Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2022 12:48 - Войната в Украйна бележи края на американския век -Гласове
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3732 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Войната в Украйна бележи края на американския век

Актуално

Ожесточеността на конфронтацията в Украйна показва, че говорим за нещо много повече от това каква ще е съдбата на режима в Киев. Архитектурата на целия световен ред е заложена на карта.” Сергей Наришкин, директор на външното разузнаване

image

 Гост-автор |  20/06/2022

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

 „Ожесточеността на конфронтацията в Украйна показва, че говорим за нещо много повече от това каква ще е съдбата на режима в Киев. Архитектурата на целия световен ред е заложена на карта.” Сергей Наришкин, директор на външното разузнаване

 

image

 

Ето ви едно разсъждение за „резервната валута“: Всеки щатски долар е чек, изписан върху сметка, която е надвишена с 30 трилиона долара.

Вярно е. „Пълната вяра и доверие“ в Министерството на финансите на САЩ до голяма степен е мит, вкаран в институционална рамка, която почива върху основа от чист пясък. Всъщност американският долар не си струва хартията, на която е отпечатан; това е IOU (запис на заповед), която вършее из океан от червено мастило. Единственото нещо, което предпазва доларът да изчезне в пространството, е доверието на лековерни хора, които продължават да го приемат като законно платежно средство.

 

Но защо хората продължават да вярват в долара, когато недостатъците му са известни на всички? В крайна сметка американският национален дълг от 30 трилиона долара едва ли е тайна, нито пък допълнителните 9 трилиона долара, които са натрупани в баланса на Борда на Федералния резерв. Това е скрит дълг, за който американският народ изобщо не знае, но все пак е отговорен за него.

За да отговорим на този въпрос, трябва да разгледаме как всъщност работи системата и как доларът се поддържа от многобройните институции, създадени след Втората световна война. Тези институции осигуряват среда за провеждане на най-дългата и крещяща измама в историята, размяна на висококачествени произведени стоки, суровини и тежък труд срещу листчета зелена хартия с мъртви президенти върху тях. Човек може само да се чуди на гениалността на елита, който измисли тази измама и след това я наложи на масите, без да избухне протест. Разбира се, системата е придружена от различни механизми за прилагане, които бързо премахват всеки, който се опитва или да се освободи от долара, или, Бог да ни е на помощ, да създаде изцяло алтернативна система. (Спомняме си за Садам Хюсеин и Муамар Кадафи.) Но фактът е – освен институционалната рамка и безмилостното унищожаване на противниците на долара – няма причина човечеството да остане приковано към валута, която е заровена под планина от дългове и чиято реалната стойност е практически непознаваема.

 

Но не винаги е било така. Имаше време, когато доларът беше най-силната валута в света и заслужаваше мястото си на върха. След Първата световна война САЩ бяха „притежател на по-голямата част от световното злато“, поради което международна делегация „реши, че световните валути вече няма да бъдат свързани със златото, а могат да бъдат обвързани с щатския долар, „защото зелените пари бяха сами по себе си, свързани със златото." Ето още по темата в Investopedia:

„Споразумението стана известно като Споразумението от Бретън Уудс. То установи властта на централните банки, които ще поддържат фиксирани обменни курсове между своите валути и долара. От своя страна Съединените щати биха изкупили щатски долари за злато при поискване...

Американският долар беше официално коронован като световна резервна валута и беше подкрепен от най-големите златни резерви в света благодарение на Споразумението от Бретън Уудс. Вместо златни резерви, други страни натрупаха резерви от щатски долари. Имайки нужда от място, където да съхраняват своите долари, страните започнаха да купуват ценни книжа на САЩ, които смятаха за безопасно съхранение на пари.

Търсенето на държавни ценни книжа, съчетано с дефицитните разходи, необходими за финансиране на Виетнамската война и вътрешните програми на Великото общество, накараха Съединените щати да наводнят пазара с книжни пари.

Търсенето на злато беше такова, че президентът Ричард Никсън беше принуден да се намеси и да премахне връзката между долара и златото, което доведе до съществуващите днес плаващи обменни курсове. Въпреки че е имало периоди на стагфлация, която се определя като висока инфлация и висока безработица, щатският долар остава световна резервна валута." („Как щатският долар се превърна в световната резервна валута“Investopedia)

Но сега златото е изчезнало и това, което е останало, е димяща купчина дългове. И така, как по дяволите доларът е успял да запази статута си на водеща световна валута?

Поддръжниците на доларовата система ще ви кажат, че тя има нещо общо с „размера и силата на американската икономика и господството на финансовите пазари на САЩ“. Но това е глупост.

Истината е, че статутът на резервната валута няма нищо общо с „размера и силата“ на американската постиндустриална, ориентирана към услугите, задвижвана от балон икономика от Третия свят. Нито пък има нещо общо с предполагаемата безопасност на американските съкровищни облигации”, които – наред с долара – са най-голямата измама тип "Понци" за всички времена.–(б.п. Схемата, кръстена на италианския бизнесмен Чарлз Понци, кара жертвите да вярват, че печалбите идват от законна бизнес дейност (например продажба на продукти или успешни инвестиции) и не знаят, че други инвеститори са източник на средствата.)

Истинската причина доларът да остане водеща валута в света е заради картелизирането на централното банкиране. Западните централни банки са де факто монопол, управляван от малка завера от взаимнокръстосващи се потайни хранители, които координират и сговорничат по паричната политика, за да запазят своята маниакална смъртна хватка върху финансовите пазари и глобалната икономика. Това е парична мафия и – както е казал Джордж Карлин: „Ти и аз не сме в нея. Ти и аз не сме в големия клуб.” В крайна сметка: безмилостното манипулиране на лихвените проценти, насоките за напредък и количественото облекчаване (QE) е това, което поддържа долара на неговото високо, но незаслужено място.

Но всичко това е на път да се промени изцяло заради безразсъдната външна политика на Байдън, която принуждава критични играчи в глобалната икономика да създадат своя собствена конкурентна система. Това е истинска трагедия за Запада, който се радва на век на непрекъснато извличане на богатства от развиващия се свят. Сега – поради икономическите санкции срещу Русия – се появява изцяло нов ред, при който доларът ще бъде заместен с националните валути (обработени чрез независима система за финансови решения) в двустранни търговски сделки, докато – по-късно тази година – Русия стартира обменна търгувана валута, обезпечена със стоки, която ще се използва от търговски партньори в Азия и Африка. Кражбата от Вашингтон на руските чуждестранни резерви през април засили сегашния процес, който беше допълнително ускорен от изолацията на Русия от външните пазари. Накратко, икономическите санкции и бойкотите на САЩ разшириха бездоларовата зона в голяма степен и наложиха създаването на нов паричен ред.

Колко тъпо е това? В продължение на десетилетия САЩ извършват измама, с която обменят своята измислена валута за неща с истинска стойност (нефт, промишлени стоки и работна ръка). Но сега екипът на Байдън напълно премахна тази система и раздели света на враждуващи лагери.

Но защо?

Да накаже Русия, това ли е?

Да това е.

Но ако случаят е такъв, не трябва ли да се опитаме да разберем дали санкциите действително работят или не, преди да променим безразсъдно системата?

Твърде късно е за това. Войната срещу Русия започна и първите резултати вече се появяват. Само вижте начина, по който унищожихме руската валута, рублата. Това е шокиращо! Ето част от статия в CBS:

„Руската рубла е най-добре представящата се валута в света тази година...

Два месеца след като стойността на рублата падна до по-малко от един щатски цент на фона на най-бързите и най-строги икономически санкции в съвременната история, руската валута направи зашеметяващ обрат. От януари рублата скочи с 40% спрямо долара.

Обикновено една страна, изправена пред международни санкции и голям военен конфликт, ще бъде свидетел на отлив на инвеститори и постоянно изтичащ капитал, което ще доведе до спад на валутата й....

Устойчивостта на рублата означава, че Русия е частично изолирана от наказателните икономически санкции, наложени от западните държави след нейното нахлуване в Украйна...“ („Руската рубла е най-силната валута в света тази година“, CBS News)“

Ха? Искате да кажете, че атаката срещу рублата все пак не проработи?

Сигурно изглежда така. Но това не означава, че санкциите са провал. О, не. Само като погледнете ефекта, който са имали върху руските стоки. Броят на експортните фактури намалява, нали? Ето още нещо от CBS:

„Понастоящем цените на суровините са до небесата и въпреки че има спад в обема на руския износ поради ембаргото и санкции, увеличението на цените на суровините повече от всякога компенсира тези спадове“, казва Татяна Орлова, водещ икономист за развиващите се пазари в Оксфордска икономика.

Русия привлича близо 20 милиарда долара на месец от износ на енергия. От края на март много чуждестранни купувачи се съобразиха с искането да плащат за енергия в рубли, повишавайки стойността на валутата. („Руската рубла е най-силната валута в света тази година“, CBS News)

Шегувате се, нали? Искате да кажете, че рублата расте и Путин печели повече пари срещу стоки от всякога?

Да, и това е същата сделка с търговския излишък на Русия. Разгледайте този откъс от статия в The Economist:

„Руският износ... се задържа изненадващо добре, включително този, насочен към Запад. Санкциите позволяват продажбата на петрол и газ на по-голямата част от света да продължи непрекъснато. А скокът в цените на енергията допълнително увеличи приходите.

В резултат на това анализаторите очакват търговският излишък на Русия да достигне рекордни нива през следващите месеци. IIF смята, че през 2022 г. излишъкът по текущата сметка, който включва търговията и някои финансови потоци, може да достигне 250 милиарда долара (15% от миналогодишния БВП), повече от два пъти над 120 милиарда долара, регистрирани през 2021 г. Това, че санкциите засилиха руския търговски излишък и по този начин помогнаха за финансирането на войната, е разочароващо, казва г-н Вистесен. Г-жа Рибакова смята, че ефикасността на финансовите санкции може да е достигнала своите граници. Следва решение за затягане на търговските санкции.

Но вземането на подобни мерки може да отнеме време, за да влязат в сила. Дори ако ЕС приеме предложението си за забрана на руския петрол, ембаргото ще се прилага толкова бавно, че вносът на петрол от блока от Русия ще падне само с 19% тази година, казва Лиъм Пийч от Capital Economics, консултант. Пълното въздействие на тези санкции ще се почувства едва в началото на 2023 г. – до този момент Путин ще натрупа милиарди, за да финансира войната си."(„Русия е на път за рекорден търговски излишък“, The Economist)“

Позволете ми да изясня това: санкциите всъщност вредят на САЩ и помагат на Русия, така че експертите смятат, че трябва да наложим повече санкции? Това ли е?

Точно това е. Сега, след като се простреляхме в крака, експертите смятат, че би било разумно да простреляме и другия.

Аз ли съм единственият, който е поразен от лудостта на тази политика? Вижте този клип от статия в RT:

„Русия може да спечели рекордните 100 милиарда долара от продажбите на газ за европейските страни през 2022 г. поради рязкото покачване на цените на енергията, съобщи тази седмица френският вестник Les Echos, позовавайки се на анализатори на Citibank.

Според вестника прогнозните приходи от продажби на газ ще бъдат почти два пъти повече от миналата година. Анализът не взема предвид печалбите от продажбата на други руски стоки, като петрол, въглища и други минерали.

Les Echos съобщава, че въпреки санкциите и предупрежденията за широкомащабно ембарго върху руската енергия, 27-те страни от ЕС продължават да изпращат приблизително 200 милиона долара на ден на Газпром." („Прогнозира се приходите от руски газ да достигнат нови върхове“, RT)

Така че приходите от продажби на газ и петрол буквално наводняват хазната на Москва, както никога досега. Междувременно цените на енергията в ЕС и Америка скочиха до връхни точки от 40 години.

Виждате ли колко контрапродуктивна е тази политика?

ЕС потъва в рецесия, линиите за доставка са сериозно нарушени, недостигът на храна непрекъснато се увеличава, а цените на газа и петрола са безкрайни. По всички обективни стандарти санкциите не само се провалиха, но имаха ефектен обратен ефект. Не могат ли хората от Байдън да видят щетите, които нанасят? Напълно ли са откъснати от реалността?

Представете си, ако украинците използват новата артилерийска установка на Байдън (HIMARS) за обстрел на градове в Русия? Тогава какво?

Тогава Путин хвърля ръкавиците и незабавно спира потока на въглеводороди към Европа. Това ще се случи, ако Вашингтон продължи да ескалира. Можете да заложите на това. Ако руската „специална военна операция“ внезапно се превърне във война, светлините в цяла Европа ще замръкнат, домовете ще започнат да замръзват, фабриките ще замлъкнат и континентът ще се плъзне стремглаво в продължителна и болезнена депресия.

Някой във Вашингтон мисли ли за тези неща или всички са толкова опиянени от собствените си изрезки в пресата, че напълно са загубили връзка с реалността?

Ето още от статия в RT:

„Въпреки че колективният Запад продължава да настоява – против цялата видима реалност – че конфликтът в Украйна върви добре за Киев, големите медии стават все по-неспокойни от ситуацията на икономическия фронт. Все повече и повече наблюдатели признават, че ембаргото, наложено от САЩ и техните съюзници, не смазва руската икономика, както първоначално беше замислено, а по-скоро тяхната собствена...

„Русия печели икономическата война“, заяви в четвъртък икономическият редактор на „Гардиън“ Лари Елиът. „Изминаха три месеца, откакто Западът започна икономическата си война срещу Русия и тя не върви по план. Напротив, нещата наистина вървят много зле", написа той...

В есе от 30 май колумнистът на Guardian Саймън Дженкинс също каза, че ембаргото се е провалило...

Както Дженкинс посочва, санкциите всъщност повишиха цената на руския износ като петрол и зърно – по този начин обогатиха, а не обедниха Москва, като същевременно оставиха европейците без газ, а африканците останаха без храна. („Тъй като санкциите не работят и напредването на Русия продължава, западните медии променят мелодията си за Украйна“, RT)

Схванахте ли тази част за „Русия печели икономическата война“? Какво според вас означава това на практика?

Означава ли това, че неуспешният опит на Вашингтон да запази глобалната си хегемония чрез „отслабване“ на Русия всъщност поставя огромни натоварвания върху Трансатлантическия алианс и НАТО, което ще предизвика повторно калибриране на отношенията, водещо до предизвикателно отхвърляне на „базираната на правила система“.

Това ли означава?

Ще се раздели ли Европа с Вашингтон и ще остави ли САЩ да потъват под океана от червено мастило за 30 трилиона долара?

Да, точно това означава.

Превод за "Гласове": Георги Ванчев

Източник: unz.com

Източник: ГЛАСОВЕ




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12147379
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70666
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031