Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2010 18:06 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА СТАРОБЪЛГАРСКИЯ СИМВОЛ IYI
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 80073 Коментари: 62 Гласове:
52

Последна промяна: 20.02.2010 13:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА СТАРОБЪЛГАРСКИЯ СИМВОЛ IYI

 

                                                 Първа част

 

Най-характерният, а и най-добре познат старобългарски символ е IYI. Среща се по крепостни стени и керемиди от Плиска, Преслав, Силистра, Равна, Бяла и т.н. Изписван  е също върху съдове, амулети, пръстени, скали, статуи, оброчни хлябове, използван е дори за хералдически знак [1] стр. 92-93.

 

Спекулациите относно значението са много. Бешевлиев го счита за знак на Тангра [2] стр. 316. Овчаров споделя същото мнение [3] стр.230. Тълкуването на Добрев е доста мъгливо, той определя IYI като слънчев символ [4] стр.26, стр. 41, свързан с почитта към седемте слънчеви светила [4] стр. 50. В друга работа Добрев дава звукова стойност ИУИ и търси връзка с памирските думи йокал-Божие слово, йорап-призоваване на Бога и Йоро-мили Боже! [5] стр.128-129.

 

Това, което тези автори премълчават е, че особеният български знак се среща  поне от пето хилядолетие преди Христа в земите на Тракия. Не е грешка, свещеният български символ IYI се появява за първи път при траките.  Траки са го създали, траки са го ползвали, за траките IYI е имал важно значение.

 

Понеже този важен факт унищожава с един замах спекулациите за азиатският произход на българите, то Бешевлиев, Овчаров, Добрев и др. “мъдро пропускат” да го споменат. Няма начин тези учени да не са знаели, че IYI е тракийски символ. През 1987 година Стамен Михайлов изнася информация на тази тема в “Известия на Народния Музей във Варна”,  книга 23 [1] стр. 92-95. Михайлов посочва, че IYI се среща сред знаците на неолитната винчанска култура ( която е сродна с тези на Градешница и Караново). Добавено е и, че древният български символ присъства върху керамика от минойски Кипър ( XVI- век преди Христа), халщатско градище в Чехословакия и антична плоча от Пергамон [1] стр. 92-93.

 

На пръв поглед винчанската и халщатска култура, минойският Кипър и Пергамон нямат връзка помежду си, истината обаче е, че те без изключение са свързани с най-древните обитатели на нашите земи – траките. Винчанската култура  възниква  в земите на мизи и дардани. Пергамон е  старо селище на  мизите, минойският Кипър е в трако-пеласгийската зона на влияние, а халщатската култура е създадена от трако-кимерийци.

 

Михайлов дава и друга информация. Той споменава, че знакът IYI  е известен и като емблема-тамга на знамето на Иван-Шишман, а също и като ( цитирайки Н.     Маврудинов) знак на Борис, или Симеон [1] стр. 95). Наверно, за да удовлетвори изискванията на тоталитарната цензура, нашият учен предава и тезата на В. Радлоф, който определя българите като тюрки и според когото IYI отговоря на турската дума ии – да [1] стр. 94-95.*

 

Фактът, че IYI се среща върху български ритуални хлябове показва неговото  голямо значение, извоювало му толкова важно място в народната памет. Това не е учудващо, все пак този особен символ се използва цели седем хилядолетия в Родината ни. Няма друга земя, в която да съществува толкова дълга употреба на един свещен знак.

 

На Фиг. 1 са изобразени най-ранните варианти на символа IYI от земите на Тракия.

 

      
                   image 

Фиг.1

1.Земи на мизи и дардани.

2. Земи на койлалети. Знакът е идентичен с този от тракийската пещера-светилище край Ситово, област Пловдивска.

3. Земи на веси и одриси.

 

 

Какво обаче е значението на този особен знак, едва ли е било нещо елементарно? Какво са виждали нашите деди в комбинацията IYI ? Какво се крие зад формата?За да разгадаем смисъла, трябва да се върнем обратно в древността. Балканите са първото място в Европа където се започва опитомяване на млекодайни и месодайни животни. Безспорен факт е, че организираното скотовъдство е отговорно за забележителният подем на раннонеолитното общество, защото притежавайки добитък,  не е нужно да се отделяш много време за търсене на храна, а това дава възможност за поява на други дейности, които от своя страна водят до развитие на културата.

 

На опитомителят на волове, кози, коне и т.н. се е гледало като на бог – човекът, който господства над животните. Хищникът ( по нашите земи лъв ) е победен и вече не е доминантен, а подвластен. В този период – Ранният Неолит възниква мотивът  господарят на животните. Става дума за човек държащ в покорство лъвове - Фиг. 2 ( съществуват и по-късни изображения, при които вместо лъвове са представени коне, змии-дракони).

 

 

                      image 

Фиг.2

Фиг. 3 показва глинен идол от неолитна Тракия – човешка фигура между две колони, които фактически са опростени изображения на животни. Напълно естествено е, че хората създали тази иконография ще са и първите, които ще я опростят и.... така знакът IYI се появява на бял свят сред първата писменост, която човечеството познава- тази на древните траки.

 
image

Фиг.3

Първичното значение на IYI е Върховна сила, Божествена сила. Поради тази причина е изписван на стени и керемиди, призовавана е Божествената сила да пази крепостта. Свещеният символ IYI притежава същата функция както и християнският кръст, който е включван в печати, пръстени, знамена. Затова и българските владетели ползват IYI  като хералдически знак [1] стр. 92-93. Дори с приемането на гръцката християнска доктрина, знакът на траките продължава да се използва от българския народ. Това може да стане само, ако е ползван от дедите ни хилядолетия наред и е станал част от културното ни наследство.

  

Трябва да се уточни нещо важно. Мотивът господарят на животните се среща в много древни общества: Месопотамия, Египет, Индия, Крит, континентална Гърция. Вариантите са различни, някои случаи господарят на животните е мъж, а в друг случай е представена женска фигура...

 

Предполагам, че прочитайки това скептиците ще кажат- Ето, виждате ли, това е общ символ, принадлежащ на различни етноси, а не само на палеобалканските народи......

Истината обаче е съвсем друга. На Фиг. 4 е представено изображение от Египет. Мъжът обаче в никакъв случай не е египтянин, това е даже очебийно. Нито шапката, нито кафтана му са познати в земите около Нил. Зверининият  стил също не е типичен за по-късното египетско изкуство. Обяснението е лесно за тези, които са добре дапознати със старата история на страната на пирамидите. Преди време У. Б. Емери установи, че първите три египетски династии са основани от хора чужди на местното население [6] стр 27-28. Д.Е.Дери  ( цитиран от Емери) добавя, че потвържедение за това се намира  в погребенията от преддинастичния период. Там индивидите са със значително по-едър ръст и с по-голям череп, сравнени с арфиканоидите [6] стр. 28. Емери представя и странни писмени знаци, които са употребявани само от представителите на първите династии и не присъстват сред по-късните йероглифи. За съжаление британският учен не е запознат с неолитната писменост на Тракия иначе щеше да установи, че тя има 24 идентични знака с мистериозната и слабо известна египетка писменост... Логичното заключение е, че траки са посещавали Египет още от най-дълбока древност.

 


image 

 

 Фиг.4

Да разгледаме и Индия. На печат от от късният период на Мохенджо Даро е изобразен мъж хванал два тигъра ( Фиг. 5). Тук също трябва да се отбележи, че този мотив е типичен за дошлите от Тракия арийци почитащи  Пашу Пати – господарят на животните ( пашу-паша, добитък, пати-бати-господар). Другото арийско название е Гoс Пати, което е и старият вариант на  нашата дума Господ [7] стр. 40-58. Ще добавя сведението на Хрозни за присъствие на европеидни брахоцефали в крайната фаза на същесвуване на Мохенджо Даро [8] стр. 195.

Фиг.5image 



Тагове:   траки,


Гласувай:
55


Вълнообразно


1. apollon - много интересно е разгледана св...
19.02.2010 18:48
много интересно е разгледана свободната трактовка на символа- който както иска така си го гледа и тълкува - това показва само колко е велика и будна научната и индивидуалната мисъл у нас.
цитирай
2. анонимен - Благодаря!
19.02.2010 18:49
Благодаря!
цитирай
3. drakulla - Благодаря ти!
19.02.2010 20:38
Знаех, че е тракийски, но не и какво означава. Мечтая си час по-скоро децата на България да учат това по история. Тогава ще научат истината и тя наистина ще ги направи свободни, а като видят величието на България, бъдещето ще е по-друго.
цитирай
4. prarodinata - Чудесна стстия, Спароток. Напълно ...
19.02.2010 20:45
Чудесна стстия, Спароток. Напълно съм съгласен с тълкуването ти на свещения български знак.

А тук можете да видите хилядолетния надпис от древнобългарското светилище Белинташ. Надали вече някой се изненадва от това, че надпис от 'тракийско' светилище започва с най-българския знак IYI.
http://belintash.com/archive/images/pismenost/18.JPG

Ето и точният препис на надписа, правен в продължение на 2 часа на място
http://belintash.com/archive/images/pismenost/22.JPG

http://belintash.com/index.php?t=news&f=0001 Тук има малко допълнителна информация.

Поздрави на всички читатели на блога! От всеки от нас зависи будните българи, прогледнали за истинската история на величавия ни народ да се увеличават постоянно. Нека разпръскваме като апостоли вярата в собствените сили на нашия народ. Бъдещето е наше.

С нами Богъ!
цитирай
5. prarodinata - Мечтая си час по-скоро децата на ...
19.02.2010 21:12
drakulla написа:
Мечтая си час по-скоро децата на България да учат това по история. като видят величието на България, бъдещето ще е по-друго.


Ето за това си мечтая и аз, а и все повече хора. От нас зависи това да не остане просто мечта...Ние ще го осъществим напук на всичко. Ще бъде!

Поздрави, Дракула!
цитирай
6. didro - Прекрасна статия, според мен някой ...
19.02.2010 21:20
Прекрасна статия,
според мен някой от известните историци от които зависят доста неща обслужват чужди интереси, затова е и това цялото премълчаване, поне така си го обяснявам аз
цитирай
7. razkazvachka - Знакът на българите
19.02.2010 22:04
гледам го от известно време - от 3 години и нещо - има в този знак и друго равнище на символика - знакът на човек, където доминират ръцете - или горната половина - и доминираните странични символи, които са БЕЗ ръце -
а РЪЦЕТЕ са символ на висш интелект - повелител, бог ----
а историята не е една спретната последователна нишка, обслужваща нечии интереси -
с предразсъдъка, набиван в главите на няколко поколения ученици - че българите са дошли - ами те са идвали и са обикаляли - нима в старите времена хората са били вързани от граници и работни места - те са комуникирали, пътували са

В това отношение - Поздравления за работата, която вършиш, Разбивачо на предразсъдъци - и гледам, че на много посетители на блога ти - това им харесва - защото дава свобода на мисленето и освобождава от съмненията, че сме у дома си.
цитирай
8. анонимен - Десетилетия лъжа ...
19.02.2010 22:50
Не спират да ни убеждават, че не сме от тези земи, че сме пришълци ... Докога ще продължава това? Поколение след поколение, ни учат на една измислена и подправена българска история ... Върнете ни Истината и Историята !!! Знам, че сме велик народ и децата ни трябва да го знаят !!!
цитирай
9. анонимен - Нова булка
19.02.2010 23:23
Чакам научното доказване на автохтонната теория, чакам, но дали ще я дочакам.
Старото избиване на комплекси в нова опаковка.
цитирай
10. анонимен - Ирония
19.02.2010 23:25
Само аз ли забелязах правдивата ирония от страна на първия коментатор?
цитирай
11. sparotok - бъдеще
19.02.2010 23:30
drakulla написа:
Знаех, че е тракийски, но не и какво означава. Мечтая си час по-скоро децата на България да учат това по история. Тогава ще научат истината и тя наистина ще ги направи свободни, а като видят величието на България, бъдещето ще е по-друго.


Ще дойде и това време!
цитирай
12. sparotok - Бог е с нас!
19.02.2010 23:34
prarodinata написа:
Чудесна стстия, Спароток. Напълно съм съгласен с тълкуването ти на свещения български знак.

А тук можете да видите хилядолетния надпис от древнобългарското светилище Белинташ. Надали вече някой се изненадва от това, че надпис от 'тракийско' светилище започва с най-българския знак IYI.
http://belintash.com/archive/images/pismenost/18.JPG

Ето и точният препис на надписа, правен в продължение на 2 часа на място
http://belintash.com/archive/images/pismenost/22.JPG

http://belintash.com/index.php?t=news&f=0001 Тук има малко допълнителна информация.

Поздрави на всички читатели на блога! От всеки от нас зависи будните българи, прогледнали за истинската история на величавия ни народ да се увеличават постоянно. Нека разпръскваме като апостоли вярата в собствените сили на нашия народ. Бъдещето е наше.

С нами Богъ!


Да приятелю! Бог е с нас!
Истината не може да се спре!

цитирай
13. sparotok - така е
19.02.2010 23:35
didro написа:
Прекрасна статия,
според мен някой от известните историци от които зависят доста неща обслужват чужди интереси, затова е и това цялото премълчаване, поне така си го обяснявам аз


Правилно си го разбрал, някои от учените ни обслужват чужди интереси.
цитирай
14. sparotok - ЯВНО:)))))))))))))))))))
19.02.2010 23:38
[quote=анонимен]Само аз ли забелязах правдивата ирония от страна на първия коментатор?[/quote
ЯВНО :))))))))))))))
ПОНЕЖЕ СИ АНОНИМЕН МОЖЕ ДА СЕ КЛОНИРАШ И ТАКА ДА СТАНЕТЕ ОТБОР.
цитирай
15. sparotok - ЛЪЖИ
19.02.2010 23:40
анонимен написа:
Не спират да ни убеждават, че не сме от тези земи, че сме пришълци ... Докога ще продължава това? Поколение след поколение, ни учат на една измислена и подправена българска история ... Върнете ни Истината и Историята !!! Знам, че сме велик народ и децата ни трябва да го знаят !!!


До скоро хранех надежди, че лъжците ще се разкаят и ще помолят смирено за прошка, но се случи точно обратното. Новото поколение лъжеисторици пое щафетата и най-брутално унижава българите като манипулира още повече историята.
цитирай
16. godlieb - A STEP THAT EVERYONE TAKES IN, short story, by Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
20.02.2010 09:19
ПРЕКРАСНА СТАТИЯ - ОТВАРЯЩА МИ ОЧИ НАВЪТРЕ В САМИЯТ МЕНЕ - ЗАГАДКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕЗИМЕНА - НЕ ВСИЧКИ БИБЛЕЙСКИ - ЕДНО ПОДИР ДРУГО ПРЕНЕБРЕГВАНИ, УНИЩОЖАВАНИ И ЗАБРАВЯНИ. НО - ИМА АВАНГАРДНО МИСЛЕНЕ - СЛЕДОВАТЕЛНО - СЪВРЕМЕННА ЧБЪЛГАРСКА НАУЧНТА МИСЪЛ. СТРУВА МИ СЕ - ОТ ПРЕКАЛЕНО САМОПОДЦЕНЯВАНЕ МАТИ БОЛГАРИЯ СИ САМОПРОПАДА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ.
цитирай
17. анонимен - какво учат децета ни в училище
20.02.2010 10:49
Аз съм учител.Това което учат децата в училище не само не разкрива истината ,че сме народ с непредставимо далечно минало,но новите учебници бяха променени така,че да се изтрие всичко свързано с величието ни.Симеон Велики ,според един учебник водил дълги и безмислени войни,които не донесли нищо добро на България.От турското робство няма и помен.Не сме народ ,а мърша щом позволяваме всичко това да се случва.Веселин Методиев когато беше министър на образованието,при завръщане от Германия каза,че е ходил ,за да ни научат немците как да напишем историята си.БЕЗУМИЕ...
Докога само ще коментераме и ще позволяваме да промиват съзнанието ни
цитирай
18. анонимен - Споделям тезата за произхода на ...
20.02.2010 10:51
Споделям тезата за произхода на този символ и свръзването му с един, народ, разселил се от Азия до Европа и Северна Африка. Това са траките. Надявам се българските археолози и историци, да направят достояние тези артефакти, на света, за народ, с писменост идваща от този ранен период на човешката цивилизация. Въпрос на време света да узнае, за културата на тези наши древни прадеди, оставили отпечатъци в много стари цивилизации.
цитирай
19. анонимен - статията е добра. Това, че символът ...
20.02.2010 10:54
статията е добра. Това, че символът не е азиатски е вярно. Но тълкуването не е! Не че е лошо, но е твърдо профанизиран. твърде опростен. Ако си изучавал детайлно символите на българите/тук естествено се включват и траките/, със сигурност си забелязал дълбочината на всеки един знак. "Господарят на животните"- не! определено не! А че целият изток/ и не само изток/, е само пазител, а не създател на знания е ясно и неоспоримо. Търси доста по- дълбоко. Поздравявам те за търсенето. Това е достойно. :)))
цитирай
20. default - Sparotok,
20.02.2010 11:22
Постът ти е чудесен! Досега не съм се замислял за значението на символа, но винаги съм го асоциирал с буквата А на Глаголицата, а от там и с нещо иключително и само произлизащо от тези земи. Самата глаголица е с теоложки произход, което ме кара да мисля, че символа е заемъл основното място в местните вярвания.
цитирай
21. bowman - ...
20.02.2010 11:40
Прабългарите са имали собствена символика и без нея остава празнина . В училищата трудно ще го пуснат , но издание по въпроса никой не би могъл да спре , ако повече специалисти обърнат поглед резултата ще създаде противоречия, но и това ще го направи видим и откъм "официалната наука"
цитирай
22. troha - Ох, дано
20.02.2010 11:46
повече изследователи се заемат с тази кауза! Тя е път за разгадаването на толкова тайни и загадки! Стискам ти ръката за труда и усилието, както и за духовния ти ентусиазъм. Трябва да знаем кои сме, за да знаем какви искаме и можем да бъдем.
цитирай
23. troha - Написах нещо ,
20.02.2010 11:49
което се изтри. Бързам да повторя, че се моля да се увеличат изследователите като теб и тази кауза да добие решаваща сила! Привет
цитирай
24. анонимен - Gluposti
20.02.2010 12:07
Vsi4ko koeto e izlojeno tuk e gluposti, Kade traki,kade prabalgari? Gluposti, tarsite korinite si tam kadeto nesa,a darvo bez koreni barzo izsahva...Gluposti...Tozi simvol go ima v po4ti vsi4ki plemena koito sa izlezli ot Sredna azi1...
цитирай
25. анонимен - Точно така
20.02.2010 12:14
Лъжите продължават и унищожаването на артефакти също продължава . Оброчните плочи с "тракийски" конници всъщност са датировки по българския календар, защото животинките не са случайни - особено ламята, която е символ на съзвездието дракон около което се върти оста ( прецесията ) на земята. Вижте тоози интересен ръкопис на народ с интересно име http://www.wdl.org/en/item/2895
цитирай
26. анонимен - А може би това е весленски код
20.02.2010 13:20
Преди няколко години излязоха две книги на Елисавета Логинова -ръководителката на разкопките в Царичина-Колелото на съдбата и Пътят на светлината.
Това са диалози с извънземен разум,който обяснява,че траките са първите дошли на Земята.
Те са съхранили всичко донесено тук. Жителите на Атлантида са техни потомци.Затова може би този знак е разпространен на толкова места по света.Този разум твърди,че гръцката азбука всъщност е тракийска.Прочетете книгите,препоръчвам ви.
цитирай
27. sparotok - самоподценяване
20.02.2010 13:37
godlieb написа:
ПРЕКРАСНА СТАТИЯ - ОТВАРЯЩА МИ ОЧИ НАВЪТРЕ В САМИЯТ МЕНЕ - ЗАГАДКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕЗИМЕНА - НЕ ВСИЧКИ БИБЛЕЙСКИ - ЕДНО ПОДИР ДРУГО ПРЕНЕБРЕГВАНИ, УНИЩОЖАВАНИ И ЗАБРАВЯНИ. НО - ИМА АВАНГАРДНО МИСЛЕНЕ - СЛЕДОВАТЕЛНО - СЪВРЕМЕННА ЧБЪЛГАРСКА НАУЧНТА МИСЪЛ. СТРУВА МИ СЕ - ОТ ПРЕКАЛЕНО САМОПОДЦЕНЯВАНЕ МАТИ БОЛГАРИЯ СИ САМОПРОПАДА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ.


Прав сте, самоподценяването води до беди!
цитирай
28. sparotok - наличност
20.02.2010 13:38
анонимен написа:
Vsi4ko koeto e izlojeno tuk e gluposti, Kade traki,kade prabalgari? Gluposti, tarsite korinite si tam kadeto nesa,a darvo bez koreni barzo izsahva...Gluposti...Tozi simvol go ima v po4ti vsi4ki plemena koito sa izlezli ot Sredna azi1...


Употребява ли се този символ в Централна Азия 7000 години???
цитирай
29. boliarkabg - когато отидох да живея в дома на с...
20.02.2010 13:47
когато отидох да живея в дома на свекъра си и свекърва си, току-що беше починал нейният баща. От неговия дом вземахме в наследство дървен печат с този символ. Свекърва ми си споняше, че нейната майка винаги го е поставяла на коледните, новогодишни и великденски хлябове, затова започнахме и ние да го поставяме до ден днешен. Нито тя знаеше, нито аз до сега какъв е тоя знак. Тя все още е жива и не зная един ден дали този "печат" ще остане в моето семйство или в това на дъщеря й. няма значение, важното е,че е съхранен до ден днешен. А сега вече и зная неговото значение.
цитирай
30. sparotok - традиции
20.02.2010 13:51
boliarkabg написа:
когато отидох да живея в дома на свекъра си и свекърва си, току-що беше починал нейният баща. От неговия дом вземахме в наследство дървен печат с този символ. Свекърва ми си споняше, че нейната майка винаги го е поставяла на коледните, новогодишни и великденски хлябове, затова започнахме и ние да го поставяме до ден днешен. Нито тя знаеше, нито аз до сега какъв е тоя знак. Тя все още е жива и не зная един ден дали този "печат" ще остане в моето семйство или в това на дъщеря й. няма значение, важното е,че е съхранен до ден днешен. А сега вече и зная неговото значение.


Благодаря Ви за информацията!
Все повече се уверявам, че българската традиция е невероятно силна!
цитирай
31. анонимен - народна памет
20.02.2010 15:02
В Ямбол има улица,наречена Спарток,на името на тракийския цар,владял тези земи.Виждала съм този знак,но винаги съм си мислела,че е някакво число.
цитирай
32. sparotok - знак
20.02.2010 15:20
анонимен написа:
В Ямбол има улица,наречена Спарток,на името на тракийския цар,владял тези земи.Виждала съм този знак,но винаги съм си мислела,че е някакво число.


Знакът IYI се оказва много по-популярен отколкото на учените им се иска....
цитирай
33. анонимен - Атлант от вОДЕСОс
20.02.2010 15:37
Възхищавам ти се приятелю !
По времето на разкопките на Варненският (златен) некропол, съм говорил с ръководителя на проучването Ив. Иванов, който ми споделял че в част от грбовете са немерени скелети на хора с ръст над 2.50м.
Второ по отношение на славяни. Мисля, че по-точно е да се употребява словени. Защо се отнасям с предубеждение към славяни, ще си отговорите, като прочетете за етимологията на думата, а мисля, че най-точно се дава на следният адрес http://jew.dp.ua/ssarch/arch2002/arch1102/sh8.htm
цитирай
34. karambol5 - :)))Отново невероятен :)))) ...
20.02.2010 16:23
:)))Отново невероятен :))))
Винаги съмказвал ,че учебниците ни са едно голямо недоразумение ,но сега се чудя дали някога ще се намери историк,който да напише нещата такива ,каквито са били наистина или неминуемо ще заучаваме глупост след гупост ?
цитирай
35. sparotok - учебници
20.02.2010 17:28
karambol5 написа:
:)))Отново невероятен :))))
Винаги съмказвал ,че учебниците ни са едно голямо недоразумение ,но сега се чудя дали някога ще се намери историк,който да напише нещата такива ,каквито са били наистина или неминуемо ще заучаваме глупост след гупост ?


Учебниците ни бяха и все още са пропаганда, диктувана от чужденци. Същите, които се разпореждат в нашата държава като господари.
цитирай
36. sparotok - Варна
20.02.2010 17:33
анонимен написа:
Възхищавам ти се приятелю !
По времето на разкопките на Варненският (златен) некропол, съм говорил с ръководителя на проучването Ив. Иванов, който ми споделял че в част от грбовете са немерени скелети на хора с ръст над 2.50м.
Второ по отношение на славяни. Мисля, че по-точно е да се употребява словени. Защо се отнасям с предубеждение към славяни, ще си отговорите, като прочетете за етимологията на думата, а мисля, че най-точно се дава на следният адрес http://jew.dp.ua/ssarch/arch2002/arch1102/sh8.htm


Варненският некропол обърка сметките на тези обявяващи траките за примитивни. Лошото е, че ние самите знаем твърде малко за цивилизацията на дедите ни....поради това, че безсъвестни личности ни заблуждаваха дълго време.
цитирай
37. mglishev - Едно е сигурно
20.02.2010 17:40
Ипсилончето с двете хасти отстрани изобщо не се среща по антични изображения от Балканите.

А че е рунически знак или комбинация от рунически знаци - поне за това акълът ни стига да определим. Само дето траките не ползват руни... руни ползват германи и тюрки, а според някои автори - и някои ираноезични народи.
цитирай
38. sparotok - лъжеш
20.02.2010 17:57
mglishev написа:
Ипсилончето с двете хасти отстрани изобщо не се среща по антични изображения от Балканите.

А че е рунически знак или комбинация от рунически знаци - поне за това акълът ни стига да определим. Само дето траките не ползват руни... руни ползват германи и тюрки, а според някои автори - и някои ираноезични народи.


Лишев, сега вече прекаляваш.
Едно е да кажеш - не са ми известни древни изображения на IYI от Балканите, а друго е да кажеш -НЯМА!
Аз лично съм виждал на три места в тракийски светилища. Освен това цитирам С. Михайлов, който представя тема по този въпрос...Как е попаднала работата му в научно издание???

Знам, че ти се иска българите да са тюрки, но каквито и фокуси да правиш, не можеш да превърнеш древен европейски народ в теснооки азиатци.
цитирай
39. анонимен - Блогът си е мой! Ще си пускам, каквото си поискам!
20.02.2010 18:24
Блогът си е мой! Ще си пускам, каквото си поискам! Който не е с мен, значи е против мен! Тук - само химни и дитирамби! Инакомислещите - вън!
цитирай
40. sparotok - символи
20.02.2010 20:59
default написа:
Постът ти е чудесен! Досега не съм се замислял за значението на символа, но винаги съм го асоциирал с буквата А на Глаголицата, а от там и с нещо иключително и само произлизащо от тези земи. Самата глаголица е с теоложки произход, което ме кара да мисля, че символа е заемъл основното място в местните вярвания.


Така е, старите символи са имали дълбоко значение.
цитирай
41. sparotok - учени
20.02.2010 21:02
bowman написа:
Прабългарите са имали собствена символика и без нея остава празнина . В училищата трудно ще го пуснат , но издание по въпроса никой не би могъл да спре , ако повече специалисти обърнат поглед резултата ще създаде противоречия, но и това ще го направи видим и откъм "официалната наука"


Официалната наука не може да отрича истината вечно.
цитирай
42. sparotok - благодаря
20.02.2010 21:04
troha написа:
което се изтри. Бързам да повторя, че се моля да се увеличат изследователите като теб и тази кауза да добие решаваща сила! Привет


Благодаря!
Моите съмишленици са много!
Когато му дойде времето ще се покажат.
цитирай
43. sparotok - истина
20.02.2010 21:06
troha написа:
повече изследователи се заемат с тази кауза! Тя е път за разгадаването на толкова тайни и загадки! Стискам ти ръката за труда и усилието, както и за духовния ти ентусиазъм. Трябва да знаем кои сме, за да знаем какви искаме и можем да бъдем.


БЛАГОДАРЯ ТИ!
ИСТИНАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРЕ!
цитирай
44. анонимен - БЛАГОДАРЯ ТИ! Това е истината...
21.02.2010 02:17
БЛАГОДАРЯ ТИ!
Това е истината!

цитирай
45. sparotok - истина
21.02.2010 17:32
анонимен написа:
БЛАГОДАРЯ ТИ!
Това е истината!



Да, това е истината. Някои я виждат веднага, за други е нужно време.
цитирай
46. mglishev - Уви, не лъжа
22.02.2010 00:27
sparotok написа:
Лишев, сега вече прекаляваш.
Едно е да кажеш - не са ми известни древни изображения на IYI от Балканите, а друго е да кажеш -НЯМА!
Аз лично съм виждал на три места в тракийски светилища. Освен това цитирам С. Михайлов, който представя тема по този въпрос...Как е попаднала работата му в научно издание???

Знам, че ти се иска българите да са тюрки, но каквито и фокуси да правиш, не можеш да превърнеш древен европейски народ в теснооки азиатци.


Какво да се прави - няма. Дай снимка от античен паметник със знака и ще получиш извинението и признанието ми, че си прав.

И не ми се иска древните българи да са тюрко-алтайци, траки или ираноезични. Те са си тюрко-алтайци и без мен.
цитирай
47. drakulla - mglishev,
22.02.2010 18:39
отиди и го виж на Белинташ...Най-сигурно е. Снимките са като историята - могат да се подправят. Пък нашата история е най-ярък пример в това отношение. Е, лъжите бяха дотук. Отсега нататък хора като sparotok ще изваждат истината наяве, пък хора като теб ще пречат. Да се опитваш да скриеш или изкривиш истината е действие, обречено на провал от самото начало. Могат да минат месеци, години, столетия - нищо скрито не остава.
цитирай
48. sparotok - няма проблем
22.02.2010 19:26
mglishev написа:
sparotok написа:
Лишев, сега вече прекаляваш.
Едно е да кажеш - не са ми известни древни изображения на IYI от Балканите, а друго е да кажеш -НЯМА!
Аз лично съм виждал на три места в тракийски светилища. Освен това цитирам С. Михайлов, който представя тема по този въпрос...Как е попаднала работата му в научно издание???

Знам, че ти се иска българите да са тюрки, но каквито и фокуси да правиш, не можеш да превърнеш древен европейски народ в теснооки азиатци.


Какво да се прави - няма. Дай снимка от античен паметник със знака и ще получиш извинението и признанието ми, че си прав.

И не ми се иска древните българи да са тюрко-алтайци, траки или ираноезични. Те са си тюрко-алтайци и без мен.


За снимките няма проблем, ще ти изпратя. Скоро ще бъдат направени нови, за да няма оправдания, че изображението е неясно.
Колегата Дракула е прав, ако имаш път към Белинташ можеш да видиш знака там, а също и в ситовската пещера.
Ако ли не набави си работата на Стамен Михайлов, цитирал съм я.
цитирай
49. анонимен - bialo konche
28.02.2010 18:27
pozdravlenia za SPAROTOK !!!!!!!!!!!
Kakvi iranzi , kakvi tiurki ?????????????????
Proizhodat ni e ot BALKANITE !!!!!!!!!!!! Zashto tolkova uporito ne se vtalopiavat gluposti ????????? Za
da se PRIKRIVAT uporito ISTINI ??????????? Ami SIGURNO e ot izlkiuchitelno ZNACHENIE istinata za BULGARITE ...shtom s vekove tamnite sili nespirno rabotiat sreshtu nas !!!!!!!!!!!!!!!!!

Ne se gasi tuy shto NE GASNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SPAROTOK imash MNOGO MNOGO podarjnizi !!!!!!!!!!!!!! BUDNIAT BULGARIN Misli , milee za vsichko RODNO !!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
50. demograph - ИСТИНАТА Е ОТ БОГА
06.03.2010 00:22
БЪЛГАРИЯ СЕ СЪБУЖДА ЗА ИСТИНАТА!
цитирай
51. godlieb - """да пилееш години в опит да превъзпиташ отсрещния."""
06.03.2010 08:11
САМО ЧЕ - ПРЕДИ ДА СЕ СЪБУДИ - ДА НЕ ПОГИНЕ!
цитирай
52. mglishev - Мда
06.03.2010 15:31
drakulla написа:
отиди и го виж на Белинташ...Най-сигурно е. Снимките са като историята - могат да се подправят. Пък нашата история е най-ярък пример в това отношение. Е, лъжите бяха дотук. Отсега нататък хора като sparotok ще изваждат истината наяве, пък хора като теб ще пречат. Да се опитваш да скриеш или изкривиш истината е действие, обречено на провал от самото начало. Могат да минат месеци, години, столетия - нищо скрито не остава.


Както виждам, точен цитат от публикация със страница от издание няма. Няма и откриваема снимка в Гугъл. Към Белинташ, разбира се, път нямам. Информацията е практически непроверима. Къде ме пращате в шеста глуха, хайде, аз съм архивист все пак, не съм някой аджамия ;)
Като гледам възторзите на латиница, удивителните, въпросителните и главните букви, то се вижда точният профил на мнозинството автохтонни привърженици. Неинформирани хора.
цитирай
53. bowman - @52
06.03.2010 19:01
Господине, тъй като автора на блога няма да е в състояние още дълго да се грижи за блога (обявил го е публично) . Явно няма да може да отговори . Не злоупотребявайте със положението , пиша го с надеждата че не ви липсва себеуважение.
цитирай
54. kiarasoto - IYI е Върховна сила, Божествена сила.
09.03.2010 20:49
За мене този знак е знакът на богинята майка, създала двете си деца ИН и ЯН.
ТАНГРА е небесната сила, която владее светлината и тъмнината, както и троичноста на сътворението - АЗ-ТИ -ТО-семейството, от което произлиза човешкия род.
цитирай
55. анонимен - IYI
13.03.2010 13:05
Za men tozi znak e doshal ot Drevnite Traki no ne moga da si obqsna kakvo ozna4ava
цитирай
56. анонимен - отиди и го виж на Белинташ. . . Най...
06.05.2010 05:06
mglishev написа:
drakulla написа:
отиди и го виж на Белинташ...Най-сигурно е. Снимките са като историята - могат да се подправят. Пък нашата история е най-ярък пример в това отношение. Е, лъжите бяха дотук. Отсега нататък хора като sparotok ще изваждат истината наяве, пък хора като теб ще пречат. Да се опитваш да скриеш или изкривиш истината е действие, обречено на провал от самото начало. Могат да минат месеци, години, столетия - нищо скрито не остава.


Както виждам, точен цитат от публикация със страница от издание няма. Няма и откриваема снимка в Гугъл. Към Белинташ, разбира се, път нямам. Информацията е практически непроверима. Къде ме пращате в шеста глуха, хайде, аз съм архивист все пак, не съм някой аджамия ;)
Като гледам възторзите на латиница, удивителните, въпросителните и главните букви, то се вижда точният профил на мнозинството автохтонни привърженици. Неинформирани хора.



Ще падна от смях. Цитирания "професионалист" архиватор ни нарича "неинформирани"!!? За разлика от него обаче от него, аз намерих точно за 10 секунди в нета изображение на надписа от белинташ. Може би защото съм капитан и не си драпам м*дете като архивен плъх.
Ето:
http://img188.imageshack.us/img188/9705/capturekw.jpg
цитирай
57. анонимен - Много се извинявам но забравих да ...
06.05.2010 05:15
Много се извинявам но забравих да цитирам линка от който е изображението
ето го:
http://www.limpa.bg/blog/50000
цитирай
58. анонимен - IYI
03.06.2010 16:16
Подобно изображение е и съвременния ни герб. Двата лъва отстрани и лъва с короната в средата.iYi.
Според проект човешки геном, в който България се включва 2002, става ясно че не само у нас но и на почти целия Балкхан(етнонима си обикаля с нас навсякъде) само българи живеят. Есествено данните са засекретени от NASA, за да бъдат "политически коректни" и да не разбиват самочувствието на "комшийте" ни.

цитирай
59. horbat - Има много АРИАНСКИ ЦЪРКВИ СЪС ПОДОБНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ НА ХОР ИСТИ!!!
04.07.2012 13:48
https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcRwVZHWrJwf0Otfdylf4fuxXxDIIqNrfjQ3cSxIgqgrqP7g9ZK2tg
цитирай
60. balkan1 - Знакът iYi ...
05.07.2012 10:29
... според мен е символ на пролетното равноденствие -
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/09/27/iyi.611628
цитирай
61. анонимен - имтересен какмък
28.09.2012 10:43
вижте същия символ върху камък
http://pics.data.bg/shareview/1/общи/75aecb8c9b33589c981181603697922e/izmir_turkey
цитирай
62. krisdimaryana - Много интересно!
05.07.2013 22:50
Много интересно! Невероятно! Поздравления! ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13968889
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031