Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2009 20:19 - МУЗИКАТА И ТАНЦИТЕ НА ТРАКИТЕ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 25691 Коментари: 31 Гласове:
46



                         МУЗИКАТА И ТАНЦИТЕ НА ТРАКИТЕ

 

 

Тракийската музика е очаровала и омайвала всеки, който е имал щастието да чуе прекрасните гласове на Орфей, Линей, Тамирис, Музей, Филамон и Евмолп. В техните ръце китарата, лирата и флейтата са се превръщали в интрументи на магията. Не случайно някои от тези наши предци са обожествени след смъртта си, а спомена за тях не е изчезнал дори и след 3500 години.

 

Омир, Павзаний, Еврипид, Плиний, Страбон, Аполодор и др.свидетелстват за невероятните умения на тракийските певци и музиканти. Смята се, че тракиецът Филамон създава хоровото пеене, под неговото ръководство млади момичета са пеели химни за Латона ( Лада) и Аполон ( Белен). Тамирис пък повлиява до голяма степен дорийската музика и танци. За дедите ни е било известно, че не могат без песни и веселби. Конон определя траки и македонци като народите най-силно обичащи музиката, а Страбон свидетелства, че дори и бедните траки ( дарданите в Западна България)  живеещи в землянки били изкусни майстори на струнни и духови инструменти.

Гласът на Орфей е считан за вълшебен и в състояние да покори хора и животни. Впечатлението на гърците от способностите на великия тракийски музикант е толкова силно, че в легендите си те споменават как реките спирали да послушат младия тракиец и дори планининте се премествали, за да го чуят. Твърдяло се е също, че славеите в близост до гроба на Орфей пеят по-сладко от всички останали. Дарбата на митичния музикант ще да е била невероятна затова и не е учудващо, че на траките се приписва изобретяването и разпространението на лирата, флейтата, кимбалите и други инструменти. Естествено щом траки са създателите им, то и имената ще са тракийски.

 

Плиний твърди, че седемструнната китара от неговото време първоначално е била само с четири струни. Явно от там идва и името й. Думата китара е свързана с тракийското кетри, което е архаичния вариант на българското четри, четири. На гръцки четири е тетарес, тесарес, писурес.

 

Флейтата (или по-точно кавала ) е наричана по орфеево време аул(ос). Понеже южните ни съседи са “гълтали” началната веларна съгласна на някои български ( тракийски) думи, то кавал бива преиначено на аулос. Страбон споменава, че аула (кавала ) е наричан берекинтски и фригийски, а от Херодот знаем, че най- старите селища на фригите и берекинтите ( те са фригийско племе) са били в Юго-Западна Тракия и Македония. Съществувал е и двоен аул ( кавал), който има паралел в българския музикален инструмент двоянка.

 

Кимбалът е всъщност купа направена от бронз. Когато две такива са били удряни една в друга се е получавал силен камбанен звън. Древното название на кимбала е кумбалос, което е точно съотвествие на диалектната ни дума кумба- яма, окоп. Точно това е купата- нещо кухо, изкопано. В някои пловдивски диалекти не се казва вдлъбнат, кух , а укупан. Друга сродна на кимбал дума е камбана. Кимбалите са се използвали първоначално в култа на тракийската богиня -майка. На нейните поклонници се приписва създаването и на тимпана. Този ударен инструмент е и нашия тъпан. В древността тимпан се е произнасяло тумпан, а тази дума у свързана с българските тупам, тъпча, тонпание-биене. За да произведе звук тъпана се бие (тупа).

 

Сирингът е духов инструмент използван от тракийските сатири. Неговото име е просто архаичен вариант на старобългарската дума свирелъ – свирка, флейта. Сиринг е свързано с нашите думи свиря, свирене, свирач. Другото име на белия бъз – сирчогин също показва връзка със сиринг. Сирчогинът има куха дървесина и е подходящ за направа на прости духови инструменти.

 

Бринкос е название на тракийски струнен инструмент, чието име Дуриданов свързва с украинската дум брякзвън, звук. Сродна на бринкос е и българската брънкамзвъня, бръмча, да не забравяме и старобългарската бренцание- звън.

 

Тракийския магадис е споменат от Страбон, но описание не е дадено. Според мен магадис е алтернативно название на гайдата. Магадис отговаря на нашата дума мях- основната част на гайдата. Този инструмент е много древен. Има изображения още от първото хилядолетие преди Христа. Става дума за камените фризове на Кара тепе, Анатолия. Там са изобразени хетски музиканти свирещи на гайда, но трябва да се поясни, че в хетската империя са влизали  тракийски племена като мизи и дардани, така че древните гайдари от Кара тепе са най-вероятно траки. Където и да са ходили те са носили със себе си и музикалните си инструменти. В постинга “Тракийското присъствие в Галия и Британия” бе обяснено, че името на астурите в Испания отговаря на тракийския етноним асти, и мизийския топоним Астур. Точно в испанска Астурия гайдата носи дори до днес името гайта. Траките са обитавали и Британските острови. На кимришки гайда е пип-год, а на гейлик дудук е дудак. Едва ли е случаност.

 

Не само имената на древните тракийски музикални инструменти показват, че създателите им са говорели българско наречие. Старите летописци са документирали и названия на различни тракийски песни. Херодот и Страбон споменават една много интересна дума – пейан, която те превеждат като пеене и е доста странно, че нашите траколози не са забелязали това. Алтернативното име на Аполон е Пейан. То означава лекуващия с песен. На плочици с Линеарни Б знаци (от XV-ти  век преди Христа ) е документиран друг подобен вариант на името на бог Аполон – ПА-Я-ВО  отговарящ на българската дума певец. На дедите ни е било известно, че тяло и душа са свързани и, за да се излекува тялото първо душата трябва да се възвърне в  старата си хармония. Това е правено с помощта на песни и заклинания. Нашата дума баене е също свързана с пейян. Баенето е лекуване със заклинания.

 

За названието на друга тракийска песен научаваме от Хезихий. Става дума за погребалната песен – тореле. И отново траколозите ни не са в състояние да видят в нея българската дума трелапесен на птица. Трелите на птиците са както весели, така и тъжни. Няма как човек да не изпита възхищение към това прекрасно сравнение на прощалната погребална песен с омайващия глас на птиците. За това, че траките са обичали силно близките си знаем от Илиада. Омир описва оплакването на убитият от Одисей тракийски цар Резос. Дори и суровите, калени във битки бойци изпращат със сълзи господаря си в небитието.

 

Важен елемент от тракийската култура са танците. Днес така наречения Пиров боен танц е считан за гръцки по произход, макар историческите извори да определят Пир (синът на Ахил) за създател, а също и корибантите- поклонници на тракийската богиня майка. Пир не е бил грък, а мирмидон. Според Ван Виндекенс мирмидоните са палеобалкански народ- пеласги, а Йоан Малала свидетелства, че хуните ( българите) от неговото време са същия народ както и водените от Ахил мирмидони. Да не забравяме, че гърците са известни предимно като изкусни търговци, а траките като боговете на войната. В книга XXXVI от “История на Рим” Тит Ливий е споменал, че траки, илири и македонци са най-войнствените народи, докато сирийците и азиатските гърци не стават за бойци, а са родени за роби.

 

Ксенофон описва друг тракийски боен танц. Гъркът остава силно впечатлен от мълниеносните движения на тракийските войни и способноста им да владеят оръжието си до съвършенство. Възможно e виденият от Ксенофон танц да е споменатия от В. Георгиев колаврисмос – колаврос. Нашият лингвист тълкува  името като копие-въртеж. Кол отговаря на българската дума кол. Реално погледнато най-ранните копия са били заострени колове. Думата врос е просто гърцизираната форма на въртеж.

Нашите предци траките са били войствен народ, не случайно гърците наричат богът на войната Арес- нашественик от север. На военното дело траките са гледали като на важен аспект от живота и поради тази причина дори в танците си включват оръжия. Римската, гръцка и турска окупация слагат край на тази древна традиция. Нашествениците са осъзнавали много добре, че траките трябва да бъдат лишени от войнствения си дух, затова и всичко свързвано с бойните изкуства е било жестоко подтискано.

 

О. Хаас споменава за сикинис - комичен танц посветен на Дионис. Сикинис отговаря на нашия глагол чекна се-( извършвам комични движения. Тъй като гърците нямат звук и буква Ч, то те предават чекна се като сикинис. Дионисовия танц е бил изпълняван от сатирите, които са предшественици на българските кукери.

 

Необяснимо за мен е защо нашите траколози не са успели да видят, че названията ръченица и нестинар са тракийски думи. Ръченицата е бърз танц, точно това означава и името й – бърза. Ръченица идва от тракийската дума  ринк бърз. Колкото до нестинар, то значението й е обяснимо с тракийския глагол нес -нося се ( движа се) и анармъж. Старобългарските паралели са нести нося се и нырътанцьор.

 

 

Виждаме, че българската музика, танци и инструменти водят началото си от Орфей, Тамир, Линей и Евмолп. Това показва недвусмислено, че сме местен народ, а не потомци на теснооки азиатци. Ако траките бяха изчезнали, или поне бяха романизирани, или гърцизирани как тогава тяхната култура се е запазила у нас?  Народната музика и танци са душата  на един народ. Песента на българските гайда и кавал са уникални. Неповторими са и кръшните хора и бързите ръченици, а магията на българските гласове покорява милиони души по цял свят. Докато имаме тези неща, докато пазим старите обичаи и носии няма да се загубим, няма да изчезнем без следа, а ще пребъднем. Нека бъдем българи и да се върнем към корените си! Към добротата, честността и простосърдечието. Към смелостта и противопоставянето на злото във всичките му лица. Да бъдем достойни наследници на дедите си траките – създателите на благородни идеали!

 

 

 

Използвана литература:

 

1.J.Lempriere, Classical Dictionary, Braken Books, London, 1994;

2.E.Blackney, J. Warrington, Еverymans Smaller Classical Dictionary, J.M. Dent&Sons LTD, London, 1952;

3.И.Дуриданов, Езикът на Траките, БАН, София, 1976;

4.В. Георгиев, Траките и техния език, БАН, София, 1977

5.O. Haas, Die Phrygischen Sprachdenkmaler, BAN, Sofia, 1966;

6.Strabo, Geography, Loeb, London, 1923;

7. Herodotus, Histories, Wordsworth Editions Limited, Hertfordshire, 1996;

8.Livy, Rome and the Mediterranian, Penguin Books Ltd, Harmondsworth, 1986;

9.Pausanias, Guide to Greece, Penguin Books Ltd, Harmondsworth, 1985;

10.Pliny, Natural History, Loeb, London, 1942;

11. Xenophon, The Persian Expedition, Penguin Books Ltd, Harmondsworth, 1997;

12.A.J. Van Windekens, Le Pйlasgique, Essai sur une langue indo-europйenne prйhellйnique, Publications Universitaires, Louvain, 1952 ;

13.Г. Ценов, Кроватова България и покръстването на българите, Златен Лъв, Пловдив, 1998;

14.Д.Иванова-Мирчева, А. Давидов, Малък речник на старобългарския език, Слово, В.Търново, 2001;

 

 



Тагове:   траки,   музика,   Орфей,   нестинар,


Гласувай:
46


Вълнообразно


1. mehmedbulgaristan - Благодаря Спароток
24.11.2009 21:15
Възхищавам ти се,ако позволиш една малка забележка . Свирчовина се нарича Черния Бъз. Искам за благодарност да използвам думите на Емерсън: ''ТЪРСЕНЕТО НА ИСТИНА Е НАЧИНАНИЕ ДОСТОЙНО ЗА ГЕРОЙ''
цитирай
2. sparotok - сирчогин
24.11.2009 21:30
Благодаря за коментара и информацията!
По моя край - Пловдивско само белия бъз се нарича сирчогин. За свирчовина не бях чувал. Ако не се лъжа черния бъз ( по моя край бъзуняк) е едногодишно растение с височина около метър.
Може би говорим за едно и също растение, но познато под различни имена в различни места.
цитирай
3. анонимен - "Народната музика и танци са душата на един народ"
24.11.2009 21:37
А душата на нашия явно боледува! Фолклорът ни е на път да се превърне в туристическа атракция!

Беше ми интересно при Вас, както винаги!:))
цитирай
4. sparotok - болести
24.11.2009 22:03
tit написа:
А душата на нашия явно боледува! Фолклорът ни е на път да се превърне в туристическа атракция!

Беше ми интересно при Вас, както винаги!:))


Няма живот без болести, няма и култура без упадък. Смятам, че ще преодолеем и поредното зло. Вярвам в българското!
цитирай
5. veninski - Поздравления, приятелю!
25.11.2009 06:57
Поздравления, приятелю!
цитирай
6. mehmedbulgaristan - Здравей спароток
25.11.2009 08:05
Искам да споделя, че преди време прочетох книгите от серията ''Звънтящите кедри на Русия'' на Владимир Мегре ,когото наричат сектант,защото е неудобен за системата.Ти отлично знаеш ,че и нашите богомили които са предизвикали Ренесанса в цяла Европа са наречени сектанти.Тези книги са невероятни, събуждат и разтърсваат човешкия Дух, карат човек да мечтае и твори . Прегърнали идеите за ведическия период в Русия , Белорусия, Украйна,Германи, Канада,Сърбия,Израел ,Полша, Турция,Словения,България и много други страни хората се завръшат към природата и строят родови имения за своите деца.В тези книги е описан ведическия период който обхваща цели 990 000 ГОДИНИ ,Сътворенито,съвремения начин на управление е бил измислен в древен Египет, както и Демокрацията от жреца Кратий който заменил оковите на робите с оковите на парите,Там се споменава за Влъхвите и Бояните които били гадатели при прабългарите,истината за Кирил и Методий които заменили писменоста на нашите деди,целта на всяка система е била да забави или спре човешката мисъл,прост народ лишен от своята история лесно се управлява.Истината за човека е прекрасна, тя е вътре в него и човек веднъж докоснал се до нея осъзнава своето величие на Творец както БОГ е пожелал.В теб Спароток живее истински прабългарски ДУХ,имам чувството, че твоята мисия е да Откриеш Истината за България и Истината за Целия Свят.Уверен съм ,че ще УСПЕЕШ, С най- добри пожелания,
цитирай
7. denijane - Благодаря!
25.11.2009 13:54
Много интересна статия, както винаги. Благодаря ти за усърдието, с което възраждаш знанията за траките.
И си много прав за подтискането на духа ни като основно средство за оцеляване на близки и далечни съседи. Жалко, че засега успяват.
цитирай
8. sparotok - Владимир Мегре
25.11.2009 16:52
mehmedbulgaristan написа:
Искам да споделя, че преди време прочетох книгите от серията ''Звънтящите кедри на Русия'' на Владимир Мегре ,когото наричат сектант,защото е неудобен за системата.Ти отлично знаеш ,че и нашите богомили които са предизвикали Ренесанса в цяла Европа са наречени сектанти.Тези книги са невероятни, събуждат и разтърсваат човешкия Дух, карат човек да мечтае и твори . Прегърнали идеите за ведическия период в Русия , Белорусия, Украйна,Германи, Канада,Сърбия,Израел ,Полша, Турция,Словения,България и много други страни хората се завръшат към природата и строят родови имения за своите деца.В тези книги е описан ведическия период който обхваща цели 990 000 ГОДИНИ ,Сътворенито,съвремения начин на управление е бил измислен в древен Египет, както и Демокрацията от жреца Кратий който заменил оковите на робите с оковите на парите,Там се споменава за Влъхвите и Бояните които били гадатели при прабългарите,истината за Кирил и Методий които заменили писменоста на нашите деди,целта на всяка система е била да забави или спре човешката мисъл,прост народ лишен от своята история лесно се управлява.Истината за човека е прекрасна, тя е вътре в него и човек веднъж докоснал се до нея осъзнава своето величие на Творец както БОГ е пожелал.В теб Спароток живее истински прабългарски ДУХ,имам чувството, че твоята мисия е да Откриеш Истината за България и Истината за Целия Свят.Уверен съм ,че ще УСПЕЕШ, С най- добри пожелания,


Здравейте!

Владимир Мегре не ми е познат за съжаление, ще се опитам да намеря книгите му.

Напълно сте прав казвайки, че народ лишен от своята история лесно се управлява.
Трябва да се върнем към корените си и да прегърнем старите си добродетели, ако искаме да оцелеем. Най-вече трябва да се опазим от тези, които опорочават духа ни сееки омраза на етническа и верска основа. Дедите ни винаги са били пример на толерантност, честност и благородство. Ето това е радковничето.



цитирай
9. sparotok - благодаря
25.11.2009 16:54
denijane написа:
Много интересна статия, както винаги. Благодаря ти за усърдието, с което възраждаш знанията за траките.
И си много прав за подтискането на духа ни като основно средство за оцеляване на близки и далечни съседи. Жалко, че засега успяват.


Благодаря Ви и аз!
Радвам се, че приемате истината без скептицизъм.
цитирай
10. sparotok - Благодаря!
25.11.2009 16:57
veninski написа:
Поздравления, приятелю!


За съжаление нямам твоя разказвачески талант, но се опитвам с думи прости да покажа истината.
Историята за съжаление е скучна наука, а разкрасяването й създава проблеми.
цитирай
11. demograph - Няма време! Да събудим децата си!
25.11.2009 22:22
Спароток, драги."твоята мисия е да Откриеш Истината за България и Истината за Целия Свят".
Страхуваме се да те чета, заради болката по отлитащото време. Кога ще събудим децата и внуците си? Не бива да оставим чуждолюбците в БАН, в политиката и училищата да заслепяват умовете на потомците ни.
Открии сметка за набиране на средства за издаване на "Истинската история на българите". Като родова книга, като СД, като метални плочки....
Ще започна с една пенсия от 500 лева. Знам че ще ме последват. Може и да съм закъснял. Прощавай.
Не спирай да биеш камбаната! Да си жив, здрав и с бистър ум.
цитирай
12. sparotok - камбаната на истината
25.11.2009 22:27
Точно заради такива хора като Вас няма да спра да показвам истината за миналото ни.
Точно за такива хора пиша - милеещи за род и Родина и отдаващи всичко от себе си.

За финансирането не се притеснявайте, надявам се картините и статуите ми да бъдат продадени на добра цена. Така ще заплатя за печатането на книгата.

Поздрави!
цитирай
13. voinov50 - Продължавам да ти се радвам...
26.11.2009 05:16
Поздрави за теб, и много усмивки :)))))))))))))
Бъди щастлив :)
цитирай
14. tota - Благодаря за статията и силните думи!
26.11.2009 08:50
"Народната музика и танци са душата на един народ. Песента на българските гайда и кавал са уникални. Неповторими са и кръшните хора и бързите ръченици, а магията на българските гласове покорява милиони души по цял свят. Докато имаме тези неща, докато пазим старите обичаи и носии няма да се загубим, няма да изчезнем без следа, а ще пребъднем. Нека бъдем българи и да се върнем към корените си! Към добротата, честността и простосърдечието. Към смелостта и противопоставянето на злото във всичките му лица. Да бъдем достойни наследници на дедите си траките – създателите на благородни идеали!"
Можем да оцелеем като народ и държава само ако съхраним и пренесем през времето нашите традиции.
Хубав, светъл ден!!
цитирай
15. sparotok - благодаря!
26.11.2009 11:53
voinov50 написа:
Поздрави за теб, и много усмивки :)))))))))))))
Бъди щастлив :)


Благодаря!
Чакам да ми пратят книгата ти.
цитирай
16. sparotok - традиции
26.11.2009 11:57
tota написа:
"Народната музика и танци са душата на един народ. Песента на българските гайда и кавал са уникални. Неповторими са и кръшните хора и бързите ръченици, а магията на българските гласове покорява милиони души по цял свят. Докато имаме тези неща, докато пазим старите обичаи и носии няма да се загубим, няма да изчезнем без следа, а ще пребъднем. Нека бъдем българи и да се върнем към корените си! Към добротата, честността и простосърдечието. Към смелостта и противопоставянето на злото във всичките му лица. Да бъдем достойни наследници на дедите си траките – създателите на благородни идеали!"
Можем да оцелеем като народ и държава само ако съхраним и пренесем през времето нашите традиции.
Хубав, светъл ден!!


Българските традиции са възникнали в Ранната Бронзова Епоха, такова богатство не трябва да се изоставя!.
Всичко най-добро!
цитирай
17. enjoy6 - И аз вярвам в българското,
27.11.2009 14:07
щом сме с толкова древна култура и традиции, няма как да не успеем!:)
Поздрави!
цитирай
18. sparotok - вяра
27.11.2009 14:39
enjoy6 написа:
щом сме с толкова древна култура и традиции, няма как да не успеем!:)
Поздрави!


Оцелявали сме и по-големи бедствия, все пак обитаваме едни и същи земи повече от 7000 години. Това е най-доброто доказателство за качествата ни.
цитирай
19. анонимен - "музиката и танците на траките"
27.11.2009 22:30
http://web.hit.bg/bgsviat/avtohtonnateza.html
Ако приемем,че тази информация от линка е достоверна,то тогава спокойно можем да заменим "траки' с българи,за да слеем цялостната музикално танцова и инструментална култура от Балканите.Не без успешно е писал за неравноделните размери на БГ музика и Ив.Танев Иванов,както и в сайта "само истината" за тамбурата-бугария,булгария,'дрънкя"...като типично прабългарски инструмент.Не е тайна,че тамбурата е основа за гръцкото бузуки,за неговото развитие и разпространение..Българите сме си били винаги на Балканите,а всички наши региони са с характерни ритми,мелодии,ладове,ритуали, а от там и багри в костюмите....Пентатоника имаме в Родопите,хроматика в Тракия,фригийски в СТранджа, Мизия- миксолидийски и всички други,дорийски,еолийски ладове....В горния линк,се цитира и пренасянето на Бг племена в Британия,където Бг гайда създава,шотландската и пр...Кой да ни каже и посочи изворите,след като учихме Иречек, Шишманов,Стоин за единствени изследователи за древността..а другите,като Качулев,Кауфман-служители на БАН....няма да изчезне БГ / и Ванга го заяви/,във всяка Бг къща в чужбина,ще срещнете,шарената сол,чубрица,фолклорниБг сувенири,иконата на Богородица.......Аз вярвам в това, а и докато има хора като вас да търсят доказателства за българщината, а други,които да ги четат....успеха и бъднините на родината ни-не са обречени на гибел.
цитирай
20. sparotok - aвтохонната теза
27.11.2009 23:03
анонимен написа:
http://web.hit.bg/bgsviat/avtohtonnateza.html
Ако приемем,че тази информация от линка е достоверна,то тогава спокойно можем да заменим "траки' с българи,за да слеем цялостната музикално танцова и инструментална култура от Балканите.Не без успешно е писал за неравноделните размери на БГ музика и Ив.Танев Иванов,както и в сайта "само истината" за тамбурата-бугария,булгария,'дрънкя"...като типично прабългарски инструмент.Не е тайна,че тамбурата е основа за гръцкото бузуки,за неговото развитие и разпространение..Българите сме си били винаги на Балканите,а всички наши региони са с характерни ритми,мелодии,ладове,ритуали, а от там и багри в костюмите....Пентатоника имаме в Родопите,хроматика в Тракия,фригийски в СТранджа, Мизия- миксолидийски и всички други,дорийски,еолийски ладове....В горния линк,се цитира и пренасянето на Бг племена в Британия,където Бг гайда създава,шотландската и пр...Кой да ни каже и посочи изворите,след като учихме Иречек, Шишманов,Стоин за единствени изследователи за древността..а другите,като Качулев,Кауфман-служители на БАН....няма да изчезне БГ / и Ванга го заяви/,във всяка Бг къща в чужбина,ще срещнете,шарената сол,чубрица,фолклорниБг сувенири,иконата на Богородица.......Аз вярвам в това, а и докато има хора като вас да търсят доказателства за българщината, а други,които да ги четат....успеха и бъднините на родината ни-не са обречени на гибел.


Благодаря Ви за информацията!
Съгласен съм с повечето от нещата споменати в линка.
Мисля също, че имаме право да заменим траки с българи, когато говорим за най-древните обитатели на нашите земи. Самата дума траки и обяснима на български. Траки е гърцизирания вариант на дерзики - дръзките. От дерзики гърците правят дерейки-тереики-траки.

Въпрос на време е когато и чужденците ще го признаят с изключение на гърците разбира се.
Те дължат културата си на дедите ни, които са ги извели от Африка през 16-ти век преди Христа.
цитирай
21. razkazvachka - Поздравления!
27.11.2009 23:45
Има неща, к оито не осъзнаваме за корените си, но това не значи, че не ги носим. Има места, цветове, ястия, артефакти, музика, приказки, които са вложени в гените ни и когато ги срещнем, знаем че са наши.
Могилите в Горна Тракия, зелената ламя, хала Къркория, наречниците, навите - това само приказки ли са? Легендите, които свързват долините на розата с пътищата на изток - към приказните градини на Персия - това само приказки ли са?
Хубаво е, че има кой да свързва нещата и да търси фактите и имената им. Езикът ни е богат и древен, а сме го оставили, да го присвояват други и да "образоват" невежите и неискащите да си отворят очите.
Искам си българските приказки!
Ще чета книгата ти и да си жив и здрав, да разказваш.
цитирай
22. sparotok - благодаря!
28.11.2009 00:26
razkazvachka написа:
Има неща, к оито не осъзнаваме за корените си, но това не значи, че не ги носим. Има места, цветове, ястия, артефакти, музика, приказки, които са вложени в гените ни и когато ги срещнем, знаем че са наши.
Могилите в Горна Тракия, зелената ламя, хала Къркория, наречниците, навите - това само приказки ли са? Легендите, които свързват долините на розата с пътищата на изток - към приказните градини на Персия - това само приказки ли са?
Хубаво е, че има кой да свързва нещата и да търси фактите и имената им. Езикът ни е богат и древен, а сме го оставили, да го присвояват други и да "образоват" невежите и неискащите да си отворят очите.
Искам си българските приказки!
Ще чета книгата ти и да си жив и здрав, да разказваш.


Благодаря!

Във всяка легенда има и част истина, трябва само да се сравнява с исторически сведения, артефакти и топоними.
цитирай
23. анонимен - Здравейте
12.12.2009 15:52
"Траки е гърцизирания вариант на дерзики - дръзките. От дерзики гърците правят дерейки-тереики-траки."

Значи гърците са наричали траките "дръзките", това не го знаех. А как самите траки са се наричали, това знае ли се или поне може ли да се предположи?
цитирай
24. sparotok - названия
12.12.2009 16:06
анонимен написа:
"Траки е гърцизирания вариант на дерзики - дръзките. От дерзики гърците правят дерейки-тереики-траки."

Значи гърците са наричали траките "дръзките", това не го знаех. А как самите траки са се наричали, това знае ли се или поне може ли да се предположи?


