Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2022 18:51 - Нови находки от оазиса Бахария. Елинистичен Египет, сливане на културите
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image




Археолозите са открили женска мумия от елинистичния период, колекция от монети, гипсови посмъртни маски и необичайни златни гравюри, изобразяващи синовете на древноегипетския бог на небето Хор в египетски оазис. Известният египетски оазис Бахария отново поднесе изненада - учените успяха да открият 14 богати погребения от 3 век пр.н.е. ., включително необичайна мумия.   Това е 97-сантиметрова мумия на възрастна жена, почиваща в саркофаг, чийто капак е украсен с изображение на покойницата в антична роба, която крие косата й и прилича едновременно на маса и хитон. Древен резбар украсил с мъниста каменния врат на фигурата. На самата мумия са открити гривна и огърлица, а в очите са открити цветни камъни, пише Ройтерс.   Върху съседен саркофаг, от който по неизвестна причина е изчезнала  мумията, е намерен лист от чисто злато, върху който са гравирани изображения на четиримата синове на небесния бог Хор – Амсет, Хапи, Дуамутеф и Кебексенуф. Древните египтяни вярвали, че тези „малки богове“ защитават стомаха, черния дроб, червата и белите дробове на мумифицираните тела. От останалите погребения са открити стъклени и глинени предмети с различни форми и цветове, четири погребални човешки маски от боядисана мазилка и колекция от елинистични монети. Открити са общо 14 погребения, каза ръководителят на разкопките Махмуд Афифи, който ръководи клоновете на Службата за защита на антиките в Гиза и Кайро. Археологът каза пред журналисти, че гръко-римски погребения са открити в Бахария случайно при строежа на младежки център, а историците не изключват тези погребения да са само част от голям елинистически некропол. Самите саркофази са били разположени във вътрешността на залата, която водеше до подземен коридор, до който се стига само по дълга стълба. В ъглите на гробницата имаше мастаби - квадратни стаи, където мъртвите бяха кремирани.

  image   Самата поза на жената е необичайна за египетско погребение. Цветът на очите определено е син. Височината 97 см е неразбираема. Вероятно това е аналог на статуи, изработени от керамика и вътре е пепелта на починалия, а не мумия.   И, изглежда, това са традиции, присъщи дори на келтско-тракийските обичаи и дори на етруските, с изработването на керамични статуи на мъртвите и моделирането на тялото с глина. Можете също така да си спомните известната дама от Елче  
image




Отвърстието отзад показва, че предметът е могъл да бъде използван като погребална урна.  

image



Изглед отзад на бюста с отвор за урна Доста фино разбиране на каноните на елинистическата скулптура от скулптора кара някои изследователи да предполагат, че той е бил обучаван в една от гръцките колонии в Западното Средиземноморие  

image



Дамата от Басы. Статуята изобразява жена, седнала на стол, а отстрани на фигурата има свободно пространство, където според експертите е била разположена пепелта от кремацията (само кремации на меките тъкани. Костите не могат да бъдат кремирани тогава) Хората - гипс, богове - злато   На върха на съседния саркофаг, от който мумията изчезна по неизвестна причина, е намерен лист от чисто злато, върху който са гравирани изображения на четиримата синове на небесния бог Хор - Амсет, Хапи, Дуамутеф и Кебексенуф. Древните египтяни вярвали, че тези „малки богове“ защитават стомаха, черния дроб, червата и белите дробове на мумифицираните тела.   Оазис без пирамиди   Оазисът Бахария се намира на 300 км югозападно от Кайро. През 1996 г. в околностите му са открити 254 мумии със скъпоценни погребални дарове, след което мястото е наречено „Долината на златните мумии“. Според историците по едно време в този некропол са били погребани повече от 10 хиляди високопоставени египтяни.  
image


В момента Бахария е популярен обект за любителите на антиките, мотоциклетните сафари и горещите извори, които изобилстват в този оазис на красотата на земята.
Историк античности


Тагове:   очи,   мутация,   сини,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13342070
Постинги: 11678
Коментари: 18497
Гласове: 6698
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК