Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2022 21:43 - Летни четива
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 3434 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 31.07.2022 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Лятото е тук и е време за почивка – да излезем от френетичното бързане и бачкане, и просто да бъдем. По възможност на плажа. Това е време и за личностно израстване, защото ако не сега на почивката, кога? Проверяваме набързо дали науката не е открила начин човек да поумнява, докато спи или поне докато лежи. Уви, още не. Затова се налага да потърсим подходящо четиво, което едновременно да ни разпуска плажно и да образува гънки в поизгладения ни мозък.

Тук, разбира се, нещата опират до вкус. Някои си падат по забавни четива, други по фентъзи, трети по кримки, а четвърти – по духовна литература. Има и такива, които си ги мешат естетски, така че да се заредят подобаващо с цялата гама ментални витамини. Аз лично особено харесвам последната практика. Даже като писател съм измислил собствен стил „за забавноразвиващи се“, където комбинирам сатиричното с полезното. Най- израстваме, докато се смеем. Защото както знаем от Марк Твен, „ако човек няма чувство за хумор, най-вероятно няма никакво чувство.“

Лятното четиво има и чисто прагматичен характер. То дава добър повод за запознанство. Друго си е да намериш обща тема с готино гадже на плажа, ако я заговориш за литература, вместо с обичайните тривиални свалки. Но път стават и сакатлъци. Миналото лято си харесах една кръшна девойка, която четеше Стайнбек, докато си печеше чаровните форми. Излязохме на дискотека, а тя цяла вечер чакаше да я черпя без изобщо да потърси общи пространства с мен. Мда, някои хора използват книгите за най-подмолни цели.

Това обаче не беше най-големият ми шок. За месец на морето заприказвах плажно три хубави девойки на 26-28, при това образовани - дизайнер, лекар и маркетолог. Никоя от тях не беше чувала за Георги Господинов, Людмил Станев и Калин Терзийски. Направо си глътнах граматиката. Явно нещо се случва с това поколение. Затова ако си търсиш младо гадже, по-добре си говорете за бански и гримове. С книга можеш да я свалиш, само ако я халосаш по главата. То вярно, че ако няма химия, няма и физика, и литература. Но и обратното е вярно, няма ли литература в общия смисъл на думата, физиката е на тъгата.

Четенето на морето има свой чар, дори човек да си плажува сам. Ето например лежа си на един шезлонг и смуча Лонг Айлънд Айс Тий, огнената смес от пет вида алкохол, за която навремето написах разказ. Усещам как опиянението и сладостта се разливат по вените ми. Същевременно пия и друг коктейл, четейки „Безкраен Празник“ на Хемингуей, биографичната история на автора за ранните му години в Париж, в средите на Езра Паунд, Ф. Скот Фицджералд, Джеймс Джойс и Гертруд Щайн. Спомням си „Полунощ в Париж“ на Уди Алън, където героят се пренася обратно в 20-те и се среща със същите тези персонажи, включително и с Ърнест. Споменът връща удоволствието от филма, което се смесва с тръпката от Чая.

И понеже обичам да пия, двата коктейла не са ми достатъчни, та се квася и с трети. Той има формата на съзерцание на чудните женски форми наоколо ми. Има нещо вдъхновяващо в извивките, мократа, стегната плът. Те предизвикват тестостеронен щурм в мъжкото тяло. Целта на природата е да ме накара да направя всичко възможно, за да си хвърля семката и да продължа гените си. Но тази инжекция от ентусиазъм и възбуденост може да бъде използвана по съвсем друг начин. Оставям я да се разлее по мен, да ме настръхне и наелектризира, без да се поддам на импулса да скоча след някоя кукла. Тя се смесва с Чая и с четивото, и им дава допълнителна сладост.

Сега, наясно съм, че подобни коктейли изискват любов към четенето, каквато не всеки е развил, така че ще дам няколко съвета как да постигнем това. Например можеш да си хванеш секси гадже, чието стръвно либидо не отстъпва на жаждата й/му за хубави книги. Така ще можете да четете заедно, като в почивките си удряте страстно коремите. Или обратното. Ефектите тук са зашеметяващи. На принципа на класическото обуславяне, скоро ще започнеш да харесваш четенето на книги колкото и секса (по силата на менталната асоциация на едното с другото).

Ако сдобиването с такова гадже не ти е по силите, може просто на всеки час четене да разреждаш с по пет минути зяпане на стегнатите мокри тела наоколо. Доказано е, че сексуалните фантазии повишават важни хормони и като цяло вдигат тонуса и фокуса. Така ходенето на море може да се окаже възможност не само за запознанство с атрактивен партньор, а и с влюбване в четенето.

Бих искал да препоръчам няколко четива, които могат да превърнат лятната почивка в алтернативно приключение. Много обичам фентъзито като жанр, защото позволява разгръщане на въображението, преживяване на нови светове, съдържа приказност и поражда интерес, докато ни учи на нови гледни точки и толерантност към различното. Класикът Тери Пратчет няма равен в тази работа. При това може да те разплаче от смях не на шега. Подобни мъдри шегаджии са и Дъглас Адамс с култовата му книга „Пътеводител на галактическия стопаджия“ и Бари Хюгарт с „Осем ловки демона“.

Ако пък предпочиташ нещо по-сериозно, можеш да подхванеш „Шантарам“ на Грегъри Дейвид Робъртс, която ще те разведе из душевните дебри на Индия, ще те засити с приключения, ще ти изостри сетивата и ще разбърка душата ти. Така ще можеш да пропътуваш континенти, докато си лежиш на плажа. А ако четеш със сърцето, то ще пропътува галактики.

Кратките форми са особено подходящи за лятото. Четат се бързо и ангажират вниманието. Разказите на Едгар Керет ще влязат чудесно между коктейлите и цамбуркането. Забавните миниатюри на Людмил Станев ще те накарат да се кикотиш под чадъра, а ако не летуваш на достатъчно лъскаво място, можеш да отскочиш до луксозните курорти на Лас Вегас и Канкун с разказите ми от „Вегаски истории за мистици и простаци“.

Разбира се, винаги я има опцията да грабнеш типично плажно четиво като „Чичо Весо Облия“ на Юри Лазаров (Ю Лъ). Тя ще те пренесе във времето към онова минало, когато къмпинг „Градина“ беше култово място за свободните по дух плажни бохеми. Ще те умили и разсмее ракиено-пясъчно, така че лежането на плажа ще стане опияняващо.

Накрая ще завърша с едно романтично пожелание. Лятото не е време само за бързи авантюри. Докато се разхождаш по плажа с книга в ръка, може да попаднеш на любовта на живота си, която да познаеш по това, че чете същия автор. Ще се приближиш до нея/него, ще се усмихнеш в споделената емоция и разговорът ще потече леко и смислено. Ще откриете общи пространства, ще споделите копнежи, вълнения. Ще оплетете така паяжината на любовта, здрава и плътна като преплетени пръсти, а после ще полегнете на хамак от най-вкусна и трайна интимност.

Хубавото е, че дори това да не се случи, чрез книгите можеш да се влюбиш в себе си. Те дават мъдрото себепознание, без което няма истинска и трайна радост в съществуването. Разгръщай страниците и помни, че на някоя от тях може да срещнеш най-съкровеното си вдъхновение, онова озарено Аз, което да те накара да минеш през света като ярка комета. Тогава, дори в най-заетите и хладни дни, ще има какво да те топли.

...

Текстът е публикуван в юлския брой на списание Бизнес Глобал.



Тагове:   изкуство,   книги,


Гласувай:
4



1. martiniki - така си и представих - на Ботаник е идеално място
31.07.2022 22:25
за упражнения в лятно четене
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358110
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031