Обобщителните имена за траките са доста - траки, одриси, гети, беси, мизи. Налагането на едно име е зависело от това, кое племе е доминантното в определен период от време.
Понеже мизите, наречени още българи са най-известното тракийско племе в късната античност, то всички сродни тракийски племена получават името българи.
По принцип хората около Пловдив са потомци на колалетите, софиянците на серди и дардани, търновците на бесите, варненците на гети и кровизи.
цитирай
25. анонимен - названия
12.12.2009 16:38
"Понеже мизите, наречени още българи са най-известното тракийско племе в късната античност, то всички сродни тракийски племена получават името българи."

Сиреч, можем да допуснем, че самите траки са назовавали себе си българи?

"потомци - търновците на бесите"

С това май няма да се съглася-бесите са в района на Пазарджик!
цитирай
26. sparotok - беси
12.12.2009 16:50
анонимен написа:
"Понеже мизите, наречени още българи са най-известното тракийско племе в късната античност, то всички сродни тракийски племена получават името българи."

Сиреч, можем да допуснем, че самите траки са назовавали себе си българи?

"потомци - търновците на бесите"

С това май няма да се съглася-бесите са в района на Пазарджик!


Траките са известни с миграциите си.
Беси са обитавали даже земите на днешна Румъния. Прочетете "Тристия" на Овидий.

Мизите пък са обитавали земите на днешните България, Сърбия, Македония и Турция. Част от мизите се заселва дори в Египет където са познати като мешуе - максии и до 5-ти век преди Христа са бръснели главите си като са оставяли кика.
Синти е имало на Лемнос, в Тракия и по източните брегове на Черно море- Украйна.
Бриги е имало в Западна България, Македония и Турция.
цитирай
27. demograph - Едно име - Диев
15.12.2009 14:43
Имаше известен футболист на Ботев Пловдив, май - Тодор Диев. По аналогия с името на тракийското племе "Дии", той трябва да е потомък на ковачи и трак от Разложко-Велинградско...? А може и да е прякор от Дий!
цитирай
28. sparotok - Диев
15.12.2009 19:07
demograph написа:
Имаше известен футболист на Ботев Пловдив, май - Тодор Диев. По аналогия с името на тракийското племе "Дии", той трябва да е потомък на ковачи и трак от Разложко-Велинградско...? А може и да е прякор от Дий!


Всъщност точното название на диите е дивий ( произнасяно диуий) със смисъл божествени, свещени. Диите ( дио-весите) са пазели светилището на Дионис.

На санскрит дий означава буквално - литвай!
цитирай
29. nikikm - Вариант за предварително записване
13.06.2010 21:27
sparotok написа:
Точно заради такива хора като Вас няма да спра да показвам истината за миналото ни.
Точно за такива хора пиша - милеещи за род и Родина и отдаващи всичко от себе си.

За финансирането не се притеснявайте, надявам се картините и статуите ми да бъдат продадени на добра цена. Така ще заплатя за печатането на книгата.

Поздрави!
Ако е възможно не продавай.Хора,като теб,ако имат,има и България!А ние трябва да помогним кой с каквото може.Само кажи как!А има и вариант за предварително записване и плащане на книгата,аз съм готов.мисля,че и много други ще направят това.Бъди здрав!
цитирай
30. dolsineq - Може ли някакъв пример за тракийска ...
02.06.2011 14:34
Може ли някакъв пример за тракийска песен или мелодия да дадеш, Павел...
цитирай
31. wrangler - Имаше известен футболист на Ботев ...
06.07.2012 08:06
sparotok написа:
demograph написа:
Имаше известен футболист на Ботев Пловдив, май - Тодор Диев. По аналогия с името на тракийското племе "Дии", той трябва да е потомък на ковачи и трак от Разложко-Велинградско...? А може и да е прякор от Дий!


Всъщност точното название на диите е дивий ( произнасяно диуий) със смисъл божествени, свещени. Диите ( дио-весите) са пазели светилището на Дионис.

На санскрит дий означава буквално - литвай!


Винаги съм се питал защо на кон за да го подкараме му казваме “дий“ и какво означава ... :) А всъщност ето какво било - “литвай“ ! Благодаря !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13971302
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031