Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2012 21:17 - Дългоочакваните плочи, изписани на Кирилица от времето на 'траките'
Автор: prarodinata Категория: История   
Прочетен: 201560 Коментари: 127 Гласове:
61

Последна промяна: 06.06.2013 14:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 
image

 

       Започвам публикуването на материали за произхода на българската писменост отзад-напред: в тази статия ще покажа седем плочи, намерени в Родопите и изписани на кирилица, най-вероятно от времето на "траките"; в следващата ще представя голям брой праисторически надписи от българските земи, където се крият корените на писменостите, използвани днес от голяма част от човечеството. 

       От дълги години в българската наука битува мнението, че преди св. Кирил Философ да създаде нашата писменост, българите са пишели с гръцки букви или по думите на Черноризец Храбър ‘чрътами и резками’. За траките, които официалната историография считаше за незначителен компонент при ‘формирането на българската народност’, историците бяха единодушни, че не са имали собствени букви, а в редки случаи са използвали гръцката азбука. Тези твърдения бяха затвърждавани от поколения български историци и се превърнаха в изключително консервативна догма, която потиска слабия глас на всеки, който дръзне да я оспорва. Независимо от откриването преди десетилетия на Ситовския, Надарския, Кьолменския и други надписи, официалната версия на историята не само, че не беше променяна, но и биваше ‘подсилвана’ от учени, които заявяваха авторитетно, че Ситовският надпис е игра на природата. Подобни неистини имаха за цел да пресекат в зародиш всяка наченка на ревизионизъм по въпроса за писмеността и да увековечат политически правилната теза, че предците ни не са познали високата култура, присъща на народите със собствена писменост. Важно е също да се отбележи, че писмената, които публикувам по-долу, са известни на отделни български учени, които през годините са пазили гузно мълчание за съществуването им. Нека всички последици от това принизяване на българската култура лежат на тяхната съвест и на тази на съучастниците им.

       През всичките години на отрицание и омаловажаване постиженията на нашия народ в изолирани райони родолюбиви българи са пазили ревностно от нечисти ръце няколко плочи-скрижали, изписани на чиста Кирилица и все пак напълно неразбираеми за днешния българин. Пръв за тези плочи споменава писателят и най-голям изследовател на Орфей Никола Гигов. Всички те са били открити преди столетия в разрушени древни храмове и светилища и са били съхранявани грижливо от будни родопчани, които по този начин са отдавали чест и са защитавали делото на предците си, създали древните писмена. След като научих за съществуването на тези плочи, заедно с неколцина съмишленици, се заех да ги открия и заснема, за да станат всеобщо достояние. В хода на проучването се оказа, че освен плочите от Централните Родопи, споменати от Гигов, има и други – една от ‘тракийската’ Петелова могила край с. Драгойново, Първомайско и една от с. Горно Луково, Ивайловградско. За мен е извън съмнение, че са оцелели и други плочи, пръснати из различни краища на Родината.

       От 30-те години на 19-и век султанско разрешение дава началото на строителство на православни храмове в Родопите. За родолюбивите българи това са били времена на надежда, упование и силна вяра. Жив е споменът за широколъшката църква, построена със задружните усилия на цялото село само за 38 дни. В селата се строят църкви, а на древните свети места, неизличими от хилядолетията в народната памет, родопчани градят малки параклиси. Това е бил моментът, когато древните плочи могат отново да заемат полагащото им се място, да бъдат извадени от потайните скривалища (плочата от с. Гела е крита във варница и затова на снимките е изцапана в бяло, нужно е професионално почистване и реставрация), осветени и положени като безценни светини не къде да е, а именно в олтарите на параклисите и църквите. Всичките плочи, които ще публикуваме за пръв път по-долу, са намерени скрити в олтарите, а някои от тях дори служат за олтар (‘светата трапеза’)! Този факт е блестящо доказателство за историческия усет на възрожденските българи от Гела, Широка лъка, Солища и околни села, за дълбокото им преклонение пред светините, които дори не са можели да прочетат. Родопчани са чувствали непреходната сила на тези ‘езически’ паметници, знаели са, че те са не просто останки от незапомнени времена, а ключ към миналото, но и бъдното величие на българския дух. Като такива тяхното място е било едно-единствено – в Светая Светих, където достъп има само свещенослужителят. Те са били полагани в олтара след освещаване и издълбаването на кръст или надписване най-отгоре името на храма и най-отдолу датата на полагане в олтара.

       Удивление буди фактът, че буквите по повечето плочи имат напълно съвременен вид и начин на изписване. По тази причина всеки, докоснал се до тези плочи, в първия момент изпада в голямо объркване. Надписите изглеждат познати и човек има усещането, че всеки момент ще ги прочете. За древността на надписите обаче свидетелстват:

 

  1. Т. нар. scripta continua- слятото писане без разстояния между думите, което е характерно за всички древни писмености;
  2. Невъзможността текстът да бъде разчетен, независимо, че почти всички знаци са познати за един грамотен българин;
  3. Много малкото букви, означаващи гласни звуци, също присъщо на древните писмени системи;
  4. Разликата в изписването между надписите при освещаването от 19-и век и останалата част от всяка плоча;
  5. Липсата на някои букви от съвременната ни азбука;
  6. Силното износване на някои от надписите в сравнение с по-късните издълбавания.

       Гореспоменатите недвусмислено показват, че плочите не са от 19-и век. Вероятността да са писани в по-ранен период от османското владичество изглежда също толкова невероятна. Всички сме виждали текстове на старобългарски и веднага можем да заявим, че графичният им вид е коренно различен и следователно няма как родопските скрижали да са, да речем, от 13-и век. Азбуката, която Кирил и Методий ‘създават’, има различно изписване от писмената пред очите ни. Какво остава?

       Налага се да приемем, че каменните надписи са създадени в един много по-ранен исторически период, далеч преди светите братя да извършат делото си. По всичко личи, че именно тези родопски букви са били основата, върху която те са изградили нашата азбука. Или се оказва, че Кирил и Методий не са измислили буквите, а са ги събрали и систематизирали на базата на отдавна съществуващи по нашите земи писмени знаци (нещо, което надали е изненада за непредубедените любители на българската история).

       Изненадите за българина обаче не свършват дотук. След като бяхме заставени от неумолимата логика да приемем, че ‘Създателите’ на азбуката ни са само компилатори /разбира се при всичкото ни уважение и преклонение пред труда им/, древните скрижали поставят нова главоблъсканица пред тревожните ни умове. Как е възможно букви, писани преди повече от хиляда и триста години, да приличат много повече на съвременните, отколкото тези, използвани от българите в доста по-късния период X-XIV в.?

       Отговорът на този въпрос ще дадат лингвистите, езиковедите и историците, които се захванат с изучаването и разчитането на скрижалите. За нас засега остава обяснението, че писмеността ни е претърпяла дълга еволюция обратно към първоначалния си вид. Днешната ни кирилица се е завърнала към корена си, а всички развития и реформи в писмеността несъзнателно са я водили към нейната изначална простота и съвършенство.

Мартин Константинов
20.07.2009
 

Плочата от тракийското светилище, а днес параклис Св. Илия над с. Гела

image

image image
image


Плоча, Ивайловградско

image

image Венетски надпис с аналогично изписване, открит в близост до Падова, 4-5 в. пр. Хр. (http://www.maknews.com/html/articles/ambrozic/ambrozic.html). С благодарности към Павел Серафимов (Спароток).
  image

image

image

image

Плочата от с. Драгойново
, открита в тракийската Петелова могила!

image

image

image

image
Наличната информация за Драгойновската плоча до преди да я заснемем през 2009 г.
  Плочата от параклиса Св. Илия, с. Широка лъка

image

image

Плочата от параклиса Св. Козма и Дамян, с. Широка лъка

image

image

image

image

Плоча, Широка лъка

image

image

image

image

image
image

image

image

image
Сравнете със старобългарското изписване на буквите:

image       
      

     Дами и господа български(?) учени, ако досега успявахте да подминете мълчешком съществуването на тези Скрижали, днес повече не можете да си затваряте очите. Спасете малкото си останало достойнство и запишете имената си в историята като:

1. Организирате спешни публично оповестени експедиции по всички краища на страната, за да издирите останалите древнобългарски надписи.
2. Използвате целия наличен научно-технически ресурс на ваше разположение, включително и чуждестранни експерти и лаборатории за разчитането на Плочите.
3. Разгласите резултатите пред цялата българска общественост.

       Или искате "лаиците" да свършат вашата работа и да извадят истинската ни история наяве, а за вас да остане вечният позор?! Защото докато вие трупате титли и грехове, ние ще преровим всяко кътче на Родината, ще раздухаме тлеещите въглени и Жар-птицата отново ще лети!


http://prarodinata.blog.bg/history/2012/06/09/plochata-izpisana-na-kirilica-ot-trakiiskoto-svetilishte-pon.965872 На този адрес може да се види  и последната (засега), седма плоча от параклиса св. Георги над Широка лъка, построен на мястото на ДОКАЗАНО ТРАКИЙСКО СВЕТИЛИЩЕ!

 




Гласувай:
64



1. анонимен - На едно място видях християнски кръст,
06.06.2012 01:42
на друго - 1881 . Не, че ми се иска, но не е ли възможно пастири да са се учили да пишат букви, тетрадките ако ги е имало, едва ли са били евтини?
цитирай
2. rustocks - Невероятни артефакти!!!
06.06.2012 08:53
Дешифрира ни ли са текстовете?

Последният явно е късен - вижда се надпис - 1889 год.
цитирай
3. анонимен - супер е това откритие
06.06.2012 08:57
Евала, че ги пускаш тия плочи да ги видим, бая са интересни, ама трябва учен да ги разчита, че отдавна са писани буквите по тях.
Стискам палци да намерите още такива работи!
цитирай
4. boristodorov56 - Това трябва да излезе на първа страница!
06.06.2012 08:59
Невероятно!
цитирай
5. анонимен - Обади се на Спаро, той има един по...
06.06.2012 09:03
Обади се на Спаро, той има един постинг за кирилицата, че е от преди три хиляди години, не помня обаче името на статията.
цитирай
6. анонимен - интересно
06.06.2012 09:09
Приятел, ти сигурен ли си, че това са надписи в днешния смисъл на думата?Там на една плоча видях ССС МММ, ами няма как да са думи, ще прощаваш, не ща да ти развалям настроението, обаче как да си ги обясним тия неща?Освен, ако не са някакви дати, или сметки, тогава вече всичко се връзва, нали и римляните имат комбинация ХХХ за трийсе беше, нали?
цитирай
7. анонимен - Надарския надпис
06.06.2012 09:18
За пръв път чувам за Надарския надпис и се надявам искрено да публикувате както изображение, така също някакви подробности относно локализация, датировка, разчитане и др.Нека хората да видят снимките, като се пуснат по няколко форума банаджиите няма как да твърдят, че видите ли траките са безписмени.
Ще чакаме с нетърпение новите снимки!
цитирай
8. boristodorov56 - Коментирайте - за да излезе пост...
06.06.2012 09:22
Коментирайте - за да излезе постинга на първа страница!
цитирай
9. анонимен - БРАВО!
06.06.2012 09:29
БРАВО!
цитирай
10. анонимен - Доста артефакти си събрал, но ми...
06.06.2012 09:35
Доста артефакти си събрал, но мисля, че трябваше да проучиш щателно дали се касае за тракийски надписи, или за епиграфски паметници, които някой счита за тракийски?Да не стане само някаква излагация, че има едни типове само такова нещо чакат и ще се възползват от ситуацията, за да разкредитират проучванията по тракийската писменост. Дано си прав!
цитирай
11. kikowsky - Това много добре съвпада с нещата, ...
06.06.2012 09:47
Това много добре съвпада с нещата, които разбрах в търсенията си из магурските рисунки. Сред тях има същите знаци, напълно същите като 15-16 от днешните ни букви. А също и много други, които са силно подобни на останалите.
Рисунките от Магура са на поне 5 000 години според учените, но за мен това не отговаря на действителността. Смятам, че те нарочно са подценили силно възрастта им, за да не влизат в противоречие с вече утвърдени догми.
С неохота споменават 12 000-годищна възраст. Правете си изводите сами.
цитирай
12. анонимен - има и глаголически букви, не са само ...
06.06.2012 09:48
има и глаголически букви, не са само кирилските
цитирай
13. kikowsky - http://kikowsky. blog. bg/dru...
06.06.2012 10:03
http://kikowsky.blog.bg/drugi/2010/12/04/bylgarskite-bukvi-ot-magura.645533
цитирай
14. otherwise - Впечатляващо!
06.06.2012 10:08

цитирай
15. godlieb - И-И-ИХХ-Х-Х-Х ...
06.06.2012 10:10
И-И-ИХ-И-И-ИХ-Х-Х-Х ...
цитирай
16. prarodinata - на друго - 1881. Не, че ми се иска, но ...
06.06.2012 10:53
анонимен написа:
на друго - 1881 . Не, че ми се иска, но не е ли възможно пастири да са се учили да пишат букви, тетрадките ако ги е имало, едва ли са били евтини?


Разбирам колебанието Ви, но не смятате ли, че ако пастири се бяха учили да чукат букви, плочите щяха да са в някой обор, а не в олтара на храмовете... :)))

Що се отнася до христ. кръст- четете внимателно какво съм написал: Кръстът е поставян при освещаването на древната плоча (възприемана все пак като 'езическа'), за да може нейният нов статут да бъде 'легализиран' и тя да заеме полагащото й се място в Светая Светих.
Забележете съвсем различния начин на изписване (и най-важното разпознаваем) на най-долния ред на плочата от Гела. Там е и датата на освещаване- патронния празник на параклиса- 20.07.1881 (Илинден)

Поздрави!
цитирай
17. анонимен - коментар
06.06.2012 10:55
ЯСНО Е ЧЕ НАШИТЕ ИМЕНИТИ УЧЕНИ НЯМА ДА НАПРАВЯТ НИЩО ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА САМОЧУВСТВИЕТО НИ, ЗАТОВА ДА НАПРАВИМ НИЕ НЕЩО, ЩОТО ДА СИ ВДИГНЕМ ГЛАВИТЕ И ДА ПРЕСТАНЕМ ДА БЛИЖИМ ЧУЖДИТЕ ЗАДНИЦИ. ХОРАТА ПО СВЕТА ОТ КАМЪНИТЕ СИ ПРАВЯТ ИСТОРИЯ И НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ, А НИЕ ДОКОГА ЩЕ ЖИВЕЕМ С ЕТИКЕТ ХОРА ПЕТО КАЧЕСТВО, ИЗМЕТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ЩЕ МИ СЕ ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА НАЕМАНЕ НА СВЕТОВНИ УЧЕНИ ДА НИ ПОДРЕДЯТ ИСТОРИЯТА И ДА НИ СЛОЖАТ ТАМ КЪДЕТО НИ Е МЯСТОТО В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ, ЗАЩОТО НАШИТЕ ЯВНО НЯМА ДАГО НАПРАВЯТ.
цитирай
18. prarodinata - Дешифровка
06.06.2012 11:12
rustocks написа:
Дешифрира ни ли са текстовете?

Последният явно е късен - вижда се надпис - 1889 год.


Тези безценни епиграфски паметници не са дешифрирани, защото официално не съществуват...
Що се отнася до годината 1889 на плочата от Солища, вижте предния ми коментар – това е датата на полагане плочата в олтара. Вгледайте се в надписа отстрани ,той се чете съвсем спокойно: С иждивление (спомоществователство) на Мирчо.. юли 1889 г. Вижте колко по-дълбоко са изсечени буквите.
Плочата е писана далеч преди 1889 г., бъдете сигурен в това!

Поздрави!
цитирай
19. prarodinata - Дано!
06.06.2012 11:19
анонимен написа:
Евала, че ги пускаш тия плочи да ги видим, бая са интересни, ама трябва учен да ги разчита, че отдавна са писани буквите по тях.
Стискам палци да намерите още такива работи!


Благодаря за оценката!
Точно към това призовавам и аз – учените да си извадят главите от... и да се вземат в ръце, защото докато обслужват неясни интереси, нашето безценно историческо наследство се съсипва, а народът ни е от ден на ден все по-обезверен и жалък. Всъщност... то това им е и целта...

И въпреки всичко България ще пребъде!

Поздрави
цитирай
20. prarodinata - Невероятно! Това беше и моята ...
06.06.2012 11:23
boristodorov56 написа:
Невероятно!

Това беше и моята реакция, когато се докоснах до Плочите...

Поздрави!
цитирай
21. prarodinata - Обади се на Спаро, той има един по...
06.06.2012 11:27
анонимен написа:
Обади се на Спаро, той има един постинг за кирилицата, че е от преди три хиляди години, не помня обаче името на статията.


Коментирали сме със Спароток тези въпроси. Някои знаци от Кирилицата са на много повече от 3 000 години. Ще ги покажа в следващата публикация.
цитирай
22. bgzemia - Боже, невероятно е. . . Истината ...
06.06.2012 11:28
Боже,невероятно е...Истината малко по малко излиза,въпреки усилията от хиляди години да бъде скрита ....Ванга е казала,че земята ще се отвори и всички ще разберат кои са Българите. Ние идваме от вечността и вървим към вечността.....с Мир и Светлина :-)
цитирай
23. prarodinata - Приятел, ти сигурен ли си, че това са ...
06.06.2012 11:35
анонимен написа:
Приятел, ти сигурен ли си, че това са надписи в днешния смисъл на думата?Там на една плоча видях ССС МММ, ами няма как да са думи, ще прощаваш, не ща да ти развалям настроението, обаче как да си ги обясним тия неща?Освен, ако не са някакви дати, или сметки, тогава вече всичко се връзва, нали и римляните имат комбинация ХХХ за трийсе беше, нали?


Няма как да ми развалиш настроението, никак не се притеснявай :)) Сигурен съм единствено, че плочите са много стари, няма как да знам точно какво представляват- може да са шифър, тайнопис и пр.. Нали затова си имаме учени глави все пак, нека те се произнесат... Това е моята цел с тази публикация – да предизвикам обществено вълнение и да се подтикнат компетентните да изследват плочите. Нека им покажем, че не могат повече да мишкуват и да си траят! Нека ги принудим да вземат отношение.

Дошло е времето българите да научат истинската си история, не можем повече да се задоволяваме с огризките, искаме цялата торта!

Поздрави!
цитирай
24. prarodinata - Надарският надпис
06.06.2012 11:40
анонимен написа:
За пръв път чувам за Надарския надпис и се надявам искрено да публикувате както изображение, така също някакви подробности относно локализация, датировка, разчитане и др.Нека хората да видят снимките, като се пуснат по няколко форума банаджиите няма как да твърдят, че видите ли траките са безписмени.
Ще чакаме с нетърпение новите снимки!


В следващия пост ще публикувам Надарския надпис. Не съм ходил там, но имам снимка. Изследователи са се опитвали да го намерят, но не са успели, сигурно е обрасъл или унищожен. Ще продължаваме да го търсим!

Иначе и аз призовавам снимките да се разпространяват из Интернет, за да предизвикат реакция! Ще разчитам на всякаква помощ за тази цел.

Благодаря!
цитирай
25. prarodinata - Теория
06.06.2012 11:44
анонимен написа:
Доста артефакти си събрал, но мисля, че трябваше да проучиш щателно дали се касае за тракийски надписи, или за епиграфски паметници, които някой счита за тракийски?Да не стане само някаква излагация, че има едни типове само такова нещо чакат и ще се възползват от ситуацията, за да разкредитират проучванията по тракийската писменост. Дано си прав!


Предлагам своята теория, ще се радвам специалистите първо да признаят съществуването на плочите и след това с аргументи и факти, а не с манипулации, лъжи и обиди, да ме оборят!
А дотогава – това е тракийска писменост. Точка. :)))
цитирай
26. atil - Тракийските могили на практика са ...
06.06.2012 11:47
Тракийските могили на практика са древнобулгарски - "балкани",така се наричат.Означава погребален храм, земна пирамида - кепе-пещера. А писмото е при всички случаи "самра", известно в древнобулгарската империя - Самар(Шумер). Става въпрос за Рания Шумер, който обхващал и Балканите. Наричат ги "допотопни цивилизации" и може би с право, защо след катастрофалното наводнение в Месопотамия в средата на 4 хилядолетие пр.Хр., известно като библейския потоп, всичко се променя. Центърът на тази обширна империя е ударен смъртоносно и по-голямата част от булгарското население там загива. Афразийците правят преврат (при Саргон,бивш слуга при царския двор)и Ранния Шумер се разпада. Името се запазва само в центъра на държавата, но късния Шумер има вече афразийски характер, макар и да продължава да развива традициите на древнобулгарската култура.
Кирилицата не от три хиляди години а е написана от Константин-Кирил специално за Дунавска България. Колкото до гуруто на блог БГ той осланяйки се на Ганчо Ценов понякога дава верни паралели за ранната история на Балканите,но ги тълкува както Христофор Колумб откриването на Америка. В други случаи просто си измисля,украсява и фантазира...
Самите плочи би трябвало да се изследват и да се установи от кое време са, има по-късни и по-ранни надписи по тях и т.н.Ако са действително от времето на построяване на могилите, то ние имаме артефакти с автентичното древнобулгарско писмо - "самра".Знаците на сакралния език на тенгрианските кам-бояни са били подобни,също древнобулгарското писмо в т.нар.минойска цивилизация в Източното Средиземноморие.
цитирай
27. prarodinata - Това много добре съвпада с нещата, ...
06.06.2012 11:48
kikowsky написа:
Това много добре съвпада с нещата, които разбрах в търсенията си из магурските рисунки. Сред тях има същите знаци, напълно същите като 15-16 от днешните ни букви. А също и много други, които са силно подобни на останалите.
Рисунките от Магура са на поне 5 000 години според учените, но за мен това не отговаря на действителността. Смятам, че те нарочно са подценили силно възрастта им, за да не влизат в противоречие с вече утвърдени догми.
С неохота споменават 12 000-годищна възраст. Правете си изводите сами.


Някои от знаците в Кирилицата са поне от неолита. Ще се радвам да допълниш следващия ми постинг за 'праисторическите' корени на българските писмености със знаци от Магурата.

Поздравления за изследванията ти на това велико място, за мен е голямо удоволствие да ги чета!
цитирай
28. prarodinata - ЯСНО Е ЧЕ НАШИТЕ ИМЕНИТИ УЧЕНИ НЯМА ...
06.06.2012 11:51
анонимен написа:
ЯСНО Е ЧЕ НАШИТЕ ИМЕНИТИ УЧЕНИ НЯМА ДА НАПРАВЯТ НИЩО ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА САМОЧУВСТВИЕТО НИ, ЗАТОВА ДА НАПРАВИМ НИЕ НЕЩО, ЩОТО ДА СИ ВДИГНЕМ ГЛАВИТЕ И ДА ПРЕСТАНЕМ ДА БЛИЖИМ ЧУЖДИТЕ ЗАДНИЦИ. ХОРАТА ПО СВЕТА ОТ КАМЪНИТЕ СИ ПРАВЯТ ИСТОРИЯ И НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ, А НИЕ ДОКОГА ЩЕ ЖИВЕЕМ С ЕТИКЕТ ХОРА ПЕТО КАЧЕСТВО, ИЗМЕТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ЩЕ МИ СЕ ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА НАЕМАНЕ НА СВЕТОВНИ УЧЕНИ ДА НИ ПОДРЕДЯТ ИСТОРИЯТА И ДА НИ СЛОЖАТ ТАМ КЪДЕТО НИ Е МЯСТОТО В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ, ЗАЩОТО НАШИТЕ ЯВНО НЯМА ДАГО НАПРАВЯТ.


Напълно подкрепям мнението Ви! Само предпочитам ние да си създадем ново поколение свободни, безпристрастни, обективни и одухотворени учени, които най-накрая да ни изправят историята с главата нагоре.

Поздрави!
цитирай
29. aristotelis - Кога ли за последен път си посетил ...
06.06.2012 11:53
Кога ли за последен път си посетил психиатър? Спешно се нуждаеш от лекарска помощ!
цитирай
30. prarodinata - има и глаголически букви, не са само ...
06.06.2012 11:56
анонимен написа:
има и глаголически букви, не са само кирилските


Научихме за плоча, изписана на глаголица, и положихме неимоверни усилия да я открием, но уви, засега няма успех. Хората, у които е била, бяха доста гузни, може би са я продали или са им забранили да я показват.
Иначе, да, в плочата от Горно Луково със сигурност има и глаголически букви. Изследователи твърдят, че глаголицата е била свещената орфическа писменост. И глаголицата, и кирилицата, и някои латински букви са създадени по българските земи, скоро това ще стане ясно на много хора.

Поздрави!
цитирай
31. ferdi - Браво!
06.06.2012 11:59
Поздравления за чудесната статия и снимки!
цитирай
32. prarodinata - Боже, невероятно е. . . Истината ...
06.06.2012 12:01
bgzemia написа:
Боже,невероятно е...Истината малко по малко излиза,въпреки усилията от хиляди години да бъде скрита ....Ванга е казала,че земята ще се отвори и всички ще разберат кои са Българите. Ние идваме от вечността и вървим към вечността.....с Мир и Светлина :-)


Благодаря ти за силните слова! Не се съмнявам нито, че България ще пребъде във вечността, нито че светът ще научи какво ни дължи....

Поздрави и успехи!
цитирай
33. prarodinata - Древността на българската ...
06.06.2012 12:08
otherwise написа:


Древността на българската цивилизация наистина е впечатляваща.
цитирай
34. prarodinata - Кога ли за последен път си посетил ...
06.06.2012 12:13
aristotelis написа:
Кога ли за последен път си посетил психиатър? Спешно се нуждаеш от лекарска помощ!


Това е последното ти мнение тук. Обиди и хули не търпя, всеки нецивилизован коментар, уронващ престижа на България и атакуващ истинската й история, ще бъде безжалостно трит. Хленчовете за 'свободата на словото' и 'демокрацията' – също!
цитирай
35. gocho52 - Много тайни ще станат явни....
06.06.2012 12:13
Благодаря за постинга!
цитирай
36. анонимен - темата е интересна
06.06.2012 12:21
prarodinata написа:
анонимен написа:
Приятел, ти сигурен ли си, че това са надписи в днешния смисъл на думата?Там на една плоча видях ССС МММ, ами няма как да са думи, ще прощаваш, не ща да ти развалям настроението, обаче как да си ги обясним тия неща?Освен, ако не са някакви дати, или сметки, тогава вече всичко се връзва, нали и римляните имат комбинация ХХХ за трийсе беше, нали?


Няма как да ми развалиш настроението, никак не се притеснявай :)) Сигурен съм единствено, че плочите са много стари, няма как да знам точно какво представляват- може да са шифър, тайнопис и пр.. Нали затова си имаме учени глави все пак, нека те се произнесат... Това е моята цел с тази публикация – да предизвикам обществено вълнение и да се подтикнат компетентните да изследват плочите. Нека им покажем, че не могат повече да мишкуват и да си траят! Нека ги принудим да вземат отношение.

Дошло е времето българите да научат истинската си история, не можем повече да се задоволяваме с огризките, искаме цялата торта!

Поздрави!


достатъчно е да се разходим и до националния исторически музей в Константинопол/Истанбул и там също ще видим азбуки сходни с кирилицата много години преди създаването и от светите братя Кирил и методи.лично мое мнение е че прабългарите са временно ямление по тези земи и в крайна сметка освен името не остават друго...между траки и прабългари няма никаква връзка на колоната на хан Омуртаг пише че прабългарската войска се е изправила срещу обединените славянски войни и елините! Това е вашето мнение и го уважавам
цитирай
37. анонимен - Какъв ужас за всички гърчеещи се ...
06.06.2012 13:07
Какъв ужас за всички гърчеещи се педали!
цитирай
38. d3bep - Поздравления за статията и търс...
06.06.2012 13:08
Поздравления за статията и търсенето.
Но искам да питам, кое прави тези надписи тракийски? Стилово се различават доста от познатите ни тракийски стели, какт ои посветителски надписи. Липсва им стил, орнаментика.. Даже и камъкът мио се струва странен, а отстрани на последният пише "3 юли, 1989 г". Без да съм специалист по цялостна българска епиграфика, за мен надписите е доста съмнително да са тракийски.

Има ли яснота, кой ги е намерил, къде ги е публикувал, зщао са тракийски и има ли опити за разчитане на това какво пише на тях?
цитирай
39. prarodinata - Тракийските могили на практика са ...
06.06.2012 13:38
atil написа:
Тракийските могили на практика са древнобулгарски - "балкани",така се наричат.Означава погребален храм, земна пирамида - кепе-пещера. А писмото е при всички случаи "самра", известно в древнобулгарската империя - Самар(Шумер). Става въпрос за Рания Шумер, който обхващал и Балканите. Наричат ги "допотопни цивилизации" и може би с право, защо след катастрофалното наводнение в Месопотамия в средата на 4 хилядолетие пр.Хр., известно като библейския потоп, всичко се променя. Центърът на тази обширна империя е ударен смъртоносно и по-голямата част от булгарското население там загива. Афразийците правят преврат (при Саргон,бивш слуга при царския двор)и Ранния Шумер се разпада. Името се запазва само в центъра на държавата, но късния Шумер има вече афразийски характер, макар и да продължава да развива традициите на древнобулгарската култура.
Кирилицата не от три хиляди години а е написана от Константин-Кирил специално за Дунавска България. Колкото до гуруто на блог БГ той осланяйки се на Ганчо Ценов понякога дава верни паралели за ранната история на Балканите,но ги тълкува както Христофор Колумб откриването на Америка. В други случаи просто си измисля,украсява и фантазира...
Самите плочи би трябвало да се изследват и да се установи от кое време са, има по-късни и по-ранни надписи по тях и т.н.Ако са действително от времето на построяване на могилите, то ние имаме артефакти с автентичното древнобулгарско писмо - "самра".Знаците на сакралния език на тенгрианските кам-бояни са били подобни,също древнобулгарското писмо в т.нар.минойска цивилизация в Източното Средиземноморие.


Съгласен съм с повечето от тезите Ви, за другите си имам собствено мнение. Само един въпрос – защо използвате 'булгари' вместо българи?

Поздрави!
цитирай
40. prarodinata - Поздравления за чудесната статия и ...
06.06.2012 13:39
ferdi написа:
Поздравления за чудесната статия и снимки!


Благодаря!
цитирай
41. prarodinata - Много тайни ще станат явни
06.06.2012 13:40
gocho52 написа:
Благодаря за постинга!


Да, всяка лъжа, дори най-брадатата, е до време!
цитирай
42. анонимен - ох
06.06.2012 13:51
а какво ще правим сега с Кирил и Методий ? Те са си плагиати, а?
цитирай
43. prarodinata - достатъчно е да се разходим и до ...
06.06.2012 13:52
анонимен написа:


достатъчно е да се разходим и до националния исторически музей в Константинопол/Истанбул и там също ще видим азбуки сходни с кирилицата много години преди създаването и от светите братя Кирил и методи.лично мое мнение е че прабългарите са временно ямление по тези земи и в крайна сметка освен името не остават друго...между траки и прабългари няма никаква връзка на колоната на хан Омуртаг пише че прабългарската войска се е изправила срещу обединените славянски войни и елините! Това е вашето мнение и го уважавам


Да, кирилицата отпреди Кирил не е тайна за по-осведомените. Убеден съм, че тепърва ще излизат още доказателства в тази посока.
А що се отнася до Вашето мнение за липсата на връзка между 'траки' и 'прабългари', не го споделям, но също го уважавам, защото е изказано по един нормален начин. Важното е човек да има отворено съзнание, да не робува на догми, да се информира от различни източници и когато се натрупат факти, доказващи дадена теза, дори и тя да не му е особено симпатична, да я приеме.
Когато започнах търсенията си за българската история, исках да науча истината и само истината, дори да е неприятна. Не съм бил винаги автохтонист и не приех 'тракийската' теория без вътрешна съпротива, поради тежките догми за 'пристигането' на 'прабългарите', с които ни откърмиха. Но сега, след като съм се убедил в Истината, съм неин последователен защитник.
Всяко нещо с времето си...

Поздрави
цитирай
44. prarodinata - Кошмарът на българомразците
06.06.2012 13:57
анонимен написа:
Какъв ужас за всички гърчеещи се педали!


Кошмарът на българомразците от всякакви националности и идеологии е български народ, който знае истинските си корени и познава източниците на огромната си мощ. Осъзнаването ни като народ е задължително условие както за сегашното ни спасение, така и към бъдното ни величие.

Що се отнася до въпросния 'грък' и до другите от неговата порода, да не се напъва повече, защото ще изтрия всеки негов коментар.
цитирай
45. balkan1 - Кирилицата е измислена ...
06.06.2012 14:28
... уж че била нагласена по гръцката, а тя по финикийската - да а ма не.
Навремето когато Кадъм идва тук на Балканите, Лин - братът на Орфей е пригодил финикийското писмо за ЕЛИНИТЕ ( първенците на предците ни ) и по късно писмото е усвоено и от пеласгите -
http://www.ivanstamenov.com/files/linearb.pdf
цитирай
46. buditeli - Светите братя Кирил и Методий
06.06.2012 14:34
анонимен написа:
а какво ще правим сега с Кирил и Методий ? Те са си плагиати, а?

Oт житията и другите писмени паметници, може да се направи изводът, че нашите просветители Светите братя Кирил и Методий са имали достъп до първоизворите на българската история и българския език, стоящи в основата на човешката цивилизация.Така всъщност те извършват писмена реформа, каквато се налага поради естествените фонетични и граматични закони на развитие на езика.
цитирай
47. анонимен - на друго - 1881. Не, че ми се иска, но ...
06.06.2012 14:36
анонимен написа:
на друго - 1881 . Не, че ми се иска, но не е ли възможно пастири да са се учили да пишат букви, тетрадките ако ги е имало, едва ли са били евтини?


Някъде из интернет има цитирани надписи от 13 век намерени на скала в планината
Буквално пишеше --Днес еб..х Пена“ и неща от сорта
Съмнявам се ,че местния поп е ходил да ги пише .
Има и мнооого подобни надписи на някакви крепостни стени ,пак от този век .
А най ме дразни ,че руснаците мълчат като партизани за всичко намерено в районите на Феодосия и Казан .
надписи ,монети ,керамика ,сялаш нищо не е намерено .
цитирай
48. анонимен - bih iskal da znam kakvo e mnenieto na ...
06.06.2012 14:41
bih iskal da znam kakvo e mnenieto na Pavel Serafimov za nadpisite. toi do kolkoto znam ima poznania po raz4itaneto na podobni tekstove. pozdravi.
цитирай
49. letopisec - Благодаря за информацията, явно с тази азбука имаме и други писмености, като коптската и гръцкото курсивно писмо.
06.06.2012 14:43
През всичките години на отрицание и омаловажаване постиженията на нашия народ в изолирани райони родолюбиви българи са пазили ревностно от нечисти ръце няколко плочи-скрижали, изписани на чиста Кирилица и все пак напълно неразбираеми за днешния българин.
..........................................................................
Може ли да обясните как разбрахте, че са ни предци? Или може би имате предвид тези, дето са живели на територията на дн. България? Апропо, аз съм виждал такива букви и в Петра, Йордания...
цитирай
50. balkan1 - За "братята" Кирил и Методий ...
06.06.2012 14:49
... измислени са за да се даде някакво обяснение за това от къде идва "църковнославянската" писменост, която е в основата на руската култура НО да не се казва че става въпрос за БЪЛГАРСКА писменост и култура -
http://balkan1.blog.bg/politika/2011/05/30/za-quot-bratiata-quot-kiril-i-metodii.756693
цитирай
51. balkan1 - Тук сме си от време ОНО!!!
06.06.2012 14:53
Също така и сме обикаляли света и за това има следи от предците ни на доста места.
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532
.................................................................................
http://balkan1.blog.bg/politika/2011/12/29/toponimi-i-hidronimi-svyrzani-s-etnonima-bulgar.873981
цитирай
52. deathmetalverses - Част от тези плочи съм ги виждал на черно-бели снимки
06.06.2012 14:58
преди 20-ина години; показа ми ги покойният инж. Димитър Чиликов от Пловдив; за тях ми говореше и изследователят на Орфей и участник в аргонавтската експедиция от 1980 г. на англичанина Тим Северин НИКОЛА ГИГОВ от Смолян; Такъв надпис има и на Античния театър, на десетия ред в източния сектор в Пловдив, над тунела; последният е посветен от внука на Орфей - Евмолп, и управител на Пулпудева - на именития му дядо; Където е бил дворецът на Евмолп, днес има хубаво питейно заведение с артгалерия - за антики; собственикът му ми е приятелче..

Стига мълчание! Ама ако го види ARISTOTELIS - страшно ще стане! Хи-хи-хи!
цитирай
53. buditeli - Кирилица или кириали
06.06.2012 15:27
buditeli написа:
анонимен написа:
а какво ще правим сега с Кирил и Методий ? Те са си плагиати, а?

Oт житията и другите писмени паметници, може да се направи изводът, че нашите просветители Светите братя Кирил и Методий са имали достъп до първоизворите на българската история и българския език, стоящи в основата на човешката цивилизация.Така всъщност те извършват писмена реформа, каквато се налага поради естествените фонетични и граматични закони на развитие на езика.

д-р Светлозар Попов, изследовател на древната ни история, проследява пътя на езика кириали и неговата азбука назад във времето, когато тя е станала основа на считаната днес за първа писменост – финикийската, а оттам и на гръцката. Разкрива съответствията между писмеността кириали и кирилицата като пряко следствие от древнобългарското писмо. В произведението “Златните степи” на Ал Масуди Х век се съдържа свидетелство, че “Жителите на Манкир – столицата на Балхара (основана от българи Кардамити), говорят език, наречен кириали.”, т.е. “първосвещен”. Оказва се, че не азбуката ни е кръстена на нашия просветител, а носилият цял живот името Константин Философ приема в Рим иноческото име Кирил броени дни преди кончината си.

цитирай
54. prarodinata - Кириали
06.06.2012 15:35
buditeli написа:
buditeli написа:
анонимен написа:
а какво ще правим сега с Кирил и Методий ? Те са си плагиати, а?

Oт житията и другите писмени паметници, може да се направи изводът, че нашите просветители Светите братя Кирил и Методий са имали достъп до първоизворите на българската история и българския език, стоящи в основата на човешката цивилизация.Така всъщност те извършват писмена реформа, каквато се налага поради естествените фонетични и граматични закони на развитие на езика.

д-р Светлозар Попов, изследовател на древната ни история, проследява пътя на езика кириали и неговата азбука назад във времето, когато тя е станала основа на считаната днес за първа писменост – финикийската, а оттам и на гръцката. Разкрива съответствията между писмеността кириали и кирилицата като пряко следствие от древнобългарското писмо. В произведението “Златните степи” на Ал Масуди Х век се съдържа свидетелство, че “Жителите на Манкир – столицата на Балхара (основана от българи Кардамити), говорят език, наречен кириали.”, т.е. “първосвещен”. Оказва се, че не азбуката ни е кръстена на нашия просветител, а носилият цял живот името Константин Философ приема в Рим иноческото име Кирил броени дни преди кончината си.



Повече за писмеността КИРИАЛИ и за работата на Светлозар Попов може да се прочете тук: http://more.info.bg/article.asp?articleID=13270&topicID=209&issueID=92
цитирай
55. анонимен - do aristoteli va6karov putliakov
06.06.2012 15:38
ti si super psihopat,napalno degradiral s troiniat primes na kravta-cigansko-evreisko-gracka. tipi4en evreiski DEGENERAT- nepodleja6t na obsajdane. va6to vreme ve4e izte4e.sory.
цитирай
56. анонимен - T.N.T.
06.06.2012 15:49
NAI--SARDE4NI BLAGODARNOSTI.

WINAGI I WSI4KO SVARZANO S

B A L G A R S K A T A

ISTORIQ GO 4ETA S BLAGOGOVENIE.

NAPISANOTO OT WAS E NEOCENIM PODARAK ZA MEN.

SAS SAJALENIE PRIZNAVAM,4E NQMAM KAPACITET

ZA DA OSMISLQ I WZEMA OTNO6ENIE PO TEMATA,

NO IZKRENO SE RADVAM I SARDE4NO BLAGODARQ

ZA WSI4KO,NAPISANO ZA DREVNATA ISTORIQ NA

RODA NI.JELAQ WI UDOVLETVORENIE OT

APOSTOLSKITE WI TARSENIQ W POLZA

NA RODA NI.BADETE ZDRAV.
цитирай
57. prarodinata - а какво ще правим сега с Кирил и Ме...
06.06.2012 15:57
buditeli написа:
анонимен написа:
а какво ще правим сега с Кирил и Методий ? Те са си плагиати, а?

Oт житията и другите писмени паметници, може да се направи изводът, че нашите просветители Светите братя Кирил и Методий са имали достъп до първоизворите на българската история и българския език, стоящи в основата на човешката цивилизация.Така всъщност те извършват писмена реформа, каквато се налага поради естествените фонетични и граматични закони на развитие на езика.


Съгласен съм с това мнение.

Поздрави!
цитирай
58. анонимен - на друго - 1881. Не, че ми се иска, но ...
06.06.2012 15:58
prarodinata написа:
анонимен написа:
на друго - 1881 . Не, че ми се иска, но не е ли възможно пастири да са се учили да пишат букви, тетрадките ако ги е имало, едва ли са били евтини?


Разбирам колебанието Ви, но не смятате ли, че ако пастири се бяха учили да чукат букви, плочите щяха да са в някой обор, а не в олтара на храмовете... :)))

Що се отнася до христ. кръст- четете внимателно какво съм написал: Кръстът е поставян при освещаването на древната плоча (възприемана все пак като 'езическа'), за да може нейният нов статут да бъде 'легализиран' и тя да заеме полагащото й се място в Светая Светих.
Забележете съвсем различния начин на изписване (и най-важното разпознаваем) на най-долния ред на плочата от Гела. Там е и датата на освещаване- патронния празник на параклиса- 20.07.1881 (Илинден)

Поздрави!


Имайки предвид къде са се събирали книгите едно време - в манастирите и църквите, съвсем логично ми изглежда тези надписи да са просто упражения по писане. Дали са били пастири или каменоделци, няма значение, едно е сигурно - те са преписвали буквите от книги. Защо се намират в храмовете? Ами защото една плоча винаги би могла да служи за пример на следващите ученици, които ще дойдат там или просто да бъде използвана за други цели, все пак е от обработен камък. Днес сме свикнали да изхвъряме какво ли не в кофите за боклук, но преди не е било така. Друг довод може да бъде фактът, че нашата азбука е била призната за една от 3те на които е можело да бъде написано Евангилието, т.е. била е свята азбука (ако може така да се каже). В такъв случай нищо чудно, че изхвърлянето на тези плочи да се сметне за грях и лошо отношение към азбуата.
Що се отнася до освещаването на различни религиозни предмети, то се прави винаги. Когато си купите икона от магазина на някоя църква, то преди да я закачите у дома, тя трябва да бъде осветена. Какво остава за плоча, която ще бъде поставена в църква!
цитирай
59. анонимен - Това последното на сериозно ли да го ...
06.06.2012 15:59
Това последното на сериозно ли да го вземаме?
цитирай
60. prarodinata - NAI--SARDE4NI BLAGODARNOSTI. ...
06.06.2012 16:03
анонимен написа:
NAI--SARDE4NI BLAGODARNOSTI.

WINAGI I WSI4KO SVARZANO S

B A L G A R S K A T A

ISTORIQ GO 4ETA S BLAGOGOVENIE.

NAPISANOTO OT WAS E NEOCENIM PODARAK ZA MEN.

SAS SAJALENIE PRIZNAVAM,4E NQMAM KAPACITET

ZA DA OSMISLQ I WZEMA OTNO6ENIE PO TEMATA,

NO IZKRENO SE RADVAM I SARDE4NO BLAGODARQ

ZA WSI4KO,NAPISANO ZA DREVNATA ISTORIQ NA

RODA NI.JELAQ WI UDOVLETVORENIE OT

APOSTOLSKITE WI TARSENIQ W POLZA

NA RODA NI.BADETE ZDRAV.


И аз Ви благодаря за хубавите думи и за обичта Ви към истинската българска история! Ще се постарая да изпитате още мигове на национална гордост.
При следващия Ви коментар е добре да използвате КИРИЛИЦА :)))

Здраве и успехи!


цитирай
61. joysii - Много моля, авторът да отговори ...
06.06.2012 16:22
Много моля, авторът да отговори само на два мои въпроса: "Къде се намират всичките тези плочи в момента, в кои музеи?" и " Кои учени специалисти работят по тяхното разчитане?"
цитирай
62. poet - Нови доказателства за това откритие
06.06.2012 16:22
може да откриете в моя блог.
цитирай
63. prarodinata - Много моля, авторът да отговори ...
06.06.2012 16:27
joysii написа:
Много моля, авторът да отговори само на два мои въпроса: "Къде се намират всичките тези плочи в момента, в кои музеи?" и " Кои учени специалисти работят по тяхното разчитане?"


Личи си, че въобще не си прочел статията. Така или иначе, тя не е за теб. Това е последното ти мнение тук.
цитирай
64. prarodinata - може да откриете в моя блог. Много ...
06.06.2012 16:29
poet написа:
може да откриете в моя блог.

Много поетично, наистина. Това е последното ти мнение тук.
цитирай
65. atil - Тракийските могили на практика са ...
06.06.2012 17:14
prarodinata написа:
atil написа:
Тракийските могили на практика са древнобулгарски - "балкани",така се наричат.Означава погребален храм, земна пирамида - кепе-пещера. А писмото е при всички случаи "самра", известно в древнобулгарската империя - Самар(Шумер). Става въпрос за Рания Шумер, който обхващал и Балканите. Наричат ги "допотопни цивилизации" и може би с право, защо след катастрофалното наводнение в Месопотамия в средата на 4 хилядолетие пр.Хр., известно като библейския потоп, всичко се променя. Центърът на тази обширна империя е ударен смъртоносно и по-голямата част от булгарското население там загива. Афразийците правят преврат (при Саргон,бивш слуга при царския двор)и Ранния Шумер се разпада. Името се запазва само в центъра на държавата, но късния Шумер има вече афразийски характер, макар и да продължава да развива традициите на древнобулгарската култура.
Кирилицата не от три хиляди години а е написана от Константин-Кирил специално за Дунавска България. Колкото до гуруто на блог БГ той осланяйки се на Ганчо Ценов понякога дава верни паралели за ранната история на Балканите,но ги тълкува както Христофор Колумб откриването на Америка. В други случаи просто си измисля,украсява и фантазира...
Самите плочи би трябвало да се изследват и да се установи от кое време са, има по-късни и по-ранни надписи по тях и т.н.Ако са действително от времето на построяване на могилите, то ние имаме артефакти с автентичното древнобулгарско писмо - "самра".Знаците на сакралния език на тенгрианските кам-бояни са били подобни,също древнобулгарското писмо в т.нар.минойска цивилизация в Източното Средиземноморие.


Съгласен съм с повечето от тезите Ви, за другите си имам собствено мнение. Само един въпрос – защо използвате 'булгари' вместо българи?

Поздрави!

Думата "булгари" я използвам за времето от преди 10-век, и както се вика в оригинал. Щото така са се самонаричали тогава предците ни. Или иначе казано използвам я вместо измислената и фалшива дума "прабългари".
цитирай
66. shtaparov - Ако
06.06.2012 17:17
Тази информация,ако всичко е оригинално,е направо шокираща и потресаваща! Особено за враговете на България!!!
цитирай
67. shtaparov - Защо така?
06.06.2012 17:27
Интересно е,че последната от плочите е с много прави и равни ръбове,сякаш са отрязани на
машина (??!),макар че това може да е от вторична преработка. Другите обаче приличат несъмнено
на оригинали!
цитирай
68. анонимен - Петра, Йордания
06.06.2012 17:48
letopisec написа:
През всичките години на отрицание и омаловажаване постиженията на нашия народ в изолирани райони родолюбиви българи са пазили ревностно от нечисти ръце няколко плочи-скрижали, изписани на чиста Кирилица и все пак напълно неразбираеми за днешния българин.
..........................................................................
Може ли да обясните как разбрахте, че са ни предци? Или може би имате предвид тези, дето са живели на територията на дн. България? Апропо, аз съм виждал такива букви и в Петра, Йордания...


И какво като си виждал такива букви в Петра, Йордания, това да не доказателство, че са арабски?Траки е имало даже в Египет, Павзании го пише това, даже някакъв тракиец е губернатор на Египет и Либия някъде към 3 век.
цитирай
69. анонимен - През всичките години на отрицание и ...
06.06.2012 18:18
анонимен написа:
letopisec написа:
През всичките години на отрицание и омаловажаване постиженията на нашия народ в изолирани райони родолюбиви българи са пазили ревностно от нечисти ръце няколко плочи-скрижали, изписани на чиста Кирилица и все пак напълно неразбираеми за днешния българин.
..........................................................................
Може ли да обясните как разбрахте, че са ни предци? Или може би имате предвид тези, дето са живели на територията на дн. България? Апропо, аз съм виждал такива букви и в Петра, Йордания...


И какво като си виждал такива букви в Петра, Йордания, това да не доказателство, че са арабски?Траки е имало даже в Египет, Павзании го пише това, даже някакъв тракиец е губернатор на Египет и Либия някъде към 3 век.

Имало е, спор няма, покойният Фол и Велков направиха списък с тракийските имена на папируси в Египет още преди доста години и изкараха към 500 броя, траките са били едно от големите малцинства там. Има съмнения също така че така наречената кирилица е взаимствана от коптската азбука...

... но отва не прав ивсяка плоча непременно тракийска. Личн оза мен е твърде съмнителн огорепосочените плочи да са тракийски и все още чакам потвърждение за автентичността им... Много се опасявам ,че това са надписи на няколко века, а не на няколко хилядолетия и са тракийски само по географски признак.

Иначе нямам нищо против теорията да е вярна, но това да бъде защитена с неверни доказателства е по - лошо от това, да не бъде споменавана изобщо. В единия случай те гледат накриво че си изровил нещо интересно от прахта.. В другия случай обаче освен че те гледат накриво, те обявяват и официално лъжец, и после ходи и се оправяй.
цитирай
70. d3bep - 75 съм аз - d3bep
06.06.2012 18:19
Днес нещо блог беге не е в настроение и макар че ме е логнал ми пробутва коментарите за анонимни.
цитирай
71. анонимен - АЗБУКИТЕ Мнение - цитат № 1: Редно е ...
06.06.2012 18:45
АЗБУКИТЕ Мнение - цитат № 1: Редно е да отбележим,
че траките не са имали
единна писменост. Все
пак да не забравяме,
че такъв етнос в
древността е нямало, а това е събирателно
наименование, което
гърците дали на
северните варвари.
Самите племена били
на различно културно стъпало и им липсвало
самосъзнанието, че са
един народ, камо ли
писменост. Във Фригия
е една, в южна тракия
- са други- линеар Б, писмеността от
кабирите, към 4век сл .
Хр. - беската, на север
нещата са други - има
сарматска, после има и
гетска. Отделно имаме една писменост на
Етикос Истрос ,която е
основно елинска +
латински букви и 3
букви, които приличат
на готските Мнение - цитат № 2 : Старинните български
знаци и надписи - 1500
на брой, са основно от периода 7-10 в.- в
Плиска, Мадара,
Дръстър, Шумен,
Преслав, Мурфатлар
(Бесараб). Наличието
на паралелни текстове на кирилската и на по-
старата руническа
писменост се оказва
един от ключовете за
дешифрирането на
руните. В. Бешевлиев в студия
през 1977 г. пръв обръща внимание на
една закономерност.
Пълното съвпадение
на серия знаци от
нашите земи със знаци
от Старата Велика България е друг
знаменателен факт,
сочи същият
изследовател. Той
показва, че още преди
да се преселят отсам Дунава, древните
българи са имали своя
писменост, която
заедно с тях е била
пренесена в новите
български предели. Мнение - цитат № 3 : Имаме си кирилица. Кирилицата е базирана на гръцката азбука. Гръцката азбука е базирана на финикийската. От финикийската азбука
произлизат
еврейската, арабската
и гръцката азбуки. Гръцката азбука послужила за основа на други азбуки като латинската, коптската и кирилицата. Разликата с финикийската азбука
е, че гърците за пръв
път добавят гласните в
азбуката. Линеар А (минойски език, от преди 1450 г.
пр.н.е.) и Линеар Б (13 в. пр.н.е.) са ранна
гръцка писменост от
остров Крит от
предгръцкото
население там. Все
забравяме, че днешните земи не са
били населявани с
днешните народи .
Ето и сравнението на
глаголицата (с нейната звукова стойност) с Линеар А, Линеар Б, гръцката, еврейската,
коптската и
самаританската
азбуки: И КАТО ОБОБЩИМ: Преди 5000 години бе създадена ШУМЕРСКАТА АЗБУКА. Първоначално
шумерската азбука се
представя с рисунки -
пиктограми. По - късно
пиктограмите се
заместват със знаци. За всяко понятие -
определен знак. От общо 800 знака се използвали не повече
от 200 - 300 знаци. Демоническата писменост се заражда в древен Египет преди 3150 години пр. хр. и е валидна до към 331 година пр.Хр. Пеласгийската азбука е брънка в хронологията на
угаритската писменост
от древен Шумер. Фригийската писменост възнисва през 8 век пр.Хр. от
финикийската азбука и
е подобна на
древногръцката
азбука. Финикийската писменост възниква около 12 век във
Финикия, внешен
Ливан и Израел. Готската писменост е създадена в Никополис, днешното
село Никюл,
Великотърновско.
Азбуката е написана от
весготския епископ
Ариан Улфила. Тази азбука е послужила за
превод на Библиата
през 384 година. Гръцката азбука датира от 1000 - 500 година пр.Хр. и е
подобна на римската,
особено числата,
математическите
символи и
съзвездията. Латинската азбука. Тя е подобна на
етруската и гръцката
азбука.
Латинската служи като
основа на френската,
испанската, италианската,
чешката, полската,
германската,
унгарската и др.
европейски, азбуки. Накрая става ясно, че
първата азбука - тази
на шумерите е
основата на всички
други азбуки в света. (източник:net.bg)
цитирай
72. анонимен - датиране на надписите
06.06.2012 18:52
Привет!

Доколкото разбрах, тези надписи не са изследвани от специалисти. Това, че изглеждат стари, не значи, че са от преди Кирил и Методий, нали?

Или съм пропуснал експертизата на специалистите.
цитирай
73. анонимен - Привет! Доколкото разбрах, ...
06.06.2012 19:01
анонимен написа:
Привет!

Доколкото разбрах, тези надписи не са изследвани от специалисти. Това, че изглеждат стари, не значи, че са от преди Кирил и Методий, нали?

Или съм пропуснал експертизата на специалистите.


Всички очакваме експертизата на специалистите! Сезирайте ги вие, защото те до последно ще се преструват, че проблем 'Плочи' не съществува.

Поздрави!
цитирай
74. bgwest - Страхотно!!!Разбиващо и Шокир...
06.06.2012 19:37
Страхотно!!!Разбиващо и Шокиращо!!!
Убеден съм,че още много такива артефакти се пазят и съхраняват от Истински и никому неизвестни Родопски Родове,но все още се страхуват да покажат доказателствата за истинската ни история.
Поздрави и Успех!!!

П.С....И такива разни гъркомани и джоски,наистина,ама наистина–ВЪН.
Те цапат и сквернят.
цитирай
75. d3bep - Не е проблемът на съществуването им ...
06.06.2012 20:17
Не е проблемът на съществуването им :) Те съществуват и ние го виждаме.

Проблем е че например първият камък има отгоре си кръст, и то не ранният византийски кръст, а съвсем обичаен :)
Опасявам се че публикувате доста късни находки, от времето, когато българският език изобщо не е под съмнение, та затова питам , кое ги прави древни тракийски.

Поздрави!
цитирай
76. анонимен - пазете се братя от мекеретата родоостъпници като аристотела
06.06.2012 21:08
aristotelis написа:
Когато гърците са създали европейската цивилизация и през 776 год. преди христа са провеждали олимпйиски състезания вие сте се люлели на клона хванати с опашката и ви нямало на света дори като сперматозойди или ако ви имало някъде сте мяукали както котките и лаели като кучета, диви и варвари без писменост до 9-ти век след христа както пише и Академик
Проф.Гюзелев....."Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят".


Мекерето си остава мекере, грам елинска кръв няма, ама се прави на такъв и реже корените на народа си, ей вижте ги какви са аристотелчетата от миналотo:

"В резултат на дългогодишната, непрестанно действуваща, ловко приспособяваща се към историческите обстоятелства фанариотска асимилация в Станимака се напножават „ерзац елините, наричани лангери” (в Пловдив наричани „гудили”). Това са българи, които носят вместо гугли фесове, говорят вместо български на развалено гръцко наречие, наричат се „елини” и с присъщия за ренегата фанатизъм мразят всичко българско. Това са еничарите на духовното поприще, които се явяват навсякъде, където се заражда крамола и мирише на кръв и барут. Сред прославени в южнобългарските краища със своята безскрупулност и фанатизъм лангери дори Пловдив набира своите свещеници, както се вижда от записките на Моравенов. Поп Танас — пише той, — доведен пеши от Станимака, за да се попува в черквата „Света Марина”, от владиката Кирила, едно че криво-ляво гръцки знаеше да служи, друго, че попадията беше лъскава и много угодна на владиката.

Поп Теофил, лангера, дойде в града (Пловдив) от Станимака ведно с брата си поп Димитра. Довел ги владиката Никифор, че четяха гръцки. Тогоз (поп Теофила) владиката настани в „Света Неделя” и го въздигна в чин сакельон. Четенето беше с малко погрешки и не отбираше какво чете, нито черковен ред знаеше, но защото беше лангера и от панелинската партия, успя. И много интригант бил и безсовестен! . . .”
Str.167 http://www.kroraina.com/knigi/nh2/nh2_1_6a.htm


Водител на фанариотската партия в Хасково е хаджи Стпври, също лангера от Станимака, бивш кафеджия привладиката Никифор. Преселен в Хасково, той основава гръкоманска община и като представител на Фенер започва да интригува срещу българите. Хаджи Ставри застрашава до такава степен родолюбивите хасковлии със своите издайничества и доносничества, че сподвижникът на Левски Атанас Узунов прави неуспешен опит да го убие, което още повече увеличава фанариотската слава на този родоотстъпник-хаджия.

За подвизите на станимашките лангери намираме данни и в архивата на Найден Геров, по-точно от едно негово писмо, датирано 13 декември 1863 г., в което се оплаква от поведението на станимашките граждани Стефан Георги и Ламбро Ставро, „отявлени поборници на гърцизма, които предводителите на тукашните гърци в споразумение с господин Канакари (гръцкия консул) използуват, за да сплашват българите и насила да потиснат в тях чувството за народност”.

„Запазени чрез своето гръцко поданство — пише по-нататък Геров — от преследванията на местните турски власти и уверени в снизходителността на началството си, което не слуша никакви оплаквания за техните безчинства, те ходят с оръжие дори в църква и се заяждат с всеки, който не иска да бъде грък.”

Цветът на станимашката гръкоманска аристокрация произхожда изключително от селата. Тъй например Атанас Епитропу (гръкоманскияткмет, който заличи Асеновия надпис — б. а.) произхожда от село Лясково, братя Гопоолу — от село Караджелково, Борисовградско, братя Петраниди — от село Чаушевоу братя Антониади — от чирпанските села, братя Николайди — от с. Бачково, братя Дицилис — от Шейтаново, братя Малкочис — от село Мурсалково, Чирпанско, и пр, и пр. Ако продължаваме да изреждаме всички, ще напишем цял поменик. Има и такива, чиито имена и презимена ги издават, че са от чисто „елинско благородно” произхождение, като братя Божанис, братя Зачукалкис, Бошкидес, Рандис (от Радю), Стоидис (от Стою — б. а.), Запрятидис (от Запрян), Дупис и пр. и пр.

Ето, господа читатели, какви са нашите чистокръвни и благородни „елини”, които се гордеят със своето благородно произхождение!”
Str.167-168
http://www.kroraina.com/knigi/nh2/nh2_1_6a.htm
цитирай
77. анонимен - аристотелис= лангер
06.06.2012 21:11
aristotelis написа:
Кога ли за последен път си посетил психиатър? Спешно се нуждаеш от лекарска помощ!


Най-страшните врагове на България са ренегатите като тоя самозабравил се аристо-теле, те правят поразиите подтикнати от комплексите на долния си селски произход.Четете хора какво е казал великия Николай Хайтов за прозажната пасмина: "В резултат на дългогодишната, непрестанно действуваща, ловко приспособяваща се към историческите обстоятелства фанариотска асимилация в Станимака се напножават „ерзац елините, наричани лангери” (в Пловдив наричани „гудили”). Това са българи, които носят вместо гугли фесове, говорят вместо български на развалено гръцко наречие, наричат се „елини” и с присъщия за ренегата фанатизъм мразят всичко българско. Това са еничарите на духовното поприще, които се явяват навсякъде, където се заражда крамола и мирише на кръв и барут. Сред прославени в южнобългарските краища със своята безскрупулност и фанатизъм лангери дори Пловдив набира своите свещеници, както се вижда от записките на Моравенов. Поп Танас — пише той, — доведен пеши от Станимака, за да се попува в черквата „Света Марина”, от владиката Кирила, едно че криво-ляво гръцки знаеше да служи, друго, че попадията беше лъскава и много угодна на владиката.

Поп Теофил, лангера, дойде в града (Пловдив) от Станимака ведно с брата си поп Димитра. Довел ги владиката Никифор, че четяха гръцки. Тогоз (поп Теофила) владиката настани в „Света Неделя” и го въздигна в чин сакельон. Четенето беше с малко погрешки и не отбираше какво чете, нито черковен ред знаеше, но защото беше лангера и от панелинската партия, успя. И много интригант бил и безсовестен! . . .”
Str.167 http://www.kroraina.com/knigi/nh2/nh2_1_6a.htm


Водител на фанариотската партия в Хасково е хаджи Стпври, също лангера от Станимака, бивш кафеджия привладиката Никифор. Преселен в Хасково, той основава гръкоманска община и като представител на Фенер започва да интригува срещу българите. Хаджи Ставри застрашава до такава степен родолюбивите хасковлии със своите издайничества и доносничества, че сподвижникът на Левски Атанас Узунов прави неуспешен опит да го убие, което още повече увеличава фанариотската слава на този родоотстъпник-хаджия.

За подвизите на станимашките лангери намираме данни и в архивата на Найден Геров, по-точно от едно негово писмо, датирано 13 декември 1863 г., в което се оплаква от поведението на станимашките граждани Стефан Георги и Ламбро Ставро, „отявлени поборници на гърцизма, които предводителите на тукашните гърци в споразумение с господин Канакари (гръцкия консул) използуват, за да сплашват българите и насила да потиснат в тях чувството за народност”.

„Запазени чрез своето гръцко поданство — пише по-нататък Геров — от преследванията на местните турски власти и уверени в снизходителността на началството си, което не слуша никакви оплаквания за техните безчинства, те ходят с оръжие дори в църква и се заяждат с всеки, който не иска да бъде грък.”

Цветът на станимашката гръкоманска аристокрация произхожда изключително от селата. Тъй например Атанас Епитропу (гръкоманскияткмет, който заличи Асеновия надпис — б. а.) произхожда от село Лясково, братя Гопоолу — от село Караджелково, Борисовградско, братя Петраниди — от село Чаушевоу братя Антониади — от чирпанските села, братя Николайди — от с. Бачково, братя Дицилис — от Шейтаново, братя Малкочис — от село Мурсалково, Чирпанско, и пр, и пр. Ако продължаваме да изреждаме всички, ще напишем цял поменик. Има и такива, чиито имена и презимена ги издават, че са от чисто „елинско благородно” произхождение, като братя Божанис, братя Зачукалкис, Бошкидес, Рандис (от Радю), Стоидис (от Стою — б. а.), Запрятидис (от Запрян), Дупис и пр. и пр.

Ето, господа читатели, какви са нашите чистокръвни и благородни „елини”, които се гордеят със своето благородно произхождение!”
Str.167-168
http://www.kroraina.com/knigi/nh2/nh2_1_6a.htm
"
цитирай
78. анонимен - aristo-tele = langer - ерзац грък
06.06.2012 21:14
prarodinata написа:
анонимен написа:
Какъв ужас за всички гърчеещи се педали!


Кошмарът на българомразците от всякакви националности и идеологии е български народ, който знае истинските си корени и познава източниците на огромната си мощ. Осъзнаването ни като народ е задължително условие както за сегашното ни спасение, така и към бъдното ни величие.

Що се отнася до въпросния 'грък' и до другите от неговата порода, да не се напъва повече, защото ще изтрия всеки негов коментар.


Мда, гърка е само гръцко мекере налегнато от жалки комплекси, такива отколе унищожават българщината.
В резултат на дългогодишната, непрестанно действуваща, ловко приспособяваща се към историческите обстоятелства фанариотска асимилация в Станимака се напножават „ерзац елините, наричани лангери” (в Пловдив наричани „гудили”). Това са българи, които носят вместо гугли фесове, говорят вместо български на развалено гръцко наречие, наричат се „елини” и с присъщия за ренегата фанатизъм мразят всичко българско. Това са еничарите на духовното поприще, които се явяват навсякъде, където се заражда крамола и мирише на кръв и барут. Сред прославени в южнобългарските краища със своята безскрупулност и фанатизъм лангери дори Пловдив набира своите свещеници, както се вижда от записките на Моравенов. Поп Танас — пише той, — доведен пеши от Станимака, за да се попува в черквата „Света Марина”, от владиката Кирила, едно че криво-ляво гръцки знаеше да служи, друго, че попадията беше лъскава и много угодна на владиката.

Поп Теофил, лангера, дойде в града (Пловдив) от Станимака ведно с брата си поп Димитра. Довел ги владиката Никифор, че четяха гръцки. Тогоз (поп Теофила) владиката настани в „Света Неделя” и го въздигна в чин сакельон. Четенето беше с малко погрешки и не отбираше какво чете, нито черковен ред знаеше, но защото беше лангера и от панелинската партия, успя. И много интригант бил и безсовестен! . . .”
Str.167 http://www.kroraina.com/knigi/nh2/nh2_1_6a.htm


Водител на фанариотската партия в Хасково е хаджи Стпври, също лангера от Станимака, бивш кафеджия привладиката Никифор. Преселен в Хасково, той основава гръкоманска община и като представител на Фенер започва да интригува срещу българите. Хаджи Ставри застрашава до такава степен родолюбивите хасковлии със своите издайничества и доносничества, че сподвижникът на Левски Атанас Узунов прави неуспешен опит да го убие, което още повече увеличава фанариотската слава на този родоотстъпник-хаджия.

За подвизите на станимашките лангери намираме данни и в архивата на Найден Геров, по-точно от едно негово писмо, датирано 13 декември 1863 г., в което се оплаква от поведението на станимашките граждани Стефан Георги и Ламбро Ставро, „отявлени поборници на гърцизма, които предводителите на тукашните гърци в споразумение с господин Канакари (гръцкия консул) използуват, за да сплашват българите и насила да потиснат в тях чувството за народност”.

„Запазени чрез своето гръцко поданство — пише по-нататък Геров — от преследванията на местните турски власти и уверени в снизходителността на началството си, което не слуша никакви оплаквания за техните безчинства, те ходят с оръжие дори в църква и се заяждат с всеки, който не иска да бъде грък.”

Цветът на станимашката гръкоманска аристокрация произхожда изключително от селата. Тъй например Атанас Епитропу (гръкоманскияткмет, който заличи Асеновия надпис — б. а.) произхожда от село Лясково, братя Гопоолу — от село Караджелково, Борисовградско, братя Петраниди — от село Чаушевоу братя Антониади — от чирпанските села, братя Николайди — от с. Бачково, братя Дицилис — от Шейтаново, братя Малкочис — от село Мурсалково, Чирпанско, и пр, и пр. Ако продължаваме да изреждаме всички, ще напишем цял поменик. Има и такива, чиито имена и презимена ги издават, че са от чисто „елинско благородно” произхождение, като братя Божанис, братя Зачукалкис, Бошкидес, Рандис (от Радю), Стоидис (от Стою — б. а.), Запрятидис (от Запрян), Дупис и пр. и пр.

Ето, господа читатели, какви са нашите чистокръвни и благородни „елини”, които се гордеят със своето благородно произхождение!”
Str.167-168
http://www.kroraina.com/knigi/nh2/nh2_1_6a.htm


цитирай
79. анонимен - кръстове
06.06.2012 22:04
Кръстовете не са проблем изобщо понеже християнството е наложено като официална религия на РИ от тракиеца Константин Велики.Свети Даса, Садала, Дионисии са все траки, които са преследвани заради изповядването на християнската вяра, какво чудно има тогава, че присъства кръст на тракийски надпис?
цитирай
80. анонимен - +
06.06.2012 22:06
анонимен написа:
Какви траки като на плочата се вижда ХРИСТИЯНСКИ кръст. Съвсем нещо пощуряхте. Тракоманчета


Кръстовете не са проблем изобщо понеже християнството е наложено като официална религия на РИ от тракиеца Константин Велики.Свети Даса, Садала, Дионисии са все траки, които са преследвани заради изповядването на християнската вяра, какво чудно има тогава, че присъства кръст на тракийски надпис?

А ти какъв си господинчо, гъркоманче, тюркоманче, или нещо друго?
цитирай
81. d3bep - Кръстовете не са проблем изобщо ...
06.06.2012 23:32
анонимен написа:
Кръстовете не са проблем изобщо понеже християнството е наложено като официална религия на РИ от тракиеца Константин Велики.Свети Даса, Садала, Дионисии са все траки, които са преследвани заради изповядването на християнската вяра, какво чудно има тогава, че присъства кръст на тракийски надпис?

Възможно, макар и по - скоро невярно, но все пак да отбележим:
Ето така изглежда кръстът на Константин Велики.
http://www.jrbriggs.com/wp-content/uploads/2011/02/image7.png
А ето така изглеждат ранните кръстове по нашите земи
http://www.gocw.ca/docs/home_htm_886cdee.gif
Двойни.

Тоя няма нищо общо. Това си е стандартен кръст, по -близък до нашата епоха
Следователно следва да кажа, съжалявам, но ми се струва че твърдението е мистификация.

Поздрави!
цитирай
82. prarodinata - Привет! Доколкото разбрах, ...
07.06.2012 00:18
анонимен написа:
Привет!

Доколкото разбрах, тези надписи не са изследвани от специалисти. Това, че изглеждат стари, не значи, че са от преди Кирил и Методий, нали?

Или съм пропуснал експертизата на специалистите.


Нищо не сте пропуснал.
цитирай
83. prarodinata - преди 20-ина години; показа ми ги ...
07.06.2012 09:27
deathmetalverses написа:
преди 20-ина години; показа ми ги покойният инж. Димитър Чиликов от Пловдив; за тях ми говореше и изследователят на Орфей и участник в аргонавтската експедиция от 1980 г. на англичанина Тим Северин НИКОЛА ГИГОВ от Смолян; Такъв надпис има и на Античния театър, на десетия ред в източния сектор в Пловдив, над тунела; последният е посветен от внука на Орфей - Евмолп, и управител на Пулпудева - на именития му дядо; Където е бил дворецът на Евмолп, днес има хубаво питейно заведение с артгалерия - за антики; собственикът му ми е приятелче..

Стига мълчание! Ама ако го види ARISTOTELIS - страшно ще стане! Хи-хи-хи!


Благодарен съм на г-н Гигов, който ми съдейства да заснема плочата от Гела.

Поздрави!
цитирай
84. prarodinata - Споровете са излишни
07.06.2012 12:48
d3bep написа:
анонимен написа:
Кръстовете не са проблем изобщо понеже християнството е наложено като официална религия на РИ от тракиеца Константин Велики.Свети Даса, Садала, Дионисии са все траки, които са преследвани заради изповядването на християнската вяра, какво чудно има тогава, че присъства кръст на тракийски надпис?

Възможно, макар и по - скоро невярно

Тоя няма нищо общо.
Следователно следва да кажа, съжалявам, но ми се струва че твърдението е мистификация.

Поздрави!


Не ми е работа да убеждавам теб или другиго, че плочите са тракийски и че кръстовете и четливите надписи са изсечени много по-късно. Основното тук е, че вече са пред очите на всички и българите могат да си позволят да имат собствено мнение. А за всички, които се чудят какво отсъжда експертизата на специалистите, ще повторя:
Специалистите явно предпочитат да не си отварят излишна работа. Ако искате да научите какво е становището им по въпроса, накарайте ги да се произнесат чрез писма, сигнали и пр.!

Ще считам публикацията си за двойно по-успешна, ако доведе до съхранението и професионалното проучване на плочите- вземане на отпечатъци, химични анализи, краеведски и епиграфски проучвания в съответните райони и пр. и пр. Само след задълбочено, ОБЕКТИВНО и НЕЗАВИСИМО изследване някоя от теориите за произхода на плочите може да се счита за доказана. Ако обаче с такова изследване компетентните институции не се заемат... наясно сте какво означава това и как изглежда в очите на обективните и непредубедените....

А който вече си е съставил компетентно и окончателно мнение за възрастта на Плочите, без да се е докосвал до тях, е безсмислено да участва в по-нататъшни дискусии. За съжаление, голямото мнозинство от въпросните специалисти имат същата склонност да се придържат към догмата, независимо от очевидни доказателства в неин ущърб.

Тези пък, които (съзнателно или не) изпълняват чужди повели, така или иначе ще продължават да го правят.

В следващия постинг ще покажа генезиса на кирилските букви по нашите земи и тогава при непредубедените хора (единствено те са моята целева аудитория) изненадата от внезапната поява на тези непривични артефакти ще отстъпи място на разбирането.
цитирай
85. анонимен - Брей
07.06.2012 13:57
Интересно, даже много интересно, благодаря за постинга! Това е въпрос, който ме терзае много време вече и искам да знам отговорът КОЙ СЪЗДАВА ТАЯ КИРИЛИЦА ...?! Ще ви следя с голям интерес! Поздрави
цитирай
86. prarodinata - Интересно, даже много интересно, ...
07.06.2012 14:07
анонимен написа:
Интересно, даже много интересно, благодаря за постинга! Това е въпрос, който ме терзае много време вече и искам да знам отговорът КОЙ СЪЗДАВА ТАЯ КИРИЛИЦА ...?! Ще ви следя с голям интерес! Поздрави


Отбивайте се отвреме-навреме, предстои да публикувам още любопитни материали.
Поздрави!
цитирай
87. merlin68 - Поздрав!
07.06.2012 18:26
"Плочата от с. Драгойново, открита в тракийската Петелова могила!"
Открита при археологически разкопки? Ако е така би трябвало да има и поне груба датировка, има ли някаква научна публикация по въпроса?
цитирай
88. prarodinata - "Плочата от с. Драгойново, ...
07.06.2012 19:36
merlin68 написа:
"Плочата от с. Драгойново, открита в тракийската Петелова могила!"
Открита при археологически разкопки? Ако е така би трябвало да има и поне груба датировка, има ли някаква научна публикация по въпроса?


Търсил съм подобна публикация, но засега без успех. Информацията за Петелова могила е потънала вдън земя, а самият храм под могилата е разрушен и унищожен напълно. От местни хора съм чувал за него, че бил богато украсен и изписан с букви като от плочата, но това е непотвърдена информация. Добре поне, че се е съхранило това скромно парче... пак е нещо.
цитирай
89. анонимен - Момчил
08.06.2012 14:43
Благодаря ти братко,Митата,за прекрасният постинг!
Наистина ми развълнува сърцето!Редно беше най - после истината да излезне на бял свят!
Аз винаги съм се вълнувал от тази тема и това е истината.Траките,нашите предци,са писали на Кирилица, но споменът за това е ограбен и унищожен. Нужно беше това да се покаже! Браво,браво,сърдечно браво!
Аз имам още плочи в колекцията си тракийски надписи,вижте сами:

Ето това е от тракийско скално светилище,наблизо е намерен тракийският конник:
http://dariknews.bg/uploads/news_images/200904/photo_verybig_345739.jpg
Ето това пък е от долмен в родопите близо до "асеневата крепост":
http://razhodka.com/wp-content/uploads/2010/05/asenova_krepost-08.jpg
Ето това е тракийски камък, както всички виждате във формата на лабриса, което е ритуалната брадва на древните траки:
http://www.bulgaria-is-alive.com/kartinki%20BIA/koreni-9_clip_image002_0000.jpg
Ето тука от римско време, десният надпис е на латиница, левият на кирилица:
http://3.bp.blogspot.com/_9Fe5lxqM5rk/TI4rcbzRhII/AAAAAAAAELU/PSNbthYTyjw/s1600/DSC_0107.jpg

ИСТИНАТА НЕ МОЖЕ ВЕЧНО ДА ОСТАНЕ СКРИТА!
Амин!
цитирай
90. анонимен - Момчил
08.06.2012 14:46
Сами виждате защо надписът е тракийски:
- каменна стела;
- същата азбука като при prarodinata;
- същите редове;
- същите колони;
- понякога дори същите пукнатини;
- пак се пише слято, без интервали;
- силно износени;
- липсват гласни букви;
-текстът почти не се чете;
- липсват съвременни букви!

Да видим сега какво ще отговорят така наречените български учени!
Още веднъж браво, стоплихте ми душата.
цитирай
91. shtaparov - Ако кръстовете ви притесняват,прочетете това:
09.06.2012 09:18
Ако кръстовете по плочите притесняват някого,ще му кажа,че те може да са направени в по-късна епоха,а плочите: в по-ранна. Защо? За да се превърне езическият паметник в християнски. А защо е било нужно това на хората? Защото са намирали такива плочи в църквите и са ги считали за старохристиянски. Но защо са ги намирали в църквите? Защото повечето църкви са издигнати на местата на стари Тракийски езически светилища,на които са принадлежали плочите.
цитирай
92. prarodinata - Ако кръстовете по плочите прите...
09.06.2012 16:53
shtaparov написа:
Ако кръстовете по плочите притесняват някого,ще му кажа,че те може да са направени в по-късна епоха,а плочите: в по-ранна. Защо? За да се превърне езическият паметник в християнски. А защо е било нужно това на хората? Защото са намирали такива плочи в църквите и са ги считали за старохристиянски. Но защо са ги намирали в църквите? Защото повечето църкви са издигнати на местата на стари Тракийски езически светилища,на които са принадлежали плочите.


Нека всеки, който се съмнява в тракийския произход на писмеността по тези български Скрижали, да прочете внимателно коментара на Щапаров, защото това е и най-разумното обяснение. За хората, които са наясно с почти стопроцентовата приемственост между свещените места на 'траките' и по-късните християнски храмове, изградени на същите места, тези обяснения са дори ненужни. При всичките си обиколки по древнобългарските светилища изключително рядко съм срещал съвременен параклис, изграден на място, където отсъстват следи от тракийска култова дейност.

Такъв е случая и с храмовете, където се съхраняват Плочите. Сред тях изпъква параклиса на името на св. Георги над с. Върбово, широколъшко, където открихме последната, седма, плоча. Ще я публикувам до края на деня днес, за да обезсмисля опитите на една дузина графомани да омаловажат значението на тези безценни паметници на българския дух.

Държа да напомня, че тези Скрижали са светини, представляващи олтарната плоча в действащи български православни храмове, и е изключено да позволя нецензурен език под тях. Предубедени коментатори, които виждат в отрицанието на тези послания от миналото ни поле за някакъв вид изява, няма да бъдат допускани.

цитирай
93. анонимен - Браво!
10.06.2012 23:39
За първи път виждам как някой открива под вола теле!
Браво.
Продължавайте все така с търсенията си!
цитирай
94. prarodinata - За първи път виждам как някой отк...
11.06.2012 01:09
анонимен написа:
За първи път виждам как някой открива под вола теле!
Браво.
Продължавайте все така с търсенията си!


А аз често срещам хора, които вземат кравите за волове :)
Поздрави!
цитирай
95. анонимен - проф. д-ръ Бай Ганьо Ценовъ
11.06.2012 10:44
Нашата древна прародина - Анаватан
и нашите древни корени са долината на река Орхон Булган (аймак) Монголистан !
цитирай
96. prarodinata - Нашата древна прародина - Анава...
11.06.2012 11:01
анонимен написа:
Нашата древна прародина - Анаватан
и нашите древни корени са долината на река Орхон Булган (аймак) Монголистан !


Да, тази лъжа просъществува доста време, но вече буди само и единствено насмешка и съжаление. Добре, че сте анонимен, та да не се излагате :)
Осъвременете познанията си!
цитирай
97. d3bep - Ше стане известна тая тема като &...
11.06.2012 19:33
Ше стане известна тая тема като "темата на тракийските партенки".
Те немат нужда от доказ, а от верване, а който не верва ше поверва като го модерират.

Комбинирани са:
- очевидно надписите от драгойново от Първото българско царство;
- с вероятния ктиторски надпис от Козма - около 18-ти век;
- барабар с оная надгробна плоча от 19 век и още некой и друг надпис.
И всичко това е обявено за тракийски надписи.
Защо, ами защот тъй. Който не верва е чук, папагал, продажник и предател!
Евалла, нема грешка.

Момчито и той...
- СЛожил надписа на Самуил от Станимака;
- До него - "лабрисата" на българската царица отчупеният надпис;
- И до него "циста" гръцка колона...
И тва всичкото е тракийско. Явааа. Намериха са траките.

Бате Момчи е прав за едно нещо.
Подходът, логиката и стойността на надписите му са равностойни на надписите, изкелефенчени в статията тук.
Това са чисти партенки.
Т.е. подвеждане, дори покривано със сила - абсолютно преднамерено т.е.
Барем да бяхте написали нещо "интересни надписи", "неразчетени надписи"...
А то.. тракийски надписи.

По - добре е еднатеория изобщо да не съществува, отколкото да се защитава с фабрикувани доказателства.
Едно доказателство - преднамерено менте - вреди на науката повече от всички, които плюят траките едновременно.
Така че, ако не лъжете, то поне намалете претенциите си за надписите, които очевидно нито успявате да класифицирате, нито да прочетете.

Поздрави!
Амин.
цитирай
98. prarodinata - По - добре е еднатеория изобщо да ...
11.06.2012 20:34
d3bep написа:

По - добре е еднатеория изобщо да не съществува, отколкото да се защитава с фабрикувани доказателства.
Едно доказателство - преднамерено менте - вреди на науката повече от всички, които плюят траките едновременно.
Амин.


Ти го гониш през вратата, то влиза през прозореца...
Виж, звере, ясно ми е защо така не ви дава мира тази тема и плочите. Но словоблудствата и вербалните мътилки, с които се мъчите да облъчите хората, няма да ви помогнат ни най-малко. Специално за вашето котило публикувах завчера и последната плоча, която е със същото изписване, същите знаци и е от ДОКАЗАНО ТРАКИЙСКО СВЕТИЛИЩЕ, запознай се с работата на Евг. Теодоров. Всъщност и хиляда доказателства да представя, пак ще си пеете старата.

Иначе цитатът по-горе е верен и само показва колко сте я закъсали. Нито си специалист-епиграф, нито си виждал плочите на живо – не усещаш ли колко олеква твоята критика?! И да усещаш, и да не усещаш, обаче директивата е ясна – на амбразурата...

Я по-добре питай твоята другарка Фол защо е ходила да гледа плочата от Гела и защо е рекла под сурдинка, че е тракийска писменост? Питай, я, тя ще ти отговори. Защо не я поканиш също да даде официално становище...? Или високата наука е твърде висока, за да се занимава с някакви плочи, дето някак се озовали от обора, където принадлежат, в храма?!

Добре е също да ми представиш своя хипотеза от кое време е плочата, след като ви представлява такъв проблем тракийската теория. Разбрахме вече какво плочите не са, нека сега да научим какво са. Все пак тъкмо съм започнал да се забавлявам и ми е рано да спирам.

Блогъри като теб нямат място да коментират тук, но ще ти дам още веднъж трибуна, за да видят всички колко са хилави аргументите ви.

Така, обобщавам, при следващия ти коментар очаквам да ми кажеш какво мисли Фол за плочата от Гела и да ми предложиш някаква твоя хипотеза, стегната и ясна, без полюции.
Чакам.





цитирай
99. d3bep - Брей, Прародината. Ти вчера се п...
11.06.2012 22:53
Брей, Прародината. Ти вчера се пръкна тук, оказа се обаче "дългоочакван" и че знаеш за мен повече от самия Спароток.

Плочата от Гела ако не си забелязал не съм коментирал все още. Коментирам ти откровените фалшификации, за останалите не че си заслужил доверието ми, но след като нямам какво да кажа, си мълча.

Ами за мен честно казано приказките ти не заслужават внимание, очевидно работиш с фабрикации. Нищо чудно и "разговорът на професор Валерия Фол относно плочата от Гела да е измислица, а и не исках да безпокоя жената с такъв простотизъм(веднага го забелязах, а аз съм си говорил с нея за тракийският език и неговите източници и честно казано плочата от Гела тя я "укри" от мен, може и да не съм дорасъл еще), честно казано не я познавам като учен "под сурдинка" както се изразяваш, но пък какво.. Ще я питам. Не ми е толкоз трудно. В смисъл тя е честен чвоек, единствено може да реши да си замълчи, да излъже - едва ли.

А ти междувременно можеш ли да споделиш:
НА КОГО ПОД СУРДИНКАТА ГО Е КАЗАЛА ВАЛЕРИЯ ФОЛ ТОВА ЧУДО НА ПРИРОДАТА? Кой е източникът на това ценно апокрифно знание?
цитирай
100. d3bep - Аве сега загледах тая плоча, Гела. ...
11.06.2012 23:25
Аве сега загледах тая плоча, Гела.
Отдолу с големи букви пише:

ЮЛИ, 1881 г.
Баце, а ти си я снимал осветена и повечето ти снимки не фащат долу надписа.
Бравос, бива си те...
Мисля че е правилно такива хорица да не отправят молитви... Че нема да бъдат чути е ясно...

Поздрави!
цитирай
101. bgwest - Комбинирани са: - очевидно на...
12.06.2012 00:17
Комбинирани са:
- очевидно надписите от драгойново от Първото българско царство;
- с вероятния ктиторски надпис от Козма - около 18-ти век;
- барабар с оная надгробна плоча от 19 век и още некой и друг надпис.
И всичко това е обявено за тракийски надписи.
Защо, ами защот тъй. Който не верва е чук, папагал, продажник и предател!
Евалла, нема грешка
.....................................................................................................................
Значи,дзвер,според теб това са всеизвестни надписи от Първото Българско Царство и от 18-19 век.Това ли казваш?
Бъди по-ясен.
цитирай
102. prarodinata - Нищо чудно и "разговорът на ...
12.06.2012 00:42
d3bep написа:
Нищо чудно и "разговорът на професор Валерия Фол относно плочата от Гела да е измислица, а и не исках да безпокоя жената с такъв простотизъм(веднага го забелязах, а аз съм си говорил с нея за тракийският език и неговите източници и честно казано плочата от Гела тя я "укри" от мен, може и да не съм дорасъл еще), честно казано не я познавам като учен "под сурдинка" както се изразяваш, но пък какво.. Ще я питам. Не ми е толкоз трудно. В смисъл тя е честен чвоек, единствено може да реши да си замълчи, да излъже - едва ли.



Добре. Това, че не си дорасъл така или иначе стана ясно дотук. Ще очакваме отговора на Фол.
цитирай
103. d3bep - Отговорът на Валерия Фол е доста ...
12.06.2012 08:36
Отговорът на Валерия Фол е доста категоричен и показва ясно, че и нея трябва да изведете от дискусията си.

Няма да копирам личната кореспонденция, но общо взето тя казва че действително познава надписи от Гела.
Те обаче са дюлгерски.
Нямат нищо общо с траките и тракийския език. Късни са.
Коеот и на мен ми извади очите, без да съм специалист по езика. Написах го още в първия си пост тука, понеже не съм дорасъл.
Надписите, добави тя, са превеждани от Шранков, който е най - добрият ни епиграф на този тип надписи в момента. Т.е. НАДПИСИТЕ ОТ ГЕЛА СА ПРЕВЕДЕНИ(друг въпрос че нямате идея кой ги е открил и публикувал, моя бел.) И НЯМА НИКАКВИ "ТРАКИ" ВЪТРЕ.
Тя не е твърдяла това да са древнотракийски надписи.
Чудно, кой ли е източникът на тази поредна .. мистификация тук.
Толкова по тоя въпрос.

Така че колкото и да се гневите, да обяснявате кой дорасъл и кой не, работата ясна. Аз мисля да изчезвам от тук и препоръчвам на разумните същото.
цитирай
104. d3bep - Комбинирани са:- очевидно на...
12.06.2012 08:46
bgwest написа:
Комбинирани са:
- очевидно надписите от драгойново от Първото българско царство;
- с вероятния ктиторски надпис от Козма - около 18-ти век;
- барабар с оная надгробна плоча от 19 век и още некой и друг надпис.
И всичко това е обявено за тракийски надписи.
Защо, ами защот тъй. Който не верва е чук, папагал, продажник и предател!
Евалла, нема грешка
.....................................................................................................................
Значи,дзвер,според теб това са всеизвестни надписи от Първото Българско Царство и от 18-19 век.Това ли казваш?
Бъди по-ясен.

А не съм ли? Няма НИТО ЕДИН ТРАКИЙСКИ НАДПИС В ТАЗИ ДИСКУСИЯ.

И определено на лицето prarodinata за да му се връзвате, трябва да му искате ясни и методични доказателства на твърденията. Не да отговаря като ментор - философ, в смисъл че "то доказателствата не били за тъпаци и промити мозъци, а за "зрящи".". В което и твърдение да се заровя, все не му излиза сметката. Това тук не са спекулации и мнения или странни и авангардни идеи, а буквално неверни находки, и то очевидно - като гледам качеството на дискусията, ГРУПАТА зад тях съзнава че са неверни, но не й пука, тъй като изобщо не преследва тази цел, която декларира. Вижда се ясн оче са менте, лекуват ментето с агресия към тези ,коиот го забелязват. ТОва какво е ? Наука?

Поздрави, който има повече въпроси към мене, на лично или в блога ми.
цитирай
105. bgwest - Комбинирани са: - очевидно на...
12.06.2012 09:09
d3bep написа:
bgwest написа:
Комбинирани са:
- очевидно надписите от драгойново от Първото българско царство;
- с вероятния ктиторски надпис от Козма - около 18-ти век;
- барабар с оная надгробна плоча от 19 век и още некой и друг надпис.
И всичко това е обявено за тракийски надписи.
Защо, ами защот тъй. Който не верва е чук, папагал, продажник и предател!
Евалла, нема грешка
.....................................................................................................................
Значи,дзвер,според теб това са всеизвестни надписи от Първото Българско Царство и от 18-19 век.Това ли казваш?
Бъди по-ясен.

А не съм ли? Няма НИТО ЕДИН ТРАКИЙСКИ НАДПИС В ТАЗИ ДИСКУСИЯ.

И определено на лицето prarodinata за да му се връзвате, трябва да му искате ясни и методични доказателства на твърденията. Не да отговаря като ментор - философ, в смисъл че "то доказателствата не били за тъпаци и промити мозъци, а за "зрящи".". В което и твърдение да се заровя, все не му излиза сметката. Това тук не са спекулации и мнения или странни и авангардни идеи, а буквално неверни находки, и то очевидно - като гледам качеството на дискусията, ГРУПАТА зад тях съзнава че са неверни, но не й пука, тъй като изобщо не преследва тази цел, която декларира. Вижда се ясн оче са менте, лекуват ментето с агресия към тези ,коиот го забелязват. ТОва какво е ? Наука?

Поздрави, който има повече въпроси към мене, на лично или в блога ми.

Винаги съм ценял мнението ти,Дзвер.
Най-малкото ....накара ме да се заема сам да изясня за себе си произхода на тези надписи....Дюлгерски надписи...има логика.
Поздрави!!!
цитирай
106. prarodinata - Отговорът на Валерия Фол е доста ...
13.06.2012 00:22
d3bep написа:
Отговорът на Валерия Фол е доста категоричен

тя казва че действително познава надписи от Гела.
Те обаче са дюлгерски.
Нямат нищо общо с траките и тракийския език. Късни са.

Надписите, добави тя, са превеждани от Шранков, който е най - добрият ни епиграф на този тип надписи в момента. Т.е. НАДПИСИТЕ ОТ ГЕЛА СА ПРЕВЕДЕНИ(друг въпрос че нямате идея кой ги е открил и публикувал, моя бел.) И НЯМА НИКАКВИ "ТРАКИ" ВЪТРЕ.



Добре е, че имаме вече ясна позиция на... учен (съвсем друг е въпросът дали г-жа Фол има нужната квалификация да се произнася по въпроси на старобългарската епиграфика, но нейсе...).
Така или иначе жената е видяла плочата (една единствена от седем, които показвам) и си струва да чуем категоричното й становище, а именно:
"ПЛОЧАТА Е КЪСНА И ПРЕДСТАВЛЯВА 'ДЮЛГЕРСКИ НАДПИС'."
Не че очаквах някакъв мисловен подвиг от страна на Фол в дадената ситуация, но признавам си, бях изумен от този отговор. Наистина, по-добре да си беше замълчала...

Благодарен съм на harta, който публикува тук една дюлгерска плоча (този му/й коментар по някаква причина изчезна) и едно сериозно изследване за тайния дюлгерски ГОВОР.
Ето плочата: http://www.myspace.com/bolgare/photos/8871248
Ето отново и изследването на Аргиров: http://www.rodopskistarini.com/2011/03/blog-post_1069.html

Всеки, който си направи труда да прочете труда на Аргиров, ще забележи, че в него се говори за таен ГОВОР, а не за тайно писмо, шифър или какъвто и да е тайнопис. Човекът е проучил детайлно фактите, разговарял е с владеещите тези тайни жаргони, записал е 390 думи от брациговския говор и НИКЪДЕ В СТАТИЯТА СИ НЕ СПОМЕНАВА ТАЙНО ПИСМО!! Тайно дюлгерско писмо никога, никъде и никой не е засвидетелствал. Това е твърде отчаяна маневра на Фол, която за съжаление не намери доблестта да признае поне, че не знае какви са тези плочи...


цитирай
107. prarodinata - Укриване
13.06.2012 01:27
Редно е г-жа Фол да отговори на следните въпроси:

1. Защо е 'укрила' плочата от Гела дори и от свой довереник, какъвто е Ст. Симеонов/d3bep/, както призна самият той?
2. Защо преводът, който Н. Шаранков уж бил направил на плочата от Гела, не е известен на никого – къде е публикуван, пред кого е оповестен?
3. Защо игнорира факта, че параклисът св. Илия над Гела, също както и параклисът св. Георги над Върбово, е ДРЕВНО ТРАКИЙСКО СВЕТИЛИЩЕ (http://prarodinata.blog.bg/history/2012/06/09/plochata-izpisana-na-kirilica-ot-trakiiskoto-svetilishte-pon.965872)?
4. Може ли да представи поне един 'дюлгерски надпис', аналогичен на някоя от седемте плочи, които показвам?
5. Как ще обясни надписа на плочата от с. Върбово, който е с очевидно различно изписване, МНОГО ПО-СЛАБО ИЗНОСЕН и най-важното, четлив, за разлика от останалия текст: "1908 г... НОВО"?
6. Как ще обясни надписа на плочата от с. Солища, който е с очевидно различно изписване, МНОГО ПО-СЛАБО ИЗНОСЕН и най-важното, четлив, за разлика от останалия текст: "Сас иждивение ... Мирчов .. юли 1889 г."?
7. ...

Разбира се, отговори на тези и други въпроси надали някой очаква... Видяхме, че Фол и протежетата й са неспособни да предоставят каквито и да е смислени аргументи в полза на смислена теза. Явно от титли и претенции място за наука не остава и тогава идват на 'помощ' високомерието и отявлените неистини.
Ще се радвам констатациите ми да бъдат опровергани и сега, след като плочите вече са пред очите на всички, съвестта на някои учени да проговори и те да се заемат с обективен анализ на този въпрос. Знанията ни за нашето минало нарастват лавинообразно и скоро за носителите на статуквото ще бъде невъзможно да защитават остарелите си теории под напора на новите открития. Пробойните в овехтелите парадигми и сега са твърде много и дори самопожертвователни прояви като 'дюлгерските надписи' на Фол няма да успеят да ги запушат.
Така че време е по-адекватните сред нашите учени да започнат да мислят за бъдещето. То е много по-близо, отколкото на някои им се иска...
цитирай
108. prarodinata - Всеки специалист с аргументирано ...
13.06.2012 01:41
Всеки специалист с аргументирано мнение за Плочите е добре дошъл да го сподели тук, заставайки с името си. Необосновани, обидни и безсмислени коментари няма да се допускат.

В интерес на обективността отбелязвам, че d3bep постъпи коректно, като все пак зададе моите въпроси на г-жа Фол. По този начин всеки четящ тук добива представа кой на какви позиции застава, черно на бяло. За тези си позиции всеки ще трябва да отговаря пред съвестта си и пред българския народ.

С радост ще съдействам на всеки, който има желание да работи за установяване произхода на плочите и тяхното разчитане.
цитирай
109. анонимен - Приятели, никакви учени няма да ...
13.06.2012 11:49
Приятели, никакви учени няма да помогнат в разгадаването на тези артифакти, защото тук е необходимо мащабно мислене, а никой от тях не притежава такова.

Но не е и необходимо да се тръгне от плочките и да се стигне до самата истина. Аз ще се опитам да ви дам друг път който аз извървях без никакви веществени доказателства, а само по пътя на строгата логика, и някои под сказки взети от тук и там.



Всичко това е част от „голямата конспирация”, ако мога да е нарека така, за заличаването на всичко останало от един древен народ, част от който са и българите, може би най-възвишената му част, която се е опитала с методите на тъмните да спаси отиващото си, но сама е паднала в капана им.

Ще използвам по непопулярното му име „ВЕДРУСИ”, което пък предизвиква остри гърчове у сценаристите на тази конспирация Има и ред други имена, но не са така точни славяни, арийци....

Ще се спра само с няколко изречения за живота на този народ, защото при желание всеки може да намери нещо за него. Аз лично черпя информация от книгите В.Мегре „Звънтящите кедри на Русия”.

Този народ не е живял при съвременния начин на държавно устройство, защото такова по онова време не е било необходимо. След ред неуспешни опити този народ да бъде унищожен с външна интервенция и военна сила се е преминало на действия от рода на „троянския кон” и принципа „разделяй и владей”, които се оказали успешни.

След падането и на последните остатъци от този народ Руснаците преди около 1000 години, се започва поголовно изчистване на всички сведения и артифакти свидетелстващи за него. А начина на живот на този народ спомагал много за успешно извършване на този процес. Ще отбележа няколко неща само: писмеността не е била основно средство за комуникация в това общество, защото телепатията и АКАШОВИТЕ записи са били достъпни за тях, те са живя ли в пълен синхрон с природата и не са използвали изкуствени материали в бита и така лесно днес се преиначават оставените от тях артифакти, като се намеква, че са били диваци. И в този контекст, ще отбележа, че Кирил и Методий (волно или неволно) са част от големия заговор за унищожение на миналото.


цитирай
110. valentinnedyalkov - за ком.82 -Канос не е ли канас/з/-княз, -има го в блога на Спароток, т.е.
17.06.2012 17:01
Орфей е бил княз на траките/българите.
Поздрави!
цитирай
111. prarodinata - Кан Орфей
18.06.2012 13:34
valentinnedyalkov написа:
Орфей е бил княз на траките/българите.
Поздрави!


Находката на вазата от Гела (!), Сицилия с изображението на Орфей и надписа КАНОС говори недвусмислено, че освен музикант, духовен учител и лечител, неповторимият Орфей е бил и КНяз на някое от тракийските племена (най-вероятно бесите). А титлата му, разбира се, е еднаква с тази на владетелите от 'първата' българска държава – КАН!

Поздрави!

цитирай
112. prarodinata - За голите и босите
18.06.2012 21:59
анонимен написа:
Просто в тези каменни надписи с изключение на един, няма нищо революционно, тъй като са едни обикновенни писаният от времето на възраждането и не са в никакъв случай по-стари от 200г.


Виждам, че имаме сред нас сериозен експерт. Моля, излезте с името си, разчетете тези 'обикновенНи писания', не използвайте обидни квалификации, аргументирайте се и ще допусна всеки Ваш коментар.



цитирай
113. zvezdichka - Здравей Мартине!
21.06.2012 12:27
Интересно ми беше да прочета постинга и коментарите след него. Не съм специалист, но имам отношение към нашата древна история. Наскоро гледах едно предаване по Българската патриотична телевизия с Петко Атанасов “За Българските писмена” и там той говореше, че има създадени различни видове азбуки, които са били за ограничен кръг хора и са били кодирани, защото както се изрази той: “Азбуките са създадени не да разпространяват познание и култура, а да крият познание и култура.” И че азбуката е сакрално явление. До нея достъп са имали една малка част от обществото. И това се е правело с цел да не се злоупотреби със Познанието. Обществото по принцип е разпространявало познанието, но сакралното, съкровенното е оставало скрито от масите. Ето линк, ако някой прояви интерес:
http://bnptv.info/tv/index.php/discustudio/2009-10-22-11-26-25/3015-2012-02-14-15-10-33
и 2-тата част
http://bnptv.info/tv/index.php/discustudio/2009-10-22-11-26-25/3035---------2
Просто на мен ми бяха интересни.

Иначе плочите, които показваш някои съм виждала в профилите на мои фейсбук приятели, които се интересуват живо от история. За някои ми беше неизвестно. Но със сигурност много хора ще са ти благодарни за това, което правиш, други – не особено... Зависи накъде се е запътил човек и накъде е отправен погледа му. А че ни е нужно познание в днешно време – за това няма спор.
цитирай
114. prarodinata - “За Българските писмена” и там той ...
22.06.2012 11:39
zvezdichka написа:
“За Българските писмена” и там той говореше, че има създадени различни видове азбуки, които са били за ограничен кръг хора и са били кодирани, защото както се изрази той: “Азбуките са създадени не да разпространяват познание и култура, а да крият познание и култура.” И че азбуката е сакрално явление. До нея достъп са имали една малка част от обществото. И това се е правело с цел да не се злоупотреби със Познанието. Обществото по принцип е разпространявало познанието, но сакралното, съкровенното е оставало скрито от масите. Ето линк, ако някой прояви интерес:
http://bnptv.info/tv/index.php/discustudio/2009-10-22-11-26-25/3015-2012-02-14-15-10-33
и 2-тата част
http://bnptv.info/tv/index.php/discustudio/2009-10-22-11-26-25/3035---------2
Просто на мен ми бяха интересни.

“Азбуките са създадени не да разпространяват познание и култура, а да крият познание и култура.” И че азбуката е сакрално явление. До нея достъп са имали една малка част от обществото. И това се е правело с цел да не се злоупотреби със Познанието."
Така е. Писмеността по нашите земи е била достояние само на малцина, на посветените. Това е и причината дълго време т.нар. траки да бъдат възприемани като безписмен народ, което разбира се никак не е вярно. А другата и далеч по-прозаична причина за упоритата заблуда, че траките са били безкнижни е огромният мащаб на унищожението, което е спохождало писмените паметници на нашите предци. Малкото, което е оцеляло след планомерното заличаване на всякакви ‘езически’ паметници по време на покръстването, е било доизгорено и затрито при унищожаването на търновските библиотеки от османските завоеватели.
А иначе, нашите земи са огнище на познание, от което са произлезли не една писмени системи и стотици, ако не хиляди писмени знаци. Съвсем скоро ще публикувам множество древни надписи от земите ни, за да онагледя тази теза.

Поздрави и успехи!
цитирай
115. анонимен - За пастирчето с овчиците
23.06.2012 01:46
Ш-шшшшш, момченце, ти пасал ли си овчици и козици? Та питам аз, кога ще имаш време да търчиш след тях и букви да чукаш;)))
цитирай
116. анонимен - За плочите
23.06.2012 01:48
zvezdichka написа:
Интересно ми беше да прочета постинга и коментарите след него. Не съм специалист, но имам отношение към нашата древна история. Наскоро гледах едно предаване по Българската патриотична телевизия с Петко Атанасов “За Българските писмена” и там той говореше, че има създадени различни видове азбуки, които са били за ограничен кръг хора и са били кодирани, защото както се изрази той: “Азбуките са създадени не да разпространяват познание и култура, а да крият познание и култура.” И че азбуката е сакрално явление. До нея достъп са имали една малка част от обществото. И това се е правело с цел да не се злоупотреби със Познанието. Обществото по принцип е разпространявало познанието, но сакралното, съкровенното е оставало скрито от масите. Ето линк, ако някой прояви интерес:
http://bnptv.info/tv/index.php/discustudio/2009-10-22-11-26-25/3015-2012-02-14-15-10-33
и 2-тата част
http://bnptv.info/tv/index.php/discustudio/2009-10-22-11-26-25/3035---------2
Просто на мен ми бяха интересни.

Иначе плочите, които показваш някои съм виждала в профилите на мои фейсбук приятели, които се интересуват живо от история. За някои ми беше неизвестно. Но със сигурност много хора ще са ти благодарни за това, което правиш, други – не особено... Зависи накъде се е запътил човек и накъде е отправен погледа му. А че ни е нужно познание в днешно време – за това няма спор.

Цане, няма как да ти е известно, освен една от плочите, които съм публикувал в профила си и тази, която Пасков е публикувал, без тази от Гела, останалите в интернет пространството се публикуват за първи път.
цитирай
117. анонимен - За пръв път чувам за Надарския на...
23.06.2012 01:53
анонимен написа:
За пръв път чувам за Надарския надпис и се надявам искрено да публикувате както изображение, така също някакви подробности относно локализация, датировка, разчитане и др.Нека хората да видят снимките, като се пуснат по няколко форума банаджиите няма как да твърдят, че видите ли траките са безписмени.
Ще чакаме с нетърпение новите снимки!


Той е от "Ситовската писмена школа";)))

Надарският надпис
http://www.voininatangra.org/modules/xcgal/albums/userpics/Kremenski%20nadpis.jpg
цитирай
118. zvezdichka - Полочата от Драгойна съм виждала
28.06.2012 13:51
на снимка, от Гела - в нета са разпространени и от Горно Луково. За другите не съм предполагала.
цитирай
119. анонимен - знаещ
22.07.2012 18:14
Това са криптографски олтарни надписи от 19 век, без изключения. Този от Г. Луково е най-ранен - около 1811 г., а другите са от края на 19 век. Знам още една такава плоча. Няма траки тука, няма древни писмености, нито пък има обратна еволюция на азбуките.
цитирай
120. prarodinata - Това са криптографски олтарни н...
24.07.2012 11:48
анонимен написа:
Това са криптографски олтарни надписи от 19 век, без изключения. Този от Г. Луково е най-ранен - около 1811 г., а другите са от края на 19 век. Знам още една такава плоча. Няма траки тука, няма древни писмености, нито пък има обратна еволюция на азбуките.


Звучи много добре като теория, но ще трябва да представите доказателства, за да ни убедите. Въз основа на какво датирате горнолуковската плоча от 1811 г.?
Покажете снимка на другата плоча, за която знаете, за да допълним колекцията.
Как обяснявате голямата разлика в износването на новите надписи (очевидно от 19 в.) и останалите?

Поздрави!
цитирай
121. prarodinata - "Криптографски олтарни надписи"
24.07.2012 12:03
Иначе, поздравявам Ви за термина "криптографски олтарни надписи"... Звучи много по-правдоподобно от "дюлгерски надписи", предложен от В. Фол :) Сега остава да обясните що е то криптографски олтарни надписи и имат ли те почва у нас... иначе ще си останем само с поредния колкото звучен, толкова и безсъдържателен наукообразен термин.

Поздрави!
цитирай
122. анонимен - "Криптографски олтарни надписи"
06.10.2012 22:08
Здравейте, сигурна съм, че ако не всички, то поне част от надписите на плочите биха могли да се отнесат към времето на траките. Щом са открити рисунки на пещерения човек, смятатате ли че този развит народ (траките) не е имал писменост. Абсурд. Скоро всичко ще излезе на яве, не се тревожете. Нека този, на когото не му отърва българите да са наследници на богата култура (която често ни е била открадвана от други народи) да се радва, че историята е била фалшифицирана. Всичко рано или късно излиза на яве.
цитирай
123. prarodinata - Тракийска писменост
08.10.2012 10:44
анонимен написа:
Здравейте, сигурна съм, че ако не всички, то поне част от надписите на плочите биха могли да се отнесат към времето на траките. Щом са открити рисунки на пещерения човек, смятатате ли че този развит народ (траките) не е имал писменост. Абсурд. Скоро всичко ще излезе на яве, не се тревожете. Нека този, на когото не му отърва българите да са наследници на богата култура (която често ни е била открадвана от други народи) да се радва, че историята е била фалшифицирана. Всичко рано или късно излиза на яве.


Логиката Ви е правилна, невъзможно е траките да са нямали писменост.
Дори и надписите на някои от плочите да са направени в по-ново време, те показват несъмнена приемственост с по-ранни тракийски надписи, затова считаме самата писменост на Плочите за тракийска.
Поздрави!
цитирай
124. prarodinata - картичка на Мадарския конник
13.10.2012 09:59
анонимен написа:
Притежавам картичка на Мадарският конник от преди сто години и там все още ясно си личи надписа със старобългарски букви....ако някой се интересува, координатите ми са във фейса !

Здравейте, Елена!
Ще съм Ви благодарен, ако ми изпратите снимка на тази картичка. Ще се свържа с Вас на имейла, който дадохте.
Благодаря Ви много за предложението, тази информация ще бъде много интересна!
Поздрави!
цитирай
125. danailvdimitrov - плочите са много интересни и би следвало да има официално становище на историци
27.05.2013 21:54
За мен св.Константин Философ(Кирил) е създал две азбуки- кирилицата( която е предназначена за ползване от българите) и глаголицата- за западните славяни (специално за мисият във Великоморавия)

А по точно е да следваме средновековното определение на този процес: там се казва често св.Кирил "изнамерил" буквите !!!

Както знаем той работи в Полихрон където е едно от местата на най-старото поселище на българи в Мала Азия и вероятно е ползвал подобни източници.


Така, че ред е на официалните историци!
цитирай
126. prarodinata - Така, че ред е на официалните ...
28.05.2013 11:22
danailvdimitrov написа:


Така, че ред е на официалните историци!


Официалните историци и по-точно епиграфи се произнесоха по въпроса в статия от списание '8'. В скоро време ще я публикувам тук, заедно с моя отговор, който ще бъде изпратен до списанието, както и до Секцията за нумизматика и епиграфика при НАИМ.

Поздрави!
цитирай
127. servantes - Етруски Надписи за превод от Пирги - Италия
10.07.2014 21:28
Как мога да изпратя надписи за превеждане, те са древно етруски от Пирги (Италия)!??Давам майл за връзка : servantes642@gmail.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prarodinata
Категория: История
Прочетен: 1534680
Постинги: 49
Коментари: 896
Гласове: 2105