Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2013 21:04 - Заблудата „цикли на Кондратиев“
Автор: krizata Категория: Бизнес   
Прочетен: 25211 Коментари: 26 Гласове:
8

Последна промяна: 18.01.2013 22:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В последно време темата за циклите на Кондратиев стана твърде популярна, въпреки че и в голяма степен - деструктивна, тъй като много хора смятат, че икономическите ръстове ще започнат „от самосебе си“, след като „кондратиевата зима“ бъде заменена от аналогичната „пролет“. Проблематиката е достатъчно важна, затова е необходимо да се даде що-годе подробно описание на нашата гледна точка за този феномен.

Преди всичко - някои критични разсъждения. Първо, както ни учи теоремата на Фурие, всеки отрязък от функция може да бъде разложен на сума от периодични (циклични) функции. И ако, например, разглеждаме световната икономика за последните 250 години, то не е изключено, че сред тези цикли има и 20-30 годишни. Бедата е в това, че ако се вземе малко по-различен отрязък, тогава и циклите могат да изглеждат по съвсем различен начин.

Второ, привържениците на теориите за циклите така и не могат да дадат убедително икономическо (или поне социологическо) обяснение, за това как и защо протича развитието на технологиите, което, по тяхно мнение, дава старт на поредния цикъл. Защо новите технологии не могат да се появят на върха на цикъла? Защо те непременно „се изстрелват“ от неговото дъно? Подобните въпроси са достатъчно на брой. Засега чуваме само общи разсъждения, но ясно и разбираемо обяснение все още не се вижда на хоризонта.

На трето място, специалисти, които разбират от статистика твърдят, че строгите статистически разчети не показват наличие на „Кондратиеви цикли“. По-точно казано, цикли с такава периодичност съществуват, но по различните отрасли и региони те не съвпадат. Не е за учудване, че самите привърженици на теорията за циклите на Кондратиев дават различна тяхна периодизация.

И в тази ситуация считаме, че е необходимо да дадем собствено обяснение на този феномен, още повече, че нашата кризисна теория дава пълни основания за това.

И така, ключов момент от кризисната ни теория е разбирането, че базов механизъм за развитие от момента на появата на капитализма през XVI век, е задълбочаването на разделението на труда. Да отбележим, че още натурфилософите от XVII век са усещали тези взаимовръзки, разглеждайки горното твърдение, което днес ние приемаме за икономическа закономерност, като естествено природно явление.

„Как да определим кой от два града е по-богат - пише един от тях - достатъчно е да погледнем количеството на професиите, които владеят жителите му. Колкото повече професии, толкова по-богат е градът“. Днес ние бихме формулирали наблюдаваното по следния начин: колкото по-висока е степента на разделение на труда, толкова по-голяма е производителността, толкова повече е добавеният продукт.

Следващата стъпка прави Адам Смит, който отбелязва, че максималната степен на разделение на труда, възможна в една затворена икономическа система, се определя от нейните размери. Оттук и извода, че степента на разделение на труда расте до определен момент в затворена система, а след това тя (системата) започва да стагнира. Ние нарекохме това криза на падането ефективността на капитала.

Да отбележим, че Смит или Маркс са били свидетели на подобни явления в собствените си страни. Дори, по мое мнение, славата на Адам Смит, грижливо пазена и до наши дни, се дължи именно на това негово разбиране за механизмите за натрупване на държавно могъщество, превърнало Британската империя в Кралицата на света. При Маркс ситуацията е подобна, тъй като той е живял в епоха, когато разпокъсаните германски феодални княжества достигат до тази крайна точка на развитие, след която единствено обединението на страната е могло (и е превърнало) Германия в една от най-мощните сили на планетата.

Самият факт за ограничената пространственост на Земята автоматично довежда политикономическият (да напомним, че наименованието на науката дава още А. Смит) дискурс до разбирането, че научно-техническият прогрес (НТП), а значи и капитализмът, са ограничени във времето. Тъй като този момент е отбелязван многократно, сега ще маркираме само още един принципен извод: рязкото разширяване на пазарите за реализация неминуемо влече след себе си скок в икономическото развитие, свързан с възможността за нов етап от процеса на задълбочаване разделението на труда.

Ако се върнем към XIX век, ще видим феномена, когото Ленин и марксистите от началото на XX век наричат „Закон за неравномерното развитие“, чиято същност е, че страните, които поемат по пътя на капиталистическото развитие по-късно, се развиват по-бързо. В рамките на нашата теория този закон следва да се интерпетира по следния начин: страните, които започват да формират собствена, самодостатъчна система за разделение на труда, т.е. това, което ние нарекохме „технологична зона“, не просто реализират проект за догонващо развитие, но го започват практически от този етап, на който се намират конкурентите, като в същото време резервите за задълбочаване разделението на труда са по-големи, което дава мощен ресурс за последващо развитие.

При това, трябва да се отчете, че ако страната просто строи капитализъм, а не може да създаде своя, относително самодостатъчна система за разделение на труда, тя няма да успее да поддържа задълго особено високи темпове на растеж. Типичен пример в това отношение са страните от Латинска Америка от началото на XX век – докато те усвояват вътрешните си пазари, се развиват активно. След като става ясно, че те са твърде малки за създаване на собствени технологични зони, развитието рязко се забавя. В това число и заради факта, че за поддържане на производството на съвременно равнище е необходим високотехнологичен внос, който обаче способства за износа на капитали и печалби, т.е. на ресурси за развитие.

Разбира се, тук роля играе и близостта с мощния северен съсед, и отношенията, които се изграждат на базата на монокултурното взаимодействие, но това е друга обширна тема, която не е предмет на тази статия. Да си припомним, че тук говорим за темпове на икономическо развитие и за тяхната времева цикличност.

А икономически ръстове се наблюдават във Франция в края на XVIII век, но те са „изядени“ от Великата френска революция и наполеоновите войни, след което Франция се вписва в британската технологична зона. Високи ръстове са наблюдавани и в Германия през 70-те години на XIX век, когато единната държава на немските народи сформира собствена технологична зона. САЩ правят същото две десетилетия по-късно. Накрая е Япония, която повтаря действието в началото на миналия век.

За някои сигурно ще е интересно да отбележим, че Русия от началото на XX век зацикля с аграрния въпрос, без чието решаване не е било възможно създаването на нормален вътрешен пазар за собственото машиностроене. Столипин прави опити да реши този проблем, но те завършват с провал. По-късно със задачата се справя Сталин, като по този начин той завършва поредицата от създаване на независими технологични зони.

Във всяка от тези зони е осъществен мощен скок в момента на нейното създаване, но той не се осъществява едновременно в отделните зони, а времевите разриви са доста неустойчиви – почти сто години между Британската империя и Германия (теоретично по средата е могла да бъде Франция) и около двадесет години между Германия и САЩ. Наблюдаваните ръстове в СССР, въобще, са регистрирани при едновременен спад в останалите, по-рано създадени, зони.

От гледна точка на Теорията за кризата ситуацията е пределно ясна: в края на XIX век първите три технологични зони са изчерпали възможностите за генериране на вътрешни ръстове, започва първата криза на падане ефективността на капитала.

Направен е опит тя да бъде преодоляна чрез I-та Световна война, но това не се получава: Германия устоява, въпреки че губи голяма част от колониите си и независимата си финансова система. Но пък, Япония продължава да се развива, както и нововъзникналият Съветски съюз, първата държава за сметка завладяването на азиатски територии, а вторият – чрез планомерното усвояване на вътрешните пазари.

Втората криза на падане ефективността на капитала започва през 30-те години и завършва след II-та Световна война. В този момент двете технологични зони-победителки започват бурно да се развиват, а Германия (по-точно Германиите) и Япония изчакват кога новите глобални лидери ще ги включат в съответната система за разделение на труда. Подобни са надеждите и на Великобритания, която по време на войната не успява да съхрани статуса си на самодостатъчна технологична зона.

Новата криза на падане ефективността на капитала започва в СССР и социалистическата система за разделение на труда към края на 60-те години, но протича по-плавно и продължава много дълго, заради плановия характер на съответните национални стопанства. В САЩ тя започва в началото на 70-те и протича с твърде турболентни проявления.

По-късно социалистическата технологична зона се разпада и западната система за разделение на труда, с лидер САЩ, получава възможност за последен път да разшири пазарите за реализация. Този момент много добре се вижда, да речем на графиките за широката парична доларова маса, но в същото време при изучаването развитието на американската промишленост, например, той е по-слабо забележим. Ефектът е следствие от усилията на паричните власти в САЩ да имитират разширение на пазарите за реализация, по пътя на кредитирането на търсенето, с началото на програмата „рейганомика“, стартирала през 1981 г.

Днешната глобална криза е поредната криза на падане ефективността на капитала и от нея бърз изход не може да има, тъй като вече не е възможно по-нататъшното разширяване на пазарите за реализация, дори напротив – те ще падат във връзка с изчерпването на механизмите за стимулиране на търсенето.

А това означава, че никаква „Кондратиева пролет“ не може да се очаква – необходима е промяна в модела на развитие. В него, разбира се, могат да се появят и други дългосрочни цикли, но те ще бъдат построени на съвършено други механизми.

Да отбележим, че нашите разсъждения, за разлика от изводите на привържениците на „циклите на Кондратиев“, са построени на основата на разбираеми и като цяло лесно проверяеми механизми, и най-главното – възпроизвеждат се няколкократно в историята.

Общо, за последните сто и петдесет години, са наблюдавани четири кризи на падане ефективността на капитала. Първата е на границата между XIX и XX в., втората – през 30-те години (и тя не засяга голяма част от планетата), третата – през 70-те години (по-точно, за двете зони началото и краят на тази криза не съвпадат, а Китай въобще не я усеща), последната, която е и глобална, протича в момента.

На нас ни се струва, че кризисната ни теория обяснява дългосрочните цикли доста по-убедително от останалите алтернативни теории и концепции. Впрочем, както обикновено, в случая може да има и други мнения, различни от изложеното по-горе?!

М.Х.




Гласувай:
9



1. kostadin - Това е най- ценното от статията
18.01.2013 21:17
На нас ни се струва, че кризисната ни теория обяснява дългосрочните цикли доста по-убедително от останалите алтернативни теории и концепции. Впрочем, както обикновено, в случая може да има и други мнения, различни от изложеното по-горе?!
цитирай
2. alexalexalex - Митко
18.01.2013 21:20
ето на това твое твърдение : "Второ, привържениците на теориите за циклите така и не могат да дадат убедително икономическо (или поне социологическо) обяснение, за това как и защо протича развитието на технологиите, което, по тяхно мнение, дава старт на поредния цикъл. Защо новите технологии не могат да се появят на върха на цикъла? Защо те непременно „се изстрелват“ от неговото дъно?"
моя отговор :

Нови технологии се търсят при "дъната", защото при "пиковете" системата е самодостатъчна и не намира смисъл да инвестира пари и/или време в новите технологии.
Стив Джобс - по мое скромно мнение - е функция на кризата на 70-те години на 20 век. В един висок момент щеше да е наемен работник, с добра заплата някъде и нямаше да имаме компютър. Или поне не тогава, или поне не такъв.

По-леко с обобщенията, моля. :)
Мога да те боря точка по точка, ама имах тежка седмица и съм уморен сега :)
Иначе този текст е първия сравнително разумен от много време насам.

поздрави
цитирай
3. krizata - На нас ни се струва, че кризисната ни ...
18.01.2013 21:51
kostadin написа:
На нас ни се струва, че кризисната ни теория обяснява дългосрочните цикли доста по-убедително от останалите алтернативни теории и концепции. Впрочем, както обикновено, в случая може да има и други мнения, различни от изложеното по-горе?!


А вие какво по-конкретно бихте предложили като алтернатива?
цитирай
4. krizata - ето на това твое твърдение : &quo...
18.01.2013 21:53
alexalexalex написа:
ето на това твое твърдение : "Второ, привържениците на теориите за циклите така и не могат да дадат убедително икономическо (или поне социологическо) обяснение, за това как и защо протича развитието на технологиите, което, по тяхно мнение, дава старт на поредния цикъл. Защо новите технологии не могат да се появят на върха на цикъла? Защо те непременно „се изстрелват“ от неговото дъно?"
моя отговор :

Нови технологии се търсят при "дъната", защото при "пиковете" системата е самодостатъчна и не намира смисъл да инвестира пари и/или време в новите технологии.
Стив Джобс - по мое скромно мнение - е функция на кризата на 70-те години на 20 век. В един висок момент щеше да е наемен работник, с добра заплата някъде и нямаше да имаме компютър. Или поне не тогава, или поне не такъв.

По-леко с обобщенията, моля. :)
Мога да те боря точка по точка, ама имах тежка седмица и съм уморен сега :)
Иначе този текст е първия сравнително разумен от много време насам.

поздрави


Оставям те да си починеш, приятелю, и след това спорът започва! ОК?
цитирай
5. alexalexalex - Митко
19.01.2013 08:44
Първо базовата идея на Кондратиев не може и няма как да бъде адекватно съотнесена в целия свят едновременно, особено в един постмодерен свят, който - според Ихаб Хасан - вече е едно глобално село.
Не забравяме, че е писана в първата третина на 20 век, а сега сме 21-ви.
Както ти посочих в коментара по-горе по време на "дъно" избухват новаторските идеи именно защото е "дъно". При пиковете идеите родени в "дъното" се развиват, достигат своя апогей и в даден момент започват да се изхабяват.
Не мисля, че баш на теб трябва да ти обяснявам какво е "жизнен цикъл на продукт". Още в 60-те години, ако не ме лъже паметта, Франс Бак го доказа чрез статистически измервания.
................................................................................................
в следващия коментар - още.
цитирай
6. krizata - Първо базовата идея на Кондратиев ...
19.01.2013 12:28
alexalexalex написа:
Първо базовата идея на Кондратиев не може и няма как да бъде адекватно съотнесена в целия свят едновременно, особено в един постмодерен свят, който - според Ихаб Хасан - вече е едно глобално село.
Не забравяме, че е писана в първата третина на 20 век, а сега сме 21-ви.
Както ти посочих в коментара по-горе по време на "дъно" избухват новаторските идеи именно защото е "дъно". При пиковете идеите родени в "дъното" се развиват, достигат своя апогей и в даден момент започват да се изхабяват.
Не мисля, че баш на теб трябва да ти обяснявам какво е "жизнен цикъл на продукт". Още в 60-те години, ако не ме лъже паметта, Франс Бак го доказа чрез статистически измервания.
................................................................................................
в следващия коментар - още.


Ето, точно за това си говорим! Ако си чел внимателно горния текст, ние също твърдим, че в един конкретен период отделните центрове на развитие са имали разнопосочни тенденции за осъществяване на икономически ръстове. Един пример, който сигурно няма да харесаш е периода от 30-те години, когато на фона на Великата депресия се утвърждава като водеща индустриална сила Великият Съветски съюз.
Но пък, от друга страна, основните адепти на Кондратиевата теория твърдят точно обратното: че закономерностите давани чрез неговите цикли са валидни за света като цяло и действат и след смъртта на учения (нали затова "откритието" му се счита за епохално - защото е валидно за продължителен отрязък от време, в рамките на конкретно определени условия)!
цитирай
7. alexalexalex - Митко
19.01.2013 12:57
не искам да навлизам в темата СССР, защото ще трябва да попитам с цената на колко "роби" в ГУЛАГ е постигнато...

затова нека да не е политика , а икономика.

факт е, че ако проследим развитието на "паразрните" държави не можеш да хванеш Кондратиев в издънка - кризата на 70-те е повече от показателна :)

моята теория е, че поради развитието на технологиите светът просто се позабърза и сега кризите ще са с друг тайминг - 10-15 години.

това, което преживяваме в момента не е поредната "криза на капитализма", да ме прощаваш, а комбинация от криза + поне още 4-5 неща (например свръхсоциалната политика на Гърция, съчетана с откровени лъжи и кражби)).

едва ли някой би си позволил да твърди, че това, което е характерно за развития свят може да бъде адекватно съотнесено към държави от третия свят. ако някой го е казал е просто глупак.
цитирай
8. krizata - не искам да навлизам в темата СССР, ...
19.01.2013 13:23
alexalexalex написа:
не искам да навлизам в темата СССР, защото ще трябва да попитам с цената на колко "роби" в ГУЛАГ е постигнато...

затова нека да не е политика , а икономика.

факт е, че ако проследим развитието на "паразрните" държави не можеш да хванеш Кондратиев в издънка - кризата на 70-те е повече от показателна :)

моята теория е, че поради развитието на технологиите светът просто се позабърза и сега кризите ще са с друг тайминг - 10-15 години.

това, което преживяваме в момента не е поредната "криза на капитализма", да ме прощаваш, а комбинация от криза + поне още 4-5 неща (например свръхсоциалната политика на Гърция, съчетана с откровени лъжи и кражби)).

едва ли някой би си позволил да твърди, че това, което е характерно за развития свят може да бъде адекватно съотнесено към държави от третия свят. ако някой го е казал е просто глупак.


Уви, смятам, че продължаваш да грешиш, приятелю, по повод "забързания свят и честите кризи в него". Както сме си говорили през годините, днешната парадигма за реализиране на устойчив икономически растеж обективно приключи. Няма да повтарям аргументации, с които те занимавах преди три-четири години, защото те всички са все още актуални, за разлика от безбройните "теории" за V и W-рецесии, или други подобни недомислици, с които твоите "експерти" ти пълнят главата (в тази връзка не е ли дошло времето за по-конретни форми на нашия многогодишен диалог?).
Трябва да приемем, че обективните закони, в рамките на днешния свят, ще ни теглят надолу! Ако искаме прогрес, ще трябва да се разделим с някои свои предразсъдъци! Разбирам, че това няма да е никак лесно, но такъв е животът, приятелю!
цитирай
9. alexalexalex - Митко
19.01.2013 14:05
аз, да ти кажа, не си пълня главата с "експертни" мнения :)
въобразил съм си, че сам мога да си правя изводи, да ме прощаваш.
сега трябва да уточним малко термини , например "устойчив икономически растеж".

лично за мен балоните от 2004-2007-ма си се пукнаха закономерно. и че устойчив растеж може да има само когато се спазват правилата на играта.
когато се нарушават правилата - имаме ей такива гърмежи.

което не означава, според мен, че онова, което наричаш планова икономика е панацея :)
по простата причина, че то също "гръмна" и то гръмна така, че още ни бучи в ушите.
както не веднъж съм отбелязвал свръхрегулацията е точно толкова опасна, колкото и липсата на регулация - видяхме, че и двете са склонни към кризи.
нормалността, доколкото си я представям, е в регулирани монополи, олигополи и свръхкорпорации и далеч по-свободен режим за малкия и средния бизнес.

ето тук са ни различията :) защото плановата икономика предполага , че ще регулира всичко, а това е пагубно за малките и средните, които винаги са били и ще бъдат гръбнака на всяка нормална (пазарна) икономика и на средната класа.

поздрави
цитирай
10. krizata - Диалогът ни е толкова труден и сл...
19.01.2013 14:25
Диалогът ни е толкова труден и сложен, защото се опитваме да водим разговор, ползвайки два съвсем различни езика. Ти си откърмен с икономиксистките мантри, аз пък почивам на термини и понятия, характерни за политикономията (самият термин, уточнихме го, е предложен от А. Смит, не от Маркс). По тази причина на теб ти е доста трудно да се издигнеш на макрониво (самата специфика на икономикса е такава) и от птичи поглед да погледнеш върху реалностите, ставащи в икономиката. Пак казвам, не си ти виновен за ситуацията, дори напротив, ти си дал всичко от себе си, за да усвоиш учебникарските правила, наложени ти от религията, наречена "икономикс", просто защото не ти е оставена възможността да избираш!
"Устойчиви икономически ръстове" са тези, които са резултат от действието на естествените механизми, които ги реализират. Това не е паричната емисия, която държеше на повърхността света в последните три десетилетия. Но какво да се прави: целта оправдава средствата! А главната цел е постигната - комунистическата идеология временно е поставена в ъгъла, за да тържествуват принципите за "демокрация и свободна пазарна икономика".
цитирай
11. alexalexalex - Митко
19.01.2013 15:03
пак го обърна на политика :)

недомислието "планова" икономика се провали с гръм и трясък. навсякъде. (не ми давай за пример Китай, отдавна не са планова икономика).

как не искаш да разбереш, че не можеш да планираш нуждите и мечтите на хората - те винаги ще искат Мерцедес пред Москвич и Самсунг пред Радуга (телевизор май имаше радуга навремето).
Как да планираш, че ще си купя 4 телевизора - просто имам по един навсякъде. Основно гледам Дискавъри и Нешънъл джеографик де.

Проблемът е, не, че няма нужда от макропланиране (никога не съм го отричал), а че "плановата" икономика по социалистически се бъркаше на микрониво, до количеството тоалетна хартия (да ме прощаваш за елементарния пример).
Това е комунистическата идеология - една партия, един вожд, една посока :)

Мисля си, че гледам точно неутрално (от птичи поглед) и затова си позволявам да имам мнение :)
цитирай
12. krizata - пак го обърна на политика :)...
19.01.2013 15:49
alexalexalex написа:
пак го обърна на политика :)

недомислието "планова" икономика се провали с гръм и трясък. навсякъде. (не ми давай за пример Китай, отдавна не са планова икономика).

как не искаш да разбереш, че не можеш да планираш нуждите и мечтите на хората - те винаги ще искат Мерцедес пред Москвич и Самсунг пред Радуга (телевизор май имаше радуга навремето).
Как да планираш, че ще си купя 4 телевизора - просто имам по един навсякъде. Основно гледам Дискавъри и Нешънъл джеографик де.

Проблемът е, не, че няма нужда от макропланиране (никога не съм го отричал), а че "плановата" икономика по социалистически се бъркаше на микрониво, до количеството тоалетна хартия (да ме прощаваш за елементарния пример).
Това е комунистическата идеология - една партия, един вожд, една посока :)

Мисля си, че гледам точно неутрално (от птичи поглед) и затова си позволявам да имам мнение :)


Нямам нищо против примерите, които даваш, но тъкмо Китай действа много праволинейно, по строго съгласувани предварителни планове! Това че се дава свобода за частна инициатива означава, че тази частна инициатива е вкарана в един коридор, от който не може да има движение настрани! Същото е положението в Южна Корея, Япония, Франция и къде ли още не.
Съгласен съм с теб, че в нашите условия на свръхпредлагане, за хората е неразбираема причината за лимитиране употребата на тоалетна хартия, да речем. Но тогава можем да дадем един друг пример, при който днес на голяма част от потребителите им се отказва човешкото право да се ползват от частни самолети, или поне хеликоптери, по пътя на изкуственото поддържане на високи цени за техните услуги!
Защо ти давам този пример: за да се уточним, че за разбирането на едни или други явления е необходимо преди това да разберем условията, в рамките на които те се случват. Тогава ще ни стане ясно, например, защо въпреки, че днешните пенсионери са с крайно мижави пенсии, те все още са основния континент от собственици на недвижими имоти в страната.
цитирай
13. kostadin - На нас ни се струва, че кризисната ни ...
19.01.2013 16:18
krizata написа:
[quote=kostadin]На нас ни се струва, че кризисната ни теория обяснява дългосрочните цикли доста по-убедително от останалите алтернативни теории и концепции. Впрочем, както обикновено, в случая може да има и други мнения, различни от изложеното по-горе?!


А вие какво по-конкретно бихте предложили като алтернатива?[/quote

Кризата се предизвиква от два фактора:
- единият е космическата ситуация
-Другият е преднамерени действия от страна на финансовият елит,който използва астрономическите конфигурации и познанията на астролозите с цел да получи макс усилен ефект съобразно циклите .Да правилно отбелязвате ,че съгласно математическия модел всяка функция може да се представи с нейните хармоници, но това не променя графичният вид на практически получаващата се функция ,която е вследствие от най- срещането движение -въртенето
цитирай
14. krizata - На нас ни се струва, че кризисната ни ...
19.01.2013 16:33
kostadin написа:
krizata написа:
[quote=kostadin]На нас ни се струва, че кризисната ни теория обяснява дългосрочните цикли доста по-убедително от останалите алтернативни теории и концепции. Впрочем, както обикновено, в случая може да има и други мнения, различни от изложеното по-горе?!


А вие какво по-конкретно бихте предложили като алтернатива?[/quote

Кризата се предизвиква от два фактора:
- единият е космическата ситуация
-Другият е преднамерени действия от страна на финансовият елит,който използва астрономическите конфигурации и познанията на астролозите с цел да получи макс усилен ефект съобразно циклите .Да правилно отбелязвате ,че съгласно математическия модел всяка функция може да се представи с нейните хармоници, но това не променя графичният вид на практически получаващата се функция ,която е вследствие от най- срещането движение -въртенето


Твърде интересно и вълнуващо излагате! Шегите са добри, само ако са в синхрон с някакъв, линк, който да ни светне за какво иде реч в, като цяло, несвързаните изречения, по-горе! Поздрави!
цитирай
15. alexalexalex - Митко
19.01.2013 16:54
нека не хиперболизираме :) самолетите са скъпо удоволствие , тоалетната хартия - необходимост :)

още не разбирам как предлагаш да планираме - на макрониво чрез регулации или като едно време - всичко под ножа на планирането.

например - трябва ли държавата да определя колко кашкавал да се произведе?
нарочно давам масова стока, че с нея е най-лесно.
цитирай
16. krizata - нека не хиперболизираме :) само...
19.01.2013 17:25
alexalexalex написа:
нека не хиперболизираме :) самолетите са скъпо удоволствие , тоалетната хартия - необходимост :)

още не разбирам как предлагаш да планираме - на макрониво чрез регулации или като едно време - всичко под ножа на планирането.

например - трябва ли държавата да определя колко кашкавал да се произведе?
нарочно давам масова стока, че с нея е най-лесно.


По този въпрос съм защитил докторска дисертация! Не помниш ли, че благодарение на твоите самоотвержени усилия и до днес, когато в google потърсиш словосъчетанието "Митко Хитов", на едно от първите места излиза статията "Как лъжат пишман-докторантите". Не виждам какво ти пречи лично да се запознаеш с резултатите от проучванията ми!
цитирай
17. alexalexalex - Митак
19.01.2013 17:48
от височината на изминалото време (при мен поне) направо не съм съгласен с около 30 % от тезите си в моя докторски труд (беше преди 15 години де).

та пак на въпроса , че не ми се рови в нета - зяпам ТВ, че това с Доган е ебати смешката - та да ми кажеш : да определяме ли количеството кашкавал или не?
цитирай
18. krizata - от височината на изминалото време ...
19.01.2013 18:02
alexalexalex написа:
от височината на изминалото време (при мен поне) направо не съм съгласен с около 30 % от тезите си в моя докторски труд (беше преди 15 години де).

та пак на въпроса , че не ми се рови в нета - зяпам ТВ, че това с Доган е ебати смешката - та да ми кажеш : да определяме ли количеството кашкавал или не?


Пазарът по-добре би се справил дори от такива "велики експерти" като теб! Но, както знаеш, дяволът се крие в подробностите, а те не са една и две!

А случката с Доган е добре премерено послание от новите турски султани! Следи събитията!
цитирай
19. alexalexalex - Митко
19.01.2013 18:31
пазарът ще се справи без всеки - и без мен, и без теб :)
и моята претенция не е да давам акъл на Путин, моля, моля :) опитвам се да си гледам работата и да се справям с ежедневни каузи :)

обаче, не отричай правото ми да имам мнение - поне на това трябва да си се научил :)
умря времето, когато Партията беше винаги права, даже когато съгреши:)

и не вярвам в световния заговор - това си е чиста проба простотия (с Доган ситуацията).

за кашкавала - не каза. егати спора дето водим :)

така ми е скучно - аз задавам конкретен въпрос, ти ме обвиняваш, че съм велик експерт. я , моля те, ме цитирай кога съм проявил тази претенция :) не помня да съм твърдял, че от моите идеи се интересува Путин, май ти го твърдеше :))
цитирай
20. krizata - пазарът ще се справи без всеки - и без ...
19.01.2013 19:07
alexalexalex написа:
пазарът ще се справи без всеки - и без мен, и без теб :)
и моята претенция не е да давам акъл на Путин, моля, моля :) опитвам се да си гледам работата и да се справям с ежедневни каузи :)

обаче, не отричай правото ми да имам мнение - поне на това трябва да си се научил :)
умря времето, когато Партията беше винаги права, даже когато съгреши:)

и не вярвам в световния заговор - това си е чиста проба простотия (с Доган ситуацията).

за кашкавала - не каза. егати спора дето водим :)

така ми е скучно - аз задавам конкретен въпрос, ти ме обвиняваш, че съм велик експерт. я , моля те, ме цитирай кога съм проявил тази претенция :) не помня да съм твърдял, че от моите идеи се интересува Путин, май ти го твърдеше :))


За Путин виж това: http://lenta.ru/news/2013/01/18/ran/. Знаеш, че един човек никога не може сам да върти хорото - нужни са и немалко съмишленици. Фактът че играя в един отбор редом с гениални икономисти на нашето съвремие, е преди всичко огромно богатство за моята България. Това че тя с лека ръка се отказва от свързаните с това шансове, си е изцяло за сметка на актуалната ни политическа шайка.

Що се касае до кашкавала, първата част от предишния коментар беше посветена именно на този ценен за българската трапеза продукт, който явно интересува живо и теб самия.

Само ленивите не говорят за новия курс на съвременната турска държава! Нека се поупражняват малко. Явно това им доставя твърде голямо удоволствие!
цитирай
21. alexalexalex - Митко
19.01.2013 20:18
пускам си филм на Карпентър.

очевидно не искаш да дебатираме, а да ми изнасяш речи.
а на мен речи не ми се слушат , честно. скучни са ми.

хайде, до утре ми отговори и да си бъде дебат, а не политпросвета, моля.
цитирай
22. krizata - пускам си филм на Карпентър. оче...
19.01.2013 21:52
alexalexalex написа:
пускам си филм на Карпентър.

очевидно не искаш да дебатираме, а да ми изнасяш речи.
а на мен речи не ми се слушат , честно. скучни са ми.

хайде, до утре ми отговори и да си бъде дебат, а не политпросвета, моля.


Много си симпатичен на жените в офиса, нали? Приятна почивка!
цитирай
23. alexalexalex - Митко
20.01.2013 09:45
какво общо има дали съм готин с регулираното производство на кашкавал??????
цитирай
24. djani - Спрете се бе, момчета...
20.01.2013 16:02
Не се пуцайте! Оставета малко патрони, да оправим и българската икономика. Че всеки от вас, може да сложи 100 Дянковци в малкия си джоб. При наличие на такива капацитети като вас, защо сме на този хал?
цитирай
25. kostadin - Аз например си мисля, че шегите ...
20.01.2013 20:27
[quote=krizata....................................................Твърде интересно и вълнуващо излагате! Шегите са добри, само ако са в синхрон с някакъв, линк, който да ни светне за какво иде реч в, като цяло, несвързаните изречения, по-горе! Поздрави![/quote]

Аз например си мисля ,че шегите нямат нищо общо с астрологическите обяснения .За мене е лоша шега ,че икономистите твърдят ,че икономическото познание е наука.Нито една икон. теория не е просъществувала дълго Напротив идват нови, толкова безплодни както предишните.Самата основа на финансите е ,че прави пари от глупоста на хората ...всички икономически теории са базирани на пирамидалните принципи за забогатяване,това неминуемо води до периодични спуквания на балона .
Радвам се ,че повдигна въпроса с Русия Тя е доста по особен случай ,защото до революцията столицата им бе в Петроград исе подчиняваше на един зодиакален знак А Москва е почти на границата между два знака Болшевиките се върнаха в Москва и подчиниха интересите на руснаците да клонят все по на изток А изтока за Русия са Тихия океан , Китай и Сибир и астролозите знаеха че областта в която беше бъдещето на промишлената революция е там.Сега това е факт.Задържайки столицата в Москва Русия беше длъжна да започне да отслабва в развитието си в западните си части и даже да губи завладяни територии.Цикъла на развитието на човечеството се мести от изтока на запад и в момента присъстваме на залеза на промишленото общество в САЩ(говорим за сев земно полукълбо)
Романовата династия измества при Петър I столиц. в Петербург и за сметка на това губят територии в Сащ Това не е само Аляска.След отеглянето на руснаците започва инвазията на белоликите на запад към тихият океан.
Развитието на цикъла на възход и падение на СССР е известен на астролозите някъде от 50 години на миналият век и се нарича цикъл на Барбо -Гуно.Крахка на СССР е предвиден точно за момента когато Горби "предаде" соца. Такивами ти работи Аз в детсвото си не съм вялрвал,чеКитай ще станат първа суперсила но това е вече почти факт
Нали търсиш обективни показатели защо ги търсиш ,като функция от парите които се печатат на конвеир?
PS
Всичките ли изречения не разбирате или тези, които касаят математическите описания
от областта на редовете.
цитирай
26. zryncho - "кризата" е умишлено ...
24.01.2013 09:42
"кризата" е умишлено предизвикана от масони, илюмонати и мераклии за световно господство и унифициране. такива "цикли" при хората няма. ако търсите симетрия или пропорционални зависимости в нещо, то непременно ще ги откриете. може да намерите подобни зависимости и в едно прясно изсрано лайно, след това ако имате фантазия да построите космическа теория върху данните от това лайно. така се прави съвременна наука на глинени крачета.
капиш??
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825669
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев