Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2009 14:59 - СТАРОБЪЛГАРСКИ НАДПИСИ ОТ АПЕНИНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 13593 Коментари: 14 Гласове:
38

Последна промяна: 16.09.2009 16:23


  СТАРОБЪЛГАРСКИ НАДПИСИ ОТ АПЕНИНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ

 

 

През XX-ти век в северната част на Апенинския полуостров бяха открити много древни надписи от VI- ти – V- ти век преди Христа.  Някои бяха идентифицирани като създадени от ретите, други като принадлежащи на роднините им венетите. Тези народи са обитавали земите между Алпите и Адриатическо море поне от първото хилядолетие преди Христа. Въпреки, че са били силни и развити,  римляните успяват да ги завладеят и асимилират между III-ти и I-ви век преди Христа.

 

Ретския и венетския език са обявени официално за спадащи към италийската група, но  все още не са направени точни преводи на надписите намерени в Ретия и Венетия. Шумахер, Просдочими и др. каталогизират усърдно артефактите,  но  до разчитане и ясна интерпретация на древните послания не се стига. Тогава се лансира теорията, че текста е неразбираем защото се касае за сакрални формули и неприсъствуващи в историческите извори лични имена.

 

Понеже повечето западни, а и наши учени смятат, че старите българи са азиатци по произход, заселили се в Европа между V-ти и  VII-ми век, то не са правени опити за разчитане на венетските и ретски надписи с помощта на български език. Все пак артефактите с изписан върху тях текст са от VI- ти – V- ти  век преди Христа. Затова и за мнозина ще е учудващо, ако бъде обявено, че нашият език е прекрасен кандидат за дешифрирането на мистериозните текстове.

 

Първият надпис, който ще бъде разгледан е намерен в Магре, Италия. Регистриран е като Schum. МА 14. Текстът е изсечен върху еленово рогче, което е било носено като амулет.

  
Четенето е следното ЕСИУМНИНЕСУР.

Понеже Есиумнинесур не прилича изобщо на ретско лично име ( като Писие, Валтен, Перуниес ) то явно трябва да се търсят отделни думи даващи някакъв смисъл. Следното разделение дава възможност за логичен превод:

 

ЕСИ  * УМНИ *  НЕ * СУР *

 

ЕСИ  е перфектен еквивалент на старобълтарското ЕСИ – ти си;

УМНИ означава умен;

НЕ – означава –не;

СУР – отговаря на нашата дума суров, тук може би употребена в смисъл на зелен, неопитен;

 

На старобългарски значението би било – Ти си умен, (а) не неопитен.

Навярно предназначението на амулета е било да вдъхне увереност на претежателя. Това разбира се е предположение, за истинската функция на артефакта можем само да гадаем. Важното е, че текста е преводим на старобългарски.

 

 

Втория надпис е венетски, гравиран е върху съд намерен в гробница. В моментта се съхранява в музея на Адрия.  И в този случай няма разстояние между думите. Посоката на четене е от дясно на ляво. Това може да се види от ориентацията на буквите: Е, С, М, Н, Л.

 

                             
Траскрипцията е: ЕСМИВЕНЕЛУСЛЕЕНИЙ. Следното разделение дава възможност за логически превод:

 

ЕСМИ * ВЕНЕЛУ * СЛЕЕНИЙ *

 

EСМИ -  отговаря стопроцентово на старобългарското ЕСМИ – аз съм;

ВЕНЕЛУ – е лично име Венел в дателен падеж, т.е. на Венел;

СЛЕЕНИЙ- е показва връзка със старобългарския глагол сълати – изпращам, съланий означава изпратен;

 

На старобългарски значението би било- Аз съм изпратен на Венел.

Възможно е съда, на който е гравиран надписа да е бил предназначен за гробен дар на покойник  с име Венел. Това лично име наподобява българското Венелин.

 

Ретския надпис от Източните Алпи ( местност Щайнберг) и  венетския от Сколо ди Лоцо няма да бъдат разгледани подробно в тази работа понеже са твърде дълги, а и етимологическия анализ би бил  прекалено сложен за повечето читатели. Ще бъде споменато обаче, че надписите съдържат думи, които са изключително близки до старобългарските: АЗИ-аз, ЕСИ- ти си, ЕСТА- бъдете! МАЛИ- малък, АЖЕ- ако, САН- сън, ОДЕТ- облечен, ВСЕ- всички, НЕГО-него, ТЕМОН- тъмен, МОКЛА- мъгла.

 

Характерът на представените в тази работа надписи е индикация, че древна Ретия и Венетия са били населявани и от хора, говорещи българско наречие. Остава да се обясни как са се появили стари българи на Апенинския полуостров хиляда години преди Алцек да се засели там.

Ясно е, че един народ не може да остави толкова писмени следи, без да е обитавал дълго време  дадена област. Топонимите и археологическите находки би трябвало да дадат потвърждение за присъствието на стари българи в подалпийския регион.

 

За името на областта Ретия, произнасяно в древността като Рейтия се предлага обяснение с галската дума ардус височина, хълм, от която идва и названието на Ардените- планинска верига в Белгия. При липса на по-добър кандидат ардус наистина би било приемливо, но работата е там, че българските думи рът, рид ( хълм, високо място) са по-близки до Рейтия отколкото ардус. Най-вероятно оригиналното име на Реития е било Рътия, но поради липса на Ъ в латинската азбука, римляните го преиначават на Rhaetia.

 

Ще бъде отбелязано също, че археологическите находки показват, че през Ранната Желязна Епоха земите на Рейтия са обитавани от хора, чиято материална култура е смайващо близка до старобългарската. В работите на Старе и Гущан, засягащи Ранната Желязна Епоха на подалпийските региони са дадени изображения на старобългарски саби, върхове на стрели с триъгълно сечение, ножове и копия от същия тип като старобългарските.

Ако трябва да се вярва на нашите учени, то присъствието на старобългарски артефакти в Средна Европа през VII-ми и VI-ти век преди Христа би било невъзможно. Фактите обаче показват обратното, типични за дедите ни оръжия са намерени в археологически слой от Ранната Желязна Епоха на Ретия ( Рейтия ) и Венетия. Когато фактите говорят и боговете трябва да мълчат!

 

Древното присъствие на стари българи в северните части на Апенинския полуостров изобщо не е мистерия. До скоро се смяташе, че халщатската култура е възникнала самостоятелно в алпийските области. Новите изследвания обаче показват, че създателите на тази уникална за Средна Европа култура са трако-кимерийски племена. Тук ще напомня, че проф. Ценов доказа отдавна, че старите българи принадлежат на палеобалканските етноси – траки, кимерии и илирийци. Тезата на Ценов обяснява присъствието на старобългарски по характер артефакти в Ретия и Венетия. Става ясно и защо “странните” надписи се разчитат с помощта на българския, а не на латинския. Логичното обяснение е, че през Ранната Желязна Епоха трако-кимерийци са дошли от Балканите в Средна Европа, където са повлияли местното население. Тези трако-кимерийци явно са говорели българско наречие.

 

Време е нашите учени да спрат да служат на чужди интереси и да покажат на българския народ истинската му история! Има изобилие на данни, стига само някой да иска да ги използува.Тагове:   надписи,


Гласувай:
38


Вълнообразно


1. tili - Редовно се зачитам
18.09.2009 13:15
в постингите ти и ти благодаря за новата информация!
цитирай
2. sparotok - СТАРОБЪЛГАРСКИ НАДПИСИ ОТ АПЕНИНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ
18.09.2009 13:41
Радвам се, че написаното от мене ти харесва.
Искам сънародниците ми да получат самочувствието, което заслужават!
Дали сме на Европа много повече от гърци и римляни, но никой освен българите няма интерес това да стане обществено достояние.
Ще съм доволен, ако поне хората в Родината осъзнаят истината за миналото ни.
цитирай
3. voinov50 - И на мен ми харесват...
18.09.2009 16:51
все повече постингите ти :)))))
Поздравления!
цитирай
4. sparotok - СТАРОБЪЛГАРСКИ НАДПИСИ ОТ АПЕНИНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ
18.09.2009 19:33
Благодаря!
Ще се постарая да публикувам колкото се може повече неща, които нашите учени премълчават...или не знаят....
цитирай
5. prado - Здравей, имам молба когато изка...
19.09.2009 09:41
Здравей, имам молба когато изказваш съждения, давай оригиналите, върху които се съсредоточаваш, защото така може да се спекулира - просто покажи източниците, покажи азбуката и нейни съответствия - например на мене ми е ясно ,че е написано на руница, но от кой тип?
цитирай
6. sparotok - СТАРОБЪЛГАРСКИ НАДПИСИ ОТ АПЕНИНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ
19.09.2009 12:34
Имаш пълно право, при такива публикации трябва да се даде поне факсимиле на руническия надпис.
Не съм го направил понеже все още не съм получил разрешение да използувам изображенията.
Изобщо не ми се иска да си докарвам проблеми.
Разсърдил съм достатъчно германски и руски професори, те просто чакат да направя грешка.

Стига да желаеш мога да ти дам данни за изданията, в които надписите са каталогизирани.
Поне някои могат да се поръчат, излиза около 35 евро с изпращането.

Относно типа 'руница', потърси по интернет информация за Magre alphabet, Este alphabet, Rhaetian alphabet, North Italic alphabeths, Schumacher-Rhaetian inscriptions.
цитирай
7. sparotok - СТАРОБЪЛГАРСКИ НАДПИСИ ОТ АПЕНИНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ
19.09.2009 13:04
Здравей Прадо!
Ето ти и нужната информация.
Моят съвет е да пропуснеш Ле Жьон, набавянето на работата му е излишна загуба на средства.

G. B. Pellegrini, A.L. Prosdocimi, La Lingua Venetica, I – Le Iscrizioni, Ist. Di Glottologia dell’ Univ. Di Padova, Circolo Linguistico Fiorentino, 1967;

R. W. Conway, The Prae-Italic Dialects, II, Part 3, Cambridge, Mass, 1973;

T. Hirunama, The Dialects of Ancient Northern Italy: their positioning and significance, Journal of Indo European Studies, 14, N. 1, 1986;

J. Šavli, M. Bor, I Tomažič, Veneti. First Builders of European Community, Editiones Veneti, Vienna 1996;

L. Capuis, I Veneti, Società e Cultura di un Popolo dell'Italia Preromana, Biblioteca di Archeologia, Vol. 19, Longanesi & C, Milano, 1993.


Silvestri M, Tomezzoli G, Linguistic Computational Analysis to measure the distances between
ancient Venetic, Latin and Slovenian Languages, Proceedings of the Third International Topical
Conference, Ancient Settlers of Europe, Založništvo Jutro, Ljubljana 2005, 77-85 (ISBN 961-6433-
51-2)

Schumacher S, Die Retischen Inschriften, Geschichte und heutiger Stand der Forschung, 2.,erweitete Auflage, Archaeolingua, Innsbrucker Beitrдge zur Kulturwissenschaft, Sonderheft 121, Innsbruck 2004 (ISBN 3-85124-214-9)

Vetter E, Die Herkunft des venetischen Punktiersystems, Glotta 1920, 24, 114-133

Lejeune M, Les Inscriptions Venиtes, Univ. Degli Studi di Trieste, Dal Bianco Editore, Udine
1965

Serafimov P., Steinberg Inscription, Proceedings of the Fourth International Topical Conference,
Ancient Inhabitants of Europe, Založništvo Jutro, Ljubljana 2006, 172-180 (ISBN 13 978-961-
6433-75-4)

http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Italic_alphabet

http://www.omniglot.com/writing/olditalic.htm

Дано да не съм пропуснал нещо, ако е така ще ти изпратя информацията допълнително.
цитирай
8. prado - Суперблагодарности, виж за авт...
19.09.2009 13:52
Суперблагодарности, виж за авторското право - според него 100 годишна давност отменя правата , а пък за паметниците - там според мене никой не може да претендира, освен ака не докаже, че собственоръчно ги е написал, още веднъж благодаря!
цитирай
9. sparotok - СТАРОБЪЛГАРСКИ НАДПИСИ ОТ АПЕНИНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ
19.09.2009 14:46
Ще се радвам, ако посочената литература ти свърши работа, или пък помогне на някой твой познат.

Относно археологията на северните части на Апенинския полуостров ти препоръчвам:
M. Gushtin, NOTRANJSKA, ZU DEM ANFANGEN DER EISENZEIT AN DER NORDLICHEN ADRIA, katalog, Narodni Muzej, Ljubljana, 1979.

V. Stare, Prazgodovina Shmaretje, katalog, Narodni Muzej, Ljubljana, 1973.

Aко успееш да си ги набавиш ( тези струват 5 евро, с изпращането-15), иди с тях в НИМ, София и сравнявай с тракийските и старобългарски находки. Любопитен съм какъв коментар ще ти дадат за присъствието на старобългарски саби, стрели и др. в подалпийските региони през ранната желязна епоха.

Ценна информация има и в:
Italy Before the Romans, David and Francesca R. Ridgway, Departement of Archaeology University of Edinburgh, Scotland, 1979.

Колкото до правата - всички публикации са отпреди 30-50 години, по принцип не би трябвало да има проблем с издаването на разрешение за използуване на няколко изображения....но явно, когато се касае за български интереси правилата някакси се променят.
цитирай
10. sparotok - СТАРОБЪЛГАРСКИ НАДПИСИ ОТ АПЕНИНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ
20.09.2009 12:30
Здравей Прадо!
Поднасям ти извиненията си!
Както се и опасявах пропуснал съм важна литература.
Препоръчвам следните издания:
Proceedings of the Sixth International Topical Conference
ORIGIN OF THE EUROPEANS, Zaloznistvo Jutro, Lubljana, 2008, ISNB 978-961-6746-05-2
Proceedings of the Fourth International Topical Conference, ANCIENT INHABITANTS OF EUROPE, Zaloznistvo Jutro, Lubljana, ISBN 978-961-6433-75-4.

Прегледай работите на Томецоли, Водопивец, Амброжич, Серафимов.
цитирай
11. prado - Още веднъж благодарности, Успех!
20.09.2009 12:43
Още веднъж благодарности, Успех!
цитирай
12. sparotok - СТАРОБЪЛГАРСКИ НАДПИСИ ОТ АПЕНИНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ
20.09.2009 14:59
Благодаря!
В случай, че търсиш литература по даден въпрос, винаги ще съм готов да услужа с информация.
цитирай
13. анонимен - Имаш пълно право, при такива пуб...
26.12.2009 23:44
sparotok написа:
Имаш пълно право, при такива публикации трябва да се даде поне факсимиле на руническия надпис.
Не съм го направил понеже все още не съм получил разрешение да използувам изображенията.
--- Ти майтапиш ли се ?
Изобщо не ми се иска да си докарвам проблеми.
--- Аз не съм срещнал някой да е прочел нещо по разчитане на рунни надписи и да го крие. Ти си първия.

Разсърдил съм достатъчно германски и руски професори, те просто чакат да направя грешка.
--- Да бе. И да те обесят.

Стига да желаеш мога да ти дам данни за изданията, в които надписите са каталогизирани.
Поне някои могат да се поръчат, излиза около 35 евро с изпращането.

Относно типа 'руница', потърси по интернет информация за Magre alphabet, Este alphabet, Rhaetian alphabet, North Italic alphabeths, Schumacher-Rhaetian inscriptions.
--- Защо трябва да търся ? Дай я тази руница да я видим коя е ? В света има разчетени само два-три вида руни. Твоята сред тях ли е или е държавна тайна ?!


цитирай
14. sparotok - не четете внимателно
27.12.2009 12:59
анонимен написа:
sparotok написа:
Имаш пълно право, при такива публикации трябва да се даде поне факсимиле на руническия надпис.
Не съм го направил понеже все още не съм получил разрешение да използувам изображенията.
--- Ти майтапиш ли се ?
Изобщо не ми се иска да си докарвам проблеми.
--- Аз не съм срещнал някой да е прочел нещо по разчитане на рунни надписи и да го крие. Ти си първия.

Разсърдил съм достатъчно германски и руски професори, те просто чакат да направя грешка.
--- Да бе. И да те обесят.

Стига да желаеш мога да ти дам данни за изданията, в които надписите са каталогизирани.
Поне някои могат да се поръчат, излиза около 35 евро с изпращането.

Относно типа 'руница', потърси по интернет информация за Magre alphabet, Este alphabet, Rhaetian alphabet, North Italic alphabeths, Schumacher-Rhaetian inscriptions.
--- Защо трябва да търся ? Дай я тази руница да я видим коя е ? В света има разчетени само два-три вида руни. Твоята сред тях ли е или е държавна тайна ?!
Явно не знаете какви могат да са последствията за тези, които публикуват изображения без разрешение на издателя. Посочил съм повече от достатъчно литература. Щом имате съмнения набавете си посочените издания!
G. B. Pellegrini, A.L. Prosdocimi, La Lingua Venetica, I – Le Iscrizioni, Ist. Di Glottologia dell’ Univ. Di Padova, Circolo Linguistico Fiorentino, 1967;

R. W. Conway, The Prae-Italic Dialects, II, Part 3, Cambridge, Mass, 1973;

T. Hirunama, The Dialects of Ancient Northern Italy: their positioning and significance, Journal of Indo European Studies, 14, N. 1, 1986;

J. Šavli, M. Bor, I Tomažič, Veneti. First Builders of European Community, Editiones Veneti, Vienna 1996;

L. Capuis, I Veneti, Società e Cultura di un Popolo dell'Italia Preromana, Biblioteca di Archeologia, Vol. 19, Longanesi & C, Milano, 1993.


Silvestri M, Tomezzoli G, Linguistic Computational Analysis to measure the distances between
ancient Venetic, Latin and Slovenian Languages, Proceedings of the Third International Topical
Conference, Ancient Settlers of Europe, Založništvo Jutro, Ljubljana 2005, 77-85 (ISBN 961-6433-
51-2)

Schumacher S, Die Retischen Inschriften, Geschichte und heutiger Stand der Forschung, 2.,erweitete Auflage, Archaeolingua, Innsbrucker Beitrдge zur Kulturwissenschaft, Sonderheft 121, Innsbruck 2004 (ISBN 3-85124-214-9)

Vetter E, Die Herkunft des venetischen Punktiersystems, Glotta 1920, 24, 114-133

Lejeune M, Les Inscriptions Venиtes, Univ. Degli Studi di Trieste, Dal Bianco Editore, Udine
1965

След това, ако искате публикувайте без разрешение!

Всеки решава сам за себе си, аз лично спазвам закона за авторското право не само заради санкциите, но и от уважение към създателите на даден материал.
Публикуване без разрешение си е кражба, а един българин трябва да се държи почтено. Това понятие Ви е познато нали?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 14431031
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104238
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031