Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2010 20:31 - ИСТИНСКИТЕ АРИЙЦИ- III
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 46756 Коментари: 103 Гласове:
41

Последна промяна: 09.01.2010 15:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                       ИСТИНСКИТЕ АРИЙЦИ- III

 

 

Възможно е някои хора да считат за пресилено твърдението, че траките са повлияли индийци,  римляни, гърци, келти, германи...Нормално е да има съмнения относно ролята на нашите деди като доминантен народ в древността. Все пак това е изключително сериозно твърдение. Запознаем ли се обаче с някои слабоизвестни факти ще разберем, че тракийското влияние в Европа и Азия е напълно логично.

 

Нека първо да си изясним какво е нужно, за да може една етническа група да стане доминантна. Един от най-важните фактори е броят на населението. Численото превъзходство спомага значително за завземането на нови земи и за запазването на завоюваното. Известно е, че траките са били най-големия и могъщ народ на Европа. Херодот, Тукидид, Страбон, Павзаний, Плиний  др. свидетелстват за това. Щом  дедите ни са определени като най-многолюдните в античността, то не може да се отрече потенциалът им да станат господарите на старият свят.

 

Друго важно условие за доминантната позиция на определен етнос е способността за бързо придвижване и населване на жизнено проскранство. При преселения в Каменната Епоха хората са носили на гръб цялата си покъщнина и походите са били на кратки растояния. След време, с опитомяването на вола и създаването на каруцата става възможно да се извършват по-дълъги преходи. През IV –то хилядолетие преди Христа в черноморските степи е опитомен коня, по-късно е създадена леката каруца, а и колесницата. Народът, на когото тези деяния принадлежат е бил в състояние да извърши значително големи миграции, немислими и непостижими за други хора. Опитомяването на вола и коня става в земите на Тракия. Нашите деди са познавали организираното скотовъдство хилядолетия преди останалите европейци. Траките са обработвали земята по модерен за времето си начин. Те са били важни доставчици на земеделски и животновъдни продукти на околните.Също така е известно, че траките са бойци колесничари, а несъмнено са и първите ездачи на коне.

 

Третият важен фактор оформящ превъзходството на една група е високото ниво на култура. Знанието е сила в буквален и преносен смисъл. Притежаващите нови технологии са в състояние да направят по-ефикасни  оръдия на труда, а и особено важно, по-добри оръжия. Не случайно траките са наречени потомци на богът на войната Арес. От най-дълбока древност дедите ни са били господарите на бойното поле. Траките създават уникални и страшни за времето си оръжия- ромфеята, сиката, кописа, да не забравяме кривият далекобоен пеонски лък и смъртоносните стрели на гетите.

Реално погледнато Тракия е изворът на знанието в древността. Траките са носителите на силата произтичаща от превъзходството им в знанията за света и живота. Дедите ни са притежавали стройни и близки до живота вярвания, познания за материалното,  а също и умения да  да развиват нови технологии.

В съчетание със забележителните им постижения в изработването на значително усъвършенствани оръжия, всички тези фактори поставят дедите ни в доминиращо спрямо другите етнически групи положение.

Нека посочим конкретни факти:

1.Организираното земеделие се появява първо в Тракия. Другите европейски народи ще започнат да култивират земята хилядолетия след дедите ни.

2. Организираното скотовъдство на Европа се появява и осъвършенства първо в Тракия.

3. Направата на каменни съдове ( ритони) и фина, украсена, дори и позлатена керамика се наблюдава първо в нашите земи.

4.Обработката на мед започва в Тракия. Рудното находище на Ай Бунар е считано за най-старото.

5.Първото обработено злато е това от Варненският Некропол.

6.Тракийските халиби са първите ковачи на желязо в Европа.

7.Първата писменост, се появява в Тракия. Древните жители на Градешница, Караново, Вълчи дол и др. са изобретили писмени знаци много преди шумери, египтяни и хети да го направят.

8.Първата организирана религия се появява в Тракия, керамичните олтари от Неолита са доказателство за това.

9. Първото царско погребение е тово от Варненският Некропол. Пак във Варна е и първата погребална маска украсена със злато.

10.Първите масивни сгради се появяват на територията на Тракия.

 

Хилядолетия наред народът в нашите благословени земи е живял в благоденствие. Именно този мир и умело използване на природните ресурси правят от траките огромен етнос. За многото хора обаче се изисква много храна. Колкото и да е бил добър климатът, колкото и способни да са били дедите ни, всичко си има граница и се е наложило определена част от тракийските племена да се преместват на близки и по-далечни разстояния; да заемат нови жизнени пространства,  да населяват ненаселени, да изтласкват заварено население или да цивилизоват заварените. Тези процеси обясняват защо има мизи на север от Стара Планина и мизи в Мала Азия, синти на Лемнос и на изток от Черно Море, гети на юг от Дунава и гети в Централна Азия, кикони в Южна Тракия и кикони в Индия...

 

Миграциите на траките и разнасянето на познание са сравними с деянията на Прометей. Б. Хрозни изказа виждането си, че Прометей е всъщност олицетворение на древен народ цивилизоващ по-слаборазвитите. Хрозни добави, че библейският Яфет е и титанът Япет -бащата на Прометей. Понеже титаните носят тракийски имена: Котус, Ретус, Тетис, Кибела, Веста... може да се каже, че като титани са считани древнните траки, за които е известно, че са имали огромен ръст и божествена осанка в сравнение с гърци, римляни, индийци. Освен това имаме свидетелството на Страбон, който съобщава, че тракийското племе пеони са наречени пелагони, а същото това име е употребено и за титаните. ..Векове след Страбон, Йоан Цеца казва – Пеонци са българите!

 

Ясно е разбира се, че потомците на титана Япет ( библейският Яфет) не могат да са деди на всички днешни европейски народи. В древността обаче под Европа се разбирало нещо съвсем друго, а именно земите между Дунав и Бяло Море, т.е Тракия. В далечното минало понятието европейци е било валидно единствено и само за траките*.

От нашите земи, в различни периоди и различни посоки мигрират родствени нам племена, които заемат огромна територия от европейския континет. Съдейки по дифузията и концентрацията на генът Р1а1 може да се каже, че коренът на украинци, поляци, руси, словени и т.н. е на Балканите. Поради това, че Р1а1 се среща и в Централна Азия следва да отсъдим, че произхождащ от траките народ се е смесил с племена обитаващи земи между Урал и Хималаите. Доказателства за това идват от археологията. През  Медно-Каменната епоха дедите ни произвеждат невероятно красива керамика украсена със спирали, свастики и др. орнаменти. Същата керамика, със същата украса се появява през третото хилядолетие преди Христа и в Централна Азия. Докато в нашите земи може ясно да се проследи  еволюция от груба към съвършена форма, то азиатската керамика се появява развита. Това е ясна индикация, че се касае за внесен продукт, а не за местно откритие. Прилики откриваме и във въоръжението. Копия, брадви и др. които са открити и развити в нашите земи се появяват осъвършенствани в Централна Азия. Не на последно място са и паралелите в погребалните ритуали.

Издигането на могила над гробът на благородник, жертване на съпруга и слуги, конско жертвоприношение и др. особености се срещат първо в Източна Европа.Ще изминат дълги векове преди тези особени древни ритуали да се появят в Азия.

 

Не трябва също да забравяме, че има дори исторически свидетелства за миграции на европейци към земите около Хималаите. Походът на тракийският обожесвен цар – Дионис към Индия е документиран от Филострат,  Еврипид, Хигинис, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон. За водещата роля на траките в Индия знаем от Луций Ариан, който разказва, че преди идването на Дионис в Индия, местното население било номади непознаващи градове. Обличали се с кожи, ядели кора от дървета и сурово месо. Тракийския бог  им дал огъня, научил ги да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също  закони и религия, като разбира се поставил себе си начело на новия пантеон. С други думи,  според Ариан Дионис е основателят на древната индийска цивилизация.

 

Други тракийски племена – кимерийците, познати още като хуни се заселват в Северозападен Китай. За тях Съ Ма Цзиян казва, че са потомци на Шун-Вей, създателят на ( първата) династия Ксия ( трето хилядолетие преди Христа). Присъствието на тракийски племена в Китай обяснява защо ранната китайска армия носи тракийски дрехи, ползва тракийско оръжие, а благородниците се погребват с колесници и жертвани коне, както е типично за траките.

 

Както бе вече споменато, тези данни са известни само на специалисти. Затова за обикновеният човек е трудно да  направи връзка между походите на траките и наличието на древният балкански ген Р1а1 в Азия.
Жалко е, че не българит, а един чужд учен – Б. Хрозни свърза разпространението на неолитната линеарна керамика с тракийските миграции. Нашите изследователи мълчаха по този въпрос, но за сметка на това охотно цитираха Златарски, който с много манипулации изкара дедите ни азиатци по произход. Потулени  бе всичко свързващо дедите ни с траките. Никой не отвори дума за свидетелството на Хезихий, че философията на гетският Залмоскис става основа за келтският друидизъм, нито пък се сподели нещо за твърдението на Плутарх, че пеласгите основават Рим. Царски имена като Укромир, Радагаст, Свинтила, Рецимир се тълкуваха като германски. Древните готи ( гети) изведнъж станаха германци. Книгите на родолюбци като Ценов и Гинчев потънаха в забрава. Важните открития на Пейчев, Сотиров, Табов, Чилигриов и др. не бяха нито признати, нито оборени от академиците ни. Не бе даден и коментар на К. Ренфрю показващ връзката между тракийският език и съвременният български.

 

Списъкът на заблудите и манипулациите на “уважаваните ни учени” няма край. Ето как се извършва културен геноцид! Ето как се срива държава! Откъсни един народ от корените му и той е обречен на гибел!

 

Нека обаче да не се отдаваме на гняв, колкото и справедлив да е той. Да не търсим отмъщение и разплата. Като възмездие на предателите е достатъчно презрението и забравата! Да не хабим енергия за омраза, а да вложим силите си в градеж на една нова България. Нека Родината стане отново дом на арийците – благородниците проповядващи доброто и истината! Промянята трябва да започне на ниво личност.

Всеки може да се пречисти от негативното, всеки може да помогне на ближния си. Обичайки околните променяме света. Любовта има невероятна сила, дедите ни са знаели това. Любовта дава и смелост да се изправим пред неправдата и да кажем – стига! Любовта е лекарството премахващо и най-голямата болка. Нека покажем на света, че сме потомци на светлината!

 


Благодаря на колегата Демограф за помощта и корекциите!

 

Използвана литература и пояснения:

 

1.Herodotus, Histories, Wordsworth Editions Limited, Hertfordshire, 1996;

2.Strabo, Geography, Book –I, Loeb, London, 1923;

3.Strabo, Geography, Book –V, Loeb, London, 2001;

4.Strabo, Geography, Book VII, Loeb, London, 2001;

5.Strabo, Geography, Book-X, Loeb, London, 1999;

6.Procopius, Buildings, Loeb, London, 1940;

7.Procopius, History of the wars, Loeb, London, 2000;

8.А. Marcelinus, History, Harvard University Press, London, 2001;

9.Dyonisius of Halicarnassus, Roman Antiquities, Loeb, London, 1937;

10.Livy, Rome and the Mediterranean, Penguin Books Ltd, Harmondsworth, 1986;

11.Pausanias, Guide to Greece, Penguin Books Ltd, Harmondsworth, 1985;

12.Pliny, Natural History, Loeb, London, 1942;

13.Xenophon, The Persian Expedition, Penguin Books Ltd, Harmondsworth, 1997;

14. Plutarchus, Grondvesters van Athene en Rome, De Haan-Standaard, Antwerpen, MCMLXIV;

15.J.Lempriere, Classical Dictionary, Braken Books, London, 1994;

16.E.Blackney, J. Warrington, Еverymans Smaller Classical Dictionary, J.M. Dent&Sons LTD, London, 1952;

17.A.J. Van Windekens, Le Pйlasgique, Essai sur une langue indo-europйenne prйhellйnique, Publications Universitaires, Louvain, 1952 ;

18.S. von Reden, J.P. Best, Auf der Spur der ersten Griechen, DuMont Verlag, Kцln, 1981;

19.S.F. Dunlap, Vestiges of the Spirit of Man, D.Appleton and Co, New York, 1858;

20. J. W. Donaldoson, Varronianus, A Critical and Historical Introduction to the Ethnography of the Ancient Italy and to the Philological Study of the Latin language, John Parker and Son, London, 1852;

21.V. Duruy, The World of the Legendary Greece, Leon Amiel Publ.Edition Minerva, Geneve,

22.R.G. Latham, The Germania of Tacitus, Taylor, Walton and Marbely,

London, 1851;

22.C.Renfrew, Archaology and Language, The Puzzle of the Indo-European Origins, Penguin Books, London, 1977;

23.B.Hrozny, Ancient History of Western Asia India and Crete, Artia, Prague, 1952;

24.S.Piggot, The Druids, Penguin Books, Harmondsworth, 1974;

25.F.Vyncke, De Godsdienst der Slaven, J.J. Romen en Zonnen Uitgevers, Roermond, MCMLXIX;

26.P.M. Barford, The Early Slavs, The British Museum Press, London, 2001;

27.Г. Ценов, Кроватова България и покръстването на българите, Златен Лъв, Пловдив, 1998;

28.Г. Ценов, Праотечеството и праезика на Българите, Хелиопол, София, 2000

29.K.Порожанов, Общество и държавност у траките, БАН, София, 1998;

30.В. Георгиев, Траките и техния език, БАН, София, 1977;

31.В. Георгиев, Въпроси на българската етимология, БАН, София, 1958;

32.В. Георгиев, Българска етимология и ономастика, БАН, София, 1960; 

33.И.Дуриданов, Езикът на Траките, БАН, София, 1976;

34.Д.Дечев, Характеристика на тракийския език, БАН, София, 1952;

35.К.Влахов, Тракийски Лични Имена, Фонетико-Морфологични Проучвания, Studia Thracica 2, БАН, София, 1976;

36.O. Haas, Die Phrygischen Sprachdenkmaler, BAN, Sofia, 1966;

37.Д.Иванова-Мирчева, А. Давидов, Малък речник на старобългарския език, Слово, В.Търново, 2001;

38.O. Haas, Die Phrygischen Sprachdenkmaler, BAN, Sofia, 1966;

39.H.Schreiber, Die Hunnen, ECON VERLAG, Gmbh, Dьsseldorf, 1976;

40.Д.Иванова-Мирчева, А. Давидов, Малък речник на старобългарския език, Слово, В.Търново, 2001;

41.W. Watson, China before Han Dynasty, Thames & Hudson, London, 1964;

42.Catalogus, Jungesteenzeit in Bulgarien, Goetz-Druck KG, Wunsdorf, 1981;

42. L.Fasani, Archeologia, A. Mondadori Ed. Milano, 1981;

43. R. Tantǎu, Gewerbe bei dem Geto-Dakern, Verlag Meridiane, Bucurešti, 1972;

44.P. Heather, Jh. Mattews, The Goths in the Fourth Century, Liverpool University Press, Liverpool, 2004;

45.R. Schindler, Fьhrer durh das Landesmuseum Trier, Selbstverlag des Rheinischen Landsmuseum Trier, Trier, 1980;

46. J. Chawla, The Rigvedic Deities and Their Iconic Form, Munishram Manuharal Publ. New Delhi, 1990;

47.W.D. Whitney, Sanskrit Grammar, DK Fine Art Press, Delhi, 1920;

48.M.Wheeler, Civilizations of Indus Valley and beyond, Thames and Hudson, London, 1966;

49.R.C. Craven, A Concise History of Indian Art; Thames and Hudson, London, 1976;

50. A. Mongait, Archaelogy of USSR, Penguin Books, Harmondsworth, 1961;

51.A.P. Smirnow, Die Skythen, VEB Verlag der Kunst, Dresden, 1966;

 

http://www.bulgaria88.narod.ru/ELEMENTANOVAPROHISTORIAMACEDONO.htm

http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf

http://people.ucalgary.ca/~vandersp/Courses/texts/jordgeti.html

http://www.fordham.edu/halsall/source/priscus1.html

http://www.ewtn.com/library/MARY/THEOCENO.HTM

http://www.ivanstamenov.com/?p=352

http://www.ivanstamenov.com/?p=309

http://www.ivanstamenov.com/?p=19

http://www.ivanstamenov.com/?p=18

http://www.ivanstamenov.com/?p=358

 

 

* Митът за Кадъм и Европа се смяташе дълго време за ориенталски по произход. Последните изследвания обаче показват, че се касае за палеобалканско предание. Бащата на Европа – Агенор носи тракийско име. Синовете на Европа – Минос, Сарпедон и Радамант също носят тракийски имена.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Тагове:   траки,


Гласувай:
41


Вълнообразно


1. yuliya2006 - Чакам с интерес всеки твой нов по...
08.01.2010 20:38
Чакам с интерес всеки твой нов постинг!
Благодаря ти!

с обич Джулия Бел
цитирай
2. lado - Фосил на българин от преди 35 мил...
08.01.2010 20:45
Фосил на българин от преди 35 милиона години бе открит в южната част на Тайланд, съобщиха местните медии, подчертавайки, че това е достатъчно доказателство, че българите, включително и човека произхождат от Азия, а не от Африка.

Генералният директор на тайландската агенция за проучване на минерали потвърди, че фосилът принадлежи на същество, подобно на българин, което е живяло преди 35 милиона години.

Най-старият фосил на българин например, открит в Африка, датира от преди 32 милиона години.

netinfo.bg

цитирай
3. lado - Да не се засегнеш - майтапче! Нам...
08.01.2010 20:46
Да не се засегнеш - майтапче! Намерили фосил от примат, и го замених с "българин"
цитирай
4. sparotok - Джулия
08.01.2010 20:48
yuliya2006 написа:
Чакам с интерес всеки твой нов постинг!
Благодаря ти!

с обич Джулия Бел


Благодаря Джулия!

Следващият постинг ще е интересен, за Нефертити е.
цитирай
5. sparotok - смехът лекува
08.01.2010 20:49
lado написа:
Фосил на българин от преди 35 милиона години бе открит в южната част на Тайланд, съобщиха местните медии, подчертавайки, че това е достатъчно доказателство, че българите, включително и човека произхождат от Азия, а не от Африка.

Генералният директор на тайландската агенция за проучване на минерали потвърди, че фосилът принадлежи на същество, подобно на българин, което е живяло преди 35 милиона години.

Най-старият фосил на българин например, открит в Африка, датира от преди 32 милиона години.

netinfo.bg



Как позна, че съм настинал, че да ме лекуваш със смях.:)))))))))))))))
цитирай
6. sparotok - :)))))))))))))))))
08.01.2010 20:50
lado написа:
Да не се засегнеш - майтапче! Намерили фосил от примат, и го замених с "българин"


Падам си по шегите!:)))))
цитирай
7. lado - Радвам се, че те разведрих. Това за ...
08.01.2010 20:55
Радвам се , че те разведрих.
Това за Нефертити ме гложди от 35 години - дано да са ти добри източниците и тезата да ти е непробиваема. В един от форумите едно маце ти прави реклама пред Боцмана и мнението му е ,че познава стила ти и смята ,че пиратите на свободното пространство са се увеличили . Имам предвид,че се изказва ласкаво за тебе..
цитирай
8. sparotok - Митани
08.01.2010 21:15
lado написа:
Радвам се , че те разведрих.
Това за Нефертити ме гложди от 35 години - дано да са ти добри източниците и тезата да ти е непробиваема. В един от форумите едно маце ти прави реклама пред Боцмана и мнението му е ,че познава стила ти и смята ,че пиратите на свободното пространство са се увеличили . Имам предвид,че се изказва ласкаво за тебе..


Нефертити е всъщност митанска принцеса. Митаните са арийски народ. Почитали са Индра, Митра и Варуна. Благодарение на влиянието на Нефертити Ехнатон приема слънчевия култ на митаните. Атон е египетският еквивалент на арийското слънце имащо 12 имена - Митра, Варуна...Само където при египтяните има едно опростяване на култа.
Нефертити и митаните са отговорни и за въвеждането на изкуствената черепна деформация по времето на Ехнатон.
Въвежда се и нов стил на строене - с квадри.
Въвежда се и нова административна система, която става причина за заговора срещу Ехнатон и Нефертити.
цитирай
9. lado - Именно, ще чакам поста! Скорошно ...
08.01.2010 21:31
Именно, ще чакам поста! Скорошно оздравяване!
цитирай
10. sparotok - илюстрации
08.01.2010 21:37
lado написа:
Именно, ще чакам поста! Скорошно оздравяване!


Иска ми се този път да публикувам и илюстрации.
Германците са точни и великодушни хора, дано да ми дадат разрешение да използвам снимки на артефакти от Берлинския музей.
цитирай
11. iliada - Не винаги мога да те чета спокойно,
08.01.2010 22:05
но когато мога ми е изключително интересно!:)
Вече разбирам ,че трябва да отделя специално време за Нефертити!:)
цитирай
12. sparotok - съдба
08.01.2010 22:21
iliada написа:
но когато мога ми е изключително интересно!:)
Вече разбирам ,че трябва да отделя специално време за Нефертити!:)


Най-красивата египетска принцеса не е имала щастлив живот. Животът й е по-скоро драма, но пък по влияние върху Египет Нефертити надминава многократно жената-фараон Хатчепсут.
цитирай
13. iliada - :)
08.01.2010 22:51
Любопитството ми се засилва:))
цитирай
14. sparotok - красота
08.01.2010 22:58
iliada написа:
Любопитството ми се засилва:))


Причината за моето любопитство относно Нефертити започна отдавна. Чудех се как е възможно една египтянка да е със светла кожа и светлокестенява коса. След като разбрах, че тя е от племето на митаните ми се изясниха много неща.
Някои предполагат, че Нефертити е египетската принцеса спасила и отгледала Мойсей...Доказателства за това обаче няма и затова няма и да го спомена в постинга.
цитирай
15. tota - Чета те с интерес...
09.01.2010 00:09
Винаги съм искала да знам кои са корените ни. Съществуват много хипотези. Повече интуитивно съм допускала, че в основата ни са траките и съм считала себе си за тяхна потомка.
Колко вярно звучат думите ти: "Откъсни един народ от корените му и той е обречен на гибел! Нека покажем на света, че сме потомци на светлината!"
Продължавай де пишеш!! Имаме нужда от споделеното!!
Хубава вечер!!
цитирай
16. sparotok - корени
09.01.2010 00:20
tota написа:
Винаги съм искала да знам кои са корените ни. Съществуват много хипотези. Повече интуитивно съм допускала, че в основата ни са траките и съм считала себе си за тяхна потомка.
Колко вярно звучат думите ти: "Откъсни един народ от корените му и той е обречен на гибел! Нека покажем на света, че сме потомци на светлината!"
Продължавай де пишеш!! Имаме нужда от споделеното!!
Хубава вечер!!


Корените на един народ са и душата му. За да има едина държава трябва да има и чувство за принадлежност към едно семейство.
цитирай
17. razkazvachka - Хилядолетия наред народът в нашите благословени земи е живял в благоденствие.
09.01.2010 02:40
е, нали сега ние живеем тук - значи сме едни от тях, други може да са дошли от другаде и са останали

Дори само това изречение е попадение в десятката.
цитирай
18. veninski - Поздравления, приятелю!
09.01.2010 06:48
Поздравления, приятелю!
цитирай
19. breeze - А здравето?
09.01.2010 08:13
дедите ни сигурно са имали познания за него
помисли...
успехи и победи без здраве няма
цитирай
20. sparotok - десятка
09.01.2010 14:28
razkazvachka написа:
е, нали сега ние живеем тук - значи сме едни от тях, други може да са дошли от другаде и са останали

Дори само това изречение е попадение в десятката.


Да, и този коментар е попадение в десятката.
Точно чужденците са обезобразили историята ни.
За да може виждане на пришълците да се приеме са укрити много данни за българското минало.
цитирай
21. sparotok - благодаря
09.01.2010 14:29
veninski написа:
Поздравления, приятелю!

Благодаря!
И продължавай да ме коригираш, оценям това!
цитирай
22. sparotok - Аюр Веда
09.01.2010 14:56
breeze написа:
дедите ни сигурно са имали познания за него
помисли...
успехи и победи без здраве няма


Напълно прав сте. Дедите ни са имали изключително високи познания по медицина.
Орфей е лечител на душите, за тракийките се казва, че можели както да излекуват, така и да подлудят някого ( от там и легендата за самодивите). Гетите са се славели с успешното лечение на бойни рани.
Не исках да натоварвам постингите затова не споменах, че много от термините на Аюр Веда са обясними на български език.

жвара-жар, треска
живанти - животоспасяващ
кас-кашлица
урана - рана
мамса - месо, плът
мажа - мозък
асти-кости
вата-вятър, въздух
агни-огън
рога-рак
шила-жила, вена, сухожилие
раса-течност, роса
пачана-печене
капа-капка, течност, лимфна течност

цитирай
23. demograph - На добрите е съдено да откриват истината
09.01.2010 16:13
Вие сте добър човек и сам раздавате светлина.
Може ли, за две думи, да ме споменете в цяло изречение..!?
Материалът ви е като десетте божи заповеди!
цитирай
24. borsi - Според достоверни сведения, когато Аполо 11 кацнало на луната, то Нийл Армстронг се втрещил и казал - А майн гот, мадър факър, ш-шед - защото луннит модул Ийгъл
09.01.2010 16:41
Според достоверни сведения, когато Аполо 11 кацнало на луната, то Нийл Армстронг се втрещил и казал - А майн гот, мадър факър, ш-шед - защото луннит модул Ийгъл бил кацнал точно върху надгробна тракийска могила.
Тутанхамон също бил българин, Юлий цезар, Магелна, император Хирохито и Васко Да Гама също - нали е от село Рупча ;)

ПС: "Първото обработено злато е това от Варненският Некропол" - не е лъжа и е повод за гордост, но се изпуска една малка подробност ;) То е доста от времето преди заселването на траките по нашите земи.
Голяма част от другите неща остават за сметка на фантазията, но се изписка едно наистина тракийско изобретение, даващо своя отпечатък столетия напред - шпорите.
Поне първата употреба на това приспособление е отрито по нашите земи. Траките наистина са отглеждали коне които могат и да се яздят, а не само да се впрягат в колесница.

Също съм голям патриот и мога да си проследя рода си за 300 години най-малко назад, но все пак нека не смесваме желанието с истината. Вчера един блогър бе пуснал много добра статия точно по този повод.

цитирай
25. анонимен - NE MUTLU TURKUM DUIENE - MUSTAFA ...
09.01.2010 17:54
NE MUTLU TURKUM DUIENE - MUSTAFA KEMAL ATATURK
ВИЕ БУЛГАРИСТАНСЦИТЕ СТЕ ТЮРКИ ПО КОРЕН.....ТОВВА Е...
цитирай
26. sparotok - критика
09.01.2010 18:15
borsi написа:
Според достоверни сведения, когато Аполо 11 кацнало на луната, то Нийл Армстронг се втрещил и казал - А майн гот, мадър факър, ш-шед - защото луннит модул Ийгъл бил кацнал точно върху надгробна тракийска могила.
Тутанхамон също бил българин, Юлий цезар, Магелна, император Хирохито и Васко Да Гама също - нали е от село Рупча ;)

ПС: "Първото обработено злато е това от Варненският Некропол" - не е лъжа и е повод за гордост, но се изпуска една малка подробност ;) То е доста от времето преди заселването на траките по нашите земи.
Голяма част от другите неща остават за сметка на фантазията, но се изписка едно наистина тракийско изобретение, даващо своя отпечатък столетия напред - шпорите.
Поне първата употреба на това приспособление е отрито по нашите земи. Траките наистина са отглеждали коне които могат и да се яздят, а не само да се впрягат в колесница.

Също съм голям патриот и мога да си проследя рода си за 300 години най-малко назад, но все пак нека не смесваме желанието с истината. Вчера един блогър бе пуснал много добра статия точно по този повод.



Винаги съм уважавал критиката. Тя е спомага за максималното подобрение на един материал.

Упреквате ме, че свързвам траките с Варненският некропол. В. Георгиев и И. Дуриданов бяха едни от първите, които свързаха неолитните култури от нашите земи с трако-пеласгите. Прочетете тези автори, споменати са в използваната литература.
Прочетете и други мои работи, дадени са повече подробности за неолитните култури от нашите земи и връзката им с траките.

Освен това от гледна точка на археологията може да се проследи приемственост от Неолита до Желязната Епоха, а и до много по-късни времена.Това, че данните за тази приемственост могат да се намерят само в специализирана литература не означава, че не съществуват.

Преди да отправите критика е разумно да проучите темата подробно, а не да разчитате на остаряла информация и лични мнения.

Също така можете да зададете въпрос по културен начин. Ненужно е да се правят изказвания като Вашите :
"Според достоверни сведения, когато Аполо 11 кацнало на луната, то Нийл Армстронг се втрещил и казал - А майн гот, мадър факър, ш-шед - защото луннит модул Ийгъл бил кацнал точно върху надгробна тракийска могила."

Моля Ви, критикувайте по същество, не ми приписвайте фантазиите си!Такъв подход не подхожда на един интилигентен човек!


цитирай
27. sparotok - думи
09.01.2010 18:17
demograph написа:
Вие сте добър човек и сам раздавате светлина.
Може ли, за две думи, да ме споменете в цяло изречение..!?
Материалът ви е като десетте божи заповеди!


Думите бяха доста повече от две и наистина спомогнаха за изграждането на материала.
цитирай
28. sparotok - желание
09.01.2010 18:19
анонимен написа:
NE MUTLU TURKUM DUIENE - MUSTAFA KEMAL ATATURK
ВИЕ БУЛГАРИСТАНСЦИТЕ СТЕ ТЮРКИ ПО КОРЕН.....ТОВВА Е...


Господине, нечията болна фантазия няма научна стойност.
Едно мнение трябва да се докаже иначе си остава мнение.
цитирай
29. emil60 - Съжалявам, но после ще го изтрия...
09.01.2010 19:26
Но анонимния си е един обикновен насран гъз... Няма значение от каква народност е... Миризмата се усеща от 555 години...
цитирай
30. zaw12929 - Намирам в мои книги такива факти: в подкрепа
09.01.2010 19:52
Според Омир,тракийския вожд Резос, участник в Троянската война,на стран
ата на Троя,се е возил в бронзова колесница обкована със злато. Авторът на “Илиадата” с възторг говори за тракииските сребърни съдове,изкусни мечове. силно металообработване В земи на днешна България бронзовата епоха плоски метални брадви кирко-мотики, върхове на копия; впрягове за животните-сухопътния транспорт с животинска тяга- превозна сила до19век. Возят руда, грънци, храни- започва разделение на труда
цитирай
31. анонимен - Историк
09.01.2010 19:59
"Други тракийски племена – кимерийците, познати още като хуни се заселват в Северозападен Китай......."


Нееееееееееееееееее.....
Не мога повече.
Спирам изобщо да влизам в блогът ти човек, ти си просто неистов.

Ти буквално си луд като дрогиран папагал бе човек, тия глупости сам ли си ги измисляш я кажи?
цитирай
32. sparotok - похвално
09.01.2010 20:01
zaw12929 написа:
Според Омир,тракийския вожд Резос, участник в Троянската война,на стран
ата на Троя,се е возил в бронзова колесница обкована със злато. Авторът на “Илиадата” с възторг говори за тракииските сребърни съдове,изкусни мечове. силно металообработване В земи на днешна България бронзовата епоха плоски метални брадви кирко-мотики, върхове на копия; впрягове за животните-сухопътния транспорт с животинска тяга- превозна сила до19век. Возят руда, грънци, храни- започва разделение на труда


Защо нямаше повече хора като Вас, които да четат ценни книги!
От Илиада става ясно и, че през 13-ти век преди Христа траките са били в състояние да обработват желязо.
А кирко-мотиките, за които говорите са признати за вносен артикул в Мохенджо Даро- Индия ( М. Уилър, Индийската цивилизация, стр. 49).
цитирай
33. sparotok - знания
09.01.2010 20:20
анонимен написа:
"Други тракийски племена – кимерийците, познати още като хуни се заселват в Северозападен Китай......."


Нееееееееееееееееее.....
Не мога повече.
Спирам изобщо да влизам в блогът ти човек, ти си просто неистов.

Ти буквално си луд като дрогиран папагал бе човек, тия глупости сам ли си ги измисляш я кажи?


Знания Ви липсват господине, знания...
Прокопий е точен и ясен, казвайки, че хуните от неговото време са наречани кимерии в древността. История на Войните, VIII-5-1.
Вие обаче, не сте чели Прокопий изобщо.

Днешен автор - М. Бусали казва, че Ксиунг-Ну ( хуни) е тъждествено на Ким-Мор ( кимерии)
M. Bussagli, Chinese Brozes, Paul Hamlin Publ, London, p. 16.
Сигурен съм, че не сте запознат и с този автор.

Не сте запознат и с археологическите проучвания.
Погебенията в Тува ( Сибир) са идентични на тракийските. Не го знаехте това, нали?
Древното име на Дания е Кимерийски полуостров.
Въоръжението от Бронзовата Епоха на Дания е идентично с това от Тракия...и Китай ( Династия Шанг). Това Вие не го знаете.

Вашата безкрайна ограниченост е причината да сте скептичен, а не моите твърдения. Слабите Ви познания си играят лоша шега с Вас. Когато не знаеш нещо е по-мъдро да си замълчиш.


цитирай
34. tili - Гледах преди време един
09.01.2010 20:55
много интересен материал по History канала за едни мумии, открити в Китай. Хората бяха високи, руси и чевенокоси, облечени с вълнени шотландски (келтски) тъкани. Имаха и соларни татуировки по лицата. Преди повече от 4000 години е имало търговско и преселническо движение в посока Европа- Азия. Защо и кимериите(хуните) да не са направили същото? Много е високомерно и закостеняло да пренебрегваме способностите на древните за всякакви комуникации. Конят и керванът са били средство за придвижване до 20-ти век. Кервани има и сега. Трябва да гледаме непредубедено и тогава, може би ще видим, ще прогледнем!!!
цитирай
35. анонимен - Историк
09.01.2010 20:58
Поканата ми към теб и демографа продължава да важи.
Има един уважаван исторически форум- когато сте готови заповядайте там и защитете теорията си.

Тукг не е мястото за водене на научен спор, съжалявам но просто нямам достатъчно свободно време за да го хабя в спорове по блогове.
цитирай
36. sparotok - кимерии
09.01.2010 21:31
tili написа:
много интересен материал по History канала за едни мумии, открити в Китай. Хората бяха високи, руси и чевенокоси, облечени с вълнени шотландски (келтски) тъкани. Имаха и соларни татуировки по лицата. Преди повече от 4000 години е имало търговско и преселническо движение в посока Европа- Азия. Защо и кимериите(хуните) да не са направили същото? Много е високомерно и закостеняло да пренебрегваме способностите на древните за всякакви комуникации. Конят и керванът са били средство за придвижване до 20-ти век. Кервани има и сега. Трябва да гледаме непредубедено и тогава, може би ще видим, ще прогледнем!!!


Здравей Тили!
Китайските мумии са кимерии-хуни.
Облекло, съдове, оръжия доказват това.
Петроглифите на белите мумии са идентични на тази от България и Украйна. Виктор Меир бе един от първите, които установиха това.
Направени бяха и генетични изследвания, чийто резултат показа, че белите мумии приналежат на представители на древните обитатели на черноморските степи.
цитирай
37. анонимен - Историк
09.01.2010 21:36
Цитирането на Прокопий и други древни автори дослловно не е научен аргумент.
Любимият ти Йорданес в който се кълнеш освен че нарича гетите- готи,което е преписна грешка, също така и твърди че земята е плоска.


Вече видях че цитирате Библията като сериозен научен аргумен, за съжаление съвремената наука не приема дословното цитиране на стари текстове ,те служат само като основни маркери които подлежът на фактологическо доказателство.

Позоваването на такива древни текстове е крайно несериозно и ненаучно.

Херодот пък твърди куп ненаучни неща, значителна част от историята му е собствена измислица или преразказ на измислици.За това учените приемат за безспорни научни факти исторически и археологически доказателства.

Древните учени наричат населението на степите с всички имена които им хрумнат, до 12 век българите са наричани "скити" ,"мизи" , "узи" примерно.
Заиграването с думи е непрофесионално, не случайно ти дадох пример с компютър и вибратор.

Бусали доколкото разбрах никъде конкретно не твърди че кимерийците са хуни.

Погребенията в Тува по нищо конкретно не приличат повече на тракийски отколкото на каквито и да е други.
По тази логика тези погребения могат да се причислят към египетски или инкски погребения.
Няма научни и археологически факти които да свързват тези погребения с тракийските.
Което и разбира се е проблема на автохтонната теория- тя издища откъм научна аргументация и тогава влиза в ролята си теорията за заговорът.

Древното име на Дания е Кимерийски полуостров!

Непременно държа да ми го докажеш с цитиране не съвременна научна разработка по темата, официално призната научна публикация.
Съвременна!
Древните скандинавски саги и Калевала не се признават.

цитирай
38. sparotok - смешки
09.01.2010 21:43
анонимен написа:
Поканата ми към теб и демографа продължава да важи.
Има един уважаван исторически форум- когато сте готови заповядайте там и защитете теорията си.

Тукг не е мястото за водене на научен спор, съжалявам но просто нямам достатъчно свободно време за да го хабя в спорове по блогове.


Доказвате само, че сте несериозен опонент.
Смешно е оправданието Ви, че нямате време.
Похабихте няколко дни в хулене на автохтонната теория за произхода на българите, а нямате няколко минути да предложите алтернативни исторически извори.

Нужни ми бяха 3 минути да Ви представя свидетелствата на Св. Йероним, Орозий Павел и Йоан Никийски. Сега добавям и Прокопий твърдящ, че хуните са и старите кимерии. За тях се знае, че са древен европейски народ, обитавал Тракия, Дания ( наречена в древността Кимериийски полуостров), Средна Европа ( знаете за битката с Гай Марий, нали?)...

Нямате 4-5 минути да споменете исторически извори, или нямате аргументи подкрепени с исторически извори? Сигурен съм, че е последното.

Или сте запознат с исторически извори, или си измисляте оправдание. Вашето оправдание е наивно и детинско. Ако Вие не се уважавате как може да искате други да Ви уважават?
цитирай
39. sparotok - смешно
09.01.2010 21:59
анонимен написа:
Цитирането на Прокопий и други древни автори дослловно не е научен аргумент.
Любимият ти Йорданес в който се кълнеш освен че нарича гетите- готи,което е преписна грешка, също така и твърди че земята е плоска.


Вече видях че цитирате Библията като сериозен научен аргумен, за съжаление съвремената наука не приема дословното цитиране на стари текстове ,те служат само като основни маркери които подлежът на фактологическо доказателство.

Позоваването на такива древни текстове е крайно несериозно и ненаучно.

Херодот пък твърди куп ненаучни неща, значителна част от историята му е собствена измислица или преразказ на измислици.За това учените приемат за безспорни научни факти исторически и археологически доказателства.

Древните учени наричат населението на степите с всички имена които им хрумнат, до 12 век българите са наричани "скити" ,"мизи" , "узи" примерно.
Заиграването с думи е непрофесионално, не случайно ти дадох пример с компютър и вибратор.

Бусали доколкото разбрах никъде конкретно не твърди че кимерийците са хуни.

Погребенията в Тува по нищо конкретно не приличат повече на тракийски отколкото на каквито и да е други.
По тази логика тези погребения могат да се причислят към египетски или инкски погребения.
Няма научни и археологически факти които да свързват тези погребения с тракийските.
Което и разбира се е проблема на автохтонната теория- тя издища откъм научна аргументация и тогава влиза в ролята си теорията за заговорът.

Древното име на Дания е Кимерийски полуостров!

Непременно държа да ми го докажеш с цитиране не съвременна научна разработка по темата, официално призната научна публикация.
Съвременна!
Древните скандинавски саги и Калевала не се признават.



Ето, че за пореден път доказвате, че не сте и никога няма да станете историк. Да отричаш първоизвора е глупаво. Какво е историята без исторически извори???
Вие май градите нова наука - Мнения на българофобите. Служите си и с безсрамни лъжи.
Българите не са наричани никога узи. Узите са туранци. Моите деди ( явно не Вашите) са наричани мизи - тракийски народ.

Страбон споменава в География 7-2-2 за Кимерийският полуостров. Ако Ви трябват нови публикации просто потърсете в интернет, ако имате време разбира се.

Добре, да приемем, че на посочените от мен извори не може да се разчита.

Дайте ми три исторически извора, от преди 4-ти век, от които да стане ясно, че българите са азиатци.

Знам, че няма да ми представите нищо, защото такива извори няма. Пак ще търсите извинения.

Смешно господине, смешно.
цитирай
40. анонимен - Историк
09.01.2010 22:14
Анонимният римски хронограф- 354г.

Ако позоваването на първоизвори се приемаше за неоспоримо научно доказателство ,то изобщо нямаше да водим този спор.
Библията много ясно казва откъде са дошли всички хора ,вкл. и трако-кимеро-хуно-прабългарите.
Точка по въпроса.

Дискусията за произхода на прабългарите е доста обширна тема за да я представя в три извора.

Защо реши да определиш датата 4 в. заради Мовзес Хоренцй ли?
Липсата на извори говори само че прабългарите са били малко диво племе самовъзникнало някъде преди около 2000 г. в днешна средна азия.
Не са били нищо особено и не са постигнали нищо значимо преди да се съюзят с Империята и така да бъдат забелязани от историци като Йорданес и Енодий.

Най обикновенни степни номади скотовъдци с неясен етногенетичен произход.
Така и не са успели да създадът писменост или някакви достоверни устни предания с които да ни кажат нещо повече за себе си.Едно от хилядите полудиви племенца пръкнало се в степта незнайно от къде и мачкано от съседни племена докъто не се сприятелиле с големите и не започнало да поглежда лакомо към тяхната територия.

Но за автохтонците това не е обяснение, те непременно трябва да изкарат тези номади основатели на човешката цивилизация, иначе кое му е интересното.

цитирай
41. sparotok - ТУВА
09.01.2010 22:18
анонимен написа:
Цитирането на Прокопий и други древни автори дослловно не е научен аргумент.
Любимият ти Йорданес в който се кълнеш освен че нарича гетите- готи,което е преписна грешка, също така и твърди че земята е плоска.


Вече видях че цитирате Библията като сериозен научен аргумен, за съжаление съвремената наука не приема дословното цитиране на стари текстове ,те служат само като основни маркери които подлежът на фактологическо доказателство.

Позоваването на такива древни текстове е крайно несериозно и ненаучно.

Херодот пък твърди куп ненаучни неща, значителна част от историята му е собствена измислица или преразказ на измислици.За това учените приемат за безспорни научни факти исторически и археологически доказателства.

Древните учени наричат населението на степите с всички имена които им хрумнат, до 12 век българите са наричани "скити" ,"мизи" , "узи" примерно.
Заиграването с думи е непрофесионално, не случайно ти дадох пример с компютър и вибратор.

Бусали доколкото разбрах никъде конкретно не твърди че кимерийците са хуни.

Погребенията в Тува по нищо конкретно не приличат повече на тракийски отколкото на каквито и да е други.
По тази логика тези погребения могат да се причислят към египетски или инкски погребения.
Няма научни и археологически факти които да свързват тези погребения с тракийските.
Което и разбира се е проблема на автохтонната теория- тя издища откъм научна аргументация и тогава влиза в ролята си теорията за заговорът.

Древното име на Дания е Кимерийски полуостров!

Непременно държа да ми го докажеш с цитиране не съвременна научна разработка по темата, официално призната научна публикация.
Съвременна!
Древните скандинавски саги и Калевала не се признават.



Ето прочетете за погребенията в Тува. Относно роднинската връзка на скити и траки предалагам да прочетете Страбон и Стефан Византийски. Страбон идентифицира сарматите като скити, а Прокопий ги отъждествява с гетите.
The treasures of the Barbarians
August 2007 Life
The sensational archaeological finds from the royal tombs of the Scythians go on exhibit in Berlin – By Klaus Grimberg
For three years, German and Russian scientists studied the tombs of the Scythians in the “Valley of the Kings” in southern Siberia. They unexpectedly came across tombs that were intact and contained immense treasures. For archaeologists, the find compares in importance to the discovery of the tomb of the Egyptian pharaoh, Tutankhamen.

Greek historian Herodotus (c. 484 to 425 B.C.) regarded the Scythians as “barbarians.” But they nevertheless fascinated the world’s first historian who described these nomadic horsemen from the Far East in detail.

According to Herodotus, they buried their kings and princes in rituals that were as splendid as they were barbarous. Not only were their leaders intered with magnificent gold treasures but also with women, attendants, servants and even cooks and cupbearers. Spectacular excavations that took place only a few years ago prove that Herodotus wasn’t daydreaming.

The “Valley of the Kings” is situated in southern Siberia where the Yenisey River originates in the autonomous Russian republic of Tuva. For centuries, the area has been known for its many large burial mounds, the so-called kurgans.

Between 2000 and 2003, scientists from the German Archaeological Institute and the Hermitage Museum in St. Petersburg studied a kurgan that had never before been examined. Their goal was to learn more about the design and structure of the burial sites that, for the most part, had already been robbed in ancient times. That made it all the more surprising when they found the burial chamber of a king and his wife that had not been touched for centuries.

The couple had been entombed with breathtaking magnificence. Researchers recovered almost 8,000 gold objects. Warriors, women and horses in separate tombs accompanied the kings to the afterlife. Forensic research has shown that human beings and animals had actually been killed specifically for the funeral ceremonies, to demonstrate the ruler’s absolute power. Horses were fitted with special masks for the journey.

The king had unconventionally been buried at the mound’s periphery, which was clearly the reason it was spared from grave robbers. Archaeologists regard Arzan 2, the name of the kurgan, as a sensational find. The unearthed treasures will now be presented for the first time in an extensive exhibition in Berlin and will then travel to Munich and Hamburg.

The show will include very delicate gold chains, rings and hairpins that exemplify the breathtaking gold work of the late 7th century B.C. Daggers, knives and arrows are decorated magnificently with animal figures and intricate patterns. The king’s headdress was crowned with detailed miniatures of horses and deer. The vast number of treasures reflect a death cult that was supposed to make the importance of the respective king visible far beyond his death.

Just as sensational as Arzan 2 are the discoveries made in the Altai Mountains in the borderland between Russia and western Mongolia. In the remote high valleys, water seeped into the tombs there creating compact ice structures that preserved mummified corpses and organic materials like leather, cloth, felt and wood for centuries. As a result, the tomb revealed intact clothing, wall hangings and floor coverings, as well as the saddles and bridles. These finds allow researchers to draw conclusions about the daily lives of the Scythians as well as their skills as warriors and at handicrafts.

The many fragments that archaeologists have collected over the past three centuries provide an image of a culture that ruled the Eurasian steppes from southern Siberia to the doorstep of Europe from the 8th to 3rd centuries B.C.

The societies of the Scythians as well as the closely related Sacians and Sarmatians were organized in a rigid hierarchy. They developed well-executed riding techniques, armed with bows and arrows and their robust stature enabled the nomads to roam, dispersing themselves across Kazakhstan, the southern Ural Mountains, southern Russia and the Ukrainian steppes as far as the Carpathian Basin and Silesia. That makes it clear that a long-distance relationship already existed between Asia and Europe long before the famous Silk Road ever came into existence.

The Berlin exhibition is the first to present the entire area inhabited by the Scythian tribe in its full diversity. But why the nomadic horsemen largely vanished from history at the start of the 2nd century B.C. still remains one a big mystery. What is certain is that the aspiring cultures near the Black and Caspian Seas supplanted the “mare-milkers” and “curd-eaters,” as Homer derisively called the Scythians in the “Iliad.”

What has remained is a magnificent legacy, which has now been loaned to Germany for almost a year. Seventeen lenders from six countries have sent their treasures on tour for the exhibition – a cooperation that is truly unique even in the internationalized world of museums. And in this case, the leaders of five countries, Germany, Russia, Ukraine, Kazakhstan and Mongolia, are sharing the patronage of the exhibition.

– Klaus Grimberg is a Berlin-based journalist.


цитирай
42. sparotok - българофобия
09.01.2010 22:23
анонимен написа:
Анонимният римски хронограф- 354г.

Ако позоваването на първоизвори се приемаше за неоспоримо научно доказателство ,то изобщо нямаше да водим този спор.
Библията много ясно казва откъде са дошли всички хора ,вкл. и трако-кимеро-хуно-прабългарите.
Точка по въпроса.

Дискусията за произхода на прабългарите е доста обширна тема за да я представя в три извора.

Защо реши да определиш датата 4 в. заради Мовзес Хоренцй ли?
Липсата на извори говори само че прабългарите са били малко диво племе самовъзникнало някъде преди около 2000 г. в днешна средна азия.
Не са били нищо особено и не са постигнали нищо значимо преди да се съюзят с Империята и така да бъдат забелязани от историци като Йорданес и Енодий.

Най обикновенни степни номади скотовъдци с неясен етногенетичен произход.
Така и не са успели да създадът писменост или някакви достоверни устни предания с които да ни кажат нещо повече за себе си.Едно от хилядите полудиви племенца пръкнало се в степта незнайно от къде и мачкано от съседни племена докъто не се сприятелиле с големите и не започнало да поглежда лакомо към тяхната територия.

Но за автохтонците това не е обяснение, те непременно трябва да изкарат тези номади основатели на човешката цивилизация, иначе кое му е интересното.



За пореден път се убеждавам, че нито сте българин, нито сте християнин. Почтеността не Ви е позната като духовна ценност.
Считам за обидно българите да бъдат наричани диви номади. Всъщност какво не прави завистта на духовно примитивния.
Но Бог вижда!
цитирай
43. анонимен - Историк
09.01.2010 22:40
За пореден път се убеждавам че си един най обикновен тъп скинар.

Прабългарите са били диви некъпани скотовъдци, начинът им на живот е бил сходен със този на всички номади скотовъдци.
Били са диви, мръсни, миришели са зле, абсолютно необразовани, живели са средно по 35 години и са били примитивно жестоки практици.
Това е пич.
Идеята за високите русокоси атланти които носят светлина по света я има само в фантазиите ви.

Траките са овчари и планинци, цялата им култура е вследствие на гръко римските влияния.
Преди да попият първоначално елинската а след това и римската култури и да се интегрират в тях, траките са били най обикновенни първобитни хора с малки изключения.
някой от техните племенни вождове успяват да живеят в относителен лукс, но като цяло предиш гръцката културна колонизация траките са си били диваци.
Поради това и всичко онова което наричаме "тракийска култура" в момента си е почти изцяло гръко римско влияние.

Славяните- те дори не са успели да излязат от родовообщинният строй самостоятелно.

Драги ми спараток- ние сме наследници на три малки , неизвестни народа които за съжаление с нищо съществено не са променили човешката история дори и на локално ниво.
цитирай
44. анонимен - Деян
09.01.2010 22:50
Още нещо.

Траките са били замиращ народ по времето когато българите са изприпкали от волжкия район към Дунав. Били са малко на брой, мизерни човечета чиято култура измира. Аз лично не бих ги наричал "Наши деди". Толкова нищожно количество хора не трябва да се включва ка "ключова съставка в рецептата за съвременни българи".
цитирай
45. equilibrium - Призрак
09.01.2010 23:28
Духът на Златарски и на неговия учител Иречек е жив, дами и господа. Имате нагледен пример за това. Господ да ни пази!

Спароток, знаете ли, доволен съм, че оставихте това недоразумение наречено анонимен-историк-деян, за да се види до къде стига хорската простотия и безумие, но мисля, че попрестъпи границата на благоприличието.

Не мога да разбера такива хора. Наистина не мога. Опитвам се, но не успявам...

Бъдете здрав, Спароток. Пожелавам Ви и много духовна сила за да издържите по пътя по който сте поел.

Ще цитирам индийския епос Рамаяна, където е казано:
"Познанието, туй е сабя,
но мъчно мога да я сграбя
и развъртя в десница мъжка
защото, братко, няма дръжка."
цитирай
46. sparotok - Притчи Соломонови
09.01.2010 23:33
анонимен написа:
За пореден път се убеждавам че си един най обикновен тъп скинар.

Прабългарите са били диви некъпани скотовъдци, начинът им на живот е бил сходен със този на всички номади скотовъдци.
Били са диви, мръсни, миришели са зле, абсолютно необразовани, живели са средно по 35 години и са били примитивно жестоки практици.
Това е пич.
Идеята за високите русокоси атланти които носят светлина по света я има само в фантазиите ви.

Траките са овчари и планинци, цялата им култура е вследствие на гръко римските влияния.
Преди да попият първоначално елинската а след това и римската култури и да се интегрират в тях, траките са били най обикновенни първобитни хора с малки изключения.
някой от техните племенни вождове успяват да живеят в относителен лукс, но като цяло предиш гръцката културна колонизация траките са си били диваци.
Поради това и всичко онова което наричаме "тракийска култура" в момента си е почти изцяло гръко римско влияние.

Славяните- те дори не са успели да излязат от родовообщинният строй самостоятелно.

Драги ми спараток- ние сме наследници на три малки , неизвестни народа които за съжаление с нищо съществено не са променили човешката история дори и на локално ниво.


Глупави, докога ще обичате глупостта? Присмивачи до кога ще се наслаждавате на присмивките си? И безумните ще мразят знанието?

Притчи 1-22.
цитирай
47. sparotok - злото не умира
09.01.2010 23:37
equilibrium написа:
Духът на Златарски и на неговия учител Иречек е жив, дами и господа. Имате нагледен пример за това. Господ да ни пази!

Спароток, знаете ли, доволен съм, че оставихте това недоразумение наречено анонимен-историк-деян, за да се види до къде стига хорската простотия и безумие, но мисля, че попрестъпи границата на благоприличието.

Не мога да разбера такива хора. Наистина не мога. Опитвам се, но не успявам...

Бъдете здрав, Спароток. Пожелавам Ви и много духовна сила за да издържите по пътя по който сте поел.

Ще цитирам индийския епос Рамаяна, където е казано:
"Познанието, туй е сабя,
но мъчно мога да я сграбя
и развъртя в десница мъжка
защото, братко, няма дръжка."


За съжаление сте прав. Духът на Златарски е жив!
Този човек спомогна да се извърши геноцид върху българи, а е все още възхваляван в университетите ни. Ясно е що за хора преподават история и какво е отношението им към българите.

България обаче ще пребъдне!
цитирай
48. sparotok - българофобия
09.01.2010 23:38
анонимен написа:
Още нещо.

Траките са били замиращ народ по времето когато българите са изприпкали от волжкия район към Дунав. Били са малко на брой, мизерни човечета чиято култура измира. Аз лично не бих ги наричал "Наши деди". Толкова нищожно количество хора не трябва да се включва ка "ключова съставка в рецептата за съвременни българи".


Глупави, докога ще обичате глупостта? Присмивачи до кога ще се наслаждавате на присмивките си? И безумните ще мразят знанието?

Притчи 1-22.

цитирай
49. sparotok - Рънсиман
09.01.2010 23:41
анонимен написа:
Анонимният римски хронограф- 354г.

Ако позоваването на първоизвори се приемаше за неоспоримо научно доказателство ,то изобщо нямаше да водим този спор.
Библията много ясно казва откъде са дошли всички хора ,вкл. и трако-кимеро-хуно-прабългарите.
Точка по въпроса.

Дискусията за произхода на прабългарите е доста обширна тема за да я представя в три извора.

Защо реши да определиш датата 4 в. заради Мовзес Хоренцй ли?
Липсата на извори говори само че прабългарите са били малко диво племе самовъзникнало някъде преди около 2000 г. в днешна средна азия.
Не са били нищо особено и не са постигнали нищо значимо преди да се съюзят с Империята и така да бъдат забелязани от историци като Йорданес и Енодий.

Най обикновенни степни номади скотовъдци с неясен етногенетичен произход.
Така и не са успели да създадът писменост или някакви достоверни устни предания с които да ни кажат нещо повече за себе си.Едно от хилядите полудиви племенца пръкнало се в степта незнайно от къде и мачкано от съседни племена докъто не се сприятелиле с големите и не започнало да поглежда лакомо към тяхната територия.

Но за автохтонците това не е обяснение, те непременно трябва да изкарат тези номади основатели на човешката цивилизация, иначе кое му е интересното.



Явно не сте и чували за книгата на Рънсиман - БЪЛГАРСКАТА ИМПЕРИЯ.

Тервел е носел титлата кесар, значеща ИМПЕРАТОР.

Щом гърците са плащали данък на Българите, то кой е бил главата на ИМПЕРИЯТА.
цитирай
50. анонимен - Историк
09.01.2010 23:44
Не виждам исторически научни факти господа.
Цитирането на Библията и Рамаяна не ме убеждава в нищо.

Обидите също, споменах ли вече че не за първи път споря с автохтонист?

Познавам ви, вие сте слабо образовани и полу грамотни, разчитате на аудитория от тийнейджъри пред които можете да пробутвате стъкмените си игри на думи и жонглиране с преиначени факти.Да им цитирате Нострадамус, Херодот и гадателката Светлина.

В съседното блогче зададох един въпрос на демографа- чакам отговорът му.
Искам да ми цитира изречението в което Омир в Илиада споменава "българи".

Когато опрете да някой малко по осведомен минавате на обиди.
От всичките си спорове с автохтонисти съм забелязал едно- винаги когато ги притиснеш с научни факти- в отговор получаваш само обиди.

Хайде спароток- давай факти, научни факти и публикации от сериозни учени.

Реших да ти отделя от времето си- да започваме.
Рамаяна и библията не вървят в един сериозен научен спор.
цитирай
51. анонимен - Историк
09.01.2010 23:52
спароток ти изобщо грамотен ли си?

Caesar означава Цезар- почетната титла на римските императори.

imperator е латинска дума и първоначално е означавала "завладяващ" , давала се е на отличили се войници на бойното поле.
След това става наследствена почетна титла.

Титлата на Тервел му е дадена от Юстиниан за заслуги и това е единствен и изключителен прецедент.

Въпросът ти е просто тъпа игра на думи и изопачаване на елементарен исторически факт.
Какво общо има Рънсиман в цялата работа.
цитирай
52. анонимен - Книгите на Константин Каменов
10.01.2010 00:00
Константин Каменов е млад пловдивски автор с разнообразни интереси в областта на изкуството и науката. Вече с 18 поетични книги, с някои от които печели различни награди. С награди е удостоен и в областта на живописта и актьорското майсторство. След като през 1987 година завършва магистратура по „Българска филология” се представя с проблемни литературоведски доклади на няколко конференции. Същинското му поприще, на което, досега, отдава цялата си енергия, е най-древната българска история. Както го определят много учени – Издирващият корените на българския ген. Покойния български историограф Здравко Даскалов на няколко конференции сподели симпатиите си към този наш изследовател, определяйки го като продължителят на историографската линия Раковски – Ганчо Ценов… Константин Каменов.
„Бог вижда” е вторият том на поредицата „Небето помни”. В подзаглавието на научнопопулярното изследване, авторът подчертава каква е темата, която се разглежда в тази книга – ЕТНОГЕНЕЗИС И СЪЗДАДЕНИ КУЛТУРИ ОТ ПРОТОБЪЛГАРИТЕ. Отпечатването на това важно за произхода ни проучване, изчаква почти 8 години, докато Университетското издателство на ПУ „Паисий Хилендарски” се наема да го отпечата. Дружеството на писателите – Пловдив оценява мащабното изследване и го награждава. За този труд Пловдивския Градски дискусионен клуб „КОСМОС”, както и Клуб за изучаване и опазване на природата и човешките достижения „СИРИУС” – Пловдив, удостояват Константин Каменов със званието „Посланик на миналото”. Това прозвище се дава изключително рядко, и единствено „за цялостен принос в областта на популяризирането и изследван на тракийските корени и разработването на темата за тракийската писменост”. Константин Каменов е един от малкото автори, които предлагат възгледа за „Пътя на махалото”, като предлага достатъчно доводи в книгата си, за тракийски (прото-) корен на българите, които се преселват в различни райони на Азия, Европа, Африка и Америка. Създават различни култури. Участват в създаването на много народности, но по-голямата част от тях след хилядолетия се връщат в прародината си, при предците си на Балканите – траките. Тази книга е изключително полезна и като христоматиен справочник, защото цялата й втора част е изворова база от различни древни автори. Между тях, китайските, голяма част от античните и някои митологични текстове са преведени за първи път на български език.
„Бог вижда” е от нетрадиционните научнопопулярни трудове, което предизвиква историци с научни степени да определят автора за лаик. Това го провокира и за три семестъра той завършва магистратура по „История” с пълно отличие, като на повечето изпити се явява с реферати развити от идеите му във втория том на „Небето помни”, към който, любителите на българската история очакват и следващите пет обещани части.


Един автор с две книги за етногенезиса на българите

Димитър ЧИЛИКОВ
Константин Каменов е възпитаник на Пловдивския университет „Паисий
Хилендарски“, последователно в двата му факултета – филологически и философско-исторически, където защити магистърска степен. От много години интересите му са в областта на историографията, където упорито и дори самоотвержено създава собствено поле от възгледи, много често в противоречие с постигнатото официално статукво. Любопитни са двете
последни книги на Каменов, продукт на Университетското издателство –
„КЛЮЧЪТ НА ЕНОХ“ и „БОГ ВИЖДА“. Първата е замислена като задочно писмо до авторите на „Библейския код” – Елиаху Рипс и Майкъл Дроснин, но скоро обемът на изложението надхвърля този на едно обстоятелствено писмо. Младият автор разбира, че има индивидуален потенциал да оформи самостоятелна книга. Веднага ще кажем, че ключът за Библейския код Каменов вижда в текста на Енох (етиопска версия), който не е намерил място в каноничния подбор на Светото писание, въпреки че Енох е всепризнат патриарх, предан на Бога. Друга важна причина за недостатъчност на текста на двамата автори е, че никой от тях не разглежда племената и народите – преносители или приемници на културата през епохите. Именно с това се захваща Каменов, като изтъква, че основна заслуга за сформирането на представите за теогонията имат т.нар. (прото-) траки. Изглежда, че тази постановка е свързващото звено с по-голямата книга „Бог Вижда“. Още в „Ключът на Енох“ проличава съвестното разкриване на източниците, но в пълнота това става във втората книга. Който има щастието да я притежава, разбира, че разполага и с цяла Христоматия от оригинални текстове за Стария свят. Така е, когато се пише по такава предизвикателна тема като „Етногенезис и създадени култури от (прото-) българите“. „Бог вижда“ е втората книга на „Небето помни“. За своя труд К. Каменов бе удостоен със заслужена награда от Дружеството на писателите – Пловдив за 2007 година.
http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?topic=9250.0
цитирай
53. sparotok - синовете на лъжата
10.01.2010 00:01
анонимен написа:
Не виждам исторически научни факти господа.
Цитирането на Библията и Рамаяна не ме убеждава в нищо.

Обидите също, споменах ли вече че не за първи път споря с автохтонист?

Познавам ви, вие сте слабо образовани и полу грамотни, разчитате на аудитория от тийнейджъри пред които можете да пробутвате стъкмените си игри на думи и жонглиране с преиначени факти.Да им цитирате Нострадамус, Херодот и гадателката Светлина.

В съседното блогче зададох един въпрос на демографа- чакам отговорът му.
Искам да ми цитира изречението в което Омир в Илиада споменава "българи".

Когато опрете да някой малко по осведомен минавате на обиди.
От всичките си спорове с автохтонисти съм забелязал едно- винаги когато ги притиснеш с научни факти- в отговор получаваш само обиди.

Хайде спароток- давай факти, научни факти и публикации от сериозни учени.

Реших да ти отделя от времето си- да започваме.
Рамаяна и библията не вървят в един сериозен научен спор.


Нещо Ви гризе, нали? Нещо не Ви дава покой, че не можете да представите исторически извори от периода 4-ти-6-ти век, от които може да се отсъди, че българите са азиатци.

Такива извори няма!

Лъжите Ви няма да Ви помогнат.
В работите си не използвам нито Библията, нито Рамаяна. Цитати от тези прекрасни книги са използвани само в коментарите.

Определението -сериозен учен е относително.
Аз лично считам Златарски за пропагандист, а не за учен. Вие пък не признавате Ценов. Патово положение.

Виждам, че наистина не знате що е почтеност.
Ето какво бе отправено към мен - тъп скинар.
А за старите българи великия анонимен казва - Били са диви, мръсни, миришели са зле, абсолютно необразовани...
Е, кой си служи с обиди?

С какво, ще ме убедите, че старите българи са диви номади? С лични мнения?
Не можете да оборите изворите ми!
Никога няма да можете!
цитирай
54. sparotok - поведение
10.01.2010 00:09
анонимен написа:
спароток ти изобщо грамотен ли си?

Caesar означава Цезар- почетната титла на римските императори.

imperator е латинска дума и първоначално е означавала "завладяващ" , давала се е на отличили се войници на бойното поле.
След това става наследствена почетна титла.

Титлата на Тервел му е дадена от Юстиниан за заслуги и това е единствен и изключителен прецедент.

Въпросът ти е просто тъпа игра на думи и изопачаване на елементарен исторически факт.
Какво общо има Рънсиман в цялата работа.


Рънсиман, за разлика от Вас е осъзнавал, че България е ИМПЕРИЯ. Проверете в интернет -
BULGARIAN EMPIRE.

Избегнахте да обясните кой е действителният господар на Източната Римска Империя щом гърците плащат данък на българите. Данък господине, се плаща на върховен владетел.

цитирай
55. анонимен - Историк
10.01.2010 00:11
Разбира се че няма извори отпреди трети век споменаващи прабългарите!
Елементарно е- всеки ученик го знае.

Преди трети век прабългарите просто не са формирали етнос на достатъчно ниво за самоосъзнаване като такъв, най вероятно са били малки сродни племена пръснати из степта с неясен произход.
Под различни външни въздействия около 1-2 век сл. н. е. започват да се обединяват в по значими племенни групи.
Първото им споменаване известно на историческата наука е от 354 г.

Златарски е доста по достоверен от шизофреникът Ценов, но с оглед на съвременните исторически факти неговата теория естествено търпи изменения и уточнения.
Тюркският произход не е напълно сигурен, по всяка вероятост има примес на ирански влияния при първоначалното формиране на прабългарският етнос, след попадането под влиянието на тюркутският хаганат и хунските придвижвания прабългарите силно се тюркизират.Основно тяхната аристокрация.
Прочетете Рашев ,Бешевлиев и Венедиков.
След това имаме повторна иранизация при отмиването на скито- сарматските остатъци от причерноморието и така е формиран прабългарският етнос.
Поне това са последните научни теории.
Какви траки, какви кимерийци...
цитирай
56. sparotok - автори
10.01.2010 00:25
анонимен написа:
Разбира се че няма извори отпреди трети век споменаващи прабългарите!
Елементарно е- всеки ученик го знае.

Преди трети век прабългарите просто не са формирали етнос на достатъчно ниво за самоосъзнаване като такъв, най вероятно са били малки сродни племена пръснати из степта с неясен произход.
Под различни външни въздействия около 1-2 век сл. н. е. започват да се обединяват в по значими племенни групи.
Първото им споменаване известно на историческата наука е от 354 г.

Златарски е доста по достоверен от шизофреникът Ценов, но с оглед на съвременните исторически факти неговата теория естествено търпи изменения и уточнения.
Тюркският произход не е напълно сигурен, по всяка вероятост има примес на ирански влияния при първоначалното формиране на прабългарският етнос, след попадането под влиянието на тюркутският хаганат и хунските придвижвания прабългарите силно се тюркизират.Основно тяхната аристокрация.
Прочетете Рашев ,Бешевлиев и Венедиков.
След това имаме повторна иранизация при отмиването на скито- сарматските остатъци от причерноморието и така е формиран прабългарският етнос.
Поне това са последните научни теории.
Какви траки, какви кимерийци...


Чел съм Рашев, Бешевлиев и Венедиков.
Като цяло - пишат тенденциозно и премълчават исторически извори и археологически данни.
Рашев не споменава нито дума, че конското жертвоприношение в старобългарските гробове е тракийски обичай. Не споменава и, че старобългарски саби се срещат в Северна Словения -8-ми век преди Христа. Тази територия е в кимерийската зона на влияние.

Вашите съмишленици обаче скриват тези факти.
По друг начин те не могат да лъжат българския народ освен с отричане на първоизворите и укриване на важни археологически находки.

Как бихте обяснили феномена, че руните на розетката от Плиска имат без изключение паралели в Линеарен А - трако-пеласгийска писменост, възникнала на територията на Тракия.
Георгиев посочи още преди половин век, че тракийската писмена система от Неолита е по-стара от имащата общи черти с нея минойска писменост.

Вашите учени не са Ви казвали това нали?
Истината е неудобна за тях!
цитирай
57. demograph - Диалектическият материализъм-в действие.
10.01.2010 00:37
Анонимната "Снежанка" и седемте джужета вони на ДИАМАТ от километри.
Научният комунизъм толкова му е задръстил ума, че не може да различи две от двеста.
Тъпо ми става да прескачам постингите на зомбирани чужденци с приличен български..
- Какво толкова ви пречи, че културно си ровим в историята, бе Иванке?
- Да не би да си мислите, че като ме напсувате, ще изтриете истината? Та истината е в гените ви.
Идете в Руската академия на науките да ви направят хемодиализа.
И стига с тая Бойна слава. Говорете си там с тюрко-иранците, попържайте българите заедно с комуно- русите и онанирайте на воля.
С вас, аз нямам какво да обсъждам.
цитирай
58. equilibrium - Тези траки ...
10.01.2010 00:42
Анонимния историк написа:
"Траките са овчари и планинци, цялата им култура е вследствие на гръко римските влияния."

Чудесна теза, издържана и защитена от всички страни. Поздравявам Ви. Само че, ако можете да бъдете така добър и да обясните на лаиците за находките от варненския халколитен некропол и мнението на един от най-уважаваните археолози на 20век, сър Колин Ренфрю, който казва следното в статия пред "National Geographic":
„Когато се запознах със златните предмети от Варненския халколитен некропол, очите ми изскочиха, като видях златните огърлици, гривни и нагръдници, брадва от полиран камък с обвита от злато дръжка...Най-старото златно съкровище в света, открито през 1972 г., не бе намерено в Шумер или Египет, люлка на най-ранната цивилизация и очевидно люлка на местата, където бихме очаквали едно такова важно откритие. Нито пък дойде от предколумбова Америка, прочута с богатите си златни находки. За голямо учудване на всички то беше намерено в Североизточна България, близо до привлекателния съвременен град Варна. И е на повече от 6000 години. Намирането на това най-старо златно съкровище изглежда потвърждава моята собствена теория, че праисторическите българи са изобретили металообработването независимо от най-ранните металурзи в Близкия изток...”

Ако не сте запознат с варненския халколитен некропол можете да го направите тук:
http://www.tu-varna.bg/tu-varna/index.php?option=com_content&task=view&id=264&Itemid=81
цитирай
59. анонимен - Историк
10.01.2010 00:44
Конското приношение е обичай на всички конни народи без изключение и без връзка с произходът им.
За тези народи конят е най ценното животно и естествено е и най скъпата жертва.
Аналогия е в наши дни тда те изгорят в Бентлито ти.

Извитото едноостро оръжие пригодено за падащи сечащи удари подсилвани от цялото тяло е характерно за всички конни народи, като форма самурайският меч не се отличава от сабята на хан Кубрат от малая Перещчепина.
Или самураите са били траки?

Писмените знаци от звездата от Плиска нямат никаква връзка линеарно писмо А- това е грандиозна глупост.
Не ми се обяснява, вижте за линерните писма в нета и за розетата- има писано предостатъчно.
Траките не са имали писменост, не и фонетична такава.
Ползвали са определени знаци както и славяните и прабългарите, но нито славянските рабоши, нито прабългарските руни са развита писменост.
По скоро са някаква система от белези.
Траките пишат на гръцки.
цитирай
60. анонимен - Историк
10.01.2010 01:00
евилибриум- много ти благодаря за линка, отвори ми очите.
Не бях и чувал дори за варненският некропол преди ти да ме просветиш, дори не съм ходил в историческият музей до го това злато гледам десетки пъти още от ученик.
Какво ли бих правил без хора като вас които да ми обясняват тези неща.

И така, ако с сме свършили с благодарностите да се върнем към траките.
Защото в този ни разговор няма нищо свързано с тях, нали не смяташ сега да ме убеждаваш че халколитната цивилизация от некропола има нещо общо с траките?

Щото в този случай ти се губят едни 3500 години, ама какво ли са те за един автохтонист .
цитирай
61. sparotok - нямате познания
10.01.2010 01:00
анонимен написа:
Конското приношение е обичай на всички конни народи без изключение и без връзка с произходът им.
За тези народи конят е най ценното животно и естествено е и най скъпата жертва.
Аналогия е в наши дни тда те изгорят в Бентлито ти.

Извитото едноостро оръжие пригодено за падащи сечащи удари подсилвани от цялото тяло е характерно за всички конни народи, като форма самурайският меч не се отличава от сабята на хан Кубрат от малая Перещчепина.
Или самураите са били траки?

Писмените знаци от звездата от Плиска нямат никаква връзка линеарно писмо А- това е грандиозна глупост.
Не ми се обяснява, вижте за линерните писма в нета и за розетата- има писано предостатъчно.
Траките не са имали писменост, не и фонетична такава.
Ползвали са определени знаци както и славяните и прабългарите, но нито славянските рабоши, нито прабългарските руни са развита писменост.
По скоро са някаква система от белези.
Траките пишат на гръцки.


Или имате изключително слаби познания за древността, или просто нямате доблестта да признаете величието на траките.

Запознат съм прекрасно с трите линеарни писмени ситеми. Ако Вие си имахте и най-малкото понятие от тези древни писмености щяхте да видите, че руните на розетката от Плиска са всъщност древни линеарни знаци.

До сега са открити над 340 тракийски писмени паметника. Като най-старите фригийски са от 10 век преди Христа. Двеста години преди гърците да пропишат. Нали обичате съвременни трудове. Потърсете нещо за фригийската епиграфика. Проверете за подробности постинга ми - Траките и тяхната писменост.

Опитвате се да замажете нещата. Колко народа са имали саби през 8-ми век преди Христа. Не говорим за Средновековието, а за Ранната Желязна Епоха. На саркофага от Клазомене кимериите са изобразени със дълги саби. На мен лично не ми е познат друг народ имащ саби през 8-ми век преди Христа. Дайте пример, ако можете!

Конското жертвопринощение се среща първо в Източна Европа. Източноевропейци го разпространяват и в Азия. Колко европейски конни народа познавате от 8-ми век преди Христа. Не включвайте келтите защото Диодор Сикулски споменава, че те са доминирани от кимериите.

Нямате доводи, само желания.
Опитвате се да овъртате, но няма да я бъде.
На лъжата краката са къси!
цитирай
62. sparotok - слаби знания
10.01.2010 01:07
анонимен написа:
евилибриум- много ти благодаря за линка, отвори ми очите.
Не бях и чувал дори за варненският некропол преди ти да ме просветиш, дори не съм ходил в историческият музей до го това злато гледам десетки пъти още от ученик.
Какво ли бих правил без хора като вас които да ми обясняват тези неща.

И така, ако с сме свършили с благодарностите да се върнем към траките.
Защото в този ни разговор няма нищо свързано с тях, нали не смяташ сега да ме убеждаваш че халколитната цивилизация от некропола има нещо общо с траките?

Щото в този случай ти се губят едни 3500 години, ама какво ли са те за един автохтонист .


Много са Ви слаби знанията господине.
Прочетете работите на Георгиев и Дуриданов. Те са съвременни учени и признават, че НЕОЛИТНАТА ПИСМЕНОСТ ОТ НАШИТЕ ЗЕМИ ПРИНАДЛЕЖИ НА ТРАКИ И ПЕЛАЗГИ.

Също така неолитната керамика има продължение в тази от Бронозовата и Желязната епоха на Тракия.
Обаче Вашите учители премълчават това.
Те и не могат друго освен да изкривяват факти и да укриват данни.
Мошенничеството е до време!
цитирай
63. анонимен - Историк
10.01.2010 01:13
Изкуфялото старче демограф- чакам да ми посочиш къде Омир споменава "българи".

Лозунгите и клишетата ги остави за пенсионерският ти клуб.
Давай по същество дядка, изветрели пенсии като теб пълнят главата на младежите с псевдонаука и старчески деменции.
Казвай за Омир, останало съм го чувал вече.
цитирай
64. sparotok - псевдоисторик
10.01.2010 01:26
Отново покавате, че имате изключително слаби познания по история.
Има ли название дойчер ( немец) употребено от който и да е било летописец между 3-ти век преди Христа и 10 след Христа. Ще ви отговора - НЯМА!
Това обаче не означава, че немците не са същесвували като народ преди 10 век.
Били са познати под други имена.

Днешните иранци са и старите перси, и артеите, и кефените. През 5-ти век преди Христа артеи вече не се използва.
Това да не би да значи, че персите са унищожили артеите?
Доводите Ви са детски, казах Ви, че овъртане и манипулации няма да помогнат.
Въпрос на време е когато България ще се отърси от лъжите на съмишлениците Ви!
цитирай
65. анонимен - Историк
10.01.2010 01:42
До тук само обвинения в лъжи и манипулации, до тук разбрах че съм част от заговор,че служа на световни заговорници и манипулатори.
Не видях тракийска писменост, не видях научни факти освен споменаване на първоизвори, не видях нито един научен аргумент.

Дай линк да видя тракийска писменост, призната като такава и разчетена като такава?
Стефан Гайд не се признава разбира се- аз не съм психиатър и нямам отношение към него.

Дай линк да видя фригийско писмо намерено на територията на България през тракийската епоха?
Псевдонауката и липсата на достатъчно образование води до появата на смешни теории като тази на автохтонистите или прочие глупости за Атлантида и марсианци.
цитирай
66. sparotok - данни
10.01.2010 01:49
анонимен написа:
До тук само обвинения в лъжи и манипулации, до тук разбрах че съм част от заговор,че служа на световни заговорници и манипулатори.
Не видях тракийска писменост, не видях научни факти освен споменаване на първоизвори, не видях нито един научен аргумент.

Дай линк да видя тракийска писменост, призната като такава и разчетена като такава?
Стефан Гайд не се признава разбира се- аз не съм психиатър и нямам отношение към него.

Дай линк да видя фригийско писмо намерено на територията на България през тракийската епоха?
Псевдонауката и липсата на достатъчно образование води до появата на смешни теории като тази на автохтонистите или прочие глупости за Атлантида и марсианци.


Линк за фригийската епиграфика ще намерите в постинга Траките и тяхната писменост.
Като фригийски надпис в България е дефиниран този от Ситово. Набавете си работите на Георгиев и Баюн!
Прочетете и какво казват Херодот и Страбон за родната земя на Фригите. Същата тази територия е идентифицирана от римските хроногарфи като отечеството на българите.

Считате ли Сър Колин Ренфрю за учен? Той спомена, че тракийският език е сроден на езикът говорен днес в България. Потърсете Archaelogy and Language the Puzzle of the Indo-European Origins.
Прочетете какво пише на стр. 176!

Не съм наричал Златарски и съмишлиницинте му световни заговорници, а само манипулатори.
Как иначе да нарека хора укриващи исторически извори и археологически данни?

Не съм цитирал никога Гайд, не смятам и да го правя. Не съм писал за Атлантида, нито за марсианци.
цитирай
67. demograph - Анонимен Неаргумент-"Траките пишат на гръцки."
10.01.2010 02:03
Но вашето вече е тревожна неграмотност!

Ами и румънците пишат сега на латиница бре "момче"...А на каква азбука пишеха преди сто години?
Сърбите за сега пишат само 1/2 на латиница. А на каква азбука пишеха преди 50 години? Македонците все още пишат 7/8 на кирилица. А на каква азбука пишеха преди 50 години? А на каква азбука ще пишат след 20 години..?
Преди 400 години руснаците пишеха на старобългарски, а сега на старославянски...
На българите все по-горещо им се внушава да минат да пишат на латиница...

Сигурен ли сте, че вие няма да сте един от тези, който ще пледират за това? Или вече пледирате.
Знайте, че латиницата не премахва вонящи потни жлези.


цитирай
68. анонимен - Историк
10.01.2010 02:06
В България има намерени около 20 тракйски писмени паметника - всичките са на гръцки език.
Надписът от Ситово не е фригийски, за да ти спестя и по нататъшните глупости- плочките от Градешница и Чердаре също нито са писменост ,още по малко пък тракийска.

Ситовсият надпис нито е разчете ,нито пък някой има представа от коя култура е остатък.
Най вероятно не е надпис от език а просто поредица от символи.

Прото индо европейската теория на Ренфрю е изключително спорна, в момнта е в процес на уточняване и търпи критики от всякъде.
Самият Ренфрю доколкото си спомням я променя няколко пъти и все още не е ясно какво е последното му виждане.

А и той не говори за език, а за езикови маркери изведени от някакви базисни единици.

Тоест че в съвременният език има древни заемки.
цитирай
69. sparotok - богоизбран ли сте
10.01.2010 02:22
анонимен написа:
В България има намерени около 20 тракйски писмени паметника - всичките са на гръцки език.
Надписът от Ситово не е фригийски, за да ти спестя и по нататъшните глупости- плочките от Градешница и Чердаре също нито са писменост ,още по малко пък тракийска.

Ситовсият надпис нито е разчете ,нито пък някой има представа от коя култура е остатък.
Най вероятно не е надпис от език а просто поредица от символи.

Прото индо европейската теория на Ренфрю е изключително спорна, в момнта е в процес на уточняване и търпи критики от всякъде.
Самият Ренфрю доколкото си спомням я променя няколко пъти и все още не е ясно какво е последното му виждане.

А и той не говори за език, а за езикови маркери изведени от някакви базисни единици.

Тоест че в съвременният език има древни заемки.


Имате високо самочувствие, сякаш се считате за богоизбран. Жалко обаче, че това няма покритие.

Поне от неудобство да се бяхте престорили, че търсите работите на Ренфро, Баюн и Георгиев!

Пак използате лъжи! Щом 20-те тракийски надписа са на гръцки, бихте ли дали гръцка етимология на думите от езеровския надпис.
Ако не се лъжа АЗ е българска дума, отговаряща на гръцката ЕГО.
ТИ е българска дума отговаряща на гръцката ЕСУ.
ДО е българска дума отговаряща на гръцката ДИПЛА.
ЛЕЖА е българска дума отговаряща на гръцката ПЛАГИАЗО.
АЗ, ТИ, ДО, ЛЕЖИ ...са ясно различими на тракийския надпис.

Имате интернет, вижте надписа!

Разбира се пак ще отречете!
Друго не можете!
цитирай
70. lado - До псевдо"историк"
10.01.2010 13:30
Тервел е титулован „цезар” от римляните. Това е ВОЕННА РИМСКА ТИТЛА в този прериод, и не се дава нито на „мръсни и нечисти” чужденци, нито да дезодорирани с Nina Rici. Тя се дава на римски висши военни с големи заслуги пред Империята. В определени случаи те са и заместници на Императора.
В някои случаи е имало двама императора и двама кесари , цезари и прочие прочити , едновременно.
Не е задължително наследствена титлата "Император" в Римската империя.
цитирай
71. maksim - комплименти
10.01.2010 14:13
браво, много добра работа. въпреки,че с някои неща не бих се съгласил (главно, защото подтиква към национализъм), много ми хареса това дето си написал. особено заключението е невероятно към целия бълграрски народ, който в момента е в много трудно положение
цитирай
72. sparotok - Родолюбие
10.01.2010 14:31
maksim написа:
браво, много добра работа. въпреки,че с някои неща не бих се съгласил (главно, защото подтиква към национализъм), много ми хареса това дето си написал. особено заключението е невероятно към целия бълграрски народ, който в момента е в много трудно положение


Благодаря Ви за оценката!
До някъде сте прав, че национализмът може да стане опасен.
Нека обаче да видим защо възниква крайният национализъм. Днес българите са ограбени, унижени и онеправдани. Ако историята ни не бе унищожена и собствеността ни не бе продадена на безценица на чужденци, нямаше да има прояви на национализъм, било то умерен, или краен.

Аз проповядвам умереност, опрощение и любов, но искам и истината за миналото ни да бъде призната. Това е родолюбие.
Към омраза подтикват личностите, които определят дедите ни като мръсни, диви и нецивилизовани. Обидата предизвиква гневна реакция, това е неизбежно. Всяко търпение си има предел.

За да няма необуздан национализъм трябва да съществува родолюбие. За да няма ексцеси трябва истината да се признае.

Вярвам в благородните качества на българина!
Вярвам, че ще изберем пътя на ненасилието!
Вярвам, че България ще пребъдне!
цитирай
73. tantan1 - Да
10.01.2010 14:55
А какво може да се каже за "Оброчните плочи на "тракийски" конници" по музеите - според мен са датировки по българския календар. Животинките по тях не са случайни, а символи на дванадесетгодишните юпитерови цикли. http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878
А дали има някаква връзка между тази писменост http://borislav.digicom.bg/statii/pismeni.htm лемноската стела http://borislav.digicom.bg/statii/lemnos.htm Зланата книга http://www.lds.bg/newsroom/facts.html и тези писания http://www.wdl.org/ru/item/2895 на народ с интересно име, че и календар.
Не можете да чакате всичко това да се сертифицира, документира и да му се сложи етикетче с подпис и печат. Да живее България!!! Не се гаси туй що не гасне *
цитирай
74. sparotok - Да живее България!
10.01.2010 15:06
Така е, не се гаси туй що не гасне!
цитирай
75. tonny - здрасти, духа на статията е хубав, ...
10.01.2010 15:07
здрасти, духа на статията е хубав, но прекалено патетичен според мен! не мога да твърдя че съл чела всички, източници, посочени под нея, но мисля, че ако някой наистина иска да научи нещо за траките, техния произход, начин на живот, обичаи, традиции и т.н. трябва да прочете малко повече от имена като Александър Фол или Валерия Фол. Същото важи и ако искате да се запознаете с българската преддунавска история, тогава ви препоръчвам да четете малко повече от Рашо Рашов. Надявам се сте чували тези имена, ако не сте е по-добре да се запознаете. Хубаво е че се интересувате от нашата история, но се надявам и да подлагате малко повече на критика това, което четете, зашото историята все пак е една от най-лесно манипулираните науки.
в този ред на мисли искам да попитам как може да считате Варненски халколитен некропол като част от тракийските съкровища, при положение че той е датиран 5 в.пр.Хр, а самите траки водят началото си на Балканите от 2 в.пр.Хр. Надявам се сте наясно и че термин като Тракия, в смисъла в който вие го използвате, а именно като обединена страна на племена с един и същ произход не съществува. Единственото обединени пор държавен вид на тракийските племена е Одриското царство, но то е много малък процен от всички, племена, които винаги се стремят да запазят самостоятелността си.
Не мога да коментирам всички факти, които са изложени, но все пак се надявам да гледате на историята като обективна наука, а не средство за повдигане на самочувствието ни, защото нейната цел е да ни представи факти от миналото, които може не винаги да ни харесват, но все пак това не означава само да ги пренаписваме.
цитирай
76. sparotok - културна критика
10.01.2010 15:37
tonny написа:
здрасти, духа на статията е хубав, но прекалено патетичен според мен! не мога да твърдя че съл чела всички, източници, посочени под нея, но мисля, че ако някой наистина иска да научи нещо за траките, техния произход, начин на живот, обичаи, традиции и т.н. трябва да прочете малко повече от имена като Александър Фол или Валерия Фол. Същото важи и ако искате да се запознаете с българската преддунавска история, тогава ви препоръчвам да четете малко повече от Рашо Рашов. Надявам се сте чували тези имена, ако не сте е по-добре да се запознаете. Хубаво е че се интересувате от нашата история, но се надявам и да подлагате малко повече на критика това, което четете, зашото историята все пак е една от най-лесно манипулираните науки.
в този ред на мисли искам да попитам как може да считате Варненски халколитен некропол като част от тракийските съкровища, при положение че той е датиран 5 в.пр.Хр, а самите траки водят началото си на Балканите от 2 в.пр.Хр. Надявам се сте наясно и че термин като Тракия, в смисъла в който вие го използвате, а именно като обединена страна на племена с един и същ произход не съществува. Единственото обединени пор държавен вид на тракийските племена е Одриското царство, но то е много малък процен от всички, племена, които винаги се стремят да запазят самостоятелността си.
Не мога да коментирам всички факти, които са изложени, но все пак се надявам да гледате на историята като обективна наука, а не средство за повдигане на самочувствието ни, защото нейната цел е да ни представи факти от миналото, които може не винаги да ни харесват, но все пак това не означава само да ги пренаписваме.


Благодаря за културната и издържана критика!
Ценя и уважавам възпитаните опонети.

Чел съм А.Фол, Валерия Фол, Рашев, Симеонов, Бешевлиев, Овчаров и т.н.Общото за всички тях е, че пропускат да дадат важни исторически извори и археологически данни.

Пренебрегнати са свидетелствата на Св. Йероним, Орозий Павел, Йоан Никийски, Прокопий, Симоката, житието на Св. Теодосий, Малала, Цеца и др.
Премълчават се общите неща между траки и българи. Става дума за антропологичен тип, обичаи, погребални ритуали, материална култура.
Та това са белезите чрез които разпознаваме едни етнос!

Ето за това не мога да приема, че Фол, Рашев и т.н. са обективни, а изводите им правилни.

Според Вас е грешно Варненският некропол да се тълкува като тракийска култура. Прочетете Георгиев, той признава, че неолитните култури на Градешница, Караново и др. принадлежат на трако-пеласгите.
Линеарната керамика на Варненският некропол е прототипът на критската линеарна керамика. Б.Хрозни свърза разпространението на балканската линеарна керамика в егейската област с тракийските миграции. Хрозни е авторитет. Той разшифрова хетската писменост и пръв показа истинският характер на хетският език.

Може би не знаете, но писмеността на Градешница и Караново показва ясна връзка с Минойската и Микенска линеарна писменост ( В. Георгиев), като трябва да се отбележи, че балканската неолитна писменост е доста по-стара от критската.
Ще отбележа и, че на най-старите линеарни надписи са документирани тракийски лични имена като Арей, Диза, Питак...( А. Сусберген)

Съгласен съм, че понятието Тракия е относително.
Какво да кажем обаче за Гърция? Бихте ли ми посочили в кой период гърците стават единен народ, владян от един гръцки владетел.

От 8-ми век преди Христа, до завоюването на Гърция от Александър Велики, южните ни съседи не са упрявлявани от един върховен владетел.
Въпреки това атиняни, спартанци, еолийци...са считани за един народ.

Какво оформя един етнос. Това са език, обичаи и материална култура. В Тракия се забелязва смайваща хомогенност от най-дълбока древност.
Това, че доста данни са неизвестни, не значи, че не съществуват.
цитирай
77. lado - Варненският халколитен некропол е ...
10.01.2010 16:07
Варненският халколитен некропол е открит през 1972 г. в района на Варненското езеро и е датиран в края на V — началото на IV хил. пр.н.е. ...
Не Фол и Златарски , изворите и Ценов трябва да се четат, най-добре в оригинал....
цитирай
78. sparotok - първоизвори
10.01.2010 16:12
lado написа:
Варненският халколитен некропол е открит през 1972 г. в района на Варненското езеро и е датиран в края на V — началото на IV хил. пр.н.е. ...
Не Фол и Златарски , изворите и Ценов трябва да се четат, най-добре в оригинал....


Така е приятелю!
Без първоизвор няма и история, но много днешни историци отхвърлят свидетелствата на старите автори...Златарски е оставил многолюдно потомство.
цитирай
79. lado - Даже ЛИБИ и ГИБИ са с манипулирани ...
10.01.2010 16:21
Даже ЛИБИ и ГИБИ са с манипулирани преводи на местата,които са неизгодни за съчинителите и фалшификаторите.
цитирай
80. sparotok - манипулации
10.01.2010 16:24
lado написа:
Даже ЛИБИ и ГИБИ са с манипулирани преводи на местата,които са неизгодни за съчинителите и фалшификаторите.


Точно поради това търся работите на старите автори в антиквариати. Ти сам знаеш каква е разликата.
цитирай
81. demograph - Прочел един пост и...извод:
10.01.2010 22:42
"..а самите траки водят началото си на Балканите от 2 в.пр.Хр..."......
О! Sancta simplicitas..!
О! Sancta simplicitas..!
цитирай
82. анонимен - Историк
11.01.2010 11:37
lado написа:
Тервел е титулован „цезар” от римляните. Това е ВОЕННА РИМСКА ТИТЛА в този прериод, и не се дава нито на „мръсни и нечисти” чужденци, нито да дезодорирани с Nina Rici. Тя се дава на римски висши военни с големи заслуги пред Империята. В определени случаи те са и заместници на Императора.
В някои случаи е имало двама императора и двама кесари , цезари и прочие прочити , едновременно.
Не е задължително наследствена титлата "Император" в Римската империя.


Цезар е фамилия на римски политик , означава "космат" след смъртта му фамилията се приема от неговите наследници които са негови непреки роднини и постепенно с основаванета на империума се приема като част от императорската титла.
Не е военна титла и никога не е била.
Император е военно прозвище давано на отличили се войници в ранната римско история, по късно се прикачва към общата титла на императора.

Тервел се свързва с ромеите, не знам да е имал нещо общо с римляните.
Положението на Юстиниан Риномет в даденият момент е било такова че би дал на Тервел всяка титла която му поиска вкл. и далай лама плюс почетен джедай.

Извинявам се че "псевдо" историк като мен трябва да ти обяснява тези неща, но те се учат в 5-ти клас .
цитирай
83. sparotok - слаби знания
11.01.2010 13:37
анонимен написа:
lado написа:
Тервел е титулован „цезар” от римляните. Това е ВОЕННА РИМСКА ТИТЛА в този прериод, и не се дава нито на „мръсни и нечисти” чужденци, нито да дезодорирани с Nina Rici. Тя се дава на римски висши военни с големи заслуги пред Империята. В определени случаи те са и заместници на Императора.
В някои случаи е имало двама императора и двама кесари , цезари и прочие прочити , едновременно.
Не е задължително наследствена титлата "Император" в Римската империя.


Цезар е фамилия на римски политик , означава "космат" след смъртта му фамилията се приема от неговите наследници които са негови непреки роднини и постепенно с основаванета на империума се приема като част от императорската титла.
Не е военна титла и никога не е била.
Император е военно прозвище давано на отличили се войници в ранната римско история, по късно се прикачва към общата титла на императора.

Тервел се свързва с ромеите, не знам да е имал нещо общо с римляните.
Положението на Юстиниан Риномет в даденият момент е било такова че би дал на Тервел всяка титла която му поиска вкл. и далай лама плюс почетен джедай.

Извинявам се че "псевдо" историк като мен трябва да ти обяснява тези неща, но те се учат в 5-ти клас .


За пореден път показвате слаби познания по история. Цезар не е просто политик, той е симпатизирал на популариите ( народната партия), но е сътрудничил и на оптиматите. С това кариерата му не приключва.
Забравяте, че са му дадени длъжностите квестор, едил, главен жрец ( понтифекс), претор, а да не забравяме и консулската му титла. Да се нарече Цезар само политик е твърде елементарно, но пък това пасва във Вашата стратегия на омаловажаване на фактите.

Етимологията на името Цезар е все още спорна,
caesaries - означава гъста коса ( а не космат), но и увенчан ( украсен) със слава.
Това не го знаехте нали?

Манипулирането на понятията няма да Ви помогне.
Тервел е искал това, което му се полага - власт над Източната Римска Империя. Тази империя е основана от тракиецът Константин Велики. Първите владетели на Константинопол не са били гърци, би трябвало да знаете това, или просто "забравяте" неудобното?
Прочетете Прокопий, Йоан Лидийски...ако ги считате за историци разбира се.

Много още има да четете преди да станете историк. Един историк не използа изрази като „мръсни и нечисти” чужденци, това е присъщо на пропагандистите- политически марионетки.

цитирай
84. nkf - Тервел е титулован „цезар” от ри...
11.01.2010 17:45
анонимен написа:
lado написа:
Тервел е титулован „цезар” от римляните. Това е ВОЕННА РИМСКА ТИТЛА в този прериод, и не се дава нито на „мръсни и нечисти” чужденци, нито да дезодорирани с Nina Rici. Тя се дава на римски висши военни с големи заслуги пред Империята. В определени случаи те са и заместници на Императора.
В някои случаи е имало двама императора и двама кесари , цезари и прочие прочити , едновременно.
Не е задължително наследствена титлата "Император" в Римската империя.


Цезар е фамилия на римски политик , означава "космат" след смъртта му фамилията се приема от неговите наследници които са негови непреки роднини и постепенно с основаванета на империума се приема като част от императорската титла.
Не е военна титла и никога не е била.
Император е военно прозвище давано на отличили се войници в ранната римско история, по късно се прикачва към общата титла на императора.

Тервел се свързва с ромеите, не знам да е имал нещо общо с римляните.
Положението на Юстиниан Риномет в даденият момент е било такова че би дал на Тервел всяка титла която му поиска вкл. и далай лама плюс почетен джедай.

Извинявам се че "псевдо" историк като мен трябва да ти обяснява тези неща, но те се учат в 5-ти клас .

Псеводисторико,доста ти е тъмно и мътно под косицата и по всичко личи,че дори учебника за пети клас е тера инкогнита за теб.
Император е военна титла и не се дава на кой да е ,както ти си мислиш.Това е титла давана на отличили се ВОЕНАЧАЛНИЦИ.Междувпрочем,трябва да научиш каква е разликата между титла и прозвище.Според теб титлата (а не прозвището,такива неясноти в една от най-добре организираните армии и държави,като Рим,просто няма) се давала на отличили се войници:).Ами,ако ако 1000 войника се отличат ,значи на 1000 се дава титлата император :).При всичко това,титлата император е утвърдена от Сената.Слава Богу,че римляните не са били на твоето интелектуално равнище,че иначе учебика за 5 клас щеше да заема една средно голяма,градска библиотека.Апропо,отличанията и званията на войнишкият състав в римската войска са доволни известни.Тъй като познанията ти са повърхносто-схематични и крайно объркани,а изложението им хаотично, няма да си губя времето да коментирам дума по дума противоречията ти,а ще дам накратко обяснение за титула император:
Цезар запазва до края на живота си тази титла,а Август принуждава да му я присъдят,когато става за 5-ти път консул.Защо е така?ами много просто .След Цезар, властта(на първо място военната) се концентрира все повече и повече в едно лице,сенатът се обезличава и т.н. В последствие самото име на Гай Юлий Става става титулатура, синоним на император.Затова и немските императори се титулуват и Кайзери, нашите владетели Царе
цитирай
85. анонимен - Историк
11.01.2010 21:11
нали Тервел беше титулуван от римляните?
от кой точно римски император че не разбрах?

Викна нещо в гугъла и чопна от тук там за Рим и империума нали.
Целият този буламач който е налят в празните ви автохтонски глави не ви ли пречи понякога?

Чакам превода на Илиада където се споменава името "българи" , чакам името на римският император титулувал Тервел, чакам научно изследване доказващо разчитането на ситовският надпис, чакам достоверно научно изслледване доказващо фригийска писменост в тракия, чакам отговор на всичките въпроси които ви зададох по горе.

Няма да получа отговор а само обиди колко съм некомпетентен.

Няма и кой да ви даде отговорът-едиственият идиот който е вярвал в подобни глупости е ганчо ценов, а той слава богу е мъртъв и забравен.
Няма нито един съвременен учен в момента който да споделя ненормалните ви шизофрении, за това и не можете да дадете научни отговори а цитирате или древни несигурни първоизвори или съвременни лунатици като стефан гайд.

nkf- моля те, направи ми услуга и коментирай обърканите ми и противоречиви изказвания по подробно, много държа на това.
До преди да поровш в гугъла не знаеше какво е империум и кой е Цезар, сега като го научи айде направи ми удоволствието неграмотнико и дай да започнем спорче за Тервел и римският император който го е короновал.

Ето и първият ми въпрос- кой е първият римски "император" и на кое бойно поле е получил титлата принципес император.

Отговорът на този въпрос малоумнико неграмотен ще ти подскаже разликата между титла и прозвище.

Между другото от обърканият ти прекопиран от нета пост по горе не разбирам какво точно искаш да ми кажеш , освен че ми цитираш римската история и не знаеш кой е първият римски император.
Пише го в учебника за 5-ти клас глупако, да го беше прочел вместо да си пълниш главата с автохтонски глупости.

Въпросът ми преди да го разводниш с обиди и цитати от гугъла беше- кой римски император титулува Тервел?

Чакам отговорът ти.
цитирай
86. sparotok - показахте нивото си
11.01.2010 21:27
анонимен написа:
нали Тервел беше титулуван от римляните?
от кой точно римски император че не разбрах?

Викна нещо в гугъла и чопна от тук там за Рим и империума нали.
Целият този буламач който е налят в празните ви автохтонски глави не ви ли пречи понякога?

Чакам превода на Илиада където се споменава името "българи" , чакам името на римският император титулувал Тервел, чакам научно изследване доказващо разчитането на ситовският надпис, чакам достоверно научно изслледване доказващо фригийска писменост в тракия, чакам отговор на всичките въпроси които ви зададох по горе.

Няма да получа отговор а само обиди колко съм некомпетентен.

Няма и кой да ви даде отговорът-едиственият идиот който е вярвал в подобни глупости е ганчо ценов, а той слава богу е мъртъв и забравен.
Няма нито един съвременен учен в момента който да споделя ненормалните ви шизофрении, за това и не можете да дадете научни отговори а цитирате или древни несигурни първоизвори или съвременни лунатици като стефан гайд.

nkf- моля те, направи ми услуга и коментирай обърканите ми и противоречиви изказвания по подробно, много държа на това.
До преди да поровш в гугъла не знаеше какво е империум и кой е Цезар, сега като го научи айде направи ми удоволствието неграмотнико и дай да започнем спорче за Тервел и римският император който го е короновал.

Ето и първият ми въпрос- кой е първият римски "император" и на кое бойно поле е получил титлата принципес император.

Отговорът на този въпрос малоумнико неграмотен ще ти подскаже разликата между титла и прозвище.

Между другото от обърканият ти прекопиран от нета пост по горе не разбирам какво точно искаш да ми кажеш , освен че ми цитираш римската история и не знаеш кой е първият римски император.
Пише го в учебника за 5-ти клас глупако, да го беше прочел вместо да си пълниш главата с автохтонски глупости.

Въпросът ми преди да го разводниш с обиди и цитати от гугъла беше- кой римски император титулува Тервел?

Чакам отговорът ти.


Арогантността Ви няма граници. Вие се държите като гамен, а обвинявате други в неприличен език.
Ето Вашите думи:
"ненормалните ви шизофрении,
ценов, а той слава богу е мъртъв и забравен.
Пише го в учебника за 5-ти клас глупако,
автохтонски глупости
Прабългарите са били диви некъпани скотовъдци,
Траките са овчари и планинци..."

Това е под всякакво ниво!

Дадох Ви данни и за фригийската писменост, и за проучванията направени върху ситовският надпис.
Това, че не желаете да ги използвате е Ваш проблем.
цитирай
87. анонимен - Когато евреи, като Златарски и Фол ...
13.01.2010 01:37
Когато евреи,като Златарски и Фол пишат за българската история,искрено се съмнявам в тяхната обективност.Там е разковничето на манипулациите.Браво на sparotok!!!
цитирай
88. анонимен - dino
13.01.2010 01:37
Когато евреи,като Златарски и Фол пишат за българската история,искрено се съмнявам в тяхната обективност.Там е разковничето на манипулациите.Браво на sparotok!!!
цитирай
89. nkf - Викна нещо в гугъла и чопна от тук ...
13.01.2010 01:40
анонимен написа:

Викна нещо в гугъла и чопна от тук там за Рим и империума нали.

Тц, непозна!Не ми трябва да се допитвам до гугъл,защото аз съм изучавал римско право,а това неминуемо включва и структурата,институциите,длъжностите и титулите в римската държава.Но понеже ти не можеш да допуснеш,че някои сме чели съответната литература, предполагаш най-логичното и присъщо за теб-Гугъла.Не се тревожи-пак е нещо, има някои и до Гугъл не са я докарали.:)


анонимен написа:


Няма да получа отговор а само обиди колко съм некомпетентен.

Това,че си некомпетентен е вече неоспорим факт,което е доказан от самият теб.Ако констатацията на факти за теб е обида ,то ще трябва да поработиш върху обърканите си критерии:).

анонимен написа:

nkf- моля те, направи ми услуга

По принцип услуги на цървул-пролетарий, с лустро на каруцар, не правя!

анонимен написа:

и коментирай обърканите ми и противоречиви изказвания по подробно, много държа на това.

Не знам на кое точно държиш,но аз вече коментирах, относително по-малко хаотичната част от плявата,която си изръсил по-горе.
За останалото-ще трябва компетентен специалист,който да определи степента на забавено умствено развитие.И моля,преди да изпаднеш в следващ логоричен пристъп,поне се опитай да напишеш,предварително, на някакъв лист един що-годе смислен и разбираем текст,от който все пак да става ясно какво точно искаш да кажеш и все пак да личи някаква мисъл и познание.

анонимен написа:

До преди да поровш в гугъла не знаеше какво е империум и кой е Цезар,

О,както вече казах-знаех!Знаех и още как и пред когото е трябвало и когато е трябвало съм го доказвал.Но гледам,че за втори път,настойчиво, използваш понятието imperium,както личи във връзка с Цезар ,то да ми обясниш твоето каруцарско разбиране за това нещо?Преди Цезар имали империум?Или може би Цезар го изобретява?:))))Империум и империя едно и също ли е.В римската република има ли такова явление :))))?
Надявам се да получа отговор поне за среден три,защото до тук участието ти в темите е под всякаква критика и най-точно би била оценена по някаква нова,отрицателна скала.

анонимен написа:

сега като го научи айде направи ми удоволствието неграмотнико и дай да започнем спорче за Тервел
и римският император който го е короновал.

Няма какво да апочваме с Тервел ,при положение,че ти изобщо нямаш елементарна представа от длъжностната и титулатурна структура на Рим.В случая това са важни неща при формирането на историк и на историческо мсилене ,па макар и на любител.Всъщност при теб нещата имат много сериозни отрицателни измерения,но...не си виновен ти-лош матрял,както казва нашият премиер Б.Б.:)

анонимен написа:

Ето и първият ми въпрос- кой е първият римски "император" и на кое бойно поле е получил титлата принципес император.

Ха-ха-ха-ха:)))))Дааа, тежък случай си ти.Не може да се оправдаваш и с образователната система или с липсата на литература по въпросите.
Безплатна косултация ти давам по този въпрос.Първо, Принцепс и Император са две различни неща .Император е военна титла, а принцепса е нещо като председател на Сената(много грубо казано,но за такива като теб,толкоз).Просто императорите в един момент започват да съвместяват и длъжността на принцепс и на Консул,цензор,трибун...Длъжността Принцепс, присвоена(формално присъдена от Сената)от тези военни диктатори(защотото императора de facto е точно това) е една маска ,републиканска "стойка" за пред съсловието на конниците и патрициите.После маската пада и "стойката" изчезва и идва времето на доомината ,тоест абсолютната монархия.
Но да не задълбавам ,защото, очебодно, за теб това са неща дълбоко неизвестни.

анонимен написа:

Отговорът на този въпрос малоумнико неграмотен ще ти подскаже разликата между титла и прозвище.

Не знам,но ти беше този,който твърди,че "Император" било прозвище,аз ти казах,че е титла ,при това утвърдена и от Сената.И Светоний и Георг Фридрих Хегел, и Михаил Андреев казват,че е титла.То на всякъде казват,че е титла,но само ти,каруцарчето казваш,че било прозвище...
На кого предлагаш да се доверим?

анонимен написа:

Между другото от обърканият ти прекопиран от нета пост по горе

Това,че ти не си в състояние да разбираш кратки и ясни текстове,далеч не прави поста ми объркан.Объркването е в тъмното и празно пространство под косицата ти.
И нищо и от никъде не съм прекопирал.Нещо повече,държа това твърдение да го обосновеш и докажеш,защото в противен случай ще трябва да се направи неблагоприятният извод,че освен некомпетентен си и клеветник, и лъжец.От което, разбира се, няма да пострада липсващата ти репутация,но все пак ще те дообрисува като завършена, канална "личност".

анонимен написа:


не разбирам какво точно искаш да ми кажеш , освен че ми цитираш римската история и не знаеш кой е първият римски император.

Искам да ти кажа,че си "гола вода" и от История отбираш,колкото свиня от кладенчова вода.Сега достатъчно ясен ли съм?

анонимен написа:


Пише го в учебника за 5-ти клас глупако, да го беше прочел вместо да си пълниш главата с автохтонски глупости.

С "Глупак" ще с еобръщаш към баща си,критикувайки го за изтърваните ти първи седем годинки...мат'рял :))))))


анонимен написа:

Въпросът ми преди да го разводниш с обиди и цитати от гугъла беше- кой римски император титулува Тервел?

Чакам отговорът ти.

И до Тервел ще стигнем,споко,има време.Първо да се пообразоваш,понатрупаш основни познания,да се порафинираш малко,а не да се държиш като изтървана маймуна от зоопарк и тогава е минем нататък.
цитирай
90. анонимен - Историк
16.01.2010 13:26
анонимен написа:
Когато евреи,като Златарски и Фол пишат за българската история,искрено се съмнявам в тяхната обективност.Там е разковничето на манипулациите.Браво на sparotok!!!


Антисемитизма, нацизма , "арийските " глупости за чисти и велики раси още не са довели до нищо добро.


цитирай
91. sparotok - фалшиви понятия
16.01.2010 14:15
анонимен написа:
анонимен написа:
Когато евреи,като Златарски и Фол пишат за българската история,искрено се съмнявам в тяхната обективност.Там е разковничето на манипулациите.Браво на sparotok!!!


Антисемитизма, нацизма , "арийските " глупости за чисти и велики раси още не са довели до нищо добро.




Нацистката идеология опорочи и изкриви названието ариец. Моята цел бе да покажа истината.

Аз лично не правя антисемитски изявления, нито пък проповядвам създаването на чиста раса. Многократно съм призовавал към умереност, обективност, а също към опрощение и любов.
Надявам се да одобрявате тези мои послания.

Върху мнението и виждането на другите аз нямам влияние.


цитирай
92. equilibrium - Природа
16.01.2010 19:04
Извинявам се, че не е по темата, но искам да споделя един далечен спомен от училище , когато учителката ми по биология ни учеше, че когато един глист не се храни, умира. Тогава го приемах буквално, но с течение на времето все повече разбирах, че това се отнася и за всеки жив организъм , включително и глупостта.
цитирай
93. анонимен - Историк
17.01.2010 12:17
спароток- не ти ли е малко неудобно да редактираш и да публикуваш избирателно постовете ми?
Какъв е този блог в който мнението на гостите се проверява , редактира и публикува само по усмотрение?
Страхуваш се че мога да ти кажа нещо неудобно или че мога да ти задам въпрос на който да не можеш да отговориш?

В един истински нормален блог постовете на пишещите не се редактират и не се публикуват само по усмотрение на собственика на блогът.
Тази практика е присъща единствено за шарлатани и полуграмотни хора които се страхуват да не бъдат притиснати от сериозни опоненти.

Ако и този пост не ми бъде публикуван както останалите- прекратявам участието си в дискусияята и считам че автохтонците са шарлатани и тъпи скинари които не могат да се защитят по сериозен научен метод.

Причината да ви поканя на дискусия в уважаван исторически форум беше точно тази, опасявах се че в частен блог мненията ми ще бъдат публикувани избирателно и манипулирани.

Манипулациите са присъщи на автохтонците и нацистите и това е причината поради която бях сигурен че тук няма да имам обективна трибуна .
цитирай
94. sparotok - коментари
17.01.2010 12:50
анонимен написа:
спароток- не ти ли е малко неудобно да редактираш и да публикуваш избирателно постовете ми?
Какъв е този блог в който мнението на гостите се проверява , редактира и публикува само по усмотрение?
Страхуваш се че мога да ти кажа нещо неудобно или че мога да ти задам въпрос на който да не можеш да отговориш?

В един истински нормален блог постовете на пишещите не се редактират и не се публикуват само по усмотрение на собственика на блогът.
Тази практика е присъща единствено за шарлатани и полуграмотни хора които се страхуват да не бъдат притиснати от сериозни опоненти.

Ако и този пост не ми бъде публикуван както останалите- прекратявам участието си в дискусияята и считам че автохтонците са шарлатани и тъпи скинари които не могат да се защитят по сериозен научен метод.

Причината да ви поканя на дискусия в уважаван исторически форум беше точно тази, опасявах се че в частен блог мненията ми ще бъдат публикувани избирателно и манипулирани.

Манипулациите са присъщи на автохтонците и нацистите и това е причината поради която бях сигурен че тук няма да имам обективна трибуна .


Нарочно удебелих буквите на едно свое предупреждение в края на поснинга Преди да дойде Нефертити. Мисля, че е пределно ясно какво имам предвид със следното - НА ОБИДНИ И НЕАРГУМЕНТИРАНИ КОМЕНТАРИ НЯМА ДА РЕАГИРАМ!

Променете поведението и езика, с който си служите и коментарите Ви ще бъдат публикувани.
Вие многократно показахте, че нямате уважение към опонентите си. Всеки път изявленията Ви бяха вулгарни и злобни. Един път мога да направя изключение, може би и два пъти, но Вие господине постоянствате в обидните си нападки.

цитирай
95. анонимен - vui4o
09.03.2010 11:38
много му се радвам на анонимния "историк".До колкото успях да проследя дебата не успях да прочета едно негово твърдение,което да е подкрепено с цитат на някой "съвременен" т.е."супердостоверен"автор."Историк"отхвърля първоизворите-легенди,митове,фолклор,древни автори,като ненадеждни и по същество е прав,но не се ли сеща,че цялата световна история се базира натях- последствие търпи промяна или се доказва на базата на нови открития- ахелог.или писмени(обикновено други древни автори)паметници.Притеснявам се от това,че този анонимен"историк"най-вероятно не е българин и "шари" по нета и бълва гнусотии за произхода на българите.Защото аз този блог го възприемам преди всиско,като опит за повишаване националното самочувствие на българите,защото има няколко теории за нашия произход и всички трябва да се подложат на доказване и обосновка,но твърдения,че сме били диво и мръсно племенце,са меко казано предателство.Но както и да е -аз ще чакам анонимния "историк" да публекува док.материал за всяко свое твърдение а не както заяви по-горе"щом името българи не се споменава никъде значи сме били..." Към Спароток- уважавам много това,което вършите и съжалявам,че късно разбрах за блог-а ви,но сега наваксвам.Няма да се впускам дебати,че трудно се оправям с клавиатурата,но този"историк"ме "извади от релси и реших,колкото и късно да е,да споделя и моето мнение.Още веднъж-продължавайте родолюбци в същия дух!
цитирай
96. анонимен - този който се подписва с "и...
18.04.2010 19:49
този който се подписва с "историк", не е дори историк - ха ха ха
цитирай
97. анонимен - Боже,боже... какви хора има...
08.07.2010 23:34
Приятелю,''Анонимен'' ти за мен не си историк.Тази година навършвам 32 като историк и си мислех,че съм видял всичко..,но грешах.Имам уважение към критиците ,но към хора които не признават достоверни исторически извори,НЕ.Възмущавам се като чета,че казваш на прабългарите ХОРА КОИТО МИРИШАТ ЗЛЕ.Съжалявам за следващите си думи...МОЖЕМ ДА МИРИШЕМ ЗЛЕ ,НО ВСЕ ПАК УВАЖАВАМЕ НАРОДА СИ.АКО СИ БЪЛГАРИН ЩЕ СЕ СЪГЛАСИШ С МЕН АКО ПЪК НЕ, ТУРЦИЯ Е БЛИЗО СТОЙ СИ ТАМ ! ! ! Браво на Спароток !
цитирай
98. trakiec - Истината няма давност
05.08.2010 08:47
Първо искам да изкажа учудването си от това , защо досега , очевидната етимология на тази дума не е утвърдена. Искам също така да се помни и признае , че аз ТRAKIEC съм написал (може би пръв) тази историческа истина.

Думата е съчетание от две думи :
1 Персийската дума БАЛХ (БАЛК,бУЛК,БУЛГ), чието значение е :
- Голям ; Балкан ; Хубав ; Светъл
2 Персийската дума АРИИ (АРИ) , чието значение е :
- Народ ; Хора ; Племе ; Дух ; Извисяване

Думата БЪЛГАРИ означава БАЛКАНСКИ ХОРА

Така всички древни народи (перс. архиви и визант. архиви) са наричали ТРАКИТЕ,
които се състоят от десетки племена с различни имена.
цитирай
99. анонимен - rhapsody player download
11.11.2011 05:51
wayne's world mixtape download for free http://downloadportal.in/essay/essay-on-my-dream-home sansa e260 video download <a href=http://downloadportal.in/avi/avi-volume>avi volume</a>
fivespeed the mess download http://downloadportal.in/keygen/deepburner-pro-keygen final fantasy xi download online <a href=http://downloadportal.in/avi/avi-video-xxx>lisa ann free download</a>
filter wiz pro download http://downloadportal.in/mpg/volkswagon-58-mpg expedia streets trips 2000 free download <a href=http://downloadportal.in/rapidshare/superhero-movie-rapidshare>superhero movie rapidshare</a>
odd harmonic flying scorpions download http://downloadportal.in/driver/toca-race-driver-3-codes family fues live online no download <a href=http://downloadportal.in/keygen/davids-backgammon-keygen-mac>download it's madison time</a>
romance of three kingdoms download http://downloadportal.in/song/dance-lady-dance-song-poem-lyrics remax download <a href=http://downloadportal.in/book/a-story-book-ending-bridal>a story book ending bridal</a>
free video download 2.0 http://downloadportal.in/mpg/vip-file-mpg-ls emma bunton downtown video download <a href=http://downloadportal.in/essay/essay-on-my-neighbour>flash animations free download</a>
цитирай
100. анонимен - УТОЧНЕНИЕ НА ПОНЯТИЯТА!
28.07.2012 22:02
АРИИ/АРИЙ Е ВЕРСКО ПОНЯТИЕ! За какви АРИЙ- ЦИ става въпрос?
цитирай
101. perfectworld - Въпрос относно азиатците прабългари 1
12.02.2013 18:04
Здравей sparotok

Първо искам да ти дам този линк за DNK изследвания, ако все още не го знаеш.
http://www.eupedia.com/genetics/

Аз съм абсолютен невежа в областите в които ти си професионалист, но дори и специалистите пропускат понякога важни моменти.
Та конкретно на въпроса.
Запитах се снощи следното: тези прабългари за които всички казват че са от волжка българия и са накакви азиатци и се твърди че нямат нищо общо нито с траки нито със славяни - как така те са успели да преминат невредими през целият път до Дунав който е плътно населен с куп тракийски племена, после да пресекат дунав и да се установят на "чужда земя". Като започват веднага сблъсък с Източната Римска Империя а траките и славяните на юг от Дунав им помагат. И ги приемат и се обединяват в бих казал съвсем кратки срокове погледнато в историческо време. Това как би могло да стане на практика изобщо някой може ли да обясни - според мен е неосъществимо ако се приеме теорията за абсолютно различни племена нямащи никаква родствена връзка!!!
Аз се опитвам да видя нещата практически как са могли да се случат. Тръгва едно племе да кажем милион или два с цялото домочадие и покъщнина. Изобщо има ли някаква информация колко са били на брой тези "прабългари"? И това племе се влачи бавно ден след ден ... представи си каква гледка десетки километри хора коне и коли - грандиозно. Не е някаква конница да кажем от 1000 човека. И те се нуждаят от вода, паша и храна. И никой не им се противопоставя?! Дори и страшните Даки населяващи земите на север от Дунав на които в даден момент самият Рим е плащал данъци!!!
И идва момента на установяването южно от Дунав. На какъв език са се разбрали моментално нямащите нищо общо племена? И колко безпроблемно и лесно са ги пуснали да се заселят в земите им. Такъв кралски жест дори омразата към Ромеите не може да
оправдае.
цитирай
102. perfectworld - Въпрос относно азиатците прабългари 2
12.02.2013 18:11
Та след всичко казано до тук един чисто логичен размисъл би стигнал до единственият възможен резултат, а именно:
Прабългарите с били близки роднини с траките, които са решили да се завърнат в същинска Тракия и да основат държава за да оцелеят! Всичко е било въпрос на оцеляване в онези времена. Заради това всички правим дълбок поклон пред Аспарух!!! Ако не беше създал бъгарскаат държава, най вероятно траките лека полека биха били погълнати от някой силна империя. Най вероятно за това е дал тласък и самият Рим, демек взели са пример от него че трябва да се обединят и да създадат държава.
А тези които търсят и вярват само на доказателства ... те просто искат знанието на Българите за Българите да тъпче на едно място. Най простият отговор към тях би бил: да си построят машина на времето и да отидат да си съберат доказателства щом толкова са им важни!! Никоя наука не е абсолютно точна. И изобщо в нашият материален свят няма абсолютна истина и знание - само относително, което се променя постоянно ... защото и светът се променя!!!
А между другото историците преди Ромеите, са най верни и рални. Всичко останало след тях е или унищожавано или пренаписвано в угода на силният. Би ли споделил своето мнение, в отделна статия например?
А що се отнася до преселенията на траките Чертков много добре ги изледвал в 3 книги. И заради това и тях да ги изгорили.
Благодаря за вниманието и търпението.
цитирай
103. sparotok - !
18.02.2013 21:01
perfectworld написа:
Та след всичко казано до тук един чисто логичен размисъл би стигнал до единственият възможен резултат, а именно:
Прабългарите с били близки роднини с траките, които са решили да се завърнат в същинска Тракия и да основат държава за да оцелеят! Всичко е било въпрос на оцеляване в онези времена. Заради това всички правим дълбок поклон пред Аспарух!!! Ако не беше създал бъгарскаат държава, най вероятно траките лека полека биха били погълнати от някой силна империя. Най вероятно за това е дал тласък и самият Рим, демек взели са пример от него че трябва да се обединят и да създадат държава.
А тези които търсят и вярват само на доказателства ... те просто искат знанието на Българите за Българите да тъпче на едно място. Най простият отговор към тях би бил: да си построят машина на времето и да отидат да си съберат доказателства щом толкова са им важни!! Никоя наука не е абсолютно точна. И изобщо в нашият материален свят няма абсолютна истина и знание - само относително, което се променя постоянно ... защото и светът се променя!!!
А между другото историците преди Ромеите, са най верни и рални. Всичко останало след тях е или унищожавано или пренаписвано в угода на силният. Би ли споделил своето мнение, в отделна статия например?
А що се отнася до преселенията на траките Чертков много добре ги изледвал в 3 книги. И заради това и тях да ги изгорили.
Благодаря за вниманието и търпението.


Мисля, че имаш право. Аспарух се съюзява с родините си с цел да оцелее народа ни.

Ако не бе създаден съюза през 681 г. траките на юг от Дунава щяха да бъдат подложени на насилствена асимилация подобно на тази, която е станала след идването на данайците в Европа.

В този блог няма как да споделя нещо на тази тема защото престанах да публикувам тук, но на другия си блог може след време да напиша нещо.

Когато имаш време провери тук sparotok.blogspot.com

Поздрави!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13972057
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031