Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2022 09:30 - Маймунска шарка - джендъри
Автор: radostinalassa Категория: Хоби   
Прочетен: 1000 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В Европа и Северна Америка се регистрират все повече случаи на маймунска шарка. През последната седмица, Великобритания, Испания, Португалия, Италия, САЩ, Швеция и Канада съобщиха за инфекции, предимно при млади мъже, които преди това не са пътували до Африка. Още по темата
  • "Маймунска шарка" е регистрирана и във Франция, и Германия

Експертите подчертават, че не знаят дали болестта се разпространява чрез секс или друг близък контакт, свързан със секса.

Някои учени, които са наблюдавали множество огнища в Африка, заявиха, че са объркани от разпространението на необичайната болест на Запад, съобщи Асошиейтед прес. Случаи на това заболяване досега не са наблюдавани сред хора, които нямат връзки с Централна и Западна Африка. 

Франция, Германия, Белгия и Австралия потвърдиха първите си случаи на заразата.

 

image

Изображение с електронен микроскоп от 2003 г., предоставено от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, показва зрели вириони на маймунска шарка с овална форма, леви и сферични незрели вириони, вдясно, получени от проба от човешка кожа

Снимка: AP/БТА

 

Учените са разтревожени, че макар да е възможно първият пациент да е заразен, докато е бил в Африка, това, което се случва сега, е изключително.

Една от теориите, които британските здравни експерти изследват, е дали болестта се предава по полов път. Властите апелират лекарите и медицинските сестри да бъдат внимателни за потенциални случаи, но уточняват, че рискът за населението е нисък.

Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид потвърди, че в страната има 20 случая на маймунска шарка, и изрази опасенията си, че има още много неоткрити. Той поясни, че повечето случаи са леки, и каза, че правителството е закупило допълнителни дози ваксини, които са ефективни срещу маймунска шарка.

 

image

Типичен обрив по ръцете на пациент с маймунска шарка по време на възстановителния му стадий - случай от Заир през 1997 г.

Снимка: AP/БТА

 

Вирусната инфекция е подобна на човешката едра шарка и обикновено причинява леко заболяване, като повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици. Приликите означават, че ваксина срещу едра шарка може да се прилага, а предишни данни показват, че тя е около 85% ефективна за предпазване от вируса.

"Смаян съм от това. Всеки ден се събуждам и научавам за все повече заразени, във все повече страни", каза Ойуеле Томори, вирусолог, бивш директор на Нигерийската академия на науките, и експерт в няколко консултативни съвета на Световната здравна организация.

"Това не е видът на разпространение, който сме наблюдавали в Западна Африка, така че може да се очаква нещо ново да се случи на Запад", каза още той.

Д-р Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник на Великобритания, каза за телевизия "Скай нюз", че се очаква да бъдат открити допълнителни случаи и това увеличение да продължи през следващите дни. Наред с това се получават съобщения за случаи, идентифицирани в други страни по света. Продължаваме бързо да разследваме източника на тези инфекции и да повишаваме осведомеността сред здравните специалисти, каза тя. Свързваме се с всички идентифицирани близки контакти на случаите, за да предоставим здравна информация и съвети, допълни д-р Хопкинс.

Австралия също съобщи за първия си случай на маймунска шарка при пътник на около 30 години, който наскоро се завърнал от Великобритания. Случаят бе потвърден днес, след като той е пристигнал по-рано тази седмица в Мелбърн със симптоми на болестта. Втора инфекция е докладвана при мъж на 40 години, който наскоро е пътувал до Европа и който е развил леко заболяване няколко дни след пристигането си в Сидни.

Експертите в Испания и Португалия също заявяват, че случаите регистрирани в тези страни са на млади мъже, които са правили секс с други мъже. Заболяването е регистрирано, когато мъжете потърсили лекарска помощ в клиники по сексуално здраве заради появили се лезии.

Директорът на болницата за инфекциозни болести Spallanzani Франческо Вая съобщи днес на пресконференция в Рим (на снимката), че три случая на маймунска шарка са потвърдени и изолирани в болницата - при двама пациенти, пътували до Канарските острови, а един за Виена.

Огнища в Нигерия, където се отчитат около 3000 случая на маймунска шарка годишно, обикновено са в селските райони, където хората имат близък контакт със заразени плъхове и катерици, отбеляза Ойуеле Томори. Болестта не се разпространява толкова лесно. Според него много случаи вероятно са пропуснати.

"Освен ако човекът не попадне в модерен здравен център, с добра диагностика, той не привлича вниманието на системата за наблюдение", каза още Томори.

Заместник генералният директор на Световната здравна организация за реакция при спешни случаи, д-р Ибрахим Соче Фол, призна тази седмица, че все още има "толкова много неизвестни по отношение на динамиката на предаването, клиничните характеристики и епидемиологията".

"Никога не сме виждали нещо подобно на това, което се случва в Европа", каза Кристиан Хапи, директор на Африканския център за върхови постижения за геномика на инфекциозните болести (ACEGID) .

"Не открихме нищо, което да докаже, че моделите на предаване на маймунската шарка се променят в Африка. Ако нещо различно се случва в Европа, тогава трябва се проучи."

"Трябва наистина да разберем как започна това и защо вирусът набира сила. В Африка е имало много контролирани и редки огнища на маймунска шарка. Ако сега това се променя, ние наистина трябва да разберем защо", коментира Шабир Махди, професор по ваксинология в Университета на Витватерсранд в Йоханесбург. И добави, че подробното разследване на огнището в Европа, включително определянето кои са първите пациенти, сега е критично.



Тагове:   Негри,   педали,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13133820
Постинги: 11559
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години