Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2015 09:00 - какъв е българинът
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 3212 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

“Българите стоят в основата на човешката цивилизация”.
Франсоа Митеран


“Българската държава е между седемте световни цивилизации”.
Проф. Шигеоши Мацуяма


“Българите бяха оня народ, който – покрай Викингите – допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо-славянските племена в една нация, в която българският дух и култура са останали подкваса за вечни времена”.
Проф. Геза Фехер

„Това е народ, който преди тебе имаше всичко, което е пожелавал; народ, у който този е придобивал титли, който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля, у който бойното поле прославя рода, защото у тях се смята без колебание за по-благороден оня, чието оръжие е било повече окървено в сражение.“
Епископ Енодий (474-521), за прабългарите

„Нищо друго не им идеше така отръки, както да се прицелват, и нищо не можеше да издържи напора на стрелите им.“
Йоан Камениат (края на IX век - началото на X век), за славяните

“В човешката история има 28 цивилизации и една от тях е българската”
сър Арнълд Тойнби


“България, спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий е заслужила уважението не само на другите славянски народи, но и на човечеството и това ще бъде така, докато влагаме истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност. България не само е спасила великото дело на Кирил и Методий от пълно заличаване, но по своите земи тя е развила, обогатила и усъвършенствала това неоценимо наследство”.
Роже Бернар


“Симеон е бил българският Карл Велики и дори по-щастлив от него, защото е положил основите на национална литература”.
Алфред Рамбо


“Старобългарската литература постига високо развитие по-рано, отколкото литературите на другите славянски страни. Тя е със столетие по-стара от руската литература”.
Акад. Дмитрий Лихачов


“Волжските българи съществуват като народ и сега под наименованието “татари”.
Реза Х. Бариев, д-р на философските науки


“Въпреки, че ни смятат за татари, всъщност ние сме българи. Ние сме най-близки родственици с българите от Дунав. Просто едните са останали на Волга, а другите са отишли до Дунав и са се смесили със славяните”.
Талгат Таджмудин – Шейх ул-Ислам, Мюфтия, председател на духовния съвет на мюсюлманите в Русия и Европейските страни


“Историята свидетелства, че румъните са живели дълго време в близък контакт с българите, които са разпростели своята власт в отвъд дунавските земи. На този съвместен живот румъните дължат своята цивилизация през Средните векове”.
О. Деншиану


"Същите качества, които вдъхновяваха Хитлер, започнаха да се проявяват и у онези, които ръководят руската политика. Точно както Германия сграбчи Австрия и Чехословакия, така Русия сграбчи България, Румъния, Чехословакия, Полша и Унгария. "
лорд Солзбъри, из реч в Камарата на общините; Лондон, 3 март 1948, Ройтерс


“Това бяха забележителни хора. Селяни с чиста кръв, незасегнати от никакви морални болести, с храброст и издръжливост, заради които се прочуха в цяла Европа, с качества на духа и тялото, които са уникални по света.”
Н. Бъкстон за българите по време на Първата световна война


"Нито един народ по целия свят не е демонстрирал такава скорост на модернизация за последните 20-години като японците и българите. "
Теодор Рузвелт, в нач. на ХХ век


"Българите не умеят да защитават правата си и лесно се примиряват, когато злоупотребяват с тях "
Мохамед Халаф


…Между българите има повече от един милион мохамедани. Тези мохамедани не са дошли от Азия, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чада на същата тази страна, на същата тази раса и от същото това коляно. А между тях има и една част, които не говорят друг език освен български.
Мидхат паша


„Обичам народността си повече от живота си… Ако спечелих лавров венец, спечелих го геройски, без да тропам по ничия врата… Българин съм... Не се отказвам от своята народност!“
Григов Пърличев


„Винаги с Германия и никога против Русия“,
цар Борис III


"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България! "
Генерал Иван Колев


