Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2013 15:51 - Изненадващи писмени знаци в надписа от Стара планина или от кога българите познават Линеар А
Автор: prarodinata Категория: История   
Прочетен: 82909 Коментари: 18 Гласове:
39

Последна промяна: 28.07.2013 16:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

След като извадихме на бял свят надписа от старопланинската църква чрез силиконова отливка, логичната следваща стъпка беше да идентифицираме отделните знаци, използвани от неизвестните майстори, изписали загадъчните букви по олтарната плоча. Очаквано, това беше доволно трудна задача, предвид дължината на самия надпис, големия брой различни знаци и още по-големия брой на вариантите им.

Средно на един ред има около 180-200 знака, което прави над 3500 знака общо за целия надпис или близо страница и половина стандартен машинописен текст (при среден брой букви в една българска дума около 5.5-6)!

Захванах се да записвам всеки различен знак. Въпреки, че подходът ми беше възможно най-консервативен (стараех се първо да причисля всяка  нова буква, която срещнех, към вече записана такава, т.е. да я приемам за вариант, а не за нов знак), записах нито повече, нито по-малко от 107 отделни, самостоятелни знака! Впоследствие идентифицирах и множество различни изписвания на някои от знаците, които съм представил в таблицата с вариантите. Възможно е част от знаците, които съм записал като варианти, да са самостоятелни знаци, както и част от неясните, т.е. най-вероятно броят на самостоятелните буквени знаци от Старопланинската плоча да са над 120 или дори 130.

На този етап е важно да се отбележат няколко неща:

1. Надписът със сигурност е на български език и освен няколкото имена, които се разпознават, съдържа и български думи и фрази;

2.     2. Срещат се знаци, които днес използваме като ‘ръкописни’ (знаци № 40, № 4 и др.), което може да обясни откъде са се ‘взели’ те в днешната ни писменост – явно навремето са били самостоятелни писмени знаци;

3.      3. Особено любопитно е присъствието на няколко знака от Линеар А – палеобалканска писменост от о-в Крит, която така или иначе споделя много общи графеми с Кирилицата и Глаголицата (знаци № 45, 65, 77 и др.);

4.      4. Наличието на голям брой различни изписвания на един и същи знак би могло да бъде свидетелство за продължителен период, в който е изписвана Плочата с един първоначален текст и множество късни дописвания.

5.      5. Редица знаци от старопланинския надпис са идентични с такива на 8 000 години от праисторическата култура Винча, обхващаща Западна България, бивша Югославия и част от Унгария. Особено важно е наличието на вариант на знака IYI, който се среща на няколко пъти в текста.

Лично за мен не беше изненада наличието на знаци от Линеар А, Глаголицата, Кирилицата, латиницата и "гръцката" азбука. Такова огромно многообразие от знаци от различни писмености може да се обясни само с теорията за
България като Люлката на писмеността, а именно:

"В обширния район-люлка на българската цивилизация (Балканите и Мала Азия) в различните исторически епохи са създадени стотици, ако не и хиляди писмени знаци, част от които се използват и до днес в различни писмени системи от много народи по света. Още от Праисторията насам предците ни са имали своите центрове на писменост, св. рода книжовни школи, които са използвали и разпространявали множество свещени знаци..."  

"Олтарните плочи, изписани на Кирилица, които срещаме на няколко отделни места в днешна Южна България, се явяват продължители на една писмовна традиция, чиито корени лежат дълбоко в праисторията и показват привързаността на българския народ към буквите, знаците и символите, които той е създавал и използвал през хилядолетията."

В таблиците по-долу може да видите знаците, в които съм 100% сигурен, дадени със съответната номерация за по-лесни справки и проучвания, както и вариантите им. Знаци, които не са съвсем ясни, са дадени като Неясни/Несигурни. Записал съм и някои съчетания от повече от един знак, които съм счел, че има основания да се разглеждат като комбинации. В текста разпознах и немалко думи и дори цели фрази. Засега се въздържам да публикувам всичките, тъй като проучванията все още са в ранна фаза и не бих искал да прибързвам.

image

image

image


image
 

Проучванията ще продължат с опит за нормализирането на надписа с използване на вече създадената номенклатура на знаците, и записване на целия текст с вече стандартизираните знаци. Също така ще се опитаме да извлечем статистически данни за честотата на употреба на всеки един знак. Да се надяваме, че тези усилия ще ни отведат по-близо  до крайната цел – разчитането на текста.

Ще сме благодарни за всякакви предложения, идеи и препоръки относно методологията за разчитане. Когато имаме някакви резултати, ще ги публикувам тук.

Изказвам своите благодарности на
Киковски за помощта!

 



Тагове:   България,   Родопи,   надпис,   траки,   Стара планина,   църква,   знак,   черква,   азбука,   текст,   наука,   учени,   буква,   неразбираем,   Глаголица,   олтар,   неолит,   Българска история,   лингвист,   древна писменост,   Широка лъка,   Жар Птица,   Смолян,   български,   силикон,   история,   плочи,   родопски,   букви,   престол,   кирилица,   писменост,   учен,   Гела,   загадъчни,   Кирил и Методий,   аксиоми,   изследователи,   светиня,   линеар а,   тайнствена,   древнобългарски,   търсачи,   праистория,   автохтонна теория,   прародината на българите,   прародината,   автохтонна теза,   български писмености,   Орфеева планина,   родопска писменост,   гръцка азбука,   четлив,   писмени знаци,   линеарна писменост,   алтернативна писменост,   български азбуки,   ортография,   люлката на писмеността,   люлката на цивилизацията,   силиконова отливка,   праисторическа писменост,   праисторическата азбука на българите,


Гласувай:
40



1. sparotok - знаци
28.07.2013 16:32
Тази статия ще предизвика доста главоболия у хората поддържащи официалната историография :)
цитирай
2. sparotok - за скептиците
28.07.2013 16:34
С помощта на този линк, скептиците ще могат сами да проверят дали по плочата са изписани знаци имащи паралели в Линеар А, или не

http://www.people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html
цитирай
3. sparotok - подробности
28.07.2013 16:41
На пръв поглед следните знаци имат успоредици с крито-минойската посменост - 2, 2, 20, 28, 36, 38, 50, 65, 82, 96, 99, 101...

Който желае нека провери

http://www.people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html


http://proel.org/index.php?pagina=alfabetos/lineala


http://ancientscripts.com/lineara.html
цитирай
4. vestitelkata - Браво! Продължавайте, много е и...
28.07.2013 16:47
Браво! Продължавайте, много е интересно! Направи ми впечатление, че тук има същите знаци, като на Розета от Плиска. Мислех предният път да спомена за тях, но исках да изчакам. Поздрви и успех! ;)
цитирай
5. sparotok - Плиска
28.07.2013 16:54
vestitelkata написа:
Браво! Продължавайте, много е интересно! Направи ми впечатление, че тук има същите знаци, като на Розета от Плиска. Мислех предният път да спомена за тях, но исках да изчакам. Поздрви и успех! ;)


Имате право, знаците от розетата намерена в Плиска без изключение притежават успоредици в крито-минойската писменост.

Ето тук могат да се видят всички съпоставки

http://sparotok.blogspot.nl/2013/01/blog-post_23.html
цитирай
6. sparotok - статистика
28.07.2013 17:00
Странна е статистиката по отношение на този материал. При 20 харесвания във фейсбук и 6 коментара, са отчетени само 5 прочита :)

Противобългарската политика в тази платформа май става по-сериозна...
цитирай
7. prarodinata - Тази статия ще предизвика доста ...
28.07.2013 20:08
sparotok написа:
Тази статия ще предизвика доста главоболия у хората поддържащи официалната историография :)


За съжаление е така. Щеше ми се някои наши учени да са по-големи професионалисти, но уви. За съжаление ситуацията в науката у нас е почти същата като в политиката: има една монолитна управляваща каста, която от 70 години държи здраво монопола и няма никакво намерение да отстъпи, въпреки че се е компрометирала здравата и е загубила всякаква легитимност...
цитирай
8. prarodinata - На пръв поглед следните знаци имат ...
28.07.2013 20:17
sparotok написа:
На пръв поглед следните знаци имат успоредици с крито-минойската посменост - 2, 2, 20, 28, 36, 38, 50, 65, 82, 96, 99, 101...

Който желае нека провери

http://www.people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html


http://proel.org/index.php?pagina=alfabetos/lineala


http://ancientscripts.com/lineara.html


Павеле, благодаря много за линковете. Нека всеки се убеди лично, че на една олтарна плоча в църква в Стара планина се срещат знаци отпреди няколко хиляди години. Изписването на някои от буквите по плочата говори, че надписът е късен, най-вероятно от късното Средновековие, което го прави още по-ценен, защото показва невероятната памет на нашия народ, който все още използва писмени знаци отпреди 10 000 години. А до неотдавна явно сме ползвали още по-голям брой от най-древните писмена. Ако тези знаци не бяха наши, щяхме ли да ги пазим и ползваме толкова дълго време?!

Поздрави!
цитирай
9. prarodinata - Браво! Продължавайте, много е и...
28.07.2013 20:32
vestitelkata написа:
Браво! Продължавайте, много е интересно! Направи ми впечатление, че тук има същите знаци, като на Розета от Плиска. Мислех предният път да спомена за тях, но исках да изчакам. Поздрви и успех! ;)


Правилно си забелязала за Розетата. Но паралелите с други древни надписи не свършват дотук. Ако имахме учени на място, тези открития нямаше да се разискват само в един-два уебсайта от неколцина любители, а щяха да са предмет на научни конференции и обект на интерес от централните медии.
За съжаление българите днес нямат държава, а от образуванието, наречено РъБъ и хранениците му нищо положително в тази насока не може да се очаква. Затова топката е в нас и нека Господ ни дава сили да бъдем промяната, която искаме да видим в България!

цитирай
10. prarodinata - Странна е статистиката по отнош...
28.07.2013 20:33
sparotok написа:
Странна е статистиката по отношение на този материал. При 20 харесвания във фейсбук и 6 коментара, са отчетени само 5 прочита :)

Противобългарската политика в тази платформа май става по-сериозна...


Сега виждам, че има доста прочити, може би отчита със закъснение...
цитирай
11. sparotok - !
28.07.2013 21:04
prarodinata написа:
sparotok написа:
Тази статия ще предизвика доста главоболия у хората поддържащи официалната историография :)


За съжаление е така. Щеше ми се някои наши учени да са по-големи професионалисти, но уви. За съжаление ситуацията в науката у нас е почти същата като в политиката: има една монолитна управляваща каста, която от 70 години държи здраво монопола и няма никакво намерение да отстъпи, въпреки че се е компрометирала здравата и е загубила всякаква легитимност...


Ситуацията с науката ни е плачевна, защото тя е силно политизирана, защото развитие и промяна в мисленето все още не се допускат...а имаме капацитети, имаме умни хора. Просто не им се дава възможност да кажат истината...
цитирай
12. sparotok - възможно е
28.07.2013 21:05
prarodinata написа:
sparotok написа:
Странна е статистиката по отношение на този материал. При 20 харесвания във фейсбук и 6 коментара, са отчетени само 5 прочита :)

Противобългарската политика в тази платформа май става по-сериозна...


Сега виждам, че има доста прочити, може би отчита със закъснение...



Възможно е, дано да си прав!
цитирай
13. marinovdm - Радвам се, че прочетох поста.
02.08.2013 18:09
Радвам се, че ви има!
цитирай
14. andorey - Привет!
06.08.2013 14:02
Съжалявам че малко късно се включвам, но така е през лятото...
Преди дни отново и то неслучайно препрочетох книжката на Брендан Мак Конгал "Прабългарския мит" Той е ирландски археолог, който живее в България и има три издадени книги на български. Мисля че неговата хипотеза за произхода на тази древна писменост е интересна. Той предполага че това е стара етруска писменост, която е дошла на Балканите през 4-3 век преди новата ера чрез посредничеството на келтските племена, които се заселват тук. Повече по темата в книжката "Прабългарския мит"... Поздрави!
цитирай
15. sparotok - !
06.08.2013 20:37
andorey написа:
Съжалявам че малко късно се включвам, но така е през лятото...
Преди дни отново и то неслучайно препрочетох книжката на Брендан Мак Конгал "Прабългарския мит" Той е ирландски археолог, който живее в България и има три издадени книги на български. Мисля че неговата хипотеза за произхода на тази древна писменост е интересна. Той предполага че това е стара етруска писменост, която е дошла на Балканите през 4-3 век преди новата ера чрез посредничеството на келтските племена, които се заселват тук. Повече по темата в книжката "Прабългарския мит"... Поздрави!


Андрей, благодаря ти за интересната информация! Дано успея да намеря тази книга.
цитирай
16. prarodinata - Радвам се, че ви има! Благодаря ...
07.08.2013 15:00
marinovdm написа:
Радвам се, че ви има!

Благодаря Ви!
цитирай
17. prarodinata - Съжалявам че малко късно се вклю...
07.08.2013 15:08
andorey написа:
Съжалявам че малко късно се включвам, но така е през лятото...
Преди дни отново и то неслучайно препрочетох книжката на Брендан Мак Конгал "Прабългарския мит" Той е ирландски археолог, който живее в България и има три издадени книги на български. Мисля че неговата хипотеза за произхода на тази древна писменост е интересна. Той предполага че това е стара етруска писменост, която е дошла на Балканите през 4-3 век преди новата ера чрез посредничеството на келтските племена, които се заселват тук. Повече по темата в книжката "Прабългарския мит"... Поздрави!

Андрей, това сведение е изключително интересно! Ще се постарая да си намеря книгата, ако не – ще трябва да те помоля да ми я дадеш да си я преснимам :)
Интересно ми е авторът конкретно за тези плочи ли твърди, че са етруска писменост или по принцип за всички 'прабългарски' руни?
Много любопитна теория!
цитирай
18. andorey - Здравейте Мартин, Павеле! Авторът ...
08.08.2013 13:36
Здравейте Мартин, Павеле! Авторът Мак Конгал живееше в Пловдив, поне допреди 2 години. Да, той твърди това за всички т.нар. прабългарски руни. Само че имаше проблеми, защото обяви знака ипсилон с две хасти за християнски символ... Леле-леле... Може би и затова избягва да се изявява. Иначе в книгата "Прабългарския мит" има доста интересни идеи.
цитирай
19. prarodinata - Андрей, поръчах на един приятел да ...
08.08.2013 16:51
Андрей, поръчах на един приятел да ми намери книгата, като я прочета, ще коментираме. Още веднъж благодаря за интересната следа.

Поздрави!
цитирай
20. demokrat63 - Тази статия ще предизвика доста ...
10.08.2013 21:59
sparotok написа:
prarodinata написа:
sparotok написа:
Тази статия ще предизвика доста главоболия у хората поддържащи официалната историография :)


За съжаление е така. Щеше ми се някои наши учени да са по-големи професионалисти, но уви. За съжаление ситуацията в науката у нас е почти същата като в политиката: има една монолитна управляваща каста, която от 70 години държи здраво монопола и няма никакво намерение да отстъпи, въпреки че се е компрометирала здравата и е загубила всякаква легитимност...


Ситуацията с науката ни е плачевна, защото тя е силно политизирана, защото развитие и промяна в мисленето все още не се допускат...а имаме капацитети, имаме умни хора. Просто не им се дава възможност да кажат истината...

до 2-3 години всичко ще се промени. Продължавайте в същия дух, съдбата Ви е отредила да сте пионерите:)
цитирай
21. oris - Разгледайте и старата турска пи...
21.08.2013 21:22
В старата турска писменост също има интересни знаци: http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Turkic_script

Казано е нещо и за стария турски небесен бог Тенгри/Тангра/... (A reading example: transliterated t²ṅr²i, this spells the name of the Turkic sky god, Tengri)

А преди седмица попаднах на хубав филм за основаването и развитието на Османската империя - Ottoman Empire - The War Machine (History Channel) (препоръчвам го, според мен е направен по-добре от доста други исторически филми). В него първите османски воини са описани като умели ездачи, стрелящи отлично с лък, използващи тактика на бързи атаки и отстъпления, както и засади. Звучи твърде познато, нали :)?
цитирай
22. prarodinata - Старата тюркска писменост
30.08.2013 22:22
oris написа:
В старата турска писменост също има интересни знаци: http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Turkic_script

Казано е нещо и за стария турски небесен бог Тенгри/Тангра/... (A reading example: transliterated t²ṅr²i, this spells the name of the Turkic sky god, Tengri)

А преди седмица попаднах на хубав филм за основаването и развитието на Османската империя - Ottoman Empire - The War Machine (History Channel) (препоръчвам го, според мен е направен по-добре от доста други исторически филми). В него първите османски воини са описани като умели ездачи, стрелящи отлично с лък, използващи тактика на бързи атаки и отстъпления, както и засади. Звучи твърде познато, нали :)?


Руните от тюркската писменост са пристигнали в далечния Изток от Запад :)
Ако сравните Орхонските знаци с тези от всички известни досега надписи от нашите земи (или навсякъде, където са живели българи), надали ще останат и 10%, които да са различни. Орхонските руни са датирани от осми век, а голяма част от тях се срещат 1:1 на Балканите, но хиляди години по-рано.
Иначе, ранната история на тюрките е интересна и там отново не се е минало без наше участие, но това е дълга тема...
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prarodinata
Категория: История
Прочетен: 1534695
Постинги: 49
Коментари: 896
Гласове: 2105