Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2012 15:25 - ВЛИЯНИЕ НА ЛУНАТА ВЪРХУ РАСТЕНИЯТА
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 9549 Коментари: 0 Гласове:
1



 

      Всяка година засаждаме растенията в градината ни  по един и същи начин, прилагаме  еднакви  грижи, а резултатите са различни. Понякога зеленчуковите и овощните растения са отрупани с плод, развиват се нормално, а понякога дават некачествен добив, нападат се често от болести и неприятели, въпреки нашите усилия. На какво се дължи всичко това? - Малко от нас ще си отговорят, че това е дело на Вселената, на Космоса.  

Всичко в природата съществува по законите на взаимното влияние и  хармония. Луната, макар и по-малка от Земята, има огромно въздействие със своите ритми върху живота ни. Тя влияе върху цялата земна природа без изключение. Влияе върху приливите и отливите, може да деформира твърдата земна кора, т.е Земята постоянно „диша” с различните си части вследствие на движението на Луната около нея. Всички живи и неживи същества (животни, растения, камъни, почва, вода) се намират в единен природен ритъм. Нашата планета за един пълен лунен цикъл извършва  своето „дихание”. При растяща Луна, Земята прави издишване, а при намаляваща Луна – вдишване, натрупвайки сила от Слънцето, от дъжда, от въздуха. Наблюдавайки природата  установяваме, че всичко в нея живее и диша ритмично. От ритмите на Луната зависят достиженията и успехите в растениевъдството. Винаги, когато Земята вдишва, при намаляваща Луна, тя изтегля от надземните части на растенията соковете, които се придвижват към корените, а когато издишва, при растяща Луна, соковете се придвижват нагоре – в стъблата, листата, цветовете и плодовете. Основното правило, което трябва да спазваме, е да се придържаме  към природните ритми. Засяването и засаждането на растенията, чийто плодове се развиват в почвата (картофи, моркови, цвекло и др.) трябва да става при намаляваща се Луна, а растенията чийто плодове са над земята – при растяща Луна. Трябва да знаем, че пълнолунието и новолунието са кризисни моменти, когато е преходът от един ритъм към друг. Тогава Земята замира и за миг задържа своето дихание. В такива моменти не се формират нито корени, нито надземни части. Тогава нито се сее, нито  се засажда. Растенията засадени в подходящия лунен цикъл сякаш включват някакъв своеобразен имунитет  и отблъскват вредителите и болестите. Избирайки дните за засаждане по лунния календар, ние създаваме безпрепятствено, комфортно съединение на растенията със земята. Това обезпечава сила, здраве и пълноценно развитие и живот на растенията. Всеки стопанин трябва за знае лунните цикли - новолуние, нарастваща Луна, пълнолуние и намаляваща Луна. Новолунието или началото на лунния месец започва когато Луната е максимално доближена до Слънцето и започва да се отделя бавно от него. Времето на растяща Луна е това от началото на Новолуние до Пълнолуние. Моментът на Пълнолуние се оказва обикновено на 15-16 ден. След това настъпва времето на намаляваща Луна, което продължава до Новолуние. В един слънчев календарен месец от годината се изреждат всички зодиакални знаци. Продължителността на лунния ден не съвпада с продължителността на слънчевия. Преминаването на Луната през зодиакалните знаци, влияе на отделни части от растенията, правейки ги много чувствителни. Луната намирайки се в даден знак от Зодиака съответства на определени стихии, отговарящи на отделни селскостопански мероприятия (сеитба, окопаване, поливане, резитба, растителна защита и др.).

 

 

- В огнените зодии (Овен, Лъв, Стрелец) Луната въздейства на плодовете намиращи се върху надземните части. При нарастваща Луна настъпва прекрасно време за засаждане на зеленчуците, които плододават върху  надземните си части (домати, краставици, пипер, тиквички, дини и др.). За да плододават по-добре тези зеленчуци и овощните дървета, при намаляваща Луна (когато тя „вдишва”), трябва да се торят с органични торове. В зодия Лъв това трябва да се избягва, тъй като почвата може да е много суха и торовете да не могат да се предвиждат на нужната дълбочина и да се усвоят.

- В зодиите Телец, Дева и Козирог Луната въздейства на корените и на плодовете намиращи се в почвата. Периодът на намаляваща се Луна е подходящ за засаждане на кореноплодните и клубеноплодните (картофи, цвекло, моркови и др.), а така също и за унищожаване на плевелите. Колкото време Земята пребивава в цикъла на намаляваща се Луна, то толкова соковете на растенията се предвижват към  корените. Ако в това време унищожим корените на плевелите, няма да им дадем шанса да израснат отново. Този период (при намаляваща Луна) е добър за торене на кореноплодните и клубеноплодните.

- Във въздушните зодии (Близнаци, Везни и Водолей), Луната въздейства на цъфтежа на всички растения. Времето на растяща Луна съответства на засаждането на цветята. Не трябва да се поливат цъфналите растения през този период, за да не се повредят цветовете. Луната ги прави чувствителни на болести и неприятели. При намаляваща Луна е добре да се извърши подхранване на цветята за изобилен цъфтеж.

- При водните зодии (Рак, Скорпион, Риби) Луната въздейства на листата. Това е подходящото време за засаждане на  листните зеленчуци (при нарастваща Луна). Това е и най-подходящото време за поливане на растенията. Полетите в тези дни растения дават сочни и едри листа, а на стъблата се формират едри красиви цветове, което гарантира формирането  на сочни плодове.

За да направим красива и полезна градината ни е нужно да познаваме взаимовръзката на Земята с Луната и Космоса. Така можем да планираме предварително нормално отглеждане на растенията в градината, спазвайки отделните мероприятия. Любителите на стайните растения също трябва да спазват природните ритми при отглеждане на своите зелени питомци, за да се радват на пищни декоративни листа и красиви цветове.



 



Тагове:   Луна,   растения,   цикли,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 850862
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi