Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2023 21:35 - Украинското желание за присъединяване към НАТО и ЕС
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 5232 Коментари: 1 Гласове:
18

Последна промяна: 01.06.2023 08:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Външните министри на страните от НАТО ще се срещнат в Осло утре. Преди сесията, Държавният секретар на САЩ – Антъни Блинкен пътува до Швеция и призова Турция и Унгария да ратифицират членството на северната страна в организацията. „По-големият слон в стаята“ по-време на срещата ще бъдат перспективите за членство на друга нация: тези на Украйна. Макар и страната да не се очаква да се присъедини незабавно, въпросът какво може НАТО да предложи на Украйна веднага ще се повдигне по време на срещата. Украинското желание да се присъединят към договора (както и към ЕС) е по-високо от всякога, след известно колебание, показва проучване на украинската социологическа група „Рейтинг“.

          През март 2022, когато проучването беше проведено за първи път след руското нашествие в страната, подкрепата за присъединяване към НАТО и към ЕС се изстреля нагоре в Украйна. Докато делът на хората, които са за членство в Европейския съюз нарасна рязко, подкрепата за НАТО нарасна по-плавно, но достигна едно ниво от 86 процента – сравнени с 87 процент за членство в ЕС през януари 2023 година. Дори през 2021 г. и началото на 2022 г. безпокойството на украинците е видимо в резултатите от проучването, тъй като подкрепата за двете институции нараства.

Украйна е официален кандидат за членство в НАТО от 2014 г., но шансовете за членство бяха минимални от самото начало, тъй като Русия открито се противопостави на присъединяването на Украйна към договора и заплаши с отмъщение, ако страната получи разрешение да се присъедини. Една също толкова малко вероятна перспектива, но също толкова показателна за желанието на украинците за мир и стабилност и повишеното им осъзнаване на необходимостта от намиране на европейски съюзници, е членството в ЕС.

Западните украинци са най-ентусиазирани за присъединяването към двете организации, показвайки нива на подкрепа над 90 процента. Източните украинци за сега подкрепят членството в НАТО и ЕС , на ниво от 80 процента от анкетираните или повече за това. (Донбас и Крим не са анкетирани). Най-голямата разлика в мненията се наблюдава между социалните групи, като само 77 процента (за НАТО) и 72 процента (за ЕС) от по-бедните украинци подкрепят съответно членството в ЕС и НАТО, в сравнение с 89 процента от по-богатите украинци.

Автор: Катарина Букхолц
image

Съвсем кратък коментар: Преди много години, повече от двадесет, положението в България, макар и без война (слава Богу) беше ако не същото то съвсем подобно - имаше огромна подкрепа за членството в ЕС и малко по-малка, но пак категорична за НАТО. Тогава опонентите на двете членства си налягаха парцалите и се бяха прибрали по мишите си дупки. Ясно беше кое е категорично преобладавщото мнение.
Минаха години. България пак е една от страните с високо одобрение за членството в ЕС, но тези от мишите дупки навириха носове и роги и ревнаха, че видите ли, на времето не бил проведен референдум за членството в ЕС и в НАТО. Ама нямало било смисъл от референдум, защото подкрепата била поголовна? Не-е-е-е, блеят привържениците на Костадин Подхалимович Червонцев, несправедливо наричан "Копейкин" (човекът е сериозен, той с копейки не се занимава), нямаше референдум и не сте ни питали...
Ами, да. Затова най-приятелски съвет към нашите приятели от Украйна. Проведете си по един референдум и за НАТО и за ЕС, нищо че сега подкрепата била 86-87 процента. Пак си ги проведете референдумите, пък публикувайте си резултатите в едни дебели многотомни издания с твърди, ама много твърди корици.
И като проблеят след някое време Вашите си украински копейкиновци (ще имате такива - не се съмнявайте, те са неизбежни), хванете томовете с резултатите от референдумите, пък ги налагайте с тях по дебелите глави - да им дойде умът. Ние у нас сега си нямаме такива полезни дебели книги и от това страда обществото. Да се надяваме, че в Украйна няма да направят такъв пропуск.

 

Източник: https://www.statista.com/chart/26933/ukrainians-survey-nato-eu/?utm_source=Statista+Newsletters&utm_campaign=0921ac3144-All_InfographTicker_daily_COM_AM_KW22_2023_We&utm_medium=email&utm_term=0_662f7ed75e-0921ac3144-315854293 ; https://ratinggroup-ua.translate.goog/research/ukraine/dvadcyate_zagalnonac_onalne_opituvannya_zovn_shnopol_tichn_nastro_naselennya_14-16_s_chnya_2023.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en







Гласувай:
18



1. getmans1 - :)))
31.05.2023 22:37
Може да прозвучи фашистко, че сега това модерно ама, това с дебелите томове е добър съвет:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807456
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов