисъл. Умът предхожда словото :) Като слово е малко условно нашенско разбиране и превод на п о- особено символично понятие, то е по - скоро вибрацията и същността на реалния свят. Как да се изразя, някаква форма, под която съзнанието бива "приучено" да комуникира и да възприема светът на божествения промисъл.
Не е свързано с държането на речи. Или писането на книги.
цитирай
171. анонимен - Благодаря ви!
11.09.2010 21:08
Тук се чувствам като пред извор чист, балкански.
цитирай
172. анонимен - от вОДЕСос до d3bep - To be or not to be ... :))
11.09.2010 21:26
Привет d3bep !
Нещата ще ми се изяснят, ако ми отговориш на въпроса: Кое е първичното, яйцето или кокошката ?!
"Божественият промисъл" как да го разбирам - С това визираш Идеята ли ?
Пишейки предходният пост знаех си, че ще се стигне до това.
Аз дезиртирам от спора :)) - Освен ако, не ми припознаеш Божествена същност на Демиург :)) !!
Нагазихме здраво в онтологията.
Бя-я-ягам приятелю ! Печелиш ! :)))
Вече сериозно ! - Вярвам носиш на шега ?
Мога ли да дам по точна формулировка на изречението ти: " ... Като слово е малко условно нашенско разбиране и превод на п о- особено символично понятие, то е по - скоро вибрацията и същността на реалния свят. Как да се изразя, някаква форма, под която съзнанието бива "приучено" да комуникира и да възприема светът на божествения промисъл..."
Това, което се опитваш да изразиш в изречението си е действието на Духът Божий. "Оня" дето след "къпането в р.Йордан осенил Синът Божий". Тогава Йоан Кръстител казва: "Esse Homo" - Това е Човека, тоест имал е в предвид, че Христос е осенен от този Божествен Дух(дъх) вече.

С уважение и симпатия !
цитирай
173. d3bep - От ДЗВЕР до нашия Шекспир - Водесос :)
11.09.2010 22:53
Ами първичното, що се отнася до християнството е отпред назад гностицизъм-херметизъм- египетска религия. Така че много хубаво си курдисал демиурга, поздравления :) Виждам че много правилно се досещаш. Само част от пъзела е обаче :)
Оттам нататък вече словото е скритата същност на нещата, това, което ги прави такива, каквито ги знаем, а не нещо за приказване по форумите :)
Оттук вече ти става ясно предполагам ,че в никакъв случай не говоря за Йоан Кръстител и думите му, вечна му памет, не знам него ли верно закараха у Несебър.
А светият дух си е свети дух навсякъде :) Той е източника на мисълта и словото, те са част от същността му.

Но, това коеот има мпредвид под "условна формулировка" е това, че много дъъъълго трябва да се обяснявам за подробна формулировка и предпочитам да не изместваме темата и да подхвърлим нещо по опростено. Ако ти го кажа: "светът е ментален" - рискувам да ме разбереш грешно. Ако ти кажа "словото е вибрация" - рискувам пак да ме разбереш грешно. Ако ти кажа - сътворението на словото следва сътворението на мисълта - рискувам въобще да не ме разбереш, поне в теософски, а не толкова в онтологичен смисъл, ако следвам твоята терминология :)

Затова се изразявам така, през просото. Защото водещото за моят отговор всъщност не е да опонирам на твоята реплика, а да отговоря на 168, чиито въпрос всъщност мисля че касаеше по - скоро мой пост.

Съгласно логиката на изразената от мен древна притча словото твори, но мисълта го предхожда(тя е същността) ,а писмеността ги следва и двете. Доста логично всъщност.
Сътворението на двете божества и ролята им е символична. Птах отъждествява мисълта. Тот Словото.
Това е.
цитирай
174. анонимен - читател
12.09.2010 02:03
Здравейте, малко офтопик е, но просто искам да покажа как се пише новата история и как всеки един миг, големият брат я променя. Ето ви малко Енциклопедия Британика 2010 год. pdf скан на книгата...
http://prikachi.com/images/461/2500461z.jpg
цитирай
175. анонимен - Щ.Младши:
12.09.2010 02:10
На въпроса на Анонимен 172.- "Кое е първичното,яйцето или кокошката?",ние Българите имаме отличен отговор от поне една година вече.Отговорът е: "Първичното е гущера"!
цитирай
176. анонимен - от вОДЕСос до d3bep - Какво казва П.Бочаров за ситуации на подобната ...
12.09.2010 09:38
Постовете ни излязоха от същността на темата - За което вярвам, че Спараток ще ни извини ?!
Разглеждаме един и същ проблем от различни гледни точки. Това се явява и основен проблем в науката "Любомъдрие", тоест какво е първичното-пораждащото, битието или съзнанието. Това същото е и логически парадокс и основен методологичен проблем.
От тук вече започвам, "като историк" :).
От това са се възползвали възпитаниците на Александрийската екзегическа схола(училище), успявайки по този начин да наложат ересите си, от І-ви нататък в християнското учение - Нов(Христов) завет. В момента в литературата по въпроса битува мнението, че Това училище е основано през І-ви век. В "едни други" източници, обаче установявам, че е създадено още от ІІ в. пр.хр., от Аристобул, а не както ни внушават от Апостола Варава. Тоест То/Те е обучавало на "истините на Старият завет".
От тук започват и едни странни работи в християнството, като религиозно учение и философски концепции - Капиш :) ?!
За Египет и божественият пантеон, и т.н. пресъждам ти ... първенството! Мълча.
Още веднъж се извинявам на Спараток !
Приятно ми бе да си поговорим d3bep. Няма сърдити - Нали ?!
С уважение и :))) !
цитирай
177. d3bep - Обикновен читател съм. Впечатли ме ...
12.09.2010 10:12
анонимен написа:
Обикновен читател съм. Впечатли ме споменатото в коментари, че дедите ни в далечното минало са предпочитали предаване на знанията по памет... Писмеността е била на втори план. Написаното според тях е можело да се поквари. И са били прави. Паметта, това не са ли традициите? Без тях, държавата слабее, нали?. Преди 9 септември 1944г. ,например, държавата оземли бежанците и бедните, за да крепи именно традициите ни. Държавата се съвземаше...След същата дата същата тази държава отне земята на българина. Традициите се изгубиха. България изостана, за сметка на южните ни съседи и в световен план. Днес предимство има словото.. Традициите, а с тях и поговорката, "Око да види, ръка да пипне" се заместиха от безкрайни слова и писания, обикалящи в безрезултатни повторения, водещи единствено към неуспеха.
Прави са били дедите ни!
И най-белите хора!

И като цяло, това което съм пропуснал да кажа, е... да!
Паметта са традициите ни.
Паметта е това откъде идваме и каква култура носим, какво реално ни свързва.
Но сме го забравили. И не, не е виновен комунизма. В смисъл той може да е виновен за квото си изберете, но тея процеси са доста по -стари и даже някои от тях той ги възспира. Алчността на демокрацията например нанася доста по страшни и "естествени" щети на културата, от цензурата на комунизма.

Радвам се че има интерес в тая насока ,защото и на мен тя ми е много интересна.
Точно така, не говорим за възможната "родова памет", а за живата памет - нашата доста стара култура.

За съжаление древните са били много прави, но във времето след тях са се появили и по - пагубни за душевността сили от извращаването на историята и паметта. Които те все още не са познавали.
цитирай
178. d3bep - До Водесос
12.09.2010 15:36
анонимен написа:
Тоест То/Те е обучавало на "истините на Старият завет".

Абсолютно няма съмнение, че християнството е използвано и разпространено от евреи, първите му врагове, които обаче явно са съзряли в него добър потенциал за класово противопоставяне :)
Има обаче някакво съмнене дали то е проповядвало старият завет в началото или устната им традиция, или нещо друго.
Има съмнение, защото първите копия на стария завет, които са ни познати са хазарски и прочие, от доста по -късно време. Нетипично, ако книгата е била общодостъпна.
А примерно ръкописите от наг хамади и тея от мъртво море, датирани със сигурност, далеч ги превъзхождат - и не са били масови. Но не отговарят по съдържание и по - скоро предхождат познатите ни библии.

Но, държа да отбележа, даже и стария завет да впишем за основа на ранните християни - който безспорно заляга в християнството - той откъде мислиш че идва... Той е една леко извратена форма на древноегипетските вярвания, развита с обявени месии и техните истории. Но сътворението, бог, хората, потопът, свещенослужението и прочие са си далеч по - стари.
Сменяш клоните до върха, не и дървото.
Само дето ценностите му са попроменени. Малко. Или малко повече.
Инверсионно законодателство, както вика Манетон.
И така.

Поздрави!
цитирай
179. d3bep - :)
14.09.2010 09:28
Хм, попаднах на нещо, коеот може и да е интересно, а може и нищо да не значи.
Сабазий, както знаете , се счита, че идва от Фригия.
Изобразява се с две змии.

Диодор го определя като "дете на змийска сватба".
Най - старата сватба, както вече казах, е на Кадъм и жена му.
И според мита двамата са превърнати в змии и като такива довършват живота си!
цитирай
180. анонимен - от вОДЕСос до d3bep - За "онзи" Сабазий от Белинташ ли става дума ?
14.09.2010 14:16
Д3bep - За "онзи" Сабазий от Белинташ ли става дума ?
Какво ли представляват змии-те ?
Тук има приятно поднесена информация+картинки по този повод: http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://detev.com/sabazius.png&imgrefurl=http://detev.com/belantash.html&usg=___zhwALkA41OH5tdMAiyq_2NwjFs=&h=557&w=350&sz=43&hl=bg&start=10&zoom=1&tbnid=2r5WwsqzawgsxM:&tbnh=133&tbnw=84&prev=/images%3Fq%3D%25D1%2581%25D0%25B0%25D0%25B1%25D0%25B0%25D0%25B7%25D0%25B8%25D0%25B9%26hl%3Dbg%26sa%3DG%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1&itbs=1
Дали е правилно "прочитането" на Сабазий, като Спасител ? - Дали не означава нещо друго, твърде опростенчески си ми звучи ?!
Някъде прочетох, че плочката с изображението на Сабазий се намира в Базел, както една друга с прикованият към котва Дионис, след 1945 г. е отпътувала зад Океана във фондацията Рокфелер ?
Е-ех колко много Защо имаме в историята си ! - Но да се стягаме и смело напред !
цитирай
181. d3bep - Д3bep - За "онзи" Саб...
14.09.2010 15:24
анонимен написа:
Д3bep - За "онзи" Сабазий от Белинташ ли става дума ?
Какво ли представляват змии-те ?


Да, и за него :)
Хал хабер си нямам какво представляват змиите.
Но каот заговорихме, се сещам за

http://historical.benabraham.com/html/pine_cone_staff_-_solar_god_os.html

Това е символ на доста подобния бог Озирис, с две срещуположно завити на жезъла змии. Жезъл, окачествен като "борова шишарка".
;)

Дано съм помогнал.
Още по интересно е това че Озирис е египетски бог.
А боровата шишарка... не е най - типичния египетски плод.

Поздрави!
цитирай
182. анонимен - Някъде прочетох, че плочката с ...
14.09.2010 20:47
вОДЕСос написа:

Някъде прочетох, че плочката с изображението на Сабазий се намира в Базел, както една друга с прикованият към котва Дионис, след 1945 г. е отпътувала зад Океана във фондацията Рокфелер ?

Може би става въпрос за този Дионис:
http://www.wilsonsalmanac.com/images/orpheus_crux.jpg

Въпросът за змиите е много интересен, но много ще разводни темата. Само няколко насоки - Хермес-Тот - Кадуцей - Змия - Сила - Сурвачка ...:))

Поздрави!
цитирай
183. анонимен - от вОДЕСос до d3bep и аноним 182
14.09.2010 22:05
А защо да не направим едно направо еретично допускане !
d3bep, това е в контекста на няколко твои изказани мисли и мои отговори в други постове - "Кое е първично ...?" за словото и идеята ... онтологични проблеми при философията, фундаментални при физиката и т.н.
Накратко, по същество казвам това, което ме вълнува ! - Защо да не приемем, че хората от тези епохи са ИМАЛИ ДРУГА МЕНТАЛНОСТ ?!, не като на нас в момента, на забързаните "нещастници", мислещи си, че са върхът на човешката еволюция ?
В тази връзка може да ти е интересен материалът "ЗНАКЪТ НА МЪДРАТА ЗМИЯ" давам линк: http://www.ivanstamenov.com/2009/01/183/
Може би това е "ключът" към обяснението на символът на "змия"-та ?!
При плочката от Белинташ, Сабазий не държи две змии те са повече, мисля че, това символизира Бог-Демиург и още нещо, но е мн. дълго и сложно за обясняване.
Завършвам с - Уважение ! - и любопитство относно мнението ти !?
цитирай
184. zelas - боровата шишарка
14.09.2010 22:10
d3bep написа:
анонимен написа:
Д3bep - За "онзи" Сабазий от Белинташ ли става дума ?
Какво ли представляват змии-те ?


Да, и за него :)
Хал хабер си нямам какво представляват змиите.
Но каот заговорихме, се сещам за

http://historical.benabraham.com/html/pine_cone_staff_-_solar_god_os.html

Това е символ на доста подобния бог Озирис, с две срещуположно завити на жезъла змии. Жезъл, окачествен като "борова шишарка".
;)

Дано съм помогнал.
Още по интересно е това че Озирис е египетски бог.
А боровата шишарка... не е най - типичния египетски плод.

Поздрави!


d3bep, Ти май, не погледна това което ти изпратих от Уилкок, боровата шишарка е символ на Третото Око (хипофизната жлеза). А двете змии са ДНК спиралите.
цитирай
185. d3bep - Зелас, Да, признавам си, не съм. . . ...
14.09.2010 23:38
Зелас,
Да, признавам си, не съм... Виноват! Само го прехвърлих.
Ще го прегледам по - подробно...
Но за ДНК спиралите мисля че очевидно намеквам с горния линк(две срещуположно завити змии), пък ... Много буквално ме четеш.
За третото око не знаех че го изобразяват с шишарка. Имаш предвид епифизата предполагам...
Е аз по скоро намеквам за жезъла на дионис и на вакханките. Тирса.

Водесос,
Принципно аз мнение по всеки въпрос мога да имам. Хахаха!
На Боева книгата - тя има цяла книга - някой я беше дал в коментарният блок на Спароток и я попрехвърлих. Това са извадки оттам.
Позовава се на широк спектър източници и звучи авторитетно. Хубава и много образователна книга.

Но, личното ми мнение:
Един йероглиф(идеограм) на колкото и места да го видиш изобразен, ако го анализираш сам по себе си... Не стигаш много далеч. Може да значи безброй много неща. В книгата тя беше дала и полет на космически кораб и какво ли още не.
Иначе има логика в обясненията й, както и в единството на знака за безкрайност. Много неща, като змията - мъдрост и женското начало, са познати... Но от по - късно време.

А защо да не значи единство на мъжко и женско начало, или на горе и долу в един кръговрат? Или пък срещуположно въртене, принципът, търсен при пътувания във времето? Или пък, да усъвременим, графика на вълна/трептене с минимум и максимум? Всичко може да е, но за символ трябва съпоставка?

За начина на мислене на хората, аз нямам съмнение че е бил друг.
Трудно е да спекулираме дали това е поради физически различия или нещо друго.
Да, някои неща, акто наприемр изкуствените деформации на черепа могат да ни наведат на размишленя и в тази посока.
Но е факт, поне за мен, че не ни е толкова чуждо и без да си деформираме черепа и присаждаме епифиза, и това е ключът да ги разберем наистина.
Според мен, това трябва да започне от осъзнаване на културата приоритетите им.
Трябва да си преподредим приоритетите им и това, което е формирало мирогледа.

И всичко ще си дойде на мястото...
цитирай
186. mglishev - Мда...
15.09.2010 01:24
... понеже, нали, траките са били народ със *своя* писменост, затова от тяхната собствена писмена култура са останали остраки, надгробни надписи и монети само с... гръцки букви. Затова и половината им царе носят гръцки имена. Затова и единственият им поет е всъщност митологически герой и приписваните му текстове са запазени само на гръцки език и, естествено, са от много късна епоха.
А ако смятате, че тракийската архитектура конкурира египетската, значи просто не си давате сметка за мащабите на последната.
цитирай
187. анонимен - от вОДЕСос до d3bep - Re:
15.09.2010 11:18
ЦИТАТ - d3bep : "...Боева книгата ...", Отг.: освен нея има и др. Например интересна "Вселена, гравитация, разум", от Фозар и Блудорф. Там се цитира резултат от изследванията с ДНК и извежда "ефекта на фантомна ДНК", наречен е по имената на изследователите Гаряев-Попонин, на базата на тези резултати кеймбриджският биолог Рупърт Шелдръйк, създава т.н. теория на морфогенетичните полета.
Тук отиваме на когнитивната и трансперсоналната психология, плюс Карл Попър и Владимир Ажажа с техните теории за евристичното при научното знание, наспроти класическото такова.
Спирам дотук.
Тезата ми е че, древните (не знам защо ги приемат за по-примитивни от нас ?) хора са имали по широк спектър на възприятията даващо им възможността да виждат света и самите себе си в много по-голям обем-спектър, от там филосфско-религиозните им концепции и теории.
В по-късен период човечеството загубва тези си качества ... причините няма да коментирам ... тръгваме просто по друг път на светоусещане и интерпретация на вселената ... резултата е това, което сме в момента - интелектуална, философска и социална криза.
Дано да съм бил достатъчно изчерпателен и прецизен в изказа си ... това са много големи и сложни за обясняване концепции от фундаментален х-р.
Виждам че, за изясняването им ти си тръгнал от позициите на история лингвистика, аз вървя от позициите на философия, религиознание, физика, психология и др, като ползвам историята за проверка на тезите си - въпрос на методология, при мен и теб.
С уважение и пожелание за :))) !
цитирай
188. анонимен - Бега-а-ай !
15.09.2010 11:39
mglishev написа:
... понеже, нали, траките са били народ със *своя* писменост, затова от тяхната собствена писмена култура са останали остраки, надгробни надписи и монети само с... гръцки букви. Затова и половината им царе носят гръцки имена. Затова и единственият им поет е всъщност митологически герой и приписваните му текстове са запазени само на гръцки език и, естествено, са от много късна епоха.
А ако смятате, че тракийската архитектура конкурира египетската, значи просто не си давате сметка за мащабите на последната.

... значи излиза, че гърците пишат на жедайски, а?! Дори най-големия аматьор може да прочете, че гръцки са само 4 букви. После?!?! Предполагам че знаеш старогръцки и си прочел няколкото тракийски надписа. Що не ни отвориш очите тогава?!?! Какво пише?!? Като си толкова велик спИциалист, къде са ти доказаните тези? 'Що не си гледаш литеретурните анализи, а идвш тук да се излагаш?
цитирай
189. zelas - Имаш предвид епифизата предпол...
15.09.2010 12:21
d3bep написа:
Имаш предвид епифизата предполагам...
Е аз по скоро намеквам за жезъла на дионис и на вакханките. Тирса.


Епифизата, да, моя грешка. - http://bg.wikipedia.org/wiki/Епифиза

А на върха на тирса на Дионис е пак шишарка.
цитирай
190. dausdava - ...
15.09.2010 15:13
Бях обещал да кача могилните некрополи в понеделник,но бях възпрепятстван.
http://rapidshare.com/files/419180838/sboryanovo.rar
цитирай
191. dausdava - - истина ли е или е само мит, че унг...
15.09.2010 17:25
- истина ли е или е само мит, че унгарският-евреин Г. Фехер е извършвал проучвания Там - Кога? - Негови публикации от работата му;
=======================================================
Отговорил съм ти в блога ми :)
цитирай
192. анонимен - Щ.Младши:
15.09.2010 17:37
Г-н Глишев,нито един Тракийски цар не носи гръцко име-това е 100% доказуемо.
Даже името Периклес/Берислев,Борислав/не е гръцко,а Българско,какво остава за
Царете-Богове!Египетската архитектура е късна реминисценция на Тракийската,
понеже Древния Египет е основан от Тракийски династии към 3500г.пр.Хр.,когато
част от Траките,носители на новата технология за производството на бронз,
колонизират страната.Египетската култура е родена там,където е пресечната точка между Тракийската и Сахарската цивилизация,а Тракийските нашествия в Египет са повече от едно.Първото доказано е ок.3500г.пр.Хр.,второто-към 1760-1750г.пр.Хр.,третото-ок.XIV-XIII в.пр.Хр.,и т.н.Тракийските царе не са имали права и възможности да поробват свои сънародници и не са могли да реализират големите си идеи в собствената си родина,а само в чужбина,ако завладеят някой друг народ.Така е станало и в Египет-в началото те все още са се делели от местните,карали са ги да им работят много често ангария или като роби,затова строежите са големи.По-късно стават част от тях и големите строежи естествено
секват. Многобройната налична работна ръка е дала големи възможности за усилено развитие на архитектурата,изкуството,занаятите и пр.за разлика от древна Тракия,където условията са били по-различни,както видяхме по-горе.А
Тракийските надписи много често са на гръцки език поради следните 3 причини:
1.Тракийската/Блъгийската/руническа писменост е била предназначена,по стара религиозна традиция,да бъде ползвана само за свещени религиозни нужди от ограничен кръг ползуватели,а не за нуждите на пропагандата и търговията.
2.Тракийските думи не е можело да бъдат изписвани безпроблемно с гръцко писмо,което е налагало да се ползват гръцки думи.
3.Многобройните различни Тракийски диалекти са довели до необходимостта
да се потърси един общ обединителен език,който да спомогне за тяхното общуване,без да накърни самобитността и обичаите им.Това не е можело да бъде някой от"вътрещните"езици,а само някой чужд,външен език.
цитирай
193. анонимен - Щ.Младши:
15.09.2010 22:00
До Анонимен 156.:
В интересния блог на apollon.blog.bg съм добавил окончателното разтълкуване на титлата Дук,а то е следното:
Дук/латинско изписване на формата Дож/=Дож /Вож,Вожд,Вод,Бат,и т.н./.Тази титла е могла да пристигне във Венеция само по един начин-чрез Венетите
/основателите на града/ ,които,както установихме чрез анализите,са Ванади
/т.е. Вананди,Ванандови Българи/.Уважаемият доц.Даков,естествено,не е изявил никакво желание да обори това тълкувание.
цитирай
194. анонимен - Писна ми от ахейски боклуци, наричани ромеи и КРАДЦИ от памтивека
23.09.2010 14:22
анонимен написа:
КРАДЛИВ ВУЛГАРОС , НЕ СИ ДОСТОЕН ЗА ТОВА...ОБИКНОВЕН КРАДЕЦ , КАКВА СТАРА СЛАВА БРЕ КУЧЕ СЛАВЯНО-ТУРСКО.....Я МАЛКО СЕ УСПОКОИ С ТЕЗИ ЧАЛГА ПОСТИНГИ!!!

АКО СИ ТОЛКОЗ КУРНАЗ ,ИДИ НА МЕЖДУНАРОДНА КОМИСИЯ И КАЖИ ТОВА КОЕТО НАПИСА СЕГА...ДА ВИДИМ КВО ШЕ ИЗЛЕЗЕ НААКРЯ...ААААА СТРАХЛИВО ДЖУДЖЕНЦЕ!!!
НЯМАШ ТОПКИ ЗА ТОВА ДЕИСТВИЕ....ЛОНДОН,МОСКВА,БЕРЛИН,ПАРИЖ.....АИДЕ ЧАКАТ ТЕ БРЕ ВУЛГАРЕ!!!
ПОРЕДНИА ЧАЛГА-КРАДЕЦ ОТ ВУЛГАРИА!!!

цитирай
195. анонимен - Щапаров Младши:
29.09.2010 15:46
До Анонимен 194./Гръчавия/:
Истините,които се пишат и преподават тук,не ги е страх от никаква международна комисия,глупако.Тях ги е страх единствено и само от подкупени свои-те са единствените,които могат да им попречат.Ако тия неща стигнат до международна комисия считай,че проблемът ни е решен!Но ако мошеници като тебе подкупят някой псевдоучен,назначен да цензурира трудовете на честните проучватели,истините няма и да стигнат до международна комисия,за радост на такива като тебе.Ти имай късмета тия проучвания веднъж да се доберат до такава комисия,тогава ще виеш на умряло и кръв ще с..еш!!!На ти за душата проклетнико-на груб пън-груба секира!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13916240
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104049
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031