Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2012 17:18 - Опитахте ли тази екзотика?
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 24890 Коментари: 0 Гласове:
22

Последна промяна: 29.03.2012 07:59


  По света има голямо разнообразие на плодове и зеленчуци. За някои от тях дори не знаем, че съществуват, а тези, които сме опитвали са разпространени из целия свят. Предлагаме ви окло 40 екзотични плода, някои от които можете да намерите и в България, с описание на вкусовите им качества и снимки.
МАНГО - 
най-консумираният плод в света, а в България все още екзотична храна. Дървото манго е вечнозелено и огромно, като средно достига 35-45 метра на височина с голяма корона и големи, гъсти клони и листа. Плодовете са доста, но узряват относително бавно за три до шест месеца.
 Имат статут на суперхрана, осигуряват по малко от почти всичко нужно на тялото, за да функционира добре. Манго плодовете съдържат в малки дози от почти всички витамини. Богати са на витамин С и провитамин А. Съдържат ниски порции от широк кръг минерали: преобладават калий и мед.
image
Мангото се използва, както в суров вид, така и при направа на сокове, плодови салати и букети.

ПИТАЯ ИЛИ ДРАКОНОВ ПЛОД
Питаята е плод на няколко вида кактуси, най-вече от вида Hylocereus. Тези плодове са известни като драконово. Произлиза от Мексико, Централна и Южна Америка. Този вид кактуси цъфтят само през нощта с големи, бели ароматни цветове, наричани „Кралица на нощта“. Сладките плодове са основно три вида – червена питая (червена кора и бяла месеста част), питая 
Коста Рика (червена кора и червена месеста част) и жълта питая (жълта кора и жълта месеста част). Може да тежи 150-600 грама до 1 кг. Яде се само вътрешната част, която е много мека. Понякога се оприличава на киви, поради наличието на черни хрупкави семена. Месото, което се яде сурово, е леко сладко и с ниско съдържание на калории. Плодът се преобразува в сок или вино, или се използва за ароматизиране на други напитки. Цветовете могат да се ядат или да се прави чай от тях.
 

КАРАМБОЛ - ЗВЕЗДЕН ПЛОД -
 Това е тропически плод, който набира популярност в Съединените щати. Произлиза от Индия, Шри Ланка и Индонезия, но е известен в цяла Азия и по света се отглежда в тропическите райони. Напречния разрез прилича на петолъчка и от там идва и наименованието му. Най-вкусен е узрял – когато има жълт цвят със зелен оттенък. Целият плод е ядлив – включително кората. На вкус е определян като смес от папая, портокал и грейпфрут – сладък с кисела жилка. Продава се и в големите вериги в България. 


image

КИВАНО
Рогатия пъпеш (Cucumis metuliferus), известен още като Африканска рогата краставица или кивано, е увивно растение от семейството на краставицата и пъпеша произлизащо от Африка. Днес той се отглежда и в Калифорния, Чили, Австралия и Нова Зеландия. Плодът на това растение се използва както за пряка консумация, така и за украса. 

РАМБУТАН
Това е най-странно изглеждащия плод някога. Рамбутан на малайски, индонезийски и филипински буквално означава космат, и това идва от "косата", която покрива този плод. Родината му е Азия и там е високо ценен ресурс поради високото съдържание на витамин С в него. Узрелият рамбутан е с червена до тъмно-червена кора и “коса”, но най-сладък е, когато косата е започнала да изсъхва. 

На снимката по-долу са показани 4 плода: АСКЕЕ, ЛИЧИ, КОКОСОВ ОРЕХ И МАНГОСТАН.
image
АСКЕЕ е
 национален плод в Ямайка. Внесен е там от Западна Африка (вероятно от кораб, превозващ роби) преди 1778 г. Оттогава той се използва като основна характеристика на различни Карибски ястия, а също така е отглеждан в тропическите и субтропическите райони навсякъде по света. Плодът не се консумира изцяло. Само вътрешната, месеста жълта част е ядлива.  Преди готвене трябва да бъде почистена, измита и след това сварена за около 30 минути, като водата се изхвърля. Суровите плодове съдържат мощен алкалоиден токсини, което може да доведе до повръщане, припадъци. 
ЛИЧИ е 
дребен екзотичен плод, изключително ароматен и вкусен 
 на вечнозелено тропическо дърво от семейство Кленови, Яворови (Sapindaceae). Има грапава обвивка с множество израстъци и голяма семка по средата. Консумира се месестата част между обвивката и семката. Личито е богато на витамин С и е с ниско съдържание на мазнини. В източната медицина плодовете на личи се използват и като стабилизатор на нивото на кръвната захар при диабет и хипокликемия.
КОКОСОВИЯТ ОРЕХ е 
плод на тропическа палма от семейството на палмовите дървета, разпространени най-вече в крайбрежните тропически райони на Африка, Азия и Южна Америка.
 Кокосовият орех съдържа чиста, недокосната от хората вода, идваща от самото дърво. Погледнато от чисто практическа гледна точка, кокосовото дърво е богат източник на редица важни за човека елементи: от изсушената вътрешност се извлича ядката, чието олио има хиляди медицински и козметични приложения; ядката, от която е извлечено олиото е добра храна за добитъка; влакната на кокосовия орех намират приложение  за направата на сакове, килими и въжета, а от кокосовите палми стават чудесни покриви на къщи.
МАНГОСТАНЪТ се счита за един от най-изисканите и благородни тропически плодове и е известен още като "кралицата на тайландските плодове". Отглежда се на сравнително ограничена площ най-вече в Тайланд, Филипините, Индонезия и Малайзия. Размерите му достигат диаметър 6 – 9 см и тегло от 80 до 200 грама.  Месестата част е подобна на мандарина, но по-фина, не така сочна и по-мека.
 
И една снимка на още 3 плода: РЪКАТА НА БУДА , АЧИОТЕ И ПАПАЯ.
image
РЪКАТА НА БУДА 
е странно изглеждащ цитрусов плод със зелен или жълт цвят. Плодът е с дебели кори и само малко количество кисела плът (ако има такива). Ръката на Буда и други членове на семейството Citron са отлични за техните ароматни цитрусови масла, използвани в парфюмите и понякога отглеждани в домове като естествен ароматизатор. 

АЧИОТЕ - м
ожете да намерите това растение във всеки селски дом в Амазонка. Achiote е храст или малко дърво от тропическите области на Северна и Южна Америка. Той се отглежда там и в Югоизточна Азия, където е въведен от испанците през 17-ти век. Използват се семената срещу киселини, при заболяване на простатата, в козметиката.

ПАПАЯ
сладък, вкусен и полезен тропически плод, който може да бъде открит и на българския пазар. След като опитва папая в края на 15-ти век, Христофор Колумб я нарича “плодът на ангелите”.
 Папая (Carica papaya) е голям тропически храст, който достига от 6 до 9 метра височина. Плодовете на папаята наподобяват по форма и цвят на пъпеш. Имат жълтозелена кора и розово-оранжева вътрешност с голям брой черни семена, които се използват изсушени и стрити като подправка. Вкусът на папаята е между пъпеш и праскова. 
А тези екзотични растения на снимката по-долу, виждали ли сте ги?
image


ТАМАРИЛО /ДОМАТЕНО ДЪРВО/ -
Наричат го домат, поради поразителната му прилика на плодовете му с плодовете на обикновения домат. Известно е също така като тамарило или цифомандра. Приликата им не се изчерпва само с плодовете. И двете растения се отнасят към семейство картофени или барбойни (Solanaceae), произхождащи от Южна Америка. Там цифомандрата се отглежда от пируанските индиянци. Днес се култивира и в тропическите области на Нова Зенландия, Канарските острови, Мадейра и Ява. През последните години се среща по средиземноморието, та дори и у нас - като опитно растение в научни институти, а като екзотика - от много любители. При нашите климатични условия вирее като контейнерно растение в закрити помещения. Засадена в големи саксии. Издържа до 25 градуса по фаренхайт или 3 градуса по целзий. То е едно изключително бързо развиващо се растение, храст или дърво.

МАГИЧЕСКИ ПЛОД - п
редставете си да имате вълшебно хапче, което да превръща лимона в бонбон... Такова чудо съществува и носи напълно подходящото име Miracle fruit, тоест чудният плод.
 Когато се погълне месестата част на плода, тази молекула блокира сензорите върху езика, с които разпознаваме горчивия и киселия вкус, и оставя чувство за сладост. Ефектът трае от 30 мин., до два часа. Чудният плод не е подсладител и сега се използва в медицината, за да подобри вкуса на горчивите лекарства.
ЧЕРИМОЯ - ЗЛАТНА ПЕРУАНСКА ЯБЪЛКА
Черимоята се смята за един от най-вкусните десертни плодове в света. Навярно затова я наричат златната перуанска ябълка. Кората на тази ябълка е тънка, плодът отвътре е много мек и нежен, не издържа дълго и затова трудно се транспортира.
 В много страни от черимоята приготвят плодови салати, мармалади, сладка, разхладителни десерти. Вкусът на този мек плод напомня смесица от банан, ананас, манго, ягода. Той е неповторим. Златната перуанска ябълка съдържа аскорбинова киселина и висока концентрация на други витамини - двадесет пъти повече от всички цитрусови плодове.
ТАМАРИНД -
 тропически плод, който се използва като храна и подправка или за приготвяне на слабителни лекарства. Благодарение на благотворния ефект върху храносмилането, тамариндът е идеален за включване в режими за отслабване. 
Тамаринд е плодът на Tamarindus indica - тропическо вечнозелено дърво или храст между 12 и 18 метра. Името му идва от арабски и означава „индийска фурма“. Произхожда от Азия и Северна Африка, но е най-разпространен в Индия, където отдавна се използва като храна и подправка. Тамариндът има дълга около 12 см шушулка, която съдържа малки семена със сладко-кисела вътрешност, която след изсушаване става много кисела. 
 Намалява високата температура и облекчава симптомите при кашлица.
Вижте и тези:
image

ГЮЛЕЕ /ДЪРВО УБИЕЦ/ - н
аименованието му идва от огромните плодове, приличащи точно на гюлле. Няма да видите това растение засадено по тротоарите или пък в някои парк, защото плодовете му са наистина опасни. Не стига, че падат от високо, ами и са доста тежки.  Това дърво убиец всъщност има много лечебни цели. Кората му лекува настинки, сокът от листата му се използват за лечение на малария и кожни болести, дъвченето на листата помага при зъбобол, а вътрешността на плодовете за дезинфекция на рани. Колкото е опасно, толкова е и полезно.
ХЛЕБНО ДЪРВО
вечнозелено дърво, което достига височина до 20-на метра. Плодовете на хлебното дърво са основна храна за населението на Полинезия и Малайзия. Неузрелите плодове съдържат скорбяла в по-големи количества от тази в картофите. На остров Таити ги пекат, като вкусът им наподобява този на хляба. На Хавайските острови пък използват узрелите плодове, като ги варят, когато вкусът им наподобява този на сладки картофи, тъй като част от скорбялата се превръща в захар. На места хората се хранят със семената от плодовете, като ги пекат. Вкусът им наподобява печени кестени. Често минавайки покрай хлебното дърво, човек може да усети аромат на прясно приготвен хляб. Хлебното дърво има приложение и в медицината. От плодовете му се извлича екстракт, който лекува колики, различни възпаления, анорексия и отпадналост на организма.  Много бедни хора по света биха могли да се изхранват с плодовете му, които са богати на фибри, калий, фосфор, калций, мед и други хранителни вещества. 
ДЖАКФРУТ -
ароматен плод с вкус на ананас и банан, със златно-жълта месеста част. Сочен, с леко влакнеста и приятно сладка структура. Плодът е с високо съдържание на белтъчини и въглехидрати, съдържа калий, калций, фосфор, желязо и витамин А. Консумира се в прясно състояние, варен или пържен. 
Един единствен джакфрут тежи повече от 36 килограма. Често този плод достига 90 сантиметра дължина и почти 60 сантиметра обиколка. Дървото джакфрут също е доста голямо.Понякога даже наподобява гигантски дъб и израства на 15-20 метра височина. 
ПЕПИНО
малък лъскав плод, чийто цвят варира от златисто-жълто до кайсиено оранжево с лилави ивици.  Светло жълтото плодово месо е сочно подобно на пъпеш, вкусно и ароматно като пъпеша от сорта Медна роса. Плодовете често са наричани  аймара, кечуа, перуанска краставица, пъпешова круша, пъпешово дърво. Освен прясно пепиното може да се замразява, суши или прави на консерви.

Плодовете са богати на витамини и микроелементи и са чудесен десерт. Киселите, недозрели плодове често се използват за салати. Познавачи в кулинарията твърдят, че плодовете, узрели през септември, са най-вкусни. Недозрелите плодове на някои сортове са вкусни, когато са приготвени солени, така те силно наподобяват нашите кисели краставички.

image

ДУРИАН
звестен в Малайзия и Индонезия, дурианът е покрит с твърда обвивка и има твърде специфичен вкус и аромат. Миризмата му е неприятна и на мнозина може да напомни тази на чесън. Зрелият плод може да достигне до 4 кг, а дървото до 40 м височина. Този плод е забранен за превоз в обществения траспорт, но премеждията си заслужават, тъй като се слави с вкус, доста по-добър от неговата миризма.
ШИЗАНДРА - декоративна лиана от семейство магнолиеви, която с пълзящо-увивня ход на растежа, с оригиналността на зелените гланцирани листа, с красотата и лекия приятен ароматна восъчно белите си цветове разнообразява изненадващо всяка обстановка. Независимо дали в дворната градина, на тераса, в къща, вила, или край беседка тя облагородява най-различни места за отдих.
Лечебен източник от висш порядък с уникален химичен състав шизандрата е сред десетте най-ценни растения в света, а по свойства е съпоставима с ненадминатия жен-шен. Тя съдържа органични киселини, микроелементи, минерални вещества, биофлавоноиди, каротоноиди, сапонини, багрила, етерични масла, витамини и 40 вода адптогени /фитоестрогени/ от групата на лигнаните.
Шизандра идва в Европа от североизточна Азия, където расте в естествени условия. От 1954 г. се отглежда и в България където се е приспособила като напълно екологичен вид, рядко нападан от вредители.

ФИЗАЛИС
 култура, придобила популярност у нас през последните години. 
Отглежда се заради плодовете, които по форма наподобяват малки доматчета, с жълто-оранжев до червен цвят, обвити в хартиевидна обвивка (мехунка), формирана от изсъхналия цвят на растението.
 Особеното при него е, че плодовете му се берат зелени (момента преди да се разпука мехунката), тъй като при узряването им придобиват неприятен мирис и вкус. Плодовете се използват за салати, туршии, супи. В зависимост от сорта в сурово състояние - вкусът им е доста приятен - леко тръпчив, освежаващ, киселичък до сладък.
image

ОБЛЕПИХА
Облепихата (среща още под названията ракитник, морски зърнастец, Сибирски ананас) е многогодишен храст или дърво. Плодовете на облепихата съдържат 1-2,4% киселини, 2,4-6,6% захари, 0,02-0,06% дъбилни вещества, 2,8-7,8% мазнини, 39-316 мг витамин С, 0,9-10,8 г каротин и в по-малки количества витамините В1, В2, Е, Р и др. Благоприятното съчетаване на състава на плодовете позволява от плодовата маса да се приготвят много и оригинални продукти, като кисели, вина, ликьори, сладка, желета. Плодовете представляват суровина за промишлена преработка, за приготвяне на медикаменти, безалкохолни напитки с оригинален аромат и разнообразни храни. Маслото на облепихата притежава много лечебни качества, между които и болкоуспокоителни, при използване в гинекологията, както и при лекуване на незарастващи рани, причинени от изгаряне, лъчеви поражения и др.

КУМКВАТ
малкото удоволствие на китайските мъдреци.
 Кум­к­ва­тът цъф­ти през есен­та. Зрее фев­ру­а­ри-март. Кумкват дава много по-малко сок от портокала, но утолява жаждата много по-добре, защото не е много сладък. Вкусът му напомня кисел портокал. Плодове на кумквата са богати на калций и калий, витамини А и В.
За придаване на деликатен аромат на ястията в ориенталската кухня се използва кумкват за приготвяне на сосове и при печене на месо и риба. Но основната стойност на кумквата е в неговата свежест, така че е най-добре да се използва в суров вид, като добавка в плодови салати или коктейли.
 Етеричните масла, съдържащи се в кумквата, имат антибактериално действие и успешно се борят с инфекции на горните дихателни пътища.
НОНИ
 вечнозелено тропическо дърво, което ражда малки, неособено красиви плодове, подобни на смачкана зелена ягода, с много семена, само че с по-големи размери.
 Отделният плод достига дължина между 4-7 см.
Дали плодът е узрял можете да познаете по цвета му – първоначално той е зелен, след това става жълт, и накрая почти бял. Освен неестетични външен вид, нонито има и силна миризма, а и вкусът му не може да се похвали с кой знае какви вкусови качества.
Колкото и лошо да изглежда, и колкото и лошо да сме настроени към външния му вид, учените вече са доказали, че въпреки нелицеприятния си изглед, той е една от суперхраните на бъдещето – съдържа почти всички съставки, от които се нуждае човешкият организъм, за да оцелее – витамини, минерали, ензими, фитонутриенти, антиоксиданти, фибри и др.
Освен всичко това, следвайки навиците и привичките на древните жители на Полинезия, изследванията са доказали много от лечебните му свойства – противовъзпалителни, облекчаващи болката, подсилващи имунната система, облекчаващи настинка, грип, температура, проблеми с храносмилателната система , инфекции, главоболие.
В България нонито все още не е широко разпространено и може да се намери под формата на сокове, извлеци и таблетки, подобно на много други суперхрани.

АВОКАДО -  Отдавна вече у нас авокдото не е непознатият екзотичен плод. Богатият му витаминен състав, в това число тиамин и рибофлавин, високото съдържание на минерали като желязо и фосфор го правят полезно за хора от различна възраст. Известно е, че по съдържание на калий авокадото превъзхожда дори банана. Интересен е и фактът, че този плод, чиято една трета се състои от полезни мазнини, не съдържа въглехидрати и помага срещу лошия холестерол. Плодът нормализира и дейността на щитовидната жлеза. Авокадото е много полезно и за кожата на човека именно заради високата концентрация на полезни вещества. То може успешно да се прилага като козметично средство.

image

image


ХУРМА /РАЙСКА ЯБЪЛКА/- 
Райската ябълка (Diospyros kaki) е известна още с наименованията субтропична хурма, японска хурма, каки и др. Значението и се определя от редовното и изобилно плододаване и голямата биологична стойност на плодовете. За високата оценка на плодовете може да се съди по гръцкото название на вида диоспирос, което означава храна на боговете. Плодовете съдържат доста захари (до 17-20%), витамини, йод (до 39 мг%), пектин, минерални соли и др. Ценни са не само като храна, а и като диетично и лечебно средство.
СИЗИГУМ /РОЗОВА ЯБЪЛКА/
Още една „ябълка”, която обаче няма нищо общо с традиционния плод, който познаваме. Плодът на това дърво е с твърда и релефна обвивка, зелена на цвят, а вътрешността му е бяла и пълна със семена. На вкус той е сладък, а като хранителни стойности е богат на витамини и минерали.
Захарната ябълка произхожда от Източните Индии, но днес може да се намери на много места в региона, които са с тропически климат. При закупуване плодът трябва да е с жълт или кафеникав цвят (индикация за зрялост), без пукнатини и мек на пипане.

ЛОНГАН
 плод, сроден на личи и расте на високи до 20 м дървета. Произхожда от Китай, но днес е разпространен в тропиците като плодно и декоративно дърво. В съставът му влизат захари, минерални вещества (калий) и високо съдържание на витамин С - (56 мг / 100 гр ). Особено вкусни са леко охладените, сурови плодове, след като се отстрани твърдата кора. По желание се овкусяват със захар или канелена захар. Използва се и за плодови салати, заедно с други екзотични плодове.

ДЖАБОТИКАБА /ЖАБУТИКАБА/
Джаботикаба, наричано още Бразилско Гроздово дърво, се среща в Аржентина, Бразилия и Парагвай. Необичайното при него е, че плодовете растат директно върху ствола на дървото. Те могат да се ядат сурови или да се използват за направата на сладко или сок.
АЧАЧАЙРУ - плод с дебела, плътна и месеста обвивка с няколко костилки. Има кисело-сладък вкус на лимон и се използва за направа на напитки, сладолед и различни десерти.
АНАНАС
Ценители твърдят, че ананасът е най-хубавият сред всички плодове и поради тази причина майката природа го е дарила с царска корона. Сочният до пръсване плод от далечните южни страни е с превъзходен вкус и с истински лечебни свойства. Плод с цвят на злато и прекрасен аромат, той ни поднася ухание и вкус на екзотика и слънце и през дългата зима нежно напомня за отминалите летни месеци.
 Ананасът е плод, богат на желязо, калий, калций, йодвитамини от групата В, витамин А и С, което от своя страна го превръща в идеално средство в борбата срещу ринитите и грипоподобните състояния през зимния сезон, допринася за редуцирането на теглото.
НАР
храст или дърво, достигащо височина до 8 м. Листата са гладки и лъскави, цветовете едри и червени, а плодовете - с твърди кори, с десетки розови, жълти и червени семена и сочна вътрешност, силно наподобяващи формата на портокал. Всяко малко семенце е прозрачно и обвито в яркочервено месо, притежаващо необичаен сладко-кисел вкус.
 Нарът съдържа повече антиоксиданти от който и да било друг плод и 3 пъти повече антиоксиданти от зеления чай или червеното вино. Освен това сокът от нар понижава нивото на холестерол в кръвта и е отличен източник на витамин С и фолиева киселина.
image
КИВИ - п
лодовете му приличат по големина и форма на дребни картофи. През ХIХ диви форми попадат в Нова Зеландия и стават основа на днешните сортове. Днес най-много от тези плодове произвеждат Нова Зеландия и Чили - 270 000 - 280 000 тона годишно.
В 100 грама от този екзотичен плод се съдържат 49 килокалории, 0г мазнини, 1г белтъчини, 11г въглехидрати и 2,6г влакна. Плодовете съдържат 80 + % вода, 18% сухо вещество, в което 9 - 12% захари, 1% киселини, 1,6% протеини, над 300мг витамин С. В състава му влизат също и витамин В1, витамин А, ензимът актиния или актинидин (който помага за смилане на месото), минерални соли на калия, фосфор, калции, хлор, сяра, магнезий, натрий, желязо и др.
Кивито е изключително богато на витамин С - съдържа повече от всеки друг цитрусов плод и 8 - 10 пъти повече от съдържащото се в лимона количество. Не бива да се отминава и съдържанието в него на калий, калций, целулоза, натрий, магнезий и желязо. Всичко изброено дотук предполага лечебни качества. Препоръчва се при изтощение и слабост, след прекарани тежки инфекциозни заболявания, при физическо и умствено претоварване, при проблеми с храносмилането и лениви черва
БАБАКО - планинското растение Бабако (Carica pentagona) от семейство Папаеви расте във високите долини на Андите, разположени в Еквадор. Наричат го още бабао. Бабакото е с вкус на грени смит, ягоди и ананас, взети заедно.
ГУАВАтропически плод, чиято родина е Южна Америка. Сладък и ароматен е, с ярко розово месо; някои видове са с бяло, жълто или червено месо. Не съвсем узрели гуава можете да сварите и пасирате, а после да използвате като добавка към месо или пиле, или като десерт
С ниско съдържание на мазнини, без холестерол,  високо съдържание на витамин С и добър източник на растителни масла, гуавата е отличен продукт за консумация.
КУРУБАТА е зърнестият плод на вечнозелено, увивно растение. Плодовете приличат на къс, неизкривен банан. Разпространена е в хладните, но не студени части на колумбийските Анди. Има сравнително високо съдържание на провитамин А и сравнително кисел вкус. В своята родина курубата се използва в млечни шейкове или кисело мляко, но след добавка на захар. Може да се използва за приготвяне на сокове, желета, сорбе, кремове и др.
Ето и няколко рецепти с екзотични плодове:

1.Сладкиш с екзотични плодове - Домашен Кулинар - Рецепти от Българската и Интернационалната кухня - указания за готвене. Практични съвети. Енциклопедия.

2.е-Кулинар Tартар с екзотични плодове » Рецепти » Десерти

3.Сладоледена торта с екзотични плодове - Готварски и кулинарни рецепти за всеки вкус и кухня, подправки, здравословно хранене, био продукти, видео рецепти

4.ХамХум - Кулинарни рецепти, продукти, подправки и съвети

5.Екзотични плодове Меню - за един по-вкусен свят

6.
Гречневая диета » Самые вкусные и полезные кулинарные рецепты, рецепты для всех и на любой случай!








Тагове:   вкус,   плодове,   екзотични,


Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 976431
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031