Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2022 15:01 - АРХАНГЕЛ МИХАИЛ НАШИЯТ ВОДАЧ ПО ПЪТЯ КЪМ ХРИСТОС
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1281 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 АРХАНГЕЛ МИХАИЛ НАШИЯТ ВОДАЧ ПО ПЪТЯ КЪМ ХРИСТОС

         

“Аз искам да запаля

 всяко човешко същество

 с космическия дух.   

 За да стане пламък то

 и да разгърне с огнена воля

 същността на съществото си.

 

 Другите, те искат

 да вземат космическа вода,

 която пламъка да угаси

 и да парализира всяко същество

 във същността му.

 

 О, радост, когато

 човешкият пламък гори,

 дори когато е в покой.

 О, горчива болка,

 когато човешкото същество

 е оковано, когато поиска

 да се раздвижи.

                      Д-р Рудолф Щайнер

Днес човек знае твърде малко за Архангел Михаил, Духът на нашето време. Сегашните хора са със силно развит интелект, с все по-нови открития в областта на електрониката и техниката: компютри, роботи, много сложни машини и устройства. Но, човек е скован от материализма, не познава духовната си същност, нито тази на Космоса и вместо да се чувства гражданин на Земята и  Духовния свят едновременно, той се чувства “отшелник” на Земята.

          У нас Архангел Михаил е известен само с отношението си към мъртвите, който помага на душите да се освободят от оковите на земното тяло. На него, по народен обичай, е посветен празник през есента свързан с помен за мъртвите - така наречената Архангелова Задушница.

          До края на 18 век, а и днес още в старинните икони Архангел Михаил е изобразяван като герой, който побеждава Дракона /Злото/. Днес той се рисува от художници  надарени с вдъхновение - като  едно величествено светещо и излъчващо  ярка светлина,  духовно Същество.

          В много от трудовете на ученият, надарен с екзактно ясновидство д-р Рудолф Щайнер, създател на духовната наука антропософия е показано огромното значение на Архангел Михаил като  духовен предводител на хората от нашата епоха  по пътя към Христос, като лице на Христос. Ние се придържаме към тези познания.

          Космическата битка на Архангел Михаил с Дракона /Сатаната, Ариман/ действително се е състояла в Духовния свят в течение на трийсет и осем години /от 1841 до 1879 год./. Архангел Михаил победил Ариманичните духове  в Космоса и те били свалени на Земята. Така като невидими духове те навлизат в душите на хора, които се поддават на злото и изкушенията на демоничните същества.

          От 1979 година Архангел Михаил вече е водач на човечеството, като Архай, като Дух на епохата, на светлата, Златна епоха, наречена Михаилова епоха. Той ни осветява със слънчевата, космическа интелигентност но, тя може да се възприема от хора с развита Съзнателна /Духовна/ душа по свободна воля, в свобода.

 “Архангел Михаил изисква от нас да задвижим нашите мисли, да станем вътрешно активни. Ние принадлежим на Михаиловата епоха само тогава, когато не оставаме бездейни, пасивни, а се включваме активно в преработката на всичко, което извличаме от света чрез нашите наблюдения и изживявания”, пише д-р Рудолф Щайнер. Арх. Михаил стимулира човешката интелигентност, развивана   самостоятелно, в свобода.

 Архангел Михаил вдъхновява хората, които имат  ентусиазъм, инициативност и воля за добри дела,  с образно мислене и топли чувства и с цялата си душа са тръгнали по пътя на Христос.  

          Първото условие за това е самообразованието с духовна наука антропософия – най-подходяща за съвременния човек. Мисленето при това образование не трябва да е абстрактно, студено, механично, изсушено. Чрез мисленето, ако е живо, образно, със сърдечна топлота човек може да получава духовно познание и без да притежава свръхсетива /ясновидство/, защото  повечето хора още не  са  развили такива.

          Михаилов последовател  /”михаилит”/ може да бъде човек, който е толерантен, съпричастен, уважава идеите на другия човек, не мисли, че само той е прав, не критикува безпочвено, с предубеждение и скептицизъм, макар и да не споделя идеите на другия човек. Днес хората са отчуждени един от друг, затворени, обсебени от огромна, натрапчива, често ненужна информация и реклами от всички страни -  телевизия, радио, медии, интернет.

           “Михаилит” е личност, която споделя импулса на Архангел Михаил наречен “Лицето на Христос”, която има обич към външния свят, към цялото творение и най-вече към хората. Може да се започне с разширяване кръга на приятели, познати,  близки, а не само на роднини. Защото в нашата епоха не родствените връзки са най-важни, а духовно-душевната близост.

          Днес човекът в борба с изкушаващите го Ариманични духове, трябва да приема  в свобода светлината и волевата сила на Архангел Михаил.  Да не потъва в материализма с единствен интерес за материални облаги.

 Той също така трябва да не се поддава на влиянието на проповедници от различни секти и псевдодуховни движения, при които има изкушения от Луциферичните духове.

          Архангел Михаил ни помага да преодолеем злото и изкушенията вътре в нашата душа: страх, гордост, себелюбие, завист, омраза, отмъстителност агресивност.

 Най-важното е да прилагаме духовното познание в практическия живот с инициативност и ентусиазъм в изпълнение на идеи за доброто на хората, да работим активно и със свободна воля на духовното поле. В стихотворението в началото на статията д-р Р.Щайнер е изразил това с плам и сърдечно пожелание към хората.

          За нас Архангел Михаил е пратеник на Христос, Духът на силата и свободната воля, Ръководител на Слънчевата Космична интелигентност, който ни въздейства в ясно, будно съзнание. Михаил е най-важното Същество в йерархиятя на архангелите и в нашата епоха е израснал до  Архай - Дух на епохата, наричан “Лице на Бога”.

          Днес имаме щастието да живеем в новата епоха на Михаил, пълна със духовна светлина. От 1999 година започна Златната епоха. И, ако не затъваме в сковаващия и тъмен материализъм, с нашата развита Съзнателна /Духовна/ душа, ще следваме Слънчевия, Духовен герой на свободата, победителят на Дракона /Ариман/ - Архангел Михаил.

          Следващите редове от д-р Рудолф Щайнер се отнасят за нашата, за Михаиловата епоха:

          “Ние трябва да изкореним от душата си всеки страх и ужас от онова, което идва към човека от бъдещето. Трябва да придобием спокойствие във всичките си чувства и усещания относно бъдещето.

Трябва да гледаме напред с абсолютно хладнокръвие към всичко, което може да дойде. И трябва да мислим, че всичко, което идва, ни е пратено от едно световно направление, изпълнено с мъдрост.

Всичко, което преживяваме, е част от онова, което трябва да научим през тази епоха, именно да живеем само на чисто доверие, без да имаме каквато и да е сигурност в съществуването ни. Да вярваме във вечно присъстващата помощ на Духовния свят.

Наистина нищо друго не може да ни спаси, ако нашата смелост ни изостави. И всяка сутрин и вечер да търсим и работим за вътрешното ни събуждане. . .

Архангел Михаил е наш предводител по пътя към Христос. Архангел Михаил прекосява света с цялата сериозност на своето същество, на своите протъкани от любов действия. Който се уповава на него, той утвърждава любовта в отношението й към външния свят, иначе тя се превръща в себелюбие”.

И точно това, което се случва днес при толкава  много атентати организирани от “Ислямска държава”, с хиляди невинни жертви,  доказва предсказаното от д-р Р.Щайнер  - да бъдем смели, да имаме кураж, защото демоните /ариманичните същества/ действат на Земята, в душите на  обсебените от  тях хора. Но ние трябва да вярваме на протъканите от любов действия на хората, които побеждават злото, направлявани от Архангел Михаил и Христос!

  На 22 май 2017 година на концерт на певицата Ариана Гранде в  Манчастер,  на стадион  препълнен от над 60,000 юноши, повечето тинейджъри беше извършен атентат, в който загинаха 12 млади хора, част от тях деца и 40-50 бяха ранени.  На 4 юни 2017 гдина беше организиран  благотворителен концерт в чест на жертвите от атентата от Ариана Гранде и много други певци отново на същия стадион, препълнен докрай. Концертът беше  под надслов: “Цялата ни любов е за Манчестер. Не на страха, в името на загиналите деца да сме смели и без омраза!”.

Беше нещо невиждано! Десетки хиляди безстрашни младежи хванати за ръце пееха, заедно с много изтъкнати певци в атмосфера на радостното изживяване на музиката, обединени от любов, съучастие и солидарност между всички хора! “Доброто ще победи злото, защото сърцата ни са отворени за любов!”. Така казваха певците между отделните песни. Този концерт беше предаван  по телевизията и се гледаше по цял свят от милиони хора. Така се обединяват, особено младежите, Духовните души на нашите съвременници се отварят за импулса на Христовата любов, защото доброто винаги побеждава злото и любовта побеждава омразата!

                                       Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

           

         

          




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 909577
Постинги: 853
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930