Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2010 16:56 - МИЗИ И БЪЛГАРИ -II
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 16100 Коментари: 29 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                   МИЗИ И БЪЛГАРИ -II

 

 

 

Напълно естествено е с течение на времето да настъпят промени в названието на един етнос. Причините за това са много и различни. Най- често, когато няколко сродни племена се обединят, новата общност получава  името на най-известните си представители. Трябва да се спомене, че мизите не са малък народ,  а най-голямата тракийска група, в чийто състав влизат много други сродни племена. Страбон пояснява, че мизи и гети са от един и същ произход [14] VII-3-2 . Старият автор твърди също, че европейските мизи са същият народ както и азиатските мизи [14] VII-3-2, а също и, че витини, меони и меойни спадат към семейството на мизите [14] XII-3-3, [14] XII-3-20. Дион Касий добавя, че даките, обитаващи земите на юг от Дунав са наречени мизи [15] 51-22, а също и, че в миналото племената на мизи и гети са имали селища между Дунав и Стара планина, с времето някои променили имената си, като само дардани и трибали били запазили старите си названия [16] 51-27.

 

За първи път името на това славното тракийско племе мизи се споменава в египетски хроники от XIII-ти век преди Христа описващи битката при Кадеш [17] стр. 22. В този конфликт потомците на Арес са съюзници на хетският цар Муватали II, който се противопоставя на опитите на Рамзес II да завладее важен търговски град намиращ се в земите на днешна Сирия.

 

Следващото споменаване на мизите е направено отново от египтяните ( надписи на Мернепта ). Става дума за нашествието на така наречените Морски народи през XII-ти век преди Христа . Те са без съмнение трако-пеласги. Названията пелесет, шерден, чкр, уешеш, тршу, дрд, мешуе са всъщност пеласги, серди, тевкри, веси ( уеси), трауси, дардани и мизи...

 

Част от Морските народи остават във Египет ( по-точно Либия) като наемни войници на фараоните. През X-ти  век преди Христа мизийски генерал слага край на хаоса царящ в страната на пирамидите и сяда на египетският престол полагайки началото на XXII  династия. Характерното за нея е, че се слага край на войните, за сметка на това се започва активна търговия със съседните държави, в следствие на което икономиката претърпява разцвет. Династията основана от мизите просъществува до VIII –ми век преди Христа. След този период траките загубват доминантната си позиция, но остават в Египет поне до V-ти век преди Христа когато Херодот ги посещава. Старият автор ги споменава под името максии ( египетското им име ма, мешуе) и събщава, че те все още помнели старите си земи край Троя [18] IV-191 ( Мизия граничи с Троя [14] VII-3-2) , а техният цар бил наречен Бато [18] IV-155 ( това е тракийско име, чийто варианти са Батон, Бата, Батис). Съществуват изображения на египетските мизи. Изрисувани са хора с кестенява коса и светли очи. Телата на някои са татуирани, а това според Херодот е белег на тракийската аристокрация [18] V-6.

 

В по-късни времена мизите са обезсмъртени от Омир. По време на състоялата се през XII-ти век преди Христа Троянска Война те са описани като страховити ръкопашни бойци. Техен цар е Телеф (чието име е на е същото като това на старобългарсият княз Телец).

 

Най-древният клон на мизите обитаващи Северна България е известен най-вече с духовната си извисеност. Посидоний ( цитиран от Страбон [14] VII-3-3) казва за нашите деди, че били миролюбиви по характер, макар да имали много стада се въздържали от месоядство, хранели се с млеко, мед и сирене. Това е в пълно сътветствие с  учението на Орфей.

 

През I-ви век предците ни са покорени от римляните. Макар една част от мизите да мигрира на север от Дунав, в свободните територии,  доста остават в старата си земя. Някои дори постъпват на римска служба. През IV-ти век Св. Йероним посещава нашите земи и прави карта, на която пише Moesia hec et Vulgaria- Мизия също и България. Тъй като преди IV-ти век няма абсолютно никакви сведения за идване на нов етнос на име българи, то логичното заключение е, че българи е само алтернативното название на древното тракийско племе мизи. Поради тази причина от IV-ти до XIV- ти век имената българи и мизи се употребяват като синоними.

 

Може да се възрази, че само на картата на Св. Йероним не бива да се разчита, тъй като тя може да е късна работа. Да, но има и други свидетелства поставящи българите като стари поселници не само на Мизия, но и на други европейски територии през IV-ти -V-ти век век. Според Орозий Павел ( 385-420 година) земите на българите се простират от Каринтия ( Австрия) до Гърция. Т.е. Панония, Мизия и Тракия са обитавани от българи по времето на Св. Йероним ( 347-420). Орозий не говори за българите като за нов народ. Не е казано никъде новодошлите българи, азиатските  българи, непознатите досега българи....т.е. на българите се е гледало като местен народ. Да не забравяме, че езикът, обичаите, оръжията, жилищата и монументалното изкуство и погребалните ритуали на старите българи имат корени в Тракия.

 

Можем с пълно право да се гордеем, че сме потомци на народ, който се е прославил на три континентта. Мизи са седели на египетски престол, мизи са обезсмъртени в Илиада. Мнозина са се възхищавали и прекланяли пред духовна извисеност на  нашите деди и са ги наричали най-праведен народ.

 

Жалкото е, че тези данни са били укрити от недобросъвестни личности. Възможно е някои се притесняват, че славата на дедите ни ще засенчи тяхната собствена и затова бяха изфабрикувани толкова лъжи за произхода на българите. Спекулираше се с името на предците ни без да бъде обяснено, че един народ може да има няколко наименования, наложени по политически, или др. причини. Различното название може да доведе до заблуда, че има поява на нова, непозната племенна група. Мнозина биха си помислили, че артеи, кефени, перси и иранци са различни етноси, но истината е, че се касае за един и същ народ. Като друг пример могат да се посочат названията германи, алемани, тедески, немци, джърманс, дойчерс. Те се отнасят за едни и същи хора. Определени имена са дадени от друг народ, други са си собствени.

 

Мистерии в историята няма, има нежелание да се каже определена истина. Рано, или късно обаче тя ще блесне защото е и неунищожима. Единственото, което враговете й могат да направят, е да я забавят... и те го правиха дълго време. Сега обаче става все по-трудно да се лъже, че българите са татаро-монголци и памирци.

На Запад става все по-ясно, че историята трябва да се преразгледа. Все повече са хората виждащи в Тракия първата европеска цивилизация, която изпреварва гръцката с хилядолетия, защото откритие след откритие показват, че нашата земя е люлката на европейската култура. В България е най-древният град на континента, в България е най-старото златно съкровище, в България е първата писменост, в България е първото богато царско погребение. България е страната на първите просветители. Как да не се гордеем, че сме българи!

 

 

Използвана литература и пояснения:

 

1.G. Sotirov, Slavonic Names in Greek and Roman Sources, Canadian Institute of Onomastic Sciense, Quebec, 1969;

2. Г. Ценов, Кроватова България и покръстването на българите, Златен Лъв, Пловдив, 1998;

3. Г. Бакалов, П. Делев, А. Стаматов, А. Фол, Подбрани Извори за Българската История, Тангра, ТанНакРа, София, 2002;

4.Г.Фехер, Облеклото и Оръжието на Старата Българска Войска, Военното Дело на Прабългарите, ИК Тангра, София, 2000;

5.Г. Батаклиев, Антична Митология, ДИ, Петър Берон, София, 1985

6. A.L. Mongait, Archaelogy in USSR, Pengin Books Ldt, Harmondsworth, 1961;

7.С. Йорданов, Тракийският Воин- Проучвания върху военната и социална история на древна Тракия, Фабер, Велико Търново, 2000;

8.Г.Фехер, Ролята и Културата на Прабългарите- Значението на прабългарската и старомаджарската култура в изграждането на Източна Европа, Огледало, София, 1977;

9.A. Fol, K. Jordanov, K. Porozhanov, V. Fol, Ancient Thrace, Balkan Press, Sofia, 2000;

10. A.M. Snodgrass, Arms and Armour of the Greeks, Thames and Hudson, London, 1967;

11. Г. Китов, Д. Агре, Въведение в Тракийската Археология, ИК Авалон, София, 2002

12. Антропоморфни стели http://www.zn.ua/3000/3150/50638/

13. Антропоморфна стела от варненския музей http://www.amvarna.com/gindex.php?lang=1&lid=3&slid=17&show=20

14.Strabo, Geography, Harvard University Press, Cambridge, 2000;

[15] http://sparotok.blog.bg/politika/2010/02/01/proizhodyt-na-tradicionnata-bylgarska-nosiia.484480

Най-консерванивната българска носия

 http://74.125.77.132/search?q=cache:PKBM3_gqU4MJ:project-bulgaria.free.bg/docs/narodni%2520kostjumi.doc+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8E%D0%BC&cd=2&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

16.Cassius Dio, The Roman History- The reign of Augustus, Pengin Books, Harmondsworth, 1967;

17.К. Порожанов, Общество и Държавност у Траките, БАН, София, 1998;

18. Herodotus, Histories, Wordsworth Editions Limited, Hertfordshire, 1996;

 

 

 

* Теофан пише хорниките си някъде към 805-810 година и твърди, че българите са нашественици, но през 325 година българите са вече народ с утвърдено име в Тракия. Константин Велики им построява градове, явно са му помогнали в борбата с Лициний. Св. Йероним също познава нашите предци, а малко по-късно от него и Орозий Павел описва нашите землища. Давайки сведения за събития от 513 година Иоан Никиуски нарича земята ни Провинция България...Виждаме, че има редовно споменаване на българи и България между 325 и 513 година. Как тогава да вярваме, на Теофан, че дедите ни са се появили чак през 680 година на река Дунав!

 

** Може да се възрази, че сведението на Кодин за Плиска и Преслав е анахронизъм, т.е. че гръцкият автор е объркал времената. Сравним ли обаче постройките на Плиска и Преслав с крепостите на северните траки ( даките, които са роднини на мизите) ще видим, че архитерктурният стил на постройките на първата българска столица е тракийски.

 

 ***Думите са взети от топоними, хидроними и антропоними, а също така и от работите на В. Георгиев, Траките и техния език, БАН, София, 1977 и Въпроси на българската етимология, БАН, София, 1958;

 

Сливане на родствени етноси в по-голяма група е напълно естествен процес протичащ и при други народи. Алемани, хамави, хавки, ингвеони, ирмиони, иствеони, сакси, силинги, франки, тюринги, тунгри и др. са сродни племена. Днес няма народ хамави защото още в далечното минало те са се слели с други по-големи и по-известни родствени групи, едно от които е представена от обитателите на Германия.




Гласувай:
31


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Стига, бе, човек, спри се с тези &...
27.02.2010 17:12
Стига, бе, човек, спри се с тези "етноси", "афтохтонен", "топоними", "анахронизъм" и т.н. - има си български думи. Статиите ти не са насочени към БАНичарите, че да им се водиш по свирката. Каква е ползата, че пишеш как гърците са ни присвоили историята ни, като във всяко изречение имаш по една гръцка отровна дума, която свеки от четящите попива?
цитирай
2. bowman - ...
27.02.2010 17:57
Голямата площ на която се открива тракийско влияние и вековете предполага или огромно население или постоянна ниграция на тракийски племена на голяма площ . Трудно е да бъдат проследени . Ако е правен опит за проследяване на данните за приблизителното местоположение и според датировката бихте ли го посочили моля
цитирай
3. didro - Благодаря!!!
27.02.2010 18:04
Благодаря!!!
цитирай
4. анонимен - Похвално е нашето минало!
27.02.2010 19:12
А какво и защо е такова нашето настояще?
И какво се очертава нашето бъдеще?
МОже би ще съумеете да дадете едно свое виждане!
...За да не спим и умрем вурху постелята от стари лаври...
цитирай
5. анонимен - ОРФЕАС МЕГАЛОС ДАСКАЛОС ТИС ЕЛЛАДОС
27.02.2010 19:22
баце ,няма за какво да се гордеете че сте вулгари, проестио защото траките се биха и живяха в елинския свът и бяха велики боици на елинизма (а вие сте 681 вулгарос - нов мръсен и азиатски народ) ФАКТ -ДОКУМЕНТИРАНО Е!!!
НАМЕРИМИ ПОНЕ 1 ИЗВОР-НЕ НА ГРЪЦКИ ЕЗИК КОИТО ДА ОТРИЧА ТОВА,РЕ ВОУЛГАРОС, И ЩЕ ПРИЗНАЯ ЧЕ ИМАТЕ ''НЯКАКВО ПРАВО'' ПОНЕ НА ЗЕМЯТА НАД ХАЕМОС ДО ИСТРОС (ДУНАВСКА РАВНИНА). НО ДА ЛАМТИШ ЗА ИСТИНСКА ТРАКИА - ЕЛАДСКА ТРАКИА Е ПОВОД ЗА ВОИНА И СЕЧ ЗА ВОУЛГАРИТЕ.
ТРАКИТЕ СА ЧАСТ ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЕЛЛИНИ И ОТ ПАН ЕЛЛАДА......ОРФЕАС Е НАШ УЧИТЕЛ В НАШАТА ВРЕМЕ-ПРОСТРАНСВЕНА ИСТОРИА ГРАФИА....НЕ НА ВОУЛГАРОИТЕ......КРАДЛИВЦИ НЕЧЕСТИВЦИ-------КРАЖБАТА ОТ ЕЛАДСКИЯ СВЯТ Е ИЗВЕСТНА ЦЯЛ СВЯТ---С ТОВА СТЕ ИЗВЕСТНИ И ВОУЛГАРОИТЕ И ТУРКИТЕ----АНАТОЛИА-МИКРА АСИА ИНЕ ЕЛЛАС РОМЕИАС ХРИСТИАНОН ХТОНИА ГИА.
цитирай
6. sparotok - пример
27.02.2010 20:50
анонимен написа:
Стига, бе, човек, спри се с тези "етноси", "афтохтонен", "топоними", "анахронизъм" и т.н. - има си български думи. Статиите ти не са насочени към БАНичарите, че да им се водиш по свирката. Каква е ползата, че пишеш как гърците са ни присвоили историята ни, като във всяко изречение имаш по една гръцка отровна дума, която свеки от четящите попива?


Добре, дай пример как трябва, направи си блог и представи своя работа. Всеки може да критикува, на жив човек угода няма. Щом не ти харесва блога, защо го посещаваш?
цитирай
7. sparotok - територии
27.02.2010 20:54
bowman написа:
Голямата площ на която се открива тракийско влияние и вековете предполага или огромно население или постоянна ниграция на тракийски племена на голяма площ . Трудно е да бъдат проследени . Ако е правен опит за проследяване на данните за приблизителното местоположение и според датировката бихте ли го посочили моля


Тракийски фибули, въоръжение, керамика, тракийски тип погребения и т.н. са намирани от Алпите до Крим и от Дания до остров Крит.

Напълно умишлено някои учени не класифицират дадени находки като тракийски, за да се омаловажи ролята на дедите ни.
цитирай
8. sparotok - моли се
27.02.2010 20:56
didro написа:
Благодаря!!!


И аз ти благодаря за интереса!
цитирай
9. sparotok - помощ
27.02.2010 20:56
анонимен написа:
баце ,няма за какво да се гордеете че сте вулгари, проестио защото траките се биха и живяха в елинския свът и бяха велики боици на елинизма (а вие сте 681 вулгарос - нов мръсен и азиатски народ) ФАКТ -ДОКУМЕНТИРАНО Е!!!
НАМЕРИМИ ПОНЕ 1 ИЗВОР-НЕ НА ГРЪЦКИ ЕЗИК КОИТО ДА ОТРИЧА ТОВА,РЕ ВОУЛГАРОС, И ЩЕ ПРИЗНАЯ ЧЕ ИМАТЕ ''НЯКАКВО ПРАВО'' ПОНЕ НА ЗЕМЯТА НАД ХАЕМОС ДО ИСТРОС (ДУНАВСКА РАВНИНА). НО ДА ЛАМТИШ ЗА ИСТИНСКА ТРАКИА - ЕЛАДСКА ТРАКИА Е ПОВОД ЗА ВОИНА И СЕЧ ЗА ВОУЛГАРИТЕ.
ТРАКИТЕ СА ЧАСТ ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЕЛЛИНИ И ОТ ПАН ЕЛЛАДА......ОРФЕАС Е НАШ УЧИТЕЛ В НАШАТА ВРЕМЕ-ПРОСТРАНСВЕНА ИСТОРИА ГРАФИА....НЕ НА ВОУЛГАРОИТЕ......КРАДЛИВЦИ НЕЧЕСТИВЦИ-------КРАЖБАТА ОТ ЕЛАДСКИЯ СВЯТ Е ИЗВЕСТНА ЦЯЛ СВЯТ---С ТОВА СТЕ ИЗВЕСТНИ И ВОУЛГАРОИТЕ И ТУРКИТЕ----АНАТОЛИА-МИКРА АСИА ИНЕ ЕЛЛАС РОМЕИАС ХРИСТИАНОН ХТОНИА ГИА.


Нуждаете се от помощ!
цитирай
10. didro - То се вижда как тези теми им бъркат на ...
27.02.2010 21:23
То се вижда как тези теми им бъркат на гръкоанонимните като люта чушка надълбоко в задника. Вижда се какви са страхливци, веднъж показвайки го с анонимността си, и второ от страх да не се разбере истината, че всъщност при тях всичко се базира на сплетничене, задкулисност, лъжи и лукавство. Все качества които демонстрират и в анонимните си коментари тук.
Само искам да попитам анонимния, казвам го в единствено число понеже не изключвам да играе няколко анонимни роли едновременно.
какъв си ти че ще определяш, кой какво да пише, кой какво да чете и кой с какви убеждения да бъде?
Направи си блог и си пиши там колкото щеш.
Но няма да го направиш понеже целта ти е малко по различна, да съботираш точно този блог и да се опиташ да откажеш автора да говори за това.
Свиквай с идеята пич, понеже както и сам забелязваш автора има доста голяма подкрепа от читателите си.
цитирай
11. анонимен - 6. sparotok
27.02.2010 22:16
афтохтонен = местен
етнос = племе
топоними = наименования на местности
анахронизъм = ненавременност
и т.н.

Посещавам ти блога точно заради това - за да се забавлявам да наблюдавам как лекуваш главоболие с рязане на глава - то не бяха Резоси, то не бяха Котиси... Знаеш ли кога ще ми зазвучи Котис като име на дяда ми - точно никога, колкото и да ме убеждаваш, ама дядо Котьо ми звучи близко, даже се сещам, че имам познати с фамилия Котови.
цитирай
12. анонимен - до влахос по от горе
27.02.2010 23:15
Re pusti .Ами вие от каде доидохте бе м......д.....и гръцки пирати крадци .Глупако откраднахте на Финикииците азбуката и на персите митологията,ти малака на кои си взел да се правиш на велик бе гладнико смотан
цитирай
13. анонимен - човека със каскета
27.02.2010 23:38
Не съм съгласен със автора на темата по ред пречини .1 Българите са конен народ не /пехотинци / като траките .Преди появата на Българите не е имало стреме по тези земи ,конница не е използвана за боини деиствия.2.Телеф и ТЕлец имат толкова общо колкото Пламен и Петър.3 изопачаваш фактите пропускаш умишлено Стара велика България защо не кажеш за Волжките Българи. Маджарите.4 Погребенията на Българите нямат нищо общо със траките ,липсва черепната деформация среща се например при сарматите и египтяните траките не .5 Кои ни нарича татари ,какво е татар или тартар,/Със това име волжките българи са назовавали монголските нашественици ,чужденец завоевател /По разбираеми пречини един пиянски народ разпространява наи различни слухове подходящи за шишенце водка и салиотка аиде стига че ще взема да те отчаям
цитирай
14. анонимен - баце ,няма за какво да се гордеете че сте вулгари
28.02.2010 10:05
Баце, приличаш ми на мръсна гръцка или македонска свиня. Жалко,че не си ми на една ръка разстояние. Българите са ви трън,защото никкога не сте ги побеждавали в честна битка. Докато ние сме имали държава ,вие сте били слуги на римляните дупедавци нещастни.
цитирай
15. lado - баце, няма за какво да се гордеете че ...
28.02.2010 10:26
sparotok написа:
анонимен написа:
баце ,няма за какво да се гордеете че сте вулгари, проестио защото траките се биха и живяха в елинския свът и бяха велики боици на елинизма (а вие сте 681 вулгарос - нов мръсен и азиатски народ) ФАКТ -ДОКУМЕНТИРАНО Е!!!
НАМЕРИМИ ПОНЕ 1 ИЗВОР-НЕ НА ГРЪЦКИ ЕЗИК КОИТО ДА ОТРИЧА ТОВА,РЕ ВОУЛГАРОС, И ЩЕ ПРИЗНАЯ ЧЕ ИМАТЕ ''НЯКАКВО ПРАВО'' ПОНЕ НА ЗЕМЯТА НАД ХАЕМОС ДО ИСТРОС (ДУНАВСКА РАВНИНА). НО ДА ЛАМТИШ ЗА ИСТИНСКА ТРАКИА - ЕЛАДСКА ТРАКИА Е ПОВОД ЗА ВОИНА И СЕЧ ЗА ВОУЛГАРИТЕ.
ТРАКИТЕ СА ЧАСТ ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЕЛЛИНИ И ОТ ПАН ЕЛЛАДА......ОРФЕАС Е НАШ УЧИТЕЛ В НАШАТА ВРЕМЕ-ПРОСТРАНСВЕНА ИСТОРИА ГРАФИА....НЕ НА ВОУЛГАРОИТЕ......КРАДЛИВЦИ НЕЧЕСТИВЦИ-------КРАЖБАТА ОТ ЕЛАДСКИЯ СВЯТ Е ИЗВЕСТНА ЦЯЛ СВЯТ---С ТОВА СТЕ ИЗВЕСТНИ И ВОУЛГАРОИТЕ И ТУРКИТЕ----АНАТОЛИА-МИКРА АСИА ИНЕ ЕЛЛАС РОМЕИАС ХРИСТИАНОН ХТОНИА ГИА.


Нуждаете се от помощ!


Само от усмирителна риза. Но сега, когато Гърция фалира, му стига и една сопа...
Гърците не сте спрели с братоубийствените си войни, никога не е имало пан елада, мегали гърция ви е в повредените мозъци, имали сте пиратските си крайбрежни градове, страх ви е било да плавате в морето, ако не виждате брега, Македония е била държава ,още когато в жалките си села,наречени грандомански "градове -държави" сте се натискали с момченца - наричали сте го "вдъхновение" и сте го ценили повече от секса с жени. Педерастията е ваше изобретение, Сафо си ваша. Имали сте шанс само залепени като кърлежи към някоя имперска или държавна структура, каквато не сте имали до 1823 или 1834 - се тая и не ми пука. Ай сиктир!
цитирай
16. divna8 - Не се карайте, ако сте БЪЛГАРИ, не спорете!!!
28.02.2010 10:31
И Българите и Траките си имат своето неотменимо място в Историята на Вселената. Всеки народ - и българският, и тракийският - е изпълнявал МИСИЯТА си и ПОВЕЛЯТА на БОГ...
Стига сме спорили за различията - намерете приликите!!! Никой не иска да води война - дори и словесна - нито автора на статията, нито ние, читателите!!!
Нека не политизираме написаното тук - историята е история, защото вече е минало!!! Единственото, което е цел на автора е - ДА СЕ ЗНАЕ ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ, ДА СЕ ОТДАДЕ ДЪЛЖИМОТО И НА ТРАКИ, И НА БЪЛГАРИ! Не се опитва да прекроява територията на Балканският полуостров или на света!
Замислете се само за едно: защо искат да ни претопят като народ и етност? Защо всеки се опитва да ни пороби, да ни заблуждава, да ни прелее в собствеността си? Защо ламтят за ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКА? Кое е толкова ЗНАЧИМО ТУК, та от 20 години чинно и тайно се изкупува РОДНАТА НИ ЗЕМЯ от чужденци? Защо ЗАБРАНЯВАТ на българските археолози да изучават тракийките артефакти по НАШИТЕ СИ ЗЕМИ? Какво се страхуват, че ще се разкрие и блесне като СЛЪНЦЕ пред света???
Замислете се, БЪЛГАРИ !!! Отговорите на тези въпроси ще ни сплотят и направят ЕДИННИ !
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !!!
цитирай
17. анонимен - Траки и Българи от един корен, но различни - Танев
28.02.2010 12:49
Огромната част от Траките бягат в днешна Украйна и Белорусия. Така наречената Славянска многобожественост е едно към едно с Тракийската. Нашествието на Сарматските Българи започва през 3-ти и четвърти век. Най-засилено е при Атила, който разгромява Византийците. Избягалите Траки се смесват с Българите в териториите на Украйна и Белорусия. Останали са малко Траки на Балканите. През 595 год. е завоювана територията на река Морава от Кутригурите. Г-н Спароток, твърде много залитате към Тракийството. Преселението на Източните Българи трае 1000 години, от 6-ти век преди Христа и завършва при Кубрат през 7-ми век. Тези Българи са едно ограмно множество, говорещо един и същи език, който е сроден и с Тракийския. Траки и Българи са конгломерати от сродни племена, говорещи ако не един, то поне сроден език.
цитирай
18. анонимен - Отчаяние
28.02.2010 13:29
Егати и сектата дето се е заформила в този блог !!
Има ли въобще нещо на тази земя ,което да не е с български произход ??
Никога не съм чел толкова отчаяние събрано на едно място и цялото това тупане в гърдите -- Ние сме най -велики !!Кому е нужно ?? --- Мисля на отчаян човек в отчаяно общество в периферията на цивилизования свят с заслуженото си корумпирано правителсво - осъден да преживее съществуването си в заслужена мизерия за което му е виновен света
спирам че може и да се замисли някой и ще изгубя баса .....
п.с. хванал съм се на бас с приятел ,че ще има и пост с заглавие '' И Исус Христос е Българин '' ---- което става ясно от '' извора '' ............
И ще си го дочакам колкото и да ми е вече неприятно да влизам в този блог
цитирай
19. анонимен - Цензура
28.02.2010 13:36
Не знаех че има и цензура в блога :) значи и коментарите са фалшиви --- е това на мен ми идва в множко !

лек ден
цитирай
20. анонимен - ДО Танев
28.02.2010 14:51
и с какво се различават траки и българи. Освен с това, че преди да започнат да се връщат към бащините си земи, многоброините скитски племена са завладяли доста обширни територии и след като трайно са се сблъскали с азиатците /с тяхната жестокост и нецивилизованост/ са разбрали че е по добре /макар и за 1000 години / да се върнат по старите си места, от където и са тръгнали. да езикът им /и някои термини относно държавното устройство/ е бил по различен от местните тракииски племена, но това е нормално за 2500-3000 години преселения / първо на изток и после обратно на запад/. то сега ако отидеш в родопите и трудно ги разбираш, така е и с македонците, а какво остава за толкова дълъг период от време и след сблъсък с толкова много култури. Но това не означава че са различни народи, /същото е и със славяните/. Прочети еврейската история, че техните племена също са воювали по- между си, дори са се ненавиждали за дълги периоди от време, но иди кажи на един еврейн, че понеже произхожда от Самарянското царство, значи не е еврейн, пък да видиш дали няма да ти се изсмее в очите. а ние, щом има малко различие в езика, и носийте и веднага като гърците го определяме за нов, различен народ. Още Херодот го е казал, че тракийските племена ако биха имали един цар, никой не би могъл да ги завладее, за съжаление това важи и до днес. Хубаво е че автора на този блог повдига тази толкова потулвана тема. Може, някой от аргументите му да са донякъде едностранчиви, но пък е на вярната следа, а ако не бяха такива като него щяхме да си пелтечим досегашната гръко руска версия за историята ни и за произхода на българите като монголи, иранци, чуваши и какви ли още не диви народи. И за това и сърбите и македонските мекерета няма да искат да имат нищо общо с наследници на татари, турци и не знам още какви измислици които ние сме приели да ни отъждествяват.
цитирай
21. анонимен - KAN SANDILH- БЪЛГАРИН с древен шумеро-тракийски корен
28.02.2010 15:35
ДО "ОРФЕАС МЕГАЛОС ДАСКАЛОС ТИС ЕЛЛАДОС"-гъркос побъркатос , носителос на генос гъркос E1b1b-коренос северо-африканос пришалецос на Балканос от Египтос и Либиос през о.Родос преди 3800 летос.Гъркофилче изследвай/необходими ти са само 100 долара/ гена си, и бас държа, че ще попаднеш в посочената група E1b1b-групата на твоите гръцки деди дошли от Северна Африка тук на Балканите.Твоите гръцки братя, в днешно време живеят в Мароко-80 процента, Тунис-52,Египет-44,Гърция-27 процента/и забележи, E1b1b заема първо място сред другите в тази държава/,Ливан-20, Aлбания-22,Сърбия-24,Турция-11, България-12,Италия/Сицилия/-11 и другаде в по-ниски проценъи.Там от където е корена ви гръцки, там сте и най-много.Траките/сборно наименование на кръвно-родствени племена/имат ген I2b,и в процеса на еволюцията/по пътя на мутации/ на човешкия ген са първи братовчеди с древните българи носители на ген J2 и нямат нищо общо с гърците. Българи, финикиици,шумери, пелазги и минойци/критяни/ са носители на ген J2.Преди около 36000 години от общия дядо с ген IJ,в земите на днешен Ирак-по поречието на реките Тигър и Ефрат се оформят две хаплогрупи носители на ген I и на ген G,които са кръвни братя. Носителите на ген G остават заселници на тези земи, а на ген I през Мала Азия и Босфора са първите заселници на Балканите и Европа.Преди около 30000 ген J мутира в ген J2 и ген J1.Носителите на ген J2 населяват централните и северните части на Арабския полуостров, земите на Мала Азия, източните и южни части на Балканския полуостров и влизат отново в контакт със своите кръвни братя носители на ген I и неговите по-следващи мутации за да положат съвместно основите на световната цивилизация , а носителите на ген J1 заемат земите на Юг на Арабския полуостров, Синай и Египет.Преди около 25000 ген I мутира в ген I1 и ген I2. Ген I1 се разселва в Западна Европа и най-много на Скандинавския полуостров и негови носители са Викингите. Носители на ген I2a са Траките и баските, а на I2b келтите.Германи с ген R1b и
цитирай
22. анонимен - до 18
28.02.2010 15:54
защо трябва да бъде секта бе пич, до сега всякакви братски народи /руснаци, сърби/, съседни /гърци8, и Австро-унгарската книжовна школа от 19 век ни изкарваха най долен народ, прост, без писменност и без култура. Ето че макар и трудно, една дълго скривана част от истината за нас започва да се вижда. За да се стигне до някакво нормално ниво на самочувствие трябва малко и да се отиде в крайност, защото до сега е била валидна друга крайност, тази на простия безписмен, отвеян и работлив тракийски, после славянски а накрая български народ. Като се извърви този път на открития и опиянение, ще доиде време и за баланс но сега е време за еуфория минаваща старите изкувствени граници. след 50-60 години може би ще дойде и това време за което ти пиша.
цитирай
23. анонимен - до отчаяния
28.02.2010 15:58
а според мен ти си много близо или до някои протестанти или до комунистите, но те и двете течения имат една отличителна и обща черта и тя е че са безродници.
цитирай
24. анонимен - Някой може ли да ми каже къде мога да ...
28.02.2010 17:39
Някой може ли да ми каже къде мога да намеря по подробна информация относно генните изследвания на различните етноси?
Интересува ме много
Благодаря предварително!
цитирай
25. анонимен - KAN SANDILH-БЪЛГАРИН с древен шумеро-тракийски корен
01.03.2010 00:45
В коментар 21.KAN SANDILH, неволно са допуснати технически грешки-в 9 ред отгоре на текста, вместо ген I2b да се чете ген I2а; в 13 ред пак отгоре вместо ген G да се чете ген J.Моля за извинение.До коментар 24.анонимен-Някой можели да ми каже... Ето къде можеш да намериш малко информация:www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml , също и www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml Сам ако се разровиш ще откриеш много повече неща. И един приятелски съвет който може би ще ти е от полза.Когато четеш имай предвид:Относно еволюцията на мъжката хромозома Y от централна Африка от преди 160000 години , мутирайки през вековете до всички точки на света,заключенията на генетиците може да приемеме за безспорни.Не така безспорно стои въпроса с процентното разпределение на гена на различните хаплогрупи на територията на която и да е страна.По този въпрос,генетиците не посочват надеждна методика която използват и която да ни убеди в достоверноста на това разпределение.Почти във всички случаи, генетиците набират хора изявили сами желание да бъдат изследвани, и то при твърде ограничена бройка.С известни уговорки, допускайки по голям процент на стохастическа грешка, резултатите все пак можеме да ги приемеме.Не така обаче стои въпроса с наименуването на различните гени и съотнасянето им с една или друга исторически създала се племенна група.Тук генетиците се движат или от самозаблуда или от откровено фалшифициране.Например:ген I2a го наричат"Динарик-Данубиан" и го съотнасят като ген на Южните славяни,а ген R1a "Балто-Славик" и съотнасят със Северните славяни.Това не е вярно по две причини:I2a мутира от I преди 15000 години тук на Балканите и днес в България е 33 процента,в Хърватия-47, Сърбия-29,Албания-17,Румъния-17,Гърция-10,Украйна-12.Следователно този ген I2a неизменно е на Балканите 15000 години.Славяните се появяват тук 5-6 век сл.Хр.Второ, R1a мутира от R а I2a oт I. Но R и I, ако сравним с растителния свят, са като боровата и дъбовата гора.I2a-са трак
цитирай
26. demograph - До 25. анонимен - KAN SANDILH-БЪЛГАРИН с древен шумеро-тракийски корен
03.03.2010 23:39
Бихте ли пуснали целия си постинг по темата на лично съобщение? Стигнах до вашия извод, но не мога така добре да го систематизирам.
цитирай
27. demograph - До 20. анонимен - ДО Танев
03.03.2010 23:42
Железен сте!
цитирай
28. demograph - До: анонимен - KAN SANDILH-БЪЛГАРИН с древен шумеро-тракийски корен
03.03.2010 23:44
Братко, защо не пуснеш постинг на тема "Генетичните корени на българите"? Моля те! Тури си един ник "генетик" и давай.
цитирай
29. didro - Братко, защо не пуснеш постинг на ...
04.03.2010 16:49
demograph написа:
Братко, защо не пуснеш постинг на тема "Генетичните корени на българите"? Моля те! Тури си един ник "генетик" и давай.


Да ще е доста интересно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13972250
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031