Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2010 22:11 - БЪЛГАРИТЕ, КОИТО СЪЗДАДОХА ЕЛАДА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 85801 Коментари: 221 Гласове:
102

Последна промяна: 05.10.2010 08:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                БЪЛГАРИТЕ, КОИТО СЪЗДАДОХА ЕЛАДА

 

 

Това е може би най-провокативното заглавие на мой постинг, но целта ми не е да провокирам, а да изясня някои неща. Да, общоприето е да свърваме Елада и елини с нашите южни съседи. Това го правим не само ние, но и цял свят... просто всеки се е съгласил с дадената му информация. Обаче не всичко, което е прието от всички е верно, точно и справедливо.

 

Един буден човек би трябвало да търси истината и да не спира докато не я намери. Тя може да е потулена надълбоко, а желаещите да я видят почти винаги ще бъдат охулени и нападани...и въпреки това си струва, най-вече за нас българите си струва да разберем някои важни подробности от древната ни история. Този постинг ще покаже донякъде защо с такъв фанатизъм корените ни бяха запокитени в далечната Азия. Ще се разбере каква е била старата ни слава и докъде са се простирали земите ни.

 

Днес всеки грък вярва, че дедите му носят с право името елини и, че то винаги им е принадлежало. Така са били учени хората, те не са виновни за това, че им е дадена неверна и непълна информация. Лъжите са се повтаряли упорито през вековете и са успели да покрият истината с гъста мъгла, която ще бъде разсеяна едиствено и само с безпристрастното разглеждане на фактите. Ето ги и тях:

 

Старият географ Страбон твърди, че в дълбока древност цялата територия на Гърция е била обитавана от варвари [1] VII. 7.1 , т.е. племена напълно различни от гърците. Кои са тези хора пояснява Херодот пишейки, че в отминалите времена Гърция е носила името Пеласгия [2] II- 56. На друго място Страбон допълва, че Атика е принадлежала някога на траките [1], т.е. трако-пласгите са най-старите жители на Гърция. Владели са не само континенталната територия, но също и острови като Крит, Лемнос, Имброс и Лесбос [1] V. 5, 2 – 4.

 

Пеласгите безспорно са били високо развити, не случайно са наречени богоравни [1] V. 5, 2 – 4 . Плиний твърди, че ( не гърците), а пелазгите са занесли първата азбука в Лациум ( родното място на латините) [3] VII. LVI- 192-195. Според Диодор Сицилийски траките Орфей и Линей са писали с пеласгийската азбука [4] стр. 208. 

 

Къде обаче изчезват тези силни, способни, богоравни хора....и най-вече защо? Пак старите извори ще ни помогнат да разберем тази загадка. Страбон разказва за бита на пеласгите и обяснява, че те мигрирали със сезоните [1] V-2-4 ( както правеха българските животновъди от Беломорска Тракия преди тя да ни бъде отнета). Т.е. от ранна пролет до късна есен селищата на пеласгите са били обитавани предимно от жени, деца и старци, които са лесна плячка за пирати и грабители. Разбира древните пеласгийски градове са имали и въоръжена охрана, но след Троянската война голяма част от тази охрана ( военната аристокрация) е загубена, друга част заминава на север и се установява в Тракия. За дошлите от Африка данайци* е било сравнително лесно да се наложат и да асимилират коренното население. Херодот и Страбон обясняват на няколко места, че гърците са успели лесно да претопят пеласгите [1] V. 5, 2 – 4  [2] I-58... а прочетем ли Омир ще разберем, че данаевите потомци са си присвоили дори и името на народа, които са успели да претопят. В XVI-та книга на “Илиада” старият поет споменава едно жреческо племе – селите**.

Те са били служители на оракулът на Зевс в Додона. Първоначално Зевс е пеласгийски бог [1] VII-7-10. По-късно гърците го приемат в пантеона си и днес всеки го счита ( макар и неправлино) за гръцко божество. Понеже името на селите е било символ за святост и уважение, пришълците си го присвояват. От малко жреческо племе на селите  не остава нищо, но пък името им се обезсмъртява.

 

Тъй като езикът на нашествениците е бил различен, сели бива превърнато на ели, а от там и на елини***. Да, заклетите врагове на три български царства носят име, което всъщност е наше. Сели няма абсолютно никакъв смисъл на гръцки, то е свързано с българската дума село и означава заселени. Селите са били жреци и не са скитали заедно с другите пеласги защото е трябвало да поддържат и обслужват светилището на своят бог Зевс.

 

За да прикрият стореното старите гърци създават огромно количество заблуди. Траките бяха най-нагло превърнати на азиатски пришълци, всяко късче информация показваща изконните права на българите върху Тракия, а и Гърция беше укрито. Скри се заслугата на пеласгите по отношение на разпространението на азбуката. Построяването на Коринт, Тиринт, Микена и др. се приписа на южните ни съседи, макар тези названия на величествени древни градове да нямат обяснение на гръцки. Сам Джон Чадуик призна това [5] стр. 1. Това обаче не попречи на безсъвестни личности да обявят пеласгите за не индо-европейски народ ( няма народ – няма проблем). Никой обаче не обясни защо българите имат в речника си пеласгийски думи...чиято етимология е българска! Обяснението е едно – българите са древен европейски народ, чийто предци трако-пеласгите са създали първата високо развита цивилизация, но тези, на които са помогнали почти са успели да ги унищожат. За съжаление обаче истината не оттърва на определена група изключително влиятелни хора. Те се страхуват да не би старите господари на Европа да се пробудят и да възврнат старата си сила, страхуват се и от отмъщението за гаврите с нашата история...
А ако само се бяха вгледали добре в нас, ако знаеха, че ние не само вдигахме робите на бунт, но и бяхме най-ревностните проповедници на опрощението и любовта може би нямаше така да треперят и трескаво да търсят нови способи да продължат старите заблуди...

 

Затова нека винаги показваме истинското си лице, това на честните, добрите, трудолюбивите и горди българи. Всеки може да мъсти, само благородникът е в състояние да прости, нека докажем, че сме такива!

 

 

 

Поднасям извиненията си на всички гръцки граждани, които биха се почувствали засегнати от тази работа. Не желая да обиждам и унижавам никого, само търся истината. Нека тези, които не са съгласни с виждането ми спокойно и културно да поднесат своите аргументи. Рано, или късно истината трябва да дойде на мястото си.

 

 

Използвана литература и пояснения:

 

1.Strabo, Geography, Harvard University Press, London, 1923

2.Herodotus, Histories, Wordsworth Editions Limited, Hertfordshire, 1996;

3.Pliny, Natural History, Harvard University Press , London, 1942;

4. Historical Library of Diodorus the Sicilian, printed by W. Mc Dowell, London, 1814

5.J. Chadwick, The Mycenaean world, Cambridge University Press, Cambridge, 2005

* Гърците не идват наведнъж, а постепенно, първоначално са били дори съюзници на пелазгите. Заселването на данайците в Европа е дълга тема и тя ще бъде разгледана в отделен постинг.

 

** Явно клон на селите е имало и в Тракия, за това свидетелства древният топоним Селимбрия, което означава местото на заселените. Селим отговаря на старобългарското Селям – на селяните, на заселените, а брия означава голямо населено място, събор. Брия идва от брати, т.е. събирам, акумулирам в едно. Думата село е много стара, тя е сродна на санскритската САЛИНА – заселен, живеещ на едно място.

 

*** Гърците изпускат нашето С и до ден днешен, те наричат солта алс.

 

 

 



Тагове:   траки,


Гласувай:
106



1. estolodu - не ми отчете гласа
22.08.2010 22:12
;(
браво за труда!
цитирай
2. sparotok - коментари
22.08.2010 22:12
Умолявам дискутиращите да не се отклоняват от темата.
Предварително благодаря!
цитирай
3. sparotok - глас
22.08.2010 22:14
estolodu написа:
;(
браво за труда!


Благодаря ти, гласът за постинга обаче не е важен, важно е информацията да се прочете и разпространи.
цитирай
4. estolodu - още нещо
22.08.2010 22:22
струва ми се, че всичко това съм го чел преди в блога
цитирай
5. solinvictus - Не се извинявай на грците, ако им ...
22.08.2010 22:28
Не се извинявай на грците ,ако им четеш писанките ...бля!
Аз разбрах ,че грците идват от север от унгарската пуста ,некаъде от там.хехе
аз преди се опитах да проследя едно сведение на Зонара и когато го намерих се оказа че те били били много редаккции и от различни редактори по различно време хехехе и се разминава информацията де!
Желая ти здраве и успех!
цитирай
6. sparotok - не всичко
22.08.2010 22:28
estolodu написа:
струва ми се, че всичко това съм го чел преди в блога


Не всичко, някои неща наистина са вече казани на други места, но обяснението на етнонима ели ( елини) като идващи от сели и връзката със Селимбрия е ново.
цитирай
7. sparotok - извинения
22.08.2010 22:32
solinvictus написа:
Не се извинявай на грците ,ако им четеш писанките ...бля!
Аз разбрах ,че грците идват от север от унгарската пуста ,некаъде от там.хехе
аз преди се опитах да проследя едно сведение на Зонара и когато го намерих се оказа че те били били много редаккции и от различни редактори по различно време хехехе и се разминава информацията де!
Желая ти здраве и успех!


Благодаря ти!

Извинявам се на гърците защото зная, че на тях им е казвано, че ние сме тюрко-татари, които са тормозели дедите им 1300 години. Тази лъжа е пагубна както за нас, така и за тях.
цитирай
8. solinvictus - Да както и на нас!Това е резултат от ...
22.08.2010 22:42
Да както и на нас!Това е резултат от две исторически школи австро-унгарската и руската .
Сега има нови проекти,които са не по малко агресивни в желанието си да изличат тракийската култура от европейската и с помощта на грците естествено!
цитирай
9. saradiva - !!!
22.08.2010 23:15
"БЪЛГАРИТЕ, КОИТО СЪЗДАДОХА ЕЛАДА"

Най-после някой да го каже! И докаже!...
Давай сега и за азбуката... и да се свършва вече, че...

поздрави, Спароток!
цитирай
10. sparotok - азбука
22.08.2010 23:21
saradiva написа:
"БЪЛГАРИТЕ, КОИТО СЪЗДАДОХА ЕЛАДА"

Най-после някой да го каже! И докаже!...
Давай сега и за азбуката... и да се свършва вече, че...

поздраве, Спароток!


Работя точно върху това амазонке:)
Поздрави!
цитирай
11. zelas - Само така, Павле, смело напред.
23.08.2010 01:15
Благодарим за новата тема. За Атина нищо не спомена или това ще е в отделна тема?
цитирай
12. sparotok - Атина
23.08.2010 01:17
zelas написа:
Благодарим за новата тема. За Атина нищо не спомена или това ще е в отделна тема?


За Атина съм писал в миналото, но трябва да се дадат още подробности.
цитирай
13. zelas - Опа
23.08.2010 01:21
Прав си даже май от теб го бях чел. Ще прощаваш, склерозата май ме хваща.
http://sparotok.blog.bg/politika/2010/02/09/koi-osnova-atina.489794
цитирай
14. анонимен - Още нещо по темата
23.08.2010 02:09
Финикийците също са от тракийски произход и това се доказва от близоста на финикийската азбука и гръцката,която е дериват на финикийската и идеално отразява фонетичното ядро на гръцкия език,който пък е дериват на пеласгийския
цитирай
15. veninski - Истината и само истината! Поздрави ...
23.08.2010 07:13
Истината и само истината! Поздрави от Родопите, приятелю!
цитирай
16. анонимен - абе псевдо-учен патриоте,
23.08.2010 08:22
научи се поне да четеш гръцки като си се хванал да се занимаваш с историята на хората. Ще ти се "елини" да е производно на "селяни", ама не става.
Защото ако Елада идваше от "село" или там каквото е според твоите теории, латиската транслитерация нямаше да е "Hellas" (предвид, че "H" (бълг."Х") се слага за предихание, а не за заместване на изпаднал звук.
Въобще занимания с тази материя изискват стабилна подготовка и обективно мислене. Патриотизмът, присъщ на лаици като теб, не ражда научни доказателства.
Единственият, който разбира материята - mglishev - спря да посещава блога ти.
Но клакьори не ти липсват.
цитирай
17. анонимен - контратеза
23.08.2010 09:19
Заповадай по-аргументиран постинг без много ирония - прости ми, бъди благороден и не го трий този път.
Ясно е, че архаичните общества на Балканите са взаимствали едно от друго - в език, божества, култура. Нищо чудно и Траките да сме основали градовете, които споменаваш. Ала Гърция е важна за историята не толкова с архаичния си период, въпреки Илиадата и Одисеята, колкото заради класическия. Така е, понеже без класическата култура и най-вече, без добре организираните градове-държави Атина и Спарта, гръцката цивилизация просто е щяла да изгуби автономията си след инвазията на Ксеркс. Затова е от значение върху какво се основава класическата им култура - именно, върху конституциите на Атина и Спарта. Първата е завършена от Солон, а втората, съставена от Ликург. Солоновите закони са реакция срещу конфликта аристокрация-земеделци, а Ликурговите закони са продукт на вещия му поглед върху предимствата и недостатъците в устройството на остров Крит. Разликата между законите, управляващи архаичното общество и тези, управляващи класическото, е във религиозния характер на първите и все по-осезаемия светски характер на последните, което дава възможност на класическите градове-държави да търсят по-рационални решения относно устройството си и съответно да се превърнат във значими за времето си сили. Наистина, Ликург се допитва до Делфийския оракул относно правотата на законите си, ала те вече не са съставени от самият Аполон, ами просто имат одобрението му.
А къде са траките по това време? Пасат си стадата в архаичното си общество. Подчиняват се на Ксеркс, понеже нямат единна държава, която да противостои. Дори не се опитват да създадат първообраз на работещ светски "комунизъм", като в древна Спарта, а се запомнят с гробници на аристокрацията си. Затова са спомогнали за изграждането на древна Гърция, колкото да оформят пример за автократична цивилизация, който гръцките полиси рационално са отхвърлили в полза на демокрацията и "прото-комунизма", поради което са значими и велики.
цитирай
18. chinamaina - С една дума
23.08.2010 09:31
Елини = селяни! :D :D :D
цитирай
19. анонимен - От elk
23.08.2010 09:45
Sparotok , всички неща които пишеш трябва да се пуснат и в други чужди сайтове не само български за да се види каква ще бъде реакциата там.Дерзай човече.С теб съм.
Успех в начинанието.
цитирай
20. анонимен - OTKADE SI....
23.08.2010 10:48
KATO NQMASCH SOB STVENA ISTORIQ....IZUCHAVAI CHUJDATA....
цитирай
21. анонимен - липсва
23.08.2010 11:16
а се смеем на македонските напъни да напишат "история"..
цитирай
22. netsky - Поздравления за постинга и от мен!
23.08.2010 11:28
"Обяснението е едно – българите са древен европейски народ, чийто предци трако-пеласгите са създали първата високо развита цивилизация, но тези, на които са помогнали почти са успели да ги унищожат."

Сели=селини=елини=селяни - т.е. "заселени"

Право в десятката, Спароток!
:)
цитирай
23. анонимен - създатели
23.08.2010 12:07
Отметнахме като български Елада, Китай, Египет и по-голямата част от западна Европа. Да се готвят Мексико и Бразилия.

Ех ти, Луноооо, земьо македонска!
цитирай
24. vmir - Историята се пише от победителите.
23.08.2010 12:19
Само дето днешните ни южни съседи не са толкова победители, колкото късметлии. Но дори и късметът, рано или късно се заплаща. Давай нататък, Спароток!
цитирай
25. raders - Тази тракопеласгийска теория е ...
23.08.2010 12:24
Тази тракопеласгийска теория е много удобна като база за корекции на историята. Но за съжаление никой разумномислещ съвременик няма да я приеме насериозно. Особено защитниците на европейската цивилизация, за които древна Елада е канон. Не толкова поради липса на доказателства, колкото поради изтичане на давност. Освен това доказателствата за това какво е ставало преди хиляди години са достатъчно разтегливо понятие, за да бъде тълкувано от всеки, както му отърва. Но за унизения и комплексиранан българин бива; създава самочувствие.
цитирай
26. liliyanaandreeva - Аз съм съгласна...
23.08.2010 12:43
като потомка на македонец от Кукуш и севернячка от Ловеч.Защо да съм от монголо-татарски , не от магнаурско - тиренски произход?И защо от Азиатски , а не от Азовски произход?И защо да съм ИНДО - ЕВРОПЕЙКА, а не СЕЛИНО - ЕГЕЙКА?Нерде Ямбол, нерде Стамбул! Защо да се "обрязваме" вместо да се образоваме?...
цитирай
27. анонимен - Българите - пеласги
23.08.2010 12:49
Сели идвало от заселени. Значи пеласгите са говорели на съвременен български език. Сигурно и на кирилица са писали. И изобщо какъв е този аргумент с миграцията, те и щъркелите мигрират с климата, да не би пеласгите да са щъркели.
цитирай
28. анонимен - Още доводи
23.08.2010 13:10
Траките,като създатели на елинистичната култура са били изворът на идеи,докато околните народи са били просто натоварени да изпълняват и реалиризат тези идеи-например азбуката е създадена от траките,но гърците са натоварени със задачата да пишат,докато траките само са се грижели да гарантират на гърците правото и свободата да пишат.Затова дълбоко не са прави тези,които твърдят,че траките са безписмен народ,може ли да се нарече безписмен народ,който дава азбука и писменост на друг народ,или създава грънчарството,или пък научава всички европейски народи на металургия(визирам най-древните медни рудници в местността "Мечи кладенец",Старозагорско) или опитомява коня,и т.н. и т.н. ?
цитирай
29. sparotok - траки
23.08.2010 13:28
анонимен написа:
Траките,като създатели на елинистичната култура са били изворът на идеи,докато околните народи са били просто натоварени да изпълняват и реалиризат тези идеи-например азбуката е създадена от траките,но гърците са натоварени със задачата да пишат,докато траките само са се грижели да гарантират на гърците правото и свободата да пишат.Затова дълбоко не са прави тези,които твърдят,че траките са безписмен народ,може ли да се нарече безписмен народ,който дава азбука и писменост на друг народ,или създава грънчарството,или пък научава всички европейски народи на металургия(визирам най-древните медни рудници в местността "Мечи кладенец",Старозагорско) или опитомява коня,и т.н. и т.н. ?


Духовните водачи на гърците са били траки като Орфей, Линей, Тамир, Евмолп, Имарад и др.
Ето затова гърците почитат тракийските богове Зевс, Арес, Хермес, Деметра, Кибела, Атис, Бендида ( Вендис)...
цитирай
30. sparotok - бит
23.08.2010 13:32
анонимен написа:
Сели идвало от заселени. Значи пеласгите са говорели на съвременен български език. Сигурно и на кирилица са писали. И изобщо какъв е този аргумент с миграцията, те и щъркелите мигрират с климата, да не би пеласгите да са щъркели.


Битът на един народ е важен, сезонното животновъдство е било типично за пеласгите, но непознато на гърците и затова те наричат пеласгите пеларги-щъркели.
Това сезонно животовъдство бе практикувано от българите до началото на 20-ти век, когато Беломорска Тракия ни бе отнета.

За разлика от повечето пеласги селите са оставали в Додона, това е и дало името им защото са били заселени, т.е. пребиваващи на едно място.
Толкова ли е трудно за разбиране?
цитирай
31. sparotok - започна се
23.08.2010 13:34
liliyanaandreeva написа:
като потомка на македонец от Кукуш и севернячка от Ловеч.Защо да съм от монголо-татарски , не от магнаурско - тиренски произход?И защо от Азиатски , а не от Азовски произход?И защо да съм ИНДО - ЕВРОПЕЙКА, а не СЕЛИНО - ЕГЕЙКА?Нерде Ямбол, нерде Стамбул! Защо да се "обрязваме" вместо да се образоваме?...


След някоя друга година ще се смеем на жалките опити на продажни хора да ни изкарат тюрки и памирци. Ние сме потомци на траки и пеласги, истината не може да се крие вечно!
цитирай
32. spasunger - :-)
23.08.2010 13:35
Още героични чудеса, които можем да припишем на българите, стига да погледнем от подходящия ъгъл:

- създаването на писмеността
- създаването на членоразделната реч
- изнамирането на ралото
- изнамирането на колелото
- основаването на Вавилон
- основаването на Троя
- създаването на демокрацията
- разрушаването на демокрацията
- потъването на Атлантида
- първото кацане на Луната в древността
- първото околосветско пътешествие
- откриването на Америка
- покоряването на Америка
- създаването на най-забавната псевдо-наука в историята, наречена от тях "история"

Цялата работа почва да ми намирисва на македонците и техните героизми (списъкът е доста дълъг, да не изброявам).

Запрете се малко вече и се замислете, а? Не можем да говорим за "българи" в дълбока древност, просто тогава генетичната карта е била доста по-друга и за етноси не може да се говори - нещата са работили по съвсем друг начин. Другото са теории, имащи за цел гъделичкането на нечие накърнено самолюбие.

Със здраве!
цитирай
33. sparotok - прав си
23.08.2010 13:37
vmir написа:
Само дето днешните ни южни съседи не са толкова победители, колкото късметлии. Но дори и късметът, рано или късно се заплаща. Давай нататък, Спароток!


Колко си прав само, гърците наистина са късметлии, но трябва да призная, че са фанатично упорити в постигането на целите си.
цитирай
34. spasunger - !?
23.08.2010 13:38
анонимен написа:
Финикийците също са от тракийски произход и това се доказва от близоста на финикийската азбука и гръцката,която е дериват на финикийската и идеално отразява фонетичното ядро на гръцкия език,който пък е дериват на пеласгийския


А правим ли разлика между етнос и култура? Днес например има англо-саксонски етнос и западноевропейска култура. В САЩ използват латинската азбука, която е много сродна с гръцката. Следователно по тази логика американците са близки до гърците (!?) Усещаш ли накъде бия и забелязваш ли логическите несъответствия? Между другото в Монголия пишат на кирилица. Имат и някои заемки от руски. Следователно монголците са сродни със славяните? Айде моля ти се...
цитирай
35. panazea - Поздрав, Спароток!
23.08.2010 13:39
Радвам се , че пак пишеш!
цитирай
36. sparotok - почтеност
23.08.2010 13:43
spasunger написа:
Още героични чудеса, които можем да припишем на българите, стига да погледнем от подходящия ъгъл:

- създаването на писмеността
- създаването на членоразделната реч
- изнамирането на ралото
- изнамирането на колелото
- основаването на Вавилон
- основаването на Троя
- създаването на демокрацията
- разрушаването на демокрацията
- потъването на Атлантида
- първото кацане на Луната в древността
- първото околосветско пътешествие
- откриването на Америка
- покоряването на Америка
- създаването на най-забавната псевдо-наука в историята, наречена от тях "история"

Цялата работа почва да ми намирисва на македонците и техните героизми (списъкът е доста дълъг, да не изброявам).

Запрете се малко вече и се замислете, а? Не можем да говорим за "българи" в дълбока древност, просто тогава генетичната карта е била доста по-друга и за етноси не може да се говори - нещата са работили по съвсем друг начин. Другото са теории, имащи за цел гъделичкането на нечие накърнено самолюбие.

Със здраве!


Не ми приписвай неща, които никога не съм казвал, непочтено е!
Съди за всеки според делата му, не хвърляй чуждо бреме върху плещи, които не би трябвало да го носят!
Ти чувстваш ли се отговорен за престъпленията на педофили и убийци???

На траките принадлежи откритието на писмеността, позлатяването на съдове, новите земеделски методи, новите животновъдски методи...и основането на Трия...колкото и да не ти се иска.
цитирай
37. sparotok - финикийци
23.08.2010 13:50
spasunger написа:
анонимен написа:
Финикийците също са от тракийски произход и това се доказва от близоста на финикийската азбука и гръцката,която е дериват на финикийската и идеално отразява фонетичното ядро на гръцкия език,който пък е дериват на пеласгийския


А правим ли разлика между етнос и култура? Днес например има англо-саксонски етнос и западноевропейска култура. В САЩ използват латинската азбука, която е много сродна с гръцката. Следователно по тази логика американците са близки до гърците (!?) Усещаш ли накъде бия и забелязваш ли логическите несъответствия? Между другото в Монголия пишат на кирилица. Имат и някои заемки от руски. Следователно монголците са сродни със славяните? Айде моля ти се...


Тракийският елемент във финикийският етнос е ясен за тези, които са си направили труда да търсят сами, а не да се доверяват на робуващите на догми учени.
Всъщност още отдавна Г.Херн посочи, че финикийците са амалгама от ханаанци и морски народи. А те са мизи-мешуе, дардани-дрд, веси-уешеш, трауси-туршу, тевкри-чкр, серди-шерден...

Защо иначе финикийците Земела, Ведра, Агенор, Европа, Кадъм ще носят тракийски имена?

Защо името на Баал Збул е обяснимо на тракийски?
цитирай
38. sparotok - благодаря
23.08.2010 13:51
panazea написа:
Радвам се , че пак пишеш!


Радвам се, че имам тази възможност!
цитирай
39. sparotok - истина
23.08.2010 13:52
netsky написа:
"Обяснението е едно – българите са древен европейски народ, чийто предци трако-пеласгите са създали първата високо развита цивилизация, но тези, на които са помогнали почти са успели да ги унищожат."

Сели=селини=елини=селяни - т.е. "заселени"

Право в десятката, Спароток!
:)


Истината не е сложна, нали?
цитирай
40. анонимен - Към Спасунгер
23.08.2010 13:54
spasunger написа:
анонимен написа:
Финикийците също са от тракийски произход и това се доказва от близоста на финикийската азбука и гръцката,която е дериват на финикийската и идеално отразява фонетичното ядро на гръцкия език,който пък е дериват на пеласгийския


А правим ли разлика между етнос и култура? Днес например има англо-саксонски етнос и западноевропейска култура. В САЩ използват латинската азбука, която е много сродна с гръцката. Следователно по тази логика американците са близки до гърците (!?) Усещаш ли накъде бия и забелязваш ли логическите несъответствия? Между другото в Монголия пишат на кирилица. Имат и някои заемки от руски. Следователно монголците са сродни със славяните? Айде моля ти се...

Спасунер,приятелю!Ти самият си противоречиш,погледни какво си казал в предния си пост,

"Запрете се малко вече и се замислете, а? Не можем да говорим за "българи" в дълбока древност, просто тогава генетичната карта е била доста по-друга и за етноси не може да се говори - нещата са работили по съвсем друг начин."

а след това ми даваш пример от съвремието,използвайки съвременните категория "етнос"!!!След като,според теб,в онези древни времена не може да се говори за етнос,защо ме питаш дали правя разлика между етнос и култура???
цитирай
41. sparotok - история
23.08.2010 13:56
kansandilh написа:
Всеки, по свой път стигнал до тази истина, няма как да не те подкрепи.
Пожелавам ти успех! Да си жив издрав!


Благодаря ти!
Истинската история на българите ще ни промени!
цитирай
42. sparotok - доводи
23.08.2010 13:57
анонимен написа:
а се смеем на македонските напъни да напишат "история"..


Кой от изнесените факти не е верен?
цитирай
43. sparotok - благодаря!
23.08.2010 14:02
veninski написа:
Истината и само истината! Поздрави от Родопите, приятелю!


Благодаря ти приятелю!
цитирай
44. sparotok - тюрки
23.08.2010 14:04
анонимен написа:
научи се поне да четеш гръцки като си се хванал да се занимаваш с историята на хората. Ще ти се "елини" да е производно на "селяни", ама не става.
Защото ако Елада идваше от "село" или там каквото е според твоите теории, латиската транслитерация нямаше да е "Hellas" (предвид, че "H" (бълг."Х") се слага за предихание, а не за заместване на изпаднал звук.
Въобще занимания с тази материя изискват стабилна подготовка и обективно мислене. Патриотизмът, присъщ на лаици като теб, не ражда научни доказателства.
Единственият, който разбира материята - mglishev - спря да посещава блога ти.
Но клакьори не ти липсват.


Според Манол българите са тюрки и тъй като ти твърдиш, че само той разбира материята съм принуден да стигна до заключението, че ти считаш себе си за тюрко-алтаец. Така ли е, за такъв ли се мислиш?
цитирай
45. sparotok - до анонимен 17
23.08.2010 14:16
Мнго ти е къса паметта, нещо не си спомняш за духовните водачи на гърците от второто хилядолетие преди Христа, когато гърците са само босоноги наемници от Африка.
Орфей, Линей, Тамир, Евмолп, Имарад са повлияли неимоверно ранното гръцко общество.

Гърция не познава единна държава, единн едно законодателство, един цар преди Александър Македонски да прегази данаевите потомци... които от жажда за слава изкараха покорителя си грък...

В Тракия обаче, няколко века преди това Терес основава Одриската Империя.
цитирай
46. drakulla - Всичките
23.08.2010 14:25
ти постинги са интересни, но за този специални благодарности!
Поздрави!
цитирай
47. анонимен - НА ЧАТАЛАРСКАТА КОЛОНА ВЪРХУ КАМЪК Е НАПИСАНО - НЕ СА ЕЛИНИ, ГЪРЦИ СА !!!
23.08.2010 14:27
Последното изречение от текста на колоната “…А времето, когато той биде построен, беше по български сигор елем, а по гръцки индикцион 15-и. ”

Латинският аналог за "сигор" е “signo”-“означавам”, ”отличавам”. Думата “in-dico, dixi, diktus” има значенията “обявявам”, ”определям”, ”налагам”. В смисъл на понятието “определител, идентификатор” думите “сигор” и “индикцион” са синоними. Сл-но, на колоната е записана дата по два варианта – български и гръцки на една и съща индикционна система. Българското понятие за този период от време - септември-август, е “сигор”, а гръцкото е “индикцион”. Двете понятия са употребени в общото им значение на “граница, белег, разграничител”, което на съвр. ни език звучи като “синор”. Българската дума “сигор” от колоната е аналог на латинската “индикцион”, която употребяват византийците и по никакъв начин не носи информация за име на животно от тюркския циклов календар.

Като приемем, че “елем” е числото на “сигора”, аналог. на числото на гръцкия индикцион, двете системи се разминават с един високосен цикъл. В този случай по български годината “сигор елем” е “11 индикцион”, а по гръцки –“15 индикцион”.

Ако думата “елем” е падежна форма на корена “el” и означава “от елински”, тогава тя носи ясна информация, че Цар Омортаг твърди, че гръцкият език не е езика на елините и че българите или говорят древния елински език, или поне употребяват елински понятия. Тук прави впечатление, че Омуртаг употребява думата “γρ(αι)κιστὶ”, ”по гръцки” в текст, написан именно на този език. Не е употребено собствено гръцкото име на езика, а българското. Това определено говори в полза на това, че българите не считат гърците за елини и съответно и езика им за елински. За това в края на текста на Чаталарската колона Канът е записал:

”. . . А времето, когато той биде построен, беше по български сигор, както е по елински, а по гръцки индикцион 15-и. ”

НЕ СА ЕЛИНИ, ГЪРЦИ СА !!!
цитирай
48. анонимен - Елини
23.08.2010 14:47
Аз също винаги съм се чудел какво общо има в имената на Гърция и Елада, че и досега те да си изписват страната Hellas? Все едно ние сме българи, ама страната ни се казва Тракия. Склонен съм да вярвам на автора, че древните гърци не са древните елини. Фактът, че ги наричат гърци, а не елини сигурно е достатъчен. Ако горната теория е вярна, няма ли опасност някои славянски народ след време да си препише, че те са автентичните българи, защото са били претопени от нас?
цитирай
49. анонимен - dausdava
23.08.2010 15:11
Спараток,веднъж ги пишеш 'пелазги'',друг път ''пеласги' и накрая 'трако-пеласги'.Кой е най-правилният израз?
Смятам да спестя на аудиторията ти факта,че именно траките са бастисали процъфтяващата халколитна цивилизация на Балканите.Или пъй Орфей,който е трак,но е част от гръцката митология,а не от тракийската.А това : "Селим отговаря на старобългарското Селям" потвърждава за трако-арабския културен обмен през вековете :)
Напиши един сериозен постинг,за да обясниш на многоуважаемата си аудитория ,че траките сами се затриха и станаха римски поданици.
И кога Одриското царство стана империя?
цитирай
50. demograph - А ти учения, кажи колко "предгръцки" думи има в гръцкия и чии са те..
23.08.2010 15:12
анонимен написа:
научи се поне да четеш гръцки като си се хванал да се занимаваш с историята на хората. Ще ти се "елини" да е производно на "селяни", ама не става.
Защото ако Елада идваше от "село" или там каквото е според твоите теории, латиската транслитерация нямаше да е "Hellas" (предвид, че "H" (бълг."Х") се слага за предихание, а не за заместване на изпаднал звук.
Въобще занимания с тази материя изискват стабилна подготовка и обективно мислене. Патриотизмът, присъщ на лаици като теб, не ражда научни доказателства.
Единственият, който разбира материята - mglishev - спря да посещава блога ти.
Но клакьори не ти липсват.

......................................................................................................................
In Greek mythology, Semele (Σεμέλη), daughter of Cadmus and Harmonia, was the mortal mother[1] of Dionysus by Zeus in one of his many origin myths. (In another version of his mythic origin, he had two mothers, Persephone and Semele.) The name "Semele", like other elements of Dionysiac cult (e.g., thyrsus and dithyramb), is manifestly not Greek[2] but apparently Thraco-Phrygian;[3] the myth of Semele's father Cadmus gives him a Phoenician origin. Herodotus, who gives the account of Cadmus, estimates that Semele lived sixteen hundred years before his time, or around 2000 B.C.[4]
.......................................................................................................................
Я прочети тук малко повечко за пеласгийските /тракийски/ думи в Гръцкия. Какво се обиждаш на 'селяни" и ти си сигурно от някълво село. Какво обидно има в това.
Браво Спароток!
http://www.ieed.nl/cgi-bin/response.cgi?root=leiden&morpho=0&basename=\data\ie\greek&first=11&sort=lemma&text_origin=PG&method_origin=substring
Твоя Мъглишев вече сигурно пише книга за тракийските корени на българите, затуй изчезна....
цитирай
51. rosmistral - Варненският некропол
23.08.2010 15:16
ни показа със своите артефакти,че най древната съвременна цивилизация е съществувала на нашите земи.Дори без всички доказателства на спороток, пак фактите говорят за унищожената преди 7000 хил години от Черноморския потоп първа държавна институция в последните 20 000 год. Не съм съгласна с автора,на който най-искрено симпатизирам и подрепям само с твърдението за сезонната миграция,като начин на живот. Естествено,че тя е съществувала,но не е била водеща.На всякъде където се заселват българи / пеласги- пелаги-белаги/ са създавани не само градове но и държави. Темата е толкова обширна,че няма да ми стигнат нито времето,нито търпението Ви да я прочетете.
Траки не значи варвари,а изостанали,изоставени,останали. Останалите на тези земи след потопа. Тълкованието на думата е неправилно,както не веднъж вече съм подчертавала. Дори най- големият лъжец неможе да си позволи да нарече изостанал,див,безписмовен народ,този,който е създал писмеността.
За сега толкова.
Издадохме книга - Археологика,но на английски и френски.Нарочно след това ще бъде преведена и на български.Защото ние в България се крием зад анонимни постове и сме си затворили всички сетива за очевидното.
Книгата връчихме на ЮНЕСКО,Фондация "Жак Ширак", Испанското посолство,Амирисанският посланик.
Нека истината дойте от вън.....за да повярваме ние.
Твърдо заставам срещу името "траки" в тълкованието му изостанали.
В момента не съм в София,но като се върна.....ще се аргументирам за всяка написана от мен дума.
цитирай
52. анонимен - Вместо коментар - това от “ARXAIA GRAMMATA"
23.08.2010 15:22
"Linus was a rather nebulous mythic figure associated with music and poetry; he was known as the teacher of Herakles by the early classical period and by the end of the third century B.C. was credited with cosmogonic poetry like that attributed to Orpheus.52 Dionysius’observation that he wrote his account of Dionysus in “Pelasgian
letters” alludes to a somewhat obscure tradition ..that the alphabet was not an import from Phoenicia, as the well known story of Kadmos would have it, but was instead an invention of the Pelasgians, the original inhabitants of the Aegean /че азбуката /на гърците б.м., а от там и латиницата/ не е била внесена от Финикия, както в добре известната история на Кадмос би го имало, а е била откритие на Пеласгите /Беласги-траки-българи б.м./, първоначални обитатели на Егея/; traces of Linus’ association with this invention are preserved in other texts as well.53 "

53 Dionysius himself combined the two accounts by having Kadmos bring
the alphabet from Phoenicia and Linus adapt it for Greek use, so that
archaic letters could justly be called both “Phoenician” and “Pelasgian” /така че древните писмeна би трябвало справедливо да се наричат едновременно Финикйски и Пеласгийски./
(Diod. 3.67.1); see further L. H. Jeffery. “ARXAIA GRAMMATA
..................................................................................................................
Това е истината спароток! На прав път си. Здраве и успех.
Свиканалите да ближат чужди задници не могат да се откажат от това, колкото и миризливи да са задниците.
цитирай
53. анонимен - +
23.08.2010 15:39
На постинг №17-"БЪЛГАРИТЕ, КОИТО СЪЗДАДОХА ЕЛАДА"-Да действително много траки стават елини и организацията която правит там вбившата тракийска земя е нещо ново ефикасно логично което е възпрето от целият свят !Вярно е че целият пантеон на боговете е с тракийски произход но все пак гръцката организация е нещото което маркира различното -гръцкият принос !
А сега внимавайте!
Нали всички или множеството гърци които маркират новата логична организация на обществото са с тракийски произход включително и учените (предполагам за питагор не може да се спори)И като се заровим в историята се оказва че както в древноста така и в средновековието ,ренесанса през 19 и 20 века и сега почти всички лидери и водачи в гърция са траки в древноста или българи гъркомани след това !българи на които неизместно защо не им се българее!
И кое е гръцкото тогава освен езика и чувството за превъзходство ненамиращо основа в нищо освен в самото себе си !?
Бжежински го е казал !Достатъчно е да имаш макар и необяснимо ,но твърдо чувство че превъзхождаш ближният си за да подчиниш волята му въпреки отличните му качества .Примери в това отношение има около всеки от нас ежедневно и ежечасно !Това чувство са имали дошлите гърци и са го предавали като по този начин са създали привлекателната аура на гърците -привлекателна за траките, които се асимилират!Просто психология на себеуважението и пренебрежението към другите към заварените !Това се напблюдава и пр
тюрките които пристигат с примитивен номадски инстинкт и гледат на света през погледа и опита на номада който знае че за да е здраво стадото се иска почти през година две да се сменят кочове и да се подбират такива !От кекава овца не бива да се взема потомство и тя става за месо . От там и еничарството -това е древната или средновековна форма за изсмукване на генофонда на подчинения.Та представете си само генофонда ни се изсмуква първо от Гърците !после от рим след това византия и западна европа и ..Турция в по ново време отродилите се от ..
цитирай
54. анонимен - +
23.08.2010 16:02
..Българите!Още през възраждането нашите възрожденци казват ясно и недвусмислено че огромна част от управляващият турски елит са всъщност потурчени българи -които умеят да мислят на по дълги пасове а не на дребно !това което ги прави елит!Да си спомним и колко много от гръцкият елит са българи гъркомани .та в Гърция в Спарта дори има проход Витина превал е перевалион планина Стемница и село горица и още такива села -просто вижте на картата най на юг в Спарта около най високата им планина там !това може да значи че там пеласгите са се запазили и до скоро са говолрили .. на блъгарски . Всъщност бях в това село и холрата там бяха северно бели !Отдадох това на чножеството викингски нападения както и на нападенията от страна на европейци-пирати но сега си задавам въпроса :Защо не са сменили името на планината и на селото .това е някъде около Делфи .Там всъщност има и един град Аряхова -орехово не е ли това ? Не сте ли забелязали старият градеж в светилището на Делфи -това е градеж при който камъните са с неправилна форма но пасват отлично един към другкато лего и са доста големи !не говоря за онзи недодялан градеж с речен камък поставян нескопосано един върху друг -немайсторски градеж !
Тоест май от гръцката култура остава само една черупка -езикът който е с 40-50 % тракийски думи ,странната фонетика която прикрива или направо покрива първоизточника и преманентните"редакционни " намеси във всяка история "думите отлитат написаното остава "или по сталин "не е важно какво се говори на събрането а какво пише протоколчика"Преетикирането по ясно казано !неуморното преетикиране правено за съжаление от потомци на същите тези трако българи намразили собственият си корен по неведоми пътища !и голото чувство за превъзходство !И още нещо -пак внимавайте!
Тракийският супер етнос е огромен !От анатолия с южните западни и изтомчни области граничещи с нея до целите Балкани територията на ГДРчехия полша Унгария,белорусия Украйна русия контактните зони с жълтите до Алтай и китай .Считате ли че социалното развитие в тези зони е еднакво навсякъде?то и сега не е така а тогава разликите са били огромни .Езика от аналитичен е преливал към контактните зони в еклектично синтетичен като граматика и от фонетично чист тракийски до фонетично осмотичен с граничещите различни лингви Считам че Траките пелазги или беласци
цитирай
55. анонимен - +
23.08.2010 16:03
И още нещо -пак внимавайте!
Тракийският супер етнос е огромен !От анатолия с южните западни и източни области граничещи с нея до целите Балкани територията на ГДРчехия полша Унгария,белорусия Украйна русия контактните зони с жълтите до Алтай и китай .Считате ли че социалното развитие в тези зони е еднакво навсякъде?то и сега не е така а тогава разликите са били огромни .Езика от аналитичен е преливал към контактните зони в еклектично синтетичен като граматика и от фонетично чист тракийски до фонетично осмотичен с граничещите различни лингви Считам че Траките пелазги или беласци-може бие са били руси или бели или с бели дрехи са били едни от най развитите като занаяти мореплаванеи всичко друго което е предизмвикало определянето им като богоравни –и то от гърците


Призива ми е нека да помислими осмислим !Ще се окаже че това което говори спароток е необоримо и вярно
цитирай
56. анонимен - още нещо
23.08.2010 16:08
Гърците така и не достигат до идеята за държава,те не са държавнотворчески народ,както българите,например.За сметка на това половите извратености при тях достигат нивото на елитна "култура" - нека споменем само остров Лесбос и мъжките гимназиуми,където младите ученици ежедневно са поглъщали божествената течност от своте духовни наставници...
цитирай
57. cvetnica - Историческата истина винаги се доказва!
23.08.2010 16:18
Няма значение колко време ще мине и кой майстор ще подхване проблема, винаги излиза на яве!
Поздравявам Ви!
За мен беше удоволствие да прочета и да се погордея отново и отново, че съм българка.
Благодаря Ви!
цитирай
58. анонимен - гръкофоб
23.08.2010 16:39
sparotok написа:
Мнго ти е къса паметта, нещо не си спомняш за духовните водачи на гърците от второто хилядолетие преди Христа, когато гърците са само босоноги наемници от Африка.
Орфей, Линей, Тамир, Евмолп, Имарад са повлияли неимоверно ранното гръцко общество.
Гърция не познава единна държава, единн едно законодателство, един цар преди Александър Македонски да прегази данаевите потомци... които от жажда за слава изкараха покорителя си грък...
В Тракия обаче, няколко века преди това Терес основава Одриската Империя.


Колкото и да не ги обичам не мога да цитирам тракийски философ, математик или архитект, а питагоровата теорема всеки я знае ...
цитирай
59. анонимен - fire
23.08.2010 16:39
анонимен написа:
а се смеем на македонските напъни да напишат "история"..

Май промитата ти главица си няма ни най–малка представа ,че ако от македонизма се премахне антибългаризма , който е наложен в следствие на 90 годишно сръбско потисничество и проминава на мозъци ,че същия този македонизъм ,като теория е в пъти по–близък до историческата истина в сравнение с дошляшките в измислени теории за произхода на българите. И незнам ,защо си мислите ,че татаризма и иранизма са по–малко смешени и невярни от македонизма. Напротив. Смешниците сте вие господа и дами търсещи роднинство с монголските ханове и незнам си какви други странни създания от другата страна на земното кълбо.
цитирай
60. raders - Още героични чудеса, които можем да ...
23.08.2010 16:51
spasunger написа:
Още героични чудеса, които можем да припишем на българите, стига да погледнем от подходящия ъгъл:

- създаването на писмеността
- създаването на членоразделната реч
- изнамирането на ралото
- изнамирането на колелото
- основаването на Вавилон
- основаването на Троя
- създаването на демокрацията
- разрушаването на демокрацията
- потъването на Атлантида
- първото кацане на Луната в древността
- първото околосветско пътешествие
- откриването на Америка
- покоряването на Америка
- създаването на най-забавната псевдо-наука в историята, наречена от тях "история"

Цялата работа почва да ми намирисва на македонците и техните героизми (списъкът е доста дълъг, да не изброявам).

Запрете се малко вече и се замислете, а? Не можем да говорим за "българи" в дълбока древност, просто тогава генетичната карта е била доста по-друга и за етноси не може да се говори - нещата са работили по съвсем друг начин. Другото са теории, имащи за цел гъделичкането на нечие накърнено самолюбие.

Със здраве!


Забрави да споменеш за изчезването на динозаврите; също е българска работа:)
цитирай
61. анонимен - ЕЛИНИ !!!
23.08.2010 18:42
Според мен ЕЛИНИ са наричани ариите от гърците. Според говорещата азбука на Борислав Иванов
http://borislav.digicom.bg/statii/pismeni.htm
АЙ РЪ би трябвало да означава върховен ръководител а те са били посветени и образовани хора и най-важното СЛЪНЦЕПОКЛОННИЦИ. На гръцки СЛЪНЦЕ е ХЕЛИОС. Вижте какво казва Дионисий от Милет -
“Сред елините
Лин беше първият, който откри различните ритми и песни, а ко-
гато Кадъм донесе от Финикия буквите, както ги наричат, отно-
во Лин беше първият, който ги приложи на елински език, даде
им имена и поправи формата им. Сега буквите официално се на-
ричат финикийски, защото бяха донесени на елините от фини-
кийците, но простолюдието ги нарича пеласгийски, защото пе-
ласгите първи ги адаптираха и използваха” - това може да означава само че в началото писмеността се възприема от Слънцепоклонниците - Хелините ( което може и да е свързано с ЕЛЕН - СУР / слънчев - СУРВА / ЕЛЕН, защото в народното ни творчество има записи за Сур Елен "на рога му ясно Слънце, на гърди му ясен месец, на гъбъ му ясни звезди" - има и артефакти които свидетелстват за това. Сещам се за съкровището от Летница и става въпрос пак за ЕЛЕН), а след това се възприема и от всички пеласгийци.
http://www.ivanstamenov.com/files/linearb.pdf
Може и да са смесени двете думи - гръцката за Слънце - Хелиос и Елен - животното което почитат слънцепоклонниците. Присвояването на името и символите на висшата класа на ПЕЛАЗГИТЕ не е нещо което може да ни учудва.
Акропола също е строен от пелазгийци -
Павзаний (I.XXVIII.3) даже дава имената на архитектите
– Агрол и Хипербий – пеласги от Акарнания но ако кажеш сега на гърците че Акропола не е гръцки ще те застрелат на часа.
ТОВА Е МОЕТО МНЕНИЕ и не е зле да се помисли по въпроса преди да се публикува в чуждоезични форуми, както съветветваше някой от преждекоментиращите.
цитирай
62. boristodorov56 - Дошляцте аут! Ненаучно или научно!
23.08.2010 18:57
Логично е щом дедите ни са най-старото население на Европа.
цитирай
63. анонимен - от 17
23.08.2010 19:39
Говоря на съвсем идеологическо ниво - Тракия, дори и с Одриската империя, която несъмнено е голяма и могъща, си остава просто едно от многото царства в древността, каквато е и Македония. Сам казваш - Терес основава Одриската империя, а не - тракийският народ основава Одриската империя. Затова и тези две империи не са просъществували дълго - поданниците им са били лоялни на царския двор, а не на народа.

Приноса на гърците за световната култура е точно в устройството на полисите - демокрацията в Атина и спартанската "тоталитарна система", които са реакция точно срещу монархичното автократично управление. Неслучайно Спарта се кичи със славата на унищожителка на тирани и властта на двамата й съвместно управляващи царе е изключително ограничена, а в Атина национални герои са Хармодий и Аристогейтон. Тези две системи на управление нямат нищо общо с Тракия - базирани са идейно върху законите от Крит. Наистина, класическа Гърция не познава един цар, но точно в това е иновацията и гордостта на гърците. Оттогава и до ден днешен няма по-перфектни държави от класически Атина и Спарта.

Затова твърдя, че тракийското влияние върху ранното гръцко общество не е допринесло за величието на гръцките полиси, а е било само една лоша първична система на управление, от която гърците са имали достатъчно ум да се оттърват. Нищо чудно, че съответно са ни смятали за варвари - траките винаги са си се подчинявали на царете, поради което не са създали общество с висок национален дух. Благодарение на това, който е минал през Тракия, той я е победил - и Персия, и Македония, и Рим. Единствената по-добра държавническа идея от гръцките - а именно, общество с равенство и без роби - е въстанието на Спартак, ала твърде късно.

Затова, по времето на Ренесанса и Просвещението навсякъде по Европа са се обръщали към писанията на древните гърци от класическия период, а не - от архаичния. Защото оттам идва славата и величието на гърците, като народ, а не от поета Омир и от песните на тракиеца Орфей.
цитирай
64. divna8 - Светна ми пред очите :):):) По...
23.08.2010 21:01
Светна ми пред очите :):):)
Поздрави, Спароток!
Истината трябва да се знае...
цитирай
65. sparotok - истина
24.08.2010 00:02
divna8 написа:
Светна ми пред очите :):):)
Поздрави, Спароток!
Истината трябва да се знае...


А знаеш ли колко още неща има да излизат!
цитирай
66. sparotok - до анонимен 64
24.08.2010 00:13
Защо мислите Страбон казва - ранната история на гетите трябва да остане неразказана...
Гърците са знаели перфектно кой какво им е дал, знаели са за тракийските победи в Индия, Египет и Мала Азия, но хитричко са премълчали тези неща.

Знаете ли кога започва упадъкът на Тракия? Когато гърците внедряват свои хора в двора на Одриската Империя.

Какво от това, че гърците са практикували демокрация, но не са познавали свобода и справедливост, продавали са дори свободни граждани в робство...да пази Господ от такава демокрация.

Жените на гърците са били като ханъми, знаете какво е гинекия, нали?

Казвате, че Тракия била побеждавана, а Гърция не е ли?
Галите ги обират до шушка, македонците ги прегазват като валяк, за римляните покоряването на Гърция е било шега.

За разлика от гърците обаче траките не спират да се бунтуват и да се борят за свободата си. Не е зле да прочетете до къде са стигали походите на сармати и костобоки, запитайте се и защо римляните напускат панически Дакия по времето на Аврелиан?
цитирай
67. sparotok - дошляци
24.08.2010 00:14
boristodorov56 написа:
Логично е щом дедите ни са най-старото население на Европа.


Дошляците просто не знаят какво е да си българин и затова се кланят ту на изток, ту на запад.
цитирай
68. vmir - 64. анонимен, много интелресно ще е да посочиш държави, създадени по модела на Атина и Спарта.
24.08.2010 00:39
анонимен написа:
Оттогава и до ден днешен няма по-перфектни държави от класически Атина и Спарта.



Постинга не е за това кой е по-по-най, но непремерените превъзнасяния на гръцките заслуги към човешката цивилизация ме кара да обърна внимание, че Атина и Спарта са били твърде изолирани изключения дори за съвременните си съседи, за които не съм срещал доказателства да са последвали с нещо идеите им. И понеже винаги търся количествени съпоставки, нека обърна внимание, че числеността на древна Атина в апогея на нейния разцвет е не повече от 250 000 жители общо с робите и пребиваващите, а Спарта не е имала повече от 25 000 с робите, като броят на притежаващите статут на нейни жители не е бивал повече от 10 000 човека. И това ако не са капки в морето, здраве му кажи...
цитирай
69. sparotok - граматика
24.08.2010 00:43
анонимен написа:
sparotok написа:
Мнго ти е къса паметта, нещо не си спомняш за духовните водачи на гърците от второто хилядолетие преди Христа, когато гърците са само босоноги наемници от Африка.
Орфей, Линей, Тамир, Евмолп, Имарад са повлияли неимоверно ранното гръцко общество.
Гърция не познава единна държава, единн едно законодателство, един цар преди Александър Македонски да прегази данаевите потомци... които от жажда за слава изкараха покорителя си грък...
В Тракия обаче, няколко века преди това Терес основава Одриската Империя.


Колкото и да не ги обичам не мога да цитирам тракийски философ, математик или архитект, а питагоровата теорема всеки я знае ...


Първата гръцка граматика е написана от Дионисий Тракиецът, това е факт.

Велик тракийски мислител е Етикус Истер.

Учението на Орфей дава основа на питагоризма.

Хиполит твърди, че келтските друиди вземат религията си от тракиецът Залмоксис.

Според Ариан Дионис ( обожествен цар) цивилизова Индия.

Плиний твърди, че фригиецът Дел е изобретил бронза.

Благодарение на халибите европейците се запознават със желязото.

Тамир и Марсий дават музикални инструменти на гърците...
цитирай
70. sparotok - гордост
24.08.2010 00:49
cvetnica написа:
Няма значение колко време ще мине и кой майстор ще подхване проблема, винаги излиза на яве!
Поздравявам Ви!
За мен беше удоволствие да прочета и да се погордея отново и отново, че съм българка.
Благодаря Ви!


Всеки българин трябва да е горд с произхода си, в нашите вени тече кръвта на благородници.
цитирай
71. sparotok - данни
24.08.2010 00:52
анонимен написа:
"Linus was a rather nebulous mythic figure associated with music and poetry; he was known as the teacher of Herakles by the early classical period and by the end of the third century B.C. was credited with cosmogonic poetry like that attributed to Orpheus.52 Dionysius’observation that he wrote his account of Dionysus in “Pelasgian
letters” alludes to a somewhat obscure tradition ..that the alphabet was not an import from Phoenicia, as the well known story of Kadmos would have it, but was instead an invention of the Pelasgians, the original inhabitants of the Aegean /че азбуката /на гърците б.м., а от там и латиницата/ не е била внесена от Финикия, както в добре известната история на Кадмос би го имало, а е била откритие на Пеласгите /Беласги-траки-българи б.м./, първоначални обитатели на Егея/; traces of Linus’ association with this invention are preserved in other texts as well.53 "

53 Dionysius himself combined the two accounts by having Kadmos bring
the alphabet from Phoenicia and Linus adapt it for Greek use, so that
archaic letters could justly be called both “Phoenician” and “Pelasgian” /така че древните писмeна би трябвало справедливо да се наричат едновременно Финикйски и Пеласгийски./
(Diod. 3.67.1); see further L. H. Jeffery. “ARXAIA GRAMMATA
..................................................................................................................
Това е истината спароток! На прав път си. Здраве и успех.
Свиканалите да ближат чужди задници не могат да се откажат от това, колкото и миризливи да са задниците.


Ако само сънародниците ни знаеха какво е скрито от тях!!!
цитирай
72. sparotok - доказателства
24.08.2010 01:07
анонимен написа:
Спараток,веднъж ги пишеш 'пелазги'',друг път ''пеласги' и накрая 'трако-пеласги'.Кой е най-правилният израз?
Смятам да спестя на аудиторията ти факта,че именно траките са бастисали процъфтяващата халколитна цивилизация на Балканите.Или пъй Орфей,който е трак,но е част от гръцката митология,а не от тракийската.А това : "Селим отговаря на старобългарското Селям" потвърждава за трако-арабския културен обмен през вековете :)
Напиши един сериозен постинг,за да обясниш на многоуважаемата си аудитория ,че траките сами се затриха и станаха римски поданици.
И кога Одриското царство стана империя?


Кой доказа, че траките са унищожили неолитната цивилизация на юг от Дунав?
Та нали материалната култура, погребални ритуали и тип жилища в Украйна и Тракия са идентични поне от 5-то хил. пр. Христа. Това май не го знаеш?

Разликата между траки и пеласги е точно такава каквато е разликата между родопчани и добруджани. Названията са други, има отклонения в носия и диалекти, но въпреки това и едните и другите са българи.

Конфликтите между траките са предизвикани от гърци и римляни. Ще ти припомня свидетелството на Демостен, че траките не враждували с братята си...но и това не ти е известно предполагам.

Призоваваш ме да направя сериозен постинг, добре, дай пример, все пак всеки има сво критерий. Хайде, публикувай нещо сериозно и добре аргументирано!
Ще чакам :))
цитирай
73. sparotok - Кадъм
24.08.2010 01:09
drakulla написа:
ти постинги са интересни, но за този специални благодарности!
Поздрави!


Значи постинга за тракиецът Кадъм ще ти допадне:)
цитирай
74. mileidi46 - !!!!!!
24.08.2010 01:39
Iz4etox vsi4ko..barabar s komentarite..:)))
davai,derzai..az ti vqrvam i sum steb!!
Gordeq se s teb!!
( A bi trqbvalo i ti s men) :)))....za6toto ako navremeto bqx 4ela tolkova istoriqta,kolkoto sega 4eta teb(mnogo q mrazex)...sega moje bi 6tqx da moga da pravq po stoinostni analizi na ne6tata!:))))
No puk ti kakvo 6te6e da pravi6?? 6eguvam se i te pozdravqvam za silata i jelanieto,s koeto se bori6 i raboti6!!
цитирай
75. sparotok - продължавам
24.08.2010 01:47
mileidi46 написа:
Iz4etox vsi4ko..barabar s komentarite..:)))
davai,derzai..az ti vqrvam i sum steb!!
Gordeq se s teb!!
( A bi trqbvalo i ti s men) :)))....za6toto ako navremeto bqx 4ela tolkova istoriqta,kolkoto sega 4eta teb(mnogo q mrazex)...sega moje bi 6tqx da moga da pravq po stoinostni analizi na ne6tata!:))))
No puk ti kakvo 6te6e da pravi6?? 6eguvam se i te pozdravqvam za silata i jelanieto,s koeto se bori6 i raboti6!!


Благодаря ти! Аз продължавам по пътя си, а интересното тепърва предстои, предизвикателствата не ме плашат, истината е на моя страна.
цитирай
76. nadagr - Поздравления, sparotok !
24.08.2010 08:18
Не е случайна поговорката - не вярвай на данайците, дори когато ти носят дарове.

Тежка битка си хванал, с цяла Европа!
цитирай
77. анонимен - Някога виждал ли си Хелиос и елин, ...
24.08.2010 10:53
Някога виждал ли си Хелиос и елин ,написани на гръцки?Явно не си,защото щеше да знаеш ,че нямат нищо общо!ΕΛΛΗΝΑΣ и ΗΛΙΟΣ-какво общо имат?
цитирай
78. анонимен - истина ?
24.08.2010 11:01
sparotok написа:

Първата гръцка граматика е написана от Дионисий Тракиецът, това е факт.
[quote]
Dionysius Thrax - his place of origin was not Thrace as the epithet Thrax denotes, but probably Alexandria.
[quote=sparotok]
Велик тракийски мислител е Етикус Истер.
[quote]
Ethicus de la Istria - "the philosopher of Istria" ... geograf latin ...
[quote=sparotok]
Учението на Орфей дава основа на питагоризма.
[quote]
Основната орфическа вяра е вярата в безсмъртието - в живот отвъд или в прераждане. Питагор приема числото за основа на нещата, поради което се насочва към изучаването на количествената страна на света. Според Питагор вечната душа се преселва от небето в човешкото тяло или в тяло на животно и претърпява редица прераждания, докато не се усъвършенства толкова, че да заслужи правото да се върне на небето.

Определено е запознат с орфизма, но не е негов последовател !

[quote=sparotok]
Хиполит твърди, че келтските друиди вземат религията си от тракиецът Залмоксис.
Според Ариан Дионис ( обожествен цар) цивилизова Индия.
Плиний твърди, че фригиецът Дел е изобретил бронза.
Благодарение на халибите европейците се запознават със желязото.
Тамир и Марсий дават музикални инструменти на гърците...


Твърдението, че един човек е изобретил бронза, музикалния инструмент или е "цивилизовал" Индия - Това дори не заслужава коментар
цитирай
79. bven - sparotok, отдавна чаках да се появи такава статия!
24.08.2010 12:25
Поздравления и само напред!
цитирай
80. sparotok - път
24.08.2010 12:27
bven написа:
Поздравления и само напред!


Благодаря!
Пътят е само напред!
цитирай
81. sparotok - коментар
24.08.2010 12:28
анонимен написа:
sparotok написа:

Първата гръцка граматика е написана от Дионисий Тракиецът, това е факт.
[quote]
Dionysius Thrax - his place of origin was not Thrace as the epithet Thrax denotes, but probably Alexandria.
[quote=sparotok]
Велик тракийски мислител е Етикус Истер.
[quote]
Ethicus de la Istria - "the philosopher of Istria" ... geograf latin ...
[quote=sparotok]
Учението на Орфей дава основа на питагоризма.
[quote]
Основната орфическа вяра е вярата в безсмъртието - в живот отвъд или в прераждане. Питагор приема числото за основа на нещата, поради което се насочва към изучаването на количествената страна на света. Според Питагор вечната душа се преселва от небето в човешкото тяло или в тяло на животно и претърпява редица прераждания, докато не се усъвършенства толкова, че да заслужи правото да се върне на небето.

Определено е запознат с орфизма, но не е негов последовател !

[quote=sparotok]
Хиполит твърди, че келтските друиди вземат религията си от тракиецът Залмоксис.
Според Ариан Дионис ( обожествен цар) цивилизова Индия.
Плиний твърди, че фригиецът Дел е изобретил бронза.
Благодарение на халибите европейците се запознават със желязото.
Тамир и Марсий дават музикални инструменти на гърците...


Твърдението, че един човек е изобретил бронза, музикалния инструмент или е "цивилизовал" Индия - Това дори не заслужава коментар


Казваш - Твърдението, че един човек е изобретил бронза, музикалния инструмент или е "цивилизовал" Индия - Това дори не заслужава коментар -
...и все пак ти коментира:))))))))))
цитирай
82. sparotok - данайци
24.08.2010 12:29
nadagr написа:
Не е случайна поговорката - не вярвай на данайците, дори когато ти носят дарове.

Тежка битка си хванал, с цяла Европа!


Поговорката е красноречива, дори и великият Рим се е страхувал от вероломството на данайците, това показва що за племе са били.
цитирай
83. анонимен - istina
24.08.2010 12:35
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:

Първата гръцка граматика е написана от Дионисий Тракиецът, това е факт.
[quote]
Dionysius Thrax - his place of origin was not Thrace as the epithet Thrax denotes, but probably Alexandria.
[quote=sparotok]
Велик тракийски мислител е Етикус Истер.
[quote]
Ethicus de la Istria - "the philosopher of Istria" ... geograf latin ...
[quote=sparotok]
Учението на Орфей дава основа на питагоризма.
[quote]
Основната орфическа вяра е вярата в безсмъртието - в живот отвъд или в прераждане. Питагор приема числото за основа на нещата, поради което се насочва към изучаването на количествената страна на света. Според Питагор вечната душа се преселва от небето в човешкото тяло или в тяло на животно и претърпява редица прераждания, докато не се усъвършенства толкова, че да заслужи правото да се върне на небето.

Определено е запознат с орфизма, но не е негов последовател !

[quote=sparotok]
Хиполит твърди, че келтските друиди вземат религията си от тракиецът Залмоксис.
Според Ариан Дионис ( обожествен цар) цивилизова Индия.
Плиний твърди, че фригиецът Дел е изобретил бронза.
Благодарение на халибите европейците се запознават със желязото.
Тамир и Марсий дават музикални инструменти на гърците...


Твърдението, че един човек е изобретил бронза, музикалния инструмент или е "цивилизовал" Индия - Това дори не заслужава коментар


Казваш - Твърдението, че един човек е изобретил бронза, музикалния инструмент или е "цивилизовал" Индия - Това дори не заслужава коментар -
...и все пак ти коментира:))))))))))


Komentirah Dionysius Thrax, Ethicus de la Istria i Pitagor zashtoto ochevidno tvoqta istina i obshtoprietata istina lekinko se razminavat. Absurdni tvurdeniq nqma smisal da se komentirat.
цитирай
84. sparotok - общоприето
24.08.2010 12:38
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:

Първата гръцка граматика е написана от Дионисий Тракиецът, това е факт.
[quote]
Dionysius Thrax - his place of origin was not Thrace as the epithet Thrax denotes, but probably Alexandria.
[quote=sparotok]
Велик тракийски мислител е Етикус Истер.
[quote]
Ethicus de la Istria - "the philosopher of Istria" ... geograf latin ...
[quote=sparotok]
Учението на Орфей дава основа на питагоризма.
[quote]
Основната орфическа вяра е вярата в безсмъртието - в живот отвъд или в прераждане. Питагор приема числото за основа на нещата, поради което се насочва към изучаването на количествената страна на света. Според Питагор вечната душа се преселва от небето в човешкото тяло или в тяло на животно и претърпява редица прераждания, докато не се усъвършенства толкова, че да заслужи правото да се върне на небето.

Определено е запознат с орфизма, но не е негов последовател !

[quote=sparotok]
Хиполит твърди, че келтските друиди вземат религията си от тракиецът Залмоксис.
Според Ариан Дионис ( обожествен цар) цивилизова Индия.
Плиний твърди, че фригиецът Дел е изобретил бронза.
Благодарение на халибите европейците се запознават със желязото.
Тамир и Марсий дават музикални инструменти на гърците...


Твърдението, че един човек е изобретил бронза, музикалния инструмент или е "цивилизовал" Индия - Това дори не заслужава коментар


Казваш - Твърдението, че един човек е изобретил бронза, музикалния инструмент или е "цивилизовал" Индия - Това дори не заслужава коментар -
...и все пак ти коментира:))))))))))


Komentirah Dionysius Thrax, Ethicus de la Istria i Pitagor zashtoto ochevidno tvoqta istina i obshtoprietata istina lekinko se razminavat. Absurdni tvurdeniq nqma smisal da se komentirat.


Общоприето не е тъждествено на вярно, в Средновековието е било общоприето, че земята е плоска.

Вярвай в каквото искаш, свободен човек си.
цитирай
85. sparotok - до анонимен 84
24.08.2010 12:43
Няма да е зле да вземеш гръцки етимологически речник и да видиш произхода на гръцките думи за желязо, мед, бронз, метал, стомана. Може тогава нещо да ти присветне.

Промените в обществото се осъществяват благодарениет на технологиите, а не на сладникавите брътвежи на арогантни старчета.

Задай си въпроса - Защо гърците приемат безспорно тракийски богове в пантеона си, не е ли това признание за тракийското превъзходство?

Надявам се няма да оспориш тракийският произход на Арес, Дионис, Кибела и Бендида...
цитирай
86. анонимен - ВАСИЛИОС БЪЛГАРО-УБИЕЦА!!!
24.08.2010 12:48
братя българи,,,ЯЗЪК ЧЕ СТЕ ОКРАЛИ СУМАТИ ГРЪЦКА КУЛТУРА И ПОСТИЖЕНИЯТА НА ЕЛЛИНИТЕ И ВИЗАНТИНИТЕ ВЪВ ВСЕКИ АСПЕКТ НА ЖИВОТА И ГРЪЦКАТА ЗЕМЯ ДО ДУНАВА КАТО ХУНООНУГУРИ ОКРАДОХТЕ , А СИ ОСТАНАХТЕ ПРОСТИ ВУЛГАРИ,НАГЛИ УНТЕРМЕНШИ-СЛАВЯНСКИ ТЮРКИ И МАНГАЛИ........................СМЪЪЪРТ ЗА ВСИЧКИ ВУЛГАРНИ РОБИ - ВУЛГАРИТЕЕ НА САПУН И НА КАИМА НОН СТОП
цитирай
87. sparotok - данаево послание
24.08.2010 12:50
анонимен написа:
братя българи,,,ЯЗЪК ЧЕ СТЕ ОКРАЛИ СУМАТИ ГРЪЦКА КУЛТУРА И ПОСТИЖЕНИЯТА НА ЕЛЛИНИТЕ И ВИЗАНТИНИТЕ ВЪВ ВСЕКИ АСПЕКТ НА ЖИВОТА И ГРЪЦКАТА ЗЕМЯ ДО ДУНАВА КАТО ХУНООНУГУРИ ОКРАДОХТЕ , А СИ ОСТАНАХТЕ ПРОСТИ ВУЛГАРИ,НАГЛИ УНТЕРМЕНШИ-СЛАВЯНСКИ ТЮРКИ И МАНГАЛИ........................СМЪЪЪРТ ЗА ВСИЧКИ ВУЛГАРНИ РОБИ - ВУЛГАРИТЕЕ НА САПУН И НА КАИМА НОН СТОП


Сега разбирам защо римляните са се боели от гърците. Зад културната и смирена фасада се крият хладнокръвни убийци.
цитирай
88. анонимен - фелдмАРВАЛ
24.08.2010 13:09
анонимен написа:
братя българи,,,ЯЗЪК ЧЕ СТЕ ОКРАЛИ СУМАТИ ГРЪЦКА КУЛТУРА И ПОСТИЖЕНИЯТА НА ЕЛЛИНИТЕ И ВИЗАНТИНИТЕ ВЪВ ВСЕКИ АСПЕКТ НА ЖИВОТА И ГРЪЦКАТА ЗЕМЯ ДО ДУНАВА КАТО ХУНООНУГУРИ ОКРАДОХТЕ , А СИ ОСТАНАХТЕ ПРОСТИ ВУЛГАРИ,НАГЛИ УНТЕРМЕНШИ-СЛАВЯНСКИ ТЮРКИ И МАНГАЛИ........................СМЪЪЪРТ ЗА ВСИЧКИ ВУЛГАРНИ РОБИ - ВУЛГАРИТЕЕ НА САПУН И НА КАИМА НОН СТОП

цитирай
89. sparotok - Какво целите?
24.08.2010 13:32
анонимен написа:
анонимен написа:
братя българи,,,ЯЗЪК ЧЕ СТЕ ОКРАЛИ СУМАТИ ГРЪЦКА КУЛТУРА И ПОСТИЖЕНИЯТА НА ЕЛЛИНИТЕ И ВИЗАНТИНИТЕ ВЪВ ВСЕКИ АСПЕКТ НА ЖИВОТА И ГРЪЦКАТА ЗЕМЯ ДО ДУНАВА КАТО ХУНООНУГУРИ ОКРАДОХТЕ , А СИ ОСТАНАХТЕ ПРОСТИ ВУЛГАРИ,НАГЛИ УНТЕРМЕНШИ-СЛАВЯНСКИ ТЮРКИ И МАНГАЛИ........................СМЪЪЪРТ ЗА ВСИЧКИ ВУЛГАРНИ РОБИ - ВУЛГАРИТЕЕ НА САПУН И НА КАИМА НОН СТОП




Какво целите?
С подобно поведение няма да постигнете нищо.
Щом не сте съгласен с нещо, дайте аргументи, ако нямате такива по-разумно е да се съгласите с написаното в този постинг. Колко време мислите, че истината ще може да бъде крита?

Ето ви пример за аргументирано твърдение. Според мен гърците са от африкански произход и са доведени като наемници, или слуги от трако-пеласгите, които под името хикси са владели Египет 500 години.

1. Херодот твърди, че погребалните ритуали на гърците са като на африканските номади ( История IV –190). Това е сигурен признак за етническа принадлежност.

2. Пак Херодот ( История VI- 53) твърди, че гърците идват от Египет).

3.Според Херодот почти всички имена на гръците богове са от египетски произход (История II- 50).

4. Според Херодот типичната гръцка дреха егис е от африкански произход ( История IV-189).

5. Плиний също твърди, че гърците идват от Африка ( Естествена История VII. LVI.195-198).

6. Страбон определя гърците като азиатски пришълци ( География VII, 7. 1).

7. Пак Страбон твърди, че преди идването на гърците цялата територия е била обитавана от съвсем други хора ( География VII. 7.1).

8. Страбон определя траките като стари жители на Атика ( География VII. 7.1).

9. Херодот казва, че преди идването на гърците страната е принадлежала на пеласгите ( История II- 56).

Генетическите изследвания доказват, че във вените на гърците тече африканска кръв, значи старите автори са били абсолютно прави- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506


Според Ван Виндекенс имена като Ахил и др. не са гръци, а пеласгийски. А сам Йоан Малала признава, че мирмидоните на Ахил са същият народ както българите...
Е, как българите да не са старото и прокудено население на Гърция?

цитирай
90. breeze - БЛАГОДАРЯ ТИ SPAROTOK
24.08.2010 14:00
По-скъпо от духовното богатство няма. Липсваше ми много. Намерих го тук, при теб и никой не е в състояние да ми го отнеме. По-леко е на душата и по-бистър е живота. Казваш и така е, че дедите ни са били благороден народ. И гостоприемен, разбира се, щом и ние днес сме такива. Но дали това гостоприемство и доверие към човека не са използвали тайните ни врагове? И са успели. Накратко казано, подслоняваш и стопляш скитник в дома си, а получаваш нож в гърба.
А днес?
Да благодарим на времената нови!
За успехи бъдещи, ще сме готови!
цитирай
91. estolodu - =]
24.08.2010 14:04
анонимен написа:
братя българи,,,ЯЗЪК ЧЕ СТЕ ОКРАЛИ СУМАТИ ГРЪЦКА КУЛТУРА И ПОСТИЖЕНИЯТА НА ЕЛЛИНИТЕ И ВИЗАНТИНИТЕ ВЪВ ВСЕКИ АСПЕКТ НА ЖИВОТА И ГРЪЦКАТА ЗЕМЯ ДО ДУНАВА КАТО ХУНООНУГУРИ ОКРАДОХТЕ , А СИ ОСТАНАХТЕ ПРОСТИ ВУЛГАРИ,НАГЛИ УНТЕРМЕНШИ-СЛАВЯНСКИ ТЮРКИ И МАНГАЛИ........................СМЪЪЪРТ ЗА ВСИЧКИ ВУЛГАРНИ РОБИ - ВУЛГАРИТЕЕ НА САПУН И НА КАИМА НОН СТОП

Когато истината излезе наяве и наглите лъжи блеснат, единственото ви оръжие са псувните явно. =] Не искам и да си помислям колко сте отчаяни, щом разчитате на тях.
цитирай
92. panazea - Спароток ,
24.08.2010 14:49
Имам изненада за теб в моя блог! :))
цитирай
93. zelas - Коментари
24.08.2010 16:13
Спароток, призовавам те да не публикуваш коментари, които са написани на шльоковица. Предполагам, че и останалите тук ще подкрепят този призив.
Има много начини да се пише на Българица. Като например - http://translit.ru/

А на варваският език на лютия грък, много добре си отговорил. Това е начинът.
Браво! Темата е много интересна, ни и доста експлузивна така, че трябва всички да сме много умерени.
цитирай
94. aqualia - Поздрави, Спароток!
24.08.2010 17:41
Виж, хората вече мислят, че са чели това, значи си посял истинската Вяра, в нашата история, даваш ли си сметка, че това е лавинообразната Вяра в значимостта на България? Браво!
цитирай
95. solinvictus - Да ти кажа такива малаки няма кво да ...
24.08.2010 20:34
Да ти кажа такива малаки няма кво да ги оставяш изтриваш ги и много много не им се обясняваш,само губиш време
те са си олигофрени(генетиката им е объркана )!

Бизантините са измислени както и грекосите !
За българомразието знаем ,нищо ново!
успех!!!
цитирай
96. анонимен - от вОДЕСос
24.08.2010 21:30
estolodu написа:
анонимен написа:
братя българи,,,ЯЗЪК ЧЕ СТЕ ОКРАЛИ СУМАТИ ГРЪЦКА КУЛТУРА И ПОСТИЖЕНИЯТА НА ЕЛЛИНИТЕ И ВИЗАНТИНИТЕ ВЪВ ВСЕКИ АСПЕКТ НА ЖИВОТА И ГРЪЦКАТА ЗЕМЯ ДО ДУНАВА КАТО ХУНООНУГУРИ ОКРАДОХТЕ , А СИ ОСТАНАХТЕ ПРОСТИ ВУЛГАРИ,НАГЛИ УНТЕРМЕНШИ-СЛАВЯНСКИ ТЮРКИ И МАНГАЛИ........................СМЪЪЪРТ ЗА ВСИЧКИ ВУЛГАРНИ РОБИ - ВУЛГАРИТЕЕ НА САПУН И НА КАИМА НОН СТОП

Когато истината излезе наяве и наглите лъжи блеснат, единственото ви оръжие са псувните явно. =] Не искам и да си помислям колко сте отчаяни, щом разчитате на тях.


Мд-а-а, гръцкият шовинизъм е страшен !
Щом Никос Казандзакис, влага в устата на Алексис Зорбас думите ... "никой грък не може да се счита, че е станал мъж ако не е вкусил от месото на българин ...". Странното е, че ти си го величаят, като "класик".
По отношение на "прочутият" им Питагор - Може ли някой да ми посочи някакво негово запазено оригинално произведение ?! - Ако стори това ще го почерпя !!! По отношение на "питагоровата" теорема, защо ни хвърлят плах в очите, че те я открита поне петстотин години преди него ... справка глинените библиотеки намерени на територията на съвр. Ирак.
На трето място - Били философи и дали рационализма на съвременната ни цивилизация - Да ама, не :) ! Ако се заровите в биографиите на основателите, на основните направления(школи) във философията с учудване ще установите, че на 90% не са от гръцки произход, за останалите с неустановен такъв. По-късните, просто са повторители-плагиати !
За съжаление, най-вероятно този "елин", който ругае така цветисто нас, е с произход, като на днешните "македонисти" - Знаем, че потурнаците са най-злите отрицатели на своя род и произход !
Дайте да не падаме до неговото ниво и състояние - Моля !!
Пиша това - С най-голямо уважение към всички родолюбци !
цитирай
97. raders - Защо мислите Страбон казва - ран...
24.08.2010 23:35
sparotok написа:
Защо мислите Страбон казва - ранната история на гетите трябва да остане неразказана...
Гърците са знаели перфектно кой какво им е дал, знаели са за тракийските победи в Индия, Египет и Мала Азия, но хитричко са премълчали тези неща.

Знаете ли кога започва упадъкът на Тракия? Когато гърците внедряват свои хора в двора на Одриската Империя.

Какво от това, че гърците са практикували демокрация, но не са познавали свобода и справедливост, продавали са дори свободни граждани в робство...да пази Господ от такава демокрация.

Жените на гърците са били като ханъми, знаете какво е гинекия, нали?

Казвате, че Тракия била побеждавана, а Гърция не е ли?
Галите ги обират до шушка, македонците ги прегазват като валяк, за римляните покоряването на Гърция е било шега.

За разлика от гърците обаче траките не спират да се бунтуват и да се борят за свободата си. Не е зле да прочетете до къде са стигали походите на сармати и костобоки, запитайте се и защо римляните напускат панически Дакия по времето на Аврелиан?


Има една дребна подробност, която удобно премълчаваш: Тази, че след прегазването "като валяк" от "македонците" на Филип и Александър, цялото източно средиземноморие започва да говори и пише на гръцки. Всъщност, какви са тогава тези македонци? И как става така, че след прегазването "като на шега" от римляните, гръцкият език става официален, заедно с латинския в империята, а после доминиращ след падането на западната половина? И случайно ли този език през средновековието се изучава в цяла Европа? И случайно ли всички тези имена /Орфей, Ахил и т.н./, които виждам тук - траки, пелазги, тракопелазги, Олимпийски Богове и пр. са включени в една книга наречена Старогръцки легенди и митове, а ги няма никакви в "Български народни приказки"? Да не би народа ни да е изпаднал в някаква старческа амнезия, че не си помни дори приказките? И случайно ли ти цитираш непрекъснато Страбон, Херодот и пр., а не примерно Аспарух или Черноризец Храбър? Защо
цитирай
98. анонимен - МИЛТИАД СТАРИ,стратег на Атина
25.08.2010 00:02
за любимите ми вулгари: давам само един пример тспирам...ЗА ДА РАЗБЕРЕЕТЕ ЧЕ СТЕ ОТПАДАКА НА НАРОДИТЕ...наи-големия ви герои Васил Левски носи ГРЪЦКО ИМЕ, СЪЩОТО ИМЕ НА ВЕЛИКИЯ ВИЗАНТИЙСКИ ВАСИЛЕВС ВАСИЛИС 2 ВУЛГАРОКТОНОС.....които е драл,клал и мачкал славохуните на Самоилос
ЯСУ ПАЛИКАРГИЯСССС
цитирай
99. sparotok - славяни
25.08.2010 00:08
анонимен написа:
за любимите ми вулгари: давам само един пример тспирам...ЗА ДА РАЗБЕРЕЕТЕ ЧЕ СТЕ ОТПАДАКА НА НАРОДИТЕ...наи-големия ви герои Васил Левски носи ГРЪЦКО ИМЕ, СЪЩОТО ИМЕ НА ВЕЛИКИЯ ВИЗАНТИЙСКИ ВАСИЛЕВС ВАСИЛИС 2 ВУЛГАРОКТОНОС.....които е драл,клал и мачкал славохуните на Самоилос
ЯСУ ПАЛИКАРГИЯСССС


Днешните гърци господине са амалгама от африканските данайци ( гените ви го доказват) и траките ( славяни). Трябва да прочетете работите на Фалемайер, който хубаво обяснява славянизацията на Гърция.

Трябва да ни благодарите за европейските гени, те ви разкрасиха.

А като отворихте дума за мачкане ще ви припомня битката при Ахелой, 70 000 гърка си оставят скелетите там...
цитирай
100. sparotok - до радерс
25.08.2010 00:19
Радерс, ти знаеш ли, че дори и римляните са писали на гръцки, а пък египтяните на акадски.

Кажи за един документ писан на гръцки принадлежащ на Филип или Александър Велики...такъв няма. Чак след убийството ( отравянето ) на Александър гърците започват бавно да превземат властта.
Сигурно не знаеш, че в армията на Дарий е имало повече гърци отколкото в тази на Александър...
О, забравих, ти сам каза, че малко неща са ти известни:)))

Гърците умеят да си приписват неща и винаги са имали страшно силно лоби. Дори гъркомразец като Марк Порций Катон Старши е принуден да научи гръцки.

Ако нямаше гръцка държавна политика на повтаряне на лъжи днешните гърци изобщо нямаше да знаят, нито за Ахил ( който е пеласг), нито за Тезей (също пеласг)...
И при нас са се знаели много неща, но за разлика от нас гърците са се постарали с бесен фанатизъм да изгорят старата българска книжнина. Ересите, т.е. старите тракийски поверия, легенди...са се преследвали жестоко. Знаеш ли, че гъркинята Комнина избива само за един ден 100 000 български богомили...

Знаеш ли, че където са стъпили гърците те винаги са се заемали активно с унищожаване на посмеността и културата на местните народи. В Египет има повече карийски надписи, отколкото в Кария, това говори ли ти нещо, не осъзваваш ли, че тези, които ти влюбено гледаш са извършители на най-страшните геноциди в човешката история!!!

..Не, всъщност на тебе не ти пука, кланяш си се на чужденците и продаваш своя род.
цитирай
101. sparotok - БЪЛГАРИЯ
25.08.2010 00:24
aqualia написа:
Виж, хората вече мислят, че са чели това, значи си посял истинската Вяра, в нашата история, даваш ли си сметка, че това е лавинообразната Вяра в значимостта на България? Браво!


Точно сега е времето да покажем на света истинското лице на България!
цитирай
102. sparotok - хора
25.08.2010 00:26
zelas написа:
Спароток, призовавам те да не публикуваш коментари, които са написани на шльоковица. Предполагам, че и останалите тук ще подкрепят този призив.
Има много начини да се пише на Българица. Като например - http://translit.ru/

А на варваският език на лютия грък, много добре си отговорил. Това е начинът.
Браво! Темата е много интересна, ни и доста експлузивна така, че трябва всички да сме много умерени.


Приятелю, има възрастни хора, които и без това трудно боравят с компютър, а транслитерацията ще е като висша математика за тях.
цитирай
103. sparotok - аргументи
25.08.2010 00:28
estolodu написа:
анонимен написа:
братя българи,,,ЯЗЪК ЧЕ СТЕ ОКРАЛИ СУМАТИ ГРЪЦКА КУЛТУРА И ПОСТИЖЕНИЯТА НА ЕЛЛИНИТЕ И ВИЗАНТИНИТЕ ВЪВ ВСЕКИ АСПЕКТ НА ЖИВОТА И ГРЪЦКАТА ЗЕМЯ ДО ДУНАВА КАТО ХУНООНУГУРИ ОКРАДОХТЕ , А СИ ОСТАНАХТЕ ПРОСТИ ВУЛГАРИ,НАГЛИ УНТЕРМЕНШИ-СЛАВЯНСКИ ТЮРКИ И МАНГАЛИ........................СМЪЪЪРТ ЗА ВСИЧКИ ВУЛГАРНИ РОБИ - ВУЛГАРИТЕЕ НА САПУН И НА КАИМА НОН СТОП

Когато истината излезе наяве и наглите лъжи блеснат, единственото ви оръжие са псувните явно. =] Не искам и да си помислям колко сте отчаяни, щом разчитате на тях.


Че гърците нямат аргументи, досега можеха да заблуждават благодарение на многобройните си симпатизанти, но светът започна да вижда какви всъщност са данаевите потомци.
цитирай
104. sparotok - веднага
25.08.2010 00:29
panazea написа:
Имам изненада за теб в моя блог! :))


Отивам веднага да погледна !
цитирай
105. анонимен - от вОДЕСос
25.08.2010 01:00
анонимен написа:
за любимите ми вулгари: давам само един пример тспирам...ЗА ДА РАЗБЕРЕЕТЕ ЧЕ СТЕ ОТПАДАКА НА НАРОДИТЕ...наи-големия ви герои Васил Левски носи ГРЪЦКО ИМЕ, СЪЩОТО ИМЕ НА ВЕЛИКИЯ ВИЗАНТИЙСКИ ВАСИЛЕВС ВАСИЛИС 2 ВУЛГАРОКТОНОС.....които е драл,клал и мачкал славохуните на Самоилос
ЯСУ ПАЛИКАРГИЯСССС


Защо толкова омраза бе брате во Христе ?!
Това за потурнаците в предишният си пост го казах "малко напосоки", ама май съм попаднал в целта :) !
Ти да не си от "последното издание" на Мегали идеята, тоест "славофонен елинин" ? - Осъзнай се ... та ние изповядваме една и съща вяра и предполага се и едни същи ценности ... или ти изповядваш някаква друга религия, като тази на владиката Каравангелис ?
Няма ли да се засрамиш от думите на вашият консул в Солун, казани още в началото на миналият век: "И сега, в скръбта си, поради трагичният край на Мелас, поради някои временни наши неуспехи, не трябва да бъдем песимисти. Да се държим здраво тук, в Охрид и в другите градове. Ще им вземем силата и по селата. ... Да изясним по-добре отношенията си с ТУРЦИТЕ.Те не ни вярват, не им вярваме и ние, НО СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО ! " - На БОГ или АЛЛАХ СЕ Е МОЛЕЛ ТОЙ ?
Ако не бе критският "грък" Венезелос и "търговеца на смърт" Базил Захариев (гръцки евреин), и помоща на "Великите" сили, щеше ли да я има съвременна "Мегали" Гърция ?!!
Натрапници сте Вие у Европата и крадци на чуждото, както ви го е казал един друг наш роднина, Светослав Киевски.
Хайде със здраве, пък дано Господ ти прати просветление и малко смирение !

цитирай
106. анонимен - Л Ъ Ж И
25.08.2010 07:04
анонимен написа:
за любимите ми вулгари: давам само един пример тспирам...ЗА ДА РАЗБЕРЕЕТЕ ЧЕ СТЕ ОТПАДАКА НА НАРОДИТЕ...наи-големия ви герои Васил Левски носи ГРЪЦКО ИМЕ, СЪЩОТО ИМЕ НА ВЕЛИКИЯ ВИЗАНТИЙСКИ ВАСИЛЕВС ВАСИЛИС 2 ВУЛГАРОКТОНОС.....които е драл,клал и мачкал славохуните на Самоилос
ЯСУ ПАЛИКАРГИЯСССС

НАПРОТИВ, ВИЕ СТЕ БОКЛУЦИ И ПОНЕЖЕ НЯМАТЕ НИЩО СВЯСТНО КРАДЕТЕ НАШЕТО. ДАЖЕ И АКРОПОЛА НЕ Е ГРЪЦКИV
Павзаний (I.XXVIII.3) даже дава имената на архитектите
– Агрол и Хипербий – пеласги от Акарнания
цитирай
107. balkan1 - И С Т И Н А
25.08.2010 08:18
КОЛКОТО И ДА ПЛЮЕШ СРЕЩУ СЛЪНЦЕТО НЕ МОЖЕШ ДА ГО ЗАГАСИШ

Към всички врагове на БЪЛГАРИЯ с пожелание за все по-голямо творческо вдъхновение на СПАРОТОК и УСПЕХ!!!
цитирай
108. sparotok - българи
25.08.2010 13:18
breeze написа:
По-скъпо от духовното богатство няма. Липсваше ми много. Намерих го тук, при теб и никой не е в състояние да ми го отнеме. По-леко е на душата и по-бистър е живота. Казваш и така е, че дедите ни са били благороден народ. И гостоприемен, разбира се, щом и ние днес сме такива. Но дали това гостоприемство и доверие към човека не са използвали тайните ни врагове? И са успели. Накратко казано, подслоняваш и стопляш скитник в дома си, а получаваш нож в гърба.
А днес?
Да благодарим на времената нови!
За успехи бъдещи, ще сме готови!


Благодаря ти!
Макар най-добрите ни качества да са използвани срещу нас, ние трябва да се стремим да запазим гостоприемството и чистосърдечието си...иначе няма да бъдем българи.

Идва часът на истината! След него ще дойде часът на признанието! България ще пребъдне!
цитирай
109. sparotok - неизбежно
25.08.2010 13:20
balkan1 написа:
КОЛКОТО И ДА ПЛЮЕШ СРЕЩУ СЛЪНЦЕТО НЕ МОЖЕШ ДА ГО ЗАГАСИШ

Към всички врагове на БЪЛГАРИЯ с пожелание за все по-голямо творческо вдъхновение на СПАРОТОК и УСПЕХ!!!


Враговете на България се опитват да спрат река с планини от кал, явно не осъзнават, че когато руслото се прочисти и течението се усили от калта не остава нищо, тя бива отмита много далече.
цитирай
110. sparotok - факти
25.08.2010 13:24
анонимен написа:
анонимен написа:
за любимите ми вулгари: давам само един пример тспирам...ЗА ДА РАЗБЕРЕЕТЕ ЧЕ СТЕ ОТПАДАКА НА НАРОДИТЕ...наи-големия ви герои Васил Левски носи ГРЪЦКО ИМЕ, СЪЩОТО ИМЕ НА ВЕЛИКИЯ ВИЗАНТИЙСКИ ВАСИЛЕВС ВАСИЛИС 2 ВУЛГАРОКТОНОС.....които е драл,клал и мачкал славохуните на Самоилос
ЯСУ ПАЛИКАРГИЯСССС

НАПРОТИВ, ВИЕ СТЕ БОКЛУЦИ И ПОНЕЖЕ НЯМАТЕ НИЩО СВЯСТНО КРАДЕТЕ НАШЕТО. ДАЖЕ И АКРОПОЛА НЕ Е ГРЪЦКИV
Павзаний (I.XXVIII.3) даже дава имената на архитектите
– Агрол и Хипербий – пеласги от Акарнания


Огромно количество от така наречените гръцки градове не са изобщо гръцки.

Става дума за Атина, Микена, Тиринт, Коринт, Провалинт, Препесинт, Пурант, Ритиасос, Кносос, Амниос, Тулисос, Кересос, Тамасос... и много други.
цитирай
111. анонимен - dausdava
25.08.2010 14:48
Кой доказа, че траките са унищожили неолитната цивилизация на юг от Дунав?
Та нали материалната култура, погребални ритуали и тип жилища в Украйна и Тракия са идентични поне от 5-то хил. пр. Христа. Това май не го знаеш?

Разликата между траки и пеласги е точно такава каквато е разликата между родопчани и добруджани. Названията са други, има отклонения в носия и диалекти, но въпреки това и едните и другите са българи.

Конфликтите между траките са предизвикани от гърци и римляни. Ще ти припомня свидетелството на Демостен, че траките не враждували с братята си...но и това не ти е известно предполагам.

Призоваваш ме да направя сериозен постинг, добре, дай пример, все пак всеки има сво критерий. Хайде, публикувай нещо сериозно и добре аргументирано!
Ще чакам :))
=====================================================
Не,няма приемственост между неолитното население и придошлите от север прототраки.На теб това известно ли ти е?Само не ми цитирай сега Фол.Покаже ми къде има селища,в които няма хиатус през тези няколко хилядолетия ,че чак до 3 в.пр.хр.Разликите между добруджанци и рупци има.Но си прав - и двете етнографски групи са български.Същото не може да се каже,обаче,за траки и пеласги.Не знам защо ти и толкова много други лаици сте си го навили на пръста,че траки=пеласги и от там следва ,че са трако-пеласги т.е. българи.
Конфликтите може да са инспирирани от всеки ,но е факт че траките сами се заробват.Или и това не е факт?Реметалк II защо бил награден от Тиберий с титлата "династ на траките"?
Като казвам "сериозен постинг" имам предвид да проследиш как се променя селищната мрежа в Тракия,Какви културни влияния приемат и "изнасят" траките,какви са културните различия между отделните тракийски племена,кога изчезват някои от тези племена и кои други се появяват и т.н.Барен читателите ти научат нещо наистина интересно и вярно.Защото според мен между Шегор и Загрей няма нищо общо,нито Кирил и Методий са българи.А пък българите няма как да създадат Елада!
цитирай
112. анонимен - dausdava
25.08.2010 14:51
И още нещо.Реакциите на читателите ти към ръсещия глупости грък са показателни за "типичната българска толерантност".
цитирай
113. sparotok - поговорка
25.08.2010 15:17
анонимен написа:
И още нещо.Реакциите на читателите ти към ръсещия глупости грък са показателни за "типичната българска толерантност".


Каквото повикало, такова се обадило...

Ти какъв си по произход?
цитирай
114. анонимен - dausdava
25.08.2010 15:25
sparotok написа:
анонимен написа:
И още нещо.Реакциите на читателите ти към ръсещия глупости грък са показателни за "типичната българска толерантност".


Каквото повикало, такова се обадило...

Ти какъв си по произход?

По бащина линия съм капанец,по майчина - трибал.
цитирай
115. sparotok - до dausdava
25.08.2010 15:26
Хиатуса е лесно обясним. Надявам се чувал си за климатичните проблеми в миналото. Две години суша са били напълно достатъчни, за да сложат край на едно селище.
Преди време се смяташе, че Мохенджо Даро е унищожен от арийците, днес вече се знае, че краят на града е предизивкан от пресъхването на Сарасвати, няма ли вода, няма и живот.

Ако траките бяха дошли през 2-ро, или 3-то хил. преди Христа то щяхме да имаме смесени топоними както в Гърция. Такива обаче няма, а това според Георгиев означава, че траките и пеласгите са обитавали територията ни още през 7-мо хилядолетие преди Христа.

Каква специализирана литература си чел за пелазгите, че да правиш сериозни твърдения.
Знаеш ли за паралелите в топоними от Крит и Тракия, за паралелите в археологически находки, за паралелите в писмеността.
От гледна точка на археологията няма разлика между траки и пелазги, ето затова в музеите няма изложени пеласгийски съдове, мечове и т.н.

Няма да е зле да прочетеш Светът на Древна Гърция на Дюруй...той обяснява, че траки и пеласги са една и съща общност.
цитирай
116. sparotok - поговорка
25.08.2010 15:28
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
И още нещо.Реакциите на читателите ти към ръсещия глупости грък са показателни за "типичната българска толерантност".


Каквото повикало, такова се обадило...

Ти какъв си по произход?

По бащина линия съм капанец,по майчина - трибал.


Чувал ли си английската поговорка -Mammy's sweety baby, daddy's ....may be ...
цитирай
117. анонимен - dausdava
25.08.2010 15:33
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
И още нещо.Реакциите на читателите ти към ръсещия глупости грък са показателни за "типичната българска толерантност".


Каквото повикало, такова се обадило...

Ти какъв си по произход?

По бащина линия съм капанец,по майчина - трибал.


Чувал ли си английската поговорка -Mammy's sweety baby, daddy's ....may be ...

Тя е направо тракийска тази поговорка.Мама бебе деди ......
Т.е. е трако-пеласгийска.
цитирай
118. sparotok - сериозно
25.08.2010 15:37
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
И още нещо.Реакциите на читателите ти към ръсещия глупости грък са показателни за "типичната българска толерантност".


Каквото повикало, такова се обадило...

Ти какъв си по произход?

По бащина линия съм капанец,по майчина - трибал.


Чувал ли си английската поговорка -Mammy's sweety baby, daddy's ....may be ...

Тя е направо тракийска тази поговорка.Мама бебе деди ......
Т.е. е трако-пеласгийска.



Добър опонент си, но карай малко по-сериозно моля те!
цитирай
119. анонимен - dausdava
25.08.2010 15:43
Хиатуса е лесно обясним. Надявам се чувал си за климатичните проблеми в миналото. Две години суша са били напълно достатъчни, за да сложат край на едно селище.
Преди време се смяташе, че Мохенджо Даро е унищожен от арийците, днес вече се знае, че краят на града е предизивкан от пресъхването на Сарасвати, няма ли вода, няма и живот.

Ако траките бяха дошли през 2-ро, или 3-то хил. преди Христа то щяхме да имаме смесени топоними както в Гърция. Такива обаче няма, а това според Георгиев означава, че траките и пеласгите са обитавали територията ни още през 7-мо хилядолетие преди Христа.

Каква специализирана литература си чел за пелазгите, че да правиш сериозни твърдения.
Знаеш ли за паралелите в топоними от Крит и Тракия, за паралелите в археологически находки, за паралелите в писмеността.
От гледна точка на археологията няма разлика между траки и пелазги, ето затова в музеите няма изложени пеласгийски съдове, мечове и т.н.

Няма да е зле да прочетеш Светът на Древна Гърция на Дюруй...той обяснява, че траки и пеласги са една и съща общност.
=====================================================
Преди 7 хиляди години ти гарантирам ,че траки и пеласги не само не е имало ,а не са даже били във влюбения поглед на техните бъдещи родители.А и мнението на един езиковед,бил той и академик,не може да ме убеди,че през 7 хил.пр.н.е. тук по тези земи са щъкали траки.Дори звучи повече от апсурдно.И какви са тези паралели в писмеността,след като траките са безписмен народ?Е не точно безписмен де,от време на време изписван на гръцки нещо на някой камък.
Спараток,след като пеласгите според теб са българи,то какви са лелегите?
цитирай
120. анонимен - dausdava
25.08.2010 15:45
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
И още нещо.Реакциите на читателите ти към ръсещия глупости грък са показателни за "типичната българска толерантност".


Каквото повикало, такова се обадило...

Ти какъв си по произход?

По бащина линия съм капанец,по майчина - трибал.


Чувал ли си английската поговорка -Mammy's sweety baby, daddy's ....may be ...

Тя е направо тракийска тази поговорка.Мама бебе деди ......
Т.е. е трако-пеласгийска.



Добър опонент си, но карай малко по-сериозно моля те!

Е ти поставяш под въпрос капанското в мен!Щом като daddy .. may be...
цитирай
121. анонимен - Абе тия гърци яко злобеят!
25.08.2010 16:12
И тая злоба е индикация за патологичната им комплексираност спрямо българите,защото ние уж сме боклуци,но правим държава в VII век,докато те успяват да направят своя държава чак 11 века по-късно - през 19 век
цитирай
122. анонимен - Абе тия гърци много злобеят!- продължение
25.08.2010 16:19
И колко са жалки се вижда и сега - държавата им за нищо не става,най-проблематичната е в ЕС,с тези 300 милиарда дефицит създаде невероятни проблеми в ЕС и едва ли ще се оправи някога,сигурен съм,че Гърция ще бъде извадена от еврозоната и ще си върне мизерната драхма,а след това въпрос на време е измислената им държавица да фалира!
цитирай
123. sparotok - съмнения
25.08.2010 17:05
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
И още нещо.Реакциите на читателите ти към ръсещия глупости грък са показателни за "типичната българска толерантност".


Каквото повикало, такова се обадило...

Ти какъв си по произход?

По бащина линия съм капанец,по майчина - трибал.


Чувал ли си английската поговорка -Mammy's sweety baby, daddy's ....may be ...

Тя е направо тракийска тази поговорка.Мама бебе деди ......
Т.е. е трако-пеласгийска.



Добър опонент си, но карай малко по-сериозно моля те!

Е ти поставяш под въпрос капанското в мен!Щом като daddy .. may be...


Май съм се заразил от твоите съмнения относно родсвото на траки и пеласги:)
цитирай
124. zelas - Безписмени ли са били пеласгите/фригийиците/траките?
25.08.2010 17:06
анонимен написа:
И какви са тези паралели в писмеността,след като траките са безписмен народ?Е не точно безписмен де,от време на време изписван на гръцки нещо на някой камък.


Прочети тук, за да разбереш, че повтаряш още една от тлъстите гръцки лъжи. Започни от "IV. Фриги и пеласги

Само един цитат:

Когато се разискват тези неща, бъдещите елинисти да не забравят факта, че една от гръцките думи за “плочица за писане” е deltos, а тя идва от тракийски език. Идва от дума, чийто корен (del-) означава “дялкам” или “дело” (работа). Дори писател като Андротион, който е недолюбвал европейските траки, дава категорично сведение, че траките в Мала Азия са били писмени [43].

http://www.sibir.bg/index.php?page=displayTopic&id=2387&tid=49605&sort=desc
цитирай
125. sparotok - троянски кон
25.08.2010 17:07
анонимен написа:
И колко са жалки се вижда и сега - държавата им за нищо не става,най-проблематичната е в ЕС,с тези 300 милиарда дефицит създаде невероятни проблеми в ЕС и едва ли ще се оправи някога,сигурен съм,че Гърция ще бъде извадена от еврозоната и ще си върне мизерната драхма,а след това въпрос на време е измислената им държавица да фалира!


Според някои хора гърците са троянският кон на американците в Европа. Благодарение на гърците спекулантите от Уолстрийт дестабилизираха Европа и с действията задълбочиха кризата.
цитирай
126. raders - Радерс, ти знаеш ли, че дори и рим...
25.08.2010 17:21
sparotok написа:
Радерс, ти знаеш ли, че дори и римляните са писали на гръцки, а пък египтяните на акадски.

Кажи за един документ писан на гръцки принадлежащ на Филип или Александър Велики...такъв няма. Чак след убийството ( отравянето ) на Александър гърците започват бавно да превземат властта.
Сигурно не знаеш, че в армията на Дарий е имало повече гърци отколкото в тази на Александър...
О, забравих, ти сам каза, че малко неща са ти известни:)))

Гърците умеят да си приписват неща и винаги са имали страшно силно лоби. Дори гъркомразец като Марк Порций Катон Старши е принуден да научи гръцки.

Ако нямаше гръцка държавна политика на повтаряне на лъжи днешните гърци изобщо нямаше да знаят, нито за Ахил ( който е пеласг), нито за Тезей (също пеласг)...
И при нас са се знаели много неща, но за разлика от нас гърците са се постарали с бесен фанатизъм да изгорят старата българска книжнина. Ересите, т.е. старите тракийски поверия, легенди...са се преследвали жестоко. Знаеш ли, че гъркинята Комнина избива само за един ден 100 000 български богомили...

Знаеш ли, че където са стъпили гърците те винаги са се заемали активно с унищожаване на посмеността и културата на местните народи. В Египет има повече карийски надписи, отколкото в Кария, това говори ли ти нещо, не осъзваваш ли, че тези, които ти влюбено гледаш са извършители на най-страшните геноциди в човешката история!!!

..Не, всъщност на тебе не ти пука, кланяш си се на чужденците и продаваш своя род.


Не се кланям на никой. Просто не обичам глупости. А гъркинята Комнина е май византийка, ако имаш предвид Ана Комнина /мисля, че има разлика/. Но каквато и да е, не ми се вярва да е била чак толкова кръвожадна, дори не е имала такава власт. Все съм прочел някъде нещичко.
Но ти пак сполучливо избегна отговора на въпроса защо в нашите приказки /не че съм българофоб, просто не съм фанатик/ няма нищо по въпроса за всички тези образи от митовете? Да не би и паметта да са ни изтрили гърците?
цитирай
127. анонимен - dausdava
25.08.2010 17:29
zelas написа:
анонимен написа:
И какви са тези паралели в писмеността,след като траките са безписмен народ?Е не точно безписмен де,от време на време изписван на гръцки нещо на някой камък.


Прочети тук, за да разбереш, че повтаряш още една от тлъстите гръцки лъжи. Започни от "IV. Фриги и пеласги

Само един цитат:

Когато се разискват тези неща, бъдещите елинисти да не забравят факта, че една от гръцките думи за “плочица за писане” е deltos, а тя идва от тракийски език. Идва от дума, чийто корен (del-) означава “дялкам” или “дело” (работа). Дори писател като Андротион, който е недолюбвал европейските траки, дава категорично сведение, че траките в Мала Азия са били писмени [43].

http://www.sibir.bg/index.php?page=displayTopic&id=2387&tid=49605&sort=desc

То всичко хубаво,ама как се стига до извода,че "deltos" е тракийска дума?И изобщо,zelas,защо ме караш да повтарям баналната истина,че почти всичко,което знаем за траките,го знаем от гърци и римляни?
цитирай
128. анонимен - dausdava
25.08.2010 17:31
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
И още нещо.Реакциите на читателите ти към ръсещия глупости грък са показателни за "типичната българска толерантност".


Каквото повикало, такова се обадило...

Ти какъв си по произход?

По бащина линия съм капанец,по майчина - трибал.


Чувал ли си английската поговорка -Mammy's sweety baby, daddy's ....may be ...

Тя е направо тракийска тази поговорка.Мама бебе деди ......
Т.е. е трако-пеласгийска.



Добър опонент си, но карай малко по-сериозно моля те!

Е ти поставяш под въпрос капанското в мен!Щом като daddy .. may be...


Май съм се заразил от твоите съмнения относно родсвото на траки и пеласги:)

Моите съмнения са основателни :)
Кажи какво мислиш за лелегите.
цитирай
129. анонимен - dausdava
25.08.2010 17:33
Не знам от какво идва тази омраза на много хора към Гърция.Държава като държава.Бил съм там няколко пъти и природата им е много красива.Градовете им са по-чисти.Виж жените им не хващат окото...
Да не би да сте били гурбетчии там и да не са ви плащали редовно и да са се отнасяли зле с вас?
цитирай
130. sparotok - омраза ли
25.08.2010 17:41
анонимен написа:
Не знам от какво идва тази омраза на много хора към Гърция.Държава като държава.Бил съм там няколко пъти и природата им е много красива.Градовете им са по-чисти.Виж жените им не хващат окото...
Да не би да сте били гурбетчии там и да не са ви плащали редовно и да са се отнасяли зле с вас?


Това що за изказване е? Аз винаги съм търсел диалог с гърците, а виж те как отговaрят:
братя българи,,,ЯЗЪК ЧЕ СТЕ ОКРАЛИ СУМАТИ ГРЪЦКА КУЛТУРА И ПОСТИЖЕНИЯТА НА ЕЛЛИНИТЕ И ВИЗАНТИНИТЕ ВЪВ ВСЕКИ АСПЕКТ НА ЖИВОТА И ГРЪЦКАТА ЗЕМЯ ДО ДУНАВА КАТО ХУНООНУГУРИ ОКРАДОХТЕ , А СИ ОСТАНАХТЕ ПРОСТИ ВУЛГАРИ,НАГЛИ УНТЕРМЕНШИ-СЛАВЯНСКИ ТЮРКИ И МАНГАЛИ........................СМЪЪЪРТ ЗА ВСИЧКИ ВУЛГАРНИ РОБИ - ВУЛГАРИТЕЕ НА САПУН И НА КАИМА НОН СТОП

Е, кой кого мрази?
цитирай
131. sparotok - лелеги
25.08.2010 17:45
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
И още нещо.Реакциите на читателите ти към ръсещия глупости грък са показателни за "типичната българска толерантност".


Каквото повикало, такова се обадило...

Ти какъв си по произход?

По бащина линия съм капанец,по майчина - трибал.


Чувал ли си английската поговорка -Mammy's sweety baby, daddy's ....may be ...

Тя е направо тракийска тази поговорка.Мама бебе деди ......
Т.е. е трако-пеласгийска.



Добър опонент си, но карай малко по-сериозно моля те!

Е ти поставяш под въпрос капанското в мен!Щом като daddy .. may be...


Май съм се заразил от твоите съмнения относно родсвото на траки и пеласги:)

Моите съмнения са основателни :)
Кажи какво мислиш за лелегите.


Ти на мен така, или иначе не вярваш, препоръчвам ти F.C. Woudhuizen, Thracians, Luwians, and Greeks in Bronze Age Central Greece, Thracians and Mycenaeans, Proceedings of the Fourth International Congress of Thracology, E.J. Brill, Leiden, 1989; стр. 191-203.
цитирай
132. sparotok - до радерс
25.08.2010 17:52
Като не обичаш глупости защо пишеш такива?

Това, че на тебе не са ти известни древни приказки, песни и предания не означава, че не съществуват.

Хайде да те поизпитам, има една приказка от твоя край, една пловдивчанка ми я разказа - историята за Еленчо-Бранчо ( ако не знаеш бран, брент е тракийската дума за елен)...сигурен съм, че не си я чувал защото не ни се интересувал.

А песни за галатите чувал ли си, те са били по нашите земи трети век преди Христа.

Има и песни за Траян, да същият Траян, който покори Дакия и на който е кръстен нашият град Троян.

Радерс, вместо да се гавриш с българската история разходи се из пловдивските села и разпитвай за стари приказки и легенди, че като умрат старите хора ще се явят разни малоумници, които ще твърдят, че в нашият фолклор няма тракийска традиция.
цитирай
133. анонимен - duasdava
25.08.2010 18:23
анонимен написа:
То всичко хубаво,ама как се стига до извода,че "deltos" е тракийска дума?И изобщо,zelas,защо ме караш да повтарям баналната истина,че почти всичко,което знаем за траките,го знаем от гърци и римляни?


duasdava, не се хващай само за това, прочети статията обстойно, доказателствата са толкова много, че не можем да ги игнорираме. Като например

"Квинт Куртий съобщава, че по време на азиатските си походи Александър е цензурирал писмата, които мъжете от армията му са изпращали на роднините си в Македония [52]. С каква писменост са били написани тези писма? В редиците на македонската армия гръцкият е бил чужд език. Трябва ли да предполагаме, че някой е трябвало да превежда думите на войниците на гръцки, след това да ги записва, а после, че роднините в Македония е трябвало да търсят услугите на преводачи, за да разберат какви вести им пращат съпрузите, синовете и бащите от далечните места?"
http://www.sibir.bg/index.php?page=displayTopic&id=2387&tid=49605&sort=desc

А за това, че всичко знаем от гърците, е просто общо обобщение. Ние и сега наричаме американци всички хора в САЩ, но има огромни разлики между отделните щати.
цитирай
134. raders - Като не обичаш глупости защо пишеш ...
25.08.2010 18:49
sparotok написа:
Като не обичаш глупости защо пишеш такива?

Това, че на тебе не са ти известни древни приказки, песни и предания не означава, че не съществуват.

Хайде да те поизпитам, има една приказка от твоя край, една пловдивчанка ми я разказа - историята за Еленчо-Бранчо ( ако не знаеш бран, брент е тракийската дума за елен)...сигурен съм, че не си я чувал защото не ни се интересувал.

А песни за галатите чувал ли си, те са били по нашите земи трети век преди Христа.

Има и песни за Траян, да същият Траян, който покори Дакия и на който е кръстен нашият град Троян.

Радерс, вместо да се гавриш с българската история разходи се из пловдивските села и разпитвай за стари приказки и легенди, че като умрат старите хора ще се явят разни малоумници, които ще твърдят, че в нашият фолклор няма тракийска традиция.


Не ми говори за приказки, просто не ми говори, защото с това се занимавам! Искаш да кажеш, че в нашите народни приказки има за аргонафтите, за Одисеята, за Ахил, за Зевс, за Елена, и пр. и пр.? Дори и за Орфей няма, дори и за Персефона, дори и за менадите, дори за Спартак. Ами тогава какво има? Е мечтай си, няма да ти преча, но тези неща просто са извън мярка...
цитирай
135. sparotok - колко жалко
25.08.2010 18:58
raders написа:
sparotok написа:
Като не обичаш глупости защо пишеш такива?

Това, че на тебе не са ти известни древни приказки, песни и предания не означава, че не съществуват.

Хайде да те поизпитам, има една приказка от твоя край, една пловдивчанка ми я разказа - историята за Еленчо-Бранчо ( ако не знаеш бран, брент е тракийската дума за елен)...сигурен съм, че не си я чувал защото не ни се интересувал.

А песни за галатите чувал ли си, те са били по нашите земи трети век преди Христа.

Има и песни за Траян, да същият Траян, който покори Дакия и на който е кръстен нашият град Троян.

Радерс, вместо да се гавриш с българската история разходи се из пловдивските села и разпитвай за стари приказки и легенди, че като умрат старите хора ще се явят разни малоумници, които ще твърдят, че в нашият фолклор няма тракийска традиция.


Не ми говори за приказки, просто не ми говори, защото с това се занимавам! Искаш да кажеш, че в нашите народни приказки има за аргонафтите, за Одисеята, за Ахил, за Зевс, за Елена, и пр. и пр.? Дори и за Орфей няма, дори и за Персефона, дори и за менадите, дори за Спартак. Ами тогава какво има? Е мечтай си, няма да ти преча, но тези неща просто са извън мярка...


Колко жалко, с това се занимаваш, а най-ценното пропускаш. Затваряш си упорито очите за ценните приказки и песни, а се пишеш за българин....
Какви мислиш са самодивите, не са ли тракийските нимфи и менади, а ламята не е ли драконът убит от Зумитран ( това не си го чувал, нали?)

Нищо не знаеш Радерс, нищо:)))

Да не мислиш, че някой грък днес щеше да знае, за аргонавтите, ако не бе съзнателна гръцка политика да се натрапва постоянно, че Елада е в центъра на всичко.
Докато в България езическото ( т.е. традиционното ) се е преследвало и унищожавало от гърците, в своята държава те запазват митовете и легендите си.

Я се позамисли за малко защо има два езика в Гърция, защо катаревуса, която разбират само високоборазованите се натрапва.
цитирай
136. анонимен - помашки епически песни
25.08.2010 19:18
raders написа:
Дори и за Орфей няма


Това не е вярно. Във Веда Словена се пее за Орфей и Александър Македонски.
цитирай
137. анонимен - Щапаров Младши:
26.08.2010 00:13
"Никой грък не може да се счита,че е станал мъж,докато не вкуси от месото на Българин..."-цитат по Никос Казандзакис/Ники Казанджиков-извънбрачен син на казанджийката/.Това е негърски езически и канибалски обичай,от който ни става ясно защо измежду"гърците"почти няма мъже.
цитирай
138. анонимен - Никой народ не създава песни за възхвала на чужди герои !!!
26.08.2010 01:12
Илиада и Одисея са възхвала на Ахил и Одисей, герои от народа на мирмидонците, "които днес се наричат българи" според Йоан Малала. Описани са като отделен народ на ахайците.

Със сигурност се знае, йонийците (наричани още от Ранното Средновековие „гърци”), днес заселени по Егея, не са ахайски народ и по никакъв начин не са свързани с мирмидонците.

Според топонимиката, Ахая е земята на Ах или Аксиус, Вардар. Името на вожда на мирмидонците Ахил означава “бърз, бързоног”. Самото име на реката – Ах – „бърз” и „Вардар” –„бързей, бърза река” или „плавателна река”. В Илиадата той е наричан „Ахил Бързоноги”. Името Ахил означава „Бързият”, защото е бил Цар на народа, който живее при бързата или плавателната река Ах. Името на ахайците подсказва, че са народ на мореплаватели. Омир пише, че корабите им били бързи.

Първообраза на песните е на езика на мирмидонците, а не на гърците. Преминаването на епоса от мирмидонска речева система към гръцка е довело до загуба на част от автентичността на текста. Променило се е звученето му, според осъзнаването му от другия народ. Можем само да гадаем как и кога са влезли в гръцката културна среда. Явно са изпяти за първи път в Пела, а не в Атина.

Онова, което отделя българите от др. участници в Троянската война, според “Илиадата” е производството на желязо и на употребата му на полето на боя. Бойните доспехи на Ахил са специално описани. Епосът казва, че технологията за производство на доспехите от този непознат за другите народи метал е била дълбока тайна. Изработени не от човек, а от самия Хефест.

В “Енеидата” Вергилий описва:

Използуване на таран. Троянският кон е алегория на обсадна кула. От кулата /коня/ нахлули в града най-юначните мирмидонци. Долопците на Пир, сина на убития Ахил. Водени от Одисей унищожили за една нощ града и го разграбили.

Нощен бой за превземане на укрепен град. През 711 г. при Тервел с нощно нападение бълг. освобождават Константинопол от арабите.

!!! НЕ СА ЕЛИНИ, ГЪРЦИ СА !!!
цитирай
139. анонимен - Щ.Младши:
26.08.2010 17:11
Скъпи приятели,гъркът дето взима думата от време на време може да ни служи за пример и поука какво може да се случи с нас,ако се самозабравим и се възгордеем прекалено с невероятните постижения на нашите велики прадеди.Те са били на ниво някога,днес на ниво трябва да сме ние,и никога да не ставаме смешни като него.Нека да работим както някога за напредъка на цялото човечество и да не допускаме повече да бъдем крадени така,както някога ни окрадоха гърците и"хазарите".Но нека да видим посредством семантичния и етимологичен"Ангелов анализ"доколко името"Васил"е гръцко,както твърди пияният тавернаджия по-горе:
Васил=Базил/Бажил,Божил/!Тоест-името си е Българско,и предстаблява една от многото диалектни разновидности на името"Божил"/т.е.Богар,Божар/=Божият човек,Божият дар.Диалектни разновидности на същото име предстабляват и формите Ахил,Атил/Атила=Божила/,Ангел/Агел,без носовката=Багел,Богел,
Божел,Божил/,Михал/Михаил/ и т.н.Ето,поредният опит за кражба е налице.Как да му кажеш"браво"после?А другият смисъл,който гърците днес влагат в името,
е вторично вменен в него поради факта,че царете /"василевси"/ са били богоизбрани,поставени от Бога.Така че няма много голяма грешка и в техният
"превод",но истинският както виждаме е нашият,а техният е късно придобит и
вторично вменен нарицателен смисъл.Радвайте се на новото постижение на Българската наука,мили наши,и не бойте се от никакви гърци-Европа и Америка тепърва ще вярват на нас,а не на тях.Тях и Америка много пъти ги е хващала в лъжа,но след падането на соцлагера повече няма да търпи магариите им.
цитирай
140. анонимен - от вОДЕСос
26.08.2010 20:25
Как започва "Илиадата" ?! - "О музо възпей ти гнева на Ахила Пелеев ..."
Защо се е разсърдил юнакът ? - Защото не му дали момата пленница. От тук започва едно усукване, в обясненията по отношение името й. Тя се казвала Бризеида, ама това не било правилно ... истинското и име било Хиподамия. Та така - след като, това не било истинското й име, тя пък да не би да се е казвала наместо Бризеида, с малко по различно-то Бр/Е/зеида ? Ама и то не било вярното, истинското й било ХИПОДАМИЯ - някой може ли да ми преведе това име, тъй като коренът му уж идвал от вятърът "Бриз".
В тази връзка още един въпрос: Как звучи на гръцки аналогичната дума за назоваването на този вятър ?
В горната връзка на Ахил тейко му - Как ли ще да се е зовял ? - /м/Пелей или Белей - Как ще да е по-правилното му произнасяне ?
Не съм специалист по старогръцки, затова се отказах да изказвам крайно становище. Само подсказвам и казвам - излезте от изградените ви от други схеми и стереотипи на мислене и вероятно ще стигнете до интересни изводи !
С уважение към всички родолюбци !
цитирай
141. sparotok - стереотипи
27.08.2010 08:22
анонимен написа:
Как започва "Илиадата" ?! - "О музо възпей ти гнева на Ахила Пелеев ..."
Защо се е разсърдил юнакът ? - Защото не му дали момата пленница. От тук започва едно усукване, в обясненията по отношение името й. Тя се казвала Бризеида, ама това не било правилно ... истинското и име било Хиподамия. Та така - след като, това не било истинското й име, тя пък да не би да се е казвала наместо Бризеида, с малко по различно-то Бр/Е/зеида ? Ама и то не било вярното, истинското й било ХИПОДАМИЯ - някой може ли да ми преведе това име, тъй като коренът му уж идвал от вятърът "Бриз".
В тази връзка още един въпрос: Как звучи на гръцки аналогичната дума за назоваването на този вятър ?
В горната връзка на Ахил тейко му - Как ли ще да се е зовял ? - /м/Пелей или Белей - Как ще да е по-правилното му произнасяне ?
Не съм специалист по старогръцки, затова се отказах да изказвам крайно становище. Само подсказвам и казвам - излезте от изградените ви от други схеми и стереотипи на мислене и вероятно ще стигнете до интересни изводи !
С уважение към всички родолюбци !


Наистина могат да се намерят интересни неща стига човек за излезе от коловоза и да използва мозъчните си клетки.
Да спомена набързо, че конете на Ахил са носили имена Балиос-бял и Ксантос - червеникав ( свентъ)...какъв ли език ще да е говорил Ахил?
Според Йоан Малала ...български :)
цитирай
142. анонимен - Един буден човек би трябвало да търси истината и да не спира докато не я намери!
27.08.2010 17:33
"....А ако само се бяха вгледали добре в нас, ако знаеха, че ние не само вдигахме робите на бунт, но и бяхме най-ревностните проповедници на опрощението и любовта може би нямаше така да треперят и трескаво да търсят нови способи да продължат старите заблуди..."

Нашия род отдавна е боготворчески и богобоязлив! Именно като родоначалниците ни Тир,Терес, Спараток, Ситалк, които са търсели за народа си и са помагали и на съседите си/имам предвид елините/
Ето още едно интересно четиво по този случай и много други интересни неща, свързани с нашия древен корен.
Новата книга "Тракийските хроники" - www.trakia.org/
Поздрави!
цитирай
143. анонимен - Щ.Младши:
28.08.2010 02:08
Относно името Бризеида/"Хиподамия"/-ето Ви отговора,приятели:
1.Бризеида=Хризеида/прех.Б-Х/,Близеида/прех.Р-Л/,Влазеида/Владеида,
Владесива/=Владисава/Владислава/.
2.Хиподамия=Видодамия/Вадосамия,Вадосавия,Владосавия/=Владославия/Владиславия,Владислава/.Виждаме два отделни диалектни варианта на едно и също име,които на пръв поглед са различни.Но не е ли така и с имена като Хорхе
/Георги/,Уолтър/Валтер/,Анри/Хенри/,Муса/Мойсей,Мозес,Моузес/,Ибрахим/Абрахам,Ейбрахам,Авраам,Аврам/,Ачо/Аце,Аци/,Деметриос/Димитър/,Рома/Рим/,Чайна/Кина,Кита,Китай/,Персия/Иран/,Гърция/Елада/,Киркор/Григор/ и още много други?
цитирай
144. mglishev - Такааа...
28.08.2010 08:31
... ако траките и българите наистина бяха близки, щеше да е почти вярно, но уви :)

Лошото на автохтонната дейност е, че е разнобойна. Ето, докато Спароток тук пише за "българите, които създадоха Елада", другаде се появява "Черната Атина", лансирано като сериозна теза от негов уж божем съмишленик вж. тук: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9787&pid=119622&st=0&#entry119622 ). Накрая българите ще се окажем чернокожи... Мъка, мъка автохтонна.

Дерзай, Спароток, боя се обаче, че докато ти раждаш по някой текст, който все пак от немай-къде изглежда нормално, съмишлениците ти ти подливат вода. Така и не разбрах тия гърци българи ли са, масаи ли :D
цитирай
145. sparotok - дискусия
28.08.2010 13:01
mglishev написа:
... ако траките и българите наистина бяха близки, щеше да е почти вярно, но уви :)

Лошото на автохтонната дейност е, че е разнобойна. Ето, докато Спароток тук пише за "българите, които създадоха Елада", другаде се появява "Черната Атина", лансирано като сериозна теза от негов уж божем съмишленик вж. тук: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9787&pid=119622&st=0&#entry119622 ). Накрая българите ще се окажем чернокожи... Мъка, мъка автохтонна.

Дерзай, Спароток, боя се обаче, че докато ти раждаш по някой текст, който все пак от немай-къде изглежда нормално, съмишлениците ти ти подливат вода. Така и не разбрах тия гърци българи ли са, масаи ли :D


Маноле, истината се ражда в дискусията.
Благодарен съм на всяка забележка, критика и дори "подливане на вода".
Не мога да съм прав за абсолютно всичко, а грешките си съм готов да призная.

В зависимост от периода гърците са различни.

1. Преди 17-ти-16-ти век пр. Христа те са си живи африканци.

2. Не изключвам смесването с трако-пеласгите да е започнало към 16-ти век, но най-интензивното е през 8-ми...затова и идва края та Тъмния период.

3. Гърците в Ранното Средновековие са залети от славянски вълни ( траки неподчинени на ИРИ)...

Какво виждаш има поне две значителни вливания на европейска кръв, те няма как да не променят облика на гърците.
цитирай
146. mglishev - Ама
28.08.2010 13:17
смесваш две различни населения на Гърция. Едното е предгръцко, вероятно с либийски произход, може би донякъде сродно с египтяните - това на минойски Крит. Може би по-скоро семито-хамитско, а не негроидно, все пак. Може би неговите последни наследници са доелинските пеласги, които ахейците ще заварят след нашествието си около ХVІ в. пр. Хр.

Другото е ранното гръцко население, ахейското, което е индоевропейско по произход, наистина сродно с траките. Това на микенския период. Като расов тип все пак и двете населения са си европеидни (ахейците вероятно са по-светли, разбира се).

Получава се може би малко объркващо, но човек все може да се ориентира. Това е разделението на археологическите култури и ранните етнически типове. Знаеш, че "грък" и "миноец" не са синоними, нали? И знаеш, че на критските фрески са изобразени смугли, но все пак не негроидни мъже и доста бледи жени. Тоест африканец в случая не означава автоматично чичо Том :)
цитирай
147. sparotok - различия
28.08.2010 14:08
mglishev написа:
смесваш две различни населения на Гърция. Едното е предгръцко, вероятно с либийски произход, може би донякъде сродно с египтяните - това на минойски Крит. Може би по-скоро семито-хамитско, а не негроидно, все пак. Може би неговите последни наследници са доелинските пеласги, които ахейците ще заварят след нашествието си около ХVІ в. пр. Хр.

Другото е ранното гръцко население, ахейското, което е индоевропейско по произход, наистина сродно с траките. Това на микенския период. Като расов тип все пак и двете населения са си европеидни (ахейците вероятно са по-светли, разбира се).

Получава се може би малко объркващо, но човек все може да се ориентира. Това е разделението на археологическите култури и ранните етнически типове. Знаеш, че "грък" и "миноец" не са синоними, нали? И знаеш, че на критските фрески са изобразени смугли, но все пак не негроидни мъже и доста бледи жени. Тоест африканец в случая не означава автоматично чичо Том :)


И през ум не ми е минавало да свързвам гърците с минойците, сред които има много пеласги дошли от Балканите.

Не смятам, че в Европа е имало гърци преди 17-ти век пр. Христа.
цитирай
148. анонимен - Щапаров Младши:
28.08.2010 15:25
Минойците определено не са били нито семито-хамити,нито марсианци,
уважаеми г-н Глишев.Те са пишели с Български руни,т.е.-ползвали са Българско писмо,пригодено към Българската фонетика.Да търсим между тях африканци е като да търсим под магарето камила-смешна и глупава работа си е това,
приятелю-не е за Българи,вярвайте ми.Това е работа,достойна за
професионални фалшификатори,а не за честни хора-недей така.Това,че писмото им още не е разчетено се дължи на простия факт,че наивните досегашни тълкуватели ужасно са подценявали Българския език и в своята заблуда са опитвали да превеждат от всякакви друиг езици,само не и от Български.
Преди 3-4 хиляди год.той разбира се е изглеждал,малко или много,по-различно от сега-това не са ти писмено утвърдените норми на латинския или гръцкия език,които с векове са поддържали част от термините си в почти един и същ вид.Тъй като нашият древен народ е бил прекалено огромен,на никоя власт не се е удало да му наложи единна диалектна система и единна форма на грамотност.Отделен въпрос е,че Българските руни/традиционно изписвани върху първични природни материали-дърво,кожа или непечена глина/,не са били предназначени за масова употреба,а само за свещени религиозни нужди или за нуждите на двореца.Аз разглеждах няколко пъти познатите на световната
наука"минойски"думи и,вярвайте ми-не намерих никакви проблеми за тяхното разтълкуване с помощта на Архаичния Български Праезик,който си е бил най-
чиста форма на"индоевропейски"/разбирай ностратически,сиреч Богарски език/,а не както се заблуждаваха досегашните проучватели-че бил семитски,хамитски,дравидски,магарешки и не знам си още какъв.Цялата им заблуда иде от тяхната безпомощност да се справят с тежкия казус на тълкуванията,който от 100 години буксува отвсякъде поради импотентната идея да се тълкува с всякакви други глупави езици,само не и с
този,който трябва.Щом са стигнали до абсурда да обявят чисто Български думи за"неиндоевропейски",какво да кажем за онези,които сляпо им вярват?
цитирай
149. анонимен - Щ.Младши:
28.08.2010 16:46
За гърците е редно да направя едно допълнение.Те идват на Балканите като нашественици ок.1100-1000г.пр.Хр.,разрушават Трако-микенската цивилизация и довеждат района на дн.Елада до пълна разруха.Остатъците от местните
Пеласги са принудени или да им робуват/като месенците-на спартанците/,или
постепенно да се погърчат/като атиняните,данаите,мигдоните и пр./.
Постепенно те се смесват помежду си и гърците започват да черпят с пълни шепи от богатствата на великите Тракийски цивилизации,като накрая ги и присвояват напълно,приписвайки на себе си всичките им постижения,епоси,
заслуги и пр.Основният проблем на Тракийските народи е,че не са единни и се поддават на постепенно завладяване дори от сили,несравнимо по-слаби от тях.Нали така е станало и в XIV-XVвек-турците,10 пъти по-малобройни от
Българите тогава,ги завладяват не със сила,ум или смелост,а с късмет,
дисциплина и системна упоритост,почерпени от ислямската им религия
и от фанатизма,който тя поражда.Самите гърци са били част от Тракийските племена 6-7века по-рано,когато хиксосите колонизират Египет,а микенските
Траки-Киренайка,Тунис и Палестина.След многовековен престой там колонизаторите неизбежно се смесват с хамити и семити/по-точно-с хора от старата Сахарска цивилизация/и получават манталитета на нов народ,който е свикнал да присвоява,а не да жали чуждото.Поредните големи преселения на
Тракийски народи в посока Индия,Британия,Русия,Германия,Белгия и др.
довеждат до големи размествания на населения в древния свят и до опразване на значителни територии в Тракия.От това се възползват бившите хамитизирани
колонизатори,които междувременно са претърпели провал в старите си
владения и спешно се нуждаят от нови,в които да продължат разбойническия си начин на живот.Тогава те се насочват към Балканите,но вече като врагове на
своите бивши съотечественици,които биват подложени на див колонизаторски режим.Така че първите гърци-това са тъй-наречените дорийци/гърейци,греци, гръци/,а"микенците" и минойците са техни жертви.
цитирай
150. анонимен - Познавам грък, наричан в града си ...
28.08.2010 18:03
Познавам грък, наричан в града си "Арабина"(в превод) заради външността си. И няма смесени бракове в рода му. Ще е доста силен този южен ген:)
Спароток, давай в същия дух. Благодаря ти !
цитирай
151. анонимен - от вОДЕСос
28.08.2010 19:17
ЦИТАТ-и: 145. mglishev - Такааа ... ако траките и българите наистина бяха близки, щеше да е почти вярно, но уви :) ...
Лошото на автохтонната дейност е, че е разнобойна. ... Така и не разбрах тия гърци българи ли са, масаи ли :D
147. mglishev - Ама ... смесваш две различни населения на Гърция. Едното е предгръцко, вероятно с либийски произход, може би донякъде сродно с египтяните - това на минойски Крит. Може би по-скоро семито-хамитско, а не негроидно, все пак. Може би неговите последни наследници са доелинските пеласги, които ахейците ще заварят след нашествието си около ХVІ в. пр. Хр.
-----------------------------------------------------
РЕПЛИКА на един "объркан" автохтонец ! - Мglishev, ТИ НАПРАВО РАЗБИ ДЕТСКАТА МИ ВЯРА-А !!! (а вече съм на 50 г.) - Мислех, че ние европейците, в това число и "доелинските пеласги" произхождаме от Европа !? - А то се оказва, че можело да излезем "либийци" или "семито-хамити".
Значи, правилно било твърдението на моят градски, историкът Никола Панайотов (завеждащ Етногр.музей), че древната Еврия се намирала на Балканите, в България.
Както виждам тази "теория" набира скорост :))) ! - Така ли да да разбирам казаното от теб ??
Ако е така - Правилно си се ориентирал, "тук" има много пари !
Бай Колю издаде една книга и написа няколко статии във връзка с това.
Извинявам се, ако съм прозвучал твърде злъчно !
В заключение - Искренно се радвам, че отново ни удостои с присъствието си, без теб е някак си скучно :))) !

Пожелавам ти успех и здраве !
цитирай
152. zelas - . . . ако траките и българите наис...
28.08.2010 22:15
mglishev написа:
... ако траките и българите наистина бяха близки, щеше да е почти вярно, но уви :)

Лошото на автохтонната дейност е, че е разнобойна. Ето, докато Спароток тук пише за "българите, които създадоха Елада", другаде се появява "Черната Атина", лансирано като сериозна теза от негов уж божем съмишленик вж. тук: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9787&pid=119622&st=0&#entry119622 ). Накрая българите ще се окажем чернокожи... Мъка, мъка автохтонна.

Дерзай, Спароток, боя се обаче, че докато ти раждаш по някой текст, който все пак от немай-къде изглежда нормално, съмишлениците ти ти подливат вода. Така и не разбрах тия гърци българи ли са, масаи ли :D



Манолче, не си ми разбрал намека, нито си гледал филма. Тезата е за египетското влияние в Гърция и за това как гърците отктрай си присвояват култура, защото са добри секретарки и не могат да са създатели.

Голям младеж си вече, "Черна" Атина не трябва да се приема буквално, защото не знаем точно колко черни са били египтяните а пък и няма значение, освен ако не сме расисти.
цитирай
153. mglishev - Щапаров,
29.08.2010 14:40
критският линеар просто не е руническа азбука. Та минойците няма как да са писали с руни, били те български или не.

ОК, Спароток, хубаво е, че правиш тази разлика. Тя си е база за по-нататъшно развитие на убежденията.

вОдесос, няма как от доелинското население до днес да е оцуляло кой знае какво, пък и българите и пеласгите са толкова роднини, колкото французите с китайците, така че, уви, изтървал съм парите на Мосад :)

Дзелас, ти хем не си расист, хем според теб гърците не могат да бъдат създатели.
цитирай
154. анонимен - от вОДЕСос
29.08.2010 16:11
mglishev написа:
...
...
вОдесос, няма как от доелинското население до днес да е оцуляло кой знае какво, пък и българите и пеласгите са толкова роднини, колкото французите с китайците, така че, уви, изтървал съм парите на Мосад :)
... .


mglishev - по принцип не виждам нищо лошо в иронията и риториката ама твоето си е чиста софистика !
Обяснявам още веднъж съвсем простичко, във вид на въпросчета:
Що е това самито-хамити или либийци, кога те са се появили и какъв ареал те обитават от кой до кой век или епоха ?
Аналагочният въпрос ми е и за индоевропейци-те, тъй като наименованието им според мен е подвеждащо, ще ги нарека европо-индци. Та къде се появяват най-напред те и каква може да е миграцията им ?
От тук произтича и основният-Главният ми въпрос - Как така реши, че пеласгите не са европейци, ами семито-хамити ?!
Прощавай но ... не само от критериите на историята а и от тези на формалната логика, твоята теза-изказване е пълен нонсенс - другата част от изказването ти, за българи и пеласги, китайци и французи е просто софистика. Ще го подмина.
Разсъждения: По отношение на пеласгите-семити, как дойдоха те от Африка на Балканите - с плуване, летене ... или ??
С у важение и любопитство !
цитирай
155. mglishev - вОдесос,
29.08.2010 19:25
Не бе, не става дума за софистика. Семито-хамитското и индоевропейското езикови семейства включват езици, съществували и възниквали поне от 4000 г. пр. Хр. (ако не и по-назад) до днес. На семитски и индоевропейски езици по начало говорят т.нар. европеиди, сиреч бели хора. Ареалът на възникване и първоначално разпространение на семито-хамитското семейство включва Североизточна Африка и югозападните региони на Предна Азия - това, което на български днес знаем като Близък и Среден Изток. Ареалът на възникване на индоевропейските езици е по-скоро Средна Азия, а този на първоначално разпространение обхваща Индостан, Иран и Европа.
цитирай
156. анонимен - от вОДЕСос
29.08.2010 21:18
Добре mglishev :) - радвам се да те "видя" отново !
Просто за мен е твърде сложно да проследя логическият път по който стигаш до извода, че пеласгите са семито - Хайде да пропуснем хамитите.
Да оставим за момент настрани въпросът за расовият тип на тези хора.
Второ дай малко хронология към кой век или хилядолетие да ги отнесем тия ? - станали тема на нашият разговор-спор :).
Според мен, хайде поне 2 000 г. пр.хр.
Трето - Знаеш ли защо толкова "ровя", по този въпрос за пеласгите-семити ? Твоят приятел Юлий Цезар(човекът с този нейм, не онзи от "Четвърти км.:)) - Сякаш сте се наговорили - едно към едно твърди същото, но в друга тема.
Явно имате категорична информация, как да го кажа ... от първа ръка.
Не е опит за ирония, просто ми е интересно откъде сте го научили, прочели ли, що ли !
С уважение и любопитство !
цитирай
157. mglishev - Вероятно
29.08.2010 22:51
от лекциите по увод в общото езикознание в СУ :) Цезарят е май малко по-малък от мен, аз съм учил при вече покойните Петър Риков и Живко Бояджиев.

А логиката ми е проста. Езикът на линеар "Б" е разчетен през гръцки, което означава, че този език е индоевропейски. Така или иначе, това е езикът на ахейските гърци, за които си знаем, че са индоевропейци (като траките, италийците, хетите, иранците, келтите, индийските ариии, германите и славяните).
Езикът на линеар "А" обаче не се разчита през никакъв индоевропейски, а е почти същата писменост. Значи минойските критяни, които вероятно са сродни с предгръцките пеласги, не са индоевропейци. Най-близката до минойски Крит голяма цивилизация, с която критяните са в контакт, е египетската, а в онези гръцки митове, които са първоначално разпространявани в райони с относително добре запазени пеласгийски групи, се разказва, че пеласгите идват от Либия и Египет (примерно този за Данаидите, произхождащ от Пелопонес, където - например в Аркадия - има запазени и пределински малцинства докъм VІ в. пр. Хр.).
А към кое семейство принадлежи езикът на египтяните - ами към семито-хамитското.

Археологически данни за архитектурни и торевтични сходства между най-ранни европейски и африкански населения се намират в четири европейски точки - Испания, Сицилия, Малта и Крит. Има и изследователи на фолклора (като Джеймс Фрейзър, Мирча Елиаде и Робърт Грейвз), които твърдят, че има сериозни паралели между митове от Африка и Гърция. Разбира се, става дума за много ранен, вероятно предгръцки пласт в гръцката митология, защото тя инак си е индоевропейска, както всеки може да се увери при сравнения на мотиви с германската и индийската митологии.

Дали може да се постигне успех в разчитането на линеар "А" чрез египетски не аз ще кажа. Все пак линеарът е сричков, а египетското писмо - йероглифно и с условни разчитания на звуковата стойност, което допълнително затруднява работата. Но лично аз по-скоро бих заложил на тази възможност.
цитирай
158. анонимен - от вОДЕСос до mglishev
30.08.2010 12:57
Добре mglishev - не може да се отрече известен процент логика в написаното от теб - лошото е че преминаваш през почти пет ли и шест формално-логически операции за да изведеш крайният резултат-отговор :) ?!
Някои от слабите места в тезата ти:
- "линеар "Б" е разчетен през гръцки, което означава, че този език е индоевропейски" ... " това е езикът на ахейските гърци" ..."индоевропейци" - Това за ахейците-гърци е прието за аксиома в ист. наука но ... позволи ми да съм скептичен по отношение на това ! - само няколко довода - погребалните практики, обожествяването на царят-жрец и т.н.
Какво е становището ти - Откога те са поселени в Пелопонес(най-ранна датировка) ? - Защо изпускаш от предвид факта, че те са индоевропейци, тоест в тяхният език има субстрат от този език, в/у който в последствие може да се е наложил сл. езиков пласт. Защо погребалните традиции в по-късен етап липсват при "оригиналните" гърци а се наблюдават при траките, също вярвания и т.н.
Сочиш Грейвз-Фрейзър-Елиаде, т.е. митът за Данай и от там за Египт - но това е мит. Също толкова успешно, в моя подкрепа, мога да ти цитирам Библията и военната инвазия на семитските племена в Палестина, съответно унищожаването на ханаанци-филистимци, които явно не са им близко родствени племена :) !
За мен ахайци и протогърци са две много различни неща. Друг въпрос е защо Историята си е "заплюла" ахайците и микенската им култура за гръцка-елинска.
Връщам се отново към инвазията на семитите в Палестина.
Ако се вярва на Библията, това е била жестока военна агресия. От тук отивам, към пеласгите-семити ! Априори приемам, че Мала азия и Балканите са населени от т.н. индоевропейски народи, как така семитите са минали безпрепятствено през териториите им и след този дълъг рейд по сушата, отишли та се поселили в най-южната точка на Балканите. Ако е било с плаване - Това ще е нещо, като митичният поход на готите от о.Скандза :)) !
В заключение - в теориите ти има твърде много "може би".
С уважение !
цитирай
159. sparotok - до Водесос
30.08.2010 13:15
Притятелю, за линеар Б си прав, той е набеден за гръцки, просто гръцкото лоби е било много силно в този момент.

Пренебрегнато е, че документирани лични имена като Амарунта, Тезей, Диза, Питак, Арей, Мирул и много други не са гръцки, а трако-пеласгийски...те обаче са наречени гръцки от Чадуик.

Пренебрегнато е, че топоними като Кносос, Фестос и др. нямат обяснение на гръцки.

Пренебрегнат е фактът, че споменати имена на стоки и растения като кауно, купарисо, питакия и др. нямат обяснение на гръцки, а на тракийски.

Пренебрегнат е фактът, че документираните имена на богове като Паяве ( Аполон), Енуварийо ( Арес), Дивунсийо ( Дионис) са тракийски, а не гръцки.

Пренебрегнат е фактът, че огромно количество плочици съдържат текст напълно неразбираем за гърци.

Пренебрегнат е фактът, че микенският език е по-модерен от класическият гръцки ( изпадането на крайното С).

Е, така е лесно да изкараш всеки език гръцки.

цитирай
160. mglishev - вОдесос и Спароток,
30.08.2010 13:58
в случая сте донякъде в небрано лозе, защото очевидно и двамата просто сте далеч от филологията. Чудесно е, че се занимавате с мотерия,която ви е интересна, но ако трябва да се обяснява наистина всяко методическо основание, блогът ще ни се види тесен :)

Езикът на траките (ако е бил един) засега е непознат. Линеар "Б" е сполучливо разчетен през гръцки и няма как да се отхвърли успехът на Чадуик. Линеар "А" обаче не се разчита засега. А българите изобщо не са античен народ.
Това са простите факти. Оттам нататък не аз, а по-скоро вие минавате през прекалено много умозрителни ходове, за да обявите българския за тракийски, пеласгите за индоевропейци и езика на линеар "А" за нещо като най-стар български. Колкото до употребата на мита, това е опит, към който се прибягва предпазливо и след много други аргументи. Дал съм го като страничен пример и за пълнота. Това е. Останалото е да приемаме желаното за истина, за съжаление. Инак и на мен ми се иска българите да са с тракийски произход, а траките да са създали гръцката цивилизация, но уви, не е такъв случаят и трябва да търсим самочувствието си другаде.
цитирай
161. анонимен - от вОДЕСос до mglishev
30.08.2010 14:48
Така е ! - прав си mglishev - който държи парата той си поръчва ... историята.
Факти:
- Първоначлно имаме теорията за индо-германците. След, като се доказа историческата несъстоятелност на името, та стана на индо-европейците :)) !
- След това Екатерина "Велика"(добра ученичка и продължителка на Завета на Петър Първи) , плати едни пари на Шльоцер и той и написа теорията за Великото преселение на народите; От тогава препускаме с бончуците си къде ли не :) !
- В по-ново време, след Деветосептемврийската "революция", един съветски академик състави макета за учебник по История на българите;
Прощавай приятелю, но цялата тази абрака-дабра, ако я вкараш в главата и на най-здравомислещият човек, диагнозата му е осигурена - "шизофрения":))) !
Същата дума мога да употребя и по отношение на историята на Мегали Елада !!! и на Третият Райх и на Велика Британия ... боже щях да пропусна и Велика Россия !
С най-добри чувства друже Историк !
цитирай
162. mglishev - Чакай ся,
30.08.2010 15:41
аз ти говоря с технически термини за езикови факти, ти ми говориш за Екатерина, Шльоцер и политика :) Да не вадим темата извън строгата фактология. Знам, че любимият аргумент на тракоавтохтонеца е, че щом е патриотично, е вярно, ама аз съм учен, че може и да е вярно, само ако е подкрепено с факти.

Абра-кадабрата си е неизбежна. Ако ти се вижда много сложно и като уравнение с прекалено много величини, не мога да ти помогна. Историята и езикознанието са си такива материи. Единственото разумно опростяване е до доказване на противното да смяташ българите за българи, гърците за гърци, а траките - за траки и евентуално много предпазливо да търсиш някаква близост в конкретна област между тях. В науката се пипа фино, а не с голямата баданарка - хоп-троп и хайде, всички са българи. Съжалявам. Не става така.
цитирай
163. анонимен - Щ.Младши:
30.08.2010 16:59
При толкова антични свидетелства за древните Българи г-н Глишев още твърди,
че Българите не били античен народ?Не може да бъде!Всъщност това го може само този,който не харесва нормалната логика,или не може да я схване
добре.Ами вижте картата на Свети Йероним,господине-правена е по друга,
по-стара карта от II век/или по писмени сведения от тогава/.Там черно
на бяло си пише"Мизия,тоест България"!Това II-ри век как Ви се вижда-като Античност или като Средновековие? Ами картите на Птолемей от II-ри век?
Та там си пише черно на бяло"Булензии"/сиреч-Бълънгии,а без носовката-
Бълъгии/Бълъгичи/.Българи в тази карта са отбелязани там,където се установяват след нашествието на римските легиони в родните им земи-това са онези
Тракийски/Балкански/Българи,които не са могли да се примирят с чуждото владичество,но също и такива,които от хиляди години са си били там.Ако пак ще ми твърдите,че Булензии не значи Българи,и други тям подобни нелепици,аз пък Ви казвам:Ахейци не значи гърци,Данайци не значи елини.В оригиналните текстове на Илиадата никъде не пише за елини,гърци,йонийци,еолийци,
лакедемонци и т.н.В архаична и класическа Гърция никъде няма Ахейци или Данайци-това не сте ли забелязали?Или забелязвате само онова,което Ви отърва? Как не прочетохте поне откъси от трудовете на някой древен автор-тогава можеше да се натъкнете на сведението,че са воювали гърци срещу Ахейци в Северното Причерноморие ок. IV-IIIв.пр.Хр.Това сведение някак си не Ви ли смущава?Какви са тези Ахейци в IIIв.пр.Хр.,та не бяха ли те изчезнали скоро след Троянската война?И защо ще воюват срещу гърците,та не бяха ли гърци те самите?Но изглежда,г-н Глишев не го вълнуват тези трудни въпроси.На него му дай механично да отрича факти,щом не се връзват с досегашните свободни
съчинения на професионалните фалшификатори,нацвъкали купища безобразни лъжи за Българите и прикрили най-важните факти за тяхната история!Такъв като него ще премести и II-ри век в Средновековието,само и само да докаже,че е прав.
цитирай
164. анонимен - от вОДЕСос до mglishev
30.08.2010 20:47
Уважаеми mglishev, явна не схвана намека ми.
Първоначално по времето на Наполеон се появяват политическите доктрини за(националните държави), по отношение раса, нация, език и т.н., именно от тогава вашего брата, услужливи-те историци започват да изобретяват историческите си теории с което - Какво ? - просто обслужват политически доктрини.
Ти се криеш зад своят и на колегите си "академизъм", претенциозна терминология, т.е. гледате на нас простосмъртните, от височината на своя "научен Парнас".
По отношение на филологията и палеолингвистиката ... хайде да не се отплесваме, че ще ни завие свят от теории и научни школи.
В противовес на това, ние автохтонците използваме съвсем прост метод на сходството(аналогията), между тракийски и български - Оказва се, че ДА - работи ! - Въпреки големите времеви отстояния.
- Кога се появява модата на "елинизма" - по времето на "Великата" фр. революция и наполеоновите войни. - Защо - за да обслужва политически доктрини. Да не забравяме кръстоносните походи и Латинската империя, краят на която поставя нашият голям държавник цар Калоян, и то в не едно сражение а след дълга и упорита война. При една от битките е убит и херцога на "Ахая", граф дьо Ньой. Това явно доста дълго им е "държало влага" и именно в тази връзка се подписва унизителният за нас Ньойски договор - да именно в бившето ленно владение на "сеньорите д,Ньои" и квартал на Париж.
Обвиняваш ни в елемнтаризиране и предаване на линеен характер при разглеждането на историческите процеси ... но това не е така, това е по скоро присъщо на вашата методика при изясняване историята на "Елините". Просто в тяхната история, историците се чувствате задължени, всички най-високи културни достижения за епохите да ги включват, пречупват през призмата на "елинизма".
Прошавай ако съм малко рязък, но ние явно сме представители на две коренни противоположни течения, като методика и интерпретация на историческите факти - ти академик"консерватор", аз "ревизионист"диалектик :)).
С уважение !
цитирай
165. nikikm - СРЕЩУ НИЩО ЛИ?
30.08.2010 21:00
анонимен написа:
братя българи,,,ЯЗЪК ЧЕ СТЕ ОКРАЛИ СУМАТИ ГРЪЦКА КУЛТУРА И ПОСТИЖЕНИЯТА НА ЕЛЛИНИТЕ И ВИЗАНТИНИТЕ ВЪВ ВСЕКИ АСПЕКТ НА ЖИВОТА И ГРЪЦКАТА ЗЕМЯ ДО ДУНАВА КАТО ХУНООНУГУРИ ОКРАДОХТЕ , А СИ ОСТАНАХТЕ ПРОСТИ ВУЛГАРИ,НАГЛИ УНТЕРМЕНШИ-СЛАВЯНСКИ ТЮРКИ И МАНГАЛИ........................СМЪЪЪРТ ЗА ВСИЧКИ ВУЛГАРНИ РОБИ - ВУЛГАРИТЕЕ НА САПУН И НА КАИМА НОН СТОП

Добре,ясно!Но не ми е ясно,щом сме луди и "хвъркаме до Луната" с налудничавите си идеи за произход и величие,щом сме мангали и маргинали на които не следва да се обръща внимание,камо ли на теориите им,ЗАЩО АДЖЕБА ТАЗ НЕИСТОВА СЪПРОТИВА СРЕЩУ ТЕОРИЯТА ЗА НАС? ЗАЩО ТАЗИ ЗЛОБА И НЕНАВИСТ СРЕЩУ ФАКТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА? НЕ ИЗДАВАТ ЛИ ПАНИКА,НЕ ПРИКРИВАТ ЛИ СТРАХА НА КРАДЕЦА И УБИЕЦА ОТ ПОЗОР И ИЗОБЛИЧАВАНЕ,ОТНЕМАНЕ НА ЛЪСКАВАТА МУ ТАБЕЛКА С КОЯТО ДО СЕГА СЕ Е КИЧИЛ ПРЕД СВЕТА И Е ПРАВИЛ ПОМЕН С ЧУЖДА ПИТА? НЕИСТОВА СЪПРОТИВА???????СРЕЩУ НИЩО ЛИ??????НЕ ЩЕ ДА Е!
цитирай
166. mglishev - Щапаров,
31.08.2010 01:24
какво да ти кажа, на доста несигурни източници се връзваш. Не знам как си с латинския и гръцкия, но аз съм ги училгодини наред и си ги чета. Няма античен извор, който да споменава за българи.
цитирай
167. анонимен - от вОДЕСос до mglishev
31.08.2010 08:37
Извинявам се за многословието си уважаеми,
но следваше да направя тази политико-историческа реминесценция - Защо ? - за да покажа на останалите неизкушени читатели, че историята е функция на политиката, както в миналото така и в настоящият момент.
Какво ще кажеш за поведението на "главният историк" и президент на Републиката ни, Г. Първанов, при посещението на Путин, по отношение на отмъкнатият ни от съветите архив на ІІІ-то Българско царство ?
Занимаващите се професионално с тази материя, щат не щат плащате дан на това :).
Относно филологията - Защо ме караш да коментирам линеар "А", та по него и вие професионалните историци нямате становище ? Как да коментирам нещо, което е извън научните категории и понятия(класификации) ...това е абсурдно !?
Да си говорим за нещо, което е научно установен и класифициран факт, т.е. линеар "Б".
Пак се връщам към по-рано поставеният въпрос за ахайците-микенци - Гърци ли са ?
Има ли тъждественост м/у понятията "елини"-зъм и съвременните гърци, държавата Гърция ? Ако има, доколко и в какво се изразява това.
С уважение и любопитство :) !
цитирай
168. mglishev - вОДЕСос,
31.08.2010 17:39
нека бъдем по-точни. Не самата история е функция на политиката. Функция на политиката е злоупотребата (sic!) с историята. Тази именно злоупотреба дразни и теб, и мен. Като става дума за политика, се ядосвам на онези, които ме взимат за баламурник и се опитват с "исторически" "аргументи" да оправдаят някакво партийно действие или гръмките си претенции. мисля, че тук нямаме разногласия, още повече, че си знаем - политиците често от нищо не разбират, а особено от история.
Първанов за мен е свиня, без извинение. А Путин е чудовище. И, да, колегите-архивисти и специалисти по нова и най-нова история отдавна сепрепъват в какви ли не пречки пред работата си. Поне тези от тях, дето не ги мързи, а им се работи, защото има и пълни нещастници, които само въртят дребни далаверки с пари за проекти и нито четат, нито пък създават нещо качествено. Това също си го знаем.

Случайно съм от малцината възпитаници на ИФ, които смятат историческата истина за поне отчасти познаваема и за ценност сама по себе си. Понеже пък имам и малко нещо багаж от прочетена и усвоена литература, понякога съм покровителствено настроен към любителите, което, знам, изглежда дразнещо, особено в нета, където средата е демократична.

Вярвам, че сама по себе си историята е преди всичко наука. С обективни методи и предмет на изследване, а именно човешките общества в техния развой във времето. Смятам, че езикознанието, фолклористиката и археологията могат да бъдат много полезни на историка. Консервативен съм и мисля, че неакадемичните Шлимановци са рядкост - комбинацията от любопитство, скептицизъм, предпазливост и понякога малко смелост в изводите е присъща на академичния изследовател, а именно нея ценя в работата на историците, които смятам за свои "гурута". Повечето от тях - французи и британци. Всъщност гледам на историческата работа като на свещенодействие, но не пред олтара на Родината, а на самата Наука.

Забил съм се в Средните векове (в частност в западноевропейското ранно Средновековие), имам и някакво понятие от антична история и смятам, че там всякакви злоупотреби с политически цели, колкото и да са благовидни, са абсолютно недопустими. Имат значение само фактите и безпристрастната работа с тях. Извори, ползване на наша и чужда литература, доверие само към изпитани автори с доказана ерудиция и добросъвестна методология. Самият аз ползвам нормално старобългарски, прилично латински, среднофренски и староанглийски и що-годе старогръцки. Справям се с английски, френски, руски и италиански. Гледам да съпоставям различни извори и различни интерпретации върху изворите. Старая се да си разширявам хоризонта на познания. И не мога да оправдая никакво политиканстване или опростенческо публикуване на глупости върху материята. Без значение дали е руско, турско, гръцко или дори наше си, българско.

Знам, че тракоавтохтонната теза за произхода на българите и тази за уникалната роля на траките в Античността е най-романтична и привлекателна за българската публика, но смятам, че няма никакви обективни факти зад тях. За най-голямо съжаление. Дал съм си и аргументите. А инак всеки има правото да вярва в каквото пожелае. Разбира се, форумите в нета и блоговете са мястото за лична гледна точка и за изява на всеки, който има историята за хоби и любимо занимание, каквито и да са възгледите му. Дразня се обаче от абсолютно неоправданата арогантност на любителите пред професионалисти, каквато често виждам по адрес даже не толкова на себе си, колкото на колеги. За себе си донякъде я приемам, защото пък на мен ровичкането из нета ми е хоби. Дразни ме, разбира се, и обидният език, но с това човек свиква, когато живее в България - нашите нрави са си груби. Ненавиждам проявите на неграмотност.

Примери за местен автохтонизъм има къде ли не - "дакски" в Румъния, "древномакедонски" при братовчедите от Скопие. Навсякъде става въпрос за неподкрепена от факти вяра с много слаби основания, застъпвана от непрофесионалисти с пропуски във фактологията и липса на метод в интерпретациите. За жалост така стоят нещата и с тракийския автохтонизъм у нас и не смятам, че той има бъдеще като академична теория, преподавана в училища и университети. Това си е мое мнение. Не вярвам, за съжаление и в т. нар. "Ново духовно Възраждане", за което понякога автохтонистите говорят.

За всички, които наистина обичат историята, препоръчвам две страхотни пособия, които показват по какъв път върви най-плодотворно мисълта на онзи, който иска да открие някакъв факт в миналото: "Апология на историята или Занаятът на историка" от Марк Блок и антологията статии и есета "Историци за историята". Оттам човек може да добие представа кои съвпадения да взима за закономерности и кои да отминава, както и защо е така. Освен това смятам, че е жизненоважно да се следи и чуждоезичната научна литература, особено периодиката. Човек трябва да чете много и различни неща от сериозни автори, за да не остане в изолацията на собствения си възторг. И това засяга не само историците и любителите на историята.

Самият автохтонизъм ми е интересен като феномен (мисля, че от всичките ми спорове с автохтонисти накрая ще излезе статия или може би дори книжка и тогава с признателност ще спомена всичките си събеседници, опоненти и случайно открити съмишленици).

Приятна вечер :)
цитирай
169. анонимен - към Глишката
31.08.2010 20:47
Глишка,историята не е наука,която може да се дирижира,цензурира или "присвоява" от твоя факултет или който и да е друг ИФ по света - всеки има право на достъп до изворите,всеки може да научи латински и старогръцки и сам да чете изворите в оригинал и САМ да си разработва теории и хипотези!Кажи ми защо аз,или Спароток или който и да е друг независим изследвач трябва да приема априори и насляпо официалните теории и да няма право да ги ревизира,изменя или отхвърля?Не е ли право на личен избор и убеждение на коя теория да вярваш и коя да отхвърляш?
цитирай
170. анонимен - от вОДЕСос до аноним
31.08.2010 21:11
анонимен написа:
Глишка,историята не е наука,която може да се дирижира,цензурира или "присвоява" от твоя факултет или който и да е друг ИФ по света - всеки има право на достъп до изворите,всеки може да научи латински и старогръцки и сам да чете изворите в оригинал и САМ да си разработва теории и хипотези!Кажи ми защо аз,или Спароток или който и да е друг независим изследвач трябва да приема априори и насляпо официалните теории и да няма право да ги ревизира,изменя или отхвърля?Не е ли право на личен избор и убеждение на коя теория да вярваш и коя да отхвърляш?


Уважаеми аноним,
по отношение на съдържанието на въпросите ти ... нищо против ... но - Моля те с по-малко злъч във формата на обръшението ти ! В противен случай, въпреки волята ми, ще ме направиш адвокат на mglishev :) ! Тъкмо открих в негово лице един нов човек, склонен към диалогичност и може би малко повече мизантроп отколкото е здравословно :), но не и арогантния-циник - А ти анониме с нескопосаният си пост, ще го върнеш в старото му състояние - Решително съм против това ! Говоря Ви сериозно, не търсете двусмислие !
Дръжте се достойно за българин - Моля !!!
С уважение !
цитирай
171. mglishev - Анонимка :)
01.09.2010 01:34
анонимен написа:
Глишка,историята не е наука,която може да се дирижира,цензурира или "присвоява" от твоя факултет или който и да е друг ИФ по света - всеки има право на достъп до изворите,всеки може да научи латински и старогръцки и сам да чете изворите в оригинал и САМ да си разработва теории и хипотези!Кажи ми защо аз,или Спароток или който и да е друг независим изследвач трябва да приема априори и насляпо официалните теории и да няма право да ги ревизира,изменя или отхвърля?Не е ли право на личен избор и убеждение на коя теория да вярваш и коя да отхвърляш?


Първо е наука. Значи се учи. Учат се не само факти, учи се и метод. Всъщност човек се учи... как да учи. Ето затова ги има университетите. Ако обаче смяташ, че можеш сам да изучаваш старогръцки, латински и старобългарски, а после да си подбереш и интерпретативна литература - заповядай, имаш пълното право да пробваш. Дали ще ти стигне цял живот време и дали ще стигнеш и надминеш изводите на поколения професионалисти, минали по пътя на хипотезата, опита и грешката, е друг въпрос. Може и сам да родиш някоя нова теория. Може дори да е добра. Успех!

Историята поне е безопасна - добре че никой не учи, да речем, химия, архитектура или медицина извън факултетите, инак си представям каква смъртност щеше да настъпи :)
цитирай
172. анонимен - от вОДЕСос до mglishev
01.09.2010 08:36
Цитат по mglishev: "Историята поне е безопасна - добре че никой не учи, да речем, химия, архитектура или медицина извън факултетите, инак си представям каква смъртност щеше да настъпи :)".

mglishev – Отново ще ти опонирам, с цитат от един поет, който не ми е особено от любимите – Но защо е така, е друг въпрос .
(...)
Но ето, да кажем,
вий вземете, колко? -
пшеничено зърно
от моята вера,
(...)
Какво ще остане
от мене тогава? -
Миг след грабежа
ще бъда разнищен.
И още по-ясно,
и още по-право -
миг след грабежа
ще бъда аз НИЩО.
(...) Н.Вапцаров „Вяра”

Защо ти привеждам този цитат ? – При инженерните науки и медицината, щетите са обозрими и ограничени по характер. При социалните, в частност й Историята, щетите са необозрими, тотални и неотвратими, при обекта на въздействие .
За съжаление имам основание да ти пиша за това, примери и имена дал Господ, градският ми к.и.н. Бай Колю, д-р Евгения Генчева, Росен Милев, (Балканмедия) и т.н. – Много е съблазнително да „цицаш пари” от разни „филантропични” фондации ... пък морал и етика – Що е това ? – Става ли за ядене ?
Със здраве и :) !
цитирай
173. novex - Хубавото на историята
01.09.2010 15:47
Хубавато на историята, макар и "свободно" тълкувана от някои "професионалисти" , че всеки малко от малко разумен Човек може да се запознае с фактите оставани от материалната култура от прадедите ни по нашите земи и да прогледне за Истината. Няма нужда, да учиш цял живот за да станеш шлифовам в убежденията си, като за да бъдеш свободен е нужно само да си непредубеден.

Варненскяит некропол ~ 7000 г.пр.Хр
Мадарският конник -5500-5300 г.пр.Хр.,
Плочицата от с. Градешница /Врачанско/ 5000 г.пр.Хр.
Плочицата от с.Караново/Новозагорско/ ~ 4000 г.пр.Хр,
Да не говорим за многобройните тракйски гробници, селища, ниши, златни съкровища, включотелно и ПИСМЕНОСТ!
За какви Гърци говорим??? Те идват на балканите през 1300 г.пр.Хр.?

Поздрави
цитирай
174. mglishev - вОДЕсос,
02.09.2010 01:12
е, да, като се злоупотребява с историята и тя ще стане вредна, така е. Затова чужденците казват, че сме болни от история - защото я употребяваме по крив начин. Затова и аз все си бия тъпана, че това е наука и трябва на нея да се гледа като на наука, а не като на знаме.

@novex (#174): Олеле, сега пък Мадарският конник бил от 5300 г. пр. Хр... Това е потресаващо, за първи път чувам/чета тази версия. Кой е авторът и коя е книгата? Предполагам, че някой го е написал в книга.
цитирай
175. анонимен - Щапаров Мл:
02.09.2010 09:01
Хубаво е уважаемият г-н Глишев да посочи къде са пропуските във фактологията на"автохтонизма",за да ги запълним веднага с множество примери от изворите,а не от въображението.Както виждаме той е забележителен учен,който трябва обезателно да се запознае с всички извори за Българската история,а не само с тези,които му предоставяше досегашната ни фалшива историография.
цитирай
176. анонимен - Българка
02.09.2010 10:04
novex написа:
Хубавато на историята, макар и "свободно" тълкувана от някои "професионалисти" , че всеки малко от малко разумен Човек може да се запознае с фактите оставани от материалната култура от прадедите ни по нашите земи и да прогледне за Истината. Няма нужда, да учиш цял живот за да станеш шлифовам в убежденията си, като за да бъдеш свободен е нужно само да си непредубеден.

Варненскяит некропол ~ 7000 г.пр.Хр
Мадарският конник -5500-5300 г.пр.Хр.,
Плочицата от с. Градешница /Врачанско/ 5000 г.пр.Хр.
Плочицата от с.Караново/Новозагорско/ ~ 4000 г.пр.Хр,
Да не говорим за многобройните тракйски гробници, селища, ниши, златни съкровища, включотелно и ПИСМЕНОСТ!
За какви Гърци говорим??? Те идват на балканите през 1300 г.пр.Хр.?

Поздрави

Именно .За какви гърци говорим?!??
Поздрави.
цитирай
177. анонимен - Щапаров Мл.:
02.09.2010 16:56
Към споменатите от прекрасната Българка плочици вече ще трябва да добавяме и тази от с.Дупяк,Костурско/с окупаторско име-Диспилио/,на която особено отчетливо се виждат 100-процентови аналози на Българските руни,датирани с радиовъглероден анализ в 5260г.пр.н.е.Нека обърнем вниманието на Спароток и на всички наши към тази плочка/дървена табличка,съхранила се в анаеробна среда хиляди години,за да покаже на света кои са били Българите и колко са недостижими техните велики заслуги пред Човечеството.Ако в Гугъл напишем съответната дума,необходимата информация излиза наяве.По ирония на съдбата и по Божия воля нея я откриват гърци,за да сложат сами края на тяхната слава като основополагаща цивилизация.Краят на гръцката илюзия за Европа и света наближава,на хоризонта изгрява звездата на Българското величие.Но то няма да дойде безплатно.Необходим е много труд и голяма борба,понеже първо трябва да преборим себеподобните си,затънали до гуша в старите заблуди.В крайна сметка Светът ще пише за нас това,което ние сами напишем за себе си в нашата история.Ако напишем,че сме кривокраки и кривоглави глупаци от турските юрти,те ще кажат-да,точно такива сте,и кривокраки и кривоглави сте,щом сте паднали дотам да пишете такива нелепости за себе си.Ако напишем обаче,че ние сме Първият народ,дал първата писменост на света,открил металургията и грънчарството,колелото и държавността,построил първите градове и изобретил
търговията и занаятите,те ще го проверят обстойно,но никой,никой няма да може да го оспори,никога! Ще се опитват да оспорват само професионални фалшификатори и хора,пишещи по поръчка на този,който плаща музиката.Но
един ден и на това ще бъде сложен край,понеже нашите велики Българи са оглавявали и пак ще оглавяват най-прочутите императорски династии на големите световни империи!Да бъде!
цитирай
178. mglishev - Щапаров,
02.09.2010 19:33
откъде да започнем?

От липсата на думата "българи" в антични извори до ІV в.?
От произволното допускане, че мирмидонците и траките за Омир са едно и също?
От пропускането на факта, че старобългарският очевидно е в славянската езикова група?
От пренебрегването на наличната изворова база или произволното й тълкуване? Любопитен съм, наистина, какви ли нови, неизвестни до днес извори ще ми поднесе някой автохтонист, който не чете на старинни езици. Успех, ще се радвам да науча нещо ново.
цитирай
179. sparotok - племена
03.09.2010 00:29
mglishev написа:
откъде да започнем?

От липсата на думата "българи" в антични извори до ІV в.?
От произволното допускане, че мирмидонците и траките за Омир са едно и също?
От пропускането на факта, че старобългарският очевидно е в славянската езикова група?
От пренебрегването на наличната изворова база или произволното й тълкуване? Любопитен съм, наистина, какви ли нови, неизвестни до днес извори ще ми поднесе някой автохтонист, който не чете на старинни езици. Успех, ще се радвам да науча нещо ново.


Тракийското племе мизи е споменато през 14-ти век преди Христа в египетска хроника описваща битката при Кадеш.
Тракийското племе костобоки е споменато чак през 2-ри век след Христа, това обаче не означава, че костобоките са дошли от някъде през 2-ри век. Не, просто преди 2-ри век не е имало сблъсаци между костобоки и гърци ( или римляни).

Не е задължително ранносредновековните българи да са носили същото име хиляда години преди това. Дион Касий обяснява прекрасно как племената менят имената си и как едно племе се влива в друго и получава името му.

Ти отново забравяш най-важните неща.

1. Антропологично българите са европейци като доминиращ е понтийският тип, който си е местен.

2. Липса на каквито и да е било тюркски топоними в Дакия и Северна Тракия от Късната Античност и Ранното Средновековие. Все пак тюрките не са били глухоням народ...

3. Погребалните обичаи на старите българи са от тракийски тип.

4. Въоръжението на старите българи е от тракийски тип.

5.Селските жилища на старите българи от Плиска и Преслав са от тракийски тип.

Относно славяните, Дуриданов определя тракийския като изключително близък до балтийските езици, те пък от своя страна са изключително близки до българския. Колкото по-назад се връщаме във времето толкова повече литовски и латвийски приличат на българския. Тракийският обаче има диалектни особености типични за български, а не за балтийски.
цитирай
180. анонимен - Щапаров Младши:
03.09.2010 08:20
Г-н Глишев,
Липсата на думите"гърци"и"елини"в оригинала на Илиадата попречи ли на гърците да си ги присвоят и да ги обявят за гръцки?А думата маджари,
употребявана за унгарците до IX-X в. означава ли,че унгарци преди това не е имало? И гърци по тая логика не е имало във времето преди Христа,понеже са се появили след I-ви век-гърците вероятно са избили елините и са ги почти унищожили,така ли?А персите явно са изчезнали безследно,понеже на тяхно място сега живеят някакви си там иранци,пришълци вероятно от Тюркестан??!
Какво да кажем за днешна Русия?Там са живели скито-сарматски народи/потомци на умножилите се Траки,естествено/,живели са/по руски данни/ и"Славяни"
/анализът сочи,че думата означава Блъгяни,Блъгичи/,живели са"Роси"/Аорси/ ,Българи,Кимери,монголци,тюрки и какви ли още не.Значи днешните руснаци
по Вашата логика са някакви неописуеми мелези,получени от смесването на всякакъв сбирток.Къде пише,че Славяните са Роси? Никъде! В кой оригинален исторически извор, съставен от съвременници пише,че в земите на днешна Русия са живели Славяни? В нито един.И в земите на Чехия и Полша не е споменато да са живели такива,като изключим Вандалите и Готите обаче-за тях почти навсякъде си пише,че са Славяни,та даже и имената им са 100% Славянски.
И докъде стигнахме по тая логика,г-н Глишев? До отричането,или до произволното /според плащането/ тълкуване на изворовите данни-ето докъде.
Стигаме до невъзможни за разтълкуване загадки,въпреки че още древните очевидци са си написали черно на бяло кои са Българите,Славяните,Готите,
Вандалите,Тюрките и т.н.Те пишат"Българите са Мизи",и някой като Вас веднага се втурва да търси връзка межу Българи и турци. Пишат"Готите са и Българи,и Славяни"/Дукл.летопис/,и фалшификаторите веднага ги обявяват за германци.
Така излиза,че и Масагетите са германци,понеже нови методи за анализ посочиха,че Масагети=Визиготи/понятието"Вестготи"е фалшиво,гади ми се от него/.А Визиготи=Божи Дети/Божии деца/,и Гети=Дети/Деца,Чеда/.Това немски език ли е,моля?
цитирай
181. анонимен - Щапаров Младши:
03.09.2010 09:08
Продължение:
Досега употребявания израз"Славянски езици"е крайно неточен,порочен и тенденциозно въведен в употреба от хора,на които древните реалности изобщо не са им били ясни.Правилният термин е"Блъгянски езици","Българоидни езици",
"Скито-Сарматски езици",Трако-Илирийски езици".В древните извори почти навсякъде пише,че Българите били "безбройни множества народи",така пише и за Траките/Траки=Фраки,Фриги,Бриги,Блъги/.Къде е писано подобно нещо за турците/тюрките/,за Русите или за германците? Никъде,г-н Глишев,никъде.
Много,много интересно.Никъде в древните извори не пише,че е имало тюркски племена Блъги,Блъгари,Бхарати/Богарати/и т.н.Но днешните компилатори
на история най-невъзмутимо си го пишат,с което отварят пътя на турци,
"румънци","македонци",гърци,албанци и всякакви там измислени глупави народчета тотално да изпокрадат цялата ни история.Такива обявиха всички потомци на бивши Тракийски/Блъгийски/племена за не-Българи,понеже
не говорят на турски,а се наричат Шопи,Мърваци,Мияци,Ахряни,Македонци,
Торлаци и пр.А кои са те съгласно новите методи на анализ?Ето кои:
1.Шопи=Готи/Гети/,Боги/Божи,Божии чеда/,Болги.
2.Мърваци=Моравяци/Моравци/,Мордаци/Мордовци,Молдовци/,Бългаши/Бългичи/.
3.Мияци/Миеци/=Моези/Мизи/,Божи/Боги,Болги/.
4.Ахряни=Агряни/Агрияни/,Багряни/Богаряни/.
5.Македони=Мигдони/Трак.племе/,Богдани/Богидани,Богичани,Болгичани/.
6.Торлаци=Торблаци/Торблаши,Торбеши/,Боргеши/Бългаши,Бългичи/,Торбари
/Тирбари,Тирбали=Трибали/.
Има още много съответствия на Българското име в цяла Европа,господине-причината е тази,че Тракийските племена много пъти са се разселвали по всички посоки,за да търсят свободни/ненаселени/земи,където да се спасяват от
демографския бум в родината.Теории като Вашата дават право на турци,
македонци и други фалшификатори да си присвояват всичко Българско,и навсякъде,където са минали Българи,на тях им се привиждат турци,македонци и какви ли още не.
Българското име е споменато и в"Махабхарата"/ок.1000-800г.пр.Хр./: Бхарата=Бгарата/Богарата/!
цитирай
182. novex - Пелазги е гръцко произношение на ...
03.09.2010 12:36
Пелазги е гръцко произношение на беласци.Или както му казват на хотата живеещи в полите на Беласица планина.!!Но нали гърците немогат да произнасят „Б” е станло на „П” Беласците са част от древните племена на българите.

„Самите НИЕ сме се наричали БЕЛАЗГИ, /Бляскави, синове на Бал, Слънцето/, бали /велики, божествени, бели/ „К.Цонев

Исторически извори:

1. Херодот -1-57 – Пеласгийския език не е в никакъв случай гръцки
2.Страбон -V-2-3 –Пелазгите са древен народ, живял на територията на цяла Гърция
3. Херодот -VII-44,II-56 -Това,което днес е Гърция някога се наричаше Пеласгия.
4 Плиний IV-II.8-iv-Старото име на Пелопонес бе Пеласгия
5. Плиний IV-V-19-vi -Аркадия бе наречена в древността Пеласгия.
6 Херодот I-56-Йонийците са пеласги по произход.
7. Херодот I-57-Атиняните са по произход пеласги, които сменили езика си, когато били асимилирани от гърците.
8.Херодот -I-58, Гърците се превръщат от незначително племенце във влиятелен народ, защото асимилирали много други хора.
9. Страброн- VII-7-1 –Данай доведе хората си от Египет.
10.Плиний -VII-LVI-195-197-Данай дойде от Египет.
11 Херодот -IV-190-Гърците имат същите погребални ритуали като африкански номади. Херодот -IV-189 – Гръцката дреха аегис е африканска по произход.
13. Страбон- V4-2 – Данай се установи в Аргос и издаде закон, с който хората наричащи себе си пеласги бяха преименувани в данайци.

Поздрави


цитирай
183. анонимен - Щ.Младши:
03.09.2010 16:34
Древните данни,за които споменава 183./Новекс/,блестящо се потвърждават от Езиковата археология.Напр.:
1.Пелопонес=Пелазигич/Пелазгич,Пеласгов,Бълъгвич,Бълъгович,Бълъгинич,
Бълъгянич,и т.н./,Пелагинич/Пелазгинич/-споменати са част от многото варианти на Българското народностно име.
2.Аркадия=Аркашия/Еркесия/,Баркасия/Бургасия,Бългасия,Бългичия,Бълговия,
Бългянова и т.н./,но също и Гардовия/Градовия,Градичия,Градения,Градищево и пр./.
3.Йони/Йонийци/=Хони/Хиони,Пеони/,Дани/Фини,Хуни,Даки,Вани,Ванди=Вананди,
Анди=Анти,Венти=Венети/,Венетари/Ванадари,Ванадали=Вандали/,Енетари=
Анатори/Анатоли,Анатолци/,Вананди/Ванандови Българи/,живеещи естествено в
Мала Азия,и не само там.От М.Азия част от тях отиват на юг,за да основат Финикия/Ванадия/,др.част са погърчени и стават гърци/"Йонийци/,трета част
остават в Армения,както твърдят изворите.Четвърта част пресича Кавказ и се разделя на четири.Първата група отива след векове в Зап.Европа,където участва в разбиването на Римската империя и в изграждането на днешните народи на Испания,Тунис,Мароко и пр.Втората група остава в дн.Украйна,откъдето под
името Анти/Ванти,Ванати,Венети/се придвижва към Прародината България,за да помогне на своите поробени сънародници да разбият римския ярем.Трета група остава в Италия,където основава свой забележителен град/Венеция/,а
четвърта група остава в сев.Германия,откъдето не престава да държи
връзка със свои еднородни племена-Роси,Готи и др.Тази група в крайна
сметка е асимилирана от германците,които претендират сега,че тези хора
били германци,затова останали там.Ами какво да кажат тогава всички останали,
при които бяха части от племето Венети/Винити,Витини/?
Много странно защо тези"германци"научиха немския език едва след оставането си в Германия-преди това изглежда не са знаели,че са такива,иначе щяха да го проговорят по-отрано.Другите пък никога не са си правили труда да говорят немски език,а вандалите Рюрик,Игор и Синеус дори отидоха при Росите,за да им
правят нова държава.
цитирай
184. mglishev - Ох, милите,
04.09.2010 00:05
вие просто приемате желаното за истина.

Значи, първо, "елини" в Илиадата се споменават.
Второ, тракийско племе не означава автоматично българско, това подлежи на доказване.
Трето, Аркадия не е друго произношение на Еркесия, както и пеласгите не са от Беласица.

Когато липсва система, хрумванията я заместват, но това не е наука. Съжалявам за което.
цитирай
185. sparotok - желания
04.09.2010 00:57
mglishev написа:
вие просто приемате желаното за истина.

Значи, първо, "елини" в Илиадата се споменават.
Второ, тракийско племе не означава автоматично българско, това подлежи на доказване.
Трето, Аркадия не е друго произношение на Еркесия, както и пеласгите не са от Беласица.

Когато липсва система, хрумванията я заместват, но това не е наука. Съжалявам за което.


Маноле, какво се получава сега, крадецът казва - дръжте крадеца!
Та нали от неистовите желания и фанатизъм на Амбери, Фехер, Златарски и др. недобросъвестни личности българите бяха набедени за туранци.

Пак ти напомням:

1. Антропологично българите са европейци като доминиращ е понтийският тип, който си е местен. Кръвните изследвания също показват, че ние нямаме нищо общо с азиатските народи.

2.Не съществуват каквито и да е било тюркски топоними в Дакия и Северна Тракия от Късната Античност и Ранното Средновековие.
Миналият път ти отново отнесе темата към Унгария, България е важна, Дунавска България. Щом нито в Дакия, нито в Тракия има заслидетелствани тюркски топоними и хидроними от 2-ри - 8-ми век, то не може да се говори за присъствие на тюрки в тези земи. Все пак тюрките не са били глухоням народ, нали?

3. Погребалните обичаи на старите българи са от тракийски тип, как старите българи са приели тази традиция от изчезнал народ, а и защо?

4. Въоръжението на старите българи е от тракийски тип. Няма да е зле да попрегледаш работите на траколозите по този въпрос.

5.Селските жилища на старите българи от Плиска и Преслав са от тракийски тип.
цитирай
186. анонимен - Щ.Младши:
04.09.2010 12:13
Г-н Глишев,"елини" в Илиадата може да има само в късни преводи /създадени след н.е./,но не и в оригинала.И естествено,че Пеласгите не са дошли от Беласица,а от Бога/Болга/,чиито деца/чеда/са те. Приликата обаче не е съвсем илюзорна,понеже името"Беласица"означава Беланина/Паланина,Планина/,а всички древни планини заедно с техните имена произхождат също от Бога/Болга,Белча,Белича/.Планините са се белеели най-често отдалеч и с това са заслужили епитета Беланини/Паланини/=Белуващи/Белейещи/,т.е.-
притежаващи част от качествата и характеристиките на Слънчевия бог.И
още нещо."Аркадия" не иде от"Еркесия",а от Бълговия/Бългичия/-оттам иде и името Еркесия/Бългичия,т.е.-Български предели/,освен ако не е свързано с
"Бургасия"/крепостен вал,започващ от Бургас/.А името"Бургас"си е откровено Българско,както може да се досетите.Означава или Бългаш /сиреч-Тракийски,Блъгийски анклав между гръцките колонии/,или Пиргос /Гардос,
Гардич/= Гардот/Градот,Градът,Градича,Градище/.Тези тълкувания излязоха на бял свят именно поради наличието на нова научна система за семантичен и етимологичен анализ-системата на "Ангеловия анализ",и съвсем не са случайни хрумвания.Те са в пряка взаимовръзка с изходния термин и са неразривно свързани не само с него,но и с още десетки други термини от същите семантични гнезда,доказващи правилността на тълкуванието.Новият метод съдържа система от правила,уточнени чрез преки наблюдения над ярки примери от съвремието и древността.Тези правила са неоспорима реалност,а не случайни хрумвания,уважаеми господине.Но не всеки е обучен достатъчно,за да разбира тази материя,и аз няма за какво да Ви се сърдя. Но предпочитам да не съм "кон с капаци",а да отворя широко ушите си за света. Българите наистина са били извънредно многобройни,щом и германски хроникьори в IX-Xв.са писали: "Българите са толкова многобройни,че не им се налага да строят крепости,за да се пазят.Те се защитават само по силата на своята многобройност." Това сведение също ли е случайно хрумване,господине?
цитирай
187. mglishev - Спароток,
04.09.2010 16:57
ами... измисляш си. Не желанията, а научно търсене води разни автори до извода, че ранните българи са тюрко-алтайски народ с тюркски език и смесен расов тип. Впрочем, никой не твърди, че монголоидният тип преобладава сред българите.

Това, че погребалните обичаи на ранните българи съвпадат стракийските, също е измислица. Направо казано, не е вярно. По-скоро са близки до тези на ираноезични народи. Като например на сарматите (уви, Спароток, скитите и сарматите са ираноезични).

Тюркски топоними в Добруджа ще намериш бол. А как ще отделиш евентуалните най-ранни такива от евентуални печенжки такива от ХІ в., кумански от ХІІ в. или по-късни османски - е, оправяй се сам.

Това с въоръжението на българите също е измислица. За стремето просто не ми говори, че става направо нелепо. А за фригийски шлем у българите доста ще има да се озърташ.

Тцъ, Щапаров, не става дума за късни "преводи" (Илиадата е преведена на по-различен гръцки едва в ХІХ в.). "Елини" вътре е название на конкретно ахейско племе, от Фтиотида, ако не греша.

Т. нар. "Ангелов анализ" явно се прави с много ограничен багаж, щом води само до извода, че всяко име произхожда от етнонима на българите - Бургас, Беласица, Еркесия... това издава много ограничено въображение и пожелателно мислене. Сигурно Бургос в Испания, скандинавският Асгард, финикийският Карт Хадашт, ирландските Фир Болг, шотландският Единбург, цяла Белгия и френска Бургундия са пак с български произход на името? Ама че нелепици.

Да, българите са били многобройни. Именно в ІХ в., когато и титлата на владетеля им е била "от Бога владетел на многото българи". Но не са били многобройни във ІІ в., когато изобщо не са споменавани като народ, нито са многобройни в ХVІ в., когато са на границата на изчезването.
цитирай
188. sparotok - опитче
04.09.2010 18:21
mglishev написа:
ами... измисляш си. Не желанията, а научно търсене води разни автори до извода, че ранните българи са тюрко-алтайски народ с тюркски език и смесен расов тип. Впрочем, никой не твърди, че монголоидният тип преобладава сред българите.

Това, че погребалните обичаи на ранните българи съвпадат стракийските, също е измислица. Направо казано, не е вярно. По-скоро са близки до тези на ираноезични народи. Като например на сарматите (уви, Спароток, скитите и сарматите са ираноезични).

Тюркски топоними в Добруджа ще намериш бол. А как ще отделиш евентуалните най-ранни такива от евентуални печенжки такива от ХІ в., кумански от ХІІ в. или по-късни османски - е, оправяй се сам.

Това с въоръжението на българите също е измислица. За стремето просто не ми говори, че става направо нелепо. А за фригийски шлем у българите доста ще има да се озърташ.

Тцъ, Щапаров, не става дума за късни "преводи" (Илиадата е преведена на по-различен гръцки едва в ХІХ в.). "Елини" вътре е название на конкретно ахейско племе, от Фтиотида, ако не греша.

Т. нар. "Ангелов анализ" явно се прави с много ограничен багаж, щом води само до извода, че всяко име произхожда от етнонима на българите - Бургас, Беласица, Еркесия... това издава много ограничено въображение и пожелателно мислене. Сигурно Бургос в Испания, скандинавският Асгард, финикийският Карт Хадашт, ирландските Фир Болг, шотландският Единбург, цяла Белгия и френска Бургундия са пак с български произход на името? Ама че нелепици.

Да, българите са били многобройни. Именно в ІХ в., когато и титлата на владетеля им е била "от Бога владетел на многото българи". Но не са били многобройни във ІІ в., когато изобщо не са споменавани като народ, нито са многобройни в ХVІ в., когато са на границата на изчезването.


Маноле, това ли ти е амуницията - Не е верно бе, не е верно :)))
Това е реакция на раздразнено малко дете:)

Хайде сега отново !

1. Старобългарските погребения с жертван кон и куче са неразличими от тракийските погребения с жертван кон и куче.
Препоръчвам ти - Д. Овчаров, Въведение в Прабългарската Култура, Гутуранов и син, София, 2002, стр. 87.
За сравнение ти препоръчвам - Г. Китов, Могили, Гробници, Храбове- записки на един могилар, Темп, София, 2008, стр. 17, 79, 115, 244.
Също A.Fol & I. Marazov, Thrace & Thracians, Cassel, London, 1977, стр. 134.

Това също е полезно:

Шедьовър на тракийската архитектура е храмът в могила Шушманец. Той има широк и дълъг коридор, зад който следва преддверие с полуцилиндричен покрив, подпряно от елегантна колона. Капителът е с форма на използвания от тракийските жреци за прорицания ашик. В преддверието са били принесени в жертва четири коня и две кучета или вълци, които са играли особена роля в тракийските религиозни вярвания.

http://www.chambersz.com/a/content/view/6102/112/



Отново се правиш на разсеян относно тюркските топоними :)))
Знаеш прекрасно, че няма засвидетелствани тюркски топоними в Добруджа в периода 2-ри - 8-ми век, просто няма. Птолемей, Прокопий, Марцелин, Симоката и др. щяха да споменат поне два-три, ако такива изобщо имаше....но не, късноантичните и ранносредновековните автори не споменават тюркски топоними в Добружа.
Такива се появяват не по-рано от появата на узи, печенеги, а по-късно и турци. Ние обаче говорим за един много по-ранен период, пак повтарям - касае се за 2-ри - 7-ми век...
Както и да го въртиш, с евтини номерца няма да минеш:)))

Eвтино е и твърдението ти, че след като у старите българи няма фригийски шлемове, то те не са траки. Да не би да искаш да кажеш, че всички траки са имали единствено и само фригийски шлемове:)))Траките са имали поне 7 различни вида, препърчвам ти C.Weber, The Thracians 700BC- AD 46, Osprey publ. 2008 и И. Йотовски, Траките, Книгомания, 2010, София.
Не забравяй също, че от 1-ви до 7-ми век се променят много неща в областта на въоръжението, това си е напълно нормално, нарича се развитие...

Старите българи ползват тракийският рефлексен лък, който го има в Европа още от Бронзовата Епоха, същото не може да се каже за рефлексният лък от Средна Азия, там той се появява към 5-ти век преди Христа. Нека не връзваме каруцата пред коня.
Ти май забрави, че старите българи ползват тракийски 5 типа върхове на стрели. Не са ровили из тракийски гробове, за да си ги набавят, нали:)

Относно стремето се надявам да обясниш едно чудо. Щом стремето не е местно изобретение, защо ние не го наричаме с тюркското му име???
Барутът не сме го познавали, турците са го въвели, затова и думата барут е турска, но защо за Бога стреме не е тюркска дума след като тюрки са го изобретили:))
цитирай
189. demograph - Манол се дави в собствените си "извори"-"избори"
04.09.2010 19:59
Доказано е , че човекът може да прави рационален избор между не повече от 7/библейско число/ възможности. Умният ги пресява и от 107 постепенно стига до 7-6-5-3-2-1. Глупавият блокира и почва да превърта и да повтаря несвързаници като развален стар магнетофон.Сега...Защо вие "новекс", задавате на Манол задачка с 13/!/ избора? Цитирам ви: - 183. novex. Като сумирам и останалите опции стават над 50-60 като източници и безброй други като аргументи. Човекът блокира попадайки в морето от аргументи и факти и позовавания на гръцки и други древни и съвременни учени и пуска магнетофона.
Това вашето не е коректно. На Манол трябва да му сдъвчете всичко до 3, да му подчертаете 1 и да очаквате да вземе решение. Като 1-то трябва да е одобреното от патрона му...
цитирай
190. demograph - За това - моите уважения Маноле
04.09.2010 20:32
"Първанов за мен е свиня, без извинение. А Путин е чудовище. И, да, колегите-архивисти и специалисти по нова и най-нова история отдавна се препъват в какви ли не пречки пред работата си. Поне тези от тях, дето не ги мързи, а им се работи, защото има и пълни нещастници, които само въртят дребни далаверки с пари за проекти и нито четат, нито пък създават нещо качествено. Това също си го знаем."
Заради тези ти думи, каквото да съм писал по твой адрес, не го приемай лично, дори и да съм пресолил.
Честно казано, наистина си мисля, че си забил в грешна посока и ще се похарчиш за едното нищо. Гореспоменатите са модерните идеолози на иранската ти теза и на дошляшките самобичувания на колегите ти.
Освен спецефични познания по конкретна тема /Западноевропейското ранно средновековие, нали?/, за да се направи близък до истината извод е нужена справка с постиженията на науката в други области.
Сигурен съм, че ровичкайки в западното ранно средновековие, ще откриеш основанията за евро и българския автохтонизъм. Те са в тракоцентризма/ за европа поне/.
Недей и ти като Марлоу да си решил геройски да загинеш бранейки "кауза пердута". Таланта ти не е за такъв героизъм. Посвети го "на ползу роду", както кава вОДЕСос..
Сега си маша на Калфин, който е маша на Първанов, който е маша на Путин.
Преди индо-иранската екскурзия на древните трако-българи има друга страница от историята, която е само тракийска и е само българска. Ако си историк няма да стоиш в галерията да чакаш други да я дръпнат и да опишеш сцената, а сам ще опиташ да дръпнеш завесата от манипулативни "източници".
Историята е политика.
Лъжливата история води до политика на лъжата-като нашата. Политиката на лъжата се нуждае от лъжлива история.
Истинската история прави политиката по-истинска.
цитирай
191. анонимен - Щ.Младши:
04.09.2010 21:02
Глишев,споменатите по-горе имена съвсем не произхождат от етнонима на Българите,а от Бога/Болга/.В Архаичния Български Праезик имената на Бога са почти двеста-едно голямо семантично гнездо,съдържащо страхотни епитети и характеристики на Бога.В него има много десетки Български названия и сравнително ограничен брой"чужди",което сочи,че боговете на"другите"
индоевропейски народи произхождат от древна България.Например:
1.Один/скандинавски бог/=Огин/Огън/ и Адин/Един,Той самият/.
2.Бургос/в Испания/=Бургас/Гардос,Градос,Градот,Градът/.
3.Асгард=Асград/Град на Асите/,а Аси=Маси/Мизи/,Баси/Беси/,Даси/Даки/,Ази/Азиатци/,Узи/тюркизирани потомци на Асите/,Бази/Божи/,Боги/Болги/. Другото,по-вероятно значение обаче е:Асгард=Сагард /транспозиция АС-СА/=Саград /Заград,Заградено място/.
4.Карт Хадашт=Гард Хадащ/Град Гетащ,Град Гетич/=Град на Гетите/Хетите/,
понеже Гети означава и Хети,освен всичко друго.Друго възможно обяснение е
Гард Гидащ/Град Зидищ/,Град Зидин/Видин,Виден,Зидан,Готин,и т.н./.
5.Фир Болг=Хор Болг/Хора Болги/.Те са дошли от древна Тракия/най-вероятно-от днешните гръцки земи,спасявайки се от гръцкото нашествие/,и не са били само в Ирландия,а навсякъде из Британските острови.За справка: Брити=
Бриги/Блъги/,Стоунс ъв Българ/Бойгар,Боугар=Бълъгар/-праисторически мегалитен паметник на Оркнейските острови,и Великата крепост на Фир Болг,
надвиснала над Ламанша като Мадарската крепост над околните полета.
След римското нашествие Българските следи са почти напълно изкоренени в подчинените земи,но гайди и кафтани /Български кавади,"шотландски"
полички/ са запазени и до днес в земите,които Рим не успява да покори.
6.Единбург=Зидингард/Зидан град/,или Одингард/Градът на"скандинавския"бог Один.
7.Белгия=Земя на Народа Белги/Болги,Бълги/-най-добрите бойци,срещани от Цезар.Пиели вино от черепите на враговете си,един от главните им градове бил
Париж/Варош,Белиш,Гарод=Град/!
8.Бургундия=Земя на Бургунди/Бургуди,без носовката/=Бургити /Бългити,
Бългичи,Бългови,Бългани/.
Честито!
цитирай
192. mglishev - Не, момчета,
04.09.2010 23:27
няма как от мен да излезе автохтонист. За мен е доказан факт, че българите са ранносредновековен народ, а не античен, както и че произходът им е миграционен ("дошляшки" по вашему).
Не ме бъркайте с привържениците на иранската теза, аз съм дори от още по-крайното крило "дошляци", защото си падам по тюрко-алтайската теория.

При мен не става дума "не е верно, бе", а за години занимания и поне малко от малко филологическа култура. Като съм си харесал заподноевропейското Средновековие, не мислете, че от това познанията ми за източноевропейското са намалели :)

Спароток, изданията на Гуторанов смятам за едни от най-лошите на български език.
А ако черпиш знанията си за въоръжението от "оспрейките", значи има още път да изминеш :)

Демограф, да си жив и здрав, но си далеч от проблематиката, какво да се прави. Разбира се, никой не ти пречи да се забавляваш с повърхността й :)

Щапаров, за това говоря. Подобни неща са просто нелепи. Не може да се свеждат имената от цялата европейска литература и история до етнонима на българите. Това е незащитим ход на мисълта,който би довел до смешни инциденти, ако се опиташ да твърдиш такива работи вкатедрите по езикознание насам и натам по континента. Вярвай на патило :)

За да излезете от този омагьосан кръг на "всичко интересно е българско", трябва да попътувате повече и да попадате по-честичко в компанията на историци и филолози. Честно. Разбира се, тази на исторички и филоложки е по-приятна, но то не пречи :D

Прощавайте, не мога да ви взимам насериозно. Ако стигна до книга, ще спомена всички ви с признателност и добри чувства, но дотук чета само несериозни неща, наистина.
цитирай
193. sparotok - до Манол Глишев
04.09.2010 23:41
Маноле, нека Гуторанов и син да е слабо издателство, все пак предлагам ти работа на не кой да е, а Димитър Овчаров, вие сте от един клуб, този на тюрко-алтайците:))

Нека Osprey да е аматьорско издателство, това не променя факта, че траките са имали много видове шлемове, а не само този от фригийски тип.

Къде е доблестта ти, няма ли да признаеш, че не същесвуват документирани тюрко-алтайски топоними в Дакия и Тракия в периода 2-ри - 7-ми век?
Толкова ли е трудно да признаеш, че нямаш обяснение за отсъствието на тюрко-алтайски топоними в старите български владения?

Маноле, ти не вземаш автохтонците насериозно, но как ние да те вземем на сериозно след като ти бягаш по фланга всеки път когато ти стане горещо:)

E, поне си кажи мнението за трудовете на Димитър Овчаров, да знам дали пак да го препрочитам, кой знае, може да намеря данни, че старите българи са туранци:)))
цитирай
194. demograph - ...the Tower of Belus still lies in the ruins for centuries....
04.09.2010 23:56
"А по времето Когато бог смесва езиците и кулата във/на/ Бабилон рухва..the Tower of Belus still lies in the ruins for centuries.."
Джафкате се за етноцентристките и теоцентристки писаници на гърци, римляни, евреи, сърби, руси, немци, латвийци, турци, араби, египтяни, индийци, китайци.., християни, юдеи, ислямисти, будисти..плюете рода си.
А в това време КУЛАТА НА БЕЛУС "...изградена от огромни идеално равни камъни, без да са свързани без хоросан или друго свързващо вещество, вече лежи в руини от векове..". Кой знае коя и къде е КУЛАТА НА БЕЛУС. Кой е БЕЛУС? Не знаете. За наш общ срам. Ако не са"На ползу роду" схоластичните препирни са празни приказки. Засрамете се чуждолюбци!
цитирай
195. demograph - Маноле слаба ракия си. Пий си шнапса и се дупи на Шафарик и сърбите.
05.09.2010 00:01
"Демограф, да си жив и здрав, но си далеч от проблематиката, какво да се прави. Разбира се, никой не ти пречи да се забавляваш с повърхността й :)"
........................................................................................................................
Забавлявам се с теб. Ти си на повърхността.
цитирай
196. анонимен - Щ.Младши:
05.09.2010 09:51
Често казвам,че само турчин може да обяви Българите за турци.Недейте така,г-н Глишев,прилича ли да се правите на такъв?Има известно оправдание за заблудите,но не и за съвременен учен.Цитирайте древен извор,в който пише че Българите са турци,да видя откъде ще го намерите.Много по-вярно ще е обаче,ако кажете обратното.Ето защо:
1.Арите от Тракия достигат Индия към 1100-1000г.пр.Христа.Страната получава името Бхарата/Бохарата,Богарата/.Същите балкански Бохари/Богари/преди
това са оставили и в Египет своя Бохарски диалект,пълен с индоевропейски думи.
Бохарите идват от Тракия.Имало ги е-отричате ли това?Ако те не са Богари,
тогава какви са-отде се взеха за Бога,и къде изчезнаха?Те основават гр.Балх
/Балг,Болг/=Гард/Град/,една от династиите им е тази на Кардама.Езикът им /ведически"санскрит"/ е пълен с Български думи от днешните ни селски диалекти-такива няма дори в Русия,Сърбия и Влашко.Питам-кога живяха
Бохари/Ари/ в Българските села,та научиха такива думи?
2.След почти 1000г.престой в Ср.Азия и няколко размествания на население
Бохарите приемат името Тохари.Езикът им все още е близък до Тракийския и до някои диалекти на днешния Български/установено от западни учени/.В това време останалите Българи си живеят на Черно море и Кавказ.
3.Към VI-VIIв.тохарите са управляваща върхушка/Ак будун/на Тюркския хаганат.Самите тюрки са потомци на Скито-Българи,които след дълъг престой в Азия са частично метисизирани и монголоидизирани.Те се смесват с монголи и мангали през дългите си контакти с тях,а езикът им частично се променя.
4.След приемането на исляма Тохарите стават Татари /вижте изворите,моля/.
Татарите продължават да се смесват с монголоиди,понеже исляма благоприятства това.Самите монголи все още са езичници.
5.След монголските нашествия много Тюркотатари остават в Азърбайджан и Балкария,където ислямизират заварените бивши Българи.Това е първата им изходна база за нашествия на Балканите с цел ислямизация.
6.Осман/основател на "турска"династия/=Гусман/Кузман/-Бълг.име!
цитирай
197. анонимен - от вОДЕСос до mglishev
05.09.2010 11:56
Здравей mglishev и най-добри пожелания !

Не приемай моят пост, като ... своеобразна коалиция :) срещу теб, ведно с другите писали преди мен.
Тъй като си специалист по ранно средновековна история на Зап. Европа, та позволи ми следното. В Галия (съвр. южна Фр-я) на два града, титлата на административният управител (кмета-бургомистир) е документирано, че е ... БАИЛ. Навремето, тази титла, поддръжниците на тюркската теза, я извеждаха от бей-бай-бейлик. Само ще уточня, че във Галия тя се употребява първият път през ІІ в. пр.хр., и ІІ в. сл. хр.
Съвременните фр. историци не могат да изяснят произхода й.
Не те провокирам. Ще ти посоча и източници и автори, където се упоменава.
Това кореспондира с една от темите-хипотезите развивани от Спараток в блога му, за миграционните процеси при траките, не славяните.
С уважение !
цитирай
198. mglishev - Момци-автохтонци :)
05.09.2010 13:38
Бе вероятно сте хубави хора, ама много се палите. Ей го, един разправя да ходя да се дупя (на живо не вярвам да ми го кажеш, но в нета хората говорят безотговорно).

Спароток, откъде да почна :) Овчаров, ох, Овчаров... И той ми е един Индиана Джоунс, където копне царе вади... ами то се получи синдромът "индианци - малко, вождове - много". Все пак човекът не е трябвало да публикува при Гуторанов, ако е искал да бъде взет насериозно, а не просто да избълва бестселърче.

За тюркските топоними ти казах вече. Намират се доста, а как ще разплетеш късните от ранните си е истински ребус. Пък и няма как да ги има във ІІ-VІІ в. бе, Спаро, нали българите усядат на Балканите едва в края на VІІ в. Търси ги от VІІІ нататък, не ме прави на луд ;) Колкото до тюркски титли и лични имена съм говорил много пъти, ама по-скоро ти си фланговият бегач.

The Tower of Belus е измислица, Демографе. Градът се е казвал Bab-Ehl, тоест "Врата на Бога" и името е семитско. Жалим. Нема как и траките да са българи, и Вавилон да е български. Все едно от двете няма да е българско, да не кажем и двете. Върви да се дупиш над учебниците по история, щом не ги четеш.

Щапаров, работата не опира до патриотизъм и "турци". Опира до факти и теории. Вие си имате теза, аз си имам моя. От това не ставам "турчин". Само дето моята теза се опира на факти, а вашата - на желания и на патриотичното "ама не може". Тюркските народи са много, далеч не са само турците. Ранните българи са били само един от тях, а и днес от тези ранни българи ни е останало най-вече... името. Ако щете, днес дори сме по-близо до траките заради славянския произход на повечето от нас. Славяните все пак са индоевропейци като траките докато българите... ами не са. А в главата ти, за съжаление е каша от народни етимологии, ирански, индийски и тюркски реалии, която никой не би могъл да разплете.

вОДЕСос, титлата е bailly. Чете се "байи", на латински "bailus" или "bailo". В Англия също я е имало като bailif. На бюлгарски понякога я предават и като "баюл". Това е чиновник по данъците. Може би ще останеш малко неприятно изненадан - това е тюркска заемка в източногерманските езици (в частност готски). Засвидетелствана е във визиготското кралство в Испания като baglaz още в VІІ в. Коренът bag- определено сочи към нашите "боила", "багаин", точно така (които не се срещат сред траките). Но и към "бег", "бей", "багатур" от тюркските езици. В ІІІ-V в. готите са в близък контакт с тюрки, най-вече хуни и взимат от тях това понятие. В VІ в. те вече имат кралства в западна Европа и пердават тази очевидно устойчива дума на франките, от които кралският байи достига и до нас.
Иранистите, разбира се, твърдят, че думата е попаднала в тюркските езици през иранските, в които пък била гръцка (!) заемка от времената на похода на Александър на изток (от bouleutes, съветник). Тази част не ми е по вкуса, пък и в иранските езици няма подобна дума.
цитирай
199. sparotok - до Манол Глишев
05.09.2010 14:24
Маноле, здраво си се объркал, много здраво.

Писах ясно и точно - Димитър Овчаров, не Николай Овчаров.
Димитър Овчаров е този, който търси под дърво и камък нещо общо между българи и тюрки, Николай Овчаров е само негов син... Как така не си знаеш съмишлениците?

Ето виж тук

Димитър Овчаров е виден български археолог и изкуствовед. Занимава се със средновековна история, археология, изкуство и култура.

Преподавал е археология и история на изкуството в СУ „Климент Охридски“, Славянския университет, Нов български университет и Националната художествена академия.

Баща е на Николай Овчаров който също е професор медиевист.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%9E%D0%B2%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2

Добре, нека българите да усядят чак през 7-ми век. Дай тогава засвидетелствани тюркски топоними от 7-ми и 8-ми век, може и от 9-ти...

Между другото точно твоят кумир Васил Златарски говори за трайно присъствие на прабългари в Източна Европа още от 2-ри век. Забравил ли си работите на човекът от когото се възхищаваш? На какво основаваш своите твърдения тогава, на лично мнение?

Впрочем галските титли COUNOS и MAGALO съответстват на КЪНЕЗЪ и МОГОНТЪ...и тук ли става дума за тюркски заемки?
За готско посредничество в 1-ви век пр. Христа не можем да говорим, нали така:)

цитирай
200. анонимен - от вОДЕСос до mglishev
05.09.2010 14:29
[quote=mglishev]Бе вероятно сте хубави хора, ама много се палите. ...
... Тюркските народи са много, далеч не са само турците. Ранните българи са били само един от тях, а и днес от тези ранни българи ни е останало най-вече... името. Ако щете, днес дори сме по-близо до траките заради славянския произход на повечето от нас. Славяните все пак са индоевропейци като траките докато българите... ами не са. А в главата ти, за съжаление е каша от народни етимологии, ирански, индийски и тюркски реалии, която никой не би могъл да разплете.

вОДЕСос, титлата е bailly. Чете се "байи", на латински "bailus" или "bailo". В Англия също я е имало като bailif. На бюлгарски понякога вОДЕСос, титлата е bailly. Чете се "байи", на латински "bailus" или "bailo". В Англия също я е имало като bailif. На бюлгарски понякога я предават и като "баюл". Това е чиновник по данъците. Може би ще останеш малко неприятно изненадан - това е тюркска заемка в източногерманските езици (в частност готски). Засвидетелствана е във визиготското кралство в Испания като baglaz още в VІІ в. Коренът bag- определено сочи към нашите "боила", "багаин", точно така (които не се срещат сред траките). Но и към "бег", "бей", "багатур" от тюркските езици. В ІІІ-V в. готите са в близък контакт с тюрки, най-вече хуни и взимат от тях това понятие. В VІ в. те вече имат кралства в западна Европа и пердават тази очевидно устойчива дума на франките, от които кралският байи достига и до нас.
Иранистите, разбира се, твърдят, че думата е попаднала в тюркските езици през иранските, в които пък била гръцка (!) заемка от времената на похода на Александър на изток (от bouleutes, съветник). Тази част не ми е по вкуса, пък и в иранските езици няма подобна дума.[quote]
ВЪПРОС: - Откога е датировката, тоест употребата й ?
- Какво е становището ти относно Ас. Чилингиров "Готи гети" ?
С уважение !
цитирай
201. анонимен - Щапаров Младши:
05.09.2010 15:17
Не е лошо г-н Глишев да каже, щом е толкова убеден тюрколог, що щат ,,тюркските'' имена Мортаг, Умор и Угаин в древна Британия ( царе на Fir Bolg в 8-7 век пр. Хр.), както и ,,тюркските" имена Аспериус, Асперик, Балан, Бато, Бойо, Бойкус, Бойсил, Борилус, Борисус, Каран, Кобер, Корсиус, Котус, Любена, Миро, Персинус, Рума, Татуло, Токетус и още много други в Предримска Галия ( 8-1 век пр. Хр. ) ??? Ха сега да те видим !
цитирай
202. mglishev - А, вярно,
05.09.2010 18:31
наистина не съм догледал :) Правилно, Спароток, взел съм бащата за сина. Синът е ясен, бащата е една идея по-симпатичен, но в случая няма как да се съглася и с него.
Колкото до Златарски, ти непрекъснато се опитваш да ми го вмениш за някакъв гуру? Някога да съм споменавал името му? Не. Изобщо не говоря за него. напротив, непрекъснато говоря за други, чуждоезични автори, но ти едно си баеш - Златарски това, Златарски онова... не, съжалявам, българи на Балканите във ІІ в. е повече по твоята част. Фантастика. Да не би да го бъркаш с Бакалов? Впрочем, горкият Бакалов също дава фира - напоследък и той говори за ІІ в. Божо "Шибания" Димитров - също. Мен ме остави при братя Тиери, Волфрам Хертвиг, Кемп Малоун и Стивън Рънсиман, не ме занимавай с махленски псевдовеличия. Ако те интересува кой от нашите автори ценя - почти само Бешевлиев.

Че то колко топонима изобщо са известни от VІІІ-Х в. от североизточна България? Плиска, дето може да е славянско название (особено като се сетим за руския град Псков, изписван и като Плъсков). Преслав, тоже славянско. Варна, евентуално иранско. Дръстър, побългарено латинско... а, стигаме до "Ogglos", по-известен като "Онгъл" с голяма носовка, по нашему Ъгъл. Тъъъй. Думата не е от славянски произход (но е успешно заета в славянските езици), не е гръцка... Да е тракийска? Мне. Звукът "ъ" е леееко нетипичен за запазените тракийски имена, но пък в българския език и в още едни езици е доста разпространен... Иранска? Много малко вероятно, по-скоро не. Остава, уви, прощавай, една... тюркска опция. Впрочем, пак думичка, намерила употреба и в германските езици - по-конкретно в названието на малката ъглова област Angeln в Шлезвиг-Холщайн, на шийката на Ютланд, откъдето произхождат англите. Моля, не прибързвай до допускаш, че и англите са българи :)

вОДЕСос, както казах, употребата на "байи" е засвидетелствана у визиготите още от VІІ в.

Щапаров, чел съм ирландската митология (Фир Болг са от ирландската, а не от британската). Там Няма Мортаг, а Мораг, няма Угаин, а Улад, а колкото до имената, които ти мязат на Аспарух, уви, не е никак невероятно да са такива, защото в p-келтския на ирландците са запазени форми, сочещи през общото индоевропейско наследство към иранските езици. В Кавказ се среща чисто иранското име Аспакур.

С това, джентълмени, ви изоставям засега. Приятна вечер :)
цитирай
203. анонимен - Щ.Младши:
05.09.2010 21:12
Ох,Глишев,явно си пропуснал урока,който разяснява доколко"тюркски"са термините,с които ми излизаш.Ето примери/не е нужно да се паникьосваш от обясненията,радвай се на късмета,че вече ги имаме/:
1.Боила=Болила/Болира,Боляра/,Воляра/Веларя,Заповедника-Даващият заповеди/.
2.Бег/Бей/=Бан /Пан-благор.титла в Полша и др./ ,Ван /Вод,Вожд/.
3.Багатур/Богатир,Багатир/=Викатор/Виктор-в"латинския"език-победител/, Богичар/Богодар,Надарен от Бога/,Бактир/Бактри,Бактриец/,Воничар/Войничар,
Юначар=Юначага,виж и късното"турско"Еничар/,и т.н.
4.Багаин=Багавин/Боговен/,Бойовен/Бойовод,Водещият боя/,Багатин/Пахатин,
Пехотин,Пехотинец/, Бойовед /Познавачът на боя /.
Досегашните ни езиковеди са се мъчили кански с тези термини, без да могат да ги обяснят адекватно. Това е дало достатъчно голямо поле на злоупотребители и фалшификатори да ги обявяват за ,, тюркски'' и всякакви други, само не и за Български. ,,Тюрките'' разбира се са ги получили наготово от ,,Ак будун'' /Белия народ, управляващата каста на тюркските общества/. Но днес вече имаме система, чрез която по блестящ начин можем да обясним несъмнения индоевропейски произход на разглежданите термини. В катедрите по езикознание тази система все още не е известна, но това не значи, че тя не е правилна. Светът се развива и все още се правят нови открития.
цитирай
204. анонимен - от вОДЕСос до mglishev
05.09.2010 22:08
Добре mglishev :) !
Това за Англия и правителственият, данъчен чиновник съм съгласен.
Отвори на френски и потърси етимологията на думата там. Преди всичко основният смисъл е административен управител на населено място. В по-късно време, представител на краля в даден регион. При Капетингите - военен ръководител, който е можел да командва благородническият корпус и т.н.
Висши офицери-духовници в рицарският орден на Сен Жан от Ерусалим.
Но мен ме интересува епохата на Меровингите, т.е. началото на готските кралства, т.е. момента от който те стават федерати на Римската империя (имам предвид Галия-Франция). Като такива участват и в битката Аеций с/у Атила на Каталунските поля до Летиция, т.е. сегашен Париж. Странното е че, се бият срещу събратята си готи съюзници на Атила !!
Във връзка с името на последният - Е-е-х, как ми се иска, да може втората буква в името да му е друга ... и тогава всичко щеше да си дойде на мястото :)) !
Защо покрай тези готи-"германци", веднага в съзнанието ми изниква Окситания, Лангедок, Каркасон, Алби - албигойци, катари, семиариани и едни други ... еритични :))) мисли-алюзии + мирис на горяща човешка плът !
Самите френски професори-лингвисти+историци, пишат за баилите, че думата е дошла през латински в езикът им ??
Правилно ме разбери, не ти го пиша това, за да те обиждам и по този начин да се самодоказвам, като по-умен, а поради това ... съкровенното ... на "на ползу роду".
С уважение - молба да ме приемеш насериозно и също за помощ !!
Бъди здрав !
Молба - Би ли ми отговорил на двата въпроса от поста ми №201 ?
цитирай
205. sparotok - до Манол Глишев
05.09.2010 22:39
Маноле, може да не си съгласен с Овчаров, но това не променя фактите. Старите българи жертват коне и кучета в гробовете си, за по-голяма сигурност можеш да прегледаш и работите на Р. Рашев ( дано да го признаваш за учен).

Споменавах Златарски, защото точно ти го бе нарекъл " методичен до мозъка на костите".
Надявам се да не си изтрил постинга си защото пък аз си пазя архива добре:))

Да ме прости Господ, но Бешевлиев когото ти цениш е лъжец. Той заблуждава читателите си, че под Малка Скития трябва да се разбира Бесарабия. Извинявай, но ако това не е лъжа не знам какво е!
На теб ти е добре известно, че Малка Скития обхваща и нашата Добруджа, а не само земи на север от река Дунав.

Рънсиман няма за какво да го споменаваш, признавам, че пише добре, за данните с които е разполагал е обективен.
НО, тук идва голямото НО, той не е разполагал с важни сведения.

1. Не е знаел, че антропологическите изследвания сочат, че българите са европейци.

2. Не е знаел, че старите българи практикуват тракийски погребални ритуали ( добре, че Овчаров и Рашев не са знаели за тракийските обреди, че са щели да пропуснат това-онова).

3. Не е знаел, че изкуствената черепна деформация на старите българи се среща в Тракия още през Неолита.

4. Не е знаел, че рефлексният лък, наричан неправилно турански по времето му, въщност е европейско изобретение и е полван от траки, минойци и микенци още през Бронзовата епоха.

5. Не е знаел, че землянките и полуземлянките на старите българи са неразличими от тези на траките.

Не е знаел още много други неща...

За Онгъла какво да кажа, несериозно е тази дума да се третира като тюркска защото сродни на нея са латинската angulus, гръцката ankulos, санскритската anc, да не забравяме тракийската ang ( изведена от топонима и хидронима Ангитес).
ОГГЛОС си е старият вариант на ъгъл.

И между другото ирландският език е Q -келтски, а не Р - келтски.
Ирландските думи МАС - син, СО - кой отговарят на кимришките МАР- син, РWY- кой.

Ти преди време се опитваше да покажеш някаква връзка на старите българи с чувашите. Знаеш ли, има общи неща, поне общи думи де

ЧУВАШКИ БЪЛГАРСКИ

КУПА - КОПА, КУПА ( сено)
ИРАШ - РЪЖ
ПЕШЕР - ПЕКА
ВЕРИ - ВРЯЩ, ГОРЕЩ
ЧУСТА - ТЕСТО
ЯСАК - ЯСЯК ( градина)

Много ми е интересно как така потомци на степни номади ще запазятят толкова думи, които са типични за уседнали земеделци?

Би ли ми обяснил този феномен?
цитирай
206. анонимен - Щ.Младши:
06.09.2010 13:32
Името Плиска е дотолкова Славянско,доколкото е Блъгянско-нито запетайка повече.И Плиска е съкратената форма на името,а развитата е Плискова
/Бляскава/.За сравнение Абоба=Убава:чист Български език!А Глишев явно не обича много да чете и да усвоява новите достижения на Българската историческа наука,понеже не познава не само отличните доказателствени материали,представени в статиите на Спароток,но и етимологичните анализи,
добавени в част от коментарите.Иначе щеше да знае,че: 1.Англи=Онгли/Онгри=Оногури,от Онгъла/
2.Юти=Ути/Утигури,Ути хора/
3.Сакси=Сакци/Саки,т.е.-Скити/.Звукът "Ъ" си е типичен за Тракийските племена-от тях са го наследили не само англи и тюрки,но и сърби,руснаци,
китайци,чехи,хървати,франки/помните ли"мосю Марешальльъ"-точно така го изговарят в един стар френски филм-с меко Л и с Ер-голям след него/."Ъгъл" е чисто Българска дума,която никой турчин от Анадола или Монголия не може да преведе,освен ако не е учил в България,де.Ъгъл=Ъгар/Кътар,Кът,Кътче/,
а тези думи ироизхождат от Кат/Къщ,Къща/.Тази пък дума изе от Зъд/Зид/=Диг /Дига/,Дим/Дом/,и т.н.Ъгъл значи още Вътър/Утер/=Вътре,в недрата/,т.е.-
Затворено/Ограничено/пространство.Значи за Глишев и латинците са били
тюрки,понеже са ползвали думата Утер,да не говорим за Славяните-щом са Блъгяни,значи и те са тюрки,а? Не сте добър разбирач,г-н Глишев,сякаш не можете добре да правите взаимовръзки между закономерностите.Не отговорихте задоволително на нито един от моите въпроси-не посочихте нито един древен източник,в който да пише,че Българите са тюрки,не казахте отде са се взели цитираните от Спароток Български имена в Предримска Галия
/VIII-I в.пр.н.е./,а имената на царете на Фир Болг са много,но част от тях са звучали така,както Ви ги написах-просто не сте се ровили достатъчно,за да ги
намерите.Сиреч-темата не Ви е много приятна,понеже чувствате,че ще загубите спора,ако продължавате напред по този ретрограден начин.За Вас сякаш няма нови постижения на науката,и всичко е застинало на ниво XVIII век.
цитирай
207. sparotok - до Щ. Младши
06.09.2010 13:38
Поздрави!

Плиска наистина означава бляскава, идва от тракийската дума плеист /блеист ( Плеистор е вариант на нашето име Блеско, Блестур, което по някаква мистериозна причина отсъства от честотно-тълковните речници на българските лични имена.

Честит 6-ти септември!
цитирай
208. анонимен - dausdava
06.09.2010 16:49
Много бляскава ще да е била Плиска...Кое може да му е бляскавото на един дървен град?
Спараток,не мислиш ли,че "Ъгъл=Ъгар/Кътар,Кът,Кътче/," и тем подобни лингвистични гаври са обида към самия автохтонизъм?Като чета постовете на Щапаров се хващам за главата...
цитирай
209. анонимен - Щ.Младши:
06.09.2010 23:54
Благодаря, приятелю! Честит празник на всички!!!
цитирай
210. анонимен - Щ.Младши:
07.09.2010 01:55
До dausdava:
Най-добре е да не се делим на"автохтонисти","иранисти","тюркисти"и пр.
Доказателствата сочат,че Тракийския произход на Българите е несъмнен,и това схващане трябва да залегне в бъдещите учебници,в психологията и в самочувствието на Българите."Иранистите"трябва да знаят,че всички Ирански и Славянски народи са потомци на Траки,преселили се на изток.А това,което
прилича на лингвистична гавра,всъщност са преходните форми между входния и изходния термин,така че да е по-лесно за четящите да схванат взаимовръзката.
Затова моля отличния патриот dausdava да не се смущава-нужна ни е наука,с която да помогнем на България.Преходните термини са пълна фонетична аналогия на входните и се получават директно от тях,а не ги измислям аз.Не Ви ли се е случвало да Ви стане смешно,когато чуете или прочетете някой израз или дума от руския,сръбския или полския език,или пък дума от наши диалекти
като македонския,трънския,родопския и др.?Това е неизбежно-езиците са близки и някоя дума от единия може да прозвучи смешно в другия,та дори ще заприлича на"гавра"или на лигавене,но всички знаем,че това не е така.Спомнете си"товарищи и товаришутки"/Българско надсмиване над езика на бившите ни братя/,думата небостъргач в"македонския"език пък звучи като"облакодер".Има стотици примери за смешно звучащи/в Българските уши/думи от споменатите
по-горе езици,но какво да се прави-хората не са виновни,такива са и това си е.
Ние трябва да бъдем достатъчно мъдри и да ги уважаваме,независимо как звучат думите им.Все пак те са наши потомци,понеже древна Тракия е била някога и тяхна родина.Всяко племе е говорило на свой отделен диалект,след векове тези диалекти са прерастнали в "отделни"езици.За мен обаче езикът си е един и същ,
само диалектите му са различни.Важна е не разединителната,а обединителната връзка между тях-именно нея трябва да търсим,за да опитаме един ден отново да въздигнем изгубеното Българско единство и нашият народ отново да изглежда
"...безброен като пясъка в морето...".Дай Боже.
цитирай
211. liliyanaandreeva - Писах постинг за изгорените библиотеки и произведения на отделни автори.
07.09.2010 22:18
Тези, които са агресори, са се постарали да скрият истината и да изопачат фактите така, че да изглеждат нещата точно обратното на случилото се.Манипулирането на общественото мнение не е от вчера.
цитирай
212. анонимен - dausdava
07.09.2010 22:35
Уважаеми г-н Щапаров.Когато се обсъжда произходът на даден народ деленето е неизбежно.В случая на автохтонци,иранисти,тюрколози и т.н.И те уверявам,че каквото и ново схващане да залегне в учебниците по история,няма да има абсолютно никаква промяна в самочуствието на българите.Просто на днешните ученици им е през ... за историята на България.Казвам ти го като човек,който е имал щастието да преподава история.Прав си,че се поизхвърлих с "лингвистична гавра",все пак не съм лингвист.Но всеки един дипломиран езиковед ще нарече много по-злъчно това,което ти пишеш.Извинявам се ако съм те обидил.
Не знам ти какво разбираш под патриот,но за мен на първо място един патриот трябва да си плаща данъците и да работи за подобряването на естествения прираст на нацията.В моите очи аз съм патриот :)
цитирай
213. анонимен - Щ.Младши:
08.09.2010 16:20
Браво,dausdava,поздравления!Днешните зиковеди все още не познават системата на
"Ангеловия анализ",имаче щяха да й се поклонят.За да я познаваш добре,си е нужно 2-3 годишно обучение,а наготово поднесените резултати понякога изглеждат невероятно и несведущите може да ги погледнат с недоумение.Това обаче не може да омаловажи отличните резултати,които могат да се постигнат при по-прецизна работа.Всички резултати не може да бъдат отлични-някои ще са посредствени,други-неточно дефинирани.За да се стигне до верен резултат е нужна концентрация,внимателен анализ и достатъчно добро познаване на голям обем езикова информация,както и на базисните семантични гнезда.
цитирай
214. анонимен - dausdava
08.09.2010 18:21
Г-н Щапаров,къде мога да се запозная с "Ангеловия анализ"?
цитирай
215. анонимен - Щапаров Младши:
10.09.2010 17:35
В книгата,уважаеми г-н dausdava-когато бъде написана.
цитирай
216. анонимен - от А. Киряков
22.09.2010 12:33
Здравей Спароток,

Искам да ти изпратя една моя статия свързана с разглежданата тук тема, писана преди около две години и половина. Ако може да ми посочиш някакъв ел. адрес на който да я изпратя. Ти ще прецениш дали да я публикуваш или не.

andikiryakov@hotmail.com

цитирай
217. анонимен - "знакар"
16.10.2010 12:28
mglishev написа:
... ако траките и българите наистина бяха близки, щеше да е почти вярно, но уви :)

Лошото на автохтонната дейност е, че е разнобойна. Ето, докато Спароток тук пише за "българите, които създадоха Елада", другаде се появява "Черната Атина", лансирано като сериозна теза от негов уж божем съмишленик вж. тук: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9787&pid=119622&st=0&#entry119622 ). Накрая българите ще се окажем чернокожи... Мъка, мъка автохтонна.

Дерзай, Спароток, боя се обаче, че докато ти раждаш по някой текст, който все пак от немай-къде изглежда нормално, съмишлениците ти ти подливат вода. Така и не разбрах тия гърци българи ли са, масаи ли :D


А бе ти явно си си падал на главата като малък. Многократно. :)) Видите ли, понеже по вазите има нарисувани черни фигурки - цивилизацията е африканска. Да, гърците са чернички, но цивилизацията не е тяхна. Така ще излезе, че Пол Гоген е таитиянец. Глишев, жалко, че си прочел толкова много книги (или поне така твърдиш), а не си си направил труда да помислиш, да анализираш прочетеното. Ти собствено мнение имаш ли?
Жалък си, но на мен не ми е жал за теб.
цитирай
218. kikowsky - Поздравления, sparotok!
03.11.2010 10:54
Откривам цял комплекс от древни съоръжения, които са давали божествени знания и мощ на ползвателите си. Те са ползвани от наистина могъщ народ (предполагам, че са изграждани от някакви негови предци). Ти даваш отговора на въпроса кой е този народ.
Нека никой не се съмнява: може да минат и 20 или 30 години, дори 100, но ние ще разберем как се използват те и един ден ще се възродим. Силата ни няма да има равна, пак ще просветляваме света.
Кажи само едно, sparotok, къде са грешали предците, защо погинаха така? Да не би да ни разядоха отвътре завист, алчност и жажда за власт, та станахме лесна плячка за онези, които бяха никои в сравнение с нас? Това трябва да го знаем, за да не се случва повече.
цитирай
219. aziristo - Българите, които създадоха елада
11.11.2010 19:23
Прочетох с голям интерес постовете на "анонимен", за мене като лингвист, те имат верен прочит, доста от тях имат същият, като моя прочит.
В основни исторически твърдения виждам "двойник", би било полезно да ми се обади във форум " История"- АБВ.
цитирай
220. анонимен - ot juli
02.09.2011 00:18
kam vsi4ki PODOLUBCI,ne obra6taite vnimanie na manol4o,GLUPACITE se hranqt s vnimanie !
цитирай
221. анонимен - Здравей sparotok
23.09.2012 14:49
Както и преди ти казах,кефиш ме.
Ето ти още една дамга.Историята е като живота или самия живот.Освен материани следи история има и енергийни такива.Тъй като нашия народ в момента вървим право нагоре,историята ни следва нашата енергия в момента.В скоро време ще бъдем изненадани от "подаръци" свързани с нашата история и признания на килограм.Защо?Защото нашата изстория е крадена, "заличавана" , генномодифицирана.Но истината е че само ние можем да я променяме.Почна да им пари вече,от големия "брат" отвъд океана дойде сигнал.А нашата история освен че може да пари може и да гори.А гърците са просто жалки.След мегаломанията за люлка на цивилизацията, се осраха като държава която фалира.Дали тая люлка няма да залюлее и други държави.Едно е да крадеш история , а друго е да го можеш.Е дойде времето на моженето,и ще видим кои истории са верни.
Не спирай да ровиш,истината е на дъното на блатото :).Българина не го е страх от лайната,ми, просто са рядка тор.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13966556
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104067
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031