Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2013 09:26 - Германия, Сарматия и Кимерийско море!
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 13304 Коментари: 13 Гласове:
4

Последна промяна: 29.03.2013 11:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                             Добре e читателя да бъде запознат с някои от разбиранията на античните и късно-античните географи за ойкумена (света).        

          Германската група народи в Европа са известни на историците от І в. Тацит и Плиний Старши, и на историка от ІІ в. Птоломей. Те живеят в европейският топоним Германия, който е на север от средни Дунав, а на изток стига до Карпатите, откъдето започва на изток топонима Сарматия.

image

          По този начин още през І в. от н.е. Тацит и Плиний Старши делят варварските народи в Европа на германски и сарматски.

          Късно-античният топоним Европа е включвал почти всички онези земи, които и днес знаем като Европа.

          Границата на Европа на изток е стигала до р. Танаис (Дон), при устието й в Меотида (Азовско море).

       Това е била южната точка на източната граница на Европа.

           

          Античните географи са смятали, че Каспийско море на север се свързва почти веднага с Океана.

image

          По времето на Ал.Македонски (ІV в. пр.н.е.) вече се е знаело, че Каспийско море е „залив на Океана”.

          Още Херодот през V в. пр.н.е. съобщава, че Океана заобикаля сушата отвсякъде.

          Географите през следващите векове се предполагали, че Индийският океан има южен залив, т.е. Червено море, а след това обикаля зад Индия на изток и отива на северо-запад, като Каспийско море е неговият северен залив.

image

          Птоломей през ІІ в. уточнава, че всъщност Каспийско море е залив на северният, Сарматски океан. 

          Компилаторът от VІІ в. на Птоломей („Арменската география”, приписвана на Анани Ширакаци), вече знае за река Волга, изписвайки я с всеизвестното й тогава име Ател, но не я отъждествява с птоломеевският хидроним „Ра”.

          Арменският компилатор разкрива как е изглеждала Волга тогава при устието й в Каспийско море. Тя е била широка като море и под птоломеевското „Ра”, очевидно трябва да се разбира „босфор”.

          Огромен остров (Птоломей го нарича „Грав) се е намирал някъде около устието на Волга, а на юг, според Гумильов, е бил с размерите на Нидерландия.

          През острова са минавали 70 ръкава, според „Арменската география от VІІ в.”, които са идвали от Волга и тези реки като мрежа са опасвали острова, а в южният му край са се събирали и са се вливали в Каспийско море.

          През 669 г. островът е хазарска територия, а потъването му под нивото на Каспийско море е един дълъг период от V до ХІІІ в. От тази тучна хазарска земя, която каган Йосиф през Х в. хвали в писмото си до андалузкият евреин Хасдай ибн Шапрут като зеленчукови и овощни градини на държавата му, днес са останали като спомен само беровските могили при устието на Волга.

          Птоломей през ІІ в. е нямал понятие колко на север точно е Ра, босфорът, който свързва Сарматския океан със своя залив (Каспийско море), ето защо, за да въведе северна точка на източната граница на топонима Европа, прибягва до научно обяснение.

          Той свързва в една меридианна линия извора на р. Висла в Карпатите, извора на р. Танаис (Дон, според него, извира край дн. руски град Донецк) и „залива на Океана”, т.е. Каспийско море.

          Така смята, че си е свършил работата. На север, между посоченият извор на Танаис и Каспийско море, е „непозната земя”, според Птоломей.

image
imageimage

         
      Тези уточнения са необходими, понеже за късно-античните географи варварската земя на Европа, е съставена основно от два топонима: Германия и Сарматия. Това са топоними, а не етнически названия.

         Германия на изток е свършвала до Карпатите, а Сарматия е имала две части.

          Европейската част на топонима Сарматия е от извора на р. Висла в Карпатите до извора на р. Танаис (при дн.гр.Донецк).

          Това е северната точка, както вече бе уточнено.

          С други думи, извора на р. Висла и извора на р. Танаис са на една и съща меридианна линия със „Залива на Океана” (Каспийско море).

          Първата меридианна отсечка (от извора на р. Висла в Карпатите до извора при дн.руски град Донецк на р. Танаис), е всъщност територията на европейска Сарматия.

          Другата меридианна отсечка (от извора на Танаис до Каспийско море), е азиатска Сарматия, която на юг свършва с планината Кавказ.

image

           Южната точка на европейска Сарматия е реална (не теоретична), тя е при устието на Дон в Азовско море (Меотида) и Керченският провлак (Боспор, т.е. босфор, Кимерийски), при Птоломей.

             Топонимът Сарматия, както вече казахме, има и азиатска част, тя всъщност е Предкавказието, ако под последното разбираме земите на изток от Дон до устието на Волга в Каспийско море, а на юг до дербендския проход в Кавказката планина.

 

              Под Задкавказие ще разбираме земите на юг от Кавказ, т.е. на юг от Дербендския проход.
..............................................................................

            Павел Орозий (V век) в неговата „История против езичниците” (HISTORIAE ADVERSUM PAGANOS) на няколко места споменава за кимерийско море, разбирайки под последното южната част на Черно море, което стига на север до земите на колхите (лазите). Той пише: „Между колхите, които са над Кимерийското море и албаните, които живеят на Каспийското море, се издига планината Кавказ.”

image
image


МАRE CIMERICUM

на картата на Исидор Севилски (560-636)


 imageimage

 

        image




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. letopisec - "В древността огромен брой ...
29.03.2013 11:32
"В древността огромен брой хуни, които тогава наричали кимерийци, живеели по тези местности, за които стана дума, и един цар стоял начело на тях."

Прокопий Кесарийски, летописец от VІ в., в книгата си Войната с готите, кн.ІV.5
цитирай
2. letopisec - Кои са сарматите? Според ...
29.03.2013 11:37
Кои са сарматите?


Според Плиний Старши гърците наричали сарматите с името „савромати”.



Херодот извежда произходът на савроматите при Меотида, от легендата за амазонките. „Елините победили в битката при Термодонт и отплавали, натоварвайки на три кораба амазонките, които успели да пленят. Но когато били вече в открито море, амазонките се нахвърлили върху тях и ги избили до крак. Амазонките не разбирали нищо от кораби, не можели да си служат нито с кормилото, нито с платна, нито с гребла; след като избили мъжете, те се понесли по вълните, носени от вятъра, и достигнали до езерото Меотида при Кремной. (...) Савроматите говорят на скитски език, но го говорят неправилно още от най-стари времена, понеже амазонките не го били изучили.” (Херодот, История, ч.ІІ, С., 1990, с.40, 41).



При внимателното четене на сведенията на Херодот, прави впечатление, че той споменава страна Кимерия, говори за Кимерийски босфор (Боспор Кимерийски, т.е. дн. Керченски провлак), но не познава нито един жив кимериец.



Херодот е определено скитофил, но това се дължи на лични срещи с последните, които са му информатори за миналото. Неговите сведения за кимерийците са откъслечни, дадени са определено от човек, който говори за тях в минало време, но въпреки това разкриват една ясна картина за наличието на кимерийски географски ареал между р. Дон, Каспийско море и Кавказ.
Трябва да признаем, че късно-античният топоним Сарматия е много по-функционален от антично-гръцкият Скития, понеже в географското понятие „Сарматия” е влизало и Предкавказието.
Именно територията на север от Кавказ, между Азовско море и Каспийско море (до устието на Волга), е късно-античното географско понятие Азиатска Сарматия.



Фактически, по времето на Херодот (V в. пр.н.е.) земите на изток от Дон са географски ареал на кимерите, което ще рече, че не е пресилено самото име Сар-матия (Савр-матия) да е кимерийско и да произхожда от езикова форма на местното божество Куар (Суар, Савар) и формата на Меотида (Азовско море), т.е. „матия”.

Терминът „сармати” в съчиненията на късно-античните историци никога не се е отнасял към някакъв отделен народ, а винаги към различни народи, обитаващи азиатската и европейската части на топонима Сарматия (р. Дон, т.е. Танаис, е граница между двете части).




Европейска Сарматия започва от Карпатите и свършва до устието на Дон в Азовско море, а азиатска Сарматия е територията описана по-горе...
.............................................................................................


„Преминеш ли река Танаис, вече не си в Скития. Първата област, на която попадаш, е на савроматите, които, като се започне от най-вътрешната част на езерото Меотида, обитават на север земите.(...) Над тях втората област държат будините – страна, цялата в гъсти гори с всякакви дървета.”(Херодот, ч.ІІ, С., 1990, с.15).
цитирай
3. get - - Бухаха ! - Херодот бил "скитофил" ?? - Херодота си е ЕЛИНоФИЛ преди всичко !!
29.03.2013 14:10
- Какво си я лепнал тази германска карта(18 в.), на първо място ? - та тя е съставена по време на "германският ренесанс" предхождан от шведският ГОТицизъм ? - поради това и пристрастността при препредаване(изрисуване) на това, което ни описва Птоломей ?

- Има достатъчно италиански карти, които поради това, че същите не ги касае въпросната територия и население, са по-безпристрастни при предаване етносната локализация на тази територия (!):
- Girolamo Ruscelli, 1574 AD : http://www.grumlinas.lt/kartografija/1574_Ptolemejus_europe08_.jpg

- Girolamo Porro 1598 AD “Geografia Cioe Descrittione Vniversale Della Terra”: http://www.grumlinas.lt/kartografija/1598_Ptolemejus_Europa08Sarmatia_.jpg

- Да забелязваш, морето известно ни като Балтийско, как се е казвало в онези времена ? ... малко по-вляво, се вижда част от Кимбрийският полуостров ... а шведи и германците, какво са натворили в опитите си да изкарат Померания и П(о)русия ... или Прусия ... теутонски, това си е друга работа ?
П.П. - Ето ти една ПТОЛЕМЕЕВА германска карта - ПОДРОБНА: http://www.columbia.edu/itc/mealac/pritchett/00maplinks/mughal/porro1598/orbisptolemaei1907max.jpg
- Дано ти е в полза да разбереш, това което се опитваш не да обясниш ... ами правиш внушения ! - това относно етимологичните ти еквилибристика с думата Биян/Баеин и т.н. - във връзка с тази дума, мога да ти изкарам поне още пет такива наименования на народи от различни региони(не Урарту) на които кореновата идва от Бия/Бой/Вой и т.н., която си е коренова образуваща в европейските изици за Бой-Вой(на)-Бой(ец)-Вой(ник) ет цетера ?
цитирай
4. letopisec - 3. get - - Бухаха ! - Херодот бил "скитофил" ?? - Херодота си е ЕЛИНоФИЛ преди всичко !!
29.03.2013 14:41
Гет, недей така...Херодот и Ефор са отявлени скитофили, което не ги прави по-малко елини
цитирай
5. letopisec - - Какво си я лепнал тази германска ...
29.03.2013 14:43
- Какво си я лепнал тази германска карта(18 в.), на първо място ? - та тя е съставена по време на "германският ренесанс" предхождан от шведският ГОТицизъм ? - поради това и пристрастността при препредаване(изрисуване) на това, което ни описва Птоломей ?
........................................

Гет, да забравим картата може, но описанието на Птоломей от ІІ в. от н.е., което всъщност следва картата, как да го забравим???...Птоломей не описва ли границите на Сарматия...Извора на р. Висла и оттам на изток до Танаис/Дон...това е Европейска Сарматия...
цитирай
6. letopisec - сатия на Медведская За скитското господство в Палестина:
29.03.2013 14:47
Името на скитите става известно по време на неуспешната инвазия на Дарий I в Скития в края на VI в. пр. н. е.
Херодот описва причината за тази военна инвазия: персите, според него, искат да отмъстят на скитите за обидите направени от тях на мидийците (IV.1). Но за да се отмъсти за обидата е можело само на скитите, защото кимерийците не са били вече там. Ето защо Херодот така настоятелно подчертава водещата роля на скитите още в VII в. пр.н.е., повтаряйки разказа за историята на властта им в Азия и господството им над мидийците. Причината за кампанията на Дарий I, предложена от Херодот, изглежда нелогично: първо, мидийците сами жестоко си отмъстили на скитите (I.106), и второ, отмъстяват им и персите, които наскоро са поели контрола над Мидия !?

Изкуствеността на пострението на скитската хегемония над страните от Древния Изток от Херодот, е очевидна и не се вписва в реалната история на региона. Това е особено вярно за Мидия. Нека само се обърне внимание на очевидните противоречия. Херодот не знае, че кимерийците са били в Мидия. Според Херодот, "кимерийците непрекъснато се местят надолу по крайбрежието на Понт» (IV.12). Скитите, преследвайки кимерийците, се изгубили и нахлули в територията на мидийското царство, когато Киаксар вече преодолял съпротивата на асирийците и започнал обсадата на Нина (древногръцкото име на Ниневия, столицата на Вавилон, к.м.). Въпреки това, победата над мидийците не се случва в Асирия, а в Кавказките планини, след което скитите установяват господство в цяла Мала Азия, което продължило 28 години (I. 103, 104, 106).

Клинописните източници позволяват да се възстанови една по-различна картина. Кимерийците се появяват в Азия в края на VIII в. пр. н.е., сто години преди гибелта на Асирия. Скитите са известни в Иран не по-рано от 670-те години. Те не само не преследват кимерийците, напротив, действат заедно с тях. Кимерийците и скитите, бидейки съюзници с мидийците и манайците, ограбват като плячка данъка, който са изпратени да събират асирийските войски, и те съвместно извършват военни набези в асирийските провинции Бит-Хамбан и Парсумаш [3]. В края на 670-те години в Иран избухва анти-асирийско въстание, ръководено от мидийските вождове. В него участват също манайци и кимерийци [4], няма информация за участие на скити в бунта. Въстанието е успешно и не по-късно от 640-те години Мидия завоюва Урарту, след това Перс и става политически хегемон в региона. Мидия в съюз с Вавилон през 612 г. пр. н.е. разгромява Асирия. Анализът на военните операции на Мидия и Вавилон в 616-613 години пр. н.е. срещу Асирия предполага, че водеща сила във войната е Мидия. След като в навечерието на въстанието в 670 година скитите не са се и опитвали да завладяват Мидия, а са избрали да й бъдат съюзник, то когато Мидия е започнала завладяването на Асирия, то те очевидно не са и могли да се надяват да я завладеят. Невъзможно е да се съгласуват разширяването на Мидия и скитското господство над нея. Основният аргумент срещу скитското господство над мидийците, е мълчанието на вавилонските хроники за скитите, особено Хрониката на Геда, която описва събитията от 616-609 години пр. н.е. В действителност, може да е имало някакъв военен инцидент на северните граници на Мидия и дори местен успех на скитите, което по-късно, в героичните им легенди да се е преразказвало като голямо мащабно събитие. Дори не е необходино, тези събития да са се случили точно в царуването на Киаксар – в един епос са възможни хронологични размествания.

Клинописните източници се разминават с данните на Херодот за оценката му на политическата хегемония на скитите.
Започвайки от VIII в. пр. н.е., в продъжение най-малко на 75 години, на територийте от Иран и Кавказ до Мала Азия, там се споменават основно кимерийците.
Статия в Роден Край www.rodenkrai.com
цитирай
7. germantiger - ...
29.03.2013 15:25
Всъщност 400 г. пр. н. е. елинския търговец Пифеус прави пътешествие на север, до Британия и Дания и още тогава ситуира тевтоните в земите на дн. Дания. Написал е съчинение за тях, но то е изгубено през вековете.

Това не е забележка към постинга ти, а детайл встрани от същината за германци и сармати която си представил.
цитирай
8. get - - Хм-ъм ? - караш ме да вярвам неща, които преобръщат част от твоите твърдения ?
29.03.2013 17:33
- Погледни тази карта: http://www.columbia.edu/itc/mealac/pritchett/00maplinks/mughal/porro1598/europe08sarmatia.jpg
(възстановката, позиционирането на народите е според ОПИСАНИЕТО НА ПТОЛЕМЕЙ !)
Погледни точно където с ГОЛЕМИ БУКВИ е изписано "SARMATIA" - Виждаш ли изписаното първото отдолу ... "Auarini"тоест аварини (обарини-ОБРИ)
- Цитат(по Птолемей): "... аварини (обарини-ОБРИ) около изворите на река Вистула ..." ?

- Хайде сега да погледнем ъгълът който се сключва между реките "Бористен" и "Хипанис" - да виждаш едно (?) "Chuni" - Цитат(по Птолемей):
"Между бастарните и роксоланите живеят ХУНИте, а по долу от едномените планина - амадоци и навари."
- Продължавам разсъжденията си - Това описание е правено не по-късно от ВТОРИ век по силата на това, кога живее автора на текста - Та питам се ?
- Тези "Auarini"тоест "аварини (обарини-обри) от ШЕСТИ век ли са (?) ... и ХУНИте са дошли по тези земи от ЧЕТВЪРТИ ... или през края на първи, начало на 2-ри век ли ??!

П.П.
За улеснение ти давам карта на водостока на р.Висла, с извора й намиращ се в Зап.Карпати, възвишението Barania Gоra - http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vistula_river_map.png
П.П.П.
- Ако хуните живеят от това време между Днепър и южен Буг ... то тогава не се връзват, едни др. теории за походи в Персия и омесване с Кимерийци ?
цитирай
9. voulgaros - Поздрави за материала, г-н Милчев. ...
31.03.2013 18:03
Поздрави за материала, г-н Милчев.

Скитите,онези от 7 век пр.Христу (Машиах)=Избранника=Помазаника, по днешните НА'УЧНИ изследвания са класифицирани като Древно ИРАНСКО ПЛЕМЕ, ИЛИ ДОРИ ДО СТЕПЕН НАРОД.

ТОВА СЪС СКИТИТЕ Е ДОСТА МЪГЛЯВА РАБОТА.

ЧЕЛ СЪМ В РУСКИ ФОРУМИ, РАЗПАЛЕНИ ИНТЕР-ПОЛАЦИИ И ОТЪЖДЕСТВЯВАНЕ НА РУСИТЕ ОТ 9-И ВЕК СЪС СКИТИТЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ПЕРСО-СКИТСКАТА ПРЕДПОЛАГАЕМА ВОЙНА ОТ 512 Г. ПР. ХР.

ЗА РУСИТЕ, КИМЕРИЙЦИТЕ СА МАЛОВАЖНИ.

ХЕРОДОТ ЯВНО Е ЗАСИЛИЛ В ПЪТИ ЗНАЧЕНИЕТО НА СКИТИТЕ.

ПО ПРИНЦИП ВСИЧКО ЗА СКИТИТЕ КАТО ДАННИ,ИДВА ОТ СТАРИТЕ ЕЛЛИНИ.
ХЕРОДОТ: СКИТЕС ИЕС НОМАДОН.
ПЕРСИТЕ ОБАЧЕ ИМАТ МИСЛЯ ЧЕ,ЗАПИСКИ ЗА БИТКАТА НА КИР=КУРУШ С ПРИНЦЕСАТА НА МАСАГЕТИТЕ = ГЕТ, ТВОИТЕ РОДНИНИ, НА ДРУГИЯ КРАИ НА ИМПЕРИЯТА НА ПЕРСИТЕ--РЕКИТЕ ОКСОС, ЯКСАРТЕС = В ДНЕШЕН ТУРКМЕНИСТАН И УЗБЕКИСТАН.

ГЕТИТЕ НЕ СА ТРАКИ---ГЕТИТЕ СА ДРЕВНИ ТЮРКИ.

:)))))))))))))
цитирай
10. get - @9. voulgaros - Разочароващо, като за човек с претенции, че знае историята и е чел Херодот ?
31.03.2013 21:15
- Обяснявам ти, като се съобразявам с твоето ниво ?
- Защото явно не си чел/прочел написаното от Херодот (?): "„ГЕЕТИТЕ са най-мъжествени и най-справедливи сред ТРАКИте !“.
- Отговарям според твоите аргументи/твърдения в изложението ти:
1. ХЕРОДОТ: СКИТЕС ИЕС НОМАДОН.
- Ти го е обяснил пак Херодот, чрез цитираното писмо на скитският цар Идантирс до Дарий:
"„Такъв съм аз, персиецо. Пред никого досега не съм побягвал от страх и днес също не бягам от теб, нито върша нещо по-различно от онова, на което съм свикнал в мирно време. Ще ти обясня и защо не ти давам веднага битка. То е, защото ние, скитите, нито поселища имаме, нито посеви, та да препираме от страх да не ги завземете и опустошите, да ги браним от вас с бой. Но ако непременно трябва да се стига, и то по-скоро, дотам, ние имаме царски гробници, на дедите ни. Хайде, намерете ги и се опитайте само да посегнете на тях, та да видите ще се бием ли, няма ли да се бием. А дотогава, освен ако не си наумим друго, бъди сигурен, че няма да влезем в сражение. За влизането в бой — толкова, а за господарите, знай, че за такива смятам единствено Зевс, моя прародител, и Хестия, скитската царица. Вместо земята и водата, за които говориш, ще ти изпратя други по-подходящи — като за тебе дарове. Накрая, в отговор на това, дето се нарече мой господар, аз казвам: "Ще съжаляваш !“.
- Първият митичен цар на скитите (които нямат нищо общо с угрите-московите-рОСнаци) се нарича/го изписват, "Таргитай" - но на практика името е Т(ц)ар Гитай - което си е едно към едно повторение/калка на ГЕТаи + служебната частица ЦАР !

2. Гетите-хуни-скити, ЗА РАЗЛИКА от гърци, строят надгробни съоръжения, наричани: могили-тумулуси-ступи ... "гръцко"то=хероони ! - Такива строят и микенците КАТО ОТБЕЛЕЖИ(!) вече след официалната поява на това, което се нарича "елини-гърци" на земите, където се появят те ... тази практика се преустановява ! - Що така ? - ами защото са пришълци и не ги е еня, кой е погребан в тях !
- А виж какво казва Идантирс(?): "... ние имаме царски гробници, на дедите ни. Хайде, намерете ги и се опитайте само да посегнете на тях, та да видите ще се бием ли, няма ли да се бием !"
- По същият повод, (оскверняване на гробници "тракийски могили") през 4-ти век хуните се бият с ИРИ ? - да цитирам ли сведението в което се упоменава причината поради, която "скитите" превземат Сирмиум("ромейски") ?

3. Тук постоянно ми повтаряш скитски-ирански с намек, че това са тЮркски народи - ама Не ! - Иранският език е клон от ЕВРОПЕЙСКИЯТ - ако не ти е известно !
4. Тюркутите неправомерно се кичат с измисленият им (от руско-геррмански историци) "туранизъм", на който нямат основание ! - тъй като се появяват значително по-късно(исторически) в този географски ареал известен, като ТУРан ?!
- Това ТУРан, си го има и в гръчкият език, но в малко видоизмененото ТАУРус ! - знаеш ли що е то (?) "зодия Теле" :)) ... като теб :)) - ай дано носиш на майтап, щот не те мразя, искрено ! :))

П.П.
- Тук вече сериозно те питам ! - а самите каракачани в миналото не бяха ли и те "скити" поради начина им стопански(номадски) живот ? ... трансхуманно животновъдство, което е било присъщо и на голяма част от българското население ... и то до скоро, преди Балкани да ги разделят изкуствено, с граници, на "нации" - Пфу ! :((
цитирай
11. voulgaros - ГЕТЧО--КОЛКО СИ ПРОСТ, ДЪРТИ НЕ...
31.03.2013 23:51
ГЕТЧО--КОЛКО СИ ПРОСТ ,ДЪРТИ НЕСРЕТНИКО.

ГЪРЦИТЕ НЯМАТ ПРАКТИКА ДА СТРОЯТ ГОЛЕМИ ТУМБЕСТИ....А ЗНАЕШ ЛИ ДУМАТА ТУМБА ЩО ЗНАЧИ БУКВАЛНО---КОРЕМ.
А ИМА И ДРУГО ЗНАЧЕНИЕ --МОГИЛА..ЗАКРЪГЛЕНА ГРОБНИЦА.

СТАДИОНА НА П.А.О.К. ТИСАЛЛОНИКИ ,КАК БЕШЕ--СТАДИО-Н ТУМБААААА

МОДЕРНАТА ДУМА ЗА МОГИЛА Е ТАФОС...А ДРУГАТА ДУМА Е НЕКРО-ПОЛИС.

НИЕ ГЪРЦИТЕ НЕ СМЕ СТРОЕЛИ ГРАДОВЕТЕ СИ ЗА МЪРВИТЕ = ГРОБИЩА.
СТРОЕЛИ СМЕ ВЕЛИКИ ПОЛИСИ ЗА ЖИВИТЕ МЕГАЛИ=ГРАНДЕ ЛАТ. ЕЛЛИНЕС.
цитирай
12. get - - Чобанче несретно ... дето се буташ измежду гърците - Кво да кажа на простотията ти ?
01.04.2013 00:41
voulgaros написа:
ГЕТЧО--КОЛКО СИ ПРОСТ ,ДЪРТИ НЕСРЕТНИКО.

ГЪРЦИТЕ НЯМАТ ПРАКТИКА ДА СТРОЯТ ГОЛЕМИ ТУМБЕСТИ....А ЗНАЕШ ЛИ ДУМАТА ТУМБА ЩО ЗНАЧИ БУКВАЛНО---КОРЕМ.
А ИМА И ДРУГО ЗНАЧЕНИЕ --МОГИЛА..ЗАКРЪГЛЕНА ГРОБНИЦА.

СТАДИОНА НА П.А.О.К. ТИСАЛЛОНИКИ ,КАК БЕШЕ--СТАДИО-Н ТУМБААААА

МОДЕРНАТА ДУМА ЗА МОГИЛА Е ТАФОС...А ДРУГАТА ДУМА Е НЕКРО-ПОЛИС.

НИЕ ГЪРЦИТЕ НЕ СМЕ СТРОЕЛИ ГРАДОВЕТЕ СИ ЗА МЪРВИТЕ = ГРОБИЩА.
СТРОЕЛИ СМЕ ВЕЛИКИ ПОЛИСИ ЗА ЖИВИТЕ МЕГАЛИ=ГРАНДЕ ЛАТ. ЕЛЛИНЕС.


- Вие сте строели Мегаполиси - къде ве ското-скитовъдче ... в Епира !? - не го знаех ?
- Значи на стадиона в Тесалия му викате "Корем"а ... и това не знаех за ТумбаКа :))
- Ама що, като са наследници на микенци-ахейци :)) гърците не строят "тумбаци" ! - а паликаре ?
- Искаш ли да ти покажа в научни съобщения, как гръчките археолози изписват тумбата-тумулус - Бухаха ! ... нямате дума за това, което сте строили пък сте били аутентични наследници на крито-минойската и микенска цивилизации(с тези присъщи на тях погребални съоръжения !) ?? - Не се ли досещаш, какви автоголове си правиш с тези твои изказвания ? - Жалко, мислех те за по-смислен !

- Айде, жив и здрав да си ми ... без теб живота е скучен :)) !
цитирай
13. voulgaros - ТУКА ВЪПРОСА Е ЗАЩО ДУМАТА ТУМБА ИМА ...
02.04.2013 19:53
ТУКА ВЪПРОСА Е ЗАЩО ДУМАТА ТУМБА ИМА ЗНАЧЕНИЕ НА ГРЪЦКИ ЕЗИК... А НА ТВОЯ-- ВУЛГАРСКИЯ ЕЗИК, НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ, ДОРИ И ДА Я РАЗДРОБИШ НА ЧАСТИ !!

ЕЛЛАДА Е ВЕЛИКА СВЕТОВНА ИМПЕРИЯ НА НООС-А.

ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е НООС ??

ВУЛГАРИА Е ЕДНОКЛЕТЪЧНО ЧЕХЪЛЧЕ ПРЕД МОЩТА И ЗНАЧЕНИЕТО НА ЕЛЛАДА И ВСИЧКИТЕ ЕЛЛИНИ, ВЪВ ВРЕМЕ-ПРОСТРАНСТВОТО.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11472343
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