Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2021 20:19 - От Етиопия ли идват Гърците?
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 5273 Коментари: 9 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    В тези дни на горещ южен вятър от древна Либия - Киренайка, Египет и Етиопия, който нахлува в Европа, е време да поразсъждаваме върху произхода на гръцкия, древногръцки народ.

    Всъщност събитията в региона от последните няколко години и по-точно движението на мигранти от Сирия, Афганистан, Африка и други държави към Европа, ни показаха много за това как се е развивала историята на Средиземноморието в древността, как се е развивала тя по-късно, че и до ден днешен. Историята с прииждането на мургавите мигранти действително беше, а и е все още много показателна. Първото място, до което бегълци от войни и бедствия, от тежки икономически и политически условия, стигат, когато напускат Предна и Средна Азия, напускат източната част на Африканския континент, на път за Европа, са именно гръцките острови и самата Гърция. Тя посреща, в този смисъл, първоначалния удар от Азия. Нейните острови са пълни с многохилядни бежански лагери, а до нашата българска и македонска земя достигат доста по-ограничен брой хора.


image

Снимка - лаврова гора, Средиземноморие    


    Това е била и съдбата на Гърция, на нейните острови, на по-големите Крит и Кипър, и в древността. Тук се е осъществявала първоначалната среща между Европа и Азия. Тук са се смесвали северните по високи, по синеоки и русокоси народи, с южните, като цяло по-ниски, тъмнооки и  чернокоси народи.

    До голяма степен и на територията на днешна България се е случило същото, но в един много, много по-ранен период. Ако говорим за формиране на българския народ, то този процес е започнал около шест хиляди години преди новата ера. Тогава от Мала Азия и земите на Близкия Изток на Балканите пристига население, носител на т.нар. неолитна, земеделска култура. Тези ранни земеделци дошли на Балканите, са засвидетелствани по археологически път, има запазени погребения, който ни показват едно по-дребно, средно на ръст население. Казвам по-дребно, в сравнение със завареното на Балканите население от ловци и събирачи, така ги нарича науката, които са изумително високи, мощни, здрави хора, всичко това формирано в резултат на техните занимания. Ако погледнете погребенията и запазените скелети на мезолитните ловци от Лепенски Вир, в днешна Сърбия, и ги сравните със запазените и при това свити (хокерни) погребения на неолитните земеделци, от територията на България, ще установи значителното физическо надмощие на мезолитните ловци, пред ранните (неолитни) земеделци, които обаче са били количествено доста повече. Според изчисленията на специалистите в отношение три към едно. Та, това смесване на северни и южни народи, доказано по археологически път е започнало на Балканите поне 6-7 хиляди години преди новата ера, т.е. преди 8-9 хиляди години, погледнато от ден днешен. Изумително развитата неолитна и халколитна култура изживява разцвет на Балканите и се разпространява постепенно във всички посоки.


image

    Микенска Гърция (1400 -1100 г.пр.н.е.)


    Формирането на гръцкия, древногръцки народ от друга страна започва малко преди Троянската война, през 12 век преди новата ера. Или иначе казано това е времето след упадъка на минойската култура или цивилизация, и началото на така наречената микенска цивилизация, т.е. около средата на второто хилядолетие пр.н.е.

    Това ще рече, че българската цивилизация е с поне 4 хиляди години по-стара от гръцката. Това гърците винаги много добре са го знаели, но са изкривявали и прикривали тази истина по всевъзможен начин. В крайна сметка са обявили нас българите, преки потомци на траки и пеласги за протолюдие и селяни, а те гърците се обявили за по-културите – елини. Тази самата дума елини, има голяма вероятност да идва също от думата селяни или заселени, но така или иначе едните си останали селяни, а пък другите станали граждани…

    И така принудени от бедствия, несгоди, глад, пришълци от Африка и Азия се отправяли на север към Егейско море и Балканския полуостров. Един от най-известните случаи е разбира се този с дъщерите на цар Данай, дошли от Египет и акостирали близо до град в Аргос, на Пелопонеския полуостров. Според легендите и записаното от древните автори, те правят това, за да избегнат женитбата с първите си братовчеди, също петдесет на брой, синове на цар Египт. Кога точно е станало това събитие е трудно да се каже, но вероятно точно около същите 1500 години преди новата ера, след упадъка на минойската култура, но възможно и много по-късно.

    Много добре, макар и художествено, това пристигане на данайките в Европа е описано от драматурга Есхил, през 5 век преди новата ера, в трагедията Молителки. Царят на Аргос, който посреща на брега тези молителки е наречен Пеласг, което е едно много подходящо сборно название, избрано от драматургът Есхил. Това е срещата между старото вече балканско население пеласгите и новопристигащите от Африка хора, а в случая жени, която случка явно е имала някаква историческа достоверност.


image

Рисувана древногръцка керамика


    Цар Пеласг е силно впечатлен от външния вид на тези молителки. Те са облечени в блестящи, разбирай лъщящи, африкански одеяния, който нямат нищо общо с местните дрехи. На друго място в текста дискретно е подсказано, че жените са били забулени. Също така дискретно е показано, че тези „молителки” гледат не уплашено и с молба, а доста нагло и безцеремонно към околния свят, ако и да се представят за девици и изпаднали в беда.  Също става ясно, че те като царски дъщери имат и по една или две прислужници, всяка.

    Така може да си представим цялата картинка  - цар Пеласг, стоящ на брега, който както се казва си е глътнал граматиката, като е видял това шумно женско множество от 100-150 жени, облечено по африкански, забулено през устата, да слиза от големия кораб. И тези започнали да го убеждават че европейски произход по далечна линия, въпреки че идват от граничните земи на Етиопия.

    Цар Пеласг се чуди как да постъпи, дали ако пусне тези молителки, но като цяло няма желание. Той заявява, че не може да ги пусне без да навреди на себе си. Макар и цар, той решава да се допита за народа си, как да постъпи, за да не кажат някой ден : „Чуждите спаси, а своите погуби”. 

    Все пак от мъжка гледна точка може да предположим, че ако това са били жени високи и стройни като газели, царят не би се колебал толкова дълго, дали да ги приеме или не, каквато е и основата на цялата драма.


image

Гръцки жени от Сицилия


    Все пак в крайна сметка жените са приети в Аргос, след което явно е произлязло известно смесване на пеласгите с новодошлите данайки. Нещо повече, както ни съобщава римският географ Страбон, позовавайки се на Еврипид, цар Данай наложил закон над Елада всички, който се наричали дотогава пеласги да се наричат данайци… Така разбираме, че наистина драма в Аргос се е случила и цар Пеласг, ако и измислица на Есхил, наистина е имал сериозни основания в своето колебание какво да прави с новодошлите.

    Античната гръцка вазопис, а и други паметници, ни дава възможност да видим някои характерни черти на възникналия след края на второто хилядолетие древногръцки народ, потомък на пеласги и африканки, най-общо казано. Набитото тяло и големият задник е една от най-натрапващите се и характерни черти. Едновременно с това понякога е изобразявана светла или рижа брада.

    По отношение на жените в древна Гърция изследователите са единодушни. Жените са били ограничени в рамките на дома, затворени в така наречените гинейкони. Ролята им в обществените дела е била силно ограничена. Или казано с други думи, на новото място в Европа се запазва африканско-азиатската култура и манталитет, в това отношение.

    Традиционната представа за антична стройна женска фигура, във физическо отношение, по-скоро се отнасят към тракийката, фригийката и македонката, а не собствено към гъркинята.

    Действително именно от земите на Етиопия и днес имаме примери, особено показателни при жените, които показват връзката с жените на нашата южна съседка Гърция. Приликата се набива на очи по отношение на кожата, цвета и формата на очите, ханшът, гъстата и къдрава черна коса.


image

Снимка - съвременно момиче от Етиопия   


    Историкът Херодот, когато говори за боговете в древна Гърция ни съобщава, че почти всички от тях, с изключение на няколко идват от Египет. А специално за бог Посейдон отбелязва че идва от Либия. Това разбира се е станало не чрез културно влияние, а чрез идване на съответното население от тези земи към Европа, или по точно земите на Еврота, в течение на времето.
   


image

Снимка - съвременно момиче от Етиопия

   
    В драмата на Есхил молителките разказват историята за кравата Йо, преследвана от стършел. Тази жена, преди да бъде превърната в крава, и отишла от Европа в Африка, молителките считат за своя прапрабаба, като така доказват връзката си с Гърция и европейският си произход. Историята със стършела и кравата обаче по-скоро напомня историята с африканската муха цеце, наричана бичът на тропическа Африка. Тази муха, хранеща се с кръв, разнася болести по животни и хора, като много домашни животни и специално кравите не могат да понасят нейното присъствие. Така че движението на подгонената крава е било по-скоро от Африка към Европа, а не обратното.


image        image

Снимка - съвременни момичета от Етиопия



    Процесът на смесване на трако-пеласгийското население с новодошлите данайки и всякакви други е бил бавен и продължителен. Част от местното население се е оттегляло, оставяйки земите си на новодошлите. Имало е смесени бракове по любов или принуда. Имало е войни, с жертви и от двете страни. Но такъв е бил процесът на образуване при всички народи.

    И така в крайна сметка от Етиопия ли са дошли гърците? Ако за гърците не може да твърдим това със сигурност то за гъркините е почти сигурно...


image



    Съвременните дъщери на цар Данай - бихте ли им отказали прием, ако акостират на вашия бряг?
    Вас питам български мъже, горди потомци на трако-пеласгите...!?
    







Гласувай:
11



1. dobrodan - Аз при моми като тия, горезаснетите, работа нямам.
05.02.2021 20:41
Трако-пеласги, казваш? :):):)
Най-древният народ на Европа, който на почти всички европейски езици се нарича "гърци", има самоназванието елини, на което съответства формата "еллин" или "еллен". Елементарен семантичен анализ на тази дума показва, че тя не е гръцка, а тюркоезична. На съставни части тя се дели така: елл-ин/елл-ен. Първата съставяща елл" указва думата "элли", която в превод от тюркски език означава "селски". Втората съставяща "ин/ен" е леко изменената тюркоезична дума "эн" (род, порода). В буквален превод думата "эллин/эллэн" означава "селски род", "селска порода". Това дава основание да предположим, че древните гърци като минимум са имали някакви роднински връзки с тюркоезичните народи. В тази връзка интерес за нас представлява сведението на Дионисий Халикарнаски: "Те (атиняните), като поделили народа на две части, нарекли евпатриди тези, които били от знатни родове и състоятелни. На тях било възложено ръководството на полиса. Селяни те нарекли другите граждани, които не взимали участие в обществените работи, но с времето и те били приобщени към управлението".
Тук вниманието ни привличат два момента. Преди всичко - негръцкото название на състоятелните граждани от знатните родове - евпатридите. Семантичният анализ показва, че това е изкривена тюркоезична дума. На съставни части можем да я поделим така: ев-патр-иди. Първата съставяща "ев" е гръцки прочит на древнотюркската дума eb (эб) - стан, жилище. Втората съставяща "патр" е леко изменената "батыр" със значението "баща". Последната съставяща "иди" е леко променената древнотюркска дума idi (иди) - стопанин, собственик, господин. Изходната форма на тази дума е била "эббатыриди" и означава "бащи-домовладици". Съдейки по всичко, този термин е възникнал в много далечни времена, вероятно преди построяването на гръцките градове.
Излиза, че всяка от двете части, на които са били разделени атинските жители, е имала тюркоезично название - евпатриди (эббатыриди) и елини (эллэн). Следва да отбележим, че и названието на страната Елада е тюркоезично. На съставни части то се дели така: Елл-ада. Първата съставяща "ел" се съотнася с думата "элли" (селски). Втората съставяща "ада" е фонетично деформиран вариант на думата "ата" (баща). Изходната форма на названието на тази страна е било Еллата (или Еллиата) със семантиката "Отечество на селяните". Тук отново се проследява достатъчно определена връзка между древните гърци и тюркския език. Тюркоезичната дума "эллэн" се явява синоним на думата "paganus" в основното й значение - "селски".
Изходната прародина винаги е наричана "Велика". Изключение от това правило не успяхме да открием. В дадения случай "Велика Гърция" е наричано южното крайбрежие на Сицилия и южната част на Апенините (рис. 11). Излиза, че именно тази територия трябва да бъде изходна прародина на гърците. В рамките на съвременната историческа концепция обаче всичко това е наобратно - Велика Гърция се смята за колония на Малка Гърция, основана през VIII век пр. н. е. Това не се вписва в рамките на очертаната по-горе тенденция на употребяваните в древността названия. С известна доза внимание основателно можем да предполагаме, че все пак изходната прародина на древните гърци е била вероятно Великата Гърция, а названието "Малка Гърция" се е появило по-късно.
В тази връзка доста показателно е, че арабските ранносредновековни автори при споменаването на знаменитите древногръцки дейци незнайно защо ги съотнасят със съвършено други територии. Етнонимите "елини" и гърци" у тях също не са фиксирани. Интерес за нас представлява сведението на анонимен арабски автор «Ахбар аз-Заман» («Мухтасар ал-анджаиб») за народа ал-Йунанийун: "Що се отнася до ал-Йунанийуна, те са древни руми. Произлизат от потомците на Йунан, син на Нух. Те са най-мъдрите от всички народи, при тях е развита астрономията, науката за смятане, геометрията, изкуството на логиката, изкуството на красноречието и цялата известна мъдрост. Ал-Андалус и ал-Искандарийа и тези народи, които граничели с тях, се подчинявали на властта им, докато не се въздигнал над тях Руми, син на Диктун от рода на Исав, син на Исхак, син на Ибрахим, защото Исав, след като напуснал брата си Якуб се отправил към най-близкия бряг - този бряг и селището днес ар-Рум - и го завоювал. Това са били тези, които построили града Румийа и към тях отнасят произхода му, те построили ал-Асфар. Последен господар на ал-Йунанийуна била Айлавбатра, дъщеря на Батлимус, автор на книгата на мъдростта и талисманите. После царството се върнало в ар-Рум, а на тях принадлежало царството преди тези двама царе. Предшестващите ги царе били многобройни и сред тях имало мъдреци, сведущи в астрономията, геометрията, медицината, науката за смятане, музиката, науката за удивителните явления, талисманите, духовната сила, астрономическите таблици и във всяка мъдрост. Имало сред Йунанийуна Абкарат и втори Абкарат, Хармас, Сакрат, Аклатуна, Аристаталис, Акалидус, Джалинус и други, от изброяването на които тази книга би станала дълга".
Странно, нали?

В тези арабски сведения вниманието ни привличат два факта. Първо. Споменатият народ е наречен ар-рум, а етнотериторията му - ар-Рум. При това от контекста става ясно, че се описват не римляните, а гърците. Значи в древността и те са се наричали "ар-рум" или "арьомъ" - общинни мъже. Второ. Имената, представени в тези източници не са гръцки, а явно тюркоезични, но с характерни гръцки окончания. Вижда се, че някои изкривявания са обусловени само от специфичната арабска транскрипция на тюркоезичните думи.
И така, арабските средновековни учени са наричали древните гърци ал-Йунанийуна - "родът на най-способните" или "родът на най-мъдрите"; за тяхна изходна територия са определяли не Балканите, а Северна Африка или държавата на Птолемеите и са ги съотнасяли етнически с "древните руми", тоест с предците на римляните и византийците. При това известните гръцки имена са предадени от арабите в тюркоезичния им вариант и могат да бъдат изведени през тюркски език.
Римляните наричали елините "гърци". Елините не са наричали себе си така. Това външно название "гърци" е влязло в езиците на почти всички европейски народи. В латинската му транскрипция то има няколко фонетични варианта: Graii (грай), Graeci, Graecae (граеки), Greci (греки). Етнотерминът "грай" на съставящи поделяме така: гра-й. Първата съставяща "гра" е доста характерното изкривяване в латинска транскрипция на многозначната дума "кара". Тук началният тюркоезичен звук "к" е заменен с "г", а звукът "а" в първата сричка е изпуснат. Втората съставяща "й" е афикс. Относно значението на думата "кара" в този етнотермин можем да поясним следното. Гърците от най-древни времена са били цивилизован писмен народ. Римляните се отнасяли към тяхната култура с уважение. Не е изключено в този случай съставящата "кара" да е имала значението "буква, писменост". Тогава етнонимът "карай" би означавал "четящият" или "пишещият". Вариантът "граек" на съставни части се дели така: гра-ек. Тук втората съставяща "эк" може да бъде разговорна форма на глагола, образуващ формата за отдавнашно минало време. (Нещо като нашето минало свършено деятелно причастие, бел. моя). Тогава семантиката на названието "караек" (граек) може да бъде и такава - "отдавна четящите" или "отдавна грамотните".

Нужно е да отбележим, че в античните източници се срещат достатъчно голям брой различни термини, които в представите на съвременните историци са древногръцки, а при проверка се оказват тюркоезични. Върховният управляващ на Византия е имал официалната титла "басилеос", която понякога неадекватно се превежда с думата "цар", а най-често - "император". Действителното название на тази титла указва тюркоезичната дума "басил", която на съставни части делим така: бас-ил. Първата съставяща "бас" е фонетичен вариант на думата "баш" (водач, главен, първенец). Втората съставяща "ил" в превод означава "страна, народ, село". Изходен вариант на титлата е "башил" (басил) с буквален превод "главен в страната", "главният сред народа", "главният в селото". Следва да отбележим, че терминът "басилей" е фиксиран през доста отдалечени времена в историята на материкова Гърция. През II-рото хил. пр. н. е. там са наричали така чиновниците: "На наместниците били подчинени чиновниците от нисък ранг - басилеите. Те управлявали отделните села, надзиравали работата на зависимите занаятчии". През "омировия период" басилеите станали управители на общините: "Фактическите управници от съсловието на знатните хора се наричали басилеи (или дословно "царе")... Това по-скоро са вождове и старейшини. Те тълкуват религиозните култове (изпълняват жреческите функции), имат върховната съдебна власт, по време на война командват войската".

Значи, гърците :):):) срещат трако-пеласги на Балканите............
Откъде толкова тюркоезични думи в древния гръцки език?
ОЛИМП - Ольi Бай. (Б = МП). Или альiп - великан, грамаден. Като Алпите.
Много са, не е като да няма. От имената на боговете, та до Теос (Дий) като понятие, пак оттам и Дионис.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
05.02.2021 21:46
Да, истината е, че не турците са първите, считащи ,че ролята на жената е да роди деца и да се грижи за дома! Навън- само забулена с фередже
Грациозните, свободни гъркини, съществуват само в древногръцките пиеси! Каква е реалността?
Тя , гъркинята, може да гледа улицата, но от прозореца На нея излиза в изключителни случаи Забулена така, че само очите й да могат да гледат пътя Причината ? В главата на жената се въртят лоши мисли и те я обземат като излезе навън от къщата! затова, със забрадка- на прозореца Няма как оттам да свърши това, което мисли!?
Цял ден може са стои на прозореца, но ще излезе за кратко, в изключителен случай!
Впрочем ,че е така , убедил съм се от нашата улица с местните гъркини/ всъщност за такива се водят те/ ! Запомнил съм ги от дете , на прозореза и наблюдават улицата! Цял ден Ще се разшета гъркинята ,когато стопанинът трябва да се прибере от лозето, пребит от работа- той е с Българска жилка! И още от вратата ще го засипе с порой от думи ,че милион работи е свършила !Той знае, че е по-здравословно да мълчи и си трае!

Красотата на Афродита, дали я носят? Не, пълна противоположност са Освен , ако не се е намесил Българският ген!
Впрочем по Черноморието е задължителен
Примерно чорбаджията "грък", в кавички ,ще обясня защо ,има деца! Момчетата като поотраснат, праща в Гърция да се изучат и те остават там Повече не се връщат, праща им пари и ги издържа! А за момичето, оглежда ратаите, кой е най- работлив и оправен Те са Българи, от селата! Жени я за него Той е бъдещият стопанин на имота Ако има и други, процедира с женитбите им по- същия начин

И тази процедура се повтаря при всяко следващо поколение
Грък и физическа работа? Може да я свърши ,но само на приказки
Какво направиха с нашите ,които от 30 години ходят там?- Слуги и ратаи!
Както и да е ,не храня лоши чувства към гърците, но това е истината!

Хубава вечер!
цитирай
3. shtaparov - Нашият приятел Иван отлично е оп...
06.02.2021 19:55
Нашият приятел Иван отлично е описал причините,поради които дедите на гърците в Анадола и Палестина днес са турци и араби: те са свикнали жените им да нямат права и да им слугуват вкъщи- затова лесно са приемали исляма,който запазвал тези им привички! "Тези гърци се потурчват за две аспри" (~2 лева месечно: Стефан Герлах,1585 г.).
цитирай
4. panazea - Цар Бела е посрещнал данайките.
07.02.2021 12:39
Това му е грешката.
Какво да се прави , като и той е мъж .
А мъжете не разсъждават с главата си .
Така си е !
Затова тези са с къдрави коси и блестящи черни очи .
И много мързеливи .
И защо да не са мързеливи като има глупави мъже да ги издържат.
Дойдохме ли си на думата.
Въпросът е кой да влачи хомота и да я издържа цял живот.
Да го оберат до шушка , защото имал глупоста да се влюби.
Затова е виновен цар ви Бела ! Азък за царското му достойнство!
цитирай
5. andorey - Привет, Иване, много ценни набл...
08.02.2021 14:49
Привет, Иване,

много ценни наблюдения, особено в частта за това как гъркините са били женени за българските ратаи и изобщо за това какво представлява гърцизмът и гръцката фамилия.
цитирай
6. prarodinata - Мисля, че и при нас "мъжете са ...
09.02.2021 22:17
Мисля, че и при нас "мъжете са от Марс, а жените – от Венера", сиреч мъжете сме с повече автохтонни гени, а жените – с повече ирански. Подобно генетично изследване бях срещал, а и някои лаишки наблюдения потвърждават подобен извод. Поздрави за интересния и добре визуализиран постинг! И мен като колегата по-горе Господ ме е опазил от подобни женски екземпляри, само чисти арийки с доказано потекло завъждам около себе си ;)
цитирай
7. andorey - Привет, Аз пък бях готов да предам ...
10.02.2021 18:52
Привет,
Аз пък бях готов да предам арийската раса, ама съдбата не пожела това да се случи... Е, то винаги нещо ново може да се случи де, животът е пред нас... :)
цитирай
8. andorey - https://www. ranina/%D0%B4%D...
24.03.2021 18:55
https://www.ranina/%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F%D1%82/
цитирай
9. sparotok - сели
02.12.2021 11:21
Елини, ели, или както е първоначалната форма сели, наистина означава заселени, т.е. установени на едно място. А цивилизация може да се развие само ако един народ успее да се установи на едно място.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2141512
Постинги: 353
Коментари: 2326
Гласове: 5588
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031