"Чувствам се силен, защото съм българин!"
Дан Колов


“Аз съм се венчал за България.”
“Не ни трябват никакви чужденци – нито хитлеристи, нито фашисти. Ние сме българи и трябва да браним всичко българско. Името на България трябва да стои най-високо и да свети като слънце в сърцето ни.”
“Слушайте добре, извънказармените си идеи ще насипете с един вагон нафталин. Не искам в моята рота да се говори за разни Хитлер, Сталин, Чърчил, Рузвелт, Мусолини... Виe сте преди всичко български войници и нашата единствена идея трябва да бъде България.”
капитан Димитър Списаревски


“Днес ние сме длъжни, за Националното дело, повече да работим и по-малко да говорим”
Ген. Христо Луков


"Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей. А Русия – нека заповяда!"
Георги Бенковски

“Не в куршума на кремъклийката се надявах, а в гърмежа ѝ, който трябваше да стигне до ушите на Европа.”
Тодор Каблешков (1851-1876), Апостол на Пловдивски революционен окръг


„Днешната наша свобода има безброй мъченици – херои, българи, наши братя, които умиха лицето на България и направиха да пригърми името българин по четирите края на света; стъпиха презрително на всичко свое частно, гордо и неустрашимо издигнаха глава против силния тиранин. Всичко това те направиха, не че бяха ходили в Париж да си изострят ума, но че бяха честни, имаха воля железна, характер несъкрушим и обичаха горещо своето отечество.”
Захарий Стоянов (1850-1889), летописец на Априлското въстание


„В днешно време животът на всеки един от нас има стойност само дотолкова, доколкото той може да бъде поставен в служба на родината„.
„Ние сме били винаги най-толерантният народ, обаче сега сме принудени да вземем мерки, каквито в нормално време сигурно не бихме взели„.
"Един народ може да постигне благоденствие чрез война, но никой народ не може да благоденства във време на война!"
"Ето защо ние се борим и ще се борим с комунизма и с всички комунистически прояви у нас. Особено днес, когато цяла Европа под ръководството на силите на Оста, се е надигнала в борба срущу комунизма, ние не можем да останем настрани от тази борба. Ние сме убедени, че унищожаването на комунизма, който винаги и представлявал една заплаха за европейската цивилизация, е една от най-важните предпоставки за съдаването на Новия ред в Европа!"
Богдан Филов


„Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво, отсечено в корена.“
"Трябва да изповядаме, че българите никога не са се лишавали от храброст и смелост, но всякога почти, а най-вече за времето, за което говорим, липсувала им е всяка инициатива за самостоятелно предприятие, нямали самоувереност в своите начинания, затова все гледали да наблегнат главата си на чужди плещи. Те били верни и предани на чуждите интереси, гинели за тях, като се считали уж по-сигурни в сполуката и по-малко отговорни в случай на несполука, но това не е освен в следствие на неразвитието им. От това настроение на българите се възползувало най-напред турското правителство. От него се възползували тоже и домогателите на аянските постове, от него се възползували най-подир и разбойническите шайки на кърджалиите..." („Исторически разкази от миналите времена”)
Петко Р. Славейков


"О неразумни и юроде! Поради что се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци..." "От само себе си не можем да станем мъдри."
"Чети историята, и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш."
Паисий Хилендарски


„Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно"
Евлоги Георгиев


"Аген Сава, както е известен почетния председател на ДПС Ахмед Доган като сътрудник на ДС е получил над 9 хил. лева, за подаръци и ресторанти. Докато съгражданите му са били бити и репресирани той информира службите. Агент Павел или настоящият председател на движението също е работил в полза на ДС"
"ДПС е партията на българската олигархия, на българската корупция"
Методи Андреев, депутат от Реформаторския блок 05.02.2015


Ние сме завистливи. Завистта е деструктивна и произтича от мисълта на българския простак, че той има равни права на говорене с умния. И винаги го надвиква, понеже крещи, а умният говори тихо. И се наслагва крясък върху крясък, та няма акустика за интелектуалното ехо. Но това не сваля реалното достояние на българския ум.
Боян Биолчев


“И да паднем, мили братя, нашите кости няма да бъдат напразно - другите поколения ще стъпят връз тях!"
Хаджи Димитър след клетвата на Дуванския бряг, 1868 г.

„Опълченците доказаха, че многострадалният български народ е достоен за свобода. По-блестящо участие на Българското опълчение трудно можеше да се очаква.“
генерал Столетов, из донесение до Главната квартира

„Свалете знамената! Минава генерал Вазов - героят от Дойран.“ — лорд Милн, при появяването на българската делегация във Великобритания

„Аз съм се учил да превземам, а не да предавам крепости.“ — капитан Атанас Узунов, в отговор на ултиматума на сръбския генерал Лешанин да предаде Видинската крепост през Сръбско-българската война (1885)

„Зовът за мобилизация бе посрещнат не с радост, не с одобрение, а с буен, неудържим, луд ентусиазъм...“
Спас Икономов, военен кореспондент през Балканската война (1912 - 1913)

„Превземането на Одрин стои наред с най-славните военни подвизи във военната история на всички народи.“
генерал Мондезир, професор във Френската военна академия по време на Балканската война (1912-1913)

„Като стар кавалерист с особен интерес следях действията на българската конна дивизия и винаги бях във възторг от нейните смели действия. Мога да ви уверя, че досега се беше наложило убеждението, че атака на конница срещу пехота е невъзможна, което Вие опровергахте.“
фелдмаршал Макензен, писмо до генерал Колев, Първа световна война (1915 - 1918)

"Знам: твоето минало е славно. И бъдещето ти ще е не по-малко славно в историята. Но кажи ми, как да преживея мизерното ти настояще?"
Димитър Подвързачов


"Винаги в България първата работа на този, който вземе властта, е да свали държавната администрация, пъдарите и прокурорите. Не е нито съвременен полъх, нито комунистически, а за жалост е тежкото ни наследство от една ориенталска принадлежност."
Андрей Пантев


"Никой не смее да казва това, което мисли. Нито пък наистина мисли това, което казва за работите в Българския свят. "
Александър Балабанов


"Но за България тъгувам. Не мога без нея, не мога! Мисля си за изоставената работа, за своя кабинет, за близки в нея мене хора, за моите студенти. И не ще съжалявам, когато ще си тръгна за у нас. Много нещо научих тук, но най-полезното е, че и ние не сме от последните в делото на мисълта. Нямаме само материални условия да дадем разраст на силите си. "
Асен Златаров


"България трябва да стане богата, благоденстваща и щастлива, но – за всички. Тогава целият български народ ще разгърне скритите си сили и ще си създаде в новата история място и участ, каквато заслужават неговият устрем, неговите амбиции, неговото трудолюбие и неговата прекрасна земя. Той ще стане тъй велик и уважаван, какъвто е бил и в миналото. "
Иван Хаджийски, из "Оптимистична теория за нашия народ"

"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо."
"За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. - 13.12.1881"
Константин Иречек


"Изпълнявай само писмени нареждания, щото нечестивците се отмятат!"
Отец Матей Преображенски (Миткалото)

“След извършените злодеяния на черкезите в България, за Османската империя вече няма място в Европа“.
Ото фон Бисмарк, реч пред Райхстага на 5 декември 1876

„Аз съм убеден, че Русия няма да ви остави в беда и ако трябва, ще действа със сила, тя ще извади меча. А ние сме нейни приятели и ще я подкрепим“.
Ото фон Бисмарк

„Никога война на два фронта“
Ото фон Бисмарк

„Внимавайте с руснаците, бавно запрягат, но бързо карат!“
Ото фон Бисмарк

“На Балканите трябва да гори огън, за да може Германия да топли ръцете си“
Ото фон Бисмарк

копие от :
www.voivodi.eu/citati-misli-frazi-na


Тагове:   българин,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14832864
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39032
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава