Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2009 10:40 - ТРАКИТЕ И ТЯХНАТА ПИСМЕНОСТ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 21866 Коментари: 35 Гласове:
48

Последна промяна: 26.10.2013 12:38


                       ТРАКИТЕ И ТЯХНАТА ПИСМЕНОСТ

 

 

Преди известно време, в интервю за Български Дипломатически Преглед директорът на института по Тракология К. Йорданов изказа мнение, че траките са безписмен народ [1]. Това е едно доста неиздържано изявление за човек, чиято цел би трябвало да бъде задълбоченото и непредубедено изучаване на тракийската история. Може сега функцията на Йорданов да е само административна, но от 1971 до 1998 той е  автор на доста научни публикации. При тяхната разработка  се изисква прочитане и анализ най-важните  исторически извори. За да се каже, че траките са безписмени, то трябва да се представят доказателства за това.

Странното обаче е, че никой  от класическите автори не нарича древните обитатели на нашите земи неуки. Херодот, Тукидит, Страбон, Ксенофонт, Плиний и др. свидетелстват за богатството, културата и духовната извисеност на траките и техните роднини пеласгите. В свой труд за старите цивилизации В. Дюруй посочва, че в античността траки, пеласги и илири са били считани за три клона на една и съща общност [2] стр.23-24. Това се потвърждава от В.Георгиев (цитиран от Порожанов) който изказва тезата си, че трако-пеласгийския език е говорен в Юго-Източна Европа още от Неолита [3] стр. 43.

Представителите на трако-пеласгийската общност са и първите европейци  имащи писменост. Това научаваме от  Диодор Сикулски, който споделя, че  пеласгите са първите, които използват кадмейските (финикийските) букви и поради това те са наричани още пеласгийски [4] стр.208. В миналото се считаше, че кадмейския мит е от източен произход, но както отбеляза С. Янакиева ( цитирана от  К. Порожанов) преданието за финикиецът Кадъм е палеобалканско [3] стр 60, т.е. трако-пеласгийско. Г. Херм потвърждава казаното от Порожанов и Янакиева пояснявайки, че финикийците са амалгама от ханаанци и морски народи [5] стр 61. Последните са несъмнено трако-пеласги. Египтяните предават някои от имената им като пелесет (пеласги), дрд (дардани), чкр ( тевкри), мешуе (мизи), уешеш (веси), шерден (серди ) трш ( трауси)... [6].[7].

 

Йорданов  май не знае, че буквите на ханаанската азбука, от която идва и финикийската [8] имат своя прототип в много по-старата палеобалканска писменост [9] стр.514-519 т.е. посоката на разпространение на най-древната азбука е от Балканите към Азия, а нейни носители са били древните трако-пеласги. Особеностите на ханаанските надписи от Лакис и Бет Семеш [8] показват връзка с много по-старата неолитна писменост от нашите земи. Става дума за пунктуациите и хоризонталните редове за разделяне на текста, които се срещат за първи път  в Търдош ( Дакия) [10]   и Градешница ( Тракия) [11].

 

Явно Йорданов не е запознат с факта, че тракийското племе фриги е оставило над 340 епиграфски паметника [12] стр. 302, а в земите на същинска Тракия са оцелели  ситовския, кьолменския, дуванлийския, езеровския,  да не забравим и двадесетината надписа от Самотраки [13] стр 86-92. Пълна загадка е защо нашия виден учен не споменава за тези факти? Данните за тях са достъпни дори за любител историк. Изявление като това на нашия академик би било разбираемо, ако бе направено не в наше време, а през XIX – ти век, когато се знаеше твърде малко за тракийската култура. Трябва да се отбележи, че в  началото на XX-ти  век вече са били известни тракийски надписи от V- ти век преди Христа [13]  стр. 86. По-късно с откритието на  фригийските епиграфски паметници от Гордион става ясно, че тракийските племена са са имали висока култура през IX-ти  и X-ти век преди Христа [14]. Ще бъде напомнено, че древните обитатели на нашите земи разполагат с азбука дори и преди този период. Диодор Сицилийски свидетелства, че Орфей и Линей са ползвали пеласгийската азбука [3] стр. 208. Споменатите от римския историк траки са живели през второто хилядолетие преди Христа. За още по-ранна тракийска писменост от трето и четвърто хилядолетие преди Христа дава сведения  нашия лингвист И. Дуриданов [13]  стр.92.

 

Как е възможно една традиция траеща хилядолетия да бъде премълчана!Освен, че е директор на института по Тракология, К. Йорданов заема и други постове, а именно председател на научния съвет на Института по тракология, член на Международния съвет по индоевропейски и тракийски науки, да не забравим и, че участва в редакционните колегии на Studia Thracica, Seminarium Thracicum, Thracia Antiqua...[1].

 

Определено   К. Йорданов не си върши работата както трябва, а това е в ущърб на всички нас. Той не само, че е в неведение относно най-древната писменост на траките, но и не споделя нищо по отношение на историческите извори,  в който старите българи са отъждествявани многократно с траките. Верно е, че човек с неговата позиция трябва да е изключително внимателен с изказванията си, но от друга страна Йорданов няма от какво да се бои защото дори и археологическите данни  показват, че  дедите ни са палеобалкански народ. От друга страна имаме и мнението на един от най-уважаваните учени на нашето време сър К. Ренфрю, според когото езикът на траките е сроден с този говорен днес в България [15]стр. 176. Да не забравяме приетите отдавна от  западноевропейски учени работи на Г. Ценов, който изследвайки рекорден брой исторически извори доказа, че ние сме древен народ, наричан в древността с различни имена скити, гети, масагети, хуни, българи и славяни [16].

 

 

Да се наречем потомци на траките не е тракомания, или фалшификация на историята, а справедлива претенция за своето. Не го ли поискаме сами, никой няма да ни го даде. Първият цивилизован народ на Европа са трако-пеласгите, те са дали писменост, култура и религия на гърците и са наричани богоравни в Илиада. Това е наследство, на което множество народи завиждат, нека не им го подаряваме!

 

 

 

Използвана литература:

 

1. http://www.diplomatic-bg.com/c2/content/view/1097/47/

2.V. Duruy, The World of the Legendary Greece, Leon Amiel Publ.Edition Minerva, Geneve, 1975;

3.К. Порожанов, Общество и държавност у траките, Studia Thracicа 6, БАН, София, 1996;

4. Historical Library of Diodorus the Sicilian, printed by W. Mc Dowell, London, 1814;

5.G Herm, Die Phцenizier, Econ Verlag, Dьsseldorf, 1974;

6. Морските народи-  http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_Peoples

7. Морските народи.-http://i-cias.com/e.o/sea_people.htm

8. Протоханаанска писменост:    http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/protocan

9. J Šavli, M Bor, I Tomažič, Veneti –First Builders of European Community, Editiones Veneti, Wien, 1996;

10. http://www.prehistory.it/ftp/winn10.htm

      http://www.prehistory.it/fase2/sitovo.htm

11. http://www.prehistory.it/ftp/winn4.htm

12.J.P. Mallory, D.Q. Dearborn, Encyclopedia of the Indo-European Culture,

Fizroy Dearborn Publ. Chicago, 1997;

13. И. Дуриданов, Езикът на Траките, Изд.Наука и Изкуство, София, 1976

1 4. Фрийгийcка писменост

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

15.C.Renfrew, Archaology and Language, The Puzzle of the Indo-European Origins, Penguin Books, London, 1977;

15.Г. Ценов, цитиран от  -http://ziezi.tripod.com/bulgarite/43.htm

 

 

 

 



Тагове:   траки,


Гласувай:
48


Вълнообразно


1. eliana - Тракийка съм,
25.09.2009 10:46
благодаря за публикацията!
............Хубав ,успешен ден
ти желая! :)
цитирай
2. nadagr - Интересно ми е да разбера,
25.09.2009 10:48
какво мислите за книгата на Стефан Гайд "Тракийското писмо ДЕКОДИРАНО- II"?
цитирай
3. sparotok - ТРАКИТЕ И ТЯХНАТА ПИСМЕНОСТ
25.09.2009 10:51
eliana написа:
благодаря за публикацията!
............Хубав ,успешен ден
ти желая! :)


Благодаря!
цитирай
4. sparotok - ТРАКИТЕ И ТЯХНАТА ПИСМЕНОСТ
25.09.2009 11:04
nadagr написа:
какво мислите за книгата на Стефан Гайд "Тракийското писмо ДЕКОДИРАНО- II"?


Методът на Стефан Гайд е доста странен поне за мен, но по-принцип съм съгласен с него, че траки са занесли писменост в Египет. Жалкото е, че Гайд не подкрепя твърденията си с факти.
В работите на Емери, Поуп, Колдред, Бест, Монгаит и др. има достатъчно полезна информация.
За да постигне убедителност Гайд просто трябваше да спомене, че произхода на изкуствената черепна деформация при египтяните идва от земите на траките.
Можеше и да спомене за български думи в староегипетския, има достатъчно такива.


цитирай
5. nadagr - Благодаря за изчерпателния отговор,
25.09.2009 11:56
ще бъдат полезни предполагам и за други ваши читатели книгите и авторите, които препоръчвате.
Много ценен образователен блог правите.
Поздравления!
цитирай
6. sparotok - ТРАКИТЕ И ТЯХНАТА ПИСМЕНОСТ
25.09.2009 12:18
nadagr написа:
ще бъдат полезни предполагам и за други ваши читатели книгите и авторите, които препоръчвате.
Много ценен образователен блог правите.
Поздравления!


Благодаря!
Авторите Емери, Поуп, Колдред, Бест, Монгаит... наистина дават ценна информация, дано само интересуващите се да успеят да намерят книгите.
Съмнявам се и, че староегипетски речник може да бъде достъпен за всеки, но пък който търси - намира!

Всичко най-добро!
цитирай
7. tili - Като чуя за писменост
25.09.2009 15:35
на траките, чувам и Вера Мутафчиева: "Като са били, защо не са писали?" Това винаги ме е смущавало и тази статия внася успокоение и е повод за размисъл за "учената" добросъвестност и робуване на клишета.
цитирай
8. sparotok - ТРАКИТЕ И ТЯХНАТА ПИСМЕНОСТ
25.09.2009 16:07
Траките са били първите хора, които са създали писменост. Огромна част от нея е унищожена, но и много е останало. Лошото е, че нашите учени не само, че не желаят да споменат това, но и създават заблуди. Ето това е непонятното за мен, защо български учени унищожават българската история...и самочувствието на българина?
Италиански и гръцки учени биха имали повод да направят подобно нещо, понеже трако-пеласгите създават Атина и Рим...каква е мотивацията на нашите учени не знам...
цитирай
9. enjoy6 - Привет!
25.09.2009 19:50
Благодаря за интересната и опознавателна информация!
Чета с интерес написаното!
Каква е връзката с древното тракийско светилище "Перперикон"?
Приятна вечер!
цитирай
10. sparotok - ТРАКИТЕ И ТЯХНАТА ПИСМЕНОСТ
25.09.2009 21:41
enjoy6 написа:
Благодаря за интересната и опознавателна информация!
Чета с интерес написаното!
Каква е връзката с древното тракийско светилище "Перперикон"?
Приятна вечер!

Благодаря за добрите думи!
За Перперикон мога да кажа само, че е поне от времето на критския цар Минос.
Има много други тракийски светилища, но защо не излиза информация за тях не знам.

цитирай
11. bowman - ...
26.09.2009 07:20
Не съм експерт, на едно място прочетох, че траките не са използвали писмо за обредите си.
Това което ме учуди беше ,че са използвали сричково писмо. Извинявайте за въпроса, но имали възможност това да е било вярно ?
цитирай
12. sparotok - ТРАКИТЕ И ТЯХНАТА ПИСМЕНОСТ
26.09.2009 11:41
bowman написа:
Не съм експерт, на едно място прочетох, че траките не са използвали писмо за обредите си.
Това което ме учуди беше ,че са използвали сричково писмо. Извинявайте за въпроса, но имали възможност това да е било вярно ?


Линеарен А и Линеарен Б са сричкови писмености.
Техните прототипи възникват на територията на Тракия. На погребални и дарувани на светилища обекти ( минойски Крит, 18-век пр. Христа) с Линеарен А са документирани тракийски имена, като Арей ( което гърците преиначават на Арес), Питак, Диза... С Линеарен Б са документирани имена като Арей, Бузос, Дизос, Котис, Марон, Пеон,
Амарунта, Гета, Карсас, Батас, Трос, Тинос...

На територията на България са намирани също документи изписани със сричковите Линеарен А и Линеарен Б.

От сричковата писменост произлизат няколко други, подготвям постинг за това.
цитирай
13. enjoy6 - Да, така е
26.09.2009 11:56
скоро бях на друго такова място- светилището "Белинташ" край с.Червен, посока Асеновград и там разбрах, че всъщност е известно, като библиотеката на древните траки.
Поздрави!
цитирай
14. sparotok - ТРАКИТЕ И ТЯХНАТА ПИСМЕНОСТ
26.09.2009 12:29
Белинташ е безспорно важно тракийско средище, ако не се лъжа бяха открити и интересни петроглифи, но не са ми известни публикации по въпроса.
Все пак Белинташ е малко, или много проучен обект, много други, намиращи се в Стара планина са неизвестни на широката публика.
цитирай
15. boliarkabg - благодаря ти за всичко
26.09.2009 16:32
благодаря ти за всичко
цитирай
16. sparotok - ТРАКИТЕ И ТЯХНАТА ПИСМЕНОСТ
26.09.2009 17:23
boliarkabg написа:
благодаря ти за всичко


Радвам се, че постингите ми са предизвикали интереса ти, дано да си получила отговор на някои въпроси.
цитирай
17. voinov50 - Поздравления!
27.09.2009 10:23
Много неща научаваме от твоите постинги...
Но защо се криеше тази информация досега?!
Колко години сме живяли в заблуди...
Очакваме следващия постинг.
цитирай
18. sparotok - ТРАКИТЕ И ТЯХНАТА ПИСМЕНОСТ
27.09.2009 11:13
Благодаря за отзива!

Точно в следващите два постинга ще можеш да прочетеш защо толкова дълго време сме живели в заблуди.
цитирай
19. helios - Изключително интересен и полезен блог!
27.09.2009 14:07
Очаквам следващите постинги!
Поздрави! Успех!
цитирай
20. sparotok - ТРАКИТЕ И ТЯХНАТА ПИСМЕНОСТ
27.09.2009 14:53
Благодаря!
цитирай
21. enige - На някой много му изнася да определи ...
28.09.2009 11:01
На някой много му изнася да определи предците ни като безписмен народ!
цитирай
22. sparotok - ТРАКИТЕ И ТЯХНАТА ПИСМЕНОСТ
28.09.2009 12:17
Прав сте, на някои не им изнася да признаят, че сме им дали писменост, религия и култура. Предците ни са повлияли гърци, римляни и германи. Те за благодарност са унищожили историята ни, а сега потомците им ни ограбват най-безсрамно. Култура можеш да дадеш на един народ, но не и човечност.
цитирай
23. panazea - Браво , Спароток ,
01.10.2009 11:49
Искам да пиша за фригиеца ЕЗОП . Ти ме улесняваш . Който се съмнява , че най-хубавото е създадено от траките , ще му дам линка към твоя пост.
Гърците само са записали на гръцки неговите басни . Изобщо гърците записват науката създадена в Средиземно море , а неграмотните римляни я представят като гръцка . Бори се ако можеш с неграмотни. Ето моя линк
ГРИГОРИЙ БОГОСЛОВ срещу Юлиан Отстъпник
http://panazea.blog.bg/nauka/2009/09/01/grigorii-bogoslov-razbivane-na-lyjite.389479
цитирай
24. panazea - Нихилизмът на нашите "учени "
01.10.2009 12:23
води до това , че всичко намерено се определя като гръцко . Между впрочем такава нация не е съществувала в древността ,Омир пише за ахейци , дардани и т н. Аз търся тази глава от Илиадата , където той описва всички племена във войната. Прави ли ви впечатление , че нашия цар Резос е на страната на троянците . Ами амазонките.
Ритуалите на траките са устни , това е нормално . И Орфей устно е въвеждал посветените в тайнството . Негови са думите
ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ И ЩЕ ПОЗНАЕШ ВСЕЛЕНАТА И БОГОВЕТЕ
ПОМОЩ ЗА СЛАБИТЕ ,УТЕШЕНИЕ ЗА СТРАДАЩИТЕ, НАДЕЖДА ЗА ВСИЧКИ
думи , които приписват на Сократ , но Сократ е живял след Орфей .
Все едно да кажат , че това са думи на Панацея , понеже съм ги написала 35 века след Орфей!
По късните преписвачи , понеже не можели да произнасят правилно имената , като ги записвали така ги деформирали , че трудно човек може да разбере за какво става дума .
Пишат че най-старото население на Балкансия полуостров са ПЕЛАЗГИТЕ . Градът им е ПЕЛА . Хайде сега да направим малко разходка из този край , който наричат ПЕЛАГОНИЯ . Там има БЕЛАСЦИ , пранината се нарича БЕЛАСИЦА и градът им е БЕЛА . Да ви звучи познато?
цитирай
25. basta - не виждам в списъка с използвана ...
16.10.2009 21:39

не виждам в списъка с използвана литература името на д-р Гайд. познато ли ти е нещо от него?
цитирай
26. sparotok - не виждам в списъка с използвана ...
16.10.2009 22:02
basta написа:

не виждам в списъка с използвана литература името на д-р Гайд. познато ли ти е нещо от него?


Да, четох една книга на Гайд, но честно казано намирам подходът му за странен.
Иначе съм съгласен с него, че траките са занесли писменост в Египет.
Гайд трябваше да спомене, че това е станало на няколко вълни.
Трябваше и да посочи връзката на Египет с Неолитната култура на Варна.
Също можеше да добави, че египтяните практикуват изкуствената черепна деформация, чиито произход е в Ямната култура на черноморските степи.
цитирай
27. basta - ot snoshti se opitvam da ti izpratq ...
17.10.2009 12:25
ot snoshti se opitvam da ti izpratq tozi komentar, no qvno imam povreda v neta i mi go blokira.
ako i sega ne uspeq, se otkazvam. :))):)

znae6 li koq e edna ot osnovnite idei na d-r Guide?
Dionis-Dionisus-Ti-On-Isus. poslednoto zna4i Isus-slunceto na du6ite ni.
sire4, drevnite traki o6te predi 7000 godini sa poznavali i po4itali Isus. Hristos.
kakvo milsi6 za tazi ideq?
izvinqvam se za latinicata, v momenta nqmam kirilica.
цитирай
28. sparotok - ot snoshti se opitvam da ti izpratq ...
17.10.2009 12:39
basta написа:
ot snoshti se opitvam da ti izpratq tozi komentar, no qvno imam povreda v neta i mi go blokira.
ako i sega ne uspeq, se otkazvam. :))):)

znae6 li koq e edna ot osnovnite idei na d-r Guide?
Dionis-Dionisus-Ti-On-Isus. poslednoto zna4i Isus-slunceto na du6ite ni.
sire4, drevnite traki o6te predi 7000 godini sa poznavali i po4itali Isus. Hristos.
kakvo milsi6 za tazi ideq?
izvinqvam se za latinicata, v momenta nqmam kirilica.


Тракийските богове Дионис и Залмоксис са проповядвали безсмъртието на душата, точно както прави и Христос.
Затова и траките приемат толкова бързо Християнството.

По принцип есейското верую на евреите е повлияно от религията на персите, които пък са повлияни от траките.

Ийсус е гръцката транскрипиця на Йешуа, означаващо спасител. Има хора свързващи Йешуа с Йакхус-Бакхус-Дионис, а Саваот със Сабазий-Спасителя.

Мойсей получава новата вяра от Йетро в планината Синай. Йетро е свещенник на медианитите, които са и древните митани-хикси, владели Египет 500 години.

Интересното е, че Кубрат ( Кроват) е наречен царят на митаните. До сега никой не е правил коментар на това интересно изказване.
цитирай
29. basta - тези взаимовръзки от древността ...
18.10.2009 22:29
тези взаимовръзки от древността заедно с предположенията и по-точно изводите за нашия произход и историческо наследство са много интересни и...вдъхновяващи!
лошото е когато хората почнат да прекаляват с "вдъхновението" и го обърнат на манипулация и фанатизъм :)))
хубаво е че твоят блог и гледната ти точка е далеч от това...
обичам когато на нещата се гледа обективно, доколкото е възможно :)

ето нещо красиво от мен,

http://www.youtube.com/watch?v=iyT5okx_JMU

няма много общо нито с историята, нито с Траките, само с мои лични преживявания, ...

лека!

цитирай
30. sparotok - тези взаимовръзки от древността ...
19.10.2009 00:04
basta написа:
тези взаимовръзки от древността заедно с предположенията и по-точно изводите за нашия произход и историческо наследство са много интересни и...вдъхновяващи!
лошото е когато хората почнат да прекаляват с "вдъхновението" и го обърнат на манипулация и фанатизъм :)))
хубаво е че твоят блог и гледната ти точка е далеч от това...
обичам когато на нещата се гледа обективно, доколкото е възможно :)

ето нещо красиво от мен,

http://www.youtube.com/watch?v=iyT5okx_JMU

няма много общо нито с историята, нито с Траките, само с мои лични преживявания, ...

лека!



Благодаря за клипчето!
Сара МакЛохлан има страхотен глас!

Опитвам са да бъда колкото се може по-обективен.
Не споменавам неща, за което нямам подкрепа от исторически извор, или археологически находки.

С любовта към Родината наистина не трябва да се прекалява. Ние си имаме достатъчо, не ни трябва да додаваме изобщо.
цитирай
31. анонимен - Копти
16.01.2010 14:32
Тракийската и коптска писменост е една и съща.
http://lh4.ggpht.com/_-UoPqbrfTlI/S1GnYAHaNAI/AAAAAAAAAqU/fxjAoETj-kQ/Coptic.jpg
Гърчолята не са бели, и не са ХОРа.
http://karutzar.blogspot.com/2008/01/blog-post_18.html
цитирай
32. анонимен - и аз се питам докога българите първи ...
01.04.2010 11:51
и аз се питам докога българите първи ще плюем против произхода си и ще скриваме славното си минало. На кого служат тези подкупни хора и те са министри.
Благодаря ти ,че си изразил мнението си за това - подкрепам те напълно.
цитирай
33. анонимен - Иво Колев - Напълно те подкрепям!
30.06.2010 22:42
Напълно те подкрепям Sparotok! Давай смело напред! Това е истината за изстрадалия български народ.
Бих препоръчал повече снимков материал и оригинални цитати /на снимка/ от древните автори - да им затворим устата на неверниците!
цитирай
34. sparotok - информация
30.06.2010 23:09
анонимен написа:
Напълно те подкрепям Sparotok! Давай смело напред! Това е истината за изстрадалия български народ.
Бих препоръчал повече снимков материал и оригинални цитати /на снимка/ от древните автори - да им затворим устата на неверниците!


Линковете водят до изображения и литература

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

Който иска да види ще види, а опонентите ще отричат до последно, но Бог е с нас!
цитирай
35. chinamaina - Тук трябва да се споменат
06.08.2010 19:04
и по-късните - загубени, но документирани преводи на библията на тракийските наречия на бесите (Biblia bessica) в превод на Никета Ремесиански от Бела Паланка и по-късния вариант на наречието на гетите от Епископ Улфила.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13966484
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104067
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031