Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2010 15:29 - ИСТИНСКИТЕ АРИЙЦИ - I
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 69039 Коментари: 118 Гласове:
52

Последна промяна: 03.01.2010 13:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                           

                                  ИСТИНСКИТЕ АРИЙЦИ - I

 

 

 

Човешкото мислене се поддава сравнително лесно на манипулации. Тези, които знаят как работи нашата психика са в състояние да ни внушат много неща. Понякога вярваме не на най-логичното, а на това, което чуваме най-често. При липса на алтернативна информация то става единствената истина за нас. Една упорито и умело натрапвана лъжа ще започне за звучи правдиво след време. По този начин са създадени  много заблуди, eдна от тях е за произходът на   арийците.

В началото на
XX-ти век се появявиха личности, които си присвоиха постиженията на арийците и ги приписаха на свои народи. Понеже  в този период малко хора бяха запознати с езикът и културата на древните завоеватели на Индия, то наложеното заблуждение има привърженици и в наше време. Все още се използва терминът индо-германски, макар да няма абсолютно никаква научна основа за това. Да се наречеш ариец и да повтаряш това до безумие е едно, но да го докажеш е съвсем друго нещо. Германските народи нямат нищо общо със старите арийци нито като език, нито като култура, нито като гени. Не съществуват древни исторически извори свързващи немците с народът преклянащ се на Агни ( огнънят), Сурия ( зората) и Сварга ( светлото небе – Сварог).

 

За да се покаже истината първо трябва да се поясни какво означава арийци, какво е типично за тях и с къде трябва да се търси прародината им... Този народ е бил един от най-могъщите в древността. Покорил е много други племена от различен произход и им е наложил своят език и култура. Повечето хора свързват арийците само с Индия, но прародината на древните поклонници на Агни-огъня се  наамира в Европа, в просторните черноморски степи. Свещеното животно на арийците- конят е опитомен в Източна Европа през четвърто хилядолетие преди Христа. Арийската дума за кон – ашва е вариант на тракийската есва, чието значение е бърз. Ашва е свързана с диал.блг. оясвам се-бързам, тичам.[1] Отново в Източна Европа се появяват и първите могилни погребения, поне хиляда и двеста години преди същият обичай издигане на могили над царски гроб да се появи в Индия.

 Арийската дума за върховен владетел е раджа, тя идва от тракийската резацар, която е документирана за първи път на плочица с линеарно писмо ( НТ13 - XVIII- ти век преди Христа). Рез, рега е и титла употребявана от владетелите Мусокий и Пребънд, чийто племена са основен компонент на населението на Дунавска България.

 Като важен арийски символ може да се посочи свастиката. Този слънчев знак се появява първо в земите на траките, още през Медно-Камената Епоха, а и смисълът на думата свастика е лесно обясним на български език [2]. В нашите земи ( а не в германските) се забелязва употреба на свастиката като слънчев символ и орнамент в продължение на повече от 6000 години.

Изключиелно   важни са данните от генетичните изследвания на Скул, Шарда и Сонина показващи, че индийската аристокрация е генетично по-близка до източноевропейците отколкото до съседите си индийци. Касае се за генетичният маркер Р1 а1.Той е типичен за създателите на курганската култура ( принадлежаща на създателите на могилните погребения), които са и древните арийци. Освен, че арийският ген Р1 а 1 се среща най-вече сред източноевропейците трябва да се добави, че най-старият му вариант е от Балканите, т.е. Древна Тракия.

 

Щом това, което и типично за арийците се среща без изключение в Източна Европа, то трябва да заключим, че Прародината на древните арийци е Тракия. Всичко сочи към Тракия. От нашите земи войнствени племена са поели на изток и са покорили много народи. Потвърждение за това получаваме и от сведенията на десетина древни летописци, които споменават за походът на Дионис към Индия състоял се доста преди Троянската война. Трябва да бъде отбелязано, че дори и най-древните тракийски топоними и хидроними са обясними на български език [3]. Същото важи и за тракийските етноними и антропоними [3], [4].

 

След като бе обяснено къде е родната земя на древните завоеватели на Индия трябва да се поясни и понятието ариец. На санскрит  ария означава господар, владетел, върховен. Като такива са считани свещениците - брамини и воинската общност - кшатрия. Правени са доста опити за тълкуване на понятието ария [5], но според мен най-логичният е пропуснат. Ария е свързано с ведическите думи арка – яркост, сияние, лъч, слънце, арошана-яркост, сияене, аркин- ярък, сияещ и аркатвис – ярка светлина, слънчева светлина. Смятам, че ария означава ярък, светъл, сиятелство ( титла за господар), светлейшество ( титла за духовно лице с висок ранг каквито са били  брамините). Българската дума ярък, чийто древен вариант са тракийсите арз, арг – ярък [6], е сродна на ведическите ария, арка, аркатвис.

 

Брамин е свързана с древнолатинската ( пеласгийската  [7] ) фламинжрец и с българската дума пламен (плам, пламък). Арийските жреци са били поклонници на огъня ( пламъка), не случайно едно от върховните арийски божества е Агни огънят. Арийският теоним се среща като лично име при българите. Огни, Огнян, Огнен, Огньо, Огненин, Огнена, Огняна са едно ехо от времето когато дедите ни са виждали в огъня един от аспектите на бога си - светлината.  В пураните се казва, че арийското племе бргу/блгу познато още като бргава/блгава [8] е почитало огъня. Добър кандидат за митичните бргу са тракйското племе бриги, чиито най-стари земи са България и Макеодния. Бригите са народът, от чийто среди произлиза Дионис – обожественият тракийски цар, който покорява Индия в дълбока древност. За неговия поход свидетелстват много летописци, а и не трябва да забравяме, че древното арийско божество Браман [9] е всъщност едно от имената на Дионис-Бромий.

 

Кшатрия показва връзка с тракийският етноним сатри, пеласгийската дума сатир и разбира се българските думи сват, свекър. Кшатрия означава представител  на ( войнска) група, общност, точно каквото е и значението сатри, сатир, сват [10]. Интересна подробност е фактът, че военната терминология на арийските кшатрия е смайващо близка до старобългарската. Рата означава колесничар, войн и отговаря на нашата ратъ- война. Сена означава войска, а старобългарският й еквивалент е санъ-войска, военен отряд. Уржас  отговаря на оръжие ( уръжие на диал.блг.), картака е в превод кортик, тапар е топор-бойна брадва, а астри означава остро, острие, меч. Ще бъде добавено също, че нашата дума чета ( група бойци) отговара на арийската чата-група, отряд.

Като най-важни качества на арийската войнска класа се определят смелостта, героизма, решителността, силата, но също благородството и способността да се прощава.

 

Арийското общество е познавало класовото разделение. Чатур- варнас означава четири цвята, т.е. четири класи. Чатур-четири не се нуждае от коментар, а за варнас трябва да се спомене, че е обяснима със старобългарския глагол варити  [11]. Може да се каже със сигурност, че благородническата класа са били европеиди със светла коса и светла кожа, понеже в санскрит имаме термин хари кесарусокос, а противниците на арийците са наречени кали- черни ( имащи цвят на кал). Също така трябва да се спомене, че според Патанджали важно качество за брамините е това да имат руса коса.

 

Освен брамините и кшатрия са познати още две по-низщи класи. Това са ваишия и ксудра. Ваишия са били занаятчии, търговци, скотовъдци, т.е. простолюдието, селяните. Ваишия е свързано с арийските думи васа, виша село, които са еквиваленти на старобългарската вьсъ- село, словенската вас-село и чешката вес-село.

 

Ксудра е най-низшата класа. Тези хора са изпълнявали тежка работа като оране, пране, чистене на риба. Името на последната прослойка означава дребни, ситни, незначителни. Свързва се с персийската кутра-дребен, която пък е родствена на нашата кутре-дребосъче.

 

Виждаме, че не само Прародината на арийците са нашите древни земи, но също и, че  понятията ария, брамин, кшатрия, ваишия, ксудра и класовото разделение чатурварнас са обясними на български език.
В следващият постинг ще бъде дадена информация за Ведите и за арийският пантеон. Ще бъдат посочени  и историческите извори определящи българите като наследници на арийците...

Истината може да бъде укривана дълго време, но не може да се унищожи! Тя е вплетена в езикът ни, в древните ни обичаи, в недрата на българската земя съхранила споменът за първите благородници!

 

 

 

Пояснения:

 

[1]. Днешната дума кон е била позната на арийците като кинуин. Може да звучи странно, но тези, които са запознати със старобългарският език знаят, че само преди петстотин години много названия на животни са имали по-различно произношение. Жребче – жребен, осле-ослен, козле-козлен. Старобългарската наставка ен е само вариант на арийската ин (балин/валин-вол) и на трако-пеласгийската инт ( волинт-вол).

 

[2] За етимологията на думата свастика прочетете в:

http://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/15/dionis-i-trakiiskiia-pohod-kym-indiia.416191

 

[3] http://sparotok.blog.bg/politika/2009/09/13/quot-izchezvaneto-quot-na-edin-narod.396786

 

 

[4] http://sparotok.blog.bg/politika/2009/12/01/bylgarskite-lichni-imena-ot-gledna-tochka-na-trakiiskiia-ezi.446548

 

 

[5]. Ария е тълкувано и като орачи, но тук се касае само за звукова прилика защото орането е било предназвачено само за най-низщата класа – ксудра. Благородниците са се занимавали или с религиозни ритуали ( брамините), или с военно дело ( кшатрия). За арийците е било немислимо да се занимават с полска работа.

Друг опит за тълкуване на ария е с германската дума еречест. Тук има друг проблем, германските езици са структурно съвсем различни от арийския, в който има такива комбинации от съгласни, които са непроизносими за представителите на германските народи. Става дума за пршч ( пршчати ), врт ( врти).... Да не забравяме важната подробност, че арийците са конен народ, чието основно оръжие е лъкa, а германите нито са били конен народ в древността, нито пък са използвали широко лъкове във военното си дело.

 

[6]. Тракийските думи арг, арз означават сребро, но първичният смисъл е ярко, бяло, какъвто е и цветът на среброто. На арийски аржуна означава сребро, но също и бяло, светлина, зора, цвят на мляко.

 

[7]. Фламинжрец, фламаплам са латинизирани пеласгийски глоси. Плам, паля се среща в пеласгийският топоним Палене, което гърците превеждат като флегра- пламтящ, опален. Тъй като в санскрит има взаимна замяна на п с б, а също и взаимозамяна на р и л ( както и в старобългарския) то брамин е равностойно и на пламин – пламен- пламък.

 

[8]. бргу/блгу и бргава/блгава  показва връзка с етнонима бриги, но и с българи. Има и логика понеже най-древната земя на бригите е Западна България и Македония, а в римските автори определят този регион като отечеството на българите, споменават и, че дедите ни обединяват земите си въз основа на родовото право. Данни за това ще намерите в следният постинг

http://sparotok.blog.bg/politika/2009/12/12/drevnite-makedonci-i-dneshnite-bylgari.453588

 

 

[9]. Браман е различно понятие от свещеникът брамин. Браман означава бръмчащият, громотещият, докато брамин/пламин е свързано със светлина, пламък. Браман е названието на богът създател, а брамините са арийците- свещеници, почитащи слънцето и неговият земен аспект – огъня.

 

[10]. За свекър, сатри и сатир виж постинга Дионис и тракийският поход към Индия

http://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/15/dionis-i-trakiiskiia-pohod-kym-indiia.416191

 

[11]. Варити означава варя, в смисъл боядисвам, придавам цвят. За да се  оцвети  тъкан тя трябва да се постави във вряща вода съдържаща органични оцветители.  

 

 

 

 



Тагове:   траки,


Гласувай:
53


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Vinagi e udovolstvie da se 4etat
02.01.2010 15:40
tvoite statii.Veseli praznizi!
цитирай
2. sparotok - Весели празници!
02.01.2010 15:42
panazea написа:
tvoite statii.Veseli praznizi!

Благодаря ти!
Весели празници и на тебе!
цитирай
3. veninski - Поздрави от Родопите, приятелю!
02.01.2010 16:08
Поздрави от Родопите, приятелю!
цитирай
4. sparotok - жив и здрав
02.01.2010 16:14
Да си жив и здрав приятелю!
Весела Нова Година!
цитирай
5. lucciffer666 - Страхотен пост
02.01.2010 16:23
Страхотен пост
цитирай
6. sparotok - арийци
02.01.2010 16:26
lucciffer666 написа:
Страхотен пост

Благодаря, надявам се и следващите два постинга за арийците да са ясни и разбираеми.
цитирай
7. demograph - Картко, ясно и точно - супер!
02.01.2010 17:26
Както винаги сте разбиващо разбираем.
Две нощи се рових в писанията на http://www.slovio.com/origin/Cyrilika_je_starsia-1.pdf и в генетиката..
Става ми жалко от пренебрегването и преиначаването. Черноризец Храбър е изкаран византийски монах..Коментират се творбите му на "старославянски", които четейки ги са си чист старобългарски, но няма и дума за българите. Жонглира се с veneti, като се стига до "podkarpatski rusi" . Руснаците се изкарват "frigi", Троянската война се била водила от същите тези "rossi", които после обиколили света за да се настанят в блатата северно от Москва...от където се пръкнали като славяни!
Уникум. В Уикипедия/сега пък и Славопедия/, е пълно с антибългарски глупости.
Няма да променим другите. Достатъчно е да променим нас си.
Чакам следващия постинг с нетърпение.
цитирай
8. konstant7 - *
02.01.2010 17:50
Поздрави !
цитирай
9. анонимен - www.slovio.com/
02.01.2010 19:30
demograph написа:
Както винаги сте разбиващо разбираем.
Две нощи се рових в писанията на http://www.slovio.com/origin/Cyrilika_je_starsia-1.pdf и в генетиката..
Става ми жалко от пренебрегването и преиначаването. Черноризец Храбър е изкаран византийски монах..Коментират се творбите му на "старославянски", които четейки ги са си чист старобългарски, но няма и дума за българите. Жонглира се с veneti, като се стига до "podkarpatski rusi" . Руснаците се изкарват "frigi", Троянската война се била водила от същите тези "rossi", които после обиколили света за да се настанят в блатата северно от Москва...от където се пръкнали като славяни!
Уникум. В Уикипедия/сега пък и Славопедия/, е пълно с антибългарски глупости.
Няма да променим другите. Достатъчно е да променим нас си.
Чакам следващия постинг с нетърпение.


Tiya v www.slovio.com pi6at predimno gluposti.Rusnacite bili troyanci, da be.Kradat ni bezsramno.
цитирай
10. yuliya2006 - ЧУДЕН ДОМ И БЛАГОДАРЯ ЧЕ ГО ИМА И АЗ ...
02.01.2010 20:11
ЧУДЕН ДОМ И БЛАГОДАРЯ ЧЕ ГО ИМА И АЗ ВСЕ ТУК!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
11. sparotok - манипулации
02.01.2010 20:13
demograph написа:
Както винаги сте разбиващо разбираем.
Две нощи се рових в писанията на http://www.slovio.com/origin/Cyrilika_je_starsia-1.pdf и в генетиката..
Става ми жалко от пренебрегването и преиначаването. Черноризец Храбър е изкаран византийски монах..Коментират се творбите му на "старославянски", които четейки ги са си чист старобългарски, но няма и дума за българите. Жонглира се с veneti, като се стига до "podkarpatski rusi" . Руснаците се изкарват "frigi", Троянската война се била водила от същите тези "rossi", които после обиколили света за да се настанят в блатата северно от Москва...от където се пръкнали като славяни!
Уникум. В Уикипедия/сега пък и Славопедия/, е пълно с антибългарски глупости.
Няма да променим другите. Достатъчно е да променим нас си.
Чакам следващия постинг с нетърпение.


Чел съм манипулациите в споменатата от Вас страница. Наистина някои автори прекаляват със "заемането" от историята ни. Това обаче е за тяхна сметка. След време лъжите ще станат явни и ще бъдат унищожени от истината.

Прав сте, че първо трябва да променим себе си, да престанем да носим дрехата на слабия и просяка. Без национална гордост и самочувствие сме за никъде.
цитирай
12. sparotok - кражби
02.01.2010 20:15
анонимен написа:
demograph написа:
Както винаги сте разбиващо разбираем.
Две нощи се рових в писанията на http://www.slovio.com/origin/Cyrilika_je_starsia-1.pdf и в генетиката..
Става ми жалко от пренебрегването и преиначаването. Черноризец Храбър е изкаран византийски монах..Коментират се творбите му на "старославянски", които четейки ги са си чист старобългарски, но няма и дума за българите. Жонглира се с veneti, като се стига до "podkarpatski rusi" . Руснаците се изкарват "frigi", Троянската война се била водила от същите тези "rossi", които после обиколили света за да се настанят в блатата северно от Москва...от където се пръкнали като славяни!
Уникум. В Уикипедия/сега пък и Славопедия/, е пълно с антибългарски глупости.
Няма да променим другите. Достатъчно е да променим нас си.
Чакам следващия постинг с нетърпение.


Tiya v www.slovio.com pi6at predimno gluposti.Rusnacite bili troyanci, da be.Kradat ni bezsramno.


Крадецът се оплита сам в мрежите си. След време тези, които са си присвоили деянията на дедите ни ще бъдат заклеймени като непочтени хора. Важното е ние да сме честни и правдиви.
цитирай
13. nkf - Първо Честита Нова Година, жив и ...
02.01.2010 20:19
Първо Честита Нова Година ,жив и здрав и все същата неуморност по разкриване и обясняване на историята ни.
Аз обаче искам да направя няколко вметки.
1-вата засяга свастиката.Доколкото ми е известно тази дума се произнася като "суасти",което е много близко до българското "щасти"-е, при това тази дума е традиционна при поздрави и пожелание,а и като свържем факта,че свастиката е слънчев символ ,символ на Божественото и доброто , то е и напълно логично това значение.
2.По отношение на древните арийци трябва да се уточни дали това е специфично расово понятие ,отнасящо се до строго определена популация или засяга популация ,която е идентична с останалите европоиди,но с еразличава в културно-религиозен и държавнически смисъл.
Аз не мога да се съглася ,че германците са расово различни от древните ни предци.
цитирай
14. sparotok - благодаря!
02.01.2010 20:20
yuliya2006 написа:
ЧУДЕН ДОМ И БЛАГОДАРЯ ЧЕ ГО ИМА И АЗ ВСЕ ТУК!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ


Благодаря ти Джулия!
Разказвайки историята просто и разбираемо се опитвам да покажа истината за миналото ни, за да можем отново да станем силен и горд народ.
цитирай
15. sparotok - за много години!
02.01.2010 20:34
nkf написа:
Първо Честита Нова Година ,жив и здрав и все същата неуморност по разкриване и обясняване на историята ни.
Аз обаче искам да направя няколко вметки.
1-вата засяга свастиката.Доколкото ми е известно тази дума се произнася като "суасти",което е много близко до българското "щасти"-е, при това тази дума е традиционна при поздрави и пожелание,а и като свържем факта,че свастиката е слънчев символ ,символ на Божественото и доброто , то е и напълно логично това значение.
2.По отношение на древните арийци трябва да се уточни дали това е специфично расово понятие ,отнасящо се до строго определена популация или засяга популация ,която е идентична с останалите европоиди,но с еразличава в културно-религиозен и държавнически смисъл.
Аз не мога да се съглася ,че германците са расово различни от древните ни предци.


Честита Нова Година и на тебе!
Здраве и щастие през 2010!

Благодаря ти за забележките!
Ще се опитам да отговоря подробно.
Да, прави си свастика се произнася суасти (ка) на индо-арийски ( санскрит), а на ирано-арийски ( авестийски) е шаишта, което е още по-близко до нашата дума щастие.

Данните, с които разполагам определят германите като доликоцефали, черепът е гладък, с финни черти.
Траки, а и българи са предимно мезо и брахиоцефали, като повърхността на черепа е по-груба от тази на германите.
Генетичният материал от древните кургани ( могили) показва, че хората съъздали курганската култура са носители на ген Р1а1. Този ген се среща изключително рядко сред немците, а най-старият му вариант е от Балканите.

Да не забравяме, че в отношение на изкуство, керамика, обичаи, древните германи са се отличавали много от траките.
Има и общи неща, така наречената дълга къща - long house, могилните погребения, кремацията...
Това обаче се дължи не на общо произход, а на влияние на траки върху северноевропейците.
Стига да искаш мога да ти препоръчам научна литература по този въпрос.
цитирай
16. анонимен - Барни
02.01.2010 22:20
Браво, приятелю! Давай в същия дух! Знам, че имаш още много интересни неща за показване! Надявам се аудиторията тук да ги оцени!
цитирай
17. sparotok - дано
02.01.2010 22:30
анонимен написа:
Браво, приятелю! Давай в същия дух! Знам, че имаш още много интересни неща за показване! Надявам се аудиторията тук да ги оцени!


Аз също се надявам приятелю.
цитирай
18. drakulla - Поздрави!
03.01.2010 12:21
Много трудно ще ни позволят да преоткрием истинската си история. Това обаче трябва да се случи и именно тя да се появи на страниците на учебниците по история, а не лъжите, които изучават. Страх ги е от нас, приятелю, страх ги е, че ако осъзнаем кои сме и какви сме...
цитирай
19. sparotok - страх
03.01.2010 13:47
drakulla написа:
Много трудно ще ни позволят да преоткрием истинската си история. Това обаче трябва да се случи и именно тя да се появи на страниците на учебниците по история, а не лъжите, които изучават. Страх ги е от нас, приятелю, страх ги е, че ако осъзнаем кои сме и какви сме...


Страх е най-точната дума. Наистина мнозина ги е страх от нас, защото са се окичили с наша собственост.
Прав си и, че няма да е лесно да преоткрием истинската си история, но пък ние сме българи, няма да се даваме.
Били сме водачи и пак ще станем!
цитирай
20. vihrushka - Поздрави и успешна година!
03.01.2010 15:01
Винаги с удоволствие и благодарност чета постингите ти!. Наистина е крайно време да се отървем от лъжите и мизерното мислене, да осъзнаем и да се гордеем с ролята си в историята на света!
цитирай
21. sparotok - самочувствие
03.01.2010 15:17
vihrushka написа:
Винаги с удоволствие и благодарност чета постингите ти!. Наистина е крайно време да се отървем от лъжите и мизерното мислене, да осъзнаем и да се гордеем с ролята си в историята на света!


Благодаря ти!
Радвам се, че все повече хора осъзнават необходимостта от промяна на мисленето.
До сега все се надявахме някой да ни помогне, да ни измъкне от калта, но "помощниците" помогнаха само на себе си.
Осъзнаем ли, че сме силни когато сме заедно и се обичаме вече нищо няма да ни спре.
цитирай
22. irka66 - Гордея, се че съм българка, като чета постингите ти!
03.01.2010 19:06
Благодаря!!!
Честита Нова Година!
цитирай
23. sparotok - доброто
03.01.2010 20:11
irka66 написа:
Благодаря!!!
Честита Нова Година!


Честита Нова Година и на тебе!
Нека 2010 ти донесе само хубави неща!
цитирай
24. sparotok - благодаря!
03.01.2010 22:46
konstant7 написа:
Поздрави !

Благодаря!
Здраве и щастие ти пожелавам в Новата 2010!
цитирай
25. baletlnetpepas - Явно излиза че,
04.01.2010 12:20
арийците са били нещо като цигани, които са се множили бързо-бързо.
цитирай
26. sparotok - сравнения
04.01.2010 12:27
baletlnetpepas написа:
арийците са били нещо като цигани, които са се множили бързо-бързо.


Не знам как стигате до подобно заключение?
В древността многобройни са били тези народи имащи високоразвито общество. Не е имало поддържане и изхранване на малцинствата както днес.
цитирай
27. baletlnetpepas - ами
04.01.2010 12:45
че иначе как биха завладели толкова много земи, ако не са бил (ще си позволя да цитирам един приятел) "много ебливи".
Другия вариант естестевено е да си били просто скитащи номади, които да са се занимавали с търговия. Това би обяснило разпространението на езика им в такъв широк периметър, доколкото езика на търговеца става универсален. Вероятно с тях са се пренасяли и болестите, което обяснява защо чисто арийското божество Аполон - богът лечител е разпространен от Ирландия до Индия. Естествено, според мен най-много е лекувал венерическите болести, които са носели.
Търговеца освен това, до колкото е връзката между уседналите племена, държи "монопола" върху информацията между тях. Разказва и преразказва чутите истории, превърнати в легенди и митове.

Накрая, да кажеш, че българите са наследници на арийците, защото откриваш сходство в някой думи е смешно, доколкото в абсолютно всеки индо-европейски език можеш да откриеш същото!

Правиш грешката на нациистите, които сипредставят арийците като благородници и то в съвремения смисъл на думата, без да си даваш сметка че в същност са били просто едни чергари твърде подобни на автентичните цигани по начина си на живот.
цитирай
28. sparotok - не бързайте със заключенията
04.01.2010 13:22
Прощавайте, но правите прибързани заключения преди да сте прочели останалите две части.

Относно чергарството ще отбележа, че през трето и второ хилядолетие преди Христа всички народи са били номади. Арийците са били най-мобилните заради конете си.

Твърдението, че арийците са разнасяли болести е само Ваше мнение, не е потвърдено нито от исторически извори, нито от архелогически данни.
Не може народ разнасящ болести да е същевременно един от най-големите ( имам превид траките).

Понятието индо-европейски е глупаво и грешно.
Близките думи в така наречените индо-европейски езици се дължат на доминацията на траките над много други народи, тъй както приликите в езиците на романските народи се дължи на римско влияние, а не на общ произход.
Има общи гени между индийци, словени, македонци, българи, но не и между индийци и немци. От друга страна индийците делящи общи гени с нас се различават от дравидите, говорещи неарийски езици.
Това показва, че индийци и европейци нямат общи корени, а само, че определена група европейци се е заселила в Северна Индия ( където се говорят хинди и пали) и след време се е смесила с местното население.

Считам сравнението с нацистите за неуместно, немците извращават всичко, а и нямат нищо общо със старите арийци.
цитирай
29. baletlnetpepas - В същност,
04.01.2010 14:57
в това да разнасяш болести няма нищо лошо - значи просто, че си изградил имунитет срещу тях. Някои казват, че европейците са превзели толкова лесно Америка именно заради болестите, които успешно са разнесли.

Колкото до доминацията на траките, мисля затова има още по-малки данни. Херодот ни казва, че са били най-многобройното племе след индийците, носят различни имена, но нравите и обичаите са им едни и същи. Да може като народност да са били многобройни, но никога (поне до колкото имаме данни от историята им) не преминават под шапката на единно управление (именно затва носят различни имена). Точно единното управление е абсолютно необходимата предпоставка едно племе да доминира над други народи. Да вземем за пример гърците. Реално културата им успява да се разпростре над цялото средиземноморие (сиреч "еднаквите им нрави и обичаи", ако мога да ползвам Херодот), но никога няма единна гръцка империя (преди Византия естествено), която да наложи доминация над околните (виж каква е разликата с основните им конкуренти Перси, Македонци, Римляни). Същото, смятам, може да се каже и за траките. Не мога да разбера, защо ако траките бяха оказвали върху гърците такив натиск(нали това е доминацията) гърците въобще не са ги сочели като основен проблем!?

Колкото до гените, те все не определят културата. Можеш да видиш в блога ми пътеписа за Австралия. Гостувах на семейство, което, ако се изследва генетично, ще бъде отнесено към китайците, но културата му (нравите и обичаите) бяха австралийски - нямаха нищо общо с китайците. Те бяха Австралийци независимо от гените си.
Културата се пренася чрез езика, а не чрез гените. В този смисъл, общите корени на индийци и европейци трябва да се разглеждат в тази светлина - съответствие на техните език, нрави и обичаи, а не толкова съответствие в гените им.

Сравнението с нацистите, ми изглежда добро, защото почива на обща предпоставка: Желанието да изведем от корените си по-благороден произход, който погрешно (според мен) се приписва на арийците
цитирай
30. анонимен - Историята е много по-древна
04.01.2010 15:18
Българите, преселници от Средна Азия и Българите-траки имат общ произход. Тяхното разделение е станало преди десетки хилядолетия. Дължи се на периодическите геокатаклизми, което са променяли не само Земния релеф, но и местоположенията на полюси и екватори. За съжаление, вероятно отново ще има разделение, като украинци, южни руси ще се разделят с русите в Сибир.Допустимо е обединение на остатъка от поляци, чехи, словаци, балкански сармати, украинци и южни руси в един народ, който ще започне да странствува в света десетки хиляди години, за да се срещне със сибирските сармати (руси). Нашия език е общ. Всички народи странствуват по света, съобразно географските промени, странстствували са и ТракоСарматите. Траки=Сармати=Скити.
цитирай
31. sparotok - данни
04.01.2010 15:28
Трябва да се запознаете с повече древна литература. Не е верно, че траките не са били обединени. По ирония на съдбата тридесетитна години след изказването на Херодот Терес основава Одриската Империя, която според Тукидид е най-могъщата и най-богатата в Европа. Да не забравяме, че е и първата в Европа.

Допреди да бъдат завоювани от македонците гърците не са имали един цар, не са познавали централна власт.
Римляните наследяват държавната организация от етруските
( които са амалгама от трако-пеласги и италийци) и до трети век преди Христа Рим не представлява особена сила.
Персите са повлияни от медите според Херодот. Плиний определя медите като деди на сарматите, а Прокопий споделя, че сарматите принадлежат на семейството на гетите- траки.

Как да не е имало тракийска доминация върху много народи в древността? За да се разбере това обаче е нужно да се изследват подробно старите извори.

Не мога да се съглася, че сравнението с нацистите е добро. Немците си изсмукват данни от пръстите, докато древните извори казват съвсем друго. Споменах вече, че Прокопий определя сарматите за тракийски народ, Плиний ги свързва с медите, а Херодот пък обяснява, че най-старото име на медите е арии.
Тракийските племена, а особено гетите са разпръснати из цяла Азия. Става дума за тиса-гетите и маса-гетите. Източните скити са наречени в Пураните потомци на кшатрия, т.е арийци. Страбон обяснява, че сармати ( траки) и скити принадлежат на един етнос. На същото мнение е и Стефан Византийски. Да не забравяме, че десетита стари автори споменават за тракийският поход на Дионис към Индия. Плиний също твърди, че тракийското племе кикони е било в контакт с индийците.

Не съм свързвал култура с гени. Посочих генетичната прилика на част от индийците със словени, поляци, македонци и т.н. за да уточня, че понятието индо-европейци не почива на реална основа.
цитирай
32. atlantistoni - Имам двд за едно иранско село, в к...
04.01.2010 15:49
Имам двд за едно иранско село, в което живее затворено общество чисти арийци. При интерес, пиши на лична :)
Щастлива Нова година! :)
цитирай
33. tili - Честита и успешна Нова Година, Sparotok!!!
04.01.2010 17:22
Желая ти здраве и сили!!!
много интересна дискусия...
цитирай
34. sparotok - парса
04.01.2010 17:47
atlantistoni написа:
Имам двд за едно иранско село, в което живее затворено общество чисти арийци. При интерес, пиши на лична :)
Щастлива Нова година! :)


Това май са почитатели на огъня, зороастристи.
цитирай
35. sparotok - Благодаря!
04.01.2010 17:48
tili написа:
Желая ти здраве и сили!!!
много интересна дискусия...

Благодаря ти!
Пожелавам ти здраве и щастие през Новата Година
цитирай
36. анонимен - Историк
04.01.2010 21:21
Извинявай пич, ама не бях чел по весели пръстоисмуканици от гореописанат статия.
То бива свободни съчинения, ама твоето е направо уникално нещо бе човек.
Как свободно преминаваш лежерно през 5-6 езика нямащи никаква лингвистична връзка помежду си , а някой от тях и съвсем съвременни езици.

Моят съвет е следният- дал си си много труд да напишеш цялата тази галимация, пусни я във форума на Бойна слава - нека с колегите да я разгледаме по обстойно.
заслужава си статията, от както Петър Добрев и прочие водопроводчици спряха да пишат там- вече не е забавно.
Хайде направи го, пък аз ще ти направя морфологичен разбор на думата "цървул"- ще я прекарам през ново гвинейски и зулуски диалекти и така ще докажа патагонско-монголският произход на древните траки.

Чакам те в Бойна слава.
цитирай
37. sparotok - мнения
04.01.2010 21:38
анонимен написа:
Извинявай пич, ама не бях чел по весели пръстоисмуканици от гореописанат статия.
То бива свободни съчинения, ама твоето е направо уникално нещо бе човек.
Как свободно преминаваш лежерно през 5-6 езика нямащи никаква лингвистична връзка помежду си , а някой от тях и съвсем съвременни езици.

Моят съвет е следният- дал си си много труд да напишеш цялата тази галимация, пусни я във форума на Бойна слава - нека с колегите да я разгледаме по обстойно.
заслужава си статията, от както Петър Добрев и прочие водопроводчици спряха да пишат там- вече не е забавно.
Хайде направи го, пък аз ще ти направя морфологичен разбор на думата "цървул"- ще я прекарам през ново гвинейски и зулуски диалекти и така ще докажа патагонско-монголският произход на древните траки.

Чакам те в Бойна слава.


Радвам се, че съм предизвикал добро настроение във Вас!
Ще съм Ви благодарен, ако ми представите Ваша работа, която е сериозна.
Има едно изказване, че критици ставали неспособните писатели, любопитен съм дали е така наистина. Очаквам вашият пример за научна работа.
цитирай
38. demograph - ..и немите ще проговорят, слепите ще прогледнат, но глупавите няма да поумнеят...
04.01.2010 22:09
baletlnetpepas
написа: - "В същност,...."
анонимен написа: ...дал си си много труд да напишеш цялата тази галимация, пусни я във форума на Бойна слава ...

По този повод ще си позволя да ви припомня нещо отправено от мен към друг колега във форума.
- За да разгадаеш рисунката в многоцветен пъзел, трябва или да свалиш цветните очила, които си си поставил и забравил, или някой ти ги е сложил неусетно, или да отидеш на очен лакар да се провериш за далтонизъм..
Защото всяка форма на далтонизъм, замазва контурите на рисунката.
- Ако си достатъчно благороден, трябва да признаеш способостта на други да не страдат от далтонизъм или друга форма на изкривено зрение.
Има и трета възможност - Да не желаете да видите истината, поради някъкви ваши си причини.
В този случай си ходете с вашата истина по света.
Ако сте българи, лъжата за корените ви ще ви наказва до гроб.
Ако не сте българи, лъжата която разнасяте ще ви мори, защото истината е от Бога, а лъжата от дявола.
А "Бойната слава" венчае бойците за истината, а не защитниците на лъжата.
цитирай
39. equilibrium - .
05.01.2010 00:40
Спароток, много добра работа, благодаря! Очаквам с нетърпение другите две части.

@анонимен - Историк - Ако всички във "бойна слава" са като теб, разбирам напълно Добрев защо е спрял да пише там.

цитирай
40. анонимен - Историк
05.01.2010 10:07
sparotok - ако се смяташ за писател, най вече фантаст- то тогава нямам коментар към творбите ти.
Ако се смяташ за сериозен учен - извинявай, но това което си написал няма почти никакъв смисъл.
Свободно боравене с термини и фонетични заемки- брамин- бръмча,плам- флам, свекър- сатър.....

Това са най елементарни фонетични сходства които нямат връзка със семантичният смисъл на думата.

Цялата тази безсмислица по горе е просто фонетична гимнастика боравеща с недоказани свободни предположения.
Всеки сериозен студент по история първокурсник би се хванал за главата от тази аматьорщина.Насочи се към любовната лирика или към фантастиката- но не пиши такива неща с претенция за сериозни научни публикации.

Няма никаква полза от такива неща- един известен наш "учен" наскоро доказа на базата си на разчитане на прабългарският език, че хан Аспарух е правнук на Навуходоносор.
Прочее свободното владеене на прабългарски език на този учен /той е единственият човек в света владеещ прабългарски език/ му позволява да разчита прабългарската история до около осем хиляди години преди новата ера.
Ти виждам си единственият човек в света владеещ тракийски език- и явно от там черпиш тези интересни факти и открития с които ни заливаш.
Аз сега уча усърдно марсиански език- очаквай скорошните ми научни публикации по темата , в които на база на морфологична разбивка на думата "опинци" доказвам че траките и прабългарите идват от Алфа Кентавър.
цитирай
41. анонимен - Смешник
05.01.2010 10:56
Изключително некомпетентна, направо лаишка "статия". Тотална неграмотност и непознаване на основите на сравнителното езикознание.
Момче, за да можеш да сравняваш езици и да изследваш развитието им във времето, са ти необходими изключителна ерудиция, задълбочени познания по латински, санскрит и древногръцки и най вече - ДА ЧЕТЕШ! По много и непрекъснато. В противен случай се получават свободни съчинения като това по-горе, изсмукани от пръстите безумия и сравнения на несравними категории.
Аман от пишман-лингвисти и учени!
цитирай
42. sparotok - втора част
05.01.2010 12:47
equilibrium написа:
Спароток, много добра работа, благодаря! Очаквам с нетърпение другите две части.

@анонимен - Историк - Ако всички във "бойна слава" са като теб, разбирам напълно Добрев защо е спрял да пише там.



Благодаря Ви!
Втора част е готова, но сега я опростявам, за да може да разбираема за всички.
Има скептици, които се нуждаят от повече обяснения.
цитирай
43. sparotok - кое е смешното
05.01.2010 12:54
анонимен написа:
Изключително некомпетентна, направо лаишка "статия". Тотална неграмотност и непознаване на основите на сравнителното езикознание.
Момче, за да можеш да сравняваш езици и да изследваш развитието им във времето, са ти необходими изключителна ерудиция, задълбочени познания по латински, санскрит и древногръцки и най вече - ДА ЧЕТЕШ! По много и непрекъснато. В противен случай се получават свободни съчинения като това по-горе, изсмукани от пръстите безумия и сравнения на несравними категории.
Аман от пишман-лингвисти и учени!


Анонимни господине!

За разлика от Вас аз съм запознат със старолатински и санскрит. Чета девангари, пиша на девангари. Нали знаете какво е това?

Днешната сравителна лингвистика е за коне с капаци. Създадена е от хора, пренебрегващи древни исторически свидетелства и археологически данни. Това Вие наричате наука!?

Днешната сравнителна лингвистика обслужва интересите на хората унищожили истинската българска история. Ако сте българин защо се кланяте на тези, спомогнали да се извърши геноцид върху българският народ?!
цитирай
44. sparotok - всеки с интереса си
05.01.2010 13:05
анонимен написа:
sparotok - ако се смяташ за писател, най вече фантаст- то тогава нямам коментар към творбите ти.
Ако се смяташ за сериозен учен - извинявай, но това което си написал няма почти никакъв смисъл.
Свободно боравене с термини и фонетични заемки- брамин- бръмча,плам- флам, свекър- сатър.....

Това са най елементарни фонетични сходства които нямат връзка със семантичният смисъл на думата.

Цялата тази безсмислица по горе е просто фонетична гимнастика боравеща с недоказани свободни предположения.
Всеки сериозен студент по история първокурсник би се хванал за главата от тази аматьорщина.Насочи се към любовната лирика или към фантастиката- но не пиши такива неща с претенция за сериозни научни публикации.

Няма никаква полза от такива неща- един известен наш "учен" наскоро доказа на базата си на разчитане на прабългарският език, че хан Аспарух е правнук на Навуходоносор.
Прочее свободното владеене на прабългарски език на този учен /той е единственият човек в света владеещ прабългарски език/ му позволява да разчита прабългарската история до около осем хиляди години преди новата ера.
Ти виждам си единственият човек в света владеещ тракийски език- и явно от там черпиш тези интересни факти и открития с които ни заливаш.
Аз сега уча усърдно марсиански език- очаквай скорошните ми научни публикации по темата , в които на база на морфологична разбивка на думата "опинци" доказвам че траките и прабългарите идват от Алфа Кентавър.


Разбирам болката Ви анонимни господине!
Толкова усилия хвърлиха Вашите съмишленици да лъжат българският народ, че е татарско племе, толкова средства се хвърлиха...а сега един смешник показва истината.

Щом не Ви допада написаното от мен не го четете!
Приемам критика, която е конкретна и конструктивна.
Изявления като - Това не е така, това е лаишко...не са аргумент, а просто израз на недоволство.

Щом имате други виждания трябва да ги подкрепите с факти и логически представени аргументи. Посочете точно защо не съм прав и дайте правилният отговор!

Ако не сте в състояние да ме оборите с аргументи, то нападките Ви правят смешен не мен, а Вас....


цитирай
45. анонимен - Днешната сравнителна лингви...
05.01.2010 13:12
sparotok написа:

Днешната сравнителна лингвистика обслужва интересите на хората унищожили истинската българска история. Ако сте българин защо се кланяте на тези, спомогнали да се извърши геноцид върху българският народ?!

Момче,
В този ти абзац само има две изтървани запетайки и един неправилно употребен пълен член. Хайде понаучи първо родния си български език, щом толкова се гордееш с българщината си, пък после обяснявай за девангари и старолатински.
Пак ти казвам, написаното от теб е пълна щуротия. Може да стане най-много за някоя брошурка на Атака или за цитиране по ТВ СКАТ.
Хайде със здраве и чети първо научна литература, пък после се пробвай в области, за които си нямаш и бегла идея.
P.S. През 17-и век един шведски учен публикувал научен труд, в който се "доказвало", че в Рая Адам и Ева са говорили на... шведски. Може би не е лошо да издириш този труд и да го прочетеш, белким почерпиш някоя и друга идея от него...
цитирай
46. sparotok - благодаря за корекциите!
05.01.2010 13:29
анонимен написа:
sparotok написа:

Днешната сравнителна лингвистика обслужва интересите на хората унищожили истинската българска история. Ако сте българин защо се кланяте на тези, спомогнали да се извърши геноцид върху българският народ?!

Момче,
В този ти абзац само има две изтървани запетайки и един неправилно употребен пълен член. Хайде понаучи първо родния си български език, щом толкова се гордееш с българщината си, пък после обяснявай за девангари и старолатински.
Пак ти казвам, написаното от теб е пълна щуротия. Може да стане най-много за някоя брошурка на Атака или за цитиране по ТВ СКАТ.
Хайде със здраве и чети първо научна литература, пък после се пробвай в области, за които си нямаш и бегла идея.
P.S. През 17-и век един шведски учен публикувал научен труд, в който се "доказвало", че в Рая Адам и Ева са говорили на... шведски. Може би не е лошо да издириш този труд и да го прочетеш, белким почерпиш някоя и друга идея от него...


Благодаря Ви за корекциите!
Ще продължавам да правя грешки поради това, че страдам от недоспиване, а не поради слабо познаване на родният си език.

Вашето твърдение, че написаното от мен е щуротия не е аргумент, а лично мнение. Представете аргументи, ако можете!

Призовавате ме да чета научна литература. Добре, кого ще ми препоръчате? Фол, Маразов, Дечев, Дуриданов ?
цитирай
47. анонимен - Историк
05.01.2010 13:33
sparotok - наистина, нямам какво повече да добавя.
Това че си чопнал от тук от там някоя друга странна идея и се опитваш да изградиш собствена екзотиччна теория за Атлантида , отричайки съвремената наука си е твоя работа.
Аз съм студент по история на България и като такъв ти казвам че статията и теорията ти няма нищо общо със съвременната наука, нито със съвременната лингвистична методика и методология.
Изключително елементарна статия , щом искаш вярвай в какъвто искаш произход, от гледна точка на науката твоите доводи няма научен смисъл и покритие.
Пак ти повтарям- ако си готов да защитиш теорията си- изнеси я в най уважаваният наш исторически форум- Бойна слава , и нека видим какво ще стане.
Останалото са свободни съчинения.
Имай предвид че болшинството от пишещите там са настоящи или бъдещи историци и археолози- това е най сериозната проверка за смислеността на твоите аргументи.
цитирай
48. анонимен - Днешната сравнителна лингви...
05.01.2010 13:39
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:

Днешната сравнителна лингвистика обслужва интересите на хората унищожили истинската българска история. Ако сте българин защо се кланяте на тези, спомогнали да се извърши геноцид върху българският народ?!

Момче,
В този ти абзац само има две изтървани запетайки и един неправилно употребен пълен член. Хайде понаучи първо родния си български език, щом толкова се гордееш с българщината си, пък после обяснявай за девангари и старолатински.
Пак ти казвам, написаното от теб е пълна щуротия. Може да стане най-много за някоя брошурка на Атака или за цитиране по ТВ СКАТ.
Хайде със здраве и чети първо научна литература, пък после се пробвай в области, за които си нямаш и бегла идея.
P.S. През 17-и век един шведски учен публикувал научен труд, в който се "доказвало", че в Рая Адам и Ева са говорили на... шведски. Може би не е лошо да издириш този труд и да го прочетеш, белким почерпиш някоя и друга идея от него...


Благодаря Ви за корекциите!
Ще продължавам да правя грешки поради това, че страдам от недоспиване, а не поради слабо познаване на родният си език.

Вашето твърдение, че написаното от мен е щуротия не е аргумент, а лично мнение. Представете аргументи, ако можете!

Призовавате ме да чета научна литература. Добре, кого ще ми препоръчате? Фол, Маразов, Дечев, Дуриданов ?

Като за начало - иди в Народната библиотека, в голямата читалня - отляво са речниците - потърси "речник на индоевропейските корени" от Юлиус Покорни. Имаше навремето един брой, за съжаление първото издание от 1930-а, но като за начло ще ти свърши работа, а може и вече да са доставили осъвремененото издание. Попрехвърли го. Някои неща са остарели, други се смятат за неточни от съвременна гледна точка, но в голямата си част речникът на Покорни продължава да се ползва като основно средство при сравнителното езикознание. После потърси нещичко на Освалд Семерени - ако изобщо има в библиотеката негови книги.
цитирай
49. sparotok - студент
05.01.2010 13:49
анонимен написа:
sparotok - наистина, нямам какво повече да добавя.
Това че си чопнал от тук от там някоя друга странна идея и се опитваш да изградиш собствена екзотиччна теория за Атлантида , отричайки съвремената наука си е твоя работа.
Аз съм студент по история на България и като такъв ти казвам че статията и теорията ти няма нищо общо със съвременната наука, нито със съвременната лингвистична методика и методология.
Изключително елементарна статия , щом искаш вярвай в какъвто искаш произход, от гледна точка на науката твоите доводи няма научен смисъл и покритие.
Пак ти повтарям- ако си готов да защитиш теорията си- изнеси я в най уважаваният наш исторически форум- Бойна слава , и нека видим какво ще стане.
Останалото са свободни съчинения.
Имай предвид че болшинството от пишещите там са настоящи или бъдещи историци и археолози- това е най сериозната проверка за смислеността на твоите аргументи.


Ето, проличава си кой е лаикът!

Атакувайте с аргументи, не с лични мнения!
Представете факти, които да оборят казаното от мен!
Или можете, или не можете!
До сега не сте предтавили абсолютно нищо. Концентрирайте се върху мое твърдение, считано от Вас за грешно и ми дайте Вашето виждане!
Ако можете разбира се!
цитирай
50. sparotok - мой ред е да се смея
05.01.2010 14:03
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:

Днешната сравнителна лингвистика обслужва интересите на хората унищожили истинската българска история. Ако сте българин защо се кланяте на тези, спомогнали да се извърши геноцид върху българският народ?!

Момче,
В този ти абзац само има две изтървани запетайки и един неправилно употребен пълен член. Хайде понаучи първо родния си български език, щом толкова се гордееш с българщината си, пък после обяснявай за девангари и старолатински.
Пак ти казвам, написаното от теб е пълна щуротия. Може да стане най-много за някоя брошурка на Атака или за цитиране по ТВ СКАТ.
Хайде със здраве и чети първо научна литература, пък после се пробвай в области, за които си нямаш и бегла идея.
P.S. През 17-и век един шведски учен публикувал научен труд, в който се "доказвало", че в Рая Адам и Ева са говорили на... шведски. Може би не е лошо да издириш този труд и да го прочетеш, белким почерпиш някоя и друга идея от него...


Благодаря Ви за корекциите!
Ще продължавам да правя грешки поради това, че страдам от недоспиване, а не поради слабо познаване на родният си език.

Вашето твърдение, че написаното от мен е щуротия не е аргумент, а лично мнение. Представете аргументи, ако можете!

Призовавате ме да чета научна литература. Добре, кого ще ми препоръчате? Фол, Маразов, Дечев, Дуриданов ?

Като за начало - иди в Народната библиотека, в голямата читалня - отляво са речниците - потърси "речник на индоевропейските корени" от Юлиус Покорни. Имаше навремето един брой, за съжаление първото издание от 1930-а, но като за начло ще ти свърши работа, а може и вече да са доставили осъвремененото издание. Попрехвърли го. Някои неща са остарели, други се смятат за неточни от съвременна гледна точка, но в голямата си част речникът на Покорни продължава да се ползва като основно средство при сравнителното езикознание. После потърси нещичко на Освалд Семерени - ако изобщо има в библиотеката негови книги.


С глупостите на Покорни се запознах преди повече от 10 години. Удивлявам се как можете да считате Покорни за непредубеден учен!
Мисля, че знаете за неговото членство в НСПД на Адолф Хитлер. Наивно е да се очаква обективност от личност като Покорни, който служи на идеология станала причина за смъртта на десетки милиони хора!

Моля Ви, нека да престанем с тая глупава дефиниция индо-европейски. Макс Мюлер си е нямал понятие от много неща когато създава това заблуждаващо понятие.

Приликите в езиците не означават нищо, ако не се вземат предвид антропологичните ( и генетични) прилики и разлики. Дифузията на артефакти и технологии. Да не забравяме и древните исторически извори.

Говорещите испански език индианци от Южна Америка да не би да са от родът на старите римляни дали началото на романските езици....

Тъй като римляните налагат своят език и култура на много народи, така и траките доста по-рано налагат своят език и култура на много повече народи. Има както исторически извори потвърждаващи това, така и археологически находки, показващи от къде са минали древните траки.

Истинската наука анонимни господине ще се гради тепърва. Без да се укриват данни и пренебрегват историчски извори, без да се променя истината.
цитирай
51. анонимен - Много ми е любопитно въз основа на ...
05.01.2010 14:23
Много ми е любопитно въз основа на какво точно определяш труда на Покорни като "глупости"? Може би си по-начетен от него или повече си се ровил?
Палеолингвистиката борави не само с фонеми и глоси, а и с граматически категории. Дори за не толкова запознатия е видно, че примерно падежната система в индоевропейските езици е изключително сходна и че едни и същи падежи се срещат както в романските (латински), така и в славянските (старобългарски), така и в санскрит, докато, да кажем, в унгарски, турски или грузински системата е съвършено друга.
За хипотетичната велика тракийска/прабългарска империя не искам да споря, не съм историк и за разлика от теб не желая да давам мнение по въпроси, по които не съм компетентен. А и грубото смесване на история и лингвистика (обикновено с цел доказване на несравнимото величие на нацията X) винаги ме е отвращавало.
цитирай
52. sparotok - нацистка идеология
05.01.2010 14:42
анонимен написа:
Много ми е любопитно въз основа на какво точно определяш труда на Покорни като "глупости"? Може би си по-начетен от него или повече си се ровил?
Палеолингвистиката борави не само с фонеми и глоси, а и с граматически категории. Дори за не толкова запознатия е видно, че примерно падежната система в индоевропейските езици е изключително сходна и че едни и същи падежи се срещат както в романските (латински), така и в славянските (старобългарски), така и в санскрит, докато, да кажем, в унгарски, турски или грузински системата е съвършено друга.
За хипотетичната велика тракийска/прабългарска империя не искам да споря, не съм историк и за разлика от теб не желая да давам мнение по въпроси, по които не съм компетентен. А и грубото смесване на история и лингвистика (обикновено с цел доказване на несравнимото величие на нацията X) винаги ме е отвращавало.


Обясних Ви, че на Покорни не може да се вярва най-вече поради това, че той доброволно става член на Национал-Социалистическата партия.
С това неговата непредубеденост приключва веднъж завинаги. Надявам се Вие да не симпатизирате на убежденията на Хитлер и Покорни.

Палеолингвистиката ще бъде отречена като наука в близко време. Граматическите прилики в санскрит, латински и славянски се дължат на древните тракийски миграции. Затваряйки очите си за фактите не променяте нищо. Защо трябва да се отващавате от истината?
Нацистите не са ползвали исторически извори изкарвайки себе си арийци. Напротив, лингвисти като Покорни спомагат за възникването на термина индо-германски.Точно откъсването на лингвистиката от историята и археологията прави възможно да се създаде порочната доктрина на нацистите. Отричайки моите принципи Вие приемате тези на нацистите.
Аз не целя да създавам нова нацистка теория за расово превъзходство, подобно на тази, на която се е прекланял Покорни.
За мен ариец е свързано само с доброто, с прошката, великодушието и честността. Смятам, че българите винаги са били носители на тези благородни качества и не е престъпление това да бъде напомнено.



цитирай
53. анонимен - С гняв не се защитават тези..
05.01.2010 14:53
анонимен каза:
- Много ми е любопитно въз основа на ...
14:23
Много ми е любопитно въз основа на какво точно определяш труда на Покорни като "глупости"? Може би си по-начетен от него или повече си се ровил?
Палеолингвистиката борави не само с фонеми и глоси, а и с граматически категории. Дори за не толкова запознатия е видно, че примерно падежната система в индоевропейските езици е изключително сходна и че едни и същи падежи се срещат както в романските (латински), така и в славянските (старобългарски), така и в санскрит, докато, да кажем, в унгарски, турски или грузински системата е съвършено друга.
За хипотетичната велика тракийска/прабългарска империя не искам да споря, не съм историк и за разлика от теб не желая да давам мнение по въпроси, по които не съм компетентен. А и грубото смесване на история и лингвистика (обикновено с цел доказване на несравнимото величие на нацията X) винаги ме е отвращавало.
......................................................................
Анонимни "студенте",
Защо трябваше да похарчите един час в писане и още толкова в четене, за да стигнете накрая до изложението на мнението си по същество?
Така загубихте и моето и на още няколко души, които са прочели ненужните ви гневни слова, време.
цитирай
54. анонимен - ОК, съгласих се. Българите, пре...
05.01.2010 14:55
ОК, съгласих се. Българите, представлявайки единствените наследници и първоприемници на траките, са най-великото племе, което светът е виждал. Те са разпространили своя език от Иберийския полуостров до Индокитай и Япония, покорили са всички видове народи и племена, оседлали са коня, изобретили са лъка, грънчарството, тъкачеството и земеделието. Нещо повече - доказано е, че митохондриалната Ева, генетичната прамайка на всички хора по земята, е била всъщност тракийка, родом от с. Скутаре, където и до днес живеят наследниците и - руси и синеоки, с бяла кожа и ръст над средния.
цитирай
55. sparotok - увъртане
05.01.2010 15:02
анонимен написа:
ОК, съгласих се. Българите, представлявайки единствените наследници и първоприемници на траките, са най-великото племе, което светът е виждал. Те са разпространили своя език от Иберийския полуостров до Индокитай и Япония, покорили са всички видове народи и племена, оседлали са коня, изобретили са лъка, грънчарството, тъкачеството и земеделието. Нещо повече - доказано е, че митохондриалната Ева, генетичната прамайка на всички хора по земята, е била всъщност тракийка, родом от с. Скутаре, където и до днес живеят наследниците и - руси и синеоки, с бяла кожа и ръст над средния.


Когато някои личности осъзнаят, че не могат да оборят протимниците си с аргументи започват да им приписват неверни и неиздържани твърдения.

На тази въдица няма да се хвана анонимни господине.
Да говорим по същество, оспорете фактите представени от мен, а не вашите измишльотини, които са под всякакво ниво.

Критикувайте конкретно и обективно, ако можете!
Не сте ли в състояние да го направите, не ръсете глупости!
По-мъдро, а и по-достойно е да си замълчите!
цитирай
56. анонимен - Ми аз ти цитирах, бе пич! Покорни - а, ...
05.01.2010 15:12
Ми аз ти цитирах, бе пич! Покорни - а, не, тъп бил, нацист бил. Нищо, че е световно признат учен, а ти се изявяваш само в някакъв си български блог - ти си правият, ти си знаещият!
Семерени - него не си го чувал, затова тактично го прпусна.
Друго си е, викаш, Петьо Добрев - ерудит, лингвист, историк... Учен от световна велиина, спор няма!
цитирай
57. sparotok - вулгарно
05.01.2010 15:31
Най-после показахте истинският си лик.
Вулгарният Ви език издава същноста Ви.
Методите Ви - да ми приписвате неверни твърдения са под всякакво ниво. Никога не съм хвалил Петър Добрев, не го считам нито за историк, нито за лингвист.
Не съм казвал, че Покорни е тъп, а само, че доброволно се включва в НСДП. Това подкопава неговата независима позиция. Идеологията, на която Покорни служи става причина за геноцид. Отричате ли това?

Да, признавам, че не познавам Семерени.
Както отбелязах вече, не вземам на сериозно хора пренебрегващи исторически извори, укриващи археологически данни и отричащи елементарната логика, че хора от различен антропологичен тип не могатда се нарекат родствени само въз основа на езика. Меко казано това е глупаво. Индо-европейско семейство никога не е съществувало, тъй както не е съществувало и романско семейство.
Всяка епоха си има своя доминантна група, траките са първите, които повлияват народи на два континентта.
цитирай
58. анонимен - Първо, Покорни е с еврейски прои...
05.01.2010 17:31
Първо, Покорни е с еврейски произход и е германски националист, а не фашист. През 1943-а емигрира в Швейцария, подгонен от нацистите.
Второ, речникът на Покорни е създаден в периода 1927 - 1932, тоест преди нацистите да дойдат на власт в Германия.
Трето, има преработено издание на същия речник от 1959-а година - може би и то е нацистко?
Добър или лош, речникът на Покорни е всепризнат и до днес е едно от основните помагала при изучаването и сравняването на древните индоевропейски езици. Смешно и наивно е да отричаш труда на стотици далеч по-начетени и знаещи от теб лингвисти и да се опитваш да пренаписваш историята на езика (а в твоя случай - и на цялата европейска цивилизация).
цитирай
59. анонимен - P. S. Терминът "индогерма...
05.01.2010 17:35
P.S. Терминът "индогермански" не ми допада и на мен, но той е въведен в немското сравнително езикознание мноооооооого преди Покорни. Предпочитам неутралното "индоевропейски", което, разбира се, също е географски неточно, но поне е политически по-неутрално. Но да отричаш общия произход на индоевропейските езици означава да си много, ама много скаран с лингвистиката, пък и с историята.
цитирай
60. sparotok - термини
05.01.2010 18:21
анонимен написа:
Първо, Покорни е с еврейски произход и е германски националист, а не фашист. През 1943-а емигрира в Швейцария, подгонен от нацистите.
Второ, речникът на Покорни е създаден в периода 1927 - 1932, тоест преди нацистите да дойдат на власт в Германия.
Трето, има преработено издание на същия речник от 1959-а година - може би и то е нацистко?
Добър или лош, речникът на Покорни е всепризнат и до днес е едно от основните помагала при изучаването и сравняването на древните индоевропейски езици. Смешно и наивно е да отричаш труда на стотици далеч по-начетени и знаещи от теб лингвисти и да се опитваш да пренаписваш историята на езика (а в твоя случай - и на цялата европейска цивилизация).


Някои термини не са Ви ясни.
Не съм идентифицирал Покорни като фашист, а като член на НСПД, това е факт. Фашисткото движение е в Италия, не в Германия.

Идеята за арийският произход на германите не започва с вземането на властта от нацистите, а много по-рано. Пинкертон, Косина и Покорни само допринасят за оформянето на идеята, че германите са върховен народ, създаден да господства върху източноевропейците.

Това, че днес Покорни е считан за велик учен не значи нищо. Хялмар Шахт също е считан за велик банкер, но той е един от основните финансисти на Хитлер. Без Шахт Хитлер щеше да е само гневен автриец със смешно мустаче. Ако западът познаваше справедливост щеше да наложи по-сериозни наказания на нацистките банкери и помощниците им. Всички те обаче се измъкнаха с леки присъди, а някои дори не стигнаха до съд.
Точно това лицемерие и арогантност на запада е причина Покорни и други да бъдат наречени учени.
цитирай
61. nkf - Ми аз ти цитирах, бе пич! Покорни - а, ...
05.01.2010 18:26
анонимен написа:
Ми аз ти цитирах, бе пич! Покорни - а, не, тъп бил, нацист бил. Нищо, че е световно признат учен, а ти се изявяваш само в някакъв си български блог - ти си правият, ти си знаещият!
Семерени - него не си го чувал, затова тактично го прпусна.
Друго си е, викаш, Петьо Добрев - ерудит, лингвист, историк... Учен от световна велиина, спор няма!

Изглежда лаика си ти,при това с претенции до небето.Ако имаше поне малка представа ,какво точно отстоява спараток ,щеше да знаеш,че между него и Петър Добрев има съществена ,ама много съществена разлика, що се отнася до тезите за българският произход.
Като си такъв голяма специалист-историк,а може би и археолог , би трябвало да знаеш,че най-старите културни пластове в днешна Полша (нарочно няма да спомена името на културата) са доказано свързани с Балканите и населението на Балканите.Това,което казва Спараток за арийската прародина,посочвайки Балканите е тезата ,която максимално се доближава до истината,защото не е нито,Крит,нито Ирландия или скандинавския полуостров.Апропо ,знаеш ли защо бялата раса (или европоидите) се нарича и "Кавказка " раса caucasian/white и защо немска експедиция от Втората световна война се качва на Елбрус и побива там флаг със Свастика?Ако можеш да си отговориш на тези въпроси,откривайки къде немците грешат ,може би ще почнеш да схващаш разумното и достоверното в казаното от Спараток,но до тогава си оставаш само с претенцията и обидите.
П.С.Освен това странното е , че Спараток под всяка статия посочва източниците,които ползва,до тук не прочетохме ти на какви източници се позоваваш?
цитирай
62. sparotok - формулировки
05.01.2010 18:38
анонимен написа:
P.S. Терминът "индогермански" не ми допада и на мен, но той е въведен в немското сравнително езикознание мноооооооого преди Покорни. Предпочитам неутралното "индоевропейски", което, разбира се, също е географски неточно, но поне е политически по-неутрално. Но да отричаш общия произход на индоевропейските езици означава да си много, ама много скаран с лингвистиката, пък и с историята.


Напротив анонимни господине!

Сравнително добре съм запознат с историята и археологията. Изучил съм старите автори както подобава, разполагам и с антикварни издания.
Посочил съм десет летописци свидетелстващи за тракийският поход към Индия. Това е солидно доказателство.
Посочил съм и връзката в топоними, хидроними и материална култура между Индия и Тракия.
Посочил съм и генетичните изследвания, чийто резултат е недвусмислен - източноевропейците са роднини с някои северни индийски народи.

Изчакайте трета част на постинга за арийците. Там ще представя използваната литература.
цитирай
63. анонимен - Ми аз ти цитирах, бе пич! Покорни - а, ...
05.01.2010 19:47
nkf написа:
анонимен написа:
Ми аз ти цитирах, бе пич! Покорни - а, не, тъп бил, нацист бил. Нищо, че е световно признат учен, а ти се изявяваш само в някакъв си български блог - ти си правият, ти си знаещият!
Семерени - него не си го чувал, затова тактично го прпусна.
Друго си е, викаш, Петьо Добрев - ерудит, лингвист, историк... Учен от световна велиина, спор няма!

Изглежда лаика си ти,при това с претенции до небето.Ако имаше поне малка представа ,какво точно отстоява спараток ,щеше да знаеш,че между него и Петър Добрев има съществена ,ама много съществена разлика, що се отнася до тезите за българският произход.
Като си такъв голяма специалист-историк,а може би и археолог , би трябвало да знаеш,че най-старите културни пластове в днешна Полша (нарочно няма да спомена името на културата) са доказано свързани с Балканите и населението на Балканите.Това,което казва Спараток за арийската прародина,посочвайки Балканите е тезата ,която максимално се доближава до истината,защото не е нито,Крит,нито Ирландия или скандинавския полуостров.Апропо ,знаеш ли защо бялата раса (или европоидите) се нарича и "Кавказка " раса caucasian/white и защо немска експедиция от Втората световна война се качва на Елбрус и побива там флаг със Свастика?Ако можеш да си отговориш на тези въпроси,откривайки къде немците грешат ,може би ще почнеш да схващаш разумното и достоверното в казаното от Спараток,но до тогава си оставаш само с претенцията и обидите.
П.С.Освен това странното е , че Спараток под всяка статия посочва източниците,които ползва,до тук не прочетохме ти на какви източници се позоваваш?

ОК, Спараток и Добрев отстояват различни тези и си приличат само в едно - неграмотността си и безразборното позоваване на различни, общо взето слабоизвестни учени и историци, като и на примитивен фонетичен анализ на сходни по звучене думи в различни езици.
По образование съм филолог. Позовавам се на Покорни и Семерени - световноизвестни учени. Учил съм при един от водещите специалисти по сравнително езикознание в България - проф. Борис Парашкевов от СУ, както и при проф. Бернхард Форсман от университета на гр. Ерланген, Германия. А вие? Къде и какво сте учили?!
цитирай
64. sparotok - доводи
05.01.2010 21:06
анонимен написа:
nkf написа:
анонимен написа:
Ми аз ти цитирах, бе пич! Покорни - а, не, тъп бил, нацист бил. Нищо, че е световно признат учен, а ти се изявяваш само в някакъв си български блог - ти си правият, ти си знаещият!
Семерени - него не си го чувал, затова тактично го прпусна.
Друго си е, викаш, Петьо Добрев - ерудит, лингвист, историк... Учен от световна велиина, спор няма!

Изглежда лаика си ти,при това с претенции до небето.Ако имаше поне малка представа ,какво точно отстоява спараток ,щеше да знаеш,че между него и Петър Добрев има съществена ,ама много съществена разлика, що се отнася до тезите за българският произход.
Като си такъв голяма специалист-историк,а може би и археолог , би трябвало да знаеш,че най-старите културни пластове в днешна Полша (нарочно няма да спомена името на културата) са доказано свързани с Балканите и населението на Балканите.Това,което казва Спараток за арийската прародина,посочвайки Балканите е тезата ,която максимално се доближава до истината,защото не е нито,Крит,нито Ирландия или скандинавския полуостров.Апропо ,знаеш ли защо бялата раса (или европоидите) се нарича и "Кавказка " раса caucasian/white и защо немска експедиция от Втората световна война се качва на Елбрус и побива там флаг със Свастика?Ако можеш да си отговориш на тези въпроси,откривайки къде немците грешат ,може би ще почнеш да схващаш разумното и достоверното в казаното от Спараток,но до тогава си оставаш само с претенцията и обидите.
П.С.Освен това странното е , че Спараток под всяка статия посочва източниците,които ползва,до тук не прочетохме ти на какви източници се позоваваш?

ОК, Спараток и Добрев отстояват различни тези и си приличат само в едно - неграмотността си и безразборното позоваване на различни, общо взето слабоизвестни учени и историци, като и на примитивен фонетичен анализ на сходни по звучене думи в различни езици.
По образование съм филолог. Позовавам се на Покорни и Семерени - световноизвестни учени. Учил съм при един от водещите специалисти по сравнително езикознание в България - проф. Борис Парашкевов от СУ, както и при проф. Бернхард Форсман от университета на гр. Ерланген, Германия. А вие? Къде и какво сте учили?!


Анонимни господине!

Това къде сте учил, а и кой е бил Вашият учител не е аргумент, а част от биографията Ви.

Най-големите безобразия се пишат от най-известните учени. Това, че са изписани хиляди томове на тема лингвистика не означава, че тези работи не са пълни с глупости.
Така наречените лингвистични закони са по-скоро желания на определени личности превърнали се в догма.

Модерните лингвисти заравят главата си в пясъка и губят връзка с реалността. Откъсната от история и археология лингвистиката не може да се развие като наука и обслужва само определени политически интереси.

Жалко е, че сте си загубили времето да вярвате на папагали отричащи исторически сведения и археологически данни. Щом вашите учители не са могли да разберат, че българският език е продължение на тракийския, то трябва да върнат парите, които данъкоплатците са дали за техни заплати. Дано да имат доблестта да го направят.


цитирай
65. анонимен - Момче, опитвам се да ти обясня, че ...
05.01.2010 21:32
Момче, опитвам се да ти обясня, че лингвистиката и сравнителното езикознание са нещо много по-сложно от сравняване на сходно звучащи думи. Вече споменах, че освен лексикални, индоевропейските езици имат и значителни граматически прилики. Ти очевидно не си лингвист и не си се занимавал сериозно с езикознание, затова ти остава само механичното сравняване на думи.
Ето, аз ти казах къде и какво съм учил и се позовавам на най-големите светила в областта на езикознанието. Ти на кого се позоваваш? На Страбон и Херодот? Не усещаш ли, че ставаш смешен - ти, самоукият лингвист/историк/археолог си прав, а стотици учени, много по-начетени и ерудирани от теб, много по-компетентни по въпросите на езикознанието и древната история, са се объркали?
цитирай
66. sparotok - виждане
05.01.2010 21:52
анонимен написа:
Момче, опитвам се да ти обясня, че лингвистиката и сравнителното езикознание са нещо много по-сложно от сравняване на сходно звучащи думи. Вече споменах, че освен лексикални, индоевропейските езици имат и значителни граматически прилики. Ти очевидно не си лингвист и не си се занимавал сериозно с езикознание, затова ти остава само механичното сравняване на думи.
Ето, аз ти казах къде и какво съм учил и се позовавам на най-големите светила в областта на езикознанието. Ти на кого се позоваваш? На Страбон и Херодот? Не усещаш ли, че ставаш смешен - ти, самоукият лингвист/историк/археолог си прав, а стотици учени, много по-начетени и ерудирани от теб, много по-компетентни по въпросите на езикознанието и древната история, са се объркали?



Не господине, не всички учени са се объркали.
Сър Колин Ренфрю спомена, че езикът говорен днес в България е сроден на тракийския.
C. Renfrew, Archaeology and Language, The Puzzle of the Indo-European Origins, Penguin Books, London, 1987, стр. 176;
Проф. Г. Ценов, който получи титлата си в Берлин също не се е объркал твърдейки, че българите са потомци на траките.
Ц. Гинчев също не се е объркал заключавайки, че българите са траки.
Проф. А.Чилингиров също не се е объркал твърдейки, че готите, наричане още гети са наши деди.
Г.Сотиров също не се е объркал, идентифицирайки тракийският език с българския.
С. Лесной също не се е объркал, наричайки българите коренно население.
Г.Раковски е направил грешки тук-там, но в основни линии е прав.

Компетентност господине е само въпрос на гледна точка. Вие смятате мен за глупак, а за мен Вашите учители са ограничени хора боравещи с кухи понятия.

цитирай
67. nkf - ОК, Спараток и Добрев отстояват ...
05.01.2010 22:09
анонимен написа:

ОК, Спараток и Добрев отстояват различни тези и си приличат само в едно - неграмотността си и безразборното позоваване на различни, общо взето слабоизвестни учени и историци

От тук става ясно,че не си запознат нито с Петър Добрев,нито с учените (и главно Ганчо Ценов,признат авторитет в най-академичната страна в света-Германия,професор в берлинският универскитет).Освен това Спараток се позовава и на стари автори и източници.И те ли са слабоизвестни и неграмотни историци?Ами тогава да считаме за меродавно само мнението на такива като теб,м?

анонимен написа:

като и на примитивен фонетичен анализ на сходни по звучене думи в различни езици.

Щом си такъв спецалист-ето ги постовете на Спароток,виждаш какво е писал,ако нещо има погрешно-конкретно го посочи и обори.До тук писанията ти са лишени от всякакъв смисъл.

анонимен написа:

По образование съм филолог. Позовавам се на Покорни и Семерени - световноизвестни учени.

Учени филолози-добре,но не са историци,а тук лингвистичният въпрос е само една част от разглеждания проблем и дори да бъдат открити грешки в представянето на лингвистичните сходства и идентичности от страна на Спароток,то това по никакъв начин не оборва останалите представени факти,които не са свързани с лингвистиката.А видно е , че ти липсват исторически познания, извън официализираните шблони от основното и средното училище.Даже не си любител историк.

анонимен написа:

Учил съм при един от водещите специалисти по сравнително езикознание в България - проф. Борис Парашкевов от СУ, както и при проф. Бернхард Форсман от университета на гр. Ерланген, Германия.

Браво,но само по себе си е крайно недостатъчно.С тези данни не оборваш нищо по съществото на спора а по така поставената тема ,нямат значение.

анонимен написа:

А вие? Къде и какво сте учили?!

Не мисля,че това има значение.Ако възнамеряваш да отговаряш на постовете ми ,така както отговори на предпоследният ми,по-добре си спести усилията,защото на общи приказки нямам намерение да коментирам.
цитирай
68. doktora757 - ДА ЖИВЕЕ БЪЛГ-АРИЯ!!! Всичко друго ...
05.01.2010 22:56
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГ-АРИЯ!!! Всичко друго като коментар е дрън-дрън.....))))))
цитирай
69. sparotok - Да живее България!
05.01.2010 22:59
doktora757 написа:
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГ-АРИЯ!!! Всичко друго като коментар е дрън-дрън.....))))))


Да живее България !
цитирай
70. анонимен - като и на примитивен фонетичен ...
06.01.2010 00:03
nkf написа:
[
анонимен написа:

като и на примитивен фонетичен анализ на сходни по звучене думи в различни езици.

Щом си такъв спецалист-ето ги постовете на Спароток,виждаш какво е писал,ако нещо има погрешно-конкретно го посочи и обори.До тук писанията ти са лишени от всякакъв смисъл.
OK. Ето ти нагледен пример за тотално безумие и дълбоко невежество:
Арийската дума за кон – ашва е вариант на тракийската есва, чието значение е бърз. Ашва е свързана с диал.блг. оясвам се-бързам, тичам.[1]

Такаааааа. Ашва (açva) е кон на санскрит. На латински кон е еквус (equus). И двете думи са широко документирани, обозначават едно и също животно и очевидно са със сходен произход (допитай се до Покорни и Семерени по въпроса, Парашкевов също ще ти обясни с удоволствие). "Тракийската" дума есва не е документирана никъде, а значението и е изключително спорно. А и откъде накъде, освен във фантазията на автора, "кон" и "бърз" трябва да са непременно едно и също?!
Това достатъчно ли е? ако не, да продължа с щуротиите за раджа? там наистина авторът е достигнал забележителни висоти в старанието си да се оплете като пате в кълчища.
анонимен написа:

По образование съм филолог. Позовавам се на Покорни и Семерени - световноизвестни учени.

Учени филолози-добре,но не са историци,а тук лингвистичният въпрос е само една част от разглеждания проблем и дори да бъдат открити грешки в представянето на лингвистичните сходства и идентичности от страна на Спароток,то това по никакъв начин не оборва останалите представени факти,които не са свързани с лингвистиката.А видно е , че ти липсват исторически познания, извън официализираните шблони от основното и средното училище.Даже не си любител историк.
Не съм любител - историк, затова не си позовлявам да тълкувам исторически факти. Спароток също не е историк, но си позволява свободни съчинения по темата.
анонимен написа:

Учил съм при един от водещите специалисти по сравнително езикознание в България - проф. Борис Парашкевов от СУ, както и при проф. Бернхард Форсман от университета на гр. Ерланген, Германия.

Браво,но само по себе си е крайно недостатъчно.С тези данни не оборваш нищо по съществото на спора а по така поставената тема ,нямат значение.
Крайно недостатъчно, казваш? Може би, но все пак е нещо. И във всички случаи е много, несъизмеримо много повече от това, което е "научил" Спароток, ровейки се из Интернет и книжки на никому неизвестни псевдоисторици,-лингвисти и -археолози.
анонимен написа:

А вие? Къде и какво сте учили?!

Не мисля,че това има значение.Ако възнамеряваш да отговаряш на постовете ми ,така както отговори на предпоследният ми,по-добре си спести усилията,защото на общи приказки нямам намерение да коментирам.

А кое има значение, бе пич? Що не идеш на лекар, дето не е учил медицина? Що не си поръчаш проект на къща при някой, дето не е учил за архитект? Що не викнеш някой от улицата да ти напише счетоводна програма? Интересно защо за всички тези дейности се доверяваме на хора, дето са учили, но допре ли се до лингвистика, всеки може да се изживява като специалист и образованието изведнъж нямало значение?
цитирай
71. demograph - demograph - ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
06.01.2010 00:29
doktora757 - ДА ЖИВЕЕ БЪЛГ-АРИЯ!!!
sparotok - Да живее България!
цитирай
72. анонимен - Историк
06.01.2010 10:05
Ама вие сериозно ли споменавате Ценов като достоверен източник!?!

Абе аз отдавна съм си вевъл правилото с автохтонисти и свидетели на йехова да не влизам в спор, ама защо се подлъгах да ме пита човек....

Всяка секунда проведена в спор с автохтонист е пълна загуба на време.
Автохтонизмът е най голямата подигравка с българската история, не случайно единствените застъпници на теорията са учени от миналият век и съвременни аматьори -любители на Атлантида.

По добре да спориш с уфолог или парамедиум отколкото с автохтонисти.
цитирай
73. анонимен - Културният геноцид срещу българите
06.01.2010 12:25
Д-р Асен Чилингиров:

За шестте десетилетия, през които се занимавам с историята и културата на народите от нашата планета, аз не съм срещнал друг народ, срещу чиято идентичност да са вършени и да продължават да се вършат толкова покушения, колкото срещу моя, българския народ. От много хилядолетия той е бил заставян да се бори срещу всевъзможни нашественици за своята земя, за своето съществувание, за своя език, за плодовете на своя труд и изкуство, за своята вяра. И колкото пъти е бил гонен от родината си през петте хилядолетия, в които сме осведомени за неговото присъствие в европейския континент, той винаги се е завръщал в тази своя исконна родина – империи са възниквали и са изчезвали върху земята му, но той е останал на земята си със своя език и своите обичаи, предавани от поколение на поколение до ден днешен.
За произхода на българския народ и неговия език са съчинени и продължават да бъдат съчинявани най-различни теории, които го изкарват пришелец от едва ли не всички възможни краища на стария свят: от най-далечния изток до най-далечния север – от пустинята Гоби, зоната на вечния сняг в Памир и полярния кръг на северната евроазийска граница, до блатата на Задкарпатието.

Всяка теория, че българите били монголоиди, угро-фини, турци, задкарпатски славяни и какви ли не още, намира мигновено поддръжка сред чуждите и нашите историци. Но не и твърдението, че са първоначалното население на нашите земи, запазило не само своя физически и генетически тип, но също своя език и своите обичаи, въпреки многобройните вражески нашествия, на които е било изложено в течение на хилядолетия,. Между всички тези теории за произхода на нашия народ, неговия език и неговата култура, една от най-агресивните, но и от най-малко обоснованите е особено засилилата напоследък своята активност теория за „германски влияния“ не само върху етническия произход на българите, но и за създаването на българската държава, култура и дори език. С манипулации в тълкуванието на историческите извори се налага насилствено и напълно необосновано идеята, че носители на тези етнообразуващи влияния били някакви германски племена, наречени готи. Че такива германски племена никога през историческата епоха не са населявали не само нашите земи, но и съседните земи по брега на Черноморието, историческите извори са еднозначни – също както несъмнени са резултатите от археологическите, етнографските и езиковите изследвания в целия този район, които досега не са открили никакви следи от германско население в него, чието присъствие тук би трябвало да бъде по някакъв начин отразено върху паметниците на материалната и духовната култура.
http://www.ivanstamenov.com/?page_id=361
цитирай
74. sparotok - непочтено поведение
06.01.2010 12:28
анонимен написа:
Ама вие сериозно ли споменавате Ценов като достоверен източник!?!

Абе аз отдавна съм си вевъл правилото с автохтонисти и свидетели на йехова да не влизам в спор, ама защо се подлъгах да ме пита човек....

Всяка секунда проведена в спор с автохтонист е пълна загуба на време.
Автохтонизмът е най голямата подигравка с българската история, не случайно единствените застъпници на теорията са учени от миналият век и съвременни аматьори -любители на Атлантида.

По добре да спориш с уфолог или парамедиум отколкото с автохтонисти.


Да отричате Ценов без да представите аргументи и нови факти е пример за непочтено поведение.
Щом го отричате посочете конкретно кой исторически извор представен от Ценов не е верен! Пояснете и Вашето виждане!
Не можете да спорите с автохонисти защото нямате аргументи. Единственото, което можете е да отричате и оплювате. А Ценов не е единственият. Гинчев, Чилингиров, Лесной и др. също потвърждават местният произход на българите.

Методите на Златарски, Мутафчиев, Симеонов и др. са непочтени и ненаучни. Не можеш да укриваш и премълчаваш това, което не ти изнася.
Трябва да сте голям оптимист вярвайки, че лъжите на учителите Ви ще пребъдат.
цитирай
75. sparotok - прекрасно казано
06.01.2010 12:31
анонимен написа:
Д-р Асен Чилингиров:

За шестте десетилетия, през които се занимавам с историята и културата на народите от нашата планета, аз не съм срещнал друг народ, срещу чиято идентичност да са вършени и да продължават да се вършат толкова покушения, колкото срещу моя, българския народ. От много хилядолетия той е бил заставян да се бори срещу всевъзможни нашественици за своята земя, за своето съществувание, за своя език, за плодовете на своя труд и изкуство, за своята вяра. И колкото пъти е бил гонен от родината си през петте хилядолетия, в които сме осведомени за неговото присъствие в европейския континент, той винаги се е завръщал в тази своя исконна родина – империи са възниквали и са изчезвали върху земята му, но той е останал на земята си със своя език и своите обичаи, предавани от поколение на поколение до ден днешен.
За произхода на българския народ и неговия език са съчинени и продължават да бъдат съчинявани най-различни теории, които го изкарват пришелец от едва ли не всички възможни краища на стария свят: от най-далечния изток до най-далечния север – от пустинята Гоби, зоната на вечния сняг в Памир и полярния кръг на северната евроазийска граница, до блатата на Задкарпатието.

Всяка теория, че българите били монголоиди, угро-фини, турци, задкарпатски славяни и какви ли не още, намира мигновено поддръжка сред чуждите и нашите историци. Но не и твърдението, че са първоначалното население на нашите земи, запазило не само своя физически и генетически тип, но също своя език и своите обичаи, въпреки многобройните вражески нашествия, на които е било изложено в течение на хилядолетия,. Между всички тези теории за произхода на нашия народ, неговия език и неговата култура, една от най-агресивните, но и от най-малко обоснованите е особено засилилата напоследък своята активност теория за „германски влияния“ не само върху етническия произход на българите, но и за създаването на българската държава, култура и дори език. С манипулации в тълкуванието на историческите извори се налага насилствено и напълно необосновано идеята, че носители на тези етнообразуващи влияния били някакви германски племена, наречени готи. Че такива германски племена никога през историческата епоха не са населявали не само нашите земи, но и съседните земи по брега на Черноморието, историческите извори са еднозначни – също както несъмнени са резултатите от археологическите, етнографските и езиковите изследвания в целия този район, които досега не са открили никакви следи от германско население в него, чието присъствие тук би трябвало да бъде по някакъв начин отразено върху паметниците на материалната и духовната култура.
http://www.ivanstamenov.com/?page_id=361


Проф. Чилингиров не се нуждае от коментар. Работите му са прекрасни и добре издържани.
цитирай
76. анонимен - Туранската теза е подигравка с историята изобщо!
06.01.2010 13:26
анонимен - "Историк" каза:
Ама вие сериозно ли споменавате Ценов като достоверен източник!?!
Абе аз отдавна съм си вевъл правилото с автохтонисти и свидетели на йехова да не влизам в спор, ама защо се подлъгах да ме пита човек....
Всяка секунда проведена в спор с автохтонист е пълна загуба на време.
Автохтонизмът е най голямата подигравка с българската история, не случайно единствените застъпници на теорията са учени от миналият век и съвременни аматьори -любители на Атлантида.
По добре да спориш с уфолог или парамедиум отколкото с автохтонисти.
..........................................................................
От анонимността ви и от изредените от вас ядовити фрази, които са далеч от историята и от нормалния спор изобщо, се стига до логичния извод, че вие сте:
а/ небългарин;
б/ неисторик;
в/ невъзпитан;
г/ недоброжелател.
Или:
а/ провокатор;
б/ зависим;
в/ предубеден;
г/ политик.
Или:
а/ феодално старче;
б/ сръбски чалгар;
в/ руски комплексар;
г/ гръцки лайнар.
Само подобен на изброените до тук или по-тъпо копие, може да изтърси, че "автохтонната теория е подигравка с българската история".
Сигурно автохтонната теория е подигравка с човешката история, защото сте и извънземен, отгоре на всичко.
Или спорете, както се спори - с факти, цитати и лични или чужди тези, но формулирани спокойно, или идете на мач и си ругайте на воля.
Ругайте си се с уфолозите.
Не ни губете времето.
Demograph
цитирай
77. анонимен - Историк
06.01.2010 16:50
Виж сега приятелю- това че ти смяташ че траките са прабългари , възникнали са автохтонно на територията на днешна България и от тук са се разселили в цяла Азия и Европа е достатъчно показателно за това колко ти е багажа и колко са ти познанията.

Въз основа на бълнуванията на един нацист отпреди 70 години вие се пънете да измислите теория която няма нищо общо с здравия разум и съвременната историческа наука.

Мижитурка като теб може само да лети в облаците , да да плещи небивалици и да нарича другите лайнари и чалгари защото никой не му вярва в глупостите.

Клоун неграмотен, ако беше прочел поне един истински , признат труд по съвременна история- нямаше да се излагаш така и да дрънкаш небивалици за тракииско -прабъларско, индийски връзки.

Амано от водопровдчици и фаянсаджии в днешната наука, всеки чел недочел мияч на автомивка вече развива собствена историческа теория.

Автохтонците със сигурност държът приза на "царете на комедията " в съвременната наука.
цитирай
78. анонимен - Историк
06.01.2010 16:56
Пак повтарям отправената към вас покана- изложете теорията си на страницата на най сериозният форум за българска история - Бойна слава, там съм готов подробно да оборя с аргументи и факти вашата теория.
Тук не виждам какво има да се надприказвам с хора които не са прочели и една историческа книга през живота си.
Позоваването на автори като Гинчев и Лесной и същевременно отричането на цялата история като наука е изключително несериозен аргумент.
цитирай
79. sparotok - данни
06.01.2010 17:01
анонимен написа:
Виж сега приятелю- това че ти смяташ че траките са прабългари , възникнали са автохтонно на територията на днешна България и от тук са се разселили в цяла Азия и Европа е достатъчно показателно за това колко ти е багажа и колко са ти познанията.

Въз основа на бълнуванията на един нацист отпреди 70 години вие се пънете да измислите теория която няма нищо общо с здравия разум и съвременната историческа наука.

Мижитурка като теб може само да лети в облаците , да да плещи небивалици и да нарича другите лайнари и чалгари защото никой не му вярва в глупостите.

Клоун неграмотен, ако беше прочел поне един истински , признат труд по съвременна история- нямаше да се излагаш така и да дрънкаш небивалици за тракииско -прабъларско, индийски връзки.

Амано от водопровдчици и фаянсаджии в днешната наука, всеки чел недочел мияч на автомивка вече развива собствена историческа теория.

Автохтонците със сигурност държът приза на "царете на комедията " в съвременната наука.


Дайте Вашето виждане подкрепено с факти, а не с лични желания и блянове!
Явно не сте в състояние да оборите истинските учени както подобава - аргумент срещу аргумент. Единственото, което Ви остава са хули и нападки. Това не е наука, а махлленско клюкарство.
цитирай
80. sparotok - отричане
06.01.2010 17:05
анонимен написа:
Пак повтарям отправената към вас покана- изложете теорията си на страницата на най сериозният форум за българска история - Бойна слава, там съм готов подробно да оборя с аргументи и факти вашата теория.
Тук не виждам какво има да се надприказвам с хора които не са прочели и една историческа книга през живота си.
Позоваването на автори като Гинчев и Лесной и същевременно отричането на цялата история като наука е изключително несериозен аргумент.


Къде успяхте да прочетете, че отричам историята като наука?
Отричат историята тези, които отричат и премълчават историческите извори.
Златарски, Мутафчиев, Симеонов, Маразов и т.н. скриха от българският народ ценни исторически сведения.

Откога укриване на данни се нарича наука?
То си е престъпление, спрямо българският народ!
цитирай
81. анонимен - Историк
06.01.2010 17:24
Споменавайки Златарски и Мутавчиев не можем да подминем и други известни "престъпници" измежду българските историци които са прикрили истината за автохтонният произход са:

* Васил Аврамов
* Румен Аврамов
* Димитър Агура
* Владислав Алексиев
* Христо Анастасов
* Димитър Ангелов
* Козма Апостолидис
* Георги Бакалов
* Георги Баласчев
* Иван Батаклиев
* Любен Беров
* Веселин Бешевлиев
* Никола Благоев
* Иван Божилов
* Александър Бурмов
* Станчо Ваклинов
* Иван Венедиков
* Йордан Венедиков
* Георги Владимиров
* Стефан Влахов-Мицов
* Николай Генчев
* Людмил Гетов
* Петър Горанов
* Димитър Гоцев
* Златозара Гочева
* Елена Грозданова
* Васил Гюзелев
* Андрей Гяуров
* Игор Дамянов
* Христо М. Данов
* Михаил Дафинкичев
* Борис Дерибеев
* Божидар Димитров
* Симеон Дамянов
* Страшимир Димитров
* Петър Добрев
* Дойно Дойнов
* Панчо Дорев
* Марин Дринов
* Иван Дуйчев
* Петър Дървингов
* Иван Забунов
* Гаврил Занетов
* Йордан Захариев
* Васил Златарски
* Йордан Иванов
* Юрдан Иванов
* Сергей Игнатов
* Иван Илчев
* Диаманди Ихчиев
* Петко Йотов
* Борис Караконовски
* Ефрем Каранов
* Петър Карапетров
* Гаврил Кацаров
* Константин Кацаров
* Иван Кепов
* Янко Керемидчиев
* Кирил (български патриарх)
* Петър Коледаров
* Васил Кънчов
* Милчо Лалков
* Никола Мавродинов
* Кръстьо Манчев
* Георги Марков
* Веселин Методиев
* Никола Милев
* Любомир Милетич
* Петър Мутафчиев
* Вера Мутафчиева
* Никола Мушмов
* Никола Недев
* Борис Недков
* Петър Ников
* Димитър Овчаров
* Иван Орманджиев
* Пламен Павлов
* Спиридон Палаузов
* Андрей Пантев
* Йордан Пеев
* Казимир Попконстантинов
* Рафаил Попов
* Иля Прокопов
* Зорка Първанова
* Симеон Радев
* Анастас Разбойников
* Спас Райкин
* Стоян Райчевски
* Рашо Рашев
* Христо Силянов
* Иван Снегаров
* Тошо Спиридонов
* Станислав Станилов
* Станимир Станимиров
* Димитър Станишев
* Петър Стоянов
* Димитър Съсълов
* Христофор Тзавелла
* Николай Тодоров
* Никола Трайков
* Стайко Трифонов
* Юрдан Трифонов
* Богдан Филов
* Александър Фол
* Веселин Хаджиниколов
* Пламен Цветков
* Ганчо Ценов
* Коста Църнушанов
* Петър Чолов
* Владимир Чуков

Всичките тези коварни люде, поединично и в заговор са работили години наред за да унищожът автохтонната теория за българският произход.

Бидейки признати български учени, тези хора неуморно и коварно са подронвали устоите на истинската наука и са прикривали светлата истина за автохтонният произход.

Но истината ще излезе наяве!
цитирай
82. sparotok - проверете пак списъка
06.01.2010 17:37
Проверете пак списъка за грешки!

А има и друго, бройката, която представяте не е аргумент, а просто известно количество хора, служещи на определена политическа доктрина.
Аз лично мисля, че са повече.

Голямата бройка на хората премълчаващи и укриващи исторически извори само показва колко сериозно са се заели враговете на Родината с унищожаването на българският народ.

Голямата бройка на споменатите от Вас учени не намаля престъплението им. Нацистите също са имали безброй пропагандисти и идеолози, това да не би да значи, че нацистката идеология е вярна?

Уважаван учен е относително понятие. Другарите Димитров, Живков и останалите от групата им също бяха наречени уважавани, нали?
Голяма част от изброените по-горе твориха под мъдрите наставления на комунистическата номенклатура. Някои даже работеха за ДС.

За едно нещо обаче сте прав - Истината ще излезе на яве!
Не можете да лъжете вечно българският народ, не можете вечно да изкривявате миналото!
За Вас и съмишлиниците Ви остава презрението на идните поколения!
цитирай
83. doktora757 - Ама вие сериозно ли споменавате ...
07.01.2010 11:53
sparotok написа:
анонимен написа:
Ама вие сериозно ли споменавате Ценов като достоверен източник!?!

Абе аз отдавна съм си вевъл правилото с автохтонисти и свидетели на йехова да не влизам в спор, ама защо се подлъгах да ме пита човек....

Всяка секунда проведена в спор с автохтонист е пълна загуба на време.
Автохтонизмът е най голямата подигравка с българската история, не случайно единствените застъпници на теорията са учени от миналият век и съвременни аматьори -любители на Атлантида.

По добре да спориш с уфолог или парамедиум отколкото с автохтонисти.


Да отричате Ценов без да представите аргументи и нови факти е пример за непочтено поведение.
Щом го отричате посочете конкретно кой исторически извор представен от Ценов не е верен! Пояснете и Вашето виждане!
Не можете да спорите с автохонисти защото нямате аргументи. Единственото, което можете е да отричате и оплювате. А Ценов не е единственият. Гинчев, Чилингиров, Лесной и др. също потвърждават местният произход на българите.

Методите на Златарски, Мутафчиев, Симеонов и др. са непочтени и ненаучни. Не можеш да укриваш и премълчаваш това, което не ти изнася.
Трябва да сте голям оптимист вярвайки, че лъжите на учителите Ви ще пребъдат.


Д-р Ганчо Ценов е велик български историк с оригинално мислене, неподчинено на обичайните шаблони и идеологеми. На места е спорен, но отчитайте и кога работи - в началото на 20 век, когато много от сегашната информация и открития за древните българи и траките са били само добри пожелания! да споменем само ДНК изследваният от Пан-европейския ДНК проект, според което макар и непълно изследване над 25 % от съвременния български етнос имат същите гени като коренното автохтонно население на България отпреди поне 8 000 години! Според други наши изследователи, като например покойния етнолог Райко Сефтерски процентът е доста по-голям и се приближава до 50% от съвременния български етнос. Това показва, че съвременния български етнос се състои приблизително от 44% траки, 44% древни българи и 12% славяни. Всичики тия са арийци по древен произход. Лично аз възприемам тезата на покойния д-р Тачо Танев за българите: "Българите не трябва да се причисляват към никоя голама етническа група, било славяни, хуни, тюрки или др. Българите са древен народ със свое собствено историческо предание". Към това бих добавил, че според стара арабска хроника българите водят своя произход от библейския Матусаил, а не от синовете на Ной, което значи, че те са предпотопен народ!
цитирай
84. doktora757 - Ама вие сериозно ли споменавате ...
07.01.2010 11:57
sparotok написа:
анонимен написа:
Ама вие сериозно ли споменавате Ценов като достоверен източник!?!

Абе аз отдавна съм си вевъл правилото с автохтонисти и свидетели на йехова да не влизам в спор, ама защо се подлъгах да ме пита човек....

Всяка секунда проведена в спор с автохтонист е пълна загуба на време.
Автохтонизмът е най голямата подигравка с българската история, не случайно единствените застъпници на теорията са учени от миналият век и съвременни аматьори -любители на Атлантида.

По добре да спориш с уфолог или парамедиум отколкото с автохтонисти.


Да отричате Ценов без да представите аргументи и нови факти е пример за непочтено поведение.
Щом го отричате посочете конкретно кой исторически извор представен от Ценов не е верен! Пояснете и Вашето виждане!
Не можете да спорите с автохонисти защото нямате аргументи. Единственото, което можете е да отричате и оплювате. А Ценов не е единственият. Гинчев, Чилингиров, Лесной и др. също потвърждават местният произход на българите.

Методите на Златарски, Мутафчиев, Симеонов и др. са непочтени и ненаучни. Не можеш да укриваш и премълчаваш това, което не ти изнася.
Трябва да сте голям оптимист вярвайки, че лъжите на учителите Ви ще пребъдат.


Д-р Ганчо Ценов е велик български историк и изследовател, макар и на места спорен. Нека отчитаме все пак кога е работил - в началото на 20 век, когато сегашните открития за древните българи и траките не бяха налице!
цитирай
85. demograph - Поставете и вашето име
07.01.2010 12:19
81. анонимен - Историк
06.01 17:24
Каза:
Споменавайки Златарски и Мутавчиев не можем да подминем и други известни "престъпници" измежду българските историци които са прикрили истината за автохтонният произход са:

* Васил Аврамов
* Румен Аврамов
* Димитър Агура
* Владислав Алексиев
* Христо Анастасов
* Димитър Ангелов
* Козма Апостолидис
* Георги Бакалов
* Георги Баласчев
* Иван Батаклиев
* Любен Беров
* Веселин Бешевлиев
* Никола Благоев
* Иван Божилов
* Александър Бурмов
* Станчо Ваклинов
* Иван Венедиков
* Йордан Венедиков
* Георги Владимиров
* Стефан Влахов-Мицов
* Николай Генчев
* Людмил Гетов
* Петър Горанов
* Димитър Гоцев
* Златозара Гочева
* Елена Грозданова
* Васил Гюзелев
* Андрей Гяуров
* Игор Дамянов
* Христо М. Данов
* Михаил Дафинкичев
* Борис Дерибеев
* Божидар Димитров
* Симеон Дамянов
* Страшимир Димитров
* Петър Добрев
* Дойно Дойнов
* Панчо Дорев
* Марин Дринов
* Иван Дуйчев
* Петър Дървингов
* Иван Забунов
* Гаврил Занетов
* Йордан Захариев
* Васил Златарски
* Йордан Иванов
* Юрдан Иванов
* Сергей Игнатов
* Иван Илчев
* Диаманди Ихчиев
* Петко Йотов
* Борис Караконовски
* Ефрем Каранов
* Петър Карапетров
* Гаврил Кацаров
* Константин Кацаров
* Иван Кепов
* Янко Керемидчиев
* Кирил (български патриарх)
* Петър Коледаров
* Васил Кънчов
* Милчо Лалков
* Никола Мавродинов
* Кръстьо Манчев
* Георги Марков
* Веселин Методиев
* Никола Милев
* Любомир Милетич
* Петър Мутафчиев
* Вера Мутафчиева
* Никола Мушмов
* Никола Недев
* Борис Недков
* Петър Ников
* Димитър Овчаров
* Иван Орманджиев
* Пламен Павлов
* Спиридон Палаузов
* Андрей Пантев
* Йордан Пеев
* Казимир Попконстантинов
* Рафаил Попов
* Иля Прокопов
* Зорка Първанова
* Симеон Радев
* Анастас Разбойников
* Спас Райкин
* Стоян Райчевски
* Рашо Рашев
* Христо Силянов
* Иван Снегаров
* Тошо Спиридонов
* Станислав Станилов
* Станимир Станимиров
* Димитър Станишев
* Петър Стоянов
* Димитър Съсълов
* Христофор Тзавелла
* Николай Тодоров
* Никола Трайков
* Стайко Трифонов
* Юрдан Трифонов
* Богдан Филов
* Александър Фол
* Веселин Хаджиниколов
* Пламен Цветков
* .......................
* Коста Църнушанов
* Петър Чолов
* Владимир Чуков

Всичките тези коварни люде, поединично и в заговор са работили години наред за да унищожът автохтонната теория за българският произход.

Бидейки признати български учени, тези хора неуморно и коварно са подронвали устоите на истинската наука и са прикривали светлата истина за автохтонният произход.

Но истината ще излезе наяве!
............................................................................

Благодаря ви за списъка, анонимни "историко" .
Спестявате ми време и хартия да изготвя този списък сам. Вашето име вероятно е сред посочените имена. Времето ще допълва списъка на българомразците, които поради страх, алчност, злоба или глупост са служили на чужда кауза.. Българският народ трябва да знае кои сте вие. Като му дойде времето, на бял свят ще излязат и другите имена. Архивите ще покажат и чии са решенията, които продажниците са изпълнявали.

Благодарение на монголо-турско-иранско-антибългарските Ви натрапки, България:
- пропусна обединението си след турското владичество / заради лягането ви пред руските илюзии за Трети Рим"/ ;
- пропиля обединението си по време на балканските войни /заради славянофилското клякане пред велико-руските амбиции/;
- загуби територии и население след първата световна война/ заради булгарофобизма на русофила Златарски и продуктите на школата му, цитирани поименно по-горе от вас/;
- претърпя катастрофа през Втората световна война /поради русоколениченето на комунистите, част от които изреждате по-горе/;
- пропусна обединението с Македония при разпада на Югославия /поради посткомунистическото робуване на ново-руските и традиционно просръбски, прогръцки и винаги антибългарски, имперски цели/;
- на път е да загуби завинаги Македония, след влизането и в ЕС /поради всички посочени до тук причини, плюс историческата непросветеност и геополитическата импотентност на държавниците ни - продукт на посочените в списъка ви "учители" по история, политика и дипломация/;
- върви към дезинтеграция на останалото от България на татарска, турска, помашка и циганска автономии;
- хлъзга се към изхвърляне от европейския съюз, като чуждо /монголо-турско-татарско/ тяло /каквито сте и като каквито се държите в управлението на страната, вие от списъка и подобните вам/;
- поставена е в зоната на влияние на Турция , в глобалните сценарии на САЩ /като турско племе, каквото я определихте вие/;
- осъдена е да изчезне в ционистките проекти за бъдещето на света /поради вашето самоотричане на историческите аргументи за принадлежност на българите към тези земи и на притъпената от вас, нацонална воля за отстояване на истината/;

Въпросната автохтонна теория, която вие така яростно хулите, не само връща истината за корените на българите, но и утвърждава историческото ни право да живеем тук, отхвърля претенциите върху историческото ни минало, утвърждава приноса ни в европейската култура и прогрес, обезсилва всички стратегии и планове за развитие на региона изключващи българите, съединява ни с братята от Македония, дава защита и самочувствие на българите в и извън България, прекратява щизофреничното раздвоение сред българите за корените им и им дава шанс гордо да се съсредоточат в европейското си бъдеще, хвърля мостовете на едниния произход, за единение на всички европейски народи върху общите им корени, дава шанс на руския и украинските народи да научат истината за себе си и да се оттърсят от оковите на лъжата..и много още ползи за българския род и за просветения свят...

Толкова е вредна теорията, че сме се родили, населили и населяваме от край време нашите си земи, и че ще останем тук до края на света.

Ние ли сме виновни, че сме в основата на европейската цивилизация и че сме помогнали за създаването на много други култури наоколо и далеч?

Да се срамим ли, че сме образовали руснаците и още куп народи?

Сигурно, според вас, ще трябва да си посипем главите с пепел от срам, че говорим тракийски език и Илиадата е историята на народа ни?

Да отречем с вашето негодувание ако се докаже , че Александър Македонски е тракийски гений, а ние сме негови потомци ли..?!
Да си източим кръвта и да изтрием генетичните маркери, които ни определят като родоначалници на модерните етноси в Европа и част от света ли?

И ЗАЩО ДА ПРАВИМ ВСИЧКО ТОВА?
- Защото вие и посочените във вашия списък, се срамувате да сте потомци на велик народ и държите да сте диво, чергарско племе !?

Ами турете си фесовете, вземете си шатрите, качете се на мулетата и си ходете в Гоби или Туркменистан!

Там можете да се хвалите, че сте основали още една велика България и сте я вкарали в Европейския Съюз, но са ви прогонили едни диваци наричани траки...

Какво още искате да му сторите на този изстрадал народ с продажната си неграмотност?!....
цитирай
86. анонимен - Историк
08.01.2010 12:36
Списъкът с учените историци не съм го изготвял сам- просто написах в гугъл "Български учени историци" и го прекопирах от Уикипедията.

Понеже горният пост на демографа е малко разлят, ще го обобщя.

Значи всички български учени историци са престъпници защото отричат автохтонната теория за русокосите синеоки трако-прабългари които са най великият и древен народ и са основатели на световната цивилизация.

Г.Ценов и неговата налудничава нацистка теория е велик, макар и непризнат учен, а всички които вярват на съвременната историческа наука са или умишлено заблуждавани вследствие на световен заговор, или са престъпници организирали този вековен таен заговор.
Начи нещо като "Шифърът на Леонардо" - шопски вариант.

Интересничко, определено налудничаво и параноично, но все пак интересно...

Абе аз винаги съм се чудел нещо.
Сега ясно е че арийците трако-прабългари са най верикият от древните народи, и практически са основали съвременната цивилизация, учени като Г. Ценов доказват това по безспорен начин чрез морфологичен анализ на древни трако- прабългарски думи като "компютър" ,"вибратор" и "опинец"...

Но винаги ми е било интересно защо този невероятен народ не е успял да изобрети нещо толкова елементарно като писмеността?
Или нека позная- имали са писменост, но тя е унищожена чрез систематични и целенесочени тайни действия от най дълбока древност!

Демограф, моля те , пиши ми още.
Харесва ми как пишеш- забавно е.
цитирай
87. анонимен - Историк
08.01.2010 13:37
doktora757 написа:
[quote=sparotok][quote=анонимен]Ама ...........българите водят своя произход от библейския Матусаил, а не от синовете на Ной, което значи, че те са предпотопен народ!


А особено ми харесва когато автохтонисти започнат да се позовават на Библията и заговорят за потопа.

Това определено внася нов нюанс към цялата тази шизофрения с арийският сомнамбулизъм.
цитирай
88. анонимен - Безписмените Писменици
08.01.2010 13:51
Великият Щутград, Ситово, България
http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=2658&st=0&#entry37719

Безписмените Писменици
http://tengrianstvo.blogspot.com/2009/05/blog-post.html
цитирай
89. sparotok - историк?????????????????
08.01.2010 14:35
анонимен написа:
Списъкът с учените историци не съм го изготвял сам- просто написах в гугъл "Български учени историци" и го прекопирах от Уикипедията.

Понеже горният пост на демографа е малко разлят, ще го обобщя.

Значи всички български учени историци са престъпници защото отричат автохтонната теория за русокосите синеоки трако-прабългари които са най великият и древен народ и са основатели на световната цивилизация.

Г.Ценов и неговата налудничава нацистка теория е велик, макар и непризнат учен, а всички които вярват на съвременната историческа наука са или умишлено заблуждавани вследствие на световен заговор, или са престъпници организирали този вековен таен заговор.
Начи нещо като "Шифърът на Леонардо" - шопски вариант.

Интересничко, определено налудничаво и параноично, но все пак интересно...

Абе аз винаги съм се чудел нещо.
Сега ясно е че арийците трако-прабългари са най верикият от древните народи, и практически са основали съвременната цивилизация, учени като Г. Ценов доказват това по безспорен начин чрез морфологичен анализ на древни трако- прабългарски думи като "компютър" ,"вибратор" и "опинец"...

Но винаги ми е било интересно защо този невероятен народ не е успял да изобрети нещо толкова елементарно като писмеността?
Или нека позная- имали са писменост, но тя е унищожена чрез систематични и целенесочени тайни действия от най дълбока древност!

Демограф, моля те , пиши ми още.
Харесва ми как пишеш- забавно е.


Анонимни господине!
Прозвището Ви - историк не отогваря на истината.
Един историк оборва с факти и исторически извори, а не с нападки и клевети.
Работите на Ценов не могат да се нарекат нацистки защото Ценов не проповядва расово превъзходство. Като нацист може да бъде посочен Юлиус Покорни. Той става доброволно член на НСПД - нацистка партия проповядваща расовото превъзходство на германците. Това е факт.

Вие си служите с лъжи и клевети. Приписвате на други неверни неща - " древни трако- прабългарски думи като "компютър" ,"вибратор" и "опинец"... Това е ваш бисер.

Позовете се на стари исторически извори!
Оборете споменатите от мен!
Св. Йероним отъждествява Мизия с България през 4-ти век. В началото на 5-ти век Орозий Павел поставя земите на българите между Каринтия ( Австрия) и Гърция. Ако българите бяха нов народ, как римляните не са ги забелязали, как е възможно Римската империя да допусне окупиране на собствена територия от нашественик и това да не се спомене от никакъв исторически извор! Единственото обяснение е, че българите са древен европейски народ, който е покорен от римляните и чиито земи са влизали в Римската империя.
Ако сте историк би трябвало да знаете, че по времето на Анастасий, земята ни е наречена Провинция България.
За да може етноним да се наложи над голяма географска територия се изискват векове.
Това означава, че поне 100-200 години преди Св. Йероним в нашите земи има много българи. През 2-ри -3-ти век обаче в Тракия живеят траки, не азиатски пришълци.

Ако разполагате с по-стари исторически извори- представете ги!


цитирай
90. анонимен - драги ми господине sparotok
08.01.2010 21:21
удивителна дебилност....браво,
всъщност не е учудващо при вопиющото ви невежество
но дълбоко уважавам лоянлността ви към играта.
Снежана Серафимова (или доброжелател Иванка Костова)
цитирай
91. sparotok - култура
08.01.2010 21:33
анонимен написа:
удивителна дебилност....браво,
всъщност не е учудващо при вопиющото ви невежество
но дълбоко уважавам лоянлността ви към играта.
Снежана Серафимова (или доброжелател Иванка Костова)


Уважаема госпожо!

Използвайки обидни епитети не постигате нищо друго освен да принизите себе си.

Когато културен и самоуважаващ се човек не е съгласен с нещо подходът е съвсем различен.
Винаги можете да възразите за дадено твърдение, като обясните спокойно и възпитано защо не сте съгласна. Можете да представите нови факти, или нови исторически извори, за да подкрепите своята позиция.


цитирай
92. анонимен - Аналогия?
09.01.2010 12:39
Не съм историк или специалист в тази област, просто се интересувам от история.Не знам защо, вашите твърдения за тракийците много ми напомнят за една прослойка от други българи - македонците.Те (македонистите) със същия патос се обявяват за наследници на древните македонци,строят паметници на Александър, отхвърлят досегашните исторически факти, пишат нова древна история. Подобно на Вас се опитват да докажат с "научни" аргументи, че цялата човешка цивилизация започва от тях.Стигнаха до там, че се обявиха роднини на хималайското племе хунзи, каниха на гости вожда на племето, правиха тв репортажи, търсеха общи думи и т.н. Дали аналогията, която правя е основателна, или се заблуждавам?
цитирай
93. sparotok - аналогии
09.01.2010 15:07
анонимен написа:
Не съм историк или специалист в тази област, просто се интересувам от история.Не знам защо, вашите твърдения за тракийците много ми напомнят за една прослойка от други българи - македонците.Те (македонистите) със същия патос се обявяват за наследници на древните македонци,строят паметници на Александър, отхвърлят досегашните исторически факти, пишат нова древна история. Подобно на Вас се опитват да докажат с "научни" аргументи, че цялата човешка цивилизация започва от тях.Стигнаха до там, че се обявиха роднини на хималайското племе хунзи, каниха на гости вожда на племето, правиха тв репортажи, търсеха общи думи и т.н. Дали аналогията, която правя е основателна, или се заблуждавам?


Честно казано считам, че нашите македонски братя я карат малко през просото. Не се придържат към хронология и доста опростяват нещата.
Поне работите, които познавам се различават коренно от моите. Аз не твърдя нищо без да имам исторически извор, археологически и ономастични данни. По този начин възможността да се допусне грешка се свежда до минимум.

Ако се съмнявате в някое мое твърдение посочете защо и дайте своето виждане! В случай, че представите неизвестни на мен източници, по-стари от моите, аз съм готов да призная, че греша.
Не бих се срамувал, ако се окаже, че поради непознаване на даден исторически извор съм направил погрешно заключение.

Срамно действие е укриването на исторически извори и археологически данни. Аз не се занимавам с такива неща.
цитирай
94. demograph - "Немам докази але тврдим..."
09.01.2010 15:44
До "анонимен" - който също така се именува: "историк", "студент","филолог","Снежанка...", Иванка..." и седемте джуджета.
.........................................................................
Направих си труда да прочета отново всичките ви "докази", в ядовития ви "спор с "тъпите автохтонници".
Като отмина "аналогията" ви с македонистите, което е доказано ненаучен метод, извадих доказателствата, с които вие смятате, че оборвате някого и ме призовавате към продължение на дискусията. Ето ги по-долу:

"Ми аз ти цитирах, бе пич! Покорни - а."

"..най-сериозният форум за българска история - Бойна слава,,
където
"..болшинството от пишещите там са настоящи или БЪДЕЩИ/гл.букви са мои/ историци и археолози"

"В този ти абзац само има две изтървани запетайки и един неправилно употребен пълен член."

"Мижитурка като теб..."

"Клоун неграмотен..."

"Безписмените Писменици"

"компютър" ,"ВИБРАТОР"/гл. букви са мои/ и "опинец"...

"удивителна дебилност.... "

"- Аналогия?"
.........................................................................
Доказателствата ви ме разгоромиха.
За какво да спорим с вас?
Скучен сте с нетърпимостта си към мнението на другите, поради което и ви написах "разлятия" си отговор.
Само ми става тъжно за "БЪДЕЩИТЕ" историци и археолози, като си ги представя как мигат във вашата "научна" среда..
цитирай
95. nkf - Анонимния е забавен със своята н...
09.01.2010 17:45
Анонимния е забавен със своята неориентираност и не само,че не е в състояние да следи темата по същество,но и в пълен антологичен дисонанс :).
За това е по-рационално направо да играе гумата.Освен,ако Спароток не държи да се види до какви нива на простотия може да достигне анонимния учЕн.:)))))))))
цитирай
96. sparotok - прав си
09.01.2010 18:26
Признавам, че си прав. Даже в Библията е казано- "Глупави, до кога ще обичате глупостта? Присмивачите до кога ще се наслаждават на присмивките си? И безумните ще мразят знанието?"
Притчи 1-22.
цитирай
97. анонимен - Историк
09.01.2010 20:05
Демограф- това ли ми отговаряш?
Показваш ми правописните грешки?
С какво моите правописни грешки потвърждават или отричат сбърканата автохтонна теория?

Срази ме с аргумента си човече, аз съм студент по история а не учител по български език.

А ти си една най обикновенна куха лейчица която е чопнала от тук от там по някоя смешна шарена книжка и сега пубертета те тласка към националистически теории отпреди стотина години.
цитирай
98. анонимен - Историк
09.01.2010 20:08
И - сега виждам че ме бъркате , аз пиша само като Историк.
Няма нищо общо със снежанка или други анонимни.


цитирай
99. sparotok - крадецът казва - дръжте крадецът
09.01.2010 20:33
анонимен написа:
Демограф- това ли ми отговаряш?
Показваш ми правописните грешки?
С какво моите правописни грешки потвърждават или отричат сбърканата автохтонна теория?

Срази ме с аргумента си човече, аз съм студент по история а не учител по български език.

А ти си една най обикновенна куха лейчица която е чопнала от тук от там по някоя смешна шарена книжка и сега пубертета те тласка към националистически теории отпреди стотина години.


Прощавайте, но Вие ще си останете студент завинаги, ако продължавате да отричате науката.

Колко пъти бяхте призован да дадете аргументи опровергаващи представените в постингите.
Вие само отричахте и наричахте Ценов нацист.
С това ли се изчерпват аргументите?
В такъв случай сте за оплакване.

Представете свидетелства по-стари от тези на Св. Йероним отъждествяващ Мизия с България прeз 4-ти век!
Обяснете защо Орозий Павел ( 5-ти век) твърди в Георгафия, че земите на българите се простират от Каринтия ( Австрия ) до Гърция!
Обяснете защо Йоан Никийски нарича Тракия Провинция България описвайки въстанието на Виталин от 513 година!
Обяснете защо римските летописци признават, че българите обединяват Родината си въз основана на родовото право!
За какво родово право ще говорят, ако българите са азиатски пришълци???
Представете алтернативни извори, ако искате да бъдете приет сериозно.
Вашите професори са се изгаврили с Вас. Сложили са Ви клоунска шапка, а Вие даже сте им благодарен. Събудете се!
цитирай
100. sparotok - не сте историк
09.01.2010 20:38
анонимен написа:
И - сега виждам че ме бъркате , аз пиша само като Историк.
Няма нищо общо със снежанка или други анонимни.




Нямате право на името историк защото първото правило на историята е - Не променяй истината!
Вие служите покорно на хора, които скриха исторически извори, а други манипулираха. Това е пропаганда, не история!

Познавате ли историческите извори изобщо, или само с умиление слушате приказките на професорите?

Един историк е изследовател, който проверява всичко, особено щом става дума за произхода на българите.

Ако искате да станете историк, дръжте се като такъв!
Представете свидетелства по-стари от тези на Св. Йероним отъждествяващ Мизия с България прeз 4-ти век!
Обяснете защо Орозий Павел
5-ти век) твърди в Георгафия, че земите на българите се простират от Каринтия ( Австрия ) до Гърция!
Обяснете защо Йоан Никийски нарича Тракия Провинция България описвайки въстанието на Виталин от 513 година!
Обяснете защо римските летописци признават, че българите обединяват Родината си въз основана на родовото право!
За какво родово право ще говорят, ако българите са азиатски пришълци???

Представете алтернативни извори, ако искате да бъдете приет сериозно!


цитирай
101. tantan1 - Да
10.01.2010 15:31
Обяснението за арийците според мен е тук http://borislav.digicom.bg/statii/pismeni.htm . Ай означава Висш, а Ръ Ръководител, Водач, Бог.
Самото учение на предците ни е било
1 - да се освободим от прищевките на тялото си
2 - от прищевките на емоциите и страстите си
3 - и от прищевките на грешните си помисли
Омотвани от всичко това човек е прикован като към кръст и освобождавайки се има възможност да се учи и занимава със стойностни и съществени дела - тогава става един от най-добрите които са ръководели общностите от хора. Още има следи по камъните на местата където са се обучавали и самото място се нарича чин но и този който е бил на по-високо ниво на обучение е бил на чин намиращ се на по високо ниво. От там и думата чин и до днес има две значения, а тези от по-високите чинове са обучавали тези от по долните чинове, от където е останала и идеята за взаимоучителната метода.
Поради това че са управлявали най-добрите ( общността им е наричана арийство. Записаната от гърците Аристокрация според мен произлиза от името на обществото от хора на ръководна длъжност - арийство ( Арийствокрация ) - Властта на най-добрите.
Те не са завладявали друите народи - те просто са се разселвали и са обучавали местни и съседни нороди. За това и топоними и мироглед и технологии се помнят и до днес. Думата Варна според мен има връзка с боядисването чрез варене в боя на тъканите - на индонезийски Warna означава ЦВЯТ. http://myscienceblogs.com/kids/2008/01/04/kombinasi-warna/ Манастира край Варна е Аладжа ( до колкото знам означава шарен, писан, изписан, рисуван ) Маже би в далечното минало във Варна са се занимавали с оцветяване чрез варене на тъкани.
цитирай
102. demograph - До tantan1
10.01.2010 23:00
Много човешки разсъждения. Достави ми удоволствие стила ви.Влизам в блога ви. Благодаря.
цитирай
103. sparotok - данни
10.01.2010 23:09
tantan1 написа:
Обяснението за арийците според мен е тук http://borislav.digicom.bg/statii/pismeni.htm . Ай означава Висш, а Ръ Ръководител, Водач, Бог.
Самото учение на предците ни е било
1 - да се освободим от прищевките на тялото си
2 - от прищевките на емоциите и страстите си
3 - и от прищевките на грешните си помисли
Омотвани от всичко това човек е прикован като към кръст и освобождавайки се има възможност да се учи и занимава със стойностни и съществени дела - тогава става един от най-добрите които са ръководели общностите от хора. Още има следи по камъните на местата където са се обучавали и самото място се нарича чин но и този който е бил на по-високо ниво на обучение е бил на чин намиращ се на по високо ниво. От там и думата чин и до днес има две значения, а тези от по-високите чинове са обучавали тези от по долните чинове, от където е останала и идеята за взаимоучителната метода.
Поради това че са управлявали най-добрите ( общността им е наричана арийство. Записаната от гърците Аристокрация според мен произлиза от името на обществото от хора на ръководна длъжност - арийство ( Арийствокрация ) - Властта на най-добрите.
Те не са завладявали друите народи - те просто са се разселвали и са обучавали местни и съседни нороди. За това и топоними и мироглед и технологии се помнят и до днес. Думата Варна според мен има връзка с боядисването чрез варене в боя на тъканите - на индонезийски Warna означава ЦВЯТ. http://myscienceblogs.com/kids/2008/01/04/kombinasi-warna/ Манастира край Варна е Аладжа ( до колкото знам означава шарен, писан, изписан, рисуван ) Маже би в далечното минало във Варна са се занимавали с оцветяване чрез варене на тъкани.


За сега не мога да дам коментар. Трябва първо да разгледам информацията, която предлагате.
цитирай
104. aleksibg - sparotok тия анонимните са си 4иста ...
12.01.2010 21:28
sparotok тия анонимните са си 4иста проба комунисти а вси4ки знаят 4е комунистите са или евреи по кръв или евреи по религия или евреиски гъзоблизци купени с пари
цитирай
105. анонимен - uffh
21.01.2010 21:07
с моите 64 години и висше химическо образование, се удивлявам колко още може човик да научи и поради тази причина не ми се умира!
цитирай
106. анонимен - Спароток!
14.04.2010 15:56
Спароток! Удивлявам се на търпението,спокойствието и уравновесеността ти в отговорите ти на тия-аз ги наричам българомразци! Мърцина,както казва народът.А,аз казвам:-Не си хвърляй златото в блато!" Жабите там няма да разберат,остави ги да квакат.Бъди здрав!
цитирай
107. trakiec - Етимология и архив
18.08.2010 15:15
Произход на думата БЪЛГАРИ !
Първо искам да изкажа учудването си от това , защо досега , очевидната етимология на тази дума не е утвърдена. Искам също така да се помни и признае , че аз ТРАКИЕЦ съм написал (може би пръв) тази историческа истина.

Думата е съчетание от две думи :
1 Персийската дума БАЛГ (БАЛК,БУЛК,БУЛГ), чието значение е :
- Голям ; Балкан ; Хубав ; Светъл
2 Персийската дума АРИИ (АРИ) , чието значение е :
- Народ ; Област ; Племе ; Дух ; Извисяване

Думата БЪЛГАРИ означава БАЛКАНСКИ НАРОД ( Планинци )

Така всички древни народи (перс. архиви и визант. архиви) са наричали ТРАКИТЕ,
които се състоят от десетки племена с различни имена и живеят на Балканския полуостров.
цитирай
108. trakiec - Етимология и архив
18.08.2010 15:22
Писмено доказан факт е, че траките са имали интензивна търговия с Персия.
Писмено доказан факт е , че администрацията в Персия е била от племето Меди,
което е тракийско.
Писмено доказан факт е , жените от цар Дарий през различните династии , Аменихиди, Сасаниди и пр. до края на персийско - иранската империя са били тракийки.
Хайде сега да не забравяме и писмения факт , че от него време са теориите за арийте т.е. арийците , които са дошли от север и са управлявали в държави като Персия-Иран, Индия, Египет и Тибетските кралства и др. Писмено е доказано, че са били светли хора, някой със сини очи и прочее. По късно след нашествията на Александър Македонски,( който между другото отнапред е воювал с Траките и ги е включвал като войска в елитните си легиони) , та след неговите нашествия, последвани от нашествията на монголи, татари и тюрки населението на тези велики цивилизации се променя към тъмни и по мургави тонове и сега там има само тъмнокожо население но не то било създател на тези велики източни царства. Между другото при цар Кир се ражда основата на религиите зороастризъм, тангризъм, християнство и мюсюлманство , като са били мирно съществуващи - писмено доказано. Много по късно тюрки, монголи и татари приемат, като завоеватели на Персия-Иран мюсюлманството , преди това са били езичници.(по време на Чингиз хан).
Нашествията на дивите орди прогонва административната каста на Персия-Иран (Държаво-творческа, ерудирана, религиозно обособена в единобожие и силно военно организирана) . Според някой автори това са тъй наречените Булхари ( т.е. "ари", демек арийци - буквално арии е синоним на нация, както и на извисена личност., а " бул,булх балк,бал " на персийски, а вероятно и тракийски е хубав, голям (оттам Балкан, Булград, Белград, Болга - р.Волга, бала, булка и т.н.)
Тези наши предци - прабългари от тракийски род са заселвали и облагородявали земи и държави от Персия-Иран към Индия и Тибет и през Кавказ към р.Волга - Болга и са се завърнали в Тракия - България
цитирай
109. анонимен - + АРИИ или АРИЙЦИ! +ХОР+БАТ!
13.09.2010 17:00
+ От АР което обратното на РА!
http://www.spiralata.net/bb/viewtopic.php?t=605
цитирай
110. анонимен - + Вижте и това! + ХОР+БАТ!
14.09.2010 10:33
http://clubs.dir.bg/dosearch.php?search=%F5%EE%F0%E1%E0%F2&searchstr=%F5%EE%F0%E1%E0%F2&searchstring=%F5%EE%F0%E1%E0%F2&Cat=0&Forum=All_Forums&Match=Entire+Phrase&Old=allposts&Words=%F5%EE%F0%E1%E0%F2&textfield=%F5%EE%F0%E1%E0%F2&x=13&y=8&which=on
цитирай
111. assiavassileva - сияйните траки
26.10.2010 16:36
Ария е свързано с ведическите думи арка – яркост, сияние, лъч, слънце, арошана-яркост, сияене, аркин- ярък, сияещ и аркатвис – ярка светлина, слънчева светлина. Смятам, че ария означава ярък, светъл, сиятелство ( титла за господар), светлейшество ( титла за духовно лице с висок ранг каквито са били брамините). Българската дума ярък, чийто древен вариант са тракийсите арз, арг – ярък [6], е сродна на ведическите ария, арка, аркатвис.

Здравей, в подкрепа на това твое твърдение мога само да посоча,че траките най-често са наричани "сияйни", "светли" - а траките са нашите деди - така че в този смисъл може да се търси връзката на арийците с траките и българите.
асияй-сияен/вж. речник на СТ Гайд-Тракийското писмо декодирано - Библия Бесика/
Поздравявам ти отново за търсениятата ти и патриотизма - все по-малко българи милеят за истината и славата на бащите си!
Ася Василева - етнолог
цитирай
112. анонимен - Иисус не е ли имал нещо об6то с този ...
15.01.2011 18:47
Иисус не е ли имал нещо об6то с този род??? Борис какво име е? Аз сам сагласен с това,4е Булг-ари е състав на 2 думи! 1 превода на евангилието в 334г. ниси и до сега името Вулгата идва6то от Вулгар-селианин,глупак.както нари4ат Гарците народите на север! това е и Вулгарин= Булгар= Бълг+ария:)))! Ами не е ли града Витлеем=р.Вит по касно??? А Иисус не е ли пророк? А Борис не е ли Бо-гХ-рис тос :)))??? Слу4аино попаднах при вас като тарсех то4но думата Арийци и ми подсказахте малко за това! Благаря ви и се гордеите,4е сте Балгари и дарйавата ни се 4исти за новиа Свиат! Оби4ам ви!...,племе на непокорни и стря6ни народи,инато и философи непреклонни! Ние сме краста на новото Врене което е на6 Отец,4е над Времето ниама ни6то и то е Истината!? Успех на всучки! Борис,син на Времето си! Луд пониакога:)))
цитирай
113. darcy - Много скандален постинг.
12.02.2011 22:31
И много благодатен за криво разбиране. Наскоро гледах интервю с един "истински ариец" в тв шоуто на небезизвестния Карбовски и ми настръхнаха косите. Тези точно арийци не искам да се множат! Да не дава Господ...
цитирай
114. анонимен - Булат
21.02.2011 23:22
Приветствую вас братья булгары!
http://nations.unoforum.ru
цитирай
115. nikikm - 85. demograph - Поставете и вашето име
25.06.2011 16:07
Блестящо,Демограф!
цитирай
116. анонимен - Nisam soglasna
02.07.2011 13:46
A vie,bulgari,slaviane li ste?Posle shte ostavim komentarij pogolem,problema e,4e ne govorim dobre na bulgarski,ama razbiram vsi4ko.
цитирай
117. tsvetanandreev - Българи=благ+ар
21.12.2011 21:38
благ мъж,
благи мъже,
добри люде.
водар=мъж,носещ вода
овчар=мъж,въдещ и развъждащ овце
БЛЪГАРИ,БЛАГАРИ = БЛАГИ,СВЕТЛИ ПО ДУХ И ДУША МЪЖЕ...
па вие си се опиняйте като магарета на мост!

Павле,специални благо дарности!
цитирай
118. анонимен - Мои разсъждения
07.06.2012 17:59
Разбира се, аз въобще не съм лингвист, но точно сега в ума ми идва идеята, че "свастика" може да е всъщност- "свястика". Ние, както знаете, имаме в разговорния език думите свястно/ свестно, свестен и т.н. и ми се струва, че смисълът на свяст, свестен, свестно съвсем не се изчерпва само със съдържанието съвест, съвестен. Според мен, когато употребяваме думата "свястно/ свестно", ние имаме предвид всъщност, че нещо е добре, сполучливо, както трябва... Употребяваме също и жаргона "тоя не е свет" в смисъл, че не е добре= не е наред= не е свестен... "Свет" в случая, според мен, е свързано и с думата светлина, следователно може би и българската дума "свястно, свестно", която също означава, че нещо е наред и звучи много близко до думата "свет", в древността също е била свързана със светлината и следователно и със свастиката като символ на слънцето и светлината... Следователно е възможно свастика всъщност да е "свястика".
Разбира се това са разсъждения на лаик, но понякога точно такива разсъждения водят до истината...
А иначе ми хареса и тълкуванието на свастика като щастика (от щастие).

А моите лични разсъждения относно тълкуванието на БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИ е, че означава или "хора на вълка"- като в случая "ара или хара" означава "хора"; или "земя на вълка"- като "ара или ария или ура (бойният вик на армията и възклицание при щастие)" означава "територия, област", както е при съвременното английско и испанско "area".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13930185
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031