Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2006 16:34 - Български пощи и Карл Маркс - как може да имат нещо общо
Автор: thomas Категория: Бизнес   
Прочетен: 5393 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 03.08.2009 21:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Онзи ден се сетих за една "страхотна" мисъл, която красеше фоайето на Математическия факултет на СУ "Климент Охридски", когато учех там в самия край на 80-те години: "Маркс виждаше проблемите там, където другите виждаха решения". Сигурно някой си е мислел, че това е забележително негово качество - другите виждат решение как нещата да се подредят, той вижда проблемите в тяхното решение. Може би наистина е важно човек да е такъв, ако иска да е велик философ.

Днес обаче, 18 години по-късно, забелязвам, че в Български пощи са приели тази мисъл за своя и я прилагат със страшна сила.

Какво виждах аз в петък?

Виждах 3000 рекламни писма, които мои клиенти изпращат до 3000 свои клиенти. С електронно обработен списък и красиво напечатан етикет по всичките изисквания на самите Български пощи. Вярно, в него се намираха и данните на подателя, и тези на получателя, но отново съгласно изискванията - подателят да е вляво и по-горе от получателя. Дори бях поставил разделителна вертикална черта, за да е всичко още по-ясно.

Какво още виждах? Виждах възможност за Български пощи да спечелят доста пари от обработката и доставянето на една прилично голяма купчина от еднотипни пратки, в която се плаща за всяко едно писмо, както би се платило и за това някоя баба да пусне една картичка до внучето си.

Какво видяха обаче ТЕ?!

Видяха възможност да откажат поредната поръчка, която някой иска да им даде, и да продължат да се прозяват и да мърморят колко зле са платени и как таксите са прекалено ниски.

Мотив? Подателят трябвало да бъде изписан горе вляво на плика (а той пак беше най-горе и най-вляво от всичко изписано).

Реално основание? Никакво - при тестове в отдел Маркетинг се оказа, че машината няма да среща абсолютно никакви затруднения да прочете моите етикети и няма и минимален риск от объркване на подател и получател.

И питам аз: за какво им е на тези хора от Български пощи тази машина за автоматично сортиране на писмата?! За да умеят да правят още по-малко, отколкото умееха преди? За да не умеят да обработват и драстично намалелия брой писма с оправданието, че го прави машина и тя не може това или онова? Не служат ли машините да ни помагат да увеличаваме нашите възможности и производителност, а не за да ни ги намаляват?

Накрая с нужното телефонно обаждане (което обаче нямаше да е възможно, ако не познавах хора на подходящи длъжности в системата), нещата се разрешиха и спряната поръчка беше приета и изпълнена, но вместо в петък - в понеделник. С което клиентът ми загуби 3 ценни дни от коледната шопинг лудница, а аз получих още някой и друг бял косъм, докато успея да докажа, че не съм направил нещо некачествено и неизползваемо за клиентите си.

И като добавим и това какви хора останаха на финала на Биг брадър, почвам да си мисля, че влизането ни в Европейския съюз май наистина ще бъде голяма грешка... за Европа.



Гласувай:
1



1. estrella - Защо
12.12.2006 17:23
искаш от Български пощи да са толкова гъвкави?
Те искат горе най-ляво. Точка и това е. Ако ти си въобразяваш, че можеш да вложиш идея и да оформиш плика според изискванията, но не според тяхното ВИЖДАНЕ за нещата, сори;)
Хареса ми описанието на блога ти.
цитирай
2. thomas - Защо...
12.12.2006 17:33
Защо искам да са гъвкави?

Ами защото:
1. имат претенции, че разполагат със страхотна и най-модерна техника
2. плачат, че са бедни, а не искат да си вършат работата, криейки се зад някакво измислено (и както се оказа - неоснователно) оправдание. оправданието е като задника - всеки го има.
3. когато някой е недостатъчно натоварен, той трябва да търси как да може да поеме и нестандартни задачи, само и само да бъде по-полезен. а не да отказва и благите стандартни задачи.
цитирай
3. streetsmart - Логиката ти е вярна за една пазарна икономика,
12.12.2006 17:49
а Български пощи още не са осъзнали, че и те работят в такава. В една конкурентна фирма човекът, на когото си се обадил, тутакси би проучил кой е отказал поръчката и би се постарал този мързелив служител да бъде санкциониран - най-малкото чрез отнемане на коледен бонус.
цитирай
4. estrella - Целият ми коментар
12.12.2006 22:35
беше силно и жлъчно саркастичен;) Абсолютно съгласна съм с теб. Най-лошото е, че при бъдещи промени в конюнктурата, нали така се казваше, най-силно ще ревнат същите тези хора, които сега не си гледат работата.
цитирай
5. copycat - мда..
12.12.2006 23:10
... те и сега си риват, но не са тези точно.

От доста време разчитам на куриери за пратки- Причината е много проста, те работят в конкурентна среда и се изприщват пре изречението "добре, ще намеря друг".

Не намирам нищо смислено в това да търся "връзки", за да ми се свърши някава работа. Ако обаче в случай се е търсила ниската цена, а не високо качество на услугата, то резултатът е очевиден.
цитирай
6. анонимен - български пощи достигат до всички
23.12.2006 23:04
Българските пощи са велики,изобщо не са добре заплатени.Вероятно повечето от вас бъркат пощите с БТК.Както и да е адресирано,горе или долу,вляво или вдясно,все ще стигне,дори и да се върне пак при вас /"подател" / .Интересно как ще си получите кореспонденцията,ако живеете на село,където освен пошенския автомобил през деня преминават 1-2 коли,ха-ха!
цитирай
7. анонимен - Български пощи и Европейския съюз
02.02.2007 18:07
Имат ли нещо общо Български пощи с Евросъюза? Категорично - НЕ. Мисля, че в пощите в страните от ЕС не работят на едно място /в една пощенска станция/ майка и дъщеря и то на ръководни постове. Едната Началник, а другата "контрольор", но на какво - на дъщеря си?!? Това е недопустимо в адна цивилизована , европейска страна!
цитирай
8. анонимен - Всички конкурси в БП се правят ...
07.03.2007 19:17
Всички конкурси в БП
се правят според човека,който трябва "да назначим".Във века на висшето образование за възлова длъжност се изисква среднорха-ха-ха-ха!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156078
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031