Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2011 17:32 - ПРОИЗХОД НА ЛЕГЕНДАТА ЗА КУБРАТ И СИНОВЕТЕ МУ
Автор: sparotok Категория: История   
Прочетен: 72626 Коментари: 149 Гласове:
131

Последна промяна: 16.03.2011 13:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



ПРОИЗХОД НА ЛЕГЕНДАТА ЗА КУБРАТ И СИНОВЕТЕ МУ

 

 

 

Разказват, че на смъртният си одър Кубрат* повикал синовете си, за да им каже нещо важно. Потомците на великият владетел се наредили около баща си и зачакали да чуят последния му съвет. Старият княз им показал сноп стрели и призовал  своите наследници да ги счупят. Колкото и усърдно да се опитвали да изпълнят заръката на никого от синовете това не се отдало. Тогава Кубрат развързал снопа и започнал за чупи стрелите една по една. После вдигнал поглед към младите български благородници и им казал – Докато сте заедно и се поддържате ще сте като този сноп стрели, никой няма да може да ви победи. Разделите ли се, ставате слаби и ще бъдете покорени лесно от всеки враг, знайте, че силата се крепи на единството!...

 

Според някои хора наричащи себе си историци трябва да търсим произхода на тази легенда сред народите на Средна Азия – монголци и тюрки. Това разбира се е нелепо защото почти идентично предание е било известно в Европа още в Античността. От Плутарх знаем, че владетелят на царските скити – Скилур имал много синове. Предчувствайки смъртта си той ги повикал при себе си. Когато всички пристигнали Скилур им наредил да счупят сноп стрели. Разбира се въпреки усилените опити това не се отдало дори на най-силния. Тогава старият цар рекъл- Бъдете като този сноп стрели – винаги заедно, така никой няма да е ви пречупи!

 
                       
                                  image
Скилур - http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Skilur_moneta_.JPG



                            image

Скилур заедно с един от синовете си 
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ru/9/9b/Skilur.jpg


 

Разликата в двете легенди е в имената на владетелите, а и във времето на описаните истории. Кубрат е живял през VII-ми век, а разказът на Плутарх засяга събития от II-ри век преди Христа, то.е.около 800 години по-рано. Какво е обаче общото между народът на Скилур и старите българи?

 

Скилур е бил господар на царските скити- голям и могъщ народ, който според Херодот, Страбон и др. е обитавал Черноморските степи. Тези хора са били горди и войнствени, всички околни народи са им били подчинени. Известно е, че като защитни съоръжения са правели земни валове ( като старите българи). Когато побеждавали враг отрязвали главата му, позлатявали черепа от вътре и го превръщали в ритуална чаша, от която по време на тържества пиели вино ( тъй както е правел княз Крум с превърнатият в чаша череп на Никифор Геник).

При погребения царските скити жертвали коне ( както правят старите българи поне до IX-ти век). Археологическите проучвания показват, че царските скити са практикували изкуствената черепна деформация ( типична за старите българи и практикувана в Черноморските степи и Тракия от най-дълбока древност). Основното оръжие на царските скити е кривият рефлексен лък, познат на тракийските племена и разбира се на старите българи. Най-разпространеният тип връх на стрела е бил с триъгълно сечение (също както при траките и старите българи)...

 

Учените се опитват усилено да внушат, че скитите мистериозно са се изпарили в небитието и са направили място за други народи. Това е пълна глупост. Изобщо не се наблюдава отслабване на скитското общество, напротив, с течение на времето то има стремително развитие. Макар да са известни като номади скитите са имали градове, чието местонахождение обаче се е пазило в тайна, за да се избегнат грабителските нападения на гърците. Поне от III-ти век преди Христа се започва изграждането на крепости с каменни стени, чиято дебелина е стигала до осем метра ( А.Mongarit, Archaeology of USSR). Къщите са се правели от дърво и са се украсявали с изкусна дърворезба. Пътища е имало дори в блатистите региони, изполвали са се дървени трупи за настилка. Търговията е била добре развита, благодарение на огромната житница в Черноморските степи зърно е било изнасяно дори и за Гърция.

 

Днес е наложено вярването, че хуните са причината за упадъка на скитите, това обаче е безсрамна лъжа защото самите хуни са били част от този етнос.Скитите не са били унищожавани от никого, сменяли са се само доминиращите племена. През V-ти век настава апогея на скитското общество. Създадена е империя простираща се от Рейн до Китай и от Северно до Черно море – царството на Атила, когото Приск нарича... царски скит.  Да, Атила, Ирник и техните наследници не са никой друг, а старите господари на Скития. Няма хунско нашествие през IV-ти век, това е лъжа. През II-ри век в “ География“ III-5 Клавдий Птолемей споменава хуните като местен народ и ги локализира точно в земите на царските скити. Затова не е учудващо, че хуните пракитикуват изкуствената черепна деформация, бръснат главите си и оставят кика като траките, имат гробници, чийто прототип е от Черноморските степи, жертват коне като траките и също както и гетите са конни стреци, основното оръжие е кривият рефлексен лък.

Трябва да се знае и това, че хунските лични имена Балас, Горд, Берик, Стурак, Атила, Акум са сродни на тракийските Балей, Гордий, Бергай, Зурак, Атис, Акам....

 

При различни бедствия и войни тракийските племена са прекосявали Дунава и са търсели убежище при своите роднини скитите*. С помощта на същите тези скити траките успяват да извоюват своята независимост през VII-ми век. Това става защото всички сродни племена се спояват в един здрав, братски съюз и по този начин създават държава способна да се противопостави успешно дори на силен и добре организиран противник каквато е била Източната Римска Империя. Дунавска България оцелява защото владетелите й са следвали завета на дедите ни – търсели са сближение и приятелство с роднините си. Това е също нашият шанс да оцелеем, трябва да търсим приятелството на своите роднини и съседи, да им покажем чистото си сърце и заедно да се борим за едно по-добро бъдеще!

 

 

 

 

* По-правилно е да се каже Кроват, но тъй както повечето хора познават този български владетел като Кубрат (вариант наложен от школата на Златарски) съм използвал това име.

 

** Дион Касий свидетелства за това, че северните траки са всъщност клон на скитите. От друга страна в творбата си “Етника” Стефан Византийски определя скитите като тракийски народ, а векове преди тези автори Страбон обяснява, че в дълбока древност гърците са наричали с името скити всички свои северни съседи, т.е. включително и траките. Страбон дава и превод на думата скити, той пояснява, че тя е равностойна на гръцката номад – скитащ. Виждаме, че скити изначава скитащи ( както отдавна отбеляза Ганчо Ценов).

 

 

 

 

 

 





Гласувай:
132



1. sparotok - кирилица
17.02.2011 17:33
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
2. sparotok - културен тон
17.02.2011 17:34
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!
цитирай
3. ketcakuatl - ПРИВЕТ
17.02.2011 17:46
Кога скитите са се оформили като народ? Има ли някакви сведения?
С уважение - Митко!
цитирай
4. malchaniaotnadejda7 - Благодаря ти, Sparotok!
17.02.2011 17:50
За мен лично бе изключително важно да прочета и да намеря потвърждение на свой поетичен образ, в който Атила хан, старите номади и господари на Скития, хуните и прабългарите са архетип на единна етническа генеология. Като дъгата на кривият рефлексен лък, който ни изстрелва в бъдното... Благодаря ти!
цитирай
5. sparotok - скити
17.02.2011 18:01
ketcakuatl написа:
Кога скитите са се оформили като народ? Има ли някакви сведения?
С уважение - Митко!


Сведения има колкото искаш, но повечето се укриват. Ще започна с това, че още през 5-то хилядолетие преди Христа в земите на България, Македония, Северна Гърция, Европейска Турция, Сърбия, Хърватско, Румъния и Украйна са живели хора с почти идентична материална култура, погребални ритуали и архитектура.

Учени като Бест и Ходинот споменават приликите на керамика и архитектура от земите на България, Македония и Северна Гърция, но мълчат за приликите на тракийската керамика, архитектура и погребални обреди с тези от Украйна.

Прародината на скитите е Тракия, от нашата земя те са поели на север и са се установили в черноморските степи. Трябва да отбележа обаче, че са били постоянно в движение защото основният им поминък е било скотовъдството.
Понеже са скитали непрекъснато са нарекли себе си СКИТИ.

Учените се хващат на една приказка на Херодот, че скитите били дошли през 8-ми век преди Христа от Средна Азия и са прогонили кимерийците... Както обаче отбелязва иранистът Гиршман - това си остава приказка. Кимерийската материална култура, а и език са неотлчими от тези на скитите. Размествания на етноси и имало често в древността. Мизите са отговорни за миграцията на стримоните в Азия, знаем също, че голяма част от фригите мигрира на Мала Азия.

Учените премълчават идентичната култура на скити и траки, премълчават и сведенията на Страбон, Дион Касий, Ст. Византийски и по този начин става лесно траки и скити да се нарекат чужди народи.

Според мен на скитите трябва да се гледа на скитите като на част от тракийското семейство. Разбира се има и различия, но и между самите тракийски племена е имало разлики, тъй както днес в България в различните региони има различни носии, различни обреди, различни диалекти.
цитирай
6. sparotok - хунски гени
17.02.2011 18:05
malchaniaotnadejda7 написа:
За мен лично бе изключително важно да прочета и да намеря потвърждение на свой поетичен образ, в който Атила хан, старите номади и господари на Скития, хуните и прабългарите са архетип на единна етническа генеология. Като дъгата на кривият рефлексен лък, който ни изстрелва в бъдното... Благодаря ти!


Думите ти ме подсетиха за едно скорошно генетично изследване, което установи, че хуните в Сибир са били европеиди с руса коса и сини очи. Това обясни защо на изображения от Ноин Ула ( Монголия) хуните са изобразени със светла коса и очи и защо на монетите на белите хуни са изобразени предимно хора с европеидни лица.

Поздрави!
цитирай
7. miaa - Винаги ме изненадваш приятно,Sparotok!
17.02.2011 18:59
Интересни неща научавам от теб! Харесвам хора,които имат позиция и я защитават с дух и сърце! Успехи, успехи и много любов от мен:)
цитирай
8. sparotok - благодаря ти
17.02.2011 19:03
miaa написа:
Интересни неща научавам от теб! Харесвам хора,които имат позиция и я защитават с дух и сърце! Успехи, успехи и много любов от мен:)


Благодаря ти за милите думи! Личната позиция наистина трябва да се отстоява с дух и сърце, те дават силата!
цитирай
9. zelas - Най-сетне да се знае точно произ...
17.02.2011 19:11
Най-сетне да се знае точно произходът на този популярен разказ за Кроват и синовете му. В уикипедия има един много хубав образ на Скилур (Skilurus или Scylurus)
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Skiluros_Archaeological_Museum_of_Odessa.JPG

Благодаря!
цитирай
10. sparotok - Скилур
17.02.2011 19:14
zelas написа:
Най-сетне да се знае точно произходът на този популярен разказ за Кроват и синовете му. В уикипедия има един много хубав образ на Скилур (Skilurus или Scylurus)
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Skiluros_Archaeological_Museum_of_Odessa.JPG

Благодаря!


Благодаря ти и аз Пламене! Свършил си по-подробно проучване от мен, не бях попадал на тази снимка.
цитирай
11. ckarlet - Доста интересен произход на лег...
17.02.2011 19:20
Доста интересен произход на легендата за Кубрат и синовете му, Sparotok!
Нужно е това единство на българския народ, като този сноп стрели, за да изградим по-добро бъдеще!
Мъдри са били дедите ни, затова и сме имали силна държава!
Поздрави и от мен!
цитирай
12. get - Много труден въпрос поставяш уважаеми ketcakuatl !
17.02.2011 19:22
ketcakuatl написа:
Кога скитите са се оформили като народ? Има ли някакви сведения?
С уважение - Митко!

Ще се помъча да ти отговоря по-друг начин !
- На територията, Мала азия, балканите и причерноморските степи живеят етносни групи от единен етнообразователен(пораждащ) център !!
Това отнесено към Варненската халколитна култура - най-старата поне на територията на Европа ! Но не оставайте с впечатлението, че има локален характер. В приблизително същият исторически период имаме културни центрове, вземете култури Вранча, Маришка и Хаманджия. В Мала азия Чатал хьоюк. При това се набелязва качествен скок, по отношение на човешкото развитие !!
Преминава се от номадският начин на живот, при който хората са били ловци и събирачи на храната си - към УСЕДНАЛОСТ !! Тоест има създаване на постоянни поселища(урбанизация); одомашняване на животни; примери за земеделско-стопанска дейност; добив и обработка на камък и кост до оръдия на труда във вид на земеделски сечива, битови и оръжия; добив на метали(минно дело); обработка на метали до вида оръдия на труда; усложнен социален живот; културен живот с усложнени културно-религиозни вярвания; това предполага и усложнени социални контакти и формиране на ЕЗИК способен да подпомага хората при общуването им !!!
- Като си поставяте въпроса - Кога скитите са се оформили, като народ ? - вие поставяте частно ограничително тълкуване на целият този сложен процес !!
- По скоро бих казал, че скитите произлизат от тази първична култура и пра-етнос формирал се в ареала около Черно море (!) и най-вече на Балканите !
- Оше малко пояснения ! - например мизите-гети(!?) в един по-късен етап 600 г. пр.хр. те носят чертите, както на основната тракийска култура, така и като начин на живот можем да ги причислим към скитите - поради сезонните им преселвания на север и юг през условната граница р.Дунав.

С уважение Гет

sparotok написа:
- Понеже са скитали непрекъснато са нарекли себе си СКИТИ.
... и боии-боу/гоули-келти ! ... и-и-и соколоти-секуи(л)и-есегели-каринтийци-галисийци и много, много други имена ... но по същността си са от един корен.
Например ! - каринтийците-русини-галисийци, подпомагат Иван-Асен ІІ, в борбата му по възвръщане на трона !!

цитирай
13. анонимен - поздравления за поста!излиза, че ...
17.02.2011 19:53
поздравления за поста!излиза,че за всичко сме лъгани от нашата история,но защо е тази омраза към българите,да не забравяме че още ни мразят европейците?!
цитирай
14. gwendoline - Пак ме изненада, приятно! :)
17.02.2011 20:02
Поздправи!!
цитирай
15. sparotok - омразата към българите- Ordo Dragovitsa
17.02.2011 20:02
анонимен написа:
поздравления за поста!излиза,че за всичко сме лъгани от нашата история,но защо е тази омраза към българите,да не забравяме че още ни мразят европейците?!


Ако успеете да намерите вързката между Ordo Dragovitsa ( Ordo Drugonthiae) във Франция, друговитите в Родопите и съдбата на богомилите ще разберете как е възникнала омразата срещу българите.
Информацията е трудна за намиране, но търсенето си заслужава!
цитирай
16. sparotok - !
17.02.2011 20:03
gwendoline написа:
Поздправи!!


Повярвай ми, изненадите тепърва предстоят:)
цитирай
17. sparotok - до get
17.02.2011 20:05
Прав си, това е добро определение - "По скоро бих казал, че скитите произлизат от тази първична култура и пра-етнос формирал се в ареала около Черно море (!) и най-вече на Балканите !"

Поздрави!
цитирай
18. sparotok - единство
17.02.2011 20:08
ckarlet написа:
Доста интересен произход на легендата за Кубрат и синовете му, Sparotok!
Нужно е това единство на българския народ, като този сноп стрели, за да изградим по-добро бъдеще!
Мъдри са били дедите ни, затова и сме имали силна държава!
Поздрави и от мен!


Скарлетче, единството на българите ще възроди България. Преди някои от нас да станат червени, сини, или жълти, те са били българи, време е да си го спомнят и никога повече да не го забравят. За българина трябва да има само една идеология - Майка България!
цитирай
19. veselinvalev - sparotok
17.02.2011 20:12
Удоволствие е човек да те чете, Павел. Представяш задълбочено познаване и вникване в научните факти, владееш стил, който изгражда светове, оборваш исторически предразсъдъци и откровени лъжи, даваш на огромен брой читатели публичен, публицистичен и дискусионен контекст за смисъла на историческото познание и неговата роля в самосъзнанието ни, кода на нашата същност в родово-обществената ни памет, програмно-етична визия за бъдещото ни съществуване.
Бог да те благослови!
цитирай
20. sparotok - стил
17.02.2011 20:18
veselinvalev написа:
Удоволствие е човек да те чете, Павел. Представяш задълбочено познаване и вникване в научните факти, владееш стил, който изгражда светове, оборваш исторически предразсъдъци и откровени лъжи, даваш на огромен брой читатели публичен, публицистичен и дискусионен контекст за смисъла на историческото познание и неговата роля в самосъзнанието ни, кода на нашата същност в родово-обществената ни памет, програмно-етична визия за бъдещото ни съществуване.
Бог да те благослови!


Приятелю, благодаря ти за добрите думи. Аз самият считам себе си за най-обикновен човек, опитвам се простичко и ясно, без увъртания и абстрактни отклонения да покажа истината...оказва се, че това е възможно.
цитирай
21. анонимен - от трибал
17.02.2011 21:04
искам да помогна и с още малко извори към доводите на автора. за градът на скитите е описано /находящ се на 600 стадии от ерусалим/ във всяка една православна библия във втора книга макавейска от стих 29-до 31,а в 35 направо се говори за тракийски конник. това се отнася за времето около 3-2 век преди новата ера. При това за тоя град се говори като за нещо старо, а не като за някакво ново поселение след похода на Александър македонски. Тази част от пустинята Сахара под град Александрия се е наричала дълго време скитската пустиня, това и име се е запазило във описанието на живота на един светец /нещо сега не се сещам името му/. Давам тези източници защото са общодостъпни, не искат знание на чужд език. Интересно е че поддръжниците на досегашната теория остават слепи за сведението на един от византийските хронисти, които обяснява, че българите донесли със себе си "скитската гнусота" разбирайте познания за духовния свят, но в тълкуванията си за тези податки упорстват и отказват да направят логическите изводи, който успява да направи и обоснове спароток.
цитирай
22. momchilut - Естествено, горкият българин е ...
17.02.2011 21:28
Естествено, горкият българин е жестоко дискриминиран навсякъде... Как, О, как може светът да е толкова несправедлив към теб, Българино...
http://ivaylozartov.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/02/17/zashto-v-bylgariia-horata-jiveiat-zle-zashto-mizerstvat-zash.688226
цитирай
23. solinvictus - Хорбат е бил Патриции и можем да в...
17.02.2011 23:04
Хорбат е бил Патриции и можем да видим единствения "патрициански колан" в ермитажа.Но не само това е бил атрибут на тази длъжност и титла ,имало е още нещо което е било символ на справедливост .Този символ го има в герба на Испания!Естествено ,че по това време е нямало хиспанци ,но те са си го присвоили от РИ ,пък може ние да сме им го отстъпили?
Що не?
Конския азиатско-степен тор е като одеколон "Тройний" за минтиливците!
цитирай
24. kasnaprolet9999 - Винаги съм си мислела, че синовете ...
17.02.2011 23:05
Винаги съм си мислела, че синовете на Кубрат не са направили добре, че не са си взели поука от тази хубава приказка и са се разделили, вместо да се обединят. Излиза, че това съвсем не е така при синовете на Скилур-"Това става защото всички сродни племена се спояват в един здрав, братски съюз и по този начин създават държава способна да се противопостави успешно дори на силен и добре организиран противник каквато е била Източната Римска Империя. Дунавска България оцелява защото владетелите й са следвали завета на дедите ни – търсели са сближение и приятелство с роднините си". Много добре си го анализирал.
цитирай
25. razkazvachka - Поздравления за постинга!
17.02.2011 23:17
Трябва да се напомня тази легенда. Днес пак ходим по света разединени, понякога имам чувството, че и в България, както и навсякъде по света - има българи, които живеят по отделно. Тази легенда се отнася точно до нас - ние сме най-разединените хора на Земята.
цитирай
26. d3bep - С твое разрешение ще внеса малко ...
17.02.2011 23:43
С твое разрешение ще внеса малко допълнение в статията.

Имам по - стар кандидат от Скилур и Плутарх, последният от които много уважавам.

ТОва е Езоп и баснята му "Сноп от пръчки", писана доста отдавна, в Лидия, при Крез.
Текстът на баснята ГО НЯМА НА БЪЛГАРСКИ.
Но на английски го има.

http://books.google.bg/books?id=5HqQi8JxXQUC&pg=PA19&lpg=PA19&dq=ezop+The+bundle+of+sticks&source=bl&ots=P-0CSHbgTi&sig=QNvKdyw3np5jpAMz8FKSs9nSAEY&hl=bg&ei=c5VdTZGtGYueOqz7ma0L&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCUQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false

Оттам нататък си правете извода за евтините компилации сами.
цитирай
27. sparotok - Eзоп
17.02.2011 23:49
d3bep написа:
С твое разрешение ще внеса малко допълнение в статията.

Имам по - стар кандидат от Скилур и Плутарх, последният от които много уважавам.

ТОва е Езоп и баснята му "Сноп от пръчки", писана доста отдавна, в Лидия, при Крез.
Текстът на баснята ГО НЯМА НА БЪЛГАРСКИ.
Но на английски го има.

http://books.google.bg/books?id=5HqQi8JxXQUC&pg=PA19&lpg=PA19&dq=ezop+The+bundle+of+sticks&source=bl&ots=P-0CSHbgTi&sig=QNvKdyw3np5jpAMz8FKSs9nSAEY&hl=bg&ei=c5VdTZGtGYueOqz7ma0L&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCUQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false

Оттам нататък си правете извода за евтините компилации сами.


Прекрасно, Езоп е тракиец, по-точно -фригиец...
цитирай
28. sparotok - българи
17.02.2011 23:50
razkazvachka написа:
Трябва да се напомня тази легенда. Днес пак ходим по света разединени, понякога имам чувството, че и в България, както и навсякъде по света - има българи, които живеят по отделно. Тази легенда се отнася точно до нас - ние сме най-разединените хора на Земята.


Можем и да бъдем най-задружните, правили сме го много пъти.
цитирай
29. sparotok - сближение
17.02.2011 23:51
kasnaprolet9999 написа:
Винаги съм си мислела, че синовете на Кубрат не са направили добре, че не са си взели поука от тази хубава приказка и са се разделили, вместо да се обединят. Излиза, че това съвсем не е така при синовете на Скилур-"Това става защото всички сродни племена се спояват в един здрав, братски съюз и по този начин създават държава способна да се противопостави успешно дори на силен и добре организиран противник каквато е била Източната Римска Империя. Дунавска България оцелява защото владетелите й са следвали завета на дедите ни – търсели са сближение и приятелство с роднините си". Много добре си го анализирал.


Сближението на роднините е важно, нали знаеш поговорката - Брат брата си не храни, ала си го брани!
цитирай
30. sparotok - жезъл
17.02.2011 23:54
solinvictus написа:
Хорбат е бил Патриции и можем да видим единствения "патрициански колан" в ермитажа.Но не само това е бил атрибут на тази длъжност и титла ,имало е още нещо което е било символ на справедливост .Този символ го има в герба на Испания!Естествено ,че по това време е нямало хиспанци ,но те са си го присвоили от РИ ,пък може ние да сме им го отстъпили?
Що не?
Конския азиатско-степен тор е като одеколон "Тройний" за минтиливците!


Поне за мен най-ценният артефакт от съкровището на Кроват ( Кубрат) е златният му жезъл. Това е царски атрибут, а не нещо типично за вожд на малко племе.
цитирай
31. silencemurmur - И сноп лозови или лещникови пръчки
18.02.2011 00:14
вършат същата работа.
Важното е симбола им, познат по цялата земя:
"Докато сте заедно и се поддържате ще сте като този сноп стрели, никой няма да може да ви победи. Разделите ли се, ставате слаби и ще бъдете покорени лесно от всеки враг, знайте, че силата се крепи на единството!..."

Много актуален призев за повечето народи на планетата-земя!


цитирай
32. анонимен - Народите не изчезват !!!!!!!!!
18.02.2011 00:29
Само се сменят имената им през различните периоди.

Да не забравяме и Мала Скития !!! С днешна Румъния и румънци (Рим и римляни). И тангиращите Бесарабия и Молдова. Ама нейсе.

Благодарности за допълненията на get и d3bep.

Доставихте ми огромно удоволствие.

цитирай
33. анонимен - Поддържеам мнението че трябва да ...
18.02.2011 01:34
Поддържеам мнението че трябва да сме единни , че общите усилия са винаги носещи ползи към добро.Вярвам в поуките от миналото и всячески се стремя да давам от себе си всеки свободен миг за да се трудя за нещо полезно.Дано с мъдростите и със самосъзнанието си да се измъкнем от трудните дни.
цитирай
34. apostapostoloff - Отвратителна легенда!
18.02.2011 04:26
Правата на отделния индивид стоят над интересите на групата и държавата!!! Затова вземете най- сетне да си заврете този сноп в...
цитирай
35. estolodu - Кубрат се е обърнал към всичките си ...
18.02.2011 09:19
Кубрат се е обърнал към всичките си синове, а не към народите на балканите. Повечето хора си мислят, че заветът му не е изпълнен, защото всеки тръгва да създава държава на различно място - разединяват се, вместо да се обединят в една държава.
Обаче пропускат една доста интересна подробност :) Който погледне карта на разселванията на синовете на Кубрат и Стара Велика България, ще забележи едно много интересно нещо - всички останали поселения са разположени в полукръг около дунавска България, оставяйки византийците като единствената им грижа. Сиреч, другите синове са имали за цел да защитят дунавска България от враговете на запад, север и изток, за да бъде установяването й на Балканите сигурно. Били са заедно, подкрепяли са се.
цитирай
36. kasnaprolet9999 - Не, тази не я знаех в този вариант, а в ...
18.02.2011 09:22
Не, тази не я знаех в този вариант, а в друг-Брат, брата не храни, ама тежко му който го няма, което си е почти същото, поздрави за хубавия постинг. Един черногледец се е подредил преди теб в класацията и мисля, че ако всички сме с неговата нагласа нищо добро не ни чака.
цитирай
37. анонимен - Зад тази легенда се крие истината за ...
18.02.2011 10:00
Зад тази легенда се крие истината за нас българите.
Такава сила сме всеки поотделно,че ако се съберем ,ле ле...Те го знаят и затова ни разделят.Хабим силата си един срещу друг,а ако погледнем в една посока..ле ле..
Някъде бях чела,че българският ген е неущожим и ние сме асимилационен народ.Твърди се усилено,че великата китайска стена е построена и заради това-да се спрат асимилационните набези/?на българите.
Ако на нашата свещенна земя отсечем само едно дърво,на другия край на света пада цяла гора.
Че сме се разпръснали по света,не е по наша воля.Някой от вас да ми каже,има ли притеснения ,че ще се загубим?Аз нямам такива.
Всяко семейство в България е изпратило поне един емигрант.Но тъй като нищо не е случайно,дано да е към доброто на всички хора.
Благодаря ти Павел,че тук сред вас се чувствам сред такива,които гледат в една посока и имат нагласата да припомнят на нашия изтрадал род,кои сме и заради какво сме тука.
Нели
цитирай
38. sande - Поздравления, sparotok! При теб има винаги какво да се научи, благодаря ти!
18.02.2011 10:06
... Сега българите сме много разединени, разбити, със слаб дух, с липса на единение и цел. И с едва мъждукаща вяра.
Политиката действа разрушително на единството на българите. Противопоставя ги, насъсква ги едни срещу други.
"Горе Стамболов!" "Долу Стамболов". Ревящи тълпи. Не е било много отдавна.

Неосвободен народ се обединява, разединен - не! Кой известен българин бе казал това?
цитирай
39. indiajane - След като прочетох статията и коментарите към нея,
18.02.2011 10:43
се запитах, не е ли възможно тази "приказка" за снопа с пръчки/стрели да се е предавала от поколение на поколение сред владетелските родове и затова да достига до нас от 3 източника, датирани различно. В този контекст значението на първоизточника намалява за сметка на това, че владетелите ни са се опитвали да опазят единството на българския род поколения наред в продължение на много векове.
цитирай
40. анонимен - Произходът на легендата
18.02.2011 10:59
Произходът на легендата за Кубрат е добре изследван в научната литература. Тази легенда произхожда от една басня на Езоп. Тъй като Езоповите басни са широко разпространении из света, тази "легенда" е позната на много народи.
Не съм историк, но мисля, че Езоп е живял преди Кубрат.
цитирай
41. vmir - Легендите на всеки народ са и ключ към заложбите му.
18.02.2011 11:20
Значението на тази легенда според мен свидетелства за действието на постоянна сила (според мен поощрявана отвън), която действа срещу поуката от тази легенда, мъдростта в която до сега не съм срещнал човек да е оспорвал, но непрекъснато срещам заинтересовани от омаловажаването и обезсмислянето й. Според мен, никой отвън не може да ни попречи, докато користта у нас не е срещу държавата ни. Обратното, користта непрекъднато изопачава дори и добрите намерения спрямо България, и тя го прави вече поне 21 години неуморно и единствено за своя изгода. На користта й е необходима слаба, разколебана и отчаяна България без правила, ред и закони, затова прави всичко по силите си да обезслисли и омаловажи всичко стойностно и ценно, или да го изолира и прогони надалеч.

Поздравления, че отваряш въпроса!
цитирай
42. kikowsky - Много силна статия!
18.02.2011 12:53
Поздравления!
Това е една от статиите ти, която ми допадна най-много, защото правиш много практически изводи.
цитирай
43. анонимен - българчето
18.02.2011 13:18
Чудесно е написаното ,но ми навява тъга....Време е да погледнем корените си,нашите предци,мърди и съзидателни -има с какво да се гордеем ...
Ще се върна още назад и ще припомня ,че Спартак е бил един от най-големите герой в античния свят и дори и в доста отдалечени и в двата смисъла на думата страни го има като символ,а тук в родината му(смея да го кажа) как го тачим??!
Теорията ,че сме някакви диваци нецивилизовани се пропуква и истината изплува - дано учените ни имат смелоста да я защитят...
Поздрави !
цитирай
44. анонимен - Тази черепна деформация дето я приписваш на траките е била известна още преди 25 хиляди години, преди проклетите траки да се родят.
18.02.2011 13:52
Стига с тези траки,че ставаш смешен. Не мога да повярвам че си такъв ФАНАТИК.
Чудя се ако закрият БАН, къде ще работиш с тези твои изкривени мисли-тракийски.
(от голден)
цитирай
45. анонимен - fire-Стара велика България
18.02.2011 15:12
Интересно ,как така Византийските(ИРИ) хронисти използват прилагателното СТАРА за държава създадена през 632г.За държава ,която им е отколишен враг и която се опитват да заличат от лицето на земята.Дали не са били на заплата при българските князе или пък са имали в напредвид ,че българските държавни образувания оттатък Дунав са наистина толкова стари ,че е невъзможно това да бъде скрито и пренебрегнато.Дали мъглишевци ,Б.Димитровци и прочие златаровски клакьори могат да си дадът сметка и да намерят смислено обяснение на това.
цитирай
46. flyco - =
18.02.2011 15:17
Относно тази легенда, когато я учих по "История" си спомням, че в урока пишеше: "Само Аспарух спазил бащината си заръка". :) Как? Останал е единен със себе си ли :) Въобще, големи глупости учехме на времето.
цитирай
47. анонимен - Благодаря, за знанието.
18.02.2011 15:44
цитирай
48. sparotok - Eзоп
18.02.2011 16:12
анонимен написа:
Произходът на легендата за Кубрат е добре изследван в научната литература. Тази легенда произхожда от една басня на Езоп. Тъй като Езоповите басни са широко разпространении из света, тази "легенда" е позната на много народи.
Не съм историк, но мисля, че Езоп е живял преди Кубрат.


Да, Езоп е живял преди Кубрат, също и Скилур, около 800 години по-рано...
Езоп не е грък а фригиец, знае се, че фригийската прародина е била в юго -западна Тракия, но преди този период фригите ( бригите) са обитавали и Малка Скития, смята се, че най-древното име на Дунава - Матоас е трако-фригийско.

Прочетете -Robert Dyer, Matoas, the Thraco-Phrygian name for the Danube...

Потърсете и Lempriere's Classical Dictionary, там е написано ясно - Аеsopus - a Phrygian philosopher.
цитирай
49. анонимен - Въпросче
18.02.2011 18:15
sparotok написа:

Поне за мен най-ценният артефакт от съкровището на Кроват ( Кубрат) е златният му жезъл. Това е царски атрибут, а не нещо типично за вожд на малко племе.

А за мене най-интересен е златният рог. Странно (а може би не), че го наричат "ритон" и "златен рог за пиене". Вижте сами, в края на видеото: http://vbox7.com/play:19375179&al=1&vid=353157
Срещнах още, че бил и аварски. Аварски, аварски, ама изтипосан до пръстените с монограмите... И при това изобилие от златни чаши в съкровището...
Та въпросът ми е към Спароток и към всеки, който има някаква информация:
Какъв е този предмет, за какво се използува, кой (има право да) го използува.
Интересът ми е повече от личен.
Благодаря предварително!

цитирай
50. sparotok - рог
18.02.2011 18:44
анонимен написа:
sparotok написа:

Поне за мен най-ценният артефакт от съкровището на Кроват ( Кубрат) е златният му жезъл. Това е царски атрибут, а не нещо типично за вожд на малко племе.

А за мене най-интересен е златният рог. Странно (а може би не), че го наричат "ритон" и "златен рог за пиене". Вижте сами, в края на видеото: http://vbox7.com/play:19375179&al=1&vid=353157
Срещнах още, че бил и аварски. Аварски, аварски, ама изтипосан до пръстените с монограмите... И при това изобилие от златни чаши в съкровището...
Та въпросът ми е към Спароток и към всеки, който има някаква информация:
Какъв е този предмет, за какво се използува, кой (има право да) го използува.
Интересът ми е повече от личен.
Благодаря предварително!



Даровете от погребението на Кроват ( Кубрат) са от различен произход, затова е трудно да се определи истинската им функция...

Херодот споменава, че скитите проявили се в битка, на тържества получавали рог с вино от своя владетел. Има и изображения на скити пиещи от рог, предполагам, че този от погребението на Кроват му е принадлежал приживе.
цитирай
51. анонимен - ДЕДЬОВ -роднини -братя -...сърби
18.02.2011 18:49
"...трябва да търсим приятелството на своите роднини и съседи, да им покажем чистото си сърце и заедно да се борим за едно по-добро бъдеще!.."..цитат

Сами съдете тези наши роднини как се отнасят към чистите ни сърца !
Сърбите имам предвид.Или само тях за сега.
Исторически факт е че тези наши единородци ни обявяват за татари лично и косвено(а може би подмолно) като ни "имплантират" историци като Златарски и сие, политици като Димитров(обявил 4 млн българи по два в БГ и и в МК за македонци) и сие .

Те са кръв от кръвта и плът от плътта на нас българите, но са отцепени с идеята да сме слаби и да унижават и унищожават най развитият тракийски (български ) народ

Как да чакаме от тях добро с нашите чисти сърца се вижда на чевствуването на левски в Босилеград

Тези хора изпълнявайки несловенска поръка ни срещат с тежковъоръжени гвардейци .

Тези словени обезбългаряват земята която са откраднали въпреки че корена им е ..български(хърватите поне го признават категорично)

Доброттата е цел и идеал но не бива да се бъра с наивноста и глупоста .

Наивноста си трябва да сменим със зрелост,доброта,но и реализъм ,и борбеност

Иначе ще станем смешни като онези кърстоносци които тръгнали да освобождават гроба господен ...деца .Е ..знаете как е завършил този поход-..КРАХ и трагедии.
цитирай
52. анонимен - рог
18.02.2011 19:01
Спароток, пусни си видеото. Според мен това не е рог за пиене.
цитирай
53. shtaparov - Княжеският колан и Орелът на Княза
18.02.2011 19:30
solinvictus написа:
Хорбат е бил Патриции и можем да видим единствения "патрициански колан" в ермитажа.Но не само това е бил атрибут на тази длъжност и титла ,имало е още нещо което е било символ на справедливост .Този символ го има в герба на Испания!Естествено ,че по това време е нямало хиспанци ,но те са си го присвоили от РИ ,пък може ние да сме им го отстъпили?
Що не?Конския азиатско-степен тор е като одеколон "Тройний" за минтиливците!


Коланът на Коврат/Ковлад,Колад/ определено не е и не може да е патрициански,
понеже тая хипотеза не дава смислен отговор на въпроса "откога Римските патриции приеха древната Българска мода висшите благородници да носят богато украсени колани?". Че тази мода е Българска,а не римска или някаква друга,ни става ясно от описанието на Българските благородници,участвали
в пратеничеството до германския император Отон I в 973г. Отделен въпрос е,
че навсякъде в древните Скито-Български земи се намират хиляди артефакти от различни видове колани,които потвърждават,че видът на колана е определял
чина/сана,титлата/ на носилия го,без това да е имало и най-малко отношение към обичайното облекло на римските патриции.
Съответно-коланът на Коврат е императорски/княжески/ отличителен знак,а твърдението,че е "патрициански" се дължи на прекаленото невежество на досегашните ни историци. Нали така стана и с орела на Аспарух-свещеният императорски/княжески/ атрибут,тясно свързан със старата ни езическа религия,бе обявен за "римски легионерски орел"! Профаните,които твърдяха това обаче,"забравиха" да ни посочат къде преди това са виждали римски легионерски орли,с които да направим съпоставка и да проверим дали наистина този орел прилича на легионерски,или само "фирмата" му е такава. Направените проверки сочат,че римски легионерски орел може да бъде видян само по изображения от времето на древните римляни и на Ренесанса,но не и "на живо"-единственият намерен досега си остава комай нашият,който е
съвършено изключено да е бил легионерски!
цитирай
54. sparotok - !
18.02.2011 19:41
nikstan написа:


Благодаря ти и аз!
цитирай
55. sparotok - кой командва
18.02.2011 20:01
анонимен написа:
"...трябва да търсим приятелството на своите роднини и съседи, да им покажем чистото си сърце и заедно да се борим за едно по-добро бъдеще!.."..цитат

Сами съдете тези наши роднини как се отнасят към чистите ни сърца !
Сърбите имам предвид.Или само тях за сега.
Исторически факт е че тези наши единородци ни обявяват за татари лично и косвено(а може би подмолно) като ни "имплантират" историци като Златарски и сие, политици като Димитров(обявил 4 млн българи по два в БГ и и в МК за македонци) и сие .

Те са кръв от кръвта и плът от плътта на нас българите, но са отцепени с идеята да сме слаби и да унижават и унищожават най развитият тракийски (български ) народ

Как да чакаме от тях добро с нашите чисти сърца се вижда на чевствуването на левски в Босилеград

Тези хора изпълнявайки несловенска поръка ни срещат с тежковъоръжени гвардейци .

Тези словени обезбългаряват земята която са откраднали въпреки че корена им е ..български(хърватите поне го признават категорично)

Доброттата е цел и идеал но не бива да се бъра с наивноста и глупоста .

Наивноста си трябва да сменим със зрелост,доброта,но и реализъм ,и борбеност

Иначе ще станем смешни като онези кърстоносци които тръгнали да освобождават гроба господен ...деца .Е ..знаете как е завършил този поход-..КРАХ и трагедии.


Господин Дедьов, кой според вас оформя политиката на една държава - обикновените хора, или тези, в чиито ръце са финаси и преса?

Тези личности налагат своето желание по един, или друг начин, волята на народа е без значение, не бъркайте сърбите с тези, които управляват Сърбия, вие нали не се отъждествявате с политиците, които докараха България до просешка тояга? Не слагайте политиците и техните жертви под един знаменател...

Левски каза - Приятелство с всички! ...Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република". Същото желаем и на братята сърби, черногорци, румънци и пр.

цитирай
56. sparotok - минало
18.02.2011 20:04
flyco написа:
Относно тази легенда, когато я учих по "История" си спомням, че в урока пишеше: "Само Аспарух спазил бащината си заръка". :) Как? Останал е единен със себе си ли :) Въобще, големи глупости учехме на времето.


Спор няма, учехме глупости. Няма да забравя как учителката по история разказваше, че старите българи били ниски, мургави и кривокраки...:)))

...не, че сега си нямаме ниски и мургави сънародници, но се съмнявам те да са генетично свързани със старите българи:)
цитирай
57. sparotok - Стара България
18.02.2011 20:07
анонимен написа:
Интересно ,как така Византийските(ИРИ) хронисти използват прилагателното СТАРА за държава създадена през 632г.За държава ,която им е отколишен враг и която се опитват да заличат от лицето на земята.Дали не са били на заплата при българските князе или пък са имали в напредвид ,че българските държавни образувания оттатък Дунав са наистина толкова стари ,че е невъзможно това да бъде скрито и пренебрегнато.Дали мъглишевци ,Б.Димитровци и прочие златаровски клакьори могат да си дадът сметка и да намерят смислено обяснение на това.


Земите за които Тефан говори са източните покрайнини на Древна Кимерия. Тя се е простирала от Крим до Стара Планина, че и по- на юг и запад. Кимерийците не са нищо друго освен северни траки, както отдавна обясни Ценов.
цитирай
58. sparotok - смелост
18.02.2011 20:10
анонимен написа:
Чудесно е написаното ,но ми навява тъга....Време е да погледнем корените си,нашите предци,мърди и съзидателни -има с какво да се гордеем ...
Ще се върна още назад и ще припомня ,че Спартак е бил един от най-големите герой в античния свят и дори и в доста отдалечени и в двата смисъла на думата страни го има като символ,а тук в родината му(смея да го кажа) как го тачим??!
Теорията ,че сме някакви диваци нецивилизовани се пропуква и истината изплува - дано учените ни имат смелоста да я защитят...
Поздрави !


Да, смелост е точната дума, смелост им трябва на нашите учени. Доста от тях имат ум в главата, но ги е страх да ухапят ръката, която ги храни, макар, че същатата тази ръка унищожава историята ни.
цитирай
59. sparotok - единство
18.02.2011 20:14
kikowsky написа:
Поздравления!
Това е една от статиите ти, която ми допадна най-много, защото правиш много практически изводи.


Благодаря ти! Рим е станал сила защото десетки племена са се обединили. Рим е станал сила защото е знаел как да намира съюзници.

цитирай
60. sparotok - !
18.02.2011 20:19
vmir написа:
Значението на тази легенда според мен свидетелства за действието на постоянна сила (според мен поощрявана отвън), която действа срещу поуката от тази легенда, мъдростта в която до сега не съм срещнал човек да е оспорвал, но непрекъснато срещам заинтересовани от омаловажаването и обезсмислянето й. Според мен, никой отвън не може да ни попречи, докато користта у нас не е срещу държавата ни. Обратното, користта непрекъднато изопачава дори и добрите намерения спрямо България, и тя го прави вече поне 21 години неуморно и единствено за своя изгода. На користта й е необходима слаба, разколебана и отчаяна България без правила, ред и закони, затова прави всичко по силите си да обезслисли и омаловажи всичко стойностно и ценно, или да го изолира и прогони надалеч.

Поздравления, че отваряш въпроса!


Приятелю, има една максима, която гласи - Никоя велика цивилизация не е била завладяна от вън, преди тя самата да се саморазруши отвътре.

Трябва да осъзнаем, че негативните емоции са не само отрова за душата, но и за бъдещето ни. Ако искаме да има такова, трябва да оставим емоциите настрана и да търсим доброто в себе си и другите. Делим ли се, не след дълго чужденци ще си поделят земята ни.
цитирай
61. sparotok - точно
18.02.2011 20:31
indiajane написа:
се запитах, не е ли възможно тази "приказка" за снопа с пръчки/стрели да се е предавала от поколение на поколение сред владетелските родове и затова да достига до нас от 3 източника, датирани различно. В този контекст значението на първоизточника намалява за сметка на това, че владетелите ни са се опитвали да опазят единството на българския род поколения наред в продължение на много векове.


Правилно, легендата е предавана от поколение на поколение, нищо чудно да е възникнала още в Бронзовата ера.

Поздрави!
цитирай
62. sparotok - верно е
18.02.2011 20:34
sande написа:
... Сега българите сме много разединени, разбити, със слаб дух, с липса на единение и цел. И с едва мъждукаща вяра.
Политиката действа разрушително на единството на българите. Противопоставя ги, насъсква ги едни срещу други.
"Горе Стамболов!" "Долу Стамболов". Ревящи тълпи. Не е било много отдавна.

Неосвободен народ се обединява, разединен - не! Кой известен българин бе казал това?


Верно е - Неосвободен народ се обединява, разединен - не
Не зная кой го е казал, но е верно.

Ние не сме единствените разединени хора, трябва да осъзнаем това, а също и, че разединението не е нещо естествено, често то се предизвиква изкуствено от враговете на държавата.

Поздрави!
цитирай
63. shtaparov - Разединението прави падението!
18.02.2011 20:36
анонимен написа:
"...трябва да търсим приятелството на своите роднини и съседи, да им покажем чистото си сърце и заедно да се борим за едно по-добро бъдеще!.."..цитат
Сами съдете тези наши роднини как се отнасят към чистите ни сърца !
Сърбите имам предвид.Или само тях за сега.
Исторически факт е че тези наши единородци ни обявяват за татари лично и косвено(а може би подмолно) като ни "имплантират" историци като Златарски и сие, политици като Димитров(обявил 4 млн българи по два в БГ и и в МК за македонци)и сие.
Те са кръв от кръвта и плът от плътта на нас българите, но са отцепени с идеята да сме слаби и да унижават и унищожават най развитият тракийски (български) народ
Как да чакаме от тях добро с нашите чисти сърца се вижда на чевствуването на левски в Босилеград
Тези хора изпълнявайки несловенска поръка ни срещат с тежковъоръжени гвардейци.
Тези словени обезбългаряват земята която са откраднали въпреки че корена им е ..български(хърватите поне го признават категорично)
Доброттата е цел и идеал но не бива да се бъра с наивноста и глупоста.

Наивноста си трябва да сменим със зрелост,доброта,но и реализъм ,и борбеност

Иначе ще станем смешни като онези кърстоносци които тръгнали да освобождават гроба господен ...деца .Е ..знаете как е завършил този поход-..КРАХ и трагедии.


От досегашното к...ско /компаньонско/ поведение на повечето сръбски правителства към тяхната хилядолетна прародина България ярко лъсва невероятната им глупост,довела до редица нежелани от народа братоубийствени войни и до непоправими загуби за целия Българиден
свят от Бяло море до Ледовития океан!
цитирай
64. sparotok - Троя
18.02.2011 20:38
анонимен написа:
Зад тази легенда се крие истината за нас българите.
Такава сила сме всеки поотделно,че ако се съберем ,ле ле...Те го знаят и затова ни разделят.Хабим силата си един срещу друг,а ако погледнем в една посока..ле ле..
Някъде бях чела,че българският ген е неущожим и ние сме асимилационен народ.Твърди се усилено,че великата китайска стена е построена и заради това-да се спрат асимилационните набези/?на българите.
Ако на нашата свещенна земя отсечем само едно дърво,на другия край на света пада цяла гора.
Че сме се разпръснали по света,не е по наша воля.Някой от вас да ми каже,има ли притеснения ,че ще се загубим?Аз нямам такива.
Всяко семейство в България е изпратило поне един емигрант.Но тъй като нищо не е случайно,дано да е към доброто на всички хора.
Благодаря ти Павел,че тук сред вас се чувствам сред такива,които гледат в една посока и имат нагласата да припомнят на нашия изтрадал род,кои сме и заради какво сме тука.
Нели


Нели, Троянската война е първият пример за това как дедите ни се сражавали един срещу друг за интересите на трети ( гърците, които са били в сянка).

Обърни внимание, че в Илиада нито един път не се споменава името варварин -чужденец, а гърците считат траки, трояни и пелазги за варвари...

Гърците са организирали войната, тя обаче е водена от родствени племена...
после компилаторите са изтрили, или добавили някоя друга измислица....
цитирай
65. sparotok - черногледец
18.02.2011 20:47
kasnaprolet9999 написа:
Не, тази не я знаех в този вариант, а в друг-Брат, брата не храни, ама тежко му който го няма, което си е почти същото, поздрави за хубавия постинг. Един черногледец се е подредил преди теб в класацията и мисля, че ако всички сме с неговата нагласа нищо добро не ни чака.


Аз не си губя времето с черногледци, един друг даже пусна линк към постинга му...След първите три реда ми стана ясно що за човече е.
Какво да се прави, когато на някой душата му е черна, черни са мислите му, черни са и думите му...пази се от такива!

Българите, с които общувам са честни, почтени и трудолюбиви...Какво от това, че има и други в държавата ни, та къде няма? По-добре е да се концентрираме върху доброто и да го разпространяваме.
цитирай
66. sparotok - подкрепа
18.02.2011 20:49
estolodu написа:
Кубрат се е обърнал към всичките си синове, а не към народите на балканите. Повечето хора си мислят, че заветът му не е изпълнен, защото всеки тръгва да създава държава на различно място - разединяват се, вместо да се обединят в една държава.
Обаче пропускат една доста интересна подробност :) Който погледне карта на разселванията на синовете на Кубрат и Стара Велика България, ще забележи едно много интересно нещо - всички останали поселения са разположени в полукръг около дунавска България, оставяйки византийците като единствената им грижа. Сиреч, другите синове са имали за цел да защитят дунавска България от враговете на запад, север и изток, за да бъде установяването й на Балканите сигурно. Били са заедно, подкрепяли са се.


Прав си, много неща не са ни казани, но безпорно Дунавска България не би оцеляла, ако не и бе помагано от роднините.
цитирай
67. sparotok - пример
18.02.2011 20:51
анонимен написа:
Поддържеам мнението че трябва да сме единни , че общите усилия са винаги носещи ползи към добро.Вярвам в поуките от миналото и всячески се стремя да давам от себе си всеки свободен миг за да се трудя за нещо полезно.Дано с мъдростите и със самосъзнанието си да се измъкнем от трудните дни.


Прекрасно, даваш добър пример, който и други ще последват!
цитирай
68. sparotok - символи
18.02.2011 20:52
silencemurmur написа:
вършат същата работа.
Важното е симбола им, познат по цялата земя:
"Докато сте заедно и се поддържате ще сте като този сноп стрели, никой няма да може да ви победи. Разделите ли се, ставате слаби и ще бъдете покорени лесно от всеки враг, знайте, че силата се крепи на единството!..."

Много актуален призев за повечето народи на планетата-земя!




Именно, символиката е важна - единството! Без него няма държава, няма и бъдеще.
цитирай
69. анонимен - Траян
18.02.2011 21:07
У-ми sparotok .Личното ми мнение е ,че гърците са окупирали наша история.Как ще се справим с тази несправедливост? Как ще докажем древния ни корен,особенно с тези историци?
Успех !
цитирай
70. gotenia70 - А,ДНЕС...???
18.02.2011 21:21
ckarlet написа:
Доста интересен произход на легендата за Кубрат и синовете му, Sparotok!
Нужно е това единство на българския народ, като този сноп стрели, за да изградим по-добро бъдеще!
Мъдри са били дедите ни, затова и сме имали силна държава!
Поздрави и от мен!

САМО СИ ПРЕДСТАВИ ДНЕС,БОЙКО,СТАНИШЕВ,СИМЕОН,ДОГАН И ПЪРВАНОВ,ДА СЕ МЪЧАТ ДА СКЪРШАТ СНОПА!
СПАРОТОК,ВЕЛИК СИ,ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ОТВАРЯШ ОЧИТЕ НА ХОРАТА.
ОТ МЕН ИМАШ ЕДНО ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!
цитирай
71. sparotok - политици
18.02.2011 21:44
gotenia70 написа:
ckarlet написа:
Доста интересен произход на легендата за Кубрат и синовете му, Sparotok!
Нужно е това единство на българския народ, като този сноп стрели, за да изградим по-добро бъдеще!
Мъдри са били дедите ни, затова и сме имали силна държава!
Поздрави и от мен!

САМО СИ ПРЕДСТАВИ ДНЕС,БОЙКО,СТАНИШЕВ,СИМЕОН,ДОГАН И ПЪРВАНОВ,ДА СЕ МЪЧАТ ДА СКЪРШАТ СНОПА!
СПАРОТОК,ВЕЛИК СИ,ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ОТВАРЯШ ОЧИТЕ НА ХОРАТА.
ОТ МЕН ИМАШ ЕДНО ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!


Благодаря ти! Май е време всички ние да станем един голям сноп, толкова голям, че само размера да плаши!
цитирай
72. sparotok - упорство
18.02.2011 21:46
анонимен написа:
У-ми sparotok .Личното ми мнение е ,че гърците са окупирали наша история.Как ще се справим с тази несправедливост? Как ще докажем древния ни корен,особенно с тези историци?
Успех !


С упорство ще успеем, та нали с упорство гърците ни откраднаха историята, просто трябва да имаме по-силна воля от тях.
цитирай
73. анонимен - Дедьов-към пост55 Спароток..
18.02.2011 21:50
Разбира се че имам предвид управленците ..но те отравят съзнанието и на управляваните .Иначе нашите народи са си един народ с еднаква душевност раздирана и разделяна хилядолетно...Обединявана от личности като Атила и други за кратко.

не искам това да звучи песимистично но малки народности управлявани от още по малка социална група като гърците и турците дават доста по малко "фира" от огромният ни в миналото народ разцепен на трески и ...
цитирай
74. sparotok - управленци
18.02.2011 22:28
анонимен написа:
Разбира се че имам предвид управленците ..но те отравят съзнанието и на управляваните .Иначе нашите народи са си един народ с еднаква душевност раздирана и разделяна хилядолетно...Обединявана от личности като Атила и други за кратко.

не искам това да звучи песимистично но малки народности управлявани от още по малка социална група като гърците и турците дават доста по малко "фира" от огромният ни в миналото народ разцепен на трески и ...


Така съм съгласен, управляващите отравят съзнанието на управляваните. Ако те води слепец ще свършите в ямата...

Няма място за песимизъм, повярвай ми, няма, може да звучи странно и дори сурово, но изпитанията са нужни защото ще оцелееш само, ако се развиваш, ако станеш по-силен, по-добър, по-приспособим. Хора и общества, които не са подложени на изпитания отслабват и умират.

Злите са като вирус - отравят тялото, но в крайна сметка силният организъм побеждава инфекцията и става още по-силен!

Дедьов, време е да оздравяваме:)
цитирай
75. pakoti - Пример.
19.02.2011 00:01
Ще ви дам един нагледен пример - Великобритания. Англичаните(чиито корени също са сходни с нашите) правят едно нещо, което спомага за невероятното им развитие в бъдеще - обединяват острова. Да, признавам, че не се обичат много с Уелсци и Шотландци..., но, независимо на кое/и ниво/а, и как те успяват. Най-малкото има една администрация и културите се преливат, постепенно смесвайки се. От практическа гледна точка поне няма нужда от битки по земя.
Съединението, независимо от къде погледнато, може да донесе само добро на народа ни!
цитирай
76. анонимен - нещо интересно
19.02.2011 00:52
В предишната страница на същата тази книга от линка я има историята за лисицата и гроздето, което е високо и е кисело?!!!



d3bep написа:
С твое разрешение ще внеса малко допълнение в статията.

Имам по - стар кандидат от Скилур и Плутарх, последният от които много уважавам.

ТОва е Езоп и баснята му "Сноп от пръчки", писана доста отдавна, в Лидия, при Крез.
Текстът на баснята ГО НЯМА НА БЪЛГАРСКИ.
Но на английски го има.

http://books.google.bg/books?id=5HqQi8JxXQUC&pg=PA19&lpg=PA19&dq=ezop+The+bundle+of+sticks&source=bl&ots=P-0CSHbgTi&sig=QNvKdyw3np5jpAMz8FKSs9nSAEY&hl=bg&ei=c5VdTZGtGYueOqz7ma0L&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCUQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false

Оттам нататък си правете извода за евтините компилации сами.

цитирай
77. d3bep - С твое разрешение ще внеса малко ...
19.02.2011 10:58
sparotok написа:
d3bep написа:
С твое разрешение ще внеса малко допълнение в статията.

Имам по - стар кандидат от Скилур и Плутарх, последният от които много уважавам.

ТОва е Езоп и баснята му "Сноп от пръчки", писана доста отдавна, в Лидия, при Крез.
Текстът на баснята ГО НЯМА НА БЪЛГАРСКИ.
Но на английски го има.

http://books.google.bg/books?id=5HqQi8JxXQUC&pg=PA19&lpg=PA19&dq=ezop+The+bundle+of+sticks&source=bl&ots=P-0CSHbgTi&sig=QNvKdyw3np5jpAMz8FKSs9nSAEY&hl=bg&ei=c5VdTZGtGYueOqz7ma0L&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCUQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false

Оттам нататък си правете извода за евтините компилации сами.


Прекрасно, Езоп е тракиец, по-точно -фригиец...


Възможно е. Но по - същественият момент в тази случка е, че ни пробутват откровени басни като история.
Даже няма метафора.
Басни....
цитирай
78. анонимен - fire
19.02.2011 13:14
sparotok написа:
анонимен написа:
Разбира се че имам предвид управленците ..но те отравят съзнанието и на управляваните .Иначе нашите народи са си един народ с еднаква душевност раздирана и разделяна хилядолетно...Обединявана от личности като Атила и други за кратко.

не искам това да звучи песимистично но малки народности управлявани от още по малка социална група като гърците и турците дават доста по малко "фира" от огромният ни в миналото народ разцепен на трески и ...


Така съм съгласен, управляващите отравят съзнанието на управляваните. Ако те води слепец ще свършите в ямата...

Няма място за песимизъм, повярвай ми, няма, може да звучи странно и дори сурово, но изпитанията са нужни защото ще оцелееш само, ако се развиваш, ако станеш по-силен, по-добър, по-приспособим. Хора и общества, които не са подложени на изпитания отслабват и умират.

Злите са като вирус - отравят тялото, но в крайна сметка силният организъм побеждава инфекцията и става още по-силен!

Дедьов, време е да оздравяваме:)


Спаро.Незнам как ги делите управляващите от народа а и не виждам смисъл в това .Поне по отношение на шумадийските свинари.Политическата ни наивност и криворазбрана толерантност към въпросните скотовъди за последните две столетия ни струва около 5, 6 милиона отродени и безвъзвратно изгубени българи.И около 40 хиляди квадратни километра изконна българска земя.Ако ти се примиряваш с това в името на някакво химерно братство и бъдещо приятелство ,аз не мога.Наблюдавайки историческите събития си мисля ,че няма нищо по лесно от това да претопиш близък по бит и култура народ.Ели,ако въпросния народ е найвен и е с притъпени съпротивителни сили поради същата тази близост. Не виждам смисъл да делиш сръпските правителстав от народа им ,защото независимо от политическото им устройство през последните 200г ,от васалитета, през монархирнията ,през комунизма и сега в уж демокрацията тяхната политика към нас българите е непроменена асимилаторска.
цитирай
79. sparotok - до fire
19.02.2011 13:32
Всеки има право на избор, аз съм избрал пътят на разбирателството и приятелството, макар той да е много по-труден от пътя на злобата и омразата.

Преди време един добър и мъдър цар каза -"Лесно е да се прави зло!"

Ти казваш - "Спаро.Незнам как ги делите управляващите от народа а и не виждам смисъл в това..."
Как да няма смисъл, та това е най-същественото - да отличиш жертвата от причинителя на злото!
Ти да не би да се причисляваш към управляващите, които ограбиха България?

цитирай
80. sparotok - басни
19.02.2011 13:36
d3bep написа:
sparotok написа:
d3bep написа:
С твое разрешение ще внеса малко допълнение в статията.

Имам по - стар кандидат от Скилур и Плутарх, последният от които много уважавам.

ТОва е Езоп и баснята му "Сноп от пръчки", писана доста отдавна, в Лидия, при Крез.
Текстът на баснята ГО НЯМА НА БЪЛГАРСКИ.
Но на английски го има.

http://books.google.bg/books?id=5HqQi8JxXQUC&pg=PA19&lpg=PA19&dq=ezop+The+bundle+of+sticks&source=bl&ots=P-0CSHbgTi&sig=QNvKdyw3np5jpAMz8FKSs9nSAEY&hl=bg&ei=c5VdTZGtGYueOqz7ma0L&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCUQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false

Оттам нататък си правете извода за евтините компилации сами.


Прекрасно, Езоп е тракиец, по-точно -фригиец...


Възможно е. Но по - същественият момент в тази случка е, че ни пробутват откровени басни като история.
Даже няма метафора.
Басни....



Илиада също бе считана за басня, Шлиман обаче доказа, че Троя е съществувала.

Херодот бе наречен бащата на лъжите, някои учени смятаха, че амазонките са измислица, оказа се обаче, че жени-войни са съществували.

Всичко може да се нарече басня- Стария Завет, ранната римска история и т.н.
цитирай
81. анонимен - fire
19.02.2011 13:53
pakoti написа:
Ще ви дам един нагледен пример - Великобритания. Англичаните(чиито корени също са сходни с нашите) правят едно нещо, което спомага за невероятното им развитие в бъдеще - обединяват острова. Да, признавам, че не се обичат много с Уелсци и Шотландци..., но, независимо на кое/и ниво/а, и как те успяват. Най-малкото има една администрация и културите се преливат, постепенно смесвайки се. От практическа гледна точка поне няма нужда от битки по земя.
Съединението, независимо от къде погледнато, може да донесе само добро на народа ни!

Обединението е хубаво нещо ,но само за обединителя но не и за останалите субекти.Обединение с център България о...о дай боже ,ама друг път.Всички досегашни опити за обединение на така наречените"южни славяни" са с друг център и все в наш ощърб.Последния пример е от 1946г и резултата е ,около 2 милиона(македонци) отродени българи.Ей ги на идеалите на обединителите..http://www.promacedonia.org/srbi/index.html Държавна доктрина и до днес на шумадийци... Аз такова обединение не искам.А ти????
цитирай
82. анонимен - fire
19.02.2011 14:12
sparotok написа:
Всеки има право на избор, аз съм избрал пътят на разбирателството и приятелството, макар той да е много по-труден от пътя на злобата и омразата.

Преди време един добър и мъдър цар каза -"Лесно е да се прави зло!"

Ти казваш - "Спаро.Незнам как ги делите управляващите от народа а и не виждам смисъл в това..."
Как да няма смисъл, та това е най-същественото - да отличиш жертвата от причинителя на злото!
Ти да не би да се причисляваш към управляващите, които ограбиха България?


Спаро.Любовта е хубаво нещо ,но все си мисля ,че трябва да е взаимна.Иначе ставаме ,като в онзи виц дето мъжа се чудил на жена си.И разправял на приятеля си.“Чудно нещо е това жената.Аз я оправям а тя ме целува.Ако мен някой ме оправя ,ще му счупя главата“.Та и наща работа със сърбите е подобна. Те ни оправят а ние ги целуваме.Нещо на садо-мазо ми прилича .Не ме разбирай погрешно .Аз не ги мразя .Но пък чак да са ми братя .Айде нема нужда.
цитирай
83. d3bep - Илиада също бе счи...
19.02.2011 14:58
sparotok написа:






Илиада също бе считана за басня, Шлиман обаче доказа, че Троя е съществувала..

Шлиман е известен мошенни, който евентуално е намерил троя,
Че Илион - Троя - го е имало като град никой не се е съмнявал.
Но изобщо не е доказал илиада и дори не е доказал истинската троя.

Особено със съкровищата му, доказано произхождащи от ралзични географски ширини и епохи, а той е известен иманяр - милиардер.

Както и да е.
Идеята ми не е да се обясняваме за троя, херодот и прочие....
А да се замислим, защото Езоп първи е написал това и го е направил като поучителна приказка, без имена...

После натъманяването стигна дотам ,че в училище ни караха да рецитираме тая история... Която никога не се е случвала с лицето Кубрат, ако въобще е какъвто ни е показан.

Принципният спор е излишен.
Когато някой ни разказва такава история, за кубрат, мубрат и прочие, първият въпрос е: Кой е източника.
Тука източник няма, освен Езоп и псевдо съчнинителят от наше време.
Следователно, историята с аспаруховите братя не се е състояла за историографията.

цитирай
84. zaw12929 - изненада:
19.02.2011 17:30
apostapostoloff написа:
Правата на отделния индивид стоят над интересите на групата и държавата!!! Затова вземете най- сетне да си заврете този сноп в...
Тук моля стопанина , да ми позволи да питам и да отговоря, само с идеята да бъдем толерантни и добри!!! Да изгладим, а не да замажем...
apostapostoloff , Учителят по история не е бил любимият ви даскал. Колко жалко, за травмите, защото постинга, е интересен, коментарите- дискусия, която добавя и изяснява.
Ако това е начина :да избиете рибата и злото в душата си- няма страшно, в Интернет може в такива случаи да се ругае... за добро здраве...
Темата за правата на индивида над тези на държавата - напишете постинг! Държавата се е появила там, тогава и дотолкова, доколкото се е появило правото. Държавата и правото са, като яйцето и кокошката. Държавата е договор, между управляващия( управляващите) и управляваните - да се спазват определени норми- закони. Законите са винаги в полза на управляващите. Всеки път, като се сменят управляващите се сменят и законите. Само в ония времена- татово време човекът , казваха е в центъра на програмите, главна грижа на държавата. При капитализма- всеки човек има свободен избор, посредством пазара всеки се реализира. Капитализмът с пазарната икономика преобърна света- И преди това е имало пазари, но сега 1623г се слага началото в Англия- за първи път със закон се постанови, че интелектуалната собственост, удостоверена с патент става стока на пазара и се сложи началото на модерната епоха. Аз лично не зная в тази постановка да има човек над държавата и ми е любопитно за по обстоен Ваш отговор, даже постинг!
Подавам Ви ръка, спокойно, нямаме спешна дата!
цитирай
85. анонимен - хунка незапозната
19.02.2011 20:49
Чести почитания господин Спароток. В ІVв. къде по-точно няма хунско нашествие, аз милата не се осведомих достатъчно?
цитирай
86. bgwest - Всеки има право на избор, аз съм и...
19.02.2011 20:58
анонимен написа:
sparotok написа:
Всеки има право на избор, аз съм избрал пътят на разбирателството и приятелството, макар той да е много по-труден от пътя на злобата и омразата.

Преди време един добър и мъдър цар каза -"Лесно е да се прави зло!"

Ти казваш - "Спаро.Незнам как ги делите управляващите от народа а и не виждам смисъл в това..."
Как да няма смисъл, та това е най-същественото - да отличиш жертвата от причинителя на злото!
Ти да не би да се причисляваш към управляващите, които ограбиха България?


Спаро.Любовта е хубаво нещо ,но все си мисля ,че трябва да е взаимна.Иначе ставаме ,като в онзи виц дето мъжа се чудил на жена си.И разправял на приятеля си.“Чудно нещо е това жената.Аз я оправям а тя ме целува.Ако мен някой ме оправя ,ще му счупя главата“.Та и наща работа със сърбите е подобна. Те ни оправят а ние ги целуваме.Нещо на садо-мазо ми прилича .Не ме разбирай погрешно .Аз не ги мразя .Но пък чак да са ми братя .Айде нема нужда.
И да ги мразиш и да ги обичаш все тая.Никой не може да си ги избира РОДНИНИТЕ.Приемаш ги такива каквито са и караш НАПРЕД.А те/нашите съседни народи/не са чак толкова лоши.Дори и тези на юг от нас.
цитирай
87. анонимен - Сварог
19.02.2011 22:23
Господин Дедов, за отнемането от териториите на България, които българите не са освободили сами, имат участие страни с еврейско управление като Англия, Франция и Австроунгария. Те ни подариха и царете Батенберг и Фердинанд, също австрийски евреи. Те водиха недалновидна балканска политика, може би направлявана от вън и загубиха територии. Не забравяйте, че България е била съюзник на Германия по време на Втората световна война. А дълготодишният президент на Югославия, Тито е хърватски евреин. Но нима Соломон Паси ще мисли за България? Може би имате лично отношение и това е Ваше право. Но сравнете Белград, който претърпя бобмбандировки и София през демократичният и период! Но защо не казвате нищо за тракийските земи които са в днешна европейска Турция? Да сте чували някой там да се нарича българин? Да има българска етническа партия в Турция или в Гърция? Съгласно Ньойския договор България трябва да има пристанище в Солун. Такова нещо, въпреки членството ни в Еврейския съюз все още няма. Мисля, че гледате едностранно на въпроса, който споделяте със Sparotok. Предполагам, че се възмущавате от опитите за честване на турски "герои" в България, но отричате това право на Сърбия. Предполагам, че политиците от "шумадия" нямат нищо против Левски, чиято дейност започва точно там, в Шумадия, което е Белградска област. Но се опасяват от провокации. Неотдавна демократичният президент на България, Стоянов, подкрепяше демократичните бомбандировки на Сърбия от страна на САЩ за създаване на американска база в Косово. Срещу кого ли е насочена тази военна база, както и трите американски бази на българска територия?
цитирай
88. анонимен - fire e много, много прав
19.02.2011 22:50
Виждам, че в този постинг поне един българин разсъждава трезво-това е fire.

Съюз със сърбите-е като да кажеш: Ела вълчо изяж ме. Сърбите винаги са се стремяли към заграбване на български земи и асимилиране на населението им, а когато това не им се отдава-обявяват българите за македонци. Който не е сърбал сръбската попара ще витае в облаците и ще си мисли, че сърбите едва ли не обичат до безумие българите. Няма такова нещо. Най-шовинистичната нация на света са сърбите. И няма никакво значение коя партия ги управлява, за да гледат на нас като на побългарени сърби. Сега, фасона малко им е смачкан, но при първа възможност ще си покажат зъбите.
Раковски и Ботев са се произнесли ясно и недвусмислено за тези братя-сърби.
Тази вечер даваха "Седем педи над земята"-филм за разпита на Левски пред съда.
Протоколите от разпита са запазени до днес, но не са били известни на широката публика-защо ли? На разпита, Левски безапелационно заявява, че е действал само сред българите в Османската империя и е избягвал да има работа със сърби, защото сърбите винаги са искали да заграбват наши земи.
цитирай
89. анонимен - ДЕДЬОВ -изненадам съм приятно че има реалисти оптимисти а не само оптимисти
20.02.2011 12:04
Не съм асиметричен патриот и съм казал ясно че за сега засягам темата за сърбите.Всеки от съседите ни е вземал нещо от нас .Сърбите са взели поне 70 000 а не 40 000 кв.км .Най добрите сръбски премиери са били по правило българи по произход и ренегати.Милошевич харизматичен сръбски шовинист и български ренегат от западните покрайнине -мисля че от Крагуевац,СЕгашният Цветкович е от Алексинац или там някъде но първо каза че езиците ни са различни а после допълни че 90% от думите ни са с ..еднакъв корен.Веднага след интервюто с Бойко василев той е изпратил тежковъоръжени за да пречат на чевстването на В. Левски ,който се е борил и за сръбската свобода.Нашите тайни служби знаят прекрасно корена на всеки един сърбин от висшият ешалон и спокойно могат да кажат че най върлите сръбски шовиняги са българи от моравско пиротско нишко .

Но така стоят нещата и в Гръцко и в Турско и в Румънско.Спомнете си за водачите на гръцкото въстание за ЕвгениВулгар духовно лице гъркоман и Българин ,който след като не е приет от Гръците за множеството си предателства на България става русоман.Иначе интелегентен,начетен човек и еродит който се е срамувал от произхода си .дали заради него Паийсий не възкликва "ООО неразумни ... "

Питайте всеки нормален(управляван )турчин колко народности има в турция .
Веднага ще ви отговори с ..Карашък ..или мозайка или тюрлю гювеч .Няма да каже че има само турци.

Веднага ще каже че има помаци (които са мярка за високо ниво за там,българина си оправ) и те са като булгарите и са 6-7 млн.

Какво прави България за тях ?..Нищо.Всъщност какво прави българия за тракийците ..отстъпва (изгониха Б. Димитров)

Какво прави държавата ни за българомохамеданите в България,македония ,Албания, Косово и гърция?..нищо

Какво прави за българите християни в Гърция ,турция македония,Албания и ..Румъния?!..Да да в Румъния където българите н са само в банат а представляват 30% или повече от населението?!

Вие отговорете .

Само с християнска доброта не става!.борбеност
цитирай
90. анонимен - ДЕДЬОВ -към пост 87-Сварог
20.02.2011 12:18
Не разбирам защитавате ли ги или ги оправдавате(сърбите)за това че държат наша територия като казвате че други са им я дали !?

Ами нека върнат поне Западните покрайнини като акт на добра воля и знак за помирение.

нека покажат воля за реципрочно приятелство а не воля да ни мамят ,както винаги.нека прояват благодарност и уважение за културата която сме им дали .А те са ни дали само кафанска измет- култура.

Нека спрат да тикат македония в албански ръце!
Че то ние нямаме провокации към тях просто щото нямаме никаква външна политика или по скоро сме мазохисти по отношение на тях.(те са садистите по отношение на нас)

Не може вечно да сме в позиция към тях "Извинявайте че НИ настъпихте"или "Извинявайте братя сърби ,че ние българите сме още живи"

Снишаването и изчакването се е превърнала в характерна наша външнополитическа позиция!

Като че ли сме пречупени и сме останали без характер!(външнополитически)
цитирай
91. sparotok - до Дедьов
20.02.2011 12:27
Господин Дедьов, никак не е лесно да си добър, това го могат само силните, а и могат да си го позволят само силните.

Древните арийци са били елитните бойци на древността и все пак милосърдието и съдечността са описани като основни качества на кшатрия ( воинската класа).

Най-добрите бойци на Стара Ирландия са били и най-добрите поети, освен меча са били виртуози и на словото.

Никой не оспорва, че самураите са хора от стомана, но същите тези хора от стомана пишат нежна поезия и рисуват романтични картини.

Агресията изчезва когато се появи силата, а тя се кове трудно в характера на човека.

Нагледал съм се на борбеници - голяма уста, но дойде ли време за действия се свиват като мишлета и забравят надутите си приказки. Губил съм работата си заради такива пясъчни герои, щяхме заедно да стачкуваме, те се тупаха по гърдите, пъчеха се, заканваха се...Е, на другия ден изобщо не се появиха...та толкова за борбеността на безхарактерния...

На силния и извисен духом не се налага да се бие, противникът му вижда, че ще загуби. Аз не съм се родил едър и мускулест, станал съм силен с много упражнение и дисциплина. Докато бях слаб се биех постоянно с циганите защото закачаха български момичета, когато започнах да се занимавам с източни бойни изкуства и бицепса ми стана 40 см вече не ми се налагаше да се бия, думите стигаха. Циганите си имат йерархия, знаеш ли към кого и как да се обърнеш, той сам ще озапти тия, които се държат като животни.

Както виждате борбеността на слабия е патос, възпитания и човечен подход на силния е това, което дава положителни резултати, знам го от личен опит.
цитирай
92. sparotok - реакция
20.02.2011 12:40
анонимен написа:
Не разбирам защитавате ли ги или ги оправдавате(сърбите)за това че държат наша територия като казвате че други са им я дали !?

Ами нека върнат поне Западните покрайнини като акт на добра воля и знак за помирение.

нека покажат воля за реципрочно приятелство а не воля да ни мамят ,както винаги.нека прояват благодарност и уважение за културата която сме им дали .А те са ни дали само кафанска измет- култура.

Нека спрат да тикат македония в албански ръце!
Че то ние нямаме провокации към тях просто щото нямаме никаква външна политика или по скоро сме мазохисти по отношение на тях.(те са садистите по отношение на нас)

Не може вечно да сме в позиция към тях "Извинявайте че НИ настъпихте"или "Извинявайте братя сърби ,че ние българите сме още живи"

Снишаването и изчакването се е превърнала в характерна наша външнополитическа позиция!

Като че ли сме пречупени и сме останали без характер!(външнополитически)


Прощавайте, че аз отговарям вместо Сварог, но позволете да ви запитам - Вие колко пъти сте протестирали пред сръбското консулство?

Щом сте недоволен от нечия политика, предприемете нещо, бъдете активен гражданин, повярвайте това ще ви донесе огромно удовлетворение и ще се почувствате друг човек. Само започнете и ще видите...

Сърбите ще върнат Западните покрайнини едва когато си възвърнем приятелските отношения, когато Сърбия се почувства по-сигурна...че няма да изчезне от картата.

Защо забравяте ролята на Франция, Австрия и Русия във външната политика на Сърбия. Една шепа гадове върши злото, народът получава сметката...

Не съм адвокат на сърбите, ако трябва ще се бия срещу тях във военен конфликт, няма да се колебая изобщо, но предпочитам да избегна насилието и да потърся друго разрешение, което ще донесе стабилност в бъдещето.
цитирай
93. анонимен - упорство и още нещо..
20.02.2011 12:50
sparotok написа:
анонимен написа:
У-ми sparotok .Личното ми мнение е ,че гърците са окупирали наша история.Как ще се справим с тази несправедливост? Как ще докажем древния ни корен,особенно с тези историци?
Успех !


С упорство ще успеем, та нали с упорство гърците ни откраднаха историята, просто трябва да имаме по-силна воля от тях.

По-скоро с лукавост ,но...:)...
Мисля,че ни липсва последователност и смелост-прекалени емоции и ...закостенялост (може би) ни пречат да видим видимото...,да не ви напомням за експедициите до Азия.Много хора упорито бранят тюркските корени-за мен е необяснимо,че не търсят истината даже и от любопитство .
Поздрав сърдечен!
цитирай
94. анонимен - ДЕДЬОВ -към Спароток
20.02.2011 13:01
Всичко което казвате е необоримо ...Но беше нужно да се каже за да е ясно че под добрина не се разбира безхарактерност.Явно нямаме различия. Но...

"Сърбите ще върнат Западните покрайнини едва когато си възвърнем приятелските отношения, когато Сърбия се почувства по-сигурна...че няма да изчезне от картата."

Какво да каже България която е дала маса територия и население на Сърбия за да се чувства същата сигурна.!?

Ами такова е положението и с ..другите съседи.България дава другите вземат после искат гаранции от същата полуунищожена държава че няма да си търси даденото /взетото с изнуда и измама...А ние нямаме ли претенции за гаранции.И ако се чувстваме силни сега с тази политика икономика армия култура ,промишленост не се ли лъжем качествено ,тоест реалисти ли сме или фантазьори !?Иначе казано бицепса ни сега дали е 40 см . и знаем ли йерархията на ..."циганите"!?(на света) за да е справим с този 100 годишен побой над нас?побой култрен исторически икономически военен политически(цялостен) по голям от холокоста!

цитирай
95. sparotok - уточнение
20.02.2011 13:30
анонимен написа:
Всичко което казвате е необоримо ...Но беше нужно да се каже за да е ясно че под добрина не се разбира безхарактерност.Явно нямаме различия. Но...

"Сърбите ще върнат Западните покрайнини едва когато си възвърнем приятелските отношения, когато Сърбия се почувства по-сигурна...че няма да изчезне от картата."

Какво да каже България която е дала маса територия и население на Сърбия за да се чувства същата сигурна.!?

Ами такова е положението и с ..другите съседи.България дава другите вземат после искат гаранции от същата полуунищожена държава че няма да си търси даденото /взетото с изнуда и измама...А ние нямаме ли претенции за гаранции.И ако се чувстваме силни сега с тази политика икономика армия култура ,промишленост не се ли лъжем качествено ,тоест реалисти ли сме или фантазьори !?Иначе казано бицепса ни сега дали е 40 см . и знаем ли йерархията на ..."циганите"!?(на света) за да е справим с този 100 годишен побой над нас?побой култрен исторически икономически военен политически(цялостен) по голям от холокоста!



Господин Дедьов, позволете ми да уточня. България не е дала маса население и територии на Сърбия ( също Гърция и Турция), дадоха го безотговорните политици насадени ни от "великите сили".

В моментта не сме силни, изобщо не сме силни, реалността го доказва. Можем да станем силни само, ако положим много усилия.

1. Да се подкрепяме един друг, когато група българи е онеправдана, да бъде подкрепена. Един бесъвестен работотодател не се плаши от протести на 100-200 човека, но ако се съберат 10000 пред дома му...ще му дойдат други мисли.

2.Силно общество се гради от силни индивиди. Много от нас нямат дори елементарната воля да откажат цигарите, а искат по-добро бъдеще...откъде накъде!

3. Търсене на приятели в съседните държави. В миналото може да сме проливали кръвта си, но сега е друго време. Трябва да се учим от миналото, не да живеем в него.
цитирай
96. анонимен - ДЕДЬОВ -допълнение АВТОХТОНИСТИ-ОБЕКТИВСТИ
20.02.2011 13:47
Не желая да подбуждам скептицизъм,но не сме ли отново на изходната позиция от времето на Пайсий ,раковски ,Г.ценов ,Владикин!?Та цялата ни история след тях е съзнателна заблуда-саботаж.

Не сте ли вие автохтонистите ,който аз наричам ОБЕКТИВИСТИ отново на изходните позиции от преди 100 и повече години,започвайки за кой ли път от нулата за да формирате правилното ни самомние заобективната ни истинна ролята ни в световната история?

Да формирате в единният български организъм реално самочувствие .А този организъм единен ли е ?Той отново и пак е раздиран от "македониски " нации,шопски,помашки . Сега поне няма добруджански и тракийски за каквито се е говорило през периода 1930-60г.

Цели 100 години ние сме вървели назад към самоунищожението си .Но пък сме оцеляли свивайки се като шагренова кожа.

На вас ОБЕКТИВИСТИТЕ е легнала тежката задача да реанимирате делото на Паисий-Раковски,Ценов, Владикин.да формирате правилно отношение към самите нас.

На управленците обаче лежи задачата да предприемат реални резултатни стъпки за да ни уважават.

Това последното за сега май не става!
цитирай
97. анонимен - ДЕДЬОВ -на пост95
20.02.2011 13:56
Воля има ,но тази воля не е представена и представлявана в управлението от над 50-60 години !

Тази воля е налице въпреки саботажите в историята ни и вие обективистите сте новият(стар) аргумент за съществуването ни. Анализ на ситуацията в този форум и навсякъде където става дума за история е също аргумент в тази посока .

Последователноста е :да се уточнят фактите(историята) ,да се направят поуките ,да се формира мнение(преценка,оценка) ,да се установят целите ,да се формира организация за изпълнението им.

Всеки от нас е силен някъде и слаб на други места .затова единството е нужно то обединява силните страни и намалява слабите .Прави целите постижими .
цитирай
98. sparotok - управленци
20.02.2011 14:00
анонимен написа:
Не желая да подбуждам скептицизъм,но не сме ли отново на изходната позиция от времето на Пайсий ,раковски ,Г.ценов ,Владикин!?Та цялата ни история след тях е съзнателна заблуда-саботаж.

Не сте ли вие автохтонистите ,който аз наричам ОБЕКТИВИСТИ отново на изходните позиции от преди 100 и повече години,започвайки за кой ли път от нулата за да формирате правилното ни самомние заобективната ни истинна ролята ни в световната история?

Да формирате в единният български организъм реално самочувствие .А този организъм единен ли е ?Той отново и пак е раздиран от "македониски " нации,шопски,помашки . Сега поне няма добруджански и тракийски за каквито се е говорило през периода 1930-60г.

Цели 100 години ние сме вървели назад към самоунищожението си .Но пък сме оцеляли свивайки се като шагренова кожа.

На вас ОБЕКТИВИСТИТЕ е легнала тежката задача да реанимирате делото на Паисий-Раковски,Ценов, Владикин.да формирате правилно отношение към самите нас.

На управленците обаче лежи задачата да предприемат реални резултатни стъпки за да ни уважават.

Това последното за сега май не става!


Господин Дедьов, нямаме добри управленци, защото вместо да сме активни граждани оставяме управлението ( което по принцип си е трудно дело) на който и да е. Опортюнистите просто грабват предоставената от нас възможност, не можеш да се сърдиш на плъховете, ако домът ти не е чист. Изчистим ли домът си плъховете изчезват...

Нашите управници се радват и празнуват когато спечелят избори ( знаейки, че ще си напълнят джобовете), един Родолюбец би гледал със загрижено лице, ако партията му спечели избори защото знае, че го чака труден път.

Управляващият трябва да е като грижовен родител, а не като крадлив роднина.

Ние всички можем да се погрижим да има по-добри управници. Когато видите млад човек с чисто сърце трябва да го подтикнете да започне да се занимава с политика, да събира еднаквомислещи и с тях да работи за благото на всички.
цитирай
99. анонимен - ДЕДЬОВ -Да си припомним..
20.02.2011 14:07
Как ни унижаваха и унижавт неоснователно от ЕС и съседите ни че сме крадци.При положение че на ЕС даваме повече отколкото получаваме.

Да си спомним как наши интелигенти безкритично приемаха тезата че сме крадци при положение че гърците откраднаха 350 млрд,Италиянците 1200 млрд,испанците около 600 млрд(но построиха доста) а ние не сме усвоили и три млрд от ЕС при положение че сме дали -ликивидарана наша икономика,армия и чрез вноски точно толкова-3млрд евро.

Вместо интелигенцията да констатира това и да "крещи "срещу тази неправда ,тя изпада в безкритично самобичуване и автомаразъм(нихилизъм).
цитирай
100. анонимен - СПРЕТЕ,
20.02.2011 15:47
ПОВЕЧЕ ДА РОВИТЕ ИЗ МИНАЛОТО!
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА РАЗРОВИТЕ НАСТОЯЩЕТО!
ЗА ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ,ЧЕ НЯМА ДА ИМА ДАЖЕ И БЛИЗКО БЪДЕЩЕ!
цитирай
101. анонимен - Сварог
20.02.2011 16:22
Господин Sparotok, благодаря Ви за аргументираните отговори на възраженията на господин Дедьов. Господин Дедьов, предложете стратегия и тактика за реализацията на своите виждания. Може би управляващите ще ги приемат. Но струва ми се, трябва да се започне със създаване на работни места и подходящо възнаграждение в страната ни.
цитирай
102. анонимен - fire
20.02.2011 16:38
Спаро.Незнам дали си общувал с българи от западните покрайнини и македония .Тези хора се чустват изоставени от родината майка и от БПЦ.Чустват се така изоставени заради същата тази риторика на правителставта ни ,която и ти се опитваш да налагаш според теб с друга цел ,но тя испраща същите послания към тях.БПЦ за да не се скара с СПЦ принася в жертва тези хора.Правителставта пък робуват на някакво си измислено добросъседство и някакви си измислени евронорми ,които май се однасят само за нас и само ние спазваме и отново жертват братята ни от другата страна на границата.Ти пък ни внушаваш за някаква си братска любов .Но в крайна сметка резултата ,ще е един .Безвъзвратно ,ще изгубиме и малкото останали там българи.Боголюбивите думи и послания са хубаво нещо,но не са достатъчни.Нужно е да играе мечът и в преносния и в бъквалния смисъл за да те уважават и да се съобразяват с нас.Другото е само добри пожелания.

Спаро.Написал си.
“Прощавайте, че аз отговарям вместо Сварог, но позволете да ви запитам - Вие колко пъти сте протестирали пред сръбското консулство?

Щом сте недоволен от нечия политика, предприемете нещо, бъдете активен гражданин, повярвайте това ще ви донесе огромно удовлетворение и ще се почувствате друг човек. Само започнете и ще видите...“

Да ме прощаваш ама нали не вярваш ,че ако еди или двадесет човека излезнат пред някакво си посолство ,ще са в състояние да променят каквото и де е.Като в същото време от медии , политици и всякакви повече или по–малко влиятелни люде се твърди обратното и постоянно ни заливат с нихелизъм . Не всички са дошли на този свят с възможноста да го манипулират и променят ,затова думи ,като “а вие какво правите по въпроса“ са излишни и вредни.Всеки псоред възможностите си .Да възпита децата си в родолюбие и ако може да събуди такова в най близкото си обкръжение за един обикновен човек е напълно достатъчно.



цитирай
103. анонимен - Тъжна е реалността в момента в Бъ...
20.02.2011 16:55
Тъжна е реалността в момента в България! Масово се изкупуват земи от протежета на чужденци, здравната реформа е на път да оправдае ролята си, огромната полицейска-терористична машина, башибозука от мутри и вещите (а може и вещици, кой знае) управници са свършили това, което не са успели много наши врагове в миналото. Или просто те вече са се рафинирали .... Сърбите са си прави за тях си, гърците също .... те се борят за оцеляване, да запазят териториите си .. е, за Гърция не е съвсем сигурно, но там няма да е толкова болезнено, само няколко островета :) .. за нас може би е дошъл последен час :( . Защото най-трудно е да победиш противник, който знае за какво се бори, най-лесно - този, който нехае или не знае! Бог да пази България!!!
цитирай
104. анонимен - Човекът с Въпросчето
20.02.2011 18:15
"Добро без сила не може,
сила без добро не бива!"
Древна българска мъдрост, прочетена от книжките на Петър Добрев.
(Моля, не се запускайте по последното име, нито по иранската теория.)

Много неща бих могъл да напиша дотук, но по начало съм труден на писане. Но чета всичко подробно, от самото начало. Само ще вметна, че ни е НАСАДЕНО отношението към демокрацията като към "свещена крава". Справедлива ли е? Когато най-голямата несправедливост е била робството, тя го узаконява. Отбележете, че НАШАТА система изключва робството. Представителна ли е? На едно площадче се събират до 800-1000 мъже (това са размерите на древните форуми), надвикват се и т.н. И докато тези 800 мъже си знаят (и им ги знаят!) кътните зъби няколко поколения назад, в днешния вариант на тази система милиони гласуват за МЕДИЕН образ. Отделно, законът на Гришам (Лошите пари изместват добрите, ivanstamenov.com), според който един цигански глас (20-50 лв) е много по изгоден от гласа на момчето от СМГ, със златен медал от Световна мат. олимпиада, защото той има същата тежест, но за да го спечелят.... и по тази причина го напъждат на запад.
А иначе, всички знаят едно изречение, приписвано на българофоба Чърчил, за демокрацията. И дотук.
А аз съм убеден, че не е прав. Един контрапример е българската селска община, действала хилядолетия и поне допреди стотина години. Тази форма на самоуправление е много по-социална от всички днешни цоциалисти, защото е гарантирала, че и най-бедната вдовица ще отгледа децата си, макар и трудно (варианта проституция като по-глупавички им е непознат). И в условията на робство е изградила селски училища и читалища, без държавна помощ, които ние днес.................Не ми се рови в момента да търся, но в главата ми е дописката на френски журналист през Първата война, който с учудване отбелязва, че българите, макар довчера под робство, не отстъпват по образованост на свободните французи.
Тази НЕВЕРОЯТНА българска община е само бледен отглас от нещо по-старо, за което загатва Щапаров в коментара за императорския колан.
Накратко:
Правете Българчета!
Минимум по 3!!!
цитирай
105. анонимен - Някъде бях чел, че Земята ще се от...
20.02.2011 20:39
Някъде бях чел, че Земята ще се отвори и ще стане ясно че ние, Българите, сме народ велик и ще поведем другите народи към просперитет. Мисля че е пророчество на Ванга.
Напоследък усещам, че това време е близо. Така че гответе се, ИМАМЕ МИСИЯ!
цитирай
106. get - - Бог да пази България !!! - Великото народно събрание приема ...
21.02.2011 01:56
... Закона за трудовата поземлена собственост(1946) и Закон за национализация на частните индустриални и минни предприятия(1947) ...

анонимен - 104 написа:
Лошите пари изместват добрите ... момчето от СМГ, със златен медал, го напъждат на запад. ... българската селска община, действала хилядолетия и поне допреди стотина години. Тази форма на самоуправление е много по-социална от всички днешни

ТОГАВА СЕ "ОТВОРИ" ЗЕМЯТА НА БЪЛГАРИЯ !!!
В резултат на национализацията се централизират не само капиталистическите промишлени предприятия, но и дребните занаятчийски производства, дараци, мелници, маслобойни и пр. От 1948 г. започва усилено КООПЕРИРАНЕ(?!) на поземлената собственост. Още в края на 1950 г. Трудово кооперативните земеделски стопанства (ТКЗС) обхващат повече от половината от селските домакинства. В средата на 1958 г. те обхващат вече 92% от обработваемата земя. В резултат на национализацията и кооперирането на земята на практика се ликвидира натурално и простото стоково производство. ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ е ЛИШЕН от средства за производство и е ПРЕВЪРНАТ В НАЕМЕН РАБОТНИК.
- Бих допълнил ПРЕВЪРНАТ Е в РОБ на ДЪРЖАВАТА КАПИТАЛИСТ и капризите на облечената във власт ПАРТИЙНА НОМЕНКЛАТУРА (!) изпълнителка на волята, на противни и чужди, на България и българите интереси !!
- С това на практика бе пречупен гръбнакът на България и-и-и ... Духът на българина !!
- Следва да отбележа - Лъжа е, че от преди "9.ІХ", е нямало форми на кооперации ! Те съществуват от 30-те години на ХХ в.
Още от античността е съществувала, на база общината - Задругата (!) (била е, както в селото, така и при занаятчиите).

- Бързам да успокоя политическите страсти, които ще избухнат, като кажа, че настоящото е написано от служител на МВР и член на БКП(бивш), който е движен единствено от чувствата си за, справедливост, родолюбие и ... срам, че толкова години се е оставял да бъде лъган !!

- Нито Ванга, нито Дънов ще ни помогнат с предсказанията си, спасението е в ... !!

С уважение !
цитирай
107. sladyr4eto87 - при теб винаги е интересно и любо...
21.02.2011 07:56
при теб винаги е интересно и любознателно и полезно човек да научи нещо благодаря
цитирай
108. анонимен - В допълнение на 106. get
21.02.2011 10:10
Кооперативното движение в България преди 9 IX 44 година създава кооперации не само в земеделието и занаятите, но и в банковото дело. Това са така наречените Популярни банки и Кредитни кооперации. В Популярните банки са членували като член-кооператори учители, лекари, занаятчии, държавни и общински служители, на които банката е отпускала кредити с минимална лихва за развитие на семеен бизнес или потребителски кредит. Кредитните кооперации се изграждат към вече създадени земеделски или занаятчийски кооперации, със същите кредитни условия, както Популярните банки. След 9IX44г. Популярните банки и Кредитни кооперации са национализирани и с тяхното недвижимо имущество и парични активи се създава ДСК. Тази, същата ДСК днес е приватизирана и в основата на капиталът й са средствата заграбени от труда и спестяванията на стотици хиляди българи член-кооператори преди 9IX44 година.
цитирай
109. анонимен - ДЕДЬОВ -към пост100
21.02.2011 10:42
Този форум е исторически.така че спиране не може и не трябва да има .Дискусиите са малко в страни, но те са във връзка с функциите на историята:да дава факти , поуки ,аргументи а в българският сручай да се възроди законното ни самочувствие от което е почнало Българското възраждане (чрез Пайсий) и да се надяваме да почне ново такова.

Пророците сочат какво ще стане ,а не как ще стане .Как става ? Ами както до сега !Народа го иска по резултатният начин(може да е различен съобразно обстановката) а когато се иска нещо се намира начин ,когато не се иска -причина.

Земята май се е "отворила" или се "отваря".Този блог е показател за това .Асен Чилингиров , get ,Петър Георгиевсъщо и доста други,включително и доста чужди историци цитирани в този блог .
цитирай
110. анонимен - ДЕДЬОВ -към пост106 GET
21.02.2011 10:46
"- Нито Ванга, нито Дънов ще ни помогнат с предсказанията си, спасението е в ... !!" е не е в чакането и съзерцанието
цитирай
111. voinov50 - Поздравления, приятелю!
21.02.2011 12:45
Тъкмо ще имам повод да пообработя малко моя разказ за легендата:

http://voinov50.blog.bg/izkustvo/2008/07/09/istorichiskata-razdiala.210102
цитирай
112. анонимен - 104 до Гет и 108
21.02.2011 14:48
- Гет, не разбрах с каква цел си включил изрезки от коментара ми. Предполагам, че е добронамерено, но ми е неясно.
- В основното си твърдение хем си прав, хем не съвсем. "С това на практика бе пречупен гръбнакът на България и-и-и ... Духът на българина !!" Вярно е че са свързани, но малко сравняваш круши с ... наносекунди.
– Все пак, КЪДЕ е спасението?

108: – Има ли шанс да не им резнат главата, при положение, че бъркат в "най-святото" - Лихвата? Абсолютно си прав, че са проявление на същия дух и начин на мислене, който ни различава от наложеният и господстващ в момента в света.
цитирай
113. shtaparov - Щапаров до Анонимен 100. :
21.02.2011 16:11
анонимен написа:
ПОВЕЧЕ ДА РОВИТЕ ИЗ МИНАЛОТО!
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА РАЗРОВИТЕ НАСТОЯЩЕТО!
ЗА ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ,ЧЕ НЯМА ДА ИМА ДАЖЕ И БЛИЗКО БЪДЕЩЕ!


Има си хора за всичко,приятел,а Бог е разпоредил да има и минало,и настояще,
и бъдеще. Настоящето произтича от миналото,а бъдещето-и от двете споменати категории.Милиони/да не казвам милиарди/ хора се интересуват от своето минало,понеже то е в състояние да им подскаже нещо за бъдещето.Интересът към него съвсем не е случаен-затова има не само научни институти и академии,
които се занимават с миналото,но и официални политически стратегии и доктрини,базиращи се на него. Не случайно до неотдавна имаше социални и научни прослойки,които и дума не даваха да се издума за преразглеждане на постулатите,върху които се градяха представите на Българския народ за неговото минало. Въз основа на тези представи се градеше не само самочувствието ни като народ,но и представите на света за България.
Истинските Български патриоти никога няма да се примирят с досегашните пошли фалшификации на нашата история,които не само изкривяваха до неузнаваемост представите на света за родината ни,но и системно сриваха самочувствието и себеуважението на народа,при което изключително зловредните последици за България не закъсняха,както сами виждате.
цитирай
114. анонимен - Сварог
21.02.2011 16:12
До господин fire.
Не зная доколко сте близък с хората от Западни покрайнини? Но по тези мест в селата и от двете страни на границата няма хора. Три поколения са се изселили в големите градове на България и Югославия (бивша). Браковете в бивша Югославия и сега в Сърбия са смесени, между българи и сърби, хървати или други народности. Чия страна ще вземат децата, на единият родител ли? Да не забравяме и влиянието на образователната система. Въпроса е доста сложен и опит за някакво агресивно решение не би бил положителен. Ако не изпълнявате нечия поръчка, а това е Ваша идея, замислете се по въпроса. Много хора от смесени бракове, служители в държавни военни формирования, загинаха в междуособиците в бивша Югославия. Считам, че това не би трябвало да се повтори.
цитирай
115. sparotok - прочетох
21.02.2011 17:22
voinov50 написа:
Тъкмо ще имам повод да пообработя малко моя разказ за легендата:

http://voinov50.blog.bg/izkustvo/2008/07/09/istorichiskata-razdiala.210102


Прочетох разказа ти приятелю, допадна ми!
цитирай
116. sparotok - !
21.02.2011 17:23
sladyr4eto87 написа:
при теб винаги е интересно и любознателно и полезно човек да научи нещо благодаря


Благодаря ти и аз! Хубав ден!
цитирай
117. sparotok - приказки
21.02.2011 17:31
анонимен написа:
Спаро.Незнам дали си общувал с българи от западните покрайнини и македония .Тези хора се чустват изоставени от родината майка и от БПЦ.Чустват се така изоставени заради същата тази риторика на правителставта ни ,която и ти се опитваш да налагаш според теб с друга цел ,но тя испраща същите послания към тях.БПЦ за да не се скара с СПЦ принася в жертва тези хора.Правителставта пък робуват на някакво си измислено добросъседство и някакви си измислени евронорми ,които май се однасят само за нас и само ние спазваме и отново жертват братята ни от другата страна на границата.Ти пък ни внушаваш за някаква си братска любов .Но в крайна сметка резултата ,ще е един .Безвъзвратно ,ще изгубиме и малкото останали там българи.Боголюбивите думи и послания са хубаво нещо,но не са достатъчни.Нужно е да играе мечът и в преносния и в бъквалния смисъл за да те уважават и да се съобразяват с нас.Другото е само добри пожелания.

Спаро.Написал си.
“Прощавайте, че аз отговарям вместо Сварог, но позволете да ви запитам - Вие колко пъти сте протестирали пред сръбското консулство?

Щом сте недоволен от нечия политика, предприемете нещо, бъдете активен гражданин, повярвайте това ще ви донесе огромно удовлетворение и ще се почувствате друг човек. Само започнете и ще видите...“

Да ме прощаваш ама нали не вярваш ,че ако еди или двадесет човека излезнат пред някакво си посолство ,ще са в състояние да променят каквото и де е.Като в същото време от медии , политици и всякакви повече или по–малко влиятелни люде се твърди обратното и постоянно ни заливат с нихелизъм . Не всички са дошли на този свят с възможноста да го манипулират и променят ,затова думи ,като “а вие какво правите по въпроса“ са излишни и вредни.Всеки псоред възможностите си .Да възпита децата си в родолюбие и ако може да събуди такова в най близкото си обкръжение за един обикновен човек е напълно достатъчно.





На различни вълни сме явно:)

Как може да искаш да има резултат от нещо, ако ти самият казваш – Няма смисъл... и не правиш нищо.

Не става така, подобно поведение носи само огорчения и самосъжаление. Щом нямаш воля да събереш достатъчно хора за делото си и нямаш силата да бъдеш последователен и твърд в исканията си, то си длъжен да се примириш с фактите и да спреш да обвиняваш другите.

Гадно звучи, знам, моите извинения, но това е реалността, или се бориш за нещо без спиране, или трябва да се примириш с последствията от бездействието ти.
Много отдавна един римски мислител е казал – НЕ СЕ ОПИТВАМЕ ДА НАПРАВИМ НЕЩО НЕ ЗАЩОТО ТО Е ТРУДНО, ТРУДНО Е ЗАЩОТО НЕ СЕ ОПИТВАМЕ.

Моят съвет е – Опитайте!

цитирай
118. анонимен - И точно заради това и въпреки това си струва.
21.02.2011 19:30
Защото става въпрос и за българофоба Чърчил и за Сърбия.Кой управляваше доскоро СФРЮ?
Тито.
Знаете ли,че отец Тадей/starac Tadej/признат за светец в Сърбия твърди ,че Тито е незаконен син на Чърчил от майка еврейка.
Че те са си лика прилика,а колко срещи са имали и колко са ни кроили шапката е отделен въпрос.
Не забравяйте,че обикновените хора са насила карани да се пишат македонци.Нали имаха идея да се създаде по-голяма федерация?Кой не позволи това да се случи?И аз мисля ,че това не тоя,който на всяка цена иска да унищожи и пречупи гръбнака на българина.
Не съдете сръбския народ.По-кротко.Когато съм била в Сърбия са се обръщали към мен с думата- сестро.
Още св.Иван Рилски ,когато е имал среща с цар Симеон I,преди обсадата на Цариград е съветвал царя с думите"Не е съдено българите да воюваме"
Щом не е съдено да воюваме с меч,следва да използваме другата сила.Тя е висок дух и светлината на истината.
Какво ще кажете и за други ,като Румяна Везнева,която не се умори да пише и споделя за мисията ни.
Чел ли енякой от вас и това-че братята св. Кирил и Методий са написали азбуката за една нощ и че всяка буква е степен от нашето развитие.
Сега сме на буквата Т.Дали това не е символ и на нашето разпятие ?Каквото дойде,добре дошло,защото има и по-лошо.
Много смешно за някои,които си позволяват да словоблудстват тук,в този блог.
Та за Ванга,дори и за г-н Петър Дънов.Сигурна съм ,че тези хора не са познавали Ванга или прочели един ред на Дънов.Отделен въпрос е защо нашата църква също ги отрича .Да сте чували за канонизиран български светец от години?
Сърбия признава своите светци,а ние под диктовка омаскаряваме всекиго,което носи светлина иска да повдигне куража на този народ.Мачкаха ни и още мачкат.Нищо не се е променило.
И точно заради това и въпреки това си струва.
Павел,никой не пророк в собствената си родина.Ако има съпротивление,значи си на правия път.
Успех и бъди благословен.


цитирай
119. get - Не се притеснявайте ! - просто доразвих нещо ценно, което видях в мисълта ви ...
21.02.2011 20:12
... за формата на собственост ... кооперативната, при която е в сила, политическата, правна и икономическа равнопоставеност, на субектите участващи в нея !
- Второ - на база горното, при нея имаме взаимопомощ и сътрудничество, изразяваща, се в колективната гаранция по отношение, на всеки един от нейните членове(на задругата)

анонимен написа:
- Гет, не разбрах с каква цел си включил изрезки от коментара ми. Предполагам, че е добронамерено, но ми е неясно.
- В основното си твърдение хем си прав, хем не съвсем. "С това на практика бе пречупен гръбнакът на България и-и-и ... Духът на българина !!" Вярно е че са свързани, но малко сравняваш круши с ... наносекунди.
– Все пак, КЪДЕ е спасението?

С отнемане ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ, на човек-а, по отношение средствата на производство, с които осигурява прехраната своя и на самейството си - Той става РОБ !

анонимен написа:
- В основното си твърдение хем си прав, хем не съвсем. "С това на практика бе пречупен гръбнакът на България и-и-и ... Духът на българина !!" Вярно е че са свързани, но малко сравняваш круши с ... наносекунди.
– Все пак, КЪДЕ е спасението?


„Няма нищо по-мъчително от оскърбяване на човешкото достойнство, няма нищо по-унизително от робството. Човешкото достойнство и свободата са ни свойствени. Трябва да ги пазим или да умрем с ДОСТОЙНСТВО."
Марк Т. Цицерон.

От ФИЛОСОФСКО-ЕТИЧНА гледна точка, се стига до извода, че ДОСТОЙНСТВОТО Е НАЙ-ВИСШАТА ЦЕННОСТ НА ЧОВЕКА !!!

То е АБСОЛЮТНА цел, защото какво е човек без него?
Ше се различава ли той, от животното, ако няма морал и ценностна система ? Как може да се живее с такъв човек, който не зачита, нито себе си, нито околните ?

- Достойнството е това, което позволява на даден индивид да направи нещо стойностно, с което да бъде запомнен от хората дори и след смъртта си.

С уважение !
цитирай
120. анонимен - от fire до sparotok
21.02.2011 20:30
Спаро . Не си ме разбрал явно . Въпроси от сорта. А ти какво правиш по въпроса? Защо не протестираш пред посолството? Защо не организираш хора и не излезнеш на площада? Едва ли не. Защо не вдигнеш въстание или революция? Са вредни и обесърчават адресанта. Искам да ти кажа ,че не всички хора са дошли на тази земя, за да станат Левски ,Ботев,Стамболов и пр.Има и обикновени родолюбиви хора ,който не са в състояние да извършат нещо значимо ,но това не значи ,че по– малко ги боли и по–малко страдат за родината.
цитирай
121. grigorsimov - За достоинството, и унижаването ни:
21.02.2011 20:42
"Ние евреите винаго трябва да се стремим да унижаваме гоите, макар и без конкретно основание, и накрая така да ги унизим, както само нашето гениално племе умее"!

Цитатът ми е от "тайните протоколи" и е по памет.
цитирай
122. sparotok - защо?
21.02.2011 20:47
анонимен написа:
Спаро . Не си ме разбрал явно . Въпроси от сорта. А ти какво правиш по въпроса? Защо не протестираш пред посолството? Защо не организираш хора и не излезнеш на площада? Едва ли не. Защо не вдигнеш въстание или революция? Са вредни и обесърчават адресанта. Искам да ти кажа ,че не всички хора са дошли на тази земя, за да станат Левски ,Ботев,Стамболов и пр.Има и обикновени родолюбиви хора ,който не са в състояние да извършат нещо значимо ,но това не значи ,че по– малко ги боли и по–малко страдат за родината.


Защо смяташ, че не си в състояние да направиш нещо велико? Не се заблуждавай, имаш много повече сили отколкото сам предполагаш, но трябва да ги събудиш.

Това, което е направило Левски, Стамболов, Ботев и др. велики не е произхода им, те произлизат от най-обикновени семейства, както аз и ти. Отличили са се заради силата на вярата и духа си. Тези неща се коват с години, а любовта към род и Родина са вид катализатор.

Аз не искам да те обезсърчавам, нарпротив, искам да ти кажа, че можеш не по-малко от който и да е било.

Водачите са важни, но е и важно, тези, които ги следват да са готови да поемат щафетата. Падне ли един, другия да продължи с още по-голям хъс.

Разбери, че ние не можем да си позволим да униваме и да се предаваме, във всеки от нас спи един воин, водач, проповедник. Освободи се от отрицателните емоции и съцето ти ще ти покаже кой си!
цитирай
123. анонимен - fire
21.02.2011 20:57
анонимен написа:
До господин fire.
Не зная доколко сте близък с хората от Западни покрайнини? Но по тези мест в селата и от двете страни на границата няма хора. Три поколения са се изселили в големите градове на България и Югославия (бивша). Браковете в бивша Югославия и сега в Сърбия са смесени, между българи и сърби, хървати или други народности. Чия страна ще вземат децата, на единият родител ли? Да не забравяме и влиянието на образователната система. Въпроса е доста сложен и опит за някакво агресивно решение не би бил положителен. Ако не изпълнявате нечия поръчка, а това е Ваша идея, замислете се по въпроса. Много хора от смесени бракове, служители в държавни военни формирования, загинаха в междуособиците в бивша Югославия. Считам, че това не би трябвало да се повтори.


Сварог.Доста са ми близки хората от западните покрайнини.Бабината ми къща по бащина линия е в с.Несла Драгоманско .Една от многото през които граничната бразда минава буквално през средата на двора.
А не виждам ,с какво пречат смесените брокове на твърдата ни политика в защита на сънародниците ни от другата страна на границата.
цитирай
124. анонимен - "Сноп стрели"
21.02.2011 21:44
Проблема е, че хората сме си затворили очите и гледаме само за себе си. И се страхуваме също - и за нас си и за близките ни. И си мислим, че комшиите или хората от съседния град трябва да се оправят сами. Затова няколко престъпници спокойно могат да тъпчат хиляди. А няколко хиляди - милиони! "Сноп стрели" - хем заедно, хем да могат да се защитят!!!
цитирай
125. d3bep - Момчета, Обърнахте го на траен п...
21.02.2011 23:29
Момчета,
Обърнахте го на траен политически спор за западните покрайнини...
Няма нищо лошо в малко офтопик понякога, ама много се запалихте :)

Аз не държа цялата нация да е едминистративно обединена в една държава, още повече с ужасни правителства и отпадащи граници.

Важното е самосъзнанието и културата да се възродят, не да Анексираме Територии.
цитирай
126. анонимен - Сварог
22.02.2011 09:33
Господин fire, ако вникнете по добре в изключително точните думи на господин grigorsimov, ще се научите да сдържате моментните си емоции. На българите в Гърция им е забранено да се наричат българи. Еврейския съюз няма отношение по въпроса. Същото е и в Одринска Тракия. Чрез преселвания и репресии този район се е обезбългарил. Но Еврейския съюз имаше активна пропагандна политика по отношение на Косово. В Косово също има българи. Едва ли, Еврейския съюз ще промени отношението си към Турция, която е основен член на НАТО. Не зная за Сърбия и Македония, но Турция ще бъде приета в Еврейския съюз, ако поради икономическата криза той не се разпадне. Това, че Вие сте лишен от наследство, поради гранични проблеми е частен случай. Но наследници на изселници от другата страна на границата, включително и от близкия до Несла, Цариброд, без никакво наследство, има в много градове на България. Александър Стамболийски дава общински земи в градовете на България, където изселниците от Западни покрайнини, Македония, Егейска и Одринска Тракия да си построят жилища. Съвсем наскоро мъдрия президент Желев, връщаше земята в "реални граници". Хората останали в границите на бивша Югославия са се изселили в градовете на Югославия. Със следващите поколения се размива народностната им същност. Показателно за взаимоотношенията между двете страни е и състоянието на международния път. От София до Калотина пътя е лош. От Калотина до Пирот пътя е малко по-добър, но също лош. Магистралата започва от Ниш. Никъкви съвместни икономически проекти, и традиционната конфронтация водят до задълбочаване на въпросите. Трябва де се излезе от този затворен кръг с цивилизовани методи, взаимно изгодно сътрудничество и добра дипломация. А иначе езиците са близки, което прави общуването лесно.
цитирай
127. анонимен - ние сме си ние
22.02.2011 17:28
У-ми sparotok-заповядайте едно четиво :)),моля за мнението ви.Благодаря предварително.
Успех !
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=323831
цитирай
128. sparotok - ТЕМА
22.02.2011 18:34
УМОЛЯВАМ ДИСКУТИРАЩИТЕ ДА СЕ ПРИДЪРЖАТ КЪМ ТЕМАТА И ДА СПАЗВАТ КУЛТУРЕН ТОН!
цитирай
129. sparotok - Линеарна керамика
22.02.2011 18:44
анонимен написа:
У-ми sparotok-заповядайте едно четиво :)),моля за мнението ви.Благодаря предварително.
Успех !
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=323831


Това се знае повече от 60 години. В своята работа "Ancient History of Western Asia, India and Crete" Бедрих Хрозни каза от ясно по-ясно, че изящната критска полихронна керамика произлиза от Балканите и е донесена от тракийски мигранти.

Докато този тип керамика се появява на остров Крит някъде към 23-ти - 21-век преди Христа, то в Тракия същият тип керамика съществува поне от 45-ти век преди Христа, т.е. НАШАТА КЕРАМИКА Е ПОНЕ 2200 ГОДИНИ ПО-СТАРА!

Откритието на Хрозни накара нашите учени от БАН да се опитат да прекроят датировката на Варненския некропол защото съдовете намерни около Варна са около 2200 години по-стари от тези на остров Крит.

Между другото по това време на Крит няма гърци, островът е обитаван от траки и пелазги, гърците пристигат доста по-късно.
цитирай
130. анонимен - ДЕДЬОВ - съм пост 127 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=323831
23.02.2011 12:31
"Ке се отвори земята.." леля Ванга.
Ето земята се отваря.
Това са контрабандно изнесените от България артефкти, които недвусмислено сочат каква е истината за нашата история .
Тези вещи безпротиворечиво потвърждават изнесеното в този блог от Спароток,Асен Чилингиров, Петър Георгиев ,GET, и редица други историци ОБЕКТИВИСТИ .Разбира се и основополжниците на нашата история П.Хилендарски,Раковски,Ганчо Ценов,Цани Гинчев,Н.Й.Владикин -обявени и обявявани за несведущи ,пристрастни или за фашисти.

Според мен тази изложба трябва да се посети от историците обективисти или ако е качена в нета ни дайте линк за нея.

Изложбата е страхотна !Надявам се да се коментира вещ по вещ от Спароток.
цитирай
131. kalabak - Тази легенда е късна измислица
23.02.2011 18:14
В оскъдното сведение за Кубрат и синовете му в хрониките на Теофан и Никифор няма дори намек за някакъв сноп стрели или пръчки. Първообраз на легендата за снопа пръчки вероятно е следната Езоповата басня:
„Селянинът и неговите синове”
„Синовете на един селянин вечно се карали. Много пъти ги съветвал той да живеят задружно, но никакви думи не помагали. Тогава решил да ги убеди с пример - казал им да донесат снопче пръчки. Щом синовете изпълнили заръката, бащата им подал снопчето пръчки и поискал да ги счупят наведнъж, но колкото и да се опитвали те, не успели. Тогава селянинът развързал снопчето и започнал да им подава пръчките една по една; сега те ги чупели без усилие. Тогава селянинът казал: „Така и вие, деца вои, ако живеете задружно, никакъв неприятел не ще ви победи, но ако почнете да се карате, лесно ще ви победи всеки враг.”
Тази басня, бидейки нагледен пример за значението на единството в живота както на хората, така и на държавите, много пъти е адаптирана в историята на различни народи. За българската история е пригодена от Ст. Бобчев в 1882 година и е отпечатана в един учебник по история през 1894 година, но тъй като оттогава се препечатва в различни учебници и книги без да се споменава авторът й, вече малцина знаят, че тя всъщност е една късна измислица.

Що се отнася до твърдението, че „по-правилно е да се каже Кроват”, трябва да се изтъкне, че името се среща под формите Кробат у Теофан, Кубрат и Кобрат у Никифор. Доказателство, че това име трябва да се чете с Б, а не с В е отразяването му по този начин – с Б, в превода на Теофановата хроника на латински от Анастасий Библиотекар – Crobatus.
цитирай
132. sparotok - най-важно
23.02.2011 18:38
kalabak написа:
В оскъдното сведение за Кубрат и синовете му в хрониките на Теофан и Никифор няма дори намек за някакъв сноп стрели или пръчки. Първообраз на легендата за снопа пръчки вероятно е следната Езоповата басня:
„Селянинът и неговите синове”
„Синовете на един селянин вечно се карали. Много пъти ги съветвал той да живеят задружно, но никакви думи не помагали. Тогава решил да ги убеди с пример - казал им да донесат снопче пръчки. Щом синовете изпълнили заръката, бащата им подал снопчето пръчки и поискал да ги счупят наведнъж, но колкото и да се опитвали те, не успели. Тогава селянинът развързал снопчето и започнал да им подава пръчките една по една; сега те ги чупели без усилие. Тогава селянинът казал: „Така и вие, деца вои, ако живеете задружно, никакъв неприятел не ще ви победи, но ако почнете да се карате, лесно ще ви победи всеки враг.”
Тази басня, бидейки нагледен пример за значението на единството в живота както на хората, така и на държавите, много пъти е адаптирана в историята на различни народи. За българската история е пригодена от Ст. Бобчев в 1882 година и е отпечатана в един учебник по история през 1894 година, но тъй като оттогава се препечатва в различни учебници и книги без да се споменава авторът й, вече малцина знаят, че тя всъщност е една късна измислица.

Що се отнася до твърдението, че „по-правилно е да се каже Кроват”, трябва да се изтъкне, че името се среща под формите Кробат у Теофан, Кубрат и Кобрат у Никифор. Доказателство, че това име трябва да се чете с Б, а не с В е отразяването му по този начин – с Б, в превода на Теофановата хроника на латински от Анастасий Библиотекар – Crobatus.


Пропуснали сте най-важното - Според някои хора наричащи себе си историци трябва да търсим произхода на тази легенда сред народите на Средна Азия – монголци и тюрки. Това разбира се е нелепо защото почти идентично предание е било известно в Европа още в Античността.

Легендата е създадена от европейци, а не хора, чиято родина е Средна Азия.

Какво от това, че в латински източник срещаме Crubatus, вместо Вендис Vendis, срещаме и Bendis, но този теоним има и вариант Ouendis, това означава, че името на трак. богиня е започвало с В, а не с Б.
цитирай
133. grigorsimov - За името на Кубрат - kalabak написа:
23.02.2011 22:28
"Доказателство, че това име трябва да се чете с Б, а не с В е отразяването му по този начин – с Б, в превода на Теофановата хроника на латински от Анастасий Библиотекар – Crobatus."
Този пример не е доказателство, защото както сам пишеш, Анастасий превежда Теофановата хроника, от гръцки, на латински, и ако не споменава конкретно, че има други източници за името на Кубрат, естествено е Анастасий по своя преценка, имайки предвид особеностите на гръцкия ези, да е писал, вместо "В" - "Б", знаейки че гърците нямат Б, и е предположил, че оригиналното призношение вероятно е Кубрат, но това е било само по негова лична преценка, а не е доказателство, че е знаел истинското произношение на името на Кубрат (Куврат или Кроват?) ! Истината тепърва ще се търси - и ще се намери!

цитирай
134. aqualia - Така е!!!
24.02.2011 13:28
Това е също нашият шанс да оцелеем, трябва да търсим приятелството на своите роднини и съседи, да им покажем чистото си сърце и заедно да се борим за едно по-добро бъдеще!
цитирай
135. grigorsimov - Не е точно по темата, но да помислим!
24.02.2011 16:04
Бесепара или Весебара? Беси или Веси? Сатри или (ведическите) (К)шатрии ?

Цитати от Википедия:
Бесите са жречески род от тракийското племе на сатрите, пазители на Светилището на Дионис, което според античните сведения се е намирало в Пангей или "всеземие" (на български Кушница) (А в песните "Веда Словена", тук е "сред земя", където бил построен укрепен град - "Кутлива града". А духовният център и върховният властови авторитет бил в "Бела гора" - което буквално значи - Света гора?)
"Сатрите, доколкото знам - пише Херодот - не са били подчинени никога на никого и единствени от траките продължават да са и досега свободни; живеят високо в планините, които са покрити с всякакви гори и сняг, и са отлични воини. Те притежават прорицалището на Дионис, то се намира на висок връх в планината. Измежду сатрите, с прорицанията в светилището се занимават бесите; жрица дава предсказания, точно както в Делфи; няма нищо различно".
Един от основните градове на бесите е тракийското селище Бесапара (дн. с. Синитово, Община Пазарджик) - пътна станция на централния път Сердика – Филипопол.
В периода на завоеванията и експанзията на Римската империя в Тракия римляните взимат светилището на Дионис и го дават на одрисите, за да създадат разногласие между одрисите и бесите, които са представлявали сериозна заплаха за Рим със своето свободолюбие и храброст. Това става повод за много големи недоволства и предизвиква въстанието на бесите срещу Рим през 15 г. пр.н.е. начело с главния жрец на светилището Вологес. През второто въстание през 11 г. пр.н.е. обаче те били разбити и ликвидирани напълно, като някои от тях се преселили в Добруджа.
В прорицалището били съхранявани дъсчици с писанията на Орфей. Според Амбросий Теодосий Макробий култът към Дионис, когото траките наричали Себадий, се почитал на върха Зилмисос в кръгла сграда с отвор в покрива, откъдето да проникват слънчевите лъчи. (Вижте кръглото тракийско светилище, с отвор на покрива, край брезнишкото село Гърло!)
цитирай
136. sparotok - истина
25.02.2011 00:41
grigorsimov написа:
"Доказателство, че това име трябва да се чете с Б, а не с В е отразяването му по този начин – с Б, в превода на Теофановата хроника на латински от Анастасий Библиотекар – Crobatus."
Този пример не е доказателство, защото както сам пишеш, Анастасий превежда Теофановата хроника, от гръцки, на латински, и ако не споменава конкретно, че има други източници за името на Кубрат, естествено е Анастасий по своя преценка, имайки предвид особеностите на гръцкия ези, да е писал, вместо "В" - "Б", знаейки че гърците нямат Б, и е предположил, че оригиналното призношение вероятно е Кубрат, но това е било само по негова лична преценка, а не е доказателство, че е знаел истинското произношение на името на Кубрат (Куврат или Кроват?) ! Истината тепърва ще се търси - и ще се намери!



Истината определено ще се намери!
цитирай
137. sparotok - съседи
25.02.2011 00:43
aqualia написа:
Това е също нашият шанс да оцелеем, трябва да търсим приятелството на своите роднини и съседи, да им покажем чистото си сърце и заедно да се борим за едно по-добро бъдеще!


Живеем в един все по-глобализиращ се свят затова за нас е от огромна важност да имаме колкото се може повече приятели.
цитирай
138. balkan1 - Според мен името му е ХРУВАТ
25.02.2011 06:43
Прочита на монограма от пръстена му според мен трябва да започне от долното рамо на кръста -
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/12/07/prystenayt-na-kubrat.646890
цитирай
139. анонимен - За хуните
25.02.2011 12:06
За легендата си прав, Спароток, но за хуните не си съвсем прав. Имало е една орда от няколко хиляди души азиатци. Около нея са се обединили (поради различни причини и чрез различни методи) десети хиляди скити, германци и т.н.
цитирай
140. shtaparov - Ангеловият анализ каза:
25.02.2011 15:54
grigorsimov написа:
"Доказателство, че това име трябва да се чете с Б, а не с В е отразяването му по този начин – с Б, в превода на Теофановата хроника на латински от Анастасий Библиотекар – Crobatus."
Този пример не е доказателство, защото както сам пишеш, Анастасий превежда Теофановата хроника, от гръцки, на латински, и ако не споменава конкретно, че има други източници за името на Кубрат, естествено е Анастасий по своя преценка, имайки предвид особеностите на гръцкия ези, да е писал, вместо "В" - "Б", знаейки че гърците нямат Б, и е предположил, че оригиналното призношение вероятно е Кубрат, но това е било само по негова лична преценка, а не е доказателство, че е знаел истинското произношение на името на Кубрат (Куврат или Кроват?) ! Истината тепърва ще се търси - и ще се намери!


Споровете дали името на великия ни Княз се е изписвало и изговаряло с "Б" или "В" до голяма степен са безсмислени,понеже многото различни форми се дължат повече на различните диалектни звучения на името,отколкото на несигурност в начина,по който се е изговаряло.
цитирай
141. shtaparov - Още за Хуните
25.02.2011 16:07
анонимен написа:
За легендата си прав, Спароток, но за хуните не си съвсем прав. Имало е една орда от няколко хиляди души азиатци. Около нея са се обединили (поради различни причини и чрез различни методи) десети хиляди скити, германци и т.н.

Лингвистичните и историческите изследвания за Хуните сочат,че никаква орда азиатци не е имало,понеже самите Хуни винаги са си били европейци,дори и ако на някои от тях им се е наложило да живеят известно време в Азия. Понеже: Хуни=Фини/Пуни/,Хиони/Пеони/,Дани/Даки,Саки/ и Данаи,Дини/Дии,Тини/,
Хети/Гети,Готи/ и т.н. Това просто са различни диалектни имена на едни и същи групи народи,които са се разделили с течение на времето,а езиците им постепенно се раздалечили така,както сега американския се раздалечава от английския,и то само за някакви си 200 години,и при наличието на толкова много международни взаимовръзки и масмедии,позволяващи лесно унифициране на езика.Тези многобройни племена обаче са имали на разположение не 200 години,а цели хилядолетия,които естествено са си казали думата. За това колко много се отразява времето върху един само език можем да отсъдим и сами,като направим елементарна съпоставка между днешния Български и средновековния Български език от X век например.Тогава ще се окаже,че има много по-голяма разлика между тези две форми на родния ни Българския език,
отколкото между "различните" езици,говорени в днешна България,Украйна,Русия,Сърбия и Полша!
цитирай
142. анонимен - Хуните
28.02.2011 21:30
Тюркоезичните хуни са факт, не виждам какъв е смисъла да ги отричате. Атила е описан от Приск като „нисък на ръст, с широки гърди и голяма глава; очите му бяха малки, брадата рядка и прошарена със сиво; и имаше плосък нос и мургава кожа, показващи знаците на неговия произход. Също според Приск през 448 г. обичайните езици в лагера на Атила са три — хунски, готски и латински.
Нека да си има хуни, не може всички хора по света да са българи...
цитирай
143. sparotok - Хуни
28.02.2011 21:42
анонимен написа:
Тюркоезичните хуни са факт, не виждам какъв е смисъла да ги отричате. Атила е описан от Приск като „нисък на ръст, с широки гърди и голяма глава; очите му бяха малки, брадата рядка и прошарена със сиво; и имаше плосък нос и мургава кожа, показващи знаците на неговия произход. Също според Приск през 448 г. обичайните езици в лагера на Атила са три — хунски, готски и латински.
Нека да си има хуни, не може всички хора по света да са българи...


Щом казвате, че хуните са тюрки бихте ли посочили на кой тюркски език са обясними следните хунски думи:

СТРАВА - храна при помен
МЕДОС - медовина
ВАР - вир, река
ВАР - врьтъ -ограждение, град

Относно описанието на Атила се бъркате, не Приск е казал това, а Йордан, който е живял около един век по-късно.

Генетичните изследвания на скелетни останки на хуни показват, че става дума за европеиди със светла коса, носители на Р1а1 - маркер, чийто най-стар вариант от Балканите - на около 11500 години.

Археологическите данни отдвна показаха, че дори и хунските жени са имали висок ръст, височина 1.82 е забележителна дори и днес, а през Ранното Средновековие римлянки и гъркини са изглеждали като деца сравнени с жените на хуните.

Един исторически извор може да се фалшифицира, или дори да е пропаганда, последната дума е на археологията и генетиката.

Прочее, защо в България хората с епикантус са по-малко от 1%? Нали хуно-българите са азиатци, къде се изпариха гените им?
цитирай
144. анонимен - Как можа да ти хрумне, че хуните м...
08.03.2011 00:48
Как можа да ти хрумне, че хуните могат да имат нещо общо с кое да е Тракийско племе?
Та те са били пълни изроди в поведението и обичаите си, а и самият им произход е напълно различен.Представяте ли си, че разрязвали бузите на новородените бебета, за да вкусели болката и кръвта преди млякото. Как един благороден тракиец ще направи това.
Да не говорим, че са били врагове с Траките и на бойното поле.
цитирай
145. sparotok - хуни
08.03.2011 00:54
анонимен написа:
Как можа да ти хрумне, че хуните могат да имат нещо общо с кое да е Тракийско племе?
Та те са били пълни изроди в поведението и обичаите си, а и самият им произход е напълно различен.Представяте ли си, че разрязвали бузите на новородените бебета, за да вкусели болката и кръвта преди млякото. Как един благороден тракиец ще направи това.
Да не говорим, че са били врагове с Траките и на бойното поле.


Това с рязането на бузите е пропаганда на Амиан Марцелин, ако знаеш само той как се гаври и с келтите...Нима не знаеш, че врагът е винаги по-черен и от дявола. Не бяхме ли ние демонизирани от западната преса в началото на 20-ти век, това накара Вазов да напише - Варвари сме ние...

Да, варвари сме ние! Сто пъти туй писахте,

на гласове различни таз песен разпевахте.

Под външност европейска крийм хуни зверовити,

тръбяхме правда, братство, а с кръв сме днес опити.

В гърди ни християнски сърце на демон бие —

да, варвари сме ние!



Пристанищата френски с гранати ги рушихме,

на Англия селата плячкосвахме, горихме,

деца и старци клахме, безчестихме жените,

окови пак тургахме от другиго разбити,

срама ни океанът дори не ще измие —

да, варвари сме ние!



През бурните морета пратихме наште флоти,

топове, пушки в помощ на мръсните деспоти,

борци идеалисти с картечници косихме,

кат тигрите бенгалски с патрони „дум-дум“ бихме!

Под маската на ангел същ звяр у нас се крие:

да, варвари сме ние!



Апостоли — на думи, пирати по делата —

ний паднахме по-ниско от хищните вандали;

кощунствувахме с бога и с чест, и с идеали,

„Марсилиеза“ пяхме, а клахме свободата —

о хора просветени, съвсем сте прави вие:

да, варвари сме ние!

Генетичните изследвания показват, че хуните са били руси хора, археологията показва, че са били едри - 1.80-1.85...прави си изводите кой е лъгал в древността...
цитирай
146. анонимен - Разбира се, че се лъже за враговете, ...
08.03.2011 01:00
Разбира се, че се лъже за враговете, но това е сведение от Траките, записано в Тракийските хроники. Подробно са описани и взаимоотношенията им и войните им и произхода на Атила. Нищо общо нямат.
А като са високи и русоляви, това пък какво доказателство може да бъде.
цитирай
147. indiajane - Малко исторически хумор...
22.03.2011 12:35
Хан Кубрат събрал синовете си: Ето, синове мои, Деян Неделчев ни е донесъл този наръч съчки...
цитирай
148. zabunova - Най-малкият кубратов син, Алцек...
15.04.2011 21:45
Здравейте! Преди време започнах да събирам всичко, свързано с фамилията ми, и попаднах на статията на д-р Иван Банковски – “Нещо за прабългарите и по специално за тези, заселили се в Италия през VІ и VІІ векове”, написана във Франкфурт през 1960 г.
В нея се сочи, че най-малкият кубратов син, Алцек, е управлявал най-отдалечените западни провинции на Велика България – северозападно от Черно море. Той е тръгнал с хората си още по-назапад и в 667 г. се прехвърлил в Италия и се установил в Беневентското херцогство, главно в областта Молизе североизточно от Неапол.
И че през декември 571 г. като дук (управител) на град Тичино, столица на лангобардския крал Клефи, бил назначен някой си ЗАБАН (съвр.бълг.фамилни имена Заберски, Забунов). Според Д’Амико, то нищо общо с лангобарските имена. Той намира, че е пра-българско, защото, разглеждайки го етимологически, среща дума подобна на него в днешния турски език – имено Забит, което значи офицер.
цитирай
149. sparotok - Д'амико
15.04.2011 22:35
zabunova написа:
Здравейте! Преди време започнах да събирам всичко, свързано с фамилията ми, и попаднах на статията на д-р Иван Банковски – “Нещо за прабългарите и по специално за тези, заселили се в Италия през VІ и VІІ векове”, написана във Франкфурт през 1960 г.
В нея се сочи, че най-малкият кубратов син, Алцек, е управлявал най-отдалечените западни провинции на Велика България – северозападно от Черно море. Той е тръгнал с хората си още по-назапад и в 667 г. се прехвърлил в Италия и се установил в Беневентското херцогство, главно в областта Молизе североизточно от Неапол.
И че през декември 571 г. като дук (управител) на град Тичино, столица на лангобардския крал Клефи, бил назначен някой си ЗАБАН (съвр.бълг.фамилни имена Заберски, Забунов). Според Д’Амико, то нищо общо с лангобарските имена. Той намира, че е пра-българско, защото, разглеждайки го етимологически, среща дума подобна на него в днешния турски език – имено Забит, което значи офицер.


Д’Амико e разполагал с твърде ограничена информация за старите българи и затова ги е определил като тюрки. Що се отнася до турските думи за чинове в армията, голяма част от тях са заемки от други езици.

Не мисля, че Забунов има някаква връзка с турската дума забит-офицер, по-скоро значението е бунтовник - от старобългарското бунонти - бунтувам се, вдигам бунт.

Възможно е обаче фамилията да идва и от забун - вълнена дреха с къс ръкав. Тази дума е арабска по произход, в езика ни е проникнала с турско посредничество.

Трябва да се извърши проучване дали родът Забунови се е занимавал с търговия с вълнени дрехи. Ако няма такава връзка, то остава значението бунтари, бунтовници...

Всъщност има още една възможност. Ако родът Забунови е от Югозападна България, или дори от Егейска Тракия, то името може да идва от редкия глагол забундвам - пребраждам, слагам забрадка...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13925880
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031