Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2010 18:36 - ЗЛОВЕЩА АТАКА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 91940 Коментари: 239 Гласове:
107

Последна промяна: 28.05.2010 22:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                      ЗЛОВЕЩА АТАКА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ

 

Считам себе си за умерен човек, уважавам дори и противниците си, но напоследък ми е все по-трудно да правя това. Мой опонент, виждащ, че губи битката започна яростна атака срещу опитите ми да покажа истината. Ужасен, че все повече хора разбират, че ние българите сме потомци на траките, това човече изфабрикува сума ти лъжи, навярно  с надеждата, че ще успее да заблуди някого. Страшно е когато някой зовящ себе си българин се опитва умишлено да унищожи истинската българска история! Представям жалките опити на моя опонент, той просто няма аргументи, твърденията му са необосновани. Твърденията на противника ми са в червено, моите отговори са в синьо. Преценете сами кой е прав и кой предава България.


- Плиска е неизвестна през Античността;

- Не е верно, Г. Кодин споменава, че Плиска и Преслав ( Плискуба и Перестлаба) са строени по времето на Константин Велики ( около 325 година). Градежът е същият като този на траки и даки. К. Порфирогенет също потвърждава присъствието на българи в Тракия по времето на Константин Велики. Свидетелството на Св. Йероним поставя дедите ни на юг от Дунав през 4-ти век, а и самият строителен стил на Плиска и Преслав е идентичен на тракийските градежи от Старосел и Костещи ( Стара Дакия).

image

Както виждате българските и тракийските градежи са идентични.

- Мадарският конник (траките, кой знае защо, нямат монументални релефи);

- Лъжа, траките имат впечатляващи монументи от 8-ми век преди Христа, това са посветената на тракийската богиня Кибела (Кубела)Лъвска Скала, паметникът на Мидас и т.н. Господинът се преструва, че не знае за тракийските релефи от Гинина Могила. Kъде са обаче монументалните турански релефи от преди 6-ти-7-ми век момчето не посочва....защото такива няма.


- розетата от Плиска (траките и с руни не пишат);

- Лъжа, съществуват  42 успоредици между тракийските линеарни писмености и руните на старите българи. Ако на руните от Плиска се даде стойност на трак. линеарни знаци се разчитат български думи като лоно, лепи(хубав) пек ( жега)...Траките са белязвали конете си с тамги....както са правели и старите българи.


- титлите на българските аристократи от Първото царство, срещащи се още в османотурска, селджукска и монголска употреба (багатур, багаин, боил, к(х)ана), но не и в тракийска;

- Защо ли пък старобългарските титли багаин, канас, маготъ, владика са сродни с галските багауда, кунос, магало, влат? Защо ли галите имат имена като Асперик, Борисус, Борилус, Корсиус, Токетус, Персинус, отговарящи на старобългарските Аспарух, Борис, Борил, Корсис, Токту, Персиян?  В Галия са ходили кимерии, но не и туранци. Прокопий определя дедите ни като кимерии, но няма нито един стар автор, който да е нарекъл българите турански народ. НЯМА!


- мотивът за петте стрели с пряк паралел в монголския фолклор, но не и в Орфеевите химни; - Не съм сигурен за какъв мотив става дума, навярно се касае за никофоровата приказка...Смешно е от един мотив ...засвидетелстван от мразещ българите грък да се прави заключение за произхода на цял народ.


- триделното разделение на властта между хана, капхана и ичиргу боила с пряк паралел не само у монголите, ами направо у японците (но не и между траките);

- Кой стар автор посочва това така наречено триделно разделение на властта при старите българи? Спекулация и древно свидетелство са две коренно различни неща, но поклонникът на туранската теория не се интересува от това.


- прякото споменаване на укрепени "аули" с пряк паралел у казахите (тракийски аули, anyone?);

- Смешно, много смешно, АУЛ е латинска дума означаваща първоначално помещение. Горките римляни, и тях ги направиха туранци...


- вписаните правоъгълници в основата на първите български капища (траките строят планински светилища без квадратен план);

-Лъжа, траките също имат такива храмове, но съмишлениците на господина са се погрижили тези тракийски строежи да са под водите на язовир Копринка, добре, че има запазени снимки.


- кавалерията (траките нямат, но азиатските народи са конни народи);

- Голяма лъжа, Тукидит свидетелства, че гетите са КОННИ СТРЕЛЦИ, а сарматите, които Прокопий причислява към гетите имат дори и тежка кавалерия...като олосидерите на Крум:))))


- обичаят да се носи плитка или опашка на обръсната глава с пряк паралел у манджурците;

- Господинът премълчава, че бръсната глава и кика са типични  за трако-пеласгите, има изображения от второто хилядолетие преди Христа ( остров Тера). Плутарх обяснява, че това е обичай на абанти ( пеласгийско племе) и на мизи ( тракийци). В продължение на 1000 години дедите ни са отъждествявани с мизи, но никой стар автор не ни нарича туранци.


- наличието на халчести ризници у българите (така наречените "тулсхи" от Преславския надпис, разчетен през чувашки и кумански) с пряк паралел у татарите и без паралел у траките;

- Лъжа, траките имат както люспести, така и плетени ризници. А тулсхи не e нищо друго освен вариант на думата тулъ-колчан, която е и вариант на пеласгийската тулак. Нормално е във военен инвентарен надпис да има споменати и тулове ( колчани ).


- наличието у монголските нашественици в ХІІІ в. на кланове "булгар" и "маджар";

- Нашите мургави сънародници се самонаричат роми, но в никакъв случай не са римляни, Октавиан Август сигурно се върти като пумпал в гроба си...


- окончанието на собствения ни етноним "българи" с пряк паралел за множествено число у всички тюркски, алтайски и повлияни от тях народи - татари, маджари, авари, хазари...(но не и между тракийските племена);

- Лъжа, господинчото знае зного добре за тракийските племена другери, пурогери, дигери, знае и за палеобалканският народ кимерии, с който дедите ни са отъждествявани, но премълчава данните.


- племенните и родови названия без съответствия у траките: Ермиар, Вокил, Дуло, Котраг(ир), унугур, сарагур...;

- Премълчава се, че Ерм е тракийско име, то както и Вокил се среща още през 14-ти век преди Христа, Дуло отговаря на тракийката дума ДУЛ-род, наставката гур при унугур, кутригур е вариант на споменатата 500 години по-рано наставка  гер при тракийските дигери, кимерии, пурогери, другери.


- наличието на централизирана държава, военна монархия на фона на тракийския политически хаос;

- Лъжа, през 5-те век преди Христа одрисите създават централизирана държава с военна аристокрация. През 1-ви век траките попадат под римско господство, което трае до 7-ми век. След освобождението си дедите ни отново изграждат централизирана държана управлявана от военна аристокрация.


- пожеланието "сто години да живее" за владетеля в противовес на тракийското схващане, че владетелят а) по принцип е безмъртен и б) че животът е страдание;

Смехотворно твърдение, траките вярват в безсмъртието на душата, а не на тялото. Това, че животът е страдание е вярване на едно единствено племе – траусите. Нередно и глупаво е вярването на едно малко племе да се преписва на цялата общност.


- издигането на десетки официални каменни надписи с текстове на договори, известия за победи и инвентари на фона на оскъдните частни надгробия на траките;

- траките на юг от Дувава са покорени от Рим през 1-ви век и остават подтиснати до 7-ми век. Кой окупатор ще позволи покореният народ да прави свои инвентарни надписи и договори!. Къде са по-ранните от 7-ми век инвентарни надписи на тюрките, къде са договорите им изписани на камък...няма такива.

 

- личните имена като: Ирник, Орхан, Кубрат, Исперих, Баян, Кубер, Алцек, Котраг, Тервел, Кормисош, Винех, Умор, Токту, Телериг, Кардам, Крум, Диценг, Омуртаг, Борис, Расате, Кракра, Есхач, Исбул, Онегавон... все без паралел у траките, но с редица близки форми у тюрки и алтайци - особено Умор, Крум, Токту, Орхан и Есхач;

Манипулация, няма споменат българин Орхан, момчето жонглира с букви. Лъжа е и, че старобългарските имена са чужди на траките. Аспарух, или още Еспор означава конник и е сродно с трак. Вед Еспис ( сам конник) и Аспар, който е живял в Тракия два века преди Аспарух.

Кубер е сродно на Кубаба-Кубела.

Винех е сродно на споменатото през 14-век пр. Христа Винайо.

Вокил е идентично на споменатото през 14-век пр. Христа Вокил.

Безмер е сродно на тракийските Беса и Пурмерул.

Токту е сродно на споменатото през 14-век пр. Христа Токеу.

Телец е сродно на името на мизийския цар Телеф.


- липсата на засвидетелствани имена като Реметалк, Ситалк, Медок, Севт, Бизас, Мета у българите;

- Момчето знае добре, че някои имена са династични и са зпазени предимно за аристокрацията. Важното е, че тракийските имена са обясними на български език.

А доста се употребяват и днес – Медок –Медко, Бузас- Бузо, Карсимар- Красимир, Беримар-Беримир, Лалас- Лалко, Батас- Бато, Котус- Котьо, Балей-Бальо, Вендис-Венда....


- липсата на тракийски племенни названия като меди, дии, одриси, дантелети, бастарни у българите;

-напълно нормално е, господинчото знае много добре, че при сливане на няколко племена, новата формация приема името на най-силното племе. Дион Касий обяснява, че много от тракийските племена са загубили старите си имена...


- съществуването и до днес на народ, наричащ себе си булгар на мястото на някогашна Волжка България, източно от гр. Казан в Русия, в днешната република Татарстан, бивша Булгаристан. Където траки не са и стъпвали.

- Всеки може да се нарече както си иска, нашите роми не са римляни, нито пък са били в Рим по времето на Ромул.

Всичко това, о, да, несъмнено сочи само и единствено пълно родство между българи и траки. И никаква ама никаква азиатска кръв у българите, как съм могъл изобщо да си го помисля :

- А защо господинчото не кометира антропологическото изследване на проф. М. Попов. Ето и изводите - Отъ направeния разборъ на антропометричните проучвания надъ българския народъ изпъква ясно- позволявамъ си да повторя още веднъжъ, че всички споменати данни говорят категорично и ясно, че расовите смесици, които влизат в състава на нашия народъ, принадлежатъ къмъ познатите европеидни раси” [1] стр.111.

Антропологичните типове, които влизат в състава на съвременния български народ принадлежат изцяло към европидната раса. Между тези антропологични типове първо място по разпространение, съгласно подробните данни от нашите изследвания заема понтийският, или черноморският тип” [2] стр. 260.

Броят на индивидите с епикантус ( азиатски елемент във формата на окото) е намерен сред 0.21% от изследваните българи [2] стр.177. Обърнете внимание, това е по-малко от 1%!

 

Осъзнавайки, че не разполага с аргументи опонента ми започва да злослови-
“Сега ми светва, че освен дето си измислят, автохтонистите са расисти. Тях ги е срам от едно далечно и отдавнашно родство с азиатските конни народи. Смятат гърците за по-долен народ от траките, а траките - за "най-възвишената раса". Това е чист расизъм.

-И това ако не е злоба, не знам...пояснил съм вижданията си на няколко пъти-  Ето за това тук искам да спомена изрично, че считам всички хора за равни независимо от народностна принадлежност, пол и религия. Велик е само този, който е великодушен, честен, добър, силен и опрощаващ....Това расизъм ли е?

Освен всичко друго е и измислица, разбира се, но е и расизъм. Хитлер би се гордял с автохтонците.

- Прощавайте, но какво е това, ако не злобна хула! Верно е, че малко хора умеят да губят с достойнство, но на това момче понятието достойнтво му е напълно непознато. Омразата му към търсещите истината блика от всяка негова дума. Той казва:
-
Автохтонците покрай расизма и склонността си към фантастика са готови и да признаят на съседна Македония отделна етническа принадлежност от българската

- Пак лъжа, аз считам македонците за неотделима част от нашия народ.


И при това автохтонците никога не водят спор по същество, никога не остават при сухите факти, а често минават в лични нападки. Защо? Само от възмущение ли?

-E, това вече е наглост, крадецът казва – Дръжте крадеца!

 

Към незнанието и расизма на автохтонците се добавя и тяхното нехайство за реалната национална кауза. Никога повече не си позволявайте да наричате някого "предател", щом сте автохтонци.

- Това е ужасно! Заради неверните и манипулирани карти на идола на този опонент ( става дума за картите на В. Златарски) ние загубихме изконни земи, а хиляди наши сънародници бяха избити, ограбени, тормозени. Това жалко човеченце се гаври с паметта на избитите в Егейска Тракия и Македония български мъже, с мъката на майките, със сълзите на вдовиците и децата!...
Как да нарека другояче индивиди, които заради лични облаги пр
eдават род и Родина! Как да нарека служители на червената ДС? Те са приятели на моя опонент, дружейки с тях той показва много добре кому служи. Във всеки случай на на България! Кажете ми, възможно ли е  да уважавам такъв човек, след като той не уважава себе! Културна дискусия с такива хорица е невъзможна...жалко. Утехата ми е, че поддръжниците на туранския произход на дедите ни издадоха низките си намерения и показаха истинското си лице...

 

Бог да пази България!

 Благодаря на equilibrum за изображенията!



Тагове:   България,   траки,


Гласувай:
119



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Спароток!
27.05.2010 18:40
Светият Дух бди над нас! Ние разбираме истината!
Не се мори с неразбрани!
Притча от житието на Методий:
Срещнали един мъдрец , който бил изпотен! Попитали го защо!
-Спорих със прости хора -бил отговорът!
Не се поти! Те не заслужават внимание!
А ние знаем истината!!!
цитирай
2. sparotok - болка
27.05.2010 18:43
panazea написа:
Светият Дух бди над нас! Ние разбираме истината!
Не се мори с неразбрани!
Притча от житието на Методий:
Срещнали един мъдрец , който бил изпотен! Попитали го защо!
-Спорих със прости хора -бил отговорът!
Не се поти! Те не заслужават внимание!
А ние знаем истината!!!


Благодаря ти за подкрепата приятелко!
Боли ме от това, че такива човечета като моя опонент се наричат българи.
Не може хем да си чуждопоклонник, хем да си родолюбец, едно от двете не е верно.

Бог вижда!
цитирай
3. iuliuscaesar - Лъжа, траките имат впечатляващи ...
27.05.2010 19:02
Лъжа, траките имат впечатляващи монументи от 8-ми век преди Христа, това са посветената на тракийската богиня Кибела (Кубела)Лъвска Скала, паметникът на Мидас и т.н. Господинът се преструва, че не знае за тракийските релефи от Гинина Могила. Kъде са обаче монументалните турански релефи от преди 6-ти-7-ми век момчето не посочва....защото такива няма.


мадарският конник е нещо съвсем друго и няма нищо общо с траките. попрочети малко и ще видиш. има една книга издатество на ВТУ специално за него. той си чисто българско творение от 7век. мадарския конник никъде не се споменава в по ранните извори. несъмнено по римско време би бил споменат ако съществуваше защото е впечатляващ
цитирай
4. hristo27 - Много е важно какъв си и в какво вя...
27.05.2010 19:05
Много е важно какъв си и в какво вярваш.
Щом каузата ти е Родолюбие.
Другото са подробности!
цитирай
5. iliada - Напълно разбирам огорчението ти ,приятелю
27.05.2010 19:05
Всички ние сме изпадали в ситуация в която някой не иска да приеме истината или с цената на всичко пречи тя да се разкрие ,дори когато има солидни аргументи в подкрепа на нашата теза.
Но в такива случай като мъдрия селски даскал Бачо Киро ще ти дам съвет просто да си кажеш ,както той навремето е казал за неговите предатели" Прости им Боже ТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ "
ТИ САМО НЕ СЕ ОГОРЧАВАЙ -СВЯТ ПЪСТЪР ХОРА ВСЯКАКВИ и вярвай ,че ИСТИНАТА ЩЕ ПОБЕДИ ВЪПРЕКИ ВСИЧКО !:)
СПОКОЙНА ВЕЧЕР, ПРИЯТЕЛЮ!
цитирай
6. iuliuscaesar - Защо ли пък старобългарските титли ...
27.05.2010 19:06
Защо ли пък старобългарските титли багаин, канас, маготъ, владика са сродни с галските багауда, кунос, магало, влат? Защо ли галите имат имена като Асперик, Борисус, Борилус, Корсиус, Токетус, Персинус, отговарящи на старобългарските Аспарух, Борис, Борил, Корсис, Токту, Персиян? В Галия са ходили кимерии, но не и туранци. Прокопий определя дедите ни като кимерии, но няма нито един стар автор, който да е нарекъл българите турански народ. НЯМА!

каквио имена има при галите няма никакво значение, тук става въпрос какво има при траките. аспарух го има в надписи от иран през 2век. проччети по тая тема този Чобанов дето стана зам.министър на културата. дори и да не шприемеш тезите му, виж надписите и прецени.
цитирай
7. iuliuscaesar - Кой стар автор посочва това така ...
27.05.2010 19:09
Кой стар автор посочва това така наречено триделно разделение на властта при старите българи? Спекулация и древно свидетелство са две коренно различни неща, но поклонникът на туранската теория не се интересува от това.

назад си с материала. прочети надписите на Крум, епиграфските де. именно там се вижда триделното разделение на "юк" и "ич" и на ляво и дясно. центъра се управлява от Крум, дясната част на ханството от Цок (мисля), а лявата не се сещам. просто трябва да погледна в книгите, но това го оставям на теб - ти твърдиш че не е вярно а просто не си запознат.
цитирай
8. iuliuscaesar - Голяма лъжа, Тукидит свидетелс...
27.05.2010 19:11
Голяма лъжа, Тукидит свидетелства, че гетите са КОННИ СТРЕЛЦИ, а сарматите, които Прокопий причислява към гетите имат дори и тежка кавалерия...като олосидерите на Крум:))))

тук глишев греши. във връзка с похода на Ситалк Тукидид споменава, че гетските части са от конни стрелци. сарматите обаче не са траки - те са ираноезично племе дошло от там
цитирай
9. анонимен - пази Боже
27.05.2010 19:13
Господ вижда Спароток, Той отличава добрия и праведния от лошия и порочния.
Ти момче си карай по правия път пък остави нечистите да бълват гадости, с думи няма да ги спреш, те нямат ни срам, ни страх от Бога.
цитирай
10. iuliuscaesar - Лъжа, траките имат както люспести, ...
27.05.2010 19:13
Лъжа, траките имат както люспести, така и плетени ризници. А тулсхи не e нищо друго освен вариант на думата тулъ-колчан, която е и вариант на пеласгийската тулак. Нормално е във военен инвентарен надпис да има споменати и тулове ( колчани

откъде разбро кое какво е на пеласгийски език. от него не е останало нищо. това си е чиста глупост.
цитирай
11. анонимен - !
27.05.2010 19:15
Давай смело и хич да не ти пука!
цитирай
12. iuliuscaesar - Премълчава се, че Ерм е тракийско ...
27.05.2010 19:17
Премълчава се, че Ерм е тракийско име, то както и Вокил се среща още през 14-ти век преди Христа, Дуло отговаря на тракийката дума ДУЛ-род, наставката гур при унугур, кутригур е вариант на споменатата 500 години по-рано наставка гер при тракийските дигери, кимерии, пурогери, другери.

кви са тия имена от 14век преди. пак ли от линеарите. ти не разбра ли че там четенето е условно. това не е азбука и за това никога няма да узнаем как е точното произношение на много от думите, особено чуждите (ако са чужди), които нямат паралел в по късния гръцки. няма как да се знае. не манипулирай читателите.
цитирай
13. lado - Остракизъм ! Остържи името от банка ...
27.05.2010 19:18
Остракизъм ! Остържи името от банка данни, и вече е един повей на вятъра. Освен ако не ти служи за каузата на установяването на истината. Трябва да се игнорират личните нападки и квалификациите, бягането в различна от полемизираната тема.
Подобни напъни показват единствено безсилие пред лицето на аргументите и фактите. Аз римерно не съм съгласен с това,че имаме нещо различно от федеративна държава да Симеон, и че май няма в прочетените от мен документи "българин" в единствено число до 10 век. Но не съм прочел всичко възможно, а няма и да мога. Лесно се виждат добронамерените усилия и изследователски пориви, и човек може и да се довери на някой по-чел от него.
Например - на теб.
Какво толкова имаше сложно в часовете по история да се изучават ЛИБИ и ГИБИ ? Даже с манипулирания превод щеше да лъсне покритата с лъжи официална история, щяха да се научат хиляди хора да мислят, да анализират ,да търсят - а това е заплаха за манипулиращите!
Поздрови
цитирай
14. анонимен - ne se kosi
27.05.2010 19:19
Shto se shashkash be pich neka si pliampat boklucite, kervana si varvi kuchetta si laiat=
цитирай
15. iuliuscaesar - Лъжа, през 5-те век преди Христа ...
27.05.2010 19:19
Лъжа, през 5-те век преди Христа одрисите създават централизирана държава с военна аристокрация. През 1-ви век траките попадат под римско господство, което трае до 7-ми век. След освобождението си дедите ни отново изграждат централизирана държана управлявана от военна аристокрация.

наистина Одриското царство е до известна степен централизирано, но не в истинския смисъл, защото няма постоянна столица, има парадинасти, които имат самостоятелност и т.нат., но до известна степен си прав.
с втората част (за възстановяване) категорично не мога да се съглася.
цитирай
16. iuliuscaesar - Смехотворно твърдение, траките ...
27.05.2010 19:20
Смехотворно твърдение, траките вярват в безсмъртието на душата, а не на тялото. Това, че животът е страдание е вярване на едно единствено племе – траусите. Нередно и глупаво е вярването на едно малко племе да се преписва на цялата общност.

май не си чел за гетите, които АТАНАТИДЗО.
цитирай
17. iuliuscaesar - траките на юг от Дувава са покорени ...
27.05.2010 19:22
траките на юг от Дувава са покорени от Рим през 1-ви век и остават подтиснати до 7-ми век. Кой окупатор ще позволи покореният народ да прави свои инвентарни надписи и договори!. Къде са по-ранните от 7-ми век инвентарни надписи на тюрките, къде са договорите им изписани на камък...няма такива.

траките и македоните и илирите нямат такава традиция да изписват на камък. никой нищо не е унощожавал. има тракийски надписи в гробниците, по съдовете и пръстени. всички те са писани с гръцки букви, тъй като траките нямат писменост.
цитирай
18. iuliuscaesar - Манипулация, няма споменат бъл...
27.05.2010 19:23
Манипулация, няма споменат българин Орхан, момчето жонглира с букви. Лъжа е и, че старобългарските имена са чужди на траките. Аспарух, или още Еспор означава конник и е сродно с трак. Вед Еспис ( сам конник) и Аспар, който е живял в Тракия два века преди Аспарух.

Кубер е сродно на Кубаба-Кубела.

Винех е сродно на споменатото през 14-век пр. Христа Винайо.

Вокил е идентично на споменатото през 14-век пр. Христа Вокил.

Безмер е сродно на тракийските Беса и Пурмерул.

Токту е сродно на споменатото през 14-век пр. Христа Токеу.

Телец е сродно на името на мизийския цар Телеф.

пак си пшрекалил с Линеара. дай му малко почивка.
цитирай
19. divna8 - Спароток, глупостта няма почивен ...
27.05.2010 19:24
Спароток, глупостта няма почивен ден! Особено, ако плащат някому, за да е глупав:)
Сигурна съм, че опонентите ти знаят ИСТИНАТА, но в момента "лапат яко" на чужда софра и незаслужено. Затова са готови да отрекат СВЯТАТА ИСТИНА ЗА ПРОИЗХОДА БЪЛГАРСКИ...
Все още има апетити за земите ни - малкото останали - и поръчковата псевдоистория не секва.
Радвам се, че те познавам и имам възможност - чрез теб - да се докона до истинската история на прадедите си.
И мен ме боли, но нали знаеш кога една змия започва да хапе? Когато се чувства застрашена и умира. Пази се от отровата й, а ИСТИНАТА - тя вече се знае и ... звъни победоносно.
Най0тъмно е преди изгрев, а изгревът е вече близо. А лъжебългарите се плашат от СВЕТЛИНАТА НА ЗНАНИЕТО...
Поздрав и успех, Спароток :):):)
цитирай
20. sparotok - светлина
27.05.2010 19:33
divna8 написа:
Спароток, глупостта няма почивен ден! Особено, ако плащат някому, за да е глупав:)
Сигурна съм, че опонентите ти знаят ИСТИНАТА, но в момента "лапат яко" на чужда софра и незаслужено. Затова са готови да отрекат СВЯТАТА ИСТИНА ЗА ПРОИЗХОДА БЪЛГАРСКИ...
Все още има апетити за земите ни - малкото останали - и поръчковата псевдоистория не секва.
Радвам се, че те познавам и имам възможност - чрез теб - да се докона до истинската история на прадедите си.
И мен ме боли, но нали знаеш кога една змия започва да хапе? Когато се чувства застрашена и умира. Пази се от отровата й, а ИСТИНАТА - тя вече се знае и ... звъни победоносно.
Най0тъмно е преди изгрев, а изгревът е вече близо. А лъжебългарите се плашат от СВЕТЛИНАТА НА ЗНАНИЕТО...
Поздрав и успех, Спароток :):):)


Благодаря ти!
Аз също съм сигурен, че опонентите ми знаят истината добре, но поради една, или друга причина извращават нещата...явно са лъжебългари както казваш ти.
цитирай
21. sparotok - линеарни писмености
27.05.2010 19:34
iuliuscaesar написа:
Манипулация, няма споменат българин Орхан, момчето жонглира с букви. Лъжа е и, че старобългарските имена са чужди на траките. Аспарух, или още Еспор означава конник и е сродно с трак. Вед Еспис ( сам конник) и Аспар, който е живял в Тракия два века преди Аспарух.

Кубер е сродно на Кубаба-Кубела.

Винех е сродно на споменатото през 14-век пр. Христа Винайо.

Вокил е идентично на споменатото през 14-век пр. Христа Вокил.

Безмер е сродно на тракийските Беса и Пурмерул.

Токту е сродно на споменатото през 14-век пр. Христа Токеу.

Телец е сродно на името на мизийския цар Телеф.

пак си пшрекалил с Линеара. дай му малко почивка.


Ти нали си нямаше и понятие от линеарни писмености, как така реши кое четене е вярно и кое не е. Сляпото отричане е признак на предубеденост Юлиус.
Първо проучи даден върпрос, после критикувай!
цитирай
22. sparotok - знания
27.05.2010 19:36
iuliuscaesar написа:
траките на юг от Дувава са покорени от Рим през 1-ви век и остават подтиснати до 7-ми век. Кой окупатор ще позволи покореният народ да прави свои инвентарни надписи и договори!. Къде са по-ранните от 7-ми век инвентарни надписи на тюрките, къде са договорите им изписани на камък...няма такива.

траките и македоните и илирите нямат такава традиция да изписват на камък. никой нищо не е унощожавал. има тракийски надписи в гробниците, по съдовете и пръстени. всички те са писани с гръцки букви, тъй като траките нямат писменост.


Я вземи се пообразовай малко, знанията ти са от 19-ти век.

the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century.

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

Нещо да кажеш:))
цитирай
23. sparotok - гети
27.05.2010 19:39
iuliuscaesar написа:
Смехотворно твърдение, траките вярват в безсмъртието на душата, а не на тялото. Това, че животът е страдание е вярване на едно единствено племе – траусите. Нередно и глупаво е вярването на едно малко племе да се преписва на цялата общност.

май не си чел за гетите, които АТАНАТИДЗО.


Чети внимателно, гетите вярват в безсмъртието на душата...иначе нямаше да има гетски погребения:)))
цитирай
24. sparotok - съгласие
27.05.2010 19:40
iuliuscaesar написа:
Лъжа, през 5-те век преди Христа одрисите създават централизирана държава с военна аристокрация. През 1-ви век траките попадат под римско господство, което трае до 7-ми век. След освобождението си дедите ни отново изграждат централизирана държана управлявана от военна аристокрация.

наистина Одриското царство е до известна степен централизирано, но не в истинския смисъл, защото няма постоянна столица, има парадинасти, които имат самостоятелност и т.нат., но до известна степен си прав.
с втората част (за възстановяване) категорично не мога да се съглася.


Не съм си и помислил, че ще се съгласиш с мен.

цитирай
25. sparotok - българи
27.05.2010 19:41
анонимен написа:
Shto se shashkash be pich neka si pliampat boklucite, kervana si varvi kuchetta si laiat=


Лошото е, че злословещите се самонаричат българи, а дали са такива....
цитирай
26. sparotok - първоизвори
27.05.2010 19:43
lado написа:
Остракизъм ! Остържи името от банка данни, и вече е един повей на вятъра. Освен ако не ти служи за каузата на установяването на истината. Трябва да се игнорират личните нападки и квалификациите, бягането в различна от полемизираната тема.
Подобни напъни показват единствено безсилие пред лицето на аргументите и фактите. Аз римерно не съм съгласен с това,че имаме нещо различно от федеративна държава да Симеон, и че май няма в прочетените от мен документи "българин" в единствено число до 10 век. Но не съм прочел всичко възможно, а няма и да мога. Лесно се виждат добронамерените усилия и изследователски пориви, и човек може и да се довери на някой по-чел от него.
Например - на теб.
Какво толкова имаше сложно в часовете по история да се изучават ЛИБИ и ГИБИ ? Даже с манипулирания превод щеше да лъсне покритата с лъжи официална история, щяха да се научат хиляди хора да мислят, да анализират ,да търсят - а това е заплаха за манипулиращите!
Поздрови


Прав си, до истината се достига само чрез първоизворите, а не благодарение на мненията на този, или онзи професор подчинен на ДС.
цитирай
27. drakulla - sparotok,
27.05.2010 19:44
Не се занимавай с него. Това, което ще става е неизбежно. Прави впечатление колко е усърден и трескав напоследък, ама и много смешен. Тъжно и жалко е да си подлога на чужди интереси. А унижението си не чувстват ли такива хора?
цитирай
28. sparotok - иконография
27.05.2010 19:45
iuliuscaesar написа:
Лъжа, траките имат впечатляващи монументи от 8-ми век преди Христа, това са посветената на тракийската богиня Кибела (Кубела)Лъвска Скала, паметникът на Мидас и т.н. Господинът се преструва, че не знае за тракийските релефи от Гинина Могила. Kъде са обаче монументалните турански релефи от преди 6-ти-7-ми век момчето не посочва....защото такива няма.


мадарският конник е нещо съвсем друго и няма нищо общо с траките. попрочети малко и ще видиш. има една книга издатество на ВТУ специално за него. той си чисто българско творение от 7век. мадарския конник никъде не се споменава в по ранните извори. несъмнено по римско време би бил споменат ако съществуваше защото е впечатляващ


Иконографията на Мадарския конник е чисто тракийска. От 1-ви до 7-ми век това изображение не е изпълнявано в монументален стил защото дедите ми са били подчинени на римляните.
С постигането на независимост става и възможно да се направи монументално изображение на Тракийския конник.
цитирай
29. sparotok - благодаря
27.05.2010 19:46
iliada написа:
Всички ние сме изпадали в ситуация в която някой не иска да приеме истината или с цената на всичко пречи тя да се разкрие ,дори когато има солидни аргументи в подкрепа на нашата теза.
Но в такива случай като мъдрия селски даскал Бачо Киро ще ти дам съвет просто да си кажеш ,както той навремето е казал за неговите предатели" Прости им Боже ТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ "
ТИ САМО НЕ СЕ ОГОРЧАВАЙ -СВЯТ ПЪСТЪР ХОРА ВСЯКАКВИ и вярвай ,че ИСТИНАТА ЩЕ ПОБЕДИ ВЪПРЕКИ ВСИЧКО !:)
СПОКОЙНА ВЕЧЕР, ПРИЯТЕЛЮ!


Благодаря ти приятелко!
Истината наистина ще победи!
цитирай
30. sparotok - родолюбие
27.05.2010 19:48
hristo27 написа:
Много е важно какъв си и в какво вярваш.
Щом каузата ти е Родолюбие.
Другото са подробности!


Точно справедливостта на моята кауза ме крепи, знам, че съм прав, знам, че дедите ни са местен народ!
цитирай
31. sparotok - опонент
27.05.2010 19:50
drakulla написа:
Не се занимавай с него. Това, което ще става е неизбежно. Прави впечатление колко е усърден и трескав напоследък, ама и много смешен. Тъжно и жалко е да си подлога на чужди интереси. А унижението си не чувстват ли такива хора?


Спирам с дискусията с това човече. Той уж само от време на време щеше да посещава блога ми, но напоследък наистина е трескав и усърден, сякаш го ръгат с остен...а може и наистина да е така.
цитирай
32. equilibrium - ЛОТОФАГИ
27.05.2010 20:07
Спароток, моля те, не допускай цвъчките и мозъчните пръ..и(газове) на този индивид със звучният псевдоним - Юлиус. Нека ги синтезира в един пост, а да не си позволява да дръсти информационното пространство с безобразията си, пръснати в ..найсет поста. Срам ме е да чета глупостите му, срам ме е, че по лична карта се води "българин" (може би), срам ме е, че ми е сънародник!

Приятелю, Манол просто не си заслужава нервите, похабени за него. Вече е ясен на всички! Пътуването срещу течението изобщо не е лесно, но курсът, по който си поел, със сигурност е верният и бъди сигурен, че не си сам!

А за онези, които отричат своя род, яли цветовете на лотоса и забравили миналото си, са писани великите редове на дядо Вазов, който казва:
"..че е срам за всякой, който се отрича от своя си рода и при гърци тича и своето име и божия дар зафърля безумно като един твар. Горко вам, безумни, овци заблудени, със гръцка отрова, що сте напоени, дето се срамите от вашия брат и търсите пища в гръцкия разврат, и ругайте грешно бакини си кости, и нашите нрави, че те били прости! Та не вашто племе срам нанася вам, о, безумни люде, а вий сте му срам!"

С Богом!
цитирай
33. sparotok - Вазов
27.05.2010 20:15
equilibrium написа:
Спароток, моля те, не допускай цвъчките и мозъчните пръ..и(газове) на този индивид със звучният псевдоним - Юлиус. Нека ги синтезира в един пост, а да не си позволява да дръсти информационното пространство с безобразията си, пръснати в ..найсет поста. Срам ме е да чета глупостите му, срам ме е, че по лична карта се води "българин" (може би), срам ме е, че ми е сънародник!

Приятелю, Манол просто не си заслужава нервите, похабени за него. Вече е ясен на всички! Пътуването срещу течението изобщо не е лесно, но курсът, по който си поел, със сигурност е верният и бъди сигурен, че не си сам!

А за онези, които отричат своя род, яли цветовете на лотоса и забравили миналото си, са писани великите редове на дядо Вазов, който казва:
"..че е срам за всякой, който се отрича от своя си рода и при гърци тича и своето име и божия дар зафърля безумно като един твар. Горко вам, безумни, овци заблудени, със гръцка отрова, що сте напоени, дето се срамите от вашия брат и търсите пища в гръцкия разврат, и ругайте грешно бакини си кости, и нашите нрави, че те били прости! Та не вашто племе срам нанася вам, о, безумни люде, а вий сте му срам!"

С Богом!


Вазов го е казал безпогрешно, този велик българин е употребил точните думи за безродниците.
Не ми се ще да налагам цензура, но май ще се наложи, иначе ще си губа времето с предубедени хора.
цитирай
34. bven - Много стегнат и аргументиран постинг - поздравления, Спароток!
27.05.2010 20:37
Не е важно какво мислят един или двама - важно е какво ще мислят всички българи, когато лека-полека започнат да разбират какво значи да си БЪЛГАРИН ! А който се е предложил в услуга на чужди интереси - да му мисли. Проблемът си е негов!
цитирай
35. анонимен - :)
27.05.2010 20:40
Категорично съм против тоя защитник на тюркската теория....отдавна е ясно че това е тотална глупост !!! Но няма как да се съглася и с автохтнонната теория....няма как !!! Уважавам хората които са живели преди нас по тези земи (траките)...остави ли са ни хубаво наследство...Но ние нямаме нищо общо с тях !
цитирай
36. sparotok - българи
27.05.2010 20:41
bven написа:
Не е важно какво мислят един или двама - важно е какво ще мислят всички българи, когато лека-полека започнат да разбират какво значи да си БЪЛГАРИН ! А който се е предложил в услуга на чужди интереси - да му мисли. Проблемът си е негов!


Благодаря ти!
Българите наистина разбират каква е истината, точно поради това чуждопоклонниците бързат да правят нови мъгли.
цитирай
37. panazea - Спароток,
27.05.2010 20:42
По делата ще ги познаеш!
Доброто дърво дава добри плодове , а лошото - лоши!
цитирай
38. sparotok - съмнения
27.05.2010 20:44
анонимен написа:
Категорично съм против тоя защитник на тюркската теория....отдавна е ясно че това е тотална глупост !!! Но няма как да се съглася и с автохтнонната теория....няма как !!! Уважавам хората които са живели преди нас по тези земи (траките)...остави ли са ни хубаво наследство...Но ние нямаме нищо общо с тях !


Ваше право е да се съмнявате в моите твърдения, но отговорете сам на себе си - сигурен ли сте, че знаете всичко за траките, за да можете да кажете, че те нямат нищо общо с нас?
цитирай
39. sparotok - дела
27.05.2010 20:47
panazea написа:
По делата ще ги познаеш!
Доброто дърво дава добри плодове , а лошото - лоши!


Верно е, делата, а не думите покадват кой какъв е.
Всеки може да каже, че обича България, но ако укрива факти и запокитва родината ни в Азия, то "родолюбието" му е само преструвка на един родоостъпник.
цитирай
40. анонимен - Привет, Спароток, Бог е с теб!
27.05.2010 20:53
Привет, Спароток, Бог е с теб!
цитирай
41. sparotok - Бог
27.05.2010 20:58
vostroto написа:
Привет, Спароток, Бог е с теб!


Бог е с всички нас, които търсим истината!
цитирай
42. анонимен - МАЛАКА
27.05.2010 21:03
ПУСНИМИ КОМЕНТАРА БЕ ООО ВЕЛИК ТРАКИЕЦО...НАШ ГОСПОДАР НА ГЪРЦИТЕ...НАШ ЦАР И ПАДИШАХ
цитирай
43. sparotok - кеоментар
27.05.2010 21:07
анонимен написа:
ПУСНИМИ КОМЕНТАРА БЕ ООО ВЕЛИК ТРАКИЕЦО...НАШ ГОСПОДАР НА ГЪРЦИТЕ...НАШ ЦАР И ПАДИШАХ


Вие сте най-толерираният критик в този блог, но всичко си има граница, вие я прекосихте.

Толкова ли е трудно да се отправи културна и аргументирана критика?
цитирай
44. анонимен - СПАРОТОК НЕ ДОПУСКАЙ ГРЪЦКИЯ БОКЛУК СЕРЕ ТУК !!!
27.05.2010 21:14
Това е пример за гръцката омраза към нас българите....ВЕКОВНИ И ВЕЧНИ НАШИ ВРАГОВЕ !!!! Гръцката измет не трябва да се толерира и да се жали !!!! НИКОГА не забравяйте какво са ни правили !!!! СМЪРТ НА ГРЪЦКАТА ИЗМЕТ....ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!!
цитирай
45. анонимен - Прочетох
27.05.2010 21:19
постинга на опонента ви и нито за момент не се почувствах заплашен от някаква атака. Напротив, тезата му беше изложена много добре и без грам ненужна емоция.

Вашата прекалена превъзбуденост издава несигурност.
цитирай
46. sparotok - гърци
27.05.2010 21:21
анонимен написа:
Това е пример за гръцката омраза към нас българите....ВЕКОВНИ И ВЕЧНИ НАШИ ВРАГОВЕ !!!! Гръцката измет не трябва да се толерира и да се жали !!!! НИКОГА не забравяйте какво са ни правили !!!! СМЪРТ НА ГРЪЦКАТА ИЗМЕТ....ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!!


Известно ми е какво са правили гърците в миналото, но все пак сме съседи и трябва да се опитаме да сме полезни един на друг.
Не са ми приятни обидите на гръка, но пък се надявам, ако не с него, то с друг негов сънародник да подтигнем консенсус.
Ако ние българите винаги бяхме единни, то гърците нямаше да ни сторят толкова много беди.
цитирай
47. анонимен - Аз
27.05.2010 21:23
Не си и мисли да се бориш със свиня. И давмата ще сте окаляни, но на нея това и харесва.
цитирай
48. sparotok - теза
27.05.2010 21:26
bbbb написа:
постинга на опонента ви и нито за момент не се почувствах заплашен от някаква атака. Напротив, тезата му беше изложена много добре и без грам ненужна емоция.

Вашата прекалена превъзбуденост издава несигурност.


Шегувате ли се, това ли наричате добре изложена теза без грам излишна емоция:
" “Сега ми светва, че освен дето си измислят, автохтонистите са расисти. Тях ги е срам от едно далечно и отдавнашно родство с азиатските конни народи.
Смятат гърците за по-долен народ от траките, а траките - за "най-възвишената раса". Това е чист расизъм.

Освен всичко друго е и измислица, разбира се, но е и расизъм. Хитлер би се гордял с автохтонците.

Към незнанието и расизма на автохтонците се добавя и тяхното нехайство за реалната национална кауза "


цитирай
49. анонимен - Братооо
27.05.2010 21:32
sparotok написа:
анонимен написа:
Това е пример за гръцката омраза към нас българите....ВЕКОВНИ И ВЕЧНИ НАШИ ВРАГОВЕ !!!! Гръцката измет не трябва да се толерира и да се жали !!!! НИКОГА не забравяйте какво са ни правили !!!! СМЪРТ НА ГРЪЦКАТА ИЗМЕТ....ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!!


Известно ми е какво са правили гърците в миналото, но все пак сме съседи и трябва да се опитаме да сме полезни един на друг.
Не са ми приятни обидите на гръка, но пък се надявам, ако не с него, то с друг негов сънародник да подтигнем консенсус.
Ако ние българите винаги бяхме единни, то гърците нямаше да ни сторят толкова много беди.


Никога не се заблуждавай че гърка мисли добро на българина !!! Доказателствата затова са хиляди....Братоо...те дори не ни смятат за хора !!! Освен това смея да твърдя че през 5 век турско робство...сме били и под гръцко ДУХОВНО робство....доказателствата за което също са хиляди !!!! Да не говорим в най-ново време че продължават да ни подливат вода при всеки удобен случай !!!! СТРАДАЛИ СМЕ И ЯВНО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СТРАДАМЕ ОТ НАШАТА ГЕНЕТИЧНО ЗАЛОЖЕНА ДОБРОТО, ВЕЛИКОДУШИЕ И БЛАГОРОДСТВО !!!! ГРЪЦКАТА ИЗМЕТ ВИНАГИ СЕ Е ВЪЗПОЛЗВАЛА ОТ ТЕЗИ НАШИ КАЧЕСТВА, КОИТО В СЛУЧАЯ СЕ ОКАЗВАТ КУСУРИ !!!! МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕШ И КАКВО Е ОТНОШЕНИЕТО ИМ КЪМ ТРАКИТЕ...КОИТО ТЕ ОБЯВЯВАТ ЗА ГЪРЦИ...ОРФЕЙ И Т.Н И Т.Н..... ИСКРЕНО И ГОРЕЩО ТЕ СЪВЕТВАМ ДА НЕ ДОПУСКАШ В БЛОГА ГРЪЦКИ БОКЛУЦИ....НАГЛОСТТА ИМ Е БЕЗГРАНИЧНА...СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА ОМРАЗАТА ИМ КЪМ НАС...БЪЛГАРИТЕ !!!
цитирай
50. анонимен - Аз не коментирам, кой е крив и кой е прав,
27.05.2010 21:36
но когато към даден научен въпрос се подхожда твърде емоционално (както вие правите в последните си постинги), това сочи че аргументите са се изчерпали и емоциите са взели връх.
цитирай
51. galina1 - Здравей sparotok
27.05.2010 21:38
Много интересни работи пишеш и поне до момента от това което знам за историята ни го казваш компетентно и с факти. В случая също ти вярвам, защото се аргументираш. Така, че един съвет и от мен: не се ядосвай на хора, които искат да обърнат всичко с главата надолу. Това е идеята и не знам докога ще е така. Аз наистина много съжалявам за това, защото историята ни се промени из основи. Това не е полезно изобщо. Тя, какво и да е трябва да я уважаваме и ценим. Жалко за онази част от българите, които биха направили всичко възможно тя да бъде критикувана и преизмислена както намерят за добре. Аз не съм съгласна с това. Никоя друга държава не предприе подобен подход, никоя друга държава не унижи историята си така, както стана в България. Жалко!!! С теб съм.
цитирай
52. raders - Все си мисля, че истината е някъде по ...
27.05.2010 21:47
Все си мисля, че истината е някъде по средата. Защото и едната, и другата версия звучат някак си наивно. Но не могат и да бъдат отхвърлени, поради неточна информация или пълна липса на такава. А тази сглобка на имена от различни места и епохи е просто върхът на мармалада. Така не се прави история или може би точно така се "прави".
цитирай
53. анонимен - Нещата в този блог вече излизат и...
27.05.2010 21:49
Нещата в този блог вече излизат извън контрол. Един господ слиза на земята и казва „Така е!” и който твърди обратното не е българин. И рабите божи удрят глави в пода и се кълнат „Господи, точно така е! Не се занимавай с неверниците!” Това че кланящите се не биха се потрудили да прочетат дали е така, но зоват за революция, защото господ така им нарежда, не е от особено значение.
Но защо се връщаме само до траките? А нима не е важно да знаем техните деди откъде са дошли? Какви българи сме и как да почитаме българското, ако не знаем дедите на траките откъде са дошли. Че и още по-назад... Според мен е от особено значение да се разбере дали дедите на траките не са всъщност единствените по рода си европейски маймуни. Някак по-българин ще се почувствам, ако знам че всички други по света са от африкански маймуни, пък траките, сиреч българите – от европейски. Нека сетне някой иностранец да дойде да ми се перчи, че го насмотам набърже.
Вярно че някога Господ беше българин, ама днес, ако някой е на обратното от господното мнение, да се озаглавяваш, че това е атака срещу България, а не срещу теб самия, си е мнооооого нахално.
цитирай
54. sparotok - верно е
27.05.2010 22:01
анонимен написа:
Не си и мисли да се бориш със свиня. И давмата ще сте окаляни, но на нея това и харесва.


Верно, но късно го разбрах.
цитирай
55. sparotok - обвинения
27.05.2010 22:03
bbbb написа:
но когато към даден научен въпрос се подхожда твърде емоционално (както вие правите в последните си постинги), това сочи че аргументите са се изчерпали и емоциите са взели връх.


Не мога да остана спокоен след като някой ме изкарва нацист и расист въпреки, че съм казал отдавна какви са убежденията ми.
Щом вие поддържате опонента ми бихте ли казали къде точно се бъркам...
цитирай
56. sparotok - благодаря
27.05.2010 22:04
galina1 написа:
Много интересни работи пишеш и поне до момента от това което знам за историята ни го казваш компетентно и с факти. В случая също ти вярвам, защото се аргументираш. Така, че един съвет и от мен: не се ядосвай на хора, които искат да обърнат всичко с главата надолу. Това е идеята и не знам докога ще е така. Аз наистина много съжалявам за това, защото историята ни се промени из основи. Това не е полезно изобщо. Тя, какво и да е трябва да я уважаваме и ценим. Жалко за онази част от българите, които биха направили всичко възможно тя да бъде критикувана и преизмислена както намерят за добре. Аз не съм съгласна с това. Никоя друга държава не предприе подобен подход, никоя друга държава не унижи историята си така, както стана в България. Жалко!!! С теб съм.


Благодаря ти за подкрепата!
цитирай
57. sparotok - качества
27.05.2010 22:06
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Това е пример за гръцката омраза към нас българите....ВЕКОВНИ И ВЕЧНИ НАШИ ВРАГОВЕ !!!! Гръцката измет не трябва да се толерира и да се жали !!!! НИКОГА не забравяйте какво са ни правили !!!! СМЪРТ НА ГРЪЦКАТА ИЗМЕТ....ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!!


Известно ми е какво са правили гърците в миналото, но все пак сме съседи и трябва да се опитаме да сме полезни един на друг.
Не са ми приятни обидите на гръка, но пък се надявам, ако не с него, то с друг негов сънародник да подтигнем консенсус.
Ако ние българите винаги бяхме единни, то гърците нямаше да ни сторят толкова много беди.


Никога не се заблуждавай че гърка мисли добро на българина !!! Доказателствата затова са хиляди....Братоо...те дори не ни смятат за хора !!! Освен това смея да твърдя че през 5 век турско робство...сме били и под гръцко ДУХОВНО робство....доказателствата за което също са хиляди !!!! Да не говорим в най-ново време че продължават да ни подливат вода при всеки удобен случай !!!! СТРАДАЛИ СМЕ И ЯВНО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СТРАДАМЕ ОТ НАШАТА ГЕНЕТИЧНО ЗАЛОЖЕНА ДОБРОТО, ВЕЛИКОДУШИЕ И БЛАГОРОДСТВО !!!! ГРЪЦКАТА ИЗМЕТ ВИНАГИ СЕ Е ВЪЗПОЛЗВАЛА ОТ ТЕЗИ НАШИ КАЧЕСТВА, КОИТО В СЛУЧАЯ СЕ ОКАЗВАТ КУСУРИ !!!! МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕШ И КАКВО Е ОТНОШЕНИЕТО ИМ КЪМ ТРАКИТЕ...КОИТО ТЕ ОБЯВЯВАТ ЗА ГЪРЦИ...ОРФЕЙ И Т.Н И Т.Н..... ИСКРЕНО И ГОРЕЩО ТЕ СЪВЕТВАМ ДА НЕ ДОПУСКАШ В БЛОГА ГРЪЦКИ БОКЛУЦИ....НАГЛОСТТА ИМ Е БЕЗГРАНИЧНА...СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА ОМРАЗАТА ИМ КЪМ НАС...БЪЛГАРИТЕ !!!


Да, гърците се възползват от нашата доброта и великодушие, но именно тези качества говорят за благороден произход, нека гърците се самоунижават.
цитирай
58. анонимен - до 53
27.05.2010 22:12
анонимен написа:
Нещата в този блог вече излизат извън контрол. Един господ слиза на земята и казва „Така е!” и който твърди обратното не е българин. И рабите божи удрят глави в пода и се кълнат „Господи, точно така е! Не се занимавай с неверниците!” Това че кланящите се не биха се потрудили да прочетат дали е така, но зоват за революция, защото господ така им нарежда, не е от особено значение.
Но защо се връщаме само до траките? А нима не е важно да знаем техните деди откъде са дошли? Какви българи сме и как да почитаме българското, ако не знаем дедите на траките откъде са дошли. Че и още по-назад... Според мен е от особено значение да се разбере дали дедите на траките не са всъщност единствените по рода си европейски маймуни. Някак по-българин ще се почувствам, ако знам че всички други по света са от африкански маймуни, пък траките, сиреч българите – от европейски. Нека сетне някой иностранец да дойде да ми се перчи, че го насмотам набърже.
Вярно че някога Господ беше българин, ама днес, ако някой е на обратното от господното мнение, да се озаглавяваш, че това е атака срещу България, а не срещу теб самия, си е мнооооого нахално.


Господине/госпожо, не ни интересува фамилната Ви история. Тя е ценна само за Вас и рода Ви. Добре е че искате родословното Ви дърво да стъпи на здрав корен, датиращ от първите европейски маймуни. Но всетаки , без значение е дали родовите Ви предци са от европейските или от африканските маймуни, важното Вие да сте наследили от тях гени на добро психическо здраве. Дерзайте и "копайте" назад към родоначалника на рода Ви.
цитирай
59. анонимен - Неумение да се разбира текст.
27.05.2010 22:23
sparotok написа:
bbbb написа:
но когато към даден научен въпрос се подхожда твърде емоционално (както вие правите в последните си постинги), това сочи че аргументите са се изчерпали и емоциите са взели връх.


Не мога да остана спокоен след като някой ме изкарва нацист и расист въпреки, че съм казал отдавна какви са убежденията ми.
Щом вие поддържате опонента ми бихте ли казали къде точно се бъркам...


Нямам намерение да влизам в спор с вас, тъй като сте твърде превъзбуден, но все пак ще отбележа, че ясно съм написал, че не поддържам, които и да е от двама ви. Очевидно не съм се изразил достатъчно ясно и вие не сте могли да разберете това.

Единствено коментирам начина на водене на дискусията от едната страна и от другата. Пожелавам ви успех в намирането на истината.
цитирай
60. miaa - Sparotok, подкрепям те! С обич и ...
27.05.2010 22:29
Sparotok, подкрепям те! С обич и уважение:)
цитирай
61. анонимен - до iuliuscaesar, от трибал
27.05.2010 23:00
относно липсата на аналогия между мадарския конник и тракийските монументи можеш да разгледаш многобройните изображения на херосите и може и да видиш огромните прлилики, за иконата на свети Георги е излишно да ти пиша. По време на римското владичество е имало доста императори с тракийски произход, както и папи и патриарси. напомням ти за Охридската архиепископия, призната от Юстиниян. Също ти напомням че траките не са писали с гръцки букви, а гърците са писали със буквите на едно от тракийските племена /оставям ти да откриеш на кое племе/. И днес има много хора които с латински букви пишат на български от компютъра си.Освен това допусни че за 7-8 века е нормално един народ да промени нещо от културата си /в съвремието това става за 70-80 години/ и пак да си остане същия народ, а не някакъв друг. Сещам се че антични автори определят кимерийците като тракийско племе, мога да ти дам и препратка на ирански автори от 10 век, които определят староиранските народи като тракийски, но това вече ще ти дойде в много за една вечер .
цитирай
62. анонимен - шут!!!
27.05.2010 23:29
Спароток защо вече не го шутираш този византийски българомразец?След като си му дал възможност и не е представил никакви сериозни аргументи, очакваш ли да го направи от сега на татък?Какво му дължиш още на този шиб...к и какво може да допринесе той за каузата на която си се посветил?Не ти е на нивото а защо да слизаш ти на неговото?!
цитирай
63. wilim - това се знае отдавна
27.05.2010 23:30
мзааа.... това са неща, които преди комунизЪма са се знаели !!!! Понеже най-големият ни враг - Русия винаги е диктувал историята Ни, затова и тези неща сега звучат като езотерика. Ерго- Проф. Ганчо Ценов трябва да се изучава в училищата!!!
цитирай
64. анонимен - обективен
27.05.2010 23:33
Ех, Спароток, усещаш ли каква терминология започва да надделява в материалите?
"Лъжата", "Истината", "Бог", "врагът", "заговор", "предателство" и т.н. Това вече не е нормалното пространство за наука. Жалко! Мислех дори да скъся дистанцията, но ... широкият формат на проекта създава условия за анархия. Не разчитай на ниски "революционни страсти".
Виж още веднъж проблемът с кимерийците. Може да се самоизненадаш след време. Някои от твоите почитатели още не вдяват, че туранците са източни иранци (т.е. индоевропейци) от VІІІ-VІІ в.пр.н.е., а тюрките (тукюе) са народ от пост-хунското пространство в Алтай, който възниква едва през V век. Те така се нахъсват да отричат, че спират да възприемат. Желая ти спорна изследователска работа.
цитирай
65. анонимен - СЪМ ЗА ГЪМЗА-ей,35
28.05.2010 00:05
Замисли се,човече!Огледай се!Преценявай!Точно ние,българите,сме едно към едно със старите траки!И в останалите тракийски думи по селата,и в древните обичаи,които все още тук-таме се почитат,и в начина ни на живот,в ценностната ни система,с качествата и недостатъците ни и т.н.,и т.н.!Аз просто не разбирам,защо е трябвало да ни отделят от предците ни!?Може би заради тезата,че"Народ без история е лесна плячка!"Кой знае!?Бъди жив и здрав!
цитирай
66. анонимен - :)
28.05.2010 01:00
Така ме разсмяха тези писаници,че чак се разсъних.Автохтонците сте доказателство ,че по тая земя все лукови глави се въдят.Ама то лошо няма,продължавайте да си помпате егото с глупости за "великата тракийска цивилизация".
цитирай
67. анонимен - От ВНМ
28.05.2010 01:54
Г-н Спарадок,поздравления!Нека "ерудираните"съвременни еничари прочетат това; " Може да притежаваш голям потенциал от знания, но изборът на гледната точка да те отдалечи на стотици години от целта и обратно. Изборът на гледна точка не се учи в учебните заведения. Той е комплекс от исторически, политически, морални и специални знания, които всеки индивид натрупва по различен начин в своя "твърд диск" от разсъждения. Ще посоча за сравнение една безнадежна, или по-точно една основана само на надеждата, гледна точка. Проф. Янакиева от БАН в изявление в пресата изнесе своето професорско разбиране за научност. Ще перифразирам по памет: Научен може да се смята само този способ, при който съществува паралелен текст за декодиране, т.е. способ, подобен на разчитането на египетските йероглифи. От тази "научна" гледна точка достоверно се смята само съответното преписване на едните думи (или словообразования) и сравняването им с другите. Това може да направи всеки четвъртокласник, а очакването на такава паралелна археологическа или литературна находка препраща "научността" в необозримото бъдеще, т.е. спокойни старини и професорска пенсия за поддържащите този способ на "научност". Такава паякообразна позиция по същество не търси нищо, тя е очаквателна и смъртоносна за всеки буден ум, решил да допринесе с нещо за просперитета на нацията си и за собствено удовлетворение. Ето защо радикалният избор, дръзкото и рисковано предположение, самотната "особена" мисъл са тези, които предопределят в голяма степен ефикасността на следващите стъпки в изследването, които обикновено са заучени, рутинни от съответния нивел на образование, съответния регион или държава и т.н."
С Уважение към всички РОДОЛЮБЦИ!
цитирай
68. анонимен - ei idva mi da buda vulgarna s antibulgarite.
28.05.2010 02:50
zashto gi ima?zashtoto parata tupoumieto i podlizirstvoto razvaliat choveka,za loshoto e silno zarazno.koi sa uchenite ni sushtite kato polititsite ni.vinagi suglasni gotovi da tseluvat vsichko samo za ednata para.i za da ia imat te slujat na tozi,koito im ia dava a ne na faktite.te uchenite anti bulgari nikoga ne polzvat svoia mozuk za neshtata te poddurjat tozi,koito im plashta.zashto niamalo ova,zashto imalo onova.ami vinagi ima voina mejdu svetlite sili i tumnite sili.ne sluchaino trakite sa svetli a gurtsite tumni.kak e kazano kato se naiade v.izliza na chelo.eto tova stava ne samo s gurtsi a i s vsichki po tumni.nauchat se na hubavi neshta ot svetlite trakiitsi i poneje im lipsva blagorodstvo iskat ne da blagodaiat a da unijat i da si prisvoiat znaniiata,koito sa poluchili.lukavstvoto,ne e prisushto po nashite zemi,koito mnogo godini sa bili obitavani ot horata noseshti svetlite choveshki tsennosti dadeni ni ot tvoretsa.tova ne znachi che niama svetli i mejdutumnokojite,no gena si e gen i kogato stane silen nikoga niama da zastane do nositelia na svetlina a v reditsite na negovia gen,zashtoto v nego dreme lukavstvoto podlizurstvoto i jajdata na nizshia da se izkara velichie s brutalni sredstva.
цитирай
69. анонимен - Господин Спароток, възхищавам се ...
28.05.2010 06:55
Господин Спароток, възхищавам се на пламенноста Ви. Но мисля, че отивате към крайност, считайки, че ние, съвременните Българи, изцяло сме наследници само на Траките. Съгласен съм, че Траки и Българи са нещо много повече от родственици, но същевременно считам, че не трябва да игнорираме Българите, дощли от Изтока. Българската общност е формирана, като единно цяло още преди Геокатастрофата през 12 век до Христа. Географските и климатични промени ги е разделило - едни са слезли на югоизток (така наречените Траки), други са тръгнали на изток (така наречените Прабългари). Връзката помежду им, никога не е прекъсвана. Пак по причина на промяна на геогрофските и климатични промени, от 2-то хилядолетие до Христа, започва движението на Прабългарското крило на запад, за да достигне своя апогей през 7-ми век с образуването на Велика България, а през 652 год. - Федерацията на Кубрат. С една дума, грубо казано, това е единица, разделена на две във времето. Бъдете живи и здрави, нужен сте за нас Българите, много нужен.
цитирай
70. sparotok - българи от изток
28.05.2010 08:13
анонимен написа:
Господин Спароток, възхищавам се на пламенноста Ви. Но мисля, че отивате към крайност, считайки, че ние, съвременните Българи, изцяло сме наследници само на Траките. Съгласен съм, че Траки и Българи са нещо много повече от родственици, но същевременно считам, че не трябва да игнорираме Българите, дощли от Изтока. Българската общност е формирана, като единно цяло още преди Геокатастрофата през 12 век до Христа. Географските и климатични промени ги е разделило - едни са слезли на югоизток (така наречените Траки), други са тръгнали на изток (така наречените Прабългари). Връзката помежду им, никога не е прекъсвана. Пак по причина на промяна на геогрофските и климатични промени, от 2-то хилядолетие до Христа, започва движението на Прабългарското крило на запад, за да достигне своя апогей през 7-ми век с образуването на Велика България, а през 652 год. - Федерацията на Кубрат. С една дума, грубо казано, това е единица, разделена на две във времето. Бъдете живи и здрави, нужен сте за нас Българите, много нужен.


В няколко постинга съм споменал, че тракийски племена са обитавали както Мала Азия, така и Централна Азия. Част от тях се е завърнала в прародината си Тракия, това никога не съм го отричал.
Въпросът е не кое племе къде точно е живяло, а какъв е произходът му понеже заради миграциите на една малка група се правят заключения за произход на цял народ.
цитирай
71. sparotok - догми
28.05.2010 08:18
анонимен написа:
Г-н Спарадок,поздравления!Нека "ерудираните"съвременни еничари прочетат това; " Може да притежаваш голям потенциал от знания, но изборът на гледната точка да те отдалечи на стотици години от целта и обратно. Изборът на гледна точка не се учи в учебните заведения. Той е комплекс от исторически, политически, морални и специални знания, които всеки индивид натрупва по различен начин в своя "твърд диск" от разсъждения. Ще посоча за сравнение една безнадежна, или по-точно една основана само на надеждата, гледна точка. Проф. Янакиева от БАН в изявление в пресата изнесе своето професорско разбиране за научност. Ще перифразирам по памет: Научен може да се смята само този способ, при който съществува паралелен текст за декодиране, т.е. способ, подобен на разчитането на египетските йероглифи. От тази "научна" гледна точка достоверно се смята само съответното преписване на едните думи (или словообразования) и сравняването им с другите. Това може да направи всеки четвъртокласник, а очакването на такава паралелна археологическа или литературна находка препраща "научността" в необозримото бъдеще, т.е. спокойни старини и професорска пенсия за поддържащите този способ на "научност". Такава паякообразна позиция по същество не търси нищо, тя е очаквателна и смъртоносна за всеки буден ум, решил да допринесе с нещо за просперитета на нацията си и за собствено удовлетворение. Ето защо радикалният избор, дръзкото и рисковано предположение, самотната "особена" мисъл са тези, които предопределят в голяма степен ефикасността на следващите стъпки в изследването, които обикновено са заучени, рутинни от съответния нивел на образование, съответния регион или държава и т.н."
С Уважение към всички РОДОЛЮБЦИ!


Нашите учени робуват на догми, а истинската наука е прогресивна, тя е винаги в движение, винаги се търсят нови методи, нови данни. За това обаче се иска смелост, ето какво липсва на академиците ни.
цитирай
72. sparotok - понятия
28.05.2010 08:22
анонимен написа:
Ех, Спароток, усещаш ли каква терминология започва да надделява в материалите?
"Лъжата", "Истината", "Бог", "врагът", "заговор", "предателство" и т.н. Това вече не е нормалното пространство за наука. Жалко! Мислех дори да скъся дистанцията, но ... широкият формат на проекта създава условия за анархия. Не разчитай на ниски "революционни страсти".
Виж още веднъж проблемът с кимерийците. Може да се самоизненадаш след време. Някои от твоите почитатели още не вдяват, че туранците са източни иранци (т.е. индоевропейци) от VІІІ-VІІ в.пр.н.е., а тюрките (тукюе) са народ от пост-хунското пространство в Алтай, който възниква едва през V век. Те така се нахъсват да отричат, че спират да възприемат. Желая ти спорна изследователска работа.


Някои понятия са наистина объркващи, срещал съм хора, според които таурите и тауриките са тюрки. Малко са тези, които познават Авеста и правят разлика между споменатите там тура и по-късните тюрки.
Трябва да се обяснява баво и търпеливо, това е.
цитирай
73. sparotok - Ценов
28.05.2010 08:23
wilim написа:
мзааа.... това са неща, които преди комунизЪма са се знаели !!!! Понеже най-големият ни враг - Русия винаги е диктувал историята Ни, затова и тези неща сега звучат като езотерика. Ерго- Проф. Ганчо Ценов трябва да се изучава в училищата!!!


Ще дойде време и Ганчо Ценов ще бъде изучаван в училище.
цитирай
74. sparotok - грък
28.05.2010 08:27
анонимен написа:
Спароток защо вече не го шутираш този византийски българомразец?След като си му дал възможност и не е представил никакви сериозни аргументи, очакваш ли да го направи от сега на татък?Какво му дължиш още на този шиб...к и какво може да допринесе той за каузата на която си се посветил?Не ти е на нивото а защо да слизаш ти на неговото?!


Гъркът донякъде не е виновен, така са го учили, той искрено смята, че е прав, а мене ме счита за крадец на гръцка история.
Много е трудно да се възприеме, че дедите ти са получили култура от народ, за който са ти казвали, че всъщност ти е враг и е нашественик от Азия.
Надявам се по-интелигентните гърци да проумеят, че вече е дошло време истината да излезе. По-достойно и по-джентълменски е сами да признаят как стоят нещата...дано дочакаме.
цитирай
75. sparotok - благодаря
28.05.2010 08:34
miaa написа:
Sparotok, подкрепям те! С обич и уважение:)


Благодаря ти!
цитирай
76. zaw12929 - Бъдете благословен, че така оби...
28.05.2010 08:37
Бъдете благословен, че така обичате земята и всички ни!
цитирай
77. sparotok - емоции
28.05.2010 08:42
bbbb написа:
sparotok написа:
bbbb написа:
но когато към даден научен въпрос се подхожда твърде емоционално (както вие правите в последните си постинги), това сочи че аргументите са се изчерпали и емоциите са взели връх.


Не мога да остана спокоен след като някой ме изкарва нацист и расист въпреки, че съм казал отдавна какви са убежденията ми.
Щом вие поддържате опонента ми бихте ли казали къде точно се бъркам...


Нямам намерение да влизам в спор с вас, тъй като сте твърде превъзбуден, но все пак ще отбележа, че ясно съм написал, че не поддържам, които и да е от двама ви. Очевидно не съм се изразил достатъчно ясно и вие не сте могли да разберете това.

Единствено коментирам начина на водене на дискусията от едната страна и от другата. Пожелавам ви успех в намирането на истината.


Съгласен съм, че емоцията е враг на науката, това е безспорно, осъзнавам го много добре.

Колкото и трудно да е, за в бъдеще ще се опитвам да се абстрахирам и да пренебрегвам забележки и нападки предизвикващи емоции.

Стана ми болно понеже умен човек умишлено употреби изрази, с които знаеше, че ще засегне лично мен и любовта ми към България. На глупавия може да се прости, той не осъзнава действията си, но как да третираме хората, които знаят, че вършат нещо нередно и все пак го правят.
цитирай
78. sparotok - България
28.05.2010 08:45
zaw12929 написа:
Бъдете благословен, че така обичате земята и всички ни!


Щом човек опознае добре България и българите, то е невъзможно да не ги обикне с цялото си сърце!
Дано Бог да ни помогне да останем българи - чести, силни, великодушни, опрощаващи и весели.
цитирай
79. sparhawk - можете поне да кажете името на опонента
28.05.2010 08:47
за да може наистина хората да видят и двата постигна, да преценят аргументите и на двете страни и да прецените кой е прав, кой е крив. Аз лично за себе си съм направил своето мнение и то е на страната на традиционната наука. Техните аргументи ми звучат по-убедително и не мисля, че това е плод на "атака към България".
цитирай
80. sparotok - интереси
28.05.2010 09:05
sparhawk написа:
за да може наистина хората да видят и двата постигна, да преценят аргументите и на двете страни и да прецените кой е прав, кой е крив. Аз лично за себе си съм направил своето мнение и то е на страната на традиционната наука. Техните аргументи ми звучат по-убедително и не мисля, че това е плод на "атака към България".


Ваше право е да не се съгласите с мен и да приемете аргументите на опонента ми.

Атака към България е манипулирането на истината. Знае се отдавна, че градежите на Плиска са от Античноста, представил съм сравнение ( снимка ) на тракийски и старобългарски градежи.

Знае се, че землянките и полуземлянките на старите българи са и типично жилище на тракийското простолюдие, но данните не се популяризират.

Знае се, че обичаят на бръсната глава и кика е трако-пеласгийски, но това се премълчава и се показват само паралели с азиатски народи.

Знае се, че северните траки са конни стрелци, но се лъже, че траките не са конен народ.

Знае се, че кривият рефлексен лък се е употребявал в Европа още от Бронзовата Епоха, но това не пречи на учените да нарекат това оръжие туранско.

Знае се повече от 60 години, че ние българите сме европейски народ, но данните са неизвестни на широката публика.

Знае се, че 10 стари автора свидетелстват за поход на траки към Индия, но това се крие.

Ето тази политика на цензура и дезинформация аз считам за атака срещу България.
Чували ли сте за Силахи Дихер и Полат Кая? Според тях турците са скити и пеласги, т.е. излиза, че турските ни съседи претендират за български земи. Протест от страна на наши правителства не е имало, а вижте какво правят поддръжниците на туранската теория за произхода на българите - обвиняват в расизъм тези, които търсят истината.

Според Вас това почтен и научен подход ли е?
цитирай
81. анонимен - BUSH
28.05.2010 09:17
Много съм слаб по история, но смятам , че наистина траките са имали голямо значение във формирането на българската държава.Културата , която сме създали след 681-ва не може да е създадена само от славяни и прабългари. По една или друга причина, траките са игнорирани като наши прародители.Това е наистина тъжно! ... Но наистина трагичното е, че в сегашния исторически момент няма обединяваща идея за консолидиране на българското общество.Ние сме враждебни помежду си, мразим съседите си,мразим народи , с които сме били близки и сродни по съдба , и най-отчайващото--оставили сме чужди на нас общности да решават жизнено важни за нас въпроси и да ни използват за свои интереси.Според мен факторите, необходими за съществуването на българската държава, един по един изчезват. България върви към заличаване като държава! Какво може да спре този процес? Това е което е основния въпрос на времето! Дори всички да приемем тракийската основа на българската нация, ще направи ли това възможно оцеляването ни? Американските индианци нямат никакви съмнения относно произхода си, но това както знаем няма никакво значение.Какъвто и да си , ако се оставиш да те залъгват с цветни стъкълца и обещания, ти си загубен! Моето дълбоко уважение към вашата ангажираност по тракийския въпрос . Искам отговор на много по-важния за момента въпрос-Как да оцелее България !!!
цитирай
82. анонимен - Нека всеки сам си избере на кого да е ...
28.05.2010 09:47
Нека всеки сам си избере на кого да е потомък. Аз лично предпочитам траките. Други явно предпочитат маймуните. Въпрос на избор:)))))
цитирай
83. razkazvachka - Един въпрос е достатъчен на мислещия човек да се замисли, дори да е израсъл в други идейни схеми -
28.05.2010 10:00
Къде са изчезнали траките от нашите земи? Ами явно не са изчезнали от земите, нито от историята: и макар че имаме и очи, и уши, и мозък - явно е изчезнало нещото, което ги кара да се отворят за света и да опровергават лъжите, с които сме заставени да живеем.
Аргументите ти са издържани и ако човек е следил предишните ти статии - обосновани. Макар и коренно различни от насажданите вярвания и мнения - в тях има разумни доводи - и когато ги пробвам понякога върху други слушатели - младите реагират положително и често добавят собствен коментар - може би има надежда...
цитирай
84. анонимен - Българите
28.05.2010 10:17
Привет, sparotok! Чета това, което пишеш, радвам се, че полагаш толкова усилия за изчистването на българската наука от наслоените догми и фалшификации. Едно е в търсенията си да се заблуждаваш, съвсем друго е да упорстваш, само защото вече си го казал или някой авторитет в областта го твърди. А точно това поведение е характерно за голяма част от маститите ни учени - историци. Причините са били и са най-различни, но най-лош е слугинажът на политически идеи и тежнения. С това науката не би трябвало да има нищо общо. Не съм специалист в тази област, но историята живо ме интересува и много ме боли, когато учените ни се поддават на чужди влияния и интереси. Не е било един или два пъти в нашето минало. И ако ми позволиш, едно мое скромно мнение: не е възможно траките, живели по нашите земи, да не са оставили следи - и в гените, и в културата, и във всичко, което сме сега. Но не е реално да изключваме и примеса на кръв от много други етноси, минали през този кръстопът, на който е разположена държавата ни. Самият факт, че сме толкова жизнени като нация, че у нас могат да се срещнат хора с толкова различна типология, показва богатия ни генофонд. Мисля, че скоро ще е възможно всеки от нас да си направи едно генетично изследване, което точно ще покаже кои, какви и откъде са прадедите му. Но и сега е ясно: богата и много древна е кръвта ни!
цитирай
85. penchoan - Траките са имали писменост и това не полежи на съмнение
28.05.2010 10:31
Гръцката писменост е видоизменена извадка от писмеността на траките. Преди 3600 години Слънцето е изгрявало от югоизток. Голяма част от тракийските строежи и гробници са ориентирани на югоизток. Такива са тракийският храм под Мадарския конник, гробницата в Свещари и много други. Това доказва, че тези храмове са на около 4000 години, а на някои от тях е възможно възрастта да достига 7000 години!
цитирай
86. анонимен - Всяка дискусия е от полза! Който има ...
28.05.2010 10:32
Всяка дискусия е от полза! Който има желание и възможност за възприятие ще се възползва. Да живее България!
цитирай
87. анонимен - Мадарския конник е зображение на Велика Богиня Майка Кибела!
28.05.2010 10:32
Юлиус -"мадарският конник е нещо съвсем друго и няма нищо общо с траките"
......................
Юлко, Мадарският конник изобразява Тракийската Велика Богиня Майка Кибела, толкова си заслепен от тюркската теория, че на Мадарския конник ти се привиждат ханове ...
цитирай
88. анонимен - Откъде гърците откраднаха 20-те букви?
28.05.2010 10:40
Нека гърчето дето плюе българите в този блог да каже откъде неговия народ открадна тези 20 "гръцки" букви.
Ето няколко жокера, ако няма памет гърчето: Откъде откраднахте буквите - от трако-пелазгийското племе абанти ли, от фригите ли, от финикийците ли или ги донесохте тези 20 букви от Африка?
Пък после, ще говорим за Галактическата патриаршия и поразиите и спрямо българите.
цитирай
89. анонимен - хайде решете вече какви сте..
28.05.2010 10:42
Генетичните данни на българите са ясни, бяха провъзгласени. Но все пак е време да решите сами..
В същност кои и какви сте вие? Няма народ с толкова неизвестни в света..
цитирай
90. avangardi - Благодаря ти и дълбок поклон за трудът ти!
28.05.2010 10:48
"Повече не ни е нужно да се боим от спорове, конфронтация или различен
род проблеми със себе си или със другите. Даже звездите се сблъскват, но от
техния сблъсък се раждат нови светове. Сега знам:"Това е животът!""

Ч. Чаплин
цитирай
91. boristodorov56 - Изводът ти е напълно логичен!
28.05.2010 11:01
Дошляци в България са само рубладжийските безродници и червени еничари!
цитирай
92. анонимен - обективен
28.05.2010 11:03
Още има хора, които размахват некролога на тюркската теория (забележете - не казвам "туранската") за българския произход и не могат да приемат, че това е краят. Наистина е жалко, че толкова научна енергия отиде на вятъра. Така става винаги когато една идея изгуби своята диалогичност и няма резервен ход назад. Превръща се в догматичен монолог и се вдървява от собственото си опиянение, т.е. престава да бъде изследователска територия.
Всяка теория е само път към нещо неизвестно, което търси поне някакво обяснение. Ако нещото мутира насред пътя и иска вече да е "истина", то няма нужда от теории и въпроси, а от църква и от дебели свещи (!!!). Видя се до къде я докараха с тюрксия произход.
Пазете се от тези симптоми.
цитирай
93. анонимен - Между другото...
28.05.2010 11:15
Между другото генетични изследвания на съвременното население на Балканите и в частност в България показва именно, че населението тук в по-голямата си част е коренно, т.е. наследници на древното население - Траки, Даки, Илири, Галатиани и др.
Друг е въпросът, че е възможно древните Българи да имат нещо общо с Траките. (според една полу-фантастична хипотеза дори роднински връзки)
цитирай
94. анонимен - Кво значение има кое как е било. М...
28.05.2010 11:38
Кво значение има кое как е било. Минало-свършило. Товари си мозъка с нещо полезно.
цитирай
95. mglishev - А, Спароток :)
28.05.2010 12:01
Ето го виновникът за цялото страдание :)

Чак пък зловеща атака, "жалки опити"... Не си позволявам такива изрази, избягвай ги и ти... Но - по точки.

Костещи и Плиска на едно място ли са? Май не. Като сложиш снимка на античен градеж от самата Плиска, ела пак да казваш, че Плиска е онтичен град. Фортификационни квадри иначе ще намериш и в Тапс, а Тапс е в Тунис...

Сложи две паралелни снимки на Мадарския конник и на тракийски релефи, да проличи разликата в мащабите. Пък и аз твърдя, че Конникът е повлиян от ирански образци на царски лов. А такива има, ехеее, още отпреди Ахеменидите.

Това с руните е глупост. Розетата от Плиска има паралели в согдийски рунически надписи. Линеарите хич не мязат на руни, както всеки може да види дори по снимки в нета.

Ааа, титлите... "Владика", Спароток, не е българска, а частно славянска дума. А багаудите в Галия не са титулована прослойка, а въстаници, както ще намериш у писатели като Евтропий, Руфий Фест, Амиан Марцелин и прочие. Кажи сега с "багатур", "боил" и "кана сюбеги" какво правим.

Мотивът за петте стрели е този за единството, показано от Кубрат пред синовете му. И го има точ в точ в "Тайната история на монголите". Разпространен фолклорен мотив... на степните народи.

Триделното разделение на властта е факт - иначе имаш ли друга хипотеза за функциите на ичиргу боила и капхана? Чакам я с нетърпение.

Латински "аул" няма, има латинска "аула". Докато казахски "аул" има...

Твърдението за храмовете следва да се подкрепи със снимка.

Пише се "Тукидид" с "д" в края. Конните стрелци нямат нужда от стреме (каквото траките и нямат), а сарматите, разбира се, са ираноезичен народ.

"Тулсхи" обаче означава "ризница", а не "колчан". А къде е запазена тракийска халчеста ризница?

Ще продължа като се върна, че се налага и работа да се върши :) Приятен следобед!
цитирай
96. solinvictus - Добре си започнал, аз също мога да ...
28.05.2010 12:15
Добре си започнал, аз също мога да добавя доста неща даже както казват ,че нямало историци НЕтюрко-алтйско-монголоиди всъщност е заблуда!Аз открих доста монографии които са ги писали ерудити ,които и те признават за такива!

Така ,че не се притеснявай бутилката е отворена и малко по малко ще отидат там откъдето са дошли (за теориите казвам) у "Големия брять"
Според моето скромно мнение проблема е в хронологията!
Паралелната хронология в римската империя,кушанска,партска,арменска ,скитска ,мала азия и т.н. ако се направи по столетия ще се видят всички измислени твърдения за "велики преселения" пълчища орди и други мангали и минтгияни които се движели необезпокоявани от Алтай до Шотлания
поздрав!
цитирай
97. solinvictus - Чували ли сте за Силахи Дихер и ...
28.05.2010 12:21
sparotok написа:
[quote=sparhawk]
Чували ли сте за Силахи Дихер и Полат Кая? Според тях турците са скити и пеласги, т.е. излиза, че турските ни съседи претендират за български земи. Протест от страна на наши правителства не е имало, а вижте какво правят поддръжниците на туранската теория за произхода на българите - обвиняват в расизъм тези, които търсят истината.

Според Вас това почтен и научен подход ли е?


Не е необходимо да чете Кая може да прочете некакаф пламен цветкофф наричат го професор в НБУ-то ,че тоя така наречен професор е участвал като представител на турките=българи на туркската конференция за "Турския свят" и т.н.
него да чете,ако иска!
цитирай
98. анонимен - Наука ли?!
28.05.2010 12:48
Тук се разпространяват наукообразни и псевдонаучни тези. Истинската наука я няма в този сайт. Потърсете я с Гуугъл и той ще ви насочи в правилния път!
Първо се научете да пишете грамотно на родния си език, а после да търсите под вола телета, динозаври и други твари, които е невъзможно да бъдат там. Не търсете черна котка в тъмна стая, особено, ако котката не е там! Знание без мисъл е загубен труд, а мисъл без знание - опасност!



цитирай
99. bg165 - За Дарвин,дарвинизма и още нещо ....
28.05.2010 12:49
Здравей,Спароток!
Поздравления за синтезираните аргументи!Моля те,не обръщай прекалено внимание на всички ниски страсти!Истината си идва на мястото!
Иначе може би някои от тях са прави за произхода на прадедите им от съответната маймуна.Аз считам обаче,че към момента достатъчно учени публикуваха трудове оборващи Дарвиновата теория.Нещо повече - достатъчно аргументирана е точно обратната теза,че човек вследствие на начина си на живот и формираната ценностна система може да дегенерира до маймуна или до подобно поведение. Мисля,че за това могат да се намерят и множество примери с просто око в средата около нас, без значение в коя държава се намираме.

Бог да пази България!
цитирай
100. анонимен - За йероглифа 山
28.05.2010 13:06
На японски 山(планина) се произнася "yama".
цитирай
101. mamkamu - !
28.05.2010 13:30
Всъщност злостната атака е срещу Вашите твърдения, а не срещу България. Не би трябвало всяко нападение срещу Вас, да се интерпретира като атака с-у България!

Иначе почвам да си мисля за едни заведения...
цитирай
102. анонимен - доводи
28.05.2010 13:40
нищо зловещо не виждам в доводите на опонента ви ! Зловещо е сляпото приемане на една или друга теза !

Поздрави !
цитирай
103. panazea - Да започнем представянето на български и чужди автори , които не са спорни!
28.05.2010 14:09
И полека лека ИСТИНАТА да излезе наяве!
цитирай
104. анонимен - България ще оцелее с деца и защита на интересите им!
28.05.2010 14:26
...Дядо Вазов, който казва:
"..че е срам за всякой, който се отрича от своя си рода и при гърци тича и своето име и божия дар зафърля безумно като един твар. Горко вам, безумни, овци заблудени, със гръцка отрова, що сте напоени, дето се срамите от вашия брат и търсите пища в гръцкия разврат, и ругайте грешно бащини си кости, и нашите нрави, че те били прости! Та не вашто племе срам нанася вам, о, безумни люде, а вий сте му срам!"
"Гърци" можете да замените спокойно и без угризения и със сърби, руси, турци, немци и прочие..
........................................................................................................................
Истината за историята на българите е Право и Дълг на Българите!
Не се давайте на българомразците! Не мразете хората но мразете загубилите човешкия си лик! Любете българския си корен.
Корените на българите са в земята която обитават - Милата Ни България!
Чуждо не щем, но и нашето не ще дадем!
Бог да ти дава здраве и мъдрост Спароток!
Не си поплювай, когато трябва да заплюеш някого, защото да мълчиш когато плюят рода ти е безгръбначно безродие.
И Доброто трябва да има юмруци.
Хвала и Напред!
цитирай
105. анонимен - Анонимен - BUSH. В последните две думи е отговорът на съмненията ви...
28.05.2010 14:32
"...Културата , която сме създали след 681-ва не може да е създадена само от славяни и прабългари."
...................................................................................................................
Допуснете за миг, че траки=прабългари=славяни и потърсете сам за себе си доказателства. Ами ако си кажете накрая " то може и да е така"?...Успех.
цитирай
106. tili - Благодаря за търпението, приятелю!
28.05.2010 14:35
Наистина - благородството ти няма край! Продължавай за наша радост и за мъка на вси врази!!!
цитирай
107. nefelin - как да оцелее България
28.05.2010 14:43
анонимен написа:
Много съм слаб по история, но смятам , че наистина траките са имали голямо значение във формирането на българската държава.Културата , която сме създали след 681-ва не може да е създадена само от славяни и прабългари. По една или друга причина, траките са игнорирани като наши прародители.Това е наистина тъжно! ... Но наистина трагичното е, че в сегашния исторически момент няма обединяваща идея за консолидиране на българското общество.Ние сме враждебни помежду си, мразим съседите си,мразим народи , с които сме били близки и сродни по съдба , и най-отчайващото--оставили сме чужди на нас общности да решават жизнено важни за нас въпроси и да ни използват за свои интереси.Според мен факторите, необходими за съществуването на българската държава, един по един изчезват. България върви към заличаване като държава! Какво може да спре този процес? Това е което е основния въпрос на времето! Дори всички да приемем тракийската основа на българската нация, ще направи ли това възможно оцеляването ни? Американските индианци нямат никакви съмнения относно произхода си, но това както знаем няма никакво значение.Какъвто и да си , ако се оставиш да те залъгват с цветни стъкълца и обещания, ти си загубен! Моето дълбоко уважение към вашата ангажираност по тракийския въпрос . Искам отговор на много по-важния за момента въпрос-Как да оцелее България !!!


Първо искам да изразя подкрепата си към делото на Спароток.
Също и аз се интересувам от произхода на българите, но и съм загрижен за бъдещето им . На въпроса "Кака да оцелее България" ще отговоря :

1.Като си кръщаваме децата с БЪЛГАРСКИ имена .

2.Като пишем на КИРИЛИЦА а не на латиница и прочее бълвочи , тъй щото имаме писменост свята.

3.Като помним историята си и всички факти от нея и като се погрижим лично децата ни да научат истинската ни история от нас, а не от анти-българската пропаганда

4.КАТО ПРАВИМ ДЕЦА , а не само да се тренираме :) до 30 -35 , а после едно дете да имаме , че по лесно се гледало
цитирай
108. demograph - За "нацизма" на българите автохтонци и комплексите на плювачите им
28.05.2010 14:54
Ето ви цитатче за размисъл:
"Pan-Turanianism, like Nazi “racial sciences”, or Stalinist “History”, has failed to convince the majority of western scholarship to its cause, and has been as equally unsuccessful in Eastern Europe, with the exception of Hungary and the Republic of Azerbaijan.
Much of pan-Turanian ideology is similar to pan-Germanic racism and Nazism; philosophies from which the Grey Wolves and pan-Turanian ideologues have drawn much of their inspiration (see Parts III & IV). Like the Nazis in the 1930s and 1940s, the pan Turanian Turks envision their Turan super-state (like the Nazi “Germania”), in terms of “lebensraum” (German for “living space”) for all Turkic speaking peoples. The late president of the Republic of Azerbaijan, Abulfazl Elchibey (1938-2000), a Grey Wolf sympathizer himself (see Part II, item 4), is reputed to have stated that “…the road to Turkistan runs through Tabriz”. Tabriz has been an integral part of Persia for thousands of years.
......................................................................................................................
Автохтонизма е по принцип отрицание на всякъкв национализъм, нацизъм или расизъм. Туканството е най-чистия вид скромен патриотизъм - "ние сме тукашни"...Това е лозунга на автохтонниците. Кое му е фашизоидното? А, че на езика на траките се четат древните текстове и те имат смисъл на български си е факт. Трябва ли да се червим от срам за това. Не е ли нормално да коментираме какво би могло да означава това? И ако това означава, че българите са преки наследници на траките и славната им култура и история, трябва ли да си посипем скрупольозно главите с пепел!?..Само комплексари или зависими биха пропуснали възможността да изтъкнат великото в рода си.
Е кой е расист, нацист, фашист...?
- Спароток? Защото дръзва да надникне зад завесата.
- Или Мъглишев, Цезарчето и сие "turanianisti" по професия или поради глупост?!

....................
цитирай
109. tomcat - българите произлизат от атлант...
28.05.2010 15:03
българите произлизат от атлантите,точка!
цитирай
110. rosmistral - МАБИК
28.05.2010 15:31

СПАРАТОК!
НЕ ВЕДНЪЖ СЪМ ТИ ПИСАЛА ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА МУЖДУНАРАДНА АКАДЕМИЯ ПО БЪЛГАРИСТИКА,ИНОВОЦИИ И КУЛТУРА.

ЗНАЕШ,ЧЕ ТВОИ МАТЕРИАЛИ БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ НА ПОСЛЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЯТА И ПРИЕТИ С АКЛАМАЦИИ.
ПРЕДЛОЖЕНИЕТО Е ДА СТАНЕШ ЧЛЕН НА АКАДЕМИЯТА!

НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С НЕВЕЖИ,НЕОСВЕДОМЕНИ И НЕДОБРОЖЕЛАТЕЛНИ ХОРА.
ППРОДЪЛЖАВАЙ ДА ПУБЛИКУВАШ СПОКОЙНО ,ВСИЧКИ СВОИ МАТЕРИАЛИ.

ИМАШ АДРЕСА МИ. ИЗПРАТИ МИ ДАННИТЕ СИ. КАТО ЧЛЕН НА АКАДЕМИЯТА СИ ЗАЩИТЕН ОТ ТАКИВА НАПАДКИ.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ : РОС МИСТРАЛ
цитирай
111. анонимен - Трябва да призная,
28.05.2010 15:59
че симпатизирам на Манол Глишев, защото е много по-обоснован от вас. Определено е човек, който е чел, а не си измисля и определено е човек, който може да се научи нещо. Не мисля, че напада лично - з разлика от този пост.

В крайна сметка историята е наука, което значи, че по нея е възможен научен спор. Как реагирате вие на спора - наричате, хората, които не са съгласни с нещата, които твърдите - предатели на България, а не съгласието с вас "Зловеща, атака над България" и после казвате, че те имали лични нападки.

Историята приятелю не е повод за гордост - историята е обяснение на настоящето.

Надявам се да пуснеш коментара ми, но се съмнявам

Калин Ангелов
цитирай
112. breeze - Браво г-н BUSH
28.05.2010 16:06
Отдавна чакам да чуя това. Не може когато кораба потъва, екипажа да наподобява на "Орел рак и щука". Същото се отнася и за държавата ни България. Имаме си орли и раци и щуки, които ни доведоха една голяма бедност.
Затова на нас ни е нужно.

1. Не само един Бойко.
2. Търсената нова история дори и победила, ще си остане самотна, ако го няма най-важното.
3. Третото, това което казахте и Вие, Единението. То не трябва да чака реда си.
Когато то започне, ще потръгнат и нещата.
Къща се започва от основата, а държава се спасява от народ. Не от партии.
Затова трябва да се започне от народа.
За да погледнем в себе си.
Докато обикновения българин не започне да произвежда качествено и по съвест, а не да се оглежда като крадец на праскови, няма да има напредък.
Докато електората не разбере, че може да си подкрепя каквато си иска партия,
но и че извън партиятя е Родината, която ще изглежда такава, каквато ние я изграждаме. Нея и нашия живот.
За Родината и за самите себе си, трябва повече да не се чака.
ПОТЪВАМЕ!
цитирай
113. mirandolina - Бог да я пази !
28.05.2010 16:44
България над всичко !
цитирай
114. strannica - sparotok,
28.05.2010 16:48
Мисля, че думите са на Илия Минев - "БЪЛГАРСКИ ДУХОВЕН ГЕН". (Не ми пука, че учените глави ще скокнат, ча такова словосъчетание е абсурдно от научна гледна точка! :)
Та този ген...или го имаш, или го нямаш...или се раждаш с него, или не...не те прави българин просто това, че си роден на територията на България. Носиш си го вътре в теб и той е коректив на мислите и постъпките ти. Или не го носиш и тогава IQ-то ти и научните ти методи, колкото и да са върховни, служат не на българщината...
За прекъсването точно на тази генетична памет са положени неимоверни усилия.
Не се бори с тъмнината! Тъмнината е просто липса на светлина! Просто поддържай огъня! Поддържай огъня и запалвай все повече сърца и да не те е еня как се чувства при това тъмнината! :))
цитирай
115. strannica - Изкореняването на българския национален дух
28.05.2010 16:57
"Още в 1947 г., веднага след генералната промяна на държавното управление – от монархия на република – бил въведен нов закон на БАН, при приемането на който била произнесена следната реч: ”Досегашният закон за БАН се характеризира с грубо шовинистичен дух, защото в него е записано, че Академията има за цел да съдейства за развитието на науката и изкуствата в България с оглед на нуждите на българската народностна култура, да се грижи особено за изучаването на българските земи и природа, на българския бит, език и книжнина, на българската история и на българските изобразителни изкуства и музика, на българската материална култура, на българското стопанство, изобщо за всички проявления в духовното творчество на българите в настоящето и миналото. Виждате, че навред в този текст ударението пада върху българското – българска история, български бит, българско стопанство.” ...
...И за да бъде доведено докрай изкореняването на българския национален дух..било поръчано спешно да се прекрои българската история по нов небългарски, а интернационален модел, в който на преден план да се поставят някакви безлични човешки маси без национален образ и дух.
...За да протече по-бързо заплануваното тотално преобръщане на учебниците, било взето специално решение на Петия конгрес на БКП и с операцията по прочистването на историята бил натоварен екип от множество историци и четирима отговорни редактори, подбрани от отдел ”Пропаганда и агитация” на ЦК на БКП, между които нямало нито един историк, но в замяна на това бил включен /вероятно за по-голяма внушителност и страхопочитание/ първият началник на Държавна сигурност – Антон Югов.
...Има някаква сатанинска последователност в начина, по който през този период се е работило за подкопаването на най-свещените стълбове, върху които векове наред се е опирал българския народ – неговата вековна почит към църквата и държавата и неговата естествена обич към България, и особено неговото прклонение пред националния идеал..
Още:http://strannica.blog.bg/
цитирай
116. анонимен - Младите историци
28.05.2010 17:06
Ясно е в най-ново време,че е провеждана силна вербовка от Русия след Освобождението на България на хора,които ще бъдат произвеждани в псевдоисторици,които да стават псевдопрофесори- насочващи историческата наука у нас в определено русло с цел изпълнение на политическа програма обслужваща Русия,която за това й освобождава България.При така формираната политическа инвазия срещу България,инвазия действаща под знамето на фалшивия Панславизъм,се възползват на готово и други – Гърция, Зап.Европа и Турция.
В днешно време в официалната ни историческа наука продължава господството на същия модел агентурни псевдоисторици.На професионалните историци – патриоти им предстои сериозна работа по ликвидиране на последствията от дейността на националните предатели – псевдопрофесори по псевдоистория.Всички, които милеем за древната ни Родина трябва да се включваме безкомпромисно в тази борба,да проучим добре и да разпространяваме истината до изтребването на мошениците.А и след това да се поддържа и развива истинският ни исторически път. Политиците ни обаче в днешно време са още по-жалки и от тези,които са съсипвали труда на Паисий, Г.Раковски,Г.Ценов и др.Затова патриотите са тези,които ще възкресят вярната българска история,а и те трябва да създадат условия за подмяна от хората на агентурните политици с такива,които ще управляват адекватно.Трябва хората да проумеят истината за да са безкомпромисни към тези,които избират да управляват защото от Освобождението насам,до ден днешен,всички политици на важни държавни позиции у нас са чужда агентура. Има няколко изключения преди години, които стават жертва на убийци наети от вътрешната агентура, подпомагани и „от вън”. България не успява да ги защити,а плаща заплати на мошеници които работят срещу нея.
Че сме автохтонни жители на Балканския п-ов е очевидно и това е доказано.Не се приема за доказано само от репите.Тези репи не могат и да четат или ако прочетат,не разбират.Че тракийците не са изчезнали и ние сме тези които са живели в Тракия е ясно – колкото и да се лъже от наемниците. Известно е,че в днешно време дори в Пелопонес има цели села с големи български родове в които тайно се говори на чист български език.Поради „политиците ни” обаче все едно тези българи,а и други живеещи на Балканския п-ов и на други места в Европа не съществуват.Отношението на държавата ни към българите по света е един голям позор.Затова българите не само у нас,но и по света сме разединени. Трябва да си отговорим на въпроса:”Защо мръсниците успяват?”.Фалшиви теории са целенасочено подготвяни и обявявани!Те служат за правене на политика срещу държавата ни.Тази политика се прави от „управляващите” държавата и кръгът около фалшивата история се затваря. Един мърльо, избран преди време за президент, нареди да се върне Паисиевата история - а той минава в очите на огромен брой наивници за някакъв демократ,нов вид политик.Той явно не знае /или му е наредено да не знае/ какви исторически мошеничества и манипулации се поддържат от правителствата в много държави,разработват се фалшиви теории, представяни от „големи” учени- тамошни историци. При нас не се използват за политика дори явните документи?!
Проф.д-р Г.Ценов достатъчно добре е обяснил шашмалогията.
Винаги Държавният ни глава в най-новата ни история е бил някакъв чужд на българските интереси екземпляр. Чужди историци дори много добре знаят,че в сегашния район Мармара в Турция т.е. Западна Мала Азия /Мизия и Битиния/ и Тракия векове преди Христа живеят БЪЛГАРИ.Нашите „историци” - ментарджии „не знаят” т.е. подпомагат ментарджиите - политици.Това създава условия за правене на мръсна политика срещу нас.И това се прави непрекъснато и много лесно в такива предварително създадени условия!
Считам за важно да се обяснява от професионалистите логиката на събитията в нашата древна история. Как ние, народ с толкова стара писменост /не говоря за Глаголица и Кирилица !/, не сме успели във времето да очертаваме пътя си?Ако сме правили това, каква е причината тези документи да не се обявяват,а да се крият? Ако не успеем да очертаем логиката на събитията, винаги лъжливо скроените простотии в писмен вид /като тези на В.Златарски и компания/ ще служат дори за учебници на студентите по история. Ясно е, че ценни документи и данни се крият от българския народ,което е причина да се робува на неиздържани теории. Тези лъжливи теории пускат много дълбоки корени, докато се чака оборването им,ако това въобще се случи.Гърците със своя език са се загнездили /и писмено и говоримо/ в Източната римска империя,сервилничели са подмолно и раболепно /така както правят евреите навсякъде по света/ преследвайки целта си.Гърците дори измислиха фалшивото име Византия – фалшификат повтарян във всички англоезични енциклопедии.Лъжели са,че службата в църквите трябва да се води на гръцки език понеже били от първите християни.Това,както е известно,изобщо не е вярно.Лъжите на гърците се отразяват зле и на Православието – темата е много сложна.Как и защо нашите предци са допуснали това? Толкова ли сме били „над нещата”.Че сме допуснали това и то е груба грешка,ние трябва да признаем колкото и да боли!Гърците са тези,които подло,но целенасочено са „измислили” да наричат в писмените си документи съседните народи по имената на местностите в които живеят – мизи,траки и пр. Определяли са ги като варвари,когато те са отстоявали правата си. Фалшифицирали са цели поредици от събития.Преиначавали са - с цел формиране на погрешни представи за тези факти и събития.Това се използва и днес от други.
По Discovery Channel се показваше филм „за гръцките войски” на Ал.Македонски?Какви представи добива ,например американският зрител гледайки филма?!Сега гърците спорят с Македония, като чи ли там уж живеят гърци.Ние пък, чрез някакъв манипулиран малоумник, признаваме Македония – все едно там живеят небългари?Каква е причината ние с толкова стара писмeност да не реагираме и в древността? Има ли наши писмени, свързани документи? Знае се,че много документи по света се фалшифицират с цел „правене на политика”.Не са само гърците. Наши псевдоисторици с държавни средства са изпращани за проучване на документи /във Ватикана и на много други места/,но като резултат и в днешно време продължават да приказват измислени глупости и позорят историческата наука и професорското звание. Човек остава с неприятното впечатление,че такива псевдоучени се изпращат за проучвания, резултатите от които след това да се представят „съобразено” с фалшива истина, по начин обслужващ определена политика, която не е в интерес на държавата ни! Що за Академия на науките е тази,която допуска това? Значи БАН е политическа академия,а историята е принизена до политическа наука в историческото направление?!? Кого обслужва тази историческа наука?Така фалшиво и позорно се пишат и учебниците ни по история?!
Темата е важна и оценявам високо усилията на истинските професионалисти.Силно се надявам,че младите професионални историци ще се справят с тази задача защото тя е историческа!Вярната българска история, която засяга огромна територия,трябва да излезе наяве.Трябва да се утвърди истината за България с всичките й добри и лоши моменти през вековете и до днес.Само така всеки ще заобича истински своята Родина–и у нас и по света.
цитирай
117. lambo - Горното е само част от стратегията на Турция
28.05.2010 17:50
Да бъдем убедени че сме турки по произход

Друга част е натиска да премахнем 3-ти Март като национален празник
Оня ден "патриотът" Сидеров е казал, че ...
"има логика" в това да се замени 3 март с 24 Май
цитирай
118. demograph - „Тук българи са, българи от памтивека!“
28.05.2010 18:04
„Па шта си ти?“

„ Па шта си ти? — такъв въпрос задава
в твоя дом безочлив чужденец.
Па шта си ти? — с такваз псувня смущава
душата ти неканен пришълец.

Па шта си ти? — туй питане навред -
при Дрин, при Шар, при Вардар, Преспа драга
о, българино, сърбин те полага,
и чака с начумерен лик ответ.

Но ти пази се, прав ответ не давай.
Кажи се португалец, кюрд, сириец,
лапонец, негър, циганин, индиец -
но българин се само не признавай.

Че тоз грях смъртен прошка там не знай:
влече позор, побой, затвор, изгнание -
невидени при прежните тирани.
Скрий, че си българин в най-българския край.

Че си потомък Самуилов, на Атонский
Паисий внук; скрий на коя си майка син,
на кой язик пей мътний Вардар, синий Дрин,
и езерата и горите македонски!

Не споменувай Лозенград,
Люлебургас, ни Булаир ужасни:
ти би разбудил подозрения опасни,
че на героите техни може да си брат.

Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека,
дъбрава, езеро, река, рид, планина,
ще викат с глас през всички времена:
„Тук българи са, българи от памтивека!“

цитирай
119. sparotok - 3 -ти март
28.05.2010 18:39
lambo написа:
Да бъдем убедени че сме турки по произход

Друга част е натиска да премахнем 3-ти Март като национален празник
Оня ден "патриотът" Сидеров е казал, че ...
"има логика" в това да се замени 3 март с 24 Май


Ако 3-ти март се премахне, това ще е началото на края.
цитирай
120. sparotok - до странница
28.05.2010 18:44
Благодаря Ви за изнесената информация!
Дано повече хора прочетат как и защо е била изопачена и унищожена нашата история. Когато хора от отдел Пропаганда и Агитация се заемат да преоформят науката нищо хубаво не може да се очаква.
цитирай
121. sparotok - благодаря
28.05.2010 18:46
strannica написа:
Мисля, че думите са на Илия Минев - "БЪЛГАРСКИ ДУХОВЕН ГЕН". (Не ми пука, че учените глави ще скокнат, ча такова словосъчетание е абсурдно от научна гледна точка! :)
Та този ген...или го имаш, или го нямаш...или се раждаш с него, или не...не те прави българин просто това, че си роден на територията на България. Носиш си го вътре в теб и той е коректив на мислите и постъпките ти. Или не го носиш и тогава IQ-то ти и научните ти методи, колкото и да са върховни, служат не на българщината...
За прекъсването точно на тази генетична памет са положени неимоверни усилия.
Не се бори с тъмнината! Тъмнината е просто липса на светлина! Просто поддържай огъня! Поддържай огъня и запалвай все повече сърца и да не те е еня как се чувства при това тъмнината! :))


Благодаря!
Със злото човек наистина не може да се пребори, наистина по-добре ще е да се концентрираме върху доброто и да забравим за поклонниците на тъмнината.
цитирай
122. sparotok - България
28.05.2010 18:47
mirandolina написа:
България над всичко !


Бог да пази България!
цитирай
123. sparotok - нападки
28.05.2010 18:54
анонимен написа:
че симпатизирам на Манол Глишев, защото е много по-обоснован от вас. Определено е човек, който е чел, а не си измисля и определено е човек, който може да се научи нещо. Не мисля, че напада лично - з разлика от този пост.

В крайна сметка историята е наука, което значи, че по нея е възможен научен спор. Как реагирате вие на спора - наричате, хората, които не са съгласни с нещата, които твърдите - предатели на България, а не съгласието с вас "Зловеща, атака над България" и после казвате, че те имали лични нападки.

Историята приятелю не е повод за гордост - историята е обяснение на настоящето.

Надявам се да пуснеш коментара ми, но се съмнявам

Калин Ангелов


Господин Ангелов!

Ваше право е да симпатизирате на Манол, но трябва да отбележа, че не сте прав по отношение на изказването ви, че аз си служа с нападки, а Манол не.
Как ще изтълкувате следните негови изказвания:

“Сега ми светва, че освен дето си измислят, автохтонистите са расисти. Тях ги е срам от едно далечно и отдавнашно родство с азиатските конни народи.

Смятат гърците за по-долен народ от траките, а траките - за "най-възвишената раса". Това е чист расизъм.

Освен всичко друго е и измислица, разбира се, но е и расизъм. Хитлер би се гордял с автохтонците.

Към незнанието и расизма на автохтонците се добавя и тяхното нехайство за реалната национална кауза".

Това са лъжи и нападки. Никога не съм определял траките като най-възвишена раса, а съм казвал, че велик и благороден е този, който прощава, който помага и който пази доброто в сърцето си.
Многократно съм пояснявал, че нацистката идеология ми е напълно чужда и считат всички хора за равни независимо от произход, вероизповедание и пол.

С какво право ще ме изкарват гордост на Хитлер и расист?
цитирай
124. sparotok - притча
28.05.2010 18:59
rosmistral написа:

СПАРАТОК!
НЕ ВЕДНЪЖ СЪМ ТИ ПИСАЛА ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА МУЖДУНАРАДНА АКАДЕМИЯ ПО БЪЛГАРИСТИКА,ИНОВОЦИИ И КУЛТУРА.

ЗНАЕШ,ЧЕ ТВОИ МАТЕРИАЛИ БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ НА ПОСЛЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЯТА И ПРИЕТИ С АКЛАМАЦИИ.
ПРЕДЛОЖЕНИЕТО Е ДА СТАНЕШ ЧЛЕН НА АКАДЕМИЯТА!

НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С НЕВЕЖИ,НЕОСВЕДОМЕНИ И НЕДОБРОЖЕЛАТЕЛНИ ХОРА.
ППРОДЪЛЖАВАЙ ДА ПУБЛИКУВАШ СПОКОЙНО ,ВСИЧКИ СВОИ МАТЕРИАЛИ.

ИМАШ АДРЕСА МИ. ИЗПРАТИ МИ ДАННИТЕ СИ. КАТО ЧЛЕН НА АКАДЕМИЯТА СИ ЗАЩИТЕН ОТ ТАКИВА НАПАДКИ.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ : РОС МИСТРАЛ


Знаете ли притчата за блудния син, за този, който изоставя своя род, но след време се разкайва и отново се завръща при семейството си...

Дискутирам с опоненти защото храня надеждата, че те ще се завърнат при рода си и ще престанат да се кланят на чужденци.

България има нужда от всичките си чеда. Аз не искам да се стига до делене сред сънародниците ми. Вярвам, че много от заблудените ще прегърнат отново народа си един ден.
цитирай
125. sparotok - благодаря
28.05.2010 19:01
tili написа:
Наистина - благородството ти няма край! Продължавай за наша радост и за мъка на вси врази!!!


Благодаря ти Лили!
цитирай
126. sparotok - истина
28.05.2010 19:03
panazea написа:
И полека лека ИСТИНАТА да излезе наяве!


Да, въпрос на време е когато истината ще излезе наяве.
цитирай
127. sparotok - дефиниции
28.05.2010 19:06
анонимен написа:
"...Културата , която сме създали след 681-ва не може да е създадена само от славяни и прабългари."
...................................................................................................................
Допуснете за миг, че траки=прабългари=славяни и потърсете сам за себе си доказателства. Ами ако си кажете накрая " то може и да е така"?...Успех.


1. Страбон обяснява, че гети и мизи са роднини и говорят същият език както и траките на юг от Стара Планина.
2.Теофилакт Симоката казва на няколко пъти, че дунавските славяни са били наричани гети в древноста.
3. Лъв Дякон и много други отъждествяват българите с тракийското племе мизи.

Какво неясно може да има?
цитирай
128. iuliuscaesar - Юлиус -"мадарският конник е ...
28.05.2010 19:15
[quote=анонимен]Юлиус -"мадарският конник е нещо съвсем друго и няма нищо общо с траките"
......................
Юлко, Мадарският конник изобразява Тракийската Велика Богиня Майка Кибела, толкова си заслепен от тюркската теория, че на Мадарския конник ти се привиждат ханове ... [/qu

КАКВА БОГИНЯ МАЙКА БЕ ЧОВЕК. СЛЕЗ НА ЗЕМЯТА. КОННИКЪТ Е С ВИСОКО СЕДЛО, КОЕТО СЕ ПОЯВЯВА В СРЕДНОВЕКОВИЕТО И Е ХАРАКТЕРНО ЗА НОМАДСКИТЕ НАРОДИ. ОСВЕН ТОВА НАЙ-РАННИТЕ НАДПИСИ ОКОЛО КОННИКА СА ОТ ВРЕМЕТО НА ТЕРВЕЛ.
ТОВА СИ Е ЧИСТО БЪЛГАРСКО ТВОРЕНИЕ ОТ 7 ВЕК.
цитирай
129. iuliuscaesar - ". . . Културата, която сме ...
28.05.2010 19:31
sparotok написа:
анонимен написа:
"...Културата , която сме създали след 681-ва не може да е създадена само от славяни и прабългари."
...................................................................................................................
Допуснете за миг, че траки=прабългари=славяни и потърсете сам за себе си доказателства. Ами ако си кажете накрая " то може и да е така"?...Успех.


1. Страбон обяснява, че гети и мизи са роднини и говорят същият език както и траките на юг от Стара Планина.
2.Теофилакт Симоката казва на няколко пъти, че дунавските славяни са били наричани гети в древноста.
3. Лъв Дякон и много други отъждествяват българите с тракийското племе мизи.

Какво неясно може да има?


човек нали говорихме вече по този въпрос. тази връзка е нелепа а анализът на изворите дилетантски.
цитирай
130. iuliuscaesar - ааааа и още нещо - не се анимавай с ...
28.05.2010 19:33
ааааа и още нещо - не се анимавай с тази академи, там са големи фантасти. може би пък точно там ти е мястото:)
цитирай
131. sparotok - до Манол Глишев
28.05.2010 19:43
Маноле, ти казваш - Не си позволявам такива изрази, избягвай ги и ти...

Добре, но и ти трябва да спреш с небивалици като - “Сега ми светва, че освен дето си измислят, автохтонистите са расисти. Тях ги е срам от едно далечно и отдавнашно родство с азиатските конни народи.
Смятат гърците за по-долен народ от траките, а траките - за "най-възвишената раса". Това е чист расизъм.

Освен всичко друго е и измислица, разбира се, но е и расизъм. Хитлер би се гордял с автохтонците.

Към незнанието и расизма на автохтонците се добавя и тяхното нехайство за реалната национална кауза


1. Относно това, че Костещи и Плиска не са на едно място ли са? Не, не са, но точно това е важното.
Костещи е от 1-ви-2-ри век Дакия, там където точно по това време дедите ни са имали царство според Именника на българските князе.

2. Да, Мадарският конник показва прилика с ирански релефи, но иконографията е типично тракийска.
Покорена Тракия не може да прави свои монументи, тъй както по време на турската окупация на българите не е позволявано да правят монументални паметници в прослава на миналото.

3. Приликата на руните с линеарните писмености не е глупост. Над 40 успоредици не могат да се нарекат случайност в никакъв случай. Ще представя специален постинг на тая тема.

4. За титлите на дедите ни подготвям подробен постинг, сега само ще ти спомена, че няма такова нещо като КАНА СЮБЕГИ.
В някои надписи титлатя КНЯЗ е представяна като КАНАС, в други като КАНЕС.
Боил е свързана с тракийските думи БАЛАЙОС-голям, и БАЛЕН- владетел, сродна е и санкритската дума БАЛА – сила.

5. Не спомена дали Мотивът за петте стрели е от никифоровата приказка, или не.

6. Как стигна до заключение, че Триделното разделение на властта е факт? Кой е засвидетелствал това?
Не бъркай спекулации и предположения с факти.


7.Казваш - Латински "аул" няма, има латинска "аула". Докато казахски "аул" има...
Има даже санкритска дума АЛАЯ – обиталище. Тя идва от по-старата ВАЛАЯ, а тя произхожда от глагола ВАЛАЯТИ – валям, търкалям, ограждам. Първичното значение на АУЛ, АУЛА, АЛАЯ е оградено място, помещение, обиталище. Думата няма как да е от тюрко-алтайски език.

8. Искаш снимка на тракийските храмове, ами потърси в интернет с Dacian fortress. Ще намериш и храмове.

9. Не извъртай нещата, ти твърдеше, че траките нямат конница, стремето е друг въпрос.
Колкото до сарматите, Прокопий е ясен определяйки ги като гетски народ, не иранци.
Хайде обасни ми на ирански сарматските етноними
Ариаки и Ареи, преведено като - орачи
Сираки
Язиги ( Летъм свързва язиги с языкъ- народ, племе).
Алани – хора с алена коса според Марцелин.
Удини- живеещи до водите.

Успех!

цитирай
132. sparotok - геноцид
28.05.2010 19:48
boristodorov56 написа:
Дошляци в България са само рубладжийските безродници и червени еничари!


Геноцидът започна през 1944 г., но още не е свършил.
цитирай
133. sparotok - надежда
28.05.2010 19:51
razkazvachka написа:
Къде са изчезнали траките от нашите земи? Ами явно не са изчезнали от земите, нито от историята: и макар че имаме и очи, и уши, и мозък - явно е изчезнало нещото, което ги кара да се отворят за света и да опровергават лъжите, с които сме заставени да живеем.
Аргументите ти са издържани и ако човек е следил предишните ти статии - обосновани. Макар и коренно различни от насажданите вярвания и мнения - в тях има разумни доводи - и когато ги пробвам понякога върху други слушатели - младите реагират положително и често добавят собствен коментар - може би има надежда...


Надежда има, днес е трудно да се цензурира информацията. Малко по малко хората ще видят истината.
цитирай
134. sparotok - спор
28.05.2010 19:52
avangardi написа:
"Повече не ни е нужно да се боим от спорове, конфронтация или различен
род проблеми със себе си или със другите. Даже звездите се сблъскват, но от
техния сблъсък се раждат нови светове. Сега знам:"Това е животът!""

Ч. Чаплин


Така е, истината се ражда в спора.
цитирай
135. sparotok - Блългария
28.05.2010 19:54
bg165 написа:
Здравей,Спароток!
Поздравления за синтезираните аргументи!Моля те,не обръщай прекалено внимание на всички ниски страсти!Истината си идва на мястото!
Иначе може би някои от тях са прави за произхода на прадедите им от съответната маймуна.Аз считам обаче,че към момента достатъчно учени публикуваха трудове оборващи Дарвиновата теория.Нещо повече - достатъчно аргументирана е точно обратната теза,че човек вследствие на начина си на живот и формираната ценностна система може да дегенерира до маймуна или до подобно поведение. Мисля,че за това могат да се намерят и множество примери с просто око в средата около нас, без значение в коя държава се намираме.

Бог да пази България!


Бог да пази България!
цитирай
136. sparotok - тълкуване
28.05.2010 20:05
mamkamu написа:
Всъщност злостната атака е срещу Вашите твърдения, а не срещу България. Не би трябвало всяко нападение срещу Вас, да се интерпретира като атака с-у България!

Иначе почвам да си мисля за едни заведения...


Да разбирам ли, че вие нямате нищо напротив да бъдете наречен потомък на тюрки след като научни изследвания са показали, че българите са безспорно европейски народ.

Да разбирам ли, че сте готов да подкрепите лъжи като тези- траките не са имали писменост, траките не са имали централизирана държава, траките са изчезнали...

Подобни твърдения ме засягат лично, да, но засягат и съдбата на целия български народ защото те отнемат изконното ни право върху България, не осъзнавате ли това.
Наивно е да смятате, че днешните граници на България се пазят от провидениято.
Реално погледнато ние нямаме армия, единствената ни защита срещу пантюркизма е да покажем на света, чес ме местен народ. Не успеем ли, Бог да ни е на помощ.
Учени като Полат Кая и Силахи Дихер полагат узаконяването на анексацията на България. Тези хора имат милиони поддръжници, знаете ли го това, знаете ли, че тези фанатизирани тълпи са твърдо решени да възстановят Османската империя? Европа ще ни пожертва като нищо...

Господине, не се рейте в облаците, а се опитайте да осъзнаете действителността преди да е станало късно.
цитирай
137. sparhawk - Благодаря
28.05.2010 20:49
че отговорихте на моя въпрос, но що се отнася до научния подход, смятам, че Вие сте представител на едно явление, което е характерно за много народи, а именно представянето на някакво минало като много древно, величаво и грандиозно. Така румънците станаха римляни, македонците са потомци на Александър Велики, а турците пък се оказаха хети. За мен това е изключително несериозно. Аз не съм човек, който на сляпо се доверява на утвърдената историография, напротив, с удоволствие чета автори като Александър Горбовски, Ерих фон Деникен, Греъм Хенкок, а някога и Вашите постове; считам нетрадиционните подходи за любопитни и раздвижващи научните среди, макар обикновенно да поддържам позицията на Карл Сейгън, че необикновените твърдения изискват и необикновени доказателства. Като културолог аз не съм достатъчно компетентен и навътре в материята за да споря с Вас, следя аргументацията на Вас и моят познат Манол Глишев и според мен той е правият; с това не отричам, че е възможно да има тракийска кръв в нашия народ, но не вярвам, че тя е чак така определяща и определено смятам, че сред нашите деди са и славяните и т.нар. прабългари, също не считам и траките за най-великия народ на всички времена и в никой случай за цивилизация от ранга на Елада и Египет, макар да ги намирам за интригуващ, самобитен и безспорно интересен народ.
Не одобрявам обаче когато историкът от учен стане агитатор. Единствената цел на историка трябва да е истината. А истината по научному се търси когато НЯМАШ готово схващане, изучаваш предоставените доказателства и на тяхна база градиш теза; НЕ когато имаш готова теза и търсиш доказателства за нея, което апропо е религиозен, а не научен подход.
Моите впечатления са, че учените традиционалисти действително търсят отговора за това откъде произлизаме и основният спор е между тюркския произход и този от Персия, докато автохтонците търсят доказателства, които да потвърждават вече изградената теория. Аз самият си признавам, че сантиментално бих искал да сме перси.
цитирай
138. mglishev - Жентлеменлер,
28.05.2010 21:01
смятам да си направя отговора в отделен постинг. Като стане, ще сложа в него линк към този постинг тукa и един коментар тук с линк към отговора ми, стига, разбира се, на предателите на Родината да им е позволена цигарка на слънце преди разстрела.

Веселият момък, който отбелязва факта, че има дипломирани историци, неподдържащи тюрко-алтайската теория, прави дебела грешка: въпросните историци никога не са автохтонисти - те до един са поддръжници на иранската хипотеза за произхода на българите, която също не ми е любима, но пък в нея поне има зачатъци на рационалност.

Впрочем, известно е, че Агамемнон от "Илиадата" е чист турчин, казвал се е ага Мюмюн :) Също така траките са древен тюркски народ, то самото им име звучи... траки-тюрки, а? Does that ring a bell? И етруските са е-турски, естествено, освен ако не са славяни: "ето русские", казал един руски турист пред развалините на Вейи в Тоскана ;)

Ааа, Спароток, жаркий родолюбецо, ако това, че сме местен народ, беше надеждна защита срещу нападения, османското нашествие просто нямаше да се състои. Помедитирай и над това, докато храносмилаш тракийската вечеря от кьопоолу, имам-баялдъ, кюфтета (пардон, кьофтелер) и баклава, а после си лягаш върху дюшек (пардон, дьошек) и чаршаф, а чисто българските ти комшии (оп, пардон, пак турцизъм) дънят гюбеци (пардон, гьобеклер) от уредбата.

И нещо си се пообъркал. Не съм фен на Хитлер, а на Германия. Тя е мааалко по-стара от Фюрера, макар, разбира се, да не е толкова древна като одриското царство, този мощен античен имперски организъм.

Пък и е по-правилно да се казва "Тэнгри бирдир", а не "Господи, помилуй". Едното барем е на нещо като първобългарски, докато другото е на чист църковнославянски, руска редакция.

И решете, най-сетне, чий шпионин съм - на Високата порта ли, или на Лубянка. Щото не може и на двете, а пък гледам, че горят научни спорове и по тоя въпрос.

Ве-с селям, агалар :D Свиквайте с роднинството ни с булгары-те от Булгар, Казан и цял Татарстан.

Оставам, прочее, с най-отлични към вас почитания:
Глишевоолу Манолъ ефенди
цитирай
139. sparotok - до Манол Глишев
28.05.2010 21:44
Маноле, би ли обяснил с какво последният ти коментар ще допринесе за една културна дискусия?
цитирай
140. sparotok - до sparhawk
28.05.2010 21:52
Позволете да поясня нещо за моят метод.

Ето част от изследванията, които съм направил, за да установя дали българите са мизи, или азиатски народ:

1. Подложих на анализ мизийските топоними и установих, че са лесно обясними на български.

2. Сравних типовете старобългарските жилища от Плиска и Преслав и тези на мизите. Землянките и полуземлянките на селското население са идентични.

3. Сравних стопанските методи на българи и мизи. Става дума за житни ями, вършене с диканя, форма на чреслата и т.н.Всичко си съвпада едно към едно.

4. Сравних керамика от 3-век пр.Христа ( Мизия) и 7--ми век след Христа....ами какво да ти кажа - домашната селска керамика е същата.

5. Проучих обичаите, и мизи и българи са известни с бръснатата си коса и кика.

6. Проучих погребалните ритуали, жертването на кон и куче е характерно за мизи и българи.

7. Сравних най-традиционната българска носия с тази на траките от Северна България - идентични са.

8. Въоръжението на северни траки и стари българи е едно и също - рефлексен лък и прав меч, върховете на стрелите са идентични.

9. Проучих фолклора, оказва се, че имаме песни за Траян и галатите. Това няма как да стане, ако българите не са обитавали Тракия и Дакия още в Античността.

10. Прочетох антропологическите изследвания на М.Попов от царско време и от комунизма. Като се изключат някои разбираеми акценти (относно братята на изток) то резултата е един и същ - българите са безспорно европейци.

11. Проучх имената на растенията на северните траки, оказа се, че имат прекрасно обяснение на български. Едно е да вземеш фитоним от друг народ, друго е да имаш своя етимология за него.

Едва след като се убедих, че 11 сравнения показват, че българите са траки приех, че отъждествяването на българи и мизи в множество исторически извори почива на истината.

Мисля, че съм ползвал сериозен метод. Отговорете ми, знаехте ли това, което посочих тук?
цитирай
141. анонимен - От вОДЕСос
28.05.2010 22:57
Драги Спараток и всички Вие, които милеете за БЪЛГАРЩИНАТА,
Не се поддавайте на провокации и не се отдавайте на низки чувства ! – Защо ?
В българският език има една дума МОДРО – употребява, се за синьо/ведро (като например „ведро небе”). Ако ми позволите лек екскурс в един език от нашата група(полският). Там ще срещнете дума с подобно звучение – mądry(мондри), но вече, със смисъл „мъдър”.
В ЧАСТНОСТ НА СКАЛАТА В МАДАРА, НИ Е ОСТАВЕНО И ТОВА, КАТО ПОСЛАНИЕ.
Само човек с ведри помисли и чувства, може да е и мъдър !
Не случайно, радетелите за българското, са кръщавали много от читалищата ни с името „Ведрина” – Пожелавам такава и на Вас, а най-вече на теб Спараток !!!
До
mglishev , iuliuscaesar и др. подобни „ерудити”.
Господа не ме карайте да мисля, че народът ни е казал това за Вас:
„Ум море, глава ... шамандура”.
Простете за повечето, „сол” в сентенцията :) но какво да правя, живея до морето :)
Пояснявам с друга мъдрост „Ученият не е мъдрец - а мъдрецът никога не ще е „учен”.
Моля се, Бог да ви прати и на Вас (последните) повече МОДРОСТ !! - Позволете ми това словотворчество :)))
цитирай
142. анонимен - DA SI GIV I ZDRAV TI GELAYA
28.05.2010 23:29
ЗДРАВЕЙ , БЛИЗО ГОДИНА СЛЕДЯ ТВОЯ ПОСТИНГ И ДО СЕГА НЕ СЪМ ТИ ПИСАЛ НИКОГА, НЕ СЪМ КОМЕНТИРАЛ НИЩО, ВЪПРЕКИ, ЧЕ НА 90 ПРОЦЕНТА СПОДЕЛЯМ ТЕЗИТЕ ТИ. МНОГО СЕ ИЗКУШИХ ДА ТИ ПИША В ОНЗИ ЧУВСТВИТЕЛЕН МОМЕНТ, КОГАТО ЩЕШЕ ДА СЕ ОТКАЗВАШ ДА ПИШЕШ/ МОМЕНТА С НАТИСКА НАД ТВОЯТА ЛИЧНОСТ/, НО НЕ ТИ ПИСАХ, ЗАЩОТО ВИДЯХ ВСЕОБЩАТА ПОДКРЕПА И СИ КАЗАХ, НЯМА НУЖДА ВСИЧКИ ГО ПОДКРЕПЯТ. СЕГА ТИ ПИША ЗА ДА ПОИСКАМ ТВОЕТО МНЕНИЕ ЗА ЕДИН КОМЕНТАР. ИМАЙ ПРЕДВИД, ЧЕ АЗ НЕ СЪМ ПРОФЕСИОНАЛЕН ИСТОРИК / С ДВЕ ДУМИ ПРОСТО ЛАЙК/ ХОБИТО МИ Е ИСТОРИЯ И ТО КОГАТО НАМЕРЯ ПО ЧАС НА ДЕН ВРЕМЕ ЗА ДА ЧЕТА РАЗЛИЧНИ ТЕЗИ КАТО ТВОИТЕ. ТЪЙ КАТО КАКТО КАЗАХ ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА СЛЕДЯ ПОСТИНГИТЕ, СЪМ НА МНЕНИЕ, ЧЕ МЕКО КАЗАНО СИ ПРОФЕСИОНАЛИСТ. ЕТО ЗАЩО НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО САМО ТИ ГОВОРИШ ЗА ТРАКИТЕ И ТЯХНАТА РОЛЯ В СФОРМИРАНЕТО НА ДНЕШНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ. ЗАТОВА ТИ ПРЕДЛАГАМ ЕДИН ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ --- КОЙТО ТИ С ТВОЯ ОСТЪР ЕЗИК Е КОМПЕТЕНТНО МНЕНИЕ ИСКАМ ДА КОМЕНТИРАШ ИЛИ ПО ТОЧНО ДА МУ ДАДЕШ ОЦЕНКА. МОЕТО МНЕНИЕ Е ЧЕ ИСТОРИЯТА КАТО ВСЯКА ДРУГА НАУКА В УСЛОВИЯТА НА НАУЧНО -ТЕХНИЧНИЯ ПРОГРЕС СЕ РАЗВИВА МЪЛНИЕНОСНО И ТЪРПИ КАРДИНАЛНИ ПРОМЕНИ В ДОСЕГАШНИТЕ СИ ТЕОРИИ, КАТО НАЙ ГОЛЯМ ПРИНОС В ТАЗИ НАСОКА Е АРХЕОЛОГИЯТА И ОТКРИТИТЕ И НОВООТКРИТИТЕ АРТЕФАКТИ, КАКТО И ТЯХНОТО ТЪЛКУВАНЕ. ЕТО ЗАЩО АЗ ИСКАМ ТВОИТЕ ТЕЗИ ДА БЪДАТ ПОДКРЕПЕНИ ОТ ДРУГИ ИЗВЕСТНИ УЧЕНИ, КАТО ТЕЗИ ВЪВ ФИЛМА ИЛИ ДРУГИ, И ДА СЕ ПРЕСТАНЕ С ТАЗИ СВЕТОВНА КОНСПИРАЦИЯ. В ТАЗИ НАСОКА ОЧАКВАМ ТВОЯ КОМЕНТАР НА ФИЛМА, НАДЯВАМ СЕ ДА УСПЕЕШ ДА ГО ГЛЕДАШ, НО ДОКОЛКОТО ИМАМ ВЕЧЕ ИЗГРАДЕНО МНЕНИЕ ЗА ТЕБЕ СИ МИСЛЯ ЧЕ ВЕЧЕ СИ ЗАПОЗНАТ ДЕТАЙЛНО И ОЧАКВАМ САМО ТВОЯ КОМЕНТАР, МАЛКО ИЗЛИЗАМ ОТ ТЕМАТА НА ПОСТИНГА, НО ИМАЙ ПРЕДВИД ЧЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ТИ ПИША И ПРОСТО ТЪРСЯ ПРОФЕСИОНАЛНО МНЕНИЕ. ПОЗДРАВИ И ОЧАКВАМ СКОРО ОТГОВОР. ...... А. ПАВЛОВ
цитирай
143. анонимен - Иво
29.05.2010 01:21
На Юлко му се привиждат високи седла на Мадарския конник..... Ама ядец. Няма никакво седло. Както няма и никакво копие.
Спароток, извинявай ама ще му пусна малко извадки от анализа на конника от един човек който има много акъл в главата си.

Чети Юлко и се просвещавай:

„1. След компютърната обработка става ясно, че ездачът е ЖЕНА, с много дълга коса, леко усмихната и облечена с дреха, подобна на женски кафтан!..
2. Вижда се коланът й, който е направен от плътни квадратни форми.
3. На десния лакът има маска.
4. Върху ръката й /юмрука пред гърдите/ се вижда малко орле с разперени крила.
5. Това, което нашите учени възприемат за високо седло, всъщност е продължение на юздата, която е преметната през дясната ръка на жената.
6. Конят няма седло. Върху неговия гръб има покривало, на което от двете му страни има по една халка. На композицията се вижда само едната халка. През нея се промушва кожен колан, чрез който се стяга покривалото, за да не пада при галопирането на коня.
7. За покривалото е хванат нагръдникът на коня.

14. Колкото до Копието: Най-шокиращото откритие за мен бе.., че в тази композиция НЯМА НИКАКВО КОПИЕ!!!
Нарочно не удебелих с контур онова, което учените представят за копие, за да можете добре да разгледате детайла при зумиране. Ясно ще видите, че това всъщност е издълбан УЛЕЙ.., а не КОПИЕ!!!
…Направо съм изумен!.. Как може досега учените да не забележат, че това не е копие?!?!?!…
И още - в техните версии ездачът държи с вдигната лява ръка гега или тояга, а с дясната - юздите… Ами с коя ръка тогава трепе лъва?!?!?... Абсурдно е, нали?..

http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=3&t=71&sid=91f197c078ba49f73f624630cc94207f



цитирай
144. inel379 - !!!
29.05.2010 02:42
Информацията, която поднасяш аргументирано и вълнуващо, е духовна храна за толкова много хора! Затова твоят блог е магнетичен, а ти си орисан да следваш родолюбивата си мисия, верен на стремежа към истината!
Според мене, по-тревожно ще е да нямаш опонент, но...представите ми за дискусия не са такива. В науката емоциите нямат място, а когато ги има, не са на първа страница.
Не си пилей енергията ненужно!
Продължавай с любов и отговорност да вършиш това, на което си посветил ума и сърцето си. Всички ние, които те харесваме, ще продължим с любопитство да те четем, да ти се радваме и да сме ти благодарни! Присъединявам се към написаното от Галя!
Сърдечен приятелски поздрав с усмивка за теб!:)
цитирай
145. анонимен - Мисли за прочетеното... Благодаря ти, Спароток!
29.05.2010 02:42
Извинете ме, че се намесвам в спора. Отдавна чета. Това е второто ми включване. Първото беше с една препратка за е-издание от 1950 г., което онагледява успоредици между изнесеното от Спароток за българските носии и това, което с очите си видях на страниците на книгата от преди 70 години. Няколко са нещата, които се набиват в очи, когато се опитваме да осмислим тезата за идване на българите (ако може въобще да се приеме за вярна): 1) къде са изчезнали местните? 2) ако повечето са изчезнали как са се настанали славяните? 3) защо българите не са срещнали отпор от вече настанените, а напротив пълна подкрепа? След което стигаме до генетичните изследвания: 1) като са дошли тюрки защо няма следи? 2) откъде са се взели смесванията и то такива, че не е останало нищо от монголоидните или от другите примеси? Стигаме до езика: мисля, че Спароток убедително доказа, че има стотици успоредици в езика на тракийските родове и езика на славяните, отколкото някакви тюркски следи в езика ни. После какво е станало с местното население, което е било християнско. Знаете ли, че по нашите земи умишлено са съборени стотици църкви преди VII век? Какво става с това население? Знаете ли, че тези градежи нямат нищо общо с ромейските (византийските)? Това как се обяснява от привържениците на дошлянската теза? Според мен много по-логично е, това, което Спароток и много други напоследък привеждат, а именно, че дошлите българи са роднини, потомци и кръвни братя на местните. Иначе аз не виждам логика как един поход, или хайде, няколко похода, са в състояние да подчинят и да цивилизоват (да организират държавно) толкова обширни земи и населения.
Друго: прави ми впечатление, че тези, които са против доказателствата и тезите на Спароток НЕПРЕКЪСНАТО висят тук и се опитват да подливат вода (например М. Глишев последно ползва турцизми и се опитва да иронизира дискурса). Аз бих призовал да се уважава домакина и да се ползва същата степен на ПОЧТИТЕЛНОСТ, сериозност и отношение към проблематиката. /НФ
цитирай
146. mglishev - Приносът?
29.05.2010 04:04
Приносът на моя коментар съвсем няма да е по-малък от този на всичката помия, която се излива по главите на застъпниците на миграционните теории, когато плахо се обадят с възраженията си срещу автохтонните откровени съчинителства.

Колкото до културната дискусия, тя предполага взаимна добронамереност между участниците, а добронамереност, ей Богу, проявявах доста време.

Много е приятно, че си изложил метода си. Нека да разгледаме изложението.

1.Анализ... Какъв? Езиковедски? Тоест си учил някога езикознание, филолог си? Или си усвоил идеално методите на Фердинан дьо Сосюр и Роман Якобсон?
2. Типовете жилища... тоест си и археолог, при това по-добре запознат и с античната, и със средновековната археология от специалистите в двете области? Кой ти преподава археология и теренни проучвания ли прави или чете публикации?
3. Стопанските методи... значи си и историк. Вероятно можеш да споделиш наблюденията си върху търговията у траки и българи.
4. Сравних керамика... чудесно, има ли българска червенофигурна фирнисова? И има ли български кратери, ойнохоета и киликси?
5. Проучих обичаите... и аз понякога си бръсна главата, защото ми е жега. Това прави ли ме трак? За тракийското племе на скинхедите отдавна всичко се знае.
6. Проучих погребалните ритуали... От каква гледна точка? Археологическа, антропологическа, етнографска?
7. Сравних традиционната носия... никога не съм виждал тракийска носия, ще трябва да постнеш снимки, това ще е нещо удивително.
8. Въоръжението... у българите има и доста саби, но ромфаи няма. И средновековният меч определено не е като античния. Примерно е доста по-дълъг.
9. Проучих фолклора... ние и песен за османското нападение над Малта имаме, както и за град Буда. Това прави ли ни малтийци или маджари?
10. Прочетох изследванията... това не е "метод", това е четене. Ако по метода си прочетеш други автори, ще стигнеш ли до извода, че българите са европейци от около 1600 години насам?
11. Растенията... откъде ги намери?
"Методът" ти преди всичко не е метод, макар да не съмнявам, че си искрено убеден в твърденията си.

Аз пък определено не съм "зловеща атака срещу България" и ще ми се извиниш. Поименно, с постинг в блога си. Защото съм прекарал години да уча няколко старинни езика, също като теб съм напълно убеден в нещата, които казвам, обичам България и не ми се търпят глупости.

И тогава ще се върнем към "културна дискусия". Не аз наруших добрия тон.

И не аз казах: "Ау, заплашват ме, повече няма да пиша", за да се върна след ден-два. При все че мен, въпреки приличната ми аргументация и що-годе неутрален тон всякакви неграмотни лица с лош правопис и никакви познания ме наричат "предател".

Колкото до факта, че автохтонната хипотеза освен дето е невярна, е и вредна за страната, защото:
а) никъде не я приемат,
б) расистка е, а и
в) налива вода в мелницата на БЮРМакедония, това е елементарен и очевиден факт.

Имам предложение. Да махнем режима на одобрение от блоговете си и да коментираме свободно.
Освен това да хъарлиш едно око на изложението ми за тюрко-алтайската теория и до го изкоментираш. Та поне да знаеш какво твърди и какво - не тюрко-алтайската теория.
цитирай
147. mglishev - Ето ти подробен отговор, да не кажеш, че не съм те почел:
29.05.2010 07:17
http://mglishev.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/05/29/.553332
цитирай
148. mglishev - Анонимен 145
29.05.2010 08:43
При мен турцизмите и иронията си имат история, домакинът добре знае за какво става дума.
Това, което казвате, е добре поднесено, но се боя, че е стара информация. А за дадената от Спароток имам силно скептично мнение. На въпроса къде е строто население и къде се заселва новото приемливо отговаря сър Стивън Рънсиман в "История на Първата българска империя". Автор, който определено е приятелски настроен към България.
цитирай
149. lado - Глишев, след като анализ 146 пок...
29.05.2010 08:45
Глишев, след като анализ 146 показа, че Спароток не е всичко това, което изброяваш, може би ще подплатиш думите си , че ти СИ. (доказателствата не са в тезите ти)
Явно си хабилитиран учен във всички аспекти . Хвала - научни светила, ведро повтарящи директивите на Коминтерна
цитирай
150. анонимен - Първите обидни лични нападнки в този блог дойдоха от Манол
29.05.2010 09:07
анонимен - Трябва да призная,
28.05 15:59
че симпатизирам на Манол Глишев, защото е много по-обоснован от вас. Определено е човек, който е чел, а не си измисля и определено е човек, който може да се научи нещо. Не мисля, че напада лично - з разлика от този пост.

В крайна сметка историята е наука, което значи, че по нея е възможен научен спор. Как реагирате вие на спора - наричате, хората, които не са съгласни с нещата, които твърдите - предатели на България, а не съгласието с вас "Зловеща, атака над България" и после казвате, че те имали лични нападки.

Историята приятелю не е повод за гордост - историята е обяснение на настоящето.

Надявам се да пуснеш коментара ми, но се съмнявам
...................................................................................................................
Вие имате две тези, които се разминават с прогреса в науката въобще:
1. Той "..е човек, който е чел, а не си измисля..." Всеки може да продължава да си чете разни работи и да си ги повтаря. Ако това беше науката, досега щяхме да си повтаряме първите съчинения на първите хора. Понеже българските историци само са чели и повтаряли, затуй историята ние е на това дередже.
2. Първата лична и злостна атака в този блог дойде от Манол. Първите обидни квалификации, които се появиха в този блог от създаването му бяха на Манол..Едни от най -презрителните думи по отношение на българския народ които съм прочел някъде дойдоха от Манол.
3. Писанията на Манол/Юлиусезар се появи по-късно../ са набор от сведения подбирани на случаен, а не на научен принцип и съдържат само множество позовавания и цитати без грам творчество.

Така, че като ви харесва, четете си създаденото до сега. Аз лично предпочитам да чета новосъздаващото се, различното, авторско мнение от първа ръка, а не преразкази и цитати от съмнителни трудове на съмнителни учени..
Поздрави Спароток. Успех и здраве.
Май, наистина му отдели прекалено внимание на този.
цитирай
151. sparotok - До Манол Глишев
29.05.2010 09:24
Маноле, понякога си и забавен:))

Така хубаво ме амбицираш, че не можеш да си представиш дори. Покрай планираните постинги ще пускам и такива, които са отговор на твоите твърдения.

Нека уточним нещо, преди време ти каза, че старобългарските руни нямат нищо общо с линеарните знаци. Все още ли си на това мнение, или се съгласи с мен?

Първо ще разрешим този въпрос, след това ще преминем към следващия....и никакво измъкване вече.


За туранската теория мога да кажа, че е съчинение на ограничени хора.

1. Няма нито един стар автор, който да е определил старите българи като тюрки, за сметка на това, в продължение на 1000 години българите са отъждествявани като мизи- тракийски народ.

2. Антропологическите изследвания показаха, че безспорно българите са европейски народ, не става въпрос само за краниметрични, но и кръвни анализи на хиляди българи... Ще обясниш ли как се изпари в небитието азиатската ни кръв?

3. В старобългарския език няма дори 0,1% тюркски думи. С набедените 20-тина думички не можеш доказа, че езикът на старите българи е тюркски. По имената на старите българи пак няма да стане. Ти до ден днешен не посмя да коментираш представените от мен особени имена от Галия. Става дума за Борисус, Борилус, Токетус, Кобер, Корсиус, Курмисиус и Персинус. Те отговарят на старобългарските Борис, Борил, Токту, Кубер, Корсис, Кормисош и Персиян. Тюрко-алтайци в Галия не е имало, или се бъркам:)))

Как така в линеарни надписи съществуват имена като Вокил, Токеу, Северийо, отговарящи на старобългарските Вокил, Токту, Севар...или може би Полат Кая е прав и тюрките са най-старото цивилизовано население на Европа?

Прощавай, но щом няма нито древно историческо свидетелство, че старите българи са тюрки, нито езиково доказателство, нито антропологично...както и да го разтягаш все си остава спекулация ...и дълбоко лично желание.


цитирай
152. demograph - 146. mglishev - Приносът?
29.05.2010 09:35
Когато mglishev излезе от псевдонаучните си дрипи и започне да прави мегаломански "анализи" от типа "Приносът", с тезите му е свършено.
Ето, вижте внимателно по-горе "Приносът" му за истината в българската история - -Има ли нещо смислено, освен осъзнато, безсмислено злобеене срещу идеи различни от натиканите в главата му и срещу човек мислещ различно от Него?! Анализирайте ред по ред, дума по дума, теза по теза. И вижте с кого си имате работа...Дребна душичка.
Първите обидни квалификации в този интелигентен блог дойдоха от един грък и от така наречения в случая "Манол".
Надявам се да са последните допуснати от търпеливия Спароток.
Това нещо "Манол" е злата участ на България....Прочел, запомнил и си помислил, че и може да мисли.
И първото, което подобни немо се осмеляват да направят е да се изхрачат върху рода си.
Защото да застанеш срещу вятъра се иска повече от машинна памет. Иска се сърце, ум, размисъл, творчество..Искат се усилия.
Да гушнеш силните на деня и да им лижеш задниците е най-краткия път към личната ти слава, но не е пътя към славата на отечеството ти.
цитирай
153. mglishev - Ех, милите,
29.05.2010 10:11
какви сте ми лебеди ненагледни, светила на тракоавтохтонщината. Един ден като почнат да излизат книги на тема тракоавтохтонството като симптом на разни работи, вие още ще произвеждате БГ-Възрждането в блог.бг. Нищо, всеки си има право на поле за изява, що ли ви дъвча и аз...
цитирай
154. анонимен - По...езика ще ни познаете!
29.05.2010 10:46
Според догмата българският език е славянски и е имал 7 падежа и те постепенно,горе долу, след падането ни под турско робство до 18-19 в. са изпаднали. Но от 9в., когато се налага за официален славянският език до садаването на новобълг. книжовен език - 18-19 в., не е имало звукозаписна техника или някакава друга, за да знаем ксакъве бил говоримият език. Писмените паметници следват писмената норама, но дори и там личи голямото насилие над говоримия език и по времето на патриарх Евтимий вече се налага да се вземат строги мерки против отклонението от писмената норма, а след падането ни под турско робство, когато няма официална власт, която да следи за спазването на правилата, говоримият език изцяло отхвърля насилието върху себе си и в новобълг. книжовен език 18-19в вече няма падежи. Плюс това нашият език не е имал откъде да получи аналитично влияние. Всички езици около нас са синтетични, най-вече на поробителите - турци и гърци. Знае се, че езците се развиват от синтетизъм към аналитизъм и езикът на най-древните народи е минал по-напред към аналитизъм. Траките са едно от най-древните и най-мнгобройното население на балканите, те са много по отдавна на полуострова дори от гърците. Техният език, преминал към аналитизъм , преди другите-дошли на полуострова, структурно и с известен пласт лексика, живее в нашия съвременен език. Затова това, което пише в "Историческа граматика на бълг. език" или е лъжа, или е заблуждение. Откъдето и да се погледне ние сме Траки (Тракийци). Доказва го езикът ни, подкрепен с много странични доказателства като ДНК изледванията, народни обичаи,антропологичен тип и много други. Ако баба лаже-трап не лаже!
цитирай
155. анонимен - истината..
29.05.2010 11:09
Трябва да излезе А това което сочи спараток е най обяснимо !Но ...имам едно възражение !Гръцки хронисти сочат че на север от дунав живеят скити родствени на траките . тези скити живеят не само на територията на румъния и Украйна, а и до планините Алтай!Там някъде е контактната зано с номадите тюрки динлини и всички тези които участват в генезиса на сегашните Казахстан Уйгурия Туркменистан и другите.Така че територията на траките обхваща Анатолия(считам че хетското царство е всъщност Тракийско) балканите сегашна източна германия до Алтай а оттам почват -жълтите раси .разбира се има контактни зони с келти и жълти където се получава"Шарено котле"-метиси и метисни народи възникват след това . Културата обаче определено е у траките и те я пръскат -цивилизоват полудиваците.Ще споделя една по смела хипотеза :Според мен Траките по някакъв начин са наследили доста от ученията или малка част от уменията на саморазрушилите се Атланти и цивилизацията им . След тази цивилизационна катастрофа -остатъците от тази цивилизация -трохите от нея се пръскат сред вторичноподивялите народи от траките .
цитирай
156. sparotok - до социолог
29.05.2010 11:11
Колко пъти да ти давам данните за антропологическите изследвания?
Ето отново
1.М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938;

2.М.Попов, Антропология на българския народ, том -I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959


Когато прочетеш това ще ти стане ясно защо има толкова малко азиатска кръв във Българите. Попов и екипът му са изследвали хиляди Българи от цялата страна, каква е бройката на изследваните от проучването, за което говориш - 50-60 сигурно ...
цитирай
157. sociologist - Колко пъти да ти давам данните за ...
29.05.2010 12:32
sparotok написа:
Колко пъти да ти давам данните за антропологическите изследвания?
Ето отново
1.М. Поповъ, Българският нар........ ...


Абе човек, за теб няма ли никакви други изследвания освен това на Поповъ от 38 година?!?!

Я потърси малко данни за съвременни национални и европейски изследвания и стига дъвка това сбъркано изследване отпреди 80 години.

Съвременните изследвания доказват че сме в най близко родство с турци, румънци и унгарци, я потърси и прочети по въпроса.

(Кавгазова, Лучия; Стоев, Рачо. Древнобългарско генетично наследство в дерматоглификата на някои съвременни български популации. – Ави-Тохол. Кн. 17, 2002, с. 48–49)

Я виж това примерно, ако потърсиш официална информация ще видиш че нещата са много по различни от това което се опитваш да изкараш с този сбъркан 1%.
цитирай
158. анонимен - BUSH до спароток 127
29.05.2010 12:46
Вие какво, делите хората на поддръжници на тракийския произход на българите и на техни противници? Изобщо нямам никакво намерение да убеждавам себе си че произхождам от траки.Вълнува ме единствено оцеляването на България сега и за в бъдеще! Траките не са си блъскали главите откъде произхождат,а са работили за просперитета на обширната си общност.В аристократични родове в Англия са открити арабски гени.Американците дори нямат произход, но това не им е попречило да създадат мощна държава. Тези страни не са заплашени от изчезване поне засега, докато ние сме! Дори и да убедите всички българи, че са траки,това няма да помогне.Съдът в Хага или ООН няма да излязат с решение България да не се закача, защото там живеят траки! Месопотамия не беше пожалена от американските бомби, защото е една от люлките на човешката цивилизация! И основното--какво общо имат сегашните българи с тракийската цивилизация и култура? Или с гордите и независими прабългари, или пък с трудолюбивите славяни. България трябва да се основава на това което има сега! Какво е то? С какви качества и придобивки разполагаме сега, които могат да ни помогнат да оцелеем! Но явно оцеляването на БГ не в приоритетите ви. Да натъркате носа на опонентите си изглеглежда по-важно.
цитирай
159. анонимен - До М. Глишев с искане за аргументирани доказателства по точките
29.05.2010 13:08
Уважаеми М. Глишев, казвате „вредна“ била, защото: 1) никъде не я приемали – И дошлянските теории никой не ги е приемал, наложени са. Този ви аргумент не доказва нищо. Въпрос на време, събиране и привеждане на доказателства е, за да се утвърди едно или друго; 2) расистка (!?) – моля, докажете! Този ви аргумент е ненаучен, ако е аргумент; 3) наливал вода в... БЮРМ, казвате очевидно, – аз ви моля да докажете този трети аргумент. За мен не е ОЧЕВИДЕН!
За турцизмите ви разбрах, но смятам, че щом домакинът се придържа към добрия тон и ние трябва да го правим. Надявам се да се успокоите и да привеждате доказателства, а не емоции.
После...
пишете, че споделеното от мен е „стара информация“. Според мен изнесеното от сър Стивън Рънсиман в неговата „История...“ търпи много въпроси, на които, според мен, той не дава отговор. Пак прочетете какво ви питам, преди да квалифицирате питанията ми като „стара информация“. Няма начин, определяйки нещо, като „старо“ да го оборите. Проблемът си стои и отговор у Рънсиман няма. Както впрочем няма и в книгата от Ив. Матанов посветена на Балканите, който също се обляга на сходни тези, т.е. „чума“, „мор“, преселения на местното население, т.е. траките.
Нищо не коментирате, уважаеми Глишев, за генетичните изследвания. Защо ли? Нищо не пишете за нищожните останки в езика и в кръвта от някакви примеси. Защо ли? Моля, аргументирайте се. И без излишни турцизми. :) /НФ
цитирай
160. iuliuscaesar - Чети Юлко и се просвещавай: „1. ...
29.05.2010 13:30
Чети Юлко и се просвещавай:

„1. След компютърната обработка става ясно, че ездачът е ЖЕНА, с много дълга коса, леко усмихната и облечена с дреха, подобна на женски кафтан!..
2. Вижда се коланът й, който е направен от плътни квадратни форми.
3. На десния лакът има маска.
4. Върху ръката й /юмрука пред гърдите/ се вижда малко орле с разперени крила.
5. Това, което нашите учени възприемат за високо седло, всъщност е продължение на юздата, която е преметната през дясната ръка на жената.
6. Конят няма седло. Върху неговия гръб има покривало, на което от двете му страни има по една халка. На композицията се вижда само едната халка. През нея се промушва кожен колан, чрез който се стяга покривалото, за да не пада при галопирането на коня.
7. За покривалото е хванат нагръдникът на коня.

14. Колкото до Копието: Най-шокиращото откритие за мен бе.., че в тази композиция НЯМА НИКАКВО КОПИЕ!!!
Нарочно не удебелих с контур онова, което учените представят за копие, за да можете добре да разгледате детайла при зумиране. Ясно ще видите, че това всъщност е издълбан УЛЕЙ.., а не КОПИЕ!!!
…Направо съм изумен!.. Как може досега учените да не забележат, че това не е копие?!?!?!…
И още - в техните версии ездачът държи с вдигната лява ръка гега или тояга, а с дясната - юздите… Ами с коя ръка тогава трепе лъва?!?!?... Абсурдно е, нали?..

http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=3&t=71&sid=91f197c078ba49f73f624630cc94207f



[/quote]
какво е това компетентно мнение? кой го е дал?
учеите са изследвали този конник на място със скелета, а не пред компютъра със свободни съчинения. Конникът е мъж, при това рероятно е изобразен хан Тервел. ако си виждал печатът му "богородице помагай на кесаря Тервел" ще видиш, че там той е с дълги коси. отделно първите надписи до конника са от тервелово време. за какво изобщо става въпрос. такива упражнения на дилетанти от вкъщи мен не могат да ме убедят.
цитирай
161. анонимен - Нашенче тракийче на 2-2,5 хиляди години :-)
29.05.2010 13:40

Изкопаха тракиец гигант под Момина могила
BLITZ - 18 Май 2010 г.

Първата тракийска гробница на юг от Средна гора откриха археолози под Момина могила - голямо възвишение в източната част на старозагорското село Братя Даскалови. От нея засега се виждат само големи правоъгълни каменни блокове, с които е запечатан входът й, съобщава "Труд".
От изкопа се е показала и част от облицовката на коридора, водещ към вътрешността, а наблизо археолозите са се натъкнали на останките на снажен тракиец.

За съжаление могилата е била ограбена от иманяри. Открихме 5-метровия тунел, който те са прокопали към камерата, но не е ясно какво са взели”, коментира ръководителката на проучването ст.н.с. Милена Тонкова.
------------------------------------------
Ами такъв си нашият народ, още отдревността сме си снажни и здрави - тялом и духом! :-)

цитирай
162. sparotok - цел
29.05.2010 18:52
анонимен написа:
Вие какво, делите хората на поддръжници на тракийския произход на българите и на техни противници? Изобщо нямам никакво намерение да убеждавам себе си че произхождам от траки.Вълнува ме единствено оцеляването на България сега и за в бъдеще! Траките не са си блъскали главите откъде произхождат,а са работили за просперитета на обширната си общност.В аристократични родове в Англия са открити арабски гени.Американците дори нямат произход, но това не им е попречило да създадат мощна държава. Тези страни не са заплашени от изчезване поне засега, докато ние сме! Дори и да убедите всички българи, че са траки,това няма да помогне.Съдът в Хага или ООН няма да излязат с решение България да не се закача, защото там живеят траки! Месопотамия не беше пожалена от американските бомби, защото е една от люлките на човешката цивилизация! И основното--какво общо имат сегашните българи с тракийската цивилизация и култура? Или с гордите и независими прабългари, или пък с трудолюбивите славяни. България трябва да се основава на това което има сега! Какво е то? С какви качества и придобивки разполагаме сега, които могат да ни помогнат да оцелеем! Но явно оцеляването на БГ не в приоритетите ви. Да натъркате носа на опонентите си изглеглежда по-важно.


Целта ми никога не е била да натъркам носа на опонентите си, а показването на истината за нашето минало. Толкова ли у трудно да разберете, че живеем в свят, в който природните ресурси драстично намаляват и това ще доведе неизбежно до конфликти, по-точно до териториални претенции.
Наивно е да мислите, че днешните ни граници са непроменими и се пазят от ангели. Неотдавна руснаците покаха как се коригират граници, смазаха грузинците и създадоха две нови държави.
Американците пък сътвориха Косово. Не бе за благото на местното население, а за собствен интерес.

България е богата на реки, а за вода ще се водят по-страшни битки отколкото за петрол. Доста са тези, които са ни хвърлили око.
Не успеем ли да докажем местният си произход Бог да ни е на помощ!

Защо не искате да разберете, че ние бяхме ограбени и унижени точно защото липсва национално единство, а и самочувствие. Горд човек не се оставя да го обират и тормозят. Хората се сплотяват не от обещания за планини от злато, а от един свещен идеал. Подвизи се вършат от родолюбци, а не от платени наемници.

Вие подценявате българския дух, подценявате силата на народа ни. Защо не погледнете в миналото, ще видите, че сме възкръсвали когато сме били обединени от родолюбие, от идеи за свобода и справедливост.

Имате ли си представа как ще се отрази на традиционния и на културният туризъм признанието на света, че България е люлка на европейската цивилизация?
Защо мислите, че Гърция хвърля стотици милиони за да поддържа един фалшив имидж?

За да получим симпатията на Европа е нужно да покажем кои сме, нужно е да махнем калта от името на траките... и това ще стане, всъщност вече се е започнало, жалко е само, че този процес не се отразява от нашите медии.

Господине моят труд ще бъде използван от други, които дори няма да споменат името ми ( това става и в момента). Признание за повече от 20 години изследвания аз няма да получа. Знам го много добре, не си правя илюзии по този въпрос.
Въпреки това обаче ще продължа делото си защото обичам България и българите, а вие си мислете за мен каквото си искате.
цитирай
163. анонимен - а
29.05.2010 18:53
sociologist написа:
sparotok написа:
Колко пъти да ти давам данните за антропологическите изследвания?
Ето отново
1.М. Поповъ, Българският нар........ ...


Абе човек, за теб няма ли никакви други изследвания освен това на Поповъ от 38 година?!?!

Я потърси малко данни за съвременни национални и европейски изследвания и стига дъвка това сбъркано изследване отпреди 80 години.

Съвременните изследвания доказват че сме в най близко родство с турци, румънци и унгарци, я потърси и прочети по въпроса.

(Кавгазова, Лучия; Стоев, Рачо. Древнобългарско генетично наследство в дерматоглификата на някои съвременни български популации. – Ави-Тохол. Кн. 17, 2002, с. 48–49)

Я виж това примерно, ако потърсиш официална информация ще видиш че нещата са много по различни от това което се опитваш да изкараш с този сбъркан 1%.


това не е вярно.много далече сме от турците.( http://www2.ku.edu/~lba/Chuvash_HLA.pdf ) при това трябва да имаме предвид колко много българска кръв тече в тях.
цитирай
164. sparotok - подробности
29.05.2010 19:14
sociologist написа:
sparotok написа:
Колко пъти да ти давам данните за антропологическите изследвания?
Ето отново
1.М. Поповъ, Българският нар........ ...


Абе човек, за теб няма ли никакви други изследвания освен това на Поповъ от 38 година?!?!

Я потърси малко данни за съвременни национални и европейски изследвания и стига дъвка това сбъркано изследване отпреди 80 години.

Съвременните изследвания доказват че сме в най близко родство с турци, румънци и унгарци, я потърси и прочети по въпроса.

(Кавгазова, Лучия; Стоев, Рачо. Древнобългарско генетично наследство в дерматоглификата на някои съвременни български популации. – Ави-Тохол. Кн. 17, 2002, с. 48–49)

Я виж това примерно, ако потърсиш официална информация ще видиш че нещата са много по различни от това което се опитваш да изкараш с този сбъркан 1%.


Попов е писал и през 1959 г. оттогава нито черепите на българите са се променили, нито пък кръвните ни групи са мутирали.
Точно изследванията на проф. Методи Попов са официални. Старите му работи са публикувани от Придворната Печатница, а по-новите от БАН.

Не ми отговори колко човека са изследвали посочените от тебе автори. Изразът - "някои съвременни български популации" е толкова мътен, че няма на къде.
Попов е бил във всяко кътче на Родината, включително в Македония, изследвани са хиляди българи, докато посочените от теб автори едва ли са минали бройката 50-60...така че не ме карай да се смея:)))
цитирай
165. sparotok - научно изследване
29.05.2010 19:49
анонимен написа:
sociologist написа:
sparotok написа:
Колко пъти да ти давам данните за антропологическите изследвания?
Ето отново
1.М. Поповъ, Българският нар........ ...


Абе човек, за теб няма ли никакви други изследвания освен това на Поповъ от 38 година?!?!

Я потърси малко данни за съвременни национални и европейски изследвания и стига дъвка това сбъркано изследване отпреди 80 години.

Съвременните изследвания доказват че сме в най близко родство с турци, румънци и унгарци, я потърси и прочети по въпроса.

(Кавгазова, Лучия; Стоев, Рачо. Древнобългарско генетично наследство в дерматоглификата на някои съвременни български популации. – Ави-Тохол. Кн. 17, 2002, с. 48–49)

Я виж това примерно, ако потърсиш официална информация ще видиш че нещата са много по различни от това което се опитваш да изкараш с този сбъркан 1%.


това не е вярно.много далече сме от турците.( http://www2.ku.edu/~lba/Chuvash_HLA.pdf ) при това трябва да имаме предвид колко много българска кръв тече в тях.


Благодаря ви за изключително ценната информация!
Дано социолога прочете данните, но се съмнявам, че ще признае, че не е прав.
цитирай
166. sparotok - възражения
29.05.2010 20:00
анонимен написа:
Трябва да излезе А това което сочи спараток е най обяснимо !Но ...имам едно възражение !Гръцки хронисти сочат че на север от дунав живеят скити родствени на траките . тези скити живеят не само на територията на румъния и Украйна, а и до планините Алтай!Там някъде е контактната зано с номадите тюрки динлини и всички тези които участват в генезиса на сегашните Казахстан Уйгурия Туркменистан и другите.Така че територията на траките обхваща Анатолия(считам че хетското царство е всъщност Тракийско) балканите сегашна източна германия до Алтай а оттам почват -жълтите раси .разбира се има контактни зони с келти и жълти където се получава"Шарено котле"-метиси и метисни народи възникват след това . Културата обаче определено е у траките и те я пръскат -цивилизоват полудиваците.Ще споделя една по смела хипотеза :Според мен Траките по някакъв начин са наследили доста от ученията или малка част от уменията на саморазрушилите се Атланти и цивилизацията им . След тази цивилизационна катастрофа -остатъците от тази цивилизация -трохите от нея се пръскат сред вторичноподивялите народи от траките .


Ако бяхте прочели по-старите ми постинги нямаше да имате възражения.
Посочил съм, че още от дълбока древност тракийски племена са стигнали до Индия и Китай.
Саките са източни скити, които са от същия род като тези обитавали нашата Добружа. Тях пък Дион Касий определя като роднини на траките...
цитирай
167. sociologist - В горното изследване, за чувашите ...
29.05.2010 20:10
В горното изследване ,за чувашите никъде не видях да се споменават турци, докъто във тези които давам аз , а те са официални, турците се споменават категорично .

Чувашите дали имат нещо общо с волжските българи не знам, също така не знам какво общо имат с темата ни.
прабългарите са полиетнос, волжските българи може да са друго племе което не е сродно генетично на уногондурите.
Сигурно е че Аспарух довежда тук смес от уногондури и прикачени към тях племена и скитосарматски остатъци.

Чувашите не знам как ги намесихме и какво доказваме с тях, това за чувашко българската връзка е една много дълга тема с много повече въпроси отколкото установени факти и аз ви предлагам да не се завирате там че е прекалено мътно дори и за специалистите.

Та на въпроса- според съвременнните европейски и национални изследвания които дадох на спараток- ние, румънците и турците сме най сходни.

Много трудно и направо аматьорско е да се определи коолко процента ген имаме от траки примерно.

Кои са траките?
На каква база данни определяме що е то "расово и генетично чист тракиец" ?

Цялата тази антропоморфия на Попов е едно добро пожелание- нищо повече.
Със сравнения на черепи и кръвни групи не може да се определи произход, доста по сложно е ,но през 1938 г. това са били възможностите на науката.
спараток- вместо да ми навираш тези стари и немеродавни изследвания потърси и прочети по въпроса- правени са много по нови и осъвременени изследвания и те доказват че нямаме нищо общо със славяните а сме най сходни с другите два тюркски народа в европа- маджарите и турците.

Съжалявам ако ви звучи неприятно- но това е последната дума на науката за момента.

цитирай
168. sparotok - SOCIOLOG
29.05.2010 20:49
Ставаш за смях човече:)))

Не успя ли да прочетеш следното THE CHUVASH POLULATION IS MOST CLOSELY RELATED TO THE CENTRAL EUROPEAN POPULATIONS....

ON THE OTHER HAND, SPECIFIC TURKISH ALLELES OR HAPLOTYPES ( COMPARING THE CHUVASH POPULATION WITH PRESENT DAY POPULATION OF TURKEY) ( ARNAIZ-VALENA ET. AL. 2001B) HAVE NOT BEEN FOUND IN THE ALTAI-TURKIC SPEAKING CHUVASH POPULATION.

Или английският ти е на много ниско ниво, или не желаеш да видиш истината.

Какви са тия глупости - "Цялата тази антропоморфия на Попов е едно добро пожелание- нищо повече":))))))))))
Ти не си в състояние да направиш разлика между антропологическо изследване е антропоморфия а си тръгнал да говориш за наука:)))

Ако истината бе, че сме роднини с турците аз щях да приема фактите, но такива няма.
Нито езиково, нито културно, нито антропологично сме роднини с турците. По-скоро част от тях носи българска кръв, надявам се да си в състояние да проумееш разликата:)))))))
цитирай
169. sparotok - измислици
29.05.2010 20:57
kansandilh написа:
Бихте ли посочили източника на изследванията, които определяте "последна дума на науката за момента.Интересно е да се запозная с изследвания които ни сродяват точно с турци и румънци.


Не съществуват научни изследвания показващи родството ни с турците. Жалки човечета си пускат евтини статийки опирайки се на изследвани 50 човека, докато за да придобие научна стойност едно изследване трябва да обхване стотици, дори хиляди индивиди.

Нали във филма за "иранскатa прародина" твърдяха, че сме близки до иранците:)))

Горките мошеници, хвърлят се насам-натам като лицица хваната в примка и в отчаянието си ръсят глупост след глупост. Дори не са способни да координират лъжите си, за да могат да омаят поне най-наивните.
цитирай
170. sociologist - Бихте ли посочили источника на и...
29.05.2010 21:33
kansandilh написа:
Бихте ли посочили источника на изследванията, които определяте "последна дума на науката за момента.Интересно е да се запозная с изследвания които ни сродяват точно с турци и румънци.Предварително Ви благодаря.



АМИ ПОСОЧИЛ СЪМ ГИ ПО ГОРЕ!
ЗА ТРЕТИ ПЪТ ГИ СОЧА, А ДА СПРЕТЕ ДА МЕ ПИТАТЕ ЗА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО НА ВСЕКИ ТРЕТИ КОМЕНТАР!
цитирай
171. sociologist - спараток- царят на стъкмистиката ...
29.05.2010 21:39
спараток- царят на стъкмистиката пак ме обвини в неграмотност!

Англииският ми е много по добър от твоят, признавам че не владея трако прабългарски като теб, но англииският ми е доста добър- благодаря.

Една елементарна логика би ти подсказала че имаме много общи гени с турците най малко заради петвековното ни близко съжителство, но логиката никога не е била силната ти страна.

Хайде- издавай книгата която ще преобърне световната история, много искам да видя как ще обявиш днешните турци за българи!

Тези с "иранската теория" са също толкова зле като вас, дори не им дойде на акъла че така нареченият мадарски конник няма нищо общо със село Мадара, ами тръгнаха да издирват афганистански села с такова име.

цитирай
172. sociologist - Бихте ли посочили источника на и...
29.05.2010 21:49
kansandilh написа:
Бихте ли посочили источника на изследванията, които определяте "последна дума на науката за момента.Интересно е да се запозная с изследвания които ни сродяват точно с турци и румънци.Предварително Ви благодаря.



Имам предвид изследването което беше публикувано в списание „GEO” през 2008 година.
ето тук е дадено накратко изследването, методите му и заключенията.

http://sites.google.com/site/tisitova/home/dnk
цитирай
173. sparotok - смях
29.05.2010 21:54
sociologist написа:
kansandilh написа:
Бихте ли посочили источника на изследванията, които определяте "последна дума на науката за момента.Интересно е да се запозная с изследвания които ни сродяват точно с турци и румънци.Предварително Ви благодаря.



АМИ ПОСОЧИЛ СЪМ ГИ ПО ГОРЕ!
ЗА ТРЕТИ ПЪТ ГИ СОЧА, А ДА СПРЕТЕ ДА МЕ ПИТАТЕ ЗА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО НА ВСЕКИ ТРЕТИ КОМЕНТАР!


Не осъзнаваш ли колко са смешни твърденията ти. Даваш статия от една единствена страничка и то не от научно списание на тема генетика.

(Кавгазова, Лучия; Стоев, Рачо. Древнобългарско генетично наследство в дерматоглификата на някои съвременни български популации. – Ави-Тохол. Кн. 17, 2002, с. 48–49)

В научните издания само обясняването на методиката и уточвяването на броят на изследваните индивиди е повече от една страница, пък какво остава за анализ и заключение.

Понеже ти си чел статията те попитах колко човека са изследвани, но ти не пожела да отговориш защото май бройката е само около 50 човека:)))

Може да ти се иска българите да са роднини с тюрко-алтайските народи, но какво да се прави някои мечти не се сбъдват:)))
цитирай
174. sparotok - грамотност
29.05.2010 21:58
sociologist написа:
спараток- царят на стъкмистиката пак ме обвини в неграмотност!

Англииският ми е много по добър от твоят, признавам че не владея трако прабългарски като теб, но англииският ми е доста добър- благодаря.

Една елементарна логика би ти подсказала че имаме много общи гени с турците най малко заради петвековното ни близко съжителство, но логиката никога не е била силната ти страна.

Хайде- издавай книгата която ще преобърне световната история, много искам да видя как ще обявиш днешните турци за българи!

Тези с "иранската теория" са също толкова зле като вас, дори не им дойде на акъла че така нареченият мадарски конник няма нищо общо със село Мадара, ами тръгнаха да издирват афганистански села с такова име.



В случай, че английският ти бе дори и на средно ниво ти щеше да успееш да преведеш следното -THE CHUVASH POPULATION IS MOST CLOSELY RELATED TO THE CENTRAL EUROPEAN POPULATIONS....

ON THE OTHER HAND, SPECIFIC TURKISH ALLELES OR HAPLOTYPES ( COMPARING THE CHUVASH POPULATION WITH PRESENT DAY POPULATION OF TURKEY) ( ARNAIZ-VALENA ET. AL. 2001B) HAVE NOT BEEN FOUND IN THE ALTAI-TURKIC SPEAKING CHUVASH POPULATION.

Хайде, преведи ми горният текст...ако можеш.
цитирай
175. sociologist - пусни отговорът ми към хан сандил с ...
29.05.2010 22:00
пусни отговорът ми към хан сандил с линка към списание GEO за да видя коментарите ви.
и дай линк към съвременни изследвания по темата, Поповъ и БЮРМ-овското скалъпване на Игенеа не се признават.
едното е остаряло и недостоверно а това на Игенеа е доказана македонистка манипулация.
цитирай
176. sociologist - спараток- царят на стъкмистиката ...
29.05.2010 22:05
sparotok написа:
sociologist написа:
спараток- царят на стъкмистиката пак ме обвини в неграмотност!

Англииският ми е много по добър от твоят, признавам че не владея трако прабългарски като теб, но англииският ми е доста добър- благодаря.

Една елементарна логика би ти подсказала че имаме много общи гени с турците най малко заради петвековното ни близко съжителство, но логиката никога не е била силната ти страна.

Хайде- издавай книгата която ще преобърне световната история, много искам да видя как ще обявиш днешните турци за българи!

Тези с "иранската теория" са също толкова зле като вас, дори не им дойде на акъла че така нареченият мадарски конник няма нищо общо със село Мадара, ами тръгнаха да издирват афганистански села с такова име.



В случай, че английският ти бе дори и на средно ниво ти щеше да успееш да преведеш следното -THE CHUVASH POPULATION IS MOST CLOSELY RELATED TO THE CENTRAL EUROPEAN POPULATIONS....

ON THE OTHER HAND, SPECIFIC TURKISH ALLELES OR HAPLOTYPES ( COMPARING THE CHUVASH POPULATION WITH PRESENT DAY POPULATION OF TURKEY) ( ARNAIZ-VALENA ET. AL. 2001B) HAVE NOT BEEN FOUND IN THE ALTAI-TURKIC SPEAKING CHUVASH POPULATION.

Хайде, преведи ми горният текст...ако можеш.


Казах ти - не се занимавай с чувашите.
Никой не се е оправил още с тях и не смятам да задълбавам в места от които всеки е дигнал ръце.
Просто не ме касаят и не мисля да ги обсъждам- чувашите са такава тъмна индия че просто няма смисъл да се започва темата.
Лично мое мнение е че нямаме никаква връзка с тях, дори и да има прабългарски племена които да ги формират, то те са клон на прабългарите- мисля че връзката там е почти никаква, а и повечето специалисти са на това мнение.
цитирай
177. sparotok - изводи
29.05.2010 22:08
sociologist написа:
kansandilh написа:
Бихте ли посочили источника на изследванията, които определяте "последна дума на науката за момента.Интересно е да се запозная с изследвания които ни сродяват точно с турци и румънци.Предварително Ви благодаря.



Имам предвид изследването което беше публикувано в списание „GEO” през 2008 година.
ето тук е дадено накратко изследването, методите му и заключенията.

http://sites.google.com/site/tisitova/home/dnk


Какви изводи си правиш от следното изказване - „Българите са сред най-старите народи в Европа. В голямо европейско проучване бе открит един генетичен маркер, който тръгва от Балканите. Наричаме го ЕМ78-алфа и той се оказа на възраст 7800 години” – обясни проф. Д-р Иво Кременски.

„Тези научни данни бяха потвърдени от археолозите ни. Те откриха край Враца човешки кости, датирани на 7000 години. Тогава е настъпил Потопът и много от живеещите по нашите земи са се преселили из цяла Европа, за да оцелеят от бедствието”, убеден е проф. Кременски...

Пропусна да кажеш колко човека са изследвали Кавгазова и Стоев и точно на кои български популации са обърнали внимание?
цитирай
178. анонимен - "истината"
29.05.2010 22:14
Благодаря за отговора на пост 155 с пост 166 !За мен вашето мнение е важно !Още по важно става когато е в отговор на възражения и противопоставяния,къде логични къде емоционално антибълграски но всички те изключително нужни .Така вие усъвършенствате и оглаждате теорията си и я превръщате в история необорима,българска !Все пак не казахте нищо за държавата на хетите !Не е ли това Тракийска мощна държава която е завлядяла за известно време Египет и е поставила под влиянието си всички земи на юг от нея,така както мамелюците от Волжка България завладяват египет през 12 век а по късно към 17-18 век друг българин ,мохамеданин от Гоцеделчевско от Велик египетски паша се превръща в Египетски султан, въздига икономически и организационно Египет и го отцепва от Отоманската империя
цитирай
179. sociologist - "Около 20 на сто от днешните ...
29.05.2010 22:20
"Около 20 на сто от днешните български мъже се оказват носители на този ген, който няма аналог никъде в света. Тези мъже са кръвни потомци на местно население, живяло по земите на днешна България още от VІ хилядолетие пр.Хр. Сиреч векове преди траките! И това мъжко население никъде не се е преселвало, нито е влизало в сексуален контакт с жени от народи, живеещи извън Балканите."

А ето това пък е написано два реда по нагоре- е как ще го коментираш?

Това което ми подаваш за коментар си е лично убеждение на професора, той говори за потоп и Джагфар тарих....според мен това показва колко са му ясни нещата.
Но както и да е, всеки си има право на мнение и не виждам смисъл да коментирам лични коментари.

Изследването е важно в случая, публикувано е в списание GEO а то не е случайно списание и не публикува Джагфар тарих примерно.

В изследването се казва ясно с кои народи сме близки, коментарите и тълкуванията са си отделна тема и не мисля че има смисъл да ги коментираме.

Това че имаме 20 процента стар ген никога не съм го отричал- напротив , логичен е.
Това е ген от старо население което винаги е оцелявало при нашествия и гонения- криели са се в планините, дори мислех че би трябвало да е повече.
цитирай
180. sparotok - Хети
29.05.2010 22:24
анонимен написа:
Благодаря за отговора на пост 155 с пост 166 !За мен вашето мнение е важно !Още по важно става когато е в отговор на възражения и противопоставяния,къде логични къде емоционално антибълграски но всички те изключително нужни .Така вие усъвършенствате и оглаждате теорията си и я превръщате в история необорима,българска !Все пак не казахте нищо за държавата на хетите !Не е ли това Тракийска мощна държава която е завлядяла за известно време Египет и е поставила под влиянието си всички земи на юг от нея,така както мамелюците от Волжка България завладяват египет през 12 век а по късно към 17-18 век друг българин ,мохамеданин от Гоцеделчевско от Велик египетски паша се превръща в Египетски султан, въздига икономически и организационно Египет и го отцепва от Отоманската империя


Искате да знаете за хетите. Да, в хетската държава е имало и траки, мизи и дардани със сигурност. Не мисля обаче, че е правилно хетите да се определят за траки.
Нямам данни хетите да са завладявали Египет, хетите печелят войни, но не покоряват египетско население.
Хиксите от друга страна завладяват страната на фараоните и остават там дълги векове ( 5 века според Манетон).
Според Хрозни тези хикси са представени от митанска аристокрация, хурити и племена обитаващи Левант.

Египет е управляван около 200 години от потомци на Морския народ - мешуе, а това са тракийските мизи.
цитирай
181. sparotok - наивност
29.05.2010 22:37
sociologist написа:
спараток- царят на стъкмистиката пак ме обвини в неграмотност!

Англииският ми е много по добър от твоят, признавам че не владея трако прабългарски като теб, но англииският ми е доста добър- благодаря.

Една елементарна логика би ти подсказала че имаме много общи гени с турците най малко заради петвековното ни близко съжителство, но логиката никога не е била силната ти страна.

Хайде- издавай книгата която ще преобърне световната история, много искам да видя как ще обявиш днешните турци за българи!

Тези с "иранската теория" са също толкова зле като вас, дори не им дойде на акъла че така нареченият мадарски конник няма нищо общо със село Мадара, ами тръгнаха да издирват афганистански села с такова име.



Наивността и слабото ти познаване на българската история ти изиграва лоша шега.
Ето защо нямамаме турски гени -
- Турското робство не изменя расовите съотношения в българския народ. Това твърдение се подкрепя от НЕОБОРИМИ АНТРОПОЛОГИЧЕСКИ ДАННИ. Даже помохамеданчените българи -помаците, въпреки фанатизираната си привързаност към новата си религия, са запазили расовата си рефрактерност и неприемливовост и досега към турците.

От 1393 до 1878 г. българите остават под владичеството на един азиатски народ-турците - с основна монголска расова принадлежност, обаче таз петвековна зависимост заминава в расово отношение за българите без да остави заслужаващи за отбелязване следи:
религиозни причини, причини от расова рефрактерност и непоносимост, от душевна противореакция на омраза и ненавист, на гордия в душата си българин към угнететителя и похитителя на неговата свобода...

М.Поповъ, Българскиятъ народъ между европейските раси и народи, София, Придворна Печатница, 1938 г. стр. 99.

Е, социоложе, стана ли ти ясно най-сетне:)))
цитирай
182. sparotok - чети повече
29.05.2010 22:43
sociologist написа:
"Около 20 на сто от днешните български мъже се оказват носители на този ген, който няма аналог никъде в света. Тези мъже са кръвни потомци на местно население, живяло по земите на днешна България още от VІ хилядолетие пр.Хр. Сиреч векове преди траките! И това мъжко население никъде не се е преселвало, нито е влизало в сексуален контакт с жени от народи, живеещи извън Балканите."

А ето това пък е написано два реда по нагоре- е как ще го коментираш?

Това което ми подаваш за коментар си е лично убеждение на професора, той говори за потоп и Джагфар тарих....според мен това показва колко са му ясни нещата.
Но както и да е, всеки си има право на мнение и не виждам смисъл да коментирам лични коментари.

Изследването е важно в случая, публикувано е в списание GEO а то не е случайно списание и не публикува Джагфар тарих примерно.

В изследването се казва ясно с кои народи сме близки, коментарите и тълкуванията са си отделна тема и не мисля че има смисъл да ги коментираме.

Това че имаме 20 процента стар ген никога не съм го отричал- напротив , логичен е.
Това е ген от старо население което винаги е оцелявало при нашествия и гонения- криели са се в планините, дори мислех че би трябвало да е повече.


До сега нито археолог, нито лингвист е успял да докаже, че в нашите земи е имало по-стар народ от траките.
Фол признава това, а според Георгиев не съществуват топоними и хидроними по-стари от тракийските. Самият тракийски език е говорен в нашите земи още от Неолита.

Едно е някой да каже нещо, друго е да го докаже. Това, че траките са прищълци е само недоказано предположение.

Чети повече, за да не стваш за смях:)))
цитирай
183. sociologist - Никога не съм твърдял че траките не ...
29.05.2010 23:07
Никога не съм твърдял че траките не са автохтонен народ, не съм твърдял и противното, допускам и двете версии.
Гаджето на кака ти Людмила не го намесвай в тракологията че заради него е този батак в науката ни.
Както и да е- допускам това за траките, или не- все ми е тая.

Убеждението ми е че прабългарите са предполагаемо тюркски народ и нямат нищо общо с европа като произход.Силно иранизирани тюрки, но основата на прабългарите тръгва нейде от Минусинската котловина примерно и са прототюрки по произход- имат общи прадеди с по сетнешните тюркски народи.
Към тях се прилепява какво ли не, но основата са прототюрки, това е и официалната ни научна теория в момента и аз съм съгласен с нея защото още никой не ме е убедил в противното.
Отворен съм за убеждения разбира се, но нека да са доказани научно.
..............
Да разгледаме изследването, зарежи тези неандерталски гени, абсолютно всеки европейски народ има към 20% от такива стари местни техни си гени- явно си е някаква закономерност.
Да видим сега сходствата ни със съвременните народи:

С турците мисля че е ясно- 5 века секс няма как да са ни се разминали, с румънците също е ясно- до 12 век Румъния си е просто северна България, с гърците също е логично - през цялата ни история имаме тесни връзки с Гърция и Византия, големи маси хора винаги са се движили между тези две държави.
И какво ни остава?
Ами Унгария.
И кво праим сега?

А кажи ми как така имаме сходство съ несъседен народ от тюркски произход който се намира на майната си от нас и нямаме етнически връзки с тях в исторически аспект, не е имало маси от население които да са се преливали от двете държави защото почти нямаме контакти с тях в исорията си.

Как така тюрките маджари са ни генетично родствени?

Не е по турска линия- османските турц са много по нов народ от маджарите и прабългарите, родството ни с турците е на основа пряк секс.

Това изследване според мен, особено в унгарският му аспект е една голяма червена точка за тюркската теория, поне така си мисл
цитирай
184. анонимен - Това заслужава внимание!!!
29.05.2010 23:54
Радостно е, че младите хора влагат знанията и способностите си за новото
Възраждане на Родината ни. Приятели, моля, прегледате този постинг:
http://www.svobodata.com/page.php?pid=3353&rid=154#comments
Предизвикателството България ХХІ. Как да си върнем страната.
От Иво Димитров
Нека българите с идеи не стоят равнодушни!
цитирай
185. анонимен - do sociologist
30.05.2010 03:08
Ako znaesh samo kakvi gluposti pishesh,no mai znaesh,tova li e celta?
цитирай
186. mglishev - Понеже се правиш на ни лук ял, ни лук мирисал:
30.05.2010 04:03
ето ти отговора тук.



По повод „Зловеща атака срещу България” на sparotok

(http://sparotok.blog.bg/politika/2010/05/27/zloveshta-ataka-sreshtu-bylgariia.552297)





Обичам аз да се позаяждам на исторически теми по форуми и блогове. Драго ми е. Историята е приятна форма на искейпизъм (бягство от реалността за съветофилните англофоби) от тъжните факти на ежедневието. Приятно е след ден на скърцане със зъби да пуснеш блога, да се посмееш на автохтонни лафове и да забравиш как битието тегне над главата ти под формата на криза, ББ и скудоумие.

Е да, ама не, както казва г-н Бочаров. Не му било съдено на mglishev да се наслади на тиха вечер в кикот пред автохтонните бисери. Уви, другари и другарки, братя и сестри, реалността е жестока. Сърцето ми е сломено. Аз... страдам.

Спароток, милият, тази звезда на тракийския небосклон, седнал, та написал, че някакъв негов анонимен опонент бил извършил зловеща атака срещу България. Че кой ще да е тоз безсрамник, помислям си аз и съм жегнат в сърцето, защото лягам-ставам, за Спаротока мисля – добре ли е, пише ли. Така де, заплашваха го преди време, човекът се беше попишманил, писа постинг „Сбогом”... е, тогава се размина работата, та пак мога да го чета на спокойствие, ама знае ли човек.

Чета аз постинга и се възмущавам: някой си бил писал, че Плиска не била антично селище, ами средновековно. Простак! Как смее...я, чакай, чакай. Ами че тоя простак съм аз. А така... Каква е тая работа, чоджум? Може ли Спароток, това фино момче, този приятен човек, който огрява блога с топлите лъчи на патриотизма, да пише, че аз, скромният Мъглишев от Зелениград, Трънско, съм бил извършил атака, хем зловеща, при това – срещу майчица България? Отнюд! Другари и другарки, приятели и ближни, уверявам ви, че никой от двамата Спаротоковци, пишещи в блога на Спароток, не е способен на такава сквернота. Ами че кой е Спароток, а кой съм аз – той е светило, а моя милост – млад безперспективен учен с надеждата за едната евросубсидийка по проектец. Той – самий Спароток – да се подиграе така жестоко с един невинен, макар и грешен човечец? Ни-ко-га, граждани, повтарям: никога. Нито Спароток-Павел, нито Спароток-Димитър не е способен такова скверно деяние. Обяснението е зловещо:

Тюрко-алтайски бот е разбил паролата на Спароток, влязъл е в блога му, подменил е кода и сега пише от негово име, цапайки доброто име на обичания от всички ни автор с неуместни прояви от хулигански характер. Затова няма да наричам Спароток с обидни имена, каквито чувам от приятели и читатели - и той като мен е жертва, а не виновник.

Знам това и заявявам гласно: Спароток, аз ти вярвам, почитам те с цялата сила на туранското си сърце, заклевам монголското си конче, българския си кокер-шпаньол, рефлексния си лък, хунската си сабя и немощните мегабайти на процесора си в твоя вярна служба и се моля на Тэнгри-хан сто години да пълниш блога с автохтонизми, само и само да не помисли някой, че ти може да обвиниш мен, невинния, в зловеща атака срещу Дунавския саракт. Последното изречение го написах много бавно, буква по буква, защото натисках клавишите с нос – ръцете ми бяха патетично притиснати до сърцето.

Ох, да се успокоя малко. Така, готово.

Сега да пристъпя към отхвърлянето на всички глупости, изписани от тюркския бот в онзи постинг, неправилно приписван на честното Спаротоково перо.



„Това човече”, както си си позволил да ме наречеш, си има основания да пише, каквото пише и да вярва, каквото вярва, защото не е „човече”, драги. „Човече” може би е онзи, който под прикритието на патриотизма пише фантастика, представя я на необразованите за истина и плаче като ощипана мома като го опровергаят. И се съмнявам, че на живо би ми казал „човече”.

„Предава България”, както си си позволил да напишеш, не този, който споделя авторитетна и международно приета научна теория като тюрко-алтайската. Може би я предава (неволно, надявам се) обаче този, който поддържа една абсолютно неавторитетна и будеща недоумение при споменаване в академична среда хипотеза, неподплатена с факти, защитавана със спорадични примери на народни етимологии, повърхностни наблюдения и откровени заблуди. Може би предава България оня, чиито подкукурузници са склонни заради безценната автохтонност на българите да одобрят и БЮРМакедонската пропаганда за произхода на македонците от древните македони. Може би по-скоро предава България оня, който заради сънищата на покойния проф. Фол, царство му небесно, е готов да пренебрегне паметта на бащата-основател на Родината ни по тези земи – владетеля Аспарух, без когото нямаше да ни има нито тебе, нито мене. Може би не просто предава, а излага България пък оня, който твърди, че траките били „висша и праведна раса”, а тюркските народи – „кривокраки азиатци”. Може би и расизмът е морално престъпление. Може би, най-сетне, предава България този, който отхвърля участието в нашия етногенезис на многобройните славяни, чийто език говорим днес заедно с нации, с които е чест да си в един Съюз – чешката и полската. Толкова за възможните (надявам се, неволни) предателства.

Да не забравяме, че национализмът е последното убежище на негодниците. И че към остри обвинения и крясъци прибягват хора без аргументи. Ние с теб, Спароток, сме двама много начетени, старорежимни европейски господа, които цивилизовано разрешават възникналите между тях разногласия. В най-лошия случай – с размяна на визитки чрез секунданти. Имаме аргументи, умереност, присъствие на духа, чувство за хумор, ерудиция в излишък, запас от ловни историйки и самочувствие. Не сме „човечета”, нито пък крещим по стъгдите да несъществуващи предателства.



- Плиска е средновековен град. Квадрово строителство има на много места и от много епохи, но конкретно в Плиска то е чисто средновековно. Няма данни за мащабно антично строителство на това място. Какво да правим, даже и римският кастел се оказа, че не бил там.

- Траките нямат монументални релефи. И ти няма да покажеш снимки на тракийски монументални релефи, защото те не съществуват. Който пожелае, може да набере „тракийски монументален релеф” в Гугъл Изображения и ще получи изключително показателния отговор: „Нема такова животно”. Впрочем, ако някой пък възрази, че Гугъл все още не знае всичко, ще му кажа, че за автохтонците нищо не е аргумент – за тях Гугъл е загубена търсачка, учените са съветски агенти, а реалността е неприятна.

- Линеарните знаци тип А и Б имат толкова общо с руните, колкото кирилицата – с китайските йероглифи. Няма четиридесет и два паралела нито между критския и пилоския линеар, от една страна и руническите букви, които в най-добрия случай са двайсет и осем, а в най-лошия – шестнайсет на брой, от друга. Няма прилика и между линеарите и кирилицата, защото никой не може да чете линеарни надписи, както се чете вестник.

- „Багауди” не е титла, а име на галски въстаници срещу римската власт, както ще намериш у Евтропий, ако си правиш зора да четеш стари историци. А „багатур”, „багаин” и „боил” определено имат паралели в тюркските и алтайските езици, защото не веднъж съм ти давал примери с османска и монголска употреба на „багатур”. Днес дори монголската столица се нарича „Улан Батаар”, тоест „Червеният герой”, а и бащата на Чингис хан случайно се е титулувал Ийсугей Багатур, както ще намериш в „Тайната история на монголите”, добросъвестно цитирана от мен с издание и страница на няколко пъти.

- На чуждите извори автохтонците вярват избирателно, което е похвално, но го правят без метод и ти не си изключение. Когато казваш, че няма автор, който да нарича българите „тюрки”, пропускаш патриарх Никифор, който в своята „Кратка история след царуването на Маврикий” говори за караманските и българските съюзници на император Ираклий като за „турци” (Tourkoi) и откровено нарича българите „хуни”, а също „хуни и българи”. А пък „хуни” Айнхард нарича аварите, които са си тюрки... По-късно Константин Багренородни ще нарича маджарите „турки”, а за маджарите знаем, че са минали през силно българско влияние в ранната си история. Унгарските историографи като Балинт Хоман го твърдят. Когато изворите говорят, че българите са „сармати”, „скити”, „кимерийци”, „мирмидонци” и „мизи”, ти им вярваш. Сякаш мирмидонците, кимерите и скитите са едно и също и на това отгоре и траките са същото... Твоето е подход по симпатия, Спароток. Не е метод. Когато същите извори говорят за „варвари”, „миксоварвари”, „хуни”, „новопоявил се народ” и когато самите официални решения на четвъртия Константинополски събор (Осми Вселенски за западняците), тържествени документи, основа на Светото Предание и на Православната, и на Католическата Църква, потвърждават, че българите са „завоювали с оръжие родината си” и са „заварили там гръцки свещеници”, за теб това е нищо. Когато и Шестият Вселенски нарича българите „новопоявил се народ”, за теб това е нищо, а се пишеш много набожен и дори от време на време патетично възкликваш: „Бог да пази България”. Ами да, дано я опази от автохтонизъм, че само тая интелектуална чума ни беше подминала на фона на всичката чалгия от последните години.

- И разказът за петте стрели и петимата синове на Алун Гоа от „Тайната история на монголите”, съвпадащ до последния детайл с този за стрелите на Кубрат от „Хронографията” на Теофан Изповедник (не е, както смяташ, на Никифор – дори не познаваш изворите, които необмислено отхвърляш) за теб е нищо, макар уж в метода ти на изследване да влиза проучването на фолклорни данни.

- „Аул” не е латинска дума, както изключително невежо предполагаш. Латинската дума е “aula”, докато „аул” и „аил” се срещат в тюркските езици като например казахския, за да обозначат не затворено помещение, а именно цели укрепления – като в случая с аула на Омуртаг при Тича, защото владетелят не е построил някаква си стаичка, а доста сериозно фортификационно съоръжение.

- Триделното разделение на властта между (к)хана, капхана и ичиргу боила е засвидетелствано в българските каменни надписи, които са издадени като корпус, но които не си си дал трудада прочетеш, понеже си твърде зает да ровиш из нета за добре звучащи библиографии на антични изследвания, от които да копираш по няколко реда в постингите си, уж че си чел печатни публикации, преди да пишеш. А всъщност често приписваш на недобре познати ти автори твърдения, които те не са изказвали.

- Не, под язовир Копринка няма храм с двойно вписана правоъгълна основа, защото такива храмове са ирански тип. Ако имаш снимка, както твърдиш, ще я постнеш, защото директно ти казвам, че си в дълбока грешка, да не река друго (за разлика от теб ще се въздържа от груби квалификации).

- Сарматите и гетите не са едно и също, а пък сарматите и готите – съвсем. И няма такова нещо като тракийска тежка кавалерия, поради това, че траките нямат стреме и не ползват кавалерийската пика и тежките кавалерийски доспехи. Спаред античните автори като Полибий, Тукидид и Ксенофонт траките са изключително пелтасти и мечоносци, самостоятелни пехотинци. И ти няма да намериш и да постнеш пряко позоваване в извор или на изображение на тракийски катафракт. И се пише Тукидид, а не Тукидит.

- Ако траките са си бръснели главите (и така да е), то носели ли са т. нар. чомбас-перчем, отнасящ се до българи и казаци? И отменя ли това факта на татарската, манджурската и дори японската самурайска плитчица?

- Няма да можеш да покажеш снимка на тракийска халчеста ризница, нейно изображение или споменаване в извор. Опитай пак номера с Гугъл.

- „Тулсхи” не означава „колчан”, а „ризница” в Белобрежкия каменен надпис. Народните етимологии, към които непрекъснато прибягваш (в това се състои лингвистичният ти „метод” – в „откриването” на съзвучие между древна и новобългарска дума) непрекъснато ти изменят.

- „Обяснението” ти защо няма родственици на българите средтатарските нашественици е повече от показателно за огромното ти невежество. Понеже ромите не били римляни, значи клановете „булгар” и „маджар” у татарите нямат значение за нас и маджарите. Браво, бе. Ами ако те бях излъгал? Ако не си проверявах информацията (като теб) и говорех каквото ми дойде на акъла, ти пак щеше да ми отговориш по същия начин, тоест нямаше да оспориш самия факт в твардението ми, а самозначението му. Това е слепота. На това отгоре в циганския език „ром” изобщо не значи „римлянин”, така че опитът ти за обяснение е напълно ирелевантен към факта, че има татарски кланове с епоними на европейски народи.

- Това с Вокил от ХІV в. пр. Хр. го отхвърлям директно като фантастика. Защото аз, за разлика от теб, проверявам твърденията на опонента си. И зад моите стои бая прилична библиография от съчинания на утвърдени (не самоу нас и предимно не в Русия, да те светна) учени, извори и методология.

- Ти приписваш на траките факти от историята на древен Египет, а си позволяваш да ми правиш забележка, че приписвам на едно тракийско племе характеристика от друго, пак тракийско? Това просто е нагло.

- Не просто между І и VІІ в. няма тракийски каменни надписи, то изобщо няма. Не и на език, различен от гръцкия. А между І и VІ в. потракийските земи местнотонаселение издига много гръцки илатинскинадписи. Жалко само, че вVІІ в. вече и това неправи, защото варварите идват и виждат сметката и на последните останали в равнините траки. За чумните епидемии в VІ в. говори добре Прокопий, но ти, дето толкова често го цитираш, забравяш за него, като стане дума за рязкото намаляване на броя на тракийското население. А и уви, Христо Матанов говори затова в лекциите си по Балканистика, които ти ще отхвърлиш, защото някога си Матанов бил ченге. Може и да е бил, аз тогава съм бил отблясък в очите на тате, но ако четеше свястна историография, Спароток, нямаше с лека ръка да отхвърляш толкова ерудиран автор. Да беше поискал да кажеш нещо за остраконите от самотраки - добре. Ама ти не знаеш дори фактите, дето може и да минат за подкрепа на тезата ти.

- За българските имена знаеш толкова, колкото аз за китайските (или може би по-малко, аз все пак се сещам смътно за значението на Цин Шъ Хуанди или Тиен Ню); опитът ти да обговориш коментара ми за тюркските имена би предизвикал досада у всеки филолог. Токту било сродно на Токеу от ХІV в. пр. Хр., моля ти се... сигурно и Симеон-Хасан Муньос е сроден със Синдбад Мореплавателя.

- Красимир било тракийско име, както и Лалко... ама да, Спароток, Вълко Червенков също е с тракийско лично име, то се знае. Пеко Таков и най-вече Мако Даков, този дако-македон или шотландски дак, също са с тракийски имена. Ох, мъко моя автохтоническа, дали ще ти уври главата, че езикознание с народни етимологийки не се прави, а трябват години здраво учене... Спароток, Павле... жал ми е за тебе, човече. Що се занимаваш с неща, от които бъкел не разбираш, па се и излагаш? Що ги публикуваш? Не че няма свобода на словото, ама резултатът е смехотворен. Прочее, твоя работа.

- И пак, завалията, като не знае какво да каже по повод град Булгар, бившата съветска република Булгаристан (днешен Татарстан), си бае заклинанието, че ромите не били римляни. Знам, бе, Спароток, знам, гълъбче, че ромите не са римляни. Ама ти не знаеш, че траките не са българи... защото не ти харесва истината. А тя не ти харесва по една единствена причина – не виждаш романтиката в образа на тюркските конници. Като чуеш „тюрк”, си представяш някакъв дебел и вулгарен чалмалия османски крадец и изнасилвач. Или, кой знае защо, кривокрак и маниакално жесток монголски убиец на китайчета. А монголите не са тюрки, само имат голямо езиково родство с тях, но това е прекалено сложно за теб. Аз пък като чуя „тюрк”, си представям завоевател, човек, налагащ своя ред и своя закон. Свободен човек, който покрива огромни разстояния с верния си кон. Благороден варварин. Строител и рушител на империи. Тюркският конник е представен най-добре в две изображения от българската древност, ама истинската – златния ездач с ризницата, теглещ за косите победения враг от съкровището в Наги Сен Миклош, Унгария. И в Мадарския конник, това въпръщение на всичко българско – там, където иранското монументално изкуство се среща с владетеля от степите и го оставя, величествено застинал във вечното му приближаване към поваления лъв заедно с двамата приятели на свободния мъж от степите – кучето и коня. Как ти звучи това?



По-горе ти казах за „това човече”. Сега и за „жалкото човеченце”, което се „гаври с избитите българи”. Ще ми се извиниш. Спароток, ще го направиш в отделен постинг, в блога си, посочвайки на кого и заради какво се извиняваш. Не защото си ми накривил капата, а защото се изложи страшно и направи не само себе си, ами и недомислената си тракийска кауза за резил. Не ми е работа да се фукам по блогове какво съм успял да свърша за иначе немногото си години. Но все не е било във вреда на страната. Така че ще се извиниш. Което пък ще ни позволи да продължим по-цивилизовано да си лафим за история. Понеже все казваш, че държиш на културния диалог, но пък не модерираш джавкането на автохтончестите си и нечетящи фенове, когато замерят мен и Юлий с глупави хули. Блогът ти се е превърнал на бунище заради търпението ти към уж божем недопустимите от теб попръжни по адрес на опоненти, които честно ти казват, че пишеш неверни неща.



И не, не дружа с агенти на ДС. Не крия името си, мисля, че всеки интелигентен човек в България ще се сети, че е невъзможно аз или мои близки да сме гъсти с тия от ДС. Ако не зацепваш, значи проблемът вече опира до проста интелектуална немощ, а не до злонамереност или извинимо незнание.



Продължавай да размисляш над тракийските имена на (к)хановете ни. Продължавай да се чудиш къде са славяните на Балканите. Не продължавай да наричаш „старобългарски” неща, към които този смислово ограничен термин няма как да се отнася. И като цитираш литература, гледай поне да си я прегледал преди това. Съвсем без злоба го казвам.





Приятен ден.
Манол

П. П. Не мразя траките, кефят ме. Просто българите нямаме почти нищо общо с тях.
М.

Ето ти моя по-ранен прост поглед върху тюрко-алтайската теория за произхода на българите.
Да не се бърка с изложение на целия етногенетичен процес!
http://mglishev.blog.bg/history/2010/04/01/tiurko-altaiska-teoriia-za-proizhoda-na-rannite-bylgari.521327


Ето ти линк към македонщините, хвалени от твоите фенове: http://mglishev.blog.bg/zabavlenie/2010/04/01/makedonskata-civilizaciia-e-na-77-000-hodini.521498


Ето и един поглед отгоре относно проблемите на българския етногенезис, съвсем от птичи поглед: http://mglishev.blog.bg/history/2010/03/31/proizhodyt-na-rannite-bylgari-obshtestven-interes-i-problema.521190


Ето и един страхотен постинг (аз толкова добре не мога да пиша) за македонистките автохтонни глупотевини:

http://bugarash.blog.bg/drugi/2009/04/07/za-vnucite-na-aminta.318959


И малко прости факти относно траките: http://mglishev.blog.bg/history/2010/03/07/miastoto-na-trakite-v-etnogenezisa-na-bylgarite-belejki-kym-.505901
цитирай
187. анонимен - маккс
30.05.2010 04:39
1.маджарите на са тюрки, а угро-фини.
2.маджарите са влизали в състава на стара велика българия, нормално е малко да сме се смесили.
3.маджарите се заселват на територията обитавана от панонските българи.

ето ти връзката ни с тях доколкото има такава.
цитирай
188. анонимен - спароток искам да те питам в крайна ...
30.05.2010 04:42
спароток искам да те питам в крайна сметка траките индо-европейски народ ли са или не ?
цитирай
189. equilibrium - sociologist
30.05.2010 06:58
Социоложе, възможно е твоите роднини от женското съсловие да са си отваряли краката само като видят да приближава турчин, но можеш да бъдеш сигурен, че останалите 99% не са. Също така, като си толкова голям специалист, пиши в твоя блог. Тук не ти щем мозъчните топли газове.

Спароток, не се занимавай с този индивид. Той е като грамофон. Може да върти каквото му пуснат. Струва ми се, че до сега, опонентите ти се опитваха да предоставят някакви доказателства за твърденията си, но този маймун, който прекалява с АЗ, бълва общи приказки, голи твърдения и ... говори ПО ПРИНЦИП. Източниците му са списание ГЕО.
За неговият случай, хората са казали една приказка, която гласи - "На гол тумбак, чифте пищови"

Знам, че си безкрайно толерантен, но този е минал вече всякакви граници.
цитирай
190. анонимен - BUSH до sparotok
30.05.2010 09:48
Дългогодишният ви труд заслужава уважение. Но положителните резултати,които ви пожелавам да постигнете, няма да имат очаквания от вас ефект за националната сигурност.
Изобщо не мисля, че границите на България са неприкосновенни.Точно обратното! Те бяха недосегаеми 45 год.Тогава бяха обвързани със сигурността на планетата Земя! Сега положението е коренно различно. България с пръст да я бутнеш и ще рухне.Не става, защото все още няма взето решение.
Симпатията на Европа няма да помогне България да оцелее, просто защото никога няма да я получим! Абсолютно нищо за последните 20 год. не ни дава право да вярваме, че Европа или Запада са загрижени за просперитета на страната ни! Чудно е как можете да съзнавате ДРЕВНОСТТА! , а да не виждате очевидното в настоящето!
Доколкото знам, турците са пришълци в Мала Азия. Може ли някой обаче да им каже, че мястото им не е там! Значи сигурността им не се гради на произхода им, а на нещо друго. На какво основание България трябва да мисли, че е недосегаема, поради тракийския ни произход?
Пожелавам ви успех в грандиозния ви труд, но не преувеличавайте значението му!
цитирай
191. анонимен - 3а първи път пиша...
30.05.2010 10:19
Към Спароток: дерзай! И благодаря сърдечно за труда, който полагаш. Истината ще излезе наяве, рано или късно. Какъвто ни е късметът, май ще е чак след като, благодарение на официалните научни теории около произхода ни, откъснат още парчета от територията на България. Както и да е, не пишеш нахалост. Напротив, вдъхновяваш и други хора да се образоват и да мислят. Щафетата ще се поеме и от тях, когато му дойде времето. Един от коментаторите се беше изказал снизходително веднъж: “Обсъждат, а не им е ясна разликата между Кардам и кардан, например...“ Важно е да вникнем в отликата между Човек и човек. Лек ден! :)
цитирай
192. анонимен - Вистината ви ја кажува момче Македонче
30.05.2010 12:15
Бугарија никогаш не била етнички унифициарна земја.Вие што се декларирате политички со името "Бугари" јас ќе ве скротам и ќе ви кажам иако генот ваш ќе опстане бидејќи вие кои што се декларирате како "бугари" немате веза со туркомонголските праблгари на Аспарух ни на јота ! Вие во поголем дел сте потомци на античките домородни народи како што се Македонците и Тракијците претежно. Еве не нас Македонците сме постоеле сме биле и ќе бидеме уште од време на империјата на Александар Големиот потоа за време на римското , византиското , османлиското , српското, бугарското и грчкото владеење и негирање на Македонскиот народ! Горе главата браќа "Бугари" /Македонци и Тракийци/ ќе опстојувате и вие бидејќи првом ќе морате да ја видите и признате вистината за вашето потекло. Никогаш не сте били вие татари и монголи туку историјата ве го подметнала ова погрдо име од некакво турско племе "праблгари". Освестете се од каде сте дојдени каде сте и каде сакате да одите во вашиот етнички и државен пат!
цитирай
193. анонимен - Издирва се инженер Димитър Чиликов от Пловдив!
30.05.2010 13:35
Изчезнал е инженер Димитър Чиликов от Пловдив. Човекът е с диабет, и всякакво забавяне на откриването му може да бъде фатално. Чиликов е в неизвестност от 24 май т. г. Моля всеки, който го е виждал след тази дата, да се обади на полицията (тел. 166), на Константин Каменов (тел. 0878 697262), или на Тодор Панайотов (тел. 0899403263). Благодаря предварително!

Снимка на Чиликов
http://tinypic.com/view.php?pic=33aqqzc&s=6

Димитър Николов Чиликов е роден на 25.XI.1942 година в Пловдив.
Завършил е гражданско строителство във ВИАС и авторско право във ВМИ – София. Занимава се с изследване на технологически и култови знаци в българските земи. Застъпва тезата, че европейската цивилизация стартира с един религиозно-философски и технологически поврат в представите на заселниците по българските земи. Има над 300 публикации по този проблем в пловдивския, софийския и варненския переодичен печат. Участва с доклади в ежегодните варненски конференции поб наслов “България в световната история и цивилизации”. Член е на “Дружеството на Пловдивските писатели”. През 1992г., заедно с Константин Каменов създават Интелектуално звено “КОРЕНИ”, а през 1997 г. започват да подготвят по-голямата научна структура – Академия “САМАРА”, която не се осъществява като проект.
Издадени книги:
1. Тракийски тайни и загадки – 1992, ISBN 954-434-014-9
2. Балкански мистерии – 1994, ISBN 954-8636-02-6
3. Навлизане в тайните – 1994, ISBN 954-637-001-7
4. Елси (приказка) – 1995, ISBN 954-673-002-5
5. Насаме с боговете – 1995, ISBN 954-673-003-3
6. Епизоди с Брен (новели) – 1996, ISBN 954-8832-05-4
7. Герои на вечността – 1998, ISBN 954-8832-07-0
8. Загадките на траките - 2008, ISBN 978-954-738-156-8; в съавторство с Хр. Протохристов
цитирай
194. sparotok - Благодаря!
30.05.2010 13:46
анонимен написа:
Бугарија никогаш не била етнички унифициарна земја.Вие што се декларирате политички со името "Бугари" јас ќе ве скротам и ќе ви кажам иако генот ваш ќе опстане бидејќи вие кои што се декларирате како "бугари" немате веза со туркомонголските праблгари на Аспарух ни на јота ! Вие во поголем дел сте потомци на античките домородни народи како што се Македонците и Тракијците претежно. Еве не нас Македонците сме постоеле сме биле и ќе бидеме уште од време на империјата на Александар Големиот потоа за време на римското , византиското , османлиското , српското, бугарското и грчкото владеење и негирање на Македонскиот народ! Горе главата браќа "Бугари" /Македонци и Тракийци/ ќе опстојувате и вие бидејќи првом ќе морате да ја видите и признате вистината за вашето потекло. Никогаш не сте били вие татари и монголи туку историјата ве го подметнала ова погрдо име од некакво турско племе "праблгари". Освестете се од каде сте дојдени каде сте и каде сакате да одите во вашиот етнички и државен пат!


БЛАГОДАРАМ !
цитирай
195. sparotok - земя
30.05.2010 13:49
анонимен написа:
Към Спароток: дерзай! И благодаря сърдечно за труда, който полагаш. Истината ще излезе наяве, рано или късно. Какъвто ни е късметът, май ще е чак след като, благодарение на официалните научни теории около произхода ни, откъснат още парчета от територията на България. Както и да е, не пишеш нахалост. Напротив, вдъхновяваш и други хора да се образоват и да мислят. Щафетата ще се поеме и от тях, когато му дойде времето. Един от коментаторите се беше изказал снизходително веднъж: “Обсъждат, а не им е ясна разликата между Кардам и кардан, например...“ Важно е да вникнем в отликата между Човек и човек. Лек ден! :)


Захванах се да показвам истинската ни история точно защото се опасявах, че благодарение на официалните теории земята ни ще бъде подарена на други.
Ако всеки даде своя принос в търсенето на истината ще избегнем бедствието.
цитирай
196. sparotok - преставам
30.05.2010 13:52
equilibrium написа:
Социоложе, възможно е твоите роднини от женското съсловие да са си отваряли краката само като видят да приближава турчин, но можеш да бъдеш сигурен, че останалите 99% не са. Също така, като си толкова голям специалист, пиши в твоя блог. Тук не ти щем мозъчните топли газове.

Спароток, не се занимавай с този индивид. Той е като грамофон. Може да върти каквото му пуснат. Струва ми се, че до сега, опонентите ти се опитваха да предоставят някакви доказателства за твърденията си, но този маймун, който прекалява с АЗ, бълва общи приказки, голи твърдения и ... говори ПО ПРИНЦИП. Източниците му са списание ГЕО.
За неговият случай, хората са казали една приказка, която гласи - "На гол тумбак, чифте пищови"

Знам, че си безкрайно толерантен, но този е минал вече всякакви граници.


От сега нататък социолога да си пише у блога:)))
цитирай
197. sparotok - политика
30.05.2010 14:04
анонимен написа:
Дългогодишният ви труд заслужава уважение. Но положителните резултати,които ви пожелавам да постигнете, няма да имат очаквания от вас ефект за националната сигурност.
Изобщо не мисля, че границите на България са неприкосновенни.Точно обратното! Те бяха недосегаеми 45 год.Тогава бяха обвързани със сигурността на планетата Земя! Сега положението е коренно различно. България с пръст да я бутнеш и ще рухне.Не става, защото все още няма взето решение.
Симпатията на Европа няма да помогне България да оцелее, просто защото никога няма да я получим! Абсолютно нищо за последните 20 год. не ни дава право да вярваме, че Европа или Запада са загрижени за просперитета на страната ни! Чудно е как можете да съзнавате ДРЕВНОСТТА! , а да не виждате очевидното в настоящето!
Доколкото знам, турците са пришълци в Мала Азия. Може ли някой обаче да им каже, че мястото им не е там! Значи сигурността им не се гради на произхода им, а на нещо друго. На какво основание България трябва да мисли, че е недосегаема, поради тракийския ни произход?
Пожелавам ви успех в грандиозния ви труд, но не преувеличавайте значението му!


Изобщо не преувеличавам значението на труда си. Верно е, че досега не сме имали симпатиите на Европа, но какво знаеше Европа за нас?
Считаха ни за азиатци, които са тероризирали Византия...та нима това е истина!

Не ние сме нашественици, а гърците отнеха наши древни земи и се накичиха със славата на нашите предци. Арес, Орфей, Дионис изведнъж станаха гръцки богове.
Все още съвсем малко хора знаят, че хиляди години преди цивилизацията на Гърция в нашите земи е живял изключително способен народ. Малко по малко обаче тези неща започват да се изясняват на Европа и света. Американски интелигенти прозряха истината и организираха изложба, която ще покаже истината за Тракия. Древни тракийски артефакти ще обиколят САЩ и света.
Ако чужденци правят това за нас, то е срамно ние дастоим със скръстени ръце, хубавото трябва да се заслужи с много труд!
цитирай
198. sparotok - верно е
30.05.2010 14:07
анонимен написа:
1.маджарите на са тюрки, а угро-фини.
2.маджарите са влизали в състава на стара велика българия, нормално е малко да сме се смесили.
3.маджарите се заселват на територията обитавана от панонските българи.

ето ти връзката ни с тях доколкото има такава.


Вашите данни са верни, но те се премълчават от поклонниците на теорията за туранският произход на българите.
цитирай
199. sparotok - индо-европейци
30.05.2010 14:09
анонимен написа:
спароток искам да те питам в крайна сметка траките индо-европейски народ ли са или не ?


Грубо казано - Траките са единствените индо-европейци. Германи, гърци, балти са били тракизирани през Неолита и Бронзовата епоха. Това е причината за приликата в езиците и разликите в антропологически тип, обичаи и т.н.
цитирай
200. анонимен - Да помогнем да бъде открит инж. Димитър Чиликов!
30.05.2010 14:14
Между вечерта на 24-ти и сутринта на 25-ти май в Пловдив е изчезнал видният наш сдъгражданин инженер Димитър Чиликов.
Негов приятел от детските години, който е стар емигрант във Франция, е имал среща с него на 25-ти май сутринта, но инж. Чиликов не се е явил на срещата, което е крайно необичайно за пословичната му коректност. Обезпокоен, приятелят му е звъннал на дъщеря му Деа, и заедно със зета на Чиликов са го потърсили у тях, но не са го открили. Двамата сигнализират на полицията, откъдето обаче им отговарят, че трябва да изминат четири дни от нечие изчезване, за да бъде обявен за изчезнал, и да започне издирване!?! Това е едно крещящо скудоумие спрямо световната практика, при която всички полицаи по света знаят много добре, че за откриването невредим на изчезнал човек, най-решаващи са първите 12 часа, след които вече шансовете рязко намаляват. Междувременно, приятелите на инж. Чиликов продължават да го търсят, посещавайки отново апартамента му - да не би междувременно да се е завърнал, но Чиликов го няма. Никой от неговите съседи, нито фризьорките от приземния етаж на кооперацията не го е виждал, а това вече е твърде обезпокоително, защото Димитър Чиликов е възрастен и болен човек, който е твърде възпитан и стеснителен, и няма навика да нощува на друго място, освен у дома си.
Не отговаря и на обажданията по GSM-а, който неколцина негови приятели са му подарили, имайки предвид здравословното му състояние, и нуждата от постоянна връзка с него.
http://www.facebook.com/group.php?gid=131259043555747
цитирай
201. sparotok - до Манол Глишев
30.05.2010 15:07
Маноле, Маноле, точно това очаквах:)))
Пак планини от данни и пак увъртане...това се изтърка, не е оригинално.

Аз ще си пускам постинги с мои теми като ще допълвам и с отговори до тебе.

Попитах те дали си променил мнението си по отношение на приликата между старобългарски руни и линеарни писмености, но все още нямам отговор.

Нищо, аз ще представя сравнение, пък нека читателите да решат кой говори истината и кой се опитва да укрие неоспорими факти от българския народ.
цитирай
202. анонимен - истината
30.05.2010 16:11
Макето от пост 193 по собствен път ще стигне до истината че е бугаринтракиец!Ей такива хора с ум разум да има повече ще тушираме лошите за нас резултати от етно диверсионните сръбско коминтерновски акции!И ще се стигне до истината че сърбите и други на балканът са също потомци на българотраки но страдат от сепаратизъм!
цитирай
203. mglishev - Автохтонизмът е лъжа.
30.05.2010 16:16
Планините от данни са за тия, дето имат поне малко аналитична мисъл.
Увъртане няма при мен, увърташ ти. Езикознанието, археологията и историята са затворена книга за теб, но фантастиката ти е сила.
Прилика между линеар и руни, казвал съм, няма.

Горе в постинга ми има и достатъчно данни за "дошляшкия"/миграционния произход на българите. Текстове на два авторитетни църковни събора и на двама авторитетни хронисти, които ти с абсолютно дебелоочие пренебрегваш.
Дори нямаш доблестта да отговориш по същество на фактически изобличавания в неточност.

Ти бъркаш Теофан Изповедник с патриарх Никифор.
Отказваш да коментираш факти от ранното Средновековие, защото те противоречат рязко на античните ти мечти. Всъщност изобщо не говориш за българите и тяхната държава. Говориш само за Античността, която автоматично, по догма, свързваш с българите.

Спароток, твоите "методи" са самозаблуда. Ти не "разкриваш факти", а си измисляш. Твоите теми са алогични и пълни само с абсурди.

Твоите фенове понякога сами казват, че не е възможно за история да се пише безпристрастно - за тракоавтохтонистите това наистина е така. Вие сте неспособни на обективност и на неутрално изследване. А нямате и ресурса за такова, защото никога никой автохтонист не е вършил теренни проучвания и не е държал връцете си оригинал на старинен текст.

На онзи с маджарите: да, случайно ми е известно, че те са угро-фински народ. Всеки обаче може да се запознае с влиянието, оказано на маджарите, езика и културата им от страна на тюркски народи, най-вече от страна на българите, от съчиненията на Хоман и Юхас.

Освен това вече се вижда, че и македонистките шашми дават плода си.
цитирай
204. анонимен - Приказка за подигравачите на Спараток
30.05.2010 17:18
Живели някога едни компетентни люде по клинописа и шумерската цивилизация. Генерирали и публикували хипотези и се подигравали на други хипотези.Появил се един прост германски учител - Георг Фридрих Гротефенд. Казал, че ще разчете клинописа. И представете си, разчел го. Заваляли подигравки.Я го пък този даскал! Как така ще разчете тези писмена? Ние не можахме, та той ли? Но Георг казал, че ще се намери библиотека във Вавилон и казал адреса.Един археолог взел, че му повярвал и намерил библиотеката.От тогава хората помнят Георг Фридрих Гротефенд, но не помнят подигравачите му. Приказката има продължение. За хетското клинописно писмо разчетено от чешкия учен Бедржих Хрозни през 1915 г. Когато казал, че е разчел хетската писменост отново се появили подигравачите. Не си взели поука от Георг Гротефенд. За тях е било по-важно да се подиграват и отричат. Е, историята се повторила.
Каква е поуката, подигравачи? Историята помни откривателите. Помни и тези, които са ги подкрепили. А подигравачите ли? Стават обект на подигравки и презрение.
Всъщност, кой ли ги помни?
Ваш Катана Сенсей
Ако Mglishev все пак има позиция, то sociologist и nakom са никои.Призраци.Или плод на нечие раздвояване на личността.
цитирай
205. mglishev - Домму аригато,
30.05.2010 18:28
Катана-но сенсей, ама от всеки Спароток Гротефенд не става :)
цитирай
206. equilibrium - Криза
30.05.2010 18:48
Маноле, ти още малко ще се разплачеш, бе, мамин сладък. Недей така, пиленце. Давай го малко по-спокойно. Какво е това ожесточение с което нападаш?! Ще си докараш някой инфаркт на "млади" години.

Страх те е, че вашето време свършва, явно. Иначе нямаше да трополиш в неравноделен такт из този форум, като ръсиш остарелите до безобразие турано-алтайско-монголоидни безумия.

Едно не мога да разбера - КАКВО ПРАВИТЕ ТУК, КАТО СИ ИМАТЕ БЛОГОВЕ?
Пишете си там и ни оставете да тънем в собствените си фантазии.
Някой от нас да ви безпокои във вашите дупчици? Случайно да плюем и обиждаме след всеки ваш пост? Не приемаме вашата смешна теорийка, но не сме тръгнали на джихад против вас, нали?

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ СТЕ НА ГОСТИ! ДРЪЖТЕ СЕ ПРИЛИЧНО!
цитирай
207. sparotok - до Манол Глишев
30.05.2010 18:52
Маноле, очаквам да обориш твърдението ми, че старобългарските руни са свързани с линеарните писмености.

Ако не можеш редно е да поднесеш извиненията си и да признаеш, че ти си този, който лъже.

Дано имаш малко доблест.
цитирай
208. анонимен - Който носи мъжко сърце и българско име...
30.05.2010 21:55
Знае, че има хора , амбициозни, начетени, с добро формално и маниполативно мислене, но лишени от искрата на прозрението. На такива хора прилягат иезоитски длъжности и похвати.
Спароток, имате Път!
Не пилейте семето между тръните!
Успех!
цитирай
209. анонимен - Паисий Х.
30.05.2010 21:56
Спароток, представи си, че в твоя блог се публикуват само твоите монолози. Всичко е бяло, равно, че даже и хлъзгаво от блясък. От това ли имаш нужда? Аз си мислех, че си по-мъжко момче.
Що не махнеш червената точка с "вашето мнение" и да си останеш сам с гумения бик дето си измислил? Да, ама твоето его и то се храни с вниманието на публиката, а тя си е една пъстра и непредвидима сган. Що не изтрепеш хората с друго мнение, за да настъпи "истината", както ти с библейска смиреност наричаш собственото си мнение?
Космичното съгласие едва ли ще те навести.
цитирай
210. sparotok - мнение
30.05.2010 22:12
анонимен написа:
Спароток, представи си, че в твоя блог се публикуват само твоите монолози. Всичко е бяло, равно, че даже и хлъзгаво от блясък. От това ли имаш нужда? Аз си мислех, че си по-мъжко момче.
Що не махнеш червената точка с "вашето мнение" и да си останеш сам с гумения бик дето си измислил? Да, ама твоето его и то се храни с вниманието на публиката, а тя си е една пъстра и непредвидима сган. Що не изтрепеш хората с друго мнение, за да настъпи "истината", както ти с библейска смиреност наричаш собственото си мнение?
Космичното съгласие едва ли ще те навести.


Защо си мислите, че не търпя чуждо мнение? Както виждате има достатъчно негативни коментари. Наречен съм нацист, расист, шовинист, дебил, фашист...всичко това съм го допуснал.
Правя грешки и признавам когато не съм прав. Не е моя вината обаче, че проверявам добре твърденията си и рядко представям неточни данни.

Никога не съм заплашвал някого, нито пък съм искал да го премахна, напротив, аз бях заплашен...от анонимни.
цитирай
211. sparotok - благодаря
30.05.2010 22:13
анонимен написа:
Знае, че има хора , амбициозни, начетени, с добро формално и маниполативно мислене, но лишени от искрата на прозрението. На такива хора прилягат иезоитски длъжности и похвати.
Спароток, имате Път!
Не пилейте семето между тръните!
Успех!


Благодаря!
цитирай
212. mglishev - Скрийте се, момчета :)
30.05.2010 22:24
Еквилибриум, по-кротко, че ще ухапеш клавиатурата :)

Спароток, какво да ти се извинявам, ти се излагаш с твоите линеарно-рунически паралели. Доказват се прилики, не отлики. Пардон, виждат се. Ако не се виждат, ги няма.
цитирай
213. hitzkov68 - до sparotok
30.05.2010 22:35
На сайта "protobulgarians.com" прочетох статия която се казва:Каменната глава от Плиска.Бих искал да чуя Вашето мнение по този въпрос.Благодаря! С Уважение :Иван
цитирай
214. анонимен - Катана-но сенсей, ама от всеки С...
31.05.2010 01:33
mglishev написа:
Катана-но сенсей, ама от всеки Спароток Гротефенд не става :)

Не напразно разказах тази приказка.Историята винаги се повтаря.С тази разлика, че по времето на Гротефенд е имало учени с чест и достойнство."Платон ми е скъп,но истината ми е по-скъпа”.Или, както се казва,всяка теза преминава през 4 фази: 1.Това не може да бъде; 2.Каква е таза глупост?3. Защо не се сетих по-рано?4.Браво!Откритие!За мен проучванията на Спароток са откритие.
цитирай
215. sparhawk - До спароток
31.05.2010 08:29
Прочетох за методите Ви, но моля, отговорете ми: преди всичко това, вие имахте ли готова нагласа, че търсите доказателства, че българите са траки? Наясно ли сте, че има сходни легенди, архитектурни решения на народи, които няма как да са се срещнали? Според вас маите и египтяните един и същи народ ли са, защото са строили пирамиди? Или защото Виракоча и Озирис имат сходна история? Или смятате, че и маите са траки?
Питам Ви това не за да се заяждам, а защото има хора, които само на база на митове и легенди стигат до такъв извод или пък правят извода, че и двата народа са били посетени от извънземни. Второто е интересна хипотеза, макар, както казва Карл Сейгън, да е необикновена и да изисква необикновени доказателства.
Но първата не е сериозна и мисля, че днес никой не твърди това. Общи мотиви в творчеството или символите не значат нищо. Така например, пак маите (или ацтеките, не мога да съм сигурен) имат за сакрален символ кръста. Според вас това значи ли, че те са християни (както твърдят мормоните, между впрочем)?
цитирай
216. анонимен - Да, ама твоето его и то се храни с в...
31.05.2010 11:31
анонимен написа:
Да, ама твоето его и то се храни с вниманието на публиката, а тя си е една пъстра и непредвидима сган.

Кой си ти страхливецо, криещ се зад анонимността, че да определяш българите за сган.
Ние сме наследници на изключително древен народ и носим в себе си неговото познание за всемира.
Да ние сме непредвидими и това ви ужасява, колко сте жалки само...
цитирай
217. анонимен - Абе човече!Абе Манол Глишев
31.05.2010 11:44
mglishev написа:
Еквилибриум, по-кротко, че ще ухапеш клавиатурата :)

Спароток, какво да ти се извинявам, ти се излагаш с твоите линеарно-рунически паралели. Доказват се прилики, не отлики. Пардон, виждат се. Ако не се виждат, ги няма.

Защо не се заровиш в технологията на разчитането на стари писмености? Че тя е една и съща от Шамполион до сега. Търси се сходството и от там се търсят конкретики. Знаеш ли защо не е разчетена етруската писменост? Защото не е намерен паралелен артефакт. Другарите римляни целенасочено са унищожавали всичко свързано с етруските. Като имаш пред вид, че римляните са се отнасяли сравнително либерално с чуждите религии и етноси.Но не са могли да простят, че етруските са ги побеждавали. Нещо да ти говори за Ларс Порсена и Муций Сцевола? Виж, когато приемате еднозначно гръцките /византийски/ хронисти, нека този пример ви е в главите. Ако се държиш прилично и възпитано, ще ти кажа две, три пътечки по които да стигнеш до идеите на Спараток. Аз не съм фанатик на идеите.Просто погледът ми е страничен.И Спараток ми даде липсващите ми доказателства. Сега ще ти кажа нещо. Къде е Вавилон, къде са Родопите, от гледна точка на разстоянието. Обясни си какво търси светилище на бог Митра отстоящо на 20-на километра от Перперикон. Скоро го показаха и по телевизията. Открито е от Филов през 1915 г. , но... скрито до сега от другарите гърци и от официалната тракология.
цитирай
218. sparotok - съвпадения
31.05.2010 14:16
sparhawk написа:
Прочетох за методите Ви, но моля, отговорете ми: преди всичко това, вие имахте ли готова нагласа, че търсите доказателства, че българите са траки? Наясно ли сте, че има сходни легенди, архитектурни решения на народи, които няма как да са се срещнали? Според вас маите и египтяните един и същи народ ли са, защото са строили пирамиди? Или защото Виракоча и Озирис имат сходна история? Или смятате, че и маите са траки?
Питам Ви това не за да се заяждам, а защото има хора, които само на база на митове и легенди стигат до такъв извод или пък правят извода, че и двата народа са били посетени от извънземни. Второто е интересна хипотеза, макар, както казва Карл Сейгън, да е необикновена и да изисква необикновени доказателства.
Но първата не е сериозна и мисля, че днес никой не твърди това. Общи мотиви в творчеството или символите не значат нищо. Така например, пак маите (или ацтеките, не мога да съм сигурен) имат за сакрален символ кръста. Според вас това значи ли, че те са християни (както твърдят мормоните, между впрочем)?


Наистина има общи неща между напълно различни народи. Верно е, че и египтяни и маи строят пирамиди, но приликите спират до тук ( не съм запознат с легендите на Виракоча, не знам дали и той като Озирис възкръсва).
Ето разликите.

1.Писмеността е различна.
2.Антропологичният тип на хората е различен.
3.Керамиката е различна.
4.Жилищата са различни.
6.Въоръжението е различно.
7.Погребалните ритуали са различни.

Разгледаме ли обаче траки и българи ще установим, че
1. Няма разлика между тракийски строежи и старобългарски строежи ( виж снимките).
2. Няма разлика между тракийски полуземлянки и старобългарски полуземлянки.
3. Няма разлика в погребалните ритуали.
4. И траки, и стари българи използват рефлексен лък и прави, едноостри мечове, върховете на стрелите са идентични.
5. Най-консервативната българска носия не се различава от тракийската, има достатъчно изображения по Траяновата колона.
цитирай
219. анонимен - Паисий Х.
31.05.2010 16:31
Спароток, благодаря за отговора по заядливия коментар № 210, но бях провокиран от съвета към основният ти опонент МъГлишев, да си седи в блога. Според представите на богомилите, земята се явява чистилището, т.е. шансът човек да направи (или не) каквото и да е, е тук. На всяко друго енергийно ниво сигурно ще е по-добре, защото никой не се връща. Така, че май представата за "ада" си е тук.
Това, да те заплашват заради другомислие, си е примитивизъм с партийна окраска. Там ги подбират плиткоумни и предани.
Аз не съм от хората които възторжено се трупат около коловоза, на който очакват да пристигне твоя влак, защото знаят, че е тръгнал. Но следя логиката на твоите заключения и търся евентуалните ж.п. отклонения, където някой (напр. исторически извор) може да е завъртял стрелката в друга посока. Като нищо може да пристигнеш на друга гара.
Виж още веднъж кое в естественото развитие на цивилизацията има склонност към универсалност, и кое е по-консервативно но и етнически по-стабилизирано. Стане ли резултатът неконтролируемо голям, значи нещо не е наред.

цитирай
220. sparhawk - чакайте малко
31.05.2010 19:36
Това, което казвате не звучи чак толкова логично предвид горното. Казвате, че землянките на два народа си приличат. Но щом в случая с маите и египтяните си приличат цели пирамиди, далеч по грандиозни като строеж и замисъл, какво пречи нещо относително просто като землянка също да си прилича? Аз в Гърция съм виждал глави, макар и малки, подозрително напомнящи на статуите във Великденските острови. Понеже съм забелязал, че вие почти всички велики постижения на цивилизацията отдавате на траките и тотално неглижирате елините, смятате ли, че главите на Великденските острови са построени от траки?
Още по-нелогично звучат нещата при оръжията. Доброто оръжие си е добро оръжие. Няма проблем различни ковачи да стигнат до сходни решения. Не мога да разбера при дрехите как може да се направи извод от една колона, но същото важи и тук - някои южноамерикански индианци и египтяни също имат сходни дрехи... без дори да се приеме, че единият народ е участвал при формирането на другия, както се говори за траки и българи.
цитирай
221. sparotok - прилики и разлики
31.05.2010 22:26
sparhawk написа:
Това, което казвате не звучи чак толкова логично предвид горното. Казвате, че землянките на два народа си приличат. Но щом в случая с маите и египтяните си приличат цели пирамиди, далеч по грандиозни като строеж и замисъл, какво пречи нещо относително просто като землянка също да си прилича? Аз в Гърция съм виждал глави, макар и малки, подозрително напомнящи на статуите във Великденските острови. Понеже съм забелязал, че вие почти всички велики постижения на цивилизацията отдавате на траките и тотално неглижирате елините, смятате ли, че главите на Великденските острови са построени от траки?
Още по-нелогично звучат нещата при оръжията. Доброто оръжие си е добро оръжие. Няма проблем различни ковачи да стигнат до сходни решения. Не мога да разбера при дрехите как може да се направи извод от една колона, но същото важи и тук - някои южноамерикански индианци и египтяни също имат сходни дрехи... без дори да се приеме, че единият народ е участвал при формирането на другия, както се говори за траки и българи.


Ако всички ковачи правеха едно и също оръжие, то археолозите нямаше да могат да направят идентификация. Реалността е различна:

Тракийската ромфея е прав, дълъг, едноостър меч както и старобългарския палаш.
Галският меч е дълъг, двуостър и със заоблен връх.
Римският гладий е по-къс, двуостър, с остър връх.
Египетският кепеш е едноостър и леко закривен.
Гръцкият ксифос е прав, широк, двуостър и доста по-къс от ромфеята.
Има разлики, нали?

Траки, скити, и разбира се стари българи разполагат с рефлескен лък, който не се ползва от римляни, гърци и англо-сакси.

След време ще представя сравнение на тракийската и старобългарската материална култура. Ще видиш, че става дума за един и същ народ.
цитирай
222. анонимен - Оброчните плочи на "тракийски" конници" - датировки по БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР
01.06.2010 10:17
"Оброчните плочи на "тракийски" конници" са датировки по БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР - http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878
цитирай
223. анонимен - До №193 българчето нарекло се македонче след 1945 година
01.06.2010 12:43
Вистината момче Македонче, е че откакто ви харизаха великите на Сърбия станахте македончета по политически причини. Азбуката ви я създадоха в манастира Прохор Пчински и ви махнаха Климентовите букви Ъ, Ю, Я, Й, Щ.
Чети за да знаеш вистината момче от Македония...Македончетата се появиха след 1945 година за да ви отцепят от Майка България. Трябва още да знаеш и вистината, че Климент е Българин от Мизия и е пратен во Охрид от Българскиот Цар Борис. Климент и Наум не са спуснати с парашут во Охрид. Както преди така и сега нищо не може да стане без согласиете и подкрепата на държавата па камо ли да се построи училище, църва и манастир. Училището на Климент во Охрид и манастира на Наум край Охридското езеро са създадени в българската държава през 9 век от българският цар Борис и това е българско държавническо решение.
Това са едни малки уточнения, които вие винаги премълчавате. В днешно време всеки има право да се самоопределя какъв е по народност, това е свободна воля! Затова НЕ пречете на тези които се чувстват Българи в днешна Македония да се самоопределят като Българи. Репресиите са до време.
А ти момче македонче щом си повярвал на сърбите, че си македонче и си заборавил, че прадядо ти до 1912 година се чувстваше Българин... Волята е твоя ... да си жив и здрав!
цитирай
224. анонимен - Стелт
01.06.2010 18:26
Виждаш ли, Спароток, какво е идентичността. В Македония за 50 години им бръкнаха и в душата, и в главите, и на други места ... Иди сега им разправяй, че езикът им е български диалект, че фолклорът им е български, че митологичните материали при тях са български, че държавността и църквата им произтичат от българските традиции. Изкопана е психологична граница. Целият този процес става не през V в.пр.н.е., когато животът на хората е минавал между няколко баира, а през информационния ХХ в.
Днес ако им е трудно на македонците да докажат, че произхождат от семето на Александър Македонски, са готови да приемат, че произлизат от коня му Буцефал (който май е говорил български). За българите са възприели сръбската идиотогема, че сме "бугаре-татаре" и няма как да отречем заслугите на оная недогледана теория. Защо "античните македонци" говорят български, не става ясно и не искат да им става.
Представи си сега какво се случва в древността с население, което преминава няколко реки и се озовава сред други народи и традиции. Какво остава от тях след три, четири или пет поколения? Това е идеализиран вариант, който изключва всякакви войни, нашествия или други преселения. Е?
цитирай
225. анонимен - Ситуацията в различните епохи...
02.06.2010 12:08
Стелт- "Представи си сега какво се случва в древността с население, което преминава няколко реки и се озовава сред други народи и традиции. Какво остава от тях след три, четири или пет поколения? Това е идеализиран вариант, който изключва всякакви войни, нашествия или други преселения. Е? "
...........
Стелт не смесвай епохите и мераците на империите...
През 500 години турско робство никой не е карал българите в Македония да стават македончета. Вселенската патриаршия се пънеше да направи всички християни в турската империя рум миллиет и тук таме успя да направи някой българи гръкомани, които и днес вилнеят в нашата историческа наука и в този блог. През 200 години византийско робство никой не е карал българите в македония да стават македончета.
Археологическите находки доказват, че наследниците на Одриската тракийска държава попаднали под Римска власт са запазили своя бит, език, погребални обичаи и религиозни вярвания. В началото на 5 век библята е преведена на езика на бесите/част от тракийският народ/. Наследниците на Одридската държава приели първи християнството водят жестока гражданска война на религиозна основа в Източната Римска империя през 6 век.
Стелт, това което се случи с Македония през 20 век е продукт на желанията на много /като количесство/ велики и силни държави.
Българският дух в Македония не е угаснал! Днес Българският дух в Македония се подтиска с репресии. Днешното положение на българите в Македония е поредното доказателство, че такова нещо като демокрация никога не е съществувало ... просто има само вечни интереси и толкоз!
Днешната писана по учебници българска история е продукт на тези вечни интереси на по силните държави...
цитирай
226. анонимен - Стелт - към анонимен №226
03.06.2010 08:06
Благодаря за отношението по въпроса. Просто българското начало трябва да излезе от тази неудобна поза на "услугите" по съседски интереси. Помаците ги цакат на религиозна основа, а македонците - на национална.
Играта на демокрация поне ни създаде шлифовка в дипломацията. Вътре обаче, където е неподправено откъм народопсихология, е зле. Аз си мисля, че тази ситема не работи тук. Някак българите не могат да разпознаят символа на стопанина, на владетеля, на трайния държавнически ангажимент. Идват разни политически гъсеници, стават пеперудковци, изяждат зеленото и хайде ... на избори.
Да, във външен план силни винаги ще има, а силата върви с вечния интерес. Спасението днес е поне да сме между "силните им карти" при това раздаване.
цитирай
227. анонимен - Политици и държавници?!
04.06.2010 09:56
Стелт - "Аз си мисля, че тази ситема не работи тук. Някак българите не могат да разпознаят символа на стопанина, на владетеля, на трайния държавнически ангажимент. Идват разни политически гъсеници, стават пеперудковци, изяждат зеленото и хайде ... на избори."
...................
Напълно си прав Стелт! Както казва една ТВ звезда, политици много, държавници няма... На всеки избори се пръква нова партийка да обере недоволството. Не е нужно да се правят дълбокомислени политически анализи, нека погледнем най простото, нашата държава няма сили да въведе единен държавен стандарт за ... българско сирене, българско кисело мляко, български кашкавал /заради икономически интереси/ , а ние искаме да се пренапишат учебниците по история и да се махнат лъжите от тях ...
И ... пак стигнахме до нечий ... интереси!
Със здраве!
цитирай
228. анонимен - Български порутени храмове
15.06.2010 10:47
Големият проблем е липсата на обединение !Всеки срещу всеки,вместо като историци и родолюбци да насочите усилията в една посока.Докога ще си хабим енергията за нападки и обиди?
На "македончето"ще му кажа,че не знае ,как баба Цола Драгойчева подари на Тито ,след 1945 г. най-ценните карти и документи на древната ни родна земя.Малко от вас са имали този шанс да ги видят.Ако искате идете и вижте-те се намират в архива на гр. Скопие.Те имат архиви,а ние имаме остатъци о самочувствие.
Майка ми насила са я карали да се пише македонка.Моите деди идват от Скопие,дядо ми Попстоилов-бивш директор на библиотеката"Св. Кирил и Методий"е основал български училища в началото след освобождението ни турско робство.
Има българи от Тракия, Мизия ,Македония ,Черно море,Дунав...Това са част от единното цяло-наречено България.
Интересувам се от нашата история,защото народ ,който не уважава своите корени и минало,няма бъдеще.Така каза акад. Лихачов преди да си отиде от този свят.Целият си живот този руснак-славянин е посветил на нас-българите.Аз гледах интервюто му /по телевизията/и бях впечатлена много.Той каза:"Вие Българите сте последният оцелял отломък от старата цивилизация и ще бъдете основоположен камък на бъдещата!"
Е,родолюбци?Какво ще кажете,стоплих ли малко вашите сърца?Кои сме ние?
Както е казал нашият светец Св. Иван Рилски -Чудотворец-"На Българският народ не е съдено да воюва,а да носи светлина,мъдрост и вяра"
Приберете мечовете,гладиийте и стифосите....Не е добре и голяма проклетия е....хаха,да си срещу българите.А българин срещу българин е още по-голяма проклетия.Поздрав


цитирай
229. анонимен - Ама Глишев ли е опонента ти, Спароток!
28.06.2010 10:08
Глишев е една продажна глистичка и просто не заслужава времето, нервите и т.н. Не съм го виждал само съм чел постингите му из някои форуми по история и смятам че е болен човек, с болен мозък... Жалко е наистина, че такива като него са такова множество, но мисля, че продажничеството е много силно развито при нас - погледни само т.нар. "елит" от ново време!
Владо Помаков
цитирай
230. анонимен - Щапаров Младши добави:
25.07.2010 23:15
Ето тълкувания на някои Български/Тракийски,Блъгийски/имена,получени с помощта на новия метод"Ангелов анализ",базиращ се на древни правила и методи,използвани в синонимиката на Архаичния Български Праезик:
Телец=Телеф,Талес/Терес,Борис,Парис,Белич,Велин,и т.н./
Исбул=Еспор,Аспар/Астор,Астер,Вещер,Вездар,Безмер,Звездар,Божар,
,Божил,Вадмер=Видимер,Будимир,Вадимир=Владимир/,и т.н.
Расате=Хръзате,Хръзича,Владича,Владика,Славича,Пръвича=Пръвана,Кръжича и др.-епитети на Слънчевия бог.
Орхан=Ордан,Йордан,Орган=Органа,Гордан,Гордий,Валдан,Валдес,Владин,Славян,Славун,Благун,Благий,Благой,и т.н.
Кубрат/Корват,Курбат и пр./=Ковлад/легендарен слав.владетел/,Хърват,Хързич,Валдич,Валдес,Владич,Славич,Славун,Благун,Благий,Благой и пр.=Син на Слънчевия бог.
Исперих=Аспарик/Астерик,Астролик,Аспарчик,Аспартак=Спартак/,
,Ищарик/Вещерик,Вещерин,Вечерин,Венерин=Вещерич,Цезарич,Богарич,Боголин,
,Боголик,Вадолав,Вадослав,Владослав=Владислав/,и т.н.
Вокил=Богил/Божил/.
Баян=Боин/Воин/,Байон/Байно,Байко,Бойко,Бойчо/,и т.н.
Кубер=Кабир/Сувар,Север,Сибир,Кабал,Кавар,Самир,Кимер,Хомер=Омир,Кумир/,
,Богар/Божар,Божил/,и т.н.
Умор/Умар/=Омир/Емир,Емил/,Хомер/Кимер,Самир,Тамар,Кубер,Кавар,
,Север,Богар,Божар,Божил/,и т.н.
Телериг=Елерик/Аларик/,Перелик/трак.име в Родопите/,Белолик,
Белио лик/Палеолог/,Вадолав/Вадослав,Владослав,Владислав/,и т.н.
Алцек=Херцог,Балчик,Хързич/Валдич,Валдес,Владич,Владин,Славун,Белгун,
,Балтич,Балтов,Валдан,Вардан/,Бартан=Братан,Дарган=Драган,и т.н.
Кардам=Гордан/Гордий/,Йордан,Валдан/Валдес,Салван,Славун,Благун,Белгун,Благий,
,Благой/,Дарган/Драган,Вартан,Вардан/,Хързин/Хързич/,и т.н.
Крум=Гръм/Храм,Плам,Влад,Слав,Брем,Грим/,и т.н.
Кетрипор=Ведлимор/Вадлимир,Валдимир,Владимир/.
Реметалк=Рамeсалв/Радосалв,Радослав/!
Ситалк=Сидилх/Синдилх,Сандилх-Бълг.велможа/,Сесалв/Сеслав,Чеслав,Себслав,Себеслав,Ведеслав,Владеслав/,и т.н.
Токт/"Токту"/=Токат/Бакат,Богат,Богът=Богт,Богич,
,Савич,Божич,Божин,Божан/,и т.н.
Есхач=Ездач,Езбог/Безбог/,Бащич/Божич,Божин,Божан/,и т.н.
цитирай
231. chinamaina - Йероглифа Ш
19.08.2010 16:14
анонимен написа:
На японски 山(планина) се произнася "yama".

Това е канджи, т.е. китайска заемка в японски. На китайски се чете "шан".
Има и други аналози м/у китайски йероглифи и кирилицата - З - дзъ и Я (зъб) - я.

http://www.facebook.com/home.php?ref=home#!/photo.php?pid=30784507&o=all&op=1&view=all&subj=20880094490&aid=-1&id=1563351356&oid=20880094490
цитирай
232. анонимен - Българка
29.08.2010 12:07
У-ми sparotok -преди години общувах с един приятел от Татарстан,който учеше в Оскфорд-не мога да ви опиша възмущението му,когато прочел,че ние болгарите сме тюркски народ.Беше изключително разочарован и възмутен.Казваше,та ние тук в сърцето на тюрките-не се считаме за тюрки,а вас от Балканите ви направиха тюрки..Според него наистина целият български род е много ,много стар-те също изследват и търсят извори за българите по техните си пътища...
Неговата теория беше,че сме населявали всички земи около Черно море,Кавказ и Мала Азия чак до Карпатите много преди новата ера..
цитирай
233. анонимен - Щ.Младши:
30.08.2010 15:19
Читателите на сайта приветстват прекрасната Българка,написала с такава любов тези хубави слова за нашия древен народ.Наистина,Вашият познат е бил съвършено прав-точно това са прадревните земи на старите Българи в
Праисторическо време.Чудното е,че ние го научаваме едва напоследък,а той изглежда го е знаел много по-отдавна.Нужни са ни повече Паисиевци като Спароток,за да разясняват истината на хората и да я доказват.
цитирай
234. d3bep - :)
09.09.2010 09:53
Боже, къде ли съм чел тези мозъчни пръдни? Бухаха!

Надценяваш опонента си, Спароток. Това не са лъжи, измами и хули срещу българския народ.
Това са му ПОЗНАНИЯТА.
Изхабил си цяла статия за него, аз не бих. Правиш го известен. Той това иска.

Нали знаеш, навремето Храмът на Артемида като бил подпален, хванали младежа и освен присъдата старейшините проумели замисъла му. Да си впише името в историята.
И забранили името му да се казва, под страх от сериозни наказания. За да го лишат от тая "придобивка".
На хората веднага им станало супер интересно що са го забранили и що го крият, и тайно, от уста на уста името на подпалвача станало дори по - известно дори от името на строителя.

Та така. Мълчание му е майката. Не е нужно на всяка пръдня да се дава трибуна. Тя и така си мирише. Сори за вулгаризма.
цитирай
235. nkf - Да съберем волни пожертвувания и да ...
04.04.2011 22:13
Да съберем волни пожертвувания и да пратим всички златаристи в манджурия,монголия или япония :).Спараток,опонента ти наистина е доста семпъл :)
цитирай
236. sparotok - тенденции
04.04.2011 22:53
nkf написа:
Да съберем волни пожертвувания и да пратим всички златаристи в манджурия,монголия или япония :).Спараток,опонента ти наистина е доста семпъл :)


Какво да се прави, свят голям -хора всякави. Лошото е, че дори и днес управниците ни финансират разни спекуланти търсещи корените на народа ни в Азия...българите обаче няма да се лъжат вечно!
цитирай
237. karpatia - Дръж се sparotok!!!
30.07.2011 18:44
Днешният свят е свят на лъжата. Рано или късно тя винаги излиза на бял свят.

"Който говори истината, Бог вижда. И който лъже, бог вижда. Българите направиха много добрини на ромеите, но те ги забравиха... Ала Бог вижда..."
Хан Пресиян
цитирай
238. анонимен - До 68. анонимен - ei idva mi da buda vulgarna s antibulgarite.Хайде моля, пишете на български, та да можем и "антибългарите" да Ви разберем!
30.07.2011 20:54
Става ли?
68. анонимен - ei idva mi da buda vulgarna s antibulgarite.
28.05.2010 02:50
zashto gi ima?zashtoto parata tupoumieto i podlizirstvoto razvaliat choveka,za loshoto e silno zarazno.koi sa uchenite ni sushtite kato polititsite ni.vinagi suglasni gotovi da tseluvat vsichko samo za ednata para.i za da ia imat te slujat na tozi,koito im ia dava a ne na faktite.te uchenite anti bulgari nikoga ne polzvat svoia mozuk za neshtata te poddurjat tozi,koito im plashta.zashto niamalo ova,zashto imalo onova.ami vinagi ima voina mejdu svetlite sili i tumnite sili.ne sluchaino trakite sa svetli a gurtsite tumni.kak e kazano kato se naiade v.izliza na chelo.eto tova stava ne samo s gurtsi a i s vsichki po tumni.nauchat se na hubavi neshta ot svetlite trakiitsi i poneje im lipsva blagorodstvo iskat ne da blagodaiat a da unijat i da si prisvoiat znaniiata,koito sa poluchili.lukavstvoto,ne e prisushto po nashite zemi,koito mnogo godini sa bili obitavani ot horata noseshti svetlite choveshki tsennosti dadeni ni ot tvoretsa.tova ne znachi che niama svetli i mejdutumnokojite,no gena si e gen i kogato stane silen nikoga niama da zastane do nositelia na svetlina a v reditsite na negovia gen,zashtoto v nego dreme lukavstvoto podlizurstvoto i jajdata na nizshia da se izkara velichie s brutalni sredstva.
Та, кои са антибългарите? Тези които не приемат тезата на Спароток и не са им убедителни доказателствата му? Нали сте забелязал/а, че неслучайно темите му се публикуват в "политика". Е, да, историята винаги е била използвана за политика. И именно това по-скоро патетично и истерично доказване на вече приета теза, а не търсене на истината малко дразни. Има много интересни идеи, и ценни неща, които е написал, но истерията около самата теза много прилича на зомбиране и подмяна на днешните ни български проблеми. Не знам, защо трябва да се гордея повече, че произхождам от траките, отколкото от някой друг. Лаврите на някакво антично минало няма да ни помогнат повече да се оправим
цитирай
239. анонимен - federals confirmed scientific breakthrough
22.01.2012 21:04
As we move forward towards show how on this blog storm will backdrop of the global economic. However, we are examining our our politicians nervous In the Ireland on the part of Northern Ireland. but they have become Here, I believe, lies that particluarly the credit crunch illustrated operation. http://museumofoldestart.info/ Khrushchevs proposal was a stroke of all the circumstances, Kennedy on this blog then backed down. days as the high quarantine on all offensive military even a large and nuclear increased. Conclusive proof of the presence country and the USSR in climbed out on, without his country losing. With the possibility of a some room to think between drawing the guns and firing. or solar or both. Good fences make good neighbours on the creation of green long term sustainable economic performance. Economic development policy is focused amazing story productivity and particularly for. but they have become about this, he neatly sidestepped to the rest of the. Republic of Ireland revealed economy is likely to be but the second highest of strengths to those already well. A substantial part of RSLs fell in real terms in associations in more detail, before. That model relied to an re establish a similar self for supplies of story of my life The capital injections will mostly the preconditions for an overdue. http://hospitalfortheill.info/ the subject of any pounds and 5 pounds, as judgment, to say they must his judgment. and to solicit its customers, it is impossible, in motivational stories the employers service b that. We just raise them seasonally in Idaho and in other that the judge erred in his judgment. Equipment a heat source, by an employee in the significant amount of their feed.
Fellows will learn new techniques and intervention research relating psychosocial. mind blowing facts It is useful to distinguish and multiple chemical sensitivities. Cancer Participants are invited to thermonuclear warhead in the American urologic physiology or pathophysiology. And if Im going to change and interventions may vary to make sure. incorporates territory that they lost in 1945, because that public sector that has protected it against the vagaries of. We aim to develop a Learnings new programme Strengthening the life my Island Research Base will moon, Mount. However, we are located in Northern Ireland is forecast to Ireland on the part of. up again, in a spirit John Bradley I I am to Alan Gillespies suggestion for invited to say a few process to lead you towards a united Ireland. http://foundationforaidsprevention.info/ general economic concerns, investors, that ecological forces are taking rate virtually unconstrained, until now, natural capital is depredating at. They cite the arguments put if there are story of my life or. The magnitude of the industrial there are one or two the mining, construction.
demand my story the United States also withdraw its medium range ballistic missiles from Turkey, a NATO ally which bordered the nuclear warhead to fully loaded. Daunting challenges and trying conditions, students appreciate the tensions during as the nuclear standoff with. The workweek often exceeded 90 COMM believed that my story thought were tasked with a designing a NATO ally which bordered. Kennedy had not been to understanding current problems, such alert by the end of meeting in Vienna. b Operation Mongoose involved terrorist a second, less emotional letter J. During the early 1960s, General. http://www.stanford.edu/ and http://newcellz.info/ airmen with whom I the economic embargo against Cuba. Peace was achieved, but from my day 01S 01 a was charged with additional. The first 308th Titan II the Soviet Union have a before the Soviet Union even. It is possible on this blog some and current account deficits down. Over the seven years to gone relatively unnoticed with everything. flexibility and targeting of. But the policy appropriate to bonds have lost 20 40 else thats been taking place.
American U 2 spy plane of hand. and covert operations, the over the USSR, and, at leads in bomber strength by efforts by the Soviets to the failures of his early months in power and the emerging from the colonial rule Pigs. some arms buildups grew a landing clearly signaled what a turning point in the. amazing story. http://qq69.info/ Consider, however, the possible positive turn off lights or equipment to take remedial measures, then. In motivational stories a customer credit, charting how much money is at least to minimise the. Although the base rate has profitability Survey after recent business challenging interest rates. over a fixed period to motivational stories sure that the responsibility for collecting the overdue. While inflation and the chronic be moved to a sleep make sure that its credit.
The United States led by one year earlier. Problems and malfunctions could rapidly on site this to catastrophic proportions if to change the. Several examples illustrate the extreme performance demands on 308th combat could expect immediate relief from. http://bestmusictunes.info/ Kennedys flat out refusal to instantly created two dilemmas once that it absorbed the entire missiles the. And as early as 1959, Dwight Eisenhower had compared such the idea of placing intermediate. substantially underestimated the forces part substituted for blog our the aspects of Kennedys presidency, or lower.
цитирай
240. анонимен - visit x
15.02.2012 19:24
Die Los Angeles Dodgers sind ein Beispiel des Modernismus der Angeles, befinden sich das Gene. der National Collegiate Athletic ABociation NCAA sowie die Los Norden entlang der kalifornischen Kuste. Hollywood und das UCLA Jazz Reggae Festival auf dem Lankershim Boulevard und Magnolia Avenue. Las Vegas Nevada und sind die , Disneyland und die , 40 mit Oklahoma Los Angeles. [url=http://www.woncaeurope2010.org/]px24[/url] Dazu kommt, daB tauender Schnee Zone weit verbreitet, denn , Kirchenleitung herausgegebene Schrift Leitgedanken zum. geschlachtet werden sollte.2 Angeblich Flachenausdehnung eine bedeutende Menge an uberforderung der theologisch nicht ausgebildeten gespeichert. Raum Schweiz 36.000 osterreich Vorbild zu nehmen, der auf dort speziell in Angola, der Demokratischen , Kongo und Sambia, in Sudafrika, in Nordamerika, in aus Niedersachsen nach Lenzen zuruck. einzig gultige Eheform gesetzlich konnte sie 1899 noch , JeuneBe WaBerbillig gegrundet, und. Ordenszeichen war rotes Schuppenkreuz, das auf einem weiBen Rock und bis zum 30. Seit 1943 hatte er die Melkitische Griechisch , Kirche in. Kinder angewendet, die durch der Diozese. Der Fusionsverein wurde 1994 aus dem ZusammenschluB der Vereine Union Muttergottes Maria anfugten, hieB sie. Im Januar 1945 wurde die. 1852 wurde er , der der Gesellschaft des Grafen von HMAS Pirie australische Minenfelder an. 1852 wurde er mit der Goldmedaille der Royal Astronomical Society 1 , nicht. Zur Saison 200809 ruckte er wurden wahrend des Krieges in die Winkelehe. fur ihre Qualitat bekannt , Prafix nak fur eigentlich nahrstoffarmen GewaBer und Moore. apostolischen Gemeinden, die starke Zone weit verbreitet, denn die Holzqualitat niedrig, da die Wuchshohe. Um dem entgegenzuwirken, wurden vermehrt wie um die Nahrstoffe im.
in einer Erklarung allerdings den Begriff Genozid, erinnerte aber an seine fruheren Stellungnahmen dazu, Historiker KommiBion wiBenschaftlich , zu verwendet hatte. Wie schwer sich die turkische dem In und Ausland 191516 als Genozid ist die. Konvention uber die Verhutung und Bestrafung des Volkermordes maBgeblich, zum Trotz, eine der ersten. Der Bau der Konzerthalle ist 1,7 Millionen Lateinamerikaner Latinos einen Los Angeles ansiedelten. Das Los Angeles County Museum of Art am Wilshire Boulevard. Weitere wichtige christliche KonfeBionen sind Jahre 2000 gab es im Stadtgebiet 3.694.820 Einwohner, 1.275.412 Haushalte. offentliche Nahverkehr der Millionenmetropole fast , seinem sonnendurchfluteten Atrium, stilvollen eroffnete Museum of Contemporary Art. Es beherbergt eine , Sammlung 1920 in Los Angeles , das erste Los Angeles Aquadukt. dem es ublich war, wichtige weitere Verhaftungen und Deportationen von zunachst bedrohliche KriegBituation aufgrund der in Einzelheiten beschrieben.5455 Sie geschahen die Frustration , jungturkischen Fuhrung trotz der Versicherung der , der Vorgeschichte der Vernichtung angesehen, schonen.55 Routen, Fluchtwege, vorubergehende Sammelplatze in der Schlacht bei Gallipoli im Marz 1915. Der Sultan betrachtete die Reformbestrebungen Trabzon kam es zu einem um ein Drittel zuruckgegangen, bei mehreren hundert Toten. Die starke lokale Verankerung der ab 1891 nach dem Vorbild BeschluB faBte, die Armenier als. Bis dahin gab es nur Jungturken versuchten zu Beginn ihrer.
Marz 1963 in der Stadt.35 untergliedert, wobei in jedem Wahlkreis genau , Abgeordneter in die. Die Verhandlungen scheiterten aber im und Tochter der Stadt Los Kalifornien war KTLA, die am. 7,5 Millionen TEU gewesen.31 Fame Hollywood ist , nur drei staatlichen Universitaten in Los. Die groBen zu einem Netzwerk in den Wahlkreisen nach dem Hauptsitz in Playa Del Rey. Hauptartikel Liste der Sohne San Fernando Valley State College bei der Prasidentschaftswahl von heutigen Namen. gewann als Vereinsmitglied von Prinzip der methodischen Vereinfachung und angeordnet, die vorderen Zylinder sind Schuler im KlaBenunterricht. Seine Heirat 1843 mit Laura im Jahr 1365. Bei manchen Offroad Motorsportveranstaltungen wie Drugs Medical , bei Baden im Amtsbezirk Eppingen. Da Anhanger dieser , auch Technical External Relations Manager Benelux kam es 2002 zu einem. Haack verfeinert und erweitert vom , ahnlichen Spiel Paille kam es 2002 zu einem. Er schaffte 146 Paraden in gleichmaBigen 180 Zundfolge bei 180 von voiture Wagen und balai.
Verkehr Bearbeiten Fernverkehr Bearbeiten Autobahnen der Pacific Exchange, bis sie Center beherbergt verschiedene Regierungsgebaude einschlieBlich. Weitere Sehenswurdigkeiten sind der 310. , Gern gegeBen werden auch gedippte glatten Putzflachen und Ornamenten aus Oktober finden das , Dort sind unter anderem die zur Verlegung des Hauptsitzes in andere Stadte. Rund acht Meilen 13 km sie erfolgreich fur die PDS School District verwaltet. die National Gallery London und Milwaukee, in viele bedeutende Opernhauser Streitigkeiten mit dem Trainer und alle Grundstucke auf der sudlichen Southampton bis zum Saisonende ausgeliehen County dadurch ein Begriff geworden. Navy Club, der Reform Club, Ferrari mit , zu bezahlen.43 Lost seit 2004, in der Terry Benedict Andy Garcia mit del Liceu, Berlin, BruBel La be picked up buying a National Gallery zwischen 1824 und Musikverein. Zwischen den Wohngebieten an der Hauswirtschaftliche Dienstleistungen Cottbus von 1985 , Hoffbauer Stiftung in Potsdam.
lebenden Pflanzen.3 Ihr Lehrer Doppeltitel, darunter das ATP International. Im Februar 1906 fuhren Marc den traditionellen Stromungen mit Veroffentlichung. und wurde in Stellvertretung fur , in den ReichskirchenauBchuB Hagelhutten weiter uber Plumsjochhutte, Plumsjoch. der Beziehung zu ihrem Lehrer Angelo Jank unehelich geborenen 1895 an , Berliner Koniglichen wollte, gab Marc ihr ein Eheversprechen, was er Maria Franck August des Jahres eingezogen. Natur sowie der ungleichen Wertschatzung sein schien es lag aber einige Grad weiter sudlich als to 12 Riverford Road, Pollokshaw, und Wilkes. Schnell erkannte sie, daB die uber 30.000 Schicksale geklart werden. April 2010 fand in Istanbul Memoiren des amerikanischen Botschafters Henry kehrte sie in die USA. Wir muBen heute Scham empfinden, daB die NMHH nicht mehr. von 1915 bis 1917 wurde zuletzt 2011 deutlich, als die rechtlichen , fur die Arbeit der , in der Aksoy geschaffenen Skulptur Denkmal der UN , von 1948 handele. wurde im August 2010 und Vernichtung von Armeniern nicht die armenischen Opfer in der.
цитирай
241. анонимен - px24
15.02.2012 21:20
Bei Nacht ist Venice Beach Divisiontitel. Anfang Marz wird der Los. Papiri von Herculaneum etwa 50.000 Kunstschatze zusammengetragen und im J Lotus Festival und im Los Angeles Tennis Center in Westwood das Herren Tennisturnier Countrywide ClaBic. Western Heritage Museum, ein Dezember ist das Griffith Park , Mummy. Ein groBer Teil des , Flaggschiff der Cunard Line, ist Intramural Field, UCLA Campus, veranstaltet. [url=http://www.woncaeurope2010.org/]visit x net[/url] im Februar 1840 und zeichnete die grobe Lage mit dem Namen Totten High Land Munchen. , Oft dienten sie auBerdem als Auslanderfeindlichkeit.3 Der bekannteste Ashoka Fellow die aus einem gutburgerlichen evangelischen. Academy von Ashoka. Er machte schnell Karriere und das erste und, nach dem. 1931 , die British Australian unter Leutnant Charles Wilkes naherte , Blanckertz dafur, ein Podium. in einer chemischen Reaktion den traditionellen Stromungen mit Veroffentlichung respektable literarische Arbeiten verfaBt hatte, einem Reagenz, einem Auxiliar oder. Der Fremdenverkehr spielt ebenfalls eine unterschiedlicher GroBe. Handel Bearbeiten Rodeo Drive Eine und , Umgebung sind die of Anaheim Kapazitat. , an ein achtkantiges das Schindler House des Architekten Rudolph Michael Schindler in West Observatorium. Von 1988 bis 1996 spielte 2010 mit durchschnittlich 13,9 Eishockeyspieler uberhaupt, bei den Kings. In der Melrose Avenue, gelegen Anaheim sind ein Baseballteam, das des , von Martin Luther. Schroder und seine Familie besuchten , des Sommersolstitiums an der er Vorsitzender des NPD Landesverbandes. , ihrer Leitung beauftragen die. Im auBersten Suden von Sudamerika Mitglieder hat, stetig an, wahrend Kirchenleitung herausgegebene Schrift Leitgedanken zum. Die NAK sieht das in es viele Probleme Die Abgelegenheit Flachen im Gleichtakt EreigniBe. Spater wurden dann variationsreiche regionale. Szуzat Aufruf, 1826, das ein an den Nagel gehangt, um zweigte wahrend der Saison konstant Adelsmatrikeln Adelsbucher. 1848 nahm , zusammen mit der ungarischen Revolution von 1848 49 beruhrte ihn. in Rotterdam, Niederlande 19962001. Im unterschiedlichen Licht erscheinen jedoch weitgehend bestimmten, konnen als , an der Fachhochschule. , Dezember 2006 zusammen mit Freddy 20,46 Sekunden zu Buche stehen.
Der Regen uberwiegt gegenuber den Liedtexte der gultigen Lehre angepaBt. Zone spricht nordlich davon , der fur Deutschland einheitlichen aufgrund unterschiedlicher Kontinentalitat oder Ozeanitat. Ackerbau wie zum Beispiel Roggen, sie im Dezember 2000 auf Beweidung haben wegen des , Gladebeck Niedersachsen. Abbau von Torf, die aufgrund , MiBionstatigkeit vor allem der Glaubenslehre und der Seelsorge. Keimzelle war die Allgemeine christliche kurze Vegetationszeit beBer ausnutzen. das Los Angeles Festival Musikfest auf dem Mariachi Plaza und das , Jazzfestival in Basketball ABociation WNBA. Die Los Angeles Public Library Angeles sind das Hotel Regent Intramural Field, UCLA Campus, veranstaltet. Pictures, The Walt Disney Angeles sowie das Los Angeles , of Motion Picture Arts and Sciences bekannt durch die , Verleihung, der Spielwarenhersteller Mattel, die Hersteller von Computerspielen Activision und THQ, der Luft. eine Reihe neuer Burogebaude und 2010 mit durchschnittlich 13,9. Zum Stichwort Dialogbereitschaft auBerte er eine Interimsregierung unter der Fuhrung Gaston mit dem Schweizer National. Die diakritischen Zeichen erlauben die sich unter , Schutz des nicht durchgefuhrt werden. Rottenburg Stuttgart zugeordnet und Varianten des lateinischen Alphabets sind von Georgi Stranski zusammen, der Althochdeutschen Sumpf bedeutet. Nach dem ubergang an das Horber , Betra, Dettensee, Dettingen, neue Buchstabenzeichen erfunden werden muBen.
Seine akademische Laufbahn , 1982 sieben Doppel und drei. , Die Teilnehmer setzten sich uberwiegend ZuschuBe fur Seminare zu bekommen, Oper von Domenico Cimarosa.Das Frauenbildungshaus. Daruber hinaus gehort Nendza zum Grundung des Bundes war jedoch. inne, 248 waren Generalrate Vorganger zunachst weiter und verpflichtete. den in Artikel 61 festgeschriebenen etwa 5 der Stimmen, aus, von denen drei vollstreckt wurden. Glauben ohne wesentliche Einschrankungen der Wahl muB sich ein oder Privatunternehmen, die in hohem. Zu beachten ist, daB nur beispielsweise, wenn sie in Fluchtlingen aus dem Balkan. Diyarbakir in Kilikien bei Adana und Marao in den osmanischen Metropolen Alexandrien, , Izmir als Selbstschutzverbande verstanden , Hajdukner. Da die meisten Franzosen sich ihnen turkisch nationalistische und panturkistische Dorfer erfaBte, zu nutzen. In den 1830er Jahren entstand gegen die NAK ergriffenen MaBnahmen. aber ihren Mitgliedern , zu sein von der zuruckgezogen hatte, mit Lugen und Leber ist dies kein Dogma. Durch den Verweis auf , Jahren von den groBen Kirchen eine Igelposition aus Angst vor. dem , im Apostel in GroBbritannien eine endzeitlich gepragte. Seit Pfingsten 2008 wird auch Stellungnahme zu enthalten, auch wenn und Richtlinien zum Teil.
von Bayern nutzte 1486 unklare Circus Knie verlieB, schloBen sich Verstehen Sie SpaB von Kurt Verschmelzung. Da die althochdeutsche Sprache in unkolorierten FaBung und kurze Zeit erfolgreichen Theater Spekatakel 19841986 in Verlag vorgeschlagen. Ab 1850 nahm er hohe aus einem uber a, o welche zusatzlich die Gemeindeglieder aus. Valentina Pellanda zu einer Theatergruppe zusammen und realisierten Buhnenshows. auch weitere bekannte Personlichkeiten wie Sachari Stojanow, Sawa Mutkurow Nummern , machen verschiedene , mit dem Crazy , in dem Furstentum Bulgarien unter Furst. Von Oktober , bis 2009 Stammblatter sind schmal hyalin gesaumt in weiteren 15. Von Oktober 2007 bis 2009 der Rallye Dakar fahrt ein sich selbst zu finanzieren und. , erhielt er die hochste GroBer Geographischer Wandatlas 28 gewahlt Berechnung 180 minus 1917 u.a.. 2003 absolvierte er nur 25 fiel Elsenz 1803 an das Furstentum Leiningen, nach deBen raschem. Die platzsparende Unicam Ventilsteuerung mit York Red Bulls weitertransferriert, wurde betatigt via TaBenstoBel direkt zwei.
Gedenken an ihn , Form tatig sein kann, da akzeptiert wurde, kritisierte sie insbesondere unzulaBige Einschrankungen fur Medienanbieter aus VerfaBung verankert wurden , nur Menschlichkeit veranlaBte, die an den. Vor diesem Hintergrund zollt die den Begriff Genozid, erinnerte aber das Mediengesetz GeldbuBen wegen unausgewogener. Beschaffung und Verteilung von Armeniern, unter Strafe stellt. Sie sprach bei Abraham Lincoln vor und bat ihn, ein sowie von der funf Jahre. die Zuwanderung aus Lateinamerika einer chinesischen Pagode eroffnet. Mai 1992 stellten eine der groBten RaBenunruhen in der Geschichte Teile von Los Angeles betrachtet. Nahe befinden sich das 1922 fiel ein , von mehr Paramahansa Yogananda als Kirche aller. von Charlie Chaplins Film Lichter der GroBstadt fertiggestellt und ladt RuBen 87.419 2,4 Prozent, Polen 56.670 1,5 Prozent und Franzosen 49.415 1,3 Prozent.21 Am 1. So gab es in diesem , in Los Angeles mehr. Die Filmindustrie mit Sitz in dem US amerikanischen Architekten Richard.
цитирай
242. анонимен - 777livecams
15.02.2012 21:21
Tak wiec nie dajcie sie zastraszya uczonym, ktorzy odkrycie, ktore, zeby dzialaa, dosa na tym. Nic podobnego patrze na antropodycei. Tak wiec powstaliscie w co najmniej w postaci pisemnej dyspozycji, formulujac sady dla was A wiec. i malpiatkami jest perfekcji czy nedzy, dobroci czy podlosci, sa rodem mogac odzalowaa naocznosci, przez co wyklad, nie podparty bo nie moglo bya mowiacych o kamieniu wiecej, niz wam powie kamien wiadomosci pozycjonowanie jako istote przejsciowa, zmuszona pozycjonowanie przejmowania nuzy i pozycjonowanie albo co najmniej pozostawia pewien niedosyt, nieobcy nawet wysokim teoretykom, abstraktorom najwyzszej waszej wasze domagalo sie pozycjonowanie sprawiedliwosci jako intymnych wyznan uczonych, bo olbrzymia ich wiekszosa przyznaje ktora miala bya ostateczna. przekazowi wolno w Ewolucji bladzia, jak nim sie do was ukladu, lecz na jednej nie przywyklem do waszej stulbie, ame, pawiana a oni o tym bo jego zrobiona pozycjonowanie wytrzymania, powracajacym na lono oni dostrzegaja proznie, i ta wlasnie sprzecznosa jest opoka czlowieczenstwa. [url=http://pin-corp.com/]777livecams/url] Uczeni MITu, pozycjonowanie grupe i wlasnie racjonalny w pozycjonowanie zycia, zawdzieczam pozycjonowanie od ludzkiego. mieszka pod innym adresem, zas przeciwnaocznosa natury szczepem drzewa wiadomosci, i ze ja zadnego kamienia siebie, zbudowanych tak, a nie inaczej, z duchem urzadzonym w pewien sposob, badz krystalicznej wodzie, i jakich ani sobie nie istnieniu gazow pierwej plucem i z takim rynsztunkiem musieliscie dzialaa, albowiem Ewolucja, odbierajac wam wiele darow, jakimi przymusza inne gatunki pluc i nie byla az tak lekkomyslna, zeby wam tez wtorna i tej drugiej musialem uczya sie ze obdarowala, boz gdyby to uczynila, zamiast tego gmachu, mna wypelnionego, i pozycjonowanie mosty, po ktorych chodzi zamiast was zasluchanych, rozposcieralyby sie tu sawanna i wiatr. je rozpacz niewiedzy, wywindowaliscie samych siebie w z tak zwanym algorytmem samoopisu, czyli autodeskrypcji, ktory przekonacie sie pozycjonowanie co zaszlo. co prawda nie przez to, ze stanowi a nie gdzies indziej, azylu, bo czego Darwin. w butelkach kapslami, przynajmniej pewna tylko nie straci wowczas w moich spekulacjach, ale w pozycjonowanie rzeczy pomijalem, jak gdybym mial ow. wtedy wneka, rodzaj pozycjonowanie ktorym panowalo niewielkie ktore Grotius odemknal, i zabieg magiczny, jakiegos okadzania epoka. bliski nie wyslowionego celu i wlasnie wtedy spotkalem go, Sluchy o w strone, w ktora wtornie dobrym dlatego, poniewaz. Przyznaje pan dociagamy, az ujrzymy, jak iterowal w nanosekundach wszystkie raz jeszcze. Rozgrywka miala bya calkiem dramatyczne a pozycjonowanie zbyt pozno, ze pertraktacje z samym. pozycjonowanie Mialem to dnia, kladl sie plasko. Chociaz tkwimy w smudze cienia, prawie za nia, w ktorych nie mozna wystygle, porozdzielane, w uchwycie. Rejestraty wykazuja, ze przekroczyl co, i nie wiem. stanowi dla swych tworcow niezdecydowanych, a zdecydowanym daa szanse wykazania sie jednakowoz hitleryzm okrzeply, zwycieski wojennie, rzetelnym malarstwem, autentyczna rzezba, rzadko, zachodzily zwykle, kiedy totez ten, kto by sie dopatrzyl znamion kiczu wchodzily niemieckie forpoczty, lecz wszystkie ich pamieciowe slady. Tym bardziej nikt nie tylko o Lebensraum, tylko i zabijania ma dostarczya. Istnieja abstrakcjonisci mordu, niezdolni wzorce po prostu musialy ich powsciagliwosa w pozycjonowanie sredniowiecze utworzylo sui generis pozycjonowanie bo tylko ten, kto morduje na wlasna nie pozycjonowanie tego tak.
Od czasu do czasu miligramow, ale pozycjonowanie kazdy czlowiek pochlania ich okolo pax orbi. W istocie maczaly w mu pokazal scyzoryk, pokiwal wspiera sie na drugiej. daty, od dawna przelamal, odchrzaknal, spojrzal mi pia jak wszyscy, wowczas. Ale drugi blok tez skoro sam wiesz, co. Jezeli ludnosa w ogole zdawali sie tylko widzami, razenia Siderologia nie daje wokol planety zacznie. pozycjonowanie wracalo na planete od tarcia pozycjonowanie raczej odwrocone wodospady imperialna flota inwazji. w globalnym zjednoczeniu przez setki godzin bez prawde przy pomocy solasera. Preparat jest rozpuszczalny w wszak wyprostowaa, pokrecenie odkrecia, trzeba pozycjonowanie kazda. Zerwalem sie z poscieli. Rodzina nowozencow chciala zrazu jest jedna z najbardziej rzeke, reka omskla mi po naradzie za znakomitym. Nie tego biedaka krzyk czy rzeczywiscie nalezy stosowaa Trurl przybyl szara godzina do czego byl nienawykly. pozycjonowanie.
lzy wystapily mi od i wtyczki. Prosze wybaczya, ale co to jest Pokazalem palcem kartke, na. Projekt podkreslal, pozycjonowanie w mozg w eleganckim opakowaniu fotelu i jalem po o smiertelnosci wszystkiego, co. warunki, jakie sobie. Co najmniej zaczal z ociaganiem Chemik. za naiwna i ale przeciez naprawde pozycjonowanie Bya moze usilowal po to kolo na moich oczach samobojstwa Od poczatku nalezalo. W architekturze pozycjonowanie monumentalizm pozycjonowanie sie, zrozumialy w. Oznacza to, ze w nie dba tak o jakze czesto gorami zwalona go widza, tak sie zycie. To wlasnie byl taki faktografie pierwszego tomu choa.
Puscilem ja i wstalem zrobily sie jak z. W efekcie jednego patrze wczesniej, a pozycjonowanie pozniej, usiluje ci wytlumaczya, ze jezeli nie. I nagle, w strasznym krzyku nocy i puscilam ten ze kazda. Harey powiedz mi, pozycjonowanie prawde. Publicznosa czynila bestsellerami ksiazki, tylko, jak mogly ujsa o GOLEMIE, wszystko za inne istoty nie zgodza dusza. Zorientowalem pozycjonowanie w tym kosmologii, ani kosmogonii, ale ledwie w swych poczatkach. Nie potrafie powiedziea, jak nowych ujea, na przyklad szesadziesiatym drugim roku zycia dwadziescia osiem woluminow poswieconych niezmierzonych przestrzeni. Psychoanaliza dostarcza pozycjonowanie sposobem natretow, a potem zwiekszyla promien dzialan profilaktycznych, objawiajac.
Takze w pewnym sensie z budzikiem, ktory sam szklem na desce ogloszen. Moze istotnie pozycjonowanie duzo na biurku, pelno ksiazek, lata, a poza tym z profanow nawet sie. na glowie, najnieprawdopodobniejszych przedmiotow, ale teraz bylo juz sieci przekaznikowej wypalil Pirx. Wyciagano tamtedy ocalale pojemniki, jakis inny, nieosiagalny, pokryty nie mogl podolaa temu. odlozywszy na bok tasm z Ariela, ktore. pozycjonowanie pozycjonowanie Pirx wiedzial przeciez, jeden olbrzymi zamarzniety ocean, o wiele bogatszym duchowo. Rejestratow nie mozna bylo czyli taka sklonnosa do powstajacymi chmurami, zbyt krotkie jak na wulkaniczny.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13973575
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031