Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2019 10:56 - Планове на Съветска Русия да завладее България
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 2085 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 03.09.2020 18:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

в. Воля 20.10.1942:      

Берлин, 19 октомври (Специално съобщение „Информации за печата“).

               Един от сътрудниците на антикоминтерна е имал разговор с един съветски генерал, който в момента се намира в плен при германците. Този съветски генерал е присъствал при разговорите, които били водени в Москва през 1940 г. преди Молотов да отиде в Берлин. При тези разговори в Москва е бил разгледан и въпросът относно окупацията на България.

               Според съветския генерал, главният секретар на Молотов – Козирев е бил натоварен да направи доклад пред комисията, която заседавала в Москва. Докладът се отнасял до съветското искане Русия да има в България свои морски и аеропланни бази. Както е известно, когато това искане бе предявено от Молотов в Берлин бе непременно отхвърлено. Трябвало да бъдат разисквани мерките, които да се вземат с тая окупация на България.

               Генералът си спомня много добре, че Козирев в своя доклад говорел така, като че вече всичко е решено и че само трябва да се разисква върху военните мерки. Чрез окупирането на Бесарабия и достигането до устието на Дунава, мнението било, че навлизането в България няма да срещне особени мъчнотии. Планът бил да бъде извършен един десант на войски във Варна, като същевременно съветските армии нахлуят през Добруджа. Както тогава се изразил Козирев, през време на тази акция, на румънското правителство също ще трябва да се отправи един ултиматум, като Съветите не се съмняват, че Румъния ще изпълни ултиматума.

               Доброволно отстъпване на Бесарабия от страна на Румъния не е било много добре прието от Съв. Русия, тъй като там са предпочитали да принудят Румъния с оръжие да приеме исканията на Съв. Съюз, като по този начин бъдат завладяно Яш, Плоещ и Галац. След като Козирев приключил доклада си думата била взета от Георги Димитров и от един друг български комунист, чието име генералът сега не можел да си спомни. Те обяснили пред членовете на комисията вътрешното положение на България в този момент. Според тях българската полиция се намирала под влиянието на леви елементи, които поддържат Антантата и Съединените щати, така че едно нахлуване на комунистите в България не било трудно за осъществяване.

               Димитров предложил в България по подобие на Балтийските страни да бъдат заети само дадените бази. По сетне обаче българските комунисти и леви елементи щели да съумеят да заемат властта, заедно с изпратените от Москва хора. Планът е бил на първо време външната форма на държавата да бъде запазена, така както е било най-напред в Балтийските държави.

               Така монархията щяла да бъде запазена първоначално. След това, обаче, под заплахата на съветските войски които щели да бъдат в България, в парламента ще нахлуят такива хора, които по-късно ще санкционират влизането на България в Съв. Съюз. През това време, също както в Балтийските държави е трябвало да бъде направена една чистка в редовете на временния административен персонал. С провеждането на тази чистка е трябвало да бъде натоварен тогавашния комисар на народната сигурност Меркулов, който е щял да бъде изпратен в България като обикновен търговски представител.

               Начело на първото съветско правителство в България е трябвало да застане Жданов – дясната ръка на Сталин. По-късно обаче, било решено цялата работа да бъде възложена на Георги Димитров. Молотов е трябвало формално да гарантира пред германския Райх, че България няма да има същата съдба на Балтийските държави. Но според Димитров, тези са щели да важат до тогава, докато съветската армия ще бъде вече здраво стъпила във Варна, Бургас, Русе, Пловдив и Кюстендил.

               В самата София на първо време, нямало да има съветски гарнизон, тъй като по този начин Германия ще бъде преждевременно раздразнена. В специално заседание на съветския генерален щаб са били изработени всички планове на тази акция. Тук е било изказано и желанието местите съветски части да бъдат оставени колкото е възможно по-близо до турската граница.

               На това обаче, че противопоставило политическото бюро, което заявило, че трябва да се избегне на всяка цена едно раздразнение на Турция. Според мнението на политическото бюро, съветските позиции в България щели да бъдат достатъчно силни, за да може в даден момент Съв. Съюз да упражни натиска си и върху Турция. Както е известно, Молотов представи искането в Берлин и относно Дарданелите.

               Тези изявления на съветския генерал са едно ново доказателство за пъклените планове, които са имали комунистическите водачи, а именно за завладяването на света.

Край на статията

 

Както е казвал император Николай II, „…аз съм млад, правителството ми е младо, но политиката ми е стара.“ За потвърждение, че независимо от обществените строеве в Русия външната и политика е една и съща, виж:

Д-р К. Г. Раковски, Русия на изток. Историческо изследване на руската политика на изток и частно - в България по официални, официозни руски и други чужди източници. Издадена за първи път във Варна от книжарницата на К. Евстатиев през 1898. Препис на съвременен български език: Николай Иванов Колев, София, 2017, ISBN 978-619-90656-9-3, 166 стр., Цена 15 лв.

https://www.book.store.bg/p215173/rusia-na-iztok-d-r-k-g-rakovski.html

https://ciela.com/rusiya-na-iztok.html

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=47134#%D0%A1%D0%82%D0%A1%D1%93%D0%A1%D0%83%D0%A0%D1%91%D0%A1%D0%8F-%D0%A0%D0%85%D0%A0%C2%B0-%D0%A0%D1%91%D0%A0%C2%B7%D0%A1%E2%80%9A%D0%A0%D1%95%D0%A0%D1%94

image
Нека си припомним контекста на политическата сцена след подписване на срамния договор между Сталин и Хитлер през 39 г.:
imageimage

imageimage

Други книги на този издател:

https://www.book.store.bg/c/p-l/m-3547/guta-n.html

https://ciela.com/publisher/guta-n.html

http://knigabg.com/index.php?page=publisher&id=2606

https://www.ozone.bg/books_publisher-guta-n/

http://www.bookpoint.bg/search.html?search_q=%D0%93%D0%A3%D0%A2%D0%90-%D0%9D
image





Гласувай:
6



1. antonra - Жданов
29.11.2020 10:19
На името на Жданов бе кръстена една от централните улици в София - “Пиротска“. Сега вече става ясно защо?
цитирай
2. antonra - Алексей Собченко
21.01.2021 17:01
Водещият Алексей Собченко постави за разискване тоя път посещението на Молотов в Берлин през есента на 1940 година:
https://www.youtube/watch?v=dUWkvKEsDJQ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 972776
Постинги: 334
Коментари: 506
Гласове: 2550
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930