Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2011 15:59 - ЛЕЧЕБНОТО ХРАНЕНЕ при подагра
Автор: apologetic Категория: Хоби   
Прочетен: 50887 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 06.10.2011 16:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
При подагра извън фазата на обостря не трябва да се спазва диета, която предвижда леко ограничаване (с 10-15 процента спрямо физиологичните норми) на белтъците чрез намаляване на месните и на рибните продукти, както и на бобовите храни (грах, фасул и др.). животинските белтъци (предимно млечни) трябва да представляват най-много 50 процента от общото количество белтъци. 

Успоредно с това в менюто се намалява количеството на животинските мазнини, което е лесно осъществимо при намалената консумация на месни и на рибни продукти. Най-малко 35 процента от мазнините трябва да се падат на растителните масла, чиито незаменими киселини действат положително на обмяната на веществата при подагра особено когато тя е съчетана с атеросклезо-ра, схипертонична болест и със затлъстяване. Тези заболявания доказват взаимната връзка между нарушаването на обмяната на пурините и на мазнините. 

В диетата при подагра е задължително строго да се ограничат богатите на пурини и на оксалова киселина продукти и ястия. Месо и риба се консумират 2-3 пъти седмично под формата на варени ястия, тъй като при варенето до 50 процента от пурините преминават в бульона. По тази причина месните, рибните и гъбените бульони и сосове са противопоказани. 

Целта на диетата, която се предписва при подагра, е да се нормализира пуриновата обмяна и да се намали образуването на пикочна киселина в организма. Диетата трябва да съдържа и шипков чай, отвара от пшенични трици с лимонов сок, подсладена със захар или с мед. Трябва да се приемат и повече витамин B1 u C. 

По лекарско предписание се провеждат разтоварващи дни. Най-важното, което трябва да се знае, е, че е необходимо храната да се приема по 4-5 пъти на ден. 

На въпроса ви за химичния състав на диетата (за един ден): белтъци - 80-90 г, мазнини - 100-110 г, въглехидрати - 400-450 г, готварска сол - 8-10 г. Калоричната стойност на менюто е 3000 ккал. витамините са: С - до 150 мг, в,, в2 - по 3-4 мг, РР-30мг. 

Желателно е и обилното приемане на течности (до 2 литра дневно), ако състоянието на сърдечносъдовата система и на бъбреците го позволява. Готварската сол се ограничава умерено чрез намалената консумация на солени продукти. Полезно е да се провеждат разтоварващи дни с млечни продукти, със зеленчуци, с плодове, със сокове, като при всяка от тези диети се приемат до 1,5-2 литра течности. 

ПРИМЕРНО ХРАНИТЕЛНО МЕНЮ 

Ще ви препоръчаме по една рецепта от 5-те ястия. 

САЛАТА ОТ ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ С КАРТОФИ. Продуктите са: 1 килограм червено зеле, 300 грама сварени картофи, 3 супени лъжици олио, 1 супена лъжи-ца ябълков оцет, 1 лимон, сол. Почистеното и измито зеле се нарязва на тънки ивички и се прибавя към сварените, обелени и нарязани на кубчета картофи. Салатата се подправя с оцета, олиото и щипка сол. Оставя се да престои 1 час. След това се изсипва в подходяща чиния и се украсява с резенчета лимон. 

СУПА С ПИПЕРКИ. Продуктите са 4 пиперки, 2 моркова, 1 стрък целина, 2 домата, 2 тънки стръка праз, 3 супени лъжици олио или зехтин, 1-2 листа от целина, сол. Морковите, доматите, целината и празът се почистват и се нарязват на ситно. Пускат се в мазнината и се заливат с 6-7 чаени чаши гореща вода. Съдът се покрива с капак и зеленчуците се варят до омекване, след което се пасират. Прибавят се почистените и нарязани пиперки, супата се подправя с щипка сол и се вари още малко. Поднася се поръсена със ситно нарязани листа от целина. 

ГЮВЕЧ ОТ КАРТОФИ И ДОМАТИ. 1 килограм картофи, 1 килограм домати, 1 глава лук, 1 кафена чаша олио, 1 връзка копър, сол. Картофите и доматите се обелват и се нарязват на филийки. в намазана с мазнина тавичка или в пръстен гювеч се нареждат пласт домати, пласт картофи и пак домати. Поръсват се със ситно нарязаните лук и копър и леко се посоляват. Останалите продукти се нареждат по същия начин. Ястието се залива с олиото и с една чаена чаша гореща вода и се пече 30-40 минути в умерена фурна. 

ПЕЧЕНИ ДЮЛИ. 4 средно големи дюли, 4 супени лъжици захар, канела, карамфил, сироп. Дюлите се почистват от мъха, измиват се и се подсушават. Откъм върха се отрязва капаче и с нож се издълбава семенната част. Плодовете се напълват със захарта, поръсват се с канела и със смлян карамфил и се пекат в силна фурна. Поднасят се залети с плодов сироп по избор. 

СТУДЕН ЧАЙ С ЯБЪЛКА И С МЕНТА. Продукти за 4 чаши: 1 литър запарен ментов чай, 1 лимон, 1 ароматна ябълка, 1-2 стръкчета прясна мента, захар на вкус, лед. Чаят се запарва по обичайния начин и се охлажда. Налива се в стъклен съд с лед на дъното, добавя се захар на вкус, нарязаните на резенчета ябълка и лимон и ментовите листа. 



ЛЕЧЕБНОТО ХРАНЕНЕ Е ОСОБЕНО ВАЖНО!

Мно­го важ­но за бол­ни­те от по­даг­ра е то­ва как те се хра­нят. Всъщ­ност те тряб­ва да пре­ми­нат на ле­чеб­но хра­не­не.
Ще се на­ло­жи да заб­ра­ви­те за про­дук­ти, бо­га­ти на пу­ри­ни, за­що­то те ряз­ко по­ви­ша­ват об­ра­зу­ва­не­то на пи­коч­на ки­се­ли­на в ор­га­низ­ма. 
За­пом­не­те, че кол­ко­то по­ве­че жи­во­тин­с­ки бел­тъ­чи­ни упот­ре­бя­ва­те, тол­ко­ва по­ве­че пу­ри­ни се нат­руп­ват във ва­шия ор­га­ни­зъм. За­то­ва на бол­ни­те с по­даг­ра ка­те­го­рич­но се заб­ра­ня­ват: 

1. мес­ни­те, ко­ко­ши­те, риб­ни­те и гъ­бе­ните бул­ьо­ни; 
2. мес­ни­те и риб­ните пу­ше­ни про­дук­ти; 
кон­сер­ви­те; 
3. маз­ни­те видо­ве ме­со и ри­ба; 
4. суб­п­ро­дук­ти­те: че­рен дроб, сър­це, бъб­ре­ци;
5. го­веж­да­та и свин­с­ката маз­ни­на.

На­пъл­но тряб­ва да из­к­лю­чи­те от сво­я­та тра­пе­за и бо­бо­ви­те про­дук­ти, спа­на­ка, цвет­но­то зе­ле, ка­ка­о­то, шо­ко­ла­да, сил­но­то ка­фе и чай.
При­гот­вяй­те хра­на­та си на па­ра, ка­то я ва­ри­те или печете. Мо­же­те да си поз­во­ли­те мес­ни и риб­ни блю­да (раз­би­ра с,е от не­маз­ни видо­ве) са­мо два пъ­ти в сед­ми­ца­та, и то неп­ре­мен­но ва­ре­ни. Пий­те теч­нос­ти - не по-мал­ко от 2,5 лит­ра на ден, ако ня­ма­те про­ти­во­по­ка­за­ния за то­ва. Та­ка по-ефек­тив­но ще се от­де­ля пи­коч­на­та ки­се­ли­на от ор­га­низ­ма. Ос­вен во­да мо­же­те да си поз­во­ли­те слаб чай, со­ко­ве, ал­кал­на ми­не­рал­на во­да.
Яж­те по 4-5 пъ­ти на ден, теч­нос­ти при­е­май­те меж­ду от­дел­ни­те при­е­ми на хра­на.

ПРО­ВЕЖ­ДАЙ­ТЕ ПО­ВЕ­ЧЕ РАЗ­ТО­ВАР­ВА­ЩИ ДНИ, НО В НИ­КА­КЪВ СЛУ­ЧАЙ ПЪЛ­НО ГЛА­ДУ­ВА­НЕ

Пре­по­ръч­ва­ме на всич­ки бол­ни с по­даг­ра, осо­бе­но на те­зи с над­нор­ме­но тег­ло, 1-2 пъ­ти през сед­ми­ца­та да про­веж­дат раз­то­вар­ва­щи дни:

1. из­ва­ра и ай­ран - 400 г обез­мас­ле­на из­ва­ра и по­ло­вин ли­тър ай­ран;
2. ки­се­ло мля­ко или ай­ран - до ли­тър и по­ло­ви­на на ден;
3. зе­лен­чу­ков раз­то­вар­ващ ден - ки­лог­рам и по­ло­ви­на зе­лен­чу­ци - как­то ги ха­рес­ва­те.

През де­ня, кой­то сте из­б­ра­ли за раз­то­вар­ва­не, не тряб­ва да яде­те ни­що дру­го, как­то и не тряб­ва да си поз­во­ля­ва­те пъл­но гла­ду­ва­не. За­що­то ако ос­та­не­те ця­ло де­но­но­щие, без да сте сло­жи­ли ни­що в ус­та­та си или сте по­лу­чи­ли по-мал­ко от 100 ккал за де­ня, вие са­ми при­нуж­да­ва­те своя ор­га­ни­зъм бър­зо да раз­т­ва­ря соб­с­т­ве­ни­те си бел­тъ­чи­ни. А то­ва, как­то мно­го пъ­ти от­бе­ля­зах­ме, во­ди до на­рас­т­ва­не ни­во­то на пи­коч­на­та ки­се­ли­на в кръв­та.
До­ри и са­мо един прис­тъп тряб­ва да ви на­ка­ра да пре­ми­не­те на стро­га ди­е­та. 
При по­даг­ра пре­по­ръч­ва­ме след­ни­те про­дук­ти:

1. Пше­ни­чен и ръ­жен хляб от вче­раш­ния ден, т.е. ле­ко из­су­шен. Ог­ра­ни­че­те тес­те­ни­те из­де­лия.
2. Мля­ко, из­ва­ра, обез­мас­ле­на сме­та­на, по-нискомаслен каш­ка­вал.
3. Ед­но яй­це на два дни - не­за­ви­си­мо как сте го при­гот­ви­ли.
4. В мал­ки ко­ли­чес­т­ва мас­ло, в то­ва чис­ло рас­ти­тел­но.
5. Вся­как­ви зър­не­ни про­дук­ти във вид на бул­гур (не­об­ра­бо­те­но зър­но). Сва­ря­вай­те си ги с во­да и ги при­е­май­те в не­ог­ра­ни­че­ни ко­ли­чес­т­ва.
6. Вся­как­ви зе­лен­чу­ци - прес­ни, ва­ре­ни, за­пе­че­ни, ос­вен со­ле­ни и ма­ри­но­ва­ни.
7. Млеч­ни, пло­до­ви и зе­лен­чу­ко­ви су­пи - с из­к­лю­че­ние на грах, бо­бо­ви про­дук­ти и ки­се­лец.
8. Вся­как­ви пло­до­ве, в то­ва чис­ло гор­с­ки, как­то и слад­ка, мар­ма­лад, пес­тил, мед. В под­хо­дя­щия се­зон яж­те по­ве­че че­ре­ши, виш­ни, чер­ни бо­ро­вин­ки и дру­ги­те тъм­ни, с чер­ве­но-син цвят пло­до­ве. Те съ­дър­жат ве­щес­т­ва, ко­и­то по­ни­жа­ват ни­во­то на пи­коч­на­та ки­се­ли­на. Мо­же­те съ­що та­ка да при­е­ма­те ап­те­чен ек­с­т­ракт от глог и чер­на бо­ро­вин­ка.

Продукти, които трябва да се ограничават
Тези храни могат да се включват от време на време в менюто. Важно е да се помни, че ограничение означава по-рядка консумация. Всички тестени продукти: хляб, баници, кифли, понички, пирожки, мекици, пици, солети, бисквити трябва да бъдат избягвани. Пицата е противопоказна като тесто, но и като плънка от гъби, колбаси и т.н. Трябва да се избягват максимално доматени и други сосове. Доматената паста, пюрето, кетчупът, дори свежите доматине влияят добре на възстановяването и поддържането на добро състояние при заболяване като подаграта,
Да се избягва въобще честата консумация на храни и напитки, които възбуждат по някакъв начиннервната система, например: люти чушлета, туршия, консервирана риба и други. Освен това е добре се ядат колкото може по-рядко яйца. 
Позволени продукти
Месо е допустимо 1-2 пъти в седмицата - пилешко, заешко, телешко, риба с ниско съдържание на мазнини. препоръчителни са супи и зеленчукови ястия с пилешки, телешки или рибен бульон. Не трябва да се злоупотребява обаче с консумацията на месо. За да се избегне максимално приема на мазнини, месото и рибата се обработват чрез варене, печене и задушаване. Като се изключат по-горе ограничените зеленчуци и тези с по-остър вкус, могат да консумират всички другизеленчуци, които се предлагат на българския пазар. При тях отново е добре кулинарната обработка да бъде варене, печене или задушаване. Салатите могат да се овкусяват с оцет или лимонов сок, малко зехтин. Благоприятно влияние върху организма на болния от подагра иматкартофите и оризът. Всички плодове, без споменатите вече сини сливи и малини, могат да се консумират свободно. Добре  е да  консумирате цитрусови  плодове,  за  да се подпомогне организма при изчистването на токсините. Към позволените храни спадат и млечните продукти - прясно и кисело мляко, извара, сметана, обезсолено сирене.

Плодове – разрешени са всякакви плодове с изключение на сините сливи и малините. Особено подходящи са цитрусовите плодове, които помагат на организма да се изчисти от токсините. Млечните продукти са разрешени, но ако са с по-малко масленост и по-малко солени.И тъй като това лято бях луд фен на малините и сините сливи, затова лабораторните ми резултати показаха една яка хиперурикемия. Бъдете привърженик на разнообразното хранене. Така най-лесно бихте балансирали далеч от своите хранителни мании.





Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2700131
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3730
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031