Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2023 18:15 - ПРОИЗХОДЪТ НА ПАРИТЕ
Автор: lamb Категория: Други   
Прочетен: 291 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 И златото на оная земя е добро; там има още бделий и ониксов камък (Битие 2:12).

Във втората глава на Битие Бог, говорейки чрез Мойсей, счете за уместно да спомене тази характеристика на Евилатската земя. Това беше място, където имаше скъпоценни минерали. Един от тях беше златото.

Не можем законно да изградим защита за златния стандарт от този стих. По същия начин можем да изградим защита за ониксов стандарт или за бделиев стандарт (каквото и да е бделий: вероятно бял минерал). Това, което можем да твърдим, е, че Мойсей знаеше, че хората ще осъзнаят важността на Евилатската земя, защото ще признаят стойността на тези минерали. Един от тях е златото.

Защо наблягам на златото? Исторически златото е служило на хората като най-дълго съществувалата форма на пари, за която има писмени сведения. Среброто също е било популярен паричен метал, но исторически златото е цар на паричните метали. Няма съмнение, че Мойсей е очаквал хората да разберат стойността на златото. Ние четем неговите думи 3500 години по-късно и осъзнаваме важността на Евилатската земя. Ако можем да я намерим днес на картата, ще има луда златна треска, както би могло да е имало в дните на Мойсей. Никой не си мисли: "Чудя се какво ли е злато?"

Парите: минало, настояще и бъдеще

Парите се появяват в обществото когато хората започват да разбират, че определена стока става приета навсякъде за размяна. Хората искат да са способни да си купят това, което желаят утре, следващата седмица или следващата година. Те не са съвсем сигурни кои икономически стоки ще се търсят, така че търсят една стока, за която вероятно ще има голямо търсене. Те могат да си купят количества от тази стока сега, да ги запазят и след това да си купят по-късно каквито стоки и услуги желаят. Накратко, парите са най-търгуваната стока. Те са търгувани, защото хората очакват от тях да бъдат ценни в бъдещето.

Това не е много трудно за разбиране. Но възниква проблем. Единицата, която наричаме пари, е стойностна днес. Трябва да продадем стоки или услуги за да я купим. С други думи, парите вече са се установили като обща единица на икономически изчисления. Моят труд струва една десета от единицата за час. Трудът на мозъчният хирург струва цяла единица. Нова кола струва пет единици. Днес парите имат разменна стойност. Ако не беше така, нямаше да са пари. Ние всички сме научили за стойността на парите в нашите ежедневни дела. Запознати сме с тях.

По какъв начин знаем каква е тяхната стойност днес? Знаем какво са стрували вчера. Имаме исторически познания за тяхната покупателна способност. Ако не знаехме нищо за стойността на парите в миналото, нямаше да ги приемем днес като единица на изчисление. Ако нямаха минало, защо някой ще очаква, че ще имат бъдеще? Но ако хората не очакват от тях да имат бъдеще, те няма да служат за пари.

И така, ето ключовият въпрос: Как са възникнали парите? Ако трябва да имат история, за да притежават стойност в настоящето, как са се появили за пръв път? Дали не сме изправени пред проблем, подобен на проблема с кокошката и яйцето?

Това е интелектуалният проблем, с който се занимава един от най-големите икономисти на всички времена, Лудвиг фон Мизес, австрийски учен.  В своята книга, Теория на парите и кредита (1912) той предлага решение на този важен въпрос. Парите, както казва той, се появяват, защото в по-ранни времена  са били ценени за други свойства. Той смята, че вероятно златото е една от най-ранните форми на пари – определено не много чудно откритие.  Преди да е действувало като пари, то трябва да е служило за други цели. Може би е било използвано за накити. Може да е било използвано като украса.  Знаем, че много религии са използвали златото като част от своите украшения. То е блестящо, приятно наглед и широко признато.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lamb - Ако харесвате съдържанието на б...
28.09.2023 21:52
Ако харесвате съдържанието на блога може да го подкрепите с тази молитва.
Отче наш, моля да даваш сили, знания и умения на автора на християнския блог lamb, който да представя Бог и неговото слово по най-правилния начин. Не само да служи на своите потребители, но да докосне душите на хората и да създава Христови ученици. В Името на Исус Амин. Матей 18:20 Защото, където двама или трима са събрани в Мое Име, там съм и Аз посред тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lamb
Категория: Други
Прочетен: 1046844
Постинги: 1125
Коментари: 1086
Гласове: 15535
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930