Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2022 20:01 - ТОП 11 НАУЧНО ОБОСНОВАНИ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ ТИКВЕНОТО СЕМЕ
Автор: anonymous285 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1787 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

ТОП 11 НАУЧНО ОБОСНОВАНИ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ ТИКВЕНОТО СЕМЕ

https://relax-sb.com/tikveno-seme/

Тиквените семки може да са малки, но са пълни с ценни хранителни вещества. Яденето само на малко количество от тях може да ви осигури значително количество здравословни мазнини, магнезий и цинк. Поради това тиквените семки са свързват с няколко ползи за здравето.

Те включват подобряване на здравето на сърцетоздравето на простатата и защита срещу някои видове рак.

Нещо повече, тези семена могат лесно да бъдат включени във вашата диета.

Тук ще ви запознаем с  11-те ползи за здравето от тиквените семки, които се подкрепят от науката.

 

  1. Пълни с ценни хранителни вещества

Тиквените семки са известни още като „пепита“ - мексикански испански термин.

За разлика от твърдите бели семена от карвинг тиква, повечето тиквени семки, закупени в супермаркета, нямат черупка.

Тези семена без черупки са зелени, плоски и овални.

Една унция (28 грама) тиквени семки без черупки съдържа приблизително 151 калории, главно от мазнини и протеини.

Освен това порция от 28 грама съдържа:

Фибри: 1,7 грама

Въглехидрати: 5 грама

Протеин: 7 грама

Мазнини: 13 грама (6 от които са омега-6)

Витамин К: 18% от RDI

Фосфор: 33% от RDI

Манган: 42% от RDI

Магнезий: 37% от RDI

Желязо: 23% от RDI

Цинк: 14% от RDI

Мед: 19% от RDI

Те също така съдържат много антиоксиданти и прилично количество полиненаситени мастни киселини, калийвитамин В2 (рибофлавин) и фолиева киселина.

Тиквените семки и маслото от семена също съдържат много други хранителни вещества и растителни съединения, за които е доказано, че осигуряват ползи за здравето.

 

  1. С високо съдържание на антиоксиданти

Тиквените семки съдържат антиоксиданти като каротеноиди и витамин Е .

Антиоксидантите могат да намалят възпалението и да предпазят клетките ви от вредните свободни радикали. Ето защо консумирането на храни, богати на антиоксиданти, може да помогне за защита срещу много заболявания.

Смята се, че високите нива на антиоксиданти в тиквените семки са отчасти отговорни за техните положителни ефекти върху здравето.

В едно проучване тиквеното масло намалява възпалението при плъхове с артрит без странични ефекти, докато животните, на които е дадено противовъзпалително лекарство, изпитват неблагоприятни ефекти.

  1. Намаляват риска от някои видове рак

Диетите, богати на тиквени семки, са свързани с намален риск от рак на стомаха, гърдата, белите дробове, простатата и дебелото черво.

Голямо наблюдателно проучване установи, че яденето им е свързано с намален риск от рак на гърдата при жени в менопауза.

Други изследвания предполагат, че лигнаните в тиквените семки могат да играят ключова роля за предотвратяване и лечение на рак на гърдата.

По-нататъшни проучвания установяват, че добавка, съдържаща тиквени семки, има потенциал да забави растежа на раковите клетки на простатата.

  1. Подобряват здравето на простатата и пикочния мехур

Тиквените семки могат да помогнат за облекчаване на симптомите на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), състояние, при което простатната жлеза се увеличава, причинявайки проблеми с уринирането.

Няколко проучвания при хора установиха, че яденето на тези семена намалява симптомите, свързани с ДПХ.

В едногодишно проучване при над 1400 мъже с ДПХ консумацията на тиквени семки намалява симптомите и подобрява качеството на живот.

По-нататъшни изследвания показват, че приемането на тиквени семки или техните продукти като добавки може да помогне за лечение на симптоми на свръхактивен пикочен мехур.

Едно проучване при 45 мъже и жени със свръхактивен пикочен мехур установи, че 10 грама екстракт от тиквени семки ежедневно подобряват пикочната функция.

 

  1. Много високо съдържание на магнезий

Тиквените семки са един от най-добрите естествени източници на магнезий - минерал, който често липсва в диетите на много западни популации.

В САЩ около 79% от възрастните имат под препоръчителното дневно количество прием на магнезий.

Магнезият е необходим за повече от 600 химични реакции в тялото ви. Например, адекватните нива на магнезий са важни за:

  • Контрол на кръвното налягане
  • Намаляване на риска от сърдечни заболявания
  • Формиране и поддържане на здрави кости
  • Регулиране на нивата на кръвната захар
  1. Подобряват здравето на сърцето

Тиквените семки са добър източник на антиоксиданти, магнезий, цинк и мастни киселини - всичко това може да помогне да поддържате сърцето си здраво.

Проучванията при животни също показват, че тиквеното масло може да намали високото кръвно налягане и високите нива на холестерол - два важни рискови фактора за сърдечни заболявания.

12-седмично проучване при 35 жени в постменопауза установи, че добавките от тиквено масло намаляват диастоличното кръвно налягане (най-ниското число на показанията) със 7% и повишават нивата на „добрия“ HDL холестерол с 16%.

Други проучвания предполагат, че способността на тиквените семки да увеличават генерирането на азотен оксид в тялото ви може да е отговорна за положителните му ефекти върху здравето на сърцето.

Азотният оксид помага за разширяване на кръвоносните съдове, подобряване на притока на кръв и намаляване на риска от растеж на плаки в артериите.

 

  1. Понижават нивата на кръвната захар

Проучванията върху животни показват, че тиквата, тиквените семки, тиквените семки на прах и тиквеният сок могат да намалят кръвната захар.

Това е особено важно за хората с диабет, които се борят да контролират нивата на кръвната захар.

Няколко проучвания са установили, че добавянето на сок от тиква или семена на прах намалява нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

Високото съдържание на магнезий в тиквените семки може да е отговорно за положителния му ефект върху диабета.

Наблюдателно проучване при над 127 000 души установи, че диетите, богати на магнезий, са свързани с 33% по-нисък риск от диабет тип 2 при мъжете и с 34% по-нисък риск при жените.

Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърдят тези благоприятни ефекти на тиквените семки върху нивата на кръвната захар.

 

  1. С високо съдържание на фибри

Тиквените семки са чудесен източник на диетични фибри - белените семена осигуряват 1,1 грама фибри в една порция от 30 грама.

Диетата с високо съдържание на фибри може да допринесе за добро здраве на храносмилателната система.

В допълнение, диетите с високо съдържание на фибри са свързани с намален риск от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

  1. Подобряват качеството на спермата

Ниските нива на цинк са свързани с намалено качество на сперматозоидите и повишен риск от безплодие при мъжете.

Тъй като тиквените семки са богат източник на цинк, те могат да подобрят качеството на спермата.

Данните от едно проучване при мишки предполагат, че те също могат да предпазват човешките сперматозоиди от увреждания, причинени от химиотерапия и автоимунни заболявания.

Тиквените семки също са с високо съдържание на антиоксиданти и други хранителни вещества, които могат да допринесат за здравословни нива на тестостерон и да подобрят цялостното здраве.

Заедно всички тези фактори могат да благоприятстват нивата на плодовитост и репродуктивната функция, особено при мъжете.

 

  1. Помагат за подобряване на съня

Ако имате проблеми със съня, може би трябва да хапнете малко тиквени семки преди лягане. Те са естествен източник на триптофан, аминокиселина, която може да помогне за насърчаване на съня.

Смята се, че консумацията на около 1 грам триптофан дневно подобрява съня.

Въпреки това ще трябва да изядете около 7 грама (200 грама) тиквени семки, за да постигнете необходимото количество триптофан.

Цинкът в тези семена може също да помогне за превръщането на триптофана в серотонин, който след това се превръща в мелатонин, хормонът, който регулира цикъла на съня ви.

Освен това тиквените семки са отличен източник на магнезий. Адекватните нива на магнезий също са свързани с по-добър сън.

Някои малки проучвания са установили, че приемането на магнезиева добавка подобрява качеството на съня и общото време за сън при хора с ниски нива на магнезий.

 

  1. Лесно се добавят към вашата диета

Ако искате да изпитате предимствата на тиквените семки, те са лесни за включване във вашата диета.

В много страни те са популярна закуска, която може да се яде сурова или печена, осолена или безсолна.

Освен да ги ядете самостоятелно, можете да ги добавяте към смутита, десерти, гръцко кисело мляко и плодове.

Можете да ги включите в ястия, като ги поръсите в салати, супи или зърнени храни. Някои хора използват тиквени семки в печенето, като съставка за сладък или солен хляб и сладкиши.

Въпреки това, както при много семена и ядки, те съдържат фитинова киселина, която може да намали бионаличността на някои хранителни вещества, които ядете.

Ако ядете редовно семена и ядки, може би ще е добре да ги накиснете или покълнете, за да намалите съдържанието им на фитинова киселина. Печенето им също може да помогне.

Заключение

Тиквените семки са изключително хранителни и пълни с мощни антиоксиданти.

Консумирането им може да помогне за решаване на хранителните дефицити и може да предпази от различни здравословни проблеми.

В действителност е доказано, че тиквените семки подобряват здравето на сърцето, нивата на кръвната захар, плодовитостта и качеството на съня. Те дори могат да предпазват от някои видове рак.

В допълнение, богатото им съдържание на хранителни вещества може да осигури други ползи за здравето, като подобряване на енергията, настроението и имунната функция.

Най-доброто е, че те могат лесно да бъдат добавени към вашата диета, което ви позволява да извлечете многобройните им положителни ефекти.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2479777
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031