Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2010 18:50 - ПРОИЗХОДЪТ НА ГЛАГОЛИЦАТА-II
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 33301 Коментари: 75 Гласове:
45


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Продължение на Линеарен А и Линеарен Б  намираме  в скито-сарматските руни от България и черноморските степи ( принадлежали на дедите ни в древността). Доказателство за това са многобройните успоредици между скито-сарматските руни и глаголицата, представени през 2006 година от И.Танев и М. Минкова в работата им “Ортографична аналогия между някои глаголически букви и сарматските знаци” [5] стр. 48-59. Ще напомня, че сарматите са определени като част от тракийското гетско семейство [7]- III-ii -2, а според Симоката тези гети са и славяните, станали един от основните компоненти на етническият облик на Дунавска България [8] стр.14-15. Тъй като данните на Танев и Минкова са непълни, тук ще бъде представена друга сравнителна таблица, съдържаща повече и по ясни съответсвия между глаголически букви и скито-сарматски руни. **

 

Табл. 5

 
           image

Табл. 5
ГЛ - Глаголически букви
СК - Скито-сарматски руни

Броят на скито-сарматските руни показващи прилики с глаголицата е значителен, но винаги може да бъде зададен въпроса – Защо не се набюдава приемственост в периода XII-ти век преди Христа до I-ви век след Христа?

Няма глаголически документи този отрязък от време по няколко причини. Една от тях е фактът, че са правени на неустойчива основа. Херодот свидетелства, че йонийската ( пеласгийската ) ***  дума за хартия е кожа. Бащата на историята добавя, че по негово време ( V-ти век преди Христа) извън Гърция са се ползвали изключително обработени овчи и кози кожи вместо папирус. [9] V-58. Съседи на гърците през V-ти век  преди Христа са траки и скити, които са били прочути с многобройните си стада. За скотовъдците животинската кожа е евтин и леснодостъпен материал, който обаче не може да устои на неблагоприятните влияния на времето и лесно изгнива.****

 

Разбира се скептиците могат да възкликнат – Поне един документ щеше да остане!...

Това не е задължително, при други народи също има напълно изчезнали архиви. В книгата си за хетите, английският учен О.Р. Гърни споменава, че древният анатолийски народ е имал и дървени книги, но от тях не е оцеляло абсолютно нищо поради това, че влагата унищожава дървесината сравнително лесно [10] стр.128.

 

Не само неустойчивата основа е причина за изчезването на определена книжнина. Доминация на чужд народ също може да доведе до това, има достатъчно примери. Страбон твърди, че турдетаните ( древните испанци) са имали писана поезия, закони и хроники обхващащи историята на народа в продържение на хилядолетия [11] III-1-6. Това означава, че става дума за огромно количество книги. До ден днешен не е намерена нито една от тях. Безспорно римското нашествие в Иберия е една от причините.

 

Да не забравяме също, че и Тракия попада под римска власт. Едва ли новите господари са пожалили писмеността ни, след като без изключение унищожават книжнината на покорените от тях народи. Дори и да е имало запазени тракийски глаголически ръкописи чак до Средновековието, след религиозната реформа на Борис-Михаил те са били унищожени по искане на гръцкото духовенство считащо ги за ерес. Трябва да се отбележи, че даже и католическата църква е била против съществуването на глаголицата и е считала свещената ни азбука за еретическо деяние [2].

 

Старите ни писания не се пазели по села и паланки, а в царската библиотека и манастири.Съсредоточаването им на няколко места е станало предпоставка за лесното им елиминиране. Нека напомня, че и в по-късни времена южните ни съседи систематично са  събирали и изгаряли старата ни книжнина. С болка и гняв Г. Раковски разказва за това [12]. Наистина много е унищожено през вековете, завистта на чужденците е нанесла огромни поражения на нашата култура и история. Дори и в наше време безсъвестни личности направиха опит да ни откъснат от кирилицата, която е неотделима част от културата ни. Това показва, че битката срещу българщината не е свършила, а все още продължава. Някой желае да ни откъсне от всичко свързано с древната земя, която обитаваме, но няма да успее.

Завесата се вдига все повече и повече, а мъглите покриващи миналото ни се изпаряват от изгарящата сила на истината. Тя повтаря с тих, но постоянен глас - Българите са наследници на траките – създатели на първата писменост, от която са се развили азбуките на много други народи....

 

С пълно право ние можем да се гордеем с глаголицата. Тя е просъществувала няколко хиляди години и до неотдавна бе все още употребявана от нашите роднини хърватите. Особеностите на свещената ни писменост показват, че тя е създадена от българи за българи [13]. Това е солидно доказателство, че сме потомци на траките, а не на мургави азиатски пришълци.

 

Дедите ни бяха горди, но и благородни хора. Сурови в битките, но милостиви към нуждаещите се от помощ. В много случаи, подобно на Прометей предците ни бяха жестоко наказани за добрините си, но не се отвърнаха от доброто, а станаха най-ревностните му пазители. Старите българи бяха преследвани заради идеите си, но самите те не ставаха гонители, а прощаваха и привързваха към себе си бивши врагове. Не случайно Страбон нарече нашите предшественици най-праведният народ, притежаващ безкрайна духовна чистота. Ето затова дедите ни са били в състояние да се преродят отново и отново, и да въздигнат силни държави от пепелищата.

 

Днес ни е нужна промяна, тя обаче няма да дойде от вън. Напразно чакахме друг да ни помогне, това няма да стане никога. Забравихме, че сме потоми на могъщ и способен народ. Приехме облик, който не не ни подхожда и затова страдаме.

Нека възродим доброто в себе си, нека нашето знаме да е честността, а нашето име смелостта. За да дръзнеш да се изправиш срещу злото трябва да си духовно чист. За да можеш да извикаш- Стига унижения !- трябва да вярваш в себе си и своите братя и сестри. За да почнеш да градиш ново общество трябва да имаш силата за това, а тя идва от единството. Първата стъпка към едно по-добро бъдеще е да осъзнаем, че не сме сини, жълти и червени, а преди всичко българи и имаме едни и същи прадеди. Тъй както милеем за семейството си, така трябва да обичаме и останалите сънародници. Нека направим първата стъпка! Лесно е, трябва само да го поискаме!

 

 

Използвана литература и пояснения:

 

1. V Babič, Učbenik stare cerkene slovanščine, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Oddelek za slovenistiko, Ljubljana 2003’

2. П. Перинов, Глаголицата е от четвърти век-  http://www.ivanstamenov.com/files/perper-glagolica.pdf

3.Етикус Истер http://www.bulgaria88.narod.ru/AETHICUS.htm

4. H Lunt, Old Church Slavonic grammar, Mouton & Co., Printers, The Hague, 1996;

5. И.Танев, М. Минкова, “Ортографична аналогия между някои глаголически букви и сарматските знаци”, публикация в “Известия на музеите от Югоизточна България –XXII”, Бургас, 2006;

6. ПРОИЗХОДЪТ НА СТАРОБЪЛГАРСКИТЕ РУНИ - http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/23/proizhodyt-na-starobylgarskite-runi.478196

7.Procopius, History of the wars, Loeb, London, 2000;

8. Г. Ценов, Праотечеството и праезика на Българите, Хелиопол, София, 2000

9.Herodotus, Histories, Wordsworth Editions Limited, Hertfordshire, 1996;

10. O.R.Gourney, The Hittites, Richard Clay & Company, Ldt Bungay, Suffolk, 1964

11. Strabo, Geography, Book-X, Loeb, London, 1999;

12. Раковски http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=241&WorkID=7799&Level=1

13. Български характер на глаголицата http://www.promacedonia.org/eg/ea_1_1a.htm

 

 

* Близките по форма и звук глаголически букви с гръцки, еврейски, самаритански и коптски букви не са много, докато Линеарен Б дава 35 успоредици.

1.Гръцки успоредици -9

2.Самаритански успоредици – 7

3.Коптски успоредици -6

4.Еврейски успоредици – 4

 

Една азбука се променя с времето, понякога се налага да се махнат букви, а друг път да се добавят. За глаголическите  тета и ф може да се каже със сигурност, че са заети от гърците през Средновековието. Интересен факт е това, че в линеарните писмености няма знаци със звукова стойност отговаря на гръцките тета и фита.

 

Може би някои се учудват защо сравнявам глаголическото Ч с линеалното СИ и глаголическото Щ с линеарното СЕ. Ето и обяснението - когато се дава звукова стойност на Линеарен Б, М. Вентрис и Дж.Чадуик изхождат от вярването, че се касае за древен гръцки диалект и затова прилагат звуци, които са типични само за гръцката реч. Британските учени не обръщат внимание, че минойското горт-град и микенското кеторо-четири са по-близки до тракийското горд-град, и кетри-четири отколкото до гръцките полис-град и тетарес- четири. Не се обръща внимание и на факта, че окончанието eus в лични имена споменати на линеарни документи, не е гръцко, а тракийско – Orpheus, Tereus, Kuchreus...Пренебрегва се също фактът, че в най-ранните документи на Линеарен А се срещат тракийски, а не гръцки лични имена.  Чадуик признава по-късно, че е напълно възможно дадени звукови стойности да се отклоняват от реалността. ( J. Chadwick, The Decipherment of Linear B, Random Nouse, New York, 1959, стр. 96)

 

**Според официалната датировка тези руни на не са по-стари от I-ви век.  Тази датировка обаче не е задължително да е точна. През  XIX-ти и XX-ти век възникват много погрешни вярвания. Смяше се, че огромният скитски народ и изчезнал, тъй както и траките се изпаряват в небитието. Въведоха се дати на “идване” на народи не въз основа на исторически извори и археологически дани, а по лично осмотрение. Не можеше да се отрече, че сарматите имат рунически знаци, но пък се премълча, че сармати и скити са определени като принадлежащи на семейството на гетите, които са обитавали Тракия от най-дълбока древност.

 

***Херодот обяснява няколко пъти, че йонийците от негвото време са потомци на пеласгите, които гърците асимилират – “Истории”, VII- 94, I-56, VII-95, I-58.

 

****Дж. Чадуик, един от експертите на линеарните писмености споделя, че съдейки по елегантната форма на Линеарен Б знаците би трябвало да са рисувани с четка и мастило. Действително има запазени надписи върху вази, като знаците не са изрязани, а изрисувани с черна боя ( J.Chadwick, The Mycenaean world, Cambridge University Press, Cambridge 1976, стр. 27 )



Тагове:   траки,   Глаголица,


Гласувай:
45


Вълнообразно


1. razkazvachka - Тази статия е върховна
28.01.2010 20:01
и фактите, и коментарите
напр.:
Старите ни писания не се пазели по села и паланки, а в царската библиотека и манастири.Съсредоточаването им на няколко места е станало предпоставка за лесното им елиминиране. Нека напомня, че и в по-късни времена южните ни съседи систематично са събирали и изгаряли старата ни книжнина.
цитирай
2. tota - Поздрави за постинга!
28.01.2010 20:01
Много силни думи си изрекъл приятелю:"Завесата се вдига все повече и повече, а мъглите покриващи миналото ни се изпаряват от изгарящата сила на истината. Тя повтаря с тих, но постоянен глас - Българите са наследници на траките – създатели на първата писменост, от която са се развили азбуките на много други народи...."
Трябва да вървим изправени заради корените си.
Призивни са изречените думи от теб в края на статията, да повярваме в себе си и чрез единството да спасим България!! За да има во веки веков на тази земя!!
Благодаря ти за неуморният труд, който си вложил в изследователската работа, чрез езика и писмеността да докажеш кои са прадедите ни!
Продължавай своето дело! Не спирай!
P.S. В детството си съм виждала просорка на която имаше същите букви. На хлябовете отгоре сплетени знаци, като буквите. Вероятно това е бил един от начините да се съхранява и предава писмеността.
цитирай
3. sparotok - народна памет
28.01.2010 20:14
tota написа:
Много силни думи си изрекъл приятелю:"Завесата се вдига все повече и повече, а мъглите покриващи миналото ни се изпаряват от изгарящата сила на истината. Тя повтаря с тих, но постоянен глас - Българите са наследници на траките – създатели на първата писменост, от която са се развили азбуките на много други народи...."
Трябва да вървим изправени заради корените си.
Призивни са изречените думи от теб в края на статията, да повярваме в себе си и чрез единството да спасим България!! За да има во веки веков на тази земя!!
Благодаря ти за неуморният труд, който си вложил в изследователската работа, чрез езика и писмеността да докажеш кои са прадедите ни!
Продължавай своето дело! Не спирай!
P.S. В детството си съм виждала просорка на която имаше същите букви. На хлябовете отгоре сплетени знаци, като буквите. Вероятно това е бил един от начините да се съхранява и предава писмеността.


Благодаря ти!
Наистина беше доста работа да се събере цялата информация. Учудва ме, че никой от нашите траколози не е забелязал приликата между глаголицата и линеарните писмености.
Сплетените знаци, които си видяла по хлябовете може наистина да са били едно ехо от отдавна отминали времена. Народната памет е силна.

Следващият постинг е за произходът на традиционната българска носия. Едва ли някой би си помислил, чи тя съществува повече от 3500 години.

Велик народ сме!
цитирай
4. sparotok - писменост
28.01.2010 20:16
razkazvachka написа:
и фактите, и коментарите
напр.:
Старите ни писания не се пазели по села и паланки, а в царската библиотека и манастири.Съсредоточаването им на няколко места е станало предпоставка за лесното им елиминиране. Нека напомня, че и в по-късни времена южните ни съседи систематично са събирали и изгаряли старата ни книжнина.


За съжаление това е печалната истина. Знаем за книгите на Орфей и Линей, но едва ли ще ги намерим, мисля, че са унищожени отдавна.
цитирай
5. grigorsimov - Цитат от "тайните протоколи на ционските старейшини:
28.01.2010 20:26
"Ще заличим от паметта на народите всички спомени за миналите векове, и ще оставим само ония, които показват грешките на гоевските правителства"!
Това вече е направено, и почти всичко което знаем, не само в областта на историята, е лъжливо, измислено, изопачено или подправено.
цитирай
6. анонимен - nai setne razbrah kyde e Somalia i ot kyde ni ide samo4uvstvieto. Bravo na avtoryt. kyde si ucil avtore.
28.01.2010 21:28
ei, 4ove4e, ti me nakefi, po-skoro prisvih o4i za da wijdam po-iasno detailite i i posipah s gordost dusata si. mnogo ti blagodaria za balsama s koito umi posivelite cveti, cvetove koito men i dvamata mi bratia nakraha da emigrirame prei 15 godini.

molia te napisi mi na glagolica nasite imana:

GORAN, GERASIM I GRIGOR.

razprastam linkyt ti na drugi nasenci. nie s bratocite dovecera ste te pomenuvame s nasenstka Caraska turshia, grozdova slivova ot trojasko i domashni nadenici za meze.
s bratocite sme resili da si taturirame imenata na desnicite.

blagodaria ti predvaritelno
цитирай
7. sparotok - протоколи
28.01.2010 23:32
grigorsimov написа:
"Ще заличим от паметта на народите всички спомени за миналите векове, и ще оставим само ония, които показват грешките на гоевските правителства"!
Това вече е направено, и почти всичко което знаем, не само в областта на историята, е лъжливо, измислено, изопачено или подправено.


Не зная дали Златарски, Симеонов и др. имат връзка с посочените от Вас хора написали протоколите, но действията им определено са точно такива - унищожаване и изопачаване на истината.
цитирай
8. sparotok - глаголица
28.01.2010 23:45
анонимен написа:
ei, 4ove4e, ti me nakefi, po-skoro prisvih o4i za da wijdam po-iasno detailite i i posipah s gordost dusata si. mnogo ti blagodaria za balsama s koito umi posivelite cveti, cvetove koito men i dvamata mi bratia nakraha da emigrirame prei 15 godini.

molia te napisi mi na glagolica nasite imana:

GORAN, GERASIM I GRIGOR.

razprastam linkyt ti na drugi nasenci. nie s bratocite dovecera ste te pomenuvame s nasenstka Caraska turshia, grozdova slivova ot trojasko i domashni nadenici za meze.
s bratocite sme resili da si taturirame imenata na desnicite.

blagodaria ti predvaritelno


Здравейте!

С глаголицата наистина можете да се гордеете, създадена е от нашите деди траките.
Фонтът, който аз ползвам не се поддържа от blog.bg и поради това тук няма как да ви покажа как се пише името Ви с глаголически букви. Има обаче друга възможност. На българската страница на Уикипедия е дадено много добро избражение на глаголическите букви и тяхната звукова стойност. От там можете да почерпите информация. Адресът е следния

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0
цитирай
9. sparotok - всекиму своето
29.01.2010 00:47
stefbelchev написа:
ОЧИТЕ НА СВЕТА СЪС СВОИТЕ УМОТВОРЕНИЯ,ЛОГИКАТА В МЕН ГОВОРИ РАЗЛИЧНО,НО НА ПРИКАЗКИ С ФАНТАСТИЧНА ТЕМАТИКА СЕ ВЪЗХИЩАВАМ.В ТОЗИ СМИСЪЛ ВИ ПОЗДРАВЯВАМ ЗА ТРУДА И ТЕМИТЕ,КОИТО РАЗГЛЕЖДАТЕ...


Всекиму своето господине, един се присмива, друг попива истината.
цитирай
10. анонимен - Padnali sme pod tursko zastoto predi tova sme pogubili trakite
29.01.2010 01:59
pak sym az trimata bratoski G+G+G.

Zasto kogato nesto e hubavo , istori4eski cenno, ezikovo-originalno se namirat bukvoiadite na plastmasoviat patriotizym.
kwo e plastmasov patriotizym>
Towa milo EGN ( ne te znam ti li si tia li si ili nesto posredeta , 4edence) e kogato ot liubov i priznatelnost kym sviniata i neinoto myrtvo u4astie na NG trapeza, nie otri4ame 4e tuke e imalo dinozavri, slonove i, krokodili i anakondi.
Kato dokazatelstvo 4e te sa bili tuk molia vgledai se v Rumania Jeleva- 4udis se nali? ne]o mejdu krokodil, pogled na anakonda pred da stane na pepelianka, pohodka na lambadirast dinozavyr i vsi4ko towa se projektira pred greinaloto oko na onova e marku4a, da be hobota, , togava mu se e kazvalo Slonko a dnes BoSlonko. kwo, aha drugoto oko gleda kak Ceco ot Meriveto izravia s gol rtrakor trup sled trup i kak gi redi kato trupi tezi trupove.
Trakite sa imali kultura koiato nasite rodni dedi sa smazali za da veiat konskite opaski na Pangiurskoto sykrovste, za da izpikavat i izsiara krantite si pod stenite na Piperikon.

I ako togava tezi idioti sa poglednali na trakite, tehnata kultura i umenia kato na bratia-RU4IN NIKOGA NIAMASE DA STYPI W NASITE ZEMI!
Towa zapomni Hadji 4ifut Stefbelchev
цитирай
11. demograph - А защо не приемате?
29.01.2010 04:20
stefbelchev - НЕ ПРИЕМАМ,ЧЕ ДЕДИТЕ НИ СА ОТВОРИЛИ ОЧИТЕ НА СВЕТА ...
Все някой е трябвало да го стори. И ще се срамувате ли, ако предците ни са го направили/ И то както си личи от историята, без никакво намерение да се борят за първенство. Просто са го направили и разпръснали за общо благо. Безкористно, както Спароток. Аз вярвам, но нямам намерение да воювам с другите кой колко е голям.
Истината не може да се спре. Черноморското езеро е било развъдникът на арийците/траките в различните им версии, вкл. славяни/, а потопът - "Големият демографски взрив", последван от масивни миграции и заселване на Европа и Азия, че и по-далеч. И в най-манипулативнитеизточници това се признава, макар и с половин уста. Остава да се изрече Цялата истина. Защо да не я изречем ние?! С устата на Спароток, например. Или с вашата. Ето ви частица от написаното от други:......."Gordion was occupied almost continuously from the Early Bronze Age to Medieval times, but was most famous as the capital of the Phrygian kingdom in central Anatolia. Located at the junction of several roads, the ruins of the city are on a mound circled by the Sangarius River. All around the tell are rolling plains, dotted with tumuli, the burial mounds of its kings and nobility. Прилича ли ви на нещо?
Little is known of the Phrygians, other than brief references in Greek and Persian sources and from archaeological excavations. It appears that the Phrygians originated from the west coast of the Black Sea but migrated south into Anatolia. Settling in central Anatolia, they obliterated the Hittites, slaughtering most of the population /??това не е за вярване, виж по-долу/, and driving the rest into exile. They built their settlements over the ruins of Hittite cities such as Hattusas, Alacahoyuk, Pazarli and Alisar. At the beginning of the eighth century BC they made their capital at Gordion."
.........."...The city was renamed in honour of Gordius who ruled his adopted people well..."
Вижда се и истината и лъжата.
цитирай
12. анонимен - Г-н Ценов ще се окаже прав, май?
29.01.2010 08:54
Много хора се присмяха на д-р Ганчо Ценов, който питаше как българите са успявали да долетят от Каспийско мире до Македония по покана на римските владетели.
цитирай
13. анонимен - Дедите ни не зная какво са отваряли,
29.01.2010 10:21
но нека ние не гледаме и четем с широко затворени /нихилистично/ очи, предложени ни проучвания и материали, само защото не са от заспали научни светила или се различават от някакви догми и приети постулати.
Поздравления !
цитирай
14. анонимен - еквилибристики
29.01.2010 11:06
Мисля че обясненията защо няма в дадения период документи, както и много от другите разсъждения трябва да се съгласуват и да потърсят обяснение в грешките в хронологията, получени от изследванията на Нютон, Морозов, Фоменко.
Иначе просто си нагласяваме мещата, като заменяме едни "умни" предположения с други "умни". Няма голяма полза от такиова еквилибристики....
цитирай
15. анонимен - Поздрави за поста ! Един смислен блог !!!
29.01.2010 11:39
Следя Ви с интерес и съм горда и възхитена от темите , за които ни давате повече знания ! Благодаря Ви с уважение за труда и подробностите в прекрасните Ви постове за българските гордости и истини !
С любов и уважение !

Lidis
цитирай
16. benra - изключително
29.01.2010 11:56
интересно, важно и полезно четиво.Благодаря!
цитирай
17. анонимен - Привет от ВНМ
29.01.2010 12:06
Г- н Спарадок материалът Ви е отличен.Бих казал,че името Ви напълно съвпада със мисията и като древния Савел(Павел) можете да посеете истината за действителната ни история.Но както е във всичко,което ни заобикаля и за това е неоходимо(за съжаление) да се приложат политически методи и воля.Нямам предвид да се използват различни политически партии,а разкриването на геополитическите фактори,довели до насадената в момента псевдоистория.Ще ВИ цитирам:" Някой желае да ни откъсне от всичко свързано с древната земя, която обитаваме, но няма да успее".Смятам,че ако се каже А трябва да се стигне до Я.За да стигнем до там ще се наложи да се тръгне от последните години назад в историта.Ясно да кажем за цялостната насоченост на Руската имперска политика към хегемонизъм към Балканите и не само към тях.За измисленият панславизъм нанесъл толкова несправедливост на малките народи.Следя ваши материали в други сайтове и форуми -предполагам за вашето становище по този казус.Изразявам моето мнение,че за аудиоторита ще крайно интересно да научи дали е имало трайно отседнало славянско(склавинско) население в нашите земи.Някой можели да покаже поне едно доказателство-ще му бъда благодарен.С уважение.
цитирай
18. sparotok - Ценов
29.01.2010 12:42
анонимен написа:
Много хора се присмяха на д-р Ганчо Ценов, който питаше как българите са успявали да долетят от Каспийско мире до Македония по покана на римските владетели.


Проф. Ганчо Ценов бе обречен на забвение за около 50 години защото противниците му не бяха в състояние да го оборят.
цитирай
19. sparotok - догми
29.01.2010 12:44
andreshko написа:
но нека ние не гледаме и четем с широко затворени /нихилистично/ очи, предложени ни проучвания и материали, само защото не са от заспали научни светила или се различават от някакви догми и приети постулати.
Поздравления !


Догмите трябва да се разчупят и да се приеме истината, колкото и неудобна да е за някои влиятелни хора.
цитирай
20. sparotok - благодаря
29.01.2010 12:44
lidis написа:
Следя Ви с интерес и съм горда и възхитена от темите , за които ни давате повече знания ! Благодаря Ви с уважение за труда и подробностите в прекрасните Ви постове за българските гордости и истини !
С любов и уважение !

Lidis


Благодаря ти за подкрепата Лидис!
цитирай
21. sparotok - блаагодаря
29.01.2010 13:11
benra написа:
интересно, важно и полезно четиво.Благодаря!


Благодаря ти и аз!
цитирай
22. sparotok - понятия
29.01.2010 13:15
анонимен написа:
Г- н Спарадок материалът Ви е отличен.Бих казал,че името Ви напълно съвпада със мисията и като древния Савел(Павел) можете да посеете истината за действителната ни история.Но както е във всичко,което ни заобикаля и за това е неоходимо(за съжаление) да се приложат политически методи и воля.Нямам предвид да се използват различни политически партии,а разкриването на геополитическите фактори,довели до насадената в момента псевдоистория.Ще ВИ цитирам:" Някой желае да ни откъсне от всичко свързано с древната земя, която обитаваме, но няма да успее".Смятам,че ако се каже А трябва да се стигне до Я.За да стигнем до там ще се наложи да се тръгне от последните години назад в историта.Ясно да кажем за цялостната насоченост на Руската имперска политика към хегемонизъм към Балканите и не само към тях.За измисленият панславизъм нанесъл толкова несправедливост на малките народи.Следя ваши материали в други сайтове и форуми -предполагам за вашето становище по този казус.Изразявам моето мнение,че за аудиоторита ще крайно интересно да научи дали е имало трайно отседнало славянско(склавинско) население в нашите земи.Някой можели да покаже поне едно доказателство-ще му бъда благодарен.С уважение.


Благодаря Ви за оценката на работата ми!
Бих желал да Ви дам отговор за склавините, но преди това бихте ли ме уведомили какво точно разбирате под панславизъм. Прави ми впечатление, че голяма част хората, който използнат това понятие го разбират погрешно.
Преди да отговорите вижте това - http://sparotok.blog.bg/politika/2009/12/18/nakratko-za-slavianite.457224
цитирай
23. анонимен - От ВНМ
29.01.2010 14:34
Извинете г-н Спарадок за несъгласието ми с някои ваши тези относно славяните,които развивате в други статии(освен тази към която ме насочвате).Панславизма го разглеждам като шовинистическа политика-съгласен съм с определението в "Wikipedia".Ясно е ,че всички произхождаме от Ной,но абсолютно отричам да сме близки със славяните по произход.По скоро обратното- трябва да се подчертае разликата ни по между(резултатите от генните анализи са доказателство) .Относно Йордан,а преди това и Страбо(н),те поставят ясно различие между Тракийските племена и протославянските.Ще се съгласители,че една от най-характерните черти наТраките ездата и любовта към коня не се вързва с целия исторически бит на славяните.Характерният керамичен съд за медовина(усте на амфора,но цилиндричен към дъното) се намира при разкопки навсякъде където са локализирали древните автори хабитата на славяните ,но не и в България.С Уважение.
цитирай
24. sparotok - опоненти
29.01.2010 15:03
анонимен написа:
Извинете г-н Спарадок за несъгласието ми с някои ваши тези относно славяните,които развивате в други статии(освен тази към която ме насочвате).Панславизма го разглеждам като шовинистическа политика-съгласен съм с определението в "Wikipedia".Ясно е ,че всички произхождаме от Ной,но абсолютно отричам да сме близки със славяните по произход.По скоро обратното- трябва да се подчертае разликата ни по между(резултатите от генните анализи са доказателство) .Относно Йордан,а преди това и Страбо(н),те поставят ясно различие между Тракийските племена и протославянските.Ще се съгласители,че една от най-характерните черти наТраките ездата и любовта към коня не се вързва с целия исторически бит на славяните.Характерният керамичен съд за медовина(усте на амфора,но цилиндричен към дъното) се намира при разкопки навсякъде където са локализирали древните автори хабитата на славяните ,но не и в България.С Уважение.


Няма защо да се извинявате, опонирането на идеите ми ме радва даже.
Трябва да отбележа обаче, че явно не сте ме разбрали. В работите си посочвам, че има разлика между древните и днешните славяни. Обяснил съм също, че руснаците нямат изконно право над названието славяни. То е употребено за първи път за хора, които стават основен компонент на населението на Дунавска България.
Не знам коя книга на Страбон сте чел, в която старият автор да посочва "ясно различие между Тракийските племена и протославянските"...
Йордан прави разлика между гети и славяни защото едните са независими, а другите са поданници на римската империя, какъвто е и Йордан. Той премълчава присъствието на българите в Мизия и Тракия, макар да знаем за това от Св. Йероним, Йоан Никиуски, Малала и др. Йордан посочва като земи на българите само черноморските степи, макар освен там да е имало българи и в Тракия, и в Панониня, и в Норикум. Прочетете Георафия на Орозий Павел, той пише доста преди Йордан. Дано успете да намерите "Тацитова Германия" на Р. Дж. Летъм. Авторът дава ценни данни за славяните.
Препоръчвам Ви и книгата "Готи и Гети" на А. Чилингиров. Там е обяснено прекрасно, че склавинските топоними са обясними с помощта на българския език.
Не е зле и да се запознаете с труда на проф. Цани Гинчев. Той също показва връзката, но и различията между българи украинци и т.н.
След като се запознаете с горе посочените четива ще можем да подновим дискусията си.
цитирай
25. анонимен - Oт ВНМ
29.01.2010 21:34
Г-н Спарадок признавам си ,че не съм корифей в историята,защото тя е само една от специалностите ми.В действителност това ми дава възможност да гледам на нея и през призмата на философията и икономиката.Интересувам се от дълбочината на общественото развитие,в което почти винаги хронологията на събитията ги разглеждам като жалони.Знам ,че силните пишат историята и всеки детайл е значим за истината .В повечето случай съвпадение между двете просто липсва.Литературата препоръчана от Вас е действително полезна,с тази забележка,че в последните години се попълниха знанията на човечеството и предоставиха нови възможности.Сигурен съм ,че сте го преглеждали този сайт http://oldru.narod.ru/content.htm .С Уважение. П.П.Все още никой не е представил поне един неопровержим артефакт със славянски произход открит на наша територия на отседнали славяни.Изключвам преминаването през нея на отелни племена и наличието на голям брой роби от склавински произход в ИРИмп..
цитирай
26. sparotok - артефакти
29.01.2010 22:13
анонимен написа:
Г-н Спарадок признавам си ,че не съм корифей в историята,защото тя е само една от специалностите ми.В действителност това ми дава възможност да гледам на нея и през призмата на философията и икономиката.Интересувам се от дълбочината на общественото развитие,в което почти винаги хронологията на събитията ги разглеждам като жалони.Знам ,че силните пишат историята и всеки детайл е значим за истината .В повечето случай съвпадение между двете просто липсва.Литературата препоръчана от Вас е действително полезна,с тази забележка,че в последните години се попълниха знанията на човечеството и предоставиха нови възможности.Сигурен съм ,че сте го преглеждали този сайт http://oldru.narod.ru/content.htm .С Уважение. П.П.Все още никой не е представил поне един неопровержим артефакт със славянски произход открит на наша територия на отседнали славяни.Изключвам преминаването през нея на отелни племена и наличието на голям брой роби от склавински произход в ИРИмп..


Не случайно Ви препоръчах определена литература. Във второто издание на Готи и Гети има дадени доста артефакти. Пращам Ви линк към две статии. Прочетете ги внимателно!
Сравнете артефактите, представени от Ф. Курта с находки от нашите музеи.
http://www.scribd.com/doc/9727853/CURTA-Female-Dress-and-Slavic-Bow-Fibulae-in-Greece-Hesperia-742005

http://www.maknews.com/html/articles/skulj/origin_of_the_slavs.pdf

Знаете ли как се е стигнало до заключението, че славяните са окупирали само припятските блата.
Хидроними от този район са подложени на анализ и понеже етимологията е била славянска ( по-точно руска) учените са решили, че всички известни днес под името славяни са живели само в припятските блата.
Не се обръща внимание, че документираният през 1-век венетски град Тергесте има слав. етимология - тържище. Хрозни се произнася по този въпрос, но никой не го коментира. Не се обръща внимание, че името на малоазийската река Хупанис е обяснимо на слявянски ( купати се - къпя се, къпане). Името на Илиос - Троя е докуметирано от хетите през 15-ти век преди Христа. То идва от ИЛ- кал, дума срещаща се във всеки славянски език.
О. Хаас призна, че името на малоазийският Гордион е обаснимо със славянската дума город-град. Хаас свърза името на фригийската река Еленос със славянската дума елен, Темброс с темен-тъмен. А планината Гар гара си отговаря на общославянската дума гора-планина.
Георгиев опонира Влахов, че дори и Одесос да е обяснимо на славянски един топоним нямало как да дакара славяните през 6-ти век преди Христа на юг от Дунава. Та това е извъртане на нещата. Нали точно от изследването на топонимите и хидронимите се определяше кой, кога е къде е живял. Изведнъж, когато резултатът не оттърва се прилагат нови методи - не може даден топоним да е славянски, понеже славяните са късни пришълци.

Както обаче сам виждате славянски топоними има от Алпите до Анатолия, а най-старите документирани са от 15-ти век преди Христа.
цитирай
27. анонимен - Oт ВНМ
30.01.2010 00:28
Г-н Спарадок днес на истина стана "заигравка" на тема славяни.Последните материали по скоро подвърждават моята теза.Във всичките ми постове подчертавам думите " ОТСЕДНАЛОСТ НА СКЛАВИНИ ПО ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ".Ще Ви помоля да ми посочите къде са изложени тези артефакти,които доказват написаното с главни букви.Лингвинистиката е само част от доказателствата и то малка за една пълна научна теза.Гледайки целта понякога се изгубва пътя. Приятна вечер.
цитирай
28. sparotok - смаян съм
30.01.2010 01:26
анонимен написа:
Г-н Спарадок днес на истина стана "заигравка" на тема славяни.Последните материали по скоро подвърждават моята теза.Във всичките ми постове подчертавам думите " ОТСЕДНАЛОСТ НА СКЛАВИНИ ПО ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ".Ще Ви помоля да ми посочите къде са изложени тези артефакти,които доказват написаното с главни букви.Лингвинистиката е само част от доказателствата и то малка за една пълна научна теза.Гледайки целта понякога се изгубва пътя. Приятна вечер.


Казвате, че последните материали потвърждавали Вашата теза. Вие ме смайвате! Кога успяхте да прочетете и анализирате Курта и Скул, кога успяхте да направите съпоставка с археологически находки от музеите ни? Все пак петък вечер е, музеите са затворени.
Колко пъти да Ви напомням за необходимата Ви литература. Вие не си правите труда да проверите неизестни вам данни, а твърдите, че Вашата теза е вярна? Бихте ли ме осветлили как стигнахте до това заключение?

Казвате, че линвистиката е само малка част от доказателствата за ОТСЕДНАЛОСТТА НА СКЛАВИНИТЕ. Добре, да разгледаме тогава културата. В древността погребалните обичаи на различните народи са били различни. За траките Херодот споменава, че било обичайно съпругата да следва мъжа си в гроба. Същото споменава Псевдомаврикий пишейки за славяните. Херодот описва и друг погребален обичай - двубой след погребение на знатен тракиец. Това е славянската тризна, практикувана чак до Средновковието. Сигурен съм, че тези данни не са Ви известни.

Да обърнем поглед и към религията. Славянските Перун, Белобог-Белен, Яровит, Земля, Свентовит са тракийските Перкун, Бален, Арес, Земеля, Сейтовинтус. Бихте ли ми обяснили как чужди един на друг народи биха почитали едни и същи богове?

Знаете ли, че землянките и полуземлянките на славяните са и тракийски жилища? Прочетете Страбон господине и ще разберете как стоят нещата. Сигурен съм, че не сте запознат с работите на старогръцкият автор.

За да научите повече за славянската материлана култура и нейното присъствие в България, Македония, Сърбия, Румъния и Гърция трябва да четете специализирана литература, а не да се доверявате на всичко казано в тази, или онази интернет страница.

Ако искате да Ви взема на сериозно подгответе се!


цитирай
29. aqualia - За облата глаголица
30.01.2010 07:42
Спароток написа: Копитар обаче посочва, че облата ( българска) глаголица е по-стара от ъгловататият хърватски вариант, след което чешкият учен признава, че е виждането му е неверно [1] стр. 33...Някои смятат, че нашата уникална азбука е съществувала още през IV-ти век в Източна и Средна Европа [2], [3], но изследвания от 2006 година доказаха съществуването на сродна на глаголицата писменост още през I-II – ри век [5] стр.49, т.е. около осем века по-рано от официалната датировка. Резултатите от други нови проучвания въз основа на подробни сравнения с различни азбуки ни дават право да считаме, че протоглаголическа писменост с около тридесет и пет букви е съществувала през второто хилядолетие преди Христа, а самите корени се крият в далечната Медно-каменна епоха.

За мен е много обнадеждаващо да чуя, че произходът на глаголицата е древен, тази подробна информация и сравненията, които правите ме вдъхновяват, защото наистина нестигналата до нас писмената култура на траките е недостатъчното звено, което обяснява защо този народ, тези наши предци, са толкова надарени и изкуството им тъй съвършено в своето изящество и красота.
Благодаря ви за изумителния труд!
цитирай
30. ivesa - sparotok,очарована съм от патриотичните ти призиви...
30.01.2010 11:04
Цитирам те:"За да дръзнеш да се изправиш срещу злото,трябва да си духовно чист".Да,точно така е,в противен случай си напълно безпомощен.Няма да получиш необходимата подкрепа и одобрение от своите си,камо ли от чуждите.
За това,че трябва да забравим дали сме пристрастни към някоя политическа сила,не си прав.Но за това,че не бива да забравяме,че сме българи преди всичко,си напълно прав.Навсякъде,където и да сме по света,трябва да помним и знаем,че сме потомци на способен и праведен народ, с много достойнства.Поздрави!:)
цитирай
31. анонимен - От ВНМ
30.01.2010 11:14
"Что касается германцев, то, как я уже сказал5, северные германцы населяют океанское побережье. Известны, однако, только те племена, что живут от устьев Рена до Альбия; из этих племен наиболее известны сугамбры и кимвры. Области же за Альбием близ океана6 нам совершенно неведомы. Действительно, я не знаю никого из людей прежнего времени, кто бы совершил это прибрежное плавание в восточные области вплоть до устья Каспийского моря; и римляне еще не проникали в земли за рекой Альбием; равным образом и сухим путем никто не проходил туда. Однако если идти по долготе к востоку, то мы встретим области, лежащие около Борисфена и к северу от Понта, это ясно из «климатов»7 и параллельных расстояний. Но что находится за Германией: нужно ли принять, что там живут бастарны (как думает большинство), что между ними обитают другие народности — язиги или роксоланы8 или какие-либо другие из кочующих в кибитках9, сказать трудно. Нелегко решить, обитают ли они вплоть до океана, по всей длине побережья, или какая-либо часть страны необитаема из-за холода или по другой причине, или даже другая народность, сменившая германцев, живет между морем и областью восточных германцев. То же самое неведение господствует у нас и относительно прочих, непосредственно следующих за ними северных народностей. с. 270 Действительно, я не знаю ни бастарнов10, ни савроматов, ни вообще народностей, обитающих над Понтом; не знаю даже, как далеко они отстоят от Атлантического моря и граничат ли их области с ним11." Г-н Спарадок повярвайте ми,че въобще не е важно дали Вие ме вземате на сериозно.По-важното е истината да се взема на сериозно.Прочете ми постовете още веднъж,без емоция.Освен в музейте съм влизал и в хранилищата.Дано не съм Ви обидел,но дайте ми отговор на мойте въпроси,които съм задавал и на действителни корифей в тази област.Цитатът е от Страбон.
цитирай
32. sparotok - сериозност
30.01.2010 12:37
анонимен написа:
"Что касается германцев, то, как я уже сказал5, северные германцы населяют океанское побережье. Известны, однако, только те племена, что живут от устьев Рена до Альбия; из этих племен наиболее известны сугамбры и кимвры. Области же за Альбием близ океана6 нам совершенно неведомы. Действительно, я не знаю никого из людей прежнего времени, кто бы совершил это прибрежное плавание в восточные области вплоть до устья Каспийского моря; и римляне еще не проникали в земли за рекой Альбием; равным образом и сухим путем никто не проходил туда. Однако если идти по долготе к востоку, то мы встретим области, лежащие около Борисфена и к северу от Понта, это ясно из «климатов»7 и параллельных расстояний. Но что находится за Германией: нужно ли принять, что там живут бастарны (как думает большинство), что между ними обитают другие народности — язиги или роксоланы8 или какие-либо другие из кочующих в кибитках9, сказать трудно. Нелегко решить, обитают ли они вплоть до океана, по всей длине побережья, или какая-либо часть страны необитаема из-за холода или по другой причине, или даже другая народность, сменившая германцев, живет между морем и областью восточных германцев. То же самое неведение господствует у нас и относительно прочих, непосредственно следующих за ними северных народностей. с. 270 Действительно, я не знаю ни бастарнов10, ни савроматов, ни вообще народностей, обитающих над Понтом; не знаю даже, как далеко они отстоят от Атлантического моря и граничат ли их области с ним11." Г-н Спарадок повярвайте ми,че въобще не е важно дали Вие ме вземате на сериозно.По-важното е истината да се взема на сериозно.Прочете ми постовете още веднъж,без емоция.Освен в музейте съм влизал и в хранилищата.Дано не съм Ви обидел,но дайте ми отговор на мойте въпроси,които съм задавал и на действителни корифей в тази област.Цитатът е от Страбон.


Не господине, не сте ме обидили, даже ме развеселихте. Намирам методите Ви за странни, но пък Вие сам си признахте"Г-н Спарадок признавам си ,че не съм корифей в историята,защото тя е само една от специалностите ми.В действителност това ми дава възможност да гледам на нея и през призмата на философията и икономиката"....

Дадох Ви обяснения, посочих Ви и научна литература, но държанието Ви подсказва ясно, че тя не Ви интересува, т.е. Вие сте предубеден.

Смехотворно е, въз основа на наличие, или липса на ЕДИН ТИП СЪД ( както твърдите Вие) да се определи дали един народ е уседнал трайно в една територия, или не.

Уседналостта господине се определя най-вече от това дали има еднородност на топонимите в дадена област за дълъг период от време. Какво е толкова трудно да разберете, че един народ не може да остави топоними в дадена област, ако не я е обитавал дълго време? Елементарно е!
Посочих Ви връзката между Тергесте, Илиос, Одесос... явно обаче Вие не можете да схванете, че за да има древни топоними обясними на славянски в земи, принадлежащи на траки, то траките са и славяни.
Точно това казва и Теофилакт Симоката - Славяни, или още ГЕТИ понеже това бе тяхото име в древността....
Т.е. гетската керамика, фибули, въръжение, носия са и славянски.
Друг е въпроса как служещи на Царска Русия ( а после и на комунистите) учени ще тълкуват намерени артефакти.

Промени в имена на етноси има и при други народи. Германи, тевтони, алемани, немци може за звучат различно, но са определение за един и същи етнос.

Не проумявам защо ми пращате откъс от География на Страбон. Аз имам всичките му книги.
С откъса не ми доказвате нищо освен, че сте запознат с отрязване и вмъкване на текст, но това няма нищо общо с историята. Вие твърдите, че Страбон посочвал разликата между траки и славяни, странно, аз не мога да го намеря това.
Може би това, че сте се специализирал във философия и икономика Ви помага да видите неща, които аз не мога. Просветлете ме тогава!
цитирай
33. анонимен - От ВНМ
30.01.2010 12:51
Г-н Спарадок повярвайте,че за мен няма значение дали ще ме вземете на сериозно.Важното е истината всички ние да я вземаме на сериозно.Моля да прочетете постовете ми отново.Същите въпроси съм задавал и на траколозите от БАН,а между другото съм посещавал не само музеи,но и хранилищата им.С този цитат на Страбон се доказва липсата на всякакви сведения за протославяни през | век и то след като същия декларира,че е ползвал всички известни до тогава документи.Интересно е как един от най-древните и автохонен народ като Траките не знае за изгубени негови роднини. " Что касается германцев, то, как я уже сказал, северные германцы населяют океанское побережье. Известны, однако, только те племена, что живут от устьев Рена до Альбия; из этих племен наиболее известны сугамбры и кимвры. Области же за Альбием близ океана6 нам совершенно неведомы. Действительно, я не знаю никого из людей прежнего времени, кто бы совершил это прибрежное плавание в восточные области вплоть до устья Каспийского моря; и римляне еще не проникали в земли за рекой Альбием; равным образом и сухим путем никто не проходил туда. Однако если идти по долготе к востоку, то мы встретим области, лежащие около Борисфена и к северу от Понта, это ясно из «климатов» и параллельных расстояний. Но что находится за Германией: нужно ли принять, что там живут бастарны (как думает большинство), что между ними обитают другие народности — язиги или роксоланы или какие-либо другие из кочующих в кибитках, сказать трудно. Нелегко решить, обитают ли они вплоть до океана, по всей длине побережья, или какая-либо часть страны необитаема из-за холода или по другой причине, или даже другая народность, сменившая германцев, живет между морем и областью восточных германцев. То же самое неведение господствует у нас и относительно прочих, непосредственно следующих за ними северных народностей. Действительно, я не знаю ни бастарнов, ни савроматов, ни вообще народностей, обитающих над Понтом; не знаю даже, как далеко они "Нищо лично.
цитирай
34. анонимен - От ВНМ
30.01.2010 13:04
Извинявам се за вторият пост тази сутрин.Бързах за неделната раздумка и не бях сигурен в изпращането на първия.Благодаря за отговора и приятни почивни дни.
цитирай
35. sparotok - писмености
30.01.2010 13:12
aqualia написа:
Спароток написа: Копитар обаче посочва, че облата ( българска) глаголица е по-стара от ъгловататият хърватски вариант, след което чешкият учен признава, че е виждането му е неверно [1] стр. 33...Някои смятат, че нашата уникална азбука е съществувала още през IV-ти век в Източна и Средна Европа [2], [3], но изследвания от 2006 година доказаха съществуването на сродна на глаголицата писменост още през I-II – ри век [5] стр.49, т.е. около осем века по-рано от официалната датировка. Резултатите от други нови проучвания въз основа на подробни сравнения с различни азбуки ни дават право да считаме, че протоглаголическа писменост с около тридесет и пет букви е съществувала през второто хилядолетие преди Христа, а самите корени се крият в далечната Медно-каменна епоха.

За мен е много обнадеждаващо да чуя, че произходът на глаголицата е древен, тази подробна информация и сравненията, които правите ме вдъхновяват, защото наистина нестигналата до нас писмената култура на траките е недостатъчното звено, което обяснява защо този народ, тези наши предци, са толкова надарени и изкуството им тъй съвършено в своето изящество и красота.
Благодаря ви за изумителния труд!


Благодаря Ви и аз!
Странно е, че едва през 21 век някому е направило впечатление приликата между глаголицата и линеарните писмености. Те са открити преди повече от 100 години.
цитирай
36. sparotok - опоненти
30.01.2010 13:36
анонимен написа:
Извинявам се за вторият пост тази сутрин.Бързах за неделната раздумка и не бях сигурен в изпращането на първия.Благодаря за отговора и приятни почивни дни.


Господине, аз държа да бъда опониран, това е важно за мен! Другото, което е важно е опонента да е добре подготвен, затова Ви призовах - Подгответе се, запознайте се с посочената литература!

Страбон не споменава конкретно етноним славяни защото по това време те са известни като гети. Симоката го обяснява това от ясно по-ясно- СЛАВЯНИ, ИЛИ ОЩЕ ГЕТИ, ЗАЩОТО ТОВА БЕ ИМЕТО ИМ В ДРЕВНОСТТА...
В житието на Св. Теодосий за езикът на тракийското племе веси се казва, че е славянски. Самото име веси е обяснимо на славянски и означава заселени.
ВЕСИ е сродно на вендишката дума виес-село, чешката вес-село, словенската вас-село и разбира се старобългарската ВЬСЪ - село.
Името на тракийското племе ДОБЕРИ е обяснимо със словенската дума ДОБЕР и българската ДОБЪР.

Спекулира се с това, че ние българите сме пришълци, понеже етноним българи имало засвидетелстван едва в Ранното Средновековие.
Не се обръща внимание, че има многокранто отъждествяване на мизи и българи, т.е. мизи и българи са две названия за един и същ народ.
А мизите са споменати още през 14-13-ти век преди Христа като съюзници на Муватали.
Същите тези мизи са споменати през 12-11-ти век от Рамзес и Меренпта като нашественици в Египет.
През 5-ти век преди Христа Херодот ги среща в Египет под името максии и споделя, че бръснели главите си като оставяли кичур коса и все още помнели, че идват от земите край Троя (Азиатска Мизия граници с Троя)...Херодот добавя, че обичаите на египетските максий били като тези на сарматите....За сарматите Прокопий казва, че са от семйството на гетите, а тези гети са обявени за славяни от Симоката.
Да не забравяме свидетелството на Страбон, че мизи и гети са родствени народи...

Разбирате ли сега, че различия в названията на етносите не означава непременно поява, или изчезване на етнос....
цитирай
37. sparotok - възгледи
30.01.2010 14:07
ivesa написа:
Цитирам те:"За да дръзнеш да се изправиш срещу злото,трябва да си духовно чист".Да,точно така е,в противен случай си напълно безпомощен.Няма да получиш необходимата подкрепа и одобрение от своите си,камо ли от чуждите.
За това,че трябва да забравим дали сме пристрастни към някоя политическа сила,не си прав.Но за това,че не бива да забравяме,че сме българи преди всичко,си напълно прав.Навсякъде,където и да сме по света,трябва да помним и знаем,че сме потомци на способен и праведен народ, с много достойнства.Поздрави!:)


Здравей Ивеса!
Благодаря ти за оценката на труда ми!
Благодаря ти и за това, че не се съгласяваш с мен относно - "че трябва да забравим дали сме пристрастни към някоя политическа сила" ...Уважавам мнението ти, но нека обясня какво ме кара да кажа, че трябва да оставим чуждите идеологии на страна.

Аз винаги търся причината за противоречията. За да има различни политически течения, то има и причина за това. Една от причините за деленето на хората по отношението на възгледите е прекомерното неравенство. Моето скромно мнение е, че то възниква, когато националното самосъзнание е отслабнало.
Хубаво е човек да е богат, богатите хора са нужни. Когато обаче се започне безогледно ограбване на една част от населението, неминуемо ще възникне недоволство, което от своя страна ще стане основа за оформяне на нова идеология.
За съжаление винаги се намира един "месия", който да предложи като разрешение изземането на богатсвото от богатите. Това води до крайности като масови убийства и граждански войни.
А богатите хора са нужни на обществото, трябва само да притежават духовна чистота и да третират събратята си справедливо. Трябва да се погрижат да не се заражда прекомерно неравенство.

Гладният не работи с удоволствие и не обича работодателя си. Ако тънеш в нищета е само въпрос на време и ще намразиш всички богати.
Хората изпълнени с омраза са слаби и лесно се поддават на манипулаците на фалшивите пророци.

Докато работникът, който е третиран хуманно е лоялен към работодателя и не се поддава на порочни доктрини. Защо ми е да съм недоволен, ако получавам заплата, която не само, че ми позволява да платя сметките си, но и да спестявам? Защо да мразя богатите, ако богатият ми работодател се отнася с уважение и разбиране към мен?
За да няма противоположни убеждения, то не трябва да има и условия за това.
цитирай
38. equilibrium - по темата
30.01.2010 14:50
Поклон, приятелю!
цитирай
39. sparotok - поклон
30.01.2010 16:16
equilibrium написа:
Поклон, приятелю!


Поклон пред България и поклон пред дедите ни!
цитирай
40. анонимен - Пенев - траки - българи
30.01.2010 17:44
Имам приятел, бивш преподавател с СУ, с който сме си приказвали доста на тема българи, траки. Има интересна теория, която все повече става реалност, особено след изследванията на Черно море за потопа. Той смята че ”Потопа” е разделил и унищожил голяма част от ареала на българите(мизи, траки, скити), разположен около Черно море. Увеличаването на площта на Черно море е довело появата на множество племена, но всичките с еднакъв корен и странно приличащи си и след години. Троя, Персия, Мала Азия, Капийско море и др.
цитирай
41. breeze - Единството също е политика...
30.01.2010 18:03
...най-мъдрата, затова и най-трудната.
Днес хора като Вас, господин sparotok, трасират пътя.
Утре, хора като вас ще посочат целта.
Нужно ни беше начало. Имаме го.
Ако не тръгнем, други народи ще ни водят, но друго си е да видиш собственото си творение, да му се порадваш, да получиш благодарности...
Държавата е нашето семейство.
Тогава да побързаме...но този път бавно.:)
цитирай
42. sparotok - темата е сложна
30.01.2010 18:17
анонимен написа:
Имам приятел, бивш преподавател с СУ, с който сме си приказвали доста на тема българи, траки. Има интересна теория, която все повече става реалност, особено след изследванията на Черно море за потопа. Той смята че ”Потопа” е разделил и унищожил голяма част от ареала на българите(мизи, траки, скити), разположен около Черно море. Увеличаването на площта на Черно море е довело появата на множество племена, но всичките с еднакъв корен и странно приличащи си и след години. Троя, Персия, Мала Азия, Капийско море и др.


Тази тема е много сложна и изисква дълго проучване. Не само потопът е разделил палеобалканските племена, затова са виновни и миграциите причинени от бързонарастващото население на неолитната Югоизточна Европа.
цитирай
43. sparotok - формулировка
30.01.2010 18:21
breeze написа:
...най-мъдрата, затова и най-трудната.
Днес хора като Вас, господин sparotok, трасират пътя.
Утре, хора като вас ще посочат целта.
Нужно ни беше начало. Имаме го.
Ако не тръгнем, други народи ще ни водят, но друго си е да видиш собственото си творение, да му се порадваш, да получиш благодарности...
Държавата е нашето семейство.
Тогава да побързаме...но този път бавно.:)


Ето това ми хареса много - Ако не тръгнем, други народи ще ни водят...
Истина е също, че държавата е нашето семейство.
Докато всички не осъзнаем това ще тънем в тъмнина.
цитирай
44. анонимен - От ВНМ
30.01.2010 19:17
Теофилакт Симоката за годината 585 пише, че братът на императора Маврикия, Петър, като отивал на бой срещу аварския княз Баяна, вървейки откъм Варна към Нова (Свищов), щом заминал Нова, сблъскал се с българи." , и, добавяйки това към сведения от Комес Марцелин, той резюмира: "...според Симоката долината на реката Янтра е била заселена с българи."
Верен ли е този извод? Не е ли той плод на фантазията на Ценов?* Докато за славяните Симоката изрично пише в хрониката си, че преминават Дунав откъм север, за българите не се казва нищо такова; не се казва да са дошли отнякъде. На тях византийците чисто и просто са се "натъкнали", така както биха се натъкнали на скала или река; тяхното присъствие по тези места за Симоката е нещо естествено, което няма нужда от обяснение.
* Докато каганът на аварите се е намирал на север от Дунав, каганът на българите е бил наблизо, на юг от Дунава; при него те са стигнали много скоро, и то като са вървели бавно и непрекъснато са се оглеждали назад.
* За титлата "каган" може да поясним, че във формите кавган, кавкан, гаган и др. тя се среща многократно в старите български ръкописи със смисъл "цар, владетел". Освен кагана на аварите, Симоката споменава и други кагани; изглежда, че тази титла е била разпространена в Централна и Югоизточна Европа; сигурно е, че се е употребявала от българите в продължителен период от време.
* Поведението на българите според епизода е насочено към неутралитет; те са желаели да стоят настрана от сблъсъците на византийците със славяните и аварите.
* Симоката прави разлика между българи и славяни; вероятно по онова време думата "славяни" е имала смисъл, различен от днешния.Можем ли да подкрепим твърдението на Ганчо Ценов? Дали не се заблуждаваме и ние заедно с него.

цитирай
45. sparotok - разлики
30.01.2010 19:26
анонимен написа:
Теофилакт Симоката за годината 585 пише, че братът на императора Маврикия, Петър, като отивал на бой срещу аварския княз Баяна, вървейки откъм Варна към Нова (Свищов), щом заминал Нова, сблъскал се с българи." , и, добавяйки това към сведения от Комес Марцелин, той резюмира: "...според Симоката долината на реката Янтра е била заселена с българи."
Верен ли е този извод? Не е ли той плод на фантазията на Ценов?* Докато за славяните Симоката изрично пише в хрониката си, че преминават Дунав откъм север, за българите не се казва нищо такова; не се казва да са дошли отнякъде. На тях византийците чисто и просто са се "натъкнали", така както биха се натъкнали на скала или река; тяхното присъствие по тези места за Симоката е нещо естествено, което няма нужда от обяснение.
* Докато каганът на аварите се е намирал на север от Дунав, каганът на българите е бил наблизо, на юг от Дунава; при него те са стигнали много скоро, и то като са вървели бавно и непрекъснато са се оглеждали назад.
* За титлата "каган" може да поясним, че във формите кавган, кавкан, гаган и др. тя се среща многократно в старите български ръкописи със смисъл "цар, владетел". Освен кагана на аварите, Симоката споменава и други кагани; изглежда, че тази титла е била разпространена в Централна и Югоизточна Европа; сигурно е, че се е употребявала от българите в продължителен период от време.
* Поведението на българите според епизода е насочено към неутралитет; те са желаели да стоят настрана от сблъсъците на византийците със славяните и аварите.
* Симоката прави разлика между българи и славяни; вероятно по онова време думата "славяни" е имала смисъл, различен от днешния.Можем ли да подкрепим твърдението на Ганчо Ценов? Дали не се заблуждаваме и ние заедно с него.



Да, Симоката прави разлика между българи и славяни, тъй както за Страбон мизи и гети са отделни племена, но старият автор споменава също, че са и от един род.
Аз също правя разлика между добруджани и родопчани, но знам, че става дума за хора принадлежащи на един и същ народ.
Елементарно е, нали?

цитирай
46. анонимен - скит.ганди
30.01.2010 22:31
Същите въпроси съм задавал и на траколозите от БАН,а между другото съм посещавал не само музеи,но и хранилищата им. Бихте ли споделили с кои точно наши траколози сте разговаряли?
Някои учени, с по един метър титли пред името си ,са доста забавни.Четеш нещо ,което би трябвало да е научен труд ,а то повече прилича на литературно упражнение ,пълно със словесни еквилибристики.Могат да говорят с часове , при това интересно, и нищо да не кажат.Та, за това питам.
цитирай
47. анонимен - скит.ганди
30.01.2010 23:17
анонимен написа:
Същите въпроси съм задавал и на траколозите от БАН,а между другото съм посещавал не само музеи,но и хранилищата им.

Бихте ли споделили с кои точно наши траколози сте разговаряли?
Някои учени, с по един метър титли пред името си ,са доста забавни.Четеш нещо ,което би трябвало да е научен труд ,а то повече прилича на литературно упражнение ,пълно със словесни еквилибристики.Могат да говорят с часове , при това интересно, и нищо да не кажат.Та, за това питам.
цитирай
48. demograph - Благодаря ти Спароток
30.01.2010 23:48
Чета те пак и пак те разбирам със сърцето си. Проверявам източниците ти и намирам нови доказателства в твоя полза. Чета отговорите в дикусията и се радвам на това колко си прав. Разбиващо верен. Защото си избран. Господ те е посочил!
цитирай
49. natali60 - Твоите постинги, Спароток,
31.01.2010 05:47
ме изпълват с гордост!
Благодаря ти!
цитирай
50. sparotok - извори
31.01.2010 13:45
demograph написа:
Чета те пак и пак те разбирам със сърцето си. Проверявам източниците ти и намирам нови доказателства в твоя полза. Чета отговорите в дикусията и се радвам на това колко си прав. Разбиващо верен. Защото си избран. Господ те е посочил!


Спокоен съм поради това, че истината е на моя страна. Манипулациите на българофобите няма да траят вечно.
цитирай
51. sparotok - истинско лице
31.01.2010 13:47
natali60 написа:
ме изпълват с гордост!
Благодаря ти!


С работите си целя да покажа на българите истинското им лице. Щом си горда, че си българка значи си намерила себе си.
цитирай
52. him - Горе главата
31.01.2010 15:45
Хулители и Тома Неверни винаги ще има! По-лесно е да разрушиш,отколкото да създадеш.Някои хора не умеят да губят и в желанието си да не паднат по гръб стават упорити деца, едновременно смешни и достойни за съжаление. Възхищавам се на делото ви и заставам зад вас не само на думи, но и съм готов да подкрепя и с дела. А вие кажете с какво мога да съм ви полезен.А вие останалите - след като харесвате блога, подкрепете го и вие както можете.Нали всички искаме да сме единни - ето ви добра кауза. Защото думите, драги съблогъри, трябва да можеш да ги защитиш, както доста умело прави собственика на блога.
цитирай
53. ivesa - sparotok,
31.01.2010 16:00
без противоречия няма развитие.Това,че търсиш причините за противоречията е похвално.Основната причина да има различни политически течения е демокрацията.Не трябва да се оставят чуждите идеологии на страна,а да се проучват,за да се формира градивно обществено мнение по всички важни въпроси за напредъка и развитието на модерното демократично общество.Поздрави!:)))
цитирай
54. breeze - подкрепа,
31.01.2010 18:48
необходимо е!
цитирай
55. mehmedbulgaristan - Браво SPAROTOK
31.01.2010 21:09
Благодаря ти ,че в тези тъмни и продажни времена топлиш и радваш нашите сърца.Разчитай и на мен Sparotok с каквото мога ще ти помогна.
цитирай
56. sparotok - помощ
31.01.2010 23:29
him написа:
Хулители и Тома Неверни винаги ще има! По-лесно е да разрушиш,отколкото да създадеш.Някои хора не умеят да губят и в желанието си да не паднат по гръб стават упорити деца, едновременно смешни и достойни за съжаление. Възхищавам се на делото ви и заставам зад вас не само на думи, но и съм готов да подкрепя и с дела. А вие кажете с какво мога да съм ви полезен.А вие останалите - след като харесвате блога, подкрепете го и вие както можете.Нали всички искаме да сме единни - ето ви добра кауза. Защото думите, драги съблогъри, трябва да можеш да ги защитиш, както доста умело прави собственика на блога.


Благодаря Ви искрено за подкрепата! Най-добрият начин да ми помогнете е да бъдете горд с произхода си! Бъдете българин, показвайте българската доброта!
цитирай
57. sparotok - идеологии
31.01.2010 23:32
ivesa написа:
без противоречия няма развитие.Това,че търсиш причините за противоречията е похвално.Основната причина да има различни политически течения е демокрацията.Не трябва да се оставят чуждите идеологии на страна,а да се проучват,за да се формира градивно обществено мнение по всички важни въпроси за напредъка и развитието на модерното демократично общество.Поздрави!:)))


До някъде си права, но мисля, че ние трябва да изградим и своя, чисто българска идеология базирана на духовна чистота и всеобща справедливост.
цитирай
58. sparotok - помощ
31.01.2010 23:33
mehmedbulgaristan написа:
Благодаря ти ,че в тези тъмни и продажни времена топлиш и радваш нашите сърца.Разчитай и на мен Sparotok с каквото мога ще ти помогна.


Просто останете добрият човек, който сте! Това е помощ за мен.
цитирай
59. sparotok - избор
31.01.2010 23:36
demograph написа:
Чета те пак и пак те разбирам със сърцето си. Проверявам източниците ти и намирам нови доказателства в твоя полза. Чета отговорите в дикусията и се радвам на това колко си прав. Разбиващо верен. Защото си избран. Господ те е посочил!


Бог е избирал българският народ за много неща. И за градеж, и за борба със злото...аз съм само едно малко звено от една дълга верига.
цитирай
60. анонимен - От ВНМ
01.02.2010 01:08
Г-н Спарадок ,запознах се с вашите препоръчани автори Курта и Скул ,този път по- подробно и отново не открих връзка с нашия спор,освен споменаването на с.Люляково , но могилата е от неолита.Та като казах неолита се сетих и за разликата в бита между Траките и славяните.Защото по нашите земи са изграждали напълно надземни жилища много преди бронзовата епоха,а по земите на славяните дори 3000г. след нея са живяли в землянки.Този материал е добър:http://bg-archaeology.blogspot.com/search/label.Ще Ви бъда благодарен да ми посочите информация за тракийското племе Веси и къде е било ситуирано,тъй като ,признавам си ,за първи път от вас узнах за него.Ясно е ,че сте специалист,но ще е удачно в един постинг да развиете вашите идеи за равнозначност между Траки-Българи-славянни,защото последните нещо не прилягат на нашия етнос.Нито-антропологично .Нито -антропогенно. Нито по археологични факти. А и по граматични особености на езиците -- членуването и падежите.С Уважение. *П.П.За лингвистиката имам резерви като ОСНОВЕН фактор за достигане на истината,защото липсват писменни данни на нашия език от античноста.Използваните по настоящем за древните наименования, тълкуванията им преминават през преводи,диалекти и езици със специфични фонеми.Подчертавам,че не я ОТРИЧАМ.
цитирай
61. micropolis - <div class="tx"...
01.02.2010 08:44
<div class="tx"><div>анонимен написа:<div class="quote" title="анонимен">Теофилакт Симоката за годината 585 пише, че братът на императора Маврикия, Петър, като отивал на бой срещу аварския княз Баяна, вървейки откъм Варна към Нова (Свищов), щом заминал Нова, сблъскал се с българи.&quot; , и, добавяйки това към сведения от Комес Марцелин, той резюмира: &quot;...според Симоката долината на реката Янтра е била заселена с българи.&quot; <br />
Верен ли е този извод? Не е ли той плод на фантазията на Ценов?* Докато за славяните Симоката изрично пише в хрониката си, че преминават Дунав откъм север, за българите не се казва нищо такова; не се казва да са дошли отнякъде. На тях византийците чисто и просто са се &quot;натъкнали&quot;, така както биха се натъкнали на скала или река; тяхното присъствие по тези места за Симоката е нещо естествено, което няма нужда от обяснение.<br />
.<br />
Преди 585г. има няколко описани случая на заселване с българи на юг от Дунав, като в единия случай става дума за заселване с цел нопазване на границата на Византия. Първият е от IV век.
цитирай
62. sparotok - ВЕСИ
01.02.2010 13:06
анонимен написа:
Г-н Спарадок ,запознах се с вашите препоръчани автори Курта и Скул ,този път по- подробно и отново не открих връзка с нашия спор,освен споменаването на с.Люляково , но могилата е от неолита.Та като казах неолита се сетих и за разликата в бита между Траките и славяните.Защото по нашите земи са изграждали напълно надземни жилища много преди бронзовата епоха,а по земите на славяните дори 3000г. след нея са живяли в землянки.Този материал е добър:http://bg-archaeology.blogspot.com/search/label.Ще Ви бъда благодарен да ми посочите информация за тракийското племе Веси и къде е било ситуирано,тъй като ,признавам си ,за първи път от вас узнах за него.Ясно е ,че сте специалист,но ще е удачно в един постинг да развиете вашите идеи за равнозначност между Траки-Българи-славянни,защото последните нещо не прилягат на нашия етнос.Нито-антропологично .Нито -антропогенно. Нито по археологични факти. А и по граматични особености на езиците -- членуването и падежите.С Уважение. *П.П.За лингвистиката имам резерви като ОСНОВЕН фактор за достигане на истината,защото липсват писменни данни на нашия език от античноста.Използваните по настоящем за древните наименования, тълкуванията им преминават през преводи,диалекти и езици със специфични фонеми.Подчертавам,че не я ОТРИЧАМ.


ВЕСИТЕ ( наричани още БЕСИ и УЕСИ ) са споменати за първи път от египетските царе Рамзес II и Меренпта под името УЕШЕШ и са класифицирани като принадлежащи на федерацията на Морските народи, които опустошават територии в Западна Мала Азия и Северен Египет през 12-11 век преди Христа.
През 5-ти век преди Христа Херодот локализира ВЕСИТЕ в Родопите, а през 1-ви век Овидий ги среща в Мизия и Дакия, но явно се касае за друг клон, защото през 1-ви все още има ВЕСИ в Родопите. Те се вдигат на въстание под водачеството на жреца Вологес ( Бологес).

Пропоръчвам Ви да прочетете Курта и Скул отново и този път по-внимателно!

Успех!
цитирай
63. анонимен - От ВНМ
01.02.2010 21:05
Интересна индикация имате за Бесите г-н Спарадок наричаите ги Веси.Ще ми посочите ли в кой писмен документ те са упоменати под вашата интерпретация. Ако всички ние желаем да излезе истината за произхода на нашия народ най-добре да си служим с доказани факти.Страхувам се,че ако от една страна доказваме автохонен произход на нашите деди,а от друга търсим родство с племена изостанали в своето развитие с хилядолетия и без собствена история- вместо да изпишем вежди ще извадим очи.За щастие дошло е време за истината. Руснаците имат следното оправдание----''Народ без история е щаслив народ". За изостаналостта на славяните се упоменава във всички анали на ИРИмп. ,а също така и на запад-"Хроника за славяните" от Гелмолд и то през -1171г..Аз не отричам Курта и Скул,не отричам и че славяните са преминавали през нашите земи.Аз твърдя ,че единствените ОТСЕДНАЛИ тук славяни са били роби на ИРИмп..С Уважение.
цитирай
64. sparotok - термини
01.02.2010 21:17
анонимен написа:
Интересна индикация имате за Бесите г-н Спарадок наричаите ги Веси.Ще ми посочите ли в кой писмен документ те са упоменати под вашата интерпретация. Ако всички ние желаем да излезе истината за произхода на нашия народ най-добре да си служим с доказани факти.Страхувам се,че ако от една страна доказваме автохонен произход на нашите деди,а от друга търсим родство с племена изостанали в своето развитие с хилядолетия и без собствена история- вместо да изпишем вежди ще извадим очи.За щастие дошло е време за истината. Руснаците имат следното оправдание----''Народ без история е щаслив народ". За изостаналостта на славяните се упоменава във всички анали на ИРИмп. ,а също така и на запад-"Хроника за славяните" от Гелмолд и то през -1171г..Аз не отричам Курта и Скул,не отричам и че славяните са преминавали през нашите земи.Аз твърдя ,че единствените ОТСЕДНАЛИ тук славяни са били роби на ИРИмп..С Уважение.


Ето Ви литература, в която можете да прочетете за различните варианти на тракийският етноним ВЕСИ -К.Влахов, Тракийски Лични Имена, Фонетико-Морфологични Проучвания, Studia Thracica 2, БАН, София, 1976.
Набавете си книгата, лесно се намира, а е и ценна като данни, заслужава си купуването.

Честно казано не разбирам какво искате да кажете със следното - "Ако всички ние желаем да излезе истината за произхода на нашия народ най-добре да си служим с доказани факти.Страхувам се,че ако от една страна доказваме автохонен произход на нашите деди,а от друга търсим родство с племена изостанали в своето развитие с хилядолетия и без собствена история- вместо да изпишем вежди ще извадим очи"

Кой е изостанал в развитието си, траките ли?

Вие ме смайвате отново, казвате - "Аз не отричам Курта и Скул"...
Господине, Курта и Скул са пълни антиподи, те твърдят различни неща, затова Ви казах да четете внимателно, но Вие не само, че не сте схванали най-важното, но не сте успели да разберете абсолютно нищо. Прочетете отново двата автора!

цитирай
65. анонимен - От ВНМ
01.02.2010 22:30
Г-н Спарадок не прочетохте ли кои са изостаналите ЕСТЕСТВЕНО----СЛАВЯНИТЕ.Бихте ли ми цитирали САМО ЕДИН мой пасаж ,в които съм дал негативна оценка за ТРАКИТЕ.Помолих ви да декларирате вашата теза за СЛАВЯНСКО ПРИСЪСТВИЕ В НАШИЯТ ЕТНОС.Справих се дори и със словенския език,макар че ме пратихте в перифериата на основния въпрос,който постоянно заобикаляте.Честит Трифон Зарезан.Интересно,май имаше и послеслов към предишният ми пост.
цитирай
66. sparotok - формулировка
01.02.2010 22:55
Честит Трифон Зарезан и на Вас!

Защо е трябвало да четете словенския, след като има резюме на английски? Като прочетохте Скул, до какви изводи стигнахте?

Пак не разбирам какво заобикалям? За артефактите ли? Аз Ви дадох над 40 примера. Ако имахте понятие от археология, или поне наистина да бяхте посетили големите музеи, нямаше все още да се чудите.

Обясних Ви многократно, че славяни и траки са названия на един и същ народ. Дадох Ви линк към мой постинг, в който обяснявам, че само българите имат право на името славяни и, че други народи са наречени славяни заради нас.

Спокойно можете да кажете, че не се съгласявате с мен и да представите факти и извори неизползвани от мен.

Лошото е, че Ви липсват много знания, а правите смели твърдения:)))

Казвате, че славяните били западнали...Добре, но я вижте следното:
Дардан е дълго време синоним на троянец, понеже се смята, че дарданците са основали Троя...Дванадесет века след Троянската война дарданите са наречени примитивни варвари, живеещи в землянки, които са покрити с говежда тор.

Мизите са прочутите ръкопашни бойци по време на Троянската война, но след време Де;остен и Аристотел ги наричат страхливи идиоти, които се оставят всеки да ги граби.

Даже египтяните признават, че фригите са по-стар народ от тях. Богатството на Мидас става пословично, но през 1-ви век фригите са ....предимно роби, наричани фригийски зайци.

Весите, които са от рода на сатрите пазещи едно от най-големите светилища на древна Европа, са били дълбокоуважавани....до първи век, когато са наречени диви разбойници, с които никой не може да се мери...по разбойничество.

Защо се учудвате тогава, че за гетите-славяни са избълвани лъжи...Гърците са майсторите на хули и измами.

За да разберете истината, коато Вие така усърдно преследвате, трябва да четете ВНИМАТЕЛНО старите автори. ЧЕТЕТЕ ГОСПОДИНЕ, ЧЕТЕТЕ!
цитирай
67. demograph - Още "крехки" доказателства
02.02.2010 01:48
Според Страбон “Brygi, Bryges и Phryges са едни и същи хора”. А другаде: “А самите фригийци са българи, народ тракийски . . .”
"...It appears that the Phrygians originated from the west coast of the Black Sea but migrated south into Anatolia. Settling in central Anatolia, they obliterated the Hittites, slaughtering most of the population and driving the rest into exile. They built their settlements over the ruins of Hittite cities such as Hattusas, Alacahoyuk, Pazarli and Alisar. At the beginning of the eighth century BC they made their capital at Gordion.
The Phyrgians were a war-like people ruled over by aristocrats. Their language was Indo-European but as it has not been deciphered yet, our knowledge of the Phrygians is still limited."
"..Wherefore the Goths have ever been wiser than other barbarians and were nearly like the Greeks, as Dio relates, who wrote their history and annals with a Greek pen..."
"...Vesosis, king of the Egyptians, made war upon them. Their king /на готите/ at that time was Tanausis. In a battle at the river Phasis (whence come the birds called pheasants, ..) Tanausis, king of the Goths, met Vesosis, king of the Egyptians, and there inflicted a severe defeat upon him, pursuing him even to Egypt. Had he not been restrained by the waters of the impassable Nile.....finding he had no power to injure him there, he returned and conquered almost all Asia and made it subject and tributary to Sornus, king of the Medes, who was then his dear friend.."
Четете ВНИМАТЕЛНО старите автори. ЧЕТЕТЕ ГОСПОДИНЕ, ЧЕТЕТЕ!
цитирай
68. анонимен - От ВНМ
02.02.2010 15:29
Благодаря за съветите,но аз отдавна ги спазвам по родителски препоръки.Но само ЧЕТЕНЕ НЕ СТИГА, ИСКА И МИСЛЕНЕ.Така,че ако желаете МИСЛЕТЕ ГОСПОДА,МИСЛЕТЕ!Защото самоцелното изнасяне на факти често завършва с умножаване на заблудите. С Уважение.
цитирай
69. анонимен - PRA BALGARSKIIA -KALENDAR
07.02.2010 19:12
KAK E VAZMOZNO,;KATUNSKI NAROD;-BEZ 4ETMO I PISMO DA IZ4ISLI SAPOSTAVIAIKI ZEMIATA S IUPITER ,4E ZEMIATA OBIKALIA OKOLO SLANZETO ZA 365 DNI I 2422 hiliadni OT DENONOWIETO.TOVA E SAS POLOVIN SEK. PO MALKO OT ABSOLIUTNOTO VRENE IZMERENO SEGA.BEZ ABV+ZIFRI-NESTAVA?
цитирай
70. tili - Писмената, шевиците,
08.02.2010 21:11
тъканите орнаменти са кодирани послания. Без да ги разбирам напълно, нещо все ме тегли натам. Използвам ги доста често в работата си. Евдокия Филова има интересни проучвания по въпроса.
цитирай
71. sparotok - няма случайности
08.02.2010 23:34
tili написа:
тъканите орнаменти са кодирани послания. Без да ги разбирам напълно, нещо все ме тегли натам. Използвам ги доста често в работата си. Евдокия Филова има интересни проучвания по въпроса.


Няма случайности, дедите ни са знаели много добре какво правят.
цитирай
72. sparotok - номади
08.02.2010 23:35
анонимен написа:
KAK E VAZMOZNO,;KATUNSKI NAROD;-BEZ 4ETMO I PISMO DA IZ4ISLI SAPOSTAVIAIKI ZEMIATA S IUPITER ,4E ZEMIATA OBIKALIA OKOLO SLANZETO ZA 365 DNI I 2422 hiliadni OT DENONOWIETO.TOVA E SAS POLOVIN SEK. PO MALKO OT ABSOLIUTNOTO VRENE IZMERENO SEGA.BEZ ABV+ZIFRI-NESTAVA?


Старите българи са номади само във фантазията на безсъвестни хора.
цитирай
73. анонимен - Кой мрази българите?
10.02.2010 01:35
Един, който не се страхува да пише истината.Ясно е,че българите сме избраници, пратеници от Бога с важна мисия.Единствено нашите градове в древноста са били проектирани в кръг, защото кръга е идеалната хармония с Вселената.Наука, култура, изкуство, всичко тръгва от нас, другите са ни окрали, както сега сърбите искат да си присвоят шопската салата, шопите били сърби!Гърците погърчили български топоними и богове, сега си приписват и Орфей.Но са ни яли попарата през войната, след падането на Одрин 1912 света беше потресен от моща на БГ войник.Скриха и факта, че българите първи в света използваха аероплан за разузнаване и хвърляне на бомби над Одрин 1912.Гърция, Сърбия, Македония, там няма българи!Там или ставаш грък, македонец или сърбин, или минаваш в друго измерение. Беломорска Тракия, Зап. покрайнини, всичко е асимилирано с оръжие.Европейците и Русия не могат да се примирят с могъществото и величието на българският народ през древноста, днес, за това от едно време над нас тегне един заговор за мачкане и унищожение на нацията ни!Печелим битки, Великите сили режат България и дават на другите.Защо върнаха Македония на Турция след Освобождението?Страхува се Света от България, и Луканов българоубиец агент на илюминати съсипа България, а ЕО ни унищожи като спря АЕЦ Козлодуй, внасят се евтини неомитени стоки и така разбиха селското стопанство и промишленоста , и народа ще не ще имигрира да се спасява.Ликвидираха образованието- простия се лъже лесно, ликвидираха здравеопазването да мре народа по бързо, за деца няма никакви условия.И българина става малцинство.Защо навремето признахме Македония.Товя е България!!!Азбука ли имат, култура, говорят на български.Сега ни показват среден пръст и "доказват", че крадем от културата им?!Отговорете.
цитирай
74. zabunova - Привет!
21.04.2011 20:25
И аз съм тук! Участвам в научен курс по история, археология, лингвистика и родолюбие! Прилежна съм, защото откривам много неизвестни! За "курса" - пълна подкрепа и от мен!
цитирай
75. sparotok - !
22.04.2011 00:49
zabunova написа:
И аз съм тук! Участвам в научен курс по история, археология, лингвистика и родолюбие! Прилежна съм, защото откривам много неизвестни! За "курса" - пълна подкрепа и от мен!


Благодаря ти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13932124
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031