Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2021 06:22 - Битката при Варна от 1444 г и Легендата за Враната
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 1565 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.02.2021 19:19


В битката при Варна през 1444 г армията водена от унгарският военначалник известен в историята, като Янош Хунияди  е разгромена от османците и в нея губи живота си младият унгарски крал Владислав III Ягелон, като тялото му никога не е намерено, но името му ще остане в историята, като Владислав Варненчик. 
  На следващата 1445 Парламентът избира илирическия герой Хунияди за един от седемте капетана или администратори на райха, а  в 1446 г. е назначен и за Губернатор на кралство Унгария.
След  избирането си за губернатор на Унгария,  Хунияди започва да издава монети.  Унгарският народ и Унгарската хералдика са известни с любовта си към пернатите. На монетите им намира отражение, както белия полски орел, така и рошавата германска гарга, наричана от някои и орле, но най-вече митичната птица Турул (тур. Тугрул вид сокол б.а.),  на която признателният унгарски народ е издигнал най-гоялмата бронзова статуя на птица в Европа, с размах на крилата петнадесет метра. И как иначе след, като птицата е довела унгарците в Европа и е показала мястото за столицата им Буда, а преди това им е помогнала да оцелеят от нападение на кумански орли. Някога статуите на Тугрули в Унгария са били повече от статуите на братя Грим в бигеттото и са се поставяли по границата на империята, но след свиването на територията и  са отишли за старо джелезо.
Ето обаче, че след избирането на Хунияди за губернатор  отсича и  златна монета, на която за първи път  в хералдиката на държавата се появява Врана държаща златен пръстен в човката си.
image

( виж, фото : обв. + IOhanes.D.hWr. UNGARIE.GV. около щит разделен на четири полета : две  с ивиците на Аерпа, една с Унгарски кръст и долу вляво Врана с пръстен в човката  rev: св. Ласло б.а )

Не орел, не сокол, не грифон, сенмърф или Турул , ами Врана ? Дѝържаща в човката си златен пръстен. Като в приказката за Враната и Сиренцето, грешка и Лисицата. Или баснята.  (Трябва да питам г-н Балабанов, той е добър познавач на басните на Езоп и др. под. митологични истории за пещерните траки. б.а)

Модерните генеаолози,  тва е нещо, като тип дуета   ДсСтамов/Чобанови изследователи на сарматска ДНК-а, само че  за фамилията на Хунияди, родословие, климатични особености и др/под. католически изисквания умрат да дават за пример Легендата за Враната, като научно обяснение за появаването на пернатото на монетите и на Хунияди и най-паче на сина му най-великия унгарски крал Матияш Хунияди- Врана или Корвин, както е Врана на католически.

Според легендата, която те цитират, за да докаже правото си на трона на Унгария,  Хунияди я бил измислил за да докаже произход. При рождението на Хунияди му бил даден кралски пръстен, но една врана му го откраднала. Хунияди я настигнал и свалил със стрела.  Тази легенда  се използва за обясняване на  мистериозно появилата се Врана на герба на Хунияди и впоследствие на сина му. Преди да бъде намерена в герба на семейство Хунияди, обаче Врана е налична в монетосеченето му издавано от името на малолетния крал Владислав V  (унг. ладислав б.а.), на които също е записано и фамилното име Хунияди.

Името  Хунияди  на илирическия герой  обаче не съществува преди 1435 г. В грамота издадена от крал Сигизмунд, с която се дарява замъка Хунияд, двамата братя получатели са записани, като " Йоановци, двамата братя Влахи- Олах на унг.

image
"   (виж. фото грамота на Сигизмунд за Йоан Олах б.а)
 С това дарение Хунияди получава за първи път и наследствени права върху имота.
След тази дата Йоан Влаха с неговия брат Йован Влаха започват да се наричат Хунияди.
Или няма как самият Хунияди само двадедесет години по-късно сред тези, които много добре знаят долният му " влашки" или "български"  прозиход да измисля и разпространява подобна легенда, както се опитват  да ни внушат днес научените работници.
Събитията стават само две години след паметната битка при варна в която младият унгарски крал зигубва живота си и в енгова чест и за да под1ертае приемствеността си Хунияди слага Врана, като анаграма ( дума образувна от разместване на същите букви б.а)  и символ на Варна и битка, на което е символ Враната. Пръстенът,  който Враната държи  в човката си на практика е пръстенът, мисията и делото  на краля, които той предава на Хунияди преди смъртта си или по точно със смъртта си по този начин преминават и са спасени и се продължава мисията от  призвания за това дело Хунияди. ( Който наистина посвещава живота си за борба срещу османците и за освобожденеи на Отечеството си, което съдейки от цялата му кариера насочена единствено срешу турците е България, въпреки, че са под егидата на католическа Унгария, векторър на усилията му е еднзоначен  и това е признато и от папата, който го определя за Юнак на Християните б.а)
На практика грамотата на Сизгизмунд е единствения безспорен документ, в който са налични реални исторически данни, които потвърждават българския произход и изобщо произхода на фамилията Хунияди.
На практика дори за бащата на Хунияди, наричан на унгарски Войк няма нищо сигурно или сведенията са противоречиви и подлецат на различни интерпретации, което важи и за всички други от фамилията. Въпреки, че е наличен голям фамилен архив сведенията подлежат на различни трактовки, акто единствения сигурн исторически документ е тази грамота на Сизгизмунд , в кяото е указан влашкия произход на Хунияди.
В някои документи се появвява персонажа Ласло/ Радул, който се отъждествява за бащата на Хунияди , Влък, Вук или отново Влакх, Влаха, на унгарски препредаван, като Войк.  Този Радул сменя името си на Ласло или това е станало, защото е преминал от православито в католическата ерес. Такива са поне научените обяснения за доведената сестра на Хуняиди на име Клара от втори брак на майка му, която е наречена , Клара, а името било католическо!?, значи " гъркинята", както е засвидетелствувана загадъчната майка на нашия илирически герой била от католическата ерес  и казвам ти дъще сещай се снахо Йоан Влаха бил по-голям католик от папата в старанат дето само попа и воеводата били българи и цъквите им били изписвани от " серби", а народа ромунеще страдал от тежкото бугарско робство!?
 За бащата  въпросния също неясен персонаж, наричан Вайк се "знае", че имал брат  на име Радул, не Рад, Раду илид р. под. романешки шмекерии  и трима сина с имена Йоан, Йован и Вайк!? Отновоо Вайк.  тези власи при кръщаване на синов имат по-малко въображение и от Джордж Форман, на който всичките му синове са на име Джордан. Но той е боксьор и отнася много бой иза да не ги забрави.  Боят не прощава и изглежда това е било правилото и при войнуците на българите или както ги наричат западняците кондотиери, наемниците.
Още по-малко е известно за майката на Хунияди, която в по-късни несигурни зиточници се превръща в Ержебет Морсинай, несъщствуващи фамилии от този период.
Бонфини пише, че майката на Хунияди била с  благородна гръцка кръв. Което отново ни връща към теорията за "Врана" и считам, че Бонфини   това има предвид без да го казва изрично, че  известният български род на византийско- бълагрска служба  Врана, от кеото идва и фамилното име на Матияш Хунияди Врана-Корвин. На гръцки е Маврос. На принципа казвам ти дъще сещай се снахо, Бонфини се се опитва да подпомогне шмекериите на Матияш Хунияди, който отива до там, че твърди, че е братовчед на турския султан Джем. Спомняте си за хубавата книга на Вера Мутафчиева " Случая Джем", нали ?
Без да е известно, по известни причини на бълагрски произход родното място на илирически герой Хунияди, то е в южната част на Валахия, като нщеата се украсяват до там, че се нарочва, както дунавски остров, таки и всяко село с име " корвин" .
Самият Хунияди споменава за негов роднина Владислав Влаха, който искал да се премести и да бъде приет в  Унгария  в град  Брашов, тогава унгарско владение. Някои предполагат, че това е Владислав II,  който Хунияди поставя за владетл на Влахия вместо Влад Дракула.
Преместване на български воеводи от Влахия на унгарска служба не е нещо ново. През 1374  при разпра между воеводите  петима от воеводи бягат при унгарския крал Луис.  Между тях   е и Стоян, бащата на един персонаж от времето на Хунияди, на име  Миклош Влаха.
На последно място,  но не и по важност  са сведенеята, в които се разкрива и името на дядото на илирическия герой, което пишат сериозните изследователите  на родсловното дърво на Хунияди е Серб. Това , което премълчат е, че така са наричани бълагарите по това време във Влахия . Или дядото на Йоан Влаха е некъф Българин!.
.
Да се свети името му, докатао от бъдешото правителство него харижат на северна македоня!

П.П. ( 08 февр 21) на вниманието на Калоян Димов от натан




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3849979
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031