Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2009 18:22 - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 38043 Коментари: 49 Гласове:
39

Последна промяна: 05.10.2009 21:02


                           МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ

 

 

Едва ли има някой, който да не  чувал за смелите амазонки. Със своите невероятни качества те са предизвиквали възхищението дори на богоподобни герои като Ахил Пелеев. Той успява да победи в двубой Пентесилея, но преди тя да склопи очи, вождът на мирмидоните се влюбва в нея и в знак на дълбоко уважение предава тялото й на нейните съплеменнички.Тезей пък изгражда паметник на Антиопа в Атина. Внушаващи страх на всеки враг амазонките не случайно са наречени ойорпата – унищожители на мъже.

 

Дълго време се смяташе, че амазонките са само мит. Някои считаха, че Херодот ги е измислил, за да направи книгите си по-интересни. Бяха предложени също много етимологии за името им. Най-популярната идва от гръцкото а-мазобез гръд. Вярвало се е, че древните жени-войни са режели едната си гръд, за да могат да стрелят по-добре с лък. Друга версия за значението на името им е персийското хеме зен -всички жени. Предложени са били дори еврейското амиц- силни, монголското аиме зайне- прекрасни жени и славянското омужениомъжени ( в смисъл на мъжкарани). До сега няма консенсус по нито едно тълкуване, защото не е направено и по-задълбочено проучване на етногенезиса на древните амазонки. Понеже най-ранните извори за митичните жени-войни идват от гръцки източници, то е доста вероятно и значението на названието амазонки да идва от гръцки език. Добър кандидат са гръцките думи амазео, амаза, амазофоретес- язден(езда), колесница(каруца), жилище на скиталци (номади). С тези понятия южните ни съседи са характеризирали конните народи, които са използвали каруци за спане по време на походите си. Конните народи познати на гърците са траки, скити и сармати. За последните се знае със сигурност, че са имали жени-войни.

 

При археологическите разкопки в Южна Русия ( курганите около Покровка) извършени от Дж. Дейвис-Кимбал бяха намерени над 50 гроба на индивиди от женски пол. Като дарове са били положени лъкове, стрели, мечове, копия... Всички артефакти са  сарматски по произход.  Това е в съгласие с твърдението на Херодот, че сарматите са потомци на скити и амазонки. Сарматките са били добре обучени във военното дело, понеже когато мъжете на племето са напускали временния лагер с огромните си стада, в селището са оставали жени, деца и старци. За да не могат враговете лесно да ограбят и унищожат останалите в лагера, жените са се заемали със защитата и са си вършели работата добре. Сарматките-амазонки са били уникални за времето си. Грижовни майки, любвеобилни съпруги и най-вече спасителки на племето. Едва ли животът им е бил лек, но са намирали сили не само да отгледат децата си и да се грижат за родителите си, но и да се изправят пред жестоки противници. Тръпки са побивали гърците, когато са правели опити да завладеят сарматко селище. Имало е за какво. Обхватът на гръцкия лък е 100 метра, а на сарматския 300. Преди гърците да достигнат до стените на сарматското селище, доста от тях са приличали на таралежи заради многобройните стрели. С това проблемите на нападателите не свършвали. С ужас гърците установявали, че сарматските жени въртят със смайваща бързина дълги мечове, а бойните им брадви са били в състояние да пробият и метален шлем. Най-големия шок разбира се е бил фактът, че “мъжествените” елини са били победени от жени. В древното гръцко общество на жените се е гледало като на собственост, докато при сарматите е съществувала  полиандрията, т.е. една жена е била свободна да има връзка с много мъже. Нормалното за сарматите е било коштунство за гърците, които подигравателно наричат сарматите- командвани от жени. Да, жени, но не като гръцките, а волни, свободолюбиви и смели сарматки. Пленително красиви, но и носещи бърза смърт на нериятелите. Със смесени чувства гърците дават информация за народът, управляван от амазонки – сарматите.

 

Според Страбон сарматите са скитски народ. Гръцкия летописец обяснява също, че в най-дълбока древност ( преди Троянската война) дори и траките са наричани скити. Прокопий определя сарматите като част от голямото семейство на гетите. Херодот нарича гетите най-смелия и справедлив тракийски народ, а Дексип ги определя като скити. По-късно Стефан Византийски казва, че скитите са тракийски народ – скути етнос тракон.

В по-късни времена английския учен Дънлап определя скити, траки и пеласги като една общност. От всички тези факти излиза, че амазонките са били палеобалкански народ. Това се потвърждава от тяхното участие в Троянската война, а и в битката при Атика, състояла се през XIII-ти век преди Христа. Освен това амазонските благороднички Пентесилея и Антиопа са определени недвусмислено като тракийки по произход. Древните скулптури на амазонки показват жени с тракийски дрехи и въоръжение.

 

Това е може би объркващо за някой, който е чувал, че сарматите са обитавали земите между река Дон и Каспийско море, доста далеч от Тракия. За съжаление почти никой не знае, че е имало големи тракийски миграции и по-далеч от Каспийско море. В древните индийски пурани ( исторически предания) се говори за богоподобния народ бргу. Името бргу напомня на тракийските бриги, наричани още фриги. Споменава се и народът сака, като се казва, че те били потомци на кшатрия- войнската класа на древните арийци. Страбон обяснява, че саките са били просто източните скити, принадлежащи на същия етнос обитавал и Добруджа (наречена още Малка Скития). А както вече бе обяснено скити и траки принадлежат на една и съща общност, към която спадат и пеласгите, които също са мигрирали често. Предполага се, че пеласгите са дали името на Персия ( истинското име на автохтонните племена, живеещи в земите на Иран е артеи/кефени). Свидетелство за това получаваме от трако-пеласгийския характер на иранския топоним Бистун, имащ древен вариант Бага Стана – Станът на Бога. Бага (багос, багайос) е тракийската дума за Бог, срещаща се непроменена в словенския ( цръклянски диалест) като БАГА. Земите около Бага Стана са обитавани от масагетите – големите гети ( малките гети обитават Северна България). Тяхна владетелка е била Томирис ( Тамирис), чието име  е подобно на живелия преди Троянската война тракийски поет Тамирис. Според Йордан черноморския град Томи е наречен така заради масагетската царица Томирис. Нейния син е носил името Спаргапис, сродно на скитското лично име Спаргапейт и на тракийското Спароток.

Сармати и имало и в Британия. През 165 година Марк Аврелий сключва мир със сарматите и им дава известна автономност ( това събитие съвпада с нулевата година от Именника на българските князе). В знак на преданност те дават на римския император 5000 катафракти ( тежка конница). Част от тях отива да пази Адрияновата стена
(в Северна Британия). Там сарматите основават свой град, който те наричат Дева, а това е тракийския термин дева/дава, с който е обсипана  древна България. Старото име на Пловдив е Пулпу-дева. От рода на мигриралите за Британия сармати е Луций Арторий Кастус, известен и като крал Артур. Неговия “замък” Камелот е всъщност тракийската казарма от град Камулодунум, а истинското име на мечът му Ескалибур е Калад Болг ( калад означава меч и е свързано с нашата дума калъч- дълъг нож)....Толкова за тракийските миграции.

 

За да се разбере с точност етническата принадлежност на сарматите – потомци на амазонките е нужно да се направи етимологически анализ на названията на сарматските племена. Щом принадлежат на палеобалканските народи като траки и пеласги, то обяснението трябва да дойде от тези езици. Племенното название сармати е двусъставно. Сар отговаря на тракийската дума сартас-жълт и българската дума жар, заря, зарево. Частицата мати отговаря на тракийския глагол мант, чийто ненасализиран вариант е старобългарския глагол имати- имам.

Частиците мат, мант, ват, вант се използват в арийските езици за образуване на прилагателно. От арийското пашудобитък, паша получаваме пашу-матимащ добитък, богат. Това се е прилагало и в трако-пеласгийския. Радамант се състои от Рада, отговарящо на старобългарското радъ- радостен, и мант, отговарящо на старобългарския глагол имати-имам. Други примери са Ифидамант, Одоманти, Идамант...

 

На трако-пеласгийски сармати означава сияйни, светли, народ със светли коси. Принадлежащите на сарматите алани са описани от А. Марцелин като хора с руса, рижа коса, а самото название алани има прекрасно обяснение с българската дума алени- червени ( в смисъл на червенокоси, рижи). Друго сарматско племе са ариаките, за чието име Плиний казва, че означавало орачи. Ариаки е просто по-стария вариант на орачи. Сираките са сарматско племе, за което знаем от Страбон. Сираки осначава сираци- сами. Наречени са така, защото са били малобройни и изолирани. Името на язигите е обяснимо със старобългарската дума языкъ народ, племе. Названието на аорсите е обяснимо с пеласгийската дума уриско-връзка. Аорси значи свързани, съплеменници. Удини е обяснимо с българската диалестна дума уда-вода, удини означава водни, живеещи между водни басейни. Съществува и тракийско племенно название имащо същата семантика. Става дума за ведоните, обитавали в древността земите на днешния македонски град Воден. Като сарматско племе са определени и сербите, чието име е същото както на нашите съседи сърбите. Древнославянско племе сорби е обитавало сарматските земи около Висла. Всъщност тези хора  съществуват и днес, но освен сорби, те са наричани и венди.

 

Тук държа да подчертая нещо. Бе посочено, че сарматите са палеобалкански народ, сроден със скити траки и пеласги. Според английските изследователи Дънлап и Доналдсън палеобалканския пеласгийски език е предшественик на славянския. Английския учен Р.Дж. Летъм определя язигите като древни славяни. В проучване на други западноевропейски  академици направено през  1908 година, скитите са наречени предци на славяните. Гъркът Прокопий обяснява, че сарматите са част от огромното семейство на гетите, а египтянинът Симоката определя гетите като славяни. В житието на Св. Теодосий, писано от анонимен римски автор, весите, роднини на гетите са наречени представители на хората говорещи славянски езици. Никой от изброените летописци и изследователи не е от славянски произход, нито пък е работил за руския император. В никакъв случай не може да се говори за панславянски заговор, защото хората, на които дължим историческите сведения не са свързани със славянството, не са и живели в една епоха.  Да не забравяме, че названията на описаните по-горе сарматски племена са обясними не само на български, но също и на други славянски езици.

 

Признавам, че сарматите са свързани най-силно с българите, но да не забравяме, че скити, сармати, траки и пеласги са само обобщителни названия за народите наричани днес славянски. Тамгите на сарматите се срещат не само сред старите българи, но и сред предците на поляците. Свастиката, трискелът и тризъбецът са тамги на полски благородници. Господарите на Киевска Русия също са имали тамги подобни на нашите.

 

Трябва да отбележа, че съществуват данни, от които може да се отсъди за доминиращата роля на нашите деди над роднините им. Страбон говори за Царските Сармати живеещи в черноморските степи през I-ви век. През VI-ти век Йордан нарича тази област земите на българите.  От този район се започва раздвижването на тракийските народи, довело до обединяването на Дунавска България, чиято южна част е била под властта на източноримския император до VII–ми век.

 

Преди епилога е нужно още едно пояснение. Названията сармати, траки, скити са имена на родствени народи, от които е изградена Дунавска България. Днешните българи са потомци на и на гетите, и на скитите, и на сарматите. Няма държава изградена от едно единствено племе. В Германия са се обединили потомците на алемани, хавки, франки, ингвеони, сакси, скири, фризи, херуски, хамави, хасдинги, тюринги, силинги и много други. Всички те са говорели близки наречия, имали са близки обичаи и материална култура. Различните имена не са гаранция за различен произход.

 

 

Досега мнозина чужди изследователи са опитали да присвоят митът за жените-войни в полза на своите народи, но амазонките-сарматки са свързани с българското минало. Българските жени са най-красивите и най-силните, в края ня краищата в техните вени тече кръвта на амазонската царица Пентесилея, на великата Томирис, на обожаваната Антиопа. През вековете българката е показвала многократно качествата си, превъзхождащи тези на гъркини и германки. Ето за това нека ценим, обичаме и уважаваме нашите български майки, съпруги и сестри! Докато има българки ще има и България!



Тагове:   траки,


Гласувай:
40


Вълнообразно


1. boliarkabg - много интересно,благодаря ти
05.10.2009 18:45
много интересно,благодаря ти
цитирай
2. voinov50 - Много интересен постинг.
05.10.2009 19:15
http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=111819
Разказа е за Амазонките...
http://voinov50.blog.bg/izkustvo/2008/06/08/amazonkata.200229
цитирай
3. eliana - Амазонките!
05.10.2009 19:43
Много интересно и задълбочено,
благодаря ти!
цитирай
4. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
05.10.2009 21:05
boliarkabg написа:
много интересно,благодаря ти


Жалко само, че никой до сега не се е заел да обясни тези неща. Информацията съществува отдавна.
цитирай
5. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
05.10.2009 21:06
voinov50 написа:
http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=111819
Разказа е за Амазонките...
http://voinov50.blog.bg/izkustvo/2008/06/08/amazonkata.200229

Прочетох и твоя разказ.
Допадна ми много.
Хубаво е, че даваш и обяснение
на особените думи.
цитирай
6. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
05.10.2009 21:08
eliana написа:
Много интересно и задълбочено,
благодаря ти!


Всъщност работата е 25 страници, но поради различни причини реших да съкратя на 4.
Радвам се, че представеното тук е разбираемо в този вид.
цитирай
7. strannica - ....
05.10.2009 21:52
Благодарности за поста!
А финалът е възхитителен! :)
Благодаря ти!
цитирай
8. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
05.10.2009 22:04
strannica написа:
Благодарности за поста!
А финалът е възхитителен! :)
Благодаря ти!


По принцип се въздържам от емоции когато пиша, но от друга старана е невъзможно да говоря за Българката без да покажа това, което чувствам.
цитирай
9. tili - Гледах преди време
05.10.2009 22:13
филм за една британска археоложка, която правеше разкопки на предполагаеми амазонски погребения в Грузия. Наистина показаха намерени оръжия и др. артефакти, нехарактерни за женски гробни дарове.
Благодаря за поста ;-)))
цитирай
10. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
05.10.2009 22:49
tili написа:
филм за една британска археоложка, която правеше разкопки на предполагаеми амазонски погребения в Грузия. Наистина показаха намерени оръжия и др. артефакти, нехарактерни за женски гробни дарове.
Благодаря за поста ;-)))


Благодаря за информацията!
Не бях чувал за амазонски погребения в Грузия проучени от британски археолози. Трябва да се поразтърся по интернет.

Спомената от мен Джанин Дейвис-Кимбал е американка, работи за калифорнийския университет.


цитирай
11. voinov50 - Здравей!
06.10.2009 06:06
"Амазонката" е писан преди 2 - 3 години, сега като ме подсети с твоя постинг, взех, че пак го погледнах..., сега ми звучи малко наивно..., ако имаш някакви забележки или допълнения - ще се съобразя с тях.
Поздрав за всички български жени!
цитирай
12. veninski - Поздравления!
06.10.2009 06:30
Поздравления!
цитирай
13. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
06.10.2009 10:34
veninski написа:
Поздравления!


Благодаря!
цитирай
14. panazea - Амазонките!
06.10.2009 12:42
Благодаря , за този пост. Някой трябваше да защити честта на тези жени . Техните мъже били избити от гърците и самите амазонки качени на кораб , но те се справят със своите поробители и акостират на брега на Черно море при скитите . Там се обединяват. Гърците ги намразват и затова създават този имидж на жени - мъжемразки. В същност амазонките са мразели само убийците на мъжете си . Защо ли?
цитирай
15. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
06.10.2009 13:02
panazea написа:
Благодаря , за този пост. Някой трябваше да защити честта на тези жени . Техните мъже били избити от гърците и самите амазонки качени на кораб , но те се справят със своите поробители и акостират на брега на Черно море при скитите . Там се обединяват. Гърците ги намразват и затова създават този имидж на жени - мъжемразки. В същност амазонките са мразели само убийците на мъжете си . Защо ли?


Съгласен съм напълно, че амазонките са мразели само убийците на мъжете си. Като цяло амазонките не са били мъжемразки понеже са имали не един, а няколко мъже.

цитирай
16. enjoy6 - Страхотно :)
06.10.2009 18:24
Изчетох поста ти на един дъх!
Благодаря и хубава вечер!
цитирай
17. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
06.10.2009 18:29
enjoy6 написа:
Изчетох поста ти на един дъх!
Благодаря и хубава вечер!


Българската жена заслужава много повече любов, внимание и уважение, от това, което и се дава. Аз само се опитах да компенсирам донякъде...дано да съм успял.
цитирай
18. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
06.10.2009 18:39
danailvdimitrov написа:
Темата е твърде интересна и обширна!

Естествено ще има хора които ще кажат : "Ами и амазонките ли са българки ?"

Ще обърна внимание на още няколко детайла в подкрепа на това твъдение : При многобройните нападения на авари и българи срещу Константинопол през IV и V век византийските хронисти многократно съобщават че след оттеглянето им са намирани много жени-войни сред загиналите на бойното поле войници.

Да си спомним също че в битката при Върбишкия проход кан Крум въоръжава и използва жени наравно с мъжете .Това ни беше представяно не само като екзотика но и като проява на военно безсилие довело до някаква "всеобща" и отчаяна мобилизация на населението. Всеки обаче ходил в казарма знае какво значи да разчиташ на млади войници или на такива от запас ,камо ли на мобилизирани за една седмица жени. Това е пълен абсурд! Тук става въпос за съвсем нормален и боеспособен корпус-очевидно с традиции. А отстъплението на столицата е запазен български военен приом използван по късно и от други български пълководци като Влад Цепеш(Дракула)при Търговище и Кутузов при Москва.

Вгледайте се също така и в меча на кан Кубрат от съкровището от Малая Пересчепина и ще видите че това е характерния амазонски меч -акинак. С такива мечове са изобразявани амазонките по каменни фризове и вази в цяла Гърция.С такива мечеве е и т.н "златен човек" от Средна Азия. Всъщност това са доспехите и бойното въоръжение на амазонка - войн само че ...от чисто злато.Обърнете внимание че върху шлема стърчат нещо като златни пера. Те удивително приличат на перата които носят нашите момичета от Шопско(само те не са със забрадки).

Впечатляващо е и присъствието на сцени с амазонки в РОГОЗЕНСКОТО съкровище : Херакъл в бой с амазонка,Бендида яздеща лъвица в амазонски стил на езда( странично )

Прави впечатление също че в гроб 3 от Могиланската могила във Враца е намерено погребение на тракийска принцеса със златен венец,накити , златна кана и ....боен наколенник !?! Веднага се приши определението че това е "принцесата" само че така или иначе то е само женско погребение. Макар че съседните 2 могили са ограбени в античността и не можем да знаем дали в тях не е бил погребан "принца" остава загадка защо не са погревани заедно,каквато традиция има при траките и защо все пак в нейния гроб намираме и скелет на кон -очевидно боен и защо е с наколенник ?

При всички тези факти едва ли е странно че през периода на османското владичество или в онези "мъжки времена" имаме не една и две жени воеводки (Сирма ,Румяна и т.н) и защо и днес България има най висок процент на жени в типично мъжки професии (инженерни и фундаменталните науки ) .

Подобен процент има само в .....Русия !


Моите комплименти за знанията Ви!
Де да бяха повече хората като Вас !
цитирай
19. enige - Браво, Спартак, за задълбочената и ...
06.10.2009 22:40
Браво, Спартак, за задълбочената и достоверна студия!
цитирай
20. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
06.10.2009 22:45
enige написа:
Браво, Спартак, за задълбочената и достоверна студия!


Благодаря!
Надявам се след време да успея да представя пълния вариант на тази работа. Той е 25 страници.
цитирай
21. enige - Капка по капка-вир!
06.10.2009 23:51
Капка по капка-вир!
цитирай
22. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
07.10.2009 00:05
enige написа:
Капка по капка-вир!

Да, така е.
цитирай
23. optimum2 - За амазонките.
07.10.2009 00:24
Чудесно написан постинг.Чете се на един дъх.
Поздрави.
цитирай
24. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
07.10.2009 00:32
optimum2 написа:
Чудесно написан постинг.Чете се на един дъх.
Поздрави.


Благодаря!
цитирай
25. lagrima - Много интересен постинг!Благо...
07.10.2009 00:50
Много интересен постинг!Благодаря за всичката тази информация!
цитирай
26. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
07.10.2009 00:51
lagrima написа:
Много интересен постинг!Благодаря за всичката тази информация!

Благодаря и аз!
Идват и по-интересни постинги.
цитирай
27. vanya70 - Прочетох с интерес!
07.10.2009 08:40
Благодаря!

Поздрави :)
цитирай
28. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
07.10.2009 15:28
vanya70 написа:
Благодаря!

Поздрави :)

Надявам се и следващите постинги да Ви харесат.
цитирай
29. kosara2008 - !!!
07.10.2009 17:19
ето за това те ценя и аз!

защото тук, в този блог намирам/ВСЕКИ ПЪТ! - ако някой не го е забелязал това - ВСЕКИ ПЪТ!/

великолепие от исторически факти, прецизирани и представени във форма достъпна за обикновения читател, изобилстващаинформация/аз му викам - от девет извора вода :)/ достоверност и никаква манипулация...просто четем и си изграждаме поглед за събитията.


благодаря ти !ценя те!!!!
цитирай
30. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
07.10.2009 17:33
kosara2008 написа:
ето за това те ценя и аз!

защото тук, в този блог намирам/ВСЕКИ ПЪТ! - ако някой не го е забелязал това - ВСЕКИ ПЪТ!/

великолепие от исторически факти, прецизирани и представени във форма достъпна за обикновения читател, изобилстващаинформация/аз му викам - от девет извора вода :)/ достоверност и никаква манипулация...просто четем и си изграждаме поглед за събитията.


благодаря ти !ценя те!!!!


И аз те ценя Косара!
Ти си момиче с характер!
Моля те, остани си такава!
цитирай
31. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
07.10.2009 22:22
анонимен написа:
kuracpalac - sparotok - danailvdimitrov - ЕХОТО НА МОСКВА

ДРУГАРЮ ПАНСЛАВИС , КОМУНИЗМА СИ ОТИВА , ДОРИ И В БЪЛГАРИЯ , ПОСЛЕДНАТА РУСКА ГУБЕРНИЯ . ХОРАТА БОРАВЯТ С КОМПЮТРИ А НЕ С БОЛШЕВИШКИ КОМПОТИ , ИНФОРМАЦИЯТА , ВЕЧЕ НЕ Е ПРИВИЛЕГИЯ НА МОСКВА , ВСЕКИ МОЖЕ ЗА СЕКУНДИ ДА ПРОВЕРИ ТВЪРДЕНИЯТА , ВИ . КОЙ ЛЪЖЕТЕ И КОЛКО ВИ ПЛАЩАТ , ЗА ДА ГО ПРАВИТЕ .


Ами, хайде, проверявайте де!
Откога го чакам това нещо!
Просветлете ме кой извор е неверен!
За Ваша информация kомунизмът бе най-големия враг на славянството. Ленин, Сталин и Берия избиха над 60 000 000 славяни.
Комунистите унищожиха почти напълно древната славянка култура.
Васил Златарски, който отричаше славянския ни произход получи образованието си в царска Русия, а Ценов, който доказа, че сме славяни бе берлински професор.

Прониква ли тази информация в мозъчето Ви?
цитирай
32. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
07.10.2009 22:47
анонимен написа:
kuracpalac - sparotok - danailvdimitrov - ЕХОТО НА МОСКВА

ДА НЕ БЕШЕ , ОБРАТНОТО ЗЛАТАРСКИ , ДА НИ ПРЕВРЪЩА В СЛАВЯНИ А ЦЕНОВ ДА ТВЪРДИ , ЧЕ СМЕ ТРАКИ . А ВИЯ ДОКАЖЕТЕ , ЧЕ ИМА СЛАВЯНИ . В НИМ СРЕД МИЛИОНИТЕ МАТЕРИАЛНИ ТРАКИЙСКИ АРТЕФАКТИ , НЯМА И СЛЕДА ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА НЯКАКВИ СИ ' СЛАВЯНИ . КАК ТАКА , НАЛИ УЖ , БИЛИ " ДРЕВЕН " , " НАРОД " .


Не сте чел Златарски изобщо, той ни изкарва ТУРАНЦИ.

Не сте чел и Ценов, който добре обяснява, че сме славяни. Нали обичате да проверявате с компютър, ето проверете!

http://ziezi.tripod.com/bulgarite/43.htm
http://ziezi.tripod.com/bulgarite/42.htm
цитирай
33. анонимен - kuracpalac - sparotok - danailv...
07.10.2009 22:52
kuracpalac - sparotok - danailvdimitrov - ЕХОТО НА МОСКВА

СЕГА , ЩЕ ПОГЛЕДНА , НО ПРОПУСКАТЕ , КАКТО ВИНАГИ , НАЙ-ВАЖНОТО , ЗАЩО НЯМА , МАТЕРИАЛНИ АРТЕФАКТИ , ОТ ТОЗИ ИНАЧЕ , ТЪЙ " ДРЕВЕН НАРОД , СЛАВЯНИТЕ " .
цитирай
34. gkowachew - Изключително интересно! Поздр...
08.10.2009 10:31
Изключително интересно! Поздравления и от мен!
цитирай
35. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
08.10.2009 10:53
gkowachew написа:
Изключително интересно! Поздравления и от мен!


Благодаря Ви!
цитирай
36. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
08.10.2009 15:46
анонимен написа:
kuracpalac - sparotok - danailvdimitrov - ЕХОТО НА МОСКВА

ДРУГАРЮ ПАНСЛАВИСТ , А ВАШИЯТ БЛОГ В КОЙ , РАЗДЕЛ Е " КАК СЕ МАНИПУЛИРА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ПО ПАНСВАВИСТКИ-БОЛШЕВИШКИ ИЛИ НЕНАУЧНА-ФАНТСТИКА " , ЛИ ?


Оставете на интилигентните хора да отсъдят сами!
Всеки път ме обвинявате в болшевизъм и това ме кара да се замисля, че Вие самия сте бивш комунист, като другаря-демократ Костов.
За такива като Вас народът е казал- Крадецът вика- дръжте крадеца!

Защо сте гузен?
цитирай
37. apollon - Това съм аз
08.10.2009 22:29
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2009/09/12/etimologiia-na-imeto-na-amazonkite.396023
цитирай
38. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
08.10.2009 22:46
Хареса ми постинга ти за амазонките.
Колкото до етимологията на думата амазонка аз все още мисля, че е просто определение за конни народи идващо от гръцките амазо, амазофоретес...
Панталоните между другото не са се считали за мъжко, а за женско облекло от гърците, които са носили хитони, химатиони...

Още веднъж моите комплименти за последния ти постинг! Нашите църкви са наистина уникални.
За съжаление са обречени на разруха...
цитирай
39. lado - Готского же того короля Танаузиса ...
08.10.2009 23:34
Готского же того короля Танаузиса после его смерти они стали почитать в числе богов своего племени.

{49} После его кончины, когда войско при его преемниках совершало походы в других странах, некое соседнее племя попыталось захватить готских женщин как добычу. Они же, наученные мужьями, сильно сопротивлялись и прогнали наступавших на них врагов с большим позором. Достигнув такой победы и полагаясь на еще большую свою отвагу, они, возбуждая друг друга, спешно вооружились и избрали двух храбрейших жен, Лампето и Марпезию, которых и поставили во главе государства. Обе они в заботе о том, чтобы и свои владения {50} защищать и чужие опустошать, бросили жребий, причем Лампето осталась охранять родные границы, а Марпезия, собрав ополчение из женщин, повела такой новый род войска в Азию. Она покорила войной различные племена, а иные присоединила, заключая мир, и таким образом дошла до Кавказа; пробыв там некоторое время, она дала тому месту название "Утес Марпезии", почему и Вергилий говорит: "Точно твердый кремень иль недвижный Марпезии камень"153.

{51} Впоследствии Александр Великий поставил здесь ворота, назвав их Каспийские Пилы 154; это место и ныне стережет племя лазов 155 ради защиты Римской империи.

Итак, задержавшись тут на известное время, амазонки 156 набрались сил; выйдя же оттуда и перейдя реку Алис 157, протекающую у города Гаргары 158, они с одинаковым успехом покорили Армению 159, Сирию 160 и Киликию 161, Галатию 162, Писидию 163 и все области Азии 164. Обратившись затем в сторону Ионии 165 с Эолией 166, они сделали их подчиненными себе по договору провинциями. Долгое время господствуя там, они назвали своим именем и города 167, и укрепления. А в Эфесе 168, расточив [большие] богатства, они воздвигли храм дивной красоты в честь Дианы по причине рвения своего к стрельбе и охоте, каковым искусствам они предавались. Таким вот образом женщины {52} родом из Скифии овладели царствами Азии, которые и держали почти сто лет; наконец, возвратились они к своим подругам в Марпезийские скалы, о которых мы упоминали выше 169, т. е. в горы Кавказа 170.

Йордан
цитирай
40. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
08.10.2009 23:49
lado написа:
Готского же того короля Танаузиса после его смерти они стали почитать в числе богов своего племени.

{49} После его кончины, когда войско при его преемниках совершало походы в других странах, некое соседнее племя попыталось захватить готских женщин как добычу. Они же, наученные мужьями, сильно сопротивлялись и прогнали наступавших на них врагов с большим позором. Достигнув такой победы и полагаясь на еще большую свою отвагу, они, возбуждая друг друга, спешно вооружились и избрали двух храбрейших жен, Лампето и Марпезию, которых и поставили во главе государства. Обе они в заботе о том, чтобы и свои владения {50} защищать и чужие опустошать, бросили жребий, причем Лампето осталась охранять родные границы, а Марпезия, собрав ополчение из женщин, повела такой новый род войска в Азию. Она покорила войной различные племена, а иные присоединила, заключая мир, и таким образом дошла до Кавказа; пробыв там некоторое время, она дала тому месту название "Утес Марпезии", почему и Вергилий говорит: "Точно твердый кремень иль недвижный Марпезии камень"153.

{51} Впоследствии Александр Великий поставил здесь ворота, назвав их Каспийские Пилы 154; это место и ныне стережет племя лазов 155 ради защиты Римской империи.

Итак, задержавшись тут на известное время, амазонки 156 набрались сил; выйдя же оттуда и перейдя реку Алис 157, протекающую у города Гаргары 158, они с одинаковым успехом покорили Армению 159, Сирию 160 и Киликию 161, Галатию 162, Писидию 163 и все области Азии 164. Обратившись затем в сторону Ионии 165 с Эолией 166, они сделали их подчиненными себе по договору провинциями. Долгое время господствуя там, они назвали своим именем и города 167, и укрепления. А в Эфесе 168, расточив [большие] богатства, они воздвигли храм дивной красоты в честь Дианы по причине рвения своего к стрельбе и охоте, каковым искусствам они предавались. Таким вот образом женщины {52} родом из Скифии овладели царствами Азии, которые и держали почти сто лет; наконец, возвратились они к своим подругам в Марпезийские скалы, о которых мы упоминали выше 169, т. е. в горы Кавказа 170.

Йордан


Благодаря!

Пропуснал съм явно сведенията на Йордан за амазонките.
цитирай
41. riba - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
10.10.2009 12:21
Поздравления!
цитирай
42. sparotok - МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ
10.10.2009 12:52
riba написа:
Поздравления!


Благодаря, дано все повече хора да започнат да показват истинската ни история. Трябва да си върнем старата слава!
цитирай
43. nadezda - Много ми беше интересно! Благод...
17.10.2009 20:50
Много ми беше интересно! Благодаря!
цитирай
44. sparotok - Много ми беше интересно!
18.10.2009 23:56
nadezda написа:
Много ми беше интересно! Благодаря!


Радвам се, че съм успял да предам информацията ясно. Има доста заблуди относно нашата история и понякога за хората е трудно да приемат истината, колкото и логична да е тя.
цитирай
45. queerfish - Здравей!
29.10.2009 17:35
Темата много ме заинтригува и четох като луда заради този пост! Няма да се впускам в подробности, а искам само да споделя какво открих. Амазонки /в животински вид/ има и днес :))) http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=55906
цитирай
46. sparotok - Здравей!
29.10.2009 18:02
queerfish написа:
Темата много ме заинтригува и четох като луда заради този пост! Няма да се впускам в подробности, а искам само да споделя какво открих. Амазонки /в животински вид/ има и днес :))) http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=55906


Здравей!
Благодаря за информацията!
Всъщност амазонките не са живеели без мъже, напротив имали са много мъже. Точно сарматите са известни с полиандрията.
За гърците обаче сарматските жени са били недостижими и поради тази причина са разпространени доста измислици за амазонките-сарматки.
цитирай
47. анонимен - YMIJFRBfOdcHrCY
25.05.2011 01:24
Superior thinking demonstrated above. Thnkas!
цитирай
48. анонимен - i az
30.06.2011 19:53
blagodarq, jelaq vi zdrave i vse taka NAPRED !
цитирай
49. shtaparov - Важни доказателства:
02.07.2011 07:39
За амазонския езически обичай сред древните Българи имаме сигурни писмени свидетелства- арабски и арменски извори сочат,че никоя Българска мома не можела да се омъжи до тогава,докато не успее да убие поне един враг! Именно това са амазонките /А-мъжанките,Не-мъженките/: групи от въоръжени Български момичета,тръгнали по света да дирят своето щастие,за да могат един ден и те да се омъжат и да имат достойни за рода си семейства. Придвижването им на групи било наложително,понеже въоръжените мъже също се движели на групи,и сама жена обикновено нямала никакъв шанс срещу тях. Съответно- Амазонките не са били отделен етнос,а отделна социална категория. Те правели силно впечатление на чужденците и в частност- на гръцките колонизатори,при които жените имали почти робски статут подобно на този,който имат днес мюсюлманките.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13968233
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031