Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2023 00:10 - Каква е всъщност играта на Китай в Украйна
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1746 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Каква е всъщност играта на Китай в Украйна

ПЕПЕ ЕСКОБАР • 30 АПРИЛ 2023 Г

image 

Представете си, че президентът Си Дзинпин, с традиционно даоистко търпение, се измъчва по телефона с този войнствен актьор в потна тениска от Киев, опитвайки се да го научи на няколко факта за живота, съчетани с обещание да изпрати китайска делегация на високо ниво до Киев. където ще обсъждат "мирът".

Това е много повече, отколкото изглежда на пръв поглед, скрито от тази смъртоносна на пръв поглед дипломатическа „победа“ – поне от гледна точка на НАТО. Неизбежният въпрос е: какъв е смисълът от това телефонно обаждане? Много ясно . просто бизнес. Ръководството в Пекин е напълно наясно, че прокси войната на НАТО срещу Русия в Украйна е основен близнак на пряката война на Америка срещу инициативата „Един пояс, един път“ (BRI).

Доскоро и от 2019 г. Пекин беше основният търговски партньор на Киев (14,4% от вноса, 15,3% от износа). Китай изнася главно машини, оборудване, автомобили и химически продукти, докато внася хранителни продукти, метали и някои машини. Малко хора на Запад знаят, че Украйна се присъедини към BRI – „Пояса” през 2014 г., а търговският и инвестиционен център на BRI работи в Киев от 2018 г. от офиса на Huawei. Всичко е в застой от 2022 г.

Noble Agri, дъщерно дружество на COFCO (Китайската национална корпорация за зърнени култури, масла и храни), инвестира в комплекс за преработка на слънчогледово семе в Мариупол и новопостроен терминал за зърно в пристанището на Николаев. Следващата стъпка определено ще бъде сътрудничеството между новите власти в Донбас и китайците за възстановяване на техните активи, които може да са били увредени по време на войната. Пекин също се бе опитал да участва активно в украинския отбранителен сектор и дори да купи Мотор Сич; която сделка беше блокирана от Киев.

Това, което имаме в Украйна, от гледна точка на Китай, е търговски и инвестиционен коктейл от BRI - железопътни линии, военни доставки, 4G технология и строителни работи. И след това, ключовият вектор: неонът.

Приблизително половината от неона, използван в производството на полупроводници, доскоро се доставяше от две украински компании; Ингас в Мариупол и Крион в Одеса. От началото на Специалната военна операция (СВО) нещата не вървят добре. Това пряко засяга китайското производство на полупроводници. Можете да се обзаложите, че Хегемонът печели от това затруднение.

Украйна наистина е ценна за Китай като кръстопът за BRI. Войната прекъсва не само бизнеса, но в по-широк план един от коридорите на търговия и комуникация, свързващи Западен Китай с Източна Европа. BRI ръководи всички ключови решения в Пекин, тъй като това е основната концепция на външната политика на Китай до средата на века. И това обяснява телефонното обаждане на Си, развенчаващо глупостите на НАТО за това, че Китай най-накрая е обърнал внимание на войнолюбеца Зелнски.

Също толкова уместни, колкото и BRI, са всеобхватните двустранни отношения, които определят геополитиката на Пекин: Това е стратегическото партньорство  между Русия-Китай.

И така, нека преминем към срещата на министрите на отбраната на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) по-рано тази седмица в Делхи. В Индия се проведе ключова среща между руския министър на отбраната Сергей Шойгу и китайския му колега Ли Шанфу. Наскоро Ли беше в Москва и беше приет лично от Путин за специален разговор. Този път той покани Шойгу да посети Пекин и той веднага прие. Излишно е да се каже, че всеки играч в ШОС и извън него, включително страни, които в момента са само наблюдатели или партньори в диалога, както и други, стремящи се да станат пълноправни членове, като Саудитска Арабия, обърнаха много голямо внимание на приятелството на Шойгу - Шанфу. Това е разликата в  дълбоко стратегическите централноазиатски намерения на хегемоните, които ги използваха в схема „разделяй и владей“, противопоставяща Русия и Китай.

Шойгу-Шанфу също изпратиха фино послание към членовете на ШОС Индия и Пакистан – спрете да се карате, а в случая с Делхи, хеджирайте залозите си - и гледайте как стават пълноправен член (през 2023 г.) Иран и скорошен бъдещ член Саудитска Арабия: това е, което има значение. Всичко посочено по-горе също така показва нарастващите отношения между OBOR и ШОС, водени от Русия и Китай.

BRICS е по същество икономически клуб със собствена търговско ориентирана банка - NBR. По принцип там става въпрос за мека сила. Докато ШОС е фокусирана върху сигурността. Става дума за твърда сила. Заедно тези две ключови организации ще прокарат многостранен път.

Колкото до това, което остава от Украйна, западните мега играчи като BlackRock, Cargill и Monsanto вече го изкупуват трескаво. Пекин обаче със сигурност не очаква да остане без нищо. Имаше и по-странни неща от бъдещото разцепление, което Украйна позиционира като все още настоящ търговски партньор на BRI.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3247059
Постинги: 927
Коментари: 3371
Гласове: 4679
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031