Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2009 08:26 - КАКВО ОЗНАЧАВА СТАРОБЪЛГАРСКАТА ТИТЛА КАНАС У БИГИ ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 25065 Коментари: 26 Гласове:
49



КАКВО ОЗНАЧАВА СТАРОБЪЛГАРСКАТА ТИТЛА КАНАС У БИГИ ?     Искрено се надявахме, че след идването на демокрацията през 1989 година ще дойде и промяна във виждането на нашите историци. Това обаче не се случи. Дори напротив, започна се една добре организирана кампания, целяща да убеди българския народ, че предците му са дошли от Азия, че пра-Родината е някъде в Памир и Тибет. Време е да се сложи край на това унижение, което убива нашето самочувствие и осквернява паметта на дедите ни!   Дълги години ние бяхме заблуждавани, че старобългарските владетели са носили титлата хан. За нашите учени бе без никакво значение, че не съществува нито един надпис, в който български държавен глава да е именуван така. Не бе обърнато внимание, че няма нито един гръцки, латински или арабски извор, потвърждаващ, че някога си, някой си български благородник е наричан от своите поданници хан. Тази титла се появи  в началото на 20 век в работите на ограничени учени, които познаваха твърде слабо историческите извори. Изследователи като В. Златарски считаха, че нашите деди са дошли от далечния изток туранци. Понеже титлата хан е използвана от  турански народито се стигнадо заключението, че и българският държавен глава ще да е бил титулуван така. Огромна пропаст се простира между предположение и реалност. В сериозната наука няма място за желания, мнения и догадки. Или разполагаш с убедителни доказателства за дадено твърдение, или не. Безкрайното повтаряне на измислици не може да се нарече наука. Фактът, че много наши сънародници все още вярват, че дедите ни са били управлявани от ханове, се дължи на упоритото натрапване на лъжи.   В последно време някои изобретателни “изследователи” решиха да прекроят хан на кан, като отново се скри смисъла на тази дума и не бе показан истинският й произход. Търсейки произхода на българите в Средна Азия, Петър Добрев предложи тълкуването на титлата КАНАС У БИГИ   като велик владетел, светъл владетел, смятайки, че в основата лежи санскритската дума ШУБХ. Думата ШУБХ означава наистина светлина, блясък, но на на същия език – санскрит частицата КАНА няма значение водач, а малък, дребен, момиче, девица, едноок. В този случай се получава не светъл водач, а светла девица, блестящо момиче, или пък светъл слепец ( едноок). Комбинацията не е особено подходяща за титла на един водач на войнствен народ.

Тълкуването на Добрев е погрешно, което от своя страна е доста странно понеже на него е известен гръцкият превод на старобългарската титла. Южните ни съседи тълкуват КАНАС У БИГИ като владетел от Бога, владетел в Бога (
ΕК ΘΕΟΙΑΡΧΟΝΤΟΣ/ΑΡΧΟΝΤΙΝ ). В случай че гърците предлагат превод, то най-логичното за един безпристрастен учен е да се съобрази с данните и да направи сравнение. На гръцки ΕKΘΕΟΙ означава от Бога ( в Бога). Ако потърсим подобна фраза в КАНАС У БИГИ, ще я забележим много лесно в У БИГИ.  Думата У отговаря на съюза У, В, ВЪВ, а БИГИ е просто дателен падеж на общославянската дума БОГ, имаща вариант БИГ (БПГ ) в украинския език. На старославянски У БИГИ означава във Бога. Колкото до гръцката дума ΑΡΧΟΝΤΟΣвладетел, то тя отговаря на старобългарската КАНАС, която не е нищо друго освен по-старата форма на общославянската титла  КНЯЗ. Това бе подробно обяснено от проф. Ценов в работата му “Кроватова България и Покръстването на Българите”. Ценов доказа също, че ние българите сме потомци на траките, най-древното цивилизовано население не само на България, но и в цяла Европа. За съжаление работите на този истински родолюбец бяха обречени на забвение допреди 10 години. Нашите учени ни заблуждаваха, че тракийският език е изчезнал. Твърдеше се, че ние сме потомци на нашественици от Азия. Това граничи с глупост, разбира се, защото антропологично, културно и езиково ние сме потомци на траките. Едно от доказателствата за това е фактът, че старобългарската титла КАНАС У БИГИ е обяснима на тракийски език. Тракийската дума КЕНАС отговаря на КАНАС-КНЕЗ-КНЯЗ, тракийската БАГАЙОС отговаря на БОГ ( имаща вариант БИГ в украинския и БАГА в словенския ).
Отново тракийският език дава обяснение на друга старобългарска титла - бълия владетел. Бълия идва от тракийските балайос, бален - силен, владетел. Интересна подробност е и, че дедите ни са именувани също с титлата регес( ), която е просто вариант на тракийската резосвладетел. Старобългарската титла каган пък идва от тракийската дума кагайос – висок. Каган значи просто височество. Старобългарската титла самъчий - началник идва от тракийската дума самос – връх, височина, т.е самъчий означава върховен, главен. Старобългарската титла таркан произлиза от тракийската дума тарк /талк- тълкувам, говоря, осъждам. Явно тарканът е бил съдия.

Нека обяснението на една българска титла с помощта на тракийския език да е случайност, но какво да кажем тогава за втората, третата, четвъртата, петата, шестата? Това е закономерност, чието обяснение е, че нашите деди са били част от древната тракийска общност. Тълкуванието и разбирането, че тракийският език е най-древната форма на българския, не е само наше мнение, един от най-дълбоко уважаваните учени на нашето време – Сър Колин Ренфрю, отбеляза точно и ясно в книгата си : “Археология и език”, че тракийският не се е различавал много от езика, говорен днес в България! Тук ще отбележим, че английският е загубил около 85% от речника си за 1000 години, докато българският се различава от документирания тракийски не повече от 10%. Статистически погледнато ние говорим тракийски...
  За читателите, които не са добре запознати с историческите извори, подобно изявление може да звучи странно, затова ще отбележим, че старите българи са идентифицирани многократно като мизи, пеони, трибали и кимерии, а това са без изключение палео-балкански народи.Те са имали свои княжества,  но през I-и и II-ри векса били покорени от Рим. Тези от тях,които са искали да останат свободни, е трябвало да напуснат България и да тръгнат на изток, към черноморските степи и Азия, далече от римските легиони. Мигриралите траки не забравили старата си Родина и водели много войни за освобождаването й. От II-и до VII век дедите ни са прекосявали Дунава многократно.За римляните обаче тракийските освободители са били нашественици, понеже империята е считала нашите земи за свое владение.След вековни усилия свободните траки постигат независимост от римската империя. През 681 г. те  създават Дунавска България, обединявайки се със сродните си племена.   В случай че тази информация бе представена на широката публика, би било невъзможно за различни авантюристи и ограничени личности да ни изкарват по произход туранци, монголци или памирци. Напротив, на всеки би било ясно, че ние българите сме потомци на древните траки, които са играли изключително важна роля във формирането на европейската история и култура.  


Тагове:   траки,   Какво,   означава,


Гласувай:
49




1. prado - Самите крале получавали почетни ...
01.09.2009 08:47
Самите крале получавали почетни титли от римските императори като vir illuster (висш ранг от късноримската сенаторска аристокрация), заемали длъжностти на висши западноримски военачалници и получавали най-висшата титла, която можели да предоставят императорите – патриций. Тези титли повишили авторитета им сред гало-римското население. За бургундите те били крале (reges) и владетели (domini). Около втората половина на V в. процесът на формиране на Бургундското кралство приключил.
РЕГЕС е от латински и си е едно към едно
цитирай
2. rat - Понеже сме в секция политика, бих ...
01.09.2009 09:17
Понеже сме в секция политика, бих искал да прочета каква е причината за тази манипулация, каква е ползата от това ние да бъдем изкарвани потомци на азиатски древни народи. Едва ли това е плод само на некадърност и липса на знания. А и съм убеден, че някой, който застъпва тази теза би написал не по малко от представеното тук и също би звучало доста логично и подплътено с доказателства, но не ми се преписват исторически статии. хахахахаха. Това последното беше шега.
цитирай
3. rat - Чувствам се наистина облекчен. И ...
01.09.2009 13:10
Чувствам се наистина облекчен.
И моите мисли бяха в тази посока, но толкова изчерпателно не съм си и помислял, че мога да го прочета някъде. Поздравления.
цитирай
4. prado - Поздрави и от мене - в момента съм ...
01.09.2009 13:19
Поздрави и от мене - в момента съм свидетел на откритие от огромно значение - нов прочит на източниците от Борислав Борисов - Боцмана. Филолог, който е сам срещу всички хабилитирани учени - историци, но пък е създател на Римската теза за произхода на българското име - събитие, все още набиращо скорост и признание от една година насам, но и уреждащо проблемите от историческо естество на европейските народи
цитирай
5. анонимен - КАКВО ОЗНАЧАВА СТАРОБЪЛГАРСКАТА ТИТЛА КАНАС У БИГИ ?
01.09.2009 18:26
prado написа:
КАНАС У БИГИ - в надписа няма разстояние между буквите: КАНАСУБИГИ - може да се тълкува - канас уби ги (утепа ги), или канас у биги - бига - колесница с два коня, за разлика от колесницата с четири коня - квадрига, тоест по-ниско в иерархията..


Признавам, че когато даден текст е слят са възможни много варианти на четене. Точно за това и споменах какъв е гръцкия превод на КАНАСУБИГИ - владетел в Бога, от Бога владетел.
Ненужно е да се правят спекулации след като се разполага с помощно средство за разчитане - гръцкия превод на старобългарската титла.

Спароток
цитирай
6. анонимен - КАКВО ОЗНАЧАВА СТАРОБЪЛГАРСКАТА ТИТЛА КАНАС У БИГИ ?
01.09.2009 19:17
rat написа:
Понеже сме в секция политика, бих искал да прочета каква е причината за тази манипулация, каква е ползата от това ние да бъдем изкарвани потомци на азиатски древни народи. Едва ли това е плод само на некадърност и липса на знания. А и съм убеден, че някой, който застъпва тази теза би написал не по малко от представеното тук и също би звучало доста логично и подплътено с доказателства, но не ми се преписват исторически статии. хахахахаха. Това последното беше шега.


Прав сте, че не липсата на знания са причина наши и чужди учени да ни изкарат азиатци. Всичко идва от това, че дедите ни са били велик народ и са направили много повече отколкото ние дръзваме да си представим. Предците ни са дали култура и държавност на много народи. Благодарност обаче не можем да очакваме. Никой не обича бившите си господари и се опитва всячески до ги унищожи. Ето ви и един пример:
Римляните са владени от етруските. От тях латинския народ получава азбуката си, ранната философия, държавна организация и т.н.
За "благодарност" римляните не само, че прогонват етруските царе, но обединявайки се с други италийски племена покоряват бившите си господари...и заличават напълно етруската литература, култура и история. Само за няколко века етруските са асимилирани напълно...

Най-лесния начин да се отрече, че българите са са най-големите създатели и разпространители на държавност и култура в Европа е като ни изкарат диви азиатци. Щом сме "дошли" в Европа чак през V-ти век, то не би било възможно да дадем владетели на скири, франки и др. По този начин странните имена на царе като Окатар, Рецесвинт, Витег, Свинтила, Валамир, Укромир и др. няма защо да се коментират.

Мотивите на западните учени са ясни, те искат да запазят самочувствието на своите народи. Поведението на германски и английски изследователи е непочтено, но е разбираемо. За мен обаче е неясно робското поведение на нашите учени. Как е възможно за една титла да продадеш събратята си? Боли ме не от това, че чужди учени манипулират историята ни, а че няма никакъв протест от страна на нашите изследователи.
Доказателства за истинското ни минало има много, стига само да имаш желание да ги видиш.




.
цитирай
7. анонимен - КАКВО ОЗНАЧАВА СТАРОБЪЛГАРСКАТА ТИТЛА КАНАС У БИГИ ?
01.09.2009 20:15
prado написа:
Нека изберем краткия период 100-120г. назад, т.е. този, който формира сегашното представяне на историята.
България в този период с кратки прекъсвания е (за съжаление) определено сателитна държава. Възстановена през 1878г. в граници (няма да коментираме тези граници, политически ли са, етнически ли са и т.н.) почти по картата на Равенския козмограф от 354г. в продължение на споменатия около 120 годишен период, България непрекъснато е манипулирана от Големите Играчи в Европа – Австроунгария, Турция, Германия, Русия и др. На тези, на които вече им е неприятно, че са граждани на марионетна държава, ще напомня за успокоение, че никой не избира Родината си. Доста по-големи народи от българския ( поляци, каталунци, кюрди ) и по – мотивирани ( чехи, фини, унгарци ) са се опитвали да се откопчат от лапите на Големите Играчи, обаче отскубнали се от единият в тях забива нокти другият. Европа и околностите й са с твърде скромни размери и не позволяват по-мащабни маневри на дребосъците.
Това подчинено политическо положение на България, е формирало и съответното васално-приспособленческо поведение на нейните управленчески структури, в нашият случай, тези които формират националното самосъзнание - Министерства на културата, на образованието, училища, университети и т.н. Когато се е сменял „диригента” (Големият брат) и националният оркестър е променял своят „тон”. Това многодесетилетно „мачкане” от горе надолу е оформило и облика на българската историография, която винаги е „припявала” на вълчия вой на Големите, естествено с подобаващо смирено кучешко джафкане. Ето какво казва за такъв интелектуален диктат и унизителна социална атмосфера Джордано Бруно:
„ Ако аз работех с плуга, пасях стадо, обработвах градина, правех дрехи, никой нямаше да ми обръща внимание, малцина биха се вглеждали в мен и аз щях да угодя на всички. Но аз измервам полето на природата, стремя се да паса душите, мечтая да обработвам ума и да поправям навиците на интелекта – ето защо онзи който ме гледа, ме заплашва, който ме следи ме напада, който ме догонва ме ухапва. А който ме хване – изяжда ме и това вършат не един и двама, а мнозина и почти всички .”
Както виждате през последните 500г. нравите не са се променили в Европа.

Последният Голям Брат - Русия, наложи панславизма в българската история и тъй като Сталин (по други сведения – Ленин) прекръсти Булгаристан на Татарстан, за българските историци се предоставиха „свободни” пространства зад Татарстан – там да си търсят корените на българщината, защото българина винаги държи на предците си – да бъдат винаги по-велики от предците на комшиите! Натам се отправиха в стегната стъпка рекрутираните български историци и като резултат – копия с конски опашки монголо-арабски образец, полуразвалено месо изпод седлото за закуска и обяд, хански филми в които кроманьонски монголоиди реват „Хане, победихме” и т.н. Всичко както си му е редът. Но. . . „Живота си тече” ( филм с Мики Руни), Дядо Иван и Чичо Сам подписаха САЛТ-2 и си поделиха света – всеки да си продава пушкалата в неговата си част, „железните” германци ядосани от тоталните военни поражения в почти всички войни, измислиха мутанта Обединена Европа, трудолюбивата жълта раса заля света с всевъзможна продукция, обаче маршът на българската историография напарфюмирана с розово масло, достигна Китайската стена и се очаква в скоро време да прецапа и Куросива . Ако се вкарат още пари в тази „експедиция”, може да се включат и вулканолози, които да открият в кратерите, например черният базалт, Свещеният камък на Черните българи, или астрономи да открият конски фъшкии зад предела на Роше, от прочутите „звездни български коне”. Всичко е възможно.
Тези и подобни други „интелектуални” откривателски въжделения, много успешно са красифицирани от Освалд Шпенглер в неговата гениална схема-таблица за развитието на цивилизациите (която разбира се няма нищо общо с национал-социализма) и успешно прилагани от цяла плеада титуловани измамници, начело с „първоучителите” Ягич и Шафарик, та до „бащицата” Васил Златарски. Това е най-черното дело на тези „учени”, откровени агенти на Големите Братя, чийто идеи за азиатщината на българите и до ден днешен марширува по българските улици и училища. Разследването по Римската теза показва, че Големите Братя са имали своите основания, българите да се търсят в Азия и по никакъв начин да не се свързват с Европа, а за Балканите да се „доказва”, че са заселени от полудиви варвари ( не става въпрос само за българите, но и за сърбите, хърватите, черногорците, власите и т.н.) на които порядък могат да създадат само Големите Братя. Допълнителен „ред”, много по-древен, е реализиран от православните християни, които хиляда години „чистят” историческите извори от „дяволски писмена”, еретически или „безбожни слова”, следствие на което в Балканската история липсват дори съчиненията на Константин Велики, затова пък има „елински” източници отпреди 2000г. Нека да видим какво е оцеляло и какво „говорят” първоизточниците, защото те, както ще се убедите, определено не казват това, което се излага от напарфюмираната история.
И така, каква е Римската теза, която ще се доказва оттук нататък? Смятам за по-удачно да съобщя предварително каква е тезата, за да се има пред вид при разглеждането на източниците. Така ще е по-удобно за читателя, който ще може постепенно да акумулира своето становище за нейната основателност.
Тезата е, че ИМЕТО “БЪЛГАРИН” ПРЕДИ ДА СЕ ПРЕДИ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В НАРОДНОСТНА ХАРАКТЕРИСТИКА СЪЩЕСТВУВА ( В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА СТО- ТИЦИ ГОДИНИ ) КАТО СЛУЖЕБНА, ТИТУЛНА ДУМА В РИМСКАТА ИМПЕРИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПА.
Конкретно Римската теза ще доказва, че COMITATUS = BULGARI .


Прочетох с удоволствие коментара ви и трябва за кажа, че с повечето неща съм съгласен.

С римската теза за съжаление не съм запознат, но според мен племе с името българи е съществувало в Тракия преди римляните да дойдат в нашите земи. Става дума за така наречените ПУРОГЕРИ.
Тяхното име се избягва от всеки траколог.
Никой изследовател не си пари пръстите с тях.
Пурогерите са споменати от Плиний, в книгата му "Естествена Историа", част IV -та, глава XI.
Стария автор ги разполага по брега на Марица, като съобщава също, че техни съседи са племето другери ( според Е. Живков другери е българската дума другари, с което аз съм съгласен).

За един езиковед не е проблем да разбере, че пурогери е равностойно на българи.
Гърците са обръщали тракийското Б на П ( гърците наричат цар Берисад - Перисадес). Южните ни съседи са обърквали също Р и Л. Дедите ни са наричани не само вулгари, но и вургари. Като добавим и факта, че за гърците звука Ъ е непознат, то се вижда как пурогери е всъщност разваленото бурогери- булгери - българи.

Чели ли сте книгите на Плиний ?
цитирай
8. prado - Здравей, анонимни приятелю! Може ...
02.09.2009 00:36
Здравей, анонимни приятелю! Може да се коментира обстоятелствено само нещо, което е обществено достояние - апокрифите са за гадатели и врачки - знам за евангелие със златни страници, което е подарено на английски лорд от игумен в света гора, а за медните страници съм чувал от иманяри, но автентичните източници са ми неизвестни, когато са пред нас, можем да мислим по въпроса, другото е от дявола..
цитирай
9. kobata - Браво, приятелю Sparotok! Хората са почнали и да те четат активно!
02.09.2009 02:55
http://grigorsimov.blog.bg/politika/2009/09/01/kakvo-oznachava-starobylgarskata-titla-kanas-u-bigi.389836
цитирай
10. prado - За бакърената книга все още няма ...
03.09.2009 16:44
За бакърената книга все още няма доказателства за автентичността й, за златната също има да се чака за експертно мнение, но дори да са истински, така извадени от контекста си, тоест , без да може да се уточнят стратиграфските особености(ако са извадени от земята) не доказват етруско присъствие по нашите земи, поздрави!
цитирай
11. prado - Казвате, че няма етруски надписи в ...
03.09.2009 17:32
Казвате, че няма етруски надписи в България.
Това ме кара да мисля, че ви е убегнало признанието на нашите учени, че в НИМ се съхранява повече от 50 години златна етруска книга. Коментар на текста все още не е даден.
Не е даден и коментар за Медната книга намерена в наша пещера преди около 35 години. Това, че определени данни се укриват от нас не значи, че ги няма.

мил Ценков за “Southeast European Times” от София - 05/06/03

Получена наскоро етруска книга е изложена за първи път в Националния исторически музей в България.

Вие спокойно можете да я поместите върху дланта си. Мистериозната книга, която се състои от шест пластини, направени от 23.82 карата злато с размер само 4.5 на 5 см. Рисунки на кон, конник, лира и войни могат да се "прочетат" на страниците й. Двама експерти потвърдиха, че реликвата датира от 5 или 4 век преди н.е.
Друга мистерия представлява начина, по който книгата е попаднала в националния исторически музей. Тя е била предадена на изкуствоведите от 87-годишен мъж, който е казал, че я намерил преди 60 години, когато е бил войник. По време на строежа на път покрай река Струма на юг, той се е натъкнал на тракийска гробница и е намерил златната книга. Той е съхранявал съкровището заедно с фреска от гробницата
цитирай
12. sparotok - КАКВО ОЗНАЧАВА СТАРОБЪЛГАРСКАТА ТИТЛА КАНАС У БИГИ ?
03.09.2009 18:35
prado написа:
За бакърената книга все още няма доказателства за автентичността й, за златната също има да се чака за експертно мнение, но дори да са истински, така извадени от контекста си, тоест , без да може да се уточнят стратиграфските особености(ако са извадени от земята) не доказват етруско присъствие по нашите земи, поздрави!


Започнахме със дискусия относно произхода на титлата РЕГЕС ...а докъде стигнахме - етруско присъствие в нашите земи.
Нямам намерение да ви убеждавам, ваше право е да имате собствено мнение по въпроса.
Напълно е възможно моето виждане да е погрешно.
Щом считате, че В. Георгиев е не е прав казвайки, че етруските са мигрирали от Тракия, навярно разполагате с повече данни от мене.

Споменах ви също, че има ясна връзка между материалната култура на Етрурия от ранно-желязната епоха и материалната култура на Тракия от същия период, но явно и тук разполагате с по-добри данни.

Ще ви бъда благодарен, ако ми препоръчате някаква специализирана литература, която ще ме накара да си променя мнението.

Предварително благодаря!
цитирай
13. prado - Основното за мен, което не е задъ...
03.09.2009 23:46
Основното за мен, което не е задължително за други хора, когато реша да се докосна до някакъв примерно исторически проблем , е да преценя дали има налице обективни факти и документи - артефакти и източници. Археологията е водещ фактор за мене - но далеч не всичко е открито, и далеч не всичко открито е систематизирано.Историята ни е жестоко обременена, фалшифицирана , преиначена - но източниците , изворите си остават най-добрите свидетели на събитията има издание на БАН - Латински източници за българската история - ЛИБИ и Гръцки - ГИБИ , но превода е тенденциозен на места и неточен на други , освен тях има издания на руски и преводи, с които също много трябва да се внимава .Има отделни клики в историографията , които използуват едни и същи факти за доказване на своите тези, точно противоположни като изводи.
За археологията мнението ми се обуславя от личните ми впечатления от разкопките, на които съм била свидетел и участник - трудовете на Хенриета Тодорова за мен са най-професионални .
http://www.krotov.info/spravki/help/alfabet/10_io_im.html
http://ald-bg.narod.ru/biblioteka/hr1.htm
http://www.vostlit.info/Texts/rus7/Abdalhakam/frametext1.htm
http://www.kroraina.com/NI/
http://antichniavtori.wordpress.com/2008/11/15/pghfw/

Божидар Динков "Етруската загадка", изд. на БАН, С.1984, 126 с. "... траките косвено участвуват във формирането и на етруската цивилизация, която по-късно чрез Рим ще послужи като основа на бъдещата европейска цивилизация. Въз основа на най-новите научни открития етруските или тирсените, троянците, или турша (трусе), и пеласгите излизат от легендите и преданията, за да заемат своето място в страниците на историята" (Динков).
цитирай
14. prado - Част от критично изразено мнение за ...
04.09.2009 00:21
Част от критично изразено мнение за В.Георгиев - тогава професор

надгробна могила в местността Зуньово кладенче при с. Кьолмен, Преславско. Плочата,
съдържаща надписа е била положена върху правоъгълна гробна камера в центъра на
могилата. Трябва да отбележим, че надписът е бил обърнат навътре към гроба. В
средата на камерата били положени кремираните кости на починалия тракийски
аристократ. Освен това погребението съдържа глинени съдове, както и желязно и
бронзово въоръжение.
Текстът се състои от 56 букви (изобр. 2) и по този показател се доближава до
надписът от с. Езерово. Проф. Вл. Георгиев смята, че надписът е надгробен и съответно
това улеснява неговото тълкуване. Според начина на изписване на буквите, той датира
надписът в VІ в.пр.н.е. и предлага следния прочит на текста6:
--- Някои забелязани свободни съчинения преди да разгледаме работата
на г-н професора. Надписа бил „надгробен”, като очевидно е
предназначен за четене от долната страна, т.е. от мъртвеца. Как според
„начина на изписване” г-н проф. определя давността на надписа е огромна
загадка, която не е разяснена. За сведение доколко „начина на изписване”
е меродавен за определяне на възрастта на надписа ще цитираме двама
много известни и доказали се учени за да не бъдем голословни:
Айзенман (работил върху свитъците от Кумран) : „ Става въпрос за
множество различни почерци на хора работили горе-долу по едно и също
време и при едни и същи условия. От тях въобще не можем да съдим за
хронологията...”. „Ръкописите от Мъртво море”, Пловдив, 2006, 190стр.
Сесил Рот (Унив. в Окфорт) :” Ако вземем за пример старите английски
текстове, а разполагаме с огромно количество материали, писани през
цялото средновековие ще се уверим, че е невъзможно да датираме точно,
който и да било документ само на базата на палеографски данни..” пак
там.
Ако проф. Георгиев пък няма предвид палеографските особености, а
съди само по хода на длетото за възрастта на надписа, сами разбирате,
че нещата прелитат в областта на приказната фантастика.
цитирай
15. sparotok - КАКВО ОЗНАЧАВА СТАРОБЪЛГАРСКАТА ТИТЛА КАНАС У БИГИ ?
04.09.2009 13:00
prado написа:
Основното за мен, което не е задължително за други хора, когато реша да се докосна до някакъв примерно исторически проблем , е да преценя дали има налице обективни факти и документи - артефакти и източници. Археологията е водещ фактор за мене - но далеч не всичко е открито, и далеч не всичко открито е систематизирано.Историята ни е жестоко обременена, фалшифицирана , преиначена - но източниците , изворите си остават най-добрите свидетели на събитията има издание на БАН - Латински източници за българската история - ЛИБИ и Гръцки - ГИБИ , но превода е тенденциозен на места и неточен на други , освен тях има издания на руски и преводи, с които също много трябва да се внимава .Има отделни клики в историографията , които използуват едни и същи факти за доказване на своите тези, точно противоположни като изводи.
За археологията мнението ми се обуславя от личните ми впечатления от разкопките, на които съм била свидетел и участник - трудовете на Хенриета Тодорова за мен са най-професионални .
http://www.krotov.info/spravki/help/alfabet/10_io_im.html
http://ald-bg.narod.ru/biblioteka/hr1.htm
http://www.vostlit.info/Texts/rus7/Abdalhakam/frametext1.htm
http://www.kroraina.com/NI/
http://antichniavtori.wordpress.com/2008/11/15/pghfw/

Божидар Динков "Етруската загадка", изд. на БАН, С.1984, 126 с. "... траките косвено участвуват във формирането и на етруската цивилизация, която по-късно чрез Рим ще послужи като основа на бъдещата европейска цивилизация. Въз основа на най-новите научни открития етруските или тирсените, троянците, или турша (трусе), и пеласгите излизат от легендите и преданията, за да заемат своето място в страниците на историята" (Динков).


Здравейте!

Благодаря за изпратената информация!
Признавам, че подходът ви е правилен.
Наистина когато се извършва историческо проучване първо трябва да се прецени дали има обективни факти и документи.

Съгласен съм също, че историята ни е жестоко манипулирана, и че преводите на старите автори са меко казано неточни.
Точно затова аз търся антикварни издания на първоизточника, а не съвременен превод, или коментара върху нето. За съжаление това е скъпо хоби.

Имате щастието да познавате добри археолози.
Тези, които аз познавам са доста ограничени...
понякога даже тръпки ме побиват от изказванията им.

Благодаря ви и за информацията относно книгата на Динков. Не познавам този автор и ще се опитам да си набавя работата му колкото се може по-скоро. Това, че Динков споменава пеласги и тирсени заедно ме кара да мисля, че е извършвал проучване върху преселенията на така наречените Морски народи...които са без съмнение тракийски народи- серди, мизи, тевкри, дардани, беси, травси и др.

цитирай
16. sparotok - КАКВО ОЗНАЧАВА СТАРОБЪЛГАРСКАТА ТИТЛА КАНАС У БИГИ ?
04.09.2009 13:22
prado написа:
Част от критично изразено мнение за В.Георгиев - тогава професор

надгробна могила в местността Зуньово кладенче при с. Кьолмен, Преславско. Плочата,
съдържаща надписа е била положена върху правоъгълна гробна камера в центъра на
могилата. Трябва да отбележим, че надписът е бил обърнат навътре към гроба. В
средата на камерата били положени кремираните кости на починалия тракийски
аристократ. Освен това погребението съдържа глинени съдове, както и желязно и
бронзово въоръжение.
Текстът се състои от 56 букви (изобр. 2) и по този показател се доближава до
надписът от с. Езерово. Проф. Вл. Георгиев смята, че надписът е надгробен и съответно
това улеснява неговото тълкуване. Според начина на изписване на буквите, той датира
надписът в VІ в.пр.н.е. и предлага следния прочит на текста6:
--- Някои забелязани свободни съчинения преди да разгледаме работата
на г-н професора. Надписа бил „надгробен”, като очевидно е
предназначен за четене от долната страна, т.е. от мъртвеца. Как според
„начина на изписване” г-н проф. определя давността на надписа е огромна
загадка, която не е разяснена. За сведение доколко „начина на изписване”
е меродавен за определяне на възрастта на надписа ще цитираме двама
много известни и доказали се учени за да не бъдем голословни:
Айзенман (работил върху свитъците от Кумран) : „ Става въпрос за
множество различни почерци на хора работили горе-долу по едно и също
време и при едни и същи условия. От тях въобще не можем да съдим за
хронологията...”. „Ръкописите от Мъртво море”, Пловдив, 2006, 190стр.
Сесил Рот (Унив. в Окфорт) :” Ако вземем за пример старите английски
текстове, а разполагаме с огромно количество материали, писани през
цялото средновековие ще се уверим, че е невъзможно да датираме точно,
който и да било документ само на базата на палеографски данни..” пак
там.
Ако проф. Георгиев пък няма предвид палеографските особености, а
съди само по хода на длетото за възрастта на надписа, сами разбирате,
че нещата прелитат в областта на приказната фантастика.


Здравейте!

Верно е, че Георгиев не е безгрешен.
Аз също не съм съгласен с много неща казани от него.
Нека все пак да не забравяме по кое време е работил. За едно неподходящо изказване пращаха в Белене. Дядо ми е бил там и толкова жестоко е бил малтретиран, че дори и след 1989 не смееше да отвори дума за живота в лагера.
Георгиев не е бил глупав, знаел е, че единствения начин да продължи изследванията си е като внимава да не разсърди властимащите...Професор, или не, едно накърняващо интересите на компартията изказване е щяло да сложи край на кариерата му...а може би и на живота му.

Георгиев е изнесъл достатъчно данни, с помощта на които може да се възстанови голяма част от древната ни история. Заключенията на нашия академик може да са странни, дори граничещи с фантастиката, но по друг начин не е било възможно да се изнесе информацията.
Аз лично предпочитам да получа манипулирани данни, отколкото да не получа никакви.
цитирай
17. prado - ОК, късмет и много здраве! В об...
04.09.2009 16:03
ОК, късмет и много здраве!
В обществените библиотеки все пак могат да се намерят редки и недостъпни издания, но пак е ангажиращо за човек, който се прехранва по друг начин...
цитирай
18. sparotok - КАКВО ОЗНАЧАВА СТАРОБЪЛГАРСКАТА ТИТЛА КАНАС У БИГИ ?
04.09.2009 16:51
prado написа:
ОК, късмет и много здраве!
В обществените библиотеки все пак могат да се намерят редки и недостъпни издания, но пак е ангажиращо за човек, който се прехранва по друг начин...


Здравейте!

В библиотеките ни наистина има ценни книги, но някои са недостъпни. Слава Богу имам добри приятели които ми помагат в търсенето и така намирам почти всичко което ми трябва.
Жалко е само, че тези, които имат неограничен достъп до важните извори не ги използуват за благото на българския народ, а преиначавайки древни сведения градят кариера.

Всичко най-добро!
цитирай
19. monarchism - Поздрави и от мене - в момента съм ...
05.09.2009 00:39
prado написа:
Поздрави и от мене - в момента съм свидетел на откритие от огромно значение - нов прочит на източниците от Борислав Борисов - Боцмана. Филолог, който е сам срещу всички хабилитирани учени - историци, но пък е създател на Римската теза за произхода на българското име - събитие, все още набиращо скорост и признание от една година насам, но и уреждащо проблемите от историческо естество на европейските народи

Чак създател не е. :)
Съгласен съм с него за много неща, но темата с религията не му е най-силната страна.
цитирай
20. анонимен - Една идея
28.05.2010 02:38
Привет!

От доста време чета блога Ви и вече съм Ви голям почитател. Възхитена съм от търсенията и намиранията Ви, които често съвпадат и с моите. Приветствам Ви за височината на Духа Ви и Ви благодаря от сърце, че съществувате.

Ще си позволя да Ви подхвърля една идея относно титлата кан/сан при българите, понеже и аз имам търсения в тази посока.

Сан е името на планетата Сатурн при българите.

Продължавайте да ни радвата все така!
Поздрави!
цитирай
21. sparotok - титла
28.05.2010 08:31
анонимен написа:
Привет!

От доста време чета блога Ви и вече съм Ви голям почитател. Възхитена съм от търсенията и намиранията Ви, които често съвпадат и с моите. Приветствам Ви за височината на Духа Ви и Ви благодаря от сърце, че съществувате.

Ще си позволя да Ви подхвърля една идея относно титлата кан/сан при българите, понеже и аз имам търсения в тази посока.

Сан е името на планетата Сатурн при българите.

Продължавайте да ни радвата все така!
Поздрави!


Благодаря ви за добрите думи!
Нека се надяваме, че зародилата се дискусия ще допринесе до откриването на истината.
цитирай
22. shtaparov - Тракийски книги
23.11.2010 03:13
prado написа:
Казвате, че няма етруски надписи в България.
Това ме кара да мисля, че ви е убегнало признанието на нашите учени, че в НИМ се съхранява повече от 50 години златна етруска книга. Коментар на текста все още не е даден.
Не е даден и коментар за Медната книга намерена в наша пещера преди около 35 години. Това, че определени данни се укриват от нас не значи, че ги няма.

мил Ценков за “Southeast European Times” от София - 05/06/03

Получена наскоро етруска книга е изложена за първи път в Националния исторически музей в България.

Вие спокойно можете да я поместите върху дланта си. Мистериозната книга, която се състои от шест пластини, направени от 23.82 карата злато с размер само 4.5 на 5 см. Рисунки на кон, конник, лира и войни могат да се "прочетат" на страниците й. Двама експерти потвърдиха, че реликвата датира от 5 или 4 век преди н.е.
Друга мистерия представлява начина, по който книгата е попаднала в националния исторически музей. Тя е била предадена на изкуствоведите от 87-годишен мъж, който е казал, че я намерил преди 60 години, когато е бил войник. По време на строежа на път покрай река Струма на юг, той се е натъкнал на тракийска гробница и е намерил златната книга. Той е съхранявал съкровището заедно с фреска от гробницата


Според мен тези книги не са етруски,а Тракийски-писани са на древно Тракийско писмо,аналогично на старите Български руни.Отделен въпрос е,че етруските също са Тракийски наследници,които отнасят в Италия един вариант на Тракийската писменост,послужил по-късно за създаване на латинското писмо.
цитирай
23. dolsineq - ". . . Тези от тях, които са и...
18.05.2011 14:39
"...Тези от тях,които са искали да останат свободни, е трябвало да напуснат България и да тръгнат на изток, към черноморските степи и Азия, далече от римските легиони. Мигриралите траки не забравили старата си Родина и водели много войни за освобождаването й. От II-и до VII век дедите ни са прекосявали Дунава многократно." - тогава все още е нямало България, нали така? А по-нататък го доказваш със находките в Бактрия /Авганистан/. Сега си обеснявам, защо там също е намерена рисунка, досущ приличаща на Мадарския конник. Много е логично това, което пишеш, Павел. Радвам се, че го правиш. :)
цитирай
24. doctora - доктора
15.06.2012 22:56
далеч съм дори и от съвършенство и грамотност на българския, а камо ли на старобългарския и другите езици, но за мен вярната интерпретация е по-скоро КАН АС ЮВИ ГИ = ОТ БОГА ИМПЕРАТОР ... ЮВИ /всъщност единствения спорен момент е дали е било юви или юби, но все пак си мисля, че е било юви защото еврейското яхви, а не яхве,всъщност заимствано от древните българи е по-близко като дума/ е истинското име с което древните българи и тяхното острие от виждащи - колобрите са наричали и обозначавали вечността = бога ... такава е според мен истината забравена за българите - преките потомци на титаните/атлантите ... а любимата ми тема за краставицата е графичния начин с който българите са изразявали юви и това е тризъбеца вечен със неговата активна страна движението или както битува в религията - светия дух ... светия дух е обсебен от религията като религиозна категория, но реалноста показва, че това изобщо не е религиозна категория, а е физическа и научна истина, но ... кой да види дълбоката зависимост, а и каква полза от това че аз го виждам и го казвам на ляво и на дясно ... фактите са красноречиви ТРИЗЪБЕЦА ОТ ПРОСТРАНСТВО/ДВИЖЕНИЕ/МАТЕРИЯ -първоисточника на всичко макар и очевадещ е забравен и невидим за днещния разумен човек, а днешния човек се изправя фронтално сещу тази истина и тя заплашва да го смаже ... смазващи са истините за микроускорителите като този създаван от двама българи в близкото минало - стефан найденов и илия вълков ... тези вещества са палили някога чергата ни както учи историята /но и това заедно с тризъбеца очевадещо е съвсем невидимо/ и пак могат да я запалят .. стефан найденов - човека който запали водата, направи студен ядрен синтез и направи трансмутация с помоща на микроускорител е наричал съвсем основателно това вещество зеленото чудовище и не е първия който по случайност е стигал до тази технология ... случайните технологии са опасни технологии и без да се завърне истината за тризъбеца = юви в пределите на осъзнаване на човека ни чака БЕДАТА.
цитирай
25. doctora - доктора
15.06.2012 23:31
сега видях и едни разсъждения за книгите - бакърени, сребърни и златни ... ако аз исках да напиша нещо за вечостта бих го написал върху един от тези три материала ... и трите биха оцелели хилядолетия ... истинските книги на книгите на древните българи и техните духовни водачи колобрите би трябвало да са написани на мед, сребро или злато ... но ... имаме само няколко малки образци от тях ... малко фантастика, ама особен тип: имам приятели виждащи /особенни хора са това/ според тях истините за съкровищата са интуитивна представа за нещо реално съществуващо ... за мен най-истинското съкровище ще е да се намерят златно/сребърно/медните книги на древните колобри скрити още по време на борис покръстителя /ей богу много противоречиви чувства поражда този човек в мен/ ... питал съм моите приятели за тези неща, но обикновенн отговора е малко по друг от очакваното ... в българия има няколко големи струпвания на артефакти, но силата не позволява дори и на най-чистите виждащи да пронижат стената на времето и да разберат запазени ли са книгите на книгите на древните българи ... обикновенно информацията се изчерпва до глупостите - злато, сребро и камъни лъщяши ... глупости на търкалета ... гърците /понякога ги псувам много, но все пак трябва да спазваме добрия тон/ са се постарали да изгорят истината за българите и от там истината за човеците, но каква е последната дума на съдбата само тя може да каже там нейде в бъдещето не родено ... понякога сънувам фантазията - намерени каменни, медни, бронзови, сребърни, златни надписи разказващи за българите и за исторически събития отпреди не десет, а стотици хилядолетия, но това си остават само сънища за съжаление ... за това воистина трябва да се взираме в оцелялото и да видим истината покрита със лъжата отровна ... не е лесно, но времето на истинската българска история и истинската човешка история настъпва заедно с истината за вечността и нейната истинска троичност създаваща и разрушаваща световете по един и същ начин - чрез сблъсъка ..
цитирай
26. shtaparov - Съвършено верни са тези тълкува...
03.03.2013 00:30
Съвършено верни са тези тълкувания,приятелю- пропуск не може да им се намери!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13967926
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031