Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2010 13:13 - Произход на името на тракийските мeчове "сика" и махайра
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 27935 Коментари: 16 Гласове:
34

Последна промяна: 30.07.2015 18:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Тъй като древните призовавали в своите земни битки боговете на помощ, често пъти войните били посвещавани на могъщо божество, което да ги укриля и в чието име да се води войната. Така войната губела своя земен смисъл и придобивала изцяло небесен и божествен смисъл. Свидетелство за това е "Илиада" на Омир, където често боговете са призовавани в битките и пазели своите бойци фаворити. Още тогава Омир е разкрил циничната картина на войната, в която хората умират, а боговете залагат на един или друг свой фаворит -почти като съвременен хазарт. Това предисловие бе необходимо, за да се изтъкне обстоятелството, че военните конфликти могли да имат много по-силна обосновка и социално въздействие, когато е намесена вярата във боговете. Това и правили жреците, за да удовлетворят желанията на своите управници. Така земните несгоди се превръщали в небесни съдбини и връщането назад било трудно. Социалната реакция щом войната се обвързвала с боговете, била незначителна и било невъзможно обявен военен конфликт да бъде спрян.
Стига се до изводът, че всеки човешки конфликт бил кодиран като воля на боговете и всяка война имала своята религиозна основа, която правела нейния характер свещен. С преходът от жертвоприношение към военен церемониал в социалната система религията и войната се движели ръка за ръка. Така че никак няма да ни учуди ако първи споменава думата махайра Омир.
Буквалният превод на думата махайра е "свещенна борба". По-късно символът на тази свещенна борба бил пренесен върху острието и върха на свещенното оръжие. И това свещенно оръжие бил жертвения нож, който разсичал жертвата, за да бъде проляна жертвената кръв в дар на боговете. 
Свещенната жертва и свещенния нож били инициалните символи на една свещенна борба. Така гръцката дума μάχαιρα, която Тукидит използва, за да назове тракийския меч на траките от Родопите(наречени от него махайрофори), е образувана от думите μάχη -борба, бой и ἱερά ион. ἱρά - жертвен дар, жертвоприношение, жертва.(Тукидид, История на Пелопонеската война, II, 96, 2)
Тракийската дума за меч "сика" произлиза от изгубената протоиндоевропейска основа в тракийския език на глагола "дупча", запазена в личното име Сукис (Σουκους, Пловдив; Σουκιoς, Кюстендилско; Σουκιας, Радомирско; на лит. šukys „който има дупки по зъбите“) и в думата "suka" – ", дупка, пукнатина, цепнатина, теснина". Има основание да се счита, че името Сука е било нарицателно за момиче. Понятията махайра, сика и скалме са идентични. 
В крайна сметка бойния нож махайра в в най-първичен превод означава жертвен нож. Другата тракийска дума за меч - скалме е с корен идентичен на думата "сика" и има сходен произход, възниквал след синкопиране на корена.
Възможно е обаче името да произлиза от μάχη -борба, бой и χείρ- ръка,  бойно средство за ръчен бой.
Автор: Д.Георгиев-Даков
image
image
image
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/10/21/.607453












Гласувай:
34


Вълнообразно


1. liliyanaandreeva - СИКЕ = СИ . КЕ = 31 квадрата . 42 кв.км = 1302 кв.км - това е календарен град
13.10.2010 14:19
С = 3 = З = три
И = 1 = Идрогено - хим.ел. №1
К = 4 = Куатро - на италиански език
Е = 2 = Хелий - хим.ел. №2

П СИХЕЯ = П . СИ . ХЕ + Я = 4 региона . 31 квадрата . 42 кв.км + 8 кв.км = 5216 кв.км - това е карендарен град с прилежащите му три горски резервата.
цитирай
2. apollon - възможно е
13.10.2010 15:24
възможно е
цитирай
3. apollon - радвам се, че си проявила точно и...
13.10.2010 18:11
радвам се, че си проявила точно интерес към думата сике -интересна думичка нали :)
с нея траките са наричали най-женствените и привлекателни женски неща
цитирай
4. apollon - Думата махайра е гръцка, а сика е ...
14.10.2010 11:57
Думата махайра е гръцка, а сика е тракийска дума - това ясно обяснено в текста, освен ако от хумор не сте стигнали до края
цитирай
5. анонимен - Щ.Младши:
18.10.2010 16:46
Простете,приятелю Аполон,че понякога не ми остава време да се включа,но когато го направя,се опитвам да наваксам.Думите "Сика" и "Махайра"щом са Тракийски,
значи са и Български.И наистина,това се потвърждава от "Ангеловия анализ":
1.Сика=Сека/Сеча/,т.е.-Инструмент/оръжие/за сечене.
2.Махайра=Секайра/Сечайра/=Секаря/Сечаря/,Ножайра/Ножаря/,Махера/Бълг.
дума от родопския Мещренски говор/,Махаря/С който замахвам/,и т.н.
Приликата на някои Тракийски думи с гръцки е поради простия факт,че гръцкия език също е Индоевропейски,а много думи е заимствал от Тракийския,който е по-стар от него с поне 5-6 хиляди години.Освен това прагърците са били почти на нивото на първобитния строй,когато са нахлули в Тракия/1100-1000 г.пр.Хр./,
затова може да се счита,че много думи са липсвали или са били в недоразвита форма в езика им,поради което е имало нужда те да ги заимстват от Траките или от някъде другаде/Финикия или Египет/.
цитирай
6. apollon - признавам - твърде близко до сека, ...
18.10.2010 22:20
признавам - твърде близко до сека, което също е свързано с правене на дупки :)
цитирай
7. анонимен - Махайри
01.02.2011 23:46
Като цяло 1100-1000 г. пр. Хр. е периода на преход от Късната бронзова епоха към ранната желязна. Разбира се гърците през този период не са в първобитния строй, тъй като по това време те са построили най-монумантелните паметници от това време в ЮИ Европа, а и в Европа като цяло. Става дума са дворците Кносос и Фестос, гробницата на Агамемнон в Микена (най-голямата от куполните гробници, с дължина на дромоса 26 м). Махайрите са първоначално мечове и произхода им е гръцки - Северна и Контитентална Гърция. Най-ранните материали в българските земи произхождат на юг от Стара планина и се датират във третата четвърт на V в. пр. Хр. Открити са в некропола при Дуванлий, проечен от Богдан Филов и Иван Велков през 1928-1931 г. и в гробницата при Колямата Косматка, проучена от Китов. И двете находки са със златни инкрустации върху дръжките. Те са импорти. Не местно производство а импорти-на лукса, за обслужване на аристокрацията или по-заможните слоеве през V-ІV в. пр. Хр. Следващите материали, които са предмет на местна продукция се откриват най-концентрирано в СЗ България, където изследвания по въпроса има д-р Нарцис Торбов (Торбов, 1992 - известия на музеите от СЗ България). На юг от Стара планина се откриват доста по-разредено, въпреки че според Тукидит са априорни за племето дии, което впрочем е участвало като наемно във множество военни конфликти и това да обяснява липсата му в западните Родопи. Самите сведения на Тукидит са от средата на V в. пр. Хр. (когато е и живял) и се отнасят за съвременни събития, тъй като както е ясно най-ранните мечове от тези са от V в. пр. Хр. след това тези оръжия не се свързват с определен племенен етнос, което ги унифицира. От 2-1 в. пр. Хр. тези оръжия изчезват. Възможноста тези оръжия да се свържат с (пра)българи и други по-късни елементи от VІ-VІІ в. сл. Хр. е невероятна, айде до следващия път...
цитирай
8. apollon - От много време най сетне да ми доп...
01.02.2011 23:58
От много време най сетне да ми допадне коментар - и аз така мисля
цитирай
9. анонимен - Tерра Кеа
24.03.2012 21:02
Ало момчета пълни фантасмагории разказвате ....
цитирай
10. apollon - Не знам от кой анонимен краварник ...
25.03.2012 09:32
Не знам от кой анонимен краварник блеете, но бих ви споменал, че корена на латинската дума за гладиаторите с името секутор е напълно е идентичен със траакийския меч сика. Нормално е меча на траките да е наричан от римляните сика, а от гърците махайра - въпрос на културни различия.
цитирай
11. apollon - Не знам от кой анонимен крабарник ...
25.03.2012 09:54
Не знам от кой анонимен крабарник блеете, но бих ви споменал, че корена на латинската дума за гладиаторите с името секутор е напълно е идентичен със траакийския меч сика. Нормално е меча на траките да е наричан от римляните сика, а от гърците махайра - въпрос на културни различия.
цитирай
12. demograph - Доста разминавания. Махейрата/ятаганът са популярно, лично оръжие на българите чак до балканската война
29.07.2015 23:32
анонимен написа:
Като цяло 1100-1000 г. пр. Хр. е периода на преход от Късната бронзова епоха към ранната желязна. Разбира се гърците през този период не са в първобитния строй, тъй като по това време те са построили най-монумантелните паметници от това време в ЮИ Европа, а и в Европа като цяло. Става дума са дворците Кносос и Фестос, гробницата на Агамемнон в Микена (най-голямата от куполните гробници, с дължина на дромоса 26 м). Махайрите са първоначално мечове и произхода им е гръцки - Северна и Контитентална Гърция. Най-ранните материали в българските земи произхождат на юг от Стара планина и се датират във третата четвърт на V в. пр. Хр. Открити са в некропола при Дуванлий, проечен от Богдан Филов и Иван Велков през 1928-1931 г. и в гробницата при Колямата Косматка, проучена от Китов. И двете находки са със златни инкрустации върху дръжките. Те са импорти. Не местно производство а импорти-на лукса, за обслужване на аристокрацията или по-заможните слоеве през V-ІV в. пр. Хр. ...На юг от Стара планина се откриват доста по-разредено, въпреки че според Тукидит са априорни за племето дии, което впрочем е участвало като наемно във множество военни конфликти и това да обяснява липсата му в западните Родопи. Самите сведения на Тукидит са от средата на V в. пр. Хр. (когато е и живял) и се отнасят за съвременни събития, тъй като както е ясно най-ранните мечове от тези са от V в. пр. Хр. след това тези оръжия не се свързват с определен племенен етнос, което ги унифицира. От 2-1 в. пр. Хр. тези оръжия изчезват. Възможноста тези оръжия да се свържат с (пра)българи и други по-късни елементи от VІ-VІІ в. сл. Хр. е невероятна, айде .

Във всеки стар български дом ще намерите махайра/ятаган, калъч и ромфея/ косер на тавана.Но няма да им обърнете внимание, защото вярвате на гръцки "извори"
цитирай
13. demograph - Някои от коментаторите са толкова слепи, че не виждат и потурите на дедите си
29.07.2015 23:33
apollon написа:
Не знам от кой анонимен крабарник блеете, но бих ви споменал, че корена на латинската дума за гладиаторите с името секутор е напълно е идентичен със траакийския меч сика. Нормално е меча на траките да е наричан от римляните сика, а от гърците махайра - въпрос на културни различия.

Поздрав
цитирай
14. demograph - Макар и късно, казвам, че аз имам на тавана класическа махейра
29.07.2015 23:37
Взех я от тавана на дядо ми. 'Турските' яатагани са едно към едно махейрите на малоазийските траки. Т.е. изобщо не са турски. Всяка българска къща ги има и до днес. Не случайно са били задъжително оръжие в пояса на всеки български хайдутин. Поздрав.
цитирай
15. apollon - еми кво да кажа - анонимния е за ра...
30.07.2015 13:54
еми кво да кажа - анонимния е за разстрел
цитирай
16. apologetic - пфффффф
30.07.2015 15:17
пфффффф
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466268
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031