Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2021 21:42 - Писма от бащата на Хитлер, намерени на тавана, даващи редки погледи за ранния му живот
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 1424 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.04.2021 21:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Писма от бащата на Хитлер, намерени на тавана, даващи редки погледи за ранния му живот

Историкът пише първата биография на Алоис Хитлер след намирането на послания в австрийската къща; предлага представа за майката на нацисткия диктатор, „гениален“ комплекс, който е наследил

От  VT редактори  - 20 март 2021 г5 image

АВСТРИЯ (Times of Israel) - Когато за първи път се свърза с жена, която твърди, че е открила писма, написани от бащата на Адолф Хитлер, Роман Сандгрубер разбираемо е бил предпазлив.

„Като се имат предвид всички фалшификати и самопровъзгласени„ очевидци “, които са се появявали в миналото, вие си мислите:„ Не може да има много за това “, каза австрийският историк.

„Но тогава, когато слязох там и всъщност ги погледнах, веднага осъзнах:„ Това е сензация “.“

Оригиналните печати, винтидж пощенските марки, автентичният подпис - оставиха малко съмнение, че писмата са истински.

Преди случайното откритие източниците за бащата на Хитлер Алоис са били толкова оскъдни, че до знанието на Сандгрубер никога не е публикувана негова биография.

Заедно с други нови източници, тези 31 писма са помогнали на Сандгрубер да напише първия такъв том - „Бащата на Хитлер: Как синът е станал диктатор“ - и да донесе нови прозрения в средата, в която е израснал нацисткият тиранин.

image

Австрийският историк Роман Сандгрубер се усмихва, докато позира за снимка в библиотеката на университета Йоханес Кеплер в Линц, Австрия, на 03 март 2021 г.
(ALEX HALADA / AFP)

Писмата са написани от Алоис Хитлер до служител по поддръжката на пътищата, наречен Йозеф Радлеггер, относно продажбата на ферма в село Хафелд на Алоис през 1895 г., когато Адолф е бил на шест години.

„Те не са просто писма за бизнеса, има много позната атмосфера между двамата кореспонденти и има много семейни клюки“, каза Сандгрубер пред АФП в историческата библиотека на Университета в Линц, докато внимателно изваждаше писмата от пачката, която бяха съхранени в продължение на десетилетия.

Въпреки че Алоис е бил известен като „много тираничен глава на семейството“, Сандгрубер каза, че писмата също така от време на време дават поглед върху удобството в дома му.

image

Алоис Хитлер е на 51 години, когато Адолф Хитлер е роден и умира през 1903 г., когато Хитлер е на 13 години (публично достояние)

За Алоис съпругата му Клара беше нещо повече от „мълчаливата домакиня“, описана по-късно от Адолф в Mein Kampf.

Един от малкото хора, за които Алоис имаше нещо положително да каже, Сандгрубер вярваше, че тя е „напълно еманципирана жена, както бихме казали днес“.

„Може да се предположи, че тя със сигурност е имала думата в домакинството“, отбеляза Сандгрубер и особено що се отнася до парите.

„Съпругата ми ... има необходимия ентусиазъм и разбиране за финансите“, пише Алоис в едно от писмата.

Освен това писмата са свидетелство за възхода на Алоис през австрийското общество и мечтата му да стане селски джентълмен със собствена ферма.

Комплекс „Гений“

Новата съкровищница на документи може би никога нямаше да види бял свят, ако пенсионерката Анелиз Смигелски не беше решила да разчисти и изолира тавана си преди няколко години.

Винаги е знаела, че прапрадядо й Радлеггер е продал имоти на Алоис Хитлер и не е била особено изненадана, когато е намерила писмата сред повече от 500 други, всички щателно държани в кутии.

Но след няколко опита да последва раздразнителните послания на Алоис - „той сякаш се дразнеше от всичко“ - Смигелски намери наклонения Kurrent скрипт твърде трудно за декодиране и помисли, че се нуждае от вниманието на експерт.

image

Предната част на писмо, написано от Алоис Хитлер до официалния служител по поддръжката на пътищата Йозеф Радлеггер относно продажбата му на селска къща в Линц, Австрия, на 03 март 2021 г.

Смигелски знаеше за предишната работа на Сандгрубер за историята на Горна Австрия и се свърза с него през 2017 г., мислейки, че ще може да ги използва по някакъв начин.

Докато се знае, че Алоис е давал антисемитски изявления, когато самият той се е занимавал с политика по-късно в живота, Сандгрубер е предпазлив да прави твърде много преки връзки между политиката на бащата и тази на сина му.

image

Алоис Шиклгрубер със сина си Адолф

Той казва, че важното влияние върху Адолф са били расистките и антисемитски течения на мисълта, които са били по-общи в Австрия от детството му.

Сандгрубер обаче каза, че единствената черта, която несъмнено обединява двамата, е „много силното влияние на това да бъдеш самоук.“

„Резултатът от това е както при бащата, синът презираше всички, които са преминали през редовна училищна кариера - академици, нотариуси, съдии и по-късно дори военни офицери“, каза той.

„Той смята, че само той е геният“, добави Сандгрубер.

Той е зашеметен от международното внимание, което книгата му е получило от австрийско издателство, привличащо отразяване в пресата чак до Перу и Китай.

image

Историкът Роман Сандгрубер държи писмо, написано от Алоис Хитлер до служителя за поддръжка на пътищата Йозеф Радлеггер, в библиотеката на университета Йоханес Кеплер в Линц, Австрия, на 03 март 2021 г. (ALEX HALADA / AFP)

Самата Смигелски също призна, че е малко потисната от вниманието на пресата, последвало нейното откриване на тавана, като каза, че се чувства като „да бъдеш заек в средата на лова“.

- Но ще отмине - каза тя с надежда.

Може би не скоро скоро, интересът към книгата е такъв, че тя влезе във втория си тираж само една седмица след публикуването на 22 февруари.

https://www.timesofisrael.com/letters-by-hitlers-father-found-in-attic-giving-rare-glimpse-at-his-early-life/




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39998407
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31042
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930