Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2021 18:11 - Произход на древногръцката наука
Автор: petkodox Категория: История   
Прочетен: 6804 Коментари: 14 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  При елините вече е очевидно, че те просто правят локални отражения на култура, която им е допаднала, и после си я приписват и обявяват народа, който я е създал, за варварски.Последният удар срещу тях ще е по стълба, който винаги се изтъква на преден план. Това са елинските философи и учени, които са създали според съвременната теория науката, математиката и философията и ги пише в началото на всеки учебник днес.Ще спестя на търпеливия читател подробната информация за египетската наука. Само ще кажа, че папируси със сложни математически формули - като папируса Ринд, датират поне отвторото хилядолетие пр.Хр., далеч преди всичко елинско и дори са били решавани от ученици. Че философските произведения в Египет са цели жанрове - поучения, биографии, митове, научни трудове, химни и прочие; че разбирането в Египет за Вселената и смъртта е може би развито поне колкото нашето днес, ако не и повече. Пък и нужно ли е по-добро доказателство за математика и архитектура от техните храмове, от идеалната симетрия на пирамидите, от координатните системи, излизащи зад стенописите им, показващи, че даже човешко тяло или рисунка на патица дори следва някакви канонични геометрични пропорции? Смешно седи на този фон твърдението, че Талес отишъл в Египет и бил първият човек, успял да сметне височината на пирамидата - заради което сега имаме „питагорова теорема“.
Смешно, нали? Египтяните само построили планиновиден монумент с идеална форма, но сметки не използвали, Талес минал след 2000 години да им обясни как се е получил. Гърците дошли пред готовия факт и им го сметнали. Типичен пример за гръцко самохвалство. Талес вероятно „разказва“ за свой изпит в египетско училище.Същият абсурд ни удря при заниманието с философията. Гърците се смятат за откриватели. Което е празна претенция. Защото в литературата съществува древноегипетският жанр на поученията, които учител, наставник или баща отправя към своя син, обяснявайки му света и философията, която му е необходима в живота.
Освен него имаме жанра с химните. Запазени са цели трактати, например по медицина. За някои от елинските „запазени марки“ - като астрономията на великите елински астрономи, всъщност нямаме кой знае какви доказателства. А в Египет дори не е нужно да се обръщате към езотериката. Звездите можете да намерите на половината тавани на храмове, гробници или ковчези. Египтяните са рисували съзвездия по стените, и то доста буквално. Без да включваме в сметката древните им календари или по-новите зодиаци.Че Египет е по-древен от Гърция, няма спор. Но как можем да докажем грубото твърдение, че гръцките учени са просто злоупотребили с египетското знание? По най-лесния начин. Ще използваме гръко-римските автори. Колкото и да е странно, те ще ни помогнат за целта. Изненадващ факт ще се окаже, че ние приписваме на елините нещо, което те не са посмели пряко да си припишат.
Първият важен гръцки ум и законодател бил самият Солон, създател на елинския начин на живот. Солон е първият гръцки законодател, учен, поет и мъдрец. Какво казват обаче гръцкитеизвори за източника на знанията му?
„...поради тази причина Солон отишъл на посещение на Амасис в Египет.“ И така, Солон тръгнал на пътешествие с цел да се обучава и за първа стъпка избрал Египет. Плутарх също потвърждава тази идея.
„Първото му пътуване било към Египет... Там прекарал време в учене с Псенофис от Хелиополис и Сонхис от Саис, най-учените от всички жреци...“
Солон е описан и в Платоновите диалози „Тимей“ и „Критий“, според които се е обучавал в Саис (Египет) в храма на Нейт и там е научил и популярната история за Атлантида. Първият учен и философ на Елада изобщо има неоспорим египетски произход на знанията си.
Разбира се, само името на Солон не стига. Капка в морето, учил, ще кажете - всеки е учил. И сте прави. И аз съм учил в немска гимназия, но съм българин. Проблемът идва обаче, когато знанията на всички идват от едно и също място, а това се отрича и източникът се принизява и унищожава. Не е проблем че си учил, а че използваш наученото за измама, лъжа и унищожение.
Нека продължим с най-съществения му последовател, създателя на основополагащата философска школа за Елада и древния свят – Платон.
В считаните за Платонови философски възгледи за душата в отвъдното, за четирите елемента, за животните и прочие едва ли можем да не съзрем египетската традиция. Свидетелствата стават по-ясни още със Страбон, който твърди, че докато е бил в Хелиополис, в Египет, са му показали жилището, където Платон е живеел, докато е учел. Той го описва като жилище на философи и астрономи и казва за Платон: „Евдокс и Платон са били на това място, и те са прекарали 13 (тринадесет) години с жреците“.
Явно, че става дума за някакво фиксирано обучение, може би като нашето средно образование, защото авторът твърди, че и двамата са преминали това обучение с фиксиран брой години, което включвало философия и астрономия, както и тайни познания - вероятно за отвъдното, като не спестява дори подробността, че „варварите (т.е. египтяните) доста неща укрили от тях“.
Изобщо различните древни автори стигат до дори болезнени подробности, създавайки връзки на елинската наука, които някак си са убягнали от симпатизантите й, като например как:
„Платон покрил разходите си по престоя в Египет с продажба на олио“.
Тринадесетте години вече не изглеждат толкова невероятни. Но няма да се задоволим с това, нека „чуем“ и самия Платон по египетския въпрос. В диалога си „Тимей“ той твърди (чрез Критий), че след разговора си с египетските жреци е установил, че „нито той, нито друг елин знае нещо, което да си заслужава вниманието за древните времена“. Забележете, Платон видимо, макар и косвено, се възхищава от Египет. Той не отрича произхода на знанията си, той твърди, че от Елада няма какво да се учи, но се учи от Египет. А ние твърдим, че знанията му са елински, автохтонни. Как е възможно това? Чрез просто допълнително извращаване. Платоновата школа е всъщност най-влиятелната гръцка школа. С чувство за богоизбраност учениците постепенно изместват истината и обявяват знанията й за типично елински, като ранен пример сформира и самият Аристотел, изпъден от школата поради опит да извращава знанията й и да ги нагажда. С течение на годините е създадена една изкуствена теория за произхода на знанията и уменията на платониците, в която изкуствено са вписани субективни възприятия за школата.
И списъкът ни не свършва тук. Говорейки за Солон и Платон, забравихме за човека със звучното име Питагор. Другият мощен и силен източник на елинската философия. Странното име, означаващо „убеждаващ на площада“, сякаш кореспондира с дейността му и проповедите му, а не с точно име. Връзката на Питагор с Орфей също е доста близка, но, както знаем, Орфей е учил в Египет и е донесъл знанията си от там. А какво е правил Питагор?
„Калимах е казал за Питагор, че някои от проблемите на геометрията той сам е решил, а за други просто пръв е представил на гърците египетското знание.“
Виждаме в един кратък цитат двама автори да застават зад едно твърдение. Не можем да отхвърлим опасността да се е подвел единият и да е подлъгал другия, затова ще предложим и още „помощни твърдения“.
При посещението си в Египет той (Питагор) станал ученик на религията на тези хора, и пръв донесъл на гърците цялата философия...“
Че произходът на Питагоровото учение е египетски, свидетелства и Порфирий.Същото свидетелство ще срещнем и при Плутарх:
„Казват, че Евдокс е учил при Хонуфис от Мемфис, Солон - при Сонхис от Саис, Питагор - при Ойнуфрис от Хелиополис (египетски религиозни и културни центрове още от фараоновия Египет, бел.авт.). Най-вече последният, както изглежда, е бил оценен и сам се е възхищавал на тези хора, подражавал е на тяхната символика и тайнственост и е обвил в загадки учението си“.
Наистина, какво чудно има? Питагоровата теория за преселението на душите е добре позната елементаризирана теория на Египет за незримия свят. Питагоровата математика е видимо лошата далеч преди него в Египет, където той е учил, постенето и любовта към животните пък са ни добре познати от египетския начин на живот. Списъкът за Питагор може да бъде продължен, но вместо това да го прекъснем в полза на друг познат велик математик на Гърция: Талес.
Талес е фигура, обгърната в тайнство. Произхожда от гръцкия град Милет, който се слави като метрополия на най-старите „гръцки“ колонии по нашите земи (например Анхиало, Месемврия и Аполония носят доста ясни тракийски следи). Странно при това положение е твърдението, че Талес е финикиец, лансирано от Херодот. Талес е математик, философ, астроном и всичко останало, приписвано му от древната гръцка традиция.
„Той нямал учител, с изключение на това, че е бил в Египет и е прекарал известно време с жреците там.“
Същият автор твърди, че Талес дори е овладял египетския, раздал е подаръци на всички жреци и е бил представен на Амасис, влязъл в светилищата на боговете там и изучил тайните им. Египетското „поклонничество“ на Талес се разпознава и от други автори, като Херодот, както и от някои доста късни. Мисля, че на фона на ясните паралели с чужди митове ни се събраха твърде много и твърде известни гръцки ученици в Египет? И като добавим към това, че гръцката философия е често неясна даже от гледна точка на разказвача, често той поставя постулат, като например „четири елемента“ или „съставни частици на веществата“, които постулати впоследствие сякаш си обяснява, вместо да създаде система, чрез която да стигне до тях, очевидно показва, че гърците ползват готово, чуждо знание, което нерядко са усвоили частично и тълкуват.
Списъкът може още да бъде продължен. Например за един друг от древните учени, Демокрит, изворите пишат:
„Демокрит, както се твърди, е прекарал тук (в Египет) пет години и е бил обучаван в много дисциплини, свързани с астрологията“.
Климент от Александрия е вписал в устата на Демокрит думите, че е живял общо с така наречените египетски Арпенодепти в изгнание осемдесет години. Вероятно се има предвид сборно число от годините, прекарани с всеки от тях. И други древни източници са писали за египетското влечение на Демокрит. Нека напомним: става дума за учения, на когото се приписва например учението за атома.
Изключителен тласък на „гръцката философия“ дава библиотеката на Александрия. Александрия е мястото, където египетските знания се превеждат на гръцки за македонци и елини. Там гърците се обучават преди всичко в египетските знания, много от които някои от тях после представят като свои. Не може да има съмнение, че Александрийската библиотека, съдържаща наистина книги от цял свят, е създадена преди всичко като гръцки превод на египетските архиви за династията на Птолемеите, дори едно от най-страшните обвинения на Йосиф Флавий към оснонагеля на библиотеката - Манетон, е, че „приел гръцкия начин па живот и пръв от египтяните превел египетската история от тайните свещени книги на гръцки“. Някои от учените, произлезли оттам, били наистина блестящи. Например можем да споменем сред тях човека, когото считам за най-велик математик и учен на късната античност - Архимед Сиракузеца. За някои от откритията му, като например винта, вече безспорно се доказа, че не е негово откритие, а стара система за напояване, използвана в Египет и Месопотамия. За прочутия му „асансьор в кулата на Сиракуза“ , както и за популярния мит за „подпалване на кораби с лупи“ има ясни улики, че такъв тип устройства е имало или поне са били изпробвани в популярния Александрийски фар, вече унищожено устройство. За други, като принципа на лоста, центъра на тежестта, скрипеца и прочие имаме идея за ползването им в по-древните цивилизации и култури, особено в Египет. Изобщо отсъства всякакво съмнение в едно нещо в биографията му. В младостта си Архимед е пътувал до Египет, като се е задържал поне няколко години в Александрия (там почти всеки  посетител е разучавал и чудото на фара), където в библиотеката е изучавал науки и най-вече произведенията на Евклид. За пътунането му до Египет пише Диодор Сицилийски, който твърди, че Архимед е измислил винта при пребиваването си в Египет, където дошъл с кораб. Подобно твърдение има и при Евтокий, който се позовава на откъслечни части от биографията на Архимед, написана от някой си Хераклид. Отвъд разказите за неговия живот, Архимед ни е оставил и сериозно творчество, разпознато предимно по писмата му. Тук идва интересното. Почти всичките му писма са от и до Александрия. Очевидно Архимед лично е познавал двама от най-великите александрийски учени на времето си: Конон, придворен астроном на Птолемейте в Александрия, и Ератостен, възпитател на Птолемей III Евергет. Птолемеите са „египетските фараони на своето време“. Самият Архимед освен като математик е описан и като астроном - Полибий, който описва обсадата на Сиракуза, го нарича „уникален небесен наблюдател“. Подобно мнение за него изказва и Цицерон в речите си. Интересното е, че много от писмата му съдържат математически въпроси. Особено при Конон и кореспонденцията с него е много характерно, че Конон често изпраща задачи на Архимед, а Архимед му изпраща доказателства, решения, често и на странични задачи, за проверка. Отношенията им много напомнят отношенията учител - ученик. След смъртта на Конон Архимед продължава кореспонденцията с наследника му, Доситей. За съжаление за Конон не е останало почти нищо освен популярен анекдот. Всичко е унищожено с унищожението на Александрия, но пък ни е останал Архимед, който е безспорен възпитаник на египетска, а не на елинска математическа школа, близка до късния египетски двор на Птолемеите. Списъкът не може да приключи тук, макар да мисля, че с упоменатите тук лица всичко е ясно. Философите и математиците на Гърция са „от тях нататък“ - това са основоположниците, първите школи, от които са се учили всички останали. Все пак можем да споменем и редица други. Вече стана дума за Ератостен и Евклид, живели в Александрия. Аристарх, един от прочутите астрономи и философи на древността, дори е бил главен библиотекар на Александрийската библиотека, Аполоний Родоски, също живял предимно в Александрия.
Списъкът може да бъде разширен. Може отделно да се пише например за елински скулптори, обучавали се в Египет на законите за пропорциите, начините на строеж на колоси и прочие. Или може да се пише за произхода на елинската арфа и други музикални инструменти. За елинистичните медици и тяхното обучение, как са ставали „откриватели“. Данните са навсякъде и ни заливат. Нито един самороден талант на гръцката наука не се е зародил в Елада. Всички са в Александрия или дори в по-старите египетски градове - Хелиополис, Хермополис и прочие. Останалите са техни ученици. „Първоучителите“ на Елада... до един са от Египет.
Моля читателите за снизхождение, ако позицията ми им се вижда крайна или дори леко нахална. Всъщност, както виждате, дори древните не са толкова виновни. Те съвсем честно и откровено си признават за приноса на Египет в културата им. Климент Александрийски дори е посветил цял трактат на „варварския произход на елинската култура“, в който говори предимно за това, че тя е заимствана напълно от египтяни, одриси и гети. Като при това твърди, че „повечето смятат Омир за египтянин“. В крайна сметка обаче е станало едно присвояване, унищожаване и затрупване на Египет, което е дори цивилизационно непростимо. Докато в първия етап заимстването от Египет е било само придърпване, в следващия етап притиснатият и унищожен Египет е отритнат и елините са си присвоили всичко, класирайки се като „основатели на европейската култура“ - макар че са само пришълци.
Вероятно това не е останало незабелязано и от египтяните. Може би точно поради тази причина в късното съчинение на Corpus Hermeticum, преведено на латински, се съдържа следното поучение:
„Затова, Царю, предпази това слово, доколкото е възможно, от всякакъв превод, за да направиш невъзможно попадането на тези тайнства у гърците, и за да не могат техните високопарни и разкрасени изречения да отслабят стремителността, динамичността, важността и изразителността на нашия език. Нали гърците използват толкова празни фрази, само за да достигнат убедителност, докато цялата им философия е само празен звук на кухи думи“.
Дори и това преводно твърдение показва, че в по-ранните версии и на корпуса явно е имало забрана за превод, особено на гръцки, и че гърците не са владеели египетски, но са се опитвали да си присвояват египетските знания, което е принудило египтяните да ги обърнат в някаква тайна.
Вероятно нещо подобно са имали предвид и елинските автори, пишейки:
„Като цяло казват, че елините си присвояват най-славните герои и богове, също както и колониите, основани от тях“.
И още по-далеч отива Херодот, говорейки за учението за безсмъртието на душите в Египет:
„С това твърдение си служат някои елини, едни от по-рано, други от по-късно, и то така, сякаш е тяхно собствено; аз, въпреки че знам имената им, няма да ги напиша“.
Това, което пък е добре ние да направим, е да не се досещаме. Защото следите са ясни и незаличими.
След като доказахме безспорно неуникалния произход на гръцката митология и култура, наука и философия, мисля, че е време да спрем да се занимаваме с Гърция. Принципно още много има какво да се напише. Може да се каже, че акадско-шумерският епос е проникнал в Гърция през хетската държава, която пише на акадски и има стигнали до нас копия на повечето произведения, изтъкнати тук. Може да се каже също, че паралелите са много и даже за „конкурентния“ на Омир епос „Дела и дни“ на Хезиод има изследвания, които изтъкват доста неопровержими връзки с хетски и египетски източници, лансирани от някои автори. Но нека не превръщаме търсенето на истината в битка на унищожение. Нашата задача беше да „разхлабим примката“, за да можем да продължим нататък.
Нека да кажа нещо съществено за мен и „умиротворяващо“ по принцип, защото очаквам, че реакцията на мнозинството класици в историята, силно привързани към Елада, ще е повече от остра, макар и не съвсем обективна: Това, не елините са си приписали чуждо знание, не опорочава по никакъв начин характера на знанието им и необходимостта то да се учи. „Опорочава“ само „монопола им“ в културно отношение. Защото, откакто се занимаваме с траките, битува веригата, която свързва врата им за гръцката култура. Само че с Гърция те са тотално дерайлирали от коловоза, Гърция е напълно неспособна да разтълкува 9/10 от тракийската култура и се налага да търсим сходства в боите, грънците и сечивата, каквито определено е имало между съседи, но да прескачаме драстичните разлики в обичаите и схващанията. Нещо по-лошо, гръцката култура е откровено чужда и враждебна на тракийската и ясно го декларира навсякъде и чрез насилствено прикачване подлагаме траките на унищожение или елинизация. Естествено, че тогава няма да имаме нормално тълкувание и разбиране за тракийската култура - както се и получава. Естествено, че на траките няма да се гледа много сериозно в международен план. Та ние не само не сме ги разбрали, но дори сме ги захлупили с тежък надгробен камък, който пречи да ги видим. Основната ми уводна цел е постигната. Тя е отговор на въпроса „Можем ли да твърдим, че Гърция е първоизточникът на тракийската култура?“. Вярвам, всеки интелигентен човек вече има свой отговор на този въпрос. Тракийската култура бавно и сигурно се отърсва от оковите си, в които е впримчена вече цял век. Не отхвърляйте Гърция, тя има богато литературно и културно наследство, без Гърция на практика нямаме почти нищо писано за траките, но търсенето на корени, и то на Тракия в нея, е като пълнене на каца без дъно. Това, че елините са ни разказали за траките, изобщо не означава, че те са ги създали като цивилизация. Гръцка културна общност няма в древността, елините живеят на полиси, с различни разбирания, политика, икономика, изкуство и култура. Елинските полиси са до голяма степен от ражение на културата на народите, чиито земи са колонизирали. Изключително удобно за елините в този случай става изчезването на някои от тези народи, унищожаването на писмените паметници през годините (за което не обвинявам толкова елините) и, разбира се, голямата им любов към масово себеописание, вследствие на което са ни оставили наистина много книги.
Както сами виждате обаче, на тази дъска не можем да стъпим и да прекосим океана. Елинското царство на сенките не може да ни каже нищо за тракийския култ към мъртвите и безсмъртието, за веселия Дионис и за знанията на Орфей. Имаме много, но то е събрано само в празни и лишени от съдържание и смисъл думи. Причината - пречупвали сме го през кривото огледало на елински първообраз.
Сега остава само да разтълкуваме и разберем тракийската култура - нещо, което под монопола на Елада беше напълно невъзможно. За съжаление след толкова силови тласъци в насока на Елада аз не виждам никаква друга възможност да изтръгна тракийската култура от лапите им, освен грубото откъсване тук, на което станахте свидетели, „събличането и развенчаването“ на Елада - образно казано. Ако някой разполага с по-добър метод и идея в тази насока, нека бъде снизходителен, не ми е целта да проявявам нехуманност, агресия или да прокарвам етническа омраза, напротив, уважавам труда на всички колеги, които наистина се трудят, а при Елада има за какво.

 

Стефан Симеонов – „Египет – ключ към тракийската култура“

 




Гласувай:
9



1. leonleonovpom2 - Благодаря ти!
04.02.2021 19:41
Подтикна ме към нещо, което трябваше отдавна да направя!
Благодаря ти и за честността, че цитира автора!
Той е синът ми, току що завършил УНСС!

Всичко най- добро ти желая!
цитирай
2. kirk - А вие защо сте блеяли
05.02.2021 10:42
"При елините вече е очевидно, че те просто правят локални отражения на култура, която им е допаднала, и после си я приписват и обявяват народа, който я е създал, за варварски."
А вие защо сте блеяли, че не разбрах? Па да бехте направили същото, бъбрек – соча с пръст главата!!!:)!
цитирай
3. barin - Здравей, Петко. Припомних си от ...
05.02.2021 11:07
Здравей, Петко. Припомних си от твоята тема това, което знаех за гръцката азбука и изобщо за практиката на гърците. Талес го изкарват грък, други достижения и събития, случили се по тяхни земи си ги присвояват. Азбуката им знам, че е заимствана от финикийската, като дори съм ги съпоставял. Помня, че на една конференция във Военна академия имаше доклад за гръцката азбука. Датираха я някъде от около 800 г. пр. Хр.
Поздрави!
цитирай
4. mt46 - Приемствеността е нещо естествено...
06.02.2021 11:47
Не може нещо да се зароди от нищото...
Безспорно е, че древногръцката ЛИТЕРАТУРА и ФИЛОСОФИЯ са в основата на европейската и световната литература и философия...
цитирай
5. fun1001 - даа, а тук акцента е,че от ЕГИПЕТ-Вавилонската,се е доразвила Гръцката,и после ТракоБолгАрийската))))
07.02.2021 19:42
mt46 написа:
Не може нещо да се зароди от нищото...
Безспорно е, че древногръцката ЛИТЕРАТУРА и ФИЛОСОФИЯ са в основата на европейската и световната литература и философия...

цитирай
6. petkodox - .
08.02.2021 01:43
Имали са късмет, че е унищожена александрийската библиотека, иначе сега никой нямаше да е чувал за гръцките учени и философи. Единствено Диоген ми се струва самобитен :)
цитирай
7. kirk - ТракоБолгАрийската....
08.02.2021 17:11
ТракоБолгАрийската... пръдня!!! Пръъъъъъц!
цитирай
8. petkodox - .
10.02.2021 00:39
Кирк, щом си българофоб, що не си ходиш в Армения?
цитирай
9. kirk - Аз викам вие да си ходите в Средна Азия
10.02.2021 09:06
Аз викам вие да си ходите в Средна Азия и на ма..а си у пиТката, откъдето сте дошли, щото ние сме си оттука и то доста много преди вас!!! После - много съжаляваме, че ви освободихме от османлиите, щото цял свят разбра, че не искахте, но пък като получихте наготово държавата и се изсрахте едно хуууубаво у нея. Първо изгонихте турците, после гърците, евреите, сега и нас... Оставате само вие и циганите - да видим кой ще победи, ха-ха-ха!!! Империя имали, хаааааааа...!!!! Ще пръдна!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Петродокс, трий го!
11.02.2021 08:34
Въпреки ,че познавам много от рода му и имам положително отношение към тях, в казан манджа и едно говно е достатъчно, за да е негодна!
Поведението му обяснява много неща за отношението по света към рода му
Ти да говориш така за благодетеля ти, единствен подал ти ръка, написал най-красивото стихотворение за рода ти, явно си пациент на или си за психото!

Само да се поставят един до друг, един средностатистически арменец и един Българин ,ще си проличи веднага, кой е афроазиатец и кой е европеец!
Казвам го уверено- ние!
И има желязно доказателство- сините очи! Досега не съм виждал с такива арменец
Мутация олучена на западното Черноморие- в нашите земи преди десетина хиляди години!

Александър Македонски е бил в Средна Азия, Много хора са отишли там с него и особено след това, което не означава ,че те са азиатци

Заради такива екземпляри, арменците ще загубят разбирането на хората по света за неволите им
Впрочем, той няма арменски черти-форма на главата, цвят на лицето- на етиопец и форма на носа-дълъг, прав
Вероятно е низвергнат от тях и затова се мъчи да се " докара"!?Но ще го наритат, рано или късно! Азерски ,нови истори, не им трябват!

Хубав ден!
цитирай
11. kirk - Изтрий поста на ахтополската
12.02.2021 15:33
Изтрий поста на ахтополската слузеста медуза, чиято баба по негови думи е гъркиня на която дядо му е забранявал да учи децата на гръцки и да говори на гръцки. пак по негови думи същият е участвал в прогонването на гърците от града и се е настанил в гръчка къща. Юнак!!! Седнал да говори за моя род?! Той е бивш член и активист на БКП - маркс-ленински политикономист, който сега се представя за експерт по всичко и ръси глупости и безумия навсякъде - живее и диша в Блог.БГ!!!
цитирай
12. nedovolen - Грък попитал Българин, кога сме се ...
13.02.2021 13:35
Грък попитал Българин, кога сме се научили да ходим по жарава. Отговорил му, когато сме се появили, Земята още не беше изстинала.
За не признаващите Българина. Те вече започнаха, няма къде да идат.
:)))
цитирай
13. troina - ?? не разбирам, леоне, как така хем пледираш за сина си/ то е ясно..
13.02.2021 13:58

Аз,също, поддържам тази версия,впрочем,и вчера постнах нарочен Пост
за Културата,Етноса,и Религията, която от Египет,Вавилон,и Шумер
..завладява ЗАПАДА
т е..Европата/ и Гречко и БолгАрия../
и в същото време, поддържаш , и противната хипотеза,че от Тракия,и Македония
тръгнала Културната, и езикова..Експанзия..по "целия Свят"?

имаш нелогичен комент, мисля..обясни се, моля, ще почакам..
/така и така, това е "моя тема" ))
Благодаря,Юлия..
цитирай
14. kirk - Явно и на синът са му предали
13.02.2021 15:09
Явно и на синът са му предали дядото и бащата ксенофобския иш елинофобски ковирус : "Гръцка културна общност няма в древността, елините живеят на полиси, с различни разбирания, политика, икономика, изкуство и култура. Елинските полиси са до голяма степен от ражение на културата на народите, чиито земи са колонизирали." Точно обратното - държавна няма, но културна общност е налице и по неин образец се оформят дузина държави от елинистичен тип през Мала Азия чак в Средна Азия! Скъсай си дипломата, да не срамиш поборника-дедото, който бил национален Херой по думите на ПЛЕЙ он Кавалчо!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: petkodox
Категория: История
Прочетен: 231607
Постинги: 116
Коментари: 122
Гласове: 380
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031