Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2010 12:07 - БЪЛГАРИТЕ – ЕВРОПЕЙЦИ, ИЛИ АЗИАТЦИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 49283 Коментари: 140 Гласове:
87

Последна промяна: 07.04.2010 18:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

              БЪЛГАРИТЕ – ЕВРОПЕЙЦИ, ИЛИ АЗИАТЦИ

 

 

 

Г. Раковски с право се възмущаваше, че се намират недобросъвестни хора, които твърдят, че българите са татарски нашественици. След него и други родолюбци протестираха срещу безсрамните лъжи на наши и чужди “учени” определящи ни като тюрко-алтайски народ. Стигна се до там, че да бъде проведено обширно антропологично проучване целящо да даде отговор на въпроса – азиатци, или европейци са българите?

 

Бяха изследвани хиляди индивиди от всички краища на страната ни. Извършен бе и подробен кръвен анализ, понеже по съотношенията на различните кръвни групи е възможно да се установи дали даден народ е европейски, или азиатски.

 

На 12 януари 1938 година проф. Методи Попов представи резултатите от проучването. Цитирам буквално:

 

“Отъ направeния разборъ на антропометричните проучвания надъ българския народъ изпъква ясно- позволявамъ си да повторя още веднъжъ, че всички споменати данни говорят категорично и ясно, че расовите смесици, които влизат в състава на нашия народъ, принадлежатъ къмъ познатите европеидни раси” [1] стр.111.

 

Относно кръвните изследвания проф Попов казва следното – “Всичко това показва, колко ние сме далече по кръвно-груповите си съотношения от азиатските народи” [1] стр.122.

 

Двадесет години по-късно нашият даровит изследовател представя ново, по-подробно проучване, чийто резултат гласи – “Антропологичните типове, които влизат в състава на съвременния български народ принадлежат изцяло към европидната раса. Между тези антропологични типове първо място по разпространение, съгласно подробните данни от нашите изследвания заема понтийският, или черноморският тип” [2] стр. 260.

 

Ето това са фактите, те не могат да се променят, затова биват премълчавани. Не сме туранци, не сме монголци, не сме памирци, а древен европейски народ, който е обитавал земите около Черно море поне от Каменната епоха.

Да, има слаби азиатски елемети сред нашето население, но забележете – слаби. Те се дължат на заселване на азиатските племена узи и печенеги в България по време на Средновековието. Броят на индивидите с епикантус ( азиатски елемент във формата на окото) е намерен сред 0.21% от изследваните българи [2] стр.177. Обърнете внимание, това е по-малко от 1%! И се намират такива, които да ни правят на азиатци! Прощавайте, но това не мога да го нарека по друг начин освен гавра с българския народ.

 

Да се твърди, че българите са тюрко-алтайци е точно толкова налудничаво, колкото да се каже, че дедите на шведите идват от Нигерия, но като пристигнали в Скандинавия забравили напълно езика и културата си и се претопили без следа в местното население. Пълни глупости нали? Не съществува безследно претопяване!

Типичните азиатски черти, като например епикантуса на окото са доминантни, те се предават от поколение на поколение. Фактът, че хора с тази генетична особеност представляват по-малко от един процент от нашето население показва, че многото българи ( повече от пясъка), за които свидетелстват старите автори няма как да са азиатци...колкото и да им се иска на определена група индивиди.

 

Недобросъвестните “учени” няма да престанат с лъжите си и ще се опитват да извъртат фактите до последно. Те знаят много добре каква е истината, но знаят и, че повтаряйки постоянно измислици ще успеят да промият съзнанието на много сънародници. Всички опити на родолюбиви българи да покажат истината, а именно, че ние сме несъмнено европейски народ, бяха и ще бъдат обявявани за расизъм, шовинизъм и нацизъм.

Ето за това тук искам да спомена изрично, че считам всички хора за равни независимо от народностна принадлежност, пол и религия. Велик е само този, който е великодушен, честен, добър, силен и опрощаващ.

 

Сега знаете истината, антропологията е точна наука, в нея няма място за догадки и предположения. Щом антрополозите определят българите като европейски народ, то няма абсолютно никакво значение какво казват една група ограничени “учени”.  Едно е някой да е на мнение, че българите са тюрко-алтайци, а съвсем друго e това необосновано твърдение да се докаже. Понеже не могат да го направят, подръжниците на теорията за азиатския произход на българите премълчават обширното изследване на проф. Попов. То е необоримо, защото кръвта вода не става, ние сме европейци, такива бяха и дедите ни!

 

Благодаря на колегата Демограф за ценната информация!

 

Използвана литература:

 

1.М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938;

2.М.Попов, Антропология на българския народ, том -I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959;

 




Гласувай:
87


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. lila - ------------
06.04.2010 12:16
все ми едно каква съм...важното е да съм добър човек.
цитирай
2. sparotok - добрина
06.04.2010 12:19
lila написа:
все ми едно каква съм...важното е да съм добър човек.


Безспорно, много е важно да сме добри хора, но произхода не трябва да се пренебрегва. Заради лъжите на определени учени твърдещи, че българите са туранци изгубихме изконни земи, десетки хиляди сънародници бяха гонени, избивани и ограбвани. Както виждате, за да има добро трябва да се знае и истината.
цитирай
3. mmagy - Велик е само този, който е велико...
06.04.2010 12:21
Велик е само този, който е великодушен, честен, добър, силен и опрощаващ.
Поздрави!
цитирай
4. sparotok - величие
06.04.2010 12:24
mmagy написа:
Велик е само този, който е великодушен, честен, добър, силен и опрощаващ.
Поздрави!


Наистина е така, дали някой е велик се определя от поведението му, само произход не е достатъчен.

Хубав ден!
цитирай
5. lado - Поздрави!
06.04.2010 12:26
Поздрави!
цитирай
6. eien - Ако се поогледате най-вече в парламента и из циганските махали и гета,
06.04.2010 12:27
ще се убедите, че не са налудничеви и другите твърдения.
Хората се израждат - поради мързел, алчност и омраза.
Да, не сме азиатци, наистина, е, и?
цитирай
7. sparotok - ще се убедите, че не са налудничеви и ...
06.04.2010 12:33
eien написа:
ще се убедите, че не са налудничеви и другите твърдения.
Хората се израждат - поради мързел, алчност и омраза.
Да, не сме азиатци, наистина, е, и?


Не Ви разбирам, дори да има алчни, мързеливи и лоши хора сред българите, те в никакъв случай не представят цялото население.
Много повече са честните, добрите и почтените хора, но медиите не им обръщат внимание, търси се грозното, гадното, пошлото.

Произходът е важен, ако се касае за поправяне на исторически грешки.
Безобразията на гърците биват търпени защото западноевропейците са убедени, че Гърция е люлката на европейската цивилизация.

Ако в началото на 20-те век се знаеше, че българите са местен народ, днес нямаше да сме на този хал. Ето затова е важно да знаем истината.
цитирай
8. sparotok - Ценов
06.04.2010 12:37
lado написа:
Поздрави!


Здравей приятелю!

Чудя се как ще реагират, хулниците на Ценов, оказва се, че любимият им Златарски е лъгал здраво твърдейки, че българите са азиатци.
цитирай
9. despinida - Поздрави за статията!
06.04.2010 13:34
Гледам се всеки ден в огледалото, на шведка не приличам, но в никакъв случай не съм тайландка, корейка, монголка, японка, китайка или каквато и да е друга от нация с жълт оттенък :)
цитирай
10. bowman - Разбирам eien
06.04.2010 13:50
Изследванията доказват една историческа теза , но не ни променя . Относно лъжата и тези които държат на нея, 21 век сме генните изследвания не са теория както и данните получени от тях. Понякога съм се замислял по темата и защо се развиват теории когато отговора е въпрос на изследване, радвам се , че някой е проявил здрав разум преди мен.
цитирай
11. sparotok - чудене
06.04.2010 14:07
despinida написа:
Гледам се всеки ден в огледалото, на шведка не приличам, но в никакъв случай не съм тайландка, корейка, монголка, японка, китайка или каквато и да е друга нация с жълт оттенък :)


И аз съм се чудил къде са изчезнали монголоидните ми черти:)))
цитирай
12. sparotok - здрав разум
06.04.2010 14:09
bowman написа:
Изследванията доказват една историческа теза , но не ни променя . Относно лъжата и тези които държат на нея, 21 век сме генните изследвания не са теория както и данните получени от тях. Понякога съм се замислял по темата и защо се развиват теории когато отговора е въпрос на изследване, радвам се , че някой е проявил здрав разум преди мен.


Дори и да има изследвания ( като това на проф. Попов) те могат да се скрият, както и бе направено.
цитирай
13. razkazvachka - жалкото е, че днес
06.04.2010 15:20
все по-малко срещам хора, които се самоопределят като българи - живеем в малцинство сред чужденци, които се самоопределят като такива и очакват да им чистим боклуците, плащаме сметките и даже да им казваме, че са повече от боклука, който са! - с извинение за тона, писна ми да подмитам боклука на тълпа миризливци, които само седят на пейките със скръстени ръце и се оплакват от малките помощи за безработни...
цитирай
14. анонимен - Струва ми се, че има залитане - Танев
06.04.2010 15:41
Господин Спароток, немога да се съглася в изцяло Тракийския произход на Българите. Това означава да изличим Кубрат, преди него Атила и Авитохол; означава да кажем, че никакво нахлуване на Аспарух н е имало. Защо не желаете да приемете, че огромното мнозинство Българи, преселващи се цяло хилядолетие от Средна Азия към Европа ( 6 век пр. Хр. до 7-ми век след Хр.), това огромно множество от над 20 племена не е съществувало. Защото завареното население на Балканите е било избито или избягало към днешните територии на Украйна и Белорусия; където смесвайки се придошлите Българи, поради сродните им езици, дава началото не само на съвременните Българи, но и на Руси, Украйнци, Белоруси и така наречените Западни Славяни. Та Велика България, обединяваща Дунавска, Волжка и Оногурска ( Киевска ) Българии е съществувала до 860 година. Моля ви не залитайте в тракийска крайност. Бъдете живи и здрави. Успехи.
цитирай
15. анонимен - А бе,
06.04.2010 15:43
Кръвта ни европеиска, верно, ама адиетът ни турскии!
цитирай
16. magnoliya - Много добре!
06.04.2010 16:20
Харесва ми, че когато пишеш цитираш автора и страницата, а това е много важно. Който не вярва, нека прочете от извора и да се убеди, че не пишеш свободни съчинения. Поздравявам те, успехи и в бъдеще !
цитирай
17. анонимен - 1938 г са се правили проучвания к...
06.04.2010 16:22
1938 г са се правили проучвания които са били в съгласие с политиката. същите проучвания сочели в Германия, че са най висшата раса :)))))хайде сега. Българите сме смесица от много народи - траки, славяни, прабългари, кумани, келти, арменци и още многоооо!БАН отдавна откри ДНК-то на българите, който се е интересувал го знае!
цитирай
18. анонимен - Иван
06.04.2010 16:27
Прабългарите не са били монголоиди, преди 2000 години, преди голямото преселение на народите европоидните раси са били много по изместени на изток от сега.
Повечето тюркски народи не са монголоидни или са смесени типове, чистите монголоиди при тюрките са почти толкова колкото и чистите европоиди.
Бъркате нещата, ама много ги бъркате.

Това че прабългарите идват от азия изобщо не означава че приличат на корейци или на чукчи, прочете нещо за тюркското езиково семейство.
Тюрки е езикова а не етногенетична група, има тюрки които са със светли коси и очи, има и монголоиди.

Археологическите данни от разкопки на прабългарски некрополи показват смес от расови типове, като преобладаващ е европоидният и имаме около 30% монголоиден, прабългарите са смес от племена и етнически групи които са били формирани като еднороден етнос във Велика България, но са останали обособени в племенните си граници.
За това имаме биритуалност на погребенията и различия в обичаите при различните прабългарски некрополи.

При формирането на прабългарите има няколко етапа при които първоначалният сурогат е бил под различни културни и генетични влияния, първо тюркутският хаганат на гьок тюрките/ от там и силната тюркизация на прабългарската върхушка/ , след това хунско влияние, скито сарматско влияние при преминаването от Великъ към Дунавска България...
Прабългарите произлизат от днешна централна азия като първоначален етнос, но в течение на времето към тях се вливат различни етноси и култури и за това е невъзможно да се каже какъв е първоначалният им происход.
Но със сигурност идват от централна азия и не са монголоиди.
цитирай
19. raders - то е от щуротия
06.04.2010 16:29
Ми има хора, дето се мъчат да ни изкарат китайци, а други направо твърдят, че сме извънземни. Щуротията е велика сила. Но в различните региони има разлики от друго естество. Всъщност, в североизточния регион като че има повече смесици. Дори съм чувал, че в едно село - русенско - има потомци на татарите. Но това е капка в морето. На други места почти липсват подобни изключения. Ако погледнеш из родопския край /южно от Асеновград/ по-внимателно, не може да не забележиш, че домират хора с изключително красиви гръкоримски черти, а много от жените са странно съчетание - тъмни коси и сини очи. Някаква страхотно изчистена раса с все още достатъчно представители. Вероятно са потомци на древните траки. Така, че тези, дето говорят за някаква измислена монголоидност, сигурно имат предвид себе си.
цитирай
20. equilibrium - Крайно време..
06.04.2010 16:48
Отдавна някой трябваше да направи обществено достояние изследванията на големият български учен проф. Методий Попов.
Поздравления за труда и все така напред, друже.
цитирай
21. raders - да, но
06.04.2010 16:52
sparotok написа:
eien написа:
ще се убедите, че не са налудничеви и другите твърдения.
Хората се израждат - поради мързел, алчност и омраза.
Да, не сме азиатци, наистина, е, и?


Не Ви разбирам, дори да има алчни, мързеливи и лоши хора сред българите, те в никакъв случай не представят цялото население.
Много повече са честните, добрите и почтените хора, но медиите не им обръщат внимание, търси се грозното, гадното, пошлото.

Произходът е важен, ако се касае за поправяне на исторически грешки.
Безобразията на гърците биват търпени защото западноевропейците са убедени, че Гърция е люлката на европейската цивилизация.

Ако в началото на 20-те век се знаеше, че българите са местен народ, днес нямаше да сме на този хал. Ето затова е важно да знаем истината.


Що се отнася до въпроса с люлката на цивилизацията, съм съгласен със западноевропейците. Базирам се на имената: /Сократ, Платон, Аристотел и т.н./ и на достигналата до нас информация. Това не може да се пренебрегне и няма как да се преиначи. Разбира се, касае се не за гръцка, а за гръкоримска цивилизация; /добавям Петроний, Сенека, Марк Аврелий и пр./. Съвсем естествено, не може да се премълчи за приноса и на други народи - траки, келти, но за съжаление информацията е по-оскъдна, за което нямат вина древните гърци и римляни.
цитирай
22. анонимен - въпрос
06.04.2010 16:56
тогава защо по-вечето ни прояви са азиатски.
цитирай
23. breeze - Историята дава самочувствие, а самочувствието прави градежа.
06.04.2010 17:07
С това безразличие сме на път да се превърнем в народ, но цигански.
Такова чудо на безразличие в други държави и племена по света няма.
цитирай
24. kabuli - Ако приемем едно към едно твърде...
06.04.2010 17:13
Ако приемем едно към едно твърденията, че българският народ няма азиатски произход, което няма нищо общо с дръпнатите очи и жълтия цвят, в коя графа да поставим географските наименования, които се срещат в Азия и са си наши, български? Може и да си прав, защото люлката на ариите граничи с нашите земи, а както знаем, тя е в района на днешна Украйна и черноморието. Но все пак, как да си обясним, че има Шумен, Варна, Тенгир и десетки други географски имена в Азия??
цитирай
25. анонимен - БРАВО ЕЛЛИНИ-ПОНТИ
06.04.2010 17:29
ТОВА ЗНАЦИ ЦЕ ВУГАРОИТЕ СТЕ ПОНТИ , - ИЗКОННА ЦАСТ ОТ ЕЛЛИНИЗМОС И ЕЛЛАДА..ЗИТО ПОНТУ КЕ ПОНТИ...СВОБОДА ЗА РЕПУБЛИКА ПОНТУС ОТ СИНОП ДО БАТУМИ...И ПОЛОВИН АНАТОЛИА (1919-1922).СМЪРТ ЗА АТАТУРК И ВРАГОВЕТЕ НА ЕЛЛАДА.
цитирай
26. vidrica - хммм
06.04.2010 17:54
Аз пък един англичанин, когато се опитваше да ме засрами показвайки ми една разсипана (не от мен !) кофа за боклук му казах
-Да тук е по мръсно, но ние сме по красиви от вас !
цитирай
27. leonidas - Европейци...
06.04.2010 18:10
...по произход, но не и като начин на живот - много сме далеч от останалите европейски народи. Като гледам и какви типове ни управляват, колкото и да сме добри, нищо няма да се промени. Вече съм песимист. Опитвах се да бъда оптимист, но не може да си безнадежден оптимист - трябва да се случва нещо в действителност, което да подхранва оптимизма на българина. Само с приказки как да сме добри и великодушни не става.
Щото докато се правим на добри и великодушни, ще изчезнем като нация. Последните статистически данни са много много тревожни. Ама като гледам още само със славната си история живеем...
цитирай
28. lado - Поздрави!Здравей приятел...
06.04.2010 18:36
sparotok написа:
lado написа:
Поздрави!


Здравей приятелю!

Чудя се как ще реагират, хулниците на Ценов, оказва се, че любимият им Златарски е лъгал здраво твърдейки, че българите са азиатци.

На Златарски това е най-големия грях - знаел е истината, защото е държал документите в ръце, и въпреки това е скрил от обществеността същността им, и най-важното - бил е противник на Ценов, който само е прочел за обществото и го е направил обществено достояние, без да го украсява, манипулира, лъже и прочие...
цитирай
29. saradiva - Време е да си отидат
06.04.2010 19:42
"една група ограничени “учени” ?!
Има ли историк в БАН-ята, който да не припява на Златаристите или на ПетърДобревците?!
Спароток, не "чуваш" ли с какво презрение казват:"А-а-а, да - автохтонист"!...
Докато тези мързеливи и продажни старчета и бабишкели тътрят чехли из академичните коридори и кабинети, историята ни ще бъде низ от лъжи!

Време е да си отидат и да дойдат родолюбците!
цитирай
30. tili - Някой правил ли е
06.04.2010 19:47
съвременни генетични изследвания, които са много точни? Ако имаш данни - публикувай ги, моля те!
цитирай
31. bogolubie - Велик е великодушния, но...
06.04.2010 19:59
ако е велик, той не би бил безродник. Не случайно Господ ни е направил различни. Що се отнася до манталитета, той се формира. А когато нашия Господ докосне някого, той става наистина добър и благороден и т.н.
цитирай
32. анонимен - Младеж
06.04.2010 20:38
Кои са "учените" и защо лъжат? Каква полза имат?
цитирай
33. анонимен - Македонски
06.04.2010 20:50
Во тоа е недоразбирањето со Македонците кои се идентификуваат со својата територија, а не со името на "дојденецот".
цитирай
34. magnoliya - Много добре!
06.04.2010 20:51
Написах коментар преди няколко часа, но какво стана - не го виждам. Затова, с две думи - харесва ми всичко, което чета, още повече, че цитираш автора и страницата. Който не вярва, нека от извора да черпи знания. Приятна вечер и успехи !
цитирай
35. magnoliya - sparotok, какво става?
06.04.2010 21:48
Това е третият коментар, който пиша в продължение на няколко часа и не го виждам публикуван. Какво трабва да направя?
цитирай
36. swanlake - работя с момиче от Ливан и когато ...
06.04.2010 22:38
работя с момиче от Ливан и когато говоря с нея имам чувството,че говоря с българка. същите разбирания,същия манталитет,същите простотии ако щеш-онзи ден ме питаше имаме ли врачки в България :) Имаме-толкова колкото и те,че и повече...Разказваше ми какви магии си правели на мъжете да са им верни и ако искаш вярвай-тези щуротии ги бях чувала в България-ама съвсем същите:) Аз не знам какъв ни е произхода, но ми се струва,че сме твърде далече от европейците във всяко едно отношение. Кой каквито и проучвания да прави. И изобщо какво значение има произхода на някого ако манталитета му е ориенталски? Не че има нещо лошо в Ориента ...поздрави!
цитирай
37. podvodni - До някъде е правилно да се каже че сме ...
06.04.2010 23:05
До някъде е правилно да се каже че сме европейци. Защото еврите (на които е кръстена Европа. Те също са евреите) са част от траките, който пък са българи или по-право казано - Бълг-Ариици.
цитирай
38. анонимен - Супер интересно!
06.04.2010 23:13
Смешни са ми хората, които казват "Няма значение от къде идваме, важното е какви сме".

Изглежда такива не съзнават, че "сме" е продукт, на това откъде идваме и какво е вложено в нас като способности в гените ни от бащите и дедите ни.

Човек без истинско минало е като дърво без корени и това ясно се вижда в ненормалното ни общество.

Другото, което не се питат такива плитко мислещи хора е, защо са тези лъжи за произхода ни и дали наистина са без значение, като толкова време са крити и насилствено променяни.

Браво човече, че така се ровиш...няма да е зле да се издаде някакъв сборник с тези източници и дори да се разпространява в училищата, поне капка истина да научат учениците ни. НО най-важните капки!


На Лила и останалите недочели или незамисляли се блогъри бих казал, че човек живее ли или вярва ли в лъжи, няма как да е добър човек. Може да е добре заблуден човек. Или човек на илюзиите. Но не и Истински човек. Не и човек, който може да направи добро дело.



цитирай
39. sparotok - цензура
07.04.2010 00:00
iuliuscaesar написа:
абе човек като гледам вторият том е написан 1959 - нали имаше цензура по комунистическо време, а това уж било против официалната теория. Кво стана???


Разумно е преди да отправиш въпрос, да се замислиш дали въпросът не е глупав. Ако нямаше цензура по комунистическо време нали всеки щеше да знае за антропологичното изследване на проф М. Попов? Аз лично не знаех, интересувал съм се относно такива проучвания, но не успях да намеря нищо. В софийски и пловдивски библиотеки ми бе отговаряно по един и същи начин - НЯМА!
Милиони българи са държани в неведение относно истинския ни произход. Точно това е цензура - да същуствуват важни данни, но да не им се дава гласност.
цитирай
40. sparotok - докажете
07.04.2010 00:04
анонимен написа:
Господин Спароток, немога да се съглася в изцяло Тракийския произход на Българите. Това означава да изличим Кубрат, преди него Атила и Авитохол; означава да кажем, че никакво нахлуване на Аспарух н е имало. Защо не желаете да приемете, че огромното мнозинство Българи, преселващи се цяло хилядолетие от Средна Азия към Европа ( 6 век пр. Хр. до 7-ми век след Хр.), това огромно множество от над 20 племена не е съществувало. Защото завареното население на Балканите е било избито или избягало към днешните територии на Украйна и Белорусия; където смесвайки се придошлите Българи, поради сродните им езици, дава началото не само на съвременните Българи, но и на Руси, Украйнци, Белоруси и така наречените Западни Славяни. Та Велика България, обединяваща Дунавска, Волжка и Оногурска ( Киевска ) Българии е съществувала до 860 година. Моля ви не залитайте в тракийска крайност. Бъдете живи и здрави. Успехи.


Господин Танев, аз съм готов да призная свои грешки, но трябва да представите аргументи, а не лично мнение. Докажете, че преди Аспарух не е имало българи в България!
цитирай
41. sparotok - държание
07.04.2010 00:07
анонимен написа:
Кръвта ни европеиска, верно, ама адиетът ни турскии!


Хората, които познавам са възпитани, честни и трудолюбиви. Това, че има и други е напълно естествено, всяко стадо си има мърша. Мързеливи и свадливи хора ще намерите във всяка държава.
цитирай
42. sparotok - цитати
07.04.2010 00:08
magnoliya написа:
Харесва ми, че когато пишеш цитираш автора и страницата, а това е много важно. Който не вярва, нека прочете от извора и да се убеди, че не пишеш свободни съчинения. Поздравявам те, успехи и в бъдеще !


Благодаря ти!
Това е важна тема, твърденията трябва да се подкрепят солидно.
цитирай
43. sparotok - Сократ
07.04.2010 00:15
raders написа:
sparotok написа:
eien написа:
ще се убедите, че не са налудничеви и другите твърдения.
Хората се израждат - поради мързел, алчност и омраза.
Да, не сме азиатци, наистина, е, и?


Не Ви разбирам, дори да има алчни, мързеливи и лоши хора сред българите, те в никакъв случай не представят цялото население.
Много повече са честните, добрите и почтените хора, но медиите не им обръщат внимание, търси се грозното, гадното, пошлото.

Произходът е важен, ако се касае за поправяне на исторически грешки.
Безобразията на гърците биват търпени защото западноевропейците са убедени, че Гърция е люлката на европейската цивилизация.

Ако в началото на 20-те век се знаеше, че българите са местен народ, днес нямаше да сме на този хал. Ето затова е важно да знаем истината.


Що се отнася до въпроса с люлката на цивилизацията, съм съгласен със западноевропейците. Базирам се на имената: /Сократ, Платон, Аристотел и т.н./ и на достигналата до нас информация. Това не може да се пренебрегне и няма как да се преиначи. Разбира се, касае се не за гръцка, а за гръкоримска цивилизация; /добавям Петроний, Сенека, Марк Аврелий и пр./. Съвсем естествено, не може да се премълчи за приноса и на други народи - траки, келти, но за съжаление информацията е по-оскъдна, за което нямат вина древните гърци и римляни.


Бихте ли казали с какво точно са допринесли Сократ, Платон и Аристотел за развитието на Европа?

Организираното земеделие се разпространява от Тракия в цяла Европа.
Организираното животновъдство се разпростанява от Тракия в цяла Европа.
Предполагам знаете в коя държава е най-старото златно съкровище.
Тракийските халиби са тези, които дават на европейците знанията за обработка на желязо.
Емайлът е пренесен в Западна Европа от сарматите, които Прокопий определя като траки.

Технологията, а не философията води до напредък.
цитирай
44. sparotok - медни коси
07.04.2010 00:21
iuliuscaesar написа:
защо си мислиш че е задължително тюрките да имат монголоидни черти. това не е правило. ходил ли си в Турция? ако да, колко време беше там? колко души огледа? май монголоидите не са много, а?
но защо да ходиш в турция, като и тук имаме доста турци. да не би да са монголоиди?
а руските евреи? голямата част от тях са от хазарско потекло, не ми изглеждат много монголоидни.
гледаш много едностранно на нещата.

по същата логика мога да ти направя следното сравнение - къде са медните коси на траките? колко българи днес имат светли коси и очи в процентно съотношение? Не съм чел в античните извори за чернокоси траки.


Когато са описани косите на траките е употребена думата КСАНТИСИ.
Този цвят се определя като вида на силно препечено месо, т.е. светлокафяв. Такъв цвят коса се среща изключително в България. Имало е и чернокоси траки, виж изображенията от казанлъшката, александровската и др. гробници.

Напомням ти, че е по-разумно да се позамислиш преди да зададеш глупав въпрос:)))
цитирай
45. sparotok - време е
07.04.2010 00:23
saradiva написа:
"една група ограничени “учени” ?!
Има ли историк в БАН-ята, който да не припява на Златаристите или на ПетърДобревците?!
Спароток, не "чуваш" ли с какво презрение казват:"А-а-а, да - автохтонист"!...
Докато тези мързеливи и продажни старчета и бабишкели тътрят чехли из академичните коридори и кабинети, историята ни ще бъде низ от лъжи!

Време е да си отидат и да дойдат родолюбците!


Да, време е, но опитвала ли се някога да отнемеш кокал от куче:))))))))))))))
цитирай
46. sparotok - хайде де!
07.04.2010 00:24
анонимен написа:
1938 г са се правили проучвания които са били в съгласие с политиката. същите проучвания сочели в Германия, че са най висшата раса :)))))хайде сега. Българите сме смесица от много народи - траки, славяни, прабългари, кумани, келти, арменци и още многоооо!БАН отдавна откри ДНК-то на българите, който се е интересувал го знае!


Дайте данните тогава, посочете публикацията, не ни дръжте в неведение:)))
цитирай
47. анонимен - Здравейте! Чета този блог с инте...
07.04.2010 00:26
Здравейте! Чета този блог с интерес, но мисля, че не проф. М. Попов е човекът, който трябва да се цитира в случая. В началото-средата на миналия век той проповядва безродните идеи, че ние, българите, сме крайно-смесен народ, който цитирам думите му "но аз искам да установя тук една научна истина, че редки антропологически данни са запазени, и то в някои само места на нашето отечество, които да ни напомнят фактически за прабългарското племе".

Той пише още:
"Става една пълна биологическа и антропологическа синтеза между славянските племена и тракийците - значи между племена в основата на които се намира северната раса - с посочените вече медитерански, динарски и алпийски расови-смешения; в тази биологическа общност се поемат и ТУРАНСКИТЕ БЪЛГАРИ, - но славяните, поради многочислеността си, дават расовата особеност и принадлежност на българския народ - в миналото и настоящето му".

Мисля, че това отговаря добре на въпроса защо трудовете му са били издавани след 44-та година :) Цитатите са от книжката "Неизменният антропологичен облик на българите" от издателство Монархическо-консервативен съюз, която обаче не се намира лесно. В нея има една статия от индустриалеца Д. Съсълов (основател на "Българска орда") в която той прави на пух и прах тезите на проф. Попов.
За антропологически изследвания на българския народ ви препоръчвам да прочетете книжката на ратниците (националистическа организация преди 44 г.) - Расовият облик на българите, която може да бъде изтегледа от тук - http://elbetica.org/ratnici/sbornik/oblik.pdf
В нея са поместени изследванията на различни български антрополози от началото на миналия век и определено е интересно четиво.

Поздрави и продължавайте с интересните статии!
цитирай
48. sparotok - самочувствие
07.04.2010 00:26
breeze написа:
С това безразличие сме на път да се превърнем в народ, но цигански.
Такова чудо на безразличие в други държави и племена по света няма.


Каза го прекрасно - самочувствието прави градежа!
цитирай
49. sparotok - апатия
07.04.2010 00:28
razkazvachka написа:
все по-малко срещам хора, които се самоопределят като българи - живеем в малцинство сред чужденци, които се самоопределят като такива и очакват да им чистим боклуците, плащаме сметките и даже да им казваме, че са повече от боклука, който са! - с извинение за тона, писна ми да подмитам боклука на тълпа миризливци, които само седят на пейките със скръстени ръце и се оплакват от малките помощи за безработни...


Причината за това е апатията, тя идва от ниското самочувствие. Не се ли пробудим, ще бъдем асимилирани, процесът вече е в действие.
цитирай
50. sparotok - данни
07.04.2010 00:29
tili написа:
съвременни генетични изследвания, които са много точни? Ако имаш данни - публикувай ги, моля те!


Изследвани са гени на македонци....т.е. българи. От резултата става ясно, че македонците принадлежат на древно балканско население, а гърците са роднини с етиопците.
цитирай
51. sparotok - смесици
07.04.2010 00:35
raders написа:
Ми има хора, дето се мъчат да ни изкарат китайци, а други направо твърдят, че сме извънземни. Щуротията е велика сила. Но в различните региони има разлики от друго естество. Всъщност, в североизточния регион като че има повече смесици. Дори съм чувал, че в едно село - русенско - има потомци на татарите. Но това е капка в морето. На други места почти липсват подобни изключения. Ако погледнеш из родопския край /южно от Асеновград/ по-внимателно, не може да не забележиш, че домират хора с изключително красиви гръкоримски черти, а много от жените са странно съчетание - тъмни коси и сини очи. Някаква страхотно изчистена раса с все още достатъчно представители. Вероятно са потомци на древните траки. Така, че тези, дето говорят за някаква измислена монголоидност, сигурно имат предвид себе си.


Самите траки не са били чиста раса, а смесица от няколко. Това е напълно нормално, при всеки народ е така. Само малки, изолирани етнически групи могат да претендират за расова чистота....но пък страдат от наследствени заболявания.

Когато след време истината изплува на всеки ще стане ясно, че основният етнически елемент на България е тракийския. Заселилите се келти, печенеги, арменци и др. са си живели малко, или много изолирано.
цитирай
52. sparotok - манталитет
07.04.2010 00:36
bogolubie написа:
ако е велик, той не би бил безродник. Не случайно Господ ни е направил различни. Що се отнася до манталитета, той се формира. А когато нашия Господ докосне някого, той става наистина добър и благороден и т.н.


Да, така е, манталитета се определя от отношението ни към доброто.
цитирай
53. sparotok - извинение
07.04.2010 00:38
magnoliya написа:
Това е третият коментар, който пиша в продължение на няколко часа и не го виждам публикуван. Какво трабва да направя?


Извинявам се за забавянето на коментара!
Не бях на линия и затова не съм го одобрил.
цитирай
54. sparotok - Ливан
07.04.2010 00:44
swanlake написа:
работя с момиче от Ливан и когато говоря с нея имам чувството,че говоря с българка. същите разбирания,същия манталитет,същите простотии ако щеш-онзи ден ме питаше имаме ли врачки в България :) Имаме-толкова колкото и те,че и повече...Разказваше ми какви магии си правели на мъжете да са им верни и ако искаш вярвай-тези щуротии ги бях чувала в България-ама съвсем същите:) Аз не знам какъв ни е произхода, но ми се струва,че сме твърде далече от европейците във всяко едно отношение. Кой каквито и проучвания да прави. И изобщо какво значение има произхода на някого ако манталитета му е ориенталски? Не че има нещо лошо в Ориента ...поздрави!


Поне от 13-ти век преди Христа Ливан е обитаван от трако-пеласги. Това се доказва от намерените артефакти. Не ми се вярва трако-пеласгите да са избити до крак от новодошлото население, най-вероятно е да са били асимилирани в продължение на няколко века.
Познавам доста ливанци, отличават се и като вид, и като характер от арабските си съседи.
цитирай
55. sparotok - Европа
07.04.2010 00:49
podvodni написа:
До някъде е правилно да се каже че сме европейци. Защото еврите (на които е кръстена Европа. Те също са евреите) са част от траките, който пък са българи или по-право казано - Бълг-Ариици.


Европа не идва от евреи.
Правилното име е Хуврупа, точно така казват и персите- Хуврупа, означава хубавицата.
Персийското хув-хубава отговаря на гръцкото ЕУ- хубав, хубаво, но не в гръцки думата рупа има обяснение, а в санскрит, където има смисъл - форма, нещо изрязано. Европа- Хуврупа означава - С Хубави Форми - Хубавица.
Европа е от рода на Земела и Дионис, изводите ги оставям на Вас.
цитирай
56. sparotok - Съсълов
07.04.2010 01:00
анонимен написа:
Здравейте! Чета този блог с интерес, но мисля, че не проф. М. Попов е човекът, който трябва да се цитира в случая. В началото-средата на миналия век той проповядва безродните идеи, че ние, българите, сме крайно-смесен народ, който цитирам думите му "но аз искам да установя тук една научна истина, че редки антропологически данни са запазени, и то в някои само места на нашето отечество, които да ни напомнят фактически за прабългарското племе".

Той пише още:
"Става една пълна биологическа и антропологическа синтеза между славянските племена и тракийците - значи между племена в основата на които се намира северната раса - с посочените вече медитерански, динарски и алпийски расови-смешения; в тази биологическа общност се поемат и ТУРАНСКИТЕ БЪЛГАРИ, - но славяните, поради многочислеността си, дават расовата особеност и принадлежност на българския народ - в миналото и настоящето му".

Мисля, че това отговаря добре на въпроса защо трудовете му са били издавани след 44-та година :) Цитатите са от книжката "Неизменният антропологичен облик на българите" от издателство Монархическо-консервативен съюз, която обаче не се намира лесно. В нея има една статия от индустриалеца Д. Съсълов (основател на "Българска орда") в която той прави на пух и прах тезите на проф. Попов.
За антропологически изследвания на българския народ ви препоръчвам да прочетете книжката на ратниците (националистическа организация преди 44 г.) - Расовият облик на българите, която може да бъде изтегледа от тук - http://elbetica.org/ratnici/sbornik/oblik.pdf
В нея са поместени изследванията на различни български антрополози от началото на миналия век и определено е интересно четиво.

Поздрави и продължавайте с интересните статии!


Чел съм Съсълов, личи му, че е родолюбец, но при него нещата са доста тенденциозни.
На електронни издания на книги не се доверявам много, но пък познавам хора из библиотеките. Ще потърся всички работи на Съсълов, може да съм пропуснал нещо.
цитирай
57. анонимен - Брошурата на Р. Н. Б. не може да бъде ...
07.04.2010 01:09
Брошурата на Р.Н.Б. не може да бъде намерена по библиотеките, предполагам е от частна колекция, но си личи, че е сканиран оригинал, а не както я наричате "електронно издание на книга".
За статията на Д. Съсълов - "Заблуждения по потеклото на днешните българи", Българска орда. Известия. 1939 г., бр. 4

В тази антикварна книжарница продават една книга на проф. Попов - НАСЛЕДСТВЕНОСТЬ, РАСА И НАРОДЪ-РАСОВА ПРИНАДЛЕЖНОСТЬ НА БЪЛГАРИТЕ, Проф. МЕТОДИЙ ПОПОВЪ, София 1938 г. - http://hralupa.com/index.php?act=viewProd&productId=13808

А също и книгата на монархическия съюз за която споменах - http://hralupa.com/index.php?act=viewProd&productId=15300
цитирай
58. sparotok - БЛАГОДАРЯ!
07.04.2010 01:13
анонимен написа:
Брошурата на Р.Н.Б. не може да бъде намерена по библиотеките, предполагам е от частна колекция, но си личи, че е сканиран оригинал, а не както я наричате "електронно издание на книга".
За статията на Д. Съсълов - "Заблуждения по потеклото на днешните българи", Българска орда. Известия. 1939 г., бр. 4

В тази антикварна книжарница продават една книга на проф. Попов - НАСЛЕДСТВЕНОСТЬ, РАСА И НАРОДЪ-РАСОВА ПРИНАДЛЕЖНОСТЬ НА БЪЛГАРИТЕ, Проф. МЕТОДИЙ ПОПОВЪ, София 1938 г. - http://hralupa.com/index.php?act=viewProd&productId=13808

А също и книгата на монархическия съюз за която споменах - http://hralupa.com/index.php?act=viewProd&productId=15300


Благодаря Ви за данните!
цитирай
59. venercheto - :/..
07.04.2010 05:09
...шото това е най-важното. по-важно от това дали сме светци или предатели. други категории y нашия народ май още няма.
цитирай
60. flyco - :)
07.04.2010 08:40
Страхотен казус! Защо обаче алтернативите са само две: европейци или азиатци. Що да не сме северноамериканци или африканци например!
цитирай
61. lado - Здравей, колега. Искам да преди...
07.04.2010 08:59
Здравей, колега. Искам да предизвикам малко твоите събеседници: Я сега да видим кой може да ми покаже в кой документ Есперерих ( за вас Аспарух?) е посочен като българин? И кой може да ми посочи документ, който да определи етимологията на българското име? Кога е документирано?
цитирай
62. анонимен - пич, пиша ти го това за лично полз...
07.04.2010 09:32
пич, пиша ти го това за лично ползване, не си прави труда да го публикуваш.

абе малко тъпо е да въртиш тоя номер с одобрението на мненията преди публикация, кой мислиш че ще ти се върже да ти пише в блога втори път освен хора от лунатици които ти пригласят?

или публикувай всички смислени мнения които не съдържат преки обиди, или не се занимавай с такива глупости.

Аз също имам блог, и повярвай ми- имам какво да ти кажа.

едностранното и манипулативно представяне на изопачени исторически факти с нищо няма да ти помогне.
лансираш една теория която се гради върху ненадеждни исторически източници без никакво фактологическо и ли археологическо покритие, цялата ти автохтонна теория се гради върху трудът на един отречен от всички учен, и чопнати древни галимации на несериозни учени като павел орозии...
това е несериозно, още малко ще цитирате и приказката за баба яга като сериозен научен аргумент, стегни се и не вярвай в тези глупости, не си глупав доколкото виждам- защо тогава си губиш времето с някаква нацистка чалга?

Спри да публикуваш избирателно постове и да манипулираш отговорите- блогът ти няма да изкара дълго ако продължиш така.
цитирай
63. baletlnetpepas - Отговорът на въпроса е
07.04.2010 09:56
българите са европейски азиатци
цитирай
64. aqualia - Благодаря ти, Спароток! Ние сме несъмнено европейски народ! :)
07.04.2010 11:09
Ние сме несъмнено европейски народ! Гените ни са поне половината на автохтонното население на тези земи. Несъмнено! Използвам случая да честитя чрез теб и на екипа, направил тези изследвания. Наистина професор Кременски е учен от световна величина. Чест му прави, че доказа недвусмислено произхода ни. Какво повече може да се коментира!
цитирай
65. анонимен - Oт ВНМ
07.04.2010 11:24
Г-н Спарадок радвам се на увеличаващия брой ваши читатели.Честно казано съжалявам за липсата в коментарите на г-та Дискутиращ и mglichev(за случайте когато са били вежливи-естествено).
Възприемането на наименованията -Европа и Азия в различните епохи е доста изменено от географско значение.Разглеждайки от съвременна гледна точка ареала на доста племена се локализират в Източна Европа, а не в Азия, която в древността е започвала от р.Дон.Това пояснение не веднъж е споменавано и когато се говори за огромните територии зад р.Рейн и р.Истър(Дунав) дори за цивилизованата РИ са приемани през II-IVв. за не проучени и заселени със свободни племена.Точно от тези територии и от прехода на късноантичната епоха в ранносредновековна, са най-забулените исторически истини.
С Уважение.
цитирай
66. patilan4o - все ми едно каква съм. . . важното е да ...
07.04.2010 11:51
sparotok написа:
lila написа:
все ми едно каква съм...важното е да съм добър човек.


Безспорно, много е важно да сме добри хора, но произхода не трябва да се пренебрегва. Заради лъжите на определени учени твърдещи, че българите са туранци изгубихме изконни земи, десетки хиляди сънародници бяха гонени, избивани и ограбвани. Както виждате, за да има добро трябва да се знае и истината.


Съгласен съ с някои от тезите ти (виж. http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgars) относно антропологията на древните българи. Същевременно някои езикови доказателства с които съм лично и на място запознат носят информация за връзка с монголо-алтайския район. Например уйгурите в района на Урумчи, Китай наричат киселото мляко "кътхък" а планината "бърдо". Възможно е това да са само заемки. Не съм историко-лингвист.
Но не мисля, че сънародниците ни са гонени и ограбвани поради намеците за тюркско-алтайски произход. Просто нещастно стечение на обстоятелствата.
За мен дали сме или не сме с такъв произход няма значение. Както отговорих на едно лице твърдящо в един блог че сме с едва ли не турски произход, може и да имаме някакви далечни общи предци, но ние в правилния момент сме се присъединили към успешната, християнска, западна цивилизация, което изцяло и завинаги е променило пътя ни.
Унгарците дори не говорят език, който да е част от индоевропейското (арийско) езиково семейство, но това не ги прави горди, че са дощли някога от Алтай. Както и аз съм горд, че хан Аспарух е спрял странстванията на българите след като е намерил най-доброто място на картата на Европа за народа ни. А откъде са дошли - не е толкова важно. По-важното е накъде и как отиваме.
цитирай
67. podvodni - Има нещо озадачаващо - Всички ко...
07.04.2010 12:53
Има нещо озадачаващо - Всички континенти апочват с буквата "А", но само Европа започва с друга буква.
цитирай
68. sparotok - произход
07.04.2010 13:51
patilan4o написа:
sparotok написа:
lila написа:
все ми едно каква съм...важното е да съм добър човек.


Безспорно, много е важно да сме добри хора, но произхода не трябва да се пренебрегва. Заради лъжите на определени учени твърдещи, че българите са туранци изгубихме изконни земи, десетки хиляди сънародници бяха гонени, избивани и ограбвани. Както виждате, за да има добро трябва да се знае и истината.


Съгласен съ с някои от тезите ти (виж. http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgars) относно антропологията на древните българи. Същевременно някои езикови доказателства с които съм лично и на място запознат носят информация за връзка с монголо-алтайския район. Например уйгурите в района на Урумчи, Китай наричат киселото мляко "кътхък" а планината "бърдо". Възможно е това да са само заемки. Не съм историко-лингвист.
Но не мисля, че сънародниците ни са гонени и ограбвани поради намеците за тюркско-алтайски произход. Просто нещастно стечение на обстоятелствата.
За мен дали сме или не сме с такъв произход няма значение. Както отговорих на едно лице твърдящо в един блог че сме с едва ли не турски произход, може и да имаме някакви далечни общи предци, но ние в правилния момент сме се присъединили към успешната, християнска, западна цивилизация, което изцяло и завинаги е променило пътя ни.
Унгарците дори не говорят език, който да е част от индоевропейското (арийско) езиково семейство, но това не ги прави горди, че са дощли някога от Алтай. Както и аз съм горд, че хан Аспарух е спрял странстванията на българите след като е намерил най-доброто място на картата на Европа за народа ни. А откъде са дошли - не е толкова важно. По-важното е накъде и как отиваме.


Казвате - Но не мисля, че сънародниците ни са гонени и ограбвани поради намеците за тюркско-алтайски произход. Просто нещастно стечение на обстоятелствата....
Това стечение на обстоятелствата не е случайно. Българите са прогонени от Егейска Тракия с благословията на "великите сили".
Понеже хора като Златарски са ни обявили за туранци, на нас се е гледало като на нашественици в Беломорието.
Съвсем друго щеше да бъде, ако французи, англичани и немци знаеха, че ние сме коренно население и, че турци и гърци са се настанили в наши земи.
Съвсем друга щеше да е съдбата ни, ако Европа знаеше за заслугите на траките.

Да, важно е къде отиваме, но ако не знаем кои сме, то сме и като лист във вятъра - отиваме на там, накъдето ни завеят по-силните.

цитирай
69. doktora757 - Това, което твърди акад. Методи ...
07.04.2010 13:54
Това, което твърди акад. Методи Попов е твърде смегчено и "редактирано", защото след 1944 г. той е под пресата на комунистическите цензори и е принуден да се съобразява с това "накъде духа вятъра", за да не го отвее и него!.....Тия, които "вятъра ги отвя" или бяха физически ликвидирани от комунистите или заминаха на превъзпитание в концентрационните лагери и затвори, наричани за благозвучие ТВО (Трудово Възпитателни Общежития)!.....)))))
цитирай
70. sparotok - Дон
07.04.2010 14:00
анонимен написа:
Г-н Спарадок радвам се на увеличаващия брой ваши читатели.Честно казано съжалявам за липсата в коментарите на г-та Дискутиращ и mglichev(за случайте когато са били вежливи-естествено).
Възприемането на наименованията -Европа и Азия в различните епохи е доста изменено от географско значение.Разглеждайки от съвременна гледна точка ареала на доста племена се локализират в Източна Европа, а не в Азия, която в древността е започвала от р.Дон.Това пояснение не веднъж е споменавано и когато се говори за огромните територии зад р.Рейн и р.Истър(Дунав) дори за цивилизованата РИ са приемани през II-IVв. за не проучени и заселени със свободни племена.Точно от тези територии и от прехода на късноантичната епоха в ранносредновековна, са най-забулените исторически истини.
С Уважение.


Географските понятия нямат значение в нашия случай. Траки са обитавали както Мала Азия, така и Централна Азия, това вече съм го споменавал.
Не е важно кой къде е ходил, а къде е Родината му, в кои земи са се заформили културата и езика му.
цитирай
71. doktora757 - Според безценната българска хр...
07.04.2010 14:05
Според безценната българска хроника "Зографска история" (открита от Раковски), българите произлизат от кимерийците обитавали в дълбока древност Причерноморието. Те представляват етно-културна общност с траките и в авторитетните исторически атласи (примерно този на Колин Макивиди) са обозначени като трако-кимерийци. Вероятно след потопа в Черно море (описан в Библията, като Ноевия потоп) преди 7600 години, известна част от тези племена, сред които са и древните българи мигрират далеч на изток и достигат до границите с Китай. След това много по-късно се установяват около Кавказ и се се завръщат в Прародината на Балканския полуостров, завършвайки един пълен миграционен цикъл. А траките винаги са били тук, като автохтонно население. В повечето учебници обаче се мълчи по този въпрос и траките се "изпаряват" неизвестно как (след като според Херодот са най-многобройния народ след индийците!) през римската епоха!........ Това абсолютно устройва манипулаторите и фалшификаторите на древната българска история (комунисти, панслависти, интернационалисти и глобалисти!), пробутвайки ни тезите за славяните и прабългарите-номади ("азиатци") дошли от дивите степи на Азия и претопили се в "славянското море"! На баба им хвърчилото......)))))))
цитирай
72. sparotok - пророкуване
07.04.2010 14:05
анонимен написа:
пич, пиша ти го това за лично ползване, не си прави труда да го публикуваш.

абе малко тъпо е да въртиш тоя номер с одобрението на мненията преди публикация, кой мислиш че ще ти се върже да ти пише в блога втори път освен хора от лунатици които ти пригласят?

или публикувай всички смислени мнения които не съдържат преки обиди, или не се занимавай с такива глупости.

Аз също имам блог, и повярвай ми- имам какво да ти кажа.

едностранното и манипулативно представяне на изопачени исторически факти с нищо няма да ти помогне.
лансираш една теория която се гради върху ненадеждни исторически източници без никакво фактологическо и ли археологическо покритие, цялата ти автохтонна теория се гради върху трудът на един отречен от всички учен, и чопнати древни галимации на несериозни учени като павел орозии...
това е несериозно, още малко ще цитирате и приказката за баба яга като сериозен научен аргумент, стегни се и не вярвай в тези глупости, не си глупав доколкото виждам- защо тогава си губиш времето с някаква нацистка чалга?

Спри да публикуваш избирателно постове и да манипулираш отговорите- блогът ти няма да изкара дълго ако продължиш така.


Гледай ти, аз съм станал пророк:))))))))))))

В постинга написах - Всички опити на родолюбиви българи да покажат истината, а именно, че ние сме несъмнено европейски народ, бяха и ще бъдат обявявани за расизъм, шовинизъм и нацизъм.

...И ето, появава се анонимен, който да нарече написаното от мен - нацистка чалга.

Анонимни господине, тия номера вече не минават, изтъркаха се. Не прочете ли по-горе какво е моето виждане - Считам всички хора за равни независимо от народностна принадлежност, пол и религия. Велик е само този, който е великодушен, честен, добър, силен и опрощаващ.

И това, ако е нацизъм:)))))))))

цитирай
73. sparotok - отражение
07.04.2010 14:07
baletlnetpepas написа:
българите са европейски азиатци


Когато се оглеждате азиатец виждате в огледалото?
цитирай
74. sparotok - няма да отговорят
07.04.2010 14:09
lado написа:
Здравей, колега. Искам да предизвикам малко твоите събеседници: Я сега да видим кой може да ми покаже в кой документ Есперерих ( за вас Аспарух?) е посочен като българин? И кой може да ми посочи документ, който да определи етимологията на българското име? Кога е документирано?


Приятелю, ти хубаво ги предизвикваш, но се съмнявам, че ще отговорят.
цитирай
75. sparotok - нещо чудно
07.04.2010 14:11
flyco написа:
Страхотен казус! Защо обаче алтернативите са само две: европейци или азиатци. Що да не сме северноамериканци или африканци например!


Няма да се учудя ако се появи теория, че българите произлизат от Зимбабве, все пак толкова прародини ни дадоха - Сибир, Китай, Иран, Афганистан, Финландия...
цитирай
76. sparotok - светци и предатели
07.04.2010 14:14
venercheto написа:
...шото това е най-важното. по-важно от това дали сме светци или предатели. други категории y нашия народ май още няма.


Всеки народ има своите светци и предатели. Грък предаде Леонид и неговите спартанци на Ксеркс, хиляди гърци служеха доброволно в армията на Дарий...
Нищо ново под слънцето.
цитирай
77. sparotok - съгласен съм
07.04.2010 14:19
doktora757 написа:
Според безценната българска хроника "Зографска история" (открита от Раковски), българите произлизат от кимерийците обитавали в дълбока древност Причерноморието. Те представляват етно-културна общност с траките и в авторитетните исторически атласи (примерно този на Колин Макивиди) са обозначени като трако-кимерийци. Вероятно след потопа в Черно море (описан в Библията, като Ноевия потоп) преди 7600 години, известна част от тези племена, сред които са и древните българи мигрират далеч на изток и достигат до границите с Китай. След това много по-късно се установяват около Кавказ и се се завръщат в Прародината на Балканския полуостров, завършвайки един пълен миграционен цикъл. А траките винаги са били тук, като автохтонно население. В повечето учебници обаче се мълчи по този въпрос и траките се "изпаряват" неизвестно как (след като според Херодот са най-многобройния народ след индийците!) през римската епоха!........ Това абсолютно устройва манипулаторите и фалшификаторите на древната българска история (комунисти, панслависти, интернационалисти и глобалисти!), пробутвайки ни тезите за славяните и прабългарите-номади ("азиатци") дошли от дивите степи на Азия и претопили се в "славянското море"! На баба им хвърчилото......)))))))


Съгласен съм с Вас! Кимерийците са тракийски народ, който е обиколил огромни територии и е покорил много народи. Това се признава от Страбон и Дион Касий.
Името на кимерийците е обяснимо на трако-пеласгийски, идва от кимернао-кибернао - владея, господар съм.
цитирай
78. sparotok - разлики
07.04.2010 14:23
doktora757 написа:
Това, което твърди акад. Методи Попов е твърде смегчено и "редактирано", защото след 1944 г. той е под пресата на комунистическите цензори и е принуден да се съобразява с това "накъде духа вятъра", за да не го отвее и него!.....Тия, които "вятъра ги отвя" или бяха физически ликвидирани от комунистите или заминаха на превъзпитание в концентрационните лагери и затвори, наричани за благозвучие ТВО (Трудово Възпитателни Общежития)!.....)))))


Не се съмнявам, че проф. Попов е бил принуден да понаблегне на родствената връзка с "братските съветски народи". Нямало е как да постъпи другояче. Важното е, че в изследването му от 1938 и това от 1959 резултата е един и същ - българите са европейци.
цитирай
79. анонимен - Макетата не спят!
07.04.2010 14:35
http://www.desant.net/show-news/20123/
цитирай
80. patilan4o - Великите сили - това е причината
07.04.2010 14:43
...а не това, че сме дошли отнякъде. В момента в който сме престанали да бъдем Велика сила сме се превърнали от определящ в определян фактор. И това важи за всички в подобно положение. Знаем, че освен Тракия и Македония и Крит остава под турско робство - нищо, че е средището на най-древната европейска цивилизация. Но какво става с Кипър? На известният ни до болка Берлински конгрес го получава Великобритания - една от Великите сили, която се е формирала като такава през изминалите 200 години. На базата на смес от англи, сакси, готи, келти, нормани. Която както и завладелите я нормани забравила собствения си език за близо 400 години.
А те, Великите сили помогнаха ли на арменците в началото на 20 век срещу геноцида??? Има ли в тази част на света нация, която повече от тях може да каже: ние сме коренното население на тези земи (които са обитавали преди да бъдат изтребени и прогонени от "модерното" младотурско правителство) от пред-Библейски времена. Дори и сега този срамен епизод от турската история се споменава от Великите сили с половин уста.
Тези неща, драги sparotok нямат нищо общо с това с какъв произход си и чия земя си завладял. Те зависят само от конюктурата. За съжаление ние продължаваме да бъдем "определян" фактор.
цитирай
81. sparotok - до 82 patilan4o
07.04.2010 14:53
Добре, това е вашето виждане - патиме защото сме "определян" фактор.

Запитали ли сте се защо сме станали "определян" фактор?
цитирай
82. patilan4o - Просто обяснение
07.04.2010 15:16
sparotok написа:
Добре, това е вашето виждане - патиме защото сме "определян" фактор.

Запитали ли сте се защо сме станали "определян" фактор?

Както и всички нации изпаднали в подобно положение, това се случва когато държавата е слаба и политиците й не гледат по-далеч от своето его. Примери: 1. завладяваме днешните български земи когато Византия е била сравнително слаба и разтрисана от невъзможността да запази територията си; 2. падаме под византийско когато Византия и Русия се обединяват срещу нас при управлението на един от най-слабите царе - Борис II; Но когато хан Тервел избива близо 30000 араби под стените на Цариград, европейците го наричат "спасителя на Европа. Защото тогава, за разлика от времето преди турците България и Византия имат ясна визия за истинския враг. При нашествието на турците папска Европа самодоволно гледа как православните държави изчезват от картата, предвкусвайки времето си. Затова сме останали "определян" фактор. И за съжаление не виждам скоро това да се промени - такива са ни политиците.
цитирай
83. sparotok - поправки
07.04.2010 18:03
patilan4o написа:
sparotok написа:
Добре, това е вашето виждане - патиме защото сме "определян" фактор.

Запитали ли сте се защо сме станали "определян" фактор?

Както и всички нации изпаднали в подобно положение, това се случва когато държавата е слаба и политиците й не гледат по-далеч от своето его. Примери: 1. завладяваме днешните български земи когато Византия е била сравнително слаба и разтрисана от невъзможността да запази територията си; 2. падаме под византийско когато Византия и Русия се обединяват срещу нас при управлението на един от най-слабите царе - Борис II; Но когато хан Тервел избива близо 30000 араби под стените на Цариград, европейците го наричат "спасителя на Европа. Защото тогава, за разлика от времето преди турците България и Византия имат ясна визия за истинския враг. При нашествието на турците папска Европа самодоволно гледа как православните държави изчезват от картата, предвкусвайки времето си. Затова сме останали "определян" фактор. И за съжаление не виждам скоро това да се промени - такива са ни политиците.


До голяма степен съм съгласен с Вас, надявам се само да позволите няколко поправки.
1. Няма държава Византия, Константинопол е столица на Източната Римска Империя. Градът Византион е тракийски, по-късно е инфилтриран от гърци. Роденият в Тракия Константин Велики измества административния център на империята на изток.
2. Никой от древните автори не споменава старобългарска титла кан. В средновековните летописи е документирано КАНАС, КАНЕС, КЕАНУС, но не и хан.
Хан е туранизираният вариант на старобългарската КАНАС- княз. В. Златарски умишлено лъже българския народ, че нашите владетеле са носили турански титли.
3. Не Византия и Русия нападат България по времето на Борис II, а украинците ( от КИЕВСКА Рус) и гърците, които несправедливо претендират за трона на Източната Римска Империя.
4. Политиците не се дават от Бога, те произлизат от дадена прослойка. Всъщност не политиците, апатията на народа води до упадък. Продажните политици се възползват от незаинтересоваността на масите кой и как ги управлява.
Един горд народ, запознат с миналото си е единен народ. Има ли единство, има и будно общество, а то няма да позволи на продажници да го управляват.

Ето за това смятам, че най-важното е да се изясни на българският народ, че заслужава да бъде горд, че спасението е в единството, и че няма време за губене.
цитирай
84. cornflower - Близо до мен,
07.04.2010 18:51
на Големия остров в Дуранкулашкото езеро, има музей на открито, свидетелстващ за останки от най-старата европейска цивилизация.
А и като си гледаме лицата и нравите, смешно е продажници да ни определят като азиатци...
цитирай
85. анонимен - kinka
07.04.2010 20:35
za niakoi veroiatno e interesno da uznaiat, 4e i dnes v niakoi raioni na Italia kazvat za 4estnite i spravedlivite ; giusto come bulgaro
цитирай
86. анонимен - дилемата за произхода ни - европ...
07.04.2010 21:12
дилемата за произхода ни - европеец-азиатец, ми звучи като махленската препирня - столичанин-селянин. кой откъде е произлязъл !?! или на кого пра-маймуната му къде се е родила... нима, ако знаем, че сме европейци трябва да се гордеем повече със себе си; или пък ако сме азиатци трябва да изпаднем в неутешимо страдание?
спароток, думите ми не са срещу теб. постингът е съдържателен, само не мога да си обясня кому е нужно да се знае дали сме си стояли тук или сме препускали насам. или може би въпросът е кои са били повече - уседналите или чергарите? така и не съм прочел досега никъде - какъв процент от общото население са били прабългарите, спрямо населените тук народи. и каква е вероятността те да са оставили за историята името си, но не и генофонда си. Всъщност, изследването, което е публикувано през 1938 май говори точно затова.
цитирай
87. анонимен - Има ли значение истината? Важна ли е тя?
08.04.2010 10:55
explorer, прабългарите не са етнос, а е политическо понятие, описващо българите, преди създаването на България.

А това дали има значение от къде произлизаме е меко казано глупав въпрос.

За пример може да видите гърците и ВСИЧКИ останали народи, които уважават миналото си и които дори печелят доста добре от него.

А ние, във вода газим, жадни ходим.

Прост пример, Видинско има много села, в близост до които има големи и не толкова големи римски селища и страшно много археологични паметници, които иманярите плячкосват, да не спомена и за Рациария, че ми става и тъжно, как е унищожена...И тези села са с никакъв поминък, на ръба на мизерията, вместо ако е разработено всичко да печелят от туризъм, както е в Италия, Гърция и навсякъде и да ходят гордо, че са пазители на такива ценности.

От друга страна, въпроса "има ли значение от къде произлизаме" според мен по точния въпрос е "Има ли значение истината?".

Ако истината има значение, ще има значение и от къде произлизаме, както и за физиката е важно как се е случил Големият Взрив и страшно много други неща, които ако и да звучат абстрактно, то във бита ни ни помагат страшно много и всички използваме тези технологии, които са се родили от подобни уж далечни и абстрактни въпроси.

Има значение истината и това тя да се търси, нали това е целта на науката. Да открива истината. НЕ да служи на политически интереси.

И ако тази история е служила на интересите на русия и другите велики сили, ами време е тя да послужи малко и на българските интереси, не мислите ли?

Пак бих попитал автора на този блог, дали възнамерява да издаде нещо от тези неща, за които пише, ще е доста интересно на хората да намерят някакъв сборник, събрани нещата, понеже не всеки е историк и има възможност да се рови на дълбоко за изворите на нещата.

Благодаря.
цитирай
88. drakulla - Малките,
08.04.2010 20:47
децата трябва да се учат на истината за произхода си.
Има значение истината. Тя вика и крещи към нас, да се събудим, защото вековете на заблуждение бяха много.

Поздрави!
цитирай
89. sparotok - новото поколение
08.04.2010 20:56
drakulla написа:
децата трябва да се учат на истината за произхода си.
Има значение истината. Тя вика и крещи към нас, да се събудим, защото вековете на заблуждение бяха много.

Поздрави!


Прав си, новото поколение не бива да израства с лъжи, това ще погуби бъдещето ни. Щом медиите и "учените" ни не се заемат със задачата, ние останалите, които имаме будна съвест можем да го направим.
цитирай
90. kass - sparotok,
08.04.2010 23:28
възхищавам ти се за услията и търсенето на истината за българския народ, произхода и културата му, днес е особено модерно да се шири понятието "човек на света", т. е. без националност, култура и произход. Моите наблюдения обаче показват, че такова понятие не може да съществува и навсякъде по света хората от една националност се събират да живеят на групи, затова има и китайски квартали, български общности и всякакви малцинствени групи. Няма как, колкото и да му се иска на някой, да стане англичанин, ако се е родил българин. Мога да пиша още много по темата, но ти го правиш далеч по-добре от мен... Никога няма да се примиря с подобни отстъпнически на лъжите позиции. Всеки българин днес трябва да знае, че плюейки народа си, плюе и себе си, защото не може да се разграничи, чисто генетично от този народ, но за всичко е виновен срамът. Срамът от друга страна е точно в историческите лъжи и отношението на другите народи към нашия, поради тези лъжи.
Поздрави още веднъж.
цитирай
91. sparotok - коментар
09.04.2010 07:26
kass написа:
възхищавам ти се за услията и търсенето на истината за българския народ, произхода и културата му, днес е особено модерно да се шири понятието "човек на света", т. е. без националност, култура и произход. Моите наблюдения обаче показват, че такова понятие не може да съществува и навсякъде по света хората от една националност се събират да живеят на групи, затова има и китайски квартали, български общности и всякакви малцинствени групи. Няма как, колкото и да му се иска на някой, да стане англичанин, ако се е родил българин. Мога да пиша още много по темата, но ти го правиш далеч по-добре от мен... Никога няма да се примиря с подобни отстъпнически на лъжите позиции. Всеки българин днес трябва да знае, че плюейки народа си, плюе и себе си, защото не може да се разграничи, чисто генетично от този народ, но за всичко е виновен срамът. Срамът от друга страна е точно в историческите лъжи и отношението на другите народи към нашия, поради тези лъжи.
Поздрави още веднъж.


Благодаря за прекрасния коментар!
Трябва да призная обаче, че не аз , а ти по-добре обясни, че няма такова нещо като гражданин на света и, че е неразумно човек да се отрича от рода си.
Поздрави!
цитирай
92. анонимен - Здравей, колега. Искам да преди...
09.04.2010 15:54
sparotok написа:
lado написа:
Здравей, колега. Искам да предизвикам малко твоите събеседници: Я сега да видим кой може да ми покаже в кой документ Есперерих ( за вас Аспарух?) е посочен като българин? И кой може да ми посочи документ, който да определи етимологията на българското име? Кога е документирано?



"Най-ранният европейски източник, споменаващ българите е т.нар "Анонимен римски хронограф" - списък изброяващ племена и народи, написан на латински през 354 г. от неизвестен летописец."

Хайде сега да видим в кой изторически източник освен именника се споменава името Есперерих, където се смята че поради уникалното си появяване е грешка при преписа.

И интересно ми е как ще изкараш това име тракииско или хунско или кимерииско или пеласгииско или марсианско.
Айде да видим ка ще го извъртиш.



Приятелю, ти хубаво ги предизвикваш, но се съмнявам, че ще отговорят.

цитирай
93. анонимен - Според безценната българска хр...
09.04.2010 16:01
sparotok написа:
doktora757 написа:
Според безценната българска хроника "Зографска история" (открита от Раковски), българите произлизат от кимерийците обитавали в дълбока древност Причерноморието. Те представляват етно-културна общност с траките и в авторитетните исторически атласи (примерно този на Колин Макивиди) са обозначени като трако-кимерийци. Вероятно след потопа в Черно море (описан в Библията, като Ноевия потоп) преди 7600 години, известна част от тези племена, сред които са и древните българи мигрират далеч на изток и достигат до границите с Китай. След това много по-късно се установяват около Кавказ и се се завръщат в Прародината на Балканския полуостров, завършвайки един пълен миграционен цикъл. А траките винаги са били тук, като автохтонно население. В повечето учебници обаче се мълчи по този въпрос и траките се "изпаряват" неизвестно как (след като според Херодот са най-многобройния народ след индийците!) през римската епоха!........ Това абсолютно устройва манипулаторите и фалшификаторите на древната българска история (комунисти, панслависти, интернационалисти и глобалисти!), пробутвайки ни тезите за славяните и прабългарите-номади ("азиатци") дошли от дивите степи на Азия и претопили се в "славянското море"! На баба им хвърчилото......)))))))


Съгласен съм с Вас! Кимерийците са тракийски народ, който е обиколил огромни територии и е покорил много народи. Това се признава от Страбон и Дион Касий.
Името на кимерийците е обяснимо на трако-пеласгийски, идва от кимернао-кибернао - владея, господар съм.


Дай речник да видим тази дума кимернао- кибернао?
Цитирай източника?

Няма такава дума, в нито един речник няма такава тракийска или пеласгийска или каквато и да е думи.
Това е измислица и лъжа.
цитирай
94. анонимен - ще се убедите, че не са налудничеви и ...
09.04.2010 16:11
sparotok написа:
raders написа:
sparotok написа:
eien написа:
ще се убедите, че не са налудничеви и другите твърдения.
Хората се израждат - поради мързел, алчност и омраза.
Да, не сме азиатци, наистина, е, и?


Не Ви разбирам, дори да има алчни, мързеливи и лоши хора сред българите, те в никакъв случай не представят цялото население.
Много повече са честните, добрите и почтените хора, но медиите не им обръщат внимание, търси се грозното, гадното, пошлото.

Произходът е важен, ако се касае за поправяне на исторически грешки.
Безобразията на гърците биват търпени защото западноевропейците са убедени, че Гърция е люлката на европейската цивилизация.

Ако в началото на 20-те век се знаеше, че българите са местен народ, днес нямаше да сме на този хал. Ето затова е важно да знаем истината.


Що се отнася до въпроса с люлката на цивилизацията, съм съгласен със западноевропейците. Базирам се на имената: /Сократ, Платон, Аристотел и т.н./ и на достигналата до нас информация. Това не може да се пренебрегне и няма как да се преиначи. Разбира се, касае се не за гръцка, а за гръкоримска цивилизация; /добавям Петроний, Сенека, Марк Аврелий и пр./. Съвсем естествено, не може да се премълчи за приноса и на други народи - траки, келти, но за съжаление информацията е по-оскъдна, за което нямат вина древните гърци и римляни.


Бихте ли казали с какво точно са допринесли Сократ, Платон и Аристотел за развитието на Европа?

Организираното земеделие се разпространява от Тракия в цяла Европа.
Организираното животновъдство се разпростанява от Тракия в цяла Европа.
Предполагам знаете в коя държава е най-старото златно съкровище.
Тракийските халиби са тези, които дават на европейците знанията за обработка на желязо.
Емайлът е пренесен в Западна Европа от сарматите, които Прокопий определя като траки.

Технологията, а не философията води до напредък.



Какво общо имат траките с варненският некропол?
дали не ти се губят едни 3000 години история а?
цитирай
95. анонимен - българите са европейски азиатц...
09.04.2010 16:13
sparotok написа:
baletlnetpepas написа:
българите са европейски азиатци


Когато се оглеждате азиатец виждате в огледалото?


В Азия живеят около 250 милиона човека които не са монголоиди, това за първи път ли го чуваш?
цитирай
96. анонимен - на Големия остров в Дуранкулашкото ...
09.04.2010 16:30
cornflower написа:
на Големия остров в Дуранкулашкото езеро, има музей на открито, свидетелстващ за останки от най-старата европейска цивилизация.
А и като си гледаме лицата и нравите, смешно е продажници да ни определят като азиатци...

И каква е връзката ни с тази цивилизация освен че обитаваме същите места?
по тази логика бихме могли да се определим като преки потомци на динозаврите понеже са живели тук преди 65 милиона години.
цитирай
97. sparotok - връзка
09.04.2010 16:56
анонимен написа:
cornflower написа:
на Големия остров в Дуранкулашкото езеро, има музей на открито, свидетелстващ за останки от най-старата европейска цивилизация.
А и като си гледаме лицата и нравите, смешно е продажници да ни определят като азиатци...

И каква е връзката ни с тази цивилизация освен че обитаваме същите места?
по тази логика бихме могли да се определим като преки потомци на динозаврите понеже са живели тук преди 65 милиона години.


Реакцията Ви е нормална за човек запознат само с обща информация. Според нашият академик В.Георгиев трако-пеласгийския език е говорен в пределите на България преди повече от 7000 години.

Учени като Гинчев, Ценов, Лесной и др. доказаха, че ние сме потомци на тракийското население.

Четете специализирана литература, а не съмнителни статийки от интернет.
цитирай
98. sparotok - смесване
09.04.2010 17:00
анонимен написа:
sparotok написа:
baletlnetpepas написа:
българите са европейски азиатци


Когато се оглеждате азиатец виждате в огледалото?


В Азия живеят около 250 милиона човека които не са монголоиди, това за първи път ли го чуваш?


Тези 250 милиона европеиди ли са?
За пръв път ли научавате, че в Централна Азия генът р1а1 е широко разпространен.
Най-старият вариант на този ген е на Балканите. Още от дълбока древност от нашите земи тракийски племена са потеглили за Азия. Генетичните изследвания показват, че дедите ни са се смесили с местни азиатски народи.
цитирай
99. sparotok - знания
09.04.2010 17:04
Не Ви разбирам, дори да има алчни, мързеливи и лоши хора сред българите, те в никакъв случай не представят цялото население.
Много повече са честните, добрите и почтените хора, но медиите не им обръщат внимание, търси се грозното, гадното, пошлото.

Произходът е важен, ако се касае за поправяне на исторически грешки.
Безобразията на гърците биват търпени защото западноевропейците са убедени, че Гърция е люлката на европейската цивилизация.

Ако в началото на 20-те век се знаеше, че българите са местен народ, днес нямаше да сме на този хал. Ето затова е важно да знаем истината.[/quote]

Що се отнася до въпроса с люлката на цивилизацията, съм съгласен със западноевропейците. Базирам се на имената: /Сократ, Платон, Аристотел и т.н./ и на достигналата до нас информация. Това не може да се пренебрегне и няма как да се преиначи. Разбира се, касае се не за гръцка, а за гръкоримска цивилизация; /добавям Петроний, Сенека, Марк Аврелий и пр./. Съвсем естествено, не може да се премълчи за приноса и на други народи - траки, келти, но за съжаление информацията е по-оскъдна, за което нямат вина древните гърци и римляни.
[/quote]

Бихте ли казали с какво точно са допринесли Сократ, Платон и Аристотел за развитието на Европа?

Организираното земеделие се разпространява от Тракия в цяла Европа.
Организираното животновъдство се разпростанява от Тракия в цяла Европа.
Предполагам знаете в коя държава е най-старото златно съкровище.
Тракийските халиби са тези, които дават на европейците знанията за обработка на желязо.
Емайлът е пренесен в Западна Европа от сарматите, които Прокопий определя като траки.

Технологията, а не философията води до напредък.[/quote]


Какво общо имат траките с варненският некропол?
дали не ти се губят едни 3000 години история а?


- Не господине, не ми се губят 3000 години история. В. Георгиев отбеляза точно и ясно, че трако-пеласгийския език е говорен в България поне от 7000 години. Можете да смятате, нали?
Аз ще Ви помогна, варненският некропол е от средата на 4-то хилядолетие преди Христа, а трако-пеласгите са обитавали Бължария поне от началото 5-то хилядолетие преди Христа.

Губят Ви се знания:)))))))))
цитирай
100. sparotok - обиталища и произход
09.04.2010 17:09
danailvdimitrov написа:
Не съм съгласен че българите не са азиатци. Напротив !
Българският етнос обхваща и Азия или по точно Асиа.

Той е от двете страни на Мизийски (Тракийски) Босфор в областите Европа и Асия.
Държавата му се казва ВИЗАНТИЯ по името на централния град Бизонтион.


(Другата част от него живее в Малка и Голяма Скития- кимери,скити,гети)Общо взето това е картинката почти до началото на 5-6в. след Христа. Тогава държавата България се "свива" в района на Дунав река.


Съжалявам за тези които си мислят че българите са струпани само около село Българене - малко по различно е ....:)))))


Не отричам, че траките, т.е. българите са обитавали много области в Азия.
Става обаче дума за произхода на дедите ни, на него наблягам в тази тема.
цитирай
101. sparotok - кимерийци
09.04.2010 17:11
анонимен написа:
sparotok написа:
doktora757 написа:
Според безценната българска хроника "Зографска история" (открита от Раковски), българите произлизат от кимерийците обитавали в дълбока древност Причерноморието. Те представляват етно-културна общност с траките и в авторитетните исторически атласи (примерно този на Колин Макивиди) са обозначени като трако-кимерийци. Вероятно след потопа в Черно море (описан в Библията, като Ноевия потоп) преди 7600 години, известна част от тези племена, сред които са и древните българи мигрират далеч на изток и достигат до границите с Китай. След това много по-късно се установяват около Кавказ и се се завръщат в Прародината на Балканския полуостров, завършвайки един пълен миграционен цикъл. А траките винаги са били тук, като автохтонно население. В повечето учебници обаче се мълчи по този въпрос и траките се "изпаряват" неизвестно как (след като според Херодот са най-многобройния народ след индийците!) през римската епоха!........ Това абсолютно устройва манипулаторите и фалшификаторите на древната българска история (комунисти, панслависти, интернационалисти и глобалисти!), пробутвайки ни тезите за славяните и прабългарите-номади ("азиатци") дошли от дивите степи на Азия и претопили се в "славянското море"! На баба им хвърчилото......)))))))


Съгласен съм с Вас! Кимерийците са тракийски народ, който е обиколил огромни територии и е покорил много народи. Това се признава от Страбон и Дион Касий.
Името на кимерийците е обяснимо на трако-пеласгийски, идва от кимернао-кибернао - владея, господар съм.


Дай речник да видим тази дума кимернао- кибернао?
Цитирай източника?

Няма такава дума, в нито един речник няма такава тракийска или пеласгийска или каквато и да е думи.
Това е измислица и лъжа.


Сериозно!!!!!
Явно не сте чели достатъчно. Препоръчвам:

A.J. Van Windekens, Le Pélasgique, Essai sur une langue indo-européenne préhellénique, Publications Universitaires, Louvain, 1952 ;
цитирай
102. анонимен - Думата кимернао - кибернао никъде ...
09.04.2010 18:43
Думата кимернао - кибернао никъде не се споменава като тракийска дума, нито пък е даден превод който да я свързва с тракийският език.
Цялото това нещо е еквилибристика с произволно подбрани думи и терми и общо взето е доста профанска манипулация.

Очаквам отговорът и на другите си въпроси, къде се споменава Есперарих освен в погрешният препис на Именника и какво според автора на поста означава това име.
цитирай
103. анонимен - българите са европейски азиатц...
09.04.2010 18:47
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
baletlnetpepas написа:
българите са европейски азиатци


Когато се оглеждате азиатец виждате в огледалото?


В Азия живеят около 250 милиона човека които не са монголоиди, това за първи път ли го чуваш?


Тези 250 милиона европеиди ли са?
За пръв път ли научавате, че в Централна Азия генът р1а1 е широко разпространен.
Най-старият вариант на този ген е на Балканите. Още от дълбока древност от нашите земи тракийски племена са потеглили за Азия. Генетичните изследвания показват, че дедите ни са се смесили с местни азиатски народи.


И са се смесили с въпросните араби и иранци?
Следователно древните ни прадеди са араби?

Интересно...
цитирай
104. sparotok - не сте чели нито Виндекенс, нито Георгиев
09.04.2010 18:50
анонимен написа:
Думата кимернао - кибернао никъде не се споменава като тракийска дума, нито пък е даден превод който да я свързва с тракийският език.
Цялото това нещо е еквилибристика с произволно подбрани думи и терми и общо взето е доста профанска манипулация.

Очаквам отговорът и на другите си въпроси, къде се споменава Есперарих освен в погрешният препис на Именника и какво според автора на поста означава това име.


Неразумно е да отричате нещо без да сте се запознали със специализирана литература.

Отговор на въпросите Ви е даден в последните няколко постигнга, направете си труда да потърсите.

Също така, щом не сте съгласен с дадено твърдение редно е да предложите друга версия....ако можете разбира се:)))))))
цитирай
105. анонимен - В съвременната историческа лит...
09.04.2010 18:53
В съвременната историческа литература няма никокво тълкувание или потвърждение на термина кибернао - кимернао и връзка между кимерите и траките, чел съм достатъчно призната литература по въпроса.

Учуни като Ценов и Лесной не фигурират в списъкът с достоверни автори, не са признати в академичните срреди и не мисля че са достоверен източник на информация.
цитирай
106. sparotok - мислене
09.04.2010 18:57
анонимен написа:
В съвременната историческа литература няма никокво тълкувание или потвърждение на термина кибернао - кимернао и връзка между кимерите и траките, чел съм достатъчно призната литература по въпроса.

Учуни като Ценов и Лесной не фигурират в списъкът с достоверни автори, не са признати в академичните срреди и не мисля че са достоверен източник на информация.


Какво мислите няма никакво значение. Първо се образовайте и ще разберете, че траки и скити са една общност, не случайно съществува понятието трако-кимерийци.
цитирай
107. sparotok - о, свещена простота!
09.04.2010 18:58
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
baletlnetpepas написа:
българите са европейски азиатци


Когато се оглеждате азиатец виждате в огледалото?


В Азия живеят около 250 милиона човека които не са монголоиди, това за първи път ли го чуваш?


Тези 250 милиона европеиди ли са?
За пръв път ли научавате, че в Централна Азия генът р1а1 е широко разпространен.
Най-старият вариант на този ген е на Балканите. Още от дълбока древност от нашите земи тракийски племена са потеглили за Азия. Генетичните изследвания показват, че дедите ни са се смесили с местни азиатски народи.


И са се смесили с въпросните араби и иранци?
Следователно древните ни прадеди са араби?

Интересно...


Вашите деди може и да са роднини на арабите...Вие сам си знаете.
цитирай
108. анонимен - В съвременната историческа лит...
10.04.2010 08:46
sparotok написа:
анонимен написа:
В съвременната историческа литература няма никокво тълкувание или потвърждение на термина кибернао - кимернао и връзка между кимерите и траките, чел съм достатъчно призната литература по въпроса.

Учуни като Ценов и Лесной не фигурират в списъкът с достоверни автори, не са признати в академичните срреди и не мисля че са достоверен източник на информация.


Какво мислите няма никакво значение. Първо се образовайте и ще разберете, че траки и скити са една общност, не случайно съществува понятието трако-кимерийци.


Ами образован съм ,ама нещеш ли в образователната ни система и в образователните ни пособия никъде не се казва нещо подобно.

Тези неща ги има май само в главите ви.
цитирай
109. equilibrium - В съвременната историческа лит...
10.04.2010 14:42
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
В съвременната историческа литература няма никокво тълкувание или потвърждение на термина кибернао - кимернао и връзка между кимерите и траките, чел съм достатъчно призната литература по въпроса.

Учуни като Ценов и Лесной не фигурират в списъкът с достоверни автори, не са признати в академичните срреди и не мисля че са достоверен източник на информация.


Какво мислите няма никакво значение. Първо се образовайте и ще разберете, че траки и скити са една общност, не случайно съществува понятието трако-кимерийци.


Ами образован съм ,ама нещеш ли в образователната ни система и в образователните ни пособия никъде не се казва нещо подобно.

Тези неща ги има май само в главите ви.

Това не е образование! Това е чиста проба роботизирана папагалщина.
цитирай
110. demograph - А бре Иване
10.04.2010 22:56
анонимен написа:
Прабългарите не са били монголоиди, преди 2000 години, преди голямото преселение на народите европоидните раси са били много по изместени на изток от сега.
Повечето тюркски народи не са монголоидни или са смесени типове, чистите монголоиди при тюрките са почти толкова колкото и чистите европоиди.
Бъркате нещата, ама много ги бъркате.

Това че прабългарите идват от азия изобщо не означава че приличат на корейци или на чукчи, прочете нещо за тюркското езиково семейство.
Тюрки е езикова а не етногенетична група, има тюрки които са със светли коси и очи, има и монголоиди.

Археологическите данни от разкопки на прабългарски некрополи показват смес от расови типове, като преобладаващ е европоидният и имаме около 30% монголоиден, прабългарите са смес от племена и етнически групи които са били формирани като еднороден етнос във Велика България, но са останали обособени в племенните си граници.
За това имаме биритуалност на погребенията и различия в обичаите при различните прабългарски некрополи.

При формирането на прабългарите има няколко етапа при които първоначалният сурогат е бил под различни културни и генетични влияния, първо тюркутският хаганат на гьок тюрките/ от там и силната тюркизация на прабългарската върхушка/ , след това хунско влияние, скито сарматско влияние при преминаването от Великъ към Дунавска България...
Прабългарите произлизат от днешна централна азия като първоначален етнос, но в течение на времето към тях се вливат различни етноси и култури и за това е невъзможно да се каже какъв е първоначалният им происход.
Но със сигурност идват от централна азия и не са монголоиди.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Защо не вземеш да прочетеш малко повече преди да се изцепиш с това тъпо писания...! Уважавай поне себе си. Нас ни остави. Ние сме си корави автохтонници, но за твое си спокойствие първо попрочети, пък после раздавай кривосъдие. "Прабългарите" са траки, както и повечето ни съседи без турците селджукци и гърците. Но автентичните българи са били тук и са тук от 12 хилядолетия поне.Прочети Спароток от начало до край, провери някой от източниците които той сочи и ще разбереш всичко. Ако не-виж в блога ми кой мъти мозъците на българите и защо.
Това го пишат дори гърците, ако умееш да търсиш и ги четеш непредубедено.
цитирай
111. demograph - Логично разсъждаваш kabuli
10.04.2010 23:12
kabuli написа:
Ако приемем едно към едно твърденията, че българският народ няма азиатски произход, което няма нищо общо с дръпнатите очи и жълтия цвят, в коя графа да поставим географските наименования, които се срещат в Азия и са си наши, български? Може и да си прав, защото люлката на ариите граничи с нашите земи, а както знаем, тя е в района на днешна Украйна и черноморието. Но все пак, как да си обясним, че има Шумен, Варна, Тенгир и десетки други географски имена в Азия??

......................................................................................................................
Aз бих ти препоръчал да се заровиш в тезата за т.н. теория за "Тракийското ветрило" - размножаеване, клониране, разселване и миграции на траките по необитаемите територии на Eвразия преди 12-7000 години BC. Ще намериш отговорите между редовете на сериозните издания и автори, които като изследват находките в централна , средна и мала Азия вече не говорят за китайци, монголци, туранци, иранци, гърци, индийци, а за народи и култури които."..вероятно са дошли от балканския полуостров"; "..дошли от Югоизточна Европа" " ..населявали днешна България"и т.н. ЩЕ ТИ Е МНОГО ЗАБАВНО да откриваш нашите следи в радиус от 5000 км и дистанция във времето 5-6000 години.
цитирай
112. demograph - Народ който не се размножава -загива!
10.04.2010 23:35
leonidas написа:
...по произход, но не и като начин на живот - много сме далеч от останалите европейски народи. Като гледам и какви типове ни управляват, колкото и да сме добри, нищо няма да се промени. Вече съм песимист. Опитвах се да бъда оптимист, но не може да си безнадежден оптимист - трябва да се случва нещо в действителност, което да подхранва оптимизма на българина. Само с приказки как да сме добри и великодушни не става.
Щото докато се правим на добри и великодушни, ще изчезнем като нация. Последните статистически данни са много много тревожни. Ама като гледам още само със славната си история живеем...

.............................
Не се размножава народ, който не е сигурен в миналото и в бъдещето си!/справка-гърци, руснаци, българи, унгарци, немци,сърби все народи с лъжа в миналото, все народи в демографско помайване/
За това трябва да изчистим лъжите за миналото ни, да огледаме настоящето и да планираме бъдещия си възход!
цитирай
113. demograph - Златарски се е продал заради една руска стипендия!...
10.04.2010 23:43
lado написа:
sparotok написа:
lado написа:
Поздрави!


Здравей приятелю!

Чудя се как ще реагират, хулниците на Ценов, оказва се, че любимият им Златарски е лъгал здраво твърдейки, че българите са азиатци.

На Златарски това е най-големия грях - знаел е истината, защото е държал документите в ръце, и въпреки това е скрил от обществеността същността им, и най-важното - бил е противник на Ценов, който само е прочел за обществото и го е направил обществено достояние, без да го украсява, манипулира, лъже и прочие...

.......---.....................
А тия нашите старчета - заради една партийна книжка! Подлеци. Поне да имат доблестта сега да кажат-така и така беше. Съжаляваме. -Не. Продължават да бълват лъжите си в лъскави томове, спонсорирани от българомразци.
цитирай
114. demograph - Не гази плитки води когато искаш да хванеш голяма риба
11.04.2010 00:10
iuliuscaesar написа:
защо си мислиш че е задължително тюрките да имат монголоидни черти. това не е правило. ходил ли си в Турция? ако да, колко време беше там? колко души огледа? май монголоидите не са много, а?
но защо да ходиш в турция, като и тук имаме доста турци. да не би да са монголоиди?
а руските евреи? голямата част от тях са от хазарско потекло, не ми изглеждат много монголоидни.
гледаш много едностранно на нещата.

по същата логика мога да ти направя следното сравнение - къде са медните коси на траките? колко българи днес имат светли коси и очи в процентно съотношение? Не съм чел в античните извори за чернокоси траки.

..................................................................................................................
60% от населението на Турция е носител на ген P1a1. 70% от армията на отоманците нахлули в Европа и превзели Цариград са траки - фриги, меди, мизи, хетти, хитити/направи си справка за траките по картите на Мала Азия от пред римските времена/ на които им писнало от гръцките номера в религията и управлението, приели са исляма и заедно със селджуките са смазали Византия. Ако прочетеш Вера Мутафчиева и други автори отоманисти ще забележиш, че глупостите за изтребване на българите от отманските нашественици са политическо насъскване. Брат брата не изтребва. Отоманците са били най-толерантни към българите, защото войската им е била съставена от сродни на българите етноси-траки. Отгоре на всичко те са били ариани. А че всеки завоевател разрушава вражеските крепости и изтрива спомените за миналото величие на покорените си е древна практика. И ние сме го правили. Когато преди 5-4000 години по земите ни е било студено, на предците ни е липсвал малко меланин и са били рижо-кестеняви. Със затоплянето на климата меланина се е увеличавал и сме ставали все по-тъмнички.
В Родопите и планините, където си е хладно, русокосите са се запазили и до днес. А в Гърция и юга нашите са станали направо мургавелчета. Проста работа.
цитирай
115. demograph - "...но за съжаление информацията е по-оскъдна" А защо?
11.04.2010 00:23
raders написа:
[quote=sparotok][quote=eien]...............
.......................................................................................................................Що се отнася до въпроса с люлката на цивилизацията, съм съгласен със западноевропейците. Базирам се на имената: /Сократ, Платон, Аристотел и т.н./ и на достигналата до нас информация. Това не може да се пренебрегне и няма как да се преиначи. Разбира се, касае се не за гръцка, а за гръкоримска цивилизация; /добавям Петроний, Сенека, Марк Аврелий и пр./. Съвсем естествено, не може да се премълчи за приноса и на други народи - траки, келти, , за което нямат вина древните гърци и римляни.

.......................................................................................................................
Чувал ли сте за "The Greek pen of writting"? Прочетете Jordanes.
А за "Dark ages" в гръцката история? Защо гърците са забравили да запишат историята си през няколко века, а така продробно са описали и незаписаното? България на траките е неизследвана територия. Изследваното се крие и премълчава. Археологичните проучвания до скоро се правеха предубедено и под гръцко-руски контрол. Обидно нали? Но вече не е така. С наша помощ и под нашия натиск, истинската българска история се пише от хора като спароток, боцмана, доктора и десетки други..
цитирай
116. demograph - Анонимен - ти да не си "историкът" на 99 години? Май си ново ченге.
11.04.2010 01:10
Бисерите на БАНдажираното старче/bandage-превръзка, памперс/ :
1."Какво общо имат траките с варненският некропол?
дали не ти се губят едни 3000 години история а?"-Ами прочети бе човек. Тук ли си дошъл да се образоваш?!
2."И каква е връзката ни с тази цивилизация освен че обитаваме същите места?
по тази логика бихме могли да се определим като преки потомци на динозаврите понеже са живели тук преди 65 милиона години.- Като нищо може да си прав за 65-тте милиона години. Виж - "The hidden history of the human race" Michael Cremo&Richard Topmpson. Но това за връзката между местобитаването и предходните цивилизации на това "место" си е бисер на глупостта.Започвам да ви оприличавам на един далтонист.
3."Учуни като Ценов и Лесной не фигурират в списъкът с достоверни автори, не са признати в академичните срреди и не мисля че са достоверен източник на информация."- Ей с това вече ме разбихте. Знам вече и "достоверните" според вас автори-Златарски е номер едно, нали? Или Иречек, или Шафрик, или Державин втората му сталинска версия, или Добрев БеКаПето...?.
4."Ами образован съм ,ама нещеш ли в образователната ни система и в образователните ни пособия никъде не се казва нещо подобно.
Тези неща ги има май само в главите ви."
- Това за образователната ни система, като аргумент, ме метна в тъча!..Драги, сталинистката ни образователна система раждаше и ражда такива недоразумения като теб!
Краен съвет: Чети спароток от "а" до "я". Порови в източниците посочени от него. Прочети малко чужди издания, от автори чиито имена не съдържат "..idis, ikos, os,'..евски, "..ич". Надникни в генетика, антропология, лингвистика, геология, климатология, физика, ботаника, етнография и пак ела.
Един горд народ, запознат с миналото си е единен народ. Има ли единство, има и будно общество, а то няма да позволи на продажници да го управляват.
Ето за това смятам, че най-важното е да се изясни на българският народ, че заслужава да бъде горд, че спасението е в единството, и че няма време за губене
цитирай
117. demograph - Моментът на истината
11.04.2010 03:16
Българската история трябва да се напише от българи!
Прочетете това за да ви стане ясно кому служат туранските, памиро-иранските, татаро-монголските и други ЧУЖДИ псевдоисторически теории за произхода на българите...Ще разберете и защо ще бъдат създадени ии други теории-пущунска, индийска, ханаанска и каквато си помислите, но не и истинската.
1/ Ето кой създава идеята за пан-туранството.
За да видите кой, как е създал и кому служи туранската теория за произхода на българите.
http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81rmin_V%C3%A1mb%C3%A9ry Чукнете преводач.
От материала с линка по-долу ще разберете достатъчно за туранизма и ще научите нещо полезно и за иранската и други тези за произхода на българите.
A това вече е страшно!
http://www.rozanehmagazine.com/NoveDec05/AzarbayeganPart1.html Чукнете преводач.

2/От тук http://ziezi.net/1/pan.html ще ви стане ясно що за доктрина е панславянската и какви са вредите от нея за България. Tогава ще разберете кой е формирал историческото „мислене” на /не/българските историци.

3/ Тук пък е гръцката голяма /Μεγάλη Ιδέα, "Great Idea"/, за жалост отчасти реализирана за наша сметка, вековна гръцка националистическа мечта. http://en.wikipedia.org/wiki/Megali_Idea

4/ Това е за сръбската коварна и построена изцяло на антибългарска основа, доктрина "Грашанин": http://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Serbia
От тези материали ще ви стане ясно кой и защо така яростно защитава чужди и опасни за България исторически версии.
КОгато четете коментарите вблога, по-лесно ще различавате чуждите агенти, провокатори и просто глупаците с промити мозъци.

цитирай
118. анонимен - българофил 120. demograph
11.04.2010 20:35
Моментът на истината...Интересно, каква е тази истина? абсолютна, относителна... или твоя!
цитирай
119. анонимен - българофил 120. demograph
11.04.2010 22:04
Моментът на истината... Интересно, каква е тази истина? абсолютна, относителна...или твоя?
цитирай
120. анонимен - Абе демографа- дай да обобщим не...
12.04.2010 10:26
Абе демографа- дай да обобщим нещата.
Значи според теб цялата ни история е една гигантска манипулация, някакви хора векове наред са развили една мега световна манипулационна мрежа от организации имащи за цел да променят и изопачат българската история!
същите организации са правили тайни археологически разкопки и са влагали в археологическите обекти фалшиви артефакти които десетилетия и векове по късно да бъдат намерени и възоснова на които да бъде създадена определена манипулирана и фалшива историческа теория!
И какъв е бил смисълът на тази световна мегаконспирация в която са участвали всички учени историци и археолози по света с изключение на Ганчо Ценов който единствен е прозрял този зловещ заговор!?

Предполагам че световният заговор цели да бъде унищожена най великата раса в света- българската раса, наследници на великите атланти кимерийци, древен народ от светли и всемогъщи титани които са управлявали светът преди да се обедини срещу тях група коварни заговорници!

Абе немате ли си друга работа освен да се занимавате с тези смешни измислици...
цитирай
121. анонимен - Демограф- какъв Златарски, какъв ...
12.04.2010 10:34
Демограф- какъв Златарски, какъв Державин, какъв Иречек, какъв павел Орозий бе човек?
Ти за съвременни учени и съвременна наука чувал ли си?

Иречек и Ценов са вехтозаветни автори, работили са преди стотина години, имали са на разположение съвсем скромен историческо- документален и почти никакъв археологически и научен инструментариум.
За какво ги дъвчете тези автори от зората на историята, четете признати съвременни автори.
причетете последните трудове на Рашев, той беше най образованият и смислен наш учен археолог и историк.
За разлика от Ценов и иречек той беше полеви работник, цял живот беше копал археологически обекти.

Можеш да интерпретираш древни автори, можеш да цитираш теории на съвременни аматьори историци, но не можеш да промениш археологическите доказателства.
съвременната историческа наука работи предимно с факти подкрепени от неоспорими археологически доказателства, а там вашата теория за трако прабългарите издиша.

Какво ми го навирате този Златарски постоянно, кой ви е казал че днес теориите и тудовете на златарски са меродавни?

И какво общо имат тези съветски учени от ленинско време, съвременната история и археология отдавна е ревизирала и шафарик и Златарски и Иречек и Рънсиман- техният принос в есторическите теории е безспорен, но имат основни грешки които се базират на недостатъчна археологическа фактология.



цитирай
122. анонимен - Всъщност така и не разбрах какво ...
12.04.2010 10:38
Всъщност така и не разбрах какво общо имат траките с варненският некропол,освен че съм старче от БАН / не е вярно, но благодаря за това определение/ и че трябва да чета спароток от а до я.
цитирай
123. sparotok - изводи
12.04.2010 13:35
анонимен написа:
Всъщност така и не разбрах какво общо имат траките с варненският некропол,освен че съм старче от БАН / не е вярно, но благодаря за това определение/ и че трябва да чета спароток от а до я.


Анонимни господине(госпожо, госпожице)!
Сам А. Фол призна, че няма абсолютно никакви доказателства за идването на траките на юг от Дунава ( A.Fol. D. Marazov, Thrace and the Thracians, Cassel & Co Limited, London, 1977, стр. 131).

Имали сте цели 33 години да прочетете това, въпросът е обаче, дали ви е оттървало като го прочетете да го запомните.

В.Георгиев посочи, че няма открити по-стари топоними и хидроними от тракийските, Георгиев спомена също, че трако-пеласгийския език се е говорил в земите ни още от времето на Неолита.
Предполагам, че и тези данни не ви оттърват, та ще ги обявите за несъстоятелни.

Редно е, след като смятате, че траките са дошли след създаването на варненския некропол да представите доказателства за това.Ако не можете по-разумно е да си мълчите.
цитирай
124. sparotok - Рашев
12.04.2010 14:03
анонимен написа:
Демограф- какъв Златарски, какъв Державин, какъв Иречек, какъв павел Орозий бе човек?
Ти за съвременни учени и съвременна наука чувал ли си?

Иречек и Ценов са вехтозаветни автори, работили са преди стотина години, имали са на разположение съвсем скромен историческо- документален и почти никакъв археологически и научен инструментариум.
За какво ги дъвчете тези автори от зората на историята, четете признати съвременни автори.
причетете последните трудове на Рашев, той беше най образованият и смислен наш учен археолог и историк.
За разлика от Ценов и иречек той беше полеви работник, цял живот беше копал археологически обекти.

Можеш да интерпретираш древни автори, можеш да цитираш теории на съвременни аматьори историци, но не можеш да промениш археологическите доказателства.
съвременната историческа наука работи предимно с факти подкрепени от неоспорими археологически доказателства, а там вашата теория за трако прабългарите издиша.

Какво ми го навирате този Златарски постоянно, кой ви е казал че днес теориите и тудовете на златарски са меродавни?

И какво общо имат тези съветски учени от ленинско време, съвременната история и археология отдавна е ревизирала и шафарик и Златарски и Иречек и Рънсиман- техният принос в есторическите теории е безспорен, но имат основни грешки които се базират на недостатъчна археологическа фактология.





Запознат съм с последните работи на Рашо Рашев и мога да кажа, че господинът си е затварял очите усилено.

1.Старобългарските погребения с жертван кон (стр 270, 283, 285, 330, 331, 333, 340, 341) са типични за траките, но паметта на г-н Рашев е селективна и той "пропуска" да каже това.

2.Публикуваните от Рашев изображения на старобългарски стрели (стр.241, 242, 249, 278, 290, 306, 326 ) са идентични с тракийските но паметта на г-н Рашев е селективна и той "пропуска" да каже това.


3. Старобългарска керамика ( Рашев, стр.247, 251, 263, 268, 269, 277, 291, 292, 343) е идентична с тракийската, но паметта на г-н Рашев е селективна и той "пропуска" да каже това.


4. Страбългарските торкви ( стр.273, 277, 310) са идентични с тракийските, но паметта на г-н Рашев е селективна и той "пропуска" да каже това.


5. Г-н Рашев пропуска да спомене, че амулети от еленови рогчета ( изписани с руни) се срещат в Средна Европа, първо хилядолетие преди Христа.

6.Г-н Рашев пропуска да спомене, че изкуствената черепна деформация на българите е възникнала преди около 5000 години в черноморските степи.

7.Г-н Рашев пропуска да спомене, че старобългарските землянки и полуземлянки са и типичните жилища на тракийското население.

Както виждате запознат съм много добре с работите на Рашев, но той май не е бил запознат с доста факти, или пък умишлено е премълчавал.

Последната работа на Рашев, с която съм се сдобил е Прабългарите през V-VII век, Орбел, София, 2005.
цитирай
125. demograph - Правилно сте разбрали всичко
12.04.2010 14:32
Когато някой дъвче автори и източници от зората на историята и от полит-историята, се налага да се повтарят и изкопаеми като Златарски и Добрев, макар да не заслужават тази голяма чест.. Във всички случай е по-добре да се позовеш на про-български български автор отколкото на про-гръцки, про-руски, про-немски, про-еврейски, про-турски, про-сръбски такъв. Всички народи по света са еднакви и в доброто и в лошото, ако ги оценяваш в контекста на историческата им съдба. Но да се чете и цитира българин подценяващ и оплюващ народа си е национален мазохоизъм.За историята като манипулация и политика от древността няма да ви образовам. Четете си сами. Който пренебрегва този факт е осъден да си създава и живее сред исторически кули от пясък, които както туранската теория се разсипват с времето. Като изградиш нова пясъчна кула, след време отново ти лъсва голотата.
"Неоспоримите" доказателства за монголския и туранския произход на българите, се оказаха политически смучки, а доказателствата за памиро-алтайско-иранския ни произход в момента, едно по едно, се разсейват като поредната мъгла.
За това моята прогноза е, че скоро ще цъфне някъква си индо-пакистанска теза и то сдъвкана от същите тези, които ни пробутваха предходните измишльотини.
Заговорът срещу българите не е световна, а типично българска си самоубийствена конспирация на войнстващата, користна посредственост, липсата на самочувствие в историческата "наука" и на традиционното политическото късогледство на управниците ни.Недоумявам на какво друго би могло да се дължи нихилистичното упорство, с което се защитават лишени от елементарна логика и доказателства теории, базиращи се единствено на странните хрумвания на някой си "авторитет"..? Както и странната злоба с която се отхвърлят различните от "авторитетните" идеи за историята на българите.Няма средно образован българин, та и друг да е, който като попрочете малко, помисли и се издигне над "авторитетите", да не се усъмни в резона на теорията за българите като пришълци.
цитирай
126. sparotok - археология
12.04.2010 14:42
анонимен написа:
Демограф- какъв Златарски, какъв Державин, какъв Иречек, какъв павел Орозий бе човек?
Ти за съвременни учени и съвременна наука чувал ли си?

Иречек и Ценов са вехтозаветни автори, работили са преди стотина години, имали са на разположение съвсем скромен историческо- документален и почти никакъв археологически и научен инструментариум.
За какво ги дъвчете тези автори от зората на историята, четете признати съвременни автори.
причетете последните трудове на Рашев, той беше най образованият и смислен наш учен археолог и историк.
За разлика от Ценов и иречек той беше полеви работник, цял живот беше копал археологически обекти.

Можеш да интерпретираш древни автори, можеш да цитираш теории на съвременни аматьори историци, но не можеш да промениш археологическите доказателства.
съвременната историческа наука работи предимно с факти подкрепени от неоспорими археологически доказателства, а там вашата теория за трако прабългарите издиша.

Какво ми го навирате този Златарски постоянно, кой ви е казал че днес теориите и тудовете на златарски са меродавни?

И какво общо имат тези съветски учени от ленинско време, съвременната история и археология отдавна е ревизирала и шафарик и Златарски и Иречек и Рънсиман- техният принос в есторическите теории е безспорен, но имат основни грешки които се базират на недостатъчна археологическа фактология.





Точно археологията показва, че българите са тракийски народ. Когато обаче Бешевлиев, Симеонов, Фехер, Овчаров и други техни съмишленици правят съпоставки, те умишлено пропускат тракийската материална култура и тенденциозно насочват вниманието към Азия. Това не е наука, в никакъв случай не е наука.
цитирай
127. demograph - Моята истина си е моя
12.04.2010 14:44
анонимен написа:
Моментът на истината...Интересно, каква е тази истина? абсолютна, относителна... или твоя!

---------
В коментара ви соча чуждите "истини". Направете си труда да ги прочетете.Питането ми е: - Защо български "историци" служат на чужди "истини"?
- Коя е българската истина?
- Че сме монголци? - Туранци? - Иранци? - Гърци/елини/? -Сърби?..
Или, че сме си местни от памтивека и че разни са идвали оставали или са си отивали? А, че лъжи в историята се повтарят до втръсване, а ние ги попиваме безкритично си е исторически факт. Защо трябва още да продължаваме да повтаряме чуждите истини за себе си...?!
цитирай
128. анонимен - Няма такова понятие "трако- ...
12.04.2010 17:07
Няма такова понятие "трако- пеласгийски език" , това е безсмислено.

От езикът на траките са останали тридесетина думи, непряко предадени остатъци и топоними , никаква писменост не са имали и изобщо не може да се съди какъв е бил езикът им, но няма никаква доказана връзка нито с пелазгииският нито с минойският нито с японският и лапландският.

Землянките на траките са сходни с землянките на прабългарите- това го признавам.
Също така са абсолютно сходни с землянките на папуасите от Н. Гвинея, с землянките на команчите и са напълно идентични с землянките на патагонците- с две думи това са просто полувкопани жилища, има ги по цял свят, в такива днес живеят папуасите и пигмеите, вероятно и те са трако прабългари.

Старобългарските погребения с кон са типични за траките и прабългарите- това също го признавам.
Също така са типични за монголците, за китайците, за келтите, за викингите...
Изобщо всички конни народи или такива които са имали и ценели коне са принасяли в жертва коне при погребенията си.
Кажи сега че монголците са траки моля те.

Черепни деформации отпреди 4 хилядолетия имаме при инките- кажи моля те че инките са трако прабългари.
Няма доказани черепни деформации при прабългари отпреди 5 хилядолетия- това е комично.

Изкуствени черепни деформации има по цял свят, от Гватемала до Китай- това не доказва нищо конкретно.

Керамиката и върховете на стрелите на траките и прабългарите не могат да се идентифицират като идентични, сходни са разбира се, но няма категорични белези които да определят общият им произход.

Изобщо такива несериозни пръстоисмуканици то типа" траките са конен нарон, следователно едиквоси" - това са несериозни аргументи.
Не случайно съвременната наука, без значение българска или не, не ги приема и изобщо автохтонната теория дори и не се споменава като такава.

Тезата за световният заговор пък ще я оставя без коментар.
цитирай
129. sparotok - до анонимен 131
12.04.2010 22:00
Анонимни господине ( госпожо, госпожице)!

Опитвате се да направите каша, но няма да я бъде.

1. Да, инките също практикуват изкуствена черепна деформация, но този обичай не започва преди 4000 години, прочете евтините си книжки още веднъж.

2.Ако успеете да ми докажете, че тракийските землянки и полуземлянки са идентични на папуаските ще ви почерпя в скъп ресторант. От жилище до жилище има огромна разлика, пък било то землянка, или полуземлянка, явно обаче вие не сте в състояние да проумеете това.

3. Ще спечелите още една почерпка в скъп ресторант, ако ми докажете, че монголци и викинги са имали погребения с жертван кон през второто хилядолетие преди Христа...няма да го бъде нали?

4.Не се усещате какви глупости говорите - керамика и върхове на стрели на траки и стари българи били сходни, но нямало категорични белези които да определят общият им произход. Забавен сте! Правил съм си шеги с наши археолози, те горкичките не успяха да различат тракийските обекти от старобългарските.

5. Ако българите бяха азиатци, къде изчезнаха азиатската кръв и азиатските черти на българите? Антропологичното изследване на проф. М.Попов показа ясно и категорично, че българите са европейски народ и че основният антропологичен тип в българия е понтийския, нали знаете какво означава това?
Да, аз поддържам местният произход на българския народ защото антропологията дава категоричен отговор, че сме местно население. Какво са си фантазирали Златарски и компания няма никакво значение.

6.Установявам, че имате проблеми с броенето. Георгиев, Дуриданов, Дечев, Влахов, Хаас и др. дават над 200 тракийски думи...не 30.
Георгиев определя тракийския като сроден с пеласгийския, а ако имахте елементарни познания в областта на тракийската ономастика и бяхте прочел работата на Виндекенс за пеласгийския щяхте да знаете истинта...сега само се излагате.

За едно сте прав, тракийският език не е сроден японския и лапландския:))))

Заповядайте пак, повдигате ми настроението:))))

цитирай
130. анонимен - . . . . . . . . . . . Правил съм си шеги с ...
13.04.2010 10:05
sparotok написа:
........... Правил съм си шеги с наши археолози, те горкичките не успяха да различат тракийските обекти от старобългарските. ......



Я, колко интересно, я разкажи кои са тези "горкички" археолози с които си си правил шеги?!
Това е много интересно, предполагам че имаш много обширно академично образование за да поставиш в такава ситуация професионален археолог.

Къде получи образованието си и каква степен имаш, къде си прави тези шеги- на някакъв научен форум или конференция?
Каква е степента на образованието ти?
За да си правиш шеги с археолози трябва да имаш минимум докторат по история или археология, при кой си защитил доктората си и на каква тема е?


цитирай
131. анонимен - попаднах случайно на блога но съм ...
18.04.2010 12:33
попаднах случайно на блога но съм провокиран от последният текст където се "изисква" от автора на статията "минимум докторат по история или археология" и пр., трябва да ви кажа че това да си историк и археолог с една две или пет титли нищо не гарантира и по-скоро обратно - със сигурност не могат да се откъснат от глупустите които са им натъпкали в университета, разбира се ентусисастите в познанието страдат от липса на системност, но това е нормално тъй като държавата не им плаща, питам обаче защо плаща на лъжливи историци и други подобни, които не само че са безполезни, но с глупостите си вредят твърде много, но я се опитайте ако не сте с "минимум докторат по история или археология" да си кажете мнението в медиите, там предпочитат само невежи "докторати", да не говорим за някои пишман фондации париперящи мутропатриоти...
цитирай
132. анонимен - добавка
18.04.2010 12:38
а иначе археолозите наистина трудно различават някои неща
цитирай
133. strianakiev - Отговора е....
18.04.2010 16:42
ТРАКИЙЦИ
цитирай
134. sparotok - правилно
18.04.2010 17:16
strianakiev написа:
ТРАКИЙЦИ

Правилно, много правилно.
цитирай
135. sparotok - археолози
18.04.2010 17:21
анонимен написа:
sparotok написа:
........... Правил съм си шеги с наши археолози, те горкичките не успяха да различат тракийските обекти от старобългарските. ......



Нивото на нашите археолози е ниско, също както историците те не разсъждават а съпоставят с наученото от "мъдрите" професори.
Тракийските рапири са датирани не въз основа на особеностите на архоелогичния слой, в който са намерени, а въз основа на прилики с гръцки артефакти...като разбира се тракийските обекти се изкарват по-късни...

Я, колко интересно, я разкажи кои са тези "горкички" археолози с които си си правил шеги?!
Това е много интересно, предполагам че имаш много обширно академично образование за да поставиш в такава ситуация професионален археолог.

Къде получи образованието си и каква степен имаш, къде си прави тези шеги- на някакъв научен форум или конференция?
Каква е степента на образованието ти?
За да си правиш шеги с археолози трябва да имаш минимум докторат по история или археология, при кой си защитил доктората си и на каква тема е?



цитирай
136. strianakiev - За хората, които гледат сериозно на този проблем...
23.04.2010 09:31
....предлагам фундаменталните трудове на Ганчо Ценов.....този автор е бил пренебрегван десетилетия от доста университетски "авторитети", но днес няма сериозни учени по света, които да не се позовават на изследванията му...проблема за произхода на българите е много комплексен и не може да се реши само с резултатите от архелогически разкопки...изисква се огромен интелектуален потенциал за да се систематизират и обработят публикациите на много добросъвестни изследователи...а този автор притежава този потенциал.
цитирай
137. анонимен - 15. анонимен - Струва ми се, че има ...
23.04.2010 23:28
15. анонимен - Струва ми се, че има залитане - Танев
06.04 15:41
"Господин Спароток, немога да се съглася в изцяло Тракийския произход на Българите. Това означава да изличим Кубрат, преди него Атила и Авитохол; означава да кажем, че никакво нахлуване на Аспарух н е имало. Защо не желаете да приемете, че огромното мнозинство Българи, преселващи се цяло хилядолетие от Средна Азия към Европа ( 6 век пр. Хр. до 7-ми век след Хр.), това огромно множество от над 20 племена не е съществувало. Защото завареното население на Балканите е било избито или избягало към днешните територии на Украйна и Белорусия; където смесвайки се придошлите Българи, поради сродните им езици, дава началото не само на съвременните Българи, но и на Руси, Украйнци, Белоруси и така наречените Западни Славяни. Та Велика България, обединяваща Дунавска, Волжка и Оногурска ( Киевска ) Българии е съществувала до 860 година. Моля ви не залитайте в тракийска крайност. Бъдете живи и здрави. Успехи."

Отговор от мен>Не е необходимо да заличаваме Кубрат или Авитохол(според някой автори-Атила)-Голямото преселение,което бе родено през 18- 19 век за да обясни някой неща като "Славяните"например вече започна да се оспорва-дали е имало въобще голямо преселение?!
Тракийската теория не оспорва нито Кубрат нито Авитохол-а детайлно ги обяснява-хуните не са номадски племена,а конни народи обединени от Атила-А кой е владял до съвършенство конете-траките-т.е. Тракийската теория обясняват напълно хуните(траките или сарматите).
>Бих ви помолил да си зададете един въпрос-в средното училище и в някой исторически факултети ни учат че българските царе в средновековието се опитвали да обединят източните славяни под общ скиптър-а не ти ли прилича това на стремежа и на третото българско царство да обедини всички българи в една държава-т.е дали нашите царе не са желали да обединят всички българи в една държава било то през първото,второто или третото царство-задайте си този въпрос и сами ще си отговорите?!
Поздрави.
цитирай
138. анонимен - Аман от тракомани...
07.05.2010 13:58
Предлагам на всички трако-пеласго-кимеро-европейци при преброяването на населението да се пишат "тракийци" ! Вашата глупост граничи с тази на македонистите...според тях всичко и всички са "македонци"...според вас всичко и всички са "траки".... Цялата ви болка според мен е че се опитвате да се изкарате най-големите европейци....жалка история. Ако препрочетете глупостите които сте написали ще осъзнаете колко си противоречите.... Имате самочувствие и казвате че сте много "начетени" а продължавате да повтаряте глупостта че ВСИЧКИ Азиатци са "монголоиди" или "тюрки" ?!?! Не сте ли чували за ИНДО-ЕВРОПЕЙСКА раса ?!?! Не сте ли чували къде е формирана ??? Иранците са част от индо-европейската раса.... Индо-европейската раса е разпространена много много на изток в Централна Азия и до днешен.... Казвате че така наречените "трако-пеласго-кимери" били тръгнали от Балканите (защо?!) на изток и в продължение на векове живеели там ( ?!) като "тракизирали" местните народи (?!) и в последствие им скимнало пак да тръгнат към Балканите (?!?!)... Тея били "траки", онея били "траки"..... уж сме били най-чистите европейци, а в следващия момент казвате че в Централна Азия се били смесили с местните народи...тоест все пак имаме азиатска жилка и все пак сме дошли от Азия ??? Напълно противоречиви изказвания....Освен това Най-старият Р1а1 е срещнат в курганната култура в днешна Украйна и Южна Русия, където е Прародината на Индо-европейската раса, от където нейните представители се разселват на изток и на запад. Индо-европейци не живеят само в Европа !!! Нямаше да имам нищо против теорийката ви ако беше истина...но просто не е....харесвам съкровищата които са останали от хората които са живеели в нашите земи преди нас...това нещото което ни свързва с тях.... Някъде някой беше написал че Константин Велики бил роден в Тракия ?!?!....Роден в НИШ...което е доста далеч от тракия...и си е бил ДОСТА ГОРД РИМЛЯНИН !!! Но както и да е...
цитирай
139. анонимен - ВУГАРОИТЕ СТЕ ПОНТИ -верно е ,част от нас са
17.09.2010 23:22
"ТОВА ЗНАЦИ ЦЕ ВУГАРОИТЕ СТЕ ПОНТИ , - ИЗКОННА ЦАСТ ОТ ЕЛЛИНИЗМОС И ЕЛЛАДА..ЗИТО ПОНТУ КЕ ПОНТИ...СВОБОДА ЗА РЕПУБЛИКА ПОНТУС ОТ СИНОП ДО БАТУМИ...И ПОЛОВИН АНАТОЛИА (1919-1922).СМЪРТ ЗА АТАТУРК И ВРАГОВЕТЕ НА ЕЛЛАДА."
това е готино. созополн е един от седмте града на понтийската лига ,верно е ,част от нас са
огромна част са и татари ,пацинаки .кумани . и т.н.
в швеция има повече хора с епикантус от монголия
чингис хан-основателят на съвременна европа е бил Рижав като Тракиец. днес има един милион наследника от три милионна монголия
ами ако по негово време е имало още трома рижи монголци,кви стават монголците

цитирай
140. анонимен - работата ви с различен мащаб и увеличения е погрешна
17.09.2010 23:47
спароток
своеволно прехвърляне и наричаче на тракийци различни етносни групи направено единствено възможно поради работата ви с различен мащаб и увеличения е погрешно и абсурдно и в него има всичко но не и научна историческа обоснованост
Тракийската теория така представена смесва по недопустим начин различни епохи в които понятието тракия,тракиец най-общо може3 да се реазграничи
да вземе първите две епохи язно разграниучени от Омир и Херодот/Тукидит
от там директо се скача в десети век и таркийците пак били тракийци. да ма не тогава тракийци са т.нар. Византийци на името на Града им Византион .
де що има тракиец е станал Византиец и се гордее с това Така че ако има някой който да наречеме Тракийци това са Византийците И те самите с гордост а и другите когато говорят за тях в десети век идикират това
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13967556
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